särskilt boende/ boendestöd/ hemtjänst

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "särskilt boende/ boendestöd/ hemtjänst"

Transkript

1 SN 47/2012 Brukares privata medel rutiner inom socialförvaltningen särskilt boende/ boendestöd/ hemtjänst Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum Brukares privata medel rutiner inom socialförvaltningen Rutin särskilt boende/ boendestöd/ hemtjänst Beslutat av Ansvarig avdelning Beteckning/ DNR Reviderad Förvaltningschef Staben SN 47/2012 Dokumentinformation

2 2 (7) Brukares privata medel rutiner inom socialförvaltningen särskilt boende/ boendestöd/ hemtjänst Syfte och sammanfattning Syftet med ett regelverk kring hantering av privata medel är att skydda den enskildes privata medel och att förtydliga personalens ansvar och skyldigheter. Rutinen ska vara utformad så att god intern kontroll kan upprätthållas, hanteringen ska vara så rationell som möjligt samt tillgodose den enskildes krav på säkerhet, service och integritet. Huvudregeln är att kommunens personal ska undvika att ta ansvar för den enskildes privata medel. Den enskilde ska själv eller via företrädare (God man/förvaltare) sköta sina ekonomiska angelägenheter, vilket bland annat innefattar att ansvara för uttag av kontanter och betalningar av räkningar. Det förekommer att vårdtagare inte klarar av att sköta sina ekonomiska angelägenheter och således behöver hjälp med detta. Kommunens personal kan exempelvis behöva ansvara för den enskildes fickpengar. Fram till dess att permanent lösning av hjälpbehovet står att finna kan personalen i undantagsfall vara den enskilde behjälplig under en kort period. Permanenta lösningar kan vara att den enskilde får hjälp från närstående eller alternativt lämnar fullmakt till någon att sköta ekonomiska angelägenheter. Slutligen kan anmälan om behov av god man vara en lösning som tillgodoser den enskildes hjälpbehov. Grundläggande principer Varje chef ansvarar för att informera såväl sin personal som aktuella brukare eller deras gode män/förvaltare om förvaltningens och enhetens rutiner för hantering av privata medel. Värdesaker som förvaras på ett boende bör dokumenteras på samma sätt som värdesaker i ett hem, t ex fotograferas. Nycklar till en enskild brukare ska förvaras i nyckelskåp med omfattande säkerhetsfunktioner. Om nyckelskåp inte kan användas av praktiska skäl, ska särskilda rutiner finnas dokumenterade om hur nyckelhantering fungerar på enheten. Personal vid förvaltningens enheter ska endast i undantagsfall hantera brukarens räkningar. När enheten har det fulla ansvaret för hantering av boendes privata medel, måste det finnas en fullständig redovisning av både inkomster och utgifter. När brukaren bara behöver viss hjälp med hanteringen av kontanter ansvarar enhetens chef för att det finns säkra rutiner. Förvaltningens anställda ska inte kunna misstänkas för att använda brukares medel på ett oriktigt sätt.

3 3 (7) Skriftlig överenskommelse rörande hanteringen Det ska finnas en skriftlig överenskommelse med varje enskild. Överenskommelsen ska undertecknas av den enskilde och behörig personal. Överenskommelsen ska upprättas i två exemplar, ett till den enskilde och en till enheten. Enhetens överenskommelse ska förvaras i brukarens ekonomipärm samt en kopia hos chefen. Innehållet i överenskommelsen ska utformas med utgångspunkt från den unika situationen men ska alltid omfatta: - Uppgift om eventuell företrädare för den enskilde (vid god man/förvaltare) - Vilka åtaganden enheten har och vilka åtaganden den enskilde har - Hur ska rutinerna kring hanteringen av kontanter se ut. Insättningar, förvaring av pengar mm - Hur ska redovisningen av privata medel se ut, hur ofta, och vem är ansvarig. Avstämning av kassan ska om möjligt utföras av personal som inte sköter den enskildes privata medel. Se vidare under rubriken Generella anvisningar för redovisning av enskildas privata medel och rubrik avstämning. Sekretess Berörd personal ska informeras om sekretesskravet rörande hanteringen av enskildas privata medel. En ny god man/förvaltare ska legitimera sig samt visa upp ett dokument som styrker förordnandet och en kopia ska arkiveras. Alternativt kan en notering göras om det ändrade förhållandet. Noteringen ska dateras och signeras. Ansvar för och hjälp med att betala räkningar Anställda inom socialförvaltningen ska inte ansvara för eller hjälpa till med enskildas ekonomiska transaktioner som t ex att betala räkningar. Enskilda ska hänvisas till att ge fullmakt till någon anhörig eller annat ombud. I de undantagsfall som socialförvaltningens personal tar ansvar för eller hjälper till med enskildas betalning av räkningar ska rutiner utarbetas i samråd med den centrala ekonomiavdelningen. Betalning med kundkort I de fall den enskilde har ett kundkort t ex ICA-kort kan den anställde, om den enskilde så önskar låna kortet med tillhörande kod och återredovisa varor och kvitton. Den enskilde ansvarar för att kontrollera återredovisade varor och kvitton. För boende: en kvittens som visar utlämning samt återlämning av kort till olika anställda ska förvaras tillsammans med kortet i ett klassificerat säkerhetsskåp. För hemtjänst: Mottagande av kort ska kvitteras av den anställde. Återlämnande av kort kvitteras av den enskilde. Kontantuttag Anställda inom socialförvaltningen får aldrig hämta ut kontanter åt enskilda med hjälp av kort i bankomat med tillhörande kod. Anställda får inte heller hämta ut pengar med hjälp av kundkort med tillhörande kod.

4 4 (7) För att göra ett kontantuttag på bank måste den anställde få ett uppdrag från sin chef. Den enskilde ska få en kvittens vid överlämnandet av utbetalningsblankett och legitimation. Den anställde ska begära en kvittens av den enskilde vid överlämnandet av kontanter, uttagskvitto och legitimation. Viss hjälp med hanteringen av privata medel I många fall behöver den enskilde bara en viss hjälp med hanteringen av privata medel. Det kan t ex handla om en sängliggande person som har hand om sina egna kontanter men behöver hjälp med att handla. Den enskilde svarar själv för att kontrollera återredovisade varor, kvitton och kontanter, kundkort eller kontoutdrag. Den anställde kvitterar mottagandet av kontanterna samt begär en kvittens av den enskilde vid återredovisningen av inköpta varor, kvitton, kundkort samt resterande kontanter. Den enskilde svarar för att förvara kvittenser på utlämnandet och den anställde för att bevara kvittenser på återredovisning. När verksamheten har ansvar för förvaring och hantering av enskildas kontanter Enskilda som bor i ett särskilt boende och stadigvarande kan behöva stöd med såväl förvaring som hantering av kontanter. Här måste det finnas en fullständig bokföring och redovisning av samtliga in- och utbetalningar. Det ska i dessa fall finnas en utsedd huvudansvarig samt en eller två ersättare. I den skriftliga överenskommelsen med den enskilde eller god man/förvaltare ska aktuella ansvariga namnges. Kontanter och eventuella kundkort ska förvaras i ett klassificerat säkerhetsskåp. Kvittering ska ske vid överlämnandet av kontanterna och eventuella kundkort. När inköpen är klara ska resterande medel, kundkort samt kvitton återredovisas till den ansvarige vid enheten. Alternativt har kontaktpersonen löpande ansvar för att ha hand om den enskildes medel Vid planerade ledigheter ska den ansvarige först göra en avstämning och ersättaren ska därefter dokumentera mottagandet. Ersättaren ska göra motsvarande vid återlämnandet. Redovisningshandlingarna ska förvaras separat från de privata medlen. Den ansvarige ska se till att bokföringsblad finns hos den enskilde. Självhushåll I t ex särskilda boenden och kollektivlägenheter med självhushåll förekommer det att boende och personal har gemensam mathållning. Det ska finnas skriftliga överenskommelser med varje medlem i ett självhushåll som reglerar - vilka medel som ska avsättas för självhushållet - när och hur dessa medel ska föras över till självhushållet - hur kassan ska hanteras och hur avstämning och eventuella korrigeringar av matkostnader ska göras. Det ska finnas en fullständig redovisning av självhushållets kostnader och intäkter. Socialförvaltningen svarar för anvisningar rörande personalens matkostnader, former för betalning och eventuella subventioner.

5 5 (7) Generella anvisningar för redovisning av enskildas privata medel Kassabok/bokföringsblad och verifikationer För varje enskild/självhushåll ska det finnas en kassabok, alternativt numrerade bokföringsblad. Varje enskild person vars privata medel hanteras av enheten ska ha en egen kassabok/ egna bokföringsblad. För självhushåll redovisas hanteringen av medel i en gemensam kassabok. Samtliga transaktioner (in- och utbetalningar) ska redovisas löpande. Av redovisningen ska det framgå: Datum för inköpet Verifikationsnummer (samma verifikationsnummer ska anges på kvittot) Förklarande text om vad som har köpts Belopp inklusive moms, debet om det är en insättning (tillgångarna ökar) och kredit om det är ett uttag (Tillgångarna minskar) Ingående och utgående saldo Personalens signatur Varje in- och utbetalning ska verifieras med kvitto eller motsvarande underlag (verifikationer) och ska omgående, dock senast dagen efter händelsen, skrivas in i kassaboken/bokföringsbladet. Varje verifikation/kvitto ska ha samma verifikationsnummer som noteringen i kassaboken. Varje verifikation ska ha ett eget löpnummer och en egen rad i kassaboken. Verifikationer för olika enskilda ska ha separata nummerserier och förvaras skiljt från varandra. Verifikationer/kvitton förvaras i verifikationsnummerordning. Kvittot ska innehålla uppgifter om datum, belopp, var inköpet har gjorts, vad som har köpts samt personalens signatur. Anteckningar i kassaboken/bokföringsbladet ska göras med svart eller blå kulspets- eller tunn tuschpenna. Raderingar får aldrig förekomma. Vid felskrivningar ska det felaktiga strykas över med ett tunt streck. Överstrykningen ska göras så att den ursprungliga texten fortfarande är läsbar och rättelsen ska skrivas vid sidan om. Korrekturlack får aldrig användas. Den som rättar ska också notera datum och eventuell förklaring. Rättaren ska med sin signatur också verifiera att rättningen är motiverad. Utbetalningar/inköp Den som gör inköp ska ange den enskildes namn, sitt eget namn, förklarande text om vad som köpts på kvittot/verifikatet. Det ska klart framgå för den enskilde vad inköpet avser.

6 6 (7) När enskilda klarar att göra vissa egna inköp men behöver stöd att hålla i sina kontanter kan förvaltningens personal löpande låta den enskilde kvittera ut mindre summor. I och med att den enskilde har kvitterat ut pengarna behöver inga inköpskvitton redovisas i kassaboken. Inbetalningar Nya medel till den enskildes kassa ska kvitteras och redovisas som ett verifikat i bokföringen. Där ska framgå vem som har lämnat in de medel som tillkommit i kassan. Avstämning Bokföringen ska löpande summeras och stämmas av mot den enskildes kontanter. Avstämningen går till så att ett streck dras på bladet och det resterande beloppet som ska finnas som kontanter noteras tillsammans med dagens datum samt namnteckning på den som utfört avstämningen. Med namnteckningen intygas att motsvarande belopp finns för brukarens räkning. Avstämningen i kassaboken/bokföringsbladet ska också kontrolleras och attesteras av ytterligare en person. Avslut Vid avslut ska redovisningen stämmas av samt eventuella kontanter och kundkort återredovisas mot kvitto. Den som tar emot återredovisningen ska skriva under ett godkännande av redovisningen. Arkivering/handlingar till god man/förvaltare/överförmyndare Kassabok och verifikationer samt kvittenser av kontanter och kundkort är bokföringshandlingar. Det innebär att de ska arkiveras i 10 år. Den enskilde har alltid rätt att ta del av dokumenten. I de fall den enskilde begär att få ta över originalhandlingarna ska redovisningen stämmas av och en kopia tas på den sista sidan där saldo och avstämning framgår. Den enskilde måste därefter kvittera sitt godkännande av redovisning och avstämning. Kvittot ska också arikveras i 10 år. Om det uppstår diskussioner rörande redovisningen ska dessa klaras ut innan redovisningen lämnas över. Kopior av kassabok/bokföringsblad ska vid behov, förfrågan eller en gång per år överlämnas eller skickas till den person som finns angiven på överenskommelsen. Kvittenslistor, kassabok/bokföringsblad samt originalkvitton avseende det senaste kalenderåret ska förvaras säkert på enheten och uppvisas vid förfrågan från behörig person. Det förekommer att överförmyndarnämnden begär fullständiga ekonomiska redovisningar av vissa gode män. I sådana fall måste den gode mannen få kopior på aktuella kvitton. Efter drygt ett år ska arkivering ske enligt förvaltningens anvisningar.

7 7 (7) Ersättning vid skada eller brist i förvaltningens hantering Enskilda som får hjälp i hemmet och/eller lämnar ut nycklar till kommunens personal ska informeras om att de bör se över sin hemförsäkring och överväga en utökning med en allriskförsäkring som förutom inbrott också kan omfatta stöld. Beslut om ersättning till en enskild på grund av att det har visat sig att kommunens personal har orsakat en ekonomisk skada i samband med hantering av privata medel fattas enligt gällande delegation. Om den enskilde utsätts för stöld av pengar eller ägodelar, utpressning eller förskingring ska händelsen anmälas enligt Lex Sarah (14 kap 2 i Socialtjänstlagen 2001:453). Lex Sarah gäller för verksamheter som drivs jml Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) 9 p2-5. (För verksamheter som drivs jml LSS 9 p6-10 gäller ej Lex Sarah). Vid stöld och misstanke om stöld, utpressning, förskingring etc, ska polisanmälan ske. Bilaga: Överenskommelse privata medel boende/boendestöd/hemtjänst

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel VALLENTUNA KOMMUN 2008-12-18 SID 1/9 er och generella anvisningar för hantering av privata medel När enskildas privata medel hanteras ska det på varje enhet finnas skriftliga lokala rutiner som är grundade

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brukares privata medel

Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Dnr Son 2013/36 Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Nedanstående regler och anvisningar är antagna av socialnämnden i Järfälla kommun 2013-03-07. Revidering beslutas av socialnämnden 2014-12-11

Läs mer

Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social- och äldrenämnden

Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social- och äldrenämnden Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-08-13 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:217 Riktlinjer för hantering av enskildas privata medel inom social-

Läs mer

Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun

Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun Dnr Son 2013/36 Riktlinjer för privata medel Socialnämnden i Järfälla kommun Riktlinjer för hantering av brukares privata medel Syfte Riktlinjerna för hantering av privata medel inom socialförvaltningen

Läs mer

Hantering av privata medel inom äldre-, handikapp- och social omsorg

Hantering av privata medel inom äldre-, handikapp- och social omsorg HANDLÄGGARE Eva Ringman 08-535 3133 60 eva.ringman@huddinge.se Beslutsdatum kommunfullmäktige KF-beslut 17 mars 2008 1 (13) Hantering av privata medel inom äldre-, handikapp- och social omsorg POSTADRESS

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag.

Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag. 1 (8) Omsorgsnämnden 2015-10- 06 Rutin för förvaltning av privata medel mm för brukare i bostäder med särskild service för personer med utvecklingsstörning och/eller psykiska funktionshinder där Förvaltningskonto

Läs mer

Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för hantering av privata medel inom äldreomsorg och omsorg om personer med funktionsnedsättning Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för hantering av privata

Läs mer

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 20 MAJ 2016 RUTIN LEX SARAH VAD ÄR LEX SARAH?

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö God man Vad är en god man? En god man är en person som inte är knuten till något företag eller myndighet. En god man kan ses som ett biträde för en hjälpbehövande en representant och samordnare av tjänster

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Privata medel Region Gotland Sandra Volter Ebba Lind 2015-12-16 Sandra Volter Projektledare Carin Hultgren Uppdragsledare Innehållsförteckning

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Antagen i Socialnämnden 2008-10-29 145 Reviderad upplaga antagen i Socialnämnden 2013-02-20 20 2 (12) 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN

REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN REGLER OCH RUTINER FÖR HANTERING AV PRIVATA MEDEL INOM ÄLDREOMSORGEN Antagen av socialnämnden 2011-03-22 Reviderad 2013-05-07 Innehåll 1. Allmänna regler och anvisningar... 3 1.1. Regler och rutiner...

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Introduktion Anvisningar till ansökan om god man eller förvaltare Ansökan ska skickas till: Stockholms tingsrätt Aktuariekontoret Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan kan gälla antingen godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Hantering av privata medel inom socialtjänsten

Hantering av privata medel inom socialtjänsten RIKTLINJE Lillemor Johansson, lillemor.johansson@kil.se 2014-11-25 Beslutad av ledningsgruppen Hantering av privata medel inom socialtjänsten SYFTE Riktlinjerna för hantering av privata medel inom socialförvaltningen

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1 (5) Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Endast den enskilde och dennes närmsta anhöriga har rätt att ansöka (se mer information sist i dokumentet) OBS! Ansökan ska skickas

Läs mer

Kalenderår. Personnummer

Kalenderår. Personnummer 1(4) ÅRSRÄKNING OMYNDIG Överförmyndarnämnden Skicka blanketten före den 1 mars till Kalenderår Omyndig Vistelseadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Förmyndare (även riktnummer) adress Mobiltelefon

Läs mer

Riktlinjer för kontanthantering

Riktlinjer för kontanthantering 1(5) Ekonomiavdelningen Riktlinjer för kontanthantering Kommunövergripande riktlinjer för kontanthantering i samband med försäljning inom Härnösands kommun. Postadress Härnösands kommun 871 80 Härnösand

Läs mer

Råd. Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog

Råd. Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog Råd Utlämnande av uppgifter från HSA-katalog Innehåll 1. Inledning... 3 2. Problemställning... 3 3. Lagstiftning... 3 3.1 Offentlighetsprincipen... 4 3.2 Allmänna handlingar... 4 3.3 Inkommen eller förvarad

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Arkivreglemente för Varbergs kommun

Arkivreglemente för Varbergs kommun Arkivreglemente för Varbergs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-20, 138 2 Innehåll Arkivreglemente......3 1 Tillämpningsområde.3 2 Arkivmyndigheten 3 3 Myndigheternas arkivansvar....3 4 Redovisning

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Rekommendationer - BFN R 11

Rekommendationer - BFN R 11 Rekommendationer - BFN R 11 Enskild näringsidkares bokföring Bakgrund och omfattning 1. Denna rekommendation behandlar enskild näringsverksamhet som omfattas av bokföringsskyldighet enligt 1 bokföringslagen

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning

Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning 2010-06-15 Handläggare: Anna Stolarska Förvaltningschefsbeslut nr 14 Fastställande av riktlinjer för försäljning och uthyrning av utrustning Förvaltningschef beslutar att fastställa riktlinjer för försäljning

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4

Läs mer

Attestreglemente för Tjörns kommun

Attestreglemente för Tjörns kommun Attestreglemente för Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Attestreglemente (Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner) Allmänt Attest är en viktig del av den interna kontrollen. Attest är en

Läs mer

Välkommen till ikanobank.se

Välkommen till ikanobank.se Välkommen till ikanobank.se Hej, här kan du läsa om hur du loggar in och använder vår internetbank. Vi går igenom överföringar, transaktioner, månadssparande m.m. Internetbanken har öppet varje dag, året

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Ändringsförteckning Nedanstående tabell redovisar ändringshistoriken för detta dokument. Version

Läs mer

Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde.

Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Dokumentnummer 7.6.1 1(5) Riktlinjer för handhavande av enskilds ekonomi inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Allmänt Handhavande av enskilds ekonomi, där den enskilde har någon form av insats

Läs mer

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 lina.radegard@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Arkivreglemente 2 Förutom de i arkivlagen (AL 1990:782) och

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation

Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för hälso- och sjukvårdsdokumentation Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Godkänd av Monica Holmgren chef Vård-

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11

Läs mer

Hantering av enskildes medel och ekonomi

Hantering av enskildes medel och ekonomi Diarienummer: Verkställighet/genomförande Rutin Hantering av enskildes medel och ekonomi Gäller från: 2018-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare

Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare Riktlinjer fö r arvöde öch ersa ttning till sta llfö retra dare Överförmyndarnämnden i Växjö kommun Tillämpas från 2016-01-01 1. Rätt till arvode och ersättning Ställföreträdare har rätt till skäligt arvode

Läs mer

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah)

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Uppdatering av lagstiftning har skett den 1 juli 2011. Reservation för att rutin kommer

Läs mer

Attestreglemente. Dokumentnamn: Attestreglemente. Dokumentansvarig: Monica Fryxå, ekonomifunktionen Godkänd av: Kommunstyrelsen

Attestreglemente. Dokumentnamn: Attestreglemente. Dokumentansvarig: Monica Fryxå, ekonomifunktionen Godkänd av: Kommunstyrelsen Attestreglemente Dokumentnamn: Attestreglemente Dokumentansvarig: Monica Fryxå, ekonomifunktionen Godkänd av: Kommunstyrelsen Version: 4.0 Dokumentdatum: KF 2002 03 26 52 Reviderad: KF 2006 11 27 157 KF

Läs mer

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av den interimistiska direktionen den 10 december 2014, 5 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-17 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 08:508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Svarsjournal. Publikationsnamn

Svarsjournal. Publikationsnamn Svarsjournal Publikationsnamn Webbenkät Särskilt boende Namn Datum 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Den personal du ansvara för känner till riktlinjer för läkemedelshantering och följer dem 3.

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg

Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg om funktionsnedsatta och äldreomsorg Styrdokument, riktlinjer Kundvalskontoret 2014-01-08 Katarina Blomstrand 08-590 973 93 Dnr katarina.blomstrand@upplandsvasby.se SÄN/2014:17 Riktlinjer för social dokumentation för utförare inom omsorg

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Innehåll Introduktion 4 Att göra till att börja med 5 Dina uppgifter 6 Bevaka rätt

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL)

DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) EGENKONTROLL DETALJHANDEL ELLER SERVERING AV ÖL KLASS II 2,25-3,5 % (FOLKÖL) BRA ATT VETA OM EGENKONTROLLPROGRAM Du som tänker sälja folköl till konsumenter ska utöva egenkontroll över att försäljningen

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

God Man. Förvaltare. Förmyndare

God Man. Förvaltare. Förmyndare Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God Man Förvaltare Förmyndare Överförmyndaren är en tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare och förmyndare.

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2016 Innehåll Inledning Dokumentationens syfte Lagar och föreskrifter Personakt Förvaring och tillgänglighet och loggkontroller Samtycke Social journal Dokumentationens

Läs mer

Information om trygghetslarm

Information om trygghetslarm Information om trygghetslarm Trygghetslarm är till för personer som på grund av nedsatt funktionsförmåga har svårt att påkalla hjälp i olika situationer, upplever otrygghet i livssituationen och/eller

Läs mer

Offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen Förhandlingsoffentlighet Sammanträde vid domstol och beslutande församling ska vara offentligt Yttrande- och informationsfrihet Medborgare har rätt att fritt uttrycka sig i tal och

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer

Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun

Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Äldrenämndens riktlinjer för Lex Sarah

Äldrenämndens riktlinjer för Lex Sarah Äldrenämndens riktlinjer för Lex Sarah Sammanfattning Äldrenämndens riktlinjer för Lex Sarah innehåller bestämmelser om att alla inom äldreförvaltningen är skyldiga att uppmärksamma och rapportera missförhållanden

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Distribuerade Informationssystem VT-04

Distribuerade Informationssystem VT-04 Distribuerade Informationssystem VT-04 2 Projekt Kassasystem DS är ett stort varuhus som består av ett flertal fristående butiker. Varje butik i DS säljer sina egna varor samt varor som är specifika för

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Ökad trygghet i det egna hemmet med Trygghetslarm

Ökad trygghet i det egna hemmet med Trygghetslarm Ökad trygghet i det egna hemmet med Trygghetslarm Så här fungerar Trygghetslarmet Trygghetslarm är en tjänst som kan öka tryggheten i ditt hem. Du kan kalla på hjälp om du ramlat eller få hjälp i en oförutsedd

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22)

Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22) Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22) Kapitel Lagändringar som inte 1 Punkt 1.8 Definition av redovisningsperiod 1 2 5

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET 1(2) Ansökan skickas till: Motala kommun Räddningstjänst Glimmervägen 2 591 53 Motala ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET Sökande/Fastighetsägare

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer