Förstatliga all hantering av flyktingar med omedelbar verkan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förstatliga all hantering av flyktingar med omedelbar verkan."

Transkript

1 Motion till partikongressen 2015 Förstatliga all hantering av flyktingar med omedelbar verkan. På riksplanet Sverige stod för cirka en femtedel av alla beviljade asylansökningar i EU under Närmare flyktingar fick under 2013 asyl i Sverige vilket är 300 fler än antalet i Tyskland (EU:s statistikbyrå Eurostat). De fem länder som tog emot flest är Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien stod tillsammans för mer än 70 procent av alla asylbeviljanden. I förhållande till befolkningen var Malta generösast att bevilja asyl, därefter kom Sverige. Den enskilt största gruppen som fick asyl var syrier närmare eller en fjärdedel. Tillsammans med Tyskland stod Sverige för mer än 60 procent av alla beviljade asylansökningar från Syrien. Total inkom asylansökningar under 2013 av dessa godkändes en tredjedel antingen direkt eller efter överklagan. Sedan 2011 har antalet beviljade asylansökningar mer än fördubblats i Sverige. Detta är läget i Europa. På Kommunnivå I dag finns det ett avtal mellan ex. Sandvikens kommun och Migrationsverket om hur många flyktingar som Sandviken ska ta emot varje år. I dagsläget gäller avtalet hela personer/år, vilket är en ansenlig mängd och kommunen belastas hårt med en så stor flyktingström. Det handlar om människor som redan har beviljats uppehållstillstånd. Nyligen har nära nog 200 flyktingar tagits emot i Kungsgården. Detta är ohållbart på sikt och det är en rad kommuner i landet som inte tar emot flyktingar. Mottagande av flyktingar måste hanteras i ett riksperspektiv och spridas till alla kommuner. I december 2010 införde regeringen "Etableringsreformen" som innebar att Arbetsförmedlingen fick en större roll vid flyktingmottagningen i kommunerna. I länet är arbetslösheten stor och arbetslösheten ökar om mängden flyktingar förblir så pass stor.

2 Lokalisering av flyktingar Flyktingar ska inte ledas dit där det finns bostäder, men inga jobb. Men det är precis vad som sker. Kommunerna med lägst arbetslöshet tillhör de som tar emot minst flyktingar: Danderyd, Vaxholm, Vallentuna, Täby, Ekerö, Lomma, Lidingö, Tjörn, Knivsta och Lerum. De uppräknade kommunerna har lägst arbetslöshet och borde finnas bland de som tar emot många flyktingar. Men så är inte fallet. De tillhör istället de kommuner som tar emot allra minst andel flyktingar med beviljade uppehållstillstånd i förhållande till sin folkmängd. Åsa Morberg S-kvinna i Sandviken yrkar Att Socialdemokraterna ser över regelverket för asylhanteringen så att det blir en mer rättvis fördelning av asylboenden i hela Sverige. Att Socialdemokraterna verkar för en förändring så att inte privata företagare kan tjäna pengar på asylsökande behov av boende. Att Socialdemokraterna ser över reglerna så att stat, regioner, landsting, kommuner och ideella organisationer kan vara huvudmän för asylboenden. Sandvikens S-kvinnor beslutar att anta motionen som sin egen och skickar den vidare till Sandvikens arbetarkommun. Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska bifallas.

3 Motion till partikongressen Förändra och fördela statsbidragen till kommuner på ett bättre sätt för räddningstjänstuppdraget. Jag verkar och bor i ett arbetsmarknadsområde där vår räddningstjänst har flera företag med hög risk och Seveso anläggningar. (Kemiska anläggningar) Vi har ett flertal industrier, och även ett kärnkraftverk som vårt Räddningstjänstförbund skall arbeta gentemot både vid förebyggande, vid hot om fara och vid brandsituationer. Dessa industrier och kärnkraftverket kräver mer kunskap fler kompetenser än vad man behöver ha inom andra områden inom Sverige. Jag vill att man utreder om det är möjligt att fördela statsbidragen så att räddningstjänstförbund och kommuner som har Sevesoanläggningar och som verkar inom hög risk områden kan få en ökad statsbidragspott för sitt arbete så att det blir ett mer jämlikt uppdrag för våra verksamheter. Jag yrkar på: att Socialdemokraterna driver och utreder frågan i motionens anda så att de Räddningstjänstförbund som agerar inom hög risk områden och som har Seveso anläggningar kan få högre statsbidrag för sitt uppdrag. Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partikongressen. Marie Frestadius Ordförande Sandvikens Kvinnoklubb Sandvikens S-kvinnoklubb har antagit motionen som sin egen och skickar den vidare till Sandvikens arbetarkommun. Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås.

4 Motion till partikongressen Elcertifikat och Elskatter Elcertifikatsystemet bidrar till att öka de förnybara energikällornas möjlighet att konkurrera med icke förnybara källor. Grundprincipen för systemet är att producenter av förnybar el får ett elcertifikat av staten för varje MWh som producerats. Samtidigt har elhandelsföretagen en skyldighet att införskaffa en viss mängd elcertifikat i förhållande till sin försäljning och användning av el, så kallad kvotplikt. Genom försäljningen av elcertifikat får producenterna en extra intäkt utöver intäkterna från elförsäljningen. Därigenom ökar de förnybara energikällornas möjlighet att konkurrera med icke förnybara källor. De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi samt torv i kraftvärmeverk. Jag har upptäckt att de som har gamla anläggningar som producerar förnyelsebar energi får minskade andelar av elcertifikat trots att de producerar enbart förnyelsebar energi i dessa anläggningar. Vi borde se över hela systemet med hur man producerar energi så att alla som producerar förnyelsebar energi får bättre utdelning av skatter och certifikat. Det skall vara fördelaktigt att satsa på nya anläggningar, forska fram nya sätt att producera förnyelsebar energi samt att rusta och investera i redan fungerande anläggningar. Det skall vara dyrt att fortsätta producera elenergi ur produkter som inte är förnyelsebara. Jag yrkar: Att Socialdemokraterna utreder och driver frågan i motionens anda och att man skall förändra Elcertifikaten och Elskatterna så att de gynnar all förnyelsebar elproduktion. Att både nybyggda och gamla anläggningar som rustas och underhålls som producerar förnyelsebar energi får ta del av systemet med lägre skatter och fler elcertifikat. Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partikongressen. Sandvikens kvinnoklubb har antagit motionen som sin egen och skickar den vidare till Sandvikens arbetarkommun. Marie Frestadius Ordförande Sandvikens S-kvinnor Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska bifallas.

5 Motion till partikongressen Förändra livsmedelsskatter. Idag är det billigare att köpa onyttiga livsmedel än en del nyttiga livsmedel som vi behöver och mår bra av. Det finns många saker ute i våra butiker och på våra restauranger som är billiga och onyttiga, jag kommer att ge några exempel: Det är en del som av ekonomiska skäl köper billig juice istället för bra juice eller frukt. Halvfabrikat istället för bra råvaror, vitt bröd istället för fullkornsbröd, läsk istället för mjölk, sötade flingor istället för gryner. Det är inte kunskapen som fattas utan tillgången på varor som produceras och säljs som lockvaror. En del av befolkningen har inte ekonomi att köpa kravmärkta produkter. Samtidigt som befolkningen får högre och högre BMI, barn blir feta tidigt och rör sig mindre och mindre. Detta medför höga kostnader i sjukvården och vi får sämre folkhälsa. Vi skulle behöva se över om det går att förändra våra köp och matvanor genom att förändra livsmedelsskatterna och genom folkbildning. Jag skulle vilja att man undersöker om det går att ta ut en lyxskatt på de varor som vi inte behöver, de varor som har hög socker och hög fetthalt, halvfabrikat samt hög skatt på tobak och alkohol. Jag vet inte om detta är möjligt med tanke på reglerna som rör våra inhemska producenter och EU-lagstiftningen Efter detta enkla resonemang yrkar jag: Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partiets extrakongress. Att Socialdemokraterna utreder och driver frågan i motionens anda om det går att införa lyxskatt på onödiga matvaror, tobak och alkohol samt om vi kan utforma en folkbildningssatsning tillsamman med ABF i motionens anda. S-kvinnor i Sandviken har antagit motionen som sin egen. Marie Frestadius Ordförande Sandvikens S-kvinnor Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås.

6 Motion till partikongressen Förändra hanteringen med Sms lånen och snabba lån. Det är alltför lätt att få och ta Sms lån idag. Det görs ingen eller obefintlig undersökning från de som lånar ut pengar av de som vill låna pengar. Lånebolagen har höga och i vissa fall oskälliga räntor. Det är många som snabbt får stora skulder som de har svårt att ta sig ur. Det är svårt att få skuldsanering. Några av våra medborgare har låg, oregelbunden eller obefintlig inkomst. Då kan det vara lätt att falla för frestelsen att snabbt låna pengar och en kort stund glömma att det kan bli svårt att betala tillbaka lånet med hög ränta. Det vore bättre om de som lånar ut pengar undersökte varje låneansökan bättre och var tuffare i sina avslag och verkligen såg till att de som lånar pengar har möjlighet att betala tillbaka sina lån. När man tar ett snabbt lån via en mobiltelefon så kollas det inte upp om man kan och får hantera pengar själv. Det finns exempel på medborgare som har god man som har tagit ett sms lån fast de inte får och kan hantera sin ekonomi själv. Vi som folkrörelseparti kan utforma ett utbildningsprogram som kan påverka tanken på hur befolkningen hanterar lån och köp på avbetalning. Utifrån detta enkla resonemang yrkar jag: Att Socialdemokraterna utreder och driver frågan i motionens anda och att man skall förändra hur man kan ta snabba lån med höga räntor och sms lån. Att Socialdemokrateran tillsammans med ABF utformar ett folkbildningsprogram i hur man hanterar Sms lån och köp via avbetalning. Att Sandvikerns arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partikongressen för behnadling Marie Frestadius Ordförande Sandvikens S-kvinnor Sandvikens S-kvinnoklubb har antagit motionen som sin egen och skickar den vidare till Sandvikens arbetarkommun. Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås.

7 F R A M T I D S P A R T I E T Motion till partikongressen 2015 Stärk studieorganisatörens roll Partistyrelsen gör med Studieplan en kraftfull satsning på studier. Satsningen bygger på att ansvar delas och tas i partidistrikt och arbetarekommuner. Det är bra. Ska vi renovera folkrörelsen Socialdemokraterna krävs kunniga och engagerade medlemmar som får ständig påfyllning av kunskaper och färdigheter. För att realisera planerna om regelbunden medlemsutbildning och ledarutbildning i partiet behöver vi starka ledare för studieverksamheten liksom kunskap i rörelsens alla delar kring varför studier är viktigt för utveckling och engagemang. Vi tror att det är viktigt att stärka studieorganisatörernas roll i folkrörelsen Socialdemokraterna. Det kan ske genom att skapa förutsättningar för studieledare att träffas, fortbildas och utbyta erfarenheter. Men också genom att starkare betona studiernas betydelse för organisationen i olika sammanhang. Ett sätt att starkare betona studieorganisatörens roll är att valberedningarna på varje nivå i partiorganisationen rekryterar en av styrelseledamöterna med utgångspunkten att denna ska axla särskilt ansvar för studierna. Förslag att partistadgarna ändras så att 7 Verkställande utskottet, moment 2 får följande lydelse: [ ] Av utskottets ledamöter väljs ordförande, sekreterare och studieorganisatör särskilt.[ ] att grundstadgar för partidistrikt ändras så att 6 Distriktsstyrelse, moment 5 får följande lydelse: Studieorganisatör och facklig ledare ska utses i distriktet och ska ingå i verkställande utskottet. att att att grundstadgar för arbetarekommuner ändras så att 6 Arbetarekommunens styrelse, moment 2 får följande lydelse: [ ] Av styrelsens ledamöter väljs ordförande, kassör och studieorganisatör särskilt. [ ] partistyrelsen avsätter resurser till att samla studieorganisatörerna i partidistrikt och arbetarekommuner vid ett tillfälle per år, för kompetensutveckling och utbyte av erfarenheter. partistyrelsen medverkar till att ett diskussionsforum för studieorganisatörerna upprättas via nätet. Ingrid H Amrén och Lena Åman AK-STYRELSENS Att Sandvikens arbetarkommun beslutar att bifalla motionen

8 MOTION TILL PARTIKONGRESSEN 2015 Motion om stadgeändring angående rösträtt vid årsmöte Vi är en demokratisk organisation som vill ha många medlemmar. Det bästa är om vi får många medlemmar som deltar aktivt i vårt partiarbete, deltar våra studier, våra utåtriktade aktiviteter och är med och diskuterar de principiella frågorna när vi skriver partiprogram och våra lokala valprogram. Kommer på våra utbildningar, medlemsmöten, värvar fler medlemmar som upptäcker glädjen av hur man kan vara med och påverka i vår organisation genom diskussioner, skriva motioner, utse företrädare som företräder oss inom partiorganisationen alla led. Väljer våra förtroendevalda i de kommunala, kommunförbund, regionala och riksdagsorganen. För att veta vad vi har diskuterat fram till våra principprogram och vilka som är mest lämpade för att väljas till de olika posterna. Så är det bra om man har deltagit i något eller några av våra aktiviteter innan årsmötet. Jag vill undvika en situation att det kommer nya medlemmar på ett årsmöte som betalar in sin medlemsavgift och röstar in ändringar i våra lokal partiprogram eller röstar in personer som inte följer våra grundvärderingar som vi har i vårt parti. Marie Frestadius S-kvinna i Sandviken yrkar Att vi ändrar stadgarna så att våra medlemmar blir röstberättigade till vårt årsmöte om de har betalat in sin medlemsavgift en månad före årsmötet och att arbetarkommunens styrelse har godkänt medlemskapet. Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar in den till partiets extra kongress. Sandvikens S-kvinnor har beslutat att anta motionen som sin egen och skickat vidare den till Sandvikens arbetakommun. Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås.

9 Motion till partikongressen 2015 Om avskaffande av de nationella proven i åk 3 Den borgerliga alliansen har ökat ut såväl betyg som nationella prov. Den socialdemokratiska skolan fäster inte lika stor vikt vid betyg som alliansen. Framför allt inte för de yngre barnen. Det har också införts ett antal nationella prov i skolsystemet under det borgerliga styret. De nationella proven i åk 3 består av många delprov och belastar personalen hårt. För barnen i yngre åldrar är de nationella proven en rejäl stressfaktor. De nationella proven har ringa betydelse ur lärandeaspekt eller ur pedagogisk aspekt. Eleverna i åk 3 (åk 4 i specialskolan) genomför nationella prov i ämnena, svenska och svenska som andra språk. Proven är avsedda att ge läraren stöd vid bedömningen av elevernas kunskap i förhållande till kunskapskraven, men arbetsbelastningen är stor och svår genom proven. Resultatet från proven är avsedda att ge stöd för den fortsatta planeringen av undervisningen, men undervisningen kan planeras utan de nationella proven. Jessica Högberg S-kvinna i Sandviken yrkar Att de nationella proven avskaffas med omedelbar verkan för de yngsta barnen i åk 3. Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partiets extrakongress. Sandvikens S-kvinnor har beslutat att anta motionen som sin egen och skicka den vidare till Sandvikens arbetarkommun. AK-STYRELSENS Att Sandvikens arbetarkommun beslutar att bifalla motionen.

10 MOTION TILL PARTIKONGRESSEN 2015 Motion från praktik till anställning Många praktikanter får pröva många praktplatser och går från den ena praktikplatsen till den andra utan att få någon form av anställning. Tre månader praktik borde räcka för de flesta arbetsgivare att se om praktikanten är lämpligt för arbetet. Om det inte finns arbete/sysselsättning som passar den arbetssökande bör den få en arbetsmarknadsutbildning som ökar kompetens och gör den arbetssökande mer anställningsbar. Svenska språket upplevs som ett hinder vid anställning. En del arbetsgivaren meddelar att den arbetssökande inte behärskar det svenska språket som orsak för att inte anställa invandrare. De krav på kunskap i svenska språket som idag ställs behövs inte för alla arbeten. Arbetes art ska avgöra vilka språkkunskaper som krävs. Svenska språket lär man sig inte enbart i klassrummet utan det behövs att varje person får möjlighet att ingå i olika föreningsverksamheter och att de får möjlighet att träna svenska språket i vardagsituationer likväl som i yrkesarbetet. Detta är viktigt del för integrationsarbetet. Sabella Moges S-kvinna i Sandviken yrkar Att Socialdemokraterna beslutar sig för att se över SFI undervisningen och arbetsmarknadsreglerna så att anpassningen blir lättare för våra invandrare att kunna komma ut i arbete i motionens anda. Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partiets extra kongress. S-kvinnor i Sandviken beslutar att antar motionen som sin egen och beslutar att skicka den vidare till Sandvikens Arbetarkommunen. Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås.

11 MOTION TILL PARTIKONGRESSEN 2015 Handlingsplan för en jämställd folkrörelse Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. För oss är det självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället. Vårt parti har varit föregångare inom arbetet med jämställdhet mellan könen och med åldersblandade listor i allmänna val. Mycket bra har åstadkommits och vår förda politik har påverkat samhällets utveckling åt rätt håll. Vårt parti har dock en bit kvar att gå tills vi kan kalla oss en jämställd folkrörelse. Fortfarande kvarstår problem med sned könsfördelning och könskränkande beteende. Det händer att kvinnor tvingas utforma särskilda strategier i det partiinterna arbetet för att undvika sexism. Så kan vi inte ha det. Ytterst blir det en trovärdighetsfråga. Partistyrelsens centrala medlemsundersökningar bekräftar detta: En av fyra medlemmar säger att de har blivit behandlade på ett dåligt sätt i verksamheten någon gång, oftast på grund av sina åsikter. Fyra av tio medlemmar inte är nöjda med sitt medlemskap. Våra stadgar behöver också ses över för möjliggöra jämställdhet i partiets olika interna forum. Ett exempel där det brister idag är ombudsval till partikongress. Idag är det inte möjligt att låta medlemmarna välja en man och en kvinna från en valkrets och att distriktet kan sätta samman en jämställd representation baserat på medlemmarnas val. Medlemsdemokrati måste vara möjligt att förena med jämställdhet i en folkrörelse som vår. Jag föreslår partikongressen besluta: Att handlingsplaner tas fram i samtliga partidistrikt som stöd för arbetarekommunernas arbete med jämställdhetsfrågor. Handlingsplanen ska vara brett förankrad i respektive län och innehålla åtgärder som respektive distrikt behöver jobba med för att Socialdemokraterna ska bli en framtidsinriktad och jämställd folkrörelse. Att partistyrelsen får i uppdrag att se över stadgarna för att möjliggöra jämn könsrepresentation i alla partiets formella forum Att genusvetenskap och jämställdhetsfrågor blir ett självklart inslag i partiets medlemsutbildning och utbildning för förtroendevalda." Marie Frestadius Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås.

12 MOTION TILL PARTIKONGRESSEN Motion om att förbättrat klimatet i det interna partiarbetet Vi är ett parti som ständigt utvecklar sig, vi får nya medlemmar som skall trivas och utvecklas inom vårt folkrörelseparti. Vi behöver se över hur vi trivs och verkar inom vår organisation. Det borde vara självklart att det skall vara nolltolerans mot kränkningar inom vårt parti Varje person skall kunna känna sig välkommen, vi ska slippa höra nedsättande kommentarer om vi har någon form av funktionsnedsättning eller är av ett visst kön så ska vi slippa höra antydningar om vår sexuella eller andra kränkande uttalanden om vår klädsel och vårt utseende. Vilken tro vi har eller vilken vi är kära i, det smärtar mig när partikamrater blir hånade för att de är troende eller lever i ett samkönat förhållande. Dessa saker skulle inte betyda något eller försvåra vårt engagemang inom partiet. Jag har vid ett flertal situationer som jag inte tänker beskriva upplevt att partikamrater har öppet sårats eller det har pratats bakom ryggen på partikamrater som på något sätt bryter dennorm som sorgligt nog är styrande i vårt parti. Vill vi öka vårt medlemsantal och lyckas behålla våra medlemmar och leva som vi lär så måste alla partikamrater delta i studier och utbildning där vi lär oss mer hur vi upptäcker och förhindrar dessa avarter som gör att bilden av vårt parti försämras. Marie Frestadius S-kvinna yrkar Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partiets extrakongress. Att vårt parti ser över vårt utbildningsprogram och hur vi motverkar dessa negativa strömningar inom partiet. Att partiet skriver fram en policy för hur vi ska uppträda mot varandra i dessa frågor, som varje medlem får skriva på innan de går med i partiet och att det kan vara en orsak till uteslutning om man bryter mot policyn. S-kvinnor i Sandviken har antagit motionen som sin egen och skickar den vidare till arbetarkommunen Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås.

13 Motion till partikongressen Angående kulturpolitiskt program Arbetarrörelsen har alltid haft folkbildnings ambitioner.mycket av kulturens framväxt har haft sin begynnelse i arbetsplatsanknytning och kulturell bildning. Människors lika värde har varit självklart i det arbetet. I traditionen att göra kulturen tillgänglig för alla, har människor utvecklats, funnit sin identitet och erövrat självkänsla. Vi som var med och skrev det kulturpolitiska programmet för Sandvikens socialdemokrater kände stolthet och glädje när arbetarkommunen den 27 augusti 2010 antog programmet som sitt. Våra kommunalråd poängterade vid detta tillfälle att Kulturen tillhör kommunens kärnverksamhet. Kulturen har ett egenvärde är ett fundament i samhällsbygget. Vårt mål är att öka alla människors delaktighet i kulturlivet, främja kulturell mångfald, konstnärlig förnyelse och kvalitet. En ansvarsfull kulturpolitik kräver resurser. Vi yrkar Att alla arbetarkommuner tar beslut att formlera ett kulturpolitiskt program för sin arbetarkommun som underlag för politiska beslut på kort och lång sikt för att främja den kulturella utvecklingen i varje kommun för att alla invånare skall få möjlighet att delta i den kulturella utvecklingen. Att Sandvikens arbetarkommun antar motionen som sin egen och skickar den vidare till partikongressen 2015 Sandviken den 21 januari 2015 Harry Berg, Tommy Eklund, Marie Frestadius, Karl Erik Larsson, Kjerstin Lundblad, Åsa Wirén Jonsson Styrelsen för Sandvikens Arbetarekommun föreslår att motionen ska avslås

Medlemsmötets beslut om motioner till partikongressen maj 2015 1. Förstatliga hanteringen av flyktingar

Medlemsmötets beslut om motioner till partikongressen maj 2015 1. Förstatliga hanteringen av flyktingar Medlemsmötets beslut om motioner till partikongressen maj 2015 1. Förstatliga hanteringen av flyktingar Arbetarekommunens styrelse föreslår medlemsmötet att bifalla motionen Beslut: att bifalla motionen

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Din röst gör skillnad!

Din röst gör skillnad! Din röst gör skillnad! Den 15 september är det kyrkoval. Då får du och alla andra 5,5 miljoner som är medlemmar och över 16 år bestämma vilken väg Svenska kyrkan ska gå. Socialdemokraterna ställer upp

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar

Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar Följande paragrafer ska vara med i en regional förenings stadgar. De regionala föreningarna beslutar själva om eventuella tillägg eller ytterligare paragrafer.

Läs mer

Utvecklingsplan för Socialdemokraternas studieverksamhet i samarbete med ABF

Utvecklingsplan för Socialdemokraternas studieverksamhet i samarbete med ABF Utvecklingsplan för Socialdemokraternas studieverksamhet i samarbete med ABF Avseende perioden 2015-18 Om socialdemokratin ska vara relevant i det samhällsförändrande arbetet är studier och folkrörelseutveckling

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN

ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS FÖR ALLA. Valprogram för Strängnäs kommun 2014-2018. FRAMTIDSPARTIET I STRÄNGNÄS KOMMUN ETT BÄTTRE STRÄNGNÄS. Vi vill att Strängnäs ska bli en bättre kommun för alla. Oavsett bakgrund

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47.

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47. Kommentar om könsfördelningen på arbetsplatsen: 96,3 % kvinnor och 3,7 % män av 325 svarande (svarsfrekvens 61,4 %) Kommentar om åldersfördelningen på arbetsplatsen: Hög genomsnittsålder, flera pensionsavgångar

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER Reviderad upplaga enligt beslut i Kulturnämnden 2005-11-03 1. BIDRAGSREGLER PENSIONÄRSORGANISATIONER Folkrörelserna utgör

Läs mer

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat

Skövde kommun Medarbetarundersökning 2015 Totalresultat Medarbetarundersökning Totalresultat Innehåll Om undersökningen Genomförande Resultat NöjdMedarbetarIndex (NMI) Per frågeområde Per fråga Statistisk prioriteringsanalys (Tabell) Slutsats Hållbart MedarbetarEngagemang

Läs mer

Introduktionsutbildning Handledarmaterial

Introduktionsutbildning Handledarmaterial Introduktionsutbildning Handledarmaterial Introduktion Varför finns facket Varför med i Facket Vad ingår i löftet Lika Värde Avdelningen Avslutning Inledning till handledare: Intentionen är att denna utbildning

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Rådslaget - ett steg till

Rådslaget - ett steg till Till de lokala utvecklingsgrupperna! (Länsbygderådens egen layout och text ) Skicka era svar och synpunkter till.. senast 1 Till alla lokala utvecklingsgrupper, kommun- och länsbygderåd! Vi i byarörelsen

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor

Om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor Om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor Syfte med förmiddagens pass: öka medvetenheten om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor ta del av resultat från enkätundersökningarna Liv & Hälsa ung

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete

Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Handlingsplan för systematiskt kvalitetsarbete Förskolans namn: Ansvarig förskolechef: Sörgårdens förskola nov-15. Kristine Johansson 9. Sammanställ och dokumentera Hur blev det? 8. Utvärdering av genomförda

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga

februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga PM Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Februari 2015 Arbetsvillkor för personal inom HVB barn och unga Inledning Under hösten

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR)

MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (MR) LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA

ÅR KOMMUN! TERNA I HAGFORS 2014 HAGFORS V MODERA HAGFORS VÅR KOMMUN! MODERATERNA I HAGFORS 2014 Hagfors ska vara en kommun som erbjuder alla innevånare trygghet och god service. En kommun som det är en glädje att leva i. Ekonomin Kommunens ekonomi är

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE

Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE Medlemsdialog om BIV:s delaktighet i SFPE Innehåll medlemsdialogen Syftet med medlemsdialogen är att starta upp dialogen med er medlemmar, inte avsluta den. Styrelsen behöver era åsikter för att kunna

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 AVGRÄNSNINGAR & GENOMFÖRANDE... 3 3 RESULTAT... 3 3.1 AVSER BESÖKET ETT NYBESÖK...4

Läs mer

Världshandel och industrialisering

Världshandel och industrialisering Pedagogisk planering i historia: Världshandel och industrialisering I vår moderna värld finns många som är rika och många som är fattiga. Flera orsaker finns till detta, men många av dem ligger långt tillbaka

Läs mer

Jämförelse länder - Seminarium

Jämförelse länder - Seminarium Jämförelse länder - Seminarium På seminariet ska du presentera dina länder. Du ska börja med att presentera grundläggande fakta om länderna, t.ex. vilken sorts produkter de exporterar & importerar (är

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

Idrotten och FN s barnkonvention

Idrotten och FN s barnkonvention Idrotten och FN s barnkonvention Idrott och FN:s barnkonvention Idrott för barn och ungdomar upp till 18 år ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s konvention om barns rättigheter. Idrotten

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2010

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2010 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2010 2 Enhetsplan för Arbetscentrum 2010 Syfte Syfte på nämndnivå: Med hjälp av olika utbildningar, sysselsättningsåtgärder och effektiva insatser ge kunskaper,

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning 1 Göran Skyllmark 2015-01-19 Fri läraresurs Mjölby vuxenutbildning 2 (6) Innehållsförteckning Underlag för delårsredovisning/årsredovisning slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer