Rubrik: Mönsterskyddsförordning (1970:486) 1 Ansökan om registrering av mönster inges till patent- och registreringsverket (registreringsmyndigheten).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rubrik: Mönsterskyddsförordning (1970:486) 1 Ansökan om registrering av mönster inges till patent- och registreringsverket (registreringsmyndigheten)."

Transkript

1 SFS nr: 1970:486 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Mönsterskyddsförordning (1970:486) Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2009:1576 Registreringsansökan och diarium 1 Ansökan om registrering av mönster inges till patent- och registreringsverket (registreringsmyndigheten). 2 Ansökan om registrering av mönster skall bestå av en skrivelse (ansökningshandling) med bilagor. Ansökningshandlingen skall vara undertecknad av sökanden eller hans ombud och innehålla 1. sökandens namn, hemvist och adress samt, om sökanden företrädes av ombud, även ombudets namn, hemvist och adress, 2. formgivarens namn och adress, 3. uppgift om den produkt eller de produkter som mönstret är avsett att användas på eller ingå i och om den klass enligt Locarnoöverenskommelsen av den 8 oktober 1968 om upprättande av en internationell klassificering för mönster1 till vilken produkten skall hänföras enligt sökanden, 4. när registrering söks av flera gemensamt, uppgift om huruvida någon av dem är utsedd att för alla ta emot meddelanden från registreringsmyndigheten, 5. uppgift om huruvida prioritet enligt 8 mönsterskyddslagen (1970:485) begärs samt uppgift om var och när den tidigare ansökan har gjorts, 6. uppgift om huruvida sökanden begär att handling som visar mönstret skall hållas hemlig, 7. uppgift om hur många femårsperioder ansökan avser, om sökanden enligt 24 mönsterskyddslagen ansöker om registrering för flera femårsperioder, 8. uppgift om vilka bilagor som bifogas ansökningshandlingen. Som bilagor skall till ansökningshandlingen fogas a) bildmaterial som visar mönstret, b) om sökanden företräds av ombud, fullmakt för ombudet, c) om mönstret skapats av annan än sökanden, handling som styrker sökandens rätt till mönstret.

2 Med ansökningen skall i 29 angivna ansöknings- och tilläggsavgifter ges in. 3 Ansökningshandling och bilagor skall vara skrivna på svenska, danska eller norska. Registreringsmyndigheten kan dock för visst fall bestämma att produktuppgiften skall skrivas på svenska. Är ingiven handling skriven på annat språk än som gäller enligt första stycket första punkten, skall översättning ges in, om registreringsmyndigheten begär det. 4 Bildmaterial som visar mönstret skall ges in i det antal exemplar som registreringsmyndigheten bestämmer och i format som inte överstiger A 4 (21 x 29,7 cm). Är formatet mindre än A 4, skall ett exemplar vara monterat på vitt papper i format A 4. Bildmaterialet skall vara lämpat för reproduktion i svartvitt i annan storlek. Om sökanden ger in en modell av mönstret, skall den vara av hållbart material och får inte överstiga 40 centimeter på någon led eller väga mer än 4 kilogram. Ett föremål som kan förskämmas eller är farligt får inte ges in som modell. Omfattar en ansökan flera mönster, skall särskilt bildmaterial ges in för varje mönster. Vid sådan ansökan skall bilder och, i förekommande fall, modeller vara tydligt märkta med fortlöpande nummer. 5 Har upphävts genom förordning (2002:572). 6 Registreringsmyndigheten för diarium över inkomna ansökningar om registrering av mönster. Diariet är tillgängligt för allmänheten. I diariet antecknas för varje ansökan 1. ansökningens ingivningsdag och diarienummer, 2. dag då bildmaterial eller modell som visar mönstret först gavs in, om den dagen inte sammanfaller med ingivningsdagen, 3. produkt som mönstret är avsett att användas på eller ingå i och klass till vilken mönstret skall hänföras enligt sökanden, 4. sökandens namn, hemvist och adress, 5. om sökanden företräds av ombud, ombudets namn, hemvist och adress, 6. formgivarens namn och adress, 7. om prioritet begärts, var åberopad tidigare ansökan har gjorts, dagen för denna ansökan och ansökningens nummer, 8. uppgift om sista giltighetsdag för den begärda skyddsperioden, 9. om sökanden begärt att handling som visar mönstret skall hållas hemlig,

3 10. modell som givits in, skrivelser som lämnats in och avgifter som betalats i ärendet, 11. beslut som fattats i ärendet, 12. uppskov som enligt 28 f meddelats i ett invändningsärende. 7 Anmäles att mönster som sökts registrerat övergått till annan, får denne antecknas som sökande i diariet endast om rättsövergången styrkts. 8 Har upphävts genom förordning (2002:572). 9 Har upphävts genom förordning (2002:572). 10 Har upphävts genom förordning (2002:572). 11 Har upphävts genom förordning (2002:572). Delning 12 Omfattar en ansökan flera mönster kan sökanden dela ansökningen i flera ansökningar, vilka skall anses gjorda samtidigt med den ursprungliga ansökningen. Handläggning av registreringsansökan 13 Vid prövning enligt 14 mönsterskyddslagen (1970:485) beaktar registreringsmyndigheten allt som myndigheten har kännedom om. Undersökning enligt 14 mönsterskyddslagen av om hinder mot registrering föreligger sker i den omfattning som föranleds av mönstrets innehåll och i den utsträckning det kan ske utan att behandlingen av ansökan väsentligt fördröjs. 14 Har upphävts genom förordning (2002:572). 15 Har upphävts genom förordning (2002:572). 16 Har upphävts genom förordning (2002:572). 17 Har upphävts genom förordning (2002:572). 18 Har upphävts genom förordning (2002:572). 19 Har upphävts genom förordning (2002:572). Mönsterregistret m.m. 20 Det register som avses i 18 mönsterskyddslagen (1970:485), mönsterregistret, förs av registreringsmyndigheten. Mönsterregistret och det diarium som avses i 6 förs med hjälp av automatiserad behandling. Registren skall hållas tillgängliga hos registreringsmyndigheten.

4 20 a Mönsterregistret och det diarium som avses i 6 skall ge offentlighet åt den information som ingår i registren. I fråga om personuppgifter skall registren ha till ändamål att tillhandhålla uppgifter för 1. affärsverksamhet, kreditgivning, försäkringsgivning eller annan allmän eller enskild verksamhet där den registrerade informationen utgör underlag för prövningar eller beslut, 2. förvärv, upplåtelse eller avyttring av egendom som registreras eller av verksamhet som har anknytning till sådan egendom, 3. aktualisering, komplettering eller kontroll av information som finns i kund- eller medlemsregister eller liknande register, 4. fullgörande av åliggande som följer av ett för Sverige bindande internationellt åtagande, eller 5. verksamhet för vilken staten eller en kommun ansvarar enligt lag eller annan författning och a) som avser verksamhet som har anknytning till egendom som registreras, b) som för att kunna utföras förutsätter tillgång till registrerad information, eller c) som avser fullgörande av underrättelseskyldighet. Förordning (2001:776). 20 b Registreringsmyndigheten är personuppgiftsansvarig enligt personuppgiftslagen (1998:204) för mönsterregistret och det diarium som avses i 6. Förordning (2001:776). 20 c Registreringsmyndigheten skall se till att det inte uppkommer något otillbörligt intrång i de registrerades personliga integritet eller några risker från säkerhetssynpunkt. För dessa syften får myndigheten i enskilda fall ställa upp villkor för behandlingen av personuppgifter. Förordning (2001:776). 20 d Registreringsmyndigheten får för de ändamål som anges i 20 a medge direktåtkomst till mönsterrregistret och det diarium som avses i 6. Förordning (2001:776). 20 e Bestämmelserna i personuppgiftslagen (1998:204) om rättelse och skadestånd gäller vid behandling av personuppgifter enligt denna förordning. Förordning (2001:776). 20 f Att beslut om rättelse eller avslag på ansökan om information enligt 26 personuppgiftslagen (1998:204) får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol följer av 22 a förvaltningslagen (1986:223). Förordning (2001:776). 21 När mönster tas in i mönsterregistret, tilldelas det ett registernummer. Vid samregistrering tilldelas samtliga mönster ett gemensamt registernummer. Mönsterhavaren skall tillställas bevis om registreringen.

5 Registret skall innehålla 1. ansökningens diarienummer och mönstrets registernummer, 2. mönsterhavarens namn, hemvist och adress samt, om mönsterhavaren företräds av ombud, ombudets namn, hemvist och adress, 3. formgivarens namn och adress, 4. uppgift om den produkt som mönstret är avsett att användas på eller ingå i och om den klass till vilken det hänförts, 5. uppgift om den dag a) då registreringsansökningen gavs in eller enligt 13 första stycket mönsterskyddslagen (1970:485) skall anses gjord, b) då handling som visar mönstret blev allmänt tillgänglig, c) då mönstret registrerades och kungjordes, 6. uppgift om registreringens sista giltighetsdag, 7. uppgift om begärd prioritet med angivande av var den prioritetsgrundande ansökningen gjorts, dagen för denna ansökan samt ansökningens nummer, 8. bildmaterial som visar mönstret, 9. uppgift om huruvida modell givits in. 22 Har upphävts genom förordning (2002:572). 23 Har upphävts genom förordning (2002:572). 24 Har någon till registreringsmyndigheten anmält, att han vill väcka talan om hävande av mönsterregistrering eller om överföring av registrering, antecknas det i registret. När avskrift av dom eller slutligt beslut sänts till registreringsmyndigheten enligt 44 mönsterskyddslagen (1970:485), antecknas det i registret. När domen eller beslutet vunnit laga kraft, göres sådan anteckning att den huvudsakliga utgången i målet kan utläsas av registret. 25 Anteckning enligt 27 mönsterskyddslagen (1970:485) skall ange rättsinnehavarens namn, hemvist och adress samt dagen för övergång eller upplåtelse. På begäran skall beträffande licens antecknas huruvida mönsterhavarens rätt att upplåta ytterligare licens begränsats. Kan fråga om anteckning ej omedelbart avgöras, skall likväl i registret anmärkas att anteckning har begärts. Har mönsterrätt utmätts, belagts med kvarstad eller tagits i anspråk genom betalningssäkring, antecknas det efter anmälan i registret.

6 Anmälan om ändring rörande ombud antecknas i registret. Förordning (1981:1016). 26 Anmäler mönsterhavare enligt 33 första stycket mönsterskyddslagen (1970:485) att han avstår från mönsterrätten och är licens antecknad i registret, skall licenstagaren underrättas och skäligt rådrum beredas honom att tillvarataga sina intressen i ärendet, innan mönstret avföres ur registret. 27 Kungörelse om förnyelse skall innehålla uppgift om mönstrets registernummer, förnyelseperiodens begynnelse- och slutdag samt mönsterhavarens namn och adress. 28 Har registrering upphört att gälla, skall myndigheten avföra mönstret ur registret. Har mönster avförts ur registret eller har registrering blivit överförd på annan genom lagakraftvunnen dom, skall registreringsmyndigheten utfärda kungörelse därom. Kungörelse om registrering 28 a Kungörelse om registrering enligt 18 första stycket mönsterskyddslagen (1970:485) skall innehålla 1. ansökningens diarienummer och registreringsnummer, 2. mönsterhavarens namn, hemvist och adress samt, om innehavaren företräds av ombud, ombudets namn, hemvist och adress, 3. formgivarens namn och adress, 4. uppgift om produkt som mönstret är avsett att användas på eller ingå i och om klass till vilken mönstret hänförts, 5. uppgift om dag då ansökningen gavs in eller enligt 13 första stycket mönsterskyddslagen skall anses gjord, 6. uppgift om begärd prioritet samt om var åberopad tidigare ansökan gjorts, dagen för denna ansökan och ansökningens nummer, 7. bildmaterial som visar mönstret, 8. uppgift om huruvida modell ingivits, 9. uppgift om huruvida bildmaterialet är utfört i färg, 10. uppgift om sista giltighetsdagen för registreringen. Invändningsförfarande 28 b Invändning mot registrering samt senare skrivelser från mönsterhavare och invändare skall tillsammans med bilagor ges in till registreringsmyndigheten i tre exemplar. När invändning görs, skall grunderna för invändningen anges.

7 28 c Om invändaren företräds av ombud, skall fullmakt för ombudet ges in. 28 d Mönsterhavaren skall tillställas exemplar av samtliga skrivelser från invändare. Om mönsterhavaren kommer in med yttrande över invändningen, beslutar registreringsmyndigheten om ytterligare skriftväxling krävs i ärendet. 28 e Om det under prövningen av registreringsansökningen kommer in en skrivelse av betydelse för prövningen till registreringsmyndigheten, skall sökanden underrättas om det. Har någon sänt in en sådan skrivelse innan registreringen har kungjorts skall registreringsmyndigheten, om det inte är fråga om bättre rätt till mönstret, göra denne uppmärksam på möjligheten att göra invändning. 28 f Om en framställd invändning grundas på 4 3 mönsterskyddslagen (1970:485) får registreringsmyndigheten skjuta upp behandlingen av invändningsärendet till dess att mönstret med den tidigare ansöknings- eller prioritetsdagen blir allmänt tillgängligt. 28 g Registreringsmyndighetens beslut i ett invändningsärende skall kungöras. Om beslutet innebär att registreringen hävs delvis skall mönstret i den ändrade formen framgå av kungörelsen. Avgifter 29 Avgifter i ärenden som rör ansökan om registrering av mönster ska betalas med följande belopp. 1. Ansökningsavgift enligt 48 mönsterskyddslagen (1970:485) för den första femårsperioden kr 2. Ansökningsavgift för varje femårsperiod utöver den första, om ansökan avser registrering för flera femårsperioder kr 3. Tilläggsavgift enligt 48 mönsterskyddslagen a) klassavgift för varje klass till vilken mönstret hänförs utöver den första b) samregistreringsavgift för varje mönster utöver det första 500 kr kr c) förvaringsavgift för varje modell 800 kr d) kungörelseavgift för varje bild utöver den första 200 kr 4. Återupptagningsavgift enligt 14 fjärde stycket mönsterskyddslagen 500 kr Tilläggsavgift ska, utom när det gäller kungörelseavgift, betalas även för varje femårsperiod utöver den första. Förordning (2009:1576).

8 30 Avgifter i ärenden som rör registrerat mönster ska betalas med följande belopp. 1. Förnyelseavgift enligt 48 mönsterskyddslagen (1970:485) per femårsperiod kr 2. Tilläggsavgift enligt samma paragraf vid ansökan om förnyelse a) klassavgift för varje klass till vilken mönstret hänförs utöver den första b) samregistreringsavgift för varje mönster utöver det första 500 kr kr c) förvaringsavgift för varje modell 800 kr d) om förnyelseavgift betalas efter utgången av löpande registreringsperiod 3. Ansökan om anteckning av ny innehavare eller licens Förordning (2009:1576). 500 kr 900 kr 30 a I ärenden i anslutning till rådets förordning (EG) nr 6/2002 av den 12 december 2001 om gemenskapsformgivning ska avgifter betalas till Patent- och registreringsverket med nedanstående belopp. 1. Ansökan om gemenskapsformgivning enligt artikel 35.2 i rådets förordning 500 kr 2. Intyg enligt artikel 78.5 i rådets förordning kr Förordning (2009:1576). 31 Avgift, som icke erlagts i rätt tid eller som erlagts med otillräckligt belopp så att betalningen icke kan godtagas, skall återbetalas. Övriga bestämmelser 32 Mönster indelas i klasser enligt Locarnoöverenskommelsen av den 8 oktober 1968 om upprättande av internationell klassificering för mönster. Klassindelningen skall hållas tillgänglig hos registreringsmyndigheten. 33 Kungörelser i mönsterskyddsärenden införes i en av registreringsmyndigheten utgiven publikation. 34 Modell som har givits in till registreringsmyndigheten enligt 10 tredje stycket mönsterskyddslagen (1970:485) förvaras hos myndigheten till dess fem år förflutit efter det att registreringen upphört att gälla. Har mönsterhavaren vid femårsperiodens utgång inte begärt att få tillbaka modellen, får registreringsmyndigheten förstöra den. 35 Har upphävts förordning (2002:572). 36 Talan som grundas på någon av bestämmelserna i 4 1

9 eller 2 mönsterskyddslagen (1970:485) förs av åklagare. 37 När dom eller slutligt beslut i mål som avses i 16, 31-32, eller 41 mönsterskyddslagen (1970:485) vunnit laga kraft, skall domstolen, så snart det kan ske, underrätta registreringsmyndigheten. 38 Registreringsmyndigheten får meddela närmare föreskrifter om registreringsansökan och handläggningen av den, om ärende rörande registrerat mönster, om mönsterregistret samt om kungörelser i mönsterskyddsärenden. Övergångsbestämmelser 1970:486 Denna kungörelse träder i kraft den 1 oktober Genom kungörelsen upphäves kungörelsen (1899:94 s.1) angående beskaffenheten av de handlingar som i ärenden rörande registrering av mönster och modeller inlämnas, kungörelsen (1899:94 s.4) om mönsterregistrets förande m.m. De upphävda kungörelserna gäller dock fortfarande i fall då registreringsansökan gjorts före den 1 oktober :1016 Denna förordning träder i kraft den 1 januari Vad som sägs om kvarstad i 25 i dess nya lydelse gäller även skingringsförbud som har meddelats före ikraftträdandet. 2002: Denna förordning träder i kraft den 1 juli De nya bestämmelserna skall tillämpas även på mönster som är registrerade vid tidpunkten för ikraftträdandet eller som registreras på grund av ansökningar som har gjorts innan dess, om inte annat följer av vad som föreskrivs nedan. 3. Äldre bestämmelser skall tillämpas på registreringsansökningar som har givits in före den 28 oktober 2001.

Svensk författningssamling SFS_1971:393 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1971-0S-27. Växtförädlarrättskungörelse (1971 :393); Jordbruksdepartementet

Svensk författningssamling SFS_1971:393 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1971-0S-27. Växtförädlarrättskungörelse (1971 :393); Jordbruksdepartementet Svensk författningssamling SFS_1971:393 SFS i senaste lydelse Utfårdad:1971-0S-27 Växtförädlarrättskungörelse (1971 :393); Jordbruksdepartementet Ändringen införd t.o.m. SFS1986:1239 I 1 har upphävts genom

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i patentkungörelsen (1967:838); SFS 2007:519 Utkom från trycket den 20 juni 2007 utfärdad den 7 juni 2007. Regeringen föreskriver i fråga om patentkungörelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2002:419 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Patentkungörelsen (1967:838)

Patentkungörelsen (1967:838) Patentkungörelsen (1967:838) SFS nr: 1967:838 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 1967-12-01 Omtryck: SFS 1991:1331 Ändrad: t.o.m. SFS 2015:522 Övrig text: Ändringsregister: SFSR

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i patentlagen (1967:837); SFS 2007:516 Utkom från trycket den 20 juni 2007 utfärdad den 7 juni 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om patentlagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 359/2010 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 359/2010 rd RIKSDAGENS SVAR 359/2010 rd Regeringens proposition om godkännande av överenskommelsen om tillämpning av artikel 65 i den europeiska patentkonventionen och med förslag till lagar om sättande i kraft av

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Varumärkeslag; utfärdad den 9 december 2010. SFS 2010:1877 Utkom från trycket den 21 december 2010 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Grundläggande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd Lag om ändring av lagen om förskottsuppbörd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b och 36, 4 kap., 47 och 49 53 samt 7 kap., av dem 21,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet av bötesstraff inom Europeiska unionen; SFS 2009:1427 Utkom från trycket den 14 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2016:624 Utkom från trycket den 13 juni 2016 utfärdad den 2 juni 2016. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 8 i lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992),

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Förordning (2010:177) om tobaksskatt

Förordning (2010:177) om tobaksskatt Skatter m.m./skatter m.m. 1 Termer och uttryck 1 [3571] Denna förordning gäller vid tillämpning av lagen (1994:1563) om tobaksskatt ([3501] o.f.). Termer och uttryck som används i denna förordning har

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om elektroniska vägtullssystem; utfärdad den 19 december 2013. SFS 2013:1164 Utkom från trycket den 14 januari 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Syfte

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-21 BESLUT Länsförsäkringar Fondförvaltning AB FI Dnr 13-13944 Tegeluddsvägen 11 13 Delgivning nr 2 106 50 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:682) om behandling av personuppgifter inom kriminalvården; SFS 2005:1025 Utkom från trycket den 14 december 2005 utfärdad den 24 november

Läs mer

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz Skatteutskottets betänkande 2011/12:SkU10 Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2011/12:78 Ändring i skatteavtalet mellan Sverige

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 16.5.2007 KOM(2007) 257 slutlig 2007/0091 (CNB) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad beträffar införandet av euron

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2015:960 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om rättegång i brottmål. Utfärdad i Helsingfors den 12 juni 2015

Lag. om ändring av lagen om rättegång i brottmål. Utfärdad i Helsingfors den 12 juni 2015 Lag om ändring av lagen om rättegång i brottmål Utfärdad i Helsingfors den 12 juni 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om rättegång i brottmål (689/1997) 1 kap. 1 2 mom., 6 kap. 3 a och

Läs mer

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter.

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. VY2016 Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. 1. Tillämplighet Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när parterna skriftligen eller på

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 mars 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 27 juni 2012

Läs mer

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar

Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Rådets direktiv 98/59/EG av den 20 juli 1998 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kollektiva uppsägningar Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 225, 12/08/1998 s. 0016-0021 EUROPEISKA

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Läkemedelsverkets föreskrifter om partihandel med läkemedel; LVFS 2014:8 Utkom från trycket den

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:572) om värdepappersmarknaden; SFS 2015:1038 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 18 december 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 1999:992 Utkom från trycket den 7 december 1999 utfärdad den 25 november 1999. Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om alkoholskatt; SFS 2010:173 Utkom från trycket den 23 mars 2010 utfärdad den 11 mars 2010. Regeringen föreskriver 1 följande. Termer och uttryck 1 Denna förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skuldsaneringslag; utfärdad den 2 juni 2016. SFS 2016:675 Utkom från trycket den 14 juni 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens innehåll 1 Denna lag innehåller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i kupongskattelagen (1970:624); SFS 2016:52 Utkom från trycket den 16 februari 2016 utfärdad den 4 februari 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2,

Läs mer

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Ärende Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Avtalsvillkor 1. Avtalsparter Huvudgenomförare: Organisation X Delgenomförare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2015:918 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 23.5.2005 SEK(2005) 657 slutlig Utkast till BESLUT AV BLANDADE EG EFTA-KOMMITTÉN FÖR GEMENSAM TRANSITERING om ändring av konventionen av den 20 maj 1987

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2008-12-15 AdmD-407-2008 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Sammanfattning Kammarrätten avstyrker

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om säkerhet i vägtunnlar; SFS 2006:421 Utkom från trycket den 7 juni 2006 utfärdad den 24 maj 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (5) Beslut Dnr 2008-09-09 129-2008 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Gävle kommun Box 603 801 26 Gävle Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 1999:1363 Utkom från trycket den 27 december 1999 utfärdad den 16 december 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m.

Socialstyrelsens författningssamling. Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. SOSFS 2009:12 (M) Föreskrifter Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

DOM 2016-04-15 Stockholm

DOM 2016-04-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060307 DOM 2016-04-15 Stockholm Mål nr P 11688-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-14 i mål nr P 3069-15, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 23 juni 2016 KLAGANDE Fidelity Funds SICAV Ombud: Advokat Mattias Schömer Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm MOTPART Skatteverket

Läs mer

Förslag på Stadgar för Luleå Fruntimmer förening

Förslag på Stadgar för Luleå Fruntimmer förening Förslag på Stadgar för Luleå Fruntimmer förening Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Firmateckning 7 Stadgeändring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fartygssäkerhetslagen (2003:364); SFS 2009:59 Utkom från trycket den 24 februari 2009 utfärdad den 12 februari 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Lag. Riksdagens svar på regeringens proposition med rörslag till revidering av lagstiftningen om indrivning av underhållsbidrag

Lag. Riksdagens svar på regeringens proposition med rörslag till revidering av lagstiftningen om indrivning av underhållsbidrag RSv 83/1998 rd - RP 128/1997 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med rörslag till revidering av lagstiftningen om indrivning av underhållsbidrag till barn Till 1997 års riksdag har överlämnats

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2013 Ö 3407-11 KLAGANDE 1. DK Syd AB (publ.), 556703-7808 Östermalmstorg 5 114 42 Stockholm 2. Mälartornet Aktiebolag, 556458-0297

Läs mer

Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län

Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län Kvalificering om deltagande i Region Kronoberg/Länstrafiken Kronobergs upphandling av skolskjuts och serviceresor mm i Kronobergs län Kvalificeringen i rubricerad upphandling har nu påbörjats. Annonsen

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

Arkivreglemente för Varbergs kommun

Arkivreglemente för Varbergs kommun Arkivreglemente för Varbergs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-20, 138 2 Innehåll Arkivreglemente......3 1 Tillämpningsområde.3 2 Arkivmyndigheten 3 3 Myndigheternas arkivansvar....3 4 Redovisning

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

Riksarkivets beslut att avslå en begäran om att få allmänna handlingar gallrade har inte ansetts vara överklagbart.

Riksarkivets beslut att avslå en begäran om att få allmänna handlingar gallrade har inte ansetts vara överklagbart. HFD 2015 ref 71 Riksarkivets beslut att avslå en begäran om att få allmänna handlingar gallrade har inte ansetts vara överklagbart. Lagrum: 3 och 22 förvaltningslagen (1986:223); 3 och 10 arkivlagen (1990:782);

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård; SFS 2000:353 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Fastighetsbeteckning: i Marks kommun. Fastighetsägare 1 Pers.nr. Fastighetsägare 2 Pers.nr. Fastighetsägare 3 Pers.nr

Fastighetsbeteckning: i Marks kommun. Fastighetsägare 1 Pers.nr. Fastighetsägare 2 Pers.nr. Fastighetsägare 3 Pers.nr Markupplåtelseavtal för fiberoptisk ledning Detta markupplåtelseavtal är tecknat mellan Torestorps Fiber ekonomisk förening org.nr. 769627-1423 (nedan kallad Ledningsägaren) och nedan nämnda fastighetsägare

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 juni 2016 B 5976-14 KLAGANDE GG Offentlig försvarare: Advokat NL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Jaktbrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; beslutade den 9 juni 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

13 SAMMANSLAGNING AV FASTIGHETER OCH LÄGENHETSANDELAR

13 SAMMANSLAGNING AV FASTIGHETER OCH LÄGENHETSANDELAR 1 (5) 13 SAMMANSLAGNING AV FASTIGHETER OCH LÄGENHETSANDELAR 13.1 ANSÖKAN... 2 13.2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 13.2.1 Ägande... 2 13.2.2 Sammanslagning av fastigheter av olika slag... 2 13.2.3 Komplettering av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt finansiering av terrorism; SFS 2015:274 Utkom från trycket den 26 maj 2015 utfärdad den 13 maj 2015. Enligt riksdagens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Beslut Diarienr 1 (10) 2016-05-10 121-2016 Tele2 Sverige AB Box 68 164 94 Kista Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer