'URJSROLF\I U9DQVEUR8WELOGQLQJVFHQWHU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "'URJSROLF\I U9DQVEUR8WELOGQLQJVFHQWHU"

Transkript

1 'URJSROLF\I U9DQVEUR8WELOGQLQJVFHQWHU På Vansbro Utbildningscenter vill vi klart markera att all användning och hantering av alkohol och droger (se rubrik Vad är en drog?) inom skolans verksamhet inte är tillåten. Många ungdomar kommer i kontakt med narkotika i samband med sin skolgång. Ofta är den en kompis som erbjuder narkotika första gången. För skolan blir det en viktig uppgift att på ett balanserat och objektivt sätt LQIRUPHUDom droger och dess skadeverkningar. En annan viktig uppgift är att DNWLYWDJHUD då uppgifter eller misstankar om missbruk kommer fram. Allt fler skolor drogtestar vid misstanke om drogmissbruk. Drogtester på skolelever utgör en mindre del i det drogförebyggande arbetet i vårt samhälle. Om man ser det i ett större sammanhang, tillsammans med LQIRUPDWLRQXWELOGQLQJRFKVW GnWJlUGHUi strävan efter en drogfri arbetsmiljö då är drogtester ett utmärkt hjälpmedel. Drogtester i skolan bygger på frivillighet från elevens sida. Vi utgår från att eleven ställer upp på test, om inte, kvarstår misstanken och vi går då vidare enligt gällande handlingsplan. Det är viktigt att komma ihåg att skolan måste skilja på elev som är myndig respektive omyndig. När det gäller omyndig elev så ska föräldrarna alltid kontaktas LQQDQ urinprov krävs. Om det finns ett skriftligt medgivande från vårdnadshavare som ex. lämnats då eleven börjat skolan, så kan urinprov tas även om det för tillfället inte går att nå vårdnadshavaren. Det är dock viktigt att snarast informera föräldrarna. Myndig elev kan säga nej till att föräldrar kontaktas. Strikt juridiskt så gäller då sekretess gentemot föräldrarna. I skolans drogpolicy framgår det klart vad vi har att arbeta efter. Det är viktigt att skolan verkligen följer policyn och handlingsplanen. Alla måste behandlas på ett likartat, rättvist och respektfullt sätt. ) UHE\JJDQGHnWJlUGHU Varje ny elev på skolan erbjuds att frivilligt ingå ett kontrakt om drogfrihet under skoltiden på Vansbro Utbildningscenter. Ambitionen är att vara en GURJIULVNROD och vi klargör NRQVHNYHQVHU av konstaterat missbruk hos elev: - information till vårdnadshavare - anmälan till sociala myndigheter - ev. anmälan till polismyndighet - ev. tillfällig avstängning från skolan av säkerhetsskäl Elever ges LQIRUPDWLRQRFKNXQVNDS om droger, under läsåret. Information ges även genom elevens kontakter med skolsköterska och kurator. 1(6)

2 $NWLYDnWJlUGHUYLGPLVVWDQNH 0LVVWDQNHRPPLVVEUXN Misstanke kan baseras på att lärare eller annan personal, får information av en annan elev, eller att lärare, annan personal eller elev, genom egna iakttagelser fått misstankar. Ofta kan det handla om en känsla av att det inte står rätt till med en elev, men att det inte finns direkt konkreta bevis. I detta läge bör kontakt tas med skolsköterska eller kurator för samråd. Därefter tas beslut om fortsatta åtgärder. Om eleven verkar uppenbart påverkad av något och sköterskan eller kuratorn inte kan nås för tillfället, ska läraren ta kontakt med rektor för att ta beslut i situationen. (OHYHQ YHUOlPQDVWLOOVNROKlOVRYnUGHQ Detta innebär att sköterska/kurator tar över ansvaret för testning och eventuella vidare åtgärder. Samråd sker vid behov med rektor. Provtagning sker vid skolans elevvårdsmottagning alternativt läkarmottagning. För att undvika möjligheter till fusk finns skolsköterska, kurator eller annan lämplig person med vid själva provtagningstillfället. (OHYHQYlJUDUOlPQDSURY Det går inte att tvinga någon till provtagning. Eleven informeras då om att detta innebär att misstanken kvarstår och andra åtgärder kommer att vidtas (se nedan). Skolan informerar vårdnadshavaren snarast möjligt, om misstanken och om misstanken kvarstår samt att eleven fortsatt vägrar lämna prov, görs en anmälan till socialförvaltningen jämlikt Sol 14 kap 1, samt ev. en polisanmälan 3URYWDJQLQJXWIDOOHUQHJDWLYW Eleven har lämnat urinprov som överenskommits och resultatet påvisar ingen förekomst av droger. Beroende på den problembild som eleven uppvisat övervägs behovet av andra insatser. 3URYWDJQLQJXWIDOOHUSRVLWLYW Resultatet visar att eleven har förekomst av en eller flera droger i kroppen. Samtal hålls med eleven som även informeras om fortsatta åtgärder från skolans sida. 9nUGQDGVKDYDUHLQIRUPHUDV Någon i elevvårdsteamet berättar för vårdnadshavare om vad som framkommit samt informerar om fortsatta åtgärder från skolans sida. Vi berättar att anmälan till socialförvaltningen kommer att göras. 2(6)

3 $QPlOQLQJVVN\OGLJKHWWLOOVRFLDOI UYDOWQLQJHQ En anmälan jml Sol 14 kap 1 inlämnas. * 6N WHUVNDNXUDWRUDQVYDUDUI ULQIRUPDWLRQWLOOUHNWRU Skolsköterskan alternativt kuratorn informerar rektor angående positiv testning av elev. Rektor kallar till elevvårdskonferens. (OHYYnUGVNRQIHUHQV I mötet deltar elev, förälder, rektor, mentor, kurator, skolsköterska samt om möjligt handläggande socialsekreterare. Beslut fattas om eventuell tillfällig avstängning 6 kap 29, 30 skollagen. Beslut fattas om eventuell polisanmälan. En KDQGOLQJVSODQavseende både den studiemässiga samt den sociala tillvaron upprättas i samarbete med elev, föräldrar och socialsekreterare. 8SSI OMQLQJ Elevvårdsteamet tar ansvar för att samordna insatser och uppföljning runt eleven.!" #$ % " # &' (!) * $' ' + &,!! % %(!," (!" # + #-*./ ' #,( * Sol 14 kap 1 : 0," -..-! (!% "! + ##*.. '!( & 1 &1 ( 2$' &! 0,,(!% "! " ' ' /, 3/- 4" 0! $" ' / 0 + &, 5" "%6 " ' ' 0 # # 0 + /' $ " ' ' (6)

4 9DGlUHQGURJ" Exempel på narkotiska droger; hasch, marijuana, amfetamin, crack, kokain, heroin, morfin, LSD, fludder (dvs. alla receptbelagda läkemedel som inte ordinerats av läkare och intas i berusningssyfte) och anabola steroider. Alkohol räknas också till droger, som är beroendeframkallande. Alkohol och narkotiska droger är förbjudna i skolan. Eftersom intag av alkohol och narkotika är en säkerhetsrisk, så kommer skolan att vidareutveckla alkohol- och drogpolicyn under läsåret DUNRWLNDRFKODJHQ Nedan följer vad som är brottsligt enligt gällande QDUNRWLNDODJVWLIWQLQJ Inneha, bruka eller på annat sätt hantera narkotika Överlåta narkotika eller skaffa narkotika i syfte att överlåta den Framställa narkotika Anskaffa, bearbeta, transportera och/eller förvara narkotika för annans räkning Bjuda ut narkotika till försäljning eller förmedla kontakt mellan säljare och köpare av narkotika OBS! Även EUXNHWDYQDUNRWLNDlUI UEMXGHWHQOLJWJlOODQGHODJ Nedan följer vad som brottsligt enligt gällande ODJRPI UEXGPRWYLVVDGRSLQJPHGHO Införa dopingmedel till landet Överlåtas Framställas Förvärvas i överlåtelsesyfte Bjudas ut till försäljning Innehas $ONRKRORFKODJHQ Nedan följer vad som är brottsligt enligt gällande DONRKROODJVWLIWQLQJ Folköl får ej säljas till den som är under 18 år Ungdomar under 18 år får ej serveras alkohol på restaurang Vin, sprit, och starköl får ej säljas till den som är under 20 år Man får inte överlåta eller köpa ut folköl till ungdomar under 18 år Man får inte överlåta eller köpa ut vin, sprit eller starköl till ungdomar under 20 år 4(6)

5 1DUNRWLNDIULVNROD )XOOPDNWEHWUlIIDQGHGURJWHVWDYRP\QGLJHOHY Härmed ger jag/vi som vårdnadshavare, efter överenskommelse med mitt/vårt barn, skolan tillåtelse att genomföra urinprovstagning i syfte att drogtesta honom/henne vid tillfälle som rektor/elevvårdspersonal finner befogat. Som förälder förutsätter jag att skolan snarast informerar om eventuell provtagning. Elevens namn Vårdnadshavare Vårdnadshavare Namnförtydligande Namnförtydligande Ort och datum Ort och datum Fullmakten gäller för tiden Utdrag ur Sveriges Lag, föräldrabalken 6 kap 11 9nUGQDGVKDYDUHQKDUUlWWRFKVN\OGLJKHWDWWEHVWlPPDLIUnJRUVRPU UEDUQHWV SHUVRQOLJDDQJHOlJHQKHWHU9nUGQDGVKDYDUHQVNDOOGlUYLGLWDNWPHGEDUQHWVVWLJDQGH noghurfkxwyhfnolqjwddoowvw UUHKlQV\QWLOOEDUQHWVV\QSXQNWHURFK QVNHPnO 5(6)

6 1DUNRWLNDIULVNROD.RQWUDNW 9LYLOOKDHQQDUNRWLNDIULPLOM SnYnUVNROD Det innebär att vi utbildar/informerar elever och personal i dessa frågor eftersom vi anser att förebyggande åtgärder är mycket viktiga. På våra elever ställer vi följande krav: 6RPHOHYSn9DQVEUR8WELOGQLQJVFHQWHUI UELQGHUMDJPLJDWWI OMD QHGDQVWnHQGHYLOONRU -DJORYDUDWWDYVWnIUnQDWWEnGHLVNRODQRFKSnPLQIULWLGEUXNDHOOHUWHVWD LOOHJDODGURJHUVRPH[KDVFKPDULMXDQDDPIHWDPLQFUDFNNRNDLQKHURLQ PRUILQ/6'IOXGGHUGYVDOODUHFHSWEHODJGDOlNHPHGHOVRPLQWHRUGLQHUDWVDY OlNDUHRFKLQWDVLEHUXVQLQJVV\IWHRFKDQDERODVWHURLGHU %U\WHUMDJPRWGHWWDNRQWUDNWKDUMDJI UVWnWWDWWI OMDQGHnWJlUGHUYLGWDV Droganalys via urinprov Obligatorisk underrättelse till vårdnadshavare Anmälan jml Sol 14 kap 1 till sociala myndigheter Tillfälligt avstänga elev frånskolan på grund av säkerhetsaspekter Anmäla till polismyndigheten Ort Namnteckning elev Datum Klass Namnförtydligande Ingemar Karlsson Rektor Vansbro Utbildningscenter 6(6)

Drogpolicy för Vansbro Utbildningscenter

Drogpolicy för Vansbro Utbildningscenter Drogpolicy för Vansbro Utbildningscenter På Vansbro Utbildningscenter vill vi klart markera att all användning och hantering av alkohol och droger (se rubrik Vad är en drog?) inom skolans verksamhet inte

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Centralskolan Alkohol- och Drogpolicy En policy som angår alla. Centralskolan har valt riktning. Alkohol och droger är allas vårt ansvar. BAKGRUND På Centralskolan bryr vi oss om våra elever och deras

Läs mer

Drogpolicy för Helixgymnasiet

Drogpolicy för Helixgymnasiet 1(6) Drogpolicy för Helixgymnasiet Bakgrund På Helixgymnasiet bryr vi oss om våra elever och deras framtid. Drogmissbruk i skolan och på fritiden är en av de faktorer som kan vara avgörande för individens

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN. Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan. handlingsplan. Härjedalens för grundskolor och gymnasium

HÄRJEDALENS KOMMUN. Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan. handlingsplan. Härjedalens för grundskolor och gymnasium HÄRJEDALENS KOMMUN Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan handlingsplan för Härjedalens för grundskolor och gymnasium Barn, Utbildning och Fritid Drogpolicy och handlingsplan för Härjedalens kommuns

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan

Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan 2010-11-30 1(5) HJÄRUPSLUNDSSKOLAN Plan för arbetet mot droger på Hjärupslundsskolan Målsättning/riktlinjer På Hjärupslundsskolan är målsättningen att det ska vara en drogfri miljö. Det innebär ett förbud

Läs mer

Uppföljning ANDT 2014

Uppföljning ANDT 2014 Uppföljning ANDT 2014 Är du flicka eller pojke? Total A. 67 100 0 0 67 50,8 B. 0 0 65 100 65 49,2 Har du någon gång under de senaste 12 månaderna druckit öl, alkoläsk, mellanstark eller starkcider, vin

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2014-05-23 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015. Drogpolicy och handlingsplan för elever/ungdomar Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr 1091-2015 Drogpolicy och handlingsplan för INLEDNING Denna drogpolicy och handlingsplan gäller samtliga grundskolor och fritidsgårdar i Östersunds kommun. Fristående

Läs mer

Konsultation med skolan

Konsultation med skolan Konsultation med skolan När ett barn utreds och vid uppföljning av insatser behöver socialsekreterare i de flesta fall konsultera den pedagogiska kompetens som finns runt barnet för bedömning av barnets

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Grundskolan Lycksele åk 9 2011 103 elever 53 killar 50 tjejer. Skola Kille Tjej Alla Lycksele 103 elever 51,5 48,5 100

Grundskolan Lycksele åk 9 2011 103 elever 53 killar 50 tjejer. Skola Kille Tjej Alla Lycksele 103 elever 51,5 48,5 100 Grundskolan Lycksele åk 9 211 13 elever 53 killar 5 tjejer Skola Lycksele 13 elever 51,5 48,5 1 Hur trivs du i skolan? Mycket bra 32,1 28 3,1 Bra 58,5 64 61,2 Varken eller 5,7 6 5,8 Dåligt Mycket dåligt

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola

Kultur och bildning 2014-05-27. Rutiner för specialkost i förskola och skola Kultur och bildning 2014-05-27 Rutiner för specialkost i förskola och skola Syfte Syftet med rutiner för specialkost i förskola och skola är att kvalitetssäkra att alla barn med behov av specialkost ska

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Policydokument för. Malmö Redhawks

Policydokument för. Malmö Redhawks Policydokument för Malmö Redhawks Hjärta Kvalitet Stolthet Malmö Redhawks policy Malmö Redhawks är en av regionens största ishockeyföreningar och målet för föreningen är att vara etablerad i landets toppskikt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Berusningsdrickande unga

Berusningsdrickande unga Berusningsdrickande unga (källa: enkätstudie) Hur ofta har du, under de senaste 12 månaderna, vid ett och samma tillfälle druckit alkohol så att det motsvarar något av följande: minst en flaska vin (75

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET Ludvigsborgs Elevhälso Team LET LET Målsättningen med LETs arbete är att aktivt och kontinuerligt hjälpa, stödja och skapa de bästa förutsättningar att klara sitt skolarbete för de elever på Ludvigsborgs

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning

Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning 2010-06-15 Handläggare: Anna Stolarska Förvaltningschefsbeslut nr 14 Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning Förvaltningschef beslutar att fastställa riktlinjer för försäljning

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012

Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Vittra Lambohov Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för den Frivilliga Verksamheten Läsåret 2011 / 2012 Bakgrund och upprättande av likabehandlingsplanen Från 1 april 2006 trädde lagen

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING

MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Österåkers kommun Tråsättraskolan Datum: 2013-08-21 LIKABEHANDLINGSPLAN 2013/2014 MOT DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING Inledning Grunden för Likabehandlingsplanen är Lagen mot förbud mot diskriminering

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL)

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) EGENKONTROLL DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) BRA ATT VETA OM EGENKONTROLLPROGRAM Du som tänker sälja folköl till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi

Svar på skrivelse om upphandling av vuxenutbildning - komvux och sfi Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-02 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 547 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende 12 Svar

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Spice - Hur farligt är det?

STUDIEHANDLEDNING Spice - Hur farligt är det? Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi Ålder: Från 13 år (H) Speltid: 15 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2015 STUDIEHANDLEDNING Inlärningsmål - Att ungdomarna

Läs mer

Kalenderår. Personnummer

Kalenderår. Personnummer 1(4) ÅRSRÄKNING OMYNDIG Överförmyndarnämnden Skicka blanketten före den 1 mars till Kalenderår Omyndig Vistelseadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Förmyndare (även riktnummer) adress Mobiltelefon

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Torshälla stads nämnd Datum 1 (6) Torshälla stad Torshälla Förskolor Torshällas förskolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Inledning Alla förskolor ska arbeta aktivt och målinriktat

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015

Likabehandlingsplan 2015 Grunduppgifter Likabehandlingsplan 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechefen Vår vision Till Pusselbitens förskola går alla utan rädsla för att bli utsatt

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011

ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011 UPPSALA KOMMUN STORVRETASKOLAN 2009-06-15 ELEVHÄLSOPLAN för Storvretaskolan läsåret 2010-2011 Syfte med elevhälsoplanen: att beskriva elevhälsoarbetet och arbetsgång samt att ange ramar för ansvar. Mål

Läs mer

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 1, dnr 2016:428 Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Steg 1 2 3 Läs mer om anpassning i

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar SID 1/7 Ansökan avser FÖRSKOLA Uppgifter om huvudman HUVUDMAN, NAMN ORGANISATIONSFORM ORGANISATIONSNUMMER/PERSONNUMMER ADRESS POSTADRESS TELEFON (ÄVEN RIKTNUMMER) MOBILTELEFONNUMMER E-POSTADRESS ORGANISATIONSFORM

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht2014/Vt 2015 /Sundlerhälsan 2015-05-28 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde

Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Likabehandlingsplan för Jämjö samverkansområde Bakgrund Många barn och ungdomar utsätts för diskriminering och annan kränkande behandling i skolan, detta kan självfallet aldrig accepteras. Att skolan ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Augusti 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Handling 05.5 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 6 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CV Handläggande enhet, Handläggare V, Erland Nydén Ersätter Utgåva E

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

God Man. Förvaltare. Förmyndare

God Man. Förvaltare. Förmyndare Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God Man Förvaltare Förmyndare Överförmyndaren är en tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare och förmyndare.

Läs mer

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Måttsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshemmet, F-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Trygghet och studiero Nyheter Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och

Läs mer

Ungas attityder om prevention och droger

Ungas attityder om prevention och droger Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle Ungas attityder om prevention och droger Linda Nilsson 2012-09-18 RNS Attitydundersökning Genomfördes hösten 2011 300 svar Majoritet kvinnor Samtliga från gymnasieskolan

Läs mer

Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015

Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015 Drogpolicy vid Norrtelje teknik-och naturbruksgymnasium läsåret 2014-2015 Inledning Det kan vara svårt att upptäcka att någon har eller håller på att utveckla ett missbruk. Signalerna kan blandas ihop

Läs mer

Drogtestning genom urinprovtagning av elever i grund- och gymnasieskolor

Drogtestning genom urinprovtagning av elever i grund- och gymnasieskolor Promemoria 2009-10-27 Dnr: 2009:3535 Rättssekretariatet 2009:02 Drogtestning genom urinprovtagning av elever i grund- och gymnasieskolor 1. Inledning Att förebygga användning av droger, särskilt bland

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 1(6) Sörgårdens förskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2011-2012 2 Vår vision Vi vill att: alla barn på Sörgården ska känna att de har samma rättigheter och möjligheter, flickor

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Likabehandlingsplan. Stockholms byggtekniska gymnasium

Likabehandlingsplan. Stockholms byggtekniska gymnasium Sida 1 (5) Likabehandlingsplan Till dig som elev Vår ambition är att alla elever skall trivas och känna samhörighet med varandra och med skolans personal. Detta är förutsättningar för trygghet och gemenskap.

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer