Individ- och Familje omsprg. Färdtjänst. Kundregister. Kundreskontra. Fakturering Från försystem. Fil till volymprinting, e-faktura, Autogiro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Individ- och Familje omsprg. Färdtjänst. Kundregister. Kundreskontra. Fakturering Från försystem. Fil till volymprinting, e-faktura, Autogiro"

Transkript

1 Fakturering Kundreskontra system Billing Bakgrund Kommunsystem kan erbjuda Er ett mycket kompetent system för volymfakturering. Systemet passar särskilt bra för t.ex. en kommun eller verksamhet där olika enheter debiterar mot samma kunder och på så sätt kan skapa samfakturering med stora vinster i hantering och porto, men även erhålla en total överskådlighet. Rent schematiskt kan systemet beskrivas enligt nedan: Vård & Omsorg Skola Barnomsorg Individ- och Familje omsprg Färdtjänst Kulturskolan Andra system Avgifter, beräkningar, villkor Kommun Innevånare register Inkasso verksamhet Säkerhet Autentisering Behörighetssystem Ad-hoc fakturering Kundregister Kundreskontra Fakturering Från försystem Autogiro/ Internetbankbetalningar Kontraktsfakturering Fil till volymprinting, e-faktura, Autogiro Bankgirobetalningar Rapporter statistik Stora datamängder Systemet är designat för att hantera stora datamängder. Fimimport, filexport kan lämpligen hanteras via en integrationsmotor. Typiska integrationer med import/exportrutiner är: Slagning mot kommuninnevånarregister eller motsvarande t.ex CRM system. Import av transaktioner från ett eller flera försystem (verksamhetssystem) Export av printfil till t.ex Posten eller annan printleverantör Export av debiteringsfil till Autogiro Export av debiteringsfil till e-faktura Export av bokföringsdata till ekonomisystem Import av inbetalningar från bankgiro, plusgiro Export/import från inkassoföretag (eller eget)

2 Beskrivning Fakturor genereras vid diverse debiteringskörningar. Dessa uppgifter går emellertid inte in i reskontran förrän vid räkningskörningen. Vill man göra korrigeringar innan räkningskörningen inleder man med att skapa en korrigeringsfaktura som får samma utseende som ursprungsfakturan. Sedan kan man i korrigeringsfakturan ta bort rader, ändra rader och lägga till rader som man behagar. Det är sedan de rader som finns på korrigeringsfakturan som kommer in i reskontran när räkningskörningen görs. I Bill kan man beskåda hur ursprungsfakturan såg ut så om man tror att någon felaktig korrigering gjorts går det att spåra vilka ändringar som gjorts. Efter fakturakörningen har man inte längre samma frihet att ändra fakturarader. Då skapar man en korrigeringsfaktura som tidigare, men kan i den bara lägga till nya rader. Befintliga rader kan ej tas bort eller modifieras. I Bill finns det numera även en möjlighet att markera ifall rader ska synas eller ej på fakturan. Det kommer då att finnas två knappar "Visa faktura" som bara visar de rader som kommer med på fakturan, samt "Visa reskontra" som visar alla rader på aktuell räkning som finns med i reskontran inkl. de poster man markerat att de ej ska synas på räkningen. Hela bilden av reskontran Vi börjar i den övre delen av bilden. Här söker vi fram de fakturor som är av intresse. Ovan har vi bara angett ett personnummer och får då upp alla fakturor för den här personen. Dessa presenteras i tabellen till höger. Sedan väljer man den faktura man är intresserad av och klickar på den raden.

3 I den mellersta delen av bilden presenteras då de fakturor i tabellen som hör till samma person och period som den utvalda fakturan. Den faktura man valde överst är vald även här. Detaljerna kring fakturan presenteras också i mellersta delen av bilden. Det enda som kan ändras i fakturan är status och förfallodatum (oavsett om räkningskörning ägt rum eller ej). Anledningen till detta är att man inte ska tappa historiken om vad för faktura som genererats av debiteringskörningen. Korrigering av faktura som ännu ej skrivits ut Längst till höger i tabellen ser vi att status är Klar, vilket innebär att debiteringskörningen ägt rum, men att räkningskörning ännu inte skett. Dessa uppgifter är alltså inte inne i reskontran ännu. Samtidigt som man klickar på en faktura i den mellersta delen av bilden visas i den nedersta delen vilka fakturarader som hör till fakturan. Klickar man på någon av fakturaraderna i tabellen presenteras detaljerna rörande den raden. Här ser vi att alla knappar för att hantera fakturarader är utgråade. Raderna går inte att ändra eftersom de hör till en faktura som genererats via debiteringskörning. Det är däremot möjligt att flytta ett belopp från denna faktura till en annan period. Därför är Flytta -knappen och tillhörande textfält tillgängliga längst ned till höger i bilden. Vill man då ändra fakturan får man skapa en korrigeringsfaktura. Det görs via knappen Korrigeringsfaktura i den mellersta delen av bilden. Då skapas en faktura som är identisk med ursprungsfakturan. På denna faktura kan man sedan ändra som man vill, ta bort rader, lägga till rader, ändra befintliga rader. Fakturan är ju inte inne i reskontran ännu eftersom räkningskörningen inte ägt rum. När räkningskörningen sedan äger rum är det den nya fakturan som går iväg och det är dessa uppgifter som går in i reskontran. När vi tryckt på knappen Korrigeringsfaktura har alltså en ny faktura med nytt fakturanr genererats och det är den som nu presenteras.

4 I denna kan vi nu ändra fakturaraderna hur vi vill. När vi markerar en fakturarad ser vi att alla knappar som modifierar fakturarader nu finns tillgängliga. Vi kan ta bort rader, lägga till rader eller ändra befintliga rader. Anta nu att vi vill ändra beloppet 420 till 520. Då går vi bara in på aktuell rad, ändrar från 420 till 520 och sparar. Dessutom lägger vi till en rad med beloppet 300. Kom ihåg att dessa poster ännu inte finns i reskontran. När sedan räkningkörningen äger rum är det alltså beloppen 1260, 520 och 300 som kommer in i reskontran. Korrigeringar som görs innan räkningskörningen kommer alltså inte att belasta reskontran. För att det ändå ska finnas historik sparas alla fakturor som korrigerats på vägen och som till slut gett oss vår slutgiltiga faktura. Dessa kan man titta på via knappen Visa även korrigerade fakturor.

5 Här ser vi att status är Korrigerad. Detta är alltså inte den faktura som gäller längre utan det finns en senare version. Här ser vi emellertid hur den såg ut från början. Korrigering av faktura som skrivits ut Vi väljer nu istället en faktura med status Ej betald, dvs en faktura som skrivits ut.

6 Raderna hörande till denna faktura är alltså inne i reskontran. Precis som tidigare är alla knappar för att hantera fakturarader utgråade. Vill man då ändra fakturan får man som tidigare skapa en korrigeringsfaktura. Det görs via knappen Korrigeringsfaktura i den mellersta delen av bilden. Då skapas en faktura som är identisk med ursprungsfakturan. I korrigeringsfakturan ser vi att knapparna Spara och Ta bort inte är tillgängliga. Dessa rader har ju kommit med vid en räkningskörning och är inne i reskontran. Dessa kan därför inte längre modifieras/tas bort. Däremot kan raderna användas för att skapa nya rader. Det görs via knapparna Kopiera, Avdrag, Tillägg och Ny. Om det t ex visade sig att det ena beloppet inte skulle vara 500 utan 300, kan man som idag lägga in en post på -500 (via avdrag) för att sedan lägga till ytterligare en rad på 300 (via tillägg). Alternativt att man lägger in ett avdrag på -200 vilket resulterar i en särskild rad med den debiteringskod för avdrag som hör till ursprungsradens debiteringskod.

7 De nya raderna som kom till via avdrag och tillägg kan modifieras efter behag. Via avdrag genererades automatiskt en rad med motsatt belopp som den markerade raden. Via tillägget genererades automatiskt en rad med beloppet 500 (eftersom ursprungsraden hade detta belopp) och detta belopp har sedan modifierats till 300. Debiteringskod/text anpassas också utifrån debiteringskoden för ursprungsraden och beroende på om man gjort avdrag eller tillägg. Vill man nu att bara vissa rader ska synas på räkningen justeras detta via kolumnen längst till höger Dölj på räkning. Via knapparna längst ned Visa räkningsrader och Visa alla rader kan man se antingen bara de rader som syns på fakturan, eller alla rader inklusive alla justeringar som gjorts efter räkningskörningen. Visa alla rader: Visa räkningsrader:

8 Överflyttning av inbetalning: Betalning Här har det kommit in en inbetalning. (Avdrag, tillägg, kopiera, spara, ta bort får inte göras på rader som rör inbetalningar). Den här inbetalningen överskrider det debiterade beloppet med 400 kr. Därför ska det nu göras en överflyttning till en annan period. Anta att vi vill flytta 300 av dessa till period (där det redan finns en faktura som raden då ska in på) och 100 till perioden där det ännu inte finns någon faktura. till period med existerande faktura (av samma typ): Period före flytt:

9 Period efter flytt (en rad med belopp 300 har tillkommit): Period efter flytt (en rad med belopp -300 har tillkommit): till period utan existerande faktura: Period före flytt (av återstående belopp 100): Period efter flytt (en rad med belopp 100 har tillkommit):

10 Period efter flytt (en faktura innehållande en rad med beloppet -100 har skapats):

Manual Client Webb Resultat Finans AB - 1404

Manual Client Webb Resultat Finans AB - 1404 Manual Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Förutsättningar... 3 1.2 Navigering... 3 1.3 Struktur... 3 2. Logga in... 5 2.1 Skapa användarkonto från Pinkod... 5 2.2 Glömt lösenord... 6 3. Mina sidor... 7 3.1

Läs mer

Nyhetsdokument Vitec Hyra

Nyhetsdokument Vitec Hyra INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Nyhetsdokument Vitec Hyra Version 1.49 februari 2014 VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15 49 00 GÖTEBORG: REDEG 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

Arbetsgång för Husarbete

Arbetsgång för Husarbete Arbetsgång för Husarbete Riksdagen har beslutat om nya regler för dig som utför rot- och rutarbete. Det innebär att du måste lämna fler uppgifter än tidigare till Skatteverket för att få utbetalning för

Läs mer

Handledning för Fristående Svefaktura

Handledning för Fristående Svefaktura Handledning för Fristående Svefaktura Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-07-12 Exder Fristående Svefaktura Sida 2 av 20 Innehållsförteckning

Läs mer

Instruktionsdokument Husarbete (hushålls- och ROT-arbete)

Instruktionsdokument Husarbete (hushålls- och ROT-arbete) Allmänt gällande Husarbete Instruktionsdokument Den 1 juli 2009 införs avdrag för husarbete, ett nytt system för skattereduktion på arbetskostnader för hushålls- och ROT-arbete. För mer detaljerad beskrivning

Läs mer

STR Service AB. astra Modulen KASSA. Version 1.5. astra 2010 Modulen Kassa, Revision 1.5

STR Service AB. astra Modulen KASSA. Version 1.5. astra 2010 Modulen Kassa, Revision 1.5 STR Service AB astra Modulen KASSA Version 1.5 1 Allmänt om Kassan Syftet med astra Kassa är att skapa ett så enkelt system som möjligt för att hålla ordning på ditt företags kontanta medel samt dina kunders/elevers

Läs mer

Handledning Exder Admin

Handledning Exder Admin Handledning Exder Admin 29 May 2008 handledning_admin.doc Sida 1 1. REDOVISNING 6 1.1 Inställningar 6 1.1.1 Ny bokföringsårsstatus 1.1.2 Nytt bokföringsår 1.1.3 Uppdatera kontoklass 1.1.4 Uppdatera konton

Läs mer

Anläggning & Inventarier

Anläggning & Inventarier Anläggning & Inventarier Sida 1 av 50 Innehållsförteckning ANLÄGGNINGS- & INVENTARIEREDOVISNING...4 REGISTERVÅRD...4 KONTERINGSMATRISER...4 STYRPARAMETRAR ANLÄGGNING/INVENTARIER...5 INVENTARIEGRUPP...6

Läs mer

EasyCashier Manual version 2.6 SE

EasyCashier Manual version 2.6 SE EasyCashier Manual version 2.6 SE 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Kassavy... 4 Nytt kvitto... 4 Sök artikel... 5 Registrera växelkassa... 5 Öppna kassalåda... 5 Presentkort... 5 Sälja ett presentkort...

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster 1 (32) Lathund Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Sida 1/32 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd

Läs mer

Fakturering & Kundreskontra

Fakturering & Kundreskontra Fakturering & Kundreskontra Sida 1 av 48 Innehållsförteckning FAKTURERING & KUNDRESKONTRA... 3 STYRPARAMETRAR FAKTURERING... 3 KALENDER BANKFRIA DAGAR... 3 STARTVÄRDE FÖR FAKTURERING... 5 KONTRAKTSPARTER/KUNDER...

Läs mer

Reviderad 2014-08-13

Reviderad 2014-08-13 Reviderad 2014-08-13 INNEHÅLL Inledning... 4 Behörighet till Robin... 6 Navigering... 7 Medlem... 8 Sök medlemsuppgifter... 8 Medlemsinformation... 11 Medlemsuppgifter... 11 Avregistrera medlem och återta

Läs mer

Leverantörsreskontra 3L Pro 2014. Leverantörsreskontra. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Sid 1 av 54

Leverantörsreskontra 3L Pro 2014. Leverantörsreskontra. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Sid 1 av 54 Leverantörsreskontra Sid 1 av 54 Innehållsförteckning STYRPARAMETRAR LEVERANTÖRER... 3 KALENDER BANKFRIA DAGAR... 5 REGISTRERA EN NY LEVERANTÖR... 6 UTSKRIFT AV LEVERANTÖRSFÖRTECKNING ELLER KONTAKTPERSONER...

Läs mer

e t t p r o g r a m f ö r e f f e k t i va r e k y r k o g å r d sadmi nistr ation

e t t p r o g r a m f ö r e f f e k t i va r e k y r k o g å r d sadmi nistr ation e t t p r o g r a m f ö r e f f e k t i va r e k y r k o g å r d s a d m i n i s t r at i o n Aveny Grav Aveny Grav Med Aveny Grav erbjuds ett heltäckande hjälpmedel för Kyrkogårdsadministration. Fullständig

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Karlskoga kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Karlskoga kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Karlskoga kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-11-12 Exder Fristående

Läs mer

Guide för fakturering och bokföring av e-faktura 2010:1

Guide för fakturering och bokföring av e-faktura 2010:1 E-faktura på SD Report Tydligt, enkelt och effektivt allt på ett dokument Varje månad skapas ett fakturaunderlag i SD Report, som baseras på fakturerad försäljning som har varit under perioden. Fakturaunderlaget

Läs mer

Handbok Kundreskontra V14.0. Å-DATA Infosystem AB

Handbok Kundreskontra V14.0. Å-DATA Infosystem AB Handbok Kundreskontra V14.0 Å-DATA Infosystem AB Kundreskontra 1 1. INLEDNING... 3 2. SYSTEMÖVERSIKT KUNDRESKONTRA... 4 2.1 Arbetsgången... 6 2.2. Startsida... 7 3 MASKINELLA INBETALNINGAR... 14 3.1 Översikt...

Läs mer

Registrering av självdeklaration

Registrering av självdeklaration Användarmanual Registrering av självdeklaration Trafikverkets system för självdeklaration Version 2.0, 2011-11-02 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Nu, äntligen släpps fakturerring via astra WEB. Aktivering av tjänst

Nu, äntligen släpps fakturerring via astra WEB. Aktivering av tjänst Nu, äntligen släpps fakturerring via astra WEB. Vi kommer nu att erbjuda er en möjlighet, att fakturera era kunder via astra WEB. Denna modul, kostar inget, utan kommer att bli en standardfunktion i astra

Läs mer

Manual efredo Sidan 1 (146) Manual. efredo. Redovisning för enskild Firma. Copyright Stifor IT 2014. Utgåva 14 2014-11-18-1 -

Manual efredo Sidan 1 (146) Manual. efredo. Redovisning för enskild Firma. Copyright Stifor IT 2014. Utgåva 14 2014-11-18-1 - Manual efredo Sidan 1 (146) Manual efredo Redovisning för enskild Firma Copyright Stifor IT 2014 Utgåva 14 2014-11-18-1 - Manual efredo Sidan 2 (146) Innehållsförteckning 1. Inledning... 5 2. Start av

Läs mer

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura

Ekonomiavdelningen 2013-04-12. Åtgärda en faktura Åtgärda en faktura När du har fakturor hos dig för åtgärd ser du det genom att klicka på menyn Under Uppgifter arbetsflöde visas de antal fakturor som finns för behandling. Antalet fakturor framgår inom

Läs mer

Lathund Elektronisk fakturahantering

Lathund Elektronisk fakturahantering Sidan 1 av 13 Lathund Elektronisk fakturahantering 2014-11-01 Sidan 2 av 13 1 Introduktion... 3 2 Logga in... 4 2.1 Glömt lösenord... 5 3 Mina fakturor... 6 3.1 Status... 6 3.2 Sortera och selektera...

Läs mer

Hogia Smart Manual Bokfo ring Fakturering Kassa. Bilaga Smart fakturering Husabete

Hogia Smart Manual Bokfo ring Fakturering Kassa. Bilaga Smart fakturering Husabete Hogia Smart Manual Bokfo ring Fakturering Kassa Bilaga Smart fakturering Husabete Inloggning och registrering i Hogia Smart... 7 Registrering av Hogia ID... 7 Vad är då ett Hogia ID?... 8 Verifiera e-postadressen...

Läs mer

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Version 7 Versionshantering Ändrad av Version Kommentar Datum Helena Hellqvist 1 Dokument skapat 2009-04-16 Jenny Eliasson Teesalu 2 Rättningar 2009-04-28

Läs mer

Agressomanual. Kundfakturering

Agressomanual. Kundfakturering Agressomanual Kundfakturering Författare: Jakob Brusquini År: 2015 Innehåll 1 Inledning 4 2 Kundregister 5 2.1 Kontrollsökning 5 2.2 Uppläggning av kund 6 3 Registrering av försäljningsorder 7 3.1 Order

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.2 / 131206

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.2 / 131206 Visma Proceedo Att attestera - Manual 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) NYA BESTÄLLNINGAR ATT GODKÄNNA...

Läs mer

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01 Stämpling- Medarbetare Manual Version 2013.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Instämpling... 3 Kvittens vid instämpling... 4 Saldovisning på stämplingsbilden... 5 Kvittens vid Utstämpling... 6 Kvittens...

Läs mer

LATHUND PRIMULA. för Primulas lönerevisionsmodul. personal- och löneadministration

LATHUND PRIMULA. för Primulas lönerevisionsmodul. personal- och löneadministration LATHUND för Primulas lönerevisionsmodul PRIMULA personal- och löneadministration Kom i gång och arbeta med lönerevision i Primula Logga in i Primula och välj Lönerevision i Huvudmenyn Bilden nedan kommer

Läs mer

E-beställningar. Raindanceportalen version 2013 vår

E-beställningar. Raindanceportalen version 2013 vår E-beställningar Raindanceportalen version 2013 vår Manualen innehåller steg för steg hur du gör en beställning, inlevererar en beställning och hur fakturorna matchas mot order. Ekonomiavdelningen 2014-01-29

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet Användarmanual Konterare i Baltzar BBA Baltzar är LiU:s system för elektronisk fakturahantering. 1 Minimanual för konterare LiU Senast uppdaterad: 2012-05-15 Innehållsförteckning

Läs mer