Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, år Katarina, år Francine, år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år"

Transkript

1 Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, år, år, år Jönköping hösten -94

2 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar, pingisracketar; ett alltiallo-rum, men rensat på alla verktyg och tunga, hårda saker. Tre kvinnor ligger och sover där de kommer åt.?? Jag trodde du sov. Sover du? Jag tänkte du kanske var vaken.? Vi borde göra något. Det kan inte få fortsätta så här, hon är ju alldeles vinglig, han gör något med henne, det ser vi båda två. Du, hörru? Är du vaken? Hallå? Oj, väckte jag dig? Det gör inget, jag sov bara. Det var inte meningen att väcka dig, jag tänkte att du kanske var vaken och då kunde vi passa på medan hon sover. För det är... - Det är ingen fara - - Det är som att... - det tar jag igen någon annan gång. Svarar, med tankarna på annat. Mm, vad bra...

3 -3- Efter att ha väntat på en fortsättning från. Jaha? "Jaha"? Vad var det du ville? Jag vill ingenting, det var om du tyckte att vi borde prata medan hon sover, komma fram till något, som till exempel vad vi ska ta oss till. Det är det jag menar. Vi måste komma fram till något, han kommer att döda henne. - Säg inte så, mamma. - Det är inte klokt att vi sitter här och inte gör något, vi måste... måste ju... Inte säga så, varför skulle jag inte det? Vad gör vi som är så fantastiskt, vad tänker du göra? Du tänker vänta tills det hänt! Du tänker stå där och gapa: Nämen? Dog hon? Det var som sjutton. Jag vet, jag vet, jag vet, mamma. Mm, vad bra, hörru. Det här är inte klokt, har du inget annat att säga?

4 -4- Har inte jag? Inte vad det verkar. Inte klokt, vad menar du med det? För då är det bäst att vi sover nu när vi kan. Jag vill bara att vi kommer överens om något, hur vi ska göra. Vi kan inte tillåta det här längre. Vi måste stoppa det på något sätt. Hur då? På något sätt. Hur då? På vilket sätt som helst! Med en gest mot. Sch. Sedan är det din tur. Har du tänkt på det? När han är klar med henne. Har du inte tänkt på det? Tänk på det.

5 -5- Han har inte gjort något. Hon sade det. När sade hon det? Du frågade henne om han hade gjort något, vad det var och hon sade att det inte var något. Det kommer du väl ihåg? Det syns ju att det är något. Hon håller ju på att bli helt... förlora fotfästet. Vad var det hon sade precis när vi skulle somna? Det var något... det var något jävulstyg hon kläckte ur sig... Du överdriver. Vad var det hon sade? Hon sade något sådant där så man bara tänker "Hon är inte klok längre...", men gud, vad var det hon sade..? "Sov gott"? Nej, hon sade något annat... Det är skitsamma. Det är nog mer du som är det Vi ska klara oss, vi kommer säkert på något. Men vad? Vad? Vad är det vi ska komma på, hur är det vi ska klara oss? Säg något, för jag ställer upp på vad som helst, för nu har jag precis nått

6 -6- gränsen för vad jag tål, bara en sådan bit ifrån att bli... Så kom med ett förslag så gör vi det, vad som helst... - bara jag tror på det, om det verkar rimligt genomförbart, för vi kan inte hålla på och... - men vi måste göra något, vi måste hitta ett slut och vi måste försöka göra det på ett sätt så vi inte dör av det, för då tycker jag vi lika gärna kan skita i det... Varför är det ingen som saknar er? Är det ingen som saknar er? Jag förstår inte, är pappa van vid att ni försvinner så här? Eller tror du att de söker, att han har satt dem på att hitta er, för du vet han kan vara envis den, när han sätter den sidan till. Vilket tror du att det är, saknar han er eller gör han det inte? Saknar han er eller gör han det inte? Han saknar er, det måste han göra, det måste han. Pappa visste inte att vi skulle hit. Håller med. Javisst, pappa har säkert..? Jaha? Va? Vi har inte berättat det för honom. Har ni inte? Vi bor inte hemma längre. och jag delar en lägenhet i andra hand. Varför berättar ni inte för er far vart ni ska? Hur kunde du göra något så obetänksamt? Det är ju just för sådana här oväntade situationer som det är bra att någon vet vart man ska så de kan leta efter oss och ta oss härifrån

7 -7- och skjuta honom, man ska alltid låta någon veta vart man ska, det är ju en regel. Har ni inga regler i er familj? Mamma, vi visste inte att det här skulle hända. Nähä, säger du det? Det trodde jag! - Sch. - Trodde du jag trodde det? Vad tror du om mig? Får jag fråga det? Vad menar du? Gud, alltså. Vad använder du ditt huvud till? Krossa tomglas? Vad är det med dig? Det har alltid varit något med dig, vad är det det varit med dig? Du har aldrig kunnat lyssna på mig eller bara lyssna på mig, du har alltid kommit med argument och suckar och tyckt att jag varit en jobbig kärring som lägger sig i. Vad är det med dig? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Det tror jag inte. Jaså? Är det något obehagligt? Jag tål det nog, jag är härdad. Mamma, jag kommer att slå ihjäl fel person. Se inte på mig så där med dina små ögon - Det var inte meningen att titta på dig.

8 -8- - jag visste inte att det skulle bli så här. Försök sova lite. Vi tar det här i morgon. Jag måste bara ha någon att prata med. Klockan är fem, mamma. - Tror du jag visste att det skulle bli så här? - - Försök sova lite. - Jag var som du. Jag visste inte. Precis som jag. Jag visste ingenting. Du behöver inte upprepa allt jag säger. Men jag längtar ibland. Det händer att jag går omkring och undrar om det alltid ska vara så här... Att leva som om jag var den sista kvinnan på jorden. Tack och lov att vi har varandra. Sover du? Jag tänkte att du kanske var vaken och ville prata lite. Behöver du inte prata lite? Vad är det som händer med oss? Ska vi verkligen vara här resten av tiden och aldrig se något mer än dina ruttna ögon stirra hål på mig och släpa med rösten och säga Sov, vi ses i morgon. Jag kanske inte vill det. Jag har kanske ingen riktig lust, känner för det, jag kanske inte känner för det. Jag vill bara ha lite sällskap. Du?

9 -9- Mm? När ni äntligen kom hit, som jag har längtat, det är det enda jag gjort, jag har längtat efter... och hoppats att... Jag kan inte se vad som är så hemskt med att längta efter... Hela mitt liv har jag passat upp på er och nu kommer ni ut, så där hipp som happ bara för att det är jul, som om det skulle vara någon anledning helt plötsligt, hur många gånger har jag suttit ensam, har du någon aning om det? Har du något som helst begrepp om antalet ensamma julaftnar som jag suttit av och längtat efter er och så en dag står ni där och stampar av er snön och säger "God jul" som om ni inte gjort annat i hela era små liv, och jag ska bara ta emot med varma famnen och inte tänka på vad ont allt har gjort, nej, jag ska bara vara glad över att äntligen få sällskap, vilket jag redan hade, jag hade till slut fått någon som... när jag för en gångs skull i livet inte står ensam då kommer ni med ert God Jul och tror jag ska hoppa upp och ner och klappa förtjust och ropa "Töser, töser!" och han var så stark, han lade armen om mig och sade... med den här djupa, varma rösten... och jag kunde aldrig ana, jag ser aldrig på TV, jag lyssnar aldrig på radio eller ser på TV... jag bara längtade efter er och era röster - Hej, mamma, hur är det fatt? - Tack bra, hur är det själv? - Vi ville bara hälsa på för att det är så roligt att få komma hit. Förlåt, jag menade inte att du har ruttna ögon, jag menade att säga något annat. Kan inte längre tygla sin desperation. Vad ska vi ta oss till? Mamma? Ja? Sov.

10 -10- Jag... tänk... te kanske bara att... du ville prata lite om det. Nej. Nej, då så. Jag bara undrade. Ni kom. Jag vill inte skylla ifrån mig, men det var ni som kom hit ut, jag kände inte igen honom, ni gjorde det för ni är så duktiga, ni såg vem han var direkt, ni såg direkt vem han var -, är inte det han? - Jo, det är det. Vackert. Vi kan inte prata längre, mamma. Det hjälper inte. Livet har blivit alldeles för kort för det. Det har det alltid varit. Livet är för kort ur alla avseenden. Snälla mamma, sover. Ja? Jag har inte väckt henne - Låt henne sova. - Jag är trött och förbannad över att allting har gått så snett. Vad skrattar du åt? Vad var det jag sade? Var det något jag sade? Nej, säg nu. Jag vill också skratta. Det kanske är det sista jag har kvar.

11 -11- Det var inte roligt. Nej, du har alltid skrattat på pin kiv. Det var bara att du kallade det här för att gå snett. Det var så... märkligt sagt, jag skulle nog aldrig kommit på att säga något sådant om något sådant här. Vad skulle du ha sagt då? Åt helvete. Det har gått åt helvete, mamma. Älskar du mig? Jag vill bara inte att vi väcker. Vem vill det? Jag vet inte vad som... Jag har en sådan otäck känsla inför i morgon. Säger du det? Skrattar. Mamma.

12 -12- Det är inte bara jag som säger lustigheter på morgonkvisten.... Jag har aldrig velat er illa. Tvärtom. Precis tvärtom. Vad härligt. Tycker du? Ja. Vad härligt. Vad skulle ni hit att göra? Plötsligt efter sex år ska ni fira jul hos mig. Vad säger er far om det här tilltaget? Han blir väl ledsen om ni inte är hos dem. Det måste kännas konstigt för honom att inte ha er där för evigt hos honom och henne hela tiden, är det inte så? Jag är ju redan ensam för jämnan, så jag är van, varför skulle ni hälsa på mig? Och så jul som ni aldrig velat fira, har ni blivit kristna eller vad är det som hänt? Stackars far. Ni kom väl ihåg att ge honom en ordentlig kram och majsig julklapp innan ni bestämde er för att fördärva er jul med mig? Sluta nu!! Väck inte, vad håller du på med? Jag är vaken. Titta nu vad du har gjort.

13 -13- Det surrar så av alla humlorna. Och kallt på golvet. Var är min filt? Stoppar om. Försök sova,. Mamma ska vara tyst. Ja... Förlåt mig... Jag... vet bara inte vad jag ska ta mig till... Det glider omkring hela tiden. Försök sova. Ja, ja, du som alltid bara lagt ditt stora huvud på kudden och domnat bort. Det är inte riktigt så enkelt för oss andra, jag är er mor och jag är oduglig och då är det inte så lätt att somna. Försök själv får du se! Jag trodde att det var slut på det nu, slut på all skit som jag fått utstå av er far som aldrig kunde säga vad han tyckte. Utom när han plötsligt en solig morgon skulle ha skilsmässa, då skulle det gå så fort så, och hans advokat stod och bankade på bankfacket och sade Nu-är-det-slut-ser-du-Nu-är-det-slut-serdu. Mamma, sluta vara hysterisk. Förlåt mig? Har du lust med det?

14 -14- Det heter förtvivlad. Inte hysterisk. Kanske emellanåt. Kanske... Stackars, älskade... Det är mitt fel. Det är mitt fel. Jo, det är det, säg inte emot. Det var... jag vet inte, som om han behövde mig. Det var förvirrat alltihop, jag kände honom inte, men han tydde sig till mig och jag värmde honom... klappade honom. Han har ett så vackert leende. Så hälsosamt på något sätt. Han verkade så frisk, så välbyggd. Så jag menar att det är inte så konstigt, vad skulle jag tänka om en sådan som han kommer till mig och vill älska med mig, skulle jag bara säga Nej, du kanske är en galning vad skulle jag säga? Nej, du kanske har gjort något hemskt med dina vackra händer som smeker mig, sluta, sluta säger jag, försvinn, mina döttrar kommer snart, de som aldrig brukar komma, bort med dig och hit med dem, dem kommer att känna igen dig, de vet, ser du, för de är så intelligenta, precis som deras far och hans fru, så välvilligt beräknande att jag får skämmas varje gång vi ska gå över gatan Gå först du - Nej, gå först du - Nej, gå du - Nej, du går först, gå nu, gå över gatan - Men flickor, det gör väl detsamma vem som går över först? - Nej, mamma, det kan komma en bil. Så var det inte alls, ni har aldrig sagt något sådant till varandra, jag vet inte varför jag säger så. Jag är väl lite trött. Besviken. Vad har han gjort med henne? Vad har det svinet gjort med min dotter? Jag ska döda honom. Jag ska göra något rätt i mitt liv. Jag ska verkligen döda honom. Han har inte gjort någonting, mamma. Han har inte ens... Avbryter. Ler stilla. Till, samtidigt med. Ska du inte försöka sova? Till, samtidigt med. Ska du inte försöka sova?

15 -15- Ibland är det som vädret. Vilket då? Ibland haglar det. Klick-klick-klick... klick... klick... Och allting går ändå vidare och vi står där vid dagens slut och vrider och vänder på samma frågor Varför gjorde jag så? Varför sade jag så? Varför gjorde jag inte så? Så tänker aldrig jag. Jag ber om ursäkt direkt. Det där är något ni fått från er far. Ja, vi har mycket att vara tacksamma för. Liksom den där ironiska tonen som lägger sig som en sordin över allt du säger - Bara när jag pratar med dig. - som förhindrar varje försök till ett meningsfullt... sam... konversa... tion jaså? När du pratar med mig? För jag trodde att det var något du fått från din far. Tänk att kunna ta så fel, även i det mest självklara. Det är duktigt av mig. Det som är med ånger... att ångra sig, göra något fel mot någon och ångra sig... Hur ledsen man än är, hur mycket man än ångrar sig, så är själva grejen med ånger att det är försent.

16 -16- Det är aldrig försent att ångra sig. Vad menar du? Jag är hungrig. Jag förstår inte, förlåt mig. Men det är väl aldrig försent att ångra sig? Vad är det du säger? Jag förstår inte, förlåt mig. Men nu har jag bestämt mig för att hålla den här dieten, den här gången ska jag inte ge efter. Men ett päron kunde jag ta. Vad var det han inte gjorde med dig? Va? Vad är det för slags fråga? Du sade att han inte gjorde något med dig. Ja? Jag skulle så gärna vilja veta vad det var. Jag minns inte.

17 -17- Vad är det du håller på med? Vad var det han inte gjorde? Ingenting. Så pass. Inte någonting. Alls. Ska du inte låta henne sova? Vad är det här för förhör? Sluta nu och sov i stället. Som när ni alltid skulle räkna antalet mötande bilar. Ni fick alltid olika och sedan var det ett sådant tjafsande om vem som hade rätt... Jag förstår inte vad jag skulle med två till, alla sade det Klart du ska ha två - Ja, det är klart de ska ha ett syskon, någon att leka med... Ni tog ju nästan livet av varandra. Så var det inte. Jaha, men då var det väl jag som höll på att stryka med. Kan inte jag få vara orolig och rädd och värdelös utan att du ska vara på mig och rätta mig och påminna mig om att jag varit en usel mor. För det har jag varit. Det är sanningen. Kort paus. Säg inte emot. Sanningen...

18 -18- Ja? Jag vet inte vad jag tänkte säga... Säg vad du tänkte. Sanningen. Och? Att höra dig säga det. Förvånad? Chockad. Godnatt. Har ställt upp Kinaschack. Är det ingen som vill spela? Ska jag spela själv? Det är inte det att jag... känner... Övergiven... Det är så fantastiskt vackert... Åh, kolla, nu kan jag hoppa så här... Eller att jag älskar eller att jag... För först när jag har älskat kan jag hata, kärleken kommer först, slingrar sig om mig och värmer mig och jag får gråta mina tårar och sedan, just när jag tror att det... äntligen... då, täcker

19 -19- hatet för våra munnar med sin svarta hand, det ser på mig med sorgsna ögon innan det... tränger ut kärlekens varma andedräkt i glömskan. Så jag förtränger och får glömmer... alla lyckliga stunder... glädjetårar förvandlade till saltvatten... Kom min kära och viska i mitt öra vad du vet om mig. Att jag älskar dig. Att jag älskar dig. Hämtar en present i julklappspapper. Ger den till. Va? Vad är det? Ska du inte öppna den? Varför då? Öppna den. Varför då? God jul, mamma. Varför då? Skulle jag öppna den? Jaså? Älska och hata, var det så? Och nu ska jag öppna den? Jaså? Varför då? Den är till dig. Jaha? Det här är en muta då för vad jag känner för dig, medan du går omkring och avskyr mig för att jag lämnade din far när det var han som övergav mig! Glöm inte det! Jag har lidit tillräckligt!! Tack så mycket!

20 -20- Det är bara en julklapp, mamma. Ja, så brukar det heta. Vad som sedan händer är det ingen som vet, ingen vill ta ansvar för vad som händer sedan. Vad skulle det vara? Kasta ut granen? Hon sade så. Det var hon som sade att den man älskar hatar man. Jag hatar inte er. Jag begriper inte hur någon kan tro något sådant. Det var nog inte riktigt så hon me... Kan inte vi försöka vara lite seriösa? Älskade flickor... Förlåt mig. Förlåt mig. Det känns inte som jul bara. Ödmjukt. Uppriktigt. Kan vi vänta med den här lite? Det känns inte som rätt läge. Är det okej? Jag vill inte vara den som säger nej hela tiden, men någon måste vara det. Hur länge har vi varit här? Det är trettondagen. "Trettondagknut"... Har ni hållit räkning? Hur har ni kunnat det? Inget fönster. Ingen frukost. Ingen soluppgång. Ja, ja. Trettondagen. Gråter. Gott nytt år då. Det är inte lätt att vilja mycket.

21 -21- Mamma... Förlåt. Det är bara det att förr eller senare måste var och en göra upp med mitt förflutna. Vi kommer inte undan det. Inte någon av er. Kan du inte bara öppna den förbannade julklappen? "Ska granen ut"... Och jag som trodde jag hade... Att han hade kommit till mig... för min skull. Äntligen någon som stannade för min skull och inte bara för att jag blev gravid. Nej, nej, nej, nu lät det så dumt, allt låter så dumt när det är jag som säger det. Som om jag inte ville vara gravid, det är klart att jag ville ha er. Jag ville inte bli gravid - Vem vill det? - men när jag väl var det... Ni är det underbaraste som har hänt mig... och att ni kom till mig nu i år, så lycklig jag blev, jag ser ut i snön och ser era spår och tänker två som går där "Titta, har du sett, två som går där!" Han hade inte tid, han ville inte titta... Jag tänkte aldrig på att han höll sig borta från fönstren. Jag tänkte överhuvudtaget inte. Vilka älskar? De som hatar? Är det så?... enkelt? Vilken idiotisk konversation. Sitter jag och pratar detta med mina döttrar medan han är därinne och vi är härinne och du som har... han som har... du som... Det var inget. Det sade jag ju. Ska jag öppna den här då? Någon annan gång. Mamma?

22 -22- Ja? Någon annan gång. Jag hörde dig första gången. Er far har jag lite svårt för. Och honom har jag älskat. Så där stämmer det någotsånär. Men det beror ju på yttre omständigheter. Hans fru. Vad billig du är, mamma. Jaså? Tycker du det? Varför måste du vara så billig? Jag är väl född sådan. Det är du inte alls. Eller uppfostrad sådan eller blivit sådan. Saksamma. Det är inte desto mindre uppmuntrande att behöva höra sådant från sitt eget barn. Uppmuntrande? Eller nedmuntrande. Eller vad det heter.

23 -23- Du har själv valt det. Du har själv valt att vara så där jävla nedvärderande mot dig själv och oss och pappa. Det är ditt liv, mamma. Du väljer det själv. Lilla vän. Man väljer inte sina brister och fel själv. Brister är något man kommer underfund med. Det där är något du kommer att upptäcka när du själv får barn. Och då kommer vi att slippa sådana här samtal och kunna sova istället. Det är nog det enda jag vill just nu. Men sov då. Inte ens där väljer jag själv. Jag är så torr i munnen. När jag sväljer känns det som om ansiktet skulle följa med. En citron eller en alvedon, det är precis vad jag skulle behöva just nu... Det var något som rann över mig, jag kom att tänka på... Jag blev alldeles varm, inne i huvudet, vad var det jag tänkte? De saknar mig säkert på jobbet. Jag skulle vara tillbaks efter nyåret. Så de undrar nog var fan jag håller hus. Var inte vi på semester i Vemdalsskalet? Men ingen visste att jag skulle hit. - Jag bröt en skida.

24 Så de vet inte var de ska leta. Pappa åkte inte skidor, han ville inte, han hade semester, sade han. Om det nu är någon som saknar mig. Snön som yr. Mitt täcke som glider av mig hela tiden och ni som aldrig kan hålla tyst och så minnet av pappa som bara ligger på hotellrummet och sover. Och så kallt. fryser. Mamma följer med till liften och hjälper oss med liftstolen och vinkar åt oss och där står jag sedan med min skidhalva och hon vet inte om det, pappa sover och åker i förväg och undrar vart fan jag har tagit vägen. Det är så tröttande att stå ensam på ett fjäll och se andra åka förbi och le mot solen med färgglada streck i ansiktet och jag travar med stavar och skidor och alla är arga på mig för att jag dröjer så, pappa missade middagen och mamma var tvungen att trösta mig... ingen fick semester. Jag gråter fortfarande när jag tänker på det, hela familjen på skidhotell och alla vill därifrån. Utom jag. Jag tror inte på sammanhållning. Sammanhållning är som en bilkrasch. Man tvingas ihop. Precis som stackars mamma och stackars pappa som får några stackars barn som inte vet vad de ska tycka om varandra. Människor ska inte hålla samman, de ska bara veta var de har varandra. Det var tur att de skiljde sig, de där två, annars hade väl sanningen krupit fram. Nu kan de i stället gå på varsitt håll och fabulera historier och händelser och vems fel det var och varför det gick som det gick och vem som älskar vem mest och varför de envisades med att hålla fast i ett familjeband så hårt att öronen började blöda, så hårt att ingen hörde när kvinnan skrek att hon ville hoppa av alltihop och hitta ett nytt liv utanför familjen, så hårt att när hennes ungar, som valde att bo kvar hos pappamonstret, kommer till jul, lagom för att klä granen, då står hon där och undrar vad hon gjort för fel... för mannen hon valt att älska och fördriva sin ensamhet med är en man som har dolda sidor, svarta sidor framlockade av döttrarnas minne och utseende, han ser döttrarna, han ser på dem och glömmer modern... Stackars moder.

25 -25- Gode gud. Vad gjorde han med dig? Mitt huvud är fullt med blåmärken under håret, de syns inte men känns varje gång jag lägger mig ner för att sova. Då brister de och blodet rinner ut över golvet och vi kan halka i det tillsammans. Som en enda stor familj. God jul, mamma.. Lyssna på mig. Ja. Vi är tre. - Ja. - Vi kan hålla ihop. Vi - Ja. - är starkare än honom. Våra liv är mer - Ja. - värda än hans, det borde stärka oss... när vi dödar honom.

26 -26- Ser på. Men du måste stanna hos oss. Du får inte säga sådana där saker. Du får inte försvinna iväg någonstans där vi inte kan följa med. Lämna oss inte... med henne. Snart öppnar han dörren. Han kommer att kalla på mig för att vi ska göra samma saker igen, sakerna som vi inte gjorde, och då ska jag förråda honom. Jag kan bara inte hata honom, det skulle vara så mycket lättare då, men jag som fryser är den enda som kan komma åt honom. Ni har era karriärer att tänka på. Jag ville få barn, jag ville så gärna få barn och en mening med tillvaron. Nu är jag hungrig. Hemska, kalla fingrar... ensamma händer som trevar över mig. Jag biter för jag vill ha mitt päron, ett knäckebröd, en riskaka och det enda jag får i mig är en bit av hans läpp... Han skrek. Det är logiskt, det gjorde ont och han är bara en människa... som jag önskar jag kunde hata. Men... Men jag kan inte älska honom. Jag har försökt, men jag kan inte förmå mig till att älska honom. Så hur ska jag kunna hata honom? Hur skulle jag kunna döda honom... då? Jag har varit så självisk. Jag har bara tänkt på mig själv hela tiden, det har varit... Det är ju ändå jul. Men jag är sådan, tänk om ni kunde acceptera mig som jag är. Alla passar inte att bli morsor... Och här går jag omkring och undrar hur jag ska få ihop mitt liv, och jag tycker verkligen inte att det är så onaturligt att en människa känner sina egna känslor först, jag tycker inte det... Att se någon blöda eller något krig med krypskyttar eller vad de hittar på, då är det första jag tänker "Vilken tur att det inte är jag"... Och så måste det vara för varje normal människa, det är på ett sätt det som är medkänsla: Att förstå att det gör ont hos den där människan som jag ser på TV samtidigt som jag käkar ostbågar. Det är bara det att efter en stund glömmer jag bort att det fortfarande gör ont hos den där människan... och efter en stund fortfarande gör ont... och sedan slickar jag av fingrarna och ställer undan skålen och det gör fortfarande ont... och jag kan undra vad jag ska laga för gott till middag och inte komma på något och tycka att det är ett problem... och de har fortfarande ont... Och

27 -27- jag inser att alla människor har sin egen längtan... Alla innehåller en egen smärta, inte min, alla har de varsin, men jag kan bara känna min egen, det är den enda jag känner till. Ja? Och så är det för alla människor! Det är den enklaste sak i världen! I och med att jag bara kan uppleva mina egna känslor glömmer jag ibland att andra känner. De andra som jag ser stå där, som går där och håller på lite, är bara anonyma kroppar som studsar omkring. Det är inget särskilt elakt eller ondskefullt med det, det är lite glömskt av mig bara, jag är lite dum med sådant, jag får påminna mig ibland att varje kropp som jag ser lalla omkring, innehåller längtan... efter ett eget liv. Förlåt mig. Jag önskar ni kunde förlåta mig... Jag lyckas verkligen aldrig med någonting. Det är inget du kan göra något åt. Vi är vackrare än vad du är. Vi är fastare. Vill ni leka något? Vi skulle kunna... Någonting vi gjorde förut... Förr. Tyst, på gränsen till entonigt. Nu är det jul igen och nu är det jul igen och julen varar väl till påska... Nu är det jul igen och nu är det jul igen och julen varar väl till påska... Men det var inte sant... Men det var inte sant... för däremellan kommer fasta... Fortsätter sjunga. Jag skulle kunna öppna julklapparna, höra era rim och tacka er och vi skulle kunna äta gröt och mandel och leka med leksakerna vi fått... Om verkligheten var en annan... kanske vi skulle kunna tro på det. Vi skulle kunna klä granen och plundra den och se den vissna... knuffa till den och höra barren rassla genom grenarna... Skulle ni ha lust med det? Som för länge sedan? Börjar sträcka ut armarna. En lysande stjärna och trampet av små pepparkaksfötter. Inte en ensam jul, undrande var alla håller hus och vad de gett till honom och hans fru utan som det var, med tomtebloss och... inte de där grälen, varför skulle

28 -28- vi alltid gräla på julafton? Så meningslöst. Vi kunde vara glada, vänliga, lyckliga över att få vara tillsammans. Börjar långsamt dansa runt. Med armarna utsträckta som en gran. Jag älskar dig. - Och jag älskar dig. God jul. - Tack. Åh, tack så mycket. - Var det en sådan du önskade? - Ja, precis, tack så mycket. - Var det verkligen en sådan du ville ha? De hade så många olika modeller, jag tog den jag tyckte var snyggast. Passar den, tycker du? - Den passar perfekt, tack. - Var det verkligen en sådan? Jag kan byta den. - Nej, den är så bra. - Jag byter den hellre än att du går omkring i något som du inte vill ha, om det finns någon du hellre ville ha. Jag har kvar kvittot. Är det rätt färg? - Precis. - Vad bra. God jul, min älskling. - Tack. Det finns en röd också, med grå ränder... - Jag såg den. Den var väl inget snygg? Ville du hellre ha den? - Nej, den här blir toppen. - Kommer du att använda den då? Den var inte billig. - Den blir utmärkt. Jag kanske kan komplettera den bara med den där röda..? - Den var fel, alltså. Jag visste det... - Nej... - Jag visste det. - Nej... - Jag visste att jag skulle välja fel. - Nej. Den här blir så bra så. - Jag visste det. Slutar sakta sjunga. Tar ner sina armar. Jag tänker inte bara sitta här längre. Jag tänker inte sitta och se på hur han förstör er. Jag tänker inte, det ska inte, jag tänker inte tillåta det längre. Du tänker ingenting, mamma. Nej, jag säger ju det. Jag tänker inte det. Jag måste, finns det inga någonting här, eller en stekpanna eller...

29 -29- Slutar dansa. Ska vi inte fira jul? Det är en sådan förbannad röra... hittar inte i mitt eget hem... Vi har ju aldrig varit här. Vad hade du det här rummet till? Ensam i en villa, det är inte så lätt att fylla ut alla rum med något vettigt, klaga inte. Jag klagar inte, det var en fråga, det kallas att fråga det jag just gjorde, fråga, jag frågade! Det här rummet var ingenting just, vad gör man med ett rum utan fönster? Hobbyrum, ett förråd, samlingsrum... Finns det inte... något... måste ju finnas... något... Mamma, du stökar bara till det. Som en vit tornado. Det måste finnas något... - Som en osalig ande.

30 något vi kan använda som tillhygge, slå in skallen på honom, "stökar till det", idiot, ingen ska få göra så mot min dotter... Ingenting? Ska ingen få göra ingenting? Va? Va? Va? Han har ju inte gjort något. Säger hon. Viskar. Hon är ju tokig. Ser du inte det? Han har ju gjort henne galen. Ja, han kanske spädde på lite. Hon är fläng, hon är ju helt borta. Fläng? Vemdalsskalet? Hur kan någon komma att tänka på skidåkning nu, i ett sådant här läge? Hon är väck. Fläng? Det måste finnas något... Något som... Något!..

31 -31- Sluta mamma. Sätt dig ner. Det är två galningar jag sitter med, men du har ingen anledning, hon har åtminstone en ursäkt, du är galen av egen fri vilja du. Ser du inte vad som händer här? Tänker du bara sitta där och inte göra något, låta dagarna passera, låta honom ta din systers liv och hacka upp det i mikroskopiska våldtäkter, så små att hon inte ens märker att han dödar henne ett steg i taget - Nu räcker det, mamma... - och du ser på mig med dina hundögon - Jag har aldrig tålt den där blicken, lägg av med den! - och säger gläfs, gläfs, låt honom göra som han vill, det är ju ändå inte JAG som råkar ut och så länge det inte är JAG som råkar ut så må det vara hänt, det som hon säger inte har hänt, då är det inget - "Ingenting!" - då kan vi sitta här, låta dagarna rinna undan och hoppas att någon idiot på jobbet ska sakna en och efterlysa och vad hjälper det! Ditt nöt! De kan efterlysa oss hur mycket de vill, vi kommer aldrig att komma härifrån! Sätt dig ner nu för helvete! Du svär inte åt mig, din skit, är det sådant din far har lärt dig? Älska din låtsasmamma och svär åt den där som övergav dig, hata henne och glöm henne! Fantastiskt! Det här måste vi göra till en tradition, varje jul kan vi väl träffas och spendera trettondagen i morsans fallfärdiga kåk på vischan och hoppas-hoppas att någon på det lilla jobbet saknar den lilla så att den stora stygga galningen får en julgransfot i skrevet och vi kan trampa på hans huvud och krossa det och där fick han för att han inbillade mamma att han älskar henne och gjorde henne lycklig och fick henne att

32 -32- börja hoppas på ett nytt liv... en början på... något bra... och i stället så har han gjort... - Ser på "ingenting". Snälla... sluta... Gör det ont, fortfarande? Det är inte så farligt. Jag tror inte det är något brutet. Får jag känna. Nej. Klämmer försiktigt på s revben. Kvider. Sjunger. Toj hemtegubbar gla i slåsen och låt oss vastiga lura, Toj hemtegubbar gla i slåsen och låt oss vastiga lura, En liden tit, vi heva lär, med möcket myda och svär bestor. Har du fortfarande huvudvärk?

Att försvinna ner i någon annans minne

Att försvinna ner i någon annans minne Att försvinna ner i någon annans minne av Patrik Bergner och Ursula Fogelström Personer: Modern Sonen Brodern Tack Claes Lundberg Götgatan våren 94 -2- Ett vardagsrum/matrum. Lådor fyller rummet. De har

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet

Förfallodagar. Personer: Frun Sonen Dottern Farbrodern Hannapanna EmmaLena Hembiträdet Förfallodagar Personer: Scenrummen placeras huller om buller. Scener kan pågå samtidigt. -2- Scen 1; mörker s röst Jag hittade en gammal elräkning som dragit över, vi borde nog betala den, är det någon

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir:

Den gamla Änkan såg vad som hände och blev vansinnig. Hon skrek åt Kadir: PROLOG Året är 1976 och vårens första regn upphör, solen skiner på stadens våta gator och trottoarer och himlen lyser med ett skarpt blått sken. Kadir ligger ihopkrupen på sin smala säng, han vaknar sent

Läs mer

Glimtar från en inlåst tid

Glimtar från en inlåst tid Glimtar från en inlåst tid Av Ia Ohrsell "Write the truth the truth never lies and it's the one that sounds best" Mathew Chilcott 1 Förord "Välkommen till polisen. Hur kan jag stå till tjänst?" "Ja hej,

Läs mer

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas

till skolan! hör jag mamma ilsket säga nerifrån köket. Mamma har inget vidare morgonhumör. Jag kommer! fräser jag tillbaka. Jag har ärvt min mammas Inu, vakna! Inu, vakna! Mamma bultar på dörren. Går du inte upp nu så kommer du för sent till skolan! Låt mig vara, tänker jag, jag bryr mig inte om jag kommer för sent. Jag vill inte till skolan, till

Läs mer

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor.

Dennis gillade att ha jeans som var slitna och en sliten jacka och läderskor. Dennis svarade. Det var Marias bror. Han ville säga tack. Sen efter en liten stund ringde hans kompisar och ville att han skulle komma till parken. - Ja jag kommer, svarade Dennis. Sen ångrade han sig

Läs mer

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark

DEN GODA MÄNNisKAN. Översättning: Tomas Forser. Peter Oskarson B--.R.AN' SEZUAN. a. '-.7.bertolt brecht. Jan 1'1ark ., DEN GODA MÄNNisKAN B--.R.AN' SEZUAN a. '-.7.bertolt brecht Översättning: Tomas Forser Jan 1'1ark Peter Oskarson 1985 ROLLER I den ordning de inträder på scen. Vattenförsäljare Wang Gud l Gud 2 Gud 3

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol

PRATA OM ALKOHOL. Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008 2009 2010 2011 2012 2013 PRATA OM ALKOHOL Novellsamling med ungdomars tankar och erfarenheter kring alkohol 2008

Läs mer

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson

På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas By O.M.Jansson Published by O.M.Jansson at Smashwords Copyright 2011 O.M.Jansson På bänken ska vi andas av O.M.Jansson Öppna fönster. Stänga fönster. Går inte att stänga fönster.

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

Dagen då Du försvann Gun Kihl

Dagen då Du försvann Gun Kihl 1 Dagen då Du försvann Gun Kihl Sara suckar trött, det har varit rätt så snärjigt på frisörsalongen hela veckan. Det har ringt ett i ett, alla vill ha tid för klippning eller permanent nu när det börjar

Läs mer

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset

IQ 70. Bim Wikström. Författarhuset IQ 70 1 IQ 70 Bim Wikström Författarhuset 2 3 * Jag kan säga att det är som om huvet stannar. Om nån till exempel är arg på mej. Eller när nån ställer en svår fråga. Jag måste komma på nåt och då står

Läs mer

ISBN: 978-91-980510-1-8 Maria Sedemark Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Books www.ultimaesperanzabooks.se Foto omslagets 1:a sida: Maria

ISBN: 978-91-980510-1-8 Maria Sedemark Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Books www.ultimaesperanzabooks.se Foto omslagets 1:a sida: Maria 1 ISBN: 978-91-980510-1-8 Maria Sedemark Stockholm 2012 Utgivare: Ultima Esperanza Books www.ultimaesperanzabooks.se Foto omslagets 1:a sida: Maria Sedemark 2 ...vi människor är de mest underliga skapelserna

Läs mer

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande.

Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Alla monologerna kan spelas av både kvinnliga och manliga sökande. Ur Bad Girls av Joyce Carol Oates MARIETTA Åh herregud!!! Vad är det, har det hänt nåt? Varför sitter du här i mörkret? Sitter du och

Läs mer

thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand

thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand thomas tidholm Blandade dikter 1964 2004 Wahlström & Widstrand Så att det går att fortsätta, sen Copyright Thomas Tidholm 2004 Tryckt hos XXX, XXX 2004 isbn 91-46-20468-7 Han kommer ridande genom Hälsinglands

Läs mer

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag

Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag Förvriden Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir förlag 2012 Frida Arwen Rosesund Mörkersdottir Förlag Foto Ivan Bliznetsov Omslag FridaRosesund ISBN: 978-91-87015-20-5 PROLOG FÅR JAG DITT liv. Rösten som

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Grevinnan på tredje våningen

Grevinnan på tredje våningen Grevinnan på tredje våningen Ingrid Holm Grevinnan på tredje våningen Kortroman av Ingrid Holm 1 När man är 86 år så måste man väl till sist erkänna att man är gammal, tänkte Marta där hon satt i sin gamla

Läs mer

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan

Tre vardagsrysare. Mårten Steen. Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Boksidan Tre vardagsrysare Mårten Steen Copyright: Förlaget Boksidan 2007 Box 558 146 33 Tullinge Tre vardagsrysare, ISBN-nummer: 978-91-86199-19-7 Du får gärna kopiera denna

Läs mer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer

Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Femton läsäventyr för stora och små krumelurer Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2012 Lindskog Förlag, författarna och illustratörerna Grafisk form: Josephine Glad/Lisa Kleinschmidt Omslag:

Läs mer

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag

Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag Lappar 2011 Clas Olson E-bok ISBN 978-91-7477-056-8 Pupill förlag En hel regnbåge av smärta pulserade genom Anders skalle den morgonen. Han vägrade att öppna ögonen på vad som nog var fem minuter, men

Läs mer

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika

Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika Felicia går i 7:an tillsammans med sin bästis Lucia. En dag kommer det en ny elev till klassen som heter Nina. Felicia börjar också höra och se olika saker och hon tycker att den där Nina verkar vara lite

Läs mer

Akram Monfared Arya Anahita

Akram Monfared Arya Anahita Akram Monfared Arya Anahita Utgiven av Recito Tryckt av Bording i Borås år 2007 Säljs av Sockerdricka.nu ISBN 978-91-85879-10-6 Bokutgivning.se forlag@bokutgivning.se www.bokutgivning.se Recito info@recito.se

Läs mer

N Y T E X T! Volym i v

N Y T E X T! Volym i v NY TEXT! Volym i v SVERIGES STÖRST MNUSTÄVLING NY TEXT! är ett samarbete mellan: YTETERN, DRM- LET, GÖTEORGS DRMTISK TETER, PLY TETERKONST, POTTOPOTTO, PROFILTETERN, REGIONTETERN LEKINGE KRONOERG, RIKS-

Läs mer

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur

Stormen. v. 3.5.1. Anton Nordenfur Stormen v. 3.5.1 Anton Nordenfur 11 oktober 2012 2 Att dela är att älska. anton@nordenfur.se Innehåll Prolog: En annalkande storm 5 1 Profeten 9 2 Droppar av en fallande värld 31 3 Vitsvartsnubben 59 4

Läs mer