Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare"

Transkript

1 Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare Vad är en blogg? En blogg består av blogginlägg med berättande text under ett gemensamt tema. Den har en en personlig, informell ton och inbjuder till dialog och kommentarer. Bloggare är den som skriver i bloggen. I Sunne kommun publicerar alla lärare och övrig personal som arbetar i en undervisande grupp sina veckobrev i klassens/förskolans blogg på För att vara säkra på att alla håller sig till samma regler och rutiner för bloggen har vi ett ansökningsförfarande som börjar med att du ska läsa det här häftet: Så här kommer du igång med bloggandet 1. Läs igenom det här häftet Ansökan bloggare 2. Fyll i formuläret för att ansöka som bloggare. Länk till ansökningssidan finns längst ned till höger på din skolas startsida. I formuläret som skickas till skolans/förskolans webbredaktör, intygar du att du har läst och ska följa anvisningarna i det här häftet och lämnar de uppgifter som behövs för bloggen 3. Redaktören ska godkänna dig som bloggare för skolan/förskolan och eventuellt göra klart en ny blogg, om du inte ska skriva i en blogg som redan finns. Därefter skickar hon/han din ansökan vidare för rättigheter, användarnamn och lösenord. Dessa e-postas till dig så snart det är klart, tillsammans med ett häfte med mer information om hur du redigerar dina blogginlägg 4. Sedan är det bara att logga in och börja blogga Webbredaktören Varje enhet har en webbredaktör som har det övergripande ansvaret med att redigera verksamhetens sidor på webben och att bloggarna fungerar som de ska. Webbredaktören gör klassens/gruppens bloggstartsida. Det är till henne/honom som du i första hand ska vända dig till om det är något som krånglar och du behöver hjälp. Namn och kontaktinformation till din webbredaktör hittar du på bloggens ansökningssida.

2 Ansökan bloggare Sidan 2 av 9 Bloggen har tre sidtyper med olika funktioner Teambloggsidan hanterar skolans/förskolans alla bloggar och blogginlägg Överst står en text som berättar vad som är gemensamt för alla bloggarna Under den gemensamma texten syns de 10 senast publicerade inläggen från de olika bloggarna. Ett nytt blogginlägg hamnar högst upp Till vänster finns menyknappar till alla bloggar Till höger finns ett Arkiv och länkar till mer information om bloggen Klassens/gruppens blogg har en startsida som bara visar klassens blogginlägg Här visas de 10 senast publicerade blogginläggen för den här klassen/gruppen Till höger syns den profilbild som alltid syns på dina blogginlägg Om bloggaren är information om vad bloggen handlar om, vilken grupp den berättar om och vilka som skriver/har skrivit i bloggen under de år som den ska vara aktiv Arkivet länkar upp alla blogginlägg publicerade en viss månad Blogginläggen är dina återkommande inlägg (berättelser, kåserier, personliga iakttagelser) som du skriver Detta är vad du ska göra. Du behöver varken tänka på klassens/gruppens blogg eller teambloggsidan, det har skolans/förskolans webbredaktör på sitt ansvar. Överst står rubriken för inlägget. Sedan kommer länken med bloggarnas namn som går till klassens/gruppens blogg. Därefter kommer texten och eventuella bilder Högerspalten har samma innehåll som klassens/gruppens blogg

3 Ansökan bloggare Sidan 3 av 9 Så här enkelt skapar du ett inlägg Fullständiga instruktioner får du när du har skickat in din bloggansökan. 1. Leta upp klassens/gruppens blogg som finns på din skola/förskola på 2. Logga in med det användarnamn och lösenord som du får när du har skickat in din ansökan och växla till redigeringsläge 3. Klicka på + och välj Ny, se bilden till höger 4. Namn: Skriv den text som blir rubriken för ditt inlägg och klicka på OK. Automatiskt skapas en ny sida av typen Blogginlägg 5. Klicka i den blå rutan under bloggarens (ditt och din kollegas) namn. Rutan byter färg till grönt och ett verktygsfält för att redigera text visas. Skriv hela inlägget här. Du kan skriva hur mycket text som helst, infoga bilder och göra länkar 6. Klicka på Publicera och ditt blogginlägg är klart Svårare än så är det inte Så här ser resultatet ut: De första 255 tecknen (som du skrev i textrutan, se bilden ovan) visas på bloggsidan. För att läsa resten klickar du på namnet/rubriken: Utflykt till Gröna Dalen (Barnens dag). Då ser du hela blogginlägget inklusive eventuella bilder. Klickar du på Karin, PeJu och Petra som är de som skriver i den här bloggen, så hamnar du i det här fallet hos Fritidsbloggen, startsidan för gruppens/klassens personliga blogg. Här ser du alla blogginlägg som Karin, PeJu och Petra har skrivit.

4 Ansökan bloggare Sidan 4 av 9 Varför ska du skriva på webben? System, verktyg och metoder måste utvecklas for att möta våra medborgare där de finns. Bloggen är ett sådant verktyg. Demokratin stärks av fritt meningsutbyte och vi vill vara en öppen och tillgänglig kommun. Sociala medier som bloggen är en plattform för kommunikation och ett snabbt sätt att få kontakt, skapa dialog och ta del av människors åsikter. Med hjälp av bloggen kan vi förbättra vår service och samtidigt vara mer personliga. Webben är ett fantastiskt redskap som ger oss många sätt att vara tillgängliga och snabbt nå fram till människor. Vi har lärt oss att kommunicera genom nya kanaler, vi engagerar oss via sociala medier och väljer nya arenor för att göra vår röst hörd. 24 timmar om dygnet har vi möjlighet att vara i kontakt med invånare och andra via webben. Folk förväntar sig att vi har information och tjänster på webbplatsen som underlättar livet för dem som bor i, ska besöka eller flytta till Sunne. Att informationen finns där, att den är aktuell och tillförlitlig är allas ansvar, även ditt. Information på för skolor och förskolor ska förutom klassens/gruppens blogg även förmedlas via nyheter och kalender för sådant som berör flera eller alla grupper i skolan. Informera om sådant som har hänt eller är på gång, som du vet är intressant att läsa och dela med dig av erfarenheter, lyckade insatser och solskenshistorier. Var med och skapa rutiner för kalender och nyheter Ha webben med på agenda för alla planeringsmöten. Det ni vet behöver fler få veta. Diskutera och ta beslut om i vilken form informationen ska publiceras och vem som har ansvaret för att det blir publicerat. Skolans/förskolans nyheter Nyheter är en opartisk, objektiv upplysning som ger en klar bild över ett händelseförlopp. Alla kan skriva en nyhet, men det är bara skolans redaktör och rektor som har rättighet att publicera nyheter. Med en nyhet når du fler än de som läser bloggen för din klass/grupp. Om du skriver en nyhet så berättar du för en större grupp än bara klassens/gruppens bloggläsare Det kan vara händelser av stor betydelse för den lokala skolan, eller förskolan och som bara ska publiceras lokalt på skolans/förskolans startsida eller en nyhet som ni väljer att berätta för alla och publicerar på startsidan för sunne.se. En nyhetsartikel gemensam för skolan är något som all personal kan hänvisa till, för den som har frågor i ämnet. Då riskerar man inte att det finns olika versioner av en händelse eller en tolkning av en rapport En nyhet kan till exempel handla om:

5 Ansökan bloggare Sidan 5 av 9 Förändringar i verksamheten, projekt, tävlingar, utflykter eller presentation av ny personal, som berör fler grupper eller alla i skolan Med en nyhet kan du/ni presentera och förklara kvalitetsutvärderingar, utvecklingsplaner, läroplaner, statistik med mera på ett enkelt sätt, så att folk förstår och tar det till sig. Information och rapporter från rektor, verksamhetsråd, elevråd och barnråd ska alltid publiceras som en lokal skolnyhet Skolans/förskolans kalender Skolans kalender berättar om när, var, hur och vad man ska göra. Som bloggare har du också rättigheter att skriva i skolans/förskolans kalender. I kalendern ska alla hjälpas åt med att lägga in information. För att få kalendern att fungera kan ni göra som man gör i Gräsmark. Vid första planeringsmötet delar man ut ansvaret för kalendern till en utsedd lärare för varje månad. Hon/han publicerar sedan allt som kommer upp i planeringen som är gemensamt för flertalet på skolan, från skolstart till skolavslutning. Här ska information om kommande händelser, evenemang, prov, lov och annan gemensam information som berör fler grupper eller alla på skolan skrivas in. Kalendern ska skrivas med hänsyn till barnens trygghet. Finns det skäl att inte lämna ut exakta tidpunkter eller resmål bör de uppgifterna förmedlas på annat sätt, men information om utflykten ska publiceras. Bloggandet på Bloggen är ett sätt att berätta med en personlig, informell ton där du kan våga vara en person och en röst, mer än en myndighet. Vi vill att bloggen ska förmedla, informera, redovisa, glädja, entusiasmera och dela med sig av allt det som händer och sker i verksamheten. Klassens/gruppens blogg berättar om vad man har gjort. Här finns berättelser och beskrivningar om vad man har arbetat med i klassen. Den blogg du skriver i är gjord speciellt för din klass/grupp, den är ditt ansvar och det är bara du (och eventuellt din kollega i samma klass) som skriver i din blogg. Här har du möjlighet att berätta om allt som dagligen sker i din klass, på din förskola eller i din verksamhet, till alla läsare som gärna vill höra. Dela med dig av solskenshistorierna och det du upplever i vardagen i din blogg med dina inlägg. Skriv om hur ni arbetar med ett ämne i klassen. Visa ditt och klassens engagemang, berätta om de framsteg ni gör, lyckade insatser och sådant som kanske har varit mindre lyckat. Använd dig av bloggen och gör din blogg till ett fönster för föräldrarna så att de kan känna sig delaktiga i sitt barns vardag. I de riktlinjer för sociala medier som antogs av BIN (bildningsnämnden) står det: Vi ska tillgängliggöra för alla att få insyn i och ta del av vardagen på skolan eller förskolan. Vi ska synliggöra det vi gör och berätta om verksamheten, så att även en frånskild förälder eller nära anhörig som sällan träffar sina barn kan ta del av den.

6 Ansökan bloggare Sidan 6 av 9 Blogginlägget, din berättelse. Så här ska vi kommunicera Bloggen består av dina återkommande inlägg. Att skriva ett inlägg har någon liknat vid att skriva ett personligt brev, skillnaden ligger i att det är många som läser det. Det är ok att vara subjektiv, uttrycka åsikter och känslor för att spegla egna (eller gruppens) intressen och upplevelser, inom ramen för det valda temat. Våga vara en person, en röst och inte en myndighet. Även med ett personligt tilltal kan vi hålla en objektiv ton, utan överdrifter eller formuleringar som kan ifrågasättas. Följande punkter är också hämtade ur de av BIN antagna riktlinjerna: Samma regler ska gälla på de sociala medierna som när vi kommunicerar på annat sätt. Öppenhet, tydlighet och dialog ska vara basen för all kommunikation i Sunne kommun. Ett vänligt bemötande och värdskapstanken ska alltid genomsyra vårt sätt att kommunicera. Det vi skriver ska vara tryggt, trovärdigt, pålitligt och professionellt Vi ska vara öppna utan att vara avslöjande. Vi ska tillgängliggöra utan att skapa otrygghet. Vi ska ha integritet och aldrig sprida sekretesskyddad information. Gör inget som du inte skulle göra i verkliga livet Informationen ska vara korrekt, väl underbyggd och ge en så komplett, allsidig bild som möjligt. Det vi skriver ska vara professionellt och prestigelöst. Var tydlig med vem du är och vad du representerar. Arbetet ska grundas på gällande lagar och förordningar Tonen ska vara personlig, vänlig och välkomnande utan att vara privat. Ha alltid ett gott värdskap i åtanke. Nonchalera aldrig, var ödmjuk och uppriktig Så här blir du en framgångsrik bloggare Få alla att känna sig välkomna. Möt surfarna på deras villkor, med ett personligt tilltal och ett naturligt sätt i den ton och den känsla du förmedlar när du skriver. Då får dina läsare att känna sig som hemma. Berätta om det som man pratar om vid köksbordet Berätta om de där händelserna som alla föräldrar så gärna vill höra. Svara på frågan: vad har du gjort i skolan idag? Alla barn berättar inte och alla föräldrar frågar inte, men kan du dela med dig av det du är med om, så kanske du kan få igång samtalet därhemma Tänk på vem du skriver till Det märks i din text vem du skriver till, därför är det viktigt att du hela tiden tänker på den som sitter och läser på andra sidan skärmen. Bloggar du för en skola eller en förskola är din läsare oftast en förälder. Skriv så att mamma och pappa upplever att texten är skriven för just henne/honom. Din uppgift är att berätta för dem, inte dina kollegor. Ska du skriva för dina kollegor ska du använda vårt Intranät, webben är till för alla andra Skriv så att folk vill läsa Undvik alla krångliga ord och långa omskrivningar, de hör inte hemma här. Det här är en blogg och bloggen har även ett socialt värde eftersom man läser den för att man vill inte bara för att man måste. (En nyhetstext eller faktasida skriver man i regel på ett annat mer formellt sätt.).

7 Ansökan bloggare Sidan 7 av 9 En personlig ton blir guldkanten i din text Skriv som du talar, våga skriva personligt, det blir roligare att läsa och texten blir mer minnesvärd jämfört med andra texter. Om du hela tiden tänker på vad läsaren vill ha och dessutom direkt tilltalar honom blir din text naturlig och bättre både till innehållet och till tonen. Tilltala läsarna personligt med du ( din, dina ), inte med stort D Citera barnens texter Du kan också använda barnens egna texter, inklusive deras stavfel, i ett inlägg om du är tydlig med vem som är författaren och var citatet börjar och slutar. Citationstecken och kursiv stil är ett tydligt sätt att markera detta. En tanke ett stycke och korta textrader Det är svårare och tar längre tid att läsa från skärm än från papper därför är en webbtext utan rubriker och radbrytningar svår att ta till sig. Genom att vara tydlig och överskådlig, använda många stycken med egna underrubriker och luftig text gör du det lättare att läsa från skärmen och hjälper läsaren att hitta i texten Infoga många bilder, men tänk på PUL På webben behöver du inte vara rädd att slösa på papper, här kan du infoga hur många bilder som helst, men tänk på att du ska ha föräldrarnas godkännande om du publicerar bilder på barn. I personuppgiftslagen finns information om vad som kan publiceras eller inte på Internet. Reglerna är svårtolkade och är snarare råd än regler. I Sunne kommun får därför alla föräldrar fylla i en blankett för publiceringsgodkännande av bilder och text om barnen. Mer om personuppgiftslagen och länk till blanketten hittar du här: De bilder du publicerar på webben ägs av Sunne kommun och kan även användas i andra sammanhang på webben eller i en trycksak Det är viktigt att vara regelbunden! Du behöver absolut inte blogga varje dag, men det är viktigt att det sker regelbundet. Har det varit tyst från dig under en längre period riskerar du att dina läsare har tröttnat på att leta efter dina inlägg och inte längre bevakar din blogg. Ibland är rubriken det enda man läser Det är viktigt att du lockar till läsning med framgångsrika rubriker och en intressant inledning. För kan du inte locka din läsare att läsa vidare, då spelar det ju ingen roll hur intressant resten är, om det ändå inte blir läst. Rubriken och de inledande raderna på ditt blogginlägg är dörren till din text. Det är också det som hämtas upp av klassens/gruppens bloggstartsida och teambloggsidan, samt det som visas om du söker efter ett blogginlägg. Ofta är rubriken också den länktext andra väljer när de vill länka till din sida. Därför är det viktigt att rubriken inte bara lockar till läsning utan också underlättar för sökning. Klass 4. Utflykt till Tosseberg, v40 Klätten Från hösten 2014 har vi därför av dessa skäl infört en ny regel för hur du ska skriva namnet/rubriken på ditt blogginlägg. Exemplet ser du i rubriken ovan

8 Ansökan bloggare Sidan 8 av 9 1. Först klassens/gruppens namn: Klass 4 (eller bara 4an) 2. Något/några nyckelord ur innehållet: Utflykt till Tosseberg. (Det går bra att skriva flera ord) 3. Aktuellt veckonummer: v40 4. Skolans/förskolans namn: Klätten (Vi använder kortnamnen utan att skriva skola eller förskola för att göra rubriken så kort som möjligt.) Om bloggaren I formuläret som du ska skicka in för att ansöka om att bli bloggare finns plats att berätta om klassen/gruppen och om vem du är. Det du skriver här kompletterar vi till texten Om bloggaren. Om bloggaren är en text som berättar om klassen/gruppen du bloggar för och vem du som bloggar är. Du kan skriva hur mycket text du vill. De första 255 tecknen i din text blir synliga i högerspalten på alla dina inlägg och på gruppens bloggstartsida under rubriken Om mig. Den övriga texten syns när man klickar på länken Mer om bloggaren. Profilbilden I bloggen ska det också finnas en profilbild, som gör det lättare att identifiera blogginläggen för just din klass. För bäst resultat ska bilden vara 125 x 125 pixlar bred Profilbilden infogar webbredaktören när hon/han gör startsidan. Vill du inte ha just den bilden så kan du välja en annan av våra många färdigredigerade bilder som finns att välja på. Hör i så fall av dig till din webbredaktör och be henne/honom att byta bilden. Du hittar profilbilderna i vårt nätverk på H:\ Gemensamma dokument. Hela sökvägen är: H:\Gemensamma dokument\bildarkiv www_110117\loggor o ikoner\bloggbilder_125x125. Var inte rädd för kommentarer Var inte rädd för kommentarer. En diskussion med läsare och mellan läsare gör din blogg mer aktiv och intressant och gör att läsarna återkommer oftare. Det kan ju också vara så att kommentaren ger dig uppslag till nya inlägg. I ansökningsformuläret för bloggen kan du välja om du vill låta läsarna skriva kommentarer eller inte. Om du tillåter kommentarer kan läsaren lämna synpunkter på det du har skrivit. Kommentaren publiceras automatiskt direkt på sidan samtidigt som du får ett e-postmeddelande att någon har skrivit en kommentar. Se kommentaren som en möjlighet till kommunikation och dialog. En lämnad kommentar kräver inget svar, det är upp till dig om du vill svara eller inte och vilken form du väljer att svara med. Vill du svara kan du göra det via en egen kommentar så att alla kan läsa ditt svar eller kontakta skrivaren mer enskilt via e-post eller telefon. En kommentar som har ett innehåll som inte bör finnas på skolbloggen av hänsyn till målgruppen bör raderas, men tänk efter så att det inte är censur du ägnar dig åt. Tillåt andra åsikter, men inte påhopp, olagligheter eller kränkande innehåll. Någon av följande texter står på alla skolors/förskolors bloggsidor om kommentarer:

9 Ansökan bloggare Sidan 9 av 9 Bloggsidorna riktar sig i första hand till grundskoleföräldrar och deras elever. Vi hoppas därför att du har förståelse för att din kommentar tas bort om den innehåller något olämpligt, stötande eller kränkande Varje bloggare kan välja att tillåta kommentarer eller ej. Eftersom bloggen finns på alla våra skolor och förskolor hoppas vi att du tar hänsyn till att din kommentar kan bli läst av små barn och elever i åldern 6 12 år och deras föräldrar. Skulle din kommentar innehålla något stötande eller kränkande tas den bort av bloggaren Bloggarens ansvar och åtaganden Bloggaren har ansvaret för att det som publiceras på hans/hennes blogg inte är olagligt eller innehåller något stötande eller kränkande. Bloggen ska spegla vardagen i respektive skola/förskola och berätta vad som händer och sker. Det är barnen i skolan/förskolan och deras föräldrar som bloggen i första hand riktar sig till. För att få blogga på måste du respektera detta och anpassa dina inlägg till de målgrupper som bloggen riktar sig till. Det gäller både för språk, bilder, länkar eller andra budskap. Är inlägget som bloggaren har skrivit trots det kränkande, olagligt eller stötande kan läsaren anmäla det. En sådan länk finns i högerspalten på varje inlägg. En anmälan går till ansvarig redaktör som undersöker och tar beslut i ärendet. Redaktören kan ta bort ett inlägg och stänga av en bloggare. Till formuläret och din ansökan I högerspalten på skolans, förskolans eller verksamhetens startsida finns en länk till formuläret där du lämnar de uppgifter som behövs för att skapa din personliga bloggsida och lovar att följa de anvisningar som står i det här häftet. Mer information om hur du redigerar din blogg (gör rubriker, lägger in länkar och bilder med mera) finns i en handbok som du får efter din ansökan, samtidigt med dina inloggningsuppgifter. Lycka till, jag ser fram emot att få följa din blogg på webben! Kathrin Ramström kathrin.ramstrom@sunne.se Webbansvarig

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare.

Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Ansökan bloggare Sidan 1 av 9 Läs igenom det här häftet innan du skickar in din ansökan om att bli bloggare. Vad är en blogg? En blogg är en samling blogginlägg som berättar/kåserar under ett gemensamt

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

Vad är WordPress? Medlemmar

Vad är WordPress? Medlemmar Vad är WordPress? WordPress är ett publiceringsverktyg som används för att kunna ändra och uppdatera innehåll på en webbplats. Varje gång ni är inloggad på er nya webbplats så använder ni er av detta verktyg,

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02 1/9 2011-05-26 rev 2011-09-02 Manual för Min sida Introduktion... 2 Hur länge finns Min sida kvar?... 2 Vad kan jag publicera på Min sida?... 2 Inloggning... 2 Redigera personliga uppgifter... 3 Redigera

Läs mer

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet.

Jo, Den Talande Boken har så många möjligheter inbyggda, att den kan användas från förskoleklassen och ända upp på högstadiet. Förord Den här webbversionen av Den Talande Boken är en vidareutveckling av det snart 20 år gamla program, som alltid varit så populärt i skolan. Och varför är det nu så? Jo, Den Talande Boken har så många

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Föreningen Nordens lokala hemsidor

Föreningen Nordens lokala hemsidor Guide till Föreningen Nordens lokala hemsidor 2016-01-11 1 Innehåll Hjälpfilm... 3 Logga in... 3 Nytt inlägg... 4 Lägg till bild... 8 Lägga till bildgalleri... 11 Publicera... 13 Kalendarium... 14 Ta bort

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns

Logga in. Gå in på: www.t-d.se. Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns Registrera I TD Logga in Gå in på: www.t-d.se Klicka på Logga in. Klicka på den region, kommun eller organisation där din verksamhet finns inventerad och registrerad. Skriv in ditt användarnamn och lösenord.

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 3, 2012

Nyhetsbrev nummer 3, 2012 Nyhetsbrev nummer 3, 2012 Här kommer ett nyhetsbrev från SchoolSoft med allt som hänt i produkten under den senaste tiden. Mindre nyheter 2012-09-12 Ämnesmatriser och moment (Centralt innehåll) finns på

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan

Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande behandling.

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Handledning Att arbeta med Webbplatser

Handledning Att arbeta med Webbplatser Handledning Att arbeta med Webbplatser Office 365 Kungsängens SK Innehåll 1 Webbplatser... 3 1.1 Åtkomst till Webbplatser... 3 1.2 Begräsningar... 3 2 Inloggning Office 365... 3 2.1 Inloggning via dator...

Läs mer

Guide till Wordpress text- och bildredskap

Guide till Wordpress text- och bildredskap Guide till Wordpress text- och bildredskap Det här är en kort användarguide som förklarar hur du lägger till, redigerar och tar bort sidor och texter från vår webbsajt med hjälp av verktyget Wordpress.

Läs mer

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel

Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Sidan 1 av 9 Instruktioner för beställning och kontoadministration för abonnenter av inlästa läromedel Version 2.0 Sidan 2 av 9 Innehåll Hur man beställer inlästa läromedel för abonnemangskunder... 3 Logga

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com

Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com Användarmanual och policy för Göteborgs Evenemangskalender på goteborg.com Policy - Evenemangen får inte vara för små och lokala, utan ska vända sig till internationella besökare i första hand, men även

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare

Medioteket. Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Medioteket Introduktion till sli.se/medioteket för lärare Innehåll 4 Konto Redan medlem Bli medlem 5 Söka Produktsök Filter (Nyhet!) Boxar (Nyhet!) Samsök (Nyhet!) 6 Strömma media 7 Boka media och förlänga

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer.

Dina inloggningsuppgifter är samma som du använder för att logga in på skolans datorer. Att logga in Öppna Internet Explorer (eller någon annan webbläsare). I adressfältet skriver du www.hjarntorget.net (eller bara hjarntorget.net). Tryck sedan på Enter-tangenten. Nu öppnas Hjärntorgets inloggningssida.

Läs mer

Administrera utskick på utbildningstillfälle

Administrera utskick på utbildningstillfälle Administrera utskick på utbildningstillfälle Man kan administrera utskick för ett utbildningstillfälle på följand tre sätt: Via knappen Skapa utskick till markerade i under fliken Deltagare Vi länken Skicka

Läs mer

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15

DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15. Utbildning Chaos/Handledning - Nyheterna i Chaos 3/2009-09-15 DATASAMORDNING NYHETERNA I CHAOS 3 2009-09-15 2 (14) Innehåll INLEDNING 3 PRESTANDAFÖRBÄTTRINGAR I CHAOS 3 4 BAKGRUND 4 Kontroll av fönsterinställningar... 4 Vista-kompabilitet.... 4 Kompatibelt med långa

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Office 365 Kompetens 2013 / MB

Office 365 Kompetens 2013 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning... 2 Koppling mobiltelefonen / pekplatta till systemet... 2 Tema... 2 E post... 2 E-post inställningar (signatur)... 2 E-posthistorik samt sökning...

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

FOLKUNIVERSITETET 1 (11) Bildmanér för Webb3. Vår referens: Fredrik Suter Version 1. Stockholm 2010.04.08

FOLKUNIVERSITETET 1 (11) Bildmanér för Webb3. Vår referens: Fredrik Suter Version 1. Stockholm 2010.04.08 FOLKUNIVERSITETET Bildmanér för Webb3 Vår referens: Fredrik Suter Version 1. Stockholm 2010.04.08 Ringvägen 100 SE-118 60 Stockholm Tel +46 (0)8 501 103 00 www.ottoboni.se 1 (11) I korthet Ett viktigt

Läs mer

Referensvärden samtliga undergrupper

Referensvärden samtliga undergrupper Brukarenkät Utförare IFO-FH 214 Referensvärden samtliga undergrupper 214 2 Samtliga undergrupper Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI 8-76 7 1 TILLGÄNGLIGHET 84-79 7 1 EFFEKTIVITET 87-8 28 1 INFORMATION

Läs mer

Referensvärden samtliga resultatenheter

Referensvärden samtliga resultatenheter Brukarenkät Utförare IFO-FH 2 Referensvärden samtliga resultatenheter 2 3 Samtliga resultatenheter Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI - 78 55 94 TILLGÄNGLIGHET 61-78 59 92 EFFEKTIVITET 64-81 55 95 INFORMATION

Läs mer

Vad är en webbläsare?

Vad är en webbläsare? Webbkunskap Vad är en webbläsare? En webbläsare är ett program som används för att komma ut på internet Det finns många olika, men några av de vanligaste är: Chrome Explorer Firefox Safari Internet webbsidor

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17

Manual för BPSD registret. Version 6 / 2013 06 17 Manual för BPSD registret Version 6 / 2013 06 17 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 AVDELNINGAR Det finns flera olika typer av avdelningar. Standard, Nod HSB, Nod Förening, Nod Brf, Nod Styrelsewebb, Struktur och Område/projekt. Standard är den mall som används för att presentera artiklar.

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Assistenten instruktioner Starta assistenten

Assistenten instruktioner Starta assistenten Assistenten instruktioner Ciceron assistent är ett stöd för att digitalt planera, genomföra och följa upp möten. Assistenten är speciellt anpassad för surfplattor men kan också användas i smartphones och

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Åk 9 Historia & Svenska Namn: UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Du ska skriva en debattartikel på 1-2 sidor (Times new roman 12). Den ska ta upp exempel på hur mänskliga rättigheter försvagas i dagsläget.

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Fjällmons Förskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag

Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag SYNTELEJE FÖRSKOLA Utskriftsversion likabehandlingsplan 20151001-20161001 Innehåll Bakgrund - Förskolans värdegrund och uppdrag Diskrimineringsgrunder Vår plan mot kränkande/diskriminerande behandling

Läs mer

Förväntansdokument Bodals Skola F-9

Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Förväntansdokument Bodals Skola F-9 Läsåret 2014-2015 Inledning Detta förväntansdokument syftar till att tydliggöra vilka förväntningar förskoleklass, skola och fritids har på vårdnadshavare och elever,

Läs mer

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD

ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD ANVÄND NAVIGATIONEN I CAPITEX SÄLJSTÖD I Navigationen hittar du genvägar till funktioner i programmet. För att utnyttja detta på bästa sätt kan du anpassa Navigationen så att det passar ditt sätt att arbeta.

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång.

Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Vi vill skapa en trygg miljö där olikheter är en tillgång. Innehåll Vad säger lagen?. Definition av begrepp.. Åby förskolas likabehandlingsplan... Målsättning Främjande arbete Åtgärdande arbete Förankring.

Läs mer

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR VIN & BAR SÅ MYCKET MER ÄN BARA ETT MAGASIN FÖR DEM SOM ÄR INTRESSERADE AV VIN OCH DRYCK Umgänget med våra nära, kära och vänner är en viktig kanske den viktigaste delen

Läs mer

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet Handledning för hur du lägger in en nyhet på hemsidorna för Roxen, OKS och IFK. Exemplen är från Roxen men principen är densamma för OKS resp. IFK. Adresser till hemsidorna: www.okroxen.se www.okskogsstrovarna.se

Läs mer

Krigsreportage inbo rdeskriget i Bosnien

Krigsreportage inbo rdeskriget i Bosnien Krigsreportage inbo rdeskriget i Bosnien Under vecka 2-7 kommer vi att jobba med krigsreportage. Dels kommer vi att fördjupa oss i och lära oss mer om texttypen reportage och hur man skriver en sådan text

Läs mer

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student

Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo. en lathund för student Hur du arbetar med VFU-portfölj i Mondo en lathund för student Du skapar din VFU-portfölj På ingångssidan mondo.su.se ligger i högerspalten, innan du loggar in, en länk till en manual för hur du skapar

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212 Visma Proceedo Att attestera - Manual Version 1.4 1 Innehåll Version 1.4... 1 INNEHÅLL... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) ESKALERING... 5 3.1 Egna beställningar...

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Pedagogiska tips Boksamtal

Pedagogiska tips Boksamtal Pedagogiska tips Boksamtal 1 Vi är medvetna om att det skulle behövas lärarhandledningar till många fler böcker än vad vi mäktar med att göra. Därför har vi sammanställt en del bokfrågor som vi själva

Läs mer

Manual Ledningskollen i mobilen

Manual Ledningskollen i mobilen Manual Ledningskollen i mobilen 1. Innehåll 1. Innehåll 2. Introduktion 3. Inkluderade funktioner 4. Manualens upplägg 5. Kortversion av manualen 5.1. Registrera (skapa) konto 5.2. Skapa ärende 5.3. Hantera,

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler

Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler Lathund för överföring av rapporter och ljudfiler För handledare I den här lathunden finns detaljerade instruktioner om hur du gör för att ladda ner rapporter och ljudfiler från dina studenter. Först kommer

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

FÖRSKOLAN TROLLETS TREDELADE ARBETSMODELL FÖR SAMVERKAN MELLAN FÖRSKOLA OCH HEMMET

FÖRSKOLAN TROLLETS TREDELADE ARBETSMODELL FÖR SAMVERKAN MELLAN FÖRSKOLA OCH HEMMET FÖRSKOLAN TROLLETS TREDELADE ARBETSMODELL FÖR SAMVERKAN MELLAN FÖRSKOLA OCH HEMMET DEN TREDELADE ARBETSMODELLENS SYFTE Vi har utarbetat en tredelad arbetsmodell för att möjliggöra en utvecklad samverkan

Läs mer

För dig som beviljar ärenden

För dig som beviljar ärenden Uppsala universitet Personalavdelningen Eric Ålund EGENRAPPORTERING i PRIMULA För dig som beviljar ärenden Innehåll Introduktion... 2 Meddelande om ärende... 2 Logga in... 2 Månadsomställningar... 2 Logga

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer