I gränslandet mellan det privata och offentliga rummet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I gränslandet mellan det privata och offentliga rummet"

Transkript

1 NEWS 2014

2 I gränslandet mellan det privata och offentliga rummet En källa av kunskap och erfarenhet Att dra lärdom av historien är viktigt. Både för människa och miljö. På NC använder vi vår erfarenhet av att tillverka möbler i trä utifrån olika behov, som en källa av kunskap för våra kunder. Mer än 60 års arbete med inredning har skänkt oss djup förståelse för alla människors rätt till det offentliga rummet. Därför är vår ambition att erbjuda möbelkoncept som skapar tillgänglighet. Allt vi gör är förenat med omsorg och skaparglädje, men också med värdefull kunskap om människans och möbelns anatomi. Vi kallar det Inclusive Design Det hela är väldigt enkelt. Vi vill att så många som möjligt ska kunna njuta av god möbeldesign med hjärta och hjärna, kropp och själ. Därför arbetar vi inkluderande. Det betyder att vi omfamnar olikheten. Förstår att alla har olika förmågor och egenskaper. Respekterar att ingen är antingen eller, utan både och. Därför ställer vi extra krav på våra möblers funktion. De ska vara anpassade för den tänkta användaren. Därför tullar vi aldrig på estetiken. Därför ser vi alltid till människors olika behov och önskemål. Vår ambition är att erbjuda möbelkoncept som skapar tillgänglighet. Som främjar alla människors rätt att delta i det offentliga rummet. Miljön och kvalitet som drivkrafter För oss handlar Inclusive Design även om att inkludera naturen och miljön i möbelns tillverkning, användning och återvinning. Det betyder att beslut som tas under designprocessen utgår från ett hänsynsfullt hållbarhetsperspektiv. För att säkerställa kvalitets- och miljöledning är vi självklart certifierade enligt ISO 9001 och Våra viktiga formgivare Genom åren har vi anlitat flera av Skandinaviens ledande formgivare och designers. Förstår vi varandra leder uppdragen ofta till fördjupade samarbeten. Förtroendet och samspelet mellan oss är en viktig del i vår framgång. Att de förstår vår filosofi, estetik och etik. Att de förstår hur några få centimeters höjdskillnad på en stolsits, ett ogenomtänkt materialval eller en svag kontrast mellan färger kan vara avgörande för en möbels funktion. Vi vet

3 Det betyder att vi omfamnar olikheten. Förstår att alla har olika förmågor och egenskaper. HEAD OFFICE NC Nordic Care AB Box Tranås Besöks- och leveransadress: Ydrevägen 23, Tranås Tel: Fax: nämligen att ett gott hantverk överlever generation efter generation utan att någonsin förlora sin aktualitet. Leve valfriheten! Val av material, form och färg är betydelsefullt för hur en möbel används och uppfattas. Våra möbler, som med vissa undantag tillverkas i massiv björk, går att beställa i såväl utvalda standardbetsar som i valfri NCS-färg. Valet av klädsel är också flexibelt inom de ramar som ryms i färgspråk och unika behov. Valfriheten innebär att samma möbel kan användas i miljöer av mycket skiftande karaktär beroende på valet av färg och klädsel. SHOWROOMS Stockholm Design Stop Nackagatan Stockholm Tel: Brand Design Center Sofierogatan 3G Göteborg Tel Skøyen Design Center Drammensveien 130 C Oslo Tel: Det hela är väldigt enkelt. Det gäller att ha bestämt sig. Tänka design hela vägen. Våga ta beslut. Alltid se till människa och miljö. Vi kallar det Inclusive Design.

4 NYA SITTMÖBELSERIEN JACKIE är med sitt konsekventa formspråk en släkting i rakt nedstigande led till Rialto. Funktionell och stabil utan att ge avkall på lätthet i form och uttryck, fungerar möblerna i de flesta moderna miljöer. Genom att Jackie är stabil att resa sig ur, har lätt avtagbar klädsel samt hög sittkomfort är möbeln även ett utmärkt val där kravet på tillgänglighet är högt. Koordinationen med bordet Sture av Björn Dahlström ger en elegant och lättmöblerad sittgrupp. Strikt elegans med hög funktion Peter Andersson är en prisbelönt designer utbildad på Konstfack University College of arts, craft & design, där han även undervisat. Hans design har beskrivits som okonstlad med humoristisk tvist.

5 5

6

7 JACKIE SVARAR UPP TILL DE önskemål och krav som ställs på en modern möbel för det offentliga rummet. Ett rum där alla ska ha rätt till att kunna sitta bekvämt och resa sig enkelt.

8 RE:NEWS 2014

9 Återupptäck design som håller År 1950 började de första möblerna att tillverkas. Idag, 64 år senare, är NC ett varumärke respekterat för sin kunskap om vad som krävs för att möblera det offentliga rummet, ett rum för alla. Dryga sex decenniers samarbeten med några av Nordens främsta designers betyder också att vi har ett stort urval möbler vi gärna lyfter fram igen och igen och igen. I år lanserar vi därför inte bara Peter Anderssons nyhet Jackie. Vi väljer också att presentera några av alla de möbler från NC som rönt stor uppskattning genom åren. Möbler som vi gärna ser att fler upptäcker. Hållbar kvalitet och formgivning kort och gott.

10 Hållbart och schysst med NC Hej Tomas Reibring, Kvalitets- & miljösamordnare, ni arbetar med Möbelfakta. Vad innebär det? Den stora fördelen för våra kunder är att de vet att möbeln har en god hållfasthet, att stor hänsyn tagits till miljön och att leverantörer intygat att de följer FN:s global compact. Dessutom harmoniserar Möbelfakta med Miljöstyrningsrådets krav vilket förenklar många upphandlingar. Tomas Reibring Ålder: 26 Bakgrund: Kandidatexamen i miljövetenskap vid Linköpings universitet kompletterat med kurs i CSR. Hur arbetar NC med Corporate Social Responsibility? I NC:s fall handlar det främst om att se till att alla arbetare hos våra underleverantörer har schyssta villkor. Därför besöker vi våra leverantörer och ställer krav. Vilka är kopplingarna mellan miljö och kvalitet? Hög kvalitet ger en produkt som håller länge och inte behöver bytas ut lika snabbt. Sedan finns det även motsättningar. En syrahärdande lack har t ex högre kvalitet än en vattenlack, men är sämre för miljön. Vilka material i möbler ska man undvika? Jag är skeptisk till regnskogsträ, även om det är certifierat. Det skövlas regnskog motsvarande 37 fotbollsplaner varje minut! Regnskogen är en viktig kolsänka då den binder stora mängder koldioxid och producerar mycket syre. Hälften av världens växtoch djurarter lever dessutom i regnskogen trots att den bara består av 6 7 procent av världens yta. Vilka är de största miljöfarorna i möbelbranschen? Den största faran är om man fortsätter med göra som man alltid har gjort. Under min hittills korta tid i möbelbranschen har jag fått känslan att den är ganska traditionell. Jag ser även en fara i att man har dålig koll på möblerna efter att de har sålts. Det gör att cradle-to-cradle-tänket försvinner, dvs vad som händer med möbeln när den till slut har slitits ut. Jag tror att framtiden ligger i att hyra ut möbler istället för att sälja. Vad ska man tänka på i valet av möbler? Välj möbler med Möbelfakta från ett företag som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor. Då får du hållbara möbler tillverkade under schyssta villkor. * Största miljöhotet? Beslutsfattares oförmåga att fatta obekväma men nödvändiga beslut. Produkt jag aldrig köper ur miljösynpunkt? Importerat kött. Framförallt av omsorg för den bedrövliga djurhållningen utomlands. Produkter jag alltid köper ekologiska? Ägg! För hönornas skull och den högre halten omega 3. Även bananer, kaffe och kakao. * En Längre intervju med Thomas Reibring finns på vår hemsida.

11 LÄTTPLACERADE MED FAST sittkomfort samt höjd och armstöd som ger bekvämt sittande och enkelt uppstigande, gör Linda Evensens Vega till en mycket bra väntrumsmöbel. Nu kan Vega dessutom fås med tygklädd sida. Kombinera gärna med Helena Svenssons Plockepinn som kan användas både som bänk och bord där utrymmet är begränsat djup endast 30 cm. Gör väntan väl värd för alla Linda Evensen är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo samt vid Konstindustriella Högskolan i Helsingfors. Hon har stor erfarenhet av inredning och möbler för kulturhus, kontor, konferensmiljöer, restauranger och andra offentliga miljöer.

12 13

13 10

14 Stor valfrihet och hög komfort VID REFORMATIONEN använde Gustav Vasa stenen i Alvastra kloster till byggnation av mer profan art. Men ruinerna från klostret står kvar. Stolen Alvastra med flex i ryggen lämpar sig utmärkt för behagligt sittande i rum som församlingshem, hörsalar eller konferenser. Den är mycket lätt samt stapeloch kopplingsbar. Valfriheten avseende färg på bets och sadelgjord är stor. Margit Stigsdotter, möbelsnickare och formgivare, har bland annat fått utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Jag ser brukaren som min egentliga uppdragsgivare och i offentliga miljöer är det användarens upplevelse av nytta och skönhet som slutligen avgör hur bra en möbel är.

15 MYTEN SÄGER ATT George III såg en stol i en stuga i Windsors omgivningar och genast beställde en uppsättning till Windsor Castle. Mixa sedan Windsorstilen med svensk allmoge och en stor dos modern, egensinnig design fram träder Kurbits. Med bord och ny fotpall lämpar den sig i rum för vila, stillsam väntan eller rofyllt sällskap. Balans mellan proportion och personlighet Helen Tiedemann har formgett produkter och möbler åt bland andra PonPon, Ihreborn, David Design, Asplund, Orrefors och Höganäs Keramik. Hennes utgångspunkt är hållbarhet, varför hon arbetar med få utvalda partners.

16

17

18 Funktionell kantighet med särprägel PONTE DI RIALTO, bron över Canal Grande i Venedig, har trots sitt mjuka spann en karaktäristisk kantighet som inspirerade Peter Andersson vid formgivningen av Rialto. Sedan serien lanserades har den genom sin design, funktionalitet och många delar rönt stor uppskattning på kaféer och restauranger. Genom kreativt val av bets och klädsel skapar Rialto ett tydligt uttryck i de flesta miljöer. Notera gärna släktskapet och möjligheterna till spännande designkoordinationer med Peter Anderssons nya sittmöbelserie Jackie. Peter Andersson är en prisbelönt designer utbildad på Konstfack University College of arts, craft & design, där han även undervisat. Hans design har beskrivits som okonstlad med humoristisk tvist.

19 TALAVIDS KOMFORT ÄR extraordinär. Varenda vinkel, böjning och detalj är konstruerad för behagligt sittande under mycket lång tid. Hantverket är helt enkelt formidabelt, ett verk av en sann mästare. Tillsammans med Rusthållaren, Malmstens lågmälda hyllning till den svenska mjölkpallen, och bordet Chikan av Peter Andersson och Matti Klenell, kombineras svenska designklassiker med modern formgivning. Svenska designklassiker med högsta komfort Carl Malmstens ( ) livsverk är imponerade och mångsidigt. Han är en av våra mest uppskattade möbelformgivare och en nestor inom svensk formgivning. Hans möbler kan i sanning sägas vara tidlösa och klassiska.

20

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

INSPIRATION. nummer 1 En annonsbilaga från Länna Möbler

INSPIRATION. nummer 1 En annonsbilaga från Länna Möbler INSPIRATION nummer 1 En annonsbilaga från Länna Möbler våren 24 Adea &Tradition Artek Bruno Mathsson International Brunstad BruunMunch by Lassen Canada Goose Home Carl Hansen & Søn Cuero Design Design

Läs mer

STOLTHET. Med smak för inredning. Miss Holly på Gastrologik. Engagemang är a och o. Möt Marit. Nyheter från Stolab i Smålandsstenar

STOLTHET. Med smak för inredning. Miss Holly på Gastrologik. Engagemang är a och o. Möt Marit. Nyheter från Stolab i Smålandsstenar STOLTHET Nyheter från Stolab i Smålandsstenar Med smak för inredning. Miss Holly på Gastrologik. Engagemang är a och o. Göran Martinsson, ägare och f d VD. Möt Marit. Formgivare på Stolab sedan 1989. 2SEP

Läs mer

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 TM Innehåll...2-3 Funderat på hiss?...4-5 6 Innehåll 26 9 23 En hiss - ett smart val...6-7 En hiss - ett enkelt val...8-9 En hiss- ett snyggt val...10-11 En resa börjar

Läs mer

För dig som tänker sitta ett tag. stöd, avlastning, avslappning och rörelse

För dig som tänker sitta ett tag. stöd, avlastning, avslappning och rörelse stöd, avlastning, avslappning och rörelse För dig som tänker sitta ett tag Forskning och arbetsplatsergonomi Ergonomiska finesser kommer bara till sin rätt om de verk ligen används. Med rätt inställning

Läs mer

INNEHÅLL KOLLEKTION. RH Historia 4 RH Design 8 RH Miljö 10 RH Kvalitet 12 RH Ergonomi 14 No design without function 16 Chalmersstudien 18

INNEHÅLL KOLLEKTION. RH Historia 4 RH Design 8 RH Miljö 10 RH Kvalitet 12 RH Ergonomi 14 No design without function 16 Chalmersstudien 18 INNEHÅLL RH Historia 4 RH Design 8 RH Miljö 10 RH Kvalitet 12 RH Ergonomi 14 No design without function 16 Chalmersstudien 18 KOLLEKTION RH Logic 20 RH Mereo 24 RH Extend 28 RH Activ 32 RH Support 36 RH

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

ÅRET SOM GICK NETTOOMSÄTTNING FÖR KVARVARANDE VERKSAMHETER: 607,7 mkr (627,4)

ÅRET SOM GICK NETTOOMSÄTTNING FÖR KVARVARANDE VERKSAMHETER: 607,7 mkr (627,4) ÅRET SOM GICK NETTOOMSÄTTNING FÖR KVARVARANDE VERKSAMHETER: 607,7 mkr (627,4) RÖRELSERESULTAT FÖR KVARVARANDE VERKSAMHETER: 13,3 mkr (3,8) RÖRELSEMARGINAL FÖR KVARVARANDE VERKSAMHETER: 2,2 procent (0,6)

Läs mer

Det unika som standard

Det unika som standard Det unika som standard www.nassjohus.se 1 Tack vare Nässjöhus otroliga flexibilitet fick vi allt precis som vi ville ha det 2 NässjöHus det unika som standard Välkommen hem till Nässjöhus Hos oss på NässjöHus

Läs mer

En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider

En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider En rapport om: Att köpa in och ställa krav på mat och måltider Innehållsförteckning Förord Samarbete är nyckeln till hållbara måltider...3 Kapitel 1 Om Fazer Food Services arbete...4 Målet är smakupplevelser

Läs mer

Min portfolio om Projektledning

Min portfolio om Projektledning Örebro Universitet Pedagogik B Projektledarutbildning II 7,5 hp Min portfolio om Projektledning Av: Cathie Andersson Innehållsförteckning Moment 1 Avsnitt 1. Förändringsarbete och projekt i organisationer......2

Läs mer

UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK

UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK FORMGE DIN FRAMTID PÅ STENEBY Steneby är en kreativ kultur- och utbildningsmiljö i Dalsland drygt 17 mil norr om Göteborg. Här finns två skolor: Stenebyskolan

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller

Priset, tillgänglighet, företag, miljö, estetik, hälsa, socialt, teknik. Utveckla produkt, tjänst eller Designprocessen 1/4 Genom hela vårt arbete med detta bidrag till Design Open har vi utgått efter den designprocess som Svensk Industridesign presenterar på sin hemsida, samt även kunskaper vi fått genom

Läs mer

1 GRI-Rapport Maj 2012 April 2013

1 GRI-Rapport Maj 2012 April 2013 GRI-Rapport Maj 2012 April 2013 1 2 Innehåll 1. VD-ord 3 2. Årets resultat 4 3. Houdini - ett progressivt företag 6 4. Mission, Vision, Värdegrund 8 5. Houdini i praktiken 14 6. Houdinis första GRI-rapport

Läs mer

SVENSK EN FRISTÅENDE OCH OBEROENDE MÄSSTIDNING

SVENSK EN FRISTÅENDE OCH OBEROENDE MÄSSTIDNING SVENSK EN FRISTÅENDE OCH OBEROENDE MÄSSTIDNING REPORTAGE OCH MÄSSNYHETER FRÅN STOCKHOLM FURNITURE & LIGHT FAIR 2014 OPTIMISM PÅ STOCKHOLM FURNITURE & LIGHT FAIR Furniture & Light Fair, världens främsta

Läs mer

VÄLKOMNANDE DAGRUM MED MÅNGA MÖJLIGHETER EGET BOENDE VÅRD / OMSORG. www.kinnarpsinterior.se. Making life better at work

VÄLKOMNANDE DAGRUM MED MÅNGA MÖJLIGHETER EGET BOENDE VÅRD / OMSORG. www.kinnarpsinterior.se. Making life better at work www.kinnarpsinterior.se Making life better at work Vi på Kinnarps Interior tror på att skapa en bra arbetsmiljö. Med produkter och tjänster som matchar dina behov, skapar vi långsiktiga och effektiva lösningar

Läs mer

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen!

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Hur gör dem som lyckas stärka sina positioner under lågkonjunkturen? Vad och hur gör de för att ta marknadsandelar, stärka varumärket, öka försäljningen?

Läs mer

vår största tillgång FJÄLLRÄVENS kärnvärden ÄR lilla gula

vår största tillgång FJÄLLRÄVENS kärnvärden ÄR lilla gula örnsköldsviks skönaste kundtidning nummer 1 Våren 2013 ett kundmagasin från ågrenshuset och lilla gula om Värdet av att synas. hur kreativ kommunikation kan föra Fram ditt budskap. FJÄLLRÄVENS kärnvärden

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Problemen känner du redan till.

Problemen känner du redan till. Problemen känner du redan till. Robert Harding Images / Masterfile / SCANPIX Så hur vore det om någon pratade lösningar istället? Det räcker med att slå upp en dagstidning för att inse att världen bara

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

No.1. rapport förstudie januari februari 2010

No.1. rapport förstudie januari februari 2010 No.1 rapport förstudie januari februari 2010 INNEHÅLL Förord 5 Intervjuer 6 Helen Backlund 6 Thomas Lööf 9 Peter Roland 11 Andreas Norum 14 Anders Kihlberg 17 Mats Aldén 21 Franz James 25 Espen O Hansen

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen Yrkeshögskolan Uppdragsutbildning Yrkesvux utbildning i svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning särskild utbildning för vuxna VUXENUTBILDNING Träffsäker utbildning!

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Vad tycker våra kunder? Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som

Läs mer

WWW.MIAMIPOOL.SE. Härliga ögonblick, varje dag!

WWW.MIAMIPOOL.SE. Härliga ögonblick, varje dag! WWW.MIAMIPOOL.SE Härliga ögonblick, varje dag! LÅNG ERFARENHET MED INNOVATIONSANDA Snart är det 40 år sedan grundades. Ett familjeägt poolföretag med rötterna från Norrland. Vi har under åren lärt oss

Läs mer

GRATISÄTARRAPPORTEN. Electrolux mattrender i Almedalen 2011 2011-07-05

GRATISÄTARRAPPORTEN. Electrolux mattrender i Almedalen 2011 2011-07-05 ELECTROLUX HEMBESÖK HOS KONSUMENTER GER OSS EN UNIK INBLICK I MATTRENDER Electrolux är en av världens ledande tillverkare av hushållsmaskiner och professionella kök. Alla produkter som Electrolux tar fram

Läs mer

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Internet of SALES Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Henrik Björklund ISBN 978 91 87093 63 0 Internet of Sales Soderpalm

Läs mer