Kvalitets- och miljöcertifierad återvinning av uttjänta frityroljor, stek- och grillfetter. - från avfall till råvara

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitets- och miljöcertifierad återvinning av uttjänta frityroljor, stek- och grillfetter. - från avfall till råvara"

Transkript

1 Kvalitets- och miljöcertifierad återvinning av uttjänta frityroljor, stek- och grillfetter - från avfall till råvara

2 Lite om företaget och vår verksamhet Svensk Fettåtervinning är ett familjeföretag, vars anor sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1950-talet. Idag är företaget en av de ledande aktörerna på marknaden när det gäller insamling och återvinning av uttjänta frityroljor och matfetter. Från det att vi tidigare arbetat med animaliskt avfallsfett i första hand, har inriktningen sedan slutet av 1970-talet koncentrerats till att omfatta uppsamling och rening av begagnade vegetabiliska matfetter och frityroljor. Vår ambition är att vara marknadsledande och den självklara samarbetspartnern i avfallsfrågor rörande använda matfetter och frityroljor, både för stora och små verksamheter. Detta ska uppnås genom att erbjuda marknaden våra kvalitetsoch miljösäkrade återvinningstjänster, med fokus på hög servicegrad och låg miljöbelastning. Insamling av fett med egna fordon sker från Ystad i söder till Östersund i norr och utanför detta område tar vi hjälp av externa transportörer, företrädesvis DB Schenker. Således är vi alltså rikstäckande. Vi är medlem i branschorganisationerna Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige.

3 Våra kunder Våra kunder är alla verksamheter som får spillfett som restprodukt till följd av sin verksamhet, både stora och små. Det kan vara restauranger, gatukök, hamburgerbarer, storkök och liknande där matlagning förekommer, med då i första hand fritering av pommes-frites. Även livsmedelsaffärernas grillverksamhet ger upphov till spillfett. En annan kategori av kunder som vi vänder oss till är livsmedelsindustrier, vars produktion genererar fettavfall. På senare år har vi även arbetat med helhetslösningar för kommuner och projekt har bedrivits med gott resultat i bland annat Arvika, Gislaved samt på Gotland. Vi har idag cirka kunder, varav hälften i Stockholmsregionen.

4 Så går det till Vi placerar ut ett eller flera lämpliga kärl, allt beroende på kundens behov och utrymme. Det mest vanligt förekommande bland restauranger, gatukök och butiker är ett 200-literskärl av plåt (fat), men även ett mindre kärl med 60 liters volym (burk) används om särskilda skäl föreligger. Båda storlekarna är försedda med stora, öppningsbara lock för att underlätta ifyllandet såväl som urtömmandet. Hos lite större leverantörer av spillfett, företrädesvis charkuterier och mindre livsmedelsindustrier används vanligen 600 och liters IBC-behållare. För större livsmedelsindustrier skräddarsyr vi en lösning efter behov, antingen med en stationär cistern eller med en mobil tankcontainer. Kundens uppgift är att hälla sitt begagnade, överblivna spillfettet i uppsamlingskärlen. I normala fall behöver inte våra kunder kontakta oss för att få hämtningarna utförda. Under våra periodiska hämtningsturer kontrollerar vi och byter ut de kärl som behövs. Alla våra uppsamlingsfordon är miljöklassade och godkända att köra med i landets miljözoner. Det uppsamlade spillfettet transporteras sedan till vår reningsanläggning strax utanför Norrköping. Där genomgår matfetterna och frityroljorna en flerstegsrening varvid sot, pommes-fritesrester och andra föroreningar avlägsnas.

5 från avfall till råvara Den största mottagaren av återvunnet fett i Sverige idag är AarhusKarlshamn AB. AAK är en av världens ledande producenter av högförädlade vegetabiliska specialfetter. Förutom tillverkning av en lång rad produkter till livsmedels-, choklad- och konfektyrindustrin vidareförädlar och marknadsför AAK även fettbaserade produkter avsedda för tekniska applikationer. Denna affärssektor kallas Tefac och riktar sig i första hand till kemteknisk industri i Norden och norra Europa. Vid Tefac används fettet som insatsråvara vid framställandet av fettsyror och glycerol. Produkterna, som bildas när fettmolekylen spaltas (delas), har flera användningsområden. Fettsyror används främst som råvara inom kemisk industri. Efter bearbetning till mer förädlade former (bl.a. fettalkoholer, aminer, estrar) används de som beståndsdelar i ett hundratal olika produkter t.ex. tvål- och tvättprodukter, papperskemikalier, plast och gummi. I nästan samtliga fall ersätter dessa snabbt biologiskt nedbrytbara komponenter petroleumbaserade motsvarigheter. En välkänd konsumentprodukt som består helt och hållet av fettsyra är stearinljuset. I detta fall ersätts paraffin, som även det är en petroleumbaserad råvara. Även glycerolen har ett brett användningsområde och förekommer i bl.a. målarfärg, nitroglycerin och emulgatorer. Då återvunnet fett kan likställas med nytillverkat vid kemteknisk användning ersätter den återvunna råvaran jungfruliga vegetabiliska fetter och oljor, så långt tillgången medger. Det har alltid funnits full avsättning för den återvunna råvaran och en ökning ses endast som positivt från industrin. Ungefär hälften av den jungfruliga råvara som idag används är palmoljor odlade i Malaysia och Indonesien. I dessa länder skövlas regnskog för att bereda plats för palmplantage.

6 Fettavskiljare ingen ersättare för fettåtervinning! Fett som släpps ut i avloppen är ett växande problem. Antalet fall där fett orsakat stopp i avloppssystemet har fördubblats under de senaste tio åren 1. I olyckliga fall kan sådana avloppsstopp leda till källaröversvämning. Höga halter av fett i avloppsvattnet har dessutom en negativ inverkan på reningen vid avloppsreningsverken. Ökande problem har medfört att kraven successivt skärpts på installation av fettavskiljare. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö måste alla livsmedelshanterade verksamheter ha fettavskiljare. Kraven gäller allt från restauranger och gatukök till bagerier och caféer. Dessutom måste avskiljaren tömmas minst en gång per månad. Fettavskiljaren är dock ingen ersättare för fettåtervinning! En fettavskiljare är till för att rena fetthaltigt vatten från diskanläggningar och golvbrunnar från ovannämnda verksamheter. Att använda matfetter och frityroljor inte får tömmas i fettavskiljaren framgår av bland annat, Krav på installation av fettavskiljare VA-verket Malmö : Det ska observeras att fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot större fettmängder på en gång. Det är därför inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande direkt i avskiljaren. Enligt intentionerna i Miljöbalken ska sådant fett istället samlas upp och återvinnas. För att undvika stopp i avloppsledningsnätet, och för att fettet ska kunna återvinnas, måste därför använda matfetter och frityroljor samlas upp i separata kärl. Kommentar: Fettavfall från fettavskiljare kan i dagsläget inte materialåtervinnas. Istället lämpar sig detta avfall för exempelvis rötning med utvinning av biogas. 1 Krav på installation av fettavskiljare VA-verket i Malmö 2001.

7 Kvalitets- och miljöcertifierad Vi på Svensk Fettåtervinning anser att alla våra kunder är lika viktiga och ska behandlas på samma sätt - stora som små. Vår avsikt är att ha en öppen och konstruktiv dialog med våra kunder, anställda, allmänhet och myndigheter avseende vårt miljöarbete. Vi strävar ständigt för att utvecklas så att vi kan erbjuda våra kunder högkvalitativa tjänster samtidigt som miljöbelastningen hålls vid ett minimum. För att på ett strukturerat sätt föra denna strävan framåt införde vi vid årsskiftet 2001/2002 ett kvalitets- och miljöledningssystem. Numera är vår verksamhet certifierad enligt SS-EN ISO 9001:2008 för kvalitetssäkring och ISO 14001:2004 för miljöledning. Företagsledningen ställer med regelbundna intervaller upp övergripande och detaljerade mål för vårt miljöarbete. Resultaten utvärderas och analyseras vid ledningens genomgångar flera gånger per år. Dessutom genomför vi årliga interna revisioner för att få en regelbunden utvärdering av vårt miljöledningssystem gällande bolagets policy avseende miljön.

8 Miljöprogram Åtgärder för att uppfylla våra miljömål samt möta kund- och myndighetskrav utformas, uppdateras och sammanställs regelbundet i ett miljöprogram. Några av de åtgärder som har eller kommer att genomföras enligt detta miljöprogram återfinns nedan: För att minska vår huvudsakliga miljöpåverkan, förbrukning av fossila bränslen och utsläpp till luft, uppdaterar vi vår fordonspark kontinuerligt så att den minst motsvarar kraven för att få trafikera landets miljözoner. För tillfället består den av en Scania R 480 Euro 5 av årsmodell 2011 samt en Volvo FM 9 Euro 3 av årsmodell Den senare har dessutom att försetts med ett Eminox-partikelfilter. Detta minskar de skadliga utsläppen av partiklar och kolväten med 80-95%. Vi arbetar ständigt med att optimera våra uppsamlingsturer för att få ett så gynnsamt förhållande som möjligt mellan avverkad distans och fraktat tonnage. Till hjälp har våra förare numera GPS-navigeringsutrustning. Dessutom har samtliga chaufförer utbildats i sparsam och trafiksäker körning. Ökad andel förnybart drivmedel. Under sommarhalvåret har inblandningen av biodiesel i vårt fordonsbränsle varit över 50 %. I övrigt tankar vi Preems gröna alternativ Preem Evolution Diesel. En rad energisparåtgärder är beslutade. Bland annat ska eldningsoljan som används vid uppvärmningen i reningsprocessen ersättas med ett förnybart biobränsle, smältkammare och cisterner ska isoleras och luftvärmepumpar ska installeras i kontorslokalerna. Vi har under en rad av år utvecklat vår egen avfallshantering. Mer än 99 % av avfallet källsorteras numera för materialåtervinning, biologisk behandling och energiutvinning. Endast en mindre mängd restavfall deponeras.

9 Lite om lagstiftning och bestämmelser Miljöbalken: Alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd skall hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning. Den som innehar avfall skall se till att avfallet hanteras på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. Avfallshierakin: förhindra att avfall uppkommer Främja återanvänd återvinn förbränn med energiutnyttjande deponera Motverka Förordning (2001:512) om deponering av avfall: 10 Organiskt avfall får inte deponeras. ABVA (Allmänna bestämmelser för brukande av kommunernas allmänna vatten- och avloppsanläggning): Fastighetsägare får inte tillföra den allmänna avloppsanläggningen vätskor, ämnen eller föremål som kan skada ledningsnätet, inverka skadligt på ledningsnätets funktion eller på annat sätt medföra skada eller olägenhet. Bestämmelser för fettavskiljare: Det är inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande direkt i avskiljaren.

10 Fettåtervinning ger fördelar i flera led Kundnyttan: Vi löser problemet för våra kunder med bortforslandet av spillfettet på ett smidigt sätt och detta blir i stället en värdefull tillgång för industrin. Samhällsnyttan: Sopstationerna befrias från ett föga önskvärt avfall. Från och med 2005 är det dessutom inte längre tillåtet att deponera organiskt avfall, däribland matfett. Kommunerna besparas kostsamma åtgärder för att reparera igensatta avloppsledningar, som är en annan sida av problemet. Nationellt: Fettåtervinning bidrar till att uppfylla de nationella miljökvalitetsmålen: Senast 2010 ska minst 35 % av matavfallet från hushåll, restauranger, storkök och butiker återvinnas genom biologisk behandling. Senast 2010 ska matavfall och därmed jämförligt avfall från livsmedelsindustrier m.m. återvinnas genom biologisk behandling. Globalt: Återvunnet matfett ersätter jungfruliga matfetter och oljor som råvara inom kemiskteknisk industri. Ungefär hälften av den jungfruliga råvara som idag används är palmoljor odlade i Malaysia och Indonesien. I dessa länder skövlas regnskog för att bereda plats för palmplantage. Miljövänligare produkter: Fettsyror och glycerol, vilka framställs av det återvunna fettet, används som beståndsdelar i ett hundratal olika produkter t.ex. tvål- och tvättprodukter, papperskemikalier, plast och gummi. I nästan samtliga fall ersätter dessa snabbt biologiskt nedbrytbara komponenter petroleumbaserade motsvarigheter.

11 Avslutningsvis Vår förhoppning är att vår ambition om en hög servicegrad och en låg miljöbelastning ska vara ett meningsfullt skäl för Er att börja samverka i ett väl fungerande och kretsloppsanpassat återvinningssystem. För att kontakta oss: Tel: Fax: E-post: info@fettatervinning.se Med vänliga hälsningar Christian Landqvist VD Svensk Fettåtervinning AB Telefon E-post Organisationsnr. Certifiering Luddingsbovägen info@fettatervinning.se ISO 9001: Norrköping Telefax Hemsida Godkänd för F-skatt ISO 14001:

Orginaltext: Peter Stahre, Mathias de Mare Teckningar och Layout: Mathias de Mare Omarbetad av NOSAM-gruppen.

Orginaltext: Peter Stahre, Mathias de Mare Teckningar och Layout: Mathias de Mare Omarbetad av NOSAM-gruppen. Krav på in s t allat io n av fe t t avs kiljare Inne håll Förord 3 Varför kräver vi fettavskiljare 4 Vem måste ha fettavskiljare 5 Det krävs tillstånd för att installera fettavskiljare 6 Utformning av

Läs mer

Bilaga B. Riktlinjer för fettavskiljare

Bilaga B. Riktlinjer för fettavskiljare Bilaga B Riktlinjer för fettavskiljare Innehåll Därför kräver vi fettavskiljare...3 Var kräver vi fettavskiljare...3 Exempel på verksamheter där Lekebergs kommun kräver fettavskiljare:...3 Anmälan till

Läs mer

Information om. fettavskiljare

Information om. fettavskiljare Information om fettavskiljare Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Här är viktig information till dig som är fastighetsägare och/eller bedriver verksamhet som tillverkar och hanterar livsmedel i Trelleborgs

Läs mer

VA-verket (tekniska avdelningen) tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter.

VA-verket (tekniska avdelningen) tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Innehåll Förord 1 Varför kräver vi fettavskiljare? 4 Vem måste ha fettavskiljare? 5 Det krävs tillstånd för att installera fettavskiljare 6 Utformning av fettavskiljare 7 Storlek på fettavskiljare 8 Placering

Läs mer

Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen

Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Norrköpings kommun. Fettavskiljare och vegetabilisk olja Fastigheter med livsmedelsverksamhet ska ha en

Läs mer

Handbok för fettavskiljare. i Sundbyberg

Handbok för fettavskiljare. i Sundbyberg Handbok för fettavskiljare i Sundbyberg Därför behövs fettavskiljare Avloppsvatten från lokaler där livsmedel produceras innehåller oftast mer fett än det som kommer från hushållen. Stadens avloppsledningar

Läs mer

KONTAKTUPPGIFTER. Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon

KONTAKTUPPGIFTER. Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon KONTAKTUPPGIFTER Miljö- och byggnadskontoret Eva Larsson telefon 0490-25 48 21 Västervik Miljö & Energi AB Lotta Lidman Almqvist telefon 0490-25 70 17 Västervik Miljö & Energi AB Kundservice 0490-25 70

Läs mer

FETTAVSKILJARE. Krav och riktlinjer. Gäller från 2014-05-14. Samhällsbyggnad

FETTAVSKILJARE. Krav och riktlinjer. Gäller från 2014-05-14. Samhällsbyggnad FETTAVSKILJARE Krav och riktlinjer Gäller från 2014-05-14 Samhällsbyggnad Inledning Dessa riktlinjer har tagits fram för att informera om de krav som finns på installation av fettavskiljare samt för att

Läs mer

Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare

Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare Information om fettavskiljare till fastighetsägare och verksamhetsutövare I den här broschyren vill vi informera om de krav som finns på installation och dimensionering av fettavskiljare. Vi lämnar också

Läs mer

Fettavskiljare och fettavfall

Fettavskiljare och fettavfall Fettavskiljare och fettavfall Den här broschyren vänder sig till dig som är fastighetsägare, bedriver en livsmedelsverksamhet, är VVS-konsult eller tömningsentreprenör. I broschyren kan du läsa om varför

Läs mer

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten

Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten Utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten RIKTLINJER för fettavskiljare och utsläpp av fetthaltigt avloppsvatten jonkoping.se Riktlinjer för fetthaltigt avloppsvatten Tekniska kontoret tar emot och renar avloppsvatten

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller fett ställer till stora problem i avloppsledningarna. I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet,

Läs mer

FETTAVSKILJARE RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUN

FETTAVSKILJARE RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUN FETTAVSKILJARE RIKTLINJER FÖR KARLSTADS KOMMUN VARFÖR FETTAVSKILJARE? Kommunala reningsverk är bara till för att ta emot avloppsvatten av hushållskaraktär, till exempel vatten från toalett, hygien, tvätt

Läs mer

Inget fett i avloppet information om fettavskiljare

Inget fett i avloppet information om fettavskiljare Inget fett i avloppet information om fettavskiljare Varför behövs fettavskiljare? Fett som släpps ut i avloppet skapar problem. I ledningsnätet sjunker temperaturen, vilket gör att fettet som finns i avloppsvattnet

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Producerad i samarbete med kommunerna, Eslöv, Hörby och Höör. Illustrationer: Mathias de Maré, va-verket i Malmö. Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter

Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Fettavskiljare i livsmedelsverksamheter Här är viktig information till dig som är fastighetsägare och/eller bedriver verksamhet som tillverkar och hanterar livsmedel i Trelleborgs kommun. Här får du veta

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Information om fettavskiljare.

Information om fettavskiljare. Information om fettavskiljare. Information från Mälarenergi - din VA-leverantör Västerås stad tar genom Mälarenergi hand om och renar avloppsvatten från hushåll och företag. De senaste åren har fettavlagringar

Läs mer

Fettavskiljare. Varför krävs fettavskiljare?

Fettavskiljare. Varför krävs fettavskiljare? 2015 10 01 Fettavskiljare Många avloppsstopp beror på stora mängder fett i avloppsvattnet. Det är ägarens ansvar att se till att fettavskiljare finns installerad i de fastigheter som har en livsmedelslokal,

Läs mer

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat.

Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Återvinning. Vår väg till ett bättre klimat. Våra råvaror måste användas igen. Den globala uppvärmningen är vår tids ödesfråga och vi måste alla bidra på det sätt vi kan. Hur vi på jorden använder och

Läs mer

ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE

ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE ANVÄND FETTAVSKILJARE Fettavskiljning behövs Fettavskiljning behövs därför att fett som släpps ut i avloppsvattnet stelnar när vattentemperaturen sjunker och fettet fastnar i ledningsnät,

Läs mer

åd och anvisningar fettavskiljare i Motala kommun

åd och anvisningar fettavskiljare i Motala kommun R åd och anvisningar för fettavskiljare i Motala kommun Råd och anvisningar för fettavskiljare framtogs under hösten 2006 av en arbetsgrupp som bestod av: Ulrika Johansson Miljö & Hälsoskyddsenheten Kaj

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FETTAVSKILJARE. Information och riktlinjer rörande fett och fettavskiljare i Järfälla kommun

RIKTLINJER FÖR FETTAVSKILJARE. Information och riktlinjer rörande fett och fettavskiljare i Järfälla kommun RIKTLINJER FÖR FETTAVSKILJARE Information och riktlinjer rörande fett och fettavskiljare i Järfälla kommun Fettavlagringar i en spillvattenledning i Järfälla år 2009. Tekniska nämnden 2010-xx-xx INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Installation och tömning av fettavskiljare

Installation och tömning av fettavskiljare Installation och tömning av fettavskiljare Fett i avloppsvatten Avloppsvatten som innehåller fett ställer till stora problem i avloppsledningarna. I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet,

Läs mer

Information om fettavskiljare

Information om fettavskiljare Information om fettavskiljare Varför ska man installera fettavskiljare? När avloppsvattnet kommer ut i ledningsnätet sjunker temperaturen, vilket gör att fett som finns i vattnet stelnar och orsakar stopp.

Läs mer

Miljöredovisning 1997

Miljöredovisning 1997 Copyright AB BEG. BILDELAR, Eftersom vi värnar om en renare värld i allt vi gör är pappret i broschyren miljömärkt med Svanen. Ensbovägen, Box 159, 581 02 Linköping, Telefon 013-31 50 80, Telefax 013-14

Läs mer

Varför en avfallsplan?

Varför en avfallsplan? Varför en avfallsplan? Enligt miljöbalken är varje kommun skyldig att ha en avfallsplan. Planen ska omfatta allt slags avfall men fokuserar på det avfall som kommunen ansvarar för. Planen beskriver kommunernas

Läs mer

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter

Dispens att trafikera Gamla stan med fordon längre än 8,0 meter GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE TU 2004-11-18 Handläggare: Lars-Erik Holm Parkeringsavdelningen Dispens Tel: 508 268 70 larserik.holm@gfk.stockholm.se Dnr 27064/04 2004-10-26 Till Gatu- och

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Aldrig fett i avloppet

Aldrig fett i avloppet Aldrig fett i avloppet Denna broschyr vänder sig till dig som är fastighetsägare, bedriver livsmedelsverksamhet eller är VVS-konsult. Här kan du läsa om varför det är viktigt att ha en fettavskiljare och

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FETTAVSKILJARE

RIKTLINJER FÖR FETTAVSKILJARE OBS! Version anpassad för utskrift i A4-format. För originalversion hänvisas till tryckt exemplar som tillhandahålls via Järfälla kommuns kundtjänst. RIKTLINJER FÖR FETTAVSKILJARE Information och riktlinjer

Läs mer

Fettavskiljare Information, installation och tömning

Fettavskiljare Information, installation och tömning Fettavskiljare Information, installation och tömning Producerad i samarbete med Bromölla kommun och Bromölla Vatten, mars 2008. Illustrationer: Mathias de Maré, VA-verket i Malmö. Omarbetad 2013 av Hässleholms

Läs mer

Handbok för fettavskiljare. Danderyds kommun. Tekniska kontoret

Handbok för fettavskiljare. Danderyds kommun. Tekniska kontoret Handbok för fettavskiljare Danderyds kommun Tekniska kontoret Innehållsförteckning Vilka krav ställer vi på fettavskiljare... 2 Varför ställs kravet... 2 På vem ställs kravet... 3 Fastighetsägarens ansvar...

Läs mer

Dispens från förbudet i 15 kap 24 miljöbalken avseende Max Burger AB

Dispens från förbudet i 15 kap 24 miljöbalken avseende Max Burger AB Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sida 1 (6) 2018-09-28 Handläggare Martin Holmstedt Telefon: 08-508 28 971 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2018-10-16 p. 17 Dispens från förbudet i 15 kap 24 miljöbalken

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i SuToHaMu

Riktlinjer för fettavskiljare i SuToHaMu Riktlinjer för fettavskiljare i SuToHaMu Sunne kommun Torsby kommun Hagfors kommun Munkfors kommun Antagen av Torsby kommun kf den 2 december 2013 183 Inledning Kommunerna i Norra Värmland (Sunne, Torsby,

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Fettavskiljare. fettavfall och urskiljning av fett ur spillvatten

Fettavskiljare. fettavfall och urskiljning av fett ur spillvatten Fettavskiljare fettavfall och urskiljning av fett ur spillvatten Varför behövs fettavskiljare? Kommunala reningsverk är till för att ta emot och rena förorenat spillvatten från hushåll, till exempel vatten

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun

Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun Riktlinjer för fettavskiljare i Haninge kommun Varför kräver vi fettavskiljare? Fett i avloppet ställer till med stora problem i ledningsnätet. I det kalla avloppsvattnet stelnar fettet och fastnar i avloppsledningarna.

Läs mer

Fettavskiljare motverkar stopp i ledningsnätet

Fettavskiljare motverkar stopp i ledningsnätet 30 mars 2012 Fettavskiljare motverkar stopp i ledningsnätet Ta hand om fettet på ett smart sätt Fett i avloppsvattnet har blivit ett allt större problem. Vårt ledningsnät är gjort för att ta emot spillvatten

Läs mer

FETTAVSKILJARE Information om fettavskiljare i Nacka

FETTAVSKILJARE Information om fettavskiljare i Nacka FETTAVSKILJARE Information om fettavskiljare i Nacka 1 INNEHÅLL Varför fettavskiljare?... 3 Vilka verksamheter måste ha fettavskiljare?... 4 Så här fungerar en fettavskiljare... 5 Krav på fettavskiljaren...

Läs mer

Informerar om. Förbud mot fett i avloppet!

Informerar om. Förbud mot fett i avloppet! Informerar om Förbud mot fett i avloppet! Fett i avloppsledningarna orsakar omfattande problem, vilket vi på VA -verket och våra kunder drabbas av. För att minska problemen finns krav på att vissa typer

Läs mer

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun 1 SLAMBIL Fettavskiljare och vegetabilisk olja Den här broschyren vänder sig till dig

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Krav på installation av FETTAVSKILJARE

Krav på installation av FETTAVSKILJARE Krav på installation av FETTAVSKILJARE Aldrig fett i avloppet! VA SYD tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Under senare år har vi haft stora problem

Läs mer

Fettavskiljare FETTAVFALL OCH URSKILJNING AV FETT UR SPILLVATTEN

Fettavskiljare FETTAVFALL OCH URSKILJNING AV FETT UR SPILLVATTEN Fettavskiljare FETTAVFALL OCH URSKILJNING AV FETT UR SPILLVATTEN Varför behövs fettavskiljare? Kommunala reningsverk är till för att ta emot och rena förorenat spillvatten från hushåll, till exempel vatten

Läs mer

Hantering av fettavfall och avskiljning av fett ur avloppsvattnet

Hantering av fettavfall och avskiljning av fett ur avloppsvattnet Hantering av fettavfall och avskiljning av fett ur avloppsvattnet Förord Denna skrift har tagits fram och ges ut i samverkan mellan miljökontor, renhållnings- och kommunala VA-huvudmän i Dalarna innehållande

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i Kristinehamns kommun

Riktlinjer för fettavskiljare i Kristinehamns kommun Tekniska förvaltningen Alexander La Motte,0550-881 14 Alexander.lamotte@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse 2016-04-27 Tn/2016:65 1(2) Riktlinjer för fettavskiljare i Kristinehamns kommun Förslag till beslut

Läs mer

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun

Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun 2015-10-01 Bra att veta om vatten och avlopp för småhusägare i Järfälla kommun Det här bladet innehåller kortfattad information och förklaringar om de bestämmelser som gäller för det kommunala vattnet

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

HANDBOK FÖR FETTAVSKILJARE

HANDBOK FÖR FETTAVSKILJARE HANDBOK FÖR FETTAVSKILJARE Innehållsförteckning Vilka krav ställer vi på fettavskiljare... 3 Varför ställs kravet... 3 På vem ställs kravet... 4 FASTIGHETSÄGARENS ANSVAR... 4 VERKSAMHETSUTÖVARENS ANSVAR...

Läs mer

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet

Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Volvo Bils steg i det viktiga hållbarhetsarbetet Under 2018 har Volvo Bils olika verksamheter tagit ytterligare steg och vidtagit viktiga åtgärder för att nå företagets hållbarhetsmål som sträcker sig

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34)

Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) Miljödepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) Återvinningsindustrierna, ÅI, har fått Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet för yttrande.

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Alla verksamheter som tillverkar eller hanterar livsmedel där halten avskiljbart fett överstiger 50 mg/liter vatten skall ha fettavskiljare.

Alla verksamheter som tillverkar eller hanterar livsmedel där halten avskiljbart fett överstiger 50 mg/liter vatten skall ha fettavskiljare. Fettavskiljare Fett i avloppsvatten har blivit ett allt större problem. Ledningsnätet är gjort för att ta emot spillvatten av hushållskaraktär. Det leder till stora problem med igensättning i avloppsledningar

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning

Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till avfallsplan 2010-04-22 Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket (NFS 2006:6) ska en miljöbedömning

Läs mer

VA-taxa Fettavgifter

VA-taxa Fettavgifter Giltig fr o m: 2016-01-01 Sida 1/5 BILAGA TILL VA-TAXA Avgift för utsläpp av fett till allmän spillvattenledning från livsmedelshanterande yrkesmässig verksamhet Brukningsavgift enligt va-taxan 12.1.e

Läs mer

Aldrig fett i avloppet Råd och anvisningar för fettavskiljare i Eskilstuna kommun

Aldrig fett i avloppet Råd och anvisningar för fettavskiljare i Eskilstuna kommun Aldrig fett i avloppet Råd och anvisningar för fettavskiljare i Eskilstuna kommun Fettavskiljare för en bättre miljö Eskilstuna Energi och Miljö tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

PRESENTATION FÖR BIOGAS NORR

PRESENTATION FÖR BIOGAS NORR PRESENTATION FÖR BIOGAS NORR BIOGAS MELLANNORRLAND ETT SAMARBETSPROJEKT I MELLANNORRLAND MELLAN SUNDSVALLS OCH ÖSTERSUNDS KOMMUNER Sveriges Miljömål MATAVFALLET MINSKAR TILL 2015 MED MINST 20 PROCENT JÄMFÖRT

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN

REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN REGLER FÖR FETTAVSKILJARE I HÄRRYDA KOMMUN Handbok för verksamhetsutövare och fastighetsägare Härryda kommun 1(6) Reningsverk är byggda för att ta emot och rena spillvatten (toalett-, tvätt- och diskvatten)

Läs mer

Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt

Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt Miljöprestanda GRÖNA TON. Miljöanpassade transporter för minskad växthuseffekt I förarsätet för miljön Växthuseffekten kan allmänt ses som det enskilt största miljöhotet i världen. Det är bakgrunden till

Läs mer

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning Regional avfallsplan 2019 2023 Bilaga 4: Miljöbedömning 1 Bilaga 4. Miljöbedömning Bakgrund Enligt 6 kap. miljöbalken ska en miljöbedömning genomföras vid upprättande av planer som krävs enligt lag och

Läs mer

Fettavskiljare. Information, installation och tömning

Fettavskiljare. Information, installation och tömning Fettavskiljare Information, installation och tömning Varför fettavskiljare? De allmänna avloppsledningarna är dimensionerade för att ta emot spillvatten av hushållskaraktär. Fett i spillvatten från livsmedelsverksamheter

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Ditt matavfall blir biogas

Ditt matavfall blir biogas Ditt matavfall blir biogas Läs om hur du kan påverka miljön och dina kostnader Snart startar insamlingen av matavfall i Hylte kommun Vi gör bränsle av ditt matavfall Snart startar vi insamlingen av matavfall

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne

Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne Ett samarbete mellan Skånes 33 kommuner Kommunförbundet Skåne Länsstyrelsen Skåne Region Skåne www.miljosamverkanskane.se Affärsmodeller Olika verksamheter integreras med varandra för att dra nytta av

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST

FÖRETAGETS ANSVAR EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST EN BROSCHYR FRAMTAGEN AV TILLSYNSMYNDIGHETERNA I KALMAR & GOTLANDS LÄN GENOM MILJÖSAMVERKAN SYDOST FÖRETAGETS ANSVAR Alla företag påverkar miljön på något sätt och ansvarar för sin egen miljöpåverkan.

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Ton CO2 LFV D-LFV 2009-035287 1(7) HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling och LFV arbetar kraftfullt med att minska verkets

Läs mer

Matavfall. Erfarenheter från insamlingssystem och förbehandlingsanläggningens krav på kommunernas insamling. Charlotta Ringdahl.

Matavfall. Erfarenheter från insamlingssystem och förbehandlingsanläggningens krav på kommunernas insamling. Charlotta Ringdahl. Matavfall Erfarenheter från insamlingssystem och förbehandlingsanläggningens krav på kommunernas insamling 18 april 20131 Charlotta Ringdahl Agenda 1.NATIONELLT MÅL 2.HUR BIDRAR VI TILL ATT UPPNÅ MÅLET?

Läs mer

Fett i avloppet Fettavskiljare Information till livsmedelsverksamheter och fastighetsägare

Fett i avloppet Fettavskiljare Information till livsmedelsverksamheter och fastighetsägare FETTAVSKILJARE 2013-01-24 Stadsbyggnadskontoret/VA-enheten 08-55 55 90 00 Fett i avloppet Fettavskiljare Information till livsmedelsverksamheter och fastighetsägare Stadsbyggnadskontoret i Täby kommun

Läs mer

Lunds Renhållningsverk. Lunds Renhållningsverk

Lunds Renhållningsverk. Lunds Renhållningsverk > Ett viktigt uppdrag - att spara resurser och skydda miljön Kunder Idéer Miljö Vårt uppdrag Lunds Renhållningsstyrelse ansvarar på uppdrag av kommunfullmäktige för avfallshanteringen i Lunds kommun. ska

Läs mer

Världstoalettdagen 19 november

Världstoalettdagen 19 november VA SYD Hållbart utskick #07.28 VILLA BURLÖV/MALMÖ Med enkla handlingar i vardagen kan du hjälpa till att ta hand om miljön. Här får du tips och nyheter för en miljövänlig och hållbar vardag. Det du gör,

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen

Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Hållbar avfallshantering i kommunförvaltningen Anvisning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut ---- Datum för beslut: 2017-09-11 KS2017/1066 Miljöstrateg Förvaltningsledningen

Läs mer

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ÅMÅLS KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Miljökontoret Anmälan enligt miljöbalken 2 förordningen (998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Verksamhetens namn

Läs mer

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013

Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel och flytande biobränslen 2013 Hållbara biodrivmedel Hållbarhetskriterier för biodrivmedel syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och säkerställa att produktionen av förnybara

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius

Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius Handläggare Datum Ärendebeteckning Anna Carnelius 2017-04-06 2017-1739 0480-450305 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Förslag till yttrande till Kalmar vatten - Policy För Fettavskiljare Förslag

Läs mer

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015

AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 AVFALLSPLAN Hudiksvalls kommun 2011-2015 Kommunal avfallsplan med mål och åtgärdsprogram Kommunfullmäktige 86, 2011-05-02 1 Inledning Avfallsplanen är en kommunal plan för den framtida avfallshanteringen.

Läs mer

Beslutsdatum 31.03.2010

Beslutsdatum 31.03.2010 ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

Riktlinjer för fettavskiljare i Motala kommun

Riktlinjer för fettavskiljare i Motala kommun Riktlinjer för fettavskiljare i Motala kommun Motala kommun Gäller från 2019-05-01 Beslutsinstans: Motala kommunfullmäktige Diarienummer: 19/KS 0058 Datum: 2019-04-08 Paragraf: 59 Reviderande instans:

Läs mer

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall

SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning av avfall Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Malmö den 31 augusti 2017 SKRIVELSE: Förslag till författningsändringar - 40, 43 och 45 förordning (2013:253) om förbränning

Läs mer

REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel

REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2017/04821/S2 Malmö den 28 april 2018 REMISSVAR: Remiss betänkandet Skatt på kadmium i vissa produkter och kemiska växtskyddsmedel Avfall Sverige är kommunernas

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

VI VILL HA DINA MATRESTER

VI VILL HA DINA MATRESTER VI VILL HA DINA MATRESTER Återvinn din mat Uppsamling Transport Rötning Drivmedel Matrester - en värdefull resurs Det mesta av vårt avfall går att återvinna. Med insamling av matavfall tar Österåker ett

Läs mer