Är inte livet mer? Matt.6: Av: Johannes Djerf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Är inte livet mer? Matt.6:25 34. Av: Johannes Djerf"

Transkript

1 Är inte livet mer? Matt.6:25 34 Av: Johannes Djerf Ett av mina favoritdjur är denna underbart sköna skapelse, kossan. Jag har till och med önskat ibland att jag själv var en ko. Mitt i ens bekymmersfulla vardag så är det många gånger jag skulle vilja byta bort allt med kon som verkar ta dagen med ett oerhört lugn och verkar vara helt fri ifrån bekymmer där han sakta går och smaskar i sitt gräs eller ligger och jobbar på brännan i solen utan att vara beroende av tid. Dock så överraskades jag i höstas då jag mötte en ko, som inte bara ingöt frid. Det var en helt vanlig dag hemma i Håkanstorp som vi möttes av ett koljud. Vi tänkte först att det måste vara radion eller tv:n, men när allt av detta var avstängt och hördes igen, så gick vi till fönstret och där, mitt framför våra ögon så stod det en ko som tittade med stora ögon på oss. Bortanför vårt hus finns en liten kohage men som hon idag genom en öppen grind hade lämnat. Men det var inte de rofyllda koögonen som vi mötte. Hon tittade bortåt mot hennes kopolare som stod och tittade på henne, och hon längtade hem igen där hon gick. Kanske hade det nya gräset och grannens blommor upplevts som väldigt härligt för en stund, men hon hade förlorat tryggheten, sin familj, ja hela hennes identitet som ko utanför hagen och hon ville inget annat än att komma tillbaka till friden igen. Hon gick fram och tillbaka hela eftermiddagen och brölade, fylld av oro och bekymmer. Jag vet inte, jag är inte så duktig på just kossors beteenden, men kanske var det så att genom att hon plötsligt såg en öppen grind, så blev hon också bekymrad över att allt inte var som det brukade vara. Och oron som plötsligt infann sig gjorde att hon också trodde att svaret på bekymret var att gå ut och gå ännu längre bort ifrån hagen, men bekymren blev bara fler. Vilket jag tycker liknar vårt liv ganska så mycket. Då alla möjliga oväntade grindar, oväntade saker hela tiden sker och stör, då vi också tillåter att bekymra oss ännu mer och till och med gå ännu längre bort ifrån vår trygghet. Bort ifrån livets hage, livets väg Jesus kristus som själv är Herre över friden. Vi låter bekymren istället ta över och vi går bort ifrån vår förtröstan på att Gud är Gud, då vi tillslut ibland blir så pass uppgiva att vi har svårt att hitta tillbaka och veta hur vi ska bli fria ifrån all oro och hitta hem till lugnet.

2 Ja, det verkar som att vi människor har en dragning till dessa oväntade öppna grindar, en benägenhet till att oroa oss, vissa mer än andra, men bekymmer och oro verkar ha följt människan i alla tider och det verkar som att vi oroat oss för nästan samma saker i stor eller liten skala. Att vara fiskare, som flera av Jesu lärjungar var vid den galileiska sjön innebar oftast ett stabilt liv. Man hade en hyfsad god inkomst i livet. Flera av de som livnärde sig som fiskare hade till och med daglönare till hjälp, som t.ex. Sebedeus, Johannes och Jakobs pappa. Fisket var väldigt viktigt för städerna längs sjön som var mycket rik på fisk. Men att vara fiskare, var ändå inte bekymmersfritt, som vi lätt kan tro bara om man får göra det man tycker om och har en bra inkomst. Utan det var slitsamt. Man fiskade oftast hela nätterna då stora stormbyar kunde komma ned ifrån de omkringliggande bergen. Jag har själv varit där och sett det, hur det väldigt snabbt blåser upp till väldiga vågor när kvällen kommer då fiskarna oftast begav sig ut. Så det krävdes både mod och kraft och en stor dos av tålamod. Då man behövde lära sig att samarbeta då man oftast jobbade tillsammans i en och samma båt. Och vissa nätter fick man heller inte en enda fisk, trots all hård kamp ute på vattnet. Vilket skapade oro och tvivel inför framtiden, inför ekonomin. Oro inför andra människors tyckanden och krav ifrån städerna runt sjön där många mer eller mindre levde på deras fångst. Man oroade sig för hur sin familj skulle få tillräckligt med mat och kläder att värma sig med när det blåste som mest. Kläder och mat, ett bekymmer som många människor runt om i världen lever med än i dag. Och även vi som har mat och kläder, skapar nya bekymmer utifrån vårt välfyllda kylskåp och överfyllda garderob. Ingen verkar vara fritagen bekymmer, hur bra man än har det i våra ögon mätt. Vad gör jag med hälsan när den inte är som den ska, när det är svårt att lyssna och samarbeta, när vänner sviker och de egna misslyckanden tynger ner? Människors krav och tyckanden hänger över oss som ett ständigt orosmoln. Vad ska jag göra, vad ska jag säga för att vara omtyckt och godkänd av andra och samhället? Hur ska det gå med min framtid? Hur ska jag klara av alla prov på en och samma vecka i skolan? Vad ska jag göra när jag har pluggat klart, vad ska jag göra med mitt arbete om jag inte trivs? Vad vill jag egentligen göra? Hur ska jag klara av att betala av lånet på huset? Hur ska jag göra om elpriset ökar igen? Förresten, var är min plånbok? Hur ska jag få ihop min tid? Hur ska jag få en semester? Hur ska det gå för mina barn? Vad ska jag göra för att de ska må bra? Kommer de att lyckas? Kommer jag att lyckas?

3 I ett samhälle där det knappt aldrig blir helg och där lampan alltid lyser så blir många utmattade av all oro, nedstämda och deprimerade av alla bekymmer, ibland stora och oanmälda men oftast små och som man själv har varit med och snickrat ihop. Många ligger sömnlösa och stirrande upp mot taket. Vi tappar koncentrationen på vårt arbete. Man har svårare att vara närvarande i samtal och i möten med andra människor, därför att tankarna är någon helt annanstans, vilket begränsar vår omsorg och kärlek till andra människor. Bekymren dränerar oss på glädje och kraft men det påverkar alla relationer med andra omkring oss. Det har ni märkt tror jag. Ingen mår bättre av att umgås med någon som ständigt oroar sig för saker och ting. Men måste det vara så här? Är det bara ett konstaterande att vi är oroliga till vår natur och att det bara är att gilla läget? Är inte livet mer än bekymmer? Hur hittar jag hem till den där rofyllda hagen igen? I en undersökning som gjorts så sägs det att 40% av vår oro gäller sådant som kommer att hända. 30% sådant som har hänt som vi inte kan göra någonting åt. 12% vad andra människor tänker och tycker om oss, 10% vår hälsa och 8% gäller sådant som vi verkligen kan påverka. 8 %, alltså nästan all oro och bekymmer saknar en grund. Och därför så ber Timon och Pumba oss att sjunga med i denna sång ( Och därför så säger han som är Herre över livet till lärjungarna som sitter och lyssnar till honom på en av kullarna runt deras egen fiskesjö, så här i Matt Jesus vet att bekymmer tar på våra krafter. Att bekymmer intar områden i vårt liv, och smular sönder tankar där det egentligen borde vara glädje och frid. All oro gör att vi kommer ifrån honom, då grubbleriet gör att det handlar om mig. Därför så säger Jesus att har du lärt känna livets väg, du som har varit i hagen och vet hur vilken frid som finns där. För dig som har lärt känna rikedomarna som Himmelen ger. För dig som valt att samla dina skatter i himlen och inte bara på jorden, för dig som har lärt känna den Herre som verkligen ger liv så gör er inte några bekymmer för ert liv. Stanna hos mig. Hoppa inte ut, gå inte längre bort ifrån min frid. Bekymmer skapar alltid nya bekymmer, förtrösta på mig! Jag vet att allt kan hända under livet, men hos mig så kan du vara trygg, för det är inte du som är herre i livets hage utan jag säger Jesus som alltid lämnar efter mig frid!

4 Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlös, Joh.14:27. Gör er inte bekymmer för ert liv. Livet är så mycket mer än att oroa sig för mat eller kläder. Jesus menar inte att vi ska sluta bry oss om kläder eller att sluta äta. Han vet att vi behöver kläder. Han vet att vi behöver mat. Han lär oss att be om bröd både för idag och för dagen som kommer. Så han vänder sig inte emot att vi planerar, tänker och har omsorg om det som kommer utan det är emot bekymren som Jesus vänder sig emot. Oro och omsorg är två helt olika saker. Att ha om omsorg om sin pappa som är sjuk t.ex. driver oss till handling men oro och bekymmer förlamar oss. Och Jesus vet detta! Jesus vet vad grävandet i bekymmer gör med oss och hur mycket de skadar oss och andra. Och därför så lyfter Jesus upp oss och värdet av oss, före bekymren som många gånger gör att vi glömmer bort Gud och den som han som skapat oss till att vara. Det liv, som Gud givit oss, är viktigare än mat och dryck, som uppehåller livet. Kroppen, som Gud har skapat, är så mycket viktigare än kläderna, som värmer den. Och om Gud som har givit både livet och kroppen, skulle inte han också då bry sig om det som är mindre än detta? Skulle inte Gud då bry sig om allt som oroar oss? Jesus ger oss ett väldigt enkelt svar på våra bekymmer genom att berätta att vår far har allt i sin hand, himmel och jord, liv och död och allt däremellan, så bekymra dig inte! Väldigt enkla ord, underbart tröstande, men ändå de svåraste orden som finns. För hur blir dessa ord verklighet? Jag är en av många som mitt i alla bekymmer och mitt i all oro som försvagar mig ändå försökt att lyssna på dessa ord, men ändå så oroar jag mig, och arg blir jag om inte bekymren försvinner, när jag faktiskt försöker lyssna till Jesu ord, men ändå inte blir fri. Jag kan inte säga att jag har alla svar på frågan i alla situationer, men när jag läser den här texten igen så hittar jag några nycklar och det första är att bli en fågelskådare. Stanna kvar här hos mig i min hage och se på himlens fåglar och lyssna på deras sång säger Jesus. Jag vet att ni tonåringar tycker att jag låter väldigt dassig när jag säger detta, men nästa gång du går ute i skogen, eller är ute på ängen, pröva att stanna upp och lyssna på sången ifrån himmelen. Varje morgon när jag ska cykla till kyrkan och jobba så kan jag stå länge och bara lyssna, det är en sådan konsert i träden som berättar om att det finns något mer som för mig bortanför alla bekymmer.

5 Även om det nu under våren handlar mest om raggningsrop om att få kramas hårt med en annan fågel, så känns det som att fågelsången är en lovsång om Guds godhet. En fågel hjälper oss att lyfta vår inre människa till Gud och att därför också leva bekymmerslöst. Fågelskådning ger oss en himmelsk rikting som berättar att det börjar hos Gud och inte i mig och mitt. Fågelskådning gör att vi förstår att det är Gud som ger oss det vi behöver, det är inte vi och vårt egna som ger oss liv eller inte liv. När korpens ungar flaxar omkring och ropar till Gud, då är det jag som ger dem föda säger Herren till Job i GT. Fåglarna sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, och ändå så ger deras himmelska fader dem mat säger Jesus. Så lyft blicken ifrån dig själv och bli en fågelskådare och inte en navelskådare! Jesus ber oss också att stanna upp och titta på blommorna. Det är bara sådana här pensionärs intressen som Jesus ber oss att ha som ni märker, men de ger oss en väldigt bra bild, även om vi inte just älskar varken fåglar eller blommor. Blommorna står för allt detta vackra som vi så många gånger bara springer förbi ibland alla andra synintryck som vi får under en dag och Jesus ber oss att stanna upp och vara närvarande med våra ögon och se det som du har och inte bara allt du inte har. Se allt det vackra runt omkring dig som inte du varit med och skapat eller måste vara med och själv skapa. Våga se till allt som bara finns där och öva dig i att vara tacksam över det lilla. Det kommer föra dig bort ifrån bekymren och närmare hem till livets hage av frid, där det är tänkt att du ska vara. Det handlar om att öva sig i att söka Gud. Liljorna och blommorna på ängen de sänker ner sina rötter i jorden, vilket vi också behöver för att växa oss bekymmerslösa. Vi behöver sänka oss djupare och djupare i Guds kärlek. När Jesus talar om hur han mättar fåglarna med det som de behöver så säger han något som vi varje morgon behöver lyssna till och fylla vårt inre med är inte ni värda mycket mer än de? När Jesus talar om blommarna som han förskönar ängen med så säger han hur mycket mer skall han då inte klä er. En kärlek som vi behöver öva oss att lyssna till. Mer än allt tal om bekymmer och struntprat som vi medvetet fyller oss med under vår dag. Öva dig istället i Gudsfruktan säger Paulus säger till Timoteus i 1 tim.4. Gudsfruktan är på allt sätt nyttig, eftersom den har löfte om liv, både för den här tiden och den kommande, v.8. Sök dig nära ordet, och dröj kvar där även om tiden försöker tränga sig på och ge dig bekymmer, så att du blir både rotfast och trofast. Sug åt dig Ordet, och öva dig i att memorera Guds löften till dig som är fria ifrån allt vad bekymmer heter. Löftet i fil.4. för att ta ett exempel.

6 Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. Då skall Guds frid bevara era hjärtan, det är stort löfte! Öva dig till att söka dig nära Gud i bönen, och hylla honom för den han är, även de dagar då han inte verkar visa sig. Det är inte enkelt, men när vi i våra böner utgjuter våra bekymmer inför Herren så har han lovat att förvandla vår oro till frid. Och det finns en underbar kraft att uppleva då man är i den situationen att man kan lita på Jesus i stället för att ständigt gå omkring och bekymra sig. I bönen så släpper bekymmerskrampen. Om du tittar på ordet bekymmer så finns det ju ett stort budskap i själva ordet. Mitt inne i det ordet finns bokstäverna K Y M. Det anger att något är "kymigt", alltså sunkigt & besvärligt. Men före de bokstäverna står ordet BE. Och efter de bokstäverna står ordet MER. Alltså BE MER när du får det KYMigt! Börja inte vid bekymren. Efter allt detta söker hedningarna, säger Jesus, alltså de som söker och söker efter att hela tiden bli nöjd och tillfredställd men som aldrig blir det. Som Guds barn, som himmelrik så har du mött den frid som kan släcka all törst efter mening, och all hunger efter liv. Och hos honom så får du veta att han på alla sätt hjälper den som älskar honom, och att han har allt som du behöver och ger i överflöd till dig! Allt det du behöver för att kunna leva och göra nytta. Allt det du behöver för att kunna hjälpa andra att hitta in i ett rikt och meningsfullt liv. Sök först Guds rike, så skall ni få allt det andra också. Sök först Jesus, vår Kung och vår Herre och låt han regera! Sök hans vilja på alla områden. Låt han var den han är, Herre i ditt hem, i ditt äktenskap, i din familj, i din moral, ditt yrke, din skola, din ekonomi, din livsstil. Här finns ännu en viktig nyckel tror jag i att bli fri bekymmer. Var inte din egen Herre som snickrar ihop bekymmer som ändå inte har någon grund. Vi är duktiga på att älta och förstora eller att ta bekymren med en klackspark, lite som Timon och pumba, säga Hakuna matata och inte riktigt bry sig, men inget av detta bekymmersnickeri har vi fått som uppgift. Utan vi har i ansvar att gå till Gud med våra bekymmer. Ett ansvar i att öva oss att göra oss av med dem genom att låta Jesus vara Herre! Gud försörjer fåglarna genom att i naturen förse dem med vad de behöver. Men de får själva laga middag åt sig genom att plocka sädeskornen och maskarna. Alltså, vi kan fullständigt lita på Guds omsorg men vi behöver också plocka maten, och våga släppa taget om våra bekymmer.

7 Vi säger jag har inte tid att åka och hälsa på henne eller gå på bönen ikväll, för jag behöver göra detta istället och det skulle bara skapa mer bekymmer att göra det eller, jag kan inte ge den här månadens sista pengar i kollekten, de ska gå till en ny tröja eller de måste jag spara till semestern. Men öva dig istället i att faktiskt ge dig iväg till din vän även om tiden säger något annat. Våga ge de sista pengarna i kollekten och upptäck att givande, ger mer än att hålla på sitt. Jag har aldrig mött någon som är ledsen och orolig när man varit med att ge, däremot har jag mött flera bekymmer och nedstämdhet när man hållit på sitt eller slösat av sina rikedomar på fel ställe. Öva dig i Gudsfruktan, låt Gud som givare påverka ditt liv och dig som givare, så tror jag att bekymren också kommer vika undan. Detta finns nerlagt hos dig. Gud vet vilken förmåga och kunskap som du egentligen har omkring detta och vad hans ande kan ge dig ledning och kraft till! Vår kära ko utanför huset i Håkanstorp kom till slut hem till sin Hage framåt kvällen. Med hjälp av hennes vårdare så hade hon hittat tillbaka hem igen, och när jag cyklade till jobbet dagen efter så såg det ut som hon var lyckligare och lugnare än någonsin. Din herde och vårdare vill även ta med hem igen, till friden i livets hage, på livets väg där allt fortfarande kan hända, svårigheter och bekymmer, de kommer då och då, men du kan vara trygg. Livet är så mycket mer! Upptäck det och kasta alla dina bekymmer på honom, för han har omsorg om er, 1 petr.5:7.

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel Du känner att du behöver få hjälp att komma vidare i din tro. Det är så lätt att fastna. Bli sittande... Och suckande... Du längtar efter att få leva ut din tro och din kärlek på ett friskare sätt i hem,

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Fly inte din verklighet

Fly inte din verklighet Fly inte din verklighet Av: Johannes Djerf Just nu, över hela vår jord så är människor på flykt. Man räknar med att ca 50 miljoner människor runt om i världen har lämnat sina hem pågrund av fattigdom,

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

PROGRAMMANUS SKAPELSEMYTER. FADER KORP En inuitisk skapelsemyt. Av: Lena Gramstrup Olofgörs. Berättare: Sten Ljunggren. Musik: Gabriella Hansson

PROGRAMMANUS SKAPELSEMYTER. FADER KORP En inuitisk skapelsemyt. Av: Lena Gramstrup Olofgörs. Berättare: Sten Ljunggren. Musik: Gabriella Hansson PROGRAMMANUS PRODUCENT: LENA GRAMSTRUP OLOFGÖRS PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA7 SKAPELSEMYTER FADER KORP En inuitisk skapelsemyt Av: Lena Gramstrup Olofgörs Berättare: Sten

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever.

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. 1 Tessalonikerbrevet 4 (4:1 12) Ett liv i helgelse 1 För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. Nu ber och uppmanar vi er i Herren Jesus att

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator Bli hållbar som student Marie Thérèse Överström Kurator 2 Sinnesrobönen Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden MÖ1 3 Stress

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Sändningsgudstjänst Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Som Fadern har sänt mig sänder jag er. Sedan andandes han på dem och sade: Ta emot helig Ande. (Joh 20:21-22) Jesus den som Fadern

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Kapitel 1 - skolstart

Kapitel 1 - skolstart Den Magiska Dörren Kapitel 1 - skolstart Hej! Jag heter Morfis Morrson. Jag är 10 år och går på Morfis skolan. Mitt hår är ljusblont och jag har blågröna ögon. Jag är ungefär 140 cm. Mina intressen är

Läs mer

Resans mål är Himlen

Resans mål är Himlen Resans mål är Himlen Fil.3:12 21 Av: Johannes Djerf Det är sportlovsläger, jag är 15 år och befinner mig högst uppe på Åreskutan, 1420 meter över havet. För första gången under hela veckan så hade kabinbanan

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Överlåten. Av: Johannes Djerf

Överlåten. Av: Johannes Djerf Överlåten Av: Johannes Djerf Inför dagens predikan så har det fastnat ett ord i mitt huvud, och det ordet är överlåtelse. Ett ord som jag dras emot, jag vill överlåta mig, jag vill ge allt till Gud. Alla

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: 1 Kungaboken 17:17-24; Lukasevangeliet 7:11-17 Övriga texter: Uppenbarelseboken 2:8-11 Tema: Döden och livet Firningsdag: 16 söndagen efter

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS 28 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (13 OKTOBER 2013) HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 17: 11-19 Tio spetälska botas Under sin vandring mot Jerusalem följde han gränsen

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Redaktör Bibelguiden: Reine Toth Grafisk formgivning: Martin Gunséus Omslagsfoto:

Läs mer

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna):

KÄNSLA AV SAMMANHANG. Uppskattad dygnsdos i gr. och preparat (de sista 30 dagarna): KÄNSLA AV SAMMANHANG Datum för ifyllandet: Intervjutillfälle nr: Intervjuare: Individens namn: Kön: Födelse år: Antal år i missbruk (med uppehåll): Drogfri dagar (nu): Initiativtagare till kontakt med

Läs mer

Den magiska dörren By Rasmus Östlund

Den magiska dörren By Rasmus Östlund Den magiska dörren By Rasmus Östlund Kapitel 1 Hej Hej jag heter Bert och min bästa vän är Gårdon. Jag går på Jadolfsgårdens skola. Jag är 10år och jag går i 4c. Vi brukar åka slalom efter skolan. Vi spelar

Läs mer

En midsommarnattsdröm

En midsommarnattsdröm En midsommarnattsdröm Scener ur Shakespeares komedi 1 FÖRSTA AKTEN (i staden) SCEN 1 (MUSIK. Sommar i stan.,, och fnissar och jagar runt varandra. landar ) Kära lyssnare. Jag ska be att få presentera mig.

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen

Perfekt! Linda Eklund 6 b. Kullen Perfekt! Om alla hade mat Om alla hade kläder Om det inte skulle vara krig då skulle allt vara ra Om alla skulle ha vänner Om alla hade allt då skulle världen vara perfekt Linda Eklund 6 b Kullen Det finns

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Vita arkivet. Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet.

Vita arkivet. Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet. Vita arkivet Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet. Det här kapitlet känns helt rätt för mig att skriva här

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Skriv över mina dagar, ditt namn

Skriv över mina dagar, ditt namn Skriv över mina dagar, ditt namn Av: Johannes Djerf När jag läser en tidning så skummar jag oftast bara igenom den och läser rubrikerna och är det någon rubrik som känns väldigt intressant så läser jag

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION 1 ETT VARMT TACK TILL ALLA SOM BESVARADE ENKÄTEN. MED ER HJÄLP HAR VI FÅTT VÄRDEFULL KUNSKAP OM HUR BARN OCH UNGDOMAR I KRONOBERGS LÄN MÅR. VILL DU VETA MER OM RAPPORTEN

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Jag studerar på Vård och Omsorgsprogrammet för ungdomar 14 18,2 Vård och Omsorgsutbildning för vuxna Komvux Vård 35 45,5 Eductus 28 36,4 Kommentarer till ovanstående

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 4-6. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 4-6. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 4-6 Elevhäfte UPPGIFT I HISTORIA ÅRSKURS 6 Framställningar av historien En statsminister, en statlig myndighet och en elev på högstadiet berättar om Sveriges historia Den svenska

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Sönd f Domsöndagen 3 årg, "Det saliga skådandet", Kållereds kyrka 2011-11-13

Sönd f Domsöndagen 3 årg, Det saliga skådandet, Kållereds kyrka 2011-11-13 Sönd f Domsöndagen 3 årg, "Det saliga skådandet", Kållereds kyrka 2011-11-13 Den dagen, säger Herren Gud, låter jag solen gå ner vid middagstid och lägger jorden mörk på ljusa dagen. 10Jag vänder era fester

Läs mer

Reseberättelse Groningen, Nederländerna HT12

Reseberättelse Groningen, Nederländerna HT12 Reseberättelse Groningen, Nederländerna HT12 Varför valde jag att åka utomlands Jag valde att åka på utbytestermin för att erhålla alla de fördelar ett utbyte kan föra med sig. Jag var intresserad av att

Läs mer

Drottningens gåta Elevmaterial

Drottningens gåta Elevmaterial SIDAN 1 Kapitel 1 De vilda hundarna 1. Vad tror du att Sif mumlar till Aram när han säger: Bara en liten bit till. Det klarar du. 2. Varför tror du att Aram vill att Sif ska gå först över bron? 3. Titta

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Björkbacken musik Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 1,6 D. Oftast 13 21,3 E. Alltid

Läs mer

kapitel 1 Ett fall att lösa

kapitel 1 Ett fall att lösa Väskan är stulen kapitel 1 Ett fall att lösa Hej jag heter Lina. Jag har ljust hår och blåa ögon. Min favorit färg är rosa. I denna boken löser jag ett fall som handlar om en resväska som blir stulen med

Läs mer

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera?

Uppdrag: Huset. Fundera på: Vilka delar i ditt hus samverkar för att elen ska fungera? Uppdrag: Huset Praktiskt arbete: (Krav) Göra en skiss över ditt hus. Bygga en modell av ett hus i en kartong med minst två rum. Koppla minst tre lampor och två strömbrytare till ditt hus. Visa både parallellkoppling

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Jag inleder med att läsa en liten berättelse

Jag inleder med att läsa en liten berättelse GUD ÄR NÄRMARE ÄN DU TROR Predikotema våren 2007 Korskyrkan Borås den 4 mars 2007, av Micael Nilsson Söndagens tema: När man tappat bort det viktigaste Jag inleder med att läsa en liten berättelse Det

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Mouseingham Palace. Precis som i alla palats så finns det en kung, en drottning och en prinsessa. Kungen, Musvard III. Drottningen, Musabeth IV

Mouseingham Palace. Precis som i alla palats så finns det en kung, en drottning och en prinsessa. Kungen, Musvard III. Drottningen, Musabeth IV Mouseingham Palace Hej! Mitt namn är Sir. Mousalot. Jag är truppledare över Museingham Palaces riddartrupper, Jag är uppvuxen här, min far har jag aldrig känt till, han dog i strid när han skulle skydda

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

Text och bilder gjorda av Rickard Johansson, TE14A Realgymnasiet.

Text och bilder gjorda av Rickard Johansson, TE14A Realgymnasiet. Tre porträtt Text och bilder gjorda av Rickard Johansson, TE14A Realgymnasiet. Inledning Jag har använt min vän Marko till detta miniprojekt. Han har valt att beskriva sig själv i tre ord, besserwisser,

Läs mer

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll LIVET PÅ VÅR GÅRD! Vi vill dela med oss av vår glädje som livet på gården har gett oss. Vi som bor här är Johanna och Micke och våra barn i åldrarna 2-15 år. Vi är även familjehem barn sedan en lång tid

Läs mer

En bok om mig Veronica Larsen

En bok om mig Veronica Larsen En bok om mig Veronica Larsen Tack mamma och pappa för att jag finns 2011 Veronica Larsen En bok om mig September 1985 föddes jag, Veronica Paulina Maria Larsen. Det här är en bok om vad som varit viktigt

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument

Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Algebra, polynom & andragradsekvationer en pampig rubrik på ett annars relativt obetydligt dokument Distributiva lagen a(b + c) = ab + ac 3(x + 4) = 3 x + 3 4 = 3x + 12 3(2x + 4) = 3 2x + 3 4 = 6x + 12

Läs mer

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur Isblåa ögon Jag åker i hamnen längst vattnet på väg hem från Micken, det är helt spegelblankt. På vattnets yta ser jag spegelbilden av en flicka. Hon ser ut att vara ungefär 14 år. Hon har solblekt blont

Läs mer

Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål

Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål Intervju med Årets teknikkvinna 2011 Anna Pernestål Anna Pernestål är utsedd till Årets teknikkvinna 2011. Hon är civilingenjör i teknisk fysik och har doktorerat inom fordonsdiagnos. Hon är dessutom triathlet

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori

Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Invandrade kvinnor i projektsamhället vad innebär det mångkulturella som projekt? Matilda Wrede-seminarium 15.3.2010 Salla Tuori Möten i det mångkulturella Etnografi (2002-2004) i ett sysselsättningsprojekt

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar:

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Illamående och kräkningar efter cellgiftsbehandling Frågor-&-Svar Broschyr Skriven av en patient Personlig information Namn: Adress: Postnummer: Postadress: Telefon:

Läs mer