Nya utställningsbestämmelser från Exteriördomarkonferenser 2010 NYA UTSTÄLLNINGSBESTÄMMELSER FRÅN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya utställningsbestämmelser från 2011-01-10 Exteriördomarkonferenser 2010 NYA UTSTÄLLNINGSBESTÄMMELSER FRÅN 2011-01-10"

Transkript

1 NYA UTSTÄLLNINGSBESTÄMMELSER FRÅN

2 Historiskt beslut Bakgrund Försök har gjorts i över 20 år Arbetsgrupp inom NKU Gäller i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island

3 Utvärdering / revidering Utvärdering under 2011 Eventuell revidering inför 2012 därefter ordinarie låsningsperiod om 5 år

4 Inledning allmänna bestämmelser Hundens välfärd har alltid högsta prioritet på samtliga arrangemang inom SKK-organisationen

5 Allmänna bestämmelser Person som av SKKs Disciplinnämnd uteslutits ur SKK-organisationen eller som av nordisk kennelklubb eller FCI avstängts från rätten att delta på utställning, prov eller tävling, eller som på grund av myndighetsbeslut inte får hantera eller inneha djur, får inte delta på prov eller tävling. Sådan person får inte heller ställa ut eller visa hund eller delta med avels- eller uppfödargrupp på utställning.

6 Särskilda bestämmelser för utställning Hundar som deltar på utställning ska uppvisa god mental och fysisk sundhet, vilket också innebär att tecken på någon form av sjukdom inte får förekomma. En hund kan därför endast delta på utställning under förutsättning att den vid utställningsdagen inte utgör någon fara för smittspridning. Om arrangören har anledning att fatta tvivel om detta, äger denne rätt att begära veterinärintyg, i enlighet med vad som anges i inledningen till allmänna bestämmelser, som visar hundens aktuella status.

7 Viktigast för domarna Ny FCI-anpassad kvalitetsprissättning. Typbeteckningarna i kritikens överkant försvinner. Kvalitetsbedömning även i champion- och veteranklass. Fyra placeringar istället för fem i alla klasser. Hederspris kan utdelas endast i valp-, avel- och uppfödarklass. forts

8 forts. viktigast för domarna Reservcert delas ut (ljusblått). Certifikat och reservcertifikat delas alltid ut i bästa hanhunds-/ bästa tikklass (för samtliga raser). Även hund som anmäls till Championklass har rätt att tävla om certifikat (om hunden inte är SE Uch redan). Högsta ålder för juniorklass ändras; junkl = 9-18 mån. (Obs! detta påverkar inte tilldelningen av CACIB, som endast regleras av vilken klass hunden deltar - inte vilken ålder den har. Hundar som deltar i Junkl eller Vetkl har fortsatt inte rätt att tävla om CACIB.)

9 Kvalitetsbedömning Excellent Rött Very Good Blått Good Sufficient Gult Grönt Cannot be judged --- Disqualified --- Ck Rosa Hp Lila

10 EXCELLENT Hund som mycket väl motsvarar rasens standard, och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.

11 VERY GOOD Hund som väl motsvarar rasens standard, som är välbalanserad och i god kondition. Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna bedömning kan endast ges till en hund av mycket god klass.

12 GOOD Hund som motsvarar rasens standard och vars exteriöra fel är av mindre framträdande karaktär.

13 SUFFICIENT Hund som motsvarar rasens standard men som inte har rasens alla karaktärsdrag eller har bristande fysisk kondition.

14 GAMLA SYSTEMET CK 1:a 2:a NYA SYSTEMET Exc VG Good CK "Översättning" gamla kontra nya prissättningen i och med nya utställningsbestämmelser från (fastställt av SKK/DK ) 3:a Suff. "Översättningen" ska publiceras som information till domare, övriga funktionärer samt utställare.

15 Cannot be judged Hund som visas i sådant skick att domaren inte kan bilda sig en säker uppfattning om dess kvalitet, kan i undantagsfall tilldelas omdömet Cannot be judged (KEP). Exempel på detta är om hunden har uppenbara brister i uppvisnings- och ringkultur (såsom ovana vid koppel eller valpigt temperament) eller visas i dålig kondition (är överdrivet mager eller fet). Detsamma kan gälla en så nyligen trimmad hund, att domaren inte kan göra en säker bedömning av kvaliteten på hundens hårlag. Vidare kan en hund på grund av skada visa upp sig så illa, att dess rörelser är svårbedömda.

16 Disqualified Exteriört otypisk för rasen eller diskvalificerande fel enligt rasstandarden. Anatomiska defekter som väsentligt påverkar hundens hälsa och sundhet, med särskilt beaktande av rasens ursprung / funktion / användningsområde. Hanhund som inte har normalt utvecklade och belägna testiklar. Aggressiv eller tydligt flyktbeteende.

17 Hund som får Disqualified p.g.a. mentalitet räknas som det som tidigare kallades mentalnolla och kommer att registreras som sådan hos SKK. Alltså är det precis som vanligt viktigt att domare skiljer på olika grader av beteenden, t.ex. för blyga hundar kan kvalitetspriset sänkas men är inte Disqualified p.g.a. mentalitet o.s.v.

18 Helhet Kryssrutorna med typbeteckningar i kritikens överkant försvinner. Bedömningen av hundens helhet är primär. Bedömningen av hundens detaljer kommer alltid i andra hand. Helheten kan i den skriftliga kritiken anges med att hunden uppvisar en utmärkt, mycket god, god, godtagbar eller otypisk helhet.

19 Konkurrensbedömning Endast hundar som tilldelas Excellent får delta i konkurrensbedömningen (hund som tilldelats Very Good tävlar inte vidare i konkurrensklass, observera att detta alltså skiljer sig från FCIs reger). I klassen deltagande hundar placeras i ordning 1-4. Hund som tilldelas Ck ska tävla vidare i bästa hanhunds-/tikklass.

20 CERTIFIKATKVALITET Ingen förändring, samma definition som tidigare; En i alla avseende typiskt och korrekt byggd hund med så framträdande förtjänster och så oväsentliga fel, att den är ett utmärkt avelsresultat, kan anses vara av certifikatkvalitet (Ck). Ck kan tilldelas så många hundar som domaren anser är av certifikatkvalitet.

21 Hederspris (Hp) Kan endast tilldelas: särskilt lovande valp. i avels- och uppfödarklass till grupper av enhetlig och utmärkt kvalitet.

22 forts. Hp Hp försvinner alltså i junior-, unghunds- och veterankonkurrensklass. De hundar som i kvalitet tidigare tilldelats Hp i dessa klasser kan i det nya systemet motsvara kvalitetspriset Excellent.

23 Bästa hanhundsklass (bhkl) Bästa tikklass (btkl) Dessa klasser är obligatoriska för hanhund respektive tik som vid aktuell utställning tilldelats Ck. Konkurrensbedömning, placering 1-4. Bästa hanhund och bästa tik ska tävla vidare om Bäst i rasen (BIR) och Bäst i motsatt kön (BIM). Alltså ingen skillnad vad gäller detta

24 Tävlan om certifikat Certifikat utdelas i bästa hanhunds-/bästa tikklass till bästa hund som är berättigad att tävla om certifikat (gäller även raser med krav på provmeriter). Förhindrade att tävla om certifikat är a) svensk utställningschampion (SE UCh) b) hund som erhållit för svenskt utställningschampionat erforderliga certifikat (Obs! Det krävs att minst ett certifikat ska vara erövrat efter 24 månaders ålder). forts

25 forts. tävlan om certifikat Det delas endast ut ett certifikat per kön. Utöver detta utdelas det ett reservcertifikat per kön (till näst bästa hund som är berättigad att tävla om certifikat). För raser där det krävs bruks- eller jaktprovsmerit för att erhålla certifikat tilldelas certifikat till bästa hund i Bästa hanhunds- respektive Bästa tikklass som uppfyller kravet för provmerit (och reservcertifikat till den näst bästa hunden med provmerit)

26

27 ...forts. tävlan om certifikat Det kommer alltså att krävas av ringsekreterarna att kontrollera vilka hundar som har rätt att tävla om certifikat (helt enkelt fråga handlern). Detta gäller både för ras där provmerit krävs för cert och för fullcertade hundar, dvs hundar som har tillräckligt med cert för SE UCh men inte innehar tillräcklig provmerit för championat. forts

28 forts. tävlan om certifikat Om ingen av de fyra placerade hundarna i bästa hanhunds- eller bästa tikklass är berättigad att tävla om certifikat delas det ut till den hund domaren anser bäst av de oplacerade hundarna och reservcertifikat till den hund domaren anser näst bäst av de oplacerade hundarna. Hund som anmälts till championklass får också tävla om certifikat om den ej är SE UCh.

29 Avelsklass / Uppfödarklass Endast konkurrensbedömning (plac 1 4) Grupper av enhetlig och utmärkt kvalitet tilldelas Hp som tidigare. Flera grupper kan tilldelas Hp. Vinnande grupp med Hp tävlar vidare i finaltävlingarna

30 För sen ankomst Det är utställarens eget ansvar att vara vid utställningsringen i god tid innan bedömningen i anmäld klass börjar. Hund som infinner sig för sent till bedömningen, det vill säga när sista hunden i klassen är färdigbedömd, kan få en kvalitetsbedömning av domaren när hela rasen är färdigbedömd. En sådan hund kan dock inte delta i någon konkurrensklass. Hund som kommer för sent till konkurrensbedömningen får inte delta i denna och kan därigenom inte heller delta i fortsatt bedömning av rasen.

31 Tillämpning angående sen ankomst Rent generellt bör regeln tillämpas med gott omdöme. Vid gränsfall blir det upp till domaren att avgöra om konkurrensbedömningen har påbörjats eller inte (gäller punkten om att komma för sent till konkurrensbedömningen). Om någon har synpunkter på om domaren tar med en sent anländ hund får man hänvisa till att domaren ansåg att han/hon inte hade påbörjat konkurrensbedömningen än.

32 Veterinärintyg När en deltagande hund ådragit sig någon form av exteriörpåverkande skada ska veterinärintyg uppvisas som beskriver ingreppet och ska alltid i original medtas vid utställning. Skrivningen i de nya reglerna är ändrad så det viktiga är att korrekta uppgifter finns med på intyget (inte lika viktigt exakt vilken blankett det är). Arrangör äger rätt att kopiera veterinärintyg.

33 forts. veterinärintyg Precis som tidigare är det ringsekreteraren som vidarebefordrar information från veterinärintyg till domaren. alltid upp till domaren att värdera huruvida en uppkommen och åtgärdad defekt samtidigt inte medför en oproportionell påverkan av hundens exteriör i förhållande till FCIs standard.

34 Klein-/mittelspitz Obligatorisk mätning upp till 15 månader även för tysk spets/kleinspitz och tysk spets/mittelspitz. Dessa rasvarianter blir nu också slutligt inmätta vid första utställningstillfället efter 15 månader (och kommer fram till dess alltså att kunna flytta till den andra storleken).

35 Behandling av päls, nos eller hud Hund vars päls, nos eller hud behandlats med ämne som förändrat dess färg eller struktur, får inte delta på utställning. Detta innefattar användning av exempelvis färg, hårspray, gelé, mousse, krita och talk. Endast sådana preparat som uttryckligen är ämnade för att underlätta kamning/borstning (conditioner/balsam) och/eller ge antistateffekt får användas på en i övrigt obehandlad päls före deltagande i utställning.

36 Domare får inte själv äga eller visa hund och inte heller inneha uppfödargrupp på utställning där domaren själv dömer. Uppfödar-/avelsgrupp som genereras automatiskt i dataprogram kan stå med i katalogen men får inte delta på utställning där domaren själv dömer. Domarelev och domaraspirant får inte äga eller visa hund och inte heller inneha uppfödargrupp den dag tjänstgöring sker och inte heller på annan dag under utställningen äga eller visa hund för domare där tjänstgöring skett eller ska ske.

37 Placeras 1 till 4 BIG Grupp 4 och 6 slås ihop från 2013

38 Följande bilder visar förändringar som inte direkt berör domarens arbete i ringen, men som kan vara bra att känna till

39 Ändring av beräkning av ålder Nya skrivningen; Ålder beräknas så att hunden ska ha uppnått för klassen bestämd ålder den dag den ställs ut.

40 Icke FCI erkända raser Dessa raser ska på internationella utställningar placeras separat i katalogen och ska inte heller tillåtas delta i gruppfinaler.

41 Trolig lösning i Katalog för PC på FCIs krav att icke FCI-erkända raser ska placeras separat i katalogen; 255 S12345/2005 Hundens Gladiator, e. Alla u. Pugatjova Äg. Svensson Uppf. Kriklund PRAZSKÝ KRYZARÍK katalognummer se avsnittet för icke FCI-erkända raser i slutet av katalogen LABRADOR RETRIEVER JUNIORKLASS HANAR 273 S55910/2008 Nullabor Desert Rose e. Minnows Winter Whizz u. Warringah s Nullabor Äg. U Henriksson Uppf. U Henriksson

42 Domarbyte Vid de tillfällen när en domarändring är gjord efter anmälningstidens utgång kan anmälningsavgiften återbetalas (minus administrativ avgift, se pkt 20). Dock ska i sådant fall en skriftlig begäran, nummerlapp och kvittens inlämnas senast på utställningsdagen före bedömningen av aktuell ras startar. Vid domarändring i inofficiell valpklass återbetalas inte anmälningsavgiften Om det i utannonseringen av utställningen är namngett reservdomare som vid utställningen ersätter utannonserad domare, återbetalas inte anmälningsavgiften.

43 Om hund inte kan delta på grund av skada/sjukdom återbetalas inte anmälningsavgiften. Hundägaren ansvarar för behandling av skada eller sjukdom som uppkommer i samband med utställning om inte utställningsbestyrelsen beslutar annat (= omvänt ansvarsförhållande mot tidigare).

44 Stubbsvanslistan Struken ras: perro dogo mallorquin/ca de bou Nya raser: gos d atura catalá hrvatski ovcar mudi jack russell terrier terrier brasileiro

45 Oacceptabelt beteende Hundar som under utställning, prov, tävling eller klubborganiserad aktivitet uppvisar ett oacceptabelt beteende genom att visa aggressivitet, göra utfall eller på annat sätt uppträda hotfullt mot människor och/eller andra hundar kan avvisas från området

46

47 Kritiker De gamla kryssrutorna avseende typ är borttagna, domare får istället beskriva helheten i texten om. Klass kommer att vara förtryckta/förskrivna. Bockar ska användas i rutorna. Hund som inte får Excellent kan få med sig sin kritik på en gång (motsvarande hur vi tidigare gjort med 2:or, 3:or, 0:or och KEP).

48

49 Resultatlista För kvalitetspriserna anges bokstäverna E, V, G, S eller D. För Cannot be judged anges KEP (dvs samma förkortning som tidigare). Hp, Ck, Cert, CACIB, BIR och BIM anges precis som tidigare med streck ( I ). Reserv-cert och Reserv-cacib anges med R (precis som man tidigare alltid gjort för just R-cacib).

50 forts. resultatlista I avels- och uppfödarklass kommer det inte längre att vara någon kvalitetsbedömning endast konkurrensbedömning. I resultatlistan anges dessa med plac. 1 4, med eller utan Hp, alt. OPL med eller utan Hp (om fler än fyra grupper).

51 2 I 3 1 I Bästa valp E 1 I 4 R E 2 V E 3 G S E 1 I 3 I I E 2 2 R E 1 1 I I Bästa grupp 1 I Bästa grupp 1 I

52 Utskick till domarna De nya Utställnings- och championatbestämmelserna samt Regler och anvisningar för exteriördomare samt domaretiska regler plus information om förändringar/ nyheter kommer att skickas till de svenska exteriördomarna senast i november 2010.

SAMMANFATTNING AV NYA NKU UTSTÄLLNINGSREGLER FRÅN 2011

SAMMANFATTNING AV NYA NKU UTSTÄLLNINGSREGLER FRÅN 2011 SAMMANFATTNING AV NYA NKU UTSTÄLLNINGSREGLER FRÅN 2011 En ny formulering i inledningen till de allmänna bestämmelserna för att ytterligare trycka på djurskyddet: Hundens välfärd har alltid högsta prioritet

Läs mer

Särskilda bestämmelser för utställning Åldern beräknas så att hunden ska ha uppnått, för klassen bestämd ålder, den dag den ställs ut Juniorklass

Särskilda bestämmelser för utställning Åldern beräknas så att hunden ska ha uppnått, för klassen bestämd ålder, den dag den ställs ut Juniorklass Särskilda bestämmelser för utställning _När en deltagande hund ådragit sig någon form av exteriörpåverkande skada ska veterinärintyg uppvisas som beskriver ingreppet och ska alltid i original medtas vid

Läs mer

Så här går det till på utställning

Så här går det till på utställning Så här går det till på utställning Allmänna regler Rätt att delta på utställning har svenskägda hundar registrerade i SKK och utländskt ägda hundar registrerade i av SKK erkänd utländsk kennelklubb. För

Läs mer

Så här går det till på utställning

Så här går det till på utställning Så här går det till på utställning Allmänna regler Rätt att delta på utställning har svenskägda hundar registrerade i SKK och utländskt ägda hundar registrerade i av SKK erkänd utländsk kennelklubb. För

Läs mer

SÅ HÄR GÅR DET TILL PÅ UTSTÄLLNING

SÅ HÄR GÅR DET TILL PÅ UTSTÄLLNING SÅ HÄR GÅR DET TILL PÅ UTSTÄLLNING Allmänna regler Rätt att delta på utställning har svenskägda hundar registrerade i SKK och utländskt ägda hundar registrerade i SKK eller erkänd utländsk kennelklubb.

Läs mer

Så här går det till på utställning

Så här går det till på utställning Så här går det till på utställning Allmänna bestämmelser Rätt att delta på utställning har svenskägda hundar registrerade i SKK och utländskt ägda hundar registrerade i av SKK erkänd utländsk kennelklubb.

Läs mer

Exc. 2:a Good. Suff.

Exc. 2:a Good. Suff. Ck Gamla systemet 1:a Nya systemet Exc. Ck VG 2:a Good 3:a Suff. Från den 10 januari 2011 gäller nya utställningsbestämmelser, som i stort är gemensamma för samtliga nordiska länder. Här är alla förändringar.

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSERNA

ALLMÄNNA BESTÄMMELSERNA Från den 10 januari 2011 gäller nya utställningsbestämmelser. Här är alla förändringar. Nytt i de ALLMÄNNA BESTÄMMELSERNA är påpekandet att Hundens välfärd har alltid högsta prioritet på samtliga arrangemang

Läs mer

Utställnings- och championatbestämmelser. Gäller från 2011-01-10 till 2011-12-31

Utställnings- och championatbestämmelser. Gäller från 2011-01-10 till 2011-12-31 Utställnings- och championatbestämmelser Gäller från 2011-01-10 till 2011-12-31 Agria Klubben för dig som föder upp hundar 200 startpoäng för nya medlemmar Agria Breeders Club ger dig tillgång till förmåner,

Läs mer

Svensk Briard- och Picardvinnare 2016

Svensk Briard- och Picardvinnare 2016 Svensk Briard- och Picardvinnare 2016 Datum: 2016-05-14 Officiell utställning: för Briard och Berger Picard Arrangör: Svenska Briardklubben, AfBd Plats: Vilsta Sporthotell Domare: Jeanette Larive och Jean-Jacques

Läs mer

Utställnings- och championatbestämmelser. Gäller från 2008-01-01

Utställnings- och championatbestämmelser. Gäller från 2008-01-01 Utställnings- och championatbestämmelser Gäller från 2008-01-01 Uppdaterad mars 2009 Allmänna bestämmelser för utställningar, prov och tävlingar anordnade av SKK och till SKK anslutna läns- och specialklubbar

Läs mer

HUND. utställning SVENSKA KENNELKLUBBEN. Regler och bedömningsgång i sammandrag

HUND. utställning SVENSKA KENNELKLUBBEN. Regler och bedömningsgång i sammandrag HUND utställning Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDUTSTÄLLNING Alla hundraser har avlats fram för en viss uppgift, till exempel vallning av boskap eller olika typer av jakt.

Läs mer

Välkommen till Stockholms Hundsportcentrum, Upplands Väsby Söndagen den 4 mars PM för Svenska Rottweilerklubbens Årsmötesutställning

Välkommen till Stockholms Hundsportcentrum, Upplands Väsby Söndagen den 4 mars PM för Svenska Rottweilerklubbens Årsmötesutställning Välkommen till Stockholms Hundsportcentrum, Upplands Väsby Söndagen den 4 mars 2018 PM för Svenska Rottweilerklubbens Årsmötesutställning Domare : Bo Wiberg Yvonne Brink hanar tikar Ringsekreterare: Peter

Läs mer

HUND. utställning SVENSKA KENNELKLUBBEN. Regler och bedömningsgång i sammandrag

HUND. utställning SVENSKA KENNELKLUBBEN. Regler och bedömningsgång i sammandrag HUND utställning Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDUTSTÄLLNING Alla hundraser har avlats fram för en viss uppgift, till exempel vallning av boskap eller olika typer av jakt.

Läs mer

Regler för ringsekreterare

Regler för ringsekreterare Regler för ringsekreterare 2002-01-01 1 Innehåll Utbildningsgång... 3 Auktorisation... 4 Regler/anvisningar för tjänstgöring... 4 Etik vid tjänstgöring... 6 Övrigt... 6 Avauktorisation... 6 Utställningsstrukturer...

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Särskilda regler för utställningar

Särskilda regler för utställningar Särskilda regler för utställningar anordnade inom SKK och till SKK anslutna läns- och specialklubbar samt avtalsanslutna klubbar. Dessa regler är fastställda att gälla fr.o.m. 2017-01-01 t o m 2021-12-31.

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

SVENSKA HUNDKLUBBENS UTSTÄLLNINGSREGLER

SVENSKA HUNDKLUBBENS UTSTÄLLNINGSREGLER SVENSKA HUNDKLUBBENS Fastställda att gälla från ALLMÄNT Nedanstående utställningsregler gäller vid Svenska Hundklubbens (SHKs) internationella och nationella utställningar med certifikaträttighet och är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

På hundutställning Regler och bedömningsgång i sammandrag

På hundutställning Regler och bedömningsgång i sammandrag På hundutställning Regler och bedömningsgång i sammandrag Foto: Åsa Lindholm Rasstandard Alla hundraser har avlats fram för en viss uppgift, t.ex. vallning av boskap eller olika typer av jakt. Rasstandarden

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Trygghet och studiero Nyheter Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och

Läs mer

Regler för onlinespel Bingo

Regler för onlinespel Bingo Regler för onlinespel Bingo 2012-11-05 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 1.1 TILLÄMPLIGA VILLKOR 3 1.2 ALLMÄNT OM BINGO 3 1.3 GILTIGHETSTID FÖR REGLER FÖR ONLINESPEL BINGO 3 1.4 DEFINITIONER 3 1.4.1 GEMENSAMMA

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

GAMLA SYSTEMET NYA SYSTEMET. Exc. 1:a. 2:a. Good. 3:a Suff. Sammanfattning:

GAMLA SYSTEMET NYA SYSTEMET. Exc. 1:a. 2:a. Good. 3:a Suff. Sammanfattning: Sammanfattning: Försök till "översättning" gamla kontra nya prissättningen i och med nya harmoniserade utställningsbestämmelser inom NKU från 2011-01-01 GAMLA SYSTEMET NYA SYSTEMET Nya utställningsbestämmelser

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Cirkulärnr: 16:12 Diarienr: 16/01971 P-cirknr: 16-2:6 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Tommy

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 november 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jonas Granfelt Advokatfirman Althin Skeppsbron 28 111 30 Stockholm MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa Med anledning av socialförsäkringsbalkens införande den 1 januari 2011 har redaktionella ändringar i form av bl.a. nya laghänvisningar beslutats i detta rättsliga ställningstagande (dnr 034638-2010). Anpassning

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan Fråga: Vad är det egentligen som Kyrkomötet har beslutat? Svar: Kyrkomötet beslutade den 21 november 2012 om ändringar i Kyrkoordningen som innebär att Svenska

Läs mer

Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder

Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Förslag till ändring i trafikförordningen (1998:1276) och vissa andra frågor rörande parkeringstillstånd för personer med funktionshinder N2014/850/TE Sammanfattning

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Utställnings- och championatbestämmelser. Gäller från 2011-01-10 till 2011-12-31

Utställnings- och championatbestämmelser. Gäller från 2011-01-10 till 2011-12-31 Utställnings- och championatbestämmelser Gäller från 2011-01-10 till 2011-12-31 Agria Klubben för dig som föder upp hundar 200 startpoäng för nya medlemmar Agria Breeders Club ger dig tillgång till förmåner,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Regler och bestämmelser för Svenska Amstaff Specialen

Regler och bestämmelser för Svenska Amstaff Specialen Regler och bestämmelser för Svenska Amstaff Specialen För samtliga, till SKK-organisationen anslutna klubbar, gäller att vid arrangerandet av utställning som inte stambokförs (inofficiell), ska nedan angivna

Läs mer

Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar.

Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar. Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar. 1 En kort presentation av föredragshållaren som här försöker ursäkta varför han aldrig

Läs mer

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 29 Minskning av en retroaktivt beviljad sjukersättning med sjukpenning som tidigare betalats ut för en del av den retroaktiva perioden skulle göras för den retroaktiva perioden i dess helhet.

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Under 1980-talet var antalet registrerade hundar i Australien ANKC på topp, men har under senare år drastiskt sjunkit. Se nedan:

Under 1980-talet var antalet registrerade hundar i Australien ANKC på topp, men har under senare år drastiskt sjunkit. Se nedan: Utvärdering av RAS för ACD 2011 31 POPULATION Förslag till åtgärder för en positiv utveckling av rasen i Sverige är baserade från fakta att rasen i en övergripande framtid troligen inte kommer att innefatta

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Snabbslumpade uppgifter från flera moment.

Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Snabbslumpade uppgifter från flera moment. Uppgift nr Ställ upp och dividera utan hjälp av miniräknare talet 48 med 2 Uppgift nr 2 Skriv talet 3 8 00 med hjälp av decimalkomma. Uppgift nr 3 Uppgift nr

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt.

Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Lena Gråberg, lena.graberg@dom.se, 063-15 06 26 Beslut om ersättning för utlämnande av allmän handling vid Östersunds tingsrätt. Beslutet gäller from 2015-02-16. Beslut om prenumerationsavgifter gäller

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Regler för Standard/Mini-Sumo under Robot-SM 2011

Regler för Standard/Mini-Sumo under Robot-SM 2011 Regler för Standard/Mini-Sumo under Robot-SM 2011 Sammanfattning av reglerna Riktlinjerna för standard/mini-sumo är grundade på det som kallas för "Sumo, Japansk klass". Tävlingen går helt enkelt ut på

Läs mer

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2013 ref 52 Ett aktiebolag, som är delägare i en i utlandet delägarbeskattad juridisk person, har inte ansetts kunna kvitta sina kapitalförluster på delägarrätter som inte är näringsbetingade mot skattepliktiga

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Beräkning av inavelsgrad

Beräkning av inavelsgrad 1 Beräkning av inavelsgrad Detta är ett försök av mig att på ett enkelt sätt illustrera hur man manuellt kan beräkna inavelsgraden vid olika släktparningar. Inavel kan enklast definieras som andelen genpar

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i SSAB

Kallelse till extra bolagsstämma i SSAB Kallelse till extra bolagsstämma i SSAB Aktieägarna i SSAB AB (publ) (org. nr 556016-3429) kallas till extra bolagsstämma fredagen den 27 maj 2016 kl. 10:00. Inregistreringen börjar kl. 09:30 och innan

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd Avtalspension SAF-LO Så här påverkar villkorsändringen dig Möjlighet till återbetalningsskydd Möjlighet till återbetalningsskydd Ditt sparande idag Du som har ett sparande med pensionskapital intjänat

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Den tävlande är skyldig att känna till dessa regler för Ungdoms-SM samt de officiella reglerna för respektive gren den tävlande startar i.

Den tävlande är skyldig att känna till dessa regler för Ungdoms-SM samt de officiella reglerna för respektive gren den tävlande startar i. Bestämmelser för Sveriges Hundungdoms Ungdoms-SM Att gälla från och med 2009-01-01 till och med 2010-12-31. Ändringar i dessa bestämmelser beslutas av Representantskapet. Grenar, genomförande och resultat

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs

Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller från 2011-01-10 Anvisningar för utställningar som inte stambokförs SVENSKA KENNELKLUBBEN Anvisningar för utställningar som inte stambokförs Gäller för länsklubbar, lokala kennelklubbar samt special-

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter FÖRFATTNING 4.4.2 Antagen av kommunfullmäktige 91/09 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Utställnings- och championatregler

Utställnings- och championatregler Gäller från 2017-01-01 till 2021-12-31 Utställnings- och championatregler SVENSKA KENNELKLUBBEN NYHET! EN BRA FÖRSÄKRING FÖR MINDRE FLOCKAR - AV UPPFÖDARE - FLOCK GULD FÖRSÄKRA 4 ELLER FLER HUNDAR - FÖR

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk 2015-10-19 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

EXTRA BOLAGSSTÄMMA 23 MARS 2016 I MORETIME PROFESSIONAL SERVICES AB (PUBL)

EXTRA BOLAGSSTÄMMA 23 MARS 2016 I MORETIME PROFESSIONAL SERVICES AB (PUBL) EXTRA BOLAGSSTÄMMA 23 MARS 2016 I MORETIME PROFESSIONAL SERVICES AB (PUBL) Förslag till dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande vid stämman 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer