Information om VFU inom kursen LSI210 ht 2010 till lärare på VFU-skolor och studenter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om VFU inom kursen LSI210 ht 2010 till lärare på VFU-skolor och studenter"

Transkript

1 LSI GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för svenska språket Svenska som andraspråk Information om VFU inom kursen LSI210 ht 2010 till lärare på VFU-skolor och studenter VFU, HFU och LSI I lärarutbildningen är en av de viktiga tankarna att VFU (Verksamhetsförlagd utbildning) skall integreras med de ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kurserna inom HFU (Högskoleförlagd utbildning). Detta innebär att studenterna under de kurser som de läser vid Humanistiska fakulteten också skall delta i verksamheten vid sin VFU-skola. Under VFU-perioderna skall studenterna delta i verksamheten och de skall fullgöra olika uppgifter som anknyter till verksamheten i skolan. Uppgifterna är en del av examinationen på de olika delkurserna och därmed av hela kursen LSI210, Svenska som andraspråk för blivande lärare II, 30 högskolepoäng. Under höstterminen 2010 läser studenterna fem delkurser och deltar i skolans verksamhet under sammanlagt tre veckolånga sammanhängande perioder (v. 37 samt v. 45 och 46). Vad läser studenterna? Vem undervisar? När är studenterna på er skola? Delkurser inom LSI210 Flerspråkighet och språkvariation, 7,5 hp Läs- och skrivutveckling på ett andraspråk, 6 hp Att undervisa i och på ett andraspråk, 7,5 hp Bedömning och utvärdering i svenska som andraspråk, 4,5 hp Barn- och ungdomslitteratur i ett tvärkulturellt perspektiv, 4,5 hp Lärare Ann-Marie Wahlström/ Eva Lundin VFU-perioder ht 2010 Sammanhängande VFU vecka 37 (13/9-17/9) Lilian Nygren-Junkin VFU-dag 6/10 (vecka 40) Margit Nelson- Wareborn Sören Andersson Sammanhängande VFU veckorna 45 och 46 (kan vara förlagd utomlands) VFU-dag 3/11 Ann-Marie Wahlström Någon gång under veckorna 48 eller 49 VFU-dag 1/12 Anna Lyngfelt Någon gång under vecka 2 (2011) På de följande sidorna presenteras de uppgifter som studenterna skall utföra under kursen. VFU-uppgifter under kursen LSI210 Studenternas VFU-uppgifter är knutna till olika delkurser i LSI210. I texten nedan ges kortfattad information om uppgifterna. Mer utförliga instruktioner delas senare ut till studenterna som ansvarar för att dessa förmedlas till sina VFU-handledare.

2 LSI Delkurs 1: Flerspråkighet och språkvariation, 7,5 högskolepoäng Flerspråkig utveckling - modersmålslärarens roll Denna VFU-uppgift går ut på att undersöka vilken roll modersmålsläraren har på skolan och vilken betydelse hon/han har för att utveckla flerspråkighet hos de aktuella eleverna. Uppgiften genomförs under vecka 37 i form av en intervju med en modersmålslärare som är verksam vid VFU-skolan. Intervjufrågorna kan beröra områden som organisationen av modersmålslärarna på skolan, deras arbetssituation och faktiska undervisning, modersmålslärarnas syn på undervisningens syften och mål. Dessutom kan det vara av intresse att låta modersmålslärarna redogöra för i vilken mån de tycker sig bidra till utveckling av elevernas flerspråkighet, vad de ser som problem och hinder för detta, liksom vad de ser som utvecklingsmöjligheter och alternativa arbetssätt. I VFU-uppgiften ingår också att den lärarstuderande under en arbetsdag eller del därav skall följa en modersmålslärares arbete. Slutligen skall resultaten från intervjun jämföras med styrdokumenten för modersmålsundervisningen, exempelvis kursplanen för modersmålsundervisning.vfu-uppgiften skall redovisas i såväl skriftlig som muntlig form. Eventuella frågor om uppgiften besvaras av Ann-Marie Wahlström (ann-marie.wahlstroem@svenska.gu.se) eller Eva Lundin (eva.lundin@svenska.gu.se) Delkurs 2: Läs- och skrivutveckling på ett andraspråk, 6 högskolepoäng 1. Välj ut två skrivna produkter av en av eleverna på din VFU-placering. Den ena ska vara ett mer formellt/bundet skriven text medan den andra ska vara en kreativ skrivprodukt. 2. Läs dem kommunikativt: -Förstår jag? Berörs jag? (för den kreativa, åtminstone) 3. Läs dem språkligt granskande: -Vad har den här eleven för skriftlig kompetens? -Vilka ordklasser och strukturer används? -Några idiomatiska uttryck/fasta fraser? -Vad för slags språkfel gör den här eleven? 4. Gör förslag på uppföljning: -Vilka brister i språkfärdigheten tyder felen på? -Vad behöver göras för att rätta till dem i elevens framtida skrivande? -Vad behöver den här elevens skriftspråk för att kommunicera bättre med läsaren? 5. Jämför kvaliteten på de två elevtexterna: -Är de likvärdiga eller är den ena bättre? -Om det finns skillnader, vad tror du de beror på? -Vad antyder de om det fortsatta arbetet med elevens skriftliga produktion? 6. Informera om eleven: -Ursprungsland? Modersmål? Andra språk? -Hur bra kan han/hon skriva på modersmålet? -Tycker eleven om att skriva på modersmålet? På svenska? Inlämning den 18/10. Eventuella frågor om uppgiften besvaras av Lilian Nygren-Junkin. (lilian.nygren.junkin@svenska.gu.se).

3 LSI Delkurs 3: Att undervisa i och på ett andraspråk, 7,5 högskolepoäng PRELIMINÄRA UPPGIFTER Två uppgifter för VFU under vecka 45 och 46 ht 2010 Uppgift 1. Denna VFU-uppgift innebär att utforska hur det är att undervisa i och på ett andraspråk med ett språk- och kunskapsutvecklande synsätt. Fokus ligger på reflektion och analys av de flerspråkiga elevernas undervisning utifrån en modell av aktionsforskningskaraktär. Inom aktionsforskningen betonas lärarens aktiva roll att undersöka, förändra och utveckla sin egen undervisning genom frågor som läraren själv formulerat. För att få svar på dessa frågor provar sedan läraren andra undervisningssätt i sitt eget klassrum. Dessa förändringar i undervisningen ska sedan analyseras och utvärderas i relation till tidigare forskning. Denna utvärdering leder i sin tur till nya frågor som behöver undersökas. Under din VFU ska du helst prova eller observera flera olika undervisningssituationer: Du ska utvärdera och/eller diskutera din undervisning/ dina observationer med andra lärare och redovisa viktiga delar av denna utvärdering och/eller diskussion i din rapport. Du ska även dokumentera en sekvens av din undervisning / en sekvens av den undervisning som du observerar med ljudinspelning/ ljud- och bildinspelning. Denna inspelning ska delges dina studiekamrater. OBS! Det är mycket viktigt att du skaffar tillstånd av dem som du vill spela in. Se separat papper om tillstånd! Under kursens gång ska du skriva en rapport med aktionsforskningskaraktär. Rapporten ska innehålla följande rubriker: Inledning (beskriv ditt intresse) Vad säger forskningen? (beskriv relevant forskning) Mina undervisningssituationer / mina observationer av undervisningssituationer Analys och utvärdering av undervisnings/situationerna med forskningsanknytning Nya frågor som uppstår I redovisningen av rapporten ska du spela upp din inspelade sekvens av undervisning. Se separat papper om redovisning. Delar av rapporten kan skrivas före VFU-veckorna. När det gäller tankar och idéer på hur en lärare kan utveckla sin undervisning kan du använda hela din studietids kurslitteratur, diskussioner och idéer (LSI 110 och LSI 210, även andra kurser). Men merparten av den litteratur som du refererar till ska komma från den här kursen. Rapporten ska vara skriven i Times New Roman, storlek 12 med enkelt radavstånd och innehålla det sedvanliga referenssystemet (parentes och litteraturförteckning). Mängden brödtext bör vara cirka 4-5 sidor (framsida och litteraturlista ej medräknat). På framsidan ska det stå en titel, kursens namn, lärarnas namn och ditt namn. Ta med och lämna in din rapport på examinationen fredagen den 26/11.

4 LSI Du kommer att få möjlighet att kunna diskutera dina tankar om undervisning i och på ett andraspråk under denna kurs, både i grupp och individuellt. Ta vara på dessa möjligheter. Kom ihåg att du har stor nytt av en privat lärarjournal under VFU-perioden och när du sedan skriver din rapport. Uppgift 2. Observera interaktionen i ett samtal. Spela in er ett eller två exempel på samtal mellan lärare och elev eller mellan elev och elev, som du anser vara språkutvecklande. Lyssna igenom samtalet några gånger och gör en översiktlig transkribering (cirka ½ - 1 A4-sida). Skriv sedan en kort text och reflektera kring samtalets eller samtalens språkutvecklande möjligheter och anknyt till Lindbergs artikel (cirka en A4-sida). Ge gärna varandra respons på dessa texter (frivilligt). Stilen ska vara Times New Roman, storlek 12 med enkelt radavstånd. Om du bara refererar till Lindberg behöver du inte ha en litteraturlista. På första sidan ska det högst upp stå uppgiftens namn, kursens namn, kurslärarnas namn och ditt namn. Ta med och lämna in din interaktionsuppgift på examinationen fredag den 26/11. Eventuella frågor om uppgifterna besvaras av Margit Nelson Wareborn (margit.nelson-wareborn@svenska.gu.se) eller Sören Andersson (soren.andersson@svenska.gu.se). Delkurs 4: Bedömning och utvärdering i svenska som andraspråk, 4,5 högskolepoäng 1. Referens-VFU. Studenterna språkbedömer en grupp i svenska för nybörjare (Swedish for Beginners, Semester 1) vid Göteborgs universitet den 7/12. Bedömningen sker genom samtal, uttalsdiagnos samt en kort uppsats (ca 75 ord). Studenterna gör en performansanalys. Uppgiften redovisas skriftligt med analys av de olika bedömningsmomenten. Vidare beskrivs hur inläraren kan arbeta vidare och hur läraren ska lägga upp undervisningen för att språkutvecklingen ska bli så gynnsam som möjligt. Hänvisningar till kurslitteraturen och gästföreläsningar görs. 2. VFU-besök på studentens skola Studenten gör en intervju av lärare om skolans/lärarens olika typer av bedömning (prov, tester, observation, samtal etc.). Om möjligt bör studenten också få skriftliga exemplar av alla bedömningsformer. Uppgiften redovisas skriftligt. Studenten skriver en sammanfattning av intervjun. Vidare analyseras och diskuteras skolans sätt att bedöma och utvärdera elever och undervisning med hänvisningar till kurslitteratur och föreläsningar. Studenten ska också ta ställning till nya sätt att bedöma och utvärdera. Utförligare information om kursuppgifterna ges vid kursstarten. Eventuella frågor om uppgifterna besvaras av Ann-Marie Wahlström (ann-marie.wahlstroem@svenska.gu.se).

5 LSI Delkurs 5: Barn- och ungdomslitteratur i ett tvärkulturellt perspektiv, 4,5 högskolepoäng När du gör din VFU-uppgift ska du ta dig till det bibliotek som ligger närmast den skola som du är VFU-placerad på. Ta reda på följande: a) På vilka sätt skulle du som lärare kunna utnyttja bibliotekets resurser i din undervisning? Ströva runt och ta en titt på bokbeståndet, på anslagstavlor och i de foldrar som brukar ligga vid informations- och lånediskar. b) Fråga någon av bibliotekarierna om de kan hjälpa dig med läsutvecklande material för de elever som du brukar träffa under din VFU. Eftersom du känner till elevernas behov, tydliggör dessa behov för bibliotekarien och se om han/hon kan komma med konkreta förslag på skönlitteratur som är nivåanpassad, främjar läslust och ger impulser till egna språkliga uttryck. (Kanske finns också digitala medier som eleverna skulle kunna utnyttja i språkutvecklande syfte. Fråga!) Svaren på din miniundersökning ska du redovisa den 13/1-11. Även en skriftlig redovisning, på cirka en A4-sida, lämnas då in till mig. (Obs! Glöm inte att ange de språkutvecklande behov som du upplever att dina VFU-elever har, så att studiekamraterna och jag förstår vad det är du vill uppnå med hjälp av bibliotekets resurser.) Lycka till med uppgiften! Eventuella frågor om uppgiften besvaras av Anna Lyngfelt (anna.lyngfelt@svenska.gu.se). Göteborg den 25 augusti 2010 Ann-Marie Wahlström tel: Samordnare e-post: ann-marie.wahlstroem@svenska.gu.se

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs.

Syftet är att öka medvetenheten dels om vilka språkliga handlingar som krävs i ämnet, dels om vilka som utförs. I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som följde på första mötet, och inspirationsmaterial i

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning II (VFU II)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning II (VFU II) av verksamhetsförlagd utbildning II (VFU II) Kursnamn: Att undervisa i Engelska Kurskod: 6EN028 Program och termin: Termin 5 i Ämneslärarprogrammet 7-9 Program och termin: Termin 5 i Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk

Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk Margit Nelson Wareborn Sören Andersson Tore Otterup Institutionen för svenska språket Institutet för svenska som andraspråk - ISA Syfte: att

Läs mer

Momentschema 910G01 92SA31 92SA37 93SA37 VT 2015 V. 4-13

Momentschema 910G01 92SA31 92SA37 93SA37 VT 2015 V. 4-13 Momentschema 910G01 92SA31 92SA37 93SA37 VT 2015 V. 4-13 Vecka 4 On 21/1 10-12 A26 Introduktion: Genomgång av litteratur, momentschema, obligatoriska uppgifter osv. (Intervju med Monica Axelsson) (Sexfältare

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Vad är Skrivrummet? *Se även sid. 38 39

Vad är Skrivrummet? *Se även sid. 38 39 Vad är Skrivrummet? Skrivrummet är utarbetat för att hjälpa elever i åk 4, 5 och 6 att utveckla sitt skrivande så att de kan nå kunskapskraven för skrivande. I kursplanerna för ämnet svenska och svenska

Läs mer

Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet

Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet VT16 Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Kurs: Pedagogiska processer verksamhetsförlagd utbildning PE531G, 15hp Omfattning

Läs mer

Ämnesdidaktik Ht-12 (3 hp + 3 hp)

Ämnesdidaktik Ht-12 (3 hp + 3 hp) Ämnesdidaktik Ht-12 (3 hp + 3 hp) Välfärdsbegrepp i samhällsvetenskapen och Välfärdsstatens utveckling Upplägg, uppgifter & examination 27/8 kl 13-15 Introduktion/planering Vi diskuterar upplägget i didaktik

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Förskolepedagogik: Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5hp Studiehandledning (Preliminär) Kurskod 970G31 HT 2016 1 Välkommen till kursen! Innehållet i denna studiehandledning har utarbetats

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Tätorpsskolan Samverkan språk och ämnen

Tätorpsskolan Samverkan språk och ämnen Tätorpsskolan Samverkan språk och ämnen Nu är språket allas angelägenhet Susanna Rimmerfors och Mia Möller driver satsningar på språkutveckling på Tätorpsskolan. Foto: Mats Lindblad Bostadsområdet Skarpnäcksfältet

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE Ämne: Samhällskunskap, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Elevdemokrati innebär en möjlighet att vara med och påverka och det innebär också ett ansvar. GENOMFÖRANDE Övningen inleds med

Läs mer

Svenska som andraspråk, år 8

Svenska som andraspråk, år 8 1 (6) 2006-03-09 Svenska som andraspråk, år 8 Mål för betyget Godkänd Läser och förstår böcker på ca. 100 sidor eller mer. Läser och förstår svårare böcker. Kan läsa och följa instruktioner Förstår innehållet

Läs mer

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige

Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Mottagande av nyanlända elever i grundskolan - erfarenheter från Sverige Marie Wesén rektor på Sofielundsskolan i Malmö Stad kontaktuppgifter; marie.wesen@malmo.se tel: +46709152356 Innehåll Skollagen

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik

Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik Att visa kunskap genom argumentation Muntlig examination inom etik Kristina von Hausswolff senior universitetsadjunkt i datavetenskap, fil kand. datalogi, ämneslärare i filosofi och matematik, fil. mag.

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Ämne: Svenska åk 6 Läromedel: ZickZack Skrivrummet åk 6 Beräknad tidsåtgång: 160 minuter per vecka LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade.

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Bild Engelska Idrott

Bild Engelska Idrott Bild skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder,

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 5 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT05 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 5 Skriftligt prov, 4h Teoretiskt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Kopparberg IT 2012-06-18 Studiehandledning för kurs: Kurs i Dokumenthantering. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier en halvdag. Studietid: Halvdag.

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Planera och framföra ett högtidstal

Planera och framföra ett högtidstal Planera och framföra ett högtidstal Ni har nu fått bekanta er med den retoriska arbetsprocessen genom att analysera tal. Nästa steg är att omsätta teorin i praktiken och framföra ett eget skrivet högtidstal.

Läs mer

Målbeskrivningar för SFI kurserna A, B, C och D. Deltagarversion

Målbeskrivningar för SFI kurserna A, B, C och D. Deltagarversion Malmö stad Målbeskrivningar för SFI kurserna A, B, C och D Deltagarversion Susanne Egertz Pauline Eisenberg Annika Hansen Eva Kolbus Eva Palm Eriksson Birgitta Ryding Lena Samuelsson Anna Sparrenblad 1

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Sammanställning kursutvärdering

Sammanställning kursutvärdering Sammanställning kursutvärdering Kurs: Destinationer, 15 hp Termin: ht 2015 Kursansvarig lärare: Erika Sörensson Övriga lärare: Kajsa Åberg, Ulrika Åkerlund Totalt 19 studenter har regelbundet deltagit

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Sag Mal 1 Woche DET HÄR SKA DU ARBETA MED: DU KOMMER LÄRA DIG: LÄXA: 36-39 Kapitel 1 och 2 *Berätta om dig själv *Siffror *Böja verb i jag- och duform

Sag Mal 1 Woche DET HÄR SKA DU ARBETA MED: DU KOMMER LÄRA DIG: LÄXA: 36-39 Kapitel 1 och 2 *Berätta om dig själv *Siffror *Böja verb i jag- och duform Vi kommer arbeta med kap 1-5 i Sag Mal 1. Kommunikationens innehåll Ämnesområden som är välbekanta för eleverna. Vardagliga situationer, intressen, personer, platser, aktiviteter och händelser. Vardagsliv

Läs mer

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete som kurs Examensarbete är en kurs om 30 hp för civilingenjörer, 15 hp för brandingenjörer och 7,5 hp för högskoleexamen Som alla

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

PRÖVNING I SVENSKA 2

PRÖVNING I SVENSKA 2 PRÖVNING I SVENSKA 2 Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till läsaren och

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

Information om högskoleprovet för intygsgivare

Information om högskoleprovet för intygsgivare Uppdaterad 2016-01-29 Information om högskoleprovet för intygsgivare Syftet med utlåtandet är att ge underlag för beslut om en person ska ha rätt till ett anpassat högskoleprov på grund av specifika lässvårigheter/dyslexi.

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth 2016-04-05

Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth 2016-04-05 Bedömning för lärande formativ klassrumspraktik Per Berggren och Maria Lindroth 2016-04-05 Black & Williams fem principer för formativ klassrumspraktik Klargörande av planering och vilka krav som finns

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Språkscreening vid 2,5 år

Språkscreening vid 2,5 år Språkscreening vid 2,5 år Bakgrund Det nya barnhälsovårdsprogrammet teambesök vid 3 år. Språkscreening 2,5 år Språkscreening av flerspråkiga barn Stor osäkerhet bland sjuksköterskorna att bedöma Vård på

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Samhällskunskap 1 9 hp

Samhällskunskap 1 9 hp Samhällskunskap 1 9 hp A. Introduktion till Samhällskunskap 19/1 kl 13-15 Kursintroduktion Vi diskuterar upplägget för kursen som helhet. Det ges en introduktion till ämnesdidaktik och vad elever kan samt

Läs mer

Nyanlända elever i skolan

Nyanlända elever i skolan Nyanlända elever i skolan Flera språk och mer än så Skolan missar ofta att se hur mycket ett enskilt barn faktiskt kan, särskilt om hen inte kan uttrycka sina kunskaper på svenska. De barn som går i skolan

Läs mer

Under ett par veckor kommer vi att arbeta med arbetsområdet "What time is it?" i ämnet engelska.

Under ett par veckor kommer vi att arbeta med arbetsområdet What time is it? i ämnet engelska. What time is it? Ett arbetsområde i engelska där vi lär oss siffror och klockslag, fråga och berätta vad klockan är, berätta om olika vardagliga aktiviteter samt andra ord, begrepp och fraser som är relaterade

Läs mer

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då?

Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad är det att vara en bra brandman? Vad kan man då? Vad säger omvärlden? Youtube? Bra brandman? Google? Bra brandman? Varför bedömning som lärande? Många föreställningar och erfarenheter Inget är så dåligt

Läs mer

Kursutvärdering. oktober 1, 2010

Kursutvärdering. oktober 1, 2010 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för informatik Projektledning och projektarbete i IT-projekt (7,5 hp) Ansvarig lärare: Rikard Harr HT 2010 oktober 1, 2010 Kursutvärdering En viktig del i vår strävan att

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstad Namn på skolhuvudmannens företrädare (förvaltningschef

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning

Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Skolverkets kartläggningsmaterial för bedömning av nyanlända elevers kunskaper steg 1, dnr 2016:428 Kompletterande samtalsunderlag för elever med funktionsnedsättning Steg 1 2 3 Läs mer om anpassning i

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

Särvuxpedagogernas rikskonferens 2010

Särvuxpedagogernas rikskonferens 2010 Särvuxpedagogernas rikskonferens 2010 Skolinspektionens granskning av särskola och särvux Åsa Rehnberg och Agneta Sandén Skolinspektionens fokus Alla elevers och studerandes rätt till en god utbildning

Läs mer

Artikel/reportage år 9

Artikel/reportage år 9 7 9 LGR11 SvA Sv Artikel/reportage år 9 1 av 10 Artikel/reportage år 9 2 av 10 Planeringen gäller vecka 37-40 Pedagog: Katja Hellsten Ämne: svenska/svenska som andra språk Aktivitet under perioden: Veta

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd 6 2015/2016. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergets förskola Avd 6 2015/2016. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 6 2015/2016 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Naturvetenskap och teknik i didaktiskt perspektiv. Annika Elm Fristorp och Mattias Rundberg Högskolan i Halmstad 20150414

Naturvetenskap och teknik i didaktiskt perspektiv. Annika Elm Fristorp och Mattias Rundberg Högskolan i Halmstad 20150414 Naturvetenskap och teknik i didaktiskt perspektiv Annika Elm Fristorp och Mattias Rundberg Högskolan i Halmstad 20150414 Forskningsbaserad utbildning Deltagarorienterad - forskningscirkel Deltagarnas frågor

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Tillsyn och granskning Skolinspektionen kvalitetsgranskning i utbildningen för nyanlända

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Årskurs 8 Franska, från vecka 2 Europas grönaste stad Ämne: Moderna språk Klass 8 Inledning Under den här perioden kommer vi att fortsätta arbetet med att utöka ordförrådet,

Läs mer

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6)

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6) SBG1001, v1.2, 2010-04-07 BARN OCH 1 (6) Språkutveckling är nyckeln till lärande och framgång Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Hur utvecklar man användbara system? Utvärdering. Användbarhet handlar om kvalitet. Utvärdering. Empiriska mätningar. Metoder

Hur utvecklar man användbara system? Utvärdering. Användbarhet handlar om kvalitet. Utvärdering. Empiriska mätningar. Metoder Hur utvecklar man användbara system? Utvärdering Lära sig organisationen Förstå användarens situation Förstå användarens språk Involvera användare i processen Utvärdera, testa och vara LYHÖRD! Användbarhet

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Svenska som andraspråk, grundläggande Kurskod SVA 1050 Läromedel Risérus med flera Nya mål 3, textbok och övningsbok Två romaner av följande: Theodor, Kallifatides, Kärleken,

Läs mer

BibliotekMitt.se. Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm

BibliotekMitt.se. Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm BibliotekMitt.se Riktlinjer för Boktips, Artiklar, Arrangemang, Utställningar Arrangemang mm Här hittar du speciella riktlinjer för BibliotekMitt. Vill du ha mer detaljerat om varje funktion så finns en

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

729G04 - Hemuppgift, Diskret matematik

729G04 - Hemuppgift, Diskret matematik 79G04 - Hemuppgift, Diskret matematik 5 oktober 015 Dessa uppgifter är en del av examinationen i kursen 79G04 Programmering och diskret matematik. Uppgifterna ska utföras individuellt och självständigt.

Läs mer

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan. Örebro 2015-11-03

Nätverksträff. Nyanlända elever i grundskolan. Örebro 2015-11-03 Nätverksträff Nyanlända elever i grundskolan Örebro 2015-11-03 Nätverksträff Nyanlända elever i grundskolan 15.00 Fika, mingel, ta plats vid bord 15.15 Välkomna, presentation, intro. Syfte med denna och

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Läraren som moderator vid problemlösning i matematik

Läraren som moderator vid problemlösning i matematik Läraren som moderator vid problemlösning i matematik Cecilia Christiansen 9 oktober 2012 Kursplanen för matematik: matematisk verksamhet är till sin art en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH89, Företagsekonomi: Examensarbete i finansiering på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Financial Management Undergraduate Level, 15

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer