Öppna jämförelser folkhälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Öppna jämförelser folkhälsa"

Transkript

1 Kommentarer Västra Götaland Öppna jämförelser folkhälsa Den 15 december offentliggjorde Socialstyrelsen, tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting samt Folkhälsomyndigheten, Öppna jämförelser folkhälsa Det är andra gången som Öppna jämförelser folkhälsa presenteras; första gången var Öppna jämförelser folkhälsa 2014 innehåller 41 indikatorer fördelade på tre områden Hälsan i befolkningen, Livsvillkor och levnadsförhållanden samt Levnadsvanor, se lista nedan, och de presenteras på kommun- och landstings-/länsnivå. Dessutom finns data för bakgrundsvariabler, t ex invånarantal, medellivslängd och förvärvsarbetande redovisade (se nedan). Indikatorerna är hämtade från befintliga registerdata och befolkningsenkäter. Resultaten presenteras så att kommuner/landsting/län med mest fördelaktiga värden rankas högst. Vissa indikatorer finns inte listade per kommun eftersom underlaget är för litet. Indikatorer Öppna jämförelser folkhälsa 2014 Livsvillkor & levnadsförhållanden Behörighet till gymnasieskolan Trygg miljö (avstått från gå ut ensam) Unga som varken arbetar eller studerar Ekonomisk bistånd (hushåll) Slutförda gymnasiestudier Långtidsarbetslöshet Långvarigt ekonomiskt bistånd Tillit till andra människor Trygg i skolan Pedagogisk utbildning inom förskolan Barns deltagande i förskoleverksamhet Besvär av ensamhet bland äldre Tillgång till gång- och cykelvägar Tillgång till parker, grönområden och natur Deltagartillfällen i idrottsföreningar bland unga Valdeltagande Invånarnas möjlighet till inflytande på beslut och verksamheter inom kommunen Upptäckt och samverkan - våld i nära relationer Levnadsvanor Fysisk aktivitet med minst 30 minuter per dag Konsumtion av frukt och grönt Daglig rökning Rökande (+ snus) blivande mödrar Riskkonsumtion alkohol Stillasittande fritid Patienter som diskuterat levnadsvanor med läkare (ÖJ: tobaksvanor vid besök PV)

2 Gynekologisk cellprovkontroll (ÖJ cancer) Hälsoutfall Medellivslängd Självskattat allmänt hälsotillstånd Psykiskt välbefinnande Fetma ( BMI 30 vuxna) Skador bland barn Fallskador äldre Tandhälsa vuxna + barn Klamydia ungdom (15-29 år) Tonårsaborter Hjärtinfarkt Lungcancer Hälsopolitiskt åtgärdbar dödlighet Åtgärdbar dödlighet i ischemisk hjärtsjukdom Regelbunden konsumtion av sömnmedel/ lugnande medel Självmord och dödsfall med oklart uppsåt Barn vaccinerade mot mässling, påssjuka, röda hund (MPR) Varför är just dessa indikatorer valda? Indikatorerna har valts i samråd med företrädare för kommuner och landsting samt experter och bygger på data som hämtats från befintliga register och enkäter som genomförs regelbundet. Indikatorerna som fanns i Öppna jämförelser folkhälsa från 2009 har använts och fyllts på utifrån uppföljning och synpunkter från kommun- och landstingsföreträdare. Flera av dessa indikatorer finns med i Västra Götalandsregionens förslag till mätsystem för att följa utvecklingen av ojämlikhet hälsa i Västra Götaland som folkhälsokommittén antog vid sitt möte den 5 december. Mätsystemet är en del i Västra Götalandsregionens arbete för en mer jämlik hälsa och ett social hållbart Västra Götaland ( De resultat som vi kommenterar i samband med att Öppna jämförelser folkhälsa 2014 presenteras 15 december är: Självskattat gott allmänt hälsotillstånd Tandhälsa Nedsatt psykiskt välbefinnande Behörighet till gymnasieskolans nationella yrkesprogram Öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i minst 6 månader Fysisk aktivitet minst en halvtimme om dagen Daglig rökning Självmord och dödsfall med oklart uppsåt I nästa steg kommer vi att kommentera ytterligare indikatorer som är relevanta för folkhälsoarbetet i Västra Götaland. Kommentarerna kommer att publiceras i detta dokument som uppdateras och publiceras på nytt på webbplats folkhälsa under slutet av januari ( Bakgrundsvariabler Västra Götaland Bakgrundsvariablerna ger en bild av Västra Götalands befolkning. Ojämlikheter i folkhälsan är ofta konsekvenser av sämre livsvillkor och levnadsförhållanden.

3 Västra Götaland är Sveriges största län med en befolkning på invånare. Invånarantalet har ökat sedan Öppna jämförelser folkhälsa presenterades senast 2009 då invånarantalet var Av dessa är andelen kvinnor 50,1 procent, vilket är samma andel som Medelåldern i Västra Götaland är 41 år var medelåldern 40,8 år. Medellivslängden för kvinnor är 83,5 år och för män 79,8 år. Motsvarande siffror för 2009 var 83,2 år respektive 79,2 år. Andel utrikes födda är 19,9 procent, vilket är en ökning sedan 2009 då andelen var 18,3 procent. Förvärvsfrekvensen i Västra Götaland är 77,4 procent, vilket är en ökning sedan 2009 då motsvarande siffra var 74,7 procent. Av befolkningen i Västra Götaland har 40,3 procent en eftergymnasial utbildning var andelen 37,3 procent. Andelen barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer är 11,7 procent. Här finns ingen motsvarande siffra för Andelen äldre som lever i ekonomisk utsatthet är 8,2 procent. Den siffran är den samma som Hur kan resultatet användas? Syftet med Öppna jämförelser är att öka insyn och öppenhet om vad kommuner och landsting åstadkommer samt stimulera till förbättringsarbete. En förhoppning är dessutom att resultaten ska ge underlag till arbetet med att minska hälsoklyftorna i befolkningen. Var finns SKL:s rapport om Öppna jämförelser i sin helhet? Rapporten och tillhörande indikatorstabeller kan laddas ner elektroniskt från följande webbplatser: folkhalsomyndigheten.se. På SKLs webbplats finns även en verktygslåda till stöd och hjälp för analys med mera. I rapporten redovisas resultat på landstings- eller länsnivå (kvinnor och män) respektive kommunnivå (totalt). I tabellbilagan redovisas mått för samtliga kommuner och landsting, uppdelade på kvinnor och män i den mån det finns tillräckligt stort underlag. På landstingsnivå visas även resultat uppdelat utifrån utbildningsnivå. Varje kommun/landsting kan se sina egna resultat i förhållande till andras. Kontaktpersoner Kontaktaktperson Sveriges kommuner och Landsting: Elisabeth Skoog Garås, elisabeth.skoog.garas@skl.se, Kontaktperson hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli Västra Götalandsregionen: Barbara Rubinstein, hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli, barbara.rubinstein@vgregion.se, Kontaktperson folkhälsokommitténs sekretariat Västra Götalandsregionen: Åse Enkvist, ase.enkvist@vgregion.se,

4 Västra Götalands resultat i korthet Indikatorer för hälsan i befolkningen Självskattat gott allmänt hälsotillstånd 73 procent av Västra Götalänningarna (16-84 år) skattar sitt hälsotillstånd som gott. Det är tre procentenheter högre än vid 2009 års Öppna jämförelser folkhälsa. Det ligger också på rikssnittet. Av kvinnor så skattar 71 procent sitt hälsotillstånd som gott medan 76 procent av männen skattar sitt hälsotillstånd som gott. Det har skett en ökning både bland män och kvinnor. Hur man skattar sin hälsa har en koppling till utbildningsnivå; större andel av personer med eftergymnasial utbildning skattar sitt hälsotillstånd som gott jämfört med personer med förgymnasial och gymnasial utbildning. Av de 21 rankade länen/landstingen hamnar Västra Götalands kvinnor på plats 4 och männen på plats 6.

5 Tandhälsa 73 procent av befolkningen i Västra Götaland (16-84 år) har uppgivet att de har god tandhälsa. Siffran är den samma som Bland kvinnor har 76 procent uppgivit att tandhälsan är god och placerar Västra Götaland på plats 11. Bland män är andelen 70 procent och det innebär plats 10 av 21. Siffrorna motsvarar rikssnittet. Personer med eftergymnasial utbildning uppger i större utsträckning att de har god tandhälsa jämfört med personer med förgymnasial och gymnasial utbildning.

6 Nedsatt psykiskt välbefinnande 18 procent av befolkningen i Västra Götaland (16-84 år) beräknas ha nedsatt psykiskt välbefinnande. För kvinnor är siffran 22 procent och för männen 15 procent. Siffrorna ligger något högre än vid mätningen 2009 och de ligger också något högre än siffrorna för riket. Det placerar Västra Götaland på plats 19 respektive 16. Generellt gäller att personer med lång utbildning mår bättre än personer med kort utbildning men ett undantag är psykiskt välbefinnande där högre utbildning visar en tendens till nedsatt psykiskt välbefinnande.

7

8 Självmord och dödsfall med oklart uppsåt Av invånare miste 14,4 personer livet i Västra Götaland ( ) genom självmord eller dödsfall med oklart uppsåt. Detta är en svag ökning sedan Siffran ligger något under rikssnittet. För kvinnor är siffran 9 kvinnor per och för män är siffran 20,1. Värdet för kvinnor är något högre än Både vad gäller män och kvinnor är antalet högre ju lägre utbildningsnivå personerna har. I denna indikator finns inga uppgifter på kommunnivå.

9 Indikatorer för livsvillkor och levnadsförhållanden Behörighet till gymnasieskolan 87,4 procent av alla elever som lämnade grundskolan var behöriga till gymnasieskolans nationella yrkesprogram vårterminen Av flickorna var 88,9 behöriga till gymnasieskolans nationella yrkesprogram och 86 procent av pojkarna. Siffrorna motsvarar rikets siffror och ligger nära 2009 års siffror. Här placerar sig Västra Götaland i mitten på skalan för län/landsting.

10 Långtidsarbetslöshet Andelen öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i minst 6 månader i Västra Götaland (25-64 år) var 3,65 procent (mars 2014). Siffran är något lägre än rikets men den är högre än 2009 då motsvarande siffra var 2,24 procent. Ökningen av långtidsarbetslösheten är den samma bland kvinnor och män. Västra Götaland placerar sig i mitten på skalan för län/landsting och strax ovanför rikssnittet.

11

12 Indikatorer för levnadsvanor Fysisk aktivitet minst en halvtimma om dagen 65 procent av befolkningen i Västra Götaland är fysiskt aktiva minst en halvtimma om dagen, vilket överensstämmer med siffran för riket. Av kvinnorna i Västra Götaland uppger 63 procent och av männen uppger 67 procent att de är fysiskt aktiva minst en halvtimma om dagen. Dessa siffror överensstämmer med 2009 och placerar männen i Västra Götaland på plats 10 av 21 och kvinnorna på plats 15 av 21. De med eftergymnasial utbildning är i högre utsträckning fysiskt aktiva minst en halvtimma om dagen jämfört med de med förgymnasial och gymnasial utbildning.

13 Daglig rökning Av befolkningen i Västra Götaland (16-84) röker 11 procent dagligen, vilket motsvarar rikssnittet rökte 13 procent av befolkningen i Västra Götaland. Andelen kvinnor som röker dagligen är 11 procent, vilket är en minskning från 2009 då siffran var 15 procent. Bland männen röker 10 procent dagligen vilket visar en tendens till minskning sedan 2009 då siffran var 11 procent. De som röker mest är de som är i åldrarna år. Lägst är rökningen i åldrarna år. Ju längre utbildning desto lägre är andelen som röker dagligen. Av de 21 rankade länen/landstingen hamnar Västra Götalands kvinnor på plats 4 (11 procent) och männen på plats 10 (10 procent).

14

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 1. Grundfakta Halland En rapport från Regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder

Lågt socialt deltagande 70-74 75-79 65-69. Ålder Sociala relationer Personer med täta sociala relationer, eller starka band till familj eller omgivning lever längre och har bättre hälsa samt en ökad förmåga att återhämta sig från sjukdom än socialt isolerade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av augusti 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av augusti 2013 2013-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av augusti 2013 Under augusti månad fortsatte antalet inskrivna arbetslösa i Stockholms län att öka något, både som antal och

Läs mer

2(16) Innehållsförteckning

2(16) Innehållsförteckning 2(16) Innehållsförteckning MPR-vaccination av barn... 5 Barns deltagande i förskoleverksamhet... 5 Pedagogisk utbildning inom förskolan... 5 Behörighet till gymnasiet... 5 Slutförda gymnasiestudier...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 februari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län januari 2014 13 042 (10,0 %) 5 586 kvinnor (8,9 %) 7 456 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 17 januari 2011 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län december 2010 Antalet lediga platser fler än för ett år sedan Efterfrågan på arbetskraft

Läs mer

Om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor

Om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor Om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor Syfte med förmiddagens pass: öka medvetenheten om sociala skillnader i hälsa och levnadsvanor ta del av resultat från enkätundersökningarna Liv & Hälsa ung

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Öppen jämförelse Folkhälsa 2014

Öppen jämförelse Folkhälsa 2014 Öppen jämförelse Folkhälsa 2014 Sammanställning Uddevalla 1 (6) Handläggare Folkhälsoutvecklare Ylva Bryngelsson Telefon 0522-69 61 48 ylva.bryngelsson@uddevalla.se Öppen jämförelse Folkhälsa 2014 Öppna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Faktablad 2009 höst MUNKEDAL Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Folkmängd 31 december 2008 Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 5 019 90-94 5 226 781 653 90-94 776 477 4 652 637

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av september månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av september månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm 11 oktober 2013 Marcus Löwing Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Västmanlands län september 2013 12 937 (10,3 %) 6 305 kvinnor (10,6 %) 6 632 män

Läs mer

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Faktablad 2009 SKELLEFTEÅ Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Folkmängd 31 december 2008 Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 35 852 90-94 36 010 128 543 90-94 129 269 4 652 637 90-94

Läs mer

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Faktablad 2009 PITEÅ Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Folkmängd 31 december 2008 Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 20 440 90-94 20 462 123 149 90-94 126 528 4 652 637 90-94

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 11 april 2012 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län mars 2012 8 896 (9,4 %) 3 854 kvinnor (8,8 %) 5 042 män (10,0 %)

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av maj månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 juni 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län maj 2012 8 246 (8,8 %) 3 631 kvinnor (8,3 %) 4 615 män (9,3 %) 2

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Agneta Tjernström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län september månad 2014 Fått arbete I september påbörjade 1 391 arbetssökande någon form

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Bilaga 4. Östgötakommissionens slutrapport. Kommunrapport

Bilaga 4. Östgötakommissionens slutrapport. Kommunrapport Bilaga 4 i Östgötakommissionens slutrapport Kommunrapport Innehåll Inledning... 3 Kommunjämförande statistik, variabellista... 3 Kommunspecifik statistik, variabellista... 4 Kommunjämförande statistik...

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) 6 120 kvinnor (7,6%) 7 470 män (8,1%) 3 900 unga 18-24 år

Läs mer

Hur mår barnen i Jönköpings län? Henrik Ahlgren, FoU-ledare, FoUrum Marit Eriksson, epidemiolog, Landstinget i Jönköpings län

Hur mår barnen i Jönköpings län? Henrik Ahlgren, FoU-ledare, FoUrum Marit Eriksson, epidemiolog, Landstinget i Jönköpings län Hur mår barnen i Jönköpings län? Henrik Ahlgren, FoU-ledare, FoUrum Marit Eriksson, epidemiolog, Landstinget i Jönköpings län Barnen i Jönköpings län vilka är de? Föds ca 4000 barn varje år Ca 80 000 barn

Läs mer

Hela staden socialt hållbar

Hela staden socialt hållbar Hela staden socialt hållbar Omfördelning, ojämlikhet och tillväxt Det skulle vara ett misstag att fokusera enbart tillväxt och låta frågan ojämlikhet sköta sig själv. Inte bara för att ojämlikhet kan vara

Läs mer

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen

Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Faktablad 2004 LUND Bakgrundsfakta om invånarna och kommunen Folkmängd 31 december 2003 Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män Kvinnor Ålder Män 51 128 90-94 49 867 585 826 90-94 566 871 4 529 014 90-94 4

Läs mer

Nyckeltal. Medborgarförvaltningen

Nyckeltal. Medborgarförvaltningen Nyckeltal Medborgarförvaltningen Sammanfattning MBF Kvalitet Resurser Slutsats Socialsekreterare >2 år i yrket Barn som ingår i familjer med ekonomiskt bistånd, andel (ökar) Långvarigt ekonomiskt bistånd

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 Fått arbete I maj fick 1 580 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I maj för ett

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Kalmar, 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Ökning av antalet anmälda ferieplatser i januari månad I januari 2012 uppgick antalet nyanmälda

Läs mer

Faktablad 4 Trygghet, förtroende och sociala relationer Hälsa på lika villkor? 2005 Sjuhärad

Faktablad 4 Trygghet, förtroende och sociala relationer Hälsa på lika villkor? 2005 Sjuhärad Faktablad Trygghet, förtroende och sociala relationer Hälsa på lika villkor? 00 I detta faktablad presenteras ett urval av resultaten från folkhälsoenkäten Hälsa På Lika Villkor? Enkäten innehåller ett

Läs mer

Folkhälsorapport 2015 i sammanfattning. Mona Backhans, Joanna Stjernschantz Forsberg, Anton Lager (redaktörer)

Folkhälsorapport 2015 i sammanfattning. Mona Backhans, Joanna Stjernschantz Forsberg, Anton Lager (redaktörer) 1 Folkhälsorapport 2015 i sammanfattning Mona Backhans, Joanna Stjernschantz Forsberg, Anton Lager (redaktörer) 2 Innehåll i rapporten Elva sjukdoms-/skadeavsnitt samt nio om riskfaktorer: Förekomst Utveckling

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jim Enström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade 1 100

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Vem har Samordnade behov? Och hur många är det? Får de tillgång till samordning? Riket Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng

Vem har Samordnade behov? Och hur många är det? Får de tillgång till samordning? Riket Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Vem har Samordnade behov? Och hur många är det? Får de tillgång till samordning? Riket Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed,, Vem har samordnade behov? 5% av befolkningen? Öppna jämförelser SKL Unga som varken arbetar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 14 januari 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län december 2013 8 559 (9,1 %) 3 816 kvinnor (8,7 %) 4 743 män (9,5

Läs mer

Analysgruppen. Redovisning inför budgetberedningens arbete. Analysgruppen 2015-04-08

Analysgruppen. Redovisning inför budgetberedningens arbete. Analysgruppen 2015-04-08 Analysgruppen Redovisning inför budgetberedningens arbete Analysgruppen 2015-04-08 Deltagare i Analysgruppen Ekonomi Monica Karlsson KLK Peter Karlsson BUN OMS, föräldrarledig Kvalitet-/utveckling KLK,

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 Allt fler personer går till arbete Antalet personer som gått

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 FEBRUARI 2002 T-22588 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%) 5 940 kvinnor (7,4 %) 6 620 män (7,4 %) 3 710 unga 18-24 år

Läs mer

Anhörig den som ger stöd, hjälp, vård och omsorg. omvärlden

Anhörig den som ger stöd, hjälp, vård och omsorg. omvärlden vänner och nätverk Anhörigvänligt samhälle!? arbete sysselsättning Samhället, vården och omsorgen Anhörig den som ger stöd, hjälp, vård och omsorg familjen omvärlden kulturen Närstående den som får stöd,

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, januari månad 2014 Vera Opacic Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län januari 2014 8 615 (11,6 %) 3 736 kvinnor (10,7 %) 4 879 män (12,5

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Ungdomsindikator: Avgångna ledamöter

Ungdomsindikator: Avgångna ledamöter Solna 2010-01-26 Ungdomsindikator: Avgångna ledamöter Uppdrag Valmyndigheten skall årligen redovisa antalet avgångna ledamöter i riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige samt särskilt kommentera hur

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa 1. Nya perspektiv Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa Nya Perspektiv är en gemensam arena för kommunerna i Värmland och Landstinget i Värmland att mötas i en dialog utifrån ett medborgarperspektiv.

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 FAKTAUNDERLAG Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 Antalet inskrivna arbetslösa minskade under månaden Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras, om än i ett svagare tempo än tidigare.

Läs mer

Statistik om barn och unga. Bästa möjliga hälsa. 1 Barnombudsmannen analyserar. Senast uppdaterad 2016-03-23

Statistik om barn och unga. Bästa möjliga hälsa. 1 Barnombudsmannen analyserar. Senast uppdaterad 2016-03-23 Statistik om barn och unga Bästa möjliga hälsa 1 Barnombudsmannen analyserar Senast uppdaterad 2016-03-23 Innehållsförteckning Bästa möjliga hälsa... 3 Andel barn med övervikt eller fetma... 4 Spädbarnsdödlighet...

Läs mer

Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen

Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen 2012-12-27 Arbetslöshetsstatistik i Tibro Källa: Arbetsförmedlingen Månadsstatistik september 2012 Veckostatistik vecka 41, 2012 Viktiga begrepp för att kunna tolka statistiken som följer: Aktivitetsstöd:

Läs mer

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling.

kvinnor (5,7 %) män (6,5 %) I april månad månaden. i april 2014. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad 9 maj 2014 Peter Nofors, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2014 9 295 (6,1 %) 4 220 5 075 2 022 kvinnor (5,7 %) män (6,5

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Huldt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015 Trenden med en sjunkande arbetslöshet i Stockholms län höll i sig under februari

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 FEBRUARI 2001 T-20963 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Alkoholkonsumtion och alkoholrelaterad sjuklighet hur stor roll spelar sociala faktorer? Tomas Hemmingsson Sorad Stockholms universitet

Alkoholkonsumtion och alkoholrelaterad sjuklighet hur stor roll spelar sociala faktorer? Tomas Hemmingsson Sorad Stockholms universitet Alkoholkonsumtion och alkoholrelaterad sjuklighet hur stor roll spelar sociala faktorer? Tomas Hemmingsson Sorad Stockholms universitet Förväntad livslängd under 1900- talet bland män och kvinnor i riket

Läs mer

Hur lever utrikes födda jämfört med inrikes födda i Sverige?

Hur lever utrikes födda jämfört med inrikes födda i Sverige? Hur lever utrikes födda jämfört med inrikes födda i Sverige? Philip Andö facebook.com/statistiskacentralbyranscb @SCB nyheter #scb #almedalen #statistik #integration Statistiska_centralbyran_scb Tisdag

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 15 februari 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av januari månad

Läs mer

Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010

Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010 1 Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010 Samtliga barn och ungdomar i åldrarna 3-19 år har en ansvarig tandläkare som kontinuerligt rapporterar tandhälsodata in i landstingets tandvårdssystem.

Läs mer

Verksamhetsrapport 2010:01

Verksamhetsrapport 2010:01 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse helår 28 och 29 samt tredje och fjärde kvartal 29 Verksamhetsrapport 21:1 VERKSAMHETSRAPPORT Kostnaden för försörjningsstöd ökar med 32 % mellan 28 och

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 Fler övergångar till arbete i juli 2016 jämfört med juli 2015 Under juli påbörjade 498

Läs mer

Riv 65-årsgränsen och rädda liv

Riv 65-årsgränsen och rädda liv och rädda liv Susanne Rolfner Suvanto Omvårdnadsinstitutet i Sverige AB Ni har hört det förut! Äldres psykiska hälsa och ohälsa är ett eftersatt område När jag trodde att vi tagit ett sjumilasteg så. Jag

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Södermanlands län i slutet av oktober 2013 2013-11-08 Eskilstuna, oktober månad 2013 Jens Lotterberg Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Södermanlands län oktober 2013 14 627 (11,0 %) 6 951 kvinnor (11,1 %) 7 676 män (11,0 %) 3 641

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 Antalet arbetslösa ökar för första gången på 20 månader om än

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS 2015 2024

BEFOLKNINGSPROGNOS 2015 2024 BU D G ET O C 20 15 - H 06 PL -0 AN 9 ER 20 16 2 02 0 BEFOLKNINGSPROGNOS 2015 2024 2 (6) Sektorn för samhällsbyggnad Zeljko Skakic BEFOLKNINGSPROGNOS FÖR ÅREN 2015-2024 Bakgrund Befolkningsprognosen är

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Timo Mulk-Pesonen Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Norrbottens län november månad 2014 Fått arbete 1 116 personer inskrivna vid Arbetsförmedlingen i länet

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION 1 ETT VARMT TACK TILL ALLA SOM BESVARADE ENKÄTEN. MED ER HJÄLP HAR VI FÅTT VÄRDEFULL KUNSKAP OM HUR BARN OCH UNGDOMAR I KRONOBERGS LÄN MÅR. VILL DU VETA MER OM RAPPORTEN

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län september 2014

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län september 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 10 oktober 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län september 2014 8 476 (7,5 %) 3 790 kvinnor (7,1 %) 4 686 män (8,0 %)

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg. - delrapport 2014

Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg. - delrapport 2014 Skillnader i livsvillkor och hälsa i Göteborg - delrapport 2014 Syftet med delrapporten Ge en första beskrivning om hur skillnaderna i hälsa och livsvillkor ser ut mellan delar och grupper i Göteborg.

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Lotterberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Östergötlands län, januari 2015 Färre fick arbete 1 900 personer fick arbete under januari och det var 230

Läs mer

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt?

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Anita Linell 26 april 2012 2012-06-27 Sid 1 Syfte med presentationen Årliga kostnader för ohälsa i Sverige Visa fyra exempel med beräkningar -

Läs mer

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011

Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Information om arbetsmarknadsläget för kvinnor år 2011 Stark återhämtning på arbetsmarknaden gynnade kvinnor Sysselsättningen ökade både för män och för kvinnor under

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 april 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av mars månad 2011

Läs mer

Äldres hälsa i Jönköpings län

Äldres hälsa i Jönköpings län Äldres hälsa i Jönköpings län Sammanställt av processgrupp äldre, Region Jönköpings län Juni 215 1 Introduktion Möjligheten att påverka äldres hälsa är stor och hälsofrämjande och förebyggande insatser

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 februari 2016 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2016: 58 541 (7,2%) 25

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 13 september 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 mars 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län februari 2012 10 455 (7,0%) 5 213 kvinnor (7,1%)

Läs mer

Fyra hälsoutmaningar i Nacka

Fyra hälsoutmaningar i Nacka Fyra hälsoutmaningar i Nacka - 1 Bakgrund 2012 är den fjärde folkhälsorapporten i ordningen. Rapporten syfte är att ge en indikation på hälsoutvecklingen hos Nackas befolkning och är tänkt att utgöra en

Läs mer

Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan. Botkyrka kommun

Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan. Botkyrka kommun Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan Botkyrka kommun Folkhälsa och översiktlig planering i samverkan Sara Wrethed verksamhetschef samhällsutveckling Hanna Lind folkhälsosamordnare Upplägg:

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS

ARBETSFÖRMEDLINGEN - MÖJLIGHETERNAS MÖTESPLATS MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län februari månad 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras under februari

Läs mer

Regional utvecklingsstab

Regional utvecklingsstab Regional utvecklingsstab Christian Skarman, Demografi Direkttelefon 044-13 32 51 Mobiltel 0705 19 32 51 Datum 2003-02-07 Befolkningsutvecklingen i Skåne under år 2002 Vid årsskiftet uppgick folkmängden

Läs mer

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB

Hallands arbetsmarknad. Källa: SCB Hallands arbetsmarknad Källa: SCB Interaktiv statistik Innehållsförteckning Flera diagram i rapporten kan filtreras efter kommun, Halland och Sverige. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas vilket val som

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 11 oktober 2013 Therese Landerholm Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Uppsala län september 2013 10 610 (6,3 %) 4 994 kvinnor (6,1%) 5 616 män (6,5 %) 2 608

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2016

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län mars 2016 Den starka konjunkturen fortsätter att gynna många på Stockholms läns arbetsmarknad.

Läs mer

Andelen kvinnor av de företagsamma i Dalarna uppgår till 27,4 procent. Det är lite lägre än riksgenomsnittet (28,5 procent).

Andelen kvinnor av de företagsamma i Dalarna uppgår till 27,4 procent. Det är lite lägre än riksgenomsnittet (28,5 procent). Företagsamhetsmätning - Dalarnas län Johan Kreicbergs Hösten 2009 Dalarnas län Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län mars 2016

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län mars 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län mars 2016 Färre övergångar till arbete I mars 2016 påbörjade 1 062 personer av samtliga som var inskrivna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av maj 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av maj 2012 2012-06-15 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av maj 2012 Arbetsmarknadens läge Antalet nyanmälda platser i Stockholms län ligger på fortsatt höga nivåer och uppgick i slutet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad, 16 augusti 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av juli 2011 Lediga platser:

Läs mer