Protokoll kommunala tillgänglighetsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll kommunala tillgänglighetsrådet 2016-06-01"

Transkript

1 1(6) Tillgänglighetsrådet Malgorzata Håkansson, tillgänglighetssamordnare Protokoll kommunala tillgänglighetsrådet Tid Plats Olof Högbergsalen, Sambiblioteket Deltagare Agneta Jonsson, ordförande TR(S) Ingrid Nordin - SRF Bengt Danielsson - Hörselskadades förening Louise Sohlin - Gå och bada Evy Ottemark - RSMH Thyra Lindström - Härnösands Dövas förening Ann-Sofie Höij - Neuroförbundet Nils Anders Lindström - Psoriasis lokal avd. Önne Norberg - Diabetesföreningen Inger Wiberg - Autism & asperger föreningen Sigrid Götberg - Demensföreningen Violen Inga Lill Viberg-Hansson - Hjärt- och lungsjukas förening Mona Boman - Hjärt- och lungsjukas förening Rolf Andersson - Kommun HSO Malgorzata Håkansson - tillgänglighetssamordnare, Kommunstyrelseförvaltningen Frånvarande representanter: FUB, Reumatikerföreningen, DHR, Härnösand/Kramfors stroke förening 1. Val av justerare Bengt Danielsson valdes till att justera dagens protokoll. 2. Föredragningslista fastställes Dagordningen godkändes med komplettering på övriga frågor av Bengt Danilesson från Hörselskadades förening och Ann-Sofie Höji från Neuro förbundet. 3. Genomgång av föregående protokoll Föregående protokoll lades till handlingar 4. Val av viceordförande i Tillgänglighetsrådet Efter en kort diskussion beslutar Rådet att återkalla ärendet, det ska tas upp på nytt på nästa sammansträde den 12 september. Postadress Härnösands kommun Härnösand Besöksadress Stadshuset Hemsida E-post kommun@harnosand.se Telefon vx Fax Organisationsnr Bankgiro

2 2(6) 5. Informationsärenden Kommunala processen för tillgänglighetsarbete Tillgänglighetssamordnaren Malgorzata (Gosia) Håkansson presenterar kort hur Härnösands kommun jobbar för ökad tillgänglighet. Tillgänglighetsarbete styrs av Härnösands kommun Vision Härnösand bygger hållbar framtid. Definition av hållbar omfattar ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet, den sist nämnda innebär att man bygger ett samhälle som är tillgängligt för alla och där alla medborgare har samma möjligheter att vara delaktiga i samhällsutvecklingen. Ett styrdokument som tillgänglighetsarbete styrs av är Härnösands kommun tillgänglighetspolicy med tre målområden: bemötande, kommunikativ tillgänglighet och fysisk tillgänglighet. Alla kommunala verksamheter och bolag har ansvar för att skapa och genomföra egna aktiviteter som bidrar till måluppfyllelsen. Detta redovisas i det interna redovisningssystem och ska sammanställas på kommunövergripande nivå i Årsberättelse Tillgänglighetspolicy beskriver tydligt ansvarsfördelning, organisation, finansieringsprincipen, samarbete med handikapporganisationer m.m. From hösten 2016 systematiseras tillgänglighetsarbete genom att en arbetsgrupp med representanter från alla förvaltningar och bolag intensifierar sitt arbete. Bl.a. skapas en ärendelista med sammanställning av alla ärenden som man behandlar på tillgänglighetsrådet, där uppges status på ärendet, vem/vilken förvaltning behandlar frågan, när förväntas den besvaras etc. Kontaktpersonerna från förvaltningar och kommunala bolag får uppdrag att följa upp de ärenden som behandlas av respektive verksamhet. Gosia Håkansson informerar också att Myndigheten för delaktighet har publicerat i mitten av maj resultat av deras årliga undersökning av tillgänglighetsarbete i alla kommuner i Sverige. Undersökningen är uppdelad i olika områden: arbetsmarknad, idrott, kultur, utbildning och fysisk tillgänglighet. Härnösands kommun ligger på första plats i Sverige när det gäller område arbetsmarknad, mycket tack vare alla sysselsättningsinsatser som genomförs av Arbetslivsförvaltningen. Fullständig rapport av Härnösands kommuns resultat bifogas som bilaga till protokollet.

3 3(6) Rådets synpunkter på budgetarbete 2017 Rådet informeras om att en skrivelse har skickats till Kommunstyrelsen och dess ordförande Fred Nilsson, där man sammanställer Rådets synpunkter på budgetarbete Tillgänglighetsrådet tycker att kommunledningen ska beakta följande i budgetarbete 2017: - mer resurser till snöröjningen, otillräcklig snöröjning begränsar tillgänglighet för många medborgare med funktionsnedsättning - avsätter resurser för att förbättra tillgänglighet på avfallshanteringsanläggningen och övriga avfallshanteringsstationer - avsätter resurser för att hörselhjälpmedel finns i alla offentliga möteslokaler - avsätter mer resurser till ledsagarservice och hemtjänst Återkoppling från arbetsgruppen som bjöds in den 27/4 av Sambiblioteket, gäller deras tillgänglighetsarbete. Referensgruppen informerar kort om möte med medarbetare från Sambiblioteket den 27 april. Mötet initierades av Sambiblioteket som gärna vill använda referensgruppen som bollplank i sitt arbete att öka tillgängligheten i sin verksamhet. Under mötet diskuterades olika förslag till ökad tillgänglighet på biblioteket, utifrån synpunkter från referensgruppen, se bifogade mötesanteckningar. Återkoppling kring Hjärt- och lungföreningens förslag om Hälsans stig. Tillgänglighetssamordnaren Malgorzata Håkansson informerar att hon har varit i kontakt med Samhällsförvaltningen och Samhällsnämnden för att följa upp förslaget om Hälsans stig och att beskedet är att Samhällsförvaltningen kommer att jobba aktivt med förslaget under hösten. En kort uppföljning av ärendet sker på nästa tillgänglighetsråd den 12 september. 6. Inkomna ärenden Tillgänglighet i butiker återkoppling från Tillgänglighetssamordnare, hur går vi vidare? Tillgänglighetssamordnare Malgorzata Håkansson informerar att hon har träffat centrumutvecklare Henrik Schyttberg för att informera honom om att under senaste Tillgänglighetsrådets sammanträde den 8 april togs det upp information från Konsumentverket gällande tillgänglighet i butik. Konsumentverket gick ut med brett utskick till Funktionshinderråden i Sveriges kommuner med material som ska komma till nytta när det gäller det lokala arbetet att göra handel mer tillgänglig. I samarbete med Henrik Schyttberg har vi informerat lokal handeln om att Tillgänglighetsrådet i Härnösands kommun vill engagera sig lokalt och stödja den lokala handeln i deras arbete för ökad tillgänglighet.

4 4(6) Detta innebär att medlemar från alla föreningar som är representerade i Tillgänglighetsrådet kommer att genomföra en liten undersökning av tillgänglighet i de lokala butikerna. Undersökningen baseras på Konsumentsverkets information och genomförs i form av en enkel enkät. Resultat av enkäten sammanställs sedan av tillgänglighetssamordnaren och presenteras för den lokala handeln under hösten Syfte med undersökningen är att stödja de lokala butikerna i deras arbete för ökad tillgänglighet och tack vare det skapa ännu mer attraktiv Handelsplats Härnösand! Tillgänglighetsrådet vill gärna ses som ett referensorgan med samlad kompetens inom tillgänglighet med ett nyttigt brukarperspektiv. Enkäten delades ut under Tillgänglighetsrådets sammanträde och alla enkätsvar ska lämnas in på nästa möte den 12 september. Föreningar bestämmer själva hur de vill genomföra enkäten, alltså hur många av deras medlemar genomför undersökningen. Det kan hända att samma butik får besök av fler grupper från olika föreningar, det kommer att bidra till att svaren får olika perspektiv på tillgängligheten. Förslag från föreningen RSMH Öbacka Härnösand gällande bättre tillgänglighet i frågan om bussresor. Föreningen RSMH Öbacka har lämnat in till Tillgänglighetsrådet en fråga för behandling och föreslår följande: Vi önskar att tätorttrafiken med bussarna inte slutar gå så tidigt på kvällarna, trafik till vore rymligt, då kan man gå på bio, delta i kurser, närvara på möten osv. Ringlinje som går runt stan vare önskvärt. I stället för gratis buss ta ut en rimlig kostnad på ett månadskort t.ex. 100,- för alla. Nu är det gratis på lördagar, gratis för ungdomar. I normaliserings tänk borde väl alla vara med och betala? Tillgänglighetsrådet beslutar Att Tillgänglighetsrådet ställer sig bakom RSMH Öbacka förslag om att tätorttrafiken med bussarna ska fortsätta senare på kvällarna samt Att skicka vidare förslaget i sin helhet till Samhällsförvaltningen för vidare utredning. 7. Övriga frågor Information om vilka föreningar som sökt ersättning. Ordförande Agneta Jonsson säkerställer att alla har fått sammanställning av vilka föreningar som har sökt ersättning som är kopplad till deltagande i Tillgänglighetsrådet, sammanställningen skickades som bilaga tillsammans med kallelse. Ersättningen är på väg till utbetalning. De föreningar som inte har sökt bidrag ombetts att skicka in ansökan.

5 5(6) Tillgänglighetssamordnaren Malgorzata Håkansson informerar att tydligare rutiner för ansökan och utbetalning av ersättningen håller på att tas fram. Anmälan av ledamöter och ersättare i Tillgänglighetsrådet enl. Tillgänglighetsrådets reglemente. Ordförande Agneta Jonsson påminner alla föreningar att enligt tillgänglighetsrådets reglemente ska alla föreningar anmäla senast 1 juni sina valda representanter och ersättare i rådet. Anmälan görs varje år, senast 1 juni. Det har inte gjorts ännu i år. Frågan diskuteras och rådet kommer överens att de föreningar som behöver anmäla ändringar angående sina representanter gör det omgående och alla uppgifter skickas till tillgänglighetssamordnaren Malgorzata Håkansson, via mail: malgorzata.zapasnikhakanssoon@harnosand.se Info om Tillgänglighetsrådets presentation på Härnösands kommun hemsida. Tillgänglighetssamordnaren Malgorzata Håkansson berättar att den informationen om tillgänglighetsrådet som finns på Härnösands kommun hemsida yrelse/tillganglighetsradet.4.14aa ce79825de956.html kommer att kompletteras med nya fasta punkter: ledamöter i rådet, protokoll från tillgänglighetsrådet samt tillgänglighetspolicy för Härnösands kommun. Bengt Danielsson från Hörselskadades förening påpekar att tillgänglighetsrådet vill ha återkoppling angående tidigare förslag om - Hörselslingor och ansvariga - Hanterande av hörapparater inom äldreomsorgen, ansvariga - Utbildning om hörsel, simulering av hörselskada Tillgänglighetssamordnaren Malgorzata Håkansson svarar att återkopplingen sker på tillgänglighetsrådets nästa möte den 12 september. Hon betonar en gång till vikten av uppföljning av alla ärenden som behandlas av tillgänglighetsrådet och informerar igen att from september kommer Rådet att kunna följa upp kontinuerligt alla ärenden genom en ärendelista som uppger status på ärenden, vem som är ansvarig för uppföljning etc. Ann-Sofie Höji från Neuroförbundet tar upp behovet av att anordna en utbildning för kommunanställda inom bemötande av personer med funktionsnedsättningar. Synpunkten noteras och diskuteras vidare under hösten 2016.

6 6(6) 8. Information från föreningar Autism och asperger föreningen informerar att deras representanter ser vikten av att finnas i arbetsgruppen/referensgruppen som jobbar med tillgänglighetsfrågor på Franzénskolan. 9. Kommande möte Följande möte äger rum tisdag den 12 september kl Plats meddelas i kallelsen. (beredning den 23:e augusti kl ). : Underskrift : Underskrift Namnförtydligande ordf Agneta Jonsson Namnförtydligande justerare Bengt Danielsson

Närvarande: Vice ordföranden Lasse Gustafsson HSO/NHR/ Ledamöter Ewa Ström HSO/HR Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi

Närvarande: Vice ordföranden Lasse Gustafsson HSO/NHR/ Ledamöter Ewa Ström HSO/HR Dagny Mörk SRF Yvonne Holmberg HSO/Astma och Allergi PROTOKOLL 3/2009 HANDIKAPPRÅDET VID TRAFIK- OCH REN- HÅLLNINGSNÄMNDEN OCH STOCKHOLMS STADS PARKERING AB Sammanträdesdag Torsdagen den 26 mars 2009 kl 15.00-17.00 Justerat den Justerat den Lasse Gustafsson

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, tisdagen den 9 februari kl 9:30-11:30

Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, tisdagen den 9 februari kl 9:30-11:30 2016-02-09 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, tisdagen den 9 februari kl 9:30-11:30 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren, ordförande Ylva Ivarsson, ks, Linnea Adler (Hjärt- o lungföreningen)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Sammanträdesdag Innehåll 9 Tillkommande ärenden... 11 10 Föregående mötesprotokoll... 12 11 Planering av rådets fortsatta verksamhet... 13 12 Delgivningar...

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar KALMAR KOMMUN Omsorgsförvaltningen PROTOKOLL LSS-rådet 2009-02-10 Tid kl. 18.00 19.30 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-9 Närvarande Steve Sjögren (s) Ordförande (Omsorgsnämnden) Jean

Läs mer

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN

Mötesanteckningar DEMOKRATIBEREDNINGEN Mötesanteckningar Plats och tid Hamnen, Stadshuset, den 5 november 2015, kl 15.00 16.55 Närvarande Benny Strandberg (KD) Tjänstgörande beredningsledare Pia Gillerstedt (S) Alexandra Stenlund (UP) Carl

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid Fredag 5 december 2014 kl. 10.00 12.00 Plats Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Närvarande Christin Rampeltin

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid fredag 28 februari 2014 kl. 10.00 11.45 Plats Närvarande Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Christin Rampeltin

Läs mer

1. Val av justerare Till justerare utsågs Evy Ottemark. Tid för justering: 20/9 kl Plats: Statshuset (det blå huset), HRavdelningen,

1. Val av justerare Till justerare utsågs Evy Ottemark. Tid för justering: 20/9 kl Plats: Statshuset (det blå huset), HRavdelningen, Agneta Jonsson, ordförande TR(S) Evy Ottemark - RSMH Mikael Fröberg Reumatikerförenning Ingvar Rodin - DHR Önne Norberg Diabetesföreningen Inger Wiberg- Autism & aspbergerföreningen Sigrid Götberg Demensföreningen

Läs mer

PROTOKOLL 2015-02-24. Petri Pitkänen, funktionshinderkonsulent Lena Mellbladh, tillgänglighetskonsulent Eva Andreasson, sekreterare

PROTOKOLL 2015-02-24. Petri Pitkänen, funktionshinderkonsulent Lena Mellbladh, tillgänglighetskonsulent Eva Andreasson, sekreterare 1 Tid och plats Kl 14.00-16.00, Stora sessionssalen, Stadshuset Omfattning 1-20 Närvarande Övriga: 6 Access City Award: Lena Palmén, kommunstyrelsen, ordförande Anette Carlson, kommunstyrelsen Mathias

Läs mer

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/11 2016-03-22. Råd för funktionshinderfrågor

Protokoll. Eva Pettersson. Pernilla Boström. Thomas Pettersson. Sammanträdesdatum Sida 1/11 2016-03-22. Råd för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum Sida 1/11 Plats och tid Sammanträdesrummet, Stadshuset, Dalavägen 10 kl 10:00 12:00 Beslutande Övriga Pernilla Boström (S) Göran Eriksson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Anna-Karin Berglund

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2009-04-07 1

Kommundelsråd Tenhult 2009-04-07 1 Kommundelsråd Tenhult 2009-04-07 1 Plats: Västerhäll Tenhult Klockan 18.30 Beslutande Mats Siljehult (KD) Anders Ekström (KD) Danuta Bäckman (KD) Bengt Fischer ( C ) Leif-Arne Andersson ( C ) Anders Eriksson

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Ärendelista Förskolenämnden

Ärendelista Förskolenämnden Fö 615/2015 Ärendelista Förskolenämnden Datum: 2016-06-07 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Dojan norr, 3 tr 1 Protokolljusterare Datum och tid: 13 juni Plats: Förvaltningskontor Ringgatan, Ringgatan 32, 2 tr

Läs mer

Datum 2015-04-20. Tjänstemän Bo Johansson, kommunjurist (information 4) Gitana Grikainiene, sekreterare

Datum 2015-04-20. Tjänstemän Bo Johansson, kommunjurist (information 4) Gitana Grikainiene, sekreterare 1(12) Rådet för funktionshinderfrågor Plats och tid Studierummet, Lagunen, kl. 17.00 18.50 Beslutande Ledamöter Joakim Engström (MP), ordförande Kay Stark (S) Andreas Jörgensen (SD) Ingrid Saarliden (NHR)

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11.

PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11. PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11.55 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2013-02-19 1 (18)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2013-02-19 1 (18) Handikapp- och pensionärsrådet 2013-02-19 1 (18) Plats och tid Grupprummet Vaukagården, tisdagen den 19 februari 2013, KL 9.00 12.00 Ajournering kaffe 09.55 10.25 Beslutande Leif Rönnqvist, ordförande

Läs mer

Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR)

Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR) Öckerö den 20 februari 2013 Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR) Datum: Onsdagen den 27 februari 2013, kl 17.30 Plats: Lejonet - Kommunhuset Förslag till dagordning: 1 Val av ordförande

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet Protokoll Kommunala Handikapprådet Plats och tid Beslutande Handikappomsorgsförvaltningen, Skutan, fredagen den 6 maj 2010 kl 09.00-11.45 Marie Frestadius HO ordf. Kerstin Alm, Hjärt/lung Eva Grönberg,

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Bo Hammarsten. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Inger Höij, sekreterare Bo Hammarsten. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Tallåsenrummet, 13:15-15.30 Beslutande: Markus Evensson (S) Maj-britt Tönners (C) Mona Wandel (SRD) Bo Hammarsten PRO Sören Larsson PRO Göte Burefjord SPF Annika Eliasson SPF Kerstin Åhlen-Nilsson

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015 Plats: Skype Tid: Onsdag 18 februari 2015, kl. 18.00. Närvarande: Herbert, Gabriella Sandström, Mea Näsman, Malin Bornhöft,

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Plats och tid Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Beslutande Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson (V) v ordf. Bente Ekström (C) Arnold

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2008-04-08 1

Kommundelsråd Tenhult 2008-04-08 1 1 Plats: Västerhäll Tenhult Klockan 18.30-20:30 Beslutande Mats Siljehult (kd) ordf. Anders Ekström (kd) Bengt Fischer (c) Anders Eriksson (m) Claes Johannesson (s) Hans-Erik Andersson (s) Carl-Johan Hammarlund

Läs mer

Förslag till fördelning av medel till intressepolitiskt arbete

Förslag till fördelning av medel till intressepolitiskt arbete Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Karin Hansson Nyberg Tfn 508 25 019 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-08-17 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-08-22 DNR 421-0425/2006 Till Socialtjänstnämnden Förslag

Läs mer

Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2013-11-27

Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2013-11-27 Minnesanteckningar Tillgänglighetsrådet 2013-11-27 Närvarande: Arvid Persson, DHR ordförande i Tillgänglighetsrådet Bettan Timius, Tf. Enhetschef FuSS Anna Andersson, administratör FuSS, sekreterare i

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn 2013-04-09 1 (6) Plats och tid 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn Deltagare Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Ordföranden Bo Lindgren förklarar mötet för öppnat och hälsar alla välkomna.

Ordföranden Bo Lindgren förklarar mötet för öppnat och hälsar alla välkomna. Närvarande: Bo Lindgren, Johnny Nilsson, Bertil Johansson, Roland Svensson, Wide Hellman Frånvarande Åsa Mood. 61 Mötets öppnande Ordföranden Bo Lindgren förklarar mötet för öppnat och hälsar alla välkomna.

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Protokoll. Årsmöte 2012-03-14 för Lyngås-Liden Samfällighetsförening. 1. Mötets öppnande. 2. Fråga om mötet behörigen utlyst

Protokoll. Årsmöte 2012-03-14 för Lyngås-Liden Samfällighetsförening. 1. Mötets öppnande. 2. Fråga om mötet behörigen utlyst Protokoll Årsmöte 2012-03-14 för Lyngås-Liden Samfällighetsförening Närvarande från Styrelsen: Dan Sjöstrand (Kassör) Martin Unger (Ordförande) Ronny Andreasson (Ledamot) Jesper Öhman (Ledamot) Frånvarande

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (6) Lunds Tekniska Högskola

LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (6) Lunds Tekniska Högskola LUNDS UNIVERSITET Protokoll 1 (6) Närvarande ledamöter: Klas Malmqvist professor, ordförande Jonas Borell Ann-Sofi Jönsson professor Hanna Modin Caroline Karlsson Björn Regnell professor Suppleant i ordinarie

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Kommunalt pensionärsråd 09 juni 2016

Kommunalt pensionärsråd 09 juni 2016 1 (5) Plats och tid Stångberga Vårdboende, Vallentuna. Kl 13.00-14.55 Innan sammanträdet möts rådet upp kl 11.30 för en visning av vårdboendet. ande Björn Furugren Beselin KS (C), ordförande, Margareta

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 1 (12) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) från 81 och framåt Christer Grankvist (S) Lennart

Läs mer

Christer Pålsson Lars Kopp

Christer Pålsson Lars Kopp 1(8) Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Utses att justera Ale kulturrum, sal 105, kl 13:00-15:30 Monica Samuelsson Isabell Korn Rolf Gustavsson Leif

Läs mer

Styrelsemöte 2009-05-04

Styrelsemöte 2009-05-04 A 2009-05-09 Camilla Öberg 1 (5) Mötesdatum: 2009-05-04 Tid: 18.00-21.00 Plats: Tannefors Närvarande: Mikael Seidl, Camilla Öberg, Linda Wahlman, Rolf Törnström, Monica Helmfrid, Mikaela Gidlund, Anders

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 2 Val av justerare Presentation av Härjedalens ungdomsråd 3 Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare 4 Val av arbetsutskott 5 Genomgång

Läs mer

Plats och tid Fröken Fleggman, den 23 juni 2015, kl. 08.30-11.00

Plats och tid Fröken Fleggman, den 23 juni 2015, kl. 08.30-11.00 : Plats och tid Fröken Fleggman, den, kl. 08.30-11.00 Beslutande Övriga närvarande Maria Mickelåker (C), ordförande Lotta Hedström (MP), förste vice ordförande Torgny Larsson (S), ersättare för Inger Åbonde

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Yttrande. Förslag till kommungemensamt kontaktcenter. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande:

Yttrande. Förslag till kommungemensamt kontaktcenter. Tekniska nämnden föreslås besluta att lämna följande yttrande: Malmö stad Tekniska nämnden 1 (5) Datum 2015-08-13 Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN-2015-1197 Yttrande Till Kommunstyrelsen Förslag till kommungemensamt kontaktcenter STK 2015-473 Tekniska nämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Timrå Vatten AB 2013-04-12

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning. Timrå Vatten AB 2013-04-12 okoll Sida Ärendeförteckning 7 Sammanträdets öppnande... 2 7a Val av protokollsjusterare... 2 7b Godkännande av dagordning... 2 7c Godkännande av föregående protokoll... 2 8 Arbetsordning för styrelsen...

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2010-05-05 1

Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden 2010-05-05 1 Vuxenutbildningsnämnden 2010-05-05 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:45 ande Sven Öberg (kd) ordf. Jan Hansson (m) Göran Sjönneby (fp) Maria Berdén Evertsson (-) Bengt Björnemalm (s),

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar

Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar Bilaga 1 till Förbundet Sveriges Dövblindas stadgar Följande paragrafer ska vara med i en regional förenings stadgar. De regionala föreningarna beslutar själva om eventuella tillägg eller ytterligare paragrafer.

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19

Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19 Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19 Närvarande: Lennart Hallgren, ordf. Hans Hermansson, kassör Agneta Ohlsson, sekr. Stina Lundblad, ledamot Bert Nilsson, ledamot 1. Mötets öppnande Magnus Halleen,

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Ödestugu bibliotek 18.30-20.30 Beslutande Mats Siljehult (kd), ordförande Carl-Johan Hammarlund (s), skr. Bengt Fischer (c) Leif-Arne Andersson (c) Tommy Lindqvist (c)

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16. 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.00 Björn Furugren

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) Fört vid sammanträde med Föreningsrådet Tallhöjdens idrottsplats i Färjestaden 2012-04-12 kl.18.00-20.10

PROTOKOLL 1 (10) Fört vid sammanträde med Föreningsrådet Tallhöjdens idrottsplats i Färjestaden 2012-04-12 kl.18.00-20.10 PROTOKOLL 1 (10) Fört vid sammanträde med Föreningsrådet Plats och tid: Närvarande: Tallhöjdens idrottsplats i Färjestaden 2012-04-12 kl.18.00-20.10 Monika Löfvin Rosén (C), ordförande Bertil Johansson

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-10-23 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1

Sammanträdesprotokoll 2014-10-23 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1 Plats och tid Bostadsbolagets sammanträdesrum 23 oktober 2014 kl. 09.00 10.40 Sammanträde nr 5 ande Bo Andersson, ordf. Ingegerd Karlsson Kajsa Andersson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 11.00 Ajournering 09.55 10.15 Beslutande Günter Ruchatz (M), ordf Jimmy Odenäng (M) Johan Sigvardsson (C) Anne Wilks (MP) Tina Thuresson

Läs mer

Förbundsdirektionen Kallelse 2014-03-20. Tid: Torsdagen den 20 mars kl. 09.00 12.00. Quality Hotel, Vänersborg

Förbundsdirektionen Kallelse 2014-03-20. Tid: Torsdagen den 20 mars kl. 09.00 12.00. Quality Hotel, Vänersborg Förbundsdirektionen Kallelse 2014-03-20 Tid: Torsdagen den 20 mars kl. 09.00 12.00 Plats: Quality Hotel, Vänersborg Kontakt: Någon anmälan om deltagande i mötet erfordras ej. Ombud som är förhindrad att

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009-12-07 27

Sammanträdesdatum KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009-12-07 27 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009-12-07 27 Plats och tid Villan samlingssalen 2009-12-07 kl. 14:00 16:00 Beslutande Christer Johansson, social- och omvårdnadsnämnden Curt Gustavsson, kommunstyrelsen Bengt

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Minnesanteckningar Branschråd Personlig assistans

Minnesanteckningar Branschråd Personlig assistans Socialförvaltningen Kvalitets- och utvecklingsenheten Handlingstyp Minnesanteckningar 1 (2) Datum 27 april 2015 Minnesanteckningar Branschråd Personlig assistans Välkomna Kvalitetschef hälsar alla välkomna

Läs mer

Sammanställning av utvärdering

Sammanställning av utvärdering Sammanställning av utvärdering Kursen Klassmusik delkurs 1 och 2 Kursanordnare SMI 23-24/4 + 30/4 2012 17 Deltagare på kursen 9 Inkomna svar Berit Lindh Åre Kulturskola berit.lindh@are.se Innehållsförteckning

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR)

Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR) Öckerö den 18 September 2013 Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR) Datum: Onsdagen den 25 september 2013, kl 17.30 Plats: Lejonet - Kommunhuset Förslag till dagordning: 1 Val av ordförande

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Myrängens samfällighet Årsstämma 2007.03.15

Myrängens samfällighet Årsstämma 2007.03.15 Myrängens samfällighet Årsstämma 2007.03.15 DAGORDNING 1. Fråga om mötets behöriga utlysande... 3 2. Val av ordförande och sekreterare för stämman... 3 3. Val av två justerare och tillika rösträknare...

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen 2013-04-23 klockan 9.15 10.35

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen 2013-04-23 klockan 9.15 10.35 LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Sammanträdesdag klockan 9.15 10.35 Närvarande ledamöter Lena Ambjörn professor Åsa Bergström doktorand Erik Erlanson doktorand Jonas Granfeldt professor, bitr prefekt Sara

Läs mer

Fjugesta IF - Styrelsemöte

Fjugesta IF - Styrelsemöte Fjugesta IF - Styrelsemöte Söndag 15/9-2015 Kl. 19:00 21:00 Klubbstugan, Bergavallen Närvarande: Ted,Kent,Niklas,Mats,Christian. Val av Sekreterare och Justerare Sekreterare: Christian Justerare: Niklas

Läs mer

Högsby kommun Protokoll 1(16) Pensionärsrådet

Högsby kommun Protokoll 1(16) Pensionärsrådet Högsby kommun Protokoll 1(16) Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2014-02-14 Plats och tid Kvillgården, fredagen den 14 februari 2014 kl 09.00-12.00 Närvarande Ingbritt Loberg, ordförande Bror Josefsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-02-06 1(11) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12-15, C-salen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) socialnämnd Evert Karlsson, PRO Svartå Karl-Axel Svensson

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 27 maj 2016

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 27 maj 2016 2016-05-27 6/2016 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 27 maj 2016 Sid nr 61 Sammanträdets öppnande och justering... 2 62 Godkännande av dagordning... 2 63 Arbetsordning för styrelsen... 3 64 Instruktion

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid IFO/Omvårdnadsförvaltningen,, kl. 08.00-12.00 ande Ledamöter Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Ersättare Linnéa Kihlström (kd) Anneli

Läs mer

Tid: Måndag 25 januari 2016 kl. 08:15 OBS Vi äter gemensam lunch i skolmatsalen. 3. Genomgång av föregående protokoll 2015-12-14

Tid: Måndag 25 januari 2016 kl. 08:15 OBS Vi äter gemensam lunch i skolmatsalen. 3. Genomgång av föregående protokoll 2015-12-14 NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens utbildningsutskott OBS platsen! KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Ilsbo skola, 4/5:ans klassrum Tid: Måndag

Läs mer

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn.

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn. STFS STADGAR Antagna på riksstämman 2014 STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade vid årsmöte den 25 26 maj 2002 Reviderade vid årsmöte den 17 18 maj 2003

Läs mer

3S~1 SOLLENTUNA KOMMUN

3S~1 SOLLENTUNA KOMMUN 3S~1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Barn- och utbildningskontoret Gabriella Signäs Tjänsteutlåtande 2011-03-22 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/65 UAN. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av Sollentuna Pedagogpris

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100

Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 76-100 Tid: 2016-05-30 kl. 13:00-16:30 Plats: Regionens hus, sal A 91 Remiss: Tolktjänst för vardagstolkning - S2016/02162/FST Diarienummer: RJL 2016/933

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-08-28 Utvecklingsförvaltningen 1 (6) Dnr 2014/KFN 0078 70 Kultur- och fritidsnämnden Förutsättningar för kultur, idrott och friluftsliv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

Läs mer

Marita Thalin, ersättare Försäkringskassan Andreas Appelberg, ersättare Arbetsförmedlingen Peter Hedfors, ansvarig tjänsteman.

Marita Thalin, ersättare Försäkringskassan Andreas Appelberg, ersättare Arbetsförmedlingen Peter Hedfors, ansvarig tjänsteman. 1 (5) Plats och tid Mullsjö folkhögskola,, kl. 15.00-16.20 Beslutande Klas Rydell, Försäkringskassan Håkan Gustafsson, Arbetsförmedlingen Hans Jarstig (KD), Habo Kommun Jan-Olof Larsson (M), Mullsjö kommun

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Protokoll kommunala tillgänglighetsrådet

Protokoll kommunala tillgänglighetsrådet 1(5) Marianne Vestin Leffler marianne.vestin.leffler@harnosand.se Protokoll kommunala tillgänglighetsrådet 2018-10-02 Måndagen den 2 oktober 2018 Tid Kl. 13.00 16.00 Plats Sambiblioteket. Deltagare Agneta

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer