Projekt Hästägaren Slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Hästägaren Slutrapport"

Transkript

1 Projekt Hästägaren Slutrapport Svenska Travsportens Centralförbund

2 Sidan 2 av 20 Innehållsförteckning Projekt Hästägaren Bakgrund...3 Syfte och mål...3 Resultat...3 Webbplats: hastagaren.se...3 Köpa travhäst...4 Det är hos uppfödarna allting börjar...5 Träning...6 Tävling...7 Travhästekonomi...8 Ägandeformer...9 Varmblodstravaren Kallblodstravaren Travsporten i siffror Travsportens framtid Slutsatser av hastagaren.se Evenemang Örebro 10 oktober Skellefteå 16 oktober Jägersro 19 oktober Färjestad 26 oktober Utvärdering Slutsatser av evenemangen Välkomstpaketet Övergripande slutsatser och framtidsplaner STC, Svenska Travsportens Centralförbund Utveckling & Marknad Kontaktinformation... 20

3 Sidan 3 av 20 Bakgrund Hästägarna är en fundamental del av svensk travsport. Flera undersökningar och utredningar har genomförts de senaste 5-10 åren med hästägarna i fokus. I dessa finns ett flertal indikationer som utgör utgångspunkt för detta projekt - hästägarna blir äldre och tillväxttakten minskar. Från undersökningar mot fiktiva hästägare (Guldstallets medlemmar) kan vi se ett stort intresse för travhästägande från målgrupper som tidigare aldrig ägt travhäst. Syfte och mål Hitta metoder och koncept för att fånga upp potentialen hos de målgrupper som är intresserade av travsport och visar intresse för att äga travhäst. Inom detta projekt har vi delat upp det i tre delar: 1. Webbplats om travhästägande 2. Evenemang på lokala travbanor 3. Välkomstpaket för nya hästägare Resultat Webbplats: hastagaren.se Travsporten är väl representerad på Internet, dock så har det tidigare inte funnits en webbplats som beskriver travhästägandets förutsättningar. Utöver det som visas på följande sidor, finns bland annat information om travets organisationer, samt filmen Travsport i världsklass. På webbplatsen medverkar: STC, RST, ASVT, TR, Sleipner, BTR, Easy KB, LRF Konsult, ATG, Guldstallet och Travkompaniet.

4 Sidan 4 av 20 Köpa travhäst Har du tänkt på att varje häst du ser på en tävlingsdag har en eller flera ägare? Personer som alla har gemensamt att de upplever ytterligare en dimension av travsporten. För många börjar det redan när startlistan är klar. Man spekulerar om löpningsförlopp och motstånd, pratar med tränare och vårdare, hälsar på hästen i stallet, tittar på värmningen och tillslut så är det äntligen dags för start. En blandning av nervositet och förhoppningsfullhet; så beskriver många hästägare en tävlingsdag. Att det är roligt att äga travhäst har du nog redan listat ut, men hur gör man för att bli hästägare? Det vanligaste är att man kontaktar en professionell tränare för råd och hjälp. Tränarna har oftast kontakter med uppfödare och säljare och ibland också andelar i olika hästar. Att köpa en andel är ett billigare och enklare sätt att börja som hästägare. Hundratals hästar visas upp under dagen innan budgivningen börjar. Inom travet finns flera organisationer som kan ge dig information och råd. Adresser och telefonnummer finns i häftet "Travinfo" som du kan ringa och beställa från STC - Svenska Travsportens Centralförbund. Du hittar också värdefull information under Kontakta här på Hästägaren. Ett par gånger om året arrangeras det auktioner på olika platser i Sverige. Oftast är det unghästar som säljs, men ibland bjuds även tävlingshästar och fölston ut. Det är klokt att ta hjälp av någon, t.ex en tränare, som kan värdera hästens stamtavla och exteriör. Trots att det finns så många duktiga hästkännare på plats, så händer det att stjärnhästar ropas in för en ganska billig peng. Remington Crown, Good Grief, Kipketer Zon, Hot Tub, Dumle Loss, Black Canter, Huxtable Hornline, Scandal Play, Jackhammer, Petite Aubiose, His Majesty, Simb Capi, Com Lear och Giant Superman är exempel på miljonärer som på auktion sålts för minst sagt överkomliga belopp. Du kan alltid be vårdaren att ta ut hästen ur boxen så att du får ta en närmre titt. Många sajter på Internet erbjuder köp & sälj-funktioner. Även i flera facktidningar finns annonser på hästar till salu. Viktigt i alla lägen är att du tar hjälp med värdering av hästen om du känner att du inte behärskar området till fullo. I vissa fall kan det vara av värde att få se veterinärjournaler etc. Stamtavla och frysmärkningsnummer kan du alltid få ifrån STC.

5 Sidan 5 av 20 Det är hos uppfödarna allting börjar Runtom i Sverige finns idag cirka travhästuppfödare. Då innefattas allt ifrån de stora, namnkunniga gårdarna till den genomsnittlige uppfödaren som äger ett par, tre fölston och driver sin verksamhet som familjeföretag. De flesta av uppfödarna är också medlemmar i Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen, ASVT, eller Sleipner som är uppfödarnas egna intresseorganisationer. I dagsläget används ca 250 svenska och utländska hingstar i svensk varm- och kallblodig travhästavel. Säsongen 2005 betäcktes ungefär ston och de ston uppfödarna väljer att använda inom aveln bedöms i första hand utifrån tävlingsresultat, men även härstamning, exteriör, kvalitet på eventuella tidigare avkommor och lynne spelar in. Målsättningar och visioner för svensk travhästuppfödning är fastställt i en avelsplan, ur vilket följande citat är hämtat (avelsmålet): Fölet lever tillsammans med sin mamma i ca sex månader innan man påbörjar avvänjningen. svensk travsport skall ha en avel och uppfödning som skapar förutsättningar för en högkvalitativ sport med tävlingsindivider, som är anpassade till den svenska travsportens upplägg och inriktning. Att föda upp travhästar innebär för de flesta uppfödare att leva i en krävande vardag med mycket jobb, snäva ekonomiska ramar och stenhård konkurrens. Kunskap, tålamod och långsiktig planering är några av ledorden. Trots tuffa tider fortsätter många av uppfödarna med sin verksamhet år efter år. Det handlar om kärlek till hästarna. Det handlar om uthållighet. Och det handlar givetvis om drömmen att en dag föda upp den verkliga topptravaren. På våra svenska stuterier föds många av dagens travstjärnor.

6 Sidan 6 av 20 Träning Professionell träning Att välja rätt tränare till sin häst är något av en delikat uppgift. Det är lätt att bygga starka känslomässiga band till sin häst. För många kan hästen komma att betraktas som en familjemedlem, och en sådan önskar man bara det allra bästa. Eftersom travhästräning aldrig är en kortsiktig aktivitet, är det bra om du och din hästs tränare kan bygga en tämligen nära relation som förhoppningsvis varar under många år. När du väljer tränare är det därför fler parametrar än framgång som har betydelse. Du ska känna ett genuint förtroende för tränaren och känna att ni kan hålla en öppen dialog. Detsamma gäller din hästs vårdare, som tar hand om din hästs dagliga skötsel och ofta är den som känner hästen bäst. Ägaren är i många fall delaktig och diskuterar den närmaste planeringen med tränare och vårdare. Det är inte ovanligt att hästägaren själv kör ut med sin häst på en tur. Varje professionell travtränare är licensierad av STC - Svenska Travsportens Centralförbund. Kontaktuppgifter till dessa hittar du här >>. Amatörträning För den som till äventyrs har möjligheter, självförtroende och kompetens kan det locka att gå en licensutbildning och träna själv. För många amatörer är vägen viktigare än målet. Tillfredsställelsen efter ett bra träningspass är stor och närheten till hästen är det centrala. Om du inte redan har en B-tränarlicens (amatörtränare) så kan du ansöka om en sådan på din hemmabana. Licensutbildningar anordnas en eller flera gånger per år. Kontakta utbildningsansvarig person på din bana så får du veta mer om utbildningens längd, kostnad och vilka förkunskaper som krävs. Som B-tränare får du endast träna hästar som helt eller delvis ägs och företräds av dig eller nära anhörig. Travhästar är "elitidrottare" som kräver kontinuerlig - men individanpassad - träning för att hitta formtoppen. Mer detaljer kring licensbestämmelser finns att få hos STC. Uppvärmning och nedvarvning är lika viktigt som själva träningspasset.

7 Sidan 7 av 20 Tävling Förhoppningsvis så leder all tid och träning fram till varje hästägares dröm - att få se sin egen häst på ovalen en tävlingsdag. Till varje tävlingsdag har det skrivits olika propositioner, det vill säga vilka hästar som tillåts starta i loppen. Att matcha sin häst rätt är att hitta rätt lopp för hästens förutsättningar. Propositionerna finns dels i en tryckt upplaga som utkommer varje månad, men också på Internet där man kan specificera vilken typ av lopp man söker till sin häst. Även om det är tränarens uppgift, så roas många hästägare av att leta efter lämpliga framtida uppgifter. Känslan av att vara på rätt väg ger drömmarna näring, men när loppet nalkas och din häst står i programmet då börjar den verkliga förvandlingen. Du förflyttas sakta men mycket säkert in i förväntningarnas tillstånd. Det här tar sig olika uttryck hos olika personer, men alla berörs positivt. Ju närmare start, desto starkare blir påverkan. Allt detta får sedan sin upplösning under loppets få minuter. Många hästägare har lika hög puls som hästen när loppet startat. Framgång eller motgång? En segers sötma är stor och stannar längre än besvikelsens bittra smak. Även för den besegrade har upplevelsen varit värdefull, stark och i grunden positiv. En tid av avkoppling från vardagen är alla hästägares belöning. Därutöver erbjuder stallbackar och publikplatser ett trevligt umgänge där ordet är fritt och mycket kan sägas och tyckas. En tävlingsdag är en lång dag för hästen och alla aktiva kring den. Tidigt på dagen startar förberedelserna. Utrusning skall packas, hästen skall förberedas för transport och tävling. Till slut går resan till tävlingsbanan. Väl på banan går hästen, kusken/tränaren och vårdaren igenom ett antal rutiner, som för dem oftast är vardag, men som för den oinvigde är oerhört spännande att betrakta. Hästen skall anmälas till inskrivning, identifieras, värmas, vila etc. innan det till slut är dags för själva loppet. Därefter, oavsett resultat, så följer eventuell dopningsprovtagning, dusch och omvårdnad av hästen, innan transporten vänder åter till stallets lugna vrå. En vanlig vardag innebär detta att klockan sedan länge har passerat läggdags.

8 Sidan 8 av 20 Travhästekonomi Precis som i alla branscher, så varierar travtränarnas erbjudanden till sina kunder. Ett vanligt upplägg är dock att du som har din häst i professionell träning betalar en fast månadsavgift samt en provision på ca 10-15% av insprungna pengar. I den fasta tränings-avgiften ingår ofta, förutom omvårdnad och träning, boxplats, foder och skoning. Utöver inköpet av hästen och träningsavgiften är det bra att budgetera för försäkring, transporter, veterinärbehandling och administrativa avgifter. När hästen sedan startar tillkommer traktamenten för vårdaren, utselningsavgift, anmälningsavgift, boxhyra och provision på insprungna pengar. Kostnaden för professionell träning varierar naturligtvis från tränare till tränare, så det lönar sig att kolla runt innan man bestämmer sig. Prispengar Det är ingen hemlighet att de flesta hästar inte går med vinst. När man går in i ett hästägande, så ska man göra det för upplevelsen, för att det är roligt, för att hålla drömmen vid liv, men inte med förutsättningen att man ska bli rik. Har man dock turen att äga en bra häst, så finns det mycket pengar att tävla om kördes det ca lopp som tillsammans delade ut ca 632 miljoner kronor i prispengar. Utöver att ge mat och omvårdnad och hjälpa till med träningen försöker vårdaren hålla hästen nöjd och glad. T.ex. med en lugn tur i naturen. V75 är travets elitserie med förstapris som vanligtvis ligger mellan och kronor. Utöver detta finns det klassiska årgångslopp som 2-åringarnas Uppfödningslöpning, 3-åringarnas Kriterium och 4-åringarnas Derby. Att vinna ett årgångslopp anses av många som det finaste man kan göra då hästen enbart har en chans i sitt liv att vinna just det loppet. För 3-åringarna finns E3 som erbjuder fina pengar att köra om för både topp och bredd. Breeders' Crown är ett gemensamt projekt där uppfödare, hingstägare, hästägare, tränare, travbanor och sponsorer tillsammans har skapat en tävlingsserie med mycket hög status. Mellan april och oktober går Breeders' Crown-uttagningarna runt om i landet för 3- och 4-åringarna. Finaler körs i oktober/november och skiljer sig från många andra serier då ston och hingstar/valacker tävlar i varsina klasser, men om lika stora prissummor. Storlopp för den yttersta eliten attraherar inte sällan många av de bästa utländska hästarna som vill mäta sina krafter mot de bästa svenskarna. Här är det inte ovanligt med en miljon eller mer i förstapris. På senare tid har det blivit allt vanligare att de bästa svenska hästarna åker ned till Frankrike under vintern för att tävla i deras lopp. Mums! Hovslagaren är en nyckelperson i träningsverksamheten. Vardagstravet, där de flesta hästar tävlar, har vanligtvis prissummor mellan och kronor beroende på lopp och bana. Det tävlas alla dagar på året med undantag för julafton och nyårsafton. Värt att påpeka är att man inte bara får betalt för förstapriset - normalt är att de sex första i mål får prispengar. Till vissa lopp betalas det transportbidrag. Inom rikstoton utgår t.ex kr, beroende på avstånd, för oplacerade hästar. Premiepaket 2006 De första pengarna hästen springer in kommer oftast i premieloppet. Premieloppet är ingen tävling där placeringen är avgörande. Målet är att hästen fullföljer loppet på ett godkänt sätt inom en idealtid. Premiepaketet omfattar svenskfödda 2-åriga varm- och kallblod som tränas i Sverige av STC licensierad A- eller B- tränare. Grundpremien i premielopp för 2-åriga varm- och kallblod är kr. Denna premie utgår till samtliga hästar som gör godkänd prestation. För 2-åriga varm- och kallblod i professionell träning utgår dessutom en premie på kr för premielopp förutsatt att: hästen varit minst 90 dagar i oavbruten professionell träning vid starttillfället premielopp genomförs inom perioden av professionell träning

9 Sidan 9 av 20 Ägandeformer Det enklaste sättet att äga häst är som privatperson, dock så är det inte alltid det bästa. Det rekommenderas ofta att istället driva sitt hästägande i någon form av rörelse. Hästägandet kan bedrivas i olika företagsformer såsom: Enskild Firma Drivs av en fysisk person som är fullt ansvarig för verksamheten såväl ekonomiskt, som juridiskt. Alla inkomster beskattas, som inkomst av rörelse med sociala avgifter. Underskott får inte kvittas mot inkomst av tjänst, men dock mot annan inkomst av rörelse. Segeryra på Solvalla. Enkelt Bolag Består av olika bolagsmän som enbart är ansvariga för de avtal de ingått i. Bolagsmännen deklarerar själva för sin del av verksamheten. Handelsbolag Består av två eller fler bolagsmän och är en juridisk person. Det anses av många som det enklaste sättet att äga häst, men det är viktigt att bolagsmännen har tydliga avtal mellan sig. Eventuell vinst fördelas på delägarna som tillförs sociala avgifter i likhet med enskild firma. Äga ensam eller dela segerglädjen med fler? Kommanditbolag Liknar handelsbolag med skillnaden att man i Kommanditbolag går in med en viss insats, vilket man som kommanditdelägare är det belopp man ansvarar för. Ett kommanditbolag ska dessutom ha en eller flera komplementärer som har fullt ekonomiskt och juridiskt ansvar. Beskattningen är densamma som för Handelsbolag Aktiebolag Är en juridisk person som dessutom svarar för ekonomin. I ett aktiebolag äger man aktier, medan bolaget äger all egendom. Minsta aktiekapitalet är kronor. Nettovinsten beskattas med 28 %. Tänk om... Samtliga ovanstående bolagsformer är momspliktiga från första kronan. Hobby Nettoinkomsten beskattas som tjänst och sociala avgifter påförs. Underskott får skjutas i fem år. Häst i A- eller B-träning vars avsikt är att tävla är skattskyldig för moms. Mer ingående information finns i broschyren "Tankar och Fakta om Travhästägandet" som kan beställas av RST på LRF Konsult kan hjälpa dig som är företagare att hitta den ägandeform som passar dina förutsättningar bäst. Kontakta Mats Norberg , Ann-Marie Paulsson eller Benny Johansson för personlig rådgivning. Easy KB har ett koncept för samägande av tävlingshästar. Ring eller läs mer på deras Hemsida.

10 Sidan 10 av 20 Varmblodstravaren Den moderna travhästen har framavlats, under mer än hundra år, med syftet att trava snabbt och säkert. Detta har lett till att det är helt naturligt för den att trava och man kan ofta se travhästar sträcka ut i perfekt trav i full frihet. För många köpare av hästar är härstamningen ofta helt avgörande, för spelaren är den inte alls lika intressant. Men många har ändå t ex en syskonskara eller en favorithingst som man följer. Det svenska varmblodet är idag ofta en blandning av amerikanskt och franskt travarblod. De amerikanska travarna är kända för att vara tidigt utvecklade och snabba medan fransmännen är starka och uthålliga. De svenska är ofta både och. Alla regler har undantag, men det är inte ovanligt att i sprinterlopp har amerikanskt blod fördel medan fransmän kommer bättre till sin rätt i längre lopp registrerades 3663 varmblodsföl på STC. Kallblodstravaren Kallblodstravaren är en av två inhemska hästraser i Sverige. Den härstammar från den nordsvenska brukshästen som alltid funnits i en lättare och en tyngre typ där den lättare användes flitigt i travsammanhang. Under 60-talet beslutade man att särskilja kallblodstravaren från brukshästen. För att inte försumma brukshästens kvaliteter samt för att utveckla en bra travare så valde man att rikta aveln åt två olika håll. Avelsmålet för kallblodstravaren är att behålla rastypen samtidigt som man vill utveckla en bättre travhäst i fråga om prestationer, exteriör, lynne mm. Den kallblodiga travaren härstammar från den nordsvenska brukshästen. Idag finns ca kallblodstravare i Sverige och det föds ca kallblodsföl varje år. Kallblodstravaren har liksom varmblodet de klassiska årgångsloppen Kriteriet och Derbyt. Dessutom möts Nordens bästa kallblod i Elitkampen som avgörs på Solvalla under Elitloppshelgen varje år. Kallblodstävlandet är mest frekvent i norra sverige. Kallblodstravaren är för övrigt en mycket uppskattad häst i utbildningssammanhang på grund av sin energi, hållbarhet, uthållighet och inte minst för sin pålitlighet. Det är inte ovanligt att kallblodstravaren efter sin karriär på travbanan fortsätter i många år som uppskattad ridhäst. Drygt 9000 travlopp per år arrangeras på våra svenska banor.

11 Sidan 11 av 20 Travsporten i siffror Travbanor - 32 st Travklubbar anslutna till STC - 44 Tävlingsdagar Lopp Antal startande varmblod Antal startande kallblod Varmblodiga travhästar - ca Kallblodiga travhästar - ca Hästar i A-träning - ca Hästar i B-träning - ca A-tränare B - tränare Hästskötare (heltidsanställda) - ca 1000 Hästägare - ca Spelet på hästar slog nya rekord under 2005 och ATG kunde därmed fördela mer pengar än någonsin mellan sina intressenter kunderna, hästsporten och staten. A Merparten av ATG:s omsättning går tillbaka till spelarna. Under 2005 betalades drygt miljoner kronor ut i form av vinster, vilket motsvarar cirka 70 procent av den totala om-sättningen. B ATG bidrog under 2005 med miljoner kronor till statskassan i form av totalisatorskatt. C Nettokostnaden för driften av ATG uppgick till 776 miljoner kronor och här ingår bland ombudens provisioner och löpande driftskostnader som produktutveckling, IT, direktsändningar av loppen, marknadsföring och administration. När vinstmedel och skatt har betalats ut och driften av ATG täckts går allt överskott från ATG:s verksamhet tillbaka till hästnäringen. Hästsporten tilldelades totalt miljoner kronor under D Sportens centralförbud STC och SG erhöll 79 miljoner kronor.

12 Sidan 12 av 20 E Under 2005 delade ATG ut 967 miljoner kronor till landets trav- och galoppbanor. Pengarna ska täcka kostnader för tävlingsdagarna, drift och underhåll av anläggningarna samt kostnader för ekonomi och administration. Banorna har även intäkter i form av sponsorpengar, entréavgifter, överskott från restaurangverksamheter och aktiviteter i samband med tävlingsdagarna. F Travsporten delade 2005 ut ca 632 miljoner kronor i prispengar. G Utöver prispengarna erhåller de aktiva inom travet ytterligare 101 miljoner kronor i form av olika premier. Vidare satsas 38 miljoner kronor per år, i enlighet med avtalet mellan staten och trav- och galoppsporten, direkt på hästnäringen. Pengarna kanaliseras via Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande (NS). Travsportens framtid HÄSTEN I POLITIKEN (www.hastenipolitiken.nu) Hästarna i Sverige omsätter miljonbelopp. Beräkningar visar att det handlar om som mest 46 miljarder kronor. Översatt till arbetstillfällen blir det jobb. Och potential till fler jobb finns. Motorn i näringen är spelet på hästar: spelet omsätter närmare 11 miljarder per år, nästan allt på trav. Staten tar sin del i form av skatt motsvarande 1,2 miljarder, resten, 1,3 miljarder, går tillbaka till travoch galoppsporterna. En del skvätter också över till andra delar av hästsporten, exempelvis är ridsporten mycket beroende av spelpengar. Listan på näringsverksamhet relaterad till hästar kan göras lång. Inackordering av hästar, turismföretag, ridskolor, travträning, uppfödning, utbildning och förmedling av hästar, foderföretag, företag som specialiserat sig på att bygga häststallar och hästtillbehör är några exempel från en växande sektor med många grenar. Bara inom hästturism finns cirka 500 företag. Anette Lorentzon - då ponnykusk, idag proffstränare med verksamhet i USA. HÄSTEN I SVERIGE (Skrift utgiven av Nationella Stiftelsen) Hästar ger fortsatt öppna landskap och har blivit en betydelsefull inkomstkälla för lantbruket. Det hästarna behöver äta motsvarar ungefär fotbollsplaner, eller en yta så stor som halva Skånes åkermark. Genomsnittskostnaden för att äga en häst är ungefär kr per år men kostnaden varierar mycket från häst till häst. En egenskött ponny kan kosta 3000 kr per år och en professionellt skött tävlingshäst kan kosta kr per år eller mer att äga. Allt fler barn och ungdomar väljer travsport. Hästnäringen...omsätter 20 miljarder varje år och genererar upp till 26 miljarder i ytterligare samhällelig omsättning....utgör 0,34% av BNP....genererar över 4 miljarder i skatteintäkter....skapar betald sysselsättning motsvarande heltidstjänster....och genererar ytterligare sysselsättning för heltidstjänster i övriga samhället. Montén lockar unga och kvinnor till travsporten.

13 Sidan 13 av 20 Slutsatser av hastagaren.se Webbplatsen hastagaren.se byggdes under väldigt kort tid, men vi upplever ändå att den mottagits positivt. Det har länge funnits ett starkt behov av att informera om hästägande, och det tomrummet har vi nu börjat fylla. Det känns också positivt att så många olika intressenter gemensamt står bakom webbplatsen. Svenska Travsportens Centralförbunds kundtjänst hänvisar till den när potentiella hästägare ringer för att få mer information. Vi har också fått samtal med önskan om kontaktuppgifter till personer/företag som kan hjälpa till att hitta en lämplig häst att äga/deläga. Webbplatsen är nu en naturlig del av vårt arbete och vi uppdaterar den kontinuerligt, så att den hålls fräsch och aktuell. Under december skall allt innehåll revideras och, vid behov, ändras/uppdateras. Evenemang Evenemanget Framtidens Hästägare har genomförts på de fyra travbanorna Örebro, Skellefteå, Jägersro och Färjestad. Över 500 besökare har kommit för att träffa travtränare, hästägare, amatörer, uppfödare och företag som alla gett sitt perspektiv på travhästägande. Evenemanget (projektet) har marknadsförts genom: - utskick till Guldstallets medlemmar - Del av ATG-kortets utskick - Annons på travronden.se - Annons på travnet.se Direkt avgörande för att evenemangen blivit så välbesökta är att några av våra duktiga ungdomar, på de lokala banorna, följt upp utskicken med telefoninbjudningar. Det finns ett par anledningar till att vi valde travets ungdomar framför ett vanligt Telemarketingbolag: 1. Travets ungdomar pratar travspråk. De kan ge relevant information och känner dessutom till anläggningarna, så att vägbeskrivningar och dyl. blir bättre. 2. Ungdomarna får nya kunskaper inom marknadsföring och kundkontakter. 3. Priset har varit lägre och som en extra bonus har överskottet gått i Ungdomstravets verksamhet. Evenemangen har även bjudit på travnära aktiviteter som t.ex. att åka tandemsulky och köra ponny. Målet har dock varit att informera och entusiasmera besökarna till att vilja bli hästägare. På följande sidor visas bilder från evenemangen.

14 Projekt Hästägaren Slutrapport Sidan 14 av 20 Örebro 10 oktober Det allra första evenemanget, Framtidens Hästägare, lockade ca 160 personer som samlades för att prata om hur det är att äga travhäst. På plats fanns travtränare, hästägare, amatörer, uppfödare och företag som gav sitt perspektiv på hästägande. För den modige erbjöds möjlighet att köra häst, barnen fick prova på ponnytrav och ingen behövde gå hem hungrig efter den väl tilltagna bufén. Travbanechef Lars Britse tyckte att arrangemanget "snurrade" på riktigt bra. Utanför fönstret pågick det fortfarande träning. Hästägare Sören Sahlén berättade om sina erfarenheter som hästägare. Håkan Olsson presenterade Örebros tränarkår för den nyfikna publiken. Peter Walltin, som kom i sin körsvennsdress, hade hästar till salu. RST, vars medlemmar redan är travhästägare, delade med sig av sina erfarenheter som hästägare. Cecilia på LRF Konsult förklarade hur ekonomin bakom travhästen fungerar. För barnen var den stora höjdpunkten att få åka bakom en Ponny. Åke Lindblom hade med sig familjen. Bo och Carina från BTR berättade om hur det är att träna sin häst själv.

15 Projekt Hästägaren Slutrapport Sidan 15 av 20 Skellefteå 16 oktober Under en, för årstiden riktigt behaglig, höstkväll träffades Framtidens Hästägare i Skelleftetravets restaurang. Proffstränarna Jens Eriksson, Per Gustafsson, Anders Stenman och Patrick Wass fanns på plats tillsammans med uppfödare, hästägare, amatörer och företag. Här fanns möjlighet att inta både god mat och nyttig information. Ute på banan fanns travhästar och ponnier för dem som ville komma ytterligare ett steg närmare travsporten. Oavsett ålder så är det kul med hästar. Blir det ponnytrav om några år? Det tog inte många minuter innan restaurangen var fullsatt. Jan R Larsson från ASVT hade fullt upp med att berätta om uppfödning, hingstar auktioner och allt annat i ASVT's verksamhet. Till LRF Konsult kom de som ville veta mer Jens Eriksson fick många frågor om sina om travhästekonomi. hästar och sin träningsverksamhet. Marianne Olsson och Petra Stenberg kunde berätta om hästägande, amatörträning och kallblod. Travbanechef Claes Broberg intervjuade Kjell Lundmark, delägare i bl a Pave Sterk och Never Dance Sober. Många ville uppleva känslan av att köra häst Information var kvällens nyckelord. Alla hittade något som intresserade dem.

16 Projekt Hästägaren Slutrapport Sidan 16 av 20 Jägersro 19 oktober När Framtidens hästägare kom till Jägersro visste vi en sak - man får sällan en dålig måltid i Skåne. Den här kvällen var inget undantag; buffén var i toppklass! Att det dessutom kom så många gäster och att Jägersro bjöd på ett bra arrangemang gjorde torsdagen till ett trevligt minne. Travtränare, hästägare, amatörer, uppfödare och företag delade med sig av sin syn på hästägande. Fyra hästar gick i skytteltrafik för att alla som ville skulle få köra häst. Det fanns dessutom andelar i tre fina unghästar för dem som ville ta chansen att bli hästägare på riktigt. Sofie Svedins dotter, Mikaela, kom i mammas Jessica Thulin välkomnade alla med ett kördress.. leende. Strax för var kön så lång att det krävdes förstärkning för att välkomna alla. Jägersros marknadschef, Lars Holst, var glad över att så många kunde komma. Folke Forsmarker förklarade hur Easy KB fungerar. Martina och Marcus drömmer om att äga en travhäst. Joakim Lövgren fick många frågor om sin Micael Andersson med kollegor fick jobba träningsverksamhet. Ann-Marie Paulsson från hårt... LRF Konsult bidrog med ekonomisk information.... när över 40 personer ville prova att köra häst.

17 Projekt Hästägaren Slutrapport Sidan 17 av 20 Färjestad 26 oktober Framtidens hästägare på Färjestadtravet blev en riktigt trevlig kväll. Ett fullspäckat program med intervjuer, filmvisning, mässa, frågesport och god mat fick tiden att flyga fram. Höjdpunkten kom i slutet på kvällen då Järvsöfaks delägare, Magnus Frunck, svarade på frågor om hela Sverige älsklingshäst. Vi fick höra om glada minnen vid alla segrar, men också om oro och förtvivlan när Faksen, drabbad av Baron Gruffsjukan, kämpade för sitt liv sommaren Kvällens moderator, Andreas Slätt, bjöd på många leenden under kvällen. Dock inte åt fotografen. Erika Rosvall tog emot med levande ljus på bordet. Alla bord gick åt i travrestaurangen Sören Ohlzon - uppfödare av de Birgitta Wall från Sleipner svarade på frågor framgångsrika Zon-hästarna - delade med sig om Kallblodstravare. av sina erfarenheter. Kornelia Leeb, som precis flyttat till Färjestad, presenterade sig. Peter Petersson, Carl-Erik "Kometen" Till sist fick alla Besökare ställa frågor om Andersson och elever från Lillerudsgymnasiet Järvsöfaks..... till den stolta delägaren Magnus Frunck.

18 Projekt Hästägaren Slutrapport Sidan 18 av 20 Utvärdering Vid evenemangens slut har besökarna haft möjlighet att fylla i ett utvärderingsformulär. 192 personer har gjort detta och resultaten fördelas enligt följande: Intresse för att bli travhästägare... 0% 10% 20%...beredd att inom kort bli hästägare 30% 40% Kvällens information var... 0% 50% 50% 100% 31% Tillräcklig vill bli hästägare, men behöver mer tid 78% 47% Otillräcklig vill inte bli hästägare 14% 16% Ej svar 6% Ej svar 8% Slutsatser av evenemangen Erfarenheterna från piloterna är väldigt positiva. Vi har nu ett bra underlag att bygga vidare på och dessutom en grafisk profil, samt tryckmaterial, som gör att evenemangen nu kan bli en linjeaktivitet. Vi har sett ett väldigt fint engagemang från intressenternas medlemmar, men ser samtidigt ett behov av att kommunicera styrkan i evenemangen till landets proffstränare. Vid skrivande stund har fem travbanor anmält intresse för att arrangera Framtidens Hästägare under våren 2007.

19 Projekt Hästägaren Slutrapport Sidan 19 av 20 Välkomstpaketet Välkomstpaketet ger nya hästägare en positiv start på sitt hästägande. Det första en nybliven hästägare får på posten ska inte vara en faktura. Till varje nyregistrerad hästägare skickar vi därför ut ett välkomstbrev, information om travets organisationer, en stamtavla att hänga på väggen, samt häftet Travinfo. När en ny hästägare registreras går det dessutom ut information till deras hemmabana som möjliggöra för banan att t.ex. skicka en restaurangcheck eller något annat trevligt. Just nu arbetar vi med att programmera datasystemet till att automatiskt generera brev och stamtavlor. Utskicken beräknas starta efter årsskiftet. Övergripande slutsatser och framtidsplaner Projekt Hästägaren har mött stor entusiasm från alla led inom travsporten. Dessutom har det varit ett gott samarbete mellan travsportens olika intressenter - vilket kanske inte är så konstigt då hela vår näring bygger på att det finns hästägare och en efterfrågan på travhästar. Vi har ännu bara sett resultatet av webbplatsen och evenemangen, men de är så positiva att de går över till linje-aktiviteter. Vi måste dock inse att trots höstens fina resultat, så har vi bara tagit de första trevande stegen i att aktivt arbeta med hästägande och travhästägarens förutsättningar. Vi ser minst tre ytterligare områden framför oss som bör adresseras under Analys av hästägares behov - Stärka mervärden av befintliga hästägare. - Söka nya målgrupper för hästägande

20 Projekt Hästägaren Slutrapport Sidan 20 av 20 STC, Svenska Travsportens Centralförbund Travsport i världsklass - tillgänglig för alla Sveriges travbanor drivs som ideella föreningar kallade travsällskap. STC är huvudorganisationen för dessa travsällskap. Vår uppgift är att leda, organisera och utveckla verksamheten inom travsporten. Vi är också ett serviceorgan för sällskapen, aktiva och intresserade. Utveckling & Marknad Projekt Hästägaren drivs på avdelningen Utveckling & Marknad vars uppgift är att leda projekt som utvecklar och marknadsför svensk travsport. Utöver projekten arrangerar vi årligen: Breeders Crown (www.breederscrown.se) Breeders Crown är en alltigenom rättvis tävlingsserie. Ston och hingstar/valacker har lika mycket pengar att tävla om och det är ingen skillnad i prissumma mellan 3- och 4-åringarna. Loppen körs också över hela landet vilket ger alla hemmaplan någon gång. Guldstallet (www.guldstallet.com) Guldstallet är en tävling där du fiktivt äger ett eller flera stall av travhästar. Det handlar om att hitta de hästar i Guldstallet som kommer att tävla bäst under tävlingsperioden och tjäna mest poäng. Guldstallet har pågått sedan 2001 och har drygt registrerade medlemmar. Kontaktinformation Johan Abenius Avdelningschef Markus Myron Projektledare STC - Svenska Travsportens Centralförbund Tel (växel) E-postadress : Postadress: STC, Stockholm Besöksadress: Hästsportens Hus, Solvalla Exp.tid: måndag-fredag kl och

! " # $ $% /)0 / ! "# $%&$ ' # ( " (# '

!  # $ $% /)0 / ! # $%&$ ' # (  (# ' ! " # $ $% &# + # - #!#! "# $%&$ '"& #" ' # ( " (# ' '()* ',( + (& $.) /)0 / 12344244 ') * "++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++, *- ) '+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++,,* ')++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++.,*/

Läs mer

Tränarkåren allt äldre men de yngre kvinnorna blir allt fler

Tränarkåren allt äldre men de yngre kvinnorna blir allt fler Vecka 7-2010 Tuffa damer på hemmaplan Hilda Zonett och Lundås Emelie har två saker gemensamt. De har båda två Bergsåker som hemmaadress och de har båda två tillskrivits titeln landets bästa sto. Det finns

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Inledning Det är en konst att skriva bra propositioner, men med fantasi och god kännedom om materialet som kan tänkas anmäla kommer man långt! Börja med

Läs mer

VART ÄR VI PÅVÄG 2? Fortsatt utredning kring avelsfrågor, gjord av Björn Damm, påuppdrag av ASVT 2013-09-04

VART ÄR VI PÅVÄG 2? Fortsatt utredning kring avelsfrågor, gjord av Björn Damm, påuppdrag av ASVT 2013-09-04 VART ÄR VI PÅVÄG 2? Fortsatt utredning kring avelsfrågor, gjord av Björn Damm, påuppdrag av ASVT 2013-09-04 Bakgrund och Syfte Bakgrund Att uppdatera och fördjupa den tidigare utredningen och därmed belysa

Läs mer

HÄSTFÖRETAG vad krävs?

HÄSTFÖRETAG vad krävs? HÄSTFÖRETAG vad krävs? HÄSTFÖRETAGARFORUM 27 FEBRUARI 2014 NÄRINGSVERKSAMHET kan det vara när Det inte är uppfödningsverksamhet Ointresserad av hästar- hatar hästar Rider inte själv Ensamstående utan släkt

Läs mer

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET 76 GALOPP MAGASINET 76-81 Spelstratergier-del-2.indd 76 08-01-16 14.04.19 Spela på Galopp! BLI RIK PÅ ATT KUNNA MER ÄN ANDRA Åldersvikter... utveckling... tränarstall... och födelsedag viktiga faktorer

Läs mer

Spelregler för. hästföretagare - beskattning

Spelregler för. hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler frågor från hästföretagare

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning All rådgivning på ett ställe Spelregler för hästföretagare Beskattning Spelregler för hästföretagare Beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler

Läs mer

Välkommen till. Visbytravet. visbytravet.se

Välkommen till. Visbytravet. visbytravet.se Välkommen till Visbytravet 2015 visbytravet.se En ny spännande säsong på Visbytravet Vi vill med denna skrift hälsa såväl publik som aktiva inom travsporten hjärtligt välkomna till Visbytravet säsongen

Läs mer

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST

VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST VÄGEN FRAMÅT. ATG MANIFEST ATG ska trygga en långsiktig utveckling för trav- och galoppsporten genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. Så lyder uppdraget från trav- och galoppsporten, som äger

Läs mer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer

BOLAGSFORMER. Allmänt om bolagsformer Allmänt om bolagsformer Det är viktigt att välja rätt bolagsform, då den ger ramarna för verksamheten. Innan det är dags att slutgiltigt bestämma sig för vilken bolagsform man skall välja, är det bra att

Läs mer

Avel och uppfödningsenkät - ej företag

Avel och uppfödningsenkät - ej företag Avel och uppfödningsenkät - ej företag Bilaga 2a Syfte Hästavel och uppfödning med kvalitet Bakgrund Hästnäringens Avelskommitté bildades hösten 2007 genom beslut i styrelsen för Hästnäringens Nationella

Läs mer

Avel och införsel. Stambokens indelning. Importbestämmelser för varmblodig travhäst. Allmänt. Tvångsstartsummor

Avel och införsel. Stambokens indelning. Importbestämmelser för varmblodig travhäst. Allmänt. Tvångsstartsummor Avel och införsel Stambokens indelning Hästar som är registrerade i avdelning I i stambok hos STC har fri starträtt i Sverige samt rätt att delta i premielopp och erhålla uppfödarpremie. Hästar som är

Läs mer

Projektrapport: December 2008

Projektrapport: December 2008 Proffsigare Proffs Projektrapport: December 2008 Projektledare: Mats Norberg, LRF Konsult Box 74 871 22 HÄRNÖSAND mats.norberg@konsult.lrf.se 0611-289 33 Projektägare: LRF Konsult AB Referensperson: Jan

Läs mer

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet?

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Petra Aittola Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Inledning I Sverige finns det årligen två olika stora championat för de unga hästarna. Den ena har blivit kallad som utomhuschampionat

Läs mer

V75 med Giant Superman på Bollnäs. Läget just nu: + 6,5 % Vecka 40

V75 med Giant Superman på Bollnäs. Läget just nu: + 6,5 % Vecka 40 Vecka 40 V75 med Giant Superman på Bollnäs Bollnäs tar över V75-stafetten med en högklassig omgång på lördag. Höstens häst Giant Superman är just nu tvåa bakom Camilla Highness som den vinstrikaste svenskfödda

Läs mer

Marknad & Event 2015. Visbytravet en riktigt bra marknadsföringsplats

Marknad & Event 2015. Visbytravet en riktigt bra marknadsföringsplats Marknad & Event 2015 Visbytravet en riktigt bra marknadsföringsplats Travsporten är en av Gotlands största arenasporter. På Visbytravet arrangerar vi ca 50 tävlingsdagar varje år, varav 16 stycken under

Läs mer

V75-finaler på Gävletravet: Dubbeljackpot, Commander Crowe och Järvsöfaks

V75-finaler på Gävletravet: Dubbeljackpot, Commander Crowe och Järvsöfaks Vecka 45 V75-finaler på Gävletravet: Dubbeljackpot, Commander Crowe och Järvsöfaks På lördag finns chansen att slå vinstrekord i spelet som skapar flest miljonärer. Det är dubbeljackpot på V75 och en ensam

Läs mer

Näringsliv och arbetsmarknad

Näringsliv och arbetsmarknad Näringsliv och arbetsmarknad 30 31 Näringsliv och arbetsmarknad Det utbredda intresset för hästar i Sverige medför en stor efterfrågan på varor och tjänster knutna till svensk hästnäring. En hästägare

Läs mer

Din uppfödning. vad är målsättningen?

Din uppfödning. vad är målsättningen? Din uppfödning vad är målsättningen? Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75 Ett kommersiellt tänkande är viktigare än någonsin. Siktar du på eliten eller bredden, och ser du tillräckligt affärsmässigt på din

Läs mer

Åby Travhästägareförening Bilaga 1 till ÅTHF styrelseprotokoll 120904 2012-09-04

Åby Travhästägareförening Bilaga 1 till ÅTHF styrelseprotokoll 120904 2012-09-04 Åby Travhästägareförening Bilaga 1 till ÅTHF styrelseprotokoll 120904 2012-09-04 Åtgärds-och aktivitetsprogram för Åby Travhästägareförening. Inledning. Enligt stadgarna för Åby travhästägareförening är

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

INFORMATIONSMEMORANDUM Tingsryd 1609 AB (publ)

INFORMATIONSMEMORANDUM Tingsryd 1609 AB (publ) Sidan 1 INFORMATIONSMEMORANDUM Tingsryd 1609 AB (publ) Nyemission under tiden 26 april 25 maj 2011, efter principen först till kvarn gäller. Utgivit i april 2011, 4 sidor+ bilaga. Sidan 2 DU blir ägare

Läs mer

Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto!

Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto! Järvsö Björn & Ingemar, maj 2015. Ingemar Persson belönades 2015 med Sleipners Guldnål. Totalt har Sleipner delat ut 29 guldnålar genom åren. Betäck ditt sto! Bäste stoägare Detta brev ska ses som en inspiration

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

andelsbolag och kommanditbolag

andelsbolag och kommanditbolag H andelsbolag och kommanditbolag av Christer Nilsson Publicerad 2010-03-15 Handelsbolag och kommanditbolag är bolagsformer som har vissa likheter men dess skillnader är viktiga att komma ihåg. Denna artikel

Läs mer

TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Årsredovisning

TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Årsredovisning TRAVKOMPANIET STALL RÖD AB (publ) Organisationsnummer 556606-9349 Årsredovisning 2002-05-01--2002-12-31 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Travkompaniet Stall Röd AB bedriver tävlingsverksamhet med travhästar. Bolaget

Läs mer

Tips, idéer och råd om olika hästägarformer. inom trav- och galoppsport

Tips, idéer och råd om olika hästägarformer. inom trav- och galoppsport Tips, idéer och råd om olika hästägarformer inom trav- och galoppsport Omslagsfoton Framsida - Barracuda efter seger i Breeders Crown 2012. Foto: Lars Jacobsson/Kanal 75. - Riksgalopphästen Street Band

Läs mer

PROPOSITIONER SEPTEMBER 2014

PROPOSITIONER SEPTEMBER 2014 PROPOSITIONER SEPTEMBER 2014 AUGUSTI 23 lördag 24 söndag STARTANMÄLNINGAR 25 måndag 26 tisdag 27 onsdag 28 torsdag 29 fredag 30 lördag 31 söndag SEPTEMBER 1 måndag 2 tisdag 3 onsdag 4 torsdag 5 fredag

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL BDO Malmö Hur äga häst?

VÄLKOMMEN TILL BDO Malmö Hur äga häst? VÄLKOMMEN TILL BDO Malmö Hur äga häst? Kristina Anderson Auktoriserad revisor, partner 070-624 58 06 VI SPEGLAR LOKALA BEHOV OCH GLOBALA ÖNSKEMÅL BDO International är världens femte största revisions-

Läs mer

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse.

Jóhann F ś Ridresor. Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Jóhann F ś Ridresor Jóhann Fri geirsson inbjuder dig att vara med om en exklusiv Islandshästupplevelse. Nu välkomnar han alla oss, som han har lärt känna under sina år i Sverige, att komma hem till honom

Läs mer

Spelregler för. Projektrapport: December 2009. LRF Konsult AB. Box 74

Spelregler för. Projektrapport: December 2009. LRF Konsult AB. Box 74 Spelregler för Hästföretagaren! Spelregler för Hästföretagaren Projektrapport: December 2009 Projektledare: Projektägare: Mats Norberg, LRF Konsult Box 74 871 22 HÄRNÖSAND mats.norberg@konsult.lrf.se 0611-289

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Att välja företagsform

Att välja företagsform Att välja företagsform Ett kortseminarium för den som står i begrepp att starta eget Presenterat av Stockholms NyföretagarCentrum och Aktiebolagstjänst 1 Leif Malmborg leif@ab.se www.ab.se 2 Aktiebolagstjänsts

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Häst som affärs- idé

Häst som affärs- idé Häst som affärsidé Hästföretagare är engagerade Hästföretagare har ett passionerat förhållande till hästar och drivs samtidigt av att göra affärer. De lägger ner många arbetstimmar och investerar i sina

Läs mer

Häst som affärs- idé

Häst som affärs- idé Häst som affärsidé Hästföretagare är engagerade Hästföretagare har ett passionerat förhållande till hästar och drivs samtidigt av att göra affärer. De lägger ner många arbetstimmar och investerar i sina

Läs mer

Att starta företag. Innan du startar. Affärsidé 2011-09-07. Idé Pepp Talang. Vad? Varför? Hur?

Att starta företag. Innan du startar. Affärsidé 2011-09-07. Idé Pepp Talang. Vad? Varför? Hur? Att starta företag Idé Pepp Talang Innan du startar Vad? Varför? Hur? Affärsidé Enkel och kort Fördel om den är ny Behöver utvecklas med tiden Exempel på affärsidé: Att med ansvar och bästa service sälja

Läs mer

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1

TALANG TILL TOPP TIPs från coachen TANkAr från dig 1 TALANG TILL TOPP Tips från coachen tankar från dig 1 Innehåll Förord 3 Du är en del av svensk ridsport 4 En idrott med hästen i centrum 6 Tillsammans 8 Vad är talang? 10 Vad motiverar dig? 12 Sätta mål!

Läs mer

AVTAL OM GEMENSAM VERKSAMHET I ENKELT BOLAG AVSEENDE PROJEKT TROJKA,

AVTAL OM GEMENSAM VERKSAMHET I ENKELT BOLAG AVSEENDE PROJEKT TROJKA, Svenska Ridsportförbundets Dressyrkommitté Ny version 2011-12-19, ersätter tidigare AVTAL OM GEMENSAM VERKSAMHET I ENKELT BOLAG AVSEENDE PROJEKT TROJKA, en satsning mellan uppfödare, ryttare och Svenska

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till idag Titta efter vilken strategi reklammakare jobbat efter i annonser och reklamfilmer. Ni som har marknadsföring i en

Läs mer

Alla har en dröm Många har en vision Vissa har mål Den som lyckas har en plan. Jag Hästföretagare

Alla har en dröm Många har en vision Vissa har mål Den som lyckas har en plan. Jag Hästföretagare Alla har en dröm Många har en vision Vissa har mål Den som lyckas har en plan Jag Hästföretagare Har du en plan? Vill du få struktur på din vardag, ditt arbete och ditt företagande, har du svårt att skilja

Läs mer

Var på hästbarometern befinner du dig?

Var på hästbarometern befinner du dig? 4 Så funkar hästen 6 Välkommen till stallet 8 Ett liv med häst 10 En häst för alla 12 Svenska hästar ska må bäst i världen 14 Hästjobb 16 Gräs är bästa bränslet 18 Häst är bäst HÄST + UNG = HUS. Hästnäringens

Läs mer

HÄSTNÄRINGEN IDAG. hästar gör Sverige till det näst hästtätaste. avlönade heltidsarbeten skapas av hästnäringen.

HÄSTNÄRINGEN IDAG. hästar gör Sverige till det näst hästtätaste. avlönade heltidsarbeten skapas av hästnäringen. HÄSTNÄRINGEN IDAG 360000 hästar gör Sverige till det näst hästtätaste landet i Europa. 30000 avlönade heltidsarbeten skapas av hästnäringen. 46 miljarder kronor är hästnäringens bidrag till den samhällsekonomiska

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

KTH. Företagskatalog Stockholm

KTH. Företagskatalog Stockholm 11111011100 KTH Företagskatalog Stockholm Innehållsförteckning Välkomna 3 Datatjej konferens 4 Sponsorpaketen 6 Sponsortabell 7 Förtydliganden 8 Övrig spons 10 Intresseanmälan 11 Projektgruppen 12 Välkomna

Läs mer

Vecka 36. I korthet innebär förslaget om ny tävlingsstruktur bland annat följande:

Vecka 36. I korthet innebär förslaget om ny tävlingsstruktur bland annat följande: Vecka 36 Solänget med Breders Crown och V75 Derbyhelgen lockade nästan 15 000 till Jägersro och drygt 8 000 åskådare fick i söndags se Commander Crowe med Johnny Takter ta sin elfte raka seger från debuten

Läs mer

travcentrum för uppfödning och träning under utveckling

travcentrum för uppfödning och träning under utveckling travcentrum för uppfödning och träning under utveckling Rundbana Tränlingsanläggning Fornminne Rakbana Sisyfos Välkommen till Sisyfos på Söderby Gård, en anläggning för människor och travhästar. Gården

Läs mer

ASVT:s Trottex AB:s Mässa 2015 Elitauktionen 29 maj Scandic Infra City, Upplands Väsby

ASVT:s Trottex AB:s Mässa 2015 Elitauktionen 29 maj Scandic Infra City, Upplands Väsby ASVT:s Trottex AB:s Mässa 2015 Elitauktionen 29 maj Scandic Infra City, Upplands Väsby Travhästauktioner - kom och skapa nya kontakter ASVT:s Trottex AB, Sveriges ledande arrangör av travhästauktioner,

Läs mer

UNGA TRAVET YRKESBILAGA TRAVSPORTEN GER JOBB LÄRLING TRAVSKOLELEDARE PROFFSTRÄNARE HIPPOLOG HÄSTSKÖTARE FUNKTIONÄR

UNGA TRAVET YRKESBILAGA TRAVSPORTEN GER JOBB LÄRLING TRAVSKOLELEDARE PROFFSTRÄNARE HIPPOLOG HÄSTSKÖTARE FUNKTIONÄR UNGA TRAVET YRKESBILAGA GER JOBB LÄRLING TRAVSKOLELEDARE PROFFSTRÄNARE HIPPOLOG HÄSTSKÖTARE FUNKTIONÄR LEDARE Välkommen till travsporten! Vad vore travsporten utan alla de fantastiska personer som valt

Läs mer

Hästen. i Sverige. betyder mer än du tror. Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande

Hästen. i Sverige. betyder mer än du tror. Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande Hästen i Sverige betyder mer än du tror Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande Hästen i Sverige betyder mer än du tror Som halva Skånes åkermark Med 300 000 hästar i landet behövs nästan 300

Läs mer

PROPOSITIONER JULI 2014

PROPOSITIONER JULI 2014 PROPOSITIONER JULI 2014 JUNI STARTANMÄLNINGAR 23 måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 27 fredag 28 lördag 29 söndag 30 måndag JULI 1 tisdag 2 onsdag 3 torsdag 4 fredag 5 lördag 6 söndag 7 måndag 8 tisdag

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Hästar och uppfödare i Sverige! En sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödning för åren 2007 2011

Hästar och uppfödare i Sverige! En sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödning för åren 2007 2011 Hästar och uppfödare i Sverige! En sammanställning av nyckeltal för svensk hästuppfödning för åren 27 211 Förord Sverige är på flera sätt ett av Europas ledande hästländer. Efter Island är vi det mest

Läs mer

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL Spela på Galopp! SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL GaloppMagasinets spelexpert Geir Stabell har nu kommit till systemspel. Hur du ökar dina vinstchanser och minskar dina insatser. Inte minst

Läs mer

Trava lugnt i vinter!

Trava lugnt i vinter! Travets nummer 4 2006 i detta nummer: 3 Läs om Wilma och hennes kompisar i Romme Trava lugnt i vinter! 9 Fokus på gotlandsrusset 12 Vem är Linda Höijer? dessutom julpyssel & julspelet travskolehästen gymnasieligan

Läs mer

Uppfyllnaden av de spelpolitiska målen är hotade

Uppfyllnaden av de spelpolitiska målen är hotade Sammanfattning 1 Den svenska spelmarknaden är traditionellt reglerad genom att vissa aktörer har exklusiva tillstånd att erbjuda spel om pengar till svenska konsumenter. De exklusiva tillstånden kompletteras

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén

Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Verksamhetsplan 2015 Juniorkommittén Nulägesanalys Det blev en framgångsrik juniorverksamhet på Melleruds GK under 2014, även om antalet juniorer var mindre än förväntat. Under 2014 hade vi på Melleruds

Läs mer

Aktiespararna Sundsvall. 2007 års verksamhetsberättelse (2006-11-30 2007-11-22)

Aktiespararna Sundsvall. 2007 års verksamhetsberättelse (2006-11-30 2007-11-22) Aktiespararna Sundsvall 2007 års verksamhetsberättelse (2006-11-30 2007-11-22) 2007 års verksamhetsberättelse för lokalavdelning 414 Sundsvall Allmänt Sundsvall lokalavdelning är en av Sveriges Aktiesparares

Läs mer

Ändra företagsform 909

Ändra företagsform 909 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ändra företagsform 909 Handelsbolag och kommanditbolag 1 (5) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den

Läs mer

Välkommen! Nu skapar vi Skara Hästland! Informationsmöte 31 oktober, Axevalla Travbana. www.skarahastland.se

Välkommen! Nu skapar vi Skara Hästland! Informationsmöte 31 oktober, Axevalla Travbana. www.skarahastland.se Välkommen! Nu skapar vi Skara Hästland! Informationsmöte 31 oktober, Axevalla Travbana Vid februarimötet framkom En arena för stora hästevenemang En modern rid- och träningsanläggning på Skålltorp En plats

Läs mer

Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt.

Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt. Klimatmatchen 2014 Priser - detta kan man vinna Nationella priser Alla lag/grupper är med och tävlar om följande nationella priser: Resetävlingen Vinns av det lag som samlat flest resepoäng genom att gå,

Läs mer

E F K. Segelflyg. - en sport som passar alla ESKILSTUNA FLYGKLUBB

E F K. Segelflyg. - en sport som passar alla ESKILSTUNA FLYGKLUBB ESKILSTUNA FLYGKLUBB E F K Segelflyg - en sport som passar alla Så här berättar en av klubbens segelflygare: Om du vill veta varför fåglarna sjunger så åk med i ett segelflygplan. Det är en obeskrivlig

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Bilaga 6, till 16 Verksamhetsplaner Öppenhet > Kunskap > Gemenskap

Bilaga 6, till 16 Verksamhetsplaner Öppenhet > Kunskap > Gemenskap Bilaga 6, till 16 Verksamhetsplaner Öppenhet > Kunskap > Gemenskap FS Verksamhetsplan sida: Cim 2 MDRC 3 MiHk 3 NHK 4 NoHs 5 SHS 5 7-HS 6 SkeHk 6 SkHk 7 VHS 7 1 Verksamhetsplaner saknas för: GHS, GHK,

Läs mer

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund

Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Steget från Div 1 till elitspelare är det möjligt? Håkan Åhlund Handledare: Johan Andersson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Sammanfattning Steget från div 1 till elitspelare

Läs mer

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1

ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 ASSOCIATIONSRÄTT I OCH II 2013-10-09 1 VAD ÄR ETT BOLAG? En (i) sammanslutning av fysiska personer med ett (ii) gemensamt syfte Det gemensamma syftet bestäms i avtal Bolaget kan vara juridisk person med

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Erbjudande att investera i en travhäst från Broline

Erbjudande att investera i en travhäst från Broline Erbjudande att investera i en travhäst från Broline Erbjudande att investera i en travhäst från Broline...1 Att bli travhästägare...2 Privat eller i konsortier... 3 Motiv att köpa travhäst...4 Från föl

Läs mer

Fakta och praktisk info Plats: Tid: Pris 1: Pris 2: I priset ingår: InneBAndyKonvenT 2010 16 1 7 april Boende Anmälan och betalning

Fakta och praktisk info Plats: Tid: Pris 1: Pris 2: I priset ingår: InneBAndyKonvenT 2010 16 1 7 april Boende Anmälan och betalning innebandykonvent 2010 16 17 april Bäst även utanför plan bli en attraktiv samarbetspartner Svenska Innebandyförbundet har glädjen att traditionsenligt bjuda in till vårt konvent i samband med SM-finalerna

Läs mer

NORTH EUROPEAN SAILING LEAGUE H T T P : / / W W W. N E S L. S E

NORTH EUROPEAN SAILING LEAGUE H T T P : / / W W W. N E S L. S E 2012 H T T P : / / W W W. N E S L. S E GRAND PRIZE HELT NY RANGE ROVER EVOQUE PRESTATION OCH TUR I KOMBINATION VINNER. ALLA KAN VINNA! VINSTEN AVSER 1 ÅRS FRITT ANVÄNDANDE AV BILEN NESL KONCEPTET Seglingsvärlden

Läs mer

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK FRIHET Svenska Investeringsgruppens vision är att skapa möjligheter för ekonomisk tillväxt och frihet genom att identifiera de främsta fastighetsplaceringarna på marknaden. Vi vill hjälpa våra kunder att

Läs mer

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Om Kyllenius Kyllenius hjälper företag att få en Effektiv ekonomi Vi hjälper våra kunder med löpande bokföring, deklarationer, löner och

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

MINST LIKA MYCKET SOM FRAMTIDEN HAR SOM

MINST LIKA MYCKET SOM FRAMTIDEN HAR SOM PLATS 04 TILLVÄXTPROCENT 81,10 % Framtiden är fortfarande här Sveriges elfte bästa arbetsplats. Det är bra. Men det duger inte för Framtiden i framtiden. Kanske är det därför tillväxten fortsätter. VD

Läs mer

Rivstart - STARTA EGET

Rivstart - STARTA EGET Rivstart - STARTA EGET Rivstart är en av Sveriges absolut populäraste böcker om att starta eget med över 36 000 läsare (januari 2010). Det här är den enda ständigt aktuella och alltid uppdaterade Starta

Läs mer

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU.

Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Sofia Bengtsson Mitt namn år Sofia Bengtsson, jag är 18år gammal. Jag går sista året på Plönningegymnasiet, med inriktning NIU. Där bor jag tillsammans med min häst Pilot. När vi inte går i skolan bor

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010

Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande 2010 1(7) 2011-02-15 Landsbygdsutvecklingsenheten Magnus Nordgren Tfn: 036-15 58 67 Mobilnr: 0705-42 22 58 E-post: magnus.nordgren@jordbruksverket.se Stöd till projekt för främjande av Livskraftigt hästföretagande

Läs mer

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden.

KFUK-KFUM. Huvudbudskap är som tidigare: Var med och skapa mening för stunden och framtiden. KFUK-KFUM Idéförklaring Kampanj 2011 Arbetsdokument senast uppdaterad 2011-03-07 Bakgrund och syfte Kampanjidén för KFUK-KFUM utgår från verksamhetsidén: Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan

Läs mer

SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013

SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 SIF-avel Allmöte i Östanskär Sundsvall lördagen den 6 april 2013 Tre punkter på agendan: 1. Vad fokuserar SIF-avel på just nu? 2. Varför

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

Motion till Trav 1609 AB publikts årsstämma 9 maj 2013

Motion till Trav 1609 AB publikts årsstämma 9 maj 2013 Ekonomisk information På årsstämman den 20 maj 2012 togs ett enhälligt beslut om aktieägarna kvartalsvis skulle få en rapport om bolagets ekonomiska läge. Under 2012 har dessvärre inte en enda kvartalsrapport

Läs mer

Välj rätt bolagsform

Välj rätt bolagsform AV ANNIKA ROSELL SMÅFÖRETAGARE Välj rätt bolagsform Vilken bolagsform passar mig bäst? Den frågan måste både gamla och nya företagare ställa sig. Här kan du läsa om för- och nackdelar med olika alternativ.

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Verksamhetsberättelse för styrelsen i Bergkvara AIF 2013

Verksamhetsberättelse för styrelsen i Bergkvara AIF 2013 Verksamhetsberättelse för styrelsen i Bergkvara AIF 2013 Bergkvara AIF får härmed lämna följande verksamhetsberättelse för 2013. Styrelsens sammansättning: Ordförande: Kent Johansson Vice ordförande: Lena

Läs mer

tillsammans Starta företag i Västmanland!

tillsammans Starta företag i Västmanland! Starta företag tillsammans i Västmanland! Vårt skivbolag gav oss rådet att starta en ekonomisk förening. Då ringde vi Coompanion. - musikbandet 5th Avenue, Västerås Förverkliga din dröm om att starta företag,

Läs mer

Inbjudan till förvärv av aktier i Travkompaniets Stall AB (publ.)

Inbjudan till förvärv av aktier i Travkompaniets Stall AB (publ.) Inbjudan till förvärv av aktier i Travkompaniets Stall AB (publ.) Erbjudande Särskild uppgift Detta erbjudande riktar sig inte till personer vars medverkan förutsätter ytterligare erbjudande, registrering

Läs mer

ATG arrangerar även spel på Trio och Tvilling, men då handlar det om svensk spelpool.

ATG arrangerar även spel på Trio och Tvilling, men då handlar det om svensk spelpool. Vecka 4 Vinn 46 miljoner när Halmstad kör V75 och skrällekipaget är med igen Förra veckan skrällde det rejält på Åbys V75:a. Redan innan sista avdelningen skulle köras stod det klart att inget system skulle

Läs mer

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för?

Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Visst vore det kul... om du kunde tjäna mer pengar på det du brinner för? Kerstin Sahlin Sahlins Struts 2010/2011 Omsättning: +50 % Besökare: +40 % Med inspiration från Kurbits införde vi dagliga guidade

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Vi har också hembakt fika & smörgåsar. På stallbacken finns grillade hamburgare inkl. dryck för 50kr

Vi har också hembakt fika & smörgåsar. På stallbacken finns grillade hamburgare inkl. dryck för 50kr FUNTIONÄRER: Måldomare: Sören Agnemo Bandomare: Mikael Svanberg Gemensam nämnd: Ulf Albertsson, Sara Larsson, Johan Berg Huvudstarter: Leif Johansson Ekipagekontrollant: Carina Nilsson Resultat/målkamera:

Läs mer

På turné med första anhalt Vaggeryd

På turné med första anhalt Vaggeryd Rättvik ärar Ego Boys Minne Vecka 22-2010 Vad passar bättre efter en elitloppshelg än att minnas vinnaren av ett av de mest omtalade Elitloppen genom tiderna. När V75 kommer till Rättvik på lördag hedras

Läs mer

Bilaga 3; Anvisningar blanketter för ekonomisk rapportering till SvFF

Bilaga 3; Anvisningar blanketter för ekonomisk rapportering till SvFF 1 Bilaga 3; Anvisningar blanketter för ekonomisk rapportering till SvFF Denna beskrivnings syfte är att dels underlätta för föreningarna vid den ekonomiska rapporteringen till Svenska Fotbollförbundet,

Läs mer

Så här anmäler du förändringar i ägande och verksamhet

Så här anmäler du förändringar i ägande och verksamhet 1 Så här anmäler du förändringar i ägande och verksamhet Om det sker förändringar i ditt bolag som har serveringstillstånd ska du anmäla detta till tillståndsenheten. Det kan till exempel vara om ägarförhållandena

Läs mer

Sanningen är den att många företag inte når större framgång än deras anställda vill. Där- för beror framgången på de anställdas vilja

Sanningen är den att många företag inte når större framgång än deras anställda vill. Där- för beror framgången på de anställdas vilja Framgång Framgång kommer alltid inifrån. Allt ett företag gör och förmedlar påverkar hur framgångsrikt företaget är. Inget företag är framgångsrikt utan sina kunder. Så vad gör företaget för sina kunder

Läs mer

PRAKTISKA TIPS FÖR FÖRETAGARE

PRAKTISKA TIPS FÖR FÖRETAGARE PRAKTISKA TIPS FÖR FÖRETAGARE 2015 www.horsesmadeinsweden.se Horses made in Sweden är en gemensam kraftsamling för att sätta den svenskfödda hästen i centrum. Vi är många som är glada och stolta över våra

Läs mer