ANTECKNINGAR. Föräldrarmöte inför F04 säsong 2015 KOMMER SAMLA TJEJERNA FÖR LIKNANDE INFORMATION UNDER APRIL MED DELAR FRÅN DENNA INFORMATION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANTECKNINGAR. Föräldrarmöte inför F04 säsong 2015 KOMMER SAMLA TJEJERNA FÖR LIKNANDE INFORMATION UNDER APRIL MED DELAR FRÅN DENNA INFORMATION"

Transkript

1 ANTECKNINGAR Föräldrarmöte inför F04 säsong 2015 KOMMER SAMLA TJEJERNA FÖR LIKNANDE INFORMATION UNDER APRIL MED DELAR FRÅN DENNA INFORMATION

2 Kvällen Adresslista Vi gick igenom adresslista och telenummer. Vet man med sig att man byter mail eller telefon är det viktigt att meddela på eller för att alla skall få samma information.

3 Upp till Förra året började med 11st -> 21st Vi hade en bra spelartrupp som växte från 11 till 21st under året, ett härligt gäng tjejer som verkligen vill spela fotboll och fungerar bra som grupp Tränade på regler och bollkontroll under våren, självkänsla Viktigt under 2014 att komma igång med självförtroende då vi mötte lag som spelat 2-3 år redan som lag Tränade på bollkontroll, passningsspel och tålamod ruff under hösten Tränade på att vi skulle få kontroll över bollen och försöka få igång ett spel vilket vi lyckades bra med till hösten och de sista 5 matcherna var det riktigt bra. Vi fick mycket beröm från motståndarna som tyckte vi utvecklats mycket bra under säsongen. Det började ruffas lite mot våra tjejer från motståndarna, det var ju så att vi började spela ut de lag som vi under våren fick stryk av vilket gjorde att det började användas en del ojusta metoder mot oss ibland. Jag pratade myucket med tjejerna kring detta och det beror på att de andra lagen känner sig underlägsna, ignorera gå därifrån och inse att vi är det bätrre laget.

4 Fortsatta förhållningsregler Tider Viktigt att tjejerna är i tid till träningarna, informerade dock att det kan förekomma att jag kan bli 5-10 minuter sen någon gång men då skall de ha värmt upp när jag kommer med hjälp av hjälptränare. Jag jobbar nämligen i Tranås och har svårt att komma loss innan 16:30. Men 99% är jag i tid och vi kommer ha huvudtränare eller hjälptränare på plats 17:30. Tystnad Bygger på att få uppmärksamhet genom tystnad och därmed skapa en lugnare stämning. Ej behöva höja rösten i onödan. Detta får barnen att lyssna på instruktioner bättre. Språk Jag har nolltolerans mot svordomar och andra olämpliga ord i samband med träningar, matcher eller andra aktiviteter som förknippas med F04 Matchmoral Under matcherna skall vi uppträda juste och inte falla in i dålig stämning eller ge igen eller liknande. Då plockas man direkt av planen. Gruppdynamik Vi har en otroligt bra grupp där alla tar hand om varandra och det skall vi bygga vidare på. Alla skall vara välkomna, ingen form av olämpligt uppträdande tolereras och jag kommer kontakta föräldrarna direkt.

5 Föräldrar förhållningsregler Matcher Vid matcher skall föräldrar stå på motsatt sida mot där vi har våra avbytare. Detta för att ta bort onödiga störmoment. Meddela även släktingar som kommer och kollar tack. Information och Läs igenom information som skickas ut via laget.se som är den plattform som vi nyttjar. Här kommer information och dokument finnas om ni tappat bort ett mail med information. Anmälningar Respektera sista anmälningsdatum på de anmälningar som skickas ut. Anmälningar inför matcher kommer skickas ut på tisdagar och senaste anmälning normalt torsdag 17:30. Detta för att veta vilka som kan vara med inför torsdagsträningen. Om NI INTE anmält ert barn kommer jag förutsätta att de inte kan vara med och måste därmed kalla en annan. Det finns ingen möjlighet att ringa runt och ordna med sådant. Feedback direkt till mig Har man synpunkter eller frågor ring eller maila mig direkt, det går bra att ringa på dagarna. Jag svarar om jag kan, annars tala in ett meddelande. Gå inte och dra på saker utan ta dem direkt tack.

6 Laget 2015 Truppen består idag av 22st spelare Ledare, Undertecknad (Kenneth Revelj). Målvaktsträning kommer skötas av Patrik Revelj som har gått utbildning inom detta. Inte varje träning men med jämna mellanrum kommer det bli fokus på att utveckla just målvaktsarbetet. Träningshjälp Följande datum vet jag nu att jag är på resande fot i jobbet och det är 28:e april, 5:e och 7:e maj, 19:e maj samt 20:e augusti, Mattias Paulsson (Tildas pappa) kommer ta dessa träningar, han kommer då behöva hjälp och jag förutsätter att någon av er som anmält intresse kontaktar honom så han vet att ni blir fler.

7 TRÄNINGAR Träningar tisdagar och torsdagar 17:30 19:00 Kommer behöva assistans så gott det går på träningar då vi kommer behöva dela upp i grupper En frivillig på tisdagar och en på torsdagar som kommer finnas till hjälp för att minska väntandet för barnen under träningen och göra dem roligare och mer effektiva. Kenneth planerar allt det är bara se till att det blir tempo JÄTTETACK TILL DE SOM STÄLLER UPP!!! Tisdagar Mattias Paulsson (Tildas pappa) Torsdagar Henrik Bokstedt (Nathalies pappa) Anna Dahné (Wilmas mamma) kommer att finnas tillhanda så ofta hon har möjlighet som resurs under träning. Caroline Fridh (Ellas mamma) och Jonas Guldbrand (Novas pappa) har också anmält att man kan ställa upp då det krisar sig.

8 2015 CUP spel Fadis cup, vi kommer åka 6st och sedan dela med 05:or Det kommer vara en extra träning för de som skall till Fadis den 7:e april kl 19:00 20:30 i Prästängshallen tillsammans med F05 Sedan eventuellt en endagscup till Vi kommer förmodligen åka på en endagscup till i år Sedan siktar vi på Bullerby cup 2016 Vi kommer ta ett möte om detta i höst då det är anmälan långt innan samtidigt som det är relativt hög kostnad och vi behöver diskutera igenom hur den skall finansieras.

9 Övrigt 2015 Bollflickor Vill ha en förälder som ansvarar för att se till att få med 4-6 tjejer på en hemma match för damerna Datum kommer senare Åsa Lundqvist (Hannas mamma) tog ansvaret för detta och kommer se till att det finns 4-6st tjejer och en vuxen på den match som vi blir tilldelade Kenneth kommer skicka vilket matchdatum det är som gäller så snart det kommer. Kiosken Ansvar för kiosken, vill ha en föräldrar som ansvarar för planeringen av denna Ger 1000:- till vår lagkassa, detta innebär att vi under en vecka av säsongen skall bemanna kiosken då det är matcher på Ränneborg. Johanna Revelj (Filippas mamma) tog ansvaret för denna planering och kommer sätta samman ett planeringsschema och distribuera detta till föräldrarna.

10 Träningar Fokus på: Gruppdynamik Att få gruppen att fortsatt ha en bra sammanhållning och fungera som ett lag Basträning för barn (Upp till 13 år) Kommer jobba mycket med delarna nedan, skall fokuseras på under de kommande åren. De kommer ha otroligt mycket nytta av detta under framtiden Raka linjer i knä och rygg med styrka Allt för att öka styrkan och minska risken för skador Koordination Övre kontrollzonen Nedre kontrollzonen Balans Alla tre ovan skall jobbas med styrka för att över tid bli bättre på dessa områden, vi hoppas kunna se resultat under året men kommer definitivt göra det kommande år framöver. Givetvis boll!!! Alltid boll.. Vi kommer så ofta vi kan göra samtliga övningar, styrka, kondition eller balans med mera med en boll inblandad

11 Motto Så många som möjligt så länge som möjligt Detta är taget från svensk idrott och något som jag anammat, vi måste se till att alla barnen har så kul och känner utveckling att de vill hålla på så länge som möjligt. Idrott skall vara på barn och ungdomars villkor De är bara barn, vi måste utforma övningar, tävling och krav utefter barnens nivå och inte det som vi tror att de borde klara av. Barn skall utöva flera idrotter, det är bara bra för alla delar om barnen har fler idrotter som man vill utöva,. Utvecklingstakt Psykisk (Intellektuell, känslomässig, social och självkänsla) Viktigt att jobba med alla barn på dennes utvecklingsnivå, i 11 års åldern kan det skilja mycket mellan de olika områdena och barn. Detta kommer jag/vi jobba med att försöka identifiera så gott det går och därmed skapa en rolig och givande miljö för alla barn i laget.

12 Mål 2015 Ha kul Det är ingen allmän fritidsverksamhet, vi är här för att spela fotboll men vi skall för den del ha extremt kul under tiden. Men fokus på att utveckla fotbollen. Ett fortsatt sammansvetsat lag där man bryr sig om varandra Vi skall vilja lära. Samtidigt som barnen utvecklar sin - Styrka, balans och rörlighet - Boll- o speluppfattning, vad händer på planen runt omkring mig - Bollkontroll - Ser byggande av grupp och färdighet på tid

13 Serie 2015 F04 N (9 lag) Hvetlanda GIF vit Nässjö FF röd Tranås FF vit Vetlanda/Bäcks. Vit Hultsjö IF Atom IF Eksjö Fotboll Vrigstads IF Vimmerby IF vit HM IS - Vi kommer införa Matchmamma. Detta då jag inte kommer vara med i omklädningsrummet vid ombyte. - Uppgiften är att vara med innan match för att se till att det blir lite tempo i ombytet samt om någon behöver hjälp. - Under matchen vara med och hjälpa till lite vid sidan av planen. - Efter matchen vara med i omklädningsrummet och se till att det är ordning och reda samt att det blir lite tempo - DEN VIKTIGASTE delen är att under hela tiden i omklädningsrummet lyssna in stämning, kommentarer och om man uppfattar någon del som inte står rätt till. Efter varje match går jag och matchmamman igenom hur det gått. - Detta kommer fördelas ut i matchplaneringen som skickas ut, kan man inte ser man till att byta med någon och sedan meddela man Kenneth vilken match respektive tar istället.

14 Matcher - Jag kommer dela upp barnen likt förra hösten i grupper om 3 som vi kommer varva mellan vid matcherna. Då vi är så pass många kommer barnen få stå över någon match då och då. Vet mer om detta efter då vi fått ut matchtiderna från klubben. Det är därför det är så viktigt att följa instruktionerna och omgående men senast på angiven tid anmäla barnet till matchen. - Till varje match kommer det vara ca: 13-15st barn. - Ett krav är att barnen tränar och jag kommer utgå från det och justera efter hand i inbjudan/anmälan till matcherna. Det kan bli så att; även om man är uppsatt att spela enligt schemat så kan man få stå över matchen. Detta om man inte tränat för att de som tränar kontinuerligt även skall få spela. Det är inte OK att bara komma in och mer eller mindre bara spela matcher. - Dock var det ett önskemål om ett schema vilket gör att man kan planera lite de helger då inte barnen är planerade att vara med. - Tvätt - Jag kommer i planeringsschemat även lägga in vem som är ansvarig för tvätten, denna skall vara tillbaka till senast torsdagsträningen. Det är mycket enkelt, två maskiner i 40 grader och sedan hänga upp, med 22st barn blir det max 1ggr per år

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna 1 Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 11 manna Tack för din medverkan i vår fotbollsenkät! Vi har fått in över 1500 svar på enkäten, vilket var betydligt fler än vad vi

Läs mer

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna

Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna 1 Resultat från enkät för Ledare i tjejfotbollslag Gäller säsong 2015 7 manna Tack för din medverkan i vår fotbollsenkät! Vi har fått in över 1500 svar på enkäten, vilket var betydligt fler än vad vi förväntade

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll

Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll (Uppdaterat den 25 april 2016) Barn- och ungdomsfotboll i Hälsingland Så spelar vi 11-mannafotoll Bättre och mer utvecklande spel Fortsatt utbildning Inriktning mot seniorfotboll När man blir 14-15 år

Läs mer

Föräldrapolicy 2015-01-01

Föräldrapolicy 2015-01-01 Föräldrapolicy 2015-01-01 Som förälder till en av ungdomarna i IBK Hallsta är Du en viktig del av vår verksamhet. Du är en stor resurs och hjälper oss att nå våra mål. Utan förälderns medverkan i stort

Läs mer

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort?

Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Vad vill jag bli, och vad vill jag ha gjort? Mitt liv och framtidsdrömmar som fotbollsspelare!!! Namn:. Syfte med detta dokument (föräldrasnack) Om vi ska klara av våra uppsatta mål, så är det endast möjligt

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN

SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN 1 SAMLA LAGLEDNINGEN INFÖR SÄSONGEN Träffas - trivas utvecklas i gemenskap! Träff 1: Träff 2: Träff 3: Träff 4: Träff 5: Analys (ledare) Analys (spelare) Planering Inför upptakten med föräldrar/spelare

Läs mer

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs Bakgrund Forskning visar att ungdomar med hästintresse har högre betyg än genomsnittet, samt att hästtjejer oftare än

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori

Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Program Handledning Förutsättningar: Träningar Teori Lördag (Dag 1) 07:30 Samling ledare 08:00 Lägret öppnas Information/indelning grupper iordningställande av sovsalar, genomgång av regler mm 09:30 Träning

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Utvärdering Vasa Gymnastik VT 15. Författare: Jessica Pettersson, Sara Erikson och Maria Landqvist

Utvärdering Vasa Gymnastik VT 15. Författare: Jessica Pettersson, Sara Erikson och Maria Landqvist Utvärdering Vasa Gymnastik VT 15 Författare: Jessica Pettersson, Sara Erikson och Maria Landqvist 1 Inledning Föreningen Vasa Gymnastik har under terminen haft 3 aktiva grupper med barn mellan åldrarna

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden Äspereds IF på vägen mot Framtiden 2 VISIONSARBETE Äspereds IF Nu är det dags att ta ett nytt steg i vår framtidsutveckling. Vår vision är att Äspereds IF skall skapa Bygdens bästa miljö för medlemskap

Läs mer

Glädje- trygghet- gemenskap. Ekerö IK Fotboll F03. Föräldramöte 2015-02- 19

Glädje- trygghet- gemenskap. Ekerö IK Fotboll F03. Föräldramöte 2015-02- 19 Glädje- trygghet- gemenskap Ekerö IK Fotboll F03 Föräldramöte 2015-02- 19 Agenda för mötet Status när vi startar 2015 AmbiGoner och mål Verksamheten 2015 Träning och Träningsupplägg Vikingacupen 15/8 Lagekonomi

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund.

Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants Hockey Club bildades den 13 maj 2004. Vi fyller alltså 10 år 2014. På Lunds Idrottsgala 2014 blev vi utsedda till Årets Förening i Lund. Lund Giants bedriver sin verksamhet i Lunds ishallen

Läs mer

Gruppindelning JUNIOR

Gruppindelning JUNIOR GRUNDKURS JUNIOR Grundkursen vänder sig till barn från 6 år och uppåt. Inga förkunskaper krävs. Lektionen är 60 min och består av en halvtimme ridning med vuxen som ledare och en halvtimme teori. Vart

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

First Lego League. filurerna 2009

First Lego League. filurerna 2009 First Lego League filurerna 2009 First lego league 2/9 2009 Bengt Böhlin från tecnikhus informerade oss om FLL och visade oss en film om förra årets deltagare som var med i lego league. Han hade även med

Läs mer

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

spelarutbildning LIF-Ungdom Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun

Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Tillsammans för en idrott fri från Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Skövde kommun Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Laganmälan & Laghantering

Laganmälan & Laghantering 203 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 234 600 02 NORRKÖPING Tel. 0-23 0 80 www.svemo.se Laganmälan & Laghantering [En enkel guide för hur du anmäler ett lag i SVEMO TA.] Innehåll Innehåll...

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Träningsupplägg Vecka 41

Träningsupplägg Vecka 41 Träningsupplägg Vecka 41 Då var det dags att börja träningen för säsongen 2012/2013 Nu har det gått en vecka och jag hoppas att du och dina vänner har kommit i gång med träningen. Det gäller att hänga

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Förskolan Karlavagnen 2013 Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Följande föräldrar har tagit på sig olika ansvarsområden: Ny ledare ------------------- Finns ingen ännu Södrarabatten --------------- Niklas

Följande föräldrar har tagit på sig olika ansvarsområden: Ny ledare ------------------- Finns ingen ännu Södrarabatten --------------- Niklas Följande föräldrar har tagit på sig olika ansvarsområden: Ny ledare ------------------- Finns ingen ännu Södrarabatten --------------- Niklas SCHEMAN--------Larsson, Westroth, Skillfeldt, Donners Kioskschema

Läs mer

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap

Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4. spelare. 2012 Johan Fallby, Riksinstruktör, beteendevetenskap Spelarutveckling ett helhetsperspektiv kapitel 4 spelare fokus Definition av mental tuffhet. Hur påverkar man mental tuffhet? Hur påverkar personlighet utveckling och prestation? Hur kan man arbeta med

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

STORMÖTE DEN 23 MARS! HEJ ALLA I TÄBYHANDBOLL! FRAMTIDEN. Scandic, Roslags Näsby VIKTIGT ATT SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT KOMMER!

STORMÖTE DEN 23 MARS! HEJ ALLA I TÄBYHANDBOLL! FRAMTIDEN. Scandic, Roslags Näsby VIKTIGT ATT SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT KOMMER! STORMÖTE DEN 23 MARS! Plats: Scandic, Roslags Näsby Tid: 1900 2200 VIKTIGT ATT SÅ MÅNGA SOM MÖJLIGT KOMMER! HEJ ALLA I TÄBYHANDBOLL! Tiden och därmed säsongen rusar iväg och som vanligt har vi haft saker

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Abstrakt. Resultat. Sammanfattning.

Abstrakt. Resultat. Sammanfattning. Abstrakt Bakgrund. Inom idrotten strävar många atleter att förbättra sin maximala förmåga i styrka i ett antal övningar med olika redskap. Min frågeställning har varit: Kan en pension på 66 år förbättra

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Allmänna instruktioner

Allmänna instruktioner 1 Allmänna instruktioner Instruktionerna i positionsspelet är en guide i de olika arbetsuppgifterna som finns i ett lag. Givetvis får man röra sig på andra ytor, men tänk på att om du inte håller din plats

Läs mer

Hälsoprojektet på Södermalm

Hälsoprojektet på Södermalm Hälsoprojektet på Södermalm The Capital of Scandinavia Hälsoprojektet Hälsoperspektiv för anställda.(-10) Hälsoperspektiv för klienter.(-13/14) Hälsoprojektet. Undersöka Erbjuda insatser Utvärdera The

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkommen till Tingvalla förskola Tingvalla förskola ligger centralt i Märsta och har plats för omkring 70 barn i åldrarna 1-6 år.

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Bokjuryn på Haganässkolan, Älmhult

Bokjuryn på Haganässkolan, Älmhult Bokjuryn på Haganässkolan, Älmhult Vad är Bokjuryn? Funnits sen 1996 i Sverige. Barn och ungdomar läser årets utgivning av böcker och röstar fram bästa boken i olika ålderskategorier. Administreras av

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Kondition + spänstträning, 1-2 pass/vecka

Kondition + spänstträning, 1-2 pass/vecka Hej! För att underhålla och bibehålla formen du kämpat dig till under vintern och våren gäller det att hålla igång även under sommaren. Vad som är bra är att det räcker med 2 pass i veckan för att just

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Närvarande Jan Hasselkvist JH Hus Johanna Orescovic JO Styrelse Mårten Johansson MJ Styrelse Magnus Vesterhav MV Styrelse

Närvarande Jan Hasselkvist JH Hus Johanna Orescovic JO Styrelse Mårten Johansson MJ Styrelse Magnus Vesterhav MV Styrelse Protokoll Stenkvista Goif Bygg möte 4 Mötesdatum 2013-10-01 Plats Gyllingsvallen. Närvarande Jan Hasselkvist JH Hus Johanna Orescovic JO Styrelse Mårten Johansson MJ Styrelse Magnus Vesterhav MV Styrelse

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

EKERÖ-VÄSBY. Upprustning av lekplatser - Sammanställning. Samfällighetsförening 1 / 6

EKERÖ-VÄSBY. Upprustning av lekplatser - Sammanställning. Samfällighetsförening 1 / 6 Upprustning av lekplatser - Sammanställning Nu är första steget i lekplatsprojektet avklarat. Styrelsen har tagit emot totalt 53 enkätsvar och vi vill passa på att tacka er som har bidragit för ert engagemang

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan Fråga: Vad är det egentligen som Kyrkomötet har beslutat? Svar: Kyrkomötet beslutade den 21 november 2012 om ändringar i Kyrkoordningen som innebär att Svenska

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Muskötens förskolas Kvalitetsredovisning För år 2009/2010 Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Innehållsförteckning Verksamhetens förutsättningar...3 Inledning...3 Enhetens bokslut...3 Barngrupp...3

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 1, dnr 2016:428 Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Steg 1 2 3 Läs mer om anpassning i

Läs mer