Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, år Katarina, år Francine, år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frihetsgudinnor. av Patrik Bergner. efter en idé av Ursula Fogelström. Personer: Inger, 45-65 år Katarina, 25-35 år Francine, 22-32 år"

Transkript

1 Frihetsgudinnor av Patrik Bergner efter en idé av Ursula Fogelström Personer:, år, år, år Jönköping hösten -94

2 -2- Akt 1 Ett rum utan fönster. En dörr. Möbler, böcker, spel, kortlekar, pingisracketar; ett alltiallo-rum, men rensat på alla verktyg och tunga, hårda saker. Tre kvinnor ligger och sover där de kommer åt.?? Jag trodde du sov. Sover du? Jag tänkte du kanske var vaken.? Vi borde göra något. Det kan inte få fortsätta så här, hon är ju alldeles vinglig, han gör något med henne, det ser vi båda två. Du, hörru? Är du vaken? Hallå? Oj, väckte jag dig? Det gör inget, jag sov bara. Det var inte meningen att väcka dig, jag tänkte att du kanske var vaken och då kunde vi passa på medan hon sover. För det är... - Det är ingen fara - - Det är som att... - det tar jag igen någon annan gång. Svarar, med tankarna på annat. Mm, vad bra...

3 -3- Efter att ha väntat på en fortsättning från. Jaha? "Jaha"? Vad var det du ville? Jag vill ingenting, det var om du tyckte att vi borde prata medan hon sover, komma fram till något, som till exempel vad vi ska ta oss till. Det är det jag menar. Vi måste komma fram till något, han kommer att döda henne. - Säg inte så, mamma. - Det är inte klokt att vi sitter här och inte gör något, vi måste... måste ju... Inte säga så, varför skulle jag inte det? Vad gör vi som är så fantastiskt, vad tänker du göra? Du tänker vänta tills det hänt! Du tänker stå där och gapa: Nämen? Dog hon? Det var som sjutton. Jag vet, jag vet, jag vet, mamma. Mm, vad bra, hörru. Det här är inte klokt, har du inget annat att säga?

4 -4- Har inte jag? Inte vad det verkar. Inte klokt, vad menar du med det? För då är det bäst att vi sover nu när vi kan. Jag vill bara att vi kommer överens om något, hur vi ska göra. Vi kan inte tillåta det här längre. Vi måste stoppa det på något sätt. Hur då? På något sätt. Hur då? På vilket sätt som helst! Med en gest mot. Sch. Sedan är det din tur. Har du tänkt på det? När han är klar med henne. Har du inte tänkt på det? Tänk på det.

5 -5- Han har inte gjort något. Hon sade det. När sade hon det? Du frågade henne om han hade gjort något, vad det var och hon sade att det inte var något. Det kommer du väl ihåg? Det syns ju att det är något. Hon håller ju på att bli helt... förlora fotfästet. Vad var det hon sade precis när vi skulle somna? Det var något... det var något jävulstyg hon kläckte ur sig... Du överdriver. Vad var det hon sade? Hon sade något sådant där så man bara tänker "Hon är inte klok längre...", men gud, vad var det hon sade..? "Sov gott"? Nej, hon sade något annat... Det är skitsamma. Det är nog mer du som är det Vi ska klara oss, vi kommer säkert på något. Men vad? Vad? Vad är det vi ska komma på, hur är det vi ska klara oss? Säg något, för jag ställer upp på vad som helst, för nu har jag precis nått

6 -6- gränsen för vad jag tål, bara en sådan bit ifrån att bli... Så kom med ett förslag så gör vi det, vad som helst... - bara jag tror på det, om det verkar rimligt genomförbart, för vi kan inte hålla på och... - men vi måste göra något, vi måste hitta ett slut och vi måste försöka göra det på ett sätt så vi inte dör av det, för då tycker jag vi lika gärna kan skita i det... Varför är det ingen som saknar er? Är det ingen som saknar er? Jag förstår inte, är pappa van vid att ni försvinner så här? Eller tror du att de söker, att han har satt dem på att hitta er, för du vet han kan vara envis den, när han sätter den sidan till. Vilket tror du att det är, saknar han er eller gör han det inte? Saknar han er eller gör han det inte? Han saknar er, det måste han göra, det måste han. Pappa visste inte att vi skulle hit. Håller med. Javisst, pappa har säkert..? Jaha? Va? Vi har inte berättat det för honom. Har ni inte? Vi bor inte hemma längre. och jag delar en lägenhet i andra hand. Varför berättar ni inte för er far vart ni ska? Hur kunde du göra något så obetänksamt? Det är ju just för sådana här oväntade situationer som det är bra att någon vet vart man ska så de kan leta efter oss och ta oss härifrån

7 -7- och skjuta honom, man ska alltid låta någon veta vart man ska, det är ju en regel. Har ni inga regler i er familj? Mamma, vi visste inte att det här skulle hända. Nähä, säger du det? Det trodde jag! - Sch. - Trodde du jag trodde det? Vad tror du om mig? Får jag fråga det? Vad menar du? Gud, alltså. Vad använder du ditt huvud till? Krossa tomglas? Vad är det med dig? Det har alltid varit något med dig, vad är det det varit med dig? Du har aldrig kunnat lyssna på mig eller bara lyssna på mig, du har alltid kommit med argument och suckar och tyckt att jag varit en jobbig kärring som lägger sig i. Vad är det med dig? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Det tror jag inte. Jaså? Är det något obehagligt? Jag tål det nog, jag är härdad. Mamma, jag kommer att slå ihjäl fel person. Se inte på mig så där med dina små ögon - Det var inte meningen att titta på dig.

8 -8- - jag visste inte att det skulle bli så här. Försök sova lite. Vi tar det här i morgon. Jag måste bara ha någon att prata med. Klockan är fem, mamma. - Tror du jag visste att det skulle bli så här? - - Försök sova lite. - Jag var som du. Jag visste inte. Precis som jag. Jag visste ingenting. Du behöver inte upprepa allt jag säger. Men jag längtar ibland. Det händer att jag går omkring och undrar om det alltid ska vara så här... Att leva som om jag var den sista kvinnan på jorden. Tack och lov att vi har varandra. Sover du? Jag tänkte att du kanske var vaken och ville prata lite. Behöver du inte prata lite? Vad är det som händer med oss? Ska vi verkligen vara här resten av tiden och aldrig se något mer än dina ruttna ögon stirra hål på mig och släpa med rösten och säga Sov, vi ses i morgon. Jag kanske inte vill det. Jag har kanske ingen riktig lust, känner för det, jag kanske inte känner för det. Jag vill bara ha lite sällskap. Du?

9 -9- Mm? När ni äntligen kom hit, som jag har längtat, det är det enda jag gjort, jag har längtat efter... och hoppats att... Jag kan inte se vad som är så hemskt med att längta efter... Hela mitt liv har jag passat upp på er och nu kommer ni ut, så där hipp som happ bara för att det är jul, som om det skulle vara någon anledning helt plötsligt, hur många gånger har jag suttit ensam, har du någon aning om det? Har du något som helst begrepp om antalet ensamma julaftnar som jag suttit av och längtat efter er och så en dag står ni där och stampar av er snön och säger "God jul" som om ni inte gjort annat i hela era små liv, och jag ska bara ta emot med varma famnen och inte tänka på vad ont allt har gjort, nej, jag ska bara vara glad över att äntligen få sällskap, vilket jag redan hade, jag hade till slut fått någon som... när jag för en gångs skull i livet inte står ensam då kommer ni med ert God Jul och tror jag ska hoppa upp och ner och klappa förtjust och ropa "Töser, töser!" och han var så stark, han lade armen om mig och sade... med den här djupa, varma rösten... och jag kunde aldrig ana, jag ser aldrig på TV, jag lyssnar aldrig på radio eller ser på TV... jag bara längtade efter er och era röster - Hej, mamma, hur är det fatt? - Tack bra, hur är det själv? - Vi ville bara hälsa på för att det är så roligt att få komma hit. Förlåt, jag menade inte att du har ruttna ögon, jag menade att säga något annat. Kan inte längre tygla sin desperation. Vad ska vi ta oss till? Mamma? Ja? Sov.

10 -10- Jag... tänk... te kanske bara att... du ville prata lite om det. Nej. Nej, då så. Jag bara undrade. Ni kom. Jag vill inte skylla ifrån mig, men det var ni som kom hit ut, jag kände inte igen honom, ni gjorde det för ni är så duktiga, ni såg vem han var direkt, ni såg direkt vem han var -, är inte det han? - Jo, det är det. Vackert. Vi kan inte prata längre, mamma. Det hjälper inte. Livet har blivit alldeles för kort för det. Det har det alltid varit. Livet är för kort ur alla avseenden. Snälla mamma, sover. Ja? Jag har inte väckt henne - Låt henne sova. - Jag är trött och förbannad över att allting har gått så snett. Vad skrattar du åt? Vad var det jag sade? Var det något jag sade? Nej, säg nu. Jag vill också skratta. Det kanske är det sista jag har kvar.

11 -11- Det var inte roligt. Nej, du har alltid skrattat på pin kiv. Det var bara att du kallade det här för att gå snett. Det var så... märkligt sagt, jag skulle nog aldrig kommit på att säga något sådant om något sådant här. Vad skulle du ha sagt då? Åt helvete. Det har gått åt helvete, mamma. Älskar du mig? Jag vill bara inte att vi väcker. Vem vill det? Jag vet inte vad som... Jag har en sådan otäck känsla inför i morgon. Säger du det? Skrattar. Mamma.

12 -12- Det är inte bara jag som säger lustigheter på morgonkvisten.... Jag har aldrig velat er illa. Tvärtom. Precis tvärtom. Vad härligt. Tycker du? Ja. Vad härligt. Vad skulle ni hit att göra? Plötsligt efter sex år ska ni fira jul hos mig. Vad säger er far om det här tilltaget? Han blir väl ledsen om ni inte är hos dem. Det måste kännas konstigt för honom att inte ha er där för evigt hos honom och henne hela tiden, är det inte så? Jag är ju redan ensam för jämnan, så jag är van, varför skulle ni hälsa på mig? Och så jul som ni aldrig velat fira, har ni blivit kristna eller vad är det som hänt? Stackars far. Ni kom väl ihåg att ge honom en ordentlig kram och majsig julklapp innan ni bestämde er för att fördärva er jul med mig? Sluta nu!! Väck inte, vad håller du på med? Jag är vaken. Titta nu vad du har gjort.

13 -13- Det surrar så av alla humlorna. Och kallt på golvet. Var är min filt? Stoppar om. Försök sova,. Mamma ska vara tyst. Ja... Förlåt mig... Jag... vet bara inte vad jag ska ta mig till... Det glider omkring hela tiden. Försök sova. Ja, ja, du som alltid bara lagt ditt stora huvud på kudden och domnat bort. Det är inte riktigt så enkelt för oss andra, jag är er mor och jag är oduglig och då är det inte så lätt att somna. Försök själv får du se! Jag trodde att det var slut på det nu, slut på all skit som jag fått utstå av er far som aldrig kunde säga vad han tyckte. Utom när han plötsligt en solig morgon skulle ha skilsmässa, då skulle det gå så fort så, och hans advokat stod och bankade på bankfacket och sade Nu-är-det-slut-ser-du-Nu-är-det-slut-serdu. Mamma, sluta vara hysterisk. Förlåt mig? Har du lust med det?

14 -14- Det heter förtvivlad. Inte hysterisk. Kanske emellanåt. Kanske... Stackars, älskade... Det är mitt fel. Det är mitt fel. Jo, det är det, säg inte emot. Det var... jag vet inte, som om han behövde mig. Det var förvirrat alltihop, jag kände honom inte, men han tydde sig till mig och jag värmde honom... klappade honom. Han har ett så vackert leende. Så hälsosamt på något sätt. Han verkade så frisk, så välbyggd. Så jag menar att det är inte så konstigt, vad skulle jag tänka om en sådan som han kommer till mig och vill älska med mig, skulle jag bara säga Nej, du kanske är en galning vad skulle jag säga? Nej, du kanske har gjort något hemskt med dina vackra händer som smeker mig, sluta, sluta säger jag, försvinn, mina döttrar kommer snart, de som aldrig brukar komma, bort med dig och hit med dem, dem kommer att känna igen dig, de vet, ser du, för de är så intelligenta, precis som deras far och hans fru, så välvilligt beräknande att jag får skämmas varje gång vi ska gå över gatan Gå först du - Nej, gå först du - Nej, gå du - Nej, du går först, gå nu, gå över gatan - Men flickor, det gör väl detsamma vem som går över först? - Nej, mamma, det kan komma en bil. Så var det inte alls, ni har aldrig sagt något sådant till varandra, jag vet inte varför jag säger så. Jag är väl lite trött. Besviken. Vad har han gjort med henne? Vad har det svinet gjort med min dotter? Jag ska döda honom. Jag ska göra något rätt i mitt liv. Jag ska verkligen döda honom. Han har inte gjort någonting, mamma. Han har inte ens... Avbryter. Ler stilla. Till, samtidigt med. Ska du inte försöka sova? Till, samtidigt med. Ska du inte försöka sova?

15 -15- Ibland är det som vädret. Vilket då? Ibland haglar det. Klick-klick-klick... klick... klick... Och allting går ändå vidare och vi står där vid dagens slut och vrider och vänder på samma frågor Varför gjorde jag så? Varför sade jag så? Varför gjorde jag inte så? Så tänker aldrig jag. Jag ber om ursäkt direkt. Det där är något ni fått från er far. Ja, vi har mycket att vara tacksamma för. Liksom den där ironiska tonen som lägger sig som en sordin över allt du säger - Bara när jag pratar med dig. - som förhindrar varje försök till ett meningsfullt... sam... konversa... tion jaså? När du pratar med mig? För jag trodde att det var något du fått från din far. Tänk att kunna ta så fel, även i det mest självklara. Det är duktigt av mig. Det som är med ånger... att ångra sig, göra något fel mot någon och ångra sig... Hur ledsen man än är, hur mycket man än ångrar sig, så är själva grejen med ånger att det är försent.

16 -16- Det är aldrig försent att ångra sig. Vad menar du? Jag är hungrig. Jag förstår inte, förlåt mig. Men det är väl aldrig försent att ångra sig? Vad är det du säger? Jag förstår inte, förlåt mig. Men nu har jag bestämt mig för att hålla den här dieten, den här gången ska jag inte ge efter. Men ett päron kunde jag ta. Vad var det han inte gjorde med dig? Va? Vad är det för slags fråga? Du sade att han inte gjorde något med dig. Ja? Jag skulle så gärna vilja veta vad det var. Jag minns inte.

17 -17- Vad är det du håller på med? Vad var det han inte gjorde? Ingenting. Så pass. Inte någonting. Alls. Ska du inte låta henne sova? Vad är det här för förhör? Sluta nu och sov i stället. Som när ni alltid skulle räkna antalet mötande bilar. Ni fick alltid olika och sedan var det ett sådant tjafsande om vem som hade rätt... Jag förstår inte vad jag skulle med två till, alla sade det Klart du ska ha två - Ja, det är klart de ska ha ett syskon, någon att leka med... Ni tog ju nästan livet av varandra. Så var det inte. Jaha, men då var det väl jag som höll på att stryka med. Kan inte jag få vara orolig och rädd och värdelös utan att du ska vara på mig och rätta mig och påminna mig om att jag varit en usel mor. För det har jag varit. Det är sanningen. Kort paus. Säg inte emot. Sanningen...

18 -18- Ja? Jag vet inte vad jag tänkte säga... Säg vad du tänkte. Sanningen. Och? Att höra dig säga det. Förvånad? Chockad. Godnatt. Har ställt upp Kinaschack. Är det ingen som vill spela? Ska jag spela själv? Det är inte det att jag... känner... Övergiven... Det är så fantastiskt vackert... Åh, kolla, nu kan jag hoppa så här... Eller att jag älskar eller att jag... För först när jag har älskat kan jag hata, kärleken kommer först, slingrar sig om mig och värmer mig och jag får gråta mina tårar och sedan, just när jag tror att det... äntligen... då, täcker

19 -19- hatet för våra munnar med sin svarta hand, det ser på mig med sorgsna ögon innan det... tränger ut kärlekens varma andedräkt i glömskan. Så jag förtränger och får glömmer... alla lyckliga stunder... glädjetårar förvandlade till saltvatten... Kom min kära och viska i mitt öra vad du vet om mig. Att jag älskar dig. Att jag älskar dig. Hämtar en present i julklappspapper. Ger den till. Va? Vad är det? Ska du inte öppna den? Varför då? Öppna den. Varför då? God jul, mamma. Varför då? Skulle jag öppna den? Jaså? Älska och hata, var det så? Och nu ska jag öppna den? Jaså? Varför då? Den är till dig. Jaha? Det här är en muta då för vad jag känner för dig, medan du går omkring och avskyr mig för att jag lämnade din far när det var han som övergav mig! Glöm inte det! Jag har lidit tillräckligt!! Tack så mycket!

20 -20- Det är bara en julklapp, mamma. Ja, så brukar det heta. Vad som sedan händer är det ingen som vet, ingen vill ta ansvar för vad som händer sedan. Vad skulle det vara? Kasta ut granen? Hon sade så. Det var hon som sade att den man älskar hatar man. Jag hatar inte er. Jag begriper inte hur någon kan tro något sådant. Det var nog inte riktigt så hon me... Kan inte vi försöka vara lite seriösa? Älskade flickor... Förlåt mig. Förlåt mig. Det känns inte som jul bara. Ödmjukt. Uppriktigt. Kan vi vänta med den här lite? Det känns inte som rätt läge. Är det okej? Jag vill inte vara den som säger nej hela tiden, men någon måste vara det. Hur länge har vi varit här? Det är trettondagen. "Trettondagknut"... Har ni hållit räkning? Hur har ni kunnat det? Inget fönster. Ingen frukost. Ingen soluppgång. Ja, ja. Trettondagen. Gråter. Gott nytt år då. Det är inte lätt att vilja mycket.

21 -21- Mamma... Förlåt. Det är bara det att förr eller senare måste var och en göra upp med mitt förflutna. Vi kommer inte undan det. Inte någon av er. Kan du inte bara öppna den förbannade julklappen? "Ska granen ut"... Och jag som trodde jag hade... Att han hade kommit till mig... för min skull. Äntligen någon som stannade för min skull och inte bara för att jag blev gravid. Nej, nej, nej, nu lät det så dumt, allt låter så dumt när det är jag som säger det. Som om jag inte ville vara gravid, det är klart att jag ville ha er. Jag ville inte bli gravid - Vem vill det? - men när jag väl var det... Ni är det underbaraste som har hänt mig... och att ni kom till mig nu i år, så lycklig jag blev, jag ser ut i snön och ser era spår och tänker två som går där "Titta, har du sett, två som går där!" Han hade inte tid, han ville inte titta... Jag tänkte aldrig på att han höll sig borta från fönstren. Jag tänkte överhuvudtaget inte. Vilka älskar? De som hatar? Är det så?... enkelt? Vilken idiotisk konversation. Sitter jag och pratar detta med mina döttrar medan han är därinne och vi är härinne och du som har... han som har... du som... Det var inget. Det sade jag ju. Ska jag öppna den här då? Någon annan gång. Mamma?

22 -22- Ja? Någon annan gång. Jag hörde dig första gången. Er far har jag lite svårt för. Och honom har jag älskat. Så där stämmer det någotsånär. Men det beror ju på yttre omständigheter. Hans fru. Vad billig du är, mamma. Jaså? Tycker du det? Varför måste du vara så billig? Jag är väl född sådan. Det är du inte alls. Eller uppfostrad sådan eller blivit sådan. Saksamma. Det är inte desto mindre uppmuntrande att behöva höra sådant från sitt eget barn. Uppmuntrande? Eller nedmuntrande. Eller vad det heter.

23 -23- Du har själv valt det. Du har själv valt att vara så där jävla nedvärderande mot dig själv och oss och pappa. Det är ditt liv, mamma. Du väljer det själv. Lilla vän. Man väljer inte sina brister och fel själv. Brister är något man kommer underfund med. Det där är något du kommer att upptäcka när du själv får barn. Och då kommer vi att slippa sådana här samtal och kunna sova istället. Det är nog det enda jag vill just nu. Men sov då. Inte ens där väljer jag själv. Jag är så torr i munnen. När jag sväljer känns det som om ansiktet skulle följa med. En citron eller en alvedon, det är precis vad jag skulle behöva just nu... Det var något som rann över mig, jag kom att tänka på... Jag blev alldeles varm, inne i huvudet, vad var det jag tänkte? De saknar mig säkert på jobbet. Jag skulle vara tillbaks efter nyåret. Så de undrar nog var fan jag håller hus. Var inte vi på semester i Vemdalsskalet? Men ingen visste att jag skulle hit. - Jag bröt en skida.

24 Så de vet inte var de ska leta. Pappa åkte inte skidor, han ville inte, han hade semester, sade han. Om det nu är någon som saknar mig. Snön som yr. Mitt täcke som glider av mig hela tiden och ni som aldrig kan hålla tyst och så minnet av pappa som bara ligger på hotellrummet och sover. Och så kallt. fryser. Mamma följer med till liften och hjälper oss med liftstolen och vinkar åt oss och där står jag sedan med min skidhalva och hon vet inte om det, pappa sover och åker i förväg och undrar vart fan jag har tagit vägen. Det är så tröttande att stå ensam på ett fjäll och se andra åka förbi och le mot solen med färgglada streck i ansiktet och jag travar med stavar och skidor och alla är arga på mig för att jag dröjer så, pappa missade middagen och mamma var tvungen att trösta mig... ingen fick semester. Jag gråter fortfarande när jag tänker på det, hela familjen på skidhotell och alla vill därifrån. Utom jag. Jag tror inte på sammanhållning. Sammanhållning är som en bilkrasch. Man tvingas ihop. Precis som stackars mamma och stackars pappa som får några stackars barn som inte vet vad de ska tycka om varandra. Människor ska inte hålla samman, de ska bara veta var de har varandra. Det var tur att de skiljde sig, de där två, annars hade väl sanningen krupit fram. Nu kan de i stället gå på varsitt håll och fabulera historier och händelser och vems fel det var och varför det gick som det gick och vem som älskar vem mest och varför de envisades med att hålla fast i ett familjeband så hårt att öronen började blöda, så hårt att ingen hörde när kvinnan skrek att hon ville hoppa av alltihop och hitta ett nytt liv utanför familjen, så hårt att när hennes ungar, som valde att bo kvar hos pappamonstret, kommer till jul, lagom för att klä granen, då står hon där och undrar vad hon gjort för fel... för mannen hon valt att älska och fördriva sin ensamhet med är en man som har dolda sidor, svarta sidor framlockade av döttrarnas minne och utseende, han ser döttrarna, han ser på dem och glömmer modern... Stackars moder.

25 -25- Gode gud. Vad gjorde han med dig? Mitt huvud är fullt med blåmärken under håret, de syns inte men känns varje gång jag lägger mig ner för att sova. Då brister de och blodet rinner ut över golvet och vi kan halka i det tillsammans. Som en enda stor familj. God jul, mamma.. Lyssna på mig. Ja. Vi är tre. - Ja. - Vi kan hålla ihop. Vi - Ja. - är starkare än honom. Våra liv är mer - Ja. - värda än hans, det borde stärka oss... när vi dödar honom.

26 -26- Ser på. Men du måste stanna hos oss. Du får inte säga sådana där saker. Du får inte försvinna iväg någonstans där vi inte kan följa med. Lämna oss inte... med henne. Snart öppnar han dörren. Han kommer att kalla på mig för att vi ska göra samma saker igen, sakerna som vi inte gjorde, och då ska jag förråda honom. Jag kan bara inte hata honom, det skulle vara så mycket lättare då, men jag som fryser är den enda som kan komma åt honom. Ni har era karriärer att tänka på. Jag ville få barn, jag ville så gärna få barn och en mening med tillvaron. Nu är jag hungrig. Hemska, kalla fingrar... ensamma händer som trevar över mig. Jag biter för jag vill ha mitt päron, ett knäckebröd, en riskaka och det enda jag får i mig är en bit av hans läpp... Han skrek. Det är logiskt, det gjorde ont och han är bara en människa... som jag önskar jag kunde hata. Men... Men jag kan inte älska honom. Jag har försökt, men jag kan inte förmå mig till att älska honom. Så hur ska jag kunna hata honom? Hur skulle jag kunna döda honom... då? Jag har varit så självisk. Jag har bara tänkt på mig själv hela tiden, det har varit... Det är ju ändå jul. Men jag är sådan, tänk om ni kunde acceptera mig som jag är. Alla passar inte att bli morsor... Och här går jag omkring och undrar hur jag ska få ihop mitt liv, och jag tycker verkligen inte att det är så onaturligt att en människa känner sina egna känslor först, jag tycker inte det... Att se någon blöda eller något krig med krypskyttar eller vad de hittar på, då är det första jag tänker "Vilken tur att det inte är jag"... Och så måste det vara för varje normal människa, det är på ett sätt det som är medkänsla: Att förstå att det gör ont hos den där människan som jag ser på TV samtidigt som jag käkar ostbågar. Det är bara det att efter en stund glömmer jag bort att det fortfarande gör ont hos den där människan... och efter en stund fortfarande gör ont... och sedan slickar jag av fingrarna och ställer undan skålen och det gör fortfarande ont... och jag kan undra vad jag ska laga för gott till middag och inte komma på något och tycka att det är ett problem... och de har fortfarande ont... Och

27 -27- jag inser att alla människor har sin egen längtan... Alla innehåller en egen smärta, inte min, alla har de varsin, men jag kan bara känna min egen, det är den enda jag känner till. Ja? Och så är det för alla människor! Det är den enklaste sak i världen! I och med att jag bara kan uppleva mina egna känslor glömmer jag ibland att andra känner. De andra som jag ser stå där, som går där och håller på lite, är bara anonyma kroppar som studsar omkring. Det är inget särskilt elakt eller ondskefullt med det, det är lite glömskt av mig bara, jag är lite dum med sådant, jag får påminna mig ibland att varje kropp som jag ser lalla omkring, innehåller längtan... efter ett eget liv. Förlåt mig. Jag önskar ni kunde förlåta mig... Jag lyckas verkligen aldrig med någonting. Det är inget du kan göra något åt. Vi är vackrare än vad du är. Vi är fastare. Vill ni leka något? Vi skulle kunna... Någonting vi gjorde förut... Förr. Tyst, på gränsen till entonigt. Nu är det jul igen och nu är det jul igen och julen varar väl till påska... Nu är det jul igen och nu är det jul igen och julen varar väl till påska... Men det var inte sant... Men det var inte sant... för däremellan kommer fasta... Fortsätter sjunga. Jag skulle kunna öppna julklapparna, höra era rim och tacka er och vi skulle kunna äta gröt och mandel och leka med leksakerna vi fått... Om verkligheten var en annan... kanske vi skulle kunna tro på det. Vi skulle kunna klä granen och plundra den och se den vissna... knuffa till den och höra barren rassla genom grenarna... Skulle ni ha lust med det? Som för länge sedan? Börjar sträcka ut armarna. En lysande stjärna och trampet av små pepparkaksfötter. Inte en ensam jul, undrande var alla håller hus och vad de gett till honom och hans fru utan som det var, med tomtebloss och... inte de där grälen, varför skulle

28 -28- vi alltid gräla på julafton? Så meningslöst. Vi kunde vara glada, vänliga, lyckliga över att få vara tillsammans. Börjar långsamt dansa runt. Med armarna utsträckta som en gran. Jag älskar dig. - Och jag älskar dig. God jul. - Tack. Åh, tack så mycket. - Var det en sådan du önskade? - Ja, precis, tack så mycket. - Var det verkligen en sådan du ville ha? De hade så många olika modeller, jag tog den jag tyckte var snyggast. Passar den, tycker du? - Den passar perfekt, tack. - Var det verkligen en sådan? Jag kan byta den. - Nej, den är så bra. - Jag byter den hellre än att du går omkring i något som du inte vill ha, om det finns någon du hellre ville ha. Jag har kvar kvittot. Är det rätt färg? - Precis. - Vad bra. God jul, min älskling. - Tack. Det finns en röd också, med grå ränder... - Jag såg den. Den var väl inget snygg? Ville du hellre ha den? - Nej, den här blir toppen. - Kommer du att använda den då? Den var inte billig. - Den blir utmärkt. Jag kanske kan komplettera den bara med den där röda..? - Den var fel, alltså. Jag visste det... - Nej... - Jag visste det. - Nej... - Jag visste att jag skulle välja fel. - Nej. Den här blir så bra så. - Jag visste det. Slutar sakta sjunga. Tar ner sina armar. Jag tänker inte bara sitta här längre. Jag tänker inte sitta och se på hur han förstör er. Jag tänker inte, det ska inte, jag tänker inte tillåta det längre. Du tänker ingenting, mamma. Nej, jag säger ju det. Jag tänker inte det. Jag måste, finns det inga någonting här, eller en stekpanna eller...

29 -29- Slutar dansa. Ska vi inte fira jul? Det är en sådan förbannad röra... hittar inte i mitt eget hem... Vi har ju aldrig varit här. Vad hade du det här rummet till? Ensam i en villa, det är inte så lätt att fylla ut alla rum med något vettigt, klaga inte. Jag klagar inte, det var en fråga, det kallas att fråga det jag just gjorde, fråga, jag frågade! Det här rummet var ingenting just, vad gör man med ett rum utan fönster? Hobbyrum, ett förråd, samlingsrum... Finns det inte... något... måste ju finnas... något... Mamma, du stökar bara till det. Som en vit tornado. Det måste finnas något... - Som en osalig ande.

30 något vi kan använda som tillhygge, slå in skallen på honom, "stökar till det", idiot, ingen ska få göra så mot min dotter... Ingenting? Ska ingen få göra ingenting? Va? Va? Va? Han har ju inte gjort något. Säger hon. Viskar. Hon är ju tokig. Ser du inte det? Han har ju gjort henne galen. Ja, han kanske spädde på lite. Hon är fläng, hon är ju helt borta. Fläng? Vemdalsskalet? Hur kan någon komma att tänka på skidåkning nu, i ett sådant här läge? Hon är väck. Fläng? Det måste finnas något... Något som... Något!..

31 -31- Sluta mamma. Sätt dig ner. Det är två galningar jag sitter med, men du har ingen anledning, hon har åtminstone en ursäkt, du är galen av egen fri vilja du. Ser du inte vad som händer här? Tänker du bara sitta där och inte göra något, låta dagarna passera, låta honom ta din systers liv och hacka upp det i mikroskopiska våldtäkter, så små att hon inte ens märker att han dödar henne ett steg i taget - Nu räcker det, mamma... - och du ser på mig med dina hundögon - Jag har aldrig tålt den där blicken, lägg av med den! - och säger gläfs, gläfs, låt honom göra som han vill, det är ju ändå inte JAG som råkar ut och så länge det inte är JAG som råkar ut så må det vara hänt, det som hon säger inte har hänt, då är det inget - "Ingenting!" - då kan vi sitta här, låta dagarna rinna undan och hoppas att någon idiot på jobbet ska sakna en och efterlysa och vad hjälper det! Ditt nöt! De kan efterlysa oss hur mycket de vill, vi kommer aldrig att komma härifrån! Sätt dig ner nu för helvete! Du svär inte åt mig, din skit, är det sådant din far har lärt dig? Älska din låtsasmamma och svär åt den där som övergav dig, hata henne och glöm henne! Fantastiskt! Det här måste vi göra till en tradition, varje jul kan vi väl träffas och spendera trettondagen i morsans fallfärdiga kåk på vischan och hoppas-hoppas att någon på det lilla jobbet saknar den lilla så att den stora stygga galningen får en julgransfot i skrevet och vi kan trampa på hans huvud och krossa det och där fick han för att han inbillade mamma att han älskar henne och gjorde henne lycklig och fick henne att

32 -32- börja hoppas på ett nytt liv... en början på... något bra... och i stället så har han gjort... - Ser på "ingenting". Snälla... sluta... Gör det ont, fortfarande? Det är inte så farligt. Jag tror inte det är något brutet. Får jag känna. Nej. Klämmer försiktigt på s revben. Kvider. Sjunger. Toj hemtegubbar gla i slåsen och låt oss vastiga lura, Toj hemtegubbar gla i slåsen och låt oss vastiga lura, En liden tit, vi heva lär, med möcket myda och svär bestor. Har du fortfarande huvudvärk?

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Jonna Lindberg 2007. Jossan

Jonna Lindberg 2007. Jossan Jossan Jag blir så arg! Nu har vi suttit här i en timme och jag fattar inte hur han kan vara så dum! Lukas och jag har varit ihop i ett halvår, och han litar inte på mig. Han tror att bara för att jag

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94

Kärleksmåltiden PATRIK BERGNER URSULA FOGELSTRÖM EN MONOLOG AV OCH. Götgatan våren -94 Kärleksmåltiden EN MONOLOG AV PATRIK BERGNER OCH URSULA FOGELSTRÖM Götgatan våren -94 -2- Mannen står och lagar mat. Mina handflator svettas när jag tänker på dig, mina ögon svider men du slår ut med dina

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok.

Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Värdparet in Nästa Julkort är inskickat av Julian. Den pojken bor i ett avlägset land där tomten i allra högsta grad är vaken men någonting är på tok. Vi ser skolbarnen komma in. Julian mobbas av Charles.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med.

HÄR KOMMER JAG! Max: Max såg på klockan. Halva NO-timmen hade gått tack vare besöket hos Syster, så nu slapp han läxförhöret också. Perfekt det med. Max: Ibland är livet perfekt, som nu till exempel. Maxat! Maxade Max! gnolade han för sig själv. Nån gång skulle han göra en hel sång på det, tänkte han. Den skulle bli hans signatur. Maxade Max. Fast

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304

GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 GRODORNA Christoffer Mellgren v. 050304 Roller: Pojken, Flickan, Fröken, Mamman, Polarn Barndomsprojektet 05 Dramatiska Institutet ENTRÉ Vi anar det redan: en kvinnas nynnande sång, ett skratt, och underjorden

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska.

Första kapitlet. I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. Första kapitlet I vilket den första snön faller och den första snöbollen hamnar just där den inte ska. I detsamma hördes steg. Ingo vände sig om och fick se Roger komma gående mot hotellet i en sådan fart

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana

Uppfinning av skor. Rabindra Nath Tagore. Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Uppfinning av skor Rabindra Nath Tagore Svensk bearbetning till pjäs Khaleda Beena Gunnel Björkström S M Babulana Utgivare Internationella Kojan, Göteborg i.kojan@hotmail.com Uppfinning av skor ROLLER

Läs mer

Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött.

Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött. Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa (eller någon annan du känner) dött. För psykisk hälsa NÄR EN FÖRÄLDER DÖR...... så förändras ens liv. En dag händer det värsta, det som du varit så rädd

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

AD/HD självskattningsskala för flickor

AD/HD självskattningsskala för flickor AD/HD självskattningsskala för flickor Använd för varje påstående någon av siffrorna nedan för att visa hur väl den känslan eller det beteendet stämmer in på dig. 0 = det är inte alls som jag; det händer

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Kan man bli sjuk av ord?

Kan man bli sjuk av ord? Kan man bli sjuk av ord? En studie om psykisk barnmisshandel och emotionell omsorgssvikt i BRIS barnkontakter år 2007 Definition: Psykisk misshandel: Olika former av systematisk destruktiv kommunikation

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 Roller: Dottern, Pappan, Mamman SCEN ETT Dottern dansar sakta runt med slutna ögon. Med henne dansar mamman och Pappan. De snurrar, hand i hand, genom tid

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! av Cecilia Svensson Copyright 2011 Cecilia

Läs mer

Elevernas likabehandlingsplan

Elevernas likabehandlingsplan Elevernas likabehandlingsplan Beringskolan augusti - 2011 Du och jag och alla barn har rätt att leva i trygghet. ALLA HAR RÄTT ATT VARA MED! Alla är lika viktiga oavsett ålder! Alla behövs! Vad kan du

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer