Breddad och fördjupad ekonomigranskning av arbetslöshetskassorna 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Breddad och fördjupad ekonomigranskning av arbetslöshetskassorna 2009"

Transkript

1 PM 1 (8) Granskningsenheten Dnr 2009/ :14 Breddad och fördjupad ekonomigranskning av arbetslöshetskassorna 2009 Sammanfattning Under hösten 2009 granskades nio arbetslöshetskassor som ett led i den fortsatta breddade och fördjupade ekonomigranskningen som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) genomför åren Under perioden ska samtliga arbetslöshetskassor vid något tillfälle ha fått eller få sin ekonomiredovisning och sina ekonomirutiner granskade. De iakttagelser som IAF har gjort under denna granskning hänför sig i huvudsak till avvikelser från IAFFS 2009:2 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetskassor vad gäller bland annat värderingsfrågor. Granskningen har visat att arbetslöshetskassorna generellt sett har en god ordning och ett enhetligt arbetssätt. Iakttagelser har emellertid gjorts på flera arbetslöshetskassor gällande avvikelser från IAF:s föreskrifter. Avvikelserna har i några fall lett till erinringar för några arbetslöshetskassor och kan komma att leda till erinringar för andra arbetslöshetskassor. Några iakttagelser har i vissa delar föranlett utredning gällande eventuella förändringar av IAFFS 2009:2. Bakgrund I IAF:s granskningsplan för 2009 ingick Breddad och fördjupad granskning av arbetslöshetskassornas ekonomi. Samtliga arbetslöshetskassors ekonomi och ekonomirutiner ska ha granskats vid minst ett tillfälle under treårsperioden Syfte Att bredda och fördjupa ekonomigranskningen av arbetslöshetskassorna. Syftet är även att skapa tydligare riktlinjer för arbetslöshetskassorna samt en stabilare plattform för IAF för kommande års granskningar av arbetslöshetskassorna. Metod och genomförande Den löpande granskningen har skett genom besök på arbetslöshetskassorna och genomförts genom intervjuer med nyckelpersoner och granskning av styrande dokument och ekonomiredovisning under perioden oktober till december I de fall då iakttagelser av ekonomiredovisningen gjorts gällande arbetslöshetskassornas årsredovisningar avses respektive arbetslöshetskassas årsredovisning för verksamhetsåret

2 PM 2 (8) Granskningen kan delas in i tre områden: 1. Granskning av arbetslöshetskassornas verksamhet och administrativa rutiner innefattar: förstå verksamheten organisation, intressenter, olika principer, ekonomirapportering övergripande intern kontroll granskningen avgränsas till de aspekter som påverkar arbetslöshetskassans ekonomiska hantering beslutsordning och attestrutiner. 2. Finansiell granskning Granskning av resultat- och balansrapport finansiell analys, verifikationsgranskning. Skattedeklarationer. Efterkontroll av arbetslöshetsavgiften Utfallet jämförs med medlemmarnas avgift. 3. Övrigt Fordringar på medlemmar. Policys Eventuella placeringspolicy eller liknande frågor. Eventuella övriga frågor och iakttagelser. Ett urval om nio arbetslöshetskassor som inte ingick i 2008 års granskning kom att omfattas av en mer genomgripande granskning under slutet av De nio arbetslöshetskassorna redovisas i tabell 1 nedan. Tabell 1: De Arbetslöshetskassor som ingick i ekonomigranskningen Bensinhandlarnas arbetslöshetskassa Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa Fastighetsanställdas arbetslöshetskassa Handelsanställdas arbetslöshetskassa Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Livsmedelsarbetarnas arbetslöshetskassa Skogs- och Lantbrukstjänstemännens arbetslöshetskassa Svensk Handel och Arbetsgivarnas arbetslöshetskassa Säljarnas arbetslöshetskassa

3 PM 3 (8) Återföring av granskningsresultatet har gjorts genom att samtliga berörda arbetslöshetskassor och Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) har fått ta del av en preliminär slutpromemoria. Berörda arbetslöshetskassor och SO har även beretts möjlighet till en muntlig presentation av granskningsresultatet. Regelverk Arbetslöshetskassornas redovisning regleras i lagen (1997:238) om arbetslöshetskassor, förordning (1997:836) om arbetslöshetskassor, IAF:s föreskrifter samt bokföringslagen (1999:1078) och årsredovisningslagen (1995:1554) i tillämpliga delar. Iakttagelser Generella iakttagelser IAF:s granskning visade att arbetslöshetskassorna generellt har en god ordning och ett enhetligt arbetssätt. En kort summering av de granskade arbetslöshetskassorna som grupp ger att: Arbetslöshetskassorna redovisar enligt bokföringsmässiga grunder bortsett från statsbidragen som redovisas enligt kontantprincipen. Enligt bokföringslagen (1999:1078) (BFL) ska redovisning ske enligt bokföringsmässiga grunder, d v s att bokföring av en affärshändelse ska ske då en intäkt genereras eller en kostnad uppstår och inte när intäkter och kostnader betalas. Endast i undantagsfall får den s k kontantmetoden tillämpas, d v s att bokföring sker när betalning sker. Väsentliga balanskonton avstäms löpande. Undantaget är fordringar som avser felaktig ersättning som i några fall istället fastställs vid årsbokslut på grund av att posten kan vara svårbestämd löpande. Att jämföra bokförda balansposter med existerande balansposter med rimliga tidsintervaller samt att vidta lämpliga åtgärder rörande konstaterade differenser är en form av intern kontroll i redovisningssystem. 2 Såväl verifikationer som skattedeklarationer har granskats stickprovsvis utan anmärkningar. Även de underlag på medlemsuppgifter som ligger till grund för inrapportering i Portalen har granskats utan någon avvikelse. Arbetslöshetskassornas kravrutiner ur ett ekonomiskt perspektiv bedöms vara tillfyllest. 2 RS 400 Riskbedömning och intern kontroll, om Redovisningssystem och system för intern kontroll. (RS står för Revisionsstandard i Sverige)

4 PM 4 (8) Alla granskade arbetslöshetskassor utom en har en skriftlig beslutsordning. Enligt 1 IAFFS 2009:2 Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter om arbetslöshetskassor ska en arbetslöshetskassa ha en fastställd beslutsordning som anger vem eller vilka befattningshavare som har rätt att fatta beslut inom olika delar av arbetslöshetskassans verksamhet. Denna ordning ska ange vilka beslut som styrelsen i arbetslöshetskassan har delegerat. Ingen av de granskade arbetslöshetskassorna har en skriftlig placeringspolicy. Några arbetslöshetskassor har dock muntliga policys för placering av överlikviditet. Det finns idag inga krav på att arbetslöshetskassor ska ha en placeringspolicy. Endast ett fåtal av arbetslöshetskassorna har under året upprättat delårsrapporter, men samtliga av de granskade arbetslöshetskassorna följer kontinuerligt upp arbetslöshetskassans ekonomiska ställning i styrelsen. Det finns idag inga krav på att arbetslöshetskassor ska upprätta delårsrapport. I flera av arbetslöshetskassornas årsredovisningar framgår att arbetslöshetskassan har fordringar respektive skulder till närliggande organisationer. I de flesta fallen framgår även att det är respektive förbund som avses. Informationen är dock generellt sett knapphändig. Redovisningsrådet anger i sin rekommendation RR23 Upplysningar om närstående under punkt 22 att om det förekommit transaktioner mellan det rapporterade företaget (organisationen) och närstående skall upplysningar lämnas om såväl karaktären på relationen som typer av transaktioner och andra detaljer om transaktionerna som är nödvändiga för att förstå de finansiella rapporterna. Risken för oegentligheter och fel, samt för att oegentligheter eller väsentliga fel upptäcks, har av majoriteten av arbetslöshetskassor bedömts som låg. Flertalet arbetslöshetskassor har emellertid börjat eller ska börja med riskanalyser. Iakttagelser per arbetslöshetskassa Nedan anges de särskilda noteringar som gjorts för respektive granskad arbetslöshetskassa. Bensinhandlarnas arbetslöshetskassa - Arbetslöshetsavgiften bokförs enligt kontantprincipen.

5 PM 5 (8) - Fordringar på medlemsavgifter bokförs till verkligt värde. Enligt bilagan till IAFFS 2009:2 ska fordringar på medlemsavgifter som avser att täcka den förhöjda finansieringsavgiften respektive arbetslöshetsavgiften redovisas till nominellt belopp. - Medlemssystem ägs och sköts av förbundet Svensk Bensinhandel. Enligt attestreglerna är verkställande direktören på förbundet attestant utan någon ytterligare koppling till arbetslöshetskassan. Enligt arbetslöshetskassans attestregler ska den verkställande direktören på förbundet Svensk Bensinhandel godkänna representation i förväg. I attestpärmen återfinns blandade handlingar från såväl förbundet som arbetslöshetskassan. Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa - Fordringar på medlemsavgifter bokförs till verkligt värde. Vid bokslut skrivs fordringar avseende medlemsavgifter ner. Enligt bilagan till IAFFS 2009:2 ska fordringar medlemsavgifter som avser att täcka den förhöjda finansieringsavgiften respektive arbetslöshetsavgiften redovisas till nominellt belopp. - Eventuella fordringar eller skulder till Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads) framgår inte av årsredovisningens balansräkning. Av not 10 till balansräkningens post Övriga fordringar framgår det att arbetslöshetskassan har en fordran som uppgår till tkr. Fastighetsanställdas arbetslöshetskassa - Medlemsintäkterna bokförs enligt kontantprincipen och ingen periodisering görs av medlemsintäkterna. - I årsredovisningen framgår endast ett belopp för fordringar till närliggande organisationer. Det framgår inte att det är Fastighetsanställdas Förbund som avses och inte heller att kostnader för lokaler, telefoni m m är kopplat till förbundet. Handelsanställdas arbetslöshetskassa - Medlemsfordringar värderas till verkligt värde i redovisningen, men till nominellt värde i reskontran. Enligt bilagan till IAFFS 2009:2 ska fordringar medlemsavgifter som avser att täcka den förhöjda finansieringsavgiften respektive arbetslöshetsavgiften redovisas till nominellt belopp.

6 PM 6 (8) - Medlemsintäkter bokförs enligt kontantprincipen. Vad gäller medlemsintäkterna görs emellertid en periodisering vid bokslutet för att få med uppgifter i januari. Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa - I balansposten Fordran felaktig ersättning (FFE) ingår en reservation om drygt 9 mkr. Enligt bilagan till IAFFS 2009:2 ska i not anges hur stort belopp av fordran som är osäker. Beloppet anges dock inte bara i not som "osäker fordran" utan har även reglerats i redovisning, vilket inte är korrekt då FFE ska redovisas till nominellt belopp enligt samma föreskrift. - Medlemsavgifterna för enskilt anslutna redovisas enligt kontantprincipen. Medlemsavgifterna från kollektivt anslutna redovisas däremot enligt bokföringsmässiga grunder. Detta p.g.a. att avgiften tas in av förbundsavdelningarna i Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) och därefter faktureras från arbetslöshetskassan. - Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa gör omfattande ekonomiavstämningar varje tertial som utmynnar i en tertialrapport. Det finns idag inga krav på arbetslöshetskassor att upprätta delårsrapporter. Livsmedelsarbetarnas arbetslöshetskassa - I årsredovisningen framgår att arbetslöshetskassan har fordringar respektive skulder till närliggande organisationer. I not till skulden så framgår det att det är Livsmedelsarbetareförbundet som avses. - Medlemsavgifter redovisas enligt kontantprincipen. Skogs- och Lantbrukstjänstemännens arbetslöshetskassa - Vid styrelsemöte beslutade styrelsen om vilka som har rätt att teckna firman. Skriftlig attestrutin saknas vilket strider mot 1 IAFFS 2009:2 där det anges att en arbetslöshetskassa ska ha en fastställd beslutsordning som anger vem eller vilka

7 PM 7 (8) befattningshavare som har rätt att fatta beslut inom olika delar av arbetslöshetskassans verksamhet. Svensk Handel och Arbetsgivarnas arbetslöshetskassa - Medlemsfordringar värderas till verkligt värde vid bokslut. Nedskrivning görs av den delen av fordringen som bedöms som osäker. Enligt bilagan till IAFFS 2009:2 ska fordringar medlemsavgifter som avser att täcka den förhöjda finansieringsavgiften respektive arbetslöshetsavgiften redovisas till nominellt belopp. Säljarnas arbetslöshetskassa - Ingående balansposter har stämts av mot årsredovisningen och en differens om 18 tkr har konstaterats. Differensen hänför sig till en felkontering i samband med färdigställande av bokslutet vilket har lett till felaktigt resultat för året och fel i årsredovisningen. Differensen är inte av väsentlig storlek. Avslutande diskussion Iakttagelser har gjorts på flera arbetslöshetskassor gällande avvikelser från IAF:s föreskrifter. IAF har med anledning av dessa avvikelser beslutat om erinringar för några arbetslöshetskassor och kan komma att överväga erinringar i särskild ordning beträffande andra arbetslöshetskassor. De iakttagelser som IAF gjort under denna granskning hänför sig i huvudsak till avvikelser från IAFFS 2009:2 vad gäller bland annat värderingsfrågor. Även vilken redovisningsprincip som används varierar mellan arbetslöshetskassorna. Flera arbetslöshetskassor använder sig av kontantprincipen vid bokföring av statsbidraget, ett återkommande faktum som det egentligen saknas stöd för i bokföringslagen. Kontantmetoden är ett undantag i bokföringslagen. Användandet av metoden förutsätter att: - det finns särskilda skäl och att det sker i överensstämmelse med god redovisningssed. - verksamhet som bedrivs är av mindre omfattning. - endast ett mindre antal fakturor och andra handlingar förekommer i verksamheten och att fordringarna och skulder enligt dessa inte uppgår till avsevärda belopp. Med anledning av de frågeställningar som uppkommit om arbetslöshetskassornas redovisning under såväl 2009 års granskning som tidigare kommer en översyn av IAF:s föreskrift IAFFS 2009:2 att göras. Som ett underlag för den översynen har IAF under våren 2010 träffat företrädare för arbetslöshetskassornas revisorer för att ta del av deras synpunkter och erfarenheter av regelverket. I samband med arbetet med

8 PM 8 (8) föreskriften kan det komma att finnas skäl till vissa förtydliganden gentemot arbetslöshetskassorna. Denna promemoria har utarbetats inom IAF av Björn Sund. Promemorian godkänd för publicering Katrineholm den 7 juli 2010 Gunilla Wandemo Stf Generaldirektör

3 Metod och genomförande

3 Metod och genomförande PM 1 (5) 2011:11 Breddad och fördjupad ekonomigranskning av arbetslöshetskassorna 2010 Sammanfattning Under 2010 och början av 2011 granskades tretton arbetslöshetskassor som ett led i den fortsatta breddade

Läs mer

Ekonomigranskning 2011

Ekonomigranskning 2011 2012:5 Ekonomigranskning 2011 Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2011/920 Ekonomigranskning 2011 Granskning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012

Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012 2013:22 Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012 Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2013/53 Arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2012 Granskning

Läs mer

Rekommendationer - BFN R 11

Rekommendationer - BFN R 11 Rekommendationer - BFN R 11 Enskild näringsidkares bokföring Bakgrund och omfattning 1. Denna rekommendation behandlar enskild näringsverksamhet som omfattas av bokföringsskyldighet enligt 1 bokföringslagen

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad.

2 En ansökan om medlemskap ska vara skriftlig och undertecknad. FÖRFATTNINGSSAMLING Ansvarig utgivare: Ulf Staffansson Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens föreskrifter (IAFFS 2014:6) om arbetslöshetskassor; beslutade den 2 december 2014. IAFFS 2014:6 Utkom

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Attestreglemente. Dokumentnamn: Attestreglemente. Dokumentansvarig: Monica Fryxå, ekonomifunktionen Godkänd av: Kommunstyrelsen

Attestreglemente. Dokumentnamn: Attestreglemente. Dokumentansvarig: Monica Fryxå, ekonomifunktionen Godkänd av: Kommunstyrelsen Attestreglemente Dokumentnamn: Attestreglemente Dokumentansvarig: Monica Fryxå, ekonomifunktionen Godkänd av: Kommunstyrelsen Version: 4.0 Dokumentdatum: KF 2002 03 26 52 Reviderad: KF 2006 11 27 157 KF

Läs mer

Välkomna. Föreläsning 4 Grunderna i redovisning och bokföring. Redovisning och kalkylering ht 2014 1

Välkomna. Föreläsning 4 Grunderna i redovisning och bokföring. Redovisning och kalkylering ht 2014 1 Välkomna Föreläsning 4 Grunderna i redovisning och bokföring Redovisning och kalkylering ht 2014 1 Viktiga begrepp inom bokföring Inbetalningar och utbetalningar Inkomster och utgifter Intäkter och kostnader

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Granskning av intern kontroll Koncernbanken 2007

Granskning av intern kontroll Koncernbanken 2007 Granskning av intern kontroll Koncernbanken 2007 På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har Öhrlings PricewaterhouseCoopers granskat rutiner vid Koncernbanken. 1 Sammanfattning Granskningen har haft

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Svenska Addisonföreningen Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01--2012-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

MedCore AB (publ) Delårsrapport Januari mars 2011

MedCore AB (publ) Delårsrapport Januari mars 2011 Medcore AB (Publ) Org.nr 556470-2065 MedCore AB (publ) Delårsrapport Januari mars 2011 Nettoomsättningen uppgick till 23,8 (14,9) Mkr +60% EBITDA -0,2 (0,5) Mkr Resultat efter skatt uppgick till -1,6 (-0,2)

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 1(10) Filial af K/S Karlstad Bymidte, Sverige, Danmark Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 Verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar i enlighet med förslagen nedan.

Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar i enlighet med förslagen nedan. Punkt 18 a) Styrelsens för Elekta AB (publ) förslag till beslut om Prestationsbaserat Aktieprogram 2016 Prestationsbaserat Aktieprogram 2016 ( PSP 2016 ) inkluderar styrelsens förslag om beslut att implementera

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015

Granskning av årsredovisning 2015 www.pwc.se Utkast Rebecca Lindström Cert kommunal revisor Mars 2015 Granskning av årsredovisning 2015 Kommunalförbundet Sydarkivera Innehållsförteckning 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga och metod...

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 2016 31 mars 2016

DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 2016 31 mars 2016 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 2016 31 mars 2016 Januari Mars 2016 Nettoomsättningen uppgick till 1,0 (0,0) MSEK. Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -0,3 (-0,5) MSEK. Resultat

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. för perioden 1 september 2005-28 februari 2006

DELÅRSRAPPORT. för perioden 1 september 2005-28 februari 2006 s DELÅRSRAPPORT för perioden - 28 februari 2006 Perioden i sammandrag Nettoomsättning 2 (40) TSEK Resultat efter skatt 889 (- 374) TSEK Resultat per aktie 0, (-0,6) SEK per aktie Prospekteringsverksamheten

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp

Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp Redovisningens grunder och tekniker (del 2) 4 hp Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Ten SRT011 DE14, TE14, IMIT14,BC14 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-03-26 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Lagtexthäfte

Läs mer

Dnr 2014-745 2015-11-06 D 15. Revisorsnämnden upphäver A-sons auktorisation som revisor och bestämmer att beslutet ska gälla omedelbart.

Dnr 2014-745 2015-11-06 D 15. Revisorsnämnden upphäver A-sons auktorisation som revisor och bestämmer att beslutet ska gälla omedelbart. Dnr 2014-745 2015-11-06 D 15 D 15 Disciplinärende auktoriserade revisorn A-son Revisorsnämnden upphäver A-sons auktorisation som revisor och bestämmer att beslutet ska gälla omedelbart. 1 Inledning Revisorsnämnden

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013

Årsredovisning för räkenskapsåret 2013 Org nr Svenska Förpackningsföreningen f j föregående år. Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i kronor. Uppgifter inom parentes avser resultaträkning - balansräkning - noter - 6 3 4 - förvaltningsherättelse

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Nr 15 2005. Redovisning av kollekter. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO. Handläggare:

FÖRBUNDSINFO. Nr 15 2005. Redovisning av kollekter. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO. Handläggare: Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 15 2005 Redovisning av kollekter Kollekten är en affärshändelse enligt bokföringslagen. Det innebär att den ska bokföras enligt reglerna i bokföringslagen och

Läs mer

Årsredovisning 2015 Finsam

Årsredovisning 2015 Finsam Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-05-06 Dnr: KS 2016/131 Kommunstyrelsen Årsredovisning 2015 Finsam Förslag till beslut Finsams årsredovisning för 2015 godkänns. Styrelsen beviljas ansvarsfrihet för 2015 års

Läs mer

Övningar. Redovisning. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 22-23

Övningar. Redovisning. Indek gk Håkan Kullvén. Kapitel 22-23 Övningar Redovisning Indek gk Håkan Kullvén Kapitel 22-23 1 Resultatberäkning, 22-5 Tillgångarna och skulderna i ett företag vid början respektive vid slutet av år 19X0 framgår av nedanstående uppställning.

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Uttalande om tolkningen av koncernbegreppet vid bedömningar som sker enligt bokföringslagen

Uttalande om tolkningen av koncernbegreppet vid bedömningar som sker enligt bokföringslagen 1 (7) Uttalande om tolkningen av koncernbegreppet vid bedömningar som sker enligt bokföringslagen ALLMÄNNA RÅD BFNAR 2002:12 1. Detta allmänna råd skall tillämpas av företag. Med företag avses fysisk eller

Läs mer

Årsredovisning. Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening

Årsredovisning. Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening Årsredovisning för Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening 769613-6725 Räkenskapsåret 2012 1 (7) Styrelsen för Kållands Vatten & Avlopp ekonomisk förening får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB

Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Årsredovisning för Hund- och Kattstallar i Stockholm AB Räkenskapsåret 2008-01-01-2008-12-31 Hund- och Kattstallar i Stockholm AB 1(8) Förvaltningsberättelse Styrelsen för Hund -och Kattstallar i Stockholm

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl. Internkontroll, 2015

Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl. Internkontroll, 2015 Barn- och utbildningsförvaltningen Elisabeth Österdahl Ärendenr BUN 2015/266 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 4 februari 2015 Barn- och utbildningsnämnden Internkontroll, 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation

Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation 2016:7 Granskning av beslut efter inkomna underrättelser vid Arbetslöshetskassan för service och kommunikation Granskning initierad av IAF Dnr: 2015/576 Arbetslöshetskassan för service och kommunikation

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

BRF GLADA LAXEN. Org.nr. 769623-3688 ÅRSREDOVISNING 2014

BRF GLADA LAXEN. Org.nr. 769623-3688 ÅRSREDOVISNING 2014 ÅRSREDOVISNING 2014 Styrelsen för Brf Glada Laxen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2014-01-01--2014-12-31. Årsredovisningen omfattar 2 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 3 RESULTATRÄKNING 4 BALANSRÄKNING

Läs mer

Bokslutsdispositioner

Bokslutsdispositioner Bokslutsdispositioner och obeskattade reserver Boklslutsdispositioner är transaktioner som inte motsvaras av någon resursförbrukning eller prestation. Syftet är att påverka nettoresultatet och därmed den

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Lokalkostnader vid universitet och högskolor

Lokalkostnader vid universitet och högskolor Sveriges universitets- REK 2014:1 och högskoleförbund 2015-10-26 REV nr 2 Dnr 14/069 Lokalkostnader vid universitet och högskolor Bakgrund SUHF:s expertgrupp för fastighetsfrågor och Högskolornas forum

Läs mer

RP 27/2006 rd. 1. Nuläge och föreslagna ändringar. Enligt artikel 8 b i direktivet skall medlemsstaterna

RP 27/2006 rd. 1. Nuläge och föreslagna ändringar. Enligt artikel 8 b i direktivet skall medlemsstaterna RP 27/2006 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lönegarantilagen och lagen om lönegaranti för sjömän PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås

Läs mer

Styrelsen för Herrevadsbros Samfällighetsförening

Styrelsen för Herrevadsbros Samfällighetsförening Styrelsen för Org.nr: 716447-2701 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 2014-01-01 2013-01-01 Resultaträkning 2014-12-31 2013-12-31 Rörelseintäkter

Läs mer

Rapport avseende intäktsredovisning. Mars 2005

Rapport avseende intäktsredovisning. Mars 2005 Rapport avseende intäktsredovisning Mars 2005 Innehåll Inledning...1 Intäktsredovisning...2 Risk för felaktig redovisning av intäkter...2 Granskningsansats...3 Intern kontroll...3 Substansgranskning...3

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Kalenderår. Personnummer

Kalenderår. Personnummer 1(4) ÅRSRÄKNING OMYNDIG Överförmyndarnämnden Skicka blanketten före den 1 mars till Kalenderår Omyndig Vistelseadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Förmyndare (även riktnummer) adress Mobiltelefon

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av väsentliga affärshändelser och avtal inom en

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM

Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM. Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Svevia AB (publ) 2013 Härmed kallas till årsstämma i Svevia

Läs mer

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus

Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden. Exempel: Bygglov för uthus Webbseminarium 12 oktober 2011, Enkla ärenden Exempel: Bygglov för uthus Mottagningsbevis till sökanden Bekräftelse på att ansökan är komplett Bygglovskontoret har bedömt att er bygglovansökan är fullständig

Läs mer

Vilket år! Läs igenom noga och har ni några frågor vet ni vad ni ska göra. Linnea.asklof@ungforetagsamhet.se eller 070-644 97 70. Lycka till!

Vilket år! Läs igenom noga och har ni några frågor vet ni vad ni ska göra. Linnea.asklof@ungforetagsamhet.se eller 070-644 97 70. Lycka till! AVVECKLA Vilket år! Nu börjar UF-året lida mot sitt slut och det har blivit dags för er grymma UF-företagare att avveckla ert företag, skriva en årsredovisning och genomföra en bolagsstämma. Pust tänker

Läs mer

STATENS BOKFÖRINGSNÄMND UTLÅTANDE NR 12/1997. Referens: Finansministeriets begäran om utlåtande 16.7.1997 VM 11/044/97

STATENS BOKFÖRINGSNÄMND UTLÅTANDE NR 12/1997. Referens: Finansministeriets begäran om utlåtande 16.7.1997 VM 11/044/97 STATENS BOKFÖRINGSNÄMND UTLÅTANDE NR 12/1997 14.8.8.1997 Dnr 1/51/1997 Finansministeriet Referens: Finansministeriets begäran om utlåtande 16.7.1997 VM 11/044/97 STATENS BOKFÖRINGSNÄMNDS UTLÅTANDE OM FINANSMINISTERIETS

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Region Skåne. Granskning av Gemensam Service Funktion, GSF. Revision KPMG AB 2012-02-16 Antal sidor: 7

Region Skåne. Granskning av Gemensam Service Funktion, GSF. Revision KPMG AB 2012-02-16 Antal sidor: 7 Granskning av Gemensam Service Funktion, Revision KPMG AB Antal sidor: 7 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 3 6. Metod 3 7. Projektorganisation

Läs mer

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015

Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 2016:26 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Granskning av arbetslöshetskassornas årsredovisningar 2015 Granskning initierad av IAF Inspektionen

Läs mer

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen Arbetstidskonto 1 april 2016 31 mars 2017 Livsmedelsföretagen 2(10) Sammanfattning Syftet med Arbetstidskonto är att kunna - förkorta årsarbetstiden betald ledig tid (5), antalet timmar anges i tabell

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen - ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och är enligt Lärarförbundets stadgar en förening,

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Kommunala självstyrande skolor

Kommunala självstyrande skolor GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2009-03-11 Kommunala självstyrande skolor Vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde i november 2008 behandlades Idé och

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för Olsgårdens samfällighetsförening Org. nr 716438-7495 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

ÅRSREDOVISNING för Olsgårdens samfällighetsförening Org. nr 716438-7495 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE ÅRSREDOVISNING för Olsgårdens samfällighetsförening Org. nr 716438-7495 Styrelsen får härmed avge årsredovisning för samfällighetsföreningens verksamhet under räkenskapsåret 2015-01-01 2015-12-31. STYRELSE

Läs mer

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Wäsby Restaurangskola 1 (3) Wäsby Restaurangskola AB Kanalvägen 3 A 194 61 Upplands

Läs mer

1 Principer för inkomstbeskattningen

1 Principer för inkomstbeskattningen Principer för inkomstbeskattningen m.m. 817 1 Principer för inkomstbeskattningen m.m. 1.1 Allmänt Kapitlet innehåller en översikt över de grundläggande regler som gäller för inkomstbeskattningen avseende

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK. TFN-ordförande 2007-09-10 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I TRAFIKTEKNIK TFN-ordförande 2007-09-10 1 Ämnesområde Forskning och utbildning är inriktade mot lokalisering, planering, utformning, drift och underhåll

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Brf Remonten 9 Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2013-01-01--2013-12-31. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Innehåll. Om inte särskilt anges, redovisas alla belopp i tusentals kronor (tkr). Uppgifter inom parentes avser föregående år.

Innehåll. Om inte särskilt anges, redovisas alla belopp i tusentals kronor (tkr). Uppgifter inom parentes avser föregående år. Ale Energi AB Årsredovisning 2015 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 9

Läs mer

GodEl i Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2006. GODEL i SVERIGE AB

GodEl i Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2006. GODEL i SVERIGE AB GodEl i Sverige AB Org nr 556672-9926 ÅRSREDOVISNING 2006 GODEL i SVERIGE AB Styrelsen och Verkställande Direktören för GodEl i Sverige AB får härmed avge årsredovisning för sitt andra räkenskapsår, 2006.

Läs mer

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap

Årsredovisning. Täby Ryttarsällskap Årsredovisning för Täby Ryttarsällskap 802412-2593 Räkenskapsåret 2015 01 01 2015 12 31 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Tilläggsupplysningar 5 Underskrifter

Läs mer

Organisationsnummer 717905-3256. Årsredovisning 2014. Riberstads Samfällighetsförening

Organisationsnummer 717905-3256. Årsredovisning 2014. Riberstads Samfällighetsförening Organisationsnummer 717905-3256 Årsredovisning 2014 Riberstads Samfällighetsförening 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ORDLISTA Förvaltningsberättelse Den del av årsredovisningen, som i text förklarar verksamheten

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM 2016-05-25

VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM 2016-05-25 VÄLKOMMEN TILL SEMINARIUM 2016-05-25 EKONOMIAVDELNINGEN Seminarium_redovisningsfrågor_20160525 AGENDA Välkommen och kort presentation av programmet Moms vid fakturering av konferenser Viktigt att tänka

Läs mer

Anvisning om kreditinstitutens inrapportering av betydande investeringar

Anvisning om kreditinstitutens inrapportering av betydande investeringar tills vidare 1 (5) Till kreditinstituten Anvisning om kreditinstitutens inrapportering av betydande investeringar Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen (503/1993)

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-07-01-2015-06-30

Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-07-01-2015-06-30 1(7) BK Fenix Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2014-07-01-2015-06-30 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - verksamhetsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5 - noter

Läs mer

Årsredovisning. Täby Enskilda Gymnasium AB

Årsredovisning. Täby Enskilda Gymnasium AB Årsredovisning för Täby Enskilda Gymnasium AB 556568-0112 Räkenskapsåret 2012 07 01 2013 06 30 1 (10) Styrelsen och verkställande direktören för Täby Enskilda Gymnasium AB får härmed avge årsredovisning

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

BLOCK VI REDOVISNING KAPITEL 19 21 PROV 2 PROVFRÅGOR

BLOCK VI REDOVISNING KAPITEL 19 21 PROV 2 PROVFRÅGOR BLOCK VI REDOVISNING KAPITEL 19 21 PROV 2 PROVFRÅGOR 1. Preliminärskatt och arbetsgivaravgift Lönesumman i januari för ett aktiebolag är 500 000 kronor. På detta görs ett preliminärskatteavdrag med 150

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer