Förenkla jobbet i din bostadsrättsförening. få trygghet på köpet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förenkla jobbet i din bostadsrättsförening. få trygghet på köpet"

Transkript

1 Förenkla jobbet i din bostadsrättsförening få trygghet på köpet

2 Kvalificerad förvaltning, goda råd och en rad kostnadsfria förmåner. Samt tid över. Du och dina styrelsekollegor i bostadsrättsföreningen får ofta nya frågor på ert bord som måste lösas. Inte sällan ställs krav på juridisk eller teknisk kompetens. Som om inte det vore nog måste allt löpande arbete fungera. Det finns dock ett effektivt sätt att göra jobbet på kortare tid och ändå minst lika bra. Ett smart knep för att förenkla arbetet i din förening är att gå med i Fastighetsägarna en av landets största branschorganisationer för bostadsrättsföreningar. Som medlem hos oss får din förening tillgång till allt ni behöver för att på bästa sätt kunna ta hand om såväl ekonomin som fastigheten: Kostnadsfri telefonjour. Prisvärda förvaltningstjänster. Kompetens vid renoveringar. Förmånliga avtal på t.ex. fjärrvärme och försäkringar. Dessutom medlemspriser på bl.a. vitvaror både för föreningen och era enskilda medlemmar. Vill ni göra jobbet själva? Bli medlem ändå. Många bostadsrättsföreningar vill sköta det mesta av fastighetsförvaltningen själva. Om din förening tillhör dessa, har vi ett gott råd: Bli medlem i Fastighetsägarna ändå. Då har ni alltid nära till våra prisvärda tjänster den dag behovet uppstår.

3 Vissa tjänster betalar ni för. Resten ingår i årsavgiften. Som medlem i Fastighetsägarna kan din förening anlita våra experter. Tillsammans täcker de in all den kunskap som behövs för att sköta en bostadsrättsförening på bästa sätt. Ni väljer själva om ni vill anlita oss för t.ex. ekonomisk förvaltning eller bara utnyttja vår kompetens för enstaka konsultationer. Våra tekniska och ekonomiska förvaltare har lång erfarenhet av allt som har att göra med en fastighetsskötsel och drift. Låt dem gärna sköta den löpande förvaltningen såsom bokföring och tekniskt underhåll. Eller anlita våra konsulter när föreningen ska bygga om eller renovera. Våra rådgivare inom juridik och beskattning är specialister på rättsfrågor som rör bostadsrättsföreningar och deras medlemmar. Det innebär att din förening kan få kvalificerad hjälp om ni t.ex. skulle köra fast i en hyresförhandling eller behöver råd i skatterättsliga frågor. Utnyttja dina kostnadsfria medlemsförmåner. Det spelar ingen roll om din förening anlitar våra tjänster regelbundet eller inte alls. Ni har alltid rätt att utnyttja de kostnadsfria förmåner som ingår i medlemskapet t.ex telefonjour inom juridik, ekonomi och teknik, förmånliga leverantörsavtal, vitvarurabatter, kompetenshöjande seminarier m.m. Vi för er talan bland makthavarna. Vårt oponionsbildande arbete kommer alla våra närmare medlemmar till godo. Politiker och utredare lyssnar på oss och vi syns i debatten. Lagförslag och utredningar passerar sällan utan vår inblandning. Den här delen av vår verksamhet handlar om att verka för ett fritt näringsliv, en stockholmsregion som utvecklas, en väl fungerande fastighetsmarknad, god etik samt konkurrens på marknadsmässiga villkor. Bland annat har vi varit med om att bryta oligopol och monopol och på så sätt bidragit till en ökad konkurrens på till exempel energiområdet. Vem kan bli medlem? Och vad kostar det? En bostadsrättsförening som äger minst en fastighet kan bli medlem i Fastighetsägarna. En förening kan alltså inte bli medlem under pågående ombildning. Däremot erbjuder vi hjälp med ombildningsprocessen åt hyresgäster som vill köpa sin fastighet. Medlemsavgiften avgörs bl.a. av föreningens taxeringsvärde, men det finns en maxavgift för bostadsrättsföreningar. Hör av dig till oss så ska vi ge exakt besked om medlemsavgiften för just din förening.

4 Allt det här ingår i medlemskapet, utan extra kostnad: Snabba svar via vår telefonjour. Våra experter på juridik, ekonomi, teknik och energi ger effektiva svar på kortare frågor. Medlemspriser på vitvaror och en rad andra produkter. Såväl din förening som era enskilda medlemmar köper vitvaror till medlemspris direkt av oss. Om föreningen skriver avtal om vitvaruservice ser vi regelbundet över maskinerna så att de inte hinner ställa till besvär. Ni kan också låta oss ta hand om renoveringen av tvättstugan till konkurrenskraftigt pris. Rabatter och medlemspriser även för bostadsrättshavarna. Vissa av våra avtal kan du och dina grannar i föreningen utnyttja privat. Bl.a. får ni bra priser på säkerhetsdörrar, gallergrindar, vitvaror, bensin och till och med nya bilar. Förmånskortet. Med förmånskortet handlar ni till specialpris i ett stort antal butiker i Stockholm. Förmånliga avtal. Vi har nära medlemmar. Det ger oss en stark position när vi förhandlar fram avtal, vilket i sin tur innebär att vi kan erbjuda din förening medlemspriser på bl.a. el, eldningsolja, fjärrvärme, bredband, grovsophämtning, hissjour och försäkringar. Enbart genom att utnyttja våra avtal kan ni tjäna in medlemsavgiften. Kvinnligt nätverk. Är du kvinna och engagerad i styrelsen i din förening? Då är du välkommen till Fastella, ett kvinnligt nätverk med med ca 200 medlemmar. Fastella ordnar seminarier, studiebesök och nätverksträffar.

5 Priset och tillgängligheten avgjorde vårt val. Ett attraktivt pris var en avgörande faktor när vi bestämde oss för ta hjälp av Fastighetsägarna med den tekniska förvaltningen av våra fastigheter. Dessutom upplevde vi Fastighetsägarna som mer tillgängliga än andra. Förvaltningen fungerar utmärkt. Vi har fått en egen fastighetsskötare som regelbundet ser till våra hus. Brf Långpannan i Fruängen är en av cirka bostadsrättsföreningar som är medlemmar i Fastighetsägarna Stockholm. Långpannan är en relativt ny förening, bildad år Föreningen har 180 medlemmar, fördelade på 8 fastigheter och 24 portuppgångar. Han känner dem utan och innan och vi har en bra relation. Dessutom ingår det i priset att vi i styrelsen får träffa fastighetsskötaren tillsammans med dennes arbetsledare cirka tre gånger om året för att stämma av rutiner och viktigare ärenden. Denna dialog är värdefull och gör att vi kan känna oss trygga. De hyresgäster vi har i föreningen kan göra felanmälan direkt till Fastighetsägarna och efter vad vi fått höra svarar man snabbt och åtgärdar saker direkt. Även våra bostadsrättshavare kan så klart ringa felanmälan, men de får ju själva stå för kostnaden om det handlar om åtgärder i lägenheten som faller inom medlemmens ansvar. En annan bra sak med Fastighetsägarna är att de erbjuder hjälp med anbudsförfrågningar, förmånliga avtal och kontakter med bra leverantörer. Snöröjning är exempel på en tjänst som vi köpt in via Fastighetsägarna. Sonja Berggren Ordförande i brf Långpannan Nyheter och information för dig och styrelsen. Vårt nyhetsbrev Bostadsrätten kommer i lådan 12 gånger per år och kan dessutom kostnadsfritt e-postas till samtliga styrelseledamöter. Fastighetstidningen. Ni får landets ledande branschorgan i brevlådan tio gånger per år. Frukostmöten, seminarier och studiebesök. På Fastighetsägarnas regelbundna frukostmöten serverar vi senaste nytt inom högaktuella ämnen tillsammans med morgonkaffe och mackor. Medlemskap i er lokalavdelning. Fastighetsägarnas lokalavdelningar är aktiva och arrangerar seminarier, informationsmöten, studiebesök och årsmöten bra forum för att umgås och byta erfarenheter med branschfolk. (För vissa arrangemang debiteras en avgift.) Centrala hyresförhandlingar. Våra jurister driver varje år de centrala förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Förhandlingarna ligger till grund för de enskilda uppgörelserna.

6 Ekonomisk och teknisk förvaltning Allt din förening behöver i ett enda paket. Om ni vill, alltså. Ta hjälp av oss med föreningens ekonomiska och tekniska förvaltning. Väljer ni något av våra ekonomiska förvaltningspaket kan ni vara säkra på att allt blir rätt. Men ni kan också beställa enstaka tjänster ur vårt utbud. Skaffa ett ekonomiskt förvaltningspaket Våra tre förvaltningspaket är, med sina olika omfattningar, sammansatta för att passa föreningar med olika stort behov av ekonomitjänster: Ekonomisk förvaltning. Den ekonomiska förvaltningen omfattar bl.a. avgifts- och hyresavisering, bokföring och kvartals- och årsredovisningar. Tekniskt förvaltning. I den tekniskt förvaltningen ingår t.ex. besiktningar, arbetsledning för fastighetsskötsel, skadereglering och administration kring lokaler. Fullständig förvaltning. Det här är alternativet för dig vars bostadsrättsförening vill låta oss ansvara för husets hela förvaltning. Fullständig förvaltning omfattar både alternativ 1 och 2 ovan, d.v.s. såväl ekonomisk som tekniskt förvaltning. eller välj fritt bland alla våra tjänster. Om inget av de ovanstående alternativen passar din förening kan ni istället välja fritt bland alla de tjänster som ingår i de tre förvaltningspaketen. På så sätt kan ni antingen sätta ihop ett eget paket till fast pris eller välja en enstaka tjänst som bokföring, hyresavisering etc. Egen kontaktperson som känner din förening. Oavsett vilket förvaltningspaket din förening väljer, får ni en egen kontaktperson. Hon eller han känner föreningen och er fastighet väl och kan därför alltid ordna just den hjälp ni behöver för stunden, t.ex. förmedling av lån, fastighetsekonomiska utredningar, deklarationshjälp eller långtidsprognoser. Kundportalen Entré Kundportalen Entré är fastighetens digitala kontor. Här kan ni i bostadsrättsföreningen och vi som förvaltare samla all information och dokumentation som kan behövas direkt i kundportalen. Det kan vara allt från ekonomiska planer och besiktningsprotokoll till offerter och avtal. Med hjälp av kundportalen Entré får alla tillgång till samma information samtidigt. 6

7 Ombyggnad, energi och fastighetsskötsel Vi älskar trasiga rör, slitna ventiler och smutsiga trapphus. Inget är oss främmande när det handlar om fastighetsskötsel och teknisk förvaltning. Den här delen av vår verksamhet är indelad i grupperna fastighetsskötsel och städning, drift och energibesparing, ombyggnad och renovering samt underhållsplaner. Fastighetsskötsel och städning. Våra fastighetsskötare hjälper din förening med daglig tillsyn och skötsel. Vi erbjuder även vitvaruservice och utför städtjänster som trappstädning, fönstertvätt och klottersanering. Genom samarbete med olika leverantörer kan vi också erbjuda bra priser på bygg och plåt, grovsophämtning, hisservice, uthyrning av entrémattor och en hel del annat. Drift och energibesparing. Vi trimmar in och kontrollerar fastighetens tekniska installationer, vilket minskar er energianvändning och därmed era kostnader. Det kan gälla fjärrvärmecentralen, oljepannan och ventilationssystemet. Arbetet görs även för att öka driftsäkerheten. Ombyggnad och renovering. Våra konsulter och projektledare ger din förening trygghet vid ombyggnationer och renoveringar från stambyte och fönsterrenovering till nytt tak, elinstallationer Tack vare vårt samarbete med olika leverantörer kan vi erbjuda bra priser på bygg och plåt, grovsophämtning, hisservice mm. och miljöåtgärder. Vi erbjuder professionella upphandlingar av entreprenader och bistår er med byggtekniska utredningar och besiktningar. Underhållsplaner. Det bästa sättet att planera åtgärder och få rätt saker gjorda i rätt tid är att upprätta en underhållsplan. Planen bygger på en noggrann besiktning som beskriver fastighetens skick och vad som behöver åtgärdas snart, om några år samt på längre sikt. I underhållsplanen finns också riktvärden för kostnader som ger ett värdefullt underlag för budgetering.

8 Attraktiva tjänster var vårt viktigaste skäl att välja Fastighetsägarna Det fanns flera motiv för oss i Brf Snäckan att välja Fastighetsägarna som samarbetspartner. Till att börja med tilltalades vi av det breda utbudet av attraktiva tjänster med allt från förvaltning och anbudshjälp till medlemspriser på vitvaror. Snabb hjälp med praktiska åtgärder när så behövs hade också betydelse för vårt val. Att sedan en av våra medlemmar hade goda erfarenheter av Fastighetsägarna sedan tidigare gjorde naturligtvis sitt till. För närvarande anlitar vi Fastighetsägarna i första hand för den tekniska förvaltningen. Fastighetsskötaren vet precis vad han ska göra och med jämna mellanrum går vi igenom fastigheternas behov tillsammans med honom och hans arbetsledare. Allt fungerar jättebra. Så om det en dag skulle bli aktuellt att byta leverantör för andra uppdrag i föreningen, så kommer vi säkert överväga att använda Fastighetsägarna även för dessa tjänster. Vi upplever också Fastighetsägarnas service när det gäller anbudshjälp, juridiska frågor och avtal med leverantörer som värdefull. Vi har flera gånger haft nytta av deras kontakter bl.a. när vi valde leverantör för snöröjning av våra tak. Inte är det särskilt dyrt heller. En rimlig kostnad för en bra tjänst, skulle jag vilja påstå. Rune Skarström Ekonomiansvarig i Brf Snäckans styrelse Brf Snäckan i centrala Älvsjö är en av ca bostadsrättsföreningar som är medlemmar i Fastighetsägarna Stockholm. Föreningen bildades när husen var nya 1998 och har 46 medlemmar. Fastigheterna består av såväl flerfamiljshus som radhus.

9 Juridisk och skatterättslig rådgivning Krångliga regler och juridiska spörsmål? Det är lugnt. Vi jobbar med sånt hela dagarna. Din bostadsrättsförening kommer i kontakt med många rättsområden och lagar. Bostadsrättslagen, föreningslagen och hyreslagen är några av dem. Som om inte det vore nog uppträder ni dessutom i många olika roller: som fastighetsägare, hyresvärd, företag, låntagare, köpare av produkter och tjänster, beställare av byggentreprenader och i vissa fall även som arbetsgivare. Det kan bli mycket att hålla reda på för den som inte är proffs på fastigheter. Det är då juristerna kommer in i bilden. De är specialister på alla de lagar och regler som din förening kommer i beröring med. Vi hjälper er med allt från hyresförhandlingar och entreprenadrätt till ombildningar och ekonomiska planer. Vi biträder er också i hyresnämnden och domstolar samt bevakar era intressen hos myndigheterna. Vi har dessutom skattejurister som är experter på beskattning av bostadsrättsföreningar. Det betyder att du kan anlita oss för oberoende skatterådgivning.

10 Kurser och utbildningar Bli ett styrelseproffs. Gå på kurs hos oss. Vi säljer inte bara produkter och tjänster. Vi erbjuder även kunskap till styrelser som vill bli ännu bättre på att förvalta sin fastighet och bostadsrättsförening. Tack vare vårt skräddarsydda utbud av kurser kan styrelseledamöter förbättra sin kompetens. Syftet är att ni ska kunna bygga under era beslut ännu bättre och förvalta er förening på ett säkrare och mer effektivt sätt. Kursutbudet är brett och berör bl.a. områden som fastighetsekonomi, drift och fastighetsskötsel samt styrelsens ansvar och skyldigheter. Kurserna erbjuds såväl genom traditionell klassrumsundervisning som via e-learning på distans (lärarledda webbaserade kurser). Genom vår utbildningsportal på nätet kan du även hantera föreningens utbildningsplan, kommunicera med andra kursdeltagare eller ta del av webbutbildningar. Du hittar hela vårt kursutbud på (välj Stockholm och därefter Kompetens & utveckling). 10

11 Medlemsförmåner Godis till alla från vitvarurabatter till billigare priser på nya bilar. Vitvaror, säkerhetsdörrar och gallergrindar, bensin och bilar. Det är några av de produkter där även de enskilda bostadsrättshavarna i föreningen kan dra nytta av medlemskapet i Fastighetsägarna. I flera fall erbjuder vi också fyra till tolv månaders räntefritt. Vitvaror. Vi samarbetar med alla ledande leverantörer av vitvaror. I våra förmånliga medlemspriser på hushållsprodukter ingår inom Storstockholm hemkörning inklusive inbärning, bortforsling av emballage och omhändertagande av din gamla produkt för återvinning. Bensin och diesel. Genom avtal med Statoil, OKQ8 och Preem i Sverige kan vi erbjuda alla medlemmar i din förening rabatt på bensin och diesel. Du får tillgång till våra rabatter även om du redan har kort hos någon av de tre nämnda oljebolagen. Gallergrindar och säkerhetsdörrar. En säkerhetsdörr eller gallergrind är en god investering för ett tryggt boende. Du och din grannar i föreningen erbjuds ett brett sortiment från en svensk tillverkare. I ditt medlemspris ingår både uppmätning, leverans och montering. Bilar. Som medlem i Fastighetsägarna kan du, precis som övriga medlemmar i din förening, utnyttja de förmånliga ramavtal som vi tecknat med ett drygt tiotal av de ledande billeverantörerna och som kan ge dig ett bra pris på en ny bil. 11

12 Fastighetsägarna Stockholm är Sveriges största branschorganisation för bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare. Vi grundades 1870 och har närmare medlemmar, varav är bostadsrättsföreningar. Våra medlemmar äger sammanlagt fastigheter och bostadslägenheter värda cirka 500 miljarder kronor. Förutom att erbjuda produkter och tjänster som rör förvaltningen av våra medlemmars fastigheter, bedriver vi ett näringspolitiskt och opinionsbildande arbete. Vi tillvaratar bostadsrättsföreningars och fastighetsägares intressen på ett sätt som kommer alla våra medlemmar till godo. Vi verkar för ett fritt näringsliv, rätten till privat ägande, god etik, en väl fungerande fastighetsmarknad och konkurrens på marknadsmässiga villkor. Fastighetsägarna Stockholm har omkring 160 medarbetare. De flesta av oss arbetar med praktisk service för våra medlemmar och med att sälja tjänster som underlättar deras fastighetsförvaltning. Alströmergatan 14 Box Stockholm Telefon Fax Telefonjour (välj Stockholm)

Din röst bland makthavarna. och ditt stöd i den dagliga förvaltningen

Din röst bland makthavarna. och ditt stöd i den dagliga förvaltningen Din röst bland makthavarna och ditt stöd i den dagliga förvaltningen Från pannrummet till maktens korridorer. Ett medlemskap i Fastighetsägarna Stockholm ger dig inte bara tillgång till våra tjänster och

Läs mer

HUS ÄR FULLA AV ÖVERRASKNINGAR

HUS ÄR FULLA AV ÖVERRASKNINGAR HUS ÄR FULLA AV ÖVERRASKNINGAR Vi gör det enklare och lönsammare att driva bostadsrättsförening. HÄR ÄR DU I GODA HÄNDER DET HÄNDER SÅ MYCKET I ETT HUS Hus är en långsiktig investering. Den växer med tiden.

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Solida hantverkaren. Solid försäkringar. solidab.se 10% i medlems rabatt. Från. 75kr. i månaden. i samarbete med

Solida hantverkaren. Solid försäkringar. solidab.se 10% i medlems rabatt. Från. 75kr. i månaden. i samarbete med Solida hantverkaren Solid försäkringar solidab.se 10% i medlems rabatt Från 75kr i månaden i samarbete med Försäkringen Solida Hantverkaren, en förmånlig företagsförsäkring! Solida Hantverkaren är vår

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2013 HSB BRF BROGÅRDEN

ÅRSREDOVISNING 2013 HSB BRF BROGÅRDEN ÅRSREDOVISNING 2013 HSB BRF BROGÅRDEN HSB EN KOOPERATIV ORGANISATION I SAMVERKAN MED MEDLEMMARNA HSB Södertälje är en kooperativ organisation som ägs av sina medlemmar bostadsrättshavare, bostadsrättsföreningar

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering

Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering Lättläst sammanfattning Integrationsoch jämställdhetsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

Fina fördelar hos oss

Fina fördelar hos oss Fina fördelar hos oss Välkommen till livet i hyresrätt! Hyresrätten är populär eftersom det är en enkel och trygg boendeform som ger dig tid och pengar till annat än att äga och sköta en bostad själv.

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Årsmöte 14:e mars 2016

Årsmöte 14:e mars 2016 Årsmöte 14:e mars 2016 Styrelsen kallar medlemmar till årsmöte, för Rickeby samfällighetsförening, som kommer att hållas måndag den 14 mars 2016 klockan 19.00 i Åbybergskyrkan. Från klockan 18.30 serveras

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner

Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner 1(8) Guide för att hitta markavvattningssamfälligheter och täckdikningsplaner Framtagen av Magdalena Nyberg, Jordbruksverket, 2016 Markavvattningssamfälligheter Inför en Grepparådgivning är det bra om

Läs mer

Koll på cashen - agera ekonomicoach!

Koll på cashen - agera ekonomicoach! För elever Fördjupningsuppgift: Koll på cashen - agera ekonomicoach! Fördjupningsuppgift: Ekonomicoach Så här går det till Börja med att se filmen Koll på cashen. Därefter är ni redo för att komma igång.

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Felanmälan eller Arbetsorder

Felanmälan eller Arbetsorder Felanmälan eller Arbetsorder Vi har valt att separera föreningens utrymmen och utrustning och det som finns i er lägenhet. Av det skälet att föreningen står för eventuella kostnader runt gemensamma utrymmen

Läs mer

AGENDA. Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor

AGENDA. Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor AGENDA Moras Öppna nät Direktansluten villa Vägen till en anslutning Tjänsteleverantörer Kontaktpersonernas roll Diskussion och frågor Varför Moras Öppna Nät? Framtidssäkring Trygghet och tillgänglighet

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

Om du är föräldraledig

Om du är föräldraledig Om du är föräldraledig För privat- och kooperativt anställda arbetare FÖRSÄKRING Utgiven i juni 2016 Cirka 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtalade försäkringar. Hör du till

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2015 BRF SKÖRDEN 1

ÅRSREDOVISNING 2015 BRF SKÖRDEN 1 ÅRSREDOVISNING 2015 BRF SKÖRDEN 1 ORDLISTA FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Den del av årsredovisningen som i text förklarar verksamheten kallas förvaltningsberättelse (ibland verksamhetsberättelse eller styrelseberättelse).

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan.

Facit med lösningsförslag kommer att anslås på vår hemsida www.ebersteinska.norrkoping.se. Du kan dessutom få dem via e-post, se nedan. Detta häfte innehåller uppgifter från fyra olika områden inom matematiken. Meningen är att de ska tjäna som en självtest inför gymnasiet. Klarar du dessa uppgifter så är du väl förberedd inför gymnasiestudier

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER. Hej medlem, 2014-05-29

DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER. Hej medlem, 2014-05-29 KONSUMENT-FORUM Medlemsinformation DIGITALA KONSUMENTER MED NYA MÖJLIGHETER Hej medlem, 2014-05-29 Bäste medlem, Lessen (fast glad) att behöva störa dig i helgen. Men grisfrågan och främst foderfrågan

Läs mer

Till dig som bor hos oss på Götgatan 14-20

Till dig som bor hos oss på Götgatan 14-20 Till dig som bor hos oss på Götgatan 14-20 DAGS FÖR RENOVERING Många av Förvaltarens hus börjar komma upp i åren och behöver snart renoveras. Under de kommande åren går vi igenom nästan alla hus och nu

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016

85 % produkterna som annonseras. har köpt något de läst om i tidningen. ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 ANNONSFAKTA & PRISLISTA 2016 Nordens största hälsomagasin och en av Sveriges 10 största tidningar alla kategorier. NU ÄNNU STÖRRE UPPLAGA: +50 000 EX! TOPPBETYG FÖR LIVE LIFE I SENASTE SKOP-UNDERSÖKNINGEN:

Läs mer

TP #3. checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra. checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL

TP #3. checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra. checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL TP #3 checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra Foto: Ivar Ekseth/TT checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL Att ingå ett hyresavtal kommer, precis som vid ingående av andra

Läs mer

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter

10 tips. - till dig som tar emot praktikanter 10 tips - till dig som tar emot praktikanter Vägar in... Det gröna näringslivet med jord-, skog- och övrigt landsbygdsföretagande har inte alltid några inarbetade eller självklara vägar in till Arbetsförmedlingen.

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Till dig som jobbar inom väg- och banbranschen

Till dig som jobbar inom väg- och banbranschen Till dig som jobbar inom väg- och banbranschen Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi teckna bra kollektivavtal. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. SEKOs medlemmar inom

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Välkommen till Kommunal

Välkommen till Kommunal Välkommen till Kommunal BLANKETT FÖR ANSÖKAN OM MEDLEMSKAP I KOMMUNAL OCH I KOMMUNALS A-KASSA Som medlem i Kommunal får du styrkan att påverka Du och Kommunal Ett medlemskap i Kommunal ger dig verktygen

Läs mer

Fakturering Postad av Erik Göransson - 21 mar 2015 03:04

Fakturering Postad av Erik Göransson - 21 mar 2015 03:04 Fakturering Postad av Erik Göransson - 21 mar 2015 03:04 Hallå där kollegor! Jobbar idag som anställd och har länge funderat på att starta eget vid sidan om. Har ABL och det är ok för chefen om jag kör

Läs mer

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar:

Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: EXYPLUS OFFICE manual Välkommen till ExyPlus Office! Efter att du har installerat ExyPlus Office med tillhörande kartpaket börjar du med att göra följande inställningar: Hämta fordon Hämta alla fordonsenheter

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR.

BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. BILAGA 1. STYRELSENS FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR I BRF. MÅSENS STADGAR. FÖRKLARING TILL STADGEÄNDRINGAR Styrelsen har kallat till extra föreningsstämma i syfte att ändra stadgarna. Ett beslut om ändring av

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Välkommen till Brf Kungsklippan och grattis till ditt nya boende!

Välkommen till Brf Kungsklippan och grattis till ditt nya boende! V dok: välkommen Välkommen till Brf Kungsklippan och grattis till ditt nya boende! Vi har skrivit ner några punkter som vi anser speciellt viktiga för dig att känna till och komma ihåg: När du bor i bostadsrätt

Läs mer

Överviktskirurgi vid Carlanderska

Överviktskirurgi vid Carlanderska Överviktskirurgi vid Carlanderska Välkommen till oss på Carlanderska! Att gå ner i vikt är svårt och våra förutsättningar att hålla en hälsosam vikt är mycket olika. Det är definitivt inget att skämmas

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

VÄLKOMSTPAKET. För dig som ny medlem. I samarbete med:

VÄLKOMSTPAKET. För dig som ny medlem. I samarbete med: If, 106 80 Stockholm. Telefon: 0771-655 655 www.if.se Säte: Stockholm. Huvudkontor: Barks väg 15, Solna. Org.nr: 516401-8102 If Skadeförsäkring AB (publ) If-36330:0 VÄLKOMSTPAKET För dig som ny medlem.

Läs mer

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Remissvar Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Projektgruppens idéer och förslag på lösningar Projektgruppen har samlat idéer och lösningar under tio rubriker. Målet är att idéerna bidrar

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig.

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Våra äldres tänder är fantastiska! Svensk tandvård är fantastisk i sitt arbete med förebyggande åtgärder, vilket har lett till att andelen äldre

Läs mer

Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005)

Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005) Utlåtande 2007: RV (Dnr 316-765/2005) Slopande av lagen om särskilda skatteregler för äkta/oäkta bostadsrättsföreningar Motion av Caroline Silverudd Lundbom och Björn Ljung (båda fp) (2005:22) Kommunstyrelsen

Läs mer

Det är ni som läser detta.

Det är ni som läser detta. Vem är Folkspel? Det är ni som läser detta. Folkspel ägs av 69 olika riksorganisationer Bl.a Riksidrottsförbundet (RF), där vi syns mest Hjärtebarnsföreningen, Friluftsfrämjandet, De synskadades riksförbund,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet?

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Det låter helt enkelt för bra för att vara sant. Det är den vanligaste kommentaren när vi berättar om Ecopilot. En innovation som fungerar

Läs mer

Fyra år med kapitalflytt

Fyra år med kapitalflytt Fyra år med kapitalflytt En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar resultatet av fyra år med kapitalflytt till upphandlade försäkringsbolag inom tjänstepensionen ITP. Rapporten avser

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016!

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Första kontakten med din arbetsplats Sid 3 Närvaro Sid 3 Utdrag ur belastningsregistret Sid 3 Lönerapportering Sid

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in:

FAIR JOBB. Vill du få lite mer koll på arbetslivet? Här är några bra sajter att kolla in: HEJ! Vi fattar att facket kanske inte är det första du tänker på just nu. Men ganska snart kommer du att sluta gymnasiet, och då kan det vara väldigt bra att känna till att vi finns. Läs vidare så berättar

Läs mer

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå

Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Testresenärer mellan Vännäs och Umeå Hur många dagar har du arbetat under testperioden? 22 22 17 20 18 17 22 17 21 12 15 10 15 18 17 21 15 18 20 21 18 dagar 20 16 dagar 17 Samtliga dagar 15 22 varav 8

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Din MediaCoach Medie- och intervjuträning för alla www.dinmediacoach.se

Din MediaCoach Medie- och intervjuträning för alla www.dinmediacoach.se Varje gång jag ser en journalist...så springer jag! Anlita oss när du vill ge dina medarbetare lite grundläggande mediekunskap och insikt om kontakter med press, radio och TV under några nyttiga och underhållande

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen

Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen Lärarförbundet Skolledare inom avdelningen - ställning i Lärarförbundet och företrädarskap i skolledarfrågor Skolledare är en medlemsgrupp inom Lärarförbundet och är enligt Lärarförbundets stadgar en förening,

Läs mer

FINANSIERING FÖR PRIVATPERSONER

FINANSIERING FÖR PRIVATPERSONER FINANSIERING FÖR PRIVATPERSONER Finansieringen anpassas efter din bilmodell och din ekonomi. Toyota Financial Services FINANSIERING Tryggt Din finansiering kan kompletteras med vårt trygghetspaket. Vi

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer