Justitiedepartementet Konsumentenheten STOCKHOLM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2014-04-07 Justitiedepartementet Konsumentenheten 103 33 STOCKHOLM"

Transkript

1 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2014/002 Er referens: Ju2014/125/KO 1 (6) Justitiedepartementet Konsumentenheten STOCKHOLM e-post: ju.ko@regeringskansliet.se Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78) Sammanfattning Bankföreningen anser att utredningen har gjort en värdefull kartläggning och analys av frågor om överskuldsättning i det svenska samhället. Utredningen har också tagit fram värdefull statistik över skuldsättningen hos olika hushåll. Bankföreningen tillstyrker utredningens förslag om - resurser till Konsumentverket och skärpt lagstiftning - översyn av ockerbestämmelserna - förstärkning av budget- och skuldrådgivningen - ekonomiakut - finansiella folkbildningsuppdrag - utökad statistik och forskning Bankföreningen avstyrker utredningens förslag om - slutlig preskription - uppgiftsskyldighet avseende preskriptionsavbrott - avräkning på kapitalskuld före räntor och avgifter - utökad kreditupplysningsinformation - saneringslån - inkomstuppgifter månadsvis - gemensam standard för debetkort för barn - finansiering av utredningens förslag Genomgång av utredningens olika förslag Resurser till Konsumentverket Utredningen föreslår ökade resurser till Konsumentverket och pekar på behovet av skärpning av lagstiftningen så att verket bättre kan övervaka kreditmarknaden ur ett konsumentperspektiv. Bankföreningen instämmer i utredningens uppfattning och anser att det är angeläget att all kreditgivning till konsumenter omfattas av tillräcklig tillsyn och ingripandemöj-

2 2 (6) ligheter från myndigheternas sida. Samtidigt kan föreningen konstatera att regeringen nyligen lagt fram förslag i denna riktning och att det utredningen eftersträvar därför till stora delar är på väg att genomföras. Ockerbestämmelserna Utredningen anser att en förändring av ockerbestämmelserna bör övervägas, t.ex. genom att kopplingen mellan den civilrättsliga och den straffrättsliga bestämmelsen ses över. Bankföreningen instämmer i utredningens uppfattning att möjligheterna att ingripa mot extrema räntesatser behöver underlättas och anser att det är mycket otillfredsställande att bestämmelserna som är avsedda att användas mot ocker inte kan tilllämpas på ett effektivt sätt mot orimliga räntevillkor. Föreningen välkomnar därför en översyn av ockerbestämmelserna i den riktning som utredningen föreslår. Kreditupplysningsinformation Utredningen föreslår att det ska utredas om fler kreditupplysningsuppgifter skulle kunna förbättra kreditbedömningsunderlaget. Bankföreningen anser att utredningens strävan att ytterligare förbättra kreditupplysningsinformationen genom att komplettera den med information om snabblåneföretagens utlåning, fakturakrediter och inkassobolagens fordringar i och för sig är vällovlig. Men föreningen vill framhålla att den kreditupplysningsinformation som är tillgänglig för svenska kreditgivare är mycket omfattande och håller en hög kvalitet och i dessa avseenden är klart bättre än i flertalet andra länder. Bankföreningen vill understryka att upplysningar om krediter för närvarande lämnas av kreditinstitut som står under tillsyn och för vilka gäller sekretess beträffande denna information. Uppgiftslämnandet är dessutom frivilligt. Att utsträcka uppgiftslämnandet och därmed också tillgången till denna information avviker från grunderna för kreditupplysningslagen och måste föregås av en noggrann analys. Behovet av en sådan förändring kan också ifrågasättas med hänvisning till den redan höga standarden på kreditupplysningsinformationen i Sverige. Föreningen hänvisar härutöver till vad som anförts i det särskilda yttrandet av experterna Månsson, Smedberg och Tetzell. Inkomstuppgifter månadsvis Utredningen anser att förslag som presenterats av andra utredningar om att uppgifter om inkomster ska lämnas månadsvis istället för med längre intervaller bör genomföras, eftersom det skulle kunna motverka överskuldsättning. Bankföreningen är kritisk mot att alla arbetsgivare ska behöva redovisa inkomstuppgifter varje månad, eftersom det skulle medföra en kraftigt ökad uppgiftslämnarbörda.

3 3 (6) Budget- och skuldrådgivningen Utredningen anser att Budget- och Skuldrådgivningen bör bli mera kraftfull och likvärdig över hela landet. För att uppnå detta anser utredningen att staten bör överta ansvaret för finansieringen av en basnivå genom att skatteväxla generella statsbidrag mot den genomsnittliga kommunala kostnaden för budget- och skuldsaneringen. Bankföreningen anser i likhet med utredningen att budget- och skuldrådgivarna bör kunna ha en nyckelroll när det gäller att bistå personer med ekonomiska problem genom att lämna råd om hur man kan agera för att få kontroll över sin ekonomi. Föreningen instämmer i utredningens uppfattning att verksamheten med budget- och skuldrådgivare behöver byggas ut, så att den finns i hela landet och har tillräcklig kapacitet att ta emot skuldsatta personer inom rimlig tid. Snabba insatser är ofta nödvändiga för att undvika att situationen ytterligare försämras. Bankföreningen anser dessutom att kompetensen hos budget- och skuldrådgivarna behöver uppmärksammas. Kvaliteten är nu alltför skiftande över landet, vilket medför att de skuldsatta rent av kan få felaktiga råd. Det vore önskvärt att det införs krav på en viss lägsta kompetensnivå och krav på årliga uppdateringar inom relevanta områden, så att medborgarna, som ofta är i en utsatt situation kan få den hjälp de är i behov av. Hur förstärkningen av verksamheten ska finansieras är en fråga för staten och kommunerna att avgöra. Saneringslån Utredningen föreslår att det ska genomföras en försöksverksamhet med saneringslån. Syftet skulle vara att samla ihop många små dyra lån till ett enda med rimlig ränta. Lånen skulle ges med statlig garanti och administreras av kommunerna. Bankföreningen har, mot bakgrund av den översiktliga beskrivningen, svårt att bedöma hur verksamheten med saneringslån är avsedd att fungera. Utöver att det ska vara en statlig garanti och att administrationen ska skötas av kommunerna, framgår också att upphandling av kreditgivningstjänsten ska ske hos externa kreditgivare och att kommunerna ska stå för en del av risken. För Bankföreningen är det oklart hur samverkan mellan de olika aktörerna ska ske. Om det t.ex. är bankerna som ska bevilja krediterna bör dessa också svara för kreditprövningen. Av det regelverk som gäller för bankerna följer att kredittagaren måste ha en tillräcklig återbetalningsförmåga, vilket innebär att kredit inte kan beviljas bara till följd av att det finns en statlig garanti. Bankerna beviljar redan idag lån till kunder i syfte att dessa ska kunna sanera sin ekonomi och lösa dyrare krediter. Bankerna tillämpar då sedvanlig kreditprövning och affärsmässiga villkor. Bankföreningen vill härutöver peka på möjligheten till skuldsanering. Eftersom det således redan finns ett par vägar för skuldsatta personer att sanera sina skulder har Bankföreningen svårt att se ett påtagligt behov av utredningens förslag särskilt som det förefaller vara förenat med betydande administration.

4 4 (6) Ekonomiakut Utredningen anser att en ekonomisk upplysningstjänst, ekonomiakut, bör knytas till den upplysningstjänst för konsumenter som aviserats av regeringen och ska skötas av Konsumentverket. Bankföreningen tillstyrker förslaget. Finansiella folkbildningsuppdrag Utredningen föreslår att Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten i likhet med vad som gäller för Finansinspektionen bör få särskilda medel avdelade för uppdrag att driva finansiell folkbildning i samverkan med varandra, andra myndigheter, kommuner, det civila samhället och privata aktörer. Särskilt viktigt är att försöka nå barn och unga vuxna och personer med psykiska och kognitiva funktionshinder. Bankföreningen instämmer i utredningens uppfattning att det är angeläget att öka kunskapen om frågor av betydelse för privatekonomin genom riktade insatser till olika grupper av medborgare. Föreningen vill särskilt peka på behovet insatser i skolan genom att privatekonomiska moment integreras i befintliga skolämnen. Stöd för gäldenärer att kontrollera fordringars giltighet Utredningen anser att krav bör ställas på att borgenärer, när de ansöker om betalningsföreläggande, ska ange när och hur preskriptionsavbrott skett för fordringar som är äldre än preskriptionstiden för respektive fordringsslag. Bankföreningen är kritisk till utredningens förslag eftersom det helt skulle ändra grunderna för den nuvarande summariska processen, vars syfte just är att åstadkoma en enkel hantering utan krav på omfattande underlag och bedömningar. De uppgiftskrav som utredningen vill införa skulle medföra en stor administrativ belastning för alla borgenärer och omfatta alla fordringar trots att de problem som utredningen vill åtgärda endast rör en bråkdel av alla gäldenärer och fordringar. Ansökningar görs ofta rationellt genom att sändas på fil till Kronofogden. Detta förfarande skulle inte kunna användas om ytterligare underlag skulle fogas till varje fordran. Föreningen vill på denna punkt också hänvisa till vad som anförs i det särskilda yttrandet av Månsson, Smedberg och Tetzell. Statistik och forskning Utredningen understryker att statistiken om skulder på individ- och hushållsnivå behöver förbättras för att säkerställa att beslutsfattare har tillräcklig kunskap om hur kreditmarknaden och risker för överskuldsättning utvecklas. Statistiska Centralbyrån bör enligt utredningen få ansvar för att inom ramen för den officiella statistiken producera statistik om hushållens allmänna skuldsättning och skuldsättning hos Kronofogdemyndigheten.

5 5 (6) Bankföreningen instämmer i utredningens uppfattning att statistiken på hushållsnivå behöver förbättras. Samtidigt vill vi framhålla att såväl integritets- som uppgiftslämnaraspekter måste beaktas vid en utveckling av statistiken. Så långt möjligt bör statistik kunna sammanställas med användning av befintlig data och utan insamling av känslig individinformation. Slutlig preskription Utredningen föreslår att slutlig preskription införs efter drygt 15 år för fordringar som fastställts av Kronofogdemyndigheten eller i domstol för fordringar mellan privatpersoner och om skulden grundar sig på brott föreslås preskriptionstiden vara 20 år. Preskriptionstidens starttidpunkt bör inträffa tre månader efter fastställelse. Vidare föreslås att avräkning på skuld bör först ske på kapitalbeloppet och därefter på räntor och avgifter samt att Kronofogden bör kunna kalla okända borgenärer för hårt skuldsatta personer. Bankföreningen avstyrker förslaget om att införa slutlig preskription och hänvisar här till vad som anförs i det särskilda yttrandet av Månsson, Smedberg och Tetzell. Föreningen vill bl.a. framhålla att förslaget kommer att få effekt för alla fordringsförhållanden och alla medborgare och företag och inte endast för den grupp på under personer som kan anses vara överskuldsatta. Sådana generellt verkande åtgärder är inte motiverade. Det är lämpligare att vidta åtgärder som är direkt inriktade på att hjälpa personer med överskuldsättningsproblem, t.ex. det särskilda skuldsaneringsinstitutet, där förslag till förändringar nyligen har presenterats. Föreningen kan också upplysa om att bankerna redan kunnat notera negativa effekter av utredningens förslag på det sättet att gäldenärer med hänvisning till den som de antar kommande preskriptionen underlåter att betala enligt tidigare uppgjorda betalningsplaner. De farhågor som framhålls i det särskilda yttrandet om en sämre betalningsmoral till följd av förslaget har således tyvärr redan börjat besannas. Bankföreningen avvisar också tanken på att avräkning först ska ske på kapitalbeloppet och därefter på räntor och kostnader. Som framhålls i det särskilda yttrandet har den nuvarande ordningen funnits i vår lagstiftning under mycket lång tid och bygger på hävdvunna principer. Ytterst innebär förslaget ett ifrågasättande av att den som tillhandahåller en kredit ska få ersättning för sina upplåningskostnader och kostnader för administration för att ge krediten. Förslaget kan leda till beteendeförändringar som är svårbedömda, men risken får anses betydande att betalningsviljan påverkas och det skulle bli en påtaglig fördel för en gäldenär att bli föremål för exekutiva åtgärder. Betalkort utan kredit till barn

6 6 (6) Utredningen anför att i en alltmer kontantlös ekonomi är det viktigt att även barn får möjlighet att handla utan att skuldsätta sig. Utredningen förordar en överenskommelse mellan banker, finansinstitut och handeln om en gemensam standard för debetkort för barn under 18 år. Bankföreningen instämmer i utredningens uppfattning att det är positivt om barn kan få tillgång till debetkort. Föreningen vill dock framhålla att flertalet banker redan erbjuder debetkort till barn från 13 år och några efter prövning till yngre än 13 år. De grundläggande funktionerna hos produkterna är jämförbara, men de närmare villkoren och åldersgränserna kan skilja sig åt mellan bankerna. Föreningen anser att det bankerna individuellt bör kunna utforma kunderbjudanden och förordar inte en standardisering av debetkortens utformning. Finansiering av utredningens förslag Utredningen föreslår att företag under Finansinspektionens tillsyn till stor del ska svara för finansieringen av utredningens förslag. Detta föreslås ske genom att den avgiftsbas som används för att finansiera Finansinspektionens tillsynsverksamhet också ska användas som bas för avgift eller skatt för att delfinansiera i första hand offentlig statistik, forskning, Ekonomiakut, ökade resurser till Konsumentverkets tillsynsverksamhet samt Budget- och skuldrådgivningen. Bankföreningen anser att om åtgärder mot överskuldsättning ska genomföras måste detta ses som ett ansvar för och en angelägenhet för hela samhället och därav följer att finansiering bör ske genom det generella skattesystemet. De befintliga tillsynsavgifterna till Finansinspektionen är uteslutande avsedda för myndighetens egna verksamheter och ansvarsområden och utredningens förslag skulle innebära en principiellt viktig omläggning och utökning av dagens avgiftssystem. Huvuddelen av utredningens förslag får kostnadseffekter för andra myndigheter och samhällssektorer än inspektionen. Det finns enligt föreningens uppfattning inte grund för att använda sig av Finansinspektionens avgiftsbas för kostnader som inte är hänförliga till inspektionens verksamhet. SVENSKA BANKFÖRENINGEN Thomas Östros Tomas Tetzell

Remissvar till betänkandet SOU 2013:78 Överskuldsättning i kreditsamhället

Remissvar till betänkandet SOU 2013:78 Överskuldsättning i kreditsamhället Vänersborg 2014-04-03 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Yrkesföreningen för Budget- och skuldrådgivare i Kommunal tjänst Remissvar till betänkandet SOU 2013:78 Överskuldsättning i kreditsamhället

Läs mer

Överskuldsättning i kreditsamhället - (SOU2013:78)

Överskuldsättning i kreditsamhället - (SOU2013:78) Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-18 Handläggare Eva Svedman Telefon: 076-12 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd, sammanträde 2014-03-13 Överskuldsättning

Läs mer

Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78)

Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78) 2014-04-03 REMISSVAR Justitiedepartementet FI Dnr 14-623 Konsumentenheten (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Betänkandet Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78)

Betänkandet Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78) 1(8) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013:78) Kronofogdemyndigheten avger härmed följande yttrande över betänkandet. Myndigheten yttrar sig

Läs mer

Stockholm den 2 april 2014

Stockholm den 2 april 2014 R-2014/0054 Stockholm den 2 april 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/125/KO Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 januari 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Överskuldsättning

Läs mer

Riksrevisionens rapport om samhällets stöd till överskuldsatta

Riksrevisionens rapport om samhällets stöd till överskuldsatta Civilutskottets betänkande 2015/16:CU17 Riksrevisionens rapport om samhällets stöd till överskuldsatta Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelse till handlingarna. Utskottet

Läs mer

Strategi mot överskuldsättning

Strategi mot överskuldsättning Promemoria 2015-09-16 Finansdepartementet Finansmarknads- och konsumentministern Strategi mot överskuldsättning En växande kreditmarknad har ökat människors tillgång till krediter, och därmed också ökat

Läs mer

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss av betänkande av Skuldsaneringsutredningen (SOU 2004:81) (2 bilagor)

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss av betänkande av Skuldsaneringsutredningen (SOU 2004:81) (2 bilagor) Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-01-12 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-01-28 DNR 106-636/2004 Till Socialtjänstnämnden Ett

Läs mer

Kommittédirektiv. Strategi för att motverka överskuldsättning. Dir. 2012:31. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2012

Kommittédirektiv. Strategi för att motverka överskuldsättning. Dir. 2012:31. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2012 Kommittédirektiv Strategi för att motverka överskuldsättning Dir. 2012:31 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en åtgärdsinriktad strategi för

Läs mer

Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72) - remissvar

Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72) - remissvar 2013-12-12 KS-2013/1391.109 1 (8) HANDLÄGGARE Rosborg, Björn 08-535 302 09 bjorn.rosborg@huddinge.se Kommunstyrelsen Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72) - remissvar Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut

Läs mer

Remiss från Justitiedepartementet - Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013-78) Svar senast 4 april 2014

Remiss från Justitiedepartementet - Överskuldsättning i kreditsamhället? (SOU 2013-78) Svar senast 4 april 2014 SIGNERAD 2014-03-26 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-03-25 Vår referens Lovisa Hansson Stadsjurist Tjänsteskrivelse Lovisa.Hansson@malmo.se Remiss från Justitiedepartementet - Överskuldsättning

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga. Inledning Jag fick i april 2007 i uppdrag att överväga hur förfarandet för företagsrekonstruktion

Sammanfattning. Bilaga. Inledning Jag fick i april 2007 i uppdrag att överväga hur förfarandet för företagsrekonstruktion Bilaga Inledning Jag fick i april 2007 i uppdrag att överväga hur förfarandet för företagsrekonstruktion kan förbättras och samordnas med konkursförfarandet. I uppdraget ligger att utreda om det är lämpligt

Läs mer

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss från kommunstyrelsen dnr /2004

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss från kommunstyrelsen dnr /2004 Avdelningen Bidrag & Vuxenstöd Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning Handläggare: Kerstin Larsson, Leif Sandberg, Solveig Ängström Tfn: 08-508 12 000 Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2004-12-28 SDN 2005-01-27

Läs mer

Förslag till nya regler om verksamhet med konsumentkrediter

Förslag till nya regler om verksamhet med konsumentkrediter REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/09/009 Er referens: Fi Dnr 15-9011 1 (6) 2016-10-14 Finansinspektionen Box 7821 103 97 Stockholm finansinspektionen@fi.se Förslag till nya regler om verksamhet med konsumentkrediter

Läs mer

Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 17 januari 2014

Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 17 januari 2014 PM 2013:16 RI (Dnr 001-1587/2013) Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 17 januari 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1.

Läs mer

Strategi för att motverka överskuldsättning

Strategi för att motverka överskuldsättning Ur budgetpropositionen för 2016 2015-09-21 Finansdepartementet Strategi för att motverka överskuldsättning Tillgång till krediter ökar människors möjligheter att planera och ordna sin ekonomi och anpassa

Läs mer

Betänkandet Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72)- svar på remiss till kommunstyrelsen

Betänkandet Ut ur skuldfällan (SOU 2013:72)- svar på remiss till kommunstyrelsen Enskede-Årsta-Vantör Stadsdelsförvaltning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg Vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-11-18 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantör

Läs mer

Går din ekonomi inte ihop?

Går din ekonomi inte ihop? Går din ekonomi inte ihop? Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa dig 1 Ta hjälp av din budgetoch skuldrådgivning Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop kan kommunens budget- och skuldrådgivare

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:186 av Lotta Johnsson Fornarve m.fl. (V) Överskuldsättning

Motion till riksdagen 2015/16:186 av Lotta Johnsson Fornarve m.fl. (V) Överskuldsättning Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:186 av Lotta Johnsson Fornarve m.fl. (V) Överskuldsättning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

Nya skuldsaneringslagar. så påverkas den kommunala budget- och skuldrådgivningen

Nya skuldsaneringslagar. så påverkas den kommunala budget- och skuldrådgivningen Nya skuldsaneringslagar så påverkas den kommunala budget- och skuldrådgivningen Den 1 november 2016 träder en ny skuldsaneringslag i kraft (2016:675). Dessutom införs en ny skuldsaneringslag för företagare,

Läs mer

Innehåll. Promemorians huvudsakliga innehåll... 5. 1 Författningsförslag... 7 Förslag till lag om ändring i konsumentkreditlagen (2010:1846)...

Innehåll. Promemorians huvudsakliga innehåll... 5. 1 Författningsförslag... 7 Förslag till lag om ändring i konsumentkreditlagen (2010:1846)... Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Författningsförslag... 7 Förslag till lag om ändring i konsumentkreditlagen (2010:1846)... 7 2 Ärendet... 11 3 Straffavgift vid bristande kreditprövning...

Läs mer

Kommunal budget- och skuldrådgivning med en ny skuldsaneringslag

Kommunal budget- och skuldrådgivning med en ny skuldsaneringslag Kommunal budget- och skuldrådgivning med en ny skuldsaneringslag Vad innebär en reformerad skuldsaneringslag för den kommunala budget- och skuldrådgivningen? Ny skuldsaneringslag 1 januari 2007 Den första

Läs mer

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-10 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-02-01 Riktlinjer

Läs mer

Promemorians huvudsakliga innehåll... 5

Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Lagtext... 7 1.1 Förslag till lag om ändring i konsumentkreditlagen (2010:1846)... 7 1.2 Förslag till lag om ändring i lagen (2014:275) om viss verksamhet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-06. Viss kreditgivning till konsumenter

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-06. Viss kreditgivning till konsumenter 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-06 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Gudmund Toijer. Viss kreditgivning till konsumenter Enligt

Läs mer

Finansutskottet Sveriges Riksdag Stockholm

Finansutskottet Sveriges Riksdag Stockholm FRAMSTÄLLNING 1 (5) 2018-03-23 Finansutskottet Sveriges Riksdag 10012 Stockholm Kreditreglering Hemställan Bankföreningen hemställer att riksdagen uttalar - att Finansinspektionen, med anledning av den

Läs mer

Går din ekonomi inte ihop? Kommunens budget- och skuldrådgivning ger dig råd och stöd på vägen mot en lösning.

Går din ekonomi inte ihop? Kommunens budget- och skuldrådgivning ger dig råd och stöd på vägen mot en lösning. Går din ekonomi inte ihop? Kommunens budget- och skuldrådgivning ger dig råd och stöd på vägen mot en lösning. 1 Vilken hjälp kan du få? Kommunens budget- och skuldrådgivning ger dig råd och stöd, utifrån

Läs mer

Finansutskottet Sveriges Riksdag Stockholm

Finansutskottet Sveriges Riksdag Stockholm FRAMSTÄLLNING 1 (7) 2017-11-08 Finansutskottet Sveriges Riksdag 100 12 Stockholm Ytterligare verktyg för makrotillsyn Hemställan Mot bakgrund av regeringens proposition 2017/18:22 Ytterligare verktyg för

Läs mer

Motion till riksdagen 2016/17:3147. En förbättrad konsumentpolitik

Motion till riksdagen 2016/17:3147. En förbättrad konsumentpolitik Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3147 av Ewa Thalén Finné m.fl. (M) En förbättrad konsumentpolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om det

Läs mer

Budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst. Remissvar till betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan

Budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst. Remissvar till betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan 1 2014-01-14 Yrkesföreningen för Budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst Justitiedepartementet Remissvar till betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan BUS - Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare

Läs mer

Svensk Inkasso 2019 Branschstatistik från Sveriges inkassoföretag

Svensk Inkasso 2019 Branschstatistik från Sveriges inkassoföretag Våren 2019 Svensk Inkasso 2019 Branschstatistik från Sveriges inkassoföretag Svensk Inkasso är branschorganisationen för de svenska inkassoföretagen som verkar för att upprätthålla och främja en god inkassosed

Läs mer

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2018-01-02 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Riktlinjer för budget-

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Bostadsrättsregister några modeller för registrering av bostadsrätter (Ds 2007:12), Ju2007/3692/L1

Remissyttrande över promemorian Bostadsrättsregister några modeller för registrering av bostadsrätter (Ds 2007:12), Ju2007/3692/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Danderyd 2007-08-30 Remissyttrande över promemorian Bostadsrättsregister några modeller för registrering av bostadsrätter

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens allmänna råd om krediter i konsumentförhållanden; FFFS 2011:47 Utkom från trycket

Läs mer

Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation Promentor Finans AB. Räntebärande lån 8,95 %

Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation Promentor Finans AB. Räntebärande lån 8,95 % Räntebärande lån 8,95 % Kreditgivare Adress, med bifirma Medical Finance, är registrerat i det svenska Bolagsverkets register under org.nr. 556654-9191. Box 162 64, 103 24 Stockholm Telefon Kundservice:

Läs mer

Betänkandet F-skuldsanering en möjlighet till nystart för seriösa företagare (SOU 2014:44)

Betänkandet F-skuldsanering en möjlighet till nystart för seriösa företagare (SOU 2014:44) REMISSYTTRANDE Vår referens: 2014/00103 Er referens: Ju2014/4135/L2 2014-10-30 Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt Att. Mattias Pleiner 103 33 Stockholm Via e-post

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71)

Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Remiss: EU, Sverige och den inre marknaden (SOU 2009:71) Ärendet Utrikesdepartementet har berett Stockholms läns landsting möjlighet att yttra sig

Läs mer

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivningen

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivningen Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-10-17 Handläggare Johanna Lood Telefon: 08-508 25 206 Till Socialnämnden 2017-10-17 Riktlinjer för

Läs mer

Bättre möjlighet till skuldsanering

Bättre möjlighet till skuldsanering 2010/11 mnr: C4 pnr: -S83023 Motion till riksdagen 2010/11:C4 av Maryam Yazdanfar m.fl. (S, MP, V) med anledning av prop. 2010/11:31 Bättre möjlighet till skuldsanering Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer

Stärkt konsumentskydd på marknaden för högkostnadskrediter. SOU 2016:68 : Betänkande från Utredningen om vissa konsumentkrediter PDF ladda ner

Stärkt konsumentskydd på marknaden för högkostnadskrediter. SOU 2016:68 : Betänkande från Utredningen om vissa konsumentkrediter PDF ladda ner Stärkt konsumentskydd på marknaden för högkostnadskrediter. SOU 2016:68 : Betänkande från Utredningen om vissa konsumentkrediter PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Justitiedepartementet.

Läs mer

Finansdepartementet

Finansdepartementet REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/02/007 Er referens: Fi2017/00842/B 1 (9) 2017-04-18 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ytterligare verktyg för makrotillsyn Sammanfattning Bankföreningen anser att det

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om viss verksamhet med konsumentkrediter; Utkom

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datum Diarienr 2012-11-19 1326-2012 Intrum Justitia Sverige AB 105 24 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datainspektionens beslut

Läs mer

Kommittédirektiv. En starkare företagsinteckning. Dir. 2007:13. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007

Kommittédirektiv. En starkare företagsinteckning. Dir. 2007:13. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Kommittédirektiv En starkare företagsinteckning Dir. 2007:13 Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall föreslå en förstärkning av företagsinteckningens

Läs mer

Förhållandet till regeringsformens bestämmelser

Förhållandet till regeringsformens bestämmelser REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2015-10-29 AdmD-515-2015 Ert datum Ert diarienr 2015-09-04 Fi2015/4235 Promemorian Amorteringskrav Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Policy fakturerings- och kravverksamhet

Policy fakturerings- och kravverksamhet Bilaga till kommunfullmäktiges protokoll 2/2015 Policy fakturerings- och kravverksamhet 2015-01-25 1. Innehåll 2. Omfattning... 2 3. Syfte... 2 4. Målsättning... 2 5. Organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52)

Svar på remiss, Så stärker vi den personliga integriteten, (SOU 2017:52) 2017-10-10 2017/2172 1(5) Vår adress Kommunstyrelsen Borlänge kommun 78181 BORLÄNGE Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Sofia Kuoppa sofia.kuoppa@borlange.se Adress Justitiedepartementet

Läs mer

Krediter & betaltjänster

Krediter & betaltjänster 2016-04-26 Krediter & betaltjänster 2016-04-26 Vad har hänt sedan BUS-dagarna 2015? Arbetsområde: Krediter & betaltjänster Anna Hult Erik Fröcklin Martin Ekelöf Sara Wahlberg Kontakt: förnamn.efternamn@konsumentverket.se

Läs mer

Ändrade föreskrifter om insättningsgaranti beräkning av avgifter för garantin

Ändrade föreskrifter om insättningsgaranti beräkning av avgifter för garantin REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/09/010 Er referens: RG 2016/1064 1 (6) 2016-10-17 Riksgälden riksgalden@riksgalden.se Ändrade föreskrifter om insättningsgaranti beräkning av avgifter för garantin Sammanfattning

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Upp till 5 000 kr

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION. Upp till 5 000 kr STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon E-post Webbadress Paxo Finans AB, org.nr. 556902-7344 Kungsgatan 37, 111 56 Stockholm

Läs mer

Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen

Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen Smugglingslagen m.m./internationellt tullsamarbete 1 Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen Inledande bestämmelser 1 [8351] Denna lag gäller för sådant

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION 1. Kreditgivarens namn och kontaktuppgifter Kreditgivare Adress Telefon E-post Webbadress Cakewalk Capital AB, org nr. 556886-6007 Ejdervägen 2, 47132

Läs mer

Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet

Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet PM 2012:84 RI (Dnr 001-723/2012) Utredningen om snabbare betalningar (SOU 2012:11) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen

Läs mer

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX

Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Datum 2019-09-25 2019/360 Konsekvensanalys till Konsumentverkets allmänna råd för konsumentkrediter KOVFS 2019:XX Allmänt Enligt 4 i förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning, KUF,

Läs mer

Överskuldsättning i kreditsamhället?

Överskuldsättning i kreditsamhället? Överskuldsättning i kreditsamhället? Betänkande av Utredningen om överskuldsättning Stockholm 2013 SOU 2013:78 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar

Läs mer

Remissvar till betänkandet F-skuldsanering en möjlighet till nystart för seriösa företagare (SOU 2014:44)

Remissvar till betänkandet F-skuldsanering en möjlighet till nystart för seriösa företagare (SOU 2014:44) Yrkesföreningen för Budget- och skuldrådgivare i kommunal tjänst Justitiedepartementet Remissvar till betänkandet F-skuldsanering en möjlighet till nystart för seriösa företagare (SOU 2014:44) BUS - i

Läs mer

Kommittédirektiv. Uppgifter om offentligrättsliga krav vid kreditupplysning. Dir. 2013:72. Beslut vid regeringssammanträde den 27 juni 2013

Kommittédirektiv. Uppgifter om offentligrättsliga krav vid kreditupplysning. Dir. 2013:72. Beslut vid regeringssammanträde den 27 juni 2013 Kommittédirektiv Uppgifter om offentligrättsliga krav vid kreditupplysning Dir. 2013:72 Beslut vid regeringssammanträde den 27 juni 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till åtgärder

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ny dataskyddslag Kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning

Yttrande över betänkandet Ny dataskyddslag Kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning REMISSVAR DATUM: 2017-0 9-01 ERT DATUM: 2017-05- 15 ER REFERENS: JU2017/04264/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Ny dataskyddslag Kompletterande bestämmelser till EU:s

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

En databas för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna

En databas för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU31 En databas för övervakning av och tillsyn över finansmarknaderna Sammanfattning Finansutskottet behandlar regeringens proposition 2013/14:161 En databas för övervakning

Läs mer

Betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan (Ju2013/6941/L2)

Betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan (Ju2013/6941/L2) 1(5) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och förmögenhetsrätt 103 33 STOCKHOLM Betänkandet SOU 2013:72 Ut ur skuldfällan (Ju2013/6941/L2) Kronofogdemyndigheten (KFM) har beretts tillfälle att

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001 R-2008/0031 Stockholm den 13 mars 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9001 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens rapport

Läs mer

Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte

Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte har några skulder hos Kronofogden men som är oroliga

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten Regeringsbeslut I 8 2014-12-18 Fi2014/4482 (delvis) Finansdepartementet Kronofogdemyndigheten Box 1050 17221 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kronofogdemyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

Yttrande över remissen Ds 2008:34 Ett starkare skydd för den enskildes personliga integritet vid kreditupplysning (Ju2008/4277/L2)

Yttrande över remissen Ds 2008:34 Ett starkare skydd för den enskildes personliga integritet vid kreditupplysning (Ju2008/4277/L2) Yttrande över remissen Ds 2008:34 Ett starkare skydd för den enskildes personliga integritet vid kreditupplysning (Ju2008/4277/L2) Dnr 801-13764-08/112 2008-09-04 Sammanfattning Justitedepartementet Enheten

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1)

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1) 2018-08-31 R E M I S S V A R Justitiedepartementet FI Dnr 18-10487 103 33 Stockholm (Anges alltid vid svar) Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46

Läs mer

Konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning i kristider - svar på skrivelse

Konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning i kristider - svar på skrivelse ENSKEDE ÅRSTA VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN SID 1 (5) DNR: 000-080/2009 2009-03-23 Handläggare: Eva Britt Lönnback Telefon: 08-508 14 152 Till Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52)

Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52) YTTRANDE 1 (5) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Resolution - en ny metod för att hantera banker i kris (SOU 2014:52) (Fi2014/2275) Inledande synpunkter Hovrätten

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Månadsuppgiftsutredningens betänkande Månadsuppgifter - snabbt och enkelt (SOU 2011:40)

Månadsuppgiftsutredningens betänkande Månadsuppgifter - snabbt och enkelt (SOU 2011:40) SERVICEFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Ann-Marie Svärd Telefon: 08-508 11 303 Servicenämnden 2011-09-20 Månadsuppgiftsutredningens betänkande

Läs mer

SOU 2018:20 Betänkande av Utredningen om gräsrotsfinansiering

SOU 2018:20 Betänkande av Utredningen om gräsrotsfinansiering 2018-07-06 R E M I S S V A R Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Att: Rebecca Appelgren 103 33 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax

Läs mer

Viss kreditgivning till konsumenter

Viss kreditgivning till konsumenter Finansutskottets betänkande 2013/14:FiU14 Viss kreditgivning till konsumenter Sammanfattning I betänkandet behandlar finansutskottet regeringens proposition 2013/14: 107 Viss kreditgivning till konsumenter.

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2008-05-13

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Konsumentnämnden 2008-05-13 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Hjorten, Björnen 14.00-15.30 Beslutande Valter Stenberg, ordförande Ann-Sofi Sehlstedt Elisabeth Öhmark Pia Risán Ulrica Öberg, tj ersättare Åsa Carlsson,

Läs mer

REMISSVAR (SOU 2017:38)

REMISSVAR (SOU 2017:38) 2017-09-11 Rnr 54.17 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (SOU 2017:38) Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning Välfärdsutredningens betänkande Syftet med betänkandet: 1) Analysera

Läs mer

Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm

Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm 1 (5) 2015-02-02 Dnr SU FV-1.1.3-2916-15 Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Svensk kontanthantering (SOU 2014:61) Sammanfattande slutsatser Juridiska fakultetsnämnden tillstyrker

Läs mer

Demensförbundet. Bakgrund 2009-02-06. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Demensförbundet. Bakgrund 2009-02-06. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1 Demensförbundet 2009-02-06 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra - Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION

STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION STANDARDISERAD EUROPEISK KONSUMENTKREDITINFORMATION Inom EU har en standardiserad blankett för konsumentkreditinformation utformats. Blanketten utgör inte något bindande krediterbjudande. Uppgifterna återger

Läs mer

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen

SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-02-26 2529-2014 Ert diarienr S2014/6786/SF Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 STOCKHOLM SOU 2014:67 Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen Sammanfattning

Läs mer

Stockholm den 27 januari 2017

Stockholm den 27 januari 2017 R-2016/2076 Stockholm den 27 januari 2017 Till Näringsdepartementet N2016/06470/FF Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Entreprenörskap

Läs mer

Stärkt straffrättsligt skydd för egendom (SOU 2013:85)

Stärkt straffrättsligt skydd för egendom (SOU 2013:85) REMISSYTTRANDE Vår referens: 2014/0004 Er referens: Ju/2013/8738/L5 1 (5) 2014-04-25 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm e-post: ju.l5@regeringskansliet.se Stärkt straffrättsligt skydd för egendom (SOU

Läs mer

Tobias Eriksson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Tobias Eriksson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ett effektivare förbud vid bristande kreditprövning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 10 december 2015 Morgan Johansson Tobias Eriksson (Justitiedepartementet)

Läs mer

Kommunal budget- och skuldrådgivning med en omarbetad. skuldsaneringslag

Kommunal budget- och skuldrådgivning med en omarbetad. skuldsaneringslag Kommunal budget- och skuldrådgivning med en omarbetad skuldsaneringslag Omarbetad skuldsaneringslag 1 juli 2011 Skuldsanering infördes i svensk rätt genom skuldsaneringslagen (1994:334). Den lagen ersattes

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Beslut Diarienr 1 (5) 2016-09-02 953-2016 Visma Collectors AB Box 1173 251 11 Helsingborg Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Datainspektionen meddelar

Läs mer

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning när du behöver få ordning på din ekonomi 1 kostnadsfri budget- och skuldrådgivning i sveriges kommuner Visste du att det finns budget- och skuldrådgivning

Läs mer

Yttrande över Stärkt konsumentskydd på marknaden för högkostnadskrediter (SOU 2016:68)

Yttrande över Stärkt konsumentskydd på marknaden för högkostnadskrediter (SOU 2016:68) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om viss verksamhet med konsumentkrediter; SFS 2014:275 Utkom från trycket den 20 maj 2014 utfärdad den 30 april 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om utlåning och garantier; SFS 2011:211 Utkom från trycket den 22 mars 2011 utfärdad den 10 mars 2011. Regeringen föreskriver följande. Förordningens tillämpningsområde

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4

Stockholm den 25 november 2015 R-2015/2121. Till Justitiedepartementet. Ju2015/08545/L4 R-2015/2121 Stockholm den 25 november 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/08545/L4 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 november 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian

Läs mer

Stockholm den 27 juni 2012

Stockholm den 27 juni 2012 R-2012/0892 Stockholm den 27 juni 2012 Till Justitiedepartementet Ju2012/2869/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 april 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Snabbare

Läs mer

Remissvar Finansiering av public service för ökad stabilitet,

Remissvar Finansiering av public service för ökad stabilitet, Ku2017/02136/MF Till: Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM BAUER MEDIA AB SVERIGE T +46 8 450 33 00 Gjörwellsgatan 30, Box 34108 SE-100 26 Stockholm www.bauermedia.se 2018-01-10 Remissvar Finansiering

Läs mer

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01

REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 REMISSVAR Rnr 65.03 Lilla Nygatan 14 Box 2206 2003-09-22 103 15 STOCKHOLM Tel 08/613 48 00 Fax 08/24 77 01 Lena Maier/LE Till Justitiedepartementet LÖNEGARANTI VID FÖRETAGSREKONSTRUKTION (Ds 2003:17) ---------------------------------------------------

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16).

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande. fordon introduktion (SOU 2018:16). YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr N2018/01630/MRT Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon introduktion (SOU 2018:16) Lunds tingsrätt har fått tillfälle att yttra

Läs mer

Värt att veta om inkasso. Datainspektionen informerar

Värt att veta om inkasso. Datainspektionen informerar Värt att veta om inkasso Datainspektionen informerar FAKTA Inkassolagen Inkassoverksamhet regleras av inkassolagen (1974:182). Den fullständiga lagtexten kan du läsa på www.riksdagen.se. Bestämmelser för

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1402-2010 Lindorff Sverige AB Box 47297 100 74 Stockholm Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer