Typ 1 diabetes: För skolor. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Typ 1 diabetes: För skolor. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes?"

Transkript

1 Typ 1 diabetes: För skolor Ungdomar med diabetes Typ 1- diabetes är en väldigt svår sjukdom att hantera, speciellt när man är ung. Tyvärr är det ofta tonåringen som får skulden om något går fel med diabetes. Detta beror vanligtvis på att de flesta inte förstår hur svårt det kan vara att hantera diabetes. Lägg inte skulden på de med diabetes: försök att förstå istället. De här sidorna försöker förklara lite om typ 1- diabetes och hur det påverkar unga människor. Vad är typ 1- diabetes? Typ 1- diabetes kallas ibland för insulinberoende diabetes eftersom unga personer med sjukdomen inte kan producera insulin från bukspottkörteln. Det finns inga tabletter eller läkemedel som innehåller insulin, så det livräddande insulinet ges istället via injektioner. Vad orsakar typ 1- diabetes? Diabetes orsakas inte av för mycket socker, övervikt eller något som personen eller föräldrarna har gjort. Organet i kroppen som normalt sett producerar insulin (bukspottkörteln) utvecklar en typ av immunsjukdom som innebär att den slutar att producera insulin. Ingen vet vad som orsakar detta. När vi äter mat som innehåller kolhydrater (som pasta, ris, potatis och bröd) bryts de under matsmältningen ner till glukos (socker) som ger oss energi. Sockret i blodomloppet transporteras sedan in i alla våra kroppsceller av det naturliga hormonet insulin, för att ge energi. Vid typ 1- diabetes producerar kroppen inte nog med insulin för att blodsockret ska kunna tas in i cellerna och stannar kvar i blodbanan. Blodsockernivån stiger, framför allt i samband med måltiderna, och socker utsöndras i urinen. Om blodsockret fortsätter att stiga kan situationen bli livshotande och den drabbade kan hamna i diabetskoma.

2 IVid typ 1- diabetes injiceras insulin för att transportera blodsockret från blodomloppet in i cellerna. För lågt blodsocker kan också vara farligt, så mängden insulin som injiceras måste balanseras genom att man äter socker och andra kolhydrater. Behandling av typ 1- diabetes Olika sorters insulin För att hjälpa till med att kontrollera blodsockret finns det olika sorters syntetiskt (medicinskt) insulin, samt olika sätt att ge insulininjektioner på. Vissa insulinsorter verkar snabbt (snabbverkande insulin) och vissa verkar långsamt och varar länge (långverkande insulin). Insulin kan injiceras med hjälp av en insulinpenna. Vissa personer använder en pump för att injicera insulin kontinuerligt genom en nål eller via en sk kateter (tunn plastslang) i underhudsfettet. Barn, ungdomar och vuxna som lever med typ 1- diabetes injicerar olika sorters insulin, i olika mängder, vid olika tider och med olika metoder. Diabetesteamet (läkarna, sjuksköterskorna, dietisterna) samarbetar med personen för att hitta det bästa insulinet och injektionssättet för honom eller henne. Blodsocker Blodsockret måste mätas flera gånger om dagen Blodsockret mäts genom ett litet stick i fingret och sedan placeras en droppe blod på en plastremsa som är kopplad till en elektronisk mätare. Unga personer med typ- 1 diabetes instrueras att mäta sitt blodsocker flera gånger om dagen för att hålla koll på blodsockret. För personer som inte har diabetes håller sig blodsockret inom 4 till 7 mmol/l. Insulin som injiceras under huden fungerar inte lika bra som naturligt insulin, så därför är det mycket svårare att hålla blodsockret under god kontroll vid typ 1-diabetes. Personer med typ 1- diabetes bör försöka hålla blodsockret före måltider kring 5 till 7 mmol/l och efter måltider under 10 eller 11 mmol/l. Det kan vara svårt att hålla blodsockret så här pass stadigt eftersom man från dag till dag äter olika sorters mat och ägnar sig åt olika sorters motion eller aktiviteter. Detta innebär att man måste ta olika mängder insulin varje dag, vilket kan vara svårt att räkna ut. Stress, känslor, sjukdomar och tillväxthastigheten kan också påverka blodsockret. Typ 1- diabetes är därför en väldigt svår sjukdom att hålla efter dygnet runt 365 dagar om året.

3 Hypoglykemi innebär att blodsockret är för lågt lägre än 4 mmol/l. Hypoglykemi, eller insulinkänning (känning), gör att man känner sig väldigt konstig och svag. Hyperglykemi innebär att blodsockret är för högt över 11 mmol/l. Om man har hyperglykemi kissar man ofta och känner sig törstig. Balans Det är viktigt att balansera insulin, mat och motion Kroppen bryter ner kolhydrater (till exempel socker, spannmål, bröd, ris, pasta och potatis) och gör om dem till blodsocker. Insulin transporterar in blodsockret i cellerna för att ge oss energi. Vi behöver cellenergi för att kunna vara aktiva, speciellt fysiskt men också mentalt (tänka och känna). Diabetes innebär en noggrann balans mellan tre saker: INSULIN - mängden som krävs för att hålla ett stabilt blodsocker MAT hur mycket man äter (speciellt kolhydrater) MOTION - mängden och intensiteten Diabetesteamet kan hjälpa till få balans mellan de tre; insulin, mat och motion. Insulin: Råd om hur många insulininjektioner som ska tas per dag och när till exempel tre injektioner av snabbverkande insulin före huvudmåltider och en injektion av långverkande insulin före läggdags. Mat: Råd om hur man beräknar mängden mat på en tallrik, speciellt kolhydrater. Kolhydraträkning är ett bra sätt att räkna ut hur många kolhydrater man äter och balansera dem mot mängden insulin man tar. Motion: Råd om hur mycket och vilken sorts kolhydrater som krävs för att prestera så bra som möjligt vid olika sorters motion och aktiviteter. Till exempel vilka sorters mat som passar bäst för kortdistanslöpning eller ett maraton och hur mycket insulin som krävs. Ibland kan blodsockret vara instabilt. Detta kan bero på att man inte ätit tillräckligt med, eller för mycket, kolhydrater. Man kanske motionerade oväntat mycket eller så verkade inte insulininjektionen lika snabbt som vanligt. En förkylning eller annan infektion, upprördhet eller andra händelser kan orsaka stress och kan leda till att blodsockret blir instabilt. Men ofta är det omöjligt att förklara varför blodsockret är för högt eller lågt.

4 Hypoglykemi: under 4 mmol/l För lite blodsocker: känningar När blodsockret är lågt (mindre än 4 mmol/l) får hjärnan inte nog med energi. En känning är obehaglig och får en att känna sig svag, konstig, darrig och förvirrad. Känningar kan ibland starta ganska plötsligt och utan någon direkt varning. Ibland kan man få en förvarning (som darrningar) och då går det att behandla snabbt nog för att undvika vidare problem. Det är inte alltid lätt att förklara varför en känning inträffar, men det måste bero på en obalans mellan för mycket insulin, för lite mat och/eller för mycket motion. Ingen ska klandras för en känning men se till att du håller ögonen öppna för varningstecknen och lär dig hur man behandlar det snabbt. Symptoms Det finns mång möjliga symptom på hypoglykemi. Olika barn uppvisar olika kombinationer och de kan ändra sig med tiden. Men de innehåller: HYPOGLYKEMI Svettningar Yrsel Huvudvärk Gråtmildhet Blekhet och glansiga ögon Synrubbning Stickande läppar HYPERGLYKEMI Trötthet Irritabilitet Mycket törstig Hjärtklappning Darrningar Ängslan Irritabilitet och förvirring Koncentrationsproblem Sluddrigt tal Känner sig konstig Trötthet och sömnighet Kissar mycket och ofta även på natten

5 Varje gång något av de här symtomen visar sig bör blodsockret kontrolleras. Det är absolut nödvändigt att hypoglykemi behandlas omgående Om du misstänker att en person med diabetes har hypoglykemi eftersom han/hon uppvisar några av symptomen, försöker du hjälpa personen att förstå att han/hon måste ta en paus. Sitt ned med personen och hjälp till att kontrollera blodsockernivån, även om symptomen är ett falskt alarm. Du kan behöva vara ganska bestämd om personen inte kan uppföra sig som vanligt. Blodsocker på 4 mmol/l och under klassas som en känning och bör behandlas omedelbart. Om personen med diabetes uppfattar symptomen bör han/hon få hjälp att hantera det omedelbart. Om personen kan dricka bör han/hon ta lite snabbverkande kolhydrater, till exempel tre druvsockertabletter, ett glas energidryck, fruktjuice eller en sötad läsk. Det är viktigt att inte ge för mycket socker eftersom blodsockret kan stiga för kraftigt. Den exakta mängden varierar från person till person, så diabetesteamet kommer att ge råd om hur mycket som behövs. De snabbverkande kolhydraterna måste sedan följas upp med långsammare kolhydrater som bröd, kex, müslikakor, osv. för att hindra blodsockret från att gå ner. Kontrollera blodsockret före och efter känningar för att säkerställa att behandlingen fungerat och att blodsockret är på en säker nivå. Om blodsockret faller för snabbt för att personen ska hinna hantera det själv måste han/hon få hjälp. Om diabetikern inte uppfattar symptomen är det viktigt att familjer, vänner och lärare kan känna igen en känning och hjälpa till. För säker behandling måste personen med känning kunna svälja en sockerhaltig dryck eller tugga på druvsockertablett. Efter att något sådant har druckits eller ätits måste personen vänta i fem till tio minuter. Om ingen förbättring sker upprepar man glukosbehandlingen. När symptomen väl blir bättre kan personen ta in lite mer kolhydrater och mäta blodsockret för att kontrollera att en faktisk förbättring har skett. Om en känning inte behandlas kan den bli mycket allvarligare och kan leda till medvetslöshet. Allvarlig hypoglykemi kan leda till medvetslöshet. Detta är en nödsituation. Om väldigt lågt blodsocker orsakar medvetslöshet kommer personen inte att kunna svälja sockerhaltig mat eller dryck. Föräldrar, partners och andra vårdare måste veta hur man använder en annan sorts injektion för att vända en allvarlig känning.

6 Injektionen är glukagon, som höjer blodsockret. Personen med diabetes bör återhämta sig 15 till 20 minuter efter den allvarliga känningen. Mät blodsockret och se till att han/hon äter och dricker mer kolhydrater för att få upp blodsockret till en säker nivå. Om det inte finns något glukagon tillgängligt och personen är medvetslös måste man omedelbart ringa efter en ambulans. Skolresor med övernattning En känning kan ske under natten, så det är viktig att ha det i åtanke vid skolresor. Om en känning sker under natten kan en ung person vakna svettig, darrig eller ur en mardröm. För att minimera risken för en känning under natten bör blodsockret ligga över 6 eller 7 mmol/l före läggdags. Strax efter att man får diagnosen diabetes kan det vara bra att kontrollera blodsockret mitt på natten och diabetesteamet kommer att informera om hur ofta man bör göra detta. Känningen ska behandlas på vanligt sätt (som ovan). Vid en allvarligare känning kan personen med diabetes ha konstiga ljud i sömnen eller till och med trilla ur sängen. Behandlingen i sådana fall är samma som angavs ovan för en allvarlig känning. Hyperglykemi: över 11 mmol/l För mycket socker: hyperglykemi (hyper) När blodsockret är för högt, speciellt om det går över 15 mmol/l ett tag, kan det orsaka törstighet, trötthet, lättretlighet och att man kissar för mycket. Detta beror vanligtvis på att balansen mellan insulin, mat och aktivitet inte är riktigt rätt. Det kan bero på en missad insulindos, att man tagit för lite insulin, ätit mer kolhydrater än vanligt (socker- eller stärkelserik mat), överbehandling av hypoglykemi, mindre motion än vanligt, stress eller att man har en infektionssjukdom. Det vanliga rådet när detta händer är att dricka rejält med sockerfri dryck för att undvika uttorkning och att ta lite extra insulin för att sänka det höjda blodsockret. Om de här enkla åtgärderna inte fungerar måste man be diabetesteamet om hjälp. Om blodsockret är för högt under flera år kan det öka risken för komplikationer som förkalkade blodkärl i njurarna, ögonen, hjärtat osv. Om högt blodsocker leder till kräkningar bör man söka mer brådskande medicinsk hjälp. I dess extrema form leder hyperglykemi och uttorkning till en diabeteskoma kallad ketoacidos.

7 Plasma glucose levels mmol/l mg/dl (Hanas R. Type 1 diabetes in children, adolescents and young adults. 4th Edition Class Publishing, London) Nödvändiga saker att ta med sig Oavsett om man är hemma, ute på vift, i skolan eller på resande fot speciellt när den vanliga rutinen bryts finns det fyra nödvändiga saker som alltid måste finnas nära till hands: Snabbverkande kolhydrater (t.ex. druvsockertabletter, sockerbitar, sockerhaltig mat eller dryck, energidryck, ej-sockerfri läsk, sportdryck) Långsammare kolhydrater: kex, bröd, müslikakor, kakor Blodsockermätare och nålar Insulin(er) Vid vissa tillfällen kan följande två saker vara nödvändiga: För akuta situationer: glukagoninjektion Sockerfri dryck, för att släcka törsten vid idrott

8 I skolan Viktiga punkter för skolpersonalen 1. Rektorer måste alltid informeras om elever med diabetes i skolan 2. Lärare måste informeras om elever med diabetes i deras klass 3. Skolsystern måste uppmärksammas på elever med diabetes i sin/sina skola(or) 4. Informationspaket för skolor ska finnas på alla skolor där det finns elever med diabetes, och lärare och personal i kontakt med eleverna bör använda dem 5. Eleverna bör uppmuntras att informera sina vänner och andra elever om diabetes och dess konsekvenser, till exempel hur man känner igen och behandlar en känning 6. Elever med diabetes bör uppmuntras att ha på sig ett personligt- och diabetes-id 7. Eleverna måste tillåtas att testa blodsockret när som helst, behandla känningar på lämpligt sätt, äta mellanmål, gå på toaletten om blodsockret är högt och injicera insulin på en lugn plats när så krävs 8. Utrustning för behandling av känningar ska alltid finnas till hands 9. Elever med diabetes bör inte skickas iväg ensamma för att hitta behandling för en befarad känning 10. Elever med diabetes ska inte behöva stå i en lång kö vid lunchen om insulin redan har tagits 11. Elever med diabetes bör inte få använda diabetes som en ursäkt för att hoppa över vissa lektioner, som skolidrott, förutom under särskilda omständigheter 12. Elever med diabetes kan göra sämre ifrån sig vid prov om deras diabetes orsakar problem 13. Elever med diabetes bör inte undantas från skolutflykter eller -resor 14. Det finns ingen anledning till att elever med diabetes inte ska ta del i akademiska eller sociala aktiviteter i skolan

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes?

Typ 1 diabetes: För familjer och vänner. Ungdomar med diabetes. Vad är typ 1- diabetes? Vad orsakar typ 1- diabetes? Typ 1 diabetes: För familjer och vänner Ungdomar med diabetes Typ 1- diabetes är en väldigt svår sjukdom att hantera, speciellt när man är ung. Tyvärr är det ofta tonåringen som får skulden om något går

Läs mer

Människokroppen 2 - Mat

Människokroppen 2 - Mat 1. Vilka är de tre huvudgrupper av ämnen som vi måste få i oss dagligen? 2. Vilka kolhydrater kan vår kropp ta upp? 3. Vilken sorts kolhydrat är den bästa för oss? Varför? 4. Vad har fettet för uppgifter

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

När jag blir gravid ska jag sluta röka!

När jag blir gravid ska jag sluta röka! Rökfri graviditet När jag blir gravid ska jag sluta röka! Så tänkte du säkert innan du blev gravid. Nu är du gravid och det kanske är svårare att sluta än du trott? Du är inte ensam om att tycka så! Den

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon frågor, svar och praktiska tips Svaren är baserade på bipacksedel för Laxabon pulver oral lösning daterad 2010-03-26. Observera att information kan komma

Läs mer

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar:

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Illamående och kräkningar efter cellgiftsbehandling Frågor-&-Svar Broschyr Skriven av en patient Personlig information Namn: Adress: Postnummer: Postadress: Telefon:

Läs mer

Insulinbehandlad diabetes Typ 1 & Typ 2

Insulinbehandlad diabetes Typ 1 & Typ 2 Mer information finns på www.accu-chek.se Kontakta Accu-Chek Kundsupport Telefon 020-41 00 42 E-post info@accu-chek. se ACCU-CHEK Combo Broschyren är granskad av Legitimerad Diabetessköterska Insulinbehandlad

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Några frågor om dina känslor nu och tidigare

Några frågor om dina känslor nu och tidigare Några frågor om dina känslor nu och tidigare Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild både av hur du i allmänhet brukar må och hur du mår för tillfället (de senaste -4 dagarna). Formuläret

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

OM MAT OCH MOTION.

OM MAT OCH MOTION. OM MAT OCH MOTION. www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna?

Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna? '' Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna? Skall jag låta bli att äta före laboratorieprovet? Hur länge ska jag ha gipset på benet?

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning

Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning Undervisningsmaterial inför delegering Insulingivning Diabetes = sockersjuka Fasteplasmasocker 7,0 mmol/l eller högre = diabetes. Provet bör upprepas Folksjukdom: mer än 10 000 diabetiker i Dalarna 4-5%

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

SANNOLIKHET. Sannolikhet är: Hur stor chans (eller risk) att något inträffar.

SANNOLIKHET. Sannolikhet är: Hur stor chans (eller risk) att något inträffar. SANNOLIKHET Sannolikhet är: Hur stor chans (eller risk) att något inträffar. tomas.persson@edu.uu.se SANNOLIKHET Grundpremisser: Ju fler möjliga händelser, desto mindre sannolikhet att en viss händelse

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet!

Bygg ditt eget dataspel på sommarlovet! Bygg ditt eget dataspel Spelutveckling Finns det något roligare än att spela dataspel? Ja, att bygga sitt eget! Under en vecka i sommar får du lära dig mer om hur data - spel fungerar och dessutom designa

Läs mer

Minskad östrogenproduktion och besvär i underlivet... 4. Behandling med Oestring... 5. Så här sätter du in och byter Oestring... 8

Minskad östrogenproduktion och besvär i underlivet... 4. Behandling med Oestring... 5. Så här sätter du in och byter Oestring... 8 Till dig som som får OESTRING ett LÄKEMEDEL FÖR BEHANDLING AV LOKALA ÖSTROGENBRISTSYMTOM. PATIENTINFORMATION 1 2 INNEHÅLL Minskad östrogenproduktion och besvär i underlivet... 4 Behandling med Oestring...

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Antalet människor som lever i extrem

Antalet människor som lever i extrem Fattigdomen minskar FATTIGDOM Läget () Trenden 700 miljoner människor lever i extrem fattigdom. Det motsvarar 10 procent av jordens befolkning. Minskar i alla delar av världen. Mellan 1990 och minskade

Läs mer

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här:

En dag såg jag ett brev sticka ut från den magiska dörren. Det var skrivet så här: Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Lina. Jag har svart hår, jag är lång och jag har en hörselaparat som är vit. Jag har blåa ögon. Min skola heter Kyrkmons skola. Min skola är grön och brun.

Läs mer

Mycket dåligt. Dåligt. Okej. Bra. Flickor 3 11 21 1 1 Pojkar 4 16 22 4 1. Mycket dåligt. Dåligt. Okej. Bra. Mycket bra

Mycket dåligt. Dåligt. Okej. Bra. Flickor 3 11 21 1 1 Pojkar 4 16 22 4 1. Mycket dåligt. Dåligt. Okej. Bra. Mycket bra BILAGA 3 3 4 Flicka 11 16 13 1 1 Pojke 18 22 1 3 Diagram 8. Uppfattning mellan könen av indirekt respiratorisk kalorimetri n= 6 4 Flickor 3 11 21 1 1 Pojkar 4 16 22 4 1 Diagram 9. Uppfattning mellan könen

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

4-6 Trianglar Namn:..

4-6 Trianglar Namn:.. 4-6 Trianglar Namn:.. Inledning Hittills har du arbetat med parallellogrammer. En sådan har fyra hörn och motstående sidor är parallella. Vad händer om vi har en geometrisk figur som bara har tre hörn?

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator

Bli hållbar som student. Marie Thérèse Överström Kurator Bli hållbar som student Marie Thérèse Överström Kurator 2 Sinnesrobönen Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden MÖ1 3 Stress

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Långt ifrån Zlatan VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Johans liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Hans terminsbetyg på fotbollsgymnasiet är riktigt bra och fotbollen har aldrig

Läs mer

INFORMATION, FAKTA, ATT TÄNKA PÅ. TILL DIG SOM HAR FÅTT HUMALOG (insulin lispro)

INFORMATION, FAKTA, ATT TÄNKA PÅ. TILL DIG SOM HAR FÅTT HUMALOG (insulin lispro) INFORMATION, FAKTA, ATT TÄNKA PÅ TILL DIG SOM HAR FÅTT HUMALOG (insulin lispro) Du har fått Humalog som behandling av din diabetes. Du som har diabetes behöver tillföra kroppen insulin eftersom din kropp

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

HÄLSOENKÄT ÅK 7-9. Gör så här:

HÄLSOENKÄT ÅK 7-9. Gör så här: HÄLSOENKÄT ÅK 7-9 Frågorna i den här enkäten handlar om din hälsa. Det är bara skolsköterskan och skolläkaren som kan ta del av dina svar när ni går igenom dem vid hälsosamtalet. Gör så här: Svara på frågorna

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Juridisk introduktionskurs JU0032, 10207.1112 10 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Grund Kursledare = Harry Schüssler Värderingsresultat Värderingsperiod: 2011-12-15-2012-01-15 Antal svar 25 Studentantal

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor Smittad av MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända Dig?

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Utvä rdering Värberg 18-22 december

Utvä rdering Värberg 18-22 december Utvä rdering Värberg 18-22 december 1. Hur var maten Maten var bra, men skulle haft lite mera smak. Maten var riktigt bra, blev alltid mätt. mat gärna större portioner Maten var inte så god. De var onödigt

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial

Långt ifrån Zlatan LÄSFÖRSTÅELSE. Kapitel 1. Sidan 1 JOHANNA NILSSON. Elevmaterial JOHANNA NILSSON Sidan 1 Långt ifrån Zlatan Elevmaterial LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Mitt liv är underbart. Ett drömliv faktiskt. Så börjar boken Långt ifrån Zlatan. På vilket sätt är Johans liv en dröm?

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

Överviktskirurgi vid Carlanderska

Överviktskirurgi vid Carlanderska Överviktskirurgi vid Carlanderska Välkommen till oss på Carlanderska! Att gå ner i vikt är svårt och våra förutsättningar att hålla en hälsosam vikt är mycket olika. Det är definitivt inget att skämmas

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Lilla självhjälpsguiden vid fibromyalgi

Lilla självhjälpsguiden vid fibromyalgi Lilla självhjälpsguiden vid fibromyalgi SVERIGES FIBROMYALGIFÖRBUND 2012 Text & grafisk design Johanna Spetz Tryckt av Myrans Grafiska AB 11 nycklar till självhjälp vid fibromyalgi 1 ACCEPTANS Att acceptera

Läs mer

Till dig som varit med om en allvarlig händelse

Till dig som varit med om en allvarlig händelse Till dig som varit med om en allvarlig händelse 1 En krisreaktion känns sällan normal, även om den ofta är det med tanke på de starka påfrestningar man varit utsatt för vid en allvarlig kris. En del av

Läs mer

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR 3 tre SMARTA RÅD FÖR EN BÄTTRE KREDITAFFÄR UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller Tre metoder för att genomföra bra avslagsanalyser i kreditportföljen Det är idag vanligt att kreditgivare bygger kreditscoringmodeller

Läs mer

Träningsprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K.

Träningsprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K. sprogram för sluttid 2h på Lidingöloppet 30K. Välkommen att Run Happy tillsammans med SPIF, Urban Tribes, och Rubin McRaes träningsprogram för dig som har Lidingöloppet som mål. Det här programmet är för

Läs mer

Hälsoprojektet på Södermalm

Hälsoprojektet på Södermalm Hälsoprojektet på Södermalm The Capital of Scandinavia Hälsoprojektet Hälsoperspektiv för anställda.(-10) Hälsoperspektiv för klienter.(-13/14) Hälsoprojektet. Undersöka Erbjuda insatser Utvärdera The

Läs mer

Vanliga frågor. LEGOeducation.com. Konceptet. Processen

Vanliga frågor. LEGOeducation.com. Konceptet. Processen LEGOeducation.com Vanliga frågor Konceptet Fråga: Hur ska jag förklara vad LEGO Education BuildToExpress är för mina chefer och för elevernas föräldrar? De tror att eleverna bara leker med LEGO! Svar:

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer