Ambassadör: Anders Salesjö Resmål: Pico, Azorerna Program: Best of the Azores AZORERNA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ambassadör: Anders Salesjö Resmål: Pico, Azorerna Program: Best of the Azores AZORERNA"

Transkript

1 Ambassadör: Anders Salesjö Resmål: Pico, Azorerna Program: Best of the Azores AZORERNA

2 Marinbiologi och UV- foto på AZORERNA I Azorernas klarblå vatten är chanserna mycket stora att du får dyka med blåhajar och mantasläktingar kallade mobuler. Vi kommer uppleva flera av Azorernas många delfinarter, och kanske även större valar. Förutom djuren i fritt vatten ska vi också bekanta oss med djurlivet kring kusten. Mitt ute i Atlanten reser sig nio magiskt vackra vulkanöar och runt om dem gnistrar det klarblå havet. Efter en spektakulär inflygning med Atlanten under vingarna landar vi på ön Horta. Här checkar vi ut vårt bagage och fortsätter sedan med färja till den lilla ön Pico. Där blir vi varmt mottagna av representanter från dykcentret CW AZORES. Dykcentret är faktiskt minst lika mycket ett valcenter. Azorerna, och i synnerhet Pico, är mest känd för sin valskådning. Under maj- oktober anser många att dessa vatten är en av de tre bästa destinationerna i världen för val- och delfinsafari. Själva dykningen i sig är ett äventyr du sent kommer att glömma. Dykgenomgångarna görs mycket noggrant. När utrustningen sitter på plats, tar du några steg över den trånga gatan ner till hamnen, som ligger precis intill dykcentret. Stabila gummibåtar tar oss sedan ut på Atlanten. Dykguiderna är professionella och hittar lätt ut till dykplatserna. Sikten varierar mellan m och vattnet kan vara en aning strömt ibland. Undervattenslandskapet består av svart vulkanlava, med stora klippformationer. Överallt längs kusten simmar en mängd gyltor av olika slag, längs botten och inne i skrevor hittar man bland annat muränor, skorpionfiskar och stora atlantiska stingrockor. Lämnar man kusten och åker några timmar med båt ut i öppet vatten träffar man på stora grupper av djävulsrockor som kallas mobuler samt blåhajar. Alla kommer med största sannolikhet få möta dessa storvuxna djur på nära håll i klarblått vatten.

3 VÄDER, KLIMAT OCH BOENDE En bra våtdräkt behövs Under sommaren kan vädret på Azorerna förändras snabbt. På förmiddagen kan det vara stark sol, vid lunch kan det komma en liten regnskur. Det kan även blåsa upp en del när man tar sig från ön och ut på öppet hav. Temperaturen i vattnet varierar mellan grader. Du behöver därför ha en bra våtdräkt som är minst en 5 mm eller gärna tjockare. Boots, huva och handskar rekommenderas starkt. Då det är lätt att bli nedkyld då vi gör långa dyk på 1,5-2 timmar då vi dyker med blåhajarna Sommarkläder och solskydd Under din vistelse på Azorerna kommer du att använda shorts, T- shirt och enklare sandaler. Om du beger dig till någon lokal restaurang som erbjuder havets läckerheter eller deras goda kött, rekommenderas långbyxor och skjorta. Under dagtid måste du tänka på att solen tar kraftigt. Glöm inte att smörja in dig eller att ha med en keps/hatt om du är ute på delfin eller valskådning. En vindtät jacka är också att rekommendera. Det finns även att låna när du får din flytväst. Boende och mat Vi bor på Hotel Caravelas som ligger cirka 5 minuter från dykcentret, affärer, restauranger mm. Hotellet håller en bra standard med pool och internetuppkoppling. Det finns vanliga svenska eluttag på rummen, men ta gärna med en förgreningsdosa för laddning av olika apparater och batterier. Gällande internet så går det att låna en internetkabel i receptionen, annars finns wifi vid hotellets entré. Maten som erbjuds på olika restauranger är allt från enklare snabbmat som pizza, hamburgare och pasta till finare rätter av fisk och kött.

4 DYKNINGEN Vi blir väl omhändertagna av Enrico och Dania på CW Azores. Dykcentret är det största på Pico och har val- och delfinskådning som sin specialitet. Det är ett mycket välorganiserat dykcenter med bra och trevliga guider. Du kan låna DIN- och yoke- flaskor från liter. Lokala dyk Vi når snabbt de närliggande dykplatserna med gummibåtar. Undervattenslandskapet består av vulkanstenar, där sikt på 30 meter inte är ovanligt. Djurlivet består bland annat av skorpionfiskar, muränor, storvuxna stingrockor, fireworms, papegojfiskar, en mängd gyltor samt många andra fiskarter. I nära anslutning till dykcentret finns även möjlighet att göra nattdyk. Allt beror dock på väder och vind. Ta gärna med egen lampa, men det finns även att hyra, om det skulle behövas. Princess Alice Utfärder till Princess Alice tar cirka 3-4 timmar med båt. Väl framme mitt ute i Atlanten kan du se stora mörka skuggor som glider fram under vattenytan. Dykplatsen är ett undervattensberg som börjar på ca 30 m djup och sluttar neråt i de blå. Runt undervattensberget cirkulerar ett stort antal manta- släktingar som kallas mobuler. De är vid Princess Alice för att para sig, men de är så storvuxna att de knappast bryr sig om din närvaro i vattnet jämte dem. De bara glider förbi dig med sina vingar. Det normala dykdjupet brukar vara 5-15 meter, men det kan vara ganska strömt. Hajdyk Gummibåten kör så att skummet yr och efter ca 1 timme är vi framme vid dykplatsen som är en stor platå. Runt om platån är det väldigt djupt och det är här blåhajarna håller till. För att locka fram hajarna behöver vi mäska. Det innebär att man slänger fiskrens i vattnet för att skapa ett doftspår som attraherar hajarna in över platån. Det kan ta allt från 20 min till 2 timmar innan hajarna dyker upp.

5 VALÄVENTYR Valsafari Av världens cirka 80 valarter finns 21 i vattnen runt Azorerna. Under resan finns möjlighet att följa med ut på valsafari för att få uppleva en del av dessa. Med vinden i håret och solen i ansiktet beger man sig då ut på havet i snabba gummibåtar, de är nyckeln till att komma nära såväl delfiner som större valar. Efter ungefär en timme är man ute på öppet vatten. Då gäller det att spana ut över vågorna eller titta där guiderna pekar. Lättast att upptäcka valarna är när de andas ut. Sedan gäller det att hålla en stadig blick. Har man tur får vi se när de dyker ner eller leker i ytan. Ett tips till dig som vill ha med dig ett eget fotominne hem; använd minst ett 300 mm objekt eller gärna större brännvidd, samt att du tar bildserier. Man är ute 3-4 timmar åt gången, så glöm inte solkräm, keps och solglasögon. Hur hittar man valarna och delfinerna? Runt om på öarna finns ett antal utsiktstorn där erfarna spanare håller utkik efter såväl delfiner som större valar. De meddelar båtarna via radio, vilka positioner djuren befinner sig på. Båtarna har även gps koordinater, där de tidigare har sett stora grupper. Chanserna är nämligen stora att de håller till på samma plats igen. Delfinsnorkling Valsafari från ytan är ett alternativ, men vi ska också genomföra snorkling med delfiner. Så snart som masken, snorkeln och fenorna är på plats, väntar man på klartecken för att få hoppa i. Det är bara två dykare åt gången som får vara i vattnet samtidigt med delfinerna. Detta är främst för att inte stressa djuren, men det gör också att fotograferna slipper få med andra dykare i bilderna. Det är verkligen en helt fantastisk känsla att se och uppleva vilda delfiner under vattnet, men att få se dem göra sina akrobatiska hopp i vågorna är också ett minne för livet.

6 MARINBIOLOGI OCH UV-FOTO Målgrupp: Undervattensfotografer samt biologiskt intresserade dykare kommer troligen ha en mycket stor behållning av denna resa. Det krävs dock inga förkunskaper inom vare sig UV- foto eller marinbiologi för att delta. Det är intresset som är väsentligt, inte kompetensen. Resan passar även utmärkt för den som vill uppleva stora marina djur som hajar, rockor, delfiner och större valar. Dykningen är förhållandevis enkel, det kommer inte vara några stora djup, men vid vissa av dyken kan det vara relativt starka strömmar. Dykningen med såväl blåhaj som mobuler sker dessutom i fritt vatten. För att få följa med på resan krävs därför att du har minst 50 loggade dyk samt ett PADI Advanced certifikat eller motsvarande utbildning inom annat utbildningssystem. Samlingar under resan: Under resan kommer Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö hålla i en del kortare samlingar där vi lär oss om mer om undervattensvärlden eller får tips på kamerainställningar och linsval inför våra dyk. Det blir inga långa tunga teoripass för tanken med resan är att vi ska spendera det mesta av tiden på eller i vattnet. Vi kommer ha samlingar som berör följande ämnesområden: Valarnas ursprung och släktskap Delfiner och andra tandvalar Bardvalar havets jättar Blåhaj en oceanisk vagabond Mantor, mobuler och andra rockor Kustlevande fiskar vid Azorerna Azorernas ryggradslösa djur Deltagarnas bästa bilder från resan

7 RESANS AMBASSADÖR Anders Salesjö Denna resa är en gruppresa med Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö. Redan under uppväxtåren intresserade sig Anders mig mycket för djur- och växtliv i vatten. I sex- årsåldern fick han sitt första akvarium och vid tolv års ålder gick han med i Skövde Sportdykarklubb. Med ett brinnande intresse för liv i vatten var yrkesvalet tidigt en självklarhet, han skulle bli marinbiolog. Universitetsstudierna varvades hela tiden med dykinstruktörsjobb, såväl i Sverige som i tropiska vatten. Då studierna gick mot sitt slut blev han kvar en period vid dåvarande Tjärnö marinbiologiska laboratorium för att undervisa på universitetskurser om Sveriges marina fauna. Sveriges största fiskfantast Efter universitetsstudierna följde en tid med flera års flackande mellan olika forskningsstationer och dykcenter, innan han slutligen fastnade i Lysekil. Här fick han nämligen sitt drömjobb; fast anställning för att undervisa i marinbiologi och dykning. Det stora intresset för undervattensvärlden har följt Anders genom livet. Under våren 2013 kunde hela svenska folket följa honom i TV- programmet Fantasterna i TV4. Temat för programmet var Sveriges fiskar och Anders gick till final och vann denna frågelek. Meriterad UV- fotograf Trots flera tusen dyk i bagaget är Anders fortfarande extremt nyfiken på djurlivet under utan och han får aldrig nog av att vara därnere med sin kamera. I många år har han varit en av Skandinaviens absolut främsta UV- fotografer och han är nordisk samt flerfaldig svensk mästare i undervattensfoto. Vid upprepade tillfällen har han representerat Sverige i VM- sammanhang. Sedan 2006 är Anders invald som medlem i föreningen Naturfotograferna/N. Han brinner för att förmedla sina kunskaper och upplevelser från undervattensvärlden till andra. Utöver sitt ordinarie jobb vid Gullmarsgymnasiet i Lysekil är han en ofta anlitad föredragshållare, kursledare, dykreseguide och artikelförfattare. Vill ni se exempel på bilder eller veta mer om Anders verksamhet besök då gärna hemsidan

8 OM RESAN Datum : 1 10 augusti, 2014 Resmål: Azores Program: Best of the Azores Inkluderat i priset: Flyg Stockholm - Horta t/r* Transfer Horta flygplats - Boende på Pico t/r 9 nätter i del i dubbelrum på Hotel Caravelas inklusive frukost 5 st lokala revdyk** 2 dagars blåhajsdykning med ett långt dyk per dag 1 dag med 2 dyk vid Princess Alice för att se mobuler 1 utfärd med delfinsnorkling Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö Ej inkluderat i priset: Övriga aktiviteter och måltider som inte specificeras ovan Dricks till guider och besättning, rekommenderas, men är inte ett krav Pris per person: SEK Möjliga tillägg utöver grundpaketet: Enkelrumstillägg: SEK 1 dags dykning vid Princess Alice (mobuler) 2 dyk: SEK 1 dags hajexpedition med 1 långt dyk per expeditionsdag: SEK Finns möjlighet att boka extra revdyk samt nattdyk, detta beror på vind och platser Finns möjlighet att boka extra val- eller delfinturer * Vid sen bokning kan det förekomma ändring av flyg samt övernattning, mot tillägg kan du flyga från andra flygplatser i Skandinavien ** Dykning inkluderar guide, 12 L flaska & bly Vi förbehåller oss rätten att ändra priserna vid valutaförändringar och vid förändringar på flygpriser, som sker på eller före ert bokningsdatum. Bokningsdatumet är dagen då er deposition noterats på Scuba Travels bankkonto. Angivet innehåll på utflykter som Scuba Travel har i sin information, t.ex. resans innehåll, antal dyk, dykning på ett speciellt ställe, är angivna för optimala förhållanden t.ex. politiska/myndighets beslut, väder etc. kan påverka resan. Ansvarig dykledare eller kapten har alltid rätt att ändra resans innehåll p.g.a. väder, politiskt beslut eller annan åtgärd som ligger utanför dennes kontroll och som kan äventyra resenärernas eller fartygets säkerhet. Vid sådan ändring har resenären ingen rätt till kompensation eller återbetalning.

9 Om Resan Extra utrustning: Maila oss för mer information om att hyra utrustning Försäkring: Avbeställningsskydd 6 % av resans pris Extra bagage: Pågrundav deallt merst rängarestrikt ionerdå det gäl ler bagagevi kt på flygplan så måste varje väska godkännas av flygbolaget. Vi hjälper gärna till ifall ni behöver boka extra bagage. Avgifterna varierar mellan flygbolagen. Viktigt: Ditt pass måste vara giltiga minst 6 månader efter hemkomstdatum. Alla dykare måste ha dykcertifikat, loggbok för dykare samt dyka med dykdator. För att få följa med på resan krävs därför att du har minst 50 loggade dyk samt ett PADI Advanced certifikat eller motsvarande utbildning inom annat utbildningssystem.

10 På vilka sätt kan jag betala min resa? Via bankgiro eller kontoöverföring. VISA, Mastercard och Eurocard (vi behöver en fullmakt för att kunna genomföra betalningen) Hur mycket skall jag betala och när? När du har bekräftat en bokning med Scuba Travel så kommer du att få en bokningsbekräftelse inom en till två arbetsdagar. För att kunna säkra din plats på resan så behöver du betala en deposition på SEK inom 10 dagar från bokningsdatumet. Resterande belopp skall betalas enligt informationen i bokningsbekräftelsen. Varför välja Scuba Travel? Kvalitetsprodukter - överkomliga priser" - Efter många år i dykindustrin så har vi knutit kontakter världen över. På grund av detta kan vi med hjälp av ledande partners inom industrin erbjuda våra kunder högkvalitativa produkter till överkomliga priser. Vi kan dykning - All vår personal är erfarna dykare och har dykt på flera olika destinationer världen över. Tillsammans så har vi besökt över 70 länder och fyra av oss är även dykinstruktörer. Vid sidan av vår sälj- och kontorspersonal så har vi ett stort nätverk av Scuba Travel ambassadörer som är specialister inom flera olika områden såsom UV- fotografering, teknisk dykning, marinbiologi etc. Dessa ambassadörer utgörs bl.a. av Anders Salesjö, Ingvar Eliasson, Jonna Bergström, Tomas Jansson, Hans Örnhagen och Micke Bergström. Personlig service - Eftersom vi är välbemannade gör det att vi kan erbjuda utmärkt kundsupport. Då Egypten är en av våra mest populära destinationer så har vi även en egyptisk personal anställd i Hurghada som möter upp våra gäster och som även hjälper till med transfer, kundsupport m.m. Vitt utbud av destinationer - Från Galapagos och Mexiko i väst till Mikronesien och Fiji i öst. Scuba Travel erbjuder semesterpaket som är anpassade till alla slags smaker och budgetar. Sponsrar projekt - Genom åren så har vi stöttat organisationer som arbetar för att bevara djurlivet (t.ex. Havslädersköldpaddan). Likaså har vi även i flera fall valt att använda oss av operatörer och tjänster där de ekonomiska tillgångarna stannar inom det lokala samhället, t.ex. våra kustbaserade äventyrspaket i Ecuador. Utmärkt soliditet - Vårt företag har ett AA betyg vilket betyder hög kreditvärdighet enligt Soliditets värderingssystem som bygger på ca 2400 besluts parametrar.

VALHAJ & VITHAJ 2016 EXPEDITION. Capture life FRIDYK MED VALHAJ BURDYK MED VITHAJ MEXIKO EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ

VALHAJ & VITHAJ 2016 EXPEDITION. Capture life FRIDYK MED VALHAJ BURDYK MED VITHAJ MEXIKO EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ FRIDYK MED VALHAJ BURDYK MED VITHAJ MEXIKO EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2016 EXPEDITION VALHAJ & VITHAJ TVÅ VÄRLDSHAV. Två havsjättar på en och samma resa. Två helt olika platser båda unika på sitt

Läs mer

DRÖMMEN OM GALAPAGOS

DRÖMMEN OM GALAPAGOS DRÖMMEN OM GALAPAGOS Ambassadörer: Anders Salesjö & Jonna Bergström Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: ca 13-30/11 alt 18-30/11 2016 Liveaboard: Galapagos Master Talar man med människor som har ett genuint

Läs mer

Agent: Linköpings Dykcenter Resmål: Kroatien Båt: M/Y Vranjak 1

Agent: Linköpings Dykcenter Resmål: Kroatien Båt: M/Y Vranjak 1 Agent: Linköpings Dykcenter Resmål: Kroatien Båt: M/Y Vranjak 1 Den Kroatiska kusten Det bästa sättet att uppleva den Kroatiska skärgården är utan tvekan på en liveaboard! M/Y Vranjak 1 har ett unikt liveaboard

Läs mer

Agent: Dykboden Båt: Tala North Rutt: Wrecks & Reefs EGYPTEN. Photo by: Lill Haugen

Agent: Dykboden Båt: Tala North Rutt: Wrecks & Reefs EGYPTEN. Photo by: Lill Haugen Agent: Dykboden Båt: Tala North Rutt: Wrecks & Reefs EGYPTEN Photo by: Lill Haugen Tala MV Tala är en 36 m lång motorbåt med stålskrov och med en maxfart på 14 knop. Hon kan ta 22 gäster i de 11 bekväma

Läs mer

GALAPAGOS 2017 EXPEDITION. Capture life HAMMARHAJ HAVSLEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ

GALAPAGOS 2017 EXPEDITION. Capture life HAMMARHAJ HAVSLEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ HAMMARHAJ HAVSLEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION GALAPAGOS MAGISKA GALAPAGOS. Valhaj, stora hammarhajstim, lekande sjölejon, nyfikna havsköldpaddor, mantor,

Läs mer

Agent: Arködyk Båt: Tala Rutt: North & Brothers EGYPTEN

Agent: Arködyk Båt: Tala Rutt: North & Brothers EGYPTEN Agent: Arködyk Båt: Tala Rutt: North & Brothers EGYPTEN Photo by: Lill Haugen Tala MV Tala är en 36 m lång motorbåt med stålskrov och med en maxfart på 14 knop. Hon kan ta 22 gäster i de 11 bekväma hytterna

Läs mer

Resmål: Egypten Liveaboard: Superior Safari: Wrecks & Reefs

Resmål: Egypten Liveaboard: Superior Safari: Wrecks & Reefs Resmål: Egypten Liveaboard: Superior Safari: Wrecks & Reefs Superior Superior är en 36 m lång båt som har plats för 24 gäster i tolv stycken dubbelhytter med enkelsängar och eget badrum. Naturligtvis finns

Läs mer

Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: 30 oktober - 6 november 2017 Liveaboard: Galapagos Master

Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: 30 oktober - 6 november 2017 Liveaboard: Galapagos Master Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: 30 oktober - 6 november 2017 Liveaboard: Galapagos Master De magiska öarna bjuder på allt från magi till äventyr. Detta är dykning på högsta nivå för dig som tycker om

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD WOBBEGONG HAJEN KORALLER EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION

BIOLOGISK MÅNGFALD WOBBEGONG HAJEN KORALLER EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION BIOLOGISK MÅNGFALD WOBBEGONG HAJEN KORALLER EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION RAJA AMPAT UNDERBARA RAJA AMPAT. Mycket få platser kan konkurrera med Raja Ampat's enastående miljöer, undervattensgrottor,

Läs mer

SARDINE RUN 2016 EXPEDITION DELFINER VALAR SÄLAR HAJAR EXPEDITIONSLEDARE KLAS MALMBERG

SARDINE RUN 2016 EXPEDITION DELFINER VALAR SÄLAR HAJAR EXPEDITIONSLEDARE KLAS MALMBERG DELFINER VALAR SÄLAR HAJAR EXPEDITIONSLEDARE KLAS MALMBERG 2016 EXPEDITION SARDINE RUN SARDINE RUN. Följ med Klas Malmberg och upplev ett av naturens mest spektakulära skådespel; Sardine Run i Sydafrika.

Läs mer

2016 SVALBARD EXPEDITION

2016 SVALBARD EXPEDITION 2016 SVALBARD EXPEDITION CLASSIC ARTISKT LANDSKAP SÄLAR VALAR ISBJÖRNAR EXPEDITIONSLEDARE OLE JØRGEN LIODDEN ELLER ROY MANGERSNES TVÅ CLASSIC EXPEDITIONER UNDER 2016 SVALBARD CLASSIC. Under denna expedition

Läs mer

Hajar & orörda korallrev

Hajar & orörda korallrev Hajar & orörda korallrev Jardines de la Reina, Kuba [22 nov - 2 dec 2012] Karibisk revhaj i Drottningens trädgårdar Följ med till Jardines de la Reina med hajexperten Klas Malmberg till en plats där det

Läs mer

Run Camp Premium Oskar Käck & Mustafa Mohamed

Run Camp Premium Oskar Käck & Mustafa Mohamed 6-13 juni Mas Pelegri, Spanien Foto: Hasse Sjögren Foto: Hasse Sjögren Run Camp Premium Oskar Käck & Mustafa Mohamed Välkommen till ett riktigt vasst löparläger! Vi vill skapa träningsresor som utvecklar.

Läs mer

ULTIMATE BIKE CAMP - GIRONA

ULTIMATE BIKE CAMP - GIRONA ULTIMATE BIKE CAMP - GIRONA 4-11 oktober med Camilla Larsson ULTIMATE BIKE CAMP Välkommen till ett läger som bygger cyklister! Vi är väldigt glada över att kunna presentera ännu ett träningsläger som skall

Läs mer

Härliga Sydindien kultur och solsemester i Kerala

Härliga Sydindien kultur och solsemester i Kerala Härliga Sydindien kultur och solsemester i Kerala Upplev safari, Keralas backwaters och Cochins kolonialhistoria, samt 4 dagars sol- och badsemester på paradisiska stränder - med svensk reseledare, 11

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten!

Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! Upptäck Afrika när det är som bäst - följ med på en hissnande resa till den gamla kontinenten! I grova drag följer vi denna rutt: 17/10: Avresa från Sverige 18/10: Ankomst Kapstaden 19/10 Stellenbosch,

Läs mer

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN INNEHÅLL Sida 3 Sida SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR 4 FLYGBILJETTER 1. Beställ i god tid Sida 10 2. Res utanför högsäsongen här är det billigast

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 4 Kunder som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén I den här delen kommer du att få lära känna den viktigaste personen i hela din

Läs mer

DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.51 Sida 1. Oförglömliga dykupplevelser

DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.51 Sida 1. Oförglömliga dykupplevelser DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.51 Sida 1 Oförglömliga dykupplevelser DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.52 Sida 2 Oförglömliga upplevelser med Dyk & Resespecialisten Under vattenytan i våra oceaner och hav

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Reseberättelser från Ht 2014. Falmouth University, England Ajou, Korea. Universidad Regiomontana, Mexico. Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP)

Reseberättelser från Ht 2014. Falmouth University, England Ajou, Korea. Universidad Regiomontana, Mexico. Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP) Reseberättelser från Ht 2014 Universidad Regiomontana, Mexico Universidad de Guanajuato, Mexico (via ISEP) Ewha Womans University, Sydkorea University of New Brunswick, Kanada University of the Western

Läs mer

Ledarhandbok för Summer Camp. Information, tips och idéer

Ledarhandbok för Summer Camp. Information, tips och idéer Ledarhandbok för Summer Camp Information, tips och idéer 1 Innehåll Basfakta om Summer Camp... 4 1. Förberedelser... 4 Delegations träffar... 4 Precamp... 5 Biljetter och visum... 5 Fonder... 5 Praktiska

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Foto: Anders Nicander. Arctic Angling Adventures 2012

Foto: Anders Nicander. Arctic Angling Adventures 2012 Foto: Anders Nicander Arctic Angling Adventures 2012 STORA HAVSFISKEUPPLEVELSER I NORDNORGE! JIMMY ANDERSSON VD jimmy@nordic-sea-angling.se +46 (0)70-211 23 40 Bästa fiskevänner, Välkomna till skandinaviens

Läs mer

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40

Syfte med Shopping. Fakta. Tack till: 1/40 1/40 Syfte med Shopping Under tonåren ökar ungdomars kontakt med företag och handelssituationer. Det är inte alltid lätt att välja och vraka bland olika erbjudanden. Detta material är en hjälp för att

Läs mer

SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE. EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16

SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE. EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16 SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16 Som High School student får du chansen att uppleva den stora världen, en annan kultur och ett annat skolsystem

Läs mer

Bonefishing på Los Roques

Bonefishing på Los Roques Bonefishing på Los Roques Text och bild: Tord Andreasson. En idé växer fram Det hela började med ett E-mail som Janne skickade ut i september till SKK. Det hette något i stilen med Los Roques: Bonefish

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT!

Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Upptäck världen - BLI UTBYTESSTUDENT! Varför ska jag åka iväg som utbytesstudent? LÄR DIG SPANSKA I ECUADOR, spela musik i Ungern, teckna manga i Japan, spela amerikansk fotboll i USA eller varför inte

Läs mer