Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 1 februari 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 1 februari 2012"

Transkript

1 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 1 februari Ordförandebrev 2. Kansliet informerar Påminnelse: priserna för att hyra föreningslokalen på S:t Göransgatan 82 A har höjts from 1/ Ledigt rum med angränsande förråd Nu är det klart med vikarie under handläggare Anders föräldraledighet! Billiga Office-program för organisationer 3. Hälso- och sjukvård 4. Trafik HSO:s trafikprogram 5. Utbildning, seminarier, konferenser Folkhälsa och funktionsnedsättning för medlemsföreningar Folkhälsa och funktionsnedsättning för samarbetspartners Regeringens strategi för funktionshinderspolitiken Studiecirkelledarutbildning för KHR-ledamöter och Kommun-HSO För kanslipersonal i medlemsföreningarna: Utbildningprogram våren Övrigt Delaktighetsprogrammet Ordförandebrev En riktigt God forsättning på det nya året! Nu stundar räkenskapens tid för oss alla. Vi ska beskriva vad vi gjort under förra året. Vi ska redovisa ekonomin och valberedningarna ska ta fram förslag till styrelser. I detta arbete ligger så mycket mer än att redovisa inför våra årsmöten och lägga år 2011 till handlingarna. Nu gäller det för oss att visa upp vad vi åstadkommit. Varför vi behövs i samhället och varför landsting och kommun ska ge oss bidrag till det vi gör. Och inte minst att visa för alla våra medlemmar vad vi åstadkommer för att komma till ett samhälle för alla. Det intressepolitiska arbetet innebär att vi ska bedriva påverkansarbete. Det arbetet ser naturligtvis olika ut i våra föreningar men vi har dock mycket gemensamt. Det gemensamma ska vi i HSO bl.a. arbeta för. Där är våra samverkansråd vår största tillgång. Med ledamöter från olika funktionsområden utgör vi en mycket god kompetens som Stockholms läns landsting har till sitt förfogande. Vi kan notera att denna kompetens uppskattas mer och mer av tjänstemän och politiker.

2 2 (7) Ett tydligt exempel är SLs samverkansråd som enträget arbetat för att tillgängligheten till pendeltågen ska bli bättre både i med- och motgång. Nu ser vi att det har gett resultat. Samverkansrådet har medverkat i utbildning av SLs personal och för Stockholmstågs personal som driver pendeltågsverksamheten. Genom envist arbete med det utskjutande fotsteget som aldrig fungerat finns nu en mobil ramp i varje pendeltåg. En markering på perrongen visar var man ska stå om man behöver rampen. I vagnen som stannar där finns en tågvärd som tar fram rampen och man kan rulla på. Ett av många exempel på vad som hänt inom trafiken. Det finns många fler exempel både vad HSO har åstadkommit men framförallt vad ni i alla våra föreningar har åstadkommit i kontakter med landsting, kommun och andra instanser i samhället. Var stolta och berätta det i era verksamhetsberättelser. Det är ingen annan som gör det. Vårt gemensamma arbete ger resultat! Lena Ringstedt 2. Kansliet informerar HSO önskar alla föreningar en god fortsättning på det nya året och ett fortsatt gott samarbete! Påminnelse: priserna för att hyra föreningslokalen på S:t Göransgatan 82 A har höjts from 1/ För HSO:s medlemsorganisationer kommer det att kosta 750 kr/tillfälle dagtid, 750 kr/kväll och helger 1500 kr/dag inkl kväll. För Handikappförbunden och dess riksförbund kommer det att kosta 1500 kr/halvdag, 3000 kr/heldag, 1000 kr/kväll samt lördag och söndag 3000 kr/dag inkl kväll. Samma förutsättningar gäller som tidigare nämligen eget iordningsställande mm. Ledigt rum med angränsande förråd HSO har fortfarande ett ledigt rum för uthyrning för längre eller kortare tid. Lämplig för projekt tex. Intresserade kontakta Bengt Jansson tfn eller Helén Johansson tfn Nu är det klart med vikarie under handläggare Anders föräldraledighet!

3 3 (7) Från den 1 mars kommer Marian Bergroth att på deltid vikariera för Anders. Hon har lång erfarenhet av att arbeta i ideella organisationer och senast som kommunikatör på STIL (Stiftarna av Independent Living i Sverige). Hon gör under vintern 2011/2012 en forskningsöversikt kring sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning vid Institutionen för socialt arbete. De formella meriterna består av en fil. kand i statsvetenskap och en pågående masterskurs i socialt arbete med inriktning mot psykisk ohälsa och arbetsmarknad. Billiga Office-program för organisationer Officeprogrammen Word, Excel, PowerPoint m fl kostar mycket pengar. Det finns emellertid en organisation som heter Forum för Frivilligt Socialt Arbete där man kan registrera sin organisation och förhoppningsvis bli godkänd. Priset för ett officepaket ligger på några hundralappar. Här är adressen: 3. Hälso- och sjukvård 1. HSO kommenterar Aktiv Hälsostyrning efter seminariet Lotsa mig hit är nu ute på remiss till seminariedeltagarna. Efter era kommentarer justerar vi dokumentet och skickar sedan över det till berörda parter inom landstinget o andra intresserade. 2. Under våren kommer vi att följa arbetet på programkontoret för framtidsplanen för hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen inbjuder samverkansrådets representanter till ett seminarium den 17 februari. Hur vi kommer att samarbeta med NKS programkontor för vårdinnehåll är inte helt klarlagt. 3. Bengt Stenström, en av HSOs representanter i hjälpmedelsfrågor, har deltagit i det inledande mötet med Hjälpmedelsinstitutet rörande regeringsuppdraget Personlig hjälpmedelsbudget. Till detta möte hade vi fått ett antal frågor som vi kunde diskutera i förväg och sedan skicka med Bengt. Uppdraget finns bifogat i länk. 4. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar på ett förfrågningsunderlag till vårdval för Specialiserad palliativ vård. Vi kommer att vara remissinstans och ber att få återkomma för att samla in medlemsföreningarnas synpunkter inom några veckor. 5. Under vintern kommer HSOs grupp i samverkansrådet med Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att bevaka bl a Primärvårdsdagen 2012, Slutrapport Livsstilsprojektet, Folkhälsostämman 2012 och konferensen för Nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer.

4 4 (7) 4. Trafik HSO:s trafikprogram Ordförandestämman i november 2011 beslöt att godkänna förslaget till HSO:s nya trafikprogram. I trafikprogrammet står det bl a För personer med funktionsnedsättning är en fungerande kollektivtrafik av central betydelse. Oavsett funktionsnedsättning är det en rättighet att man ska kunna resa till och resa från som man vill. Det innebär att alla färdsätt; färdtjänst, bussar, tåg, båt och flyg mm ska vara lätta att gå ombord på, vistas i och lätta att stiga av ifrån. Dessutom ska vägen till och från angöringspunkterna vara så goda att vem som helst, med vilket funktionsnedsättning som helst ska kunna komma till och komma från hållplatsen, stationen, bryggan eller flygplatsen. Programmet tar sin utgångspunkt i Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och i landstingets program Mer än bara trösklar. Under 5 huvudrubriker punktas sedan HSO:s syn på trafikfrågorna: Det skall vara tryggt Det skall vara säkert Det skall vara tillgängligt Det skall vara hållbart Det skall vara jämlikt Programmet kan beställas från HSO eller hämtas på hemsidan. 5. Utbildning, seminarier, konferenser Folkhälsa och funktionsnedsättning för medlemsföreningar Seminarium onsdagen den 8 februari 2012 kl Hur ser folkhälsoläget ut för personer med funktionsnedsättning? Hur kan funktionshinderfrågor inkluderas i folkhälsoarbetet? Var tangerar funktionshinderspolitiska strategin den folkhälsopolitiska? I december 2011 lanserade Stockholms läns landsting Folkhälsorapport Den baseras på senaste forskningsrön och olika projekt vilka presenterats vid öppna seminarier med olika teman under året. HSO mottog under våren 2011 en förfrågan om att medverka i Folkhälsorapport 2011 och kan för första gången i samverkan med

5 5 (7) Stockholms läns landsting presentera en delrapport till folkhälsorapporten: Folkhälsa och funktionsnedsättning, av Helena Holmgren, HSO Stockholms län. Rapporten presenteras och diskutera på seminariet den 8 oktober. Folkhälsa och funktionsnedsättning för samarbetspartners Seminarium måndagen den 20 februari 2012 för samarbetspartners kl Samma program som ovan, men med HSO:s samarbetspartners inbjudna. Regeringens strategi för funktionshinderspolitiken Seminarium måndagen den 5 mars kl Regeringen har presenterat en strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken i Sverige under Syftet med strategin är att presentera politikens inriktning, med konkreta mål för samhällets insatser samt hur resultaten ska följas upp under de kommande fem åren. Grunden för funktionshinderspolitiken finns i den nationella handlingsplanen Från patient till medborgare (prop 1999/2000:79). Handisam har fått i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på ett frivilligt uppföljningssystem riktat till kommuner, landsting och regioner baserat på de funktionshinderspolitiska målen. Anna Dahlberg, utredare på Handisam, arbetar bl a med detta uppföljningssystem och kommer under seminariet dels presentera strategin och dels hur uppföljningssystemet är tänkt att fungera och användas. Studiecirkelledarutbildning för KHR-ledamöter och Kommun-HSO ABF har tillsammans med Handikappförbunden producerat ett material som tänkt att användas t ex i en studiecirkel för KHR och kommun-hso eller liknande. Materialet heter Ta plats på arenan, och innehåller avsnitt om FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, om hur kommuner, landsting och andra beslutsfattare fungerar, påverkansarbete, samverkan mm. HSO kommer att under våren 2012 bjuda in intresserade KHR-ledamöter och ledamöter i Kommun-HSO till en cirkelledarutbildning under ledning av Tommy Hagströms från Funka Nu. De som går denna utbildning kommer sedan i sin tur kunna ha en studiecirkel hemma på sin ort. Mer info om detta skickas ut i separat inbjudan till KHR och kommun-hso. För kanslipersonal i medlemsföreningarna: Samtal kring den utsatta rollen som vi som kanslipersonal har i en ideell organisation

6 6 (7) HSO inbjuder regelbundet föreningarnas kanslipersonal till träffar med skiftande innehåll. Nu inbjuder vi till en dag om kanslipersonalens utsatta roll i ideella organisationer. Förväntningar och krav på stöd till styrelsens ledamöter som samtidigt är våra arbetsgivare och i vissa fall arbetsledare Förväntningar och behov av hjälp från våra medlemmar som vi inte har kompetens eller uppdrag att möta Hur härbärgerar vi känslomässigt allt vi möter? Kan handledning i grupp ge användbara förhållningssätt eller verktyg som vi kan använda i vår yrkesroll? Till vår hjälp har vi bjudit in Vanja Davidsson, socionom, leg psykoterapeut, handledare och Lic. medicinsk vetenskap. Hon kommer att leda oss och komma med olika förslag på förhållningssätt i svåra möten. Utbildningprogram våren 2012 Så här ser seminarieprogrammet ut för våren Datum Dag Tid Ämne ons Delrapport Folkhälsa och funktionsnedsättning mån Delrapport Folkhälsa och funktionsnedsättning för samarbetspartners mån Regeringens strategi för funktionshinderspolitiken ons Arbetsmarknadsseminarium tis Samtal kring den utsatta rollen som vi som kanslipersonal har i en ideell organisation mån Trafikseminarium mån Vad är och gör HSO. För nya ordföranden och styrelseledamöter i medlemsföreningarna 6. Övrigt Delaktighetsprogrammet HSO:s delaktighetsprogram är nu färdigt och har fått en tydlig lay-out. Delaktighetsprogrammet är tänkt att fungera som ett stöd för HSO:s

7 7 (7) förtroendevalda och för HSO:s medlemsföreningar. Programmet finns att beställa från HSO:s kansli, samt går att ladda ned via HSO:s hemsida. Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Stockholms län S:t Göransgatan 84, 3 tr, Stockholm Tfn: , Fax: , Texttel: Webbplats: E-post: info@hsostockholmlan.se

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 8 november 2011

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 8 november 2011 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 8 november 2011 1. Kansliet Styrelsekonferensen Två ansökningar om medlemskap i HSO Stockholms län Ordförandestämman den 28 november Ledigt rum Vikariat

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 april 2012

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 april 2012 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 april 2012 1. Kansliet informerar Samverkansråden inom kulturnämnden och LOCUM Gemensam referensgrupp till projekten Dirigo, Consensio och UMiA (Ungas

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 6 september 2011

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 6 september 2011 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 6 september 2011 1. Kansli Lediga lokaler Kerstin går Helén kommer! Nya kanslichefen presenterar sig 2. Hälso- och sjukvård Läkemedelsverket Upphandling

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 2 mars 2012

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 2 mars 2012 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 2 mars 2012 1. Kansliet informerar Styrelsemöte 15 februari Uthyrning av lokalerna plan 0 Trafiknämndens resursgrupp igen! Grattis Anita Kjellin till

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5 juni 2011

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5 juni 2011 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5 juni 2011 1. HSO:s kansli Inför sommaren Lediga kontorslokaler 2. LS-politiken Samverkan med Landstingsstyrelsen 3. NKS (Nya Karolinska Solna) 4.

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 9 december 2011

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 9 december 2011 Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 9 december 2011 Innehåll 1. Ordförandebrev 2. Kansliet informerar Julstängt på kansliet Ledigt rum med angränsande förråd Namn på möteslokalerna på St:Göransgatan

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 April 2011

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 April 2011 Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 April 2011 Innehåll 1. HSO:s Årsmöte HSO håller årsmöte måndagen den 16 maj 2. HSO:s representanter HSO:s representanter utsedda till referensgrupp Hjälpmedel

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 4 juni 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 4 juni 2010 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 4 juni 2010 1. Inför sommaren 2. Förändring av uppdrag inom HSO:s presidium 3. Samverkan SL Färdtjänst 4. Utbildning, seminarier, konferenser Ta plats

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 oktober 2011

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 oktober 2011 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 oktober 2011 1. Ordförandens rader 2. Kansliet informerar Ny samordnare till kulturförvaltningens samverkansråd. Samverkan med Stockholms läns landsting

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 7 december 2010 Innehåll 1. HSO:s kansli Julstängt på kansliet Förändringar på HSO:s kansli 2. HSO:s styrelse Bort med ordet handikapp 3. Ordförandestämman Ordförandestämman

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 6, september 2014

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 6, september 2014 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 6, september 2014 1. I blickfånget Brev från ordföranden Diskutera din projektidé med Arvsfonden 2. Kansliet informerar Kontrollera era kontaktuppgifter!

Läs mer

HSO:s synpunkter på Regionalt trafikförsörjningsprogram

HSO:s synpunkter på Regionalt trafikförsörjningsprogram HSO i Stockholms län 2012-04-24 Trafiknämnden Stockholms läns Landsting Box 301 02 104 25 Stockholm Diarienr: P 13 2012 HSO:s synpunkter på Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län Inledning

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5 september 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5 september 2010 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5 september 2010 1. Ordförandestämman Ordförandestämman 4 oktober 2. Samverkan Rapport från samverkansrådet HSNf 2010-09-09 SL 3. Arbetsmarknadsfrågor

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 1 februari 2011

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 1 februari 2011 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 1 februari 2011 1. Information från kansliet Kort presentation från vår nya handläggare för Hälso- o sjukvård HSO har ny hemsida Moms för medlemstidningar

Läs mer

HSO:s program för trafik

HSO:s program för trafik HSO:s program för trafik För personer med funktionsnedsättning är en fungerande kollektivtrafik av central betydelse. Oavsett funktionsnedsättning är det en rättighet att man ska kunna resa till och resa

Läs mer

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 och framåt Handikappföreningarna Sörmland är en demokratiskt, politiskt och religiös obunden ideell samarbetsorganisation bestående av läns- och regiontäckande

Läs mer

Ett samhälles etiska och kulturella standard avspeglas på det sätt det tar hand om sina svagaste individer. Albert Schweitzer/Mahatma Gandhi

Ett samhälles etiska och kulturella standard avspeglas på det sätt det tar hand om sina svagaste individer. Albert Schweitzer/Mahatma Gandhi Ett samhälles etiska och kulturella standard avspeglas på det sätt det tar hand om sina svagaste individer Albert Schweitzer/Mahatma Gandhi Omvärldsperspektiv, handikapprörelsen och kort om aktuell forskning

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås

Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Protokoll från samordningsgruppens möte den 1 april 2004 i Västerås Närvarande: Anna-Lena Sörenson, Östergötland, ordf Agneta Jansson, Västra Götaland Ann Lindman, Gävleborg Cecilia Carpelan, Stockholm

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms län 2012-05-14 Justerat 2012-09-10

Protokoll fört vid årsmöte med Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms län 2012-05-14 Justerat 2012-09-10 Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Stockholms län Protokoll fört vid årsmöte med Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms län 2012-05-14 Justerat 2012-09-10 1 Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4)

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 77, V.51, 2015. (Årgång 4) Innehåll Redaktören har ordet! 2 HSO kanslis öppettider under jul och nyår 3 HSO Uppsala läns styrelse/ordförandemöten våren 2016

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Annika Hässler hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande Annika Hässler hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 1 (6) - Funktionshindersrörelsen i samverkan! Protokoll för styrelsen 2016-11-02 Justerat: 2016-11-23 Närvarande: Annika Hässler, ordförande Inge-Britt Lundin, 1:a vice ordförande Lennart Håwestam, 2:a

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration LSF Kansli 2012-06-11 1 (5) Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Ärendet Stockholms läns landsting

Läs mer

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor

Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor HUDDINGES RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR KALLELSE SIDA 1 (2) Kallelse till Huddinges råd för funktionshindersfrågor Tid Onsdag den 11 december 2013, klockan 17:30 20:30 Plats Huddinge Konferens Center,

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen Det här dokumentet vänder sig till funktionshindersrörelsen i kommuner, landsting och regioner.

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Förord. vid er första träff gör en planering tillsammans.

Förord. vid er första träff gör en planering tillsammans. Studiehandledning Förord Örebro Läns Landsting, Örebro Läns Bildningsförbund och Örebro Läns Idrottsförbund har tillsammans tagit fram en skrift om föreningslivets och folkbildningens roll i folkhälsoarbetet

Läs mer

HSO i Stockholms län. En presentation. Handling Samverkan Omtanke Funktionshindersrörelsen i samverkan!

HSO i Stockholms län. En presentation. Handling Samverkan Omtanke Funktionshindersrörelsen i samverkan! HSO i Stockholms län En presentation Handling Samverkan Omtanke Funktionshindersrörelsen i samverkan! HSO i Stockholms län en presentation Vad är HSO? HSO i Stockholms län - Funktionshindersrörelsen i

Läs mer

Protokoll 1/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt

Protokoll 1/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt 1 (6) Protokoll 1/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt Tid: Måndagen den 30 januari 2017 kl 18:00-20:00 Plats: Distriktskansliet, Rissne Office Center, Kavallerivägen

Läs mer

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN

Vef- s Tjänsteskrivelse: Förslag till folkhälsopolicy 2. Folkhälsopolicy 3. Protokollsutdrag, KSAU $ zr5 /zor5 VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2016-01-25 13 (2e) s10 Folkhälsopolicy (KS 2015. 126) Beslut Kommunstyrelsen skickar förslaget till folkhälsopolicy på remiss till nämnderna till och med den 3o

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Folkhälsovetenskapligt centrum 2006-06-21 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Criss Hagfeldt

Läs mer

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Landstingsstyrelsens förvaltning F Administration F Kansli 1 (5) Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Läs mer

2 Val av justerare (utöver ordförande) Beslutades att utse Inge-Britt Lundin att utöver ordförande justera dagens protokoll

2 Val av justerare (utöver ordförande) Beslutades att utse Inge-Britt Lundin att utöver ordförande justera dagens protokoll 1 (5) - Funktionshindersrörelsen i samverkan! Justerat 2015-05-08 Protokoll för styrelsen 2015-04-15 Närvarande: Lena Ringstedt, ordförande Inge-Britt Lundin, 1:a vice ordförande Lennart Håwestam, 2:a

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 sjukvård 88-99 Tid: 2015-08-24, kl 08:00-09:30 90 RJL 2015/ 1466 s tjänsterum, Regionens hus Utvecklade arbetsformer för dialog med patientföreningar Beslut Presidiet beslutar att föreslå nämnden för Folkhälsa

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt.

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012 Aktuella nyheter: Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. Glöm inte ordförandemötet

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Ett handlingsprogram för HSO i Stockholms län LättLäst Innehåll Förord... 5 Varför ett handlingsprogram?... 7 Tillgänglighet... 8 Bemötande...

Läs mer

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Alla människors lika värde är grunden för Handikappförbundens verksamhet I denna broschyr har vi sammanställt information som bygger på erfarenheter

Läs mer

HSO:s delaktighetsprogram

HSO:s delaktighetsprogram HSO:s delaktighetsprogram 2011-2015 Innehållsförteckning Förord... 3 Interna dokument... 5 Samverkansråden... 6 Regionala riktlinjer och program... 15 Nationella riktlinjer... 17 Internationella riktlinjer...

Läs mer

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Till Anita Hjelmstedt, Johan Örjes, Centern Pernilla Bergqvist, Lina Nordquist, Folkpartiet Petra Karlå, Anna-Karin Klomp, Kristdemokraterna Robert Damberg,

Läs mer

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET Vårt uppdrag, från ombudsmötet, var att utreda hur vi skulle jobba mot Landstinget när Handikappkonsulenten inte finns tillgänglig längre. Handikappkonsulenten gav oss

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 22 förbund och närmare 30 deltagare. Gemensam valstrategi Handikappförbundens kongress fastställde en gemensam valstrategi med ambitionen att alla medlemsförbund

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83

Protokoll Sammanträdesdatum Ledamöter Margareta Bengtsson (M) ordförande, 80-82, Inbjudna Michael Borg äldreapotekare, 83 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-10-26 Laholmsnämnden 76-88 Tid: Måndag 26 oktober 2009, kl. 08:30-16:45 Plats: Sammanträdesrummet Fataburen, Landstingskontoret, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Margareta

Läs mer

En medborgare som alla andra! Valprogram 2014

En medborgare som alla andra! Valprogram 2014 En medborgare som alla andra! Valprogram 2014 HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖSTERGÖTLANDS VALPROGRAM 2014 1 2 HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖSTERGÖTLANDS VALPROGRAM 2014 Funktionshinder Funktionsnedsättning Funktionshinder(disability)

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 26-27 april 2014 Hej! Riks-Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla ordföranden

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6)

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6) Kommunstyrelsen 2014-05-08 1 (6) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Anna-Maarit Tirkkonen, 2428 Närvarande: Mikael Englund (S), ordförande Benny Broberg, Hörselskadegruppen Helena Brobäck, Rörelsehindergruppen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:58 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets handikapporganisationer Föredragande landstingsråd: Stig Nyman Ärendet I

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 2 februari 2013

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 2 februari 2013 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 2 februari 2013 1. I blickfånget Brev från ordföranden 2. Kansliet informerar Information från HSO:s styrelsemöte 2013-02-13 Ädelfors - seminarium för

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-10-30 Elin Gottfridsson Närvårdsstrateg Tfn 018-611 30 15 E-post elin.gottfridsson@lul.se Beredningen för äldre och funktionsnedsatta Kallelse till sammanträde med beredningen för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning 1 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Kansli Agneta Marmestrand Minnesanteckningar 4 2013-03-25 Minnesanteckningar Samverkansråd nr 4 LS och organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Kollektivtrafiken i Stockholms län är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. I den

Läs mer

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan.

Ale för alla. Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. Ale för alla Hur ska alla människor kunna vara med i samhället? De saker som ska göra det bättre finns med i en plan. I planen står det vad som ska göras i år, nästa år, 2013 och 2014. Varje år ska politikerna

Läs mer

Nyhetsblad januari 2012

Nyhetsblad januari 2012 Nyhetsblad januari 2012 Januari månad har knappt gått förbi men julledigheten och nyårsfirandet känns redan långt borta. Jag tar detta som ett bevis på att det går fort när man har roligt! Ett helt nytt

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handledning till den lättlästa Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst Studieförbundet Vuxenskolan 2008 Projektledare: Eva Ekengren SV Förbundskansliet Författare: Kitte

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 7 december 2011 kl. 12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Uppföljning och fortsättning av LSS-rådet

Uppföljning och fortsättning av LSS-rådet OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Lena Wiksten Andersson 2017-11-24 OSN-2017-0665 Rev 2017-12-04 Omsorgsnämnden Uppföljning och fortsättning av LSS-rådet Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

71(3) Val av protokolljusterare Till protokolljusterare valdes: Walter Rydström och Krister Ekström.

71(3) Val av protokolljusterare Till protokolljusterare valdes: Walter Rydström och Krister Ekström. FSO STYRELSEMÖTE NR 5 2017 Onsdag 10 Maj 2017 Kl: 15.00 Föreningshuset i Oskarshamn Närvarande: Åke Ring ordf. Arne Hertzberg Hans Tedesjö Krister Ekström Lena Jönsson Sophie Eriksdotter Forsman Walter

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 maj 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 maj 2010 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 3 maj 2010 1. Årsmötet Valberedning Revisorer, lekmannarevisorer och ersättare Motioner Värna föreningslivet viktigt för demokratin Fyra personer avtackades

Läs mer

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning

Ärendeförteckning Välkommen Avslutning 2015-10-23 Sida Ärendeförteckning Välkommen 1 Godkännande av dagordningen 2 Presentation av mötets deltagare 3 Föregående minnesanteckningar 4 Föreningsbyrån informerar om föreningsbidrag m.m 5 Allmän

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR SORSELE KOMMUN Vår vision är ett Sorsele som genomsyras av engagemang, omtanke och generositet. Att leva i Sorsele är att leva friskt och starkt, med kraft och glädje. Att bejaka sig själv och bekräfta sin omgivning.

Läs mer

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad

Kommunal färdtjänst. Samhällsbyggnad Kommunal färdtjänst 2015 Samhällsbyggnad Vad är färdtjänst? FÄRDTJÄNST är en form av kollektivtrafik för människor med väsentliga funktionsnedsättningar. Många människor med rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning

Läs mer

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping. HSO Norrköpings Stadgar. Fastställda av årsmötet den 2012-04-16.

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping. HSO Norrköpings Stadgar. Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping HSO Norrköpings Stadgar Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. Stadgar för HSO Norrköping Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. 1 GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR

Läs mer

Parentation för Claes Göran Larsson. Ljus tändes och tyst minut följde därefter.

Parentation för Claes Göran Larsson. Ljus tändes och tyst minut följde därefter. FSO STYRELSEMÖTE NR 8 2017 Onsdag 13 september Kl: 15.00 Lokal Handikapp Center Hallströmsgatan 55, Västervik Närvarande ledamöter: Åke Ring ordf. Arne Hertzberg Clearry Ruisla Hans Tedesjö Walter Rydström

Läs mer

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Ett Mullsjö för alla Framtagen och beslutad i socialnämnden 2013-04-09 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-05-28 1(6) Funktionshinderplan för Mullsjö

Läs mer

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor

Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016. Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Lättläst tillgänglighetsprogram från år 2011 till år 2016 Gävle kommuns program för funktionshindersfrågor Den här informationen kan du också beställa i DAISY-format. Den finns också på teckenspråk och

Läs mer

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter

Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Myndigheternas ansvar för mänskliga rättigheter Myndigheterna har ett stort ansvar för att människor med funktionsnedsättning ska få full

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på Glödlampan December 2015 2010-02-15 SÖRMLAND Innehåll detta nummer Handikappföreningarna Sörmland 50-års Jubileum Att ta tag i inför 2016 Alla föreningar skall ha möjlighet att driva sina frågor i LRFF.

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-03-05 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 28 februari 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning, grupper som

Läs mer

Tid Tisdagen den 10 februari 2009 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö

Tid Tisdagen den 10 februari 2009 kl. 09.00 12.00. Kronobergsrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (6) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2009-02-24 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 10 februari 2009 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 9 december 2012

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 9 december 2012 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 9 december 2012 1. I blickfånget Decemberbrev från HSO:s ordförande Lena Ringstedt Nominera till Stockholms läns landstings bemötandepris! 2. Kansliet

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

God jul och gott nytt år!

God jul och gott nytt år! Sida 1 av 7 HSO Göteborgs nyhetsbrev, nr 7 2017. Läs nyhetsbrevet i din webbläsare. Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade God jul och gott nytt år! Med årets sista nyhetsbrev vill vi önska er

Läs mer

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län FJORTON FRÅGOR som HSO i Uppsala län vill ha ett skriftligt svar på senast 2014-08-13. Svaren e-postas till: janne.wallgren@c.hso.se Handikappföreningarnas

Läs mer

Så här reser du sjukresa i Skåne

Så här reser du sjukresa i Skåne 1 Så här reser du sjukresa i Skåne 2 Skånetrafikens ansvar Skånetrafiken är en förvaltning inom Region Skåne och ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne. Skånetrafiken ansvarar också för sjukresor i Region

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

P r o g r a m 2014-2018. Helhetssyn - Samverkan - Omtanke

P r o g r a m 2014-2018. Helhetssyn - Samverkan - Omtanke P r o g r a m 2014-2018 Helhetssyn - Samverkan - Omtanke Fyra övergripande målsättningar Under de kommande fyra åren kommer HSO Skåne att fokusera sin verksamhet kring följande områden. Genom information,

Läs mer

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering?

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? 38 Träff6. Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? Mål för den sjätte träffen är att få kunskap om vart jag vänder mig om mina rättigheter kränkts få kunskap om hur jag kan anmäla diskriminering

Läs mer

Protokoll 3/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt

Protokoll 3/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt 1 (7) Protokoll 3/2017 fört vid sammanträde med styrelsen för DHR Stockholms läns distrikt Tid: Måndagen den 13 mars 2017 kl 18:00-20:00 Plats: Distriktskansliet, Rissne Office Center, Kavallerivägen 30,

Läs mer

11. Nästa möte Kommande styrelsemöte hålls måndagen den 8 april i något av konferensrummen på Skepparegatan 5A, 4 tr.

11. Nästa möte Kommande styrelsemöte hålls måndagen den 8 april i något av konferensrummen på Skepparegatan 5A, 4 tr. 5. Extra årsmöte Beslutades att ett extra årsmöte om revisionsrapporten hålls söndagen den 24 mars 13.00 14.00 i föreningslokalen på Skepparegatan 5A, 4 tr. 6. Kansliet stängt måndagar tills vidare Bengt

Läs mer

Styrgrupp Kultur för hälsa

Styrgrupp Kultur för hälsa MÖTESANTECKNINGAR 1(6) Plats: Sal G regionens hus Närvarande: Ej närvarande: Paula Bergman Laila Bradling Åke Carlsson Jesper Ekberg Birgitta Ekeberg Ola Bengtsson Johan Gärskog Jörgen Lindvall Sergei

Läs mer

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011

INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 2011-02-21 Till FMCK Riksstyrelse, hedersledamöter i FMCK RF, samtliga kårer, valberedning samt revisorer INBJUDAN TILL RIKSSTÄMMA 2011 FMCK Värmland har tillsammans med FMCK Riksförbund äran att inbjuda

Läs mer

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne

Allas delaktighet i samhället. Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Allas delaktighet i samhället Funktionshinderspolitiskt program för åren 2015-2017 Region Skåne Detta program är styrande för Region Skånes funktionshinderspolitik. Alla verksamheter inom Region Skåne,

Läs mer

Så här kan föreningar för. personer med funktionsnedsättning arbeta. i kommuner, landsting och regioner. FN-konventionen om rättigheter

Så här kan föreningar för. personer med funktionsnedsättning arbeta. i kommuner, landsting och regioner. FN-konventionen om rättigheter FN-konventionen om rättigheter Så här kan föreningar för personer med funktionsnedsättning arbeta i kommuner, landsting och regioner Det här materialet är till för föreningar. Det handlar om samarbetet

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5, september 2017

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5, september 2017 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 5, september 2017 1. Brev från ordföranden Förändringens varma vindar 2. Kansliet informerar Nominera till bemötandepriset 2017 Mikrofoner i ÅttiotvåAn

Läs mer

Tillgänglighet för alla

Tillgänglighet för alla Tillgänglighet för alla Handikapplan för Region Skåne Foto: Christiaan Dirksen Det här är Region Skånes handikapplan Den kallas också för handikappolitiskt program. Den talar om hur Region Skåne ska arbeta

Läs mer

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013 Protokoll från det 3:e sammanträdet med :s styrelse 2013 Tid och plats: 11 mars kl 09.30 16.00, s kansli, Uppsala stifts hus, Dragabrunnsgatan 71 i Uppsala, våning 3. Närvarande: Stig Hansson, Folkrörelserådet

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 88-99 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Närvarande: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus ande: Maria Frisk (KD), ordförande Helena Stålhammar (C) Marcus Eskdahl (S) Övriga: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 23 april kl. 9.00 10.30 Plats Kronobergsrummet, landstingets kansli, Ingelstadsvägen

Läs mer

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless

Nr Ärende Föredragande 1 Val av justerare. 5 Beslut om plan för inriktning och strategiska mål Mia Pless Gemensamma nämnden för kunskapsstyrning Onsdag 8 februari kl. 13.30 16.00 (paus inkl. fika kl. 14.45 15.00) Hälsa och habiliterings ledningskontor, S:t Johannesgatan 28A 1tr Konferensrum Duvan Föredragningslista

Läs mer