VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2011"

Transkript

1 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2011

2 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för hösten Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska hitta något som är intressant och passande för just er. Kom ihåg att en stor del av undervisningen sker utomhus eller i ouppvärmda lokaler. Se till att klä er efter väder och den aktivitet ni har bokat. Tillgänglighet: Vid varje program markeras hur tillgänglig den aktuella miljön är för någon som har en funktionsnedsättning. Meddela gärna vid bokning om ni har elever med särskilda behov. Välkomna till undervisningen hösten 2011 önskar museipedagogerna. Vallby Friluftsmuseum kan erbjuda följande undervisningsprogram för förskola och skola: Äppelvecka Kloka gumman Lär känna djuren Så byggde vi Så bodde vi Stadsjul Västerås Skolmuseum kan erbjuda följande undervisningsprogram för förskola och skola: Gammaldags lektion Gammaldags skoldag Läs mer om de båda museerna och deras respektive program i häftet.

3 Vallby Friluftsmuseum är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40 tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre tider i staden och på landet, hos torpare, bönder, bergsmän och herrskap. De vackra gamla timmerhusen och dess täppor omges av grönskande åkrar och ängar. Här finns också lantrasdjur som hästar, får och getter, grisar, höns och gäss. I stadskvarteret finns hantverkare och värdshus. Mer information finns på hemsidan, Museet är öppet dagligen Bokningar och förfrågningar görs på: Telefon: , telefontid vardagar E post: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se Att tänka på vid ett besök på Vallby Friluftsmuseum Prata gärna med eleverna före besöket om vad ett friluftsmuseum är, ett museum utan tak och väggar. Byggnaderna är hitflyttade för att man har ansett dem vara värda att bevara för kommande generationer. Man får gärna gå fram och studera dessa på nära håll men tänk på att byggnader och andra anordningar är gamla och att de inte tål att man klättrar på dem. Du som vuxen är ansvarig för din elevgrupp under hela besöket. Djuren är svenska lantraser av det slag som funnits i Sverige under lång tid. Ett av museets uppdrag är att bevara dessa. Tänk på att djuren har museet som sitt hem och att de ska kunna känna sig trygga här. Man får inte mata eller skrämma våra djur. Odlingarna är till för att göra miljöerna mer levande och trovärdiga. En hel del av växtmaterialet är insamlat från olika delar av vårt län och har en viktig historia att berätta. Tag gärna med er matsäcken hit och sitt vid våra framställda picknickbord eller varför inte direkt i någon backe. Blir det regn går det bra att inta matsäcken i Skultunaboden vid torget, en ouppvärmd lokal med bord och bänkar. Observera att borden vid torget endast är till för värdshusets betalande gäster. Det är heller inte tillåtet att inta matsäck i direkt anslutning till någon av våra museibyggnader. Våra grillar är borttagna sedan 2004, då lagen om skydd mot olyckor infördes. Det är inte tillåtet att ta med engångsgrillar. Tänk på att alltid plocka upp efter er och lämna platsen lika snygg som när ni kom. Kom ihåg att en stor del av undervisningen bedrivs utomhus eller i ouppvärmda lokaler. Se till att klä er efter vädret och den aktivitet ni har bokat. Varmt välkomna!

4 Till dig som är lärare: Med hjälp av våra lärarhandledningar kan du själv visa klassen runt på Vallby Friluftsmuseum. I hagarna på friluftsmuseet kan ni titta på och lära mer om de lantrasdjur som fanns vid en gård för länge sedan. Museet arbetar med att bevara, visa och undervisa om de djur som idag anses skyddsvärda. Raser som funnits här i Sverige under århundraden och som är anpassade efter vårt klimat och vårt sätt att hålla djuren. I hela landet finns olika lantrasföreningar som arbetar med detta och i det arbetet har friluftsmuseet en del. Vår lärarhandledning innehåller information om var ni kan hitta de olika djurslagen, vad de heter, vad de har använts till, vad de äter och så vidare. Med handledningen blir det lättare för er att själva visa och prata med eleverna om museets djur. Här finns också information om många av de odlingar som finns på museiområdet. Kring de olika husen och gårdarna på museet har det på senare år vuxit fram planteringar, grönsaksland, humlegårdar och åkrar. Detta är ett pågående arbete som kommer att ta många år. Men mycket är redan gjort och vill man så kan man koncentrera sig på människans odlande genom tiderna eller bondens odlingar med åker, äng och kålgård. Ni kan också lära er mer om museets hus och gårdar. Med hjälp av handledningen kan du visa din klass runt i Västmanlands historia och byggnadstradition. Här kan du läsa om bergsmansgården Spikgården och bergsmannen som bodde där, soldaten i sitt torp eller brukspatronen på herrgården. I stadskvarteret hittar du arbetarbostaden och försäljningsbodarna från Arboga. Se på byggnaderna runt torget och fundera på hur det såg ut i Västerås vid sekelskiftet Välkommen att beställa en kostnadsfri lärarhandledning på eller hämta en via vår hemsida

5 Äppelvecka Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: alla åldrar Kan bokas under september Tider: och Lektionstid: 1 timme Max antal: 30 Tillgänglighet: Grus och gräs. Ramp finns till Missionshuset. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Besök vår fina äppelutställning med massor av olika äppelsorter som är insamlade av trädgårdsföreningarna i Västerås. Tänk att det finns omkring 120 sorter bara här i Västmanland! Vi tar gruppen med på en vandring och tittar på några av museets Västmanländska äppelsorter. Hur gör man ett nytt äppelträd? Vad är en pomolog? I utställningen fortsätter vi att studera äpplen och deras form, färg och doft. Vi provsmakar äpplen och provar vår äppelsvarv. Äpplen förekommer också i berättelser, sägner och föreställningar alltifrån Adam och Eva till det röda äpplet som skolfröken får

6 Så bodde vi Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: årskurs 4 9 samt särskolan Kan bokas under oktober Tider: tisdag torsdag och Lektionstid: 45 minuter Max antal: 30 Tillgänglighet: Delvis anpassat. Herrgården har ramper, övriga byggnader har trappor med ledstång. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Vi går runt i några av museets olika byggnader och miljöer. Hur bodde vi i Sverige för 400 år sedan, eller för 90 år sedan? Vad byggdes husen av, och vem byggde? Det finns stora skillnader i hur man bodde förr och nu, men också hur olika människor bodde, hur många rum man kunde ha eller hur många barn man kunde ha utan en enda säng!

7 Så byggde vi Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: årskurs 7 9 samt gymnasiet Kan bokas under oktober Tid: onsdagar Lektionstid: 60 minuter Max antal: 30 Tillgänglighet: Delvis anpassat. Herrgården har ramper, övriga byggnader har trappor med ledstång. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Ända sedan medeltiden har knuttimrade hus varit det vanliga i den här delen av Sverige, och det sättet att bygga har påverkat husens storlek och utformning. Vi besöker 1600 tals gården där vi studerar taket och den intressanta interiören. Soldattorpet visar den enklaste och vanligaste byggnadstypen under flera hundra år. Vi ser också på den centralsvenska gården som är typisk för Västmanland under 1700 och 1800 talen med alla sina ekonomibyggnader. Vi besöker också bruksherrgården som byggdes 1702 med sin typiska takkonstruktion. Är det vi ser bara gamla minnen från en förgången tid, eller finns det delar som vi kan lära oss något av när vi ska bygga sunda hus i ett mer hållbart samhälle?

8 Lär känna djuren Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: alla åldrar Kan bokas under hela terminen efter överenskommelse Tider: tisdag torsdag Lektionstid: 40 minuter Max antal: 25 Tillgänglighet: Grus och gräs Info och bokning: eller måndag fredag eller via Följ med djurskötaren på en vandring bland museets lantrasdjur. Hälsa på linderödsgalten Balder, nordsvenska brukshästen Elvis, gestrikefåret Astrid och många fler. Vi får veta vad djuren helst äter, när de får sina ungar, vad man får från dem och vilka djur som var vanliga på en gård förr.

9 Kloka gumman Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: årskurs 2 6 samt särskolan Kan bokas under oktober Tider: tisdag torsdag Lektionstid: 1,5 timme Max antal: 25 Tillgänglighet: Ej anpassat. Trappsteg för att komma in i byggnaden. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Följ med kloka Brita till bergsmansänkan Ingeborg Jonsdotter i Spikgården. Ingeborg ska få hjälp för sina krämpor och har kallat på Brita som anses ha kunskaper utöver det vanliga och rentav är lite farlig. Gruppen får följa med på en tidsresa till Bergslagen på 1600 talet och lära lite om folktro och folkmedicin. Vi får tips och råd om hur man botar allt från huvudvärk till kärleksbekymmer. Hur skyddar man sig mot gengångare och hindrar sina nyfödda från att bli bortbytta? Vi avslutar med att gå till vår pedagogiska lokal där eleverna får tillverka varsin doftpåse som kan innehålla allt ifrån humle som gör att man sover bättre till lavendel som läggs i linneskåpet för att det ska dofta gott. Här pratar vi dessutom om den upplevelse eleverna fått.

10 Stadsjul Vallby Friluftsmuseum Åldersgrupp: årskurs 3 6 samt särskolan Kan bokas under 29 november 15 december Tider: tisdag torsdag och Lektionstid: 45 minuter Max antal: 20 Tillgänglighet: Ej anpassat. Trappa med räcke för att komma in i byggnaden. Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Välkommen till en dramatiserad visning om julfirande i Västerås omkring år Arbetaränkan Agnes Andersson förebereder julen både hos sin arbetsgivare, fröken Vilhelmina, och i sitt eget hem. Eleverna får en inblick i julförberedelser och traditioner men också i relationen mellan matmor och hennes piga.

11 Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum Åldersgrupp: förskolans 5 åringar årskurs 2 samt särskolan Kan bokas under hela terminen efter överenskommelse Tider: tisdag torsdag och Lektionstid: 1 timme Max antal: 30 Tillgänglighet: Hiss finns Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via När barnen fått låna tidsenliga kläder och namn ringer skolfröken i klockan och vi gör en tidsresa tillbaka till år Vi leker skola, ritar på griffeltavla, lägger figurer med läggstickor, skolfröken visar skolplanscher och uppstoppade fåglar. Lektionen avslutas med papperspyssel. Lärarhandledning med förberedelsematerial ingår och skickas ut med bokningsbekräftelsen.

12 Gammaldags skoldag Västerås Skolmuseum Åldersgrupp: årskurs 3 5 Kan bokas under hela terminen efter överenskommelse Tider: tisdag torsdag Lektionstid: 2 timmar Max antal: 25 Tillgänglighet: Hiss finns Info och bokning: vallby.friluftsmuseum@vasteras.se eller måndag fredag eller via Vi reser 100 år tillbaka i tiden för en dag i skolan. När barnen fått låna tidsenliga kläder och namn ringer skolfröken i klockan och vi gör en tidsresa till år I klassrummet blir det högläsning, räkning och välskrivning med bläck, gymnastikövningar i bänken och undervisning med skolplanscher. Lektionen avbryts av en rast då barnen får sitta i bänkarna och äta medhavd matsäck. Lärarhandledning med förberedelsematerial ingår och skickas ut med bokningsbekräftelsen.

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se

Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Februari april 2012 Pedagogiska program och erbjudanden för maj månad kommer på www.vallbyfriluftsmuseum.se Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och

Läs mer

Pedagogiskt program. Våren 2014

Pedagogiskt program. Våren 2014 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2014 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2014. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2013 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2013 är en grön oas i Västerås. Friluftsmuseet grundades 1921 och idag finns här ett 40-tal hus och gårdar som tillsammans ger en bild av Västmanland i äldre

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2010

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program Hösten 2010 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Hösten 2010 Välkomna till en ny termin på och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för hösten 2010. Vi erbjuder visningar med innehåll

Läs mer

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program våren 2011

VÄSTERÅS SKOLMUSEUM. Pedagogiskt program våren 2011 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program våren 2011 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2011. Vi erbjuder

Läs mer

Pedagogiskt program Våren 2016

Pedagogiskt program Våren 2016 Pedagogiskt program Våren 2016 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för våren 2016. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska

Läs mer

Pedagogiskt program Våren 2010

Pedagogiskt program Våren 2010 VÄSTERÅS SKOLMUSEUM Pedagogiskt program Våren 2010 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum och Västerås Skolmuseum i Herrgärdsskolan Här är undervisningsprogrammet för våren 2010. Vi erbjuder

Läs mer

Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum

Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum Gammaldags lektion Västerås Skolmuseum Åldersgrupp: förskolans 5-åringar till år 2 och särskolan Max antal: 30 Tid: Kan bokas 5 februari-8 mars, tis-tor kl. 10.00 och 11.00 Längd: ca 1 timme Kontakt: ulla.blomqvist@vasteras.se,

Läs mer

Pedagogiskt program Hösten 2015

Pedagogiskt program Hösten 2015 Pedagogiskt program Hösten 2015 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för hösten 2015. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här

Läs mer

Pedagogiskt program Våren 2015

Pedagogiskt program Våren 2015 Pedagogiskt program Våren 2015 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum Här är undervisningsprogrammet för våren 2015. Vi erbjuder visningar med innehåll och kvalitet och hoppas att ni här ska

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll LIVET PÅ VÅR GÅRD! Vi vill dela med oss av vår glädje som livet på gården har gett oss. Vi som bor här är Johanna och Micke och våra barn i åldrarna 2-15 år. Vi är även familjehem barn sedan en lång tid

Läs mer

Tema 3 Pythagoras - Årskurs 4

Tema 3 Pythagoras - Årskurs 4 Pythagoras för årskurs 4 Syfte Syftet med arbete är: - Att eleverna ska få se, höra och känna lukten av en autentisk fabriksmiljö från tidigt 1900-tal. - Att eleverna ska veta vilka funktioner som krävs

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Världshandel och industrialisering

Världshandel och industrialisering Pedagogisk planering i historia: Världshandel och industrialisering I vår moderna värld finns många som är rika och många som är fattiga. Flera orsaker finns till detta, men många av dem ligger långt tillbaka

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Björkbacken musik Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 1,6 D. Oftast 13 21,3 E. Alltid

Läs mer

VALLBY FRILUFTSMUSEUM

VALLBY FRILUFTSMUSEUM VALLBY FRILUFTSMUSEUM Pedagogiskt program våren 2017 Pedagogiskt program våren 2017 Välkomna till en ny termin på Vallby Friluftsmuseum! Vi hoppas att ni här ska hitta ett program som är intressant och

Läs mer

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever

Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Kunskap Glädje Trygghet - Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 17 2014 Till elever Hej! Välkomna tillbaka från en välbehövlig ledighet. Hoppas påskharen varit på besök Kvarglömda kläder; Vi kommer att lägga

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkommen till Tingvalla förskola Tingvalla förskola ligger centralt i Märsta och har plats för omkring 70 barn i åldrarna 1-6 år.

Läs mer

Kognitionskartläggning

Kognitionskartläggning Bilaga 4 Kognitionskartläggning Inför eventuell förskrivning av kognitivt hjälpmedel Anita Persson, Nybro kommun 2016-04-01 Einar Ljungström, Kalmar kommun Jenny Blomqvist, Oskarshamns kommun Pernilla

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2

Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Veckobrev vecka 48-51 Kristallen 2 Hej alla barn och föräldrar!!!!! 3 december 2015 Tänk att vi redan är inne i december. Tiden går verkligen snabbt och nu när morgnarna är mörka är det mysigt med alla

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

Brandövningar och fortsatt fint väder

Brandövningar och fortsatt fint väder Brandövningar och fortsatt fint väder Idag sparade några barn tagetesfrön i kaffefilter för att torka och strö ut i rabatt i vår. I måndagskväll kom Karin Rosvall och pratade på föräldramötet om föräldrarollen

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION 1 ETT VARMT TACK TILL ALLA SOM BESVARADE ENKÄTEN. MED ER HJÄLP HAR VI FÅTT VÄRDEFULL KUNSKAP OM HUR BARN OCH UNGDOMAR I KRONOBERGS LÄN MÅR. VILL DU VETA MER OM RAPPORTEN

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

ALLA ANMÄLNINGAR I KATALOGEN ÄR BINDANDE OCH SKALL VARA SKRIFTLIGT INLÄMNADE PÅ ANMÄLNINGSLAPPEN! VÄLKOMNA!

ALLA ANMÄLNINGAR I KATALOGEN ÄR BINDANDE OCH SKALL VARA SKRIFTLIGT INLÄMNADE PÅ ANMÄLNINGSLAPPEN! VÄLKOMNA! Här har du en rykande färsk sommarkatalog i dina händer där vi hoppas att du skall hitta något som du tycker är roligt. Vi ser fram emot att så många som möjligt kan komma och ha kul tillsammans. Om du

Läs mer

Visning av utställning om brott i Stockholm

Visning av utställning om brott i Stockholm Visning av utställning om brott i Stockholm Guiden heter Marit Inbjudan till dig som bor i gruppbostad eller arbetar på daglig verksamhet. Söndag 23 mars kl 14 på Medeltidsmuseet Vi ser hur man dömdes

Läs mer

DEN LILLA RÖDA HÖNAN

DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 DEN LILLA RÖDA HÖNAN 1 2 3 4 5 6 4 Sagan används för begreppsinlärning, problemlösning och för att tala matematik. Se lhdl s. 96-99. 7 8 9 10 Den som är lat får ingen mat. Problemlösning 1 Arbeta två

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015

Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Majblommans undersökning om barns villkor i Sveriges kommuner 2015 Här kan du ta del av alla frågor innan du besvarar enkäten. När du fyller i den hjälper du oss att hitta årets bästa barnkommun och lyfta

Läs mer

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet.

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet. Förord Den här webbversionen av Den Talande Boken är en vidareutveckling av det snart 20 år gamla program, som alltid varit så populärt i skolan. Och varför är det nu så? Jo, Den Talande Boken har så många

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår

Vardagar 11.00-14.00 Lunch 70 kr Lasagne Pasta med köttfärssås Fisk med ris Bröd, dryck och kaffe ingår sida 1 Titta i menyn. Svara på frågorna. 1. Vad kostar en läsk? 2. När kan man äta lunch? 3. Kan man köpa lunch på lördagar? 4. Vad kostar fisk och ris? 5. Vad kostar en kopp kaffe och en kanelbulle? 6.

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist

Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist Presentation vid dialogmöte i Råneå 2015 10 20 av Arbetsgruppen för Vitåskolan. Presentationen hölls av Ingela Lindqvist 1 2 Luleå kommun är en till ytan liten och tätbefolkad kommun. Förutsättningarna

Läs mer

Lärarhandledning till boken "BARDIENS BESKYDDARE" av Mimmi Schill

Lärarhandledning till boken BARDIENS BESKYDDARE av Mimmi Schill Lärarhandledning till boken "BARDIENS BESKYDDARE" av Mimmi Schill 1 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Prolog och kapitel 1 3... Kapitel 2 och kapitel 3 3... Kapitel 4 och kapitel 5 4... Kapitel

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN Att leka sig in i skolans värld LUCIA GEOMAG BYGGE MED KAPLASTAVAR Mål för förskoleklass Att skapa en trygg och tillåtande miljö där: barnet känner sig

Läs mer

SJUNG MED PETTSON & FINDUS SÅNGTEXTER

SJUNG MED PETTSON & FINDUS SÅNGTEXTER SJUN MED PETTSON & FINDUS SÅNTEXTER Snart kommer vi att möta era elever och sjunga sånger om Pettson och Findus. Det ser vi verkligen fram emot med spänning. För att konserten ska bli så bra som möjligt

Läs mer

Hej, vad händer här? Mamma? Är det inte läraren? Vem bestämmer om det här? Nej, utan riksdagsledamöterna! Riksdagsinformationen 2012

Hej, vad händer här? Mamma? Är det inte läraren? Vem bestämmer om det här? Nej, utan riksdagsledamöterna! Riksdagsinformationen 2012 P Å S V E N S K A Hej, vad händer här? Mamma? Är det inte läraren? Vem bestämmer om det här? UTGIVARE Riksdagsinformationen 2012 Nej, utan riksdagsledamöterna! Layout och illustrering Hanna Lahti/ Huomen

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Dagverksamheten på Flintebro Skurups kommun

Dagverksamheten på Flintebro Skurups kommun Månadsprogram Maj 2016 Kristallen Dagverksamheten på Flintebro Skurups kommun Foto: Cecilia Mårtensson Maj Odlingarna! Följ gärna våra grödor i pallkragarna! Växer det som det skall? I år har vi planterat

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Förberedelser och instruktioner Tid max: 70 min. Testledaren bör vara undervisande

Läs mer

Flera nyanser av diskriminering

Flera nyanser av diskriminering ÖVNING: Flera nyanser av diskriminering I den här diskussionsövningen belyser vi diskriminerande strukturer, diskriminerande bemötande och fördomar. Så gör ni: 1 Läs noggrant igenom hela instruktionen

Läs mer

Skolmatsakademins webbenkät i praktiken Intervjuer med tvärsektoriellt perspektiv

Skolmatsakademins webbenkät i praktiken Intervjuer med tvärsektoriellt perspektiv Skolmatsakademins webbenkät i praktiken Intervjuer med tvärsektoriellt perspektiv Jessica Andersson Kost- och friskvårdsprogrammet termin 6 Göteborgs universitet Bakgrund Skolmatsakademin är ett projekt

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Enkät om skolan. Till dig som arbetar inom skolan. Vet ej/ ej aktuellt 2. Trivs Du på jobbet?... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0. Frågor om skolans lärarpersonal

Enkät om skolan. Till dig som arbetar inom skolan. Vet ej/ ej aktuellt 2. Trivs Du på jobbet?... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0. Frågor om skolans lärarpersonal Enkät om skolan Till dig som arbetar inom skolan 1. Ingår Du i skolans ledning? 1 Ja 2 Nej Nästan Så gott aldrig som alltid Vet ej/ ej 2. Trivs Du på jobbet?... Frågor om skolans lärarpersonal 3. Hur väl

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

11.30 Lunch. 13.00 Gudstjänst. Du som inte har möjlighet att komma med hela helgen är

11.30 Lunch. 13.00 Gudstjänst. Du som inte har möjlighet att komma med hela helgen är 07.30 Frukost när du vill till 08.30. 09.00 Morgonsamling. 09.30 Gudstjänstverkstad. Vi förbereder gudstjänsten tillsammans: repar in sånger, plockar blommor, övar drama med mera. Du väljer själv vad du

Läs mer

Råbyskolan. Skolans café På tisdagar och torsdagar har cafét öppet mellan kl. 10.00-10.20.

Råbyskolan. Skolans café På tisdagar och torsdagar har cafét öppet mellan kl. 10.00-10.20. Fredag 26/2 2016 - Veckobrev v.9 Hej alla föräldrar och elever! Vecka 9 är som bekant sportlovsveckan då alla elever är lediga från skolan. Vi önskar både elever och föräldrar en skön vecka med både vila

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Klass 4a

Klass 4a Kostymmannen Klass 4a Kostymmannen Tidigare böcker om Gloria: Glorias memoarer Glorias memoarer Kostymmannen Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se info@idusforlag.se Text: Therese Loreskär Illustratör:

Läs mer

Höstlov vecka 44. Dagridläger. Fortsättning nedan

Höstlov vecka 44. Dagridläger. Fortsättning nedan Dagridläger Under höstlovet har du möjlighet att själv plocka ihop teori och ridning som det passar dig så du gör dina egna lägerdagar. Välj att bara vara med på teorin, bara rida eller att ha teori på

Läs mer

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Muskötens förskolas Kvalitetsredovisning För år 2009/2010 Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Innehållsförteckning Verksamhetens förutsättningar...3 Inledning...3 Enhetens bokslut...3 Barngrupp...3

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM

SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN. Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM SENIORERNAS HUS LÖDERUPSGÅRDEN Ystads kommuns mötesplats för seniorer SOMMARENS PROGRAM Hej alla seniorer. Först vill jag tacka alla för att ni var så många som var med och gjorde invigningen av Seniorernas

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Sollentuna kommun Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn],

Läs mer