Tekniska Verken i Linköping AB (publ)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tekniska Verken i Linköping AB (publ)"

Transkript

1 1 Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Uppfyllelse av uppdrag 2010 Bolagets uppgifter/uppdrag Tekniska Verken i Linköping AB (publ) är ett regionalt företag som verkar för ett väl fungerande och långsiktigt hållbart samhälle genom att erbjuda el, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, avfallshantering, bredband och biogas. Koncernen bildar ett av regionens största företag. Bolaget skall erbjuda produkter och tjänster till attraktiva priser, med god leveranssäkerhet och med beaktande av miljö och klimataspekter. Koncernens olika verksamhetsområden är i flera fall en viktig del av regionens medborgares vardag och utgör grunden i ett modernt samhälles infrastruktur. Koncernens storlek och verksamhetsområden inom flera samhällsnyttiga områden förpliktigar. Tekniska Verken är också ett innovativt företag som strävar efter att vara ledande och i framkanten inom olika områden. Bolagets uppfyllelse av de uppdrag som Linköpings kommun givit, har sammanfattningsvis uppfyllts på ett framgångsrikt sätt. De av Linköpings kommun och Linköpings Stadshus AB definierade målen för bolagets verksamhet sammanfattas nedan: Mål utifrån generella ägardirektiv: Att verka för att Linköping är attraktivt utifrån fullmäktiges fastställda Visions och samverkansprogram. Verka utifrån devisen Linköping där idéer blir verklighet. Bidra till ekologisk hållbar tillväxt, ökad sysselsättning och minskad segregation. Måluppfyllnad, generella ägardirektiv: Under året har Tekniska Verken koncernen arbetat aktivt för att understödja kommunens generella ägardirektiv. Samverkar mycket nära med Linköpings Universitet. Ett tioårigt samarbetsavtal om ca 30 mnkr har slutits inom området miljöteknik varvid Tekniska Verken betalar en professur. Studiebesök för ett stort antal nationella och internationella grupper som önskar ta del av Tekniska Verken koncernens aktiva arbete för ett långsiktigt hållbart samhälle. Positiv exponering av koncernen genom dotterbolaget Svensk Biogas i Linköping AB i samband med den kraftiga expansion som nu sker nationellt i efterfrågan på biogas. Området röner kontinuerligt mycket positiva artiklar i såväl fackpress som nationell och lokal press. Såväl verksamheten i Svensk Biogas som i Usitall AB visar att koncernen realiserar devisen Linköping där idéer blir verklighet. Även forskning inom Division Vatten understödjer detta i samverkan med Universitetet och privata aktörer.

2 2 Under året har verksamheten kring fordonsverkstad avyttrats till ett lokalt, privat företag Prodema AB. Detta bedöms bidra positivt till sysselsättningen i kommunen. Koncernen har under året ökat sitt engagemang inom vindkraft och förnyelsebar energi. Ett nytt regionalt bredbandsbolag Utsikt Bredband AB har skapats i samverkan med Mjölby Svartådalen Energi AB. Bolaget börjar bedriva verksamhet 1 januari Koncernen har i kommunen och andra delägarkommuner till Tekniska Verkens dotterbolag Bixia AB uppfört och marknadsfört laddstolpar för elbilar. Tekniska Verken får positiva omdömen som en attraktiv arbetsgivare såväl internt som externt. Koncernen arbetar aktivt internt för att bidra till minskad segregation och ökad integration av personer av utländsk härkomst. Samverkan har skett med Jobbtorget. Koncernen understödjer arbetet mot ungdomsarbetslösheten genom att erbjuda praktikantplatser. En ny koncernövergripande Likabehandlingsplan har arbetats fram med ett brett fokus på just likabehandling oavsett ålder, kön, nationalitet, religion etc. Baserat på ovanstående exempel är det därmed Tekniska Verkens uppfattning att de generella ägardirektiven har uppfyllts mycket väl.

3 3 Mål utifrån särskilda ägardirektiv: Inom ramen för verksamheten bidra till att göra Linköpings kommun attraktiv att bo i och bedriva näringsverksamhet igenom utbud av tekniska nyttigheter av god kvalitet, god driftssäkerhet och till konkurrenskraftiga priser. Prisnivån skall ligga under genomsnittet i Sverige. Slå vakt om kundintresset i monopol eller monopolliknande verksamheter. Agera för gemensamma tekniska lösningar i kollektiva system där det är tekniskt och ekonomiskt fördelaktigt för kunderna. Säkerställa kommuninnevånarnas tillgång till el, vattenavlopp, värme, renhållning m.fl. tekniska nyttigheter på konkurrenskraftiga villkor och till god kvalitet. Vid prissättning på konkurrensutsatt marknad se till att konsumenter och kunder i Linköping erhåller attraktiva priser. Bidra till miljö och kretsloppsanpassning genom utveckling i egen regi eller i samverkan. Bidra till tillväxt av företag och företagande i miljösektorn i regionen. Minimera klimatpåverkande utsläpp. Säkerställa långsiktig konkurrensförmåga genom hög effektivitet. Ekonomisk ställning som medger utveckling och investeringar utan ägartillskott. Medverka till upprättande av energi och avfallsplaner på uppdrag av kommunen. Måluppfyllnad, särskilda ägardirektiv: Det produkt och tjänsteutbud som Tekniska Verken koncernen erbjuder bedöms ha en sådan kvalitet och historiskt uppvisad driftssäkerhet att det på ett positivt sätt understödjer kommunens attraktionskraft. Samverkan mellan kommunen och bolaget är god vad gäller planering och utbyggnad av kommunen. Driftsmässigt har inga allvarligare eller långsiktiga störningar noterats. Division Vatten har arbetat hårt med att reducera kvävereduktionen på avloppsreningsverket under året och klarar med god marginal de nu gällande gränsvärdena. Prismässigt placerar sig Linköping på plats nummer 20 av landets 290 kommuner i den s.k. Nils Holgersson undersökningen. Detta är en förbättring från plats 29 föregående år. Undersökningen tar sikte på fler av de områden som Tekniska Verken bedriver verksamhet inom. För enskilda områden placerar sig Tekniska Verken/Linköpings kommun ännu bättre än totalplaceringen. Inte inom något av de områden som ingår i undersökningen ligger Tekniska Verkens prisnivå över riksgenomsnittet. Inom energiområdet samverkar koncernen med flera, sedan tidigare, befintliga större kunder för energioptimering och energieffektivisering. Kontinuerligt pågår arbetet med att minska den fossila andelen bränsle, öka biogasproduktionen, lansera waste to energy filosofin etc. Detta bidrar påtagligt till miljö och kretsloppssatsningar likväl som strävan att minimera klimatpåverkan globalt. Det är bolagets uppfattning att de mål som angivits i de särskilda ägardirektiven mycket väl har uppnåtts och understötts av bolaget.

4 4 Långsiktiga finansiella mål och restriktioner: Lånefinansiering utan kommunal borgen. Låneram mnkr. Avkastning på justerat eget kapital 18% 22%. Vinstmarginal 7% 10%. Soliditet 28% 33%. Utdelning till Linköpings Stadshus AB har för 2010 planerats till 190 mnkr. Måluppfyllnad, finansiella mål och restriktioner: De finansiella målen och dess måluppfyllelse rapporteras separat enligt särskild tidplan efter fastställelse av årsbokslutet Preliminärt kan följande indikeras: Låneramen har inte nyttjas fullt ut. Orsaken är främst en periodiseringseffekt för reglering av utdelning till ägaren. Avkastningen på eget kapital bedöms understiga det angivna målintervallet. Vinstmarginalen bedöms uppfyllas och hamna i det lägre målintervallet. Soliditeten bedöms nå och överstiga det angivna målintervallet. Utdelning till Linköping Stadshus AB bedöms kunna understödjas. Bolaget har till Linköping Stadshus AB lämnar förslag till ändringar av de särskilda ägardirektiven och de finansiella målen och restriktionerna. De befintliga måltalen är inte relevanta för eller anpassade för koncernens nuvarande verksamhetsstruktur. Förändringsförslagen har även föredragits i ägardialog. Sammanfattande bedömning om uppfyllelse av det kommunala uppdraget Det är bolagets uppfattning att det uppdrag som Linköpings kommun lämnat till bolaget mycket väl har uppfyllts och att flertalet av de långsiktiga finansiella måltalen mötts.

5 5 Väsentliga händelser under året Verksamhetsåret har mycket påtagligt påverkats av den onormalt kalla starten av året och den onormalt kalla avslutningen av året. Januari, februari, november och december har präglat verksamheten och den finansiella utvecklingen påtagligt. De verksamheter som påverkas av dessa extremperioder är främst Division Energi, Division Elhandel (Bixia), Stadspartner samt Division Utsikt. Inom Energi blir effektbehovet mycket stort under dessa kalla perioder. För att kunna möta detta ökas produktionen och den fossila andelen bränsle ökar. Prisnivån på oljan som används är väsentligt högre än normalproduktionens kostnad. För Stadspartner och Utsikt påverkas gräv och underhållsarbeten negativt av mycket snö och tjäle i jorden. Elhandeln påverkas negativt av de mycket stora svängningarna i elpriserna. Under året har de strukturella förändringarna i koncernen främst varit: Intagande av Södra Hallands Kraft och Bjäre Kraft som delägare i Bixia genom att apportera in Kraftaktörerna i Bixia. Renodling av verksamheterna koncerninternt genom flytt av Elteknik från Stadspartner AB till Utsikt Nät AB. Genom flytt av serviceorganisationen understöds Utsikt Näts möjligheter att kunna möta 24 timmarkravet på driftsstörningar. Mot slutet av året avyttrades fordonsverkstaden inom Stadspartner till extern, privat aktör. Verksamheten inom fordonskonvertering (inom Stadspartner) har avvecklats. Tekniska Verken har blivit 100 procentig ägare av waste to energy bolaget Usitall genom förvärv av Saab AB s aktier (motsvarande 30%). Intagande av nya delägare i Bixia Vind AB understödjer fastighetsbolags önskan att vara delaktiga i vindkraftsutbyggnaden och elproduktion genom vindkraft. Tillgången till avfall (t.ex. returträ) har fortsatt att minska. Avfall som handelsvara påverkar också prisbilden negativt för koncernen. Vattenkraftproduktionen har varit mycket positiv under året och överstiger normalsårsproduktionen väsentligt och är en mycket stor bidragande orsak till koncernens relativa stabilitet i resultatet under året. För Svensk Biogas har året kännetecknats av mycket kraftig marknadstillväxt och efterfrågeökning. Befintlig produktionskapacitet har inte fullt ut kunna möta efterfrågan. Koncernens investeringar har fortsatt enligt plan inom de flesta områden. Den enskilt största investeringen under året var en ny turbin på Gärstadverket. Investeringen uppgick till ca 70 mnkr. Investeringar i förnyelsebar energiproduktion fortsätter. Under året genomförs ett flertal förvärv av vindkraft samt inleds byggande av vindkraft. Koncernens energiproduktion skall enligt styrelsens beslut ske med successivt minskad andel fossilt bränsle. Arbetet i denna riktning pågår kontinuerligt, men är också mycket investeringstungt för framtiden.

6 6 Omsättningsmässigt fortsätter koncernen att växa och bedöms nå ca 6 miljarder kronor. Resultat efter finansiella intäkter och kostnader bedöms inte nå budgeterad nivå främst till följd av de nämnda extrem vintermånaderna och omstruktureringsarbetet inom Stadspartner. Under året lämnade vd och koncernchef Stig Holm sin roll. Till ny vd och koncernchef utsågs Anders Jonsson under hösten. Framtiden Tekniska Verken bedömer att det kommunala uppdraget kommer behållas oförändrat de närmaste åren. Den kärnverksamhet som bedrivs inom främst energiproduktion, avfallshantering, vatten och avlopp vilar på en stabil verksamhetsmässig grund för att säkerställa att kommunens invånare har tillgång till produkter och tjänster av hög kvalitet, med hög tillgänglighet och till attraktiva priser. Arbetet för att ytterligare sänka andelen fossilt bränsle fortsätter. Elproduktion från vindkraft bedöms öka. Vindkraftssatsningar måste dock nogsamt följas för att säkerställa expansion med sund ekonomi och tillfredsställande kassaflöde. Strategiskt viktigt för koncernen är att säkerställa en kostnads och miljöeffektiv energiproduktion. Verksamhetskonceptet som framgångsrikt tillämpas i Gärstad måste fortsatt utvecklas och vikten av att säkerställa tillgången på kostnadseffektivt bränsle är central. Tekniska Verkens ägarandel i Bixia reduceras successivt genom Bixias fortsatta expansion genom så kallat apportemissionsförfarande. Frågan om Tekniska Verken som majoritetseller minoritetsägare behöver strategiskt hanteras under kommande år. Det nybildade Utsikt Bredband AB börjar bedriva verksamhet 1 januari Bolaget ägs till 89,9% av Utsikt Nät AB (helägt dotterbolag till Tekniska Verken) och till 10,1% av Mjölby Svartådalen Energi AB. Intresset från andra kommuner att hitta samverkansformer och eventuellt ingå i Utsikt Bredband är stort och förutsättningarna att understödja en positiv, regional infrastruktur inom området är goda. I koncernens flerårsplanering finns ett antal områden med särskilt politiskt intresse och i vissa fall kopplingar till kommunens översiktsplan. Några av dessa medför mycket betydande investeringar för att realiseras. Bland dessa kan nämnas: Kapacitetsutbyggnad av biogasproduktionen i Linköping och Norrköping o För att understödja regional busstrafik på biogas samt ökande andel biogasdriven privatbilism. o Investering omkring 225 mnkr. Investeringar i Linköpings Framtida Vattenförsörjning o För att möta kommunens expansion, säkra vattenförsörjningen och ytterligare säkra dricksvattenkvaliteten. o Investering omkring 190 mnkr.

7 7 Utsortering av organiskt avfall o Förordad lösning bygger på optisk utsortering av avfall o Totalinvestering bedöms till ca 70 mnkr. Investering i nytt kraftvärmeverk för långsiktigt understödjande av kommunens översiktsplan rörande kraftvärmeverket (KV1) i centrala Linköping. o Etapp 1 skisserar på lokalisering mellan Linköping och Mjölby. o Förstudie genomförd. Förprojektering inleds. Inga investeringsbeslut fattade. o Investering i etapp 1 (en panna av tre) bedöms till ca mnkr. Områden av särskild vikt för det kommande året / de kommande åren, utan inbördes kronologi, kan nedanstående punkter exemplifiera: Elprisutveckling. Minskande tillgången till avfall som bränsle för energiproduktion samt därmed sammanhängande negativa prisutveckling för koncernen. Eventuella nya regelverk inom fjärrvärmeaffären tredjepartstillträde. Usitall har med framgång positionerat sig som en mycket attraktiv partner på den internationella marknaden. För 2011 kommer det vara av stor betydelse att realisera avtal kring identifierat projekt. Koncernens finansiella ställning och att säkerställa förmåga att förvalta och utveckla verksamheten är alltid central. o Investeringsnivåerna bedöms fortsatt vara relativt höga och avser såväl reinvesteringar för att skydda den infrastruktur som byggts upp i Linköping och regionen som investeringar inom nya områden. Betydande del av koncernens investeringar är också kopplade till exploateringsinvesteringar på direkt eller indirekt uppdrag från kommunen. Även lagstadgade investeringar är omfattande. Exploateringsinvesteringar och lagstadgade investeringar utgör över 40% av koncernens samlade investeringar. o En ytterligare stärkt finansiell ställningen är mycket viktig för att kunna understödja kommunens önskemål och ambitioner i översiktsplanen och de därmed sammanhängande omfattande investeringarna. o Dynamiken mellan det kommunala uppdraget för Tekniska Verken, identifierade eller önskade exploateringsinvesteringar, behovet av förnyelseinvesteringar och utdelningsnivån är därför stor. Koncernens finansiella styrka är en nödvändighet för att fortsatt kunna värna om en prisnivå på koncernens produkter och tjänster som är klart attraktiv för Linköpings (regionens) invånare. Linköping den 24 januari 2011 Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Anders Jonsson Vd och koncernchef

8 8 Del 2, rapporteras med uppdaterad information den 21 februari Bolagets måluppfyllelse av de ekonomiska målen Notera att allt finansiellt material är preliminärt till dess att reviderad årsredovisning har godkänts av årsstämman. Nyckeltal Belopp i mnkr Rörelsens intäkter, mnkr varav nettoomsättning, mnkr Balansomslutning, mnkr Justerat eget kapital, mnkr Resultat efter finansiella poster, mnkr Resultat efter finansiella poster i % av justerat eget kapital 20% 21% Soliditet % 35% 33% Investeringar, mnkr (netto) Antal anställda (medelantal) De finansiella måltalen eller restriktionerna som kommunen upprättat sammanfattas i nedanstående tabell. Långsiktigt mål Utfall 2010 Utfall 2008 Avkastning eget kapital, % 18% 22% % 20% Vinstmarginal, % *) 7% 10% % 9,6% Soliditet, % 28% 33% % 35% Utdelning, mnkr **) Låneram, mnkr (årlig restriktion) *) Vinstmarginalen beräknad som resultat efter finansiella poster i relation till totala intäkter. **) Utdelningen är variabel efter förslag från bolagets styrelse och beslut av årsstämman och är inte definierad som ett långsiktigt mål. Utfall 2010 avser föreslagen utdelning för räkenskapsåret 2010 att kontantreglera maj Det är bolagets önskan att utdelningspolicy upprättas för att säkerställa såväl bolagets som ägarens utdelningsambition sett över tiden och med beaktande av bolagets finansiella ställning, investeringsbehov etc.

Tekniska Verken i Linköping AB (publ)

Tekniska Verken i Linköping AB (publ) 1 Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Uppfyllelse av uppdrag 2011 Bolagets uppgifter/uppdrag Tekniska Verken i Linköping AB (publ) är ett regionalt företag som verkar för ett väl fungerande och långsiktigt

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag 2015-04-29 Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag För den verksamhet som bedrivs i Tekniska verken i Linköping AB, nedan kallat bolaget, gäller förutom gemensamma ägardirektiv

Läs mer

DELÅRS- RAPPORT januari-april 2011

DELÅRS- RAPPORT januari-april 2011 DELÅRS- RAPPORT januari-april 2011 Tekniska Verken koncernen STABILITET I VERKSAMHET OCH OMSÄTTNING RESULTATFÖRBÄTTRING 2011 JMFRT MED ONORMALT TERTIAL 2010 POSITIVT MOTTAGANDE AV UTSIKT BREDBAND SOM NY

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Sollentuna Energi och Miljö AB Fastställda av kommunfullmäktige 2016-12-15, 181 Dnr 2016/0376 KS.021 Antagna av bolagsstämman 2016-12-15 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bolagets verksamhet...

Läs mer

Delårsrapport januari augusti 2013

Delårsrapport januari augusti 2013 2000 2011 1925 1946 2009 1968 1921 2003 1959 1939 1990 2006 2005 1985 2010 2008 1971 2004 1915 1953 1996 1964 2006 2010 2001 2007 Delårsrapport januari augusti 2013 Tekniska Verken-koncernen FORTSATT STABIL

Läs mer

DELÅRSRAPPORT TEKNISKA VERKEN-KONCERNEN

DELÅRSRAPPORT TEKNISKA VERKEN-KONCERNEN DELÅRSRAPPORT TEKNISKA VERKEN-KONCERNEN JANUARI APRIL 2010 Tekniska Verken koncernen HÖGA PRODUKTIONSKOSTNADER EXTREM VINTER HÖGA ELPRISER OCH PROFILKOSTNADER PRESSAR ELHANDELN ELHANDELN VÄXER FÖRVÄRV

Läs mer

TEKNISKA VERKEN D E L Å R S R A P P O R T J A N U A R I AUGUSTI 2 0 1 5

TEKNISKA VERKEN D E L Å R S R A P P O R T J A N U A R I AUGUSTI 2 0 1 5 TEKNISKA VERKEN D E L Å R S R A P P O R T J A N U A R I AUGUSTI 2 0 1 5 Tekniska verken-koncernen MILT VÄDER OCH LÅGA ELPRISER HÅLLER TILLBAKA INTÄKTERNA. BETYDANDE ENGÅNGSPOST (+66 MNKR) FÖR ELNÄTSANSLUTNING

Läs mer

Bokslutskommuniké. Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Helår 2012

Bokslutskommuniké. Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Helår 2012 Bokslutskommuniké Tekniska Verken i Linköping AB (publ) Helår 2012 Tekniska verken-koncernen RÖRELSENS INTÄKTER, -7% TILL 5.433 MNKR (5.852) RESULTAT EFTER FINANSIELLA POSTER +10% TILL 465 MNKR (412) LÅGA

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. Tekniska Verken-koncernen januari - augusti 2009

DELÅRSRAPPORT. Tekniska Verken-koncernen januari - augusti 2009 DELÅRSRAPPORT Tekniska Verken-koncernen januari - augusti 2009 Tekniska Verken-koncernen RÖRELSENS INTÄKTER, +1% TILL 3.402 MNKR (3.379) RÖRELSERESULTATET +4% TILL 454 MNKR (437) LÅGT ELPRIS OCH STIGANDE

Läs mer

januari april DELÅRSRAPPORT

januari april DELÅRSRAPPORT 2012 januari april DELÅRSRAPPORT Tekniska Verken-koncernen LÅGA ELPRISER MINSKAR INTÄKTERNA GOD STABILITET I RESULTATET STRUKTURELL FÖRÄNDRING AV DOTTERKONCERNEN BIXIA RÖRELSENS INTÄKTER, - 10% TILL 2.111

Läs mer

Delårsrapport januari april 2013

Delårsrapport januari april 2013 2000 2011 1925 1946 2009 1968 1921 2003 1959 1939 1990 2006 2005 1985 2010 2008 1971 2004 1915 1953 1996 1964 2006 2010 2001 2007 Delårsrapport januari april 2013 Tekniska Verken-koncernen LÅGA ELPRISER.

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 112 Antagen vid bolagsstämma: 2019-04-24 Giltighetstid:

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT

KOMMUNLEDNINGSKONTORETS FÖRSLAG TILL BESLUT TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-04 Kommunledningskontoret Dnr KS 2015-219 Marcus Wahlström Kommunstyrelsen Tekniska Verken i Linköping AB uppfyllelse av det kommunala uppdrag 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORETS

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké för Tekniska verken i Linköping AB (publ) med organisationsnummer 556004-9727 för verksamhetsåret 2013.

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké för Tekniska verken i Linköping AB (publ) med organisationsnummer 556004-9727 för verksamhetsåret 2013. Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké för Tekniska verken i Linköping AB (publ) med organisationsnummer 556004-9727 för verksamhetsåret 2013. Kommunikén avser koncernen om inte annat särskilt anges.

Läs mer

Tekniska verken-koncernen

Tekniska verken-koncernen DELÅRSRAPPORT JANUARI APRIL 2016 Tekniska verken-koncernen INTÄKTERNA PÅVERKAS AV LÅGA ELPRISER OCH LÅGA VATTENFLÖDEN RESULTAT EFTER FINANSIELLA POSTER -6% TILL 331 MNKR (353). JUSTERAT FÖR FÖREGÅENDE

Läs mer

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering

Måluppfyllelse Resecentrum Mark och Exploatering Måluppfyllelse 2018 Resecentrum Mark och Exploatering Innehåll 1 Uppfyllelse av uppdrag 3 2 Efterlevnad av det fastställda kommunala ändamålet 3 3 Efterlevnad av de kommunala befogenheterna 3 4 Efterlevnad

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för Öresundskraft AB

ÄGARDIREKTIV för Öresundskraft AB SID 1(5) ÄGARDIREKTIV för Öresundskraft AB År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. 1. Inledning Öresundskraft är ett

Läs mer

1. Inledning Vision Eskilstuna Kommunföretag AB Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7

1. Inledning Vision Eskilstuna Kommunföretag AB Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 Innehåll 1. Inledning... 4 2. Vision... 5 3. Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4. Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 5. Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 8 6. Destination Eskilstuna AB... 9 7. Eskilstuna

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN

ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN ÄGARDIREKTIV FÖR ESKILSTUNA KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4 Eskilstuna Energi och Miljö AB... 6 5 Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 7 6 Parken Zoo

Läs mer

TEKNISKA VERKENS DELÅRSRAPPORT JANUARI APRIL 2017

TEKNISKA VERKENS DELÅRSRAPPORT JANUARI APRIL 2017 INNEHÅLL TEKNISKA VERKENS DELÅRSRAPPORT JANUARI APRIL 2017 Vd har ordet... 4 Tre strategiska investeringar... 6 Största investeringen någonsin i Tekniska verkens historia...7 Vallastaden Sveriges mest

Läs mer

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Ägardirektiv för Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB Fastställda av moderbolaget Rodret i Örnsköldsvik AB den 10 november 2014, 73. 1. Föremålet för verksamheten i bolaget (syftet) Föremål för bolagets

Läs mer

Ägardirektiv för Växjö Energi AB

Ägardirektiv för Växjö Energi AB Styrande dokument Ägardirektiv för Växjö Energi AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Ägardirektiv för Växjö Energi AB Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-02-24

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Energi och Teknik AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA ENERGI AB OCH DOTTERBOLAG. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA ENERGI AB OCH DOTTERBOLAG. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA ENERGI AB OCH DOTTERBOLAG Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolagen som en del av den kommunala organisationen...

Läs mer

TEKNISKA VERKEN DELÅRSRAPPORT JANUARI APRIL 2015

TEKNISKA VERKEN DELÅRSRAPPORT JANUARI APRIL 2015 TEKNISKA VERKEN DELÅRSRAPPORT JANUARI APRIL 2015 1 Tekniska verken-koncernen INTÄKTERNA PÅVERKAS AV LÅGA ELPRISER OCH ENGÅNGSINTÄKT RESULTAT EFTER FINANSIELLA POSTER +18% TILL 358 MNKR (300) STARKT KASSAFLÖDE

Läs mer

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4 Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 5 Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 8 6 Destination

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB Organisationsnummer 556532-6187 Bolagets syfte Halmstads Stadsnät AB skall enligt bolagsordningen ha till föremål för sin verksamhet att anskaffa, äga och förvalta

Läs mer

VÅR. Tekniska verken i Linköping AB (publ) Delårsrapport JANUARI-APRIL

VÅR. Tekniska verken i Linköping AB (publ) Delårsrapport JANUARI-APRIL VÅR Tekniska verken i Linköping AB (publ) Delårsrapport JANUARI-APRIL Tekniska verken-koncernen STARKT RESULTAT TROTS MILT VÄDER OCH LÅG VATTENKRAFTPRODUKTION RESULTAT EFTER FINANSIELLA POSTER UPPGICK

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Sankt Kors Fastighets AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 115 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 114 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB Organisationsnummer 556528-3248 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Energi och Miljö AB:s verksamhet är, enligt bolagsordningen att - bedriva

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS STADSNÄT AB Organisationsnummer 556532-6187 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Stadsnät AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att anskaffa, äga och förvalta

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Fastighets AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att i allmännyttigt syfte

Läs mer

Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314)

Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314) 1 (7) KOMMUNFULLMÄKTIGE Handläggare Josefin Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-25 Dnr 13-0351 Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314) Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (nedan kallat bolaget)

Läs mer

Ägardirektiv för Witalabostäder AB

Ägardirektiv för Witalabostäder AB 1 (5) Ägardirektiv för Witalabostäder AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Witalabostäder AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig: VD, Vetlanda

Läs mer

Budget 2013. i Eskilstuna

Budget 2013. i Eskilstuna Budget 2013 i Eskilstuna Ägardirektiv för Kommunföretag AB 2013 1 Innehållsförteckning Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning... 3 Kommunföretag AB... 4 Bolagsstyrning... 4 Taxor och hyror... 4 Parken

Läs mer

Dala Energi AB (publ)

Dala Energi AB (publ) Information offentliggjord tisdagen den 31 maj 2011. Delårsrapport 2011-01-01 2011-03-31 Dala Energi AB övergick till att upprätta kvartalsrapporter 2010-09-30 varför historisk jämförelse samma period

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för Helsingborgs Hamn AB

ÄGARDIREKTIV för Helsingborgs Hamn AB SID 1(5) ÄGARDIREKTIV för Helsingborgs Hamn AB År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. 1. Inledning Helsingborgs Hamn

Läs mer

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter Beslutat av kommunfullmäktige 2017-11-06 Ägardirektiv för Huddinge Samhällsfastigheter AB Huddinge kommuns verksamheter ska ha tillgång till funktionella och kostnadseffektiva lokaler bl a vilket möjliggörs

Läs mer

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden Affärsplan 2019 Affärsplan 2019 AB Industristaden AB Industristaden Innehållsförteckning 1. Styrelseordförandes Inledning... 3 2. Vision, affärsidé och värdegrund... 4 2.1 Halmstads kommuns vision... 4

Läs mer

Tekniska verken-koncernen

Tekniska verken-koncernen DELÅRSRAPPORT JANUARI AUGUSTI 2016 Tekniska verken-koncernen POSITIV RESULTATUTVECKLING TROTS LÅGA ELPRISER RESULTAT EFTER FINANSIELLA POSTER, 389 MNKR (414). JUSTERAT FÖR FÖREGÅENDE ÅRS ENGÅNGSINTÄKT

Läs mer

1 (6) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi AB

1 (6) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi AB 1 (6) Antagna KF 2017-06-12 96 Reviderade KF 2018-03-19 69 Fastställt Bolagsstämma 2018-04-04 12 Ägardirektiv Borgholm Energi AB 2 (6) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi AB, (556527-7455), nedan

Läs mer

Ägardirektiv Skövde Energi AB

Ägardirektiv Skövde Energi AB Ägardirektiv Skövde Energi AB Beslutad av kommunfullmäktige 23 April 2018, 54. Dnr KS2018.0043 Innehåll 1. Bolagets uppgifter och allmänna inriktning... 3 1.1 Förhållande till Skövde kommun... 3 1.2 Kommunkoncernverksamhet...

Läs mer

Budget Ägardirektiv för Kommunföretag AB

Budget Ägardirektiv för Kommunföretag AB Budget 2018 Ägardirektiv för Kommunföretag AB 1 Innehållsförteckning Effektiv och marknadsmässig bolagsstyrning... 3 Kommunföretag AB... 4 Bolagsstyrning... 4 Taxor och hyror... 4 Lokalytor... 4 Avyttrande...4

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB Organisationsnummer 556528-3248 Bolagets syfte Halmstads Energi och Miljö AB skall enligt bolagsordningen - bedriva produktion, distribution samt handel med

Läs mer

Kvartal Fortsatt god tillväxt med utmärkt lönsamhet. Anders Strålman Vd och koncernchef

Kvartal Fortsatt god tillväxt med utmärkt lönsamhet. Anders Strålman Vd och koncernchef Kvartal 2 2016 Fortsatt god tillväxt med utmärkt lönsamhet Anders Strålman Vd och koncernchef Ökad marknadsandel och utmärkt lönsamhet Försäljningstillväxt +4,9% Alla bolag bidrog till försäljningstillväxten

Läs mer

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Ägardirektiv Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Fastställt senast av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april

Läs mer

Ägardirektiv för Övik Energi AB

Ägardirektiv för Övik Energi AB Ägardirektiv för Övik Energi AB Fastställda av moderbolaget Rodret i Örnsköldsvik AB den10 november 2014, 73. 1. Föremålet för verksamheten i bolaget (syftet) Bolaget har till föremål för sin verksamhet;

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Visit Linköping & Co AB

Särskilt ägardirektiv för Visit Linköping & Co AB Särskilt ägardirektiv för Visit Linköping & Co AB Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-XX-XX Antagen vid bolagsstämma: 2019-XX-XX Giltighetstid: Tillsvidare Diarienummer:

Läs mer

Dala Energi AB (publ)

Dala Energi AB (publ) Information offentliggjord fredagen den 15 maj 2015 Delårsrapport Q1 2015 2015-01-01 2015-03-31 Nettoomsättning 71 767 tkr (70 803) Rörelseresultat 21 356 tkr (22 345) Resultat efter skatt 15 408 tkr *

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Halmstads Fastighet AB (härefter benämnt bolaget) skall enligt bolagsordningen i allmännyttigt syfte äga och förvalta

Läs mer

Årliga ägardirektiv för 2019 till de helägda kommunala bolagen

Årliga ägardirektiv för 2019 till de helägda kommunala bolagen Årliga ägardirektiv för 2019 till de helägda kommunala bolagen Inför varje nytt budgetår ska kommunfullmäktige besluta om årliga ägardirektiv för de kommunala bolagen. Direktiven bereds i kommunens ordinarie

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB Org nr 556008-5374 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Hallands Hamnar Halmstad AB:s verksamhet är, enligt bolagsordningen, att tillhandahålla hamnanläggningar

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2013-013 Datum: 2013-02-07 Utredare: Viktor Robertson, Micha Velasco BÅSTADS KOMMUNALA BOLAG KRINGGÅR REGELVERK

Läs mer

Treårsplan för kommunens bolag,

Treårsplan för kommunens bolag, 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-10-30 Dnr Ks 2014-65 Ekonomiavdelningen Marcus Wahlström Kommunfullmäktige för kommunens bolag, 2015-2017 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunledningskontorets förslag

Läs mer

Årliga ägardirektiv till de helägda kommunala bolagen

Årliga ägardirektiv till de helägda kommunala bolagen Årliga ägardirektiv till de helägda kommunala bolagen Inför varje nytt budgetår ska kommunfullmäktige besluta om årliga ägardirektiv för de kommunala bolagen. Direktiven bereds i kommunens ordinarie budgetprocess

Läs mer

Dala Energi AB (publ)

Dala Energi AB (publ) Information offentliggjord torsdagen den 15 maj 2014 Delårsrapport Q1 2014 2014-01-01 2014-03-31 Nettoomsättning 70 803 tkr (75 187) Rörelseresultat 20 469 tkr (16 280) Resultat efter skatt 15 771 tkr

Läs mer

Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala. Välkommen till Värme Uppsala

Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala. Välkommen till Värme Uppsala Välkommen till Vattenfall Värme Uppsala Välkommen till Värme Uppsala Agenda: - Några ord om vår verksamhet - Ekonomi och prisutveckling - Vårt arbete mot ett uthålligare Uppsala Adrian Berg von Linde Några

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2013-010 Datum: 2013-02-07 Utredare: Viktor Robertson, Micha Velasco ALVESTAS KOMMUNALA BOLAG KRINGGÅR REGELVERK

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD IT-NÄT AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD IT-NÄT AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTAD IT-NÄT AB Organisationsnummer 556532-6187 Bolagets syfte Halmstad IT-nät AB skall enligt bolagsordningen Bolaget har till föremål för sin verksamhet att anskaffa, äga och förvalta

Läs mer

p.2014.1213 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Energi AB och Linde Energi Försäljnings AB

p.2014.1213 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Energi AB och Linde Energi Försäljnings AB p.2014.1213 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Energi AB och Linde Energi Försäljnings AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben

Läs mer

Tekniska verken-koncernen

Tekniska verken-koncernen Tekniska verkens delårsrapport januari augusti 2018 Tekniska verken-koncernen RESULTAT EFTER FINANSIELLA POSTER ÖKADE MED 25 % TILL 525 MNKR (421) LÄMNAD EXTRAUTDELNING 150 MNKR (0) TILL ÄGAREN, UTÖVER

Läs mer

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 1 (6) KF 2014-05-26 102 Ägardirektiv Borgholm Energi AB Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 2 (6) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi AB, (556527-7455), nedan kallat bolaget

Läs mer

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB 1 (5) Antagna KF 2017-06-12 96 Reviderade KF 2018-03-19 69 Fastställt Bolagsstämma 2018-04-04 12 Ägardirektiv Borgholm Energi Elnät AB 2 (5) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi Elnät AB,(556020-7622),

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag.

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag. ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 35 C ÄGARDIREKTIV FÖR ESLÖVS BOSTADS AB Godkända av kommunfullmäktige 2011-12-19, antagna på bolagsstämma Bakgrund Eslövs kommun är en relativt stor aktör på bostadsmarknaden

Läs mer

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018.

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Ägardirektiv Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB KS 2015/0886-3 Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Genom detta specifika ägardirektiv

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 6 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 DELÅRSRAPPORT För perioden 2008-09-01 2008-11-30 (3 månader) KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och dotterbolagen

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018

Verksamhetsplan 2016-2018 Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Verksamhetsstyrning --------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Linköpings Stadshus AB, uppfyllelse av det kommunala uppdraget år 2012

Linköpings Stadshus AB, uppfyllelse av det kommunala uppdraget år 2012 1 (2) Kommunledningskontoret 2013-02-19 Dnr Ks Birgitta Hammar Kommunstyrelsen Linköpings Stadshus AB, uppfyllelse av det kommunala uppdraget år 2012 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunledningskontorets

Läs mer

Dala Energi AB (publ)

Dala Energi AB (publ) Information offentliggjord måndagen den 31 mars 2014 Bokslutskommuniké 2013 20130101 20131231 Nettoomsättning 236 111 tkr (247 556) Rörelseresultat 30 355 tkr (38 148) Resultat efter skatt 22 319 tkr (49

Läs mer

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB

Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Industrilokaler AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Industrilokaler AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2011

Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2011 Bokslutskommuniké 1 januari - 31 december 2011 1 DGC One AB Bokslutskommuniké 2011 1 OKTOBER 31 DECEMBER Q4 2011 Q4 2010 Nettoomsättning, mkr 104,6 75,9 Tillväxt i tjänsteverksamheten, % 30,8 11,7 Rörelseresultat,

Läs mer

Dala Energi AB (publ)

Dala Energi AB (publ) Information offentliggjord fredagen den 30 november 2012 Delårsrapport Q3 2012 2012 01 01 2012 09 30 Nettoomsättning 170 734 tkr (169 676) Rörelseresultat 29 745 tkr (22 131) Resultat efter skatt 18 763

Läs mer

Delårsrapport DNG, Dial Nxt Group AB 2000-01-01-2000-09-30. Viktiga händelser under kvartal 3

Delårsrapport DNG, Dial Nxt Group AB 2000-01-01-2000-09-30. Viktiga händelser under kvartal 3 Delårsrapport DNG, Dial Nxt Group AB 2000-01-01-2000-09-30 Viktiga händelser under kvartal 3 Förvärv av SDM (Scandinavian Database Marketing) tillför 15 konsulter inom CRM Nya orders tecknade till ett

Läs mer

Tekniska verkens Bokslutskommuniké

Tekniska verkens Bokslutskommuniké Tekniska verkens Bokslutskommuniké Tekniska verken-koncernen Bokslutskommuniké Helår 2018 RÖRELSENS INTÄKTER UPPGICK TILL 5 517 MNKR (4 839) RÖRELSERESULTAT FÖRE AVSKRIVNINGAR (EBITDA), 1 443 MNKR (1 338)

Läs mer

Landshypotek Ekonomisk Förenings ägardirektiv för Landshypotek Bank Version 2.0 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 12 december 2018

Landshypotek Ekonomisk Förenings ägardirektiv för Landshypotek Bank Version 2.0 Konfidentialitetsgrad: Klass 0 Publik information 12 december 2018 s ägardirektiv för Bank Version 2.0 Konfidentialitetsgrad: 12 december 2018 Fastställd av: Styrelsen i s ägardirektiv för Bank Innehållsförteckning 1 Syfte... 2 2 ens medlemmar... 2 2.1 Ägare... 2 3 Hållbarhet...

Läs mer

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB

Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 40 Den 2017-06-19 40 Dnr 2017/00270 Ägardirektiv för Smedjebacken Energi & Vatten AB Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige fastställer

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB

Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB Särskilt ägardirektiv för Linköping City Airport AB Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 118 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Delårsrapport Axfood AB (publ.) Perioden 1 januari 31 mars 2006

Delårsrapport Axfood AB (publ.) Perioden 1 januari 31 mars 2006 Delårsrapport Axfood AB (publ.) Perioden 1 januari 31 mars 2006 . Axfoods konsoliderade omsättning uppgick under årets första tre månader 2006 till 6 820 Mkr (6 651), en ökning med 2,5 procent. Omsättningen

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS ENERGI OCH MILJÖ AB Organisationsnummer 556528-3248 Bolagets syfte Halmstad Energi och Miljö AB skall enligt bolagsordningen - bedriva produktion, distribution samt handel med

Läs mer

Tekniska verken-koncernen

Tekniska verken-koncernen Bokslutskommuniké Helår 2014 Tekniska verken-koncernen ONORMALT MILT VÄDER OCH LÅGA ELPRISER BROMSAR INTÄKTER OCH RESULTAT RÖRELSENS INTÄKTER, -5% TILL 4.903 MNKR (5.187) RÖRELSERESULTAT FÖRE AVSKRIVNINGAR

Läs mer

Tekniska verken-koncernen

Tekniska verken-koncernen Tekniska verken-koncernen Bokslutskommuniké Helår 2016 RÖRELSENS INTÄKTER ÖKADE 4% TILL 4 867 MNKR (4 689) BEGRÄNSADE NEDSKRIVNINGAR JÄMFÖRT MOT TIDIGARE ÅR RÖRELSERESULTAT FÖRE AVSKRIVNINGAR (EBITDA),

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB För Alvesta Energi AB inklusive dotterbolaget Alvesta Elnät AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen

Läs mer

Luleå Energi är ett genuint Luleåföretag. En viktig drivkraft för privatpersoner, företag och samhälle.

Luleå Energi är ett genuint Luleåföretag. En viktig drivkraft för privatpersoner, företag och samhälle. 1 Luleå Energi är ett genuint Luleåföretag. En viktig drivkraft för privatpersoner, företag och samhälle. 2 Vi säljer energi. Men det våra kunder köper är något helt annat. 3 Luleåborna köper ljus och

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 september 2006 Svensk Internetrekrytering AB (publ)

Delårsrapport 1 januari 30 september 2006 Svensk Internetrekrytering AB (publ) 1 Delårsrapport 1 januari 30 september 2006 Svensk Internetrekrytering AB (publ) Juli - september 2006 jämfört med samma period föregående år Nettoomsättningen ökade med 142% till 14,9 MSEK (6,1). Rörelseresultatet

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 2014 Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen Ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Nettoomsättning: 93* miljarder SEK Idag 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Delår sr januari augusti apport 2014

Delår sr januari augusti apport 2014 Delårsrapport januari augusti 2014 Tekniska verken-koncernen MYCKET GOD FINANSIELL STÄLLNING LÅGA ELPRISER BROMSAR OMSÄTTNING OCH RESULTAT INVESTERINGEN I NYTT KRAFTVÄRMEVERK FORTGÅR ENLIGT PLAN GENOMFÖRD

Läs mer

ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB. 2. Bolagets ändamål med verksamheten

ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB. 2. Bolagets ändamål med verksamheten ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB Fastställda av kommunfullmäktige 2018-02-26 21 1. Föremål för verksamheten Västerviks Bostads AB ska enligt bolagsordningen inom Västerviks kommun direkt

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 9 DELÅRSRAPPORT För perioden 26-9-1 27-2-28 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda dotterbolagen Kattegatt

Läs mer

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108

Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Ägardirektiv Ägardirektiv för Norra Staden Fastighetsutveckling i Norrköping AB och dess dotterbolag KS 2015/0108 Fastställt senast av kommunfullmäktige den 21 mars 2016 och av bolagsstämman den 20 april

Läs mer