Nattvard Anvisningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nattvard Anvisningar"

Transkript

1 Nattvard Anvisningar Nattvardsfirandet är ett kännetecken för den kristna kyrkan, ett sakrament som förmedlar Guds nåd. När människor samlas för att dela bröd och vin formas de heligas gemenskap, möjligheten att bli dem vi djupast är, i relation till Gud och till varandra. Jesus Kristus räcker oss sig själv och visar att han är kärlek och liv. Genom att dela brödet och vinet gestaltar vi också vår samhörighet med varandra. Som en försmak av den nya skapelsen synliggör att vi, fast vi är många, ändå är en kropp i Kristus. Redan här och nu delar vi den kommande världens liv, med kristna i alla tider över hela världen. I vår svenska frikyrkotradition var nattvardsgemenskapen en konstituerande faktor för församlingen. Det finns många teologiska motiv för nattvarden: tacksägelse, påminnelse om Jesus död och uppståndelse, det nya förbundets måltid, diakoni, försoning och eskatologi. Man kan vid olika tillfällen, exempelvis utifrån kyrkoåret, lägga betoning på olika aspekter. Men alla nämnda motiv finns med i de texter vi läser och de handlingar vi gör, också i den allra mest avskalade ordning. Konstituerande för en nattvard är instiftelseorden och nattvardsbönen. Instiftelseorden berättar om hur Jesus tog brödet, tackade Gud, bröt det och gav åt lärjungarna. På motsvarande sätt tog han bägaren efter måltiden och gav åt dem alla. Nattvardsbönen kan varieras men bygger på tre delar: tacksägelse av Fadern, åminnelse av Kristus och bön om Andens närvaro i brödet och i gemenskapen. Utöver instiftelseord och nattvardsbön finns moment i ordningen som ur ett ekumeniskt perspektiv är vanliga att ha med, men inte i vår tradition tvingande. Följande ordning kan, kompletterad med musik och sånger, vara en grundordning för en enkel nattvardsandakt. Några av momenten kan mycket väl utgöras av just musik och sånger. Den kan också användas då nattvarden är en del av en gudstjänst. I det fallet har den sin naturliga plats i Delandets flöde. Syndabekännelse och förlåtelsens ord förläggs då i flödet Samling och kan strykas här.

2 Ordning Denna ordning beskriver ett nattvardsfirande inom ramen för församlingens huvudgudstjänst och placeras därvid under flödet Delande. Denna ordning blir alltså en ordning inom den större ordningen med en viss återupprepning av ett inre flöde av Samling, Delande och Sändning, men där Ordet är en del av nattvardens konstituerade moment genom instiftelseordens plats i reformatoriskt nattvardsfirande. Samling - Inledning L: Till nattvarden kommer vi: inte för att vi måste utan för att vi får, inte för att vi är felfria utan för att vi är älskade, inte för att vi är färdiga utan för att vi söker. Vi kommer för att vi behöver gemenskap med varandra och med Gud Samling - Inbjudan L: Här är nu nattvardsbordet dukat. Det är Jesus som bjuder oss att vara med. Han har lovat att där två eller tre är samlade i hans namn, där är han mitt ibland dem. L: Jesus Kristus är mitt ibland oss. Han bjuder oss på nytt till den heliga nattvarden. I denna måltid ger han sig själv till oss. Han leder oss in i djupare gemenskap med varandra och utrustar oss för vittnesbörd och tjänst. Gudstjänstledaren formulerar en bön om hur Jesus inbjuder till nattvarden och lyfter något eller några av nattvardens teologiska motiv: gemenskap med Gud och varandra, tacksägelse, påminnelse om Jesus död och uppståndelse, det nya förbundets måltid, diakoni, försoning och eskatologi.

3 Samling - Bön och bekännelse förlåtelsens ord Detta moment utgår om det redan har funnits med tidigare i gudstjänsten Alla: Gud, med dig kan vi dela allt utan att behöva skämmas. Därför berättar jag nu om det som gör ont och det som jag ångrar, jag har sårat andra och andra har sårat mig. Jag delar också det som gör mig rädd. Lyssna till mina tysta tankar. Tyst bön L: När du gjort fel - Jesus förlåter dig! När du blivit sårad Jesus vill göra helt! När du är rädd du är inte ensam! I Faderns och Sonens + och den heliga Andens namn. Alla: Barmhärtige Gud, du som i Kristus öppnar vägen till dig och utplånar världens alla synder, jag ber dig: rena mig, så blir jag ren, hela mig, så blir jag hel, drag mig till dig, så får mitt hjärta ro. Tyst bön L: Till dig som ber om förlåtelse säger jag på Jesu Kristi uppdrag: I Faderns och Sonens + och den heliga Andens namn är du förlåten. Bön och bekännelse ur Bibeln, psalmboken, bönboken eller fritt formulerat. Löftesordet med tillsägelse om syndernas förlåtelse sker i treenighetens namn. Samling - Kyrie *Samling - Helig / Lovsägelse / Lovsång

4 Delande - Anvisning Anvisningen kan ses som en särskild "pålysning" där deltagarna vägleds till de praktiska arrangemangen för nattvardsfirandet. Det gäller särskilt frågor om tillträde och utdelandet men också andra besked som till exempel inkluderande besked om brödet och vinet i relation till deltagare med födoämnesallergier och/eller alkoholism. I anvisningen inbjuds också till andra moment i det lokala flödet för Delandet som sker i samband med utdelandet. Det kan vara att sjunga med i lovsången, tända ljus i ljusbäraren eller möjligheten att begära personlig förbön - allt utifrån de möjligheter som erbjuds. Delande - Tillredelsen Brödet och vinet görs i ordning Delande - Nattvardsbön och instiftelseord L: Livets Gud, du är så nära oss som luften som vi andas, som brödet när vi delar det, som vinet när vi smakar det. Tack för Jesus, som genom hela sitt liv, in i döden och i uppståndelsen visar hur mycket du älskar oss. L: Den natten då Herren Jesus blev förrådd, tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sa: Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig. Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig. L: Detta är trons mysterium: Alla: Kristus har dött. Kristus är uppstånden. Kristus kommer åter i härlighet. L: Rör vid oss och detta bröd och vin med din heliga Ande. Amen.

5 L: Tillsammans med hela din kyrka ber vi: Alla: Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss i dag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. :1 L: Kristus, du som är människa och Gud: hemlig och uppenbar, överallt och riktigt nära. Du som kommer till oss som förnedrad och förhärligad. som mysterium och som vardagsmat, du som är med oss i nuet och välkomnar oss i framtiden: möt oss med din Ande. L: Den natten då Herren Jesus blev förrådd, tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sa: Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig. Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig. L: Detta är trons mysterium: Alla: Kristus, din död förkunnar vi, din uppståndelse bekänner vi, till dess du kommer åter i härlighet.

6 L: Kom med din ande över oss och dessa gåvor. Öppna våra sinnen så att vi kan se: något av vem du är, något av vem vi är i dina ögon, och att det är i gemenskap med dig och med andra som vi blir hela. Amen.. L: Tillsammans med hela din kyrka ber vi: Alla: Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss i dag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. :2 L: Vi tackar dig, skapelsens Gud, som o ppnar din hand och ma ttar allt levande med na d. Av a krarnas korn och bergens druvor ger du oss bro d och vin. Du dukar ha r ditt bord. La t din Ande komma o ver oss och o ver dessa ga vor sa att vi fa r del av det himmelska bro d och den va lsignelsens ba gare som a r Kristi kropp och blod. L: Den natten då Herren Jesus blev förrådd, tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sa: Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig. Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig.

7 L: Detta är trons mysterium: Alla: Kristus, din död förkunnar vi, din uppståndelse bekänner vi, till dess du kommer åter i härlighet. L: La t alla som delar detta bro d och denna ba gare fo renas till en enda kropp genom din Ande. Go r din kyrka till ett enhetens tecken sa att va rlden kan tro. Din a r all a ra och ha rlighet fra n evighet till evighet. Amen. L: Tillsammans med hela din kyrka ber vi: Alla: Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss i dag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. :3 L: Helig är du Gud, alltings skapare. Din kärlek ger oss livet. Du själv blir en ibland oss. Din död blir till en seger. Din Ande kommer nära. Vi famnas av din evighet. Helig är du Gud, allting skapare. Du möter oss vid bordet. I brödet som vi bryter och vinet som vi dricker: är det dig och ditt vi delar, är det dig vi ser och smakar.

8 L: Den natten då Herren Jesus blev förrådd, tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sa: Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig. Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig. L: Detta är trons mysterium: Alla: Kristus, din död förkunnar vi, din uppståndelse bekänner vi, till dess du kommer åter i härlighet. L: Kom med din heliga Ande över oss och dessa gåvor så att vi förs in i en djupare gemenskap med dig och med varandra. Sänd oss vidare i ditt uppdrag så att världen kan tro. Amen. L: Tillsammans med hela din kyrka ber vi: Alla: Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss i dag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. Bönen före och efter instiftelsorden utformas så att den lyfter temat om tacksägelse av Fadern, åminnelse av Kristus och bön om Andens närvaro i brödet och i gemenskapen. Den dubbla epiklesen är konstituerande: att vi ber om Andens närvaro över oss och över gåvorna.

9 L: Den natten då Herren Jesus blev förrådd, tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sa: Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig. Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig. L: Detta är trons mysterium: Alla: Kristus, din död förkunnar vi, din uppståndelse bekänner vi, till dess du kommer åter i härlighet. Ännu en del av nattvardsbönen kan infogas här. Den avslutas med Herrens bön. L: Tillsammans med hela din kyrka ber vi: Alla: Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss i dag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen. Delande - Brödsbrytelsen L: I brödet som delas blir allting helt. Alla: I vinet vi dricker får allting liv.

10 L: Bägaren, som vi välsignar, ger oss gemenskap med Kristi blod. Brödet, som vi bryter, ger oss gemenskap med Kristi kropp. Alla: Eftersom brödet är ett enda, är vi - fast många - en enda kropp, alla får vi del av ett och samma bröd. Delande - Fridshälsning L: Guds frid och fred är med oss! L. Vi hälsar varandra i den uppståndnes namn: Frid åt er alla! Gudstjänstledaren kan uppmuntra deltagarna att tillönska varandra Guds frid. Delande - O, Guds lamm Detta moment sjunges företrädesvis med stöd av psalmbok, sångbok eller bönbok. Delande - Utdelandet Brödet och vinet delas i bänkarna, i duklag eller vid stationer. Under utdelandet kan också ges möjlighet att utöva ytterligare moment som ligger under flödet Delande, som till exempel ljuständning eller lovsång, Deltagarna kan röra sig i gudstjänstrummet. När alla har fått del återsamlas gåvorna vid nattvardsbordet. I samband med att deltagare får gåvorna kan något av följande alternativ brukas. Vid utdelande av brödet: Jesus gav sitt liv för dig. Vid utdelande av vinet: för att du skulle få leva. Vid utdelande av brödet: Jesu Kristi kropp - för dig utgiven. Vid utdelande av vinet: Kristi blod - för dig utgjutet.

11 Vid utdelandet ger den som delar ut en hälsning med ett Bibelord eller ber en bön för den som tar emot gåvorna. Delande - Sändningsord Sändningsordet kan ges till hela församlingen vid obrutet duklag eller till vart duklag för sig. L: Vi går med fred. Alla: Ja vi går med Jesus Kristus. L: Så som vi nu har tagit emot Herren Jesus Kristus, vandra i honom. Han skall bevara oss till evigt liv. Gå i frid/fred och tjäna honom med glädje. Här ges en hälsning som tydliggör att Delandets flöde och särskilt nattvardens gåvor ger oss gemenskap med Gud och varandra, men också förpliktigar till att vara en del av Guds mission i världen. Sändning - Tacksägelse och förbön L: Tack Gud, att du gett dig sja lv till oss i bro d och vin. Du a r oss na rmare a n vi kan fo rsta. Hos dig fa r vi vila, mod och kraft att leva. Hja lp oss att va ga vara oss sja lva och ge din ka rlek vidare till va ra medma nniskor. Idag ber vi särskilt för... Amen. L: Kristus, vi tackar dig fo r din stora ga va. Du blev ett svar pa va r bo n, ett bro d fo r va r hunger. Hja lp oss nu att vara ett svar till dem, som saknar vad vi a ger i o verflo d. Hja lp oss att ho ra det rop som du har ho rt, se den no d som du har sett, tja na den ma nsklighet som du har tja nat. Visa oss ditt bords hemlighet: Ett enda bro d och en enda ma nsklighet. Amen.

12 Den avslutande bönen formuleras fritt som en tacksägelse för gemenskapen med Gud som mottagandet av gåvorna ger uttryck för och skapar, men också som en förbön för Guds mission i världen, där de troende och kyrkan kallas att vittna och tjäna i fortsatt delaktighet. Sändning - Välsignelsen L: Så må nåd från vår herre Jesus Kristus, kärlek från Gud och den gemenskap som den heliga Ande skapar bära oss under dagens timmar, när natten kommer tills den nya dagen gryr. Amen. L: Herren välsignar er och beskyddar er. Herren låter sitt ansikte lysa mot er och visar er nåd. Herren vänder sitt ansikte till er och ger er sin frid. I Faderns och Sonens + och den heliga Andens namn. Gudstjänstledaren använder alternativ välsignelse, fritt formulerad, från psalmbok eller bönbok, efter den lokala traditionen eller efter situationens förutsättningar.

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011

Sändningsgudstjänst. Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Sändningsgudstjänst Framtidens evangelister Munkaskog 3 februari 2011 Som Fadern har sänt mig sänder jag er. Sedan andandes han på dem och sade: Ta emot helig Ande. (Joh 20:21-22) Jesus den som Fadern

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

A. Församlingens jubileumsdag

A. Församlingens jubileumsdag A. örsamlingens jubileumsdag I anslutning till den dag av året när en församling har grundats kan man fira andakt enligt detta formulär eller infoga delar av materialet i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER

MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER MUSIKALEN: ANDE DU SOM LIVET GER Text Thomas J ohansson, 1975 Musik: Karl-Gunnar Svensson 1975 Arrangemang: Karl-Gunnar Svensson, 2013 1 En m usikal om att finna en växande styrka i tron och få ge uttryck

Läs mer

Konfirmationshögmässa med doppåminnelse agenda 20130519

Konfirmationshögmässa med doppåminnelse agenda 20130519 Ljud Därefter får församlingen ta emot nattvard vid 2 stationer. Moa och Albin och Henrik står vid koret och 2 kyrkvärdar står vid utgången. Vi tar emot brödet i vår hand och doppar sedan brödet i kalken.

Läs mer

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel

Tio steg framåt. En vandring genom Filipperbrevet 4:4-23 med Bengt Pleijel Du känner att du behöver få hjälp att komma vidare i din tro. Det är så lätt att fastna. Bli sittande... Och suckande... Du längtar efter att få leva ut din tro och din kärlek på ett friskare sätt i hem,

Läs mer

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön

Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: Övriga texter: Tema: Firningsdag: Typ av gudstjänst: Musik: Inledning Bön Predikan i Lyckselekyrka söndagen den 15/9 2013. Predikotext: 1 Kungaboken 17:17-24; Lukasevangeliet 7:11-17 Övriga texter: Uppenbarelseboken 2:8-11 Tema: Döden och livet Firningsdag: 16 söndagen efter

Läs mer

25 söndagen 'under året' - år C

25 söndagen 'under året' - år C 1287 25 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon Jag är folkets frälsning, säger Herren. Jag skall bönhöra dem och rädda dem, ur vilken fara de än ropar till mig, och jag skall vara deras Gud för evigt.

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Dagliga böner. Bön är själens upplyftande till Gud eller en till Gud riktad vädjan om lämpliga gåvor. (Johannes av Damaskus)

Dagliga böner. Bön är själens upplyftande till Gud eller en till Gud riktad vädjan om lämpliga gåvor. (Johannes av Damaskus) 1 Dagliga böner Bön är själens upplyftande till Gud eller en till Gud riktad vädjan om lämpliga gåvor. (Johannes av Damaskus) Provöversättning David Heith-Stade 2013 Herrens bön följer Sveriges kristna

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Inledningsmusik Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Inledningsmusik Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. KYRKOKANSLIETS FÖRSLAG TILL NY VIGSELGUDSTJÄNST Inledningsmusik Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. Psalm P I Faderns och Sonens och den heliga

Läs mer

1. TRO Trons liv femte delen: Herrens måltid och gemenskapen (1 Kor. 11:17 11:34)

1. TRO Trons liv femte delen: Herrens måltid och gemenskapen (1 Kor. 11:17 11:34) Tro Hopp - Kärlek 1. TRO Trons liv femte delen: Herrens måltid och gemenskapen (1 Kor. 11:17 11:34) Herrens måltid ett tecken på gemenskap? (11:17-22) Paulus bär en fråga inom sig, som smärtar. Hur kan

Läs mer

Jesu födelse Sankt Pauli kyrka 25 dec 2013

Jesu födelse Sankt Pauli kyrka 25 dec 2013 Juldagen Jesu födelse Sankt Pauli kyrka 25 dec 2013 Psalmer: 127:-, 124:-, 121:-, 122:3-5, 125:14-15 Dagens bibeltexter finns i psalmboken på sidan 1287 Söndagsskola för de yngre under predikan i rummen

Läs mer

SLÄPP TAGET MÖRKERSEENDE UR DJUPEN ROPAR VI

SLÄPP TAGET MÖRKERSEENDE UR DJUPEN ROPAR VI SLÄPP TAGET När kraven biter sig fast vid min själ och vägen tycks ojämn och mörk Och varje steg som jag tar på min väg, är som att jag trevar mig fram Gud som haver barnen kär Se till mig som liten är

Läs mer

Jesus och grundandet av kristendomen

Jesus och grundandet av kristendomen Kristendomen Jesus och grundandet av kristendomen Jesus låter sig döpas av Johannes i floden Jordan. Beger sig ut i öknen där han frestas av djävulen, börjar sedan predika. Jesus såg sig som Messias och

Läs mer

Kyrkohandbok för Equmeniakyrkans församlingar

Kyrkohandbok för Equmeniakyrkans församlingar Kyrkohandbok för Equmeniakyrkans församlingar KYRKOHANDBOK FÖR EQUMENIAKYRKANS FÖRSAMLINGAR texter och böner har skrivits och tagits fram av handbokskommitténs ledamöter. Källorna är främst bibeln, den

Läs mer

B. Välsignelse inför skolstarten

B. Välsignelse inför skolstarten B. Välsignelse inför skolstarten De barn som skall börja skolan kan välsignas på våren strax före skolstarten på hösten. Välsignelsehandlingen leds av en präst en annan församlingsanställd. Välsignelsen

Läs mer

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014

Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Bibeltexten är hämtad ur Bibel 2000 och publiceras med tillstånd av Svenska Bibelsällskapet. Copyright Bibeln idag 2014 Redaktör Bibelguiden: Reine Toth Grafisk formgivning: Martin Gunséus Omslagsfoto:

Läs mer

Mässa i påsknatten (B)

Mässa i påsknatten (B) Mässa i påsknatten (B) De som har tjänaruppdrag i gudstjänsten anländer i procession till den mörka kyrkan. Ett tänt böneljus bärs i processionen. Orgeln kan tas i bruk vid moment 4 (Påsklovprisning) eller

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär.

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Dopets gåva Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Kära föräldrar Sällan känns livet så stort

Läs mer

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever.

1. För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. 1 Tessalonikerbrevet 4 (4:1 12) Ett liv i helgelse 1 För övrigt, bröder, ni har lärt av oss hur ni skall leva för att behaga Gud, och det är ju så ni lever. Nu ber och uppmanar vi er i Herren Jesus att

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

Den helige Ande. Vem är den helige Ande? Han är Gud. Han är en del av treenigheten Fadern, Sonen (Jesus) och den helige Ande.

Den helige Ande. Vem är den helige Ande? Han är Gud. Han är en del av treenigheten Fadern, Sonen (Jesus) och den helige Ande. Den helige Ande Luk 11:9 13 Jag säger er: Be och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er. Ty var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld. En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner

Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld. En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner Gör mitt hjärta brinnande av Din kärleks eld En vandring i kyrkorummet med Birgittas böner Heliga Birgitta helgon, människa och förebild Ett helgon har varit en vanlig människa som du och jag. En människa

Läs mer

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32).

Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria (Joh 8:31 32). Inledning Vår Frälsare Jesus Kristus, som skaffat fram en fullkomlig förlåtelse åt hela världen (Rom 5:18) säger: Amen säger jag er: Allt vad ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt vad

Läs mer

Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20

Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20 Predikan Påskdagen i Tannefors kyrka Temat är Kristus är uppstånden Texten är hämtad från Matteus evangelium kap 28 vers 1-20 1Efter sabbaten, i gryningen den första veckodagen, kom Maria från Magdala

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Bibeln berättar. Lukas berättar om den sista måltiden:

Bibeln berättar. Lukas berättar om den sista måltiden: Måltiden När han sedan låg till bords med dem tog han brödet, läste tackbönen, bröt det och gav åt dem. Då öppnades deras ögon och de kände igen honom, men han försvann ur deras åsyn. Måltiden 85 86 Steg

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning

Pilgrimsmässa A. Inledningsord. Pax et bonum/frid och allt gott! Psalm. Psaltarläsning ilgrimsmässa Inledningsord ax et bonum/rid och allt gott! ax et bonum/frid och allt gott! saltarläsning åt oss be i aderns och Sonens och den heliga ndens namn. men. Herren är min herde, ingenting skall

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling

Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING. Vigselgudstjänst. i Grytnäs församling Vigselgudstjänst GRYTNÄS FÖRSAMLING Vigselgudstjänst i Grytnäs församling Några ord på vägen Vi gläds mer er i era vigselplaner och vi tycker det är särskilt roligt att ni planerar att gifta er i Grytnäs

Läs mer

Mässa i julnatten. Beredelse. Psalm T.ex. psb 16. Psalmen kan ersättas av stilla meditation.

Mässa i julnatten. Beredelse. Psalm T.ex. psb 16. Psalmen kan ersättas av stilla meditation. Mässa i julnatten Beredelse Psalm T.ex. psb 16. Psalmen kan ersättas av stilla meditation. Beredelseord Kan sammanställas fritt. Alternativa beredelseord s. 278. Kära kristna! Vår rälsare har öppnat vägen

Läs mer

PÅSK PÅ PLATS I JERUSALEM

PÅSK PÅ PLATS I JERUSALEM PÅSK PÅ PLATS I JERUSALEM Stora rådet förhörde Jesus vid tempelplatsen Bilden är tagen vid Herodes palats där Pilatus förhörde Jesus Golgata Graven Templet Betfage Getsemane övre salen 1 Palmsöndagen började

Läs mer

Sångpostillan - Sexagesima

Sångpostillan - Sexagesima Sångpostillan - Sexagesima Bidrag från Bengt Pleijel 2008-11-20 Senast uppdaterad 2014-02-16 SexagesimaellerReformationsdagen Det levande Ordet Tredje årgångens läsningar: GT-text: Jeremia 23:23-29 Epistel:

Läs mer

Kiwiböckerna metod och begrepp

Kiwiböckerna metod och begrepp Kiwiböckerna metod och begrepp kiwiböckerna nyckeln till livslångt lärande Läsa för, tillsammans med och självständigt. Grunden för läsinlärning är att läsa för barnet, tillsammans med barnet och vara

Läs mer

Sång. Guds ord Här läses bibeltexten som användes vid samlingens början. Stillhet. Bön Här används samlingens inledningsbön igen.

Sång. Guds ord Här läses bibeltexten som användes vid samlingens början. Stillhet. Bön Här används samlingens inledningsbön igen. Spår Aftonbön Ingång Ledare Kom till oss ikväll, vår Gud. Kom till oss med ljus. Ledare Tala till oss ikväll, vår Gud. Visa oss din sanning. Ledare Bli kvar hos oss ikväll, vår Gud. Bli kvar hos oss med

Läs mer

2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelsen och växelhälsningen kan läsas eller sjungas. Melodier s. 395.

2. Inledande välsignelse och växelhälsning. Välsignelsen och växelhälsningen kan läsas eller sjungas. Melodier s. 395. A. Vigsel Ett villkor för vigsel är att man har intyg över hindersprövning. Detta intyg får utfärdas tidigast den sjunde dagen från det hindersprövningen begärdes och är i kraft i fyra månader. De som

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad.

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. Predikotext: Joh 1:1-14 Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. PS 127:2 Jesu födelse omges av mycket

Läs mer

Tro en vardagsförmiddag- 10:27

Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Tro en vardagsförmiddag- 10:27 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167 14 Bromma 2 INNEHÅLL Ett litet förtydligande... 4 Att använda materialet...

Läs mer

PilgrimsBarn. en manual för mässa

PilgrimsBarn. en manual för mässa PilgrimsBarn en manual för mässa 2 Inledning Mässan är inspirerad av en berättarmetod som heter Godly play. Manualen är till för ledaren och delas inte ut till deltagarna. Det är viktigt att öva ordentligt

Läs mer

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273)

FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) FÖRLÅTA I HERRENS NAMN En predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 8: 1-20; AC 7273) Inte heller jag dömer dig. Gå, och synda inte mer! (Joh 8:11) Det kommer ett starkt budskap från vår Herre

Läs mer

Mässa 3. I Inledning. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning Välsignelsen och växelhälsningen kan läsas eller sjungas.

Mässa 3. I Inledning. 2. Inledande välsignelse och växelhälsning Välsignelsen och växelhälsningen kan läsas eller sjungas. I Inledning Mässa 3 1. Ingångspsalm Psalmen kan ersättas av psaltarpsalm, körsång eller instrumentalmusik. Under musiken kan man ha ingångsprocession, varvid församlingen står. 2. Inledande välsignelse

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Fly inte din verklighet

Fly inte din verklighet Fly inte din verklighet Av: Johannes Djerf Just nu, över hela vår jord så är människor på flykt. Man räknar med att ca 50 miljoner människor runt om i världen har lämnat sina hem pågrund av fattigdom,

Läs mer

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan?

Och alla dessa frågor bottnar i den här, grundläggande frågan: Vad är en församling? Hur ofta försöker vi att formulera ett svar på den frågan? Predikan Rönnekyrkan 26 januari 2014: Årshögtid Tema: Vad är en församling? Introduktion: Vad är en församling? Många här har levt med en församling i många år, i stort sett hela livet. Några har varit

Läs mer

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN

SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN SÅ ÄLSKADE GUD VÄRLDEN FJÄRDE SÖNDAGEN I FASTAN (ÅRGÅNG B) 15 MARS 2015 Tidsram: 20-25 minuter. Joh 3:14-21 Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som

Läs mer

Morgonbön. (Laudes) så att min mun kan förkun - na ditt lov. Gud, kom till min rädd - ning. Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden,

Morgonbön. (Laudes) så att min mun kan förkun - na ditt lov. Gud, kom till min rädd - ning. Ära vare Fadern och Sonen och den heliga Anden, Morgonbön (Laudes) 1. Inledning Inledningen kan föregås av psalm, sång eller instrumentalmusik. Halleluja utelämnas under fastetiden från och med askonsdagen. + Herre, öppna mi - na läp - par, så att min

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer

Bibeln i korthet. Christian Mölks Bibelkommentarer Bibeln i korthet Christian Mölks Bibelkommentarer Gud är evig och har alltid funnits i Fadern, Sonen och den helige Ande. Vid en väl vald tidpunkt valde Gud att ur intet skapa universum och alla levande

Läs mer

37 sånger med rörelser och lekar för små barn

37 sånger med rörelser och lekar för små barn 37 sånger med rörelser och lekar för små barn T. + M.: Zandra Adolfsson Refr.: B Vi bygger en båt. En jät te båt, för Gud har har Dm7 G7 C /A sagt att det det ska skall reg-na na, som en flod, en båt.

Läs mer

Spår Sjätte samlingen Vägval

Spår Sjätte samlingen Vägval Inledande bön Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du alltid söker efter oss. I skapelsen ser vi spår av din kärlek; kom och befria oss från allt som hindrar vårt gensvar på din godhet. Herre Jesus Kristus,

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

Välsignelse över registrerat partnerskap. Förslag till ordning för. Remissversion

Välsignelse över registrerat partnerskap. Förslag till ordning för. Remissversion SVENSKA KYRKAN 06-03-09 Kyrkokansliet Planeringsavdelningen samt ärkebiskopens kansli Förslag till ordning för Välsignelse över registrerat partnerskap Remissversion Innehåll Välsignelse över registrerat

Läs mer

Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser.

Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser. Lev värdigt evangeliet med Jesus som förebild. Bibeltext: Fil 1:12-2:18 Från vers 12 till 26 i första kapitlet handlar Filipperbrevet om vad Paulus fångenskap har fått för konsekvenser. Han nämner några

Läs mer

Tauhid för Barn (Nivå Ett) Kännedom om Allaah

Tauhid för Barn (Nivå Ett) Kännedom om Allaah Tauhid för Barn (Nivå Ett) Kännedom om Allaah Med speciella bidrag av barnen Laurie och Ashley Goodwin & deras mor Umm Ashley, Kanada, & min brorsdotter, Umm Aseel, och även ett tack till Umm Ahmed al-kanadiyyah

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Galaterbrevet Del 2) 1:7-15

Galaterbrevet Del 2) 1:7-15 Galaterbrevet Del 2) 1:7-15 Undervisning: Chuck Smith Däremot är det några som skapar förvirring bland er och vill förvränga Kristi evangelium. (Gal 1:7) Det finns fortfarande personer idag som förvanskar

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Bön och bibelläsning sommaren 2016 Kyrkan vid Brommaplan. Vi läser Första Mosebok

Bön och bibelläsning sommaren 2016 Kyrkan vid Brommaplan. Vi läser Första Mosebok Bön och bibelläsning sommaren 2016 Kyrkan vid Brommaplan Vi läser Första Mosebok 1 Välkommen till läsning av 1 Mosebok Varför ska jag läsa 1 Mosebok? Frågan är motiverad. Det finns mycket i boken som är

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan

Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Sångpostillan - Första söndagen i Fastan Bidrag från Bengt Pleijel 2009-02-17 Senast uppdaterad 2015-02-15 Bibelskolan.com Första söndagen i Fastan Invocavit Prövningens stund Låt oss be om nåden att med

Läs mer

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12

Söndagsskolan och LoveNepal. sid12 Söndagsskolan och LoveNepal sid12 1 2 Den Helige Ande - Vår Hjälpare Nu går jag till honom som har sänt mig, och ingen av er frågar mig: Vart går du? Men eftersom jag har sagt er detta, är era hjärtan

Läs mer

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3

Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 Huvud, axlar, knä och tå: daglig läsning vecka 3 - om trons olika dimensioner Steg i tro denna vecka Skriv under veckan ner på ett papper, som du delar in i fyra kolumner, när du upplever tron som huvud,

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion för Stora Lundby och Östad församlingar Antagen av kyrkoherde, Östads kyrkoråd och Kyrkofullmäktige i St Lundby på inrådan av församlingens kyrkoråd i oktober 2011. Portalparagraf

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

ANDRA KORINTIERBREVET valda texter

ANDRA KORINTIERBREVET valda texter ANDRA KORINTIERBREVET valda texter Husbykyrkan Lars Mörling 2011 KOMMENTARER AV TEXTER I ANDRA KORINTIERBREVET Det här är ett bibelsammanhang som Gud använt för att tala till mig om hjärtats inställning

Läs mer

2 Sönd i påsktiden, 1 årg Gå och fiska

2 Sönd i påsktiden, 1 årg Gå och fiska 2 Sönd i påsktiden, 1 årg Gå och fiska 10Men ni är mina vittnen, säger Herren, min tjänare, den som jag har utvalt, för att ni skall få insikt och tro mig, förstå att jag är Gud. Ingen gud har blivit till

Läs mer

Överlåten. Av: Johannes Djerf

Överlåten. Av: Johannes Djerf Överlåten Av: Johannes Djerf Inför dagens predikan så har det fastnat ett ord i mitt huvud, och det ordet är överlåtelse. Ett ord som jag dras emot, jag vill överlåta mig, jag vill ge allt till Gud. Alla

Läs mer

Palestina är judarnas heliga stad. Enligt judendomen så har Gud gett Palestina det heliga landet till dom.

Palestina är judarnas heliga stad. Enligt judendomen så har Gud gett Palestina det heliga landet till dom. Judendomen http://www.google.com/search? q=synagoga&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=x&ei=y18cu8djkane4qsr1od4dq& ved=0cakq_auoaq&biw=1280&bih=680 http://en.wikipedia.org/wiki/second_temple

Läs mer

Sönd f Domsöndagen 3 årg, "Det saliga skådandet", Kållereds kyrka 2011-11-13

Sönd f Domsöndagen 3 årg, Det saliga skådandet, Kållereds kyrka 2011-11-13 Sönd f Domsöndagen 3 årg, "Det saliga skådandet", Kållereds kyrka 2011-11-13 Den dagen, säger Herren Gud, låter jag solen gå ner vid middagstid och lägger jorden mörk på ljusa dagen. 10Jag vänder era fester

Läs mer

KONFIRMAND 2012/2013. Startsida

KONFIRMAND 2012/2013. Startsida KONFIRMAND 2012/2013 Startsida Nyfiken på livet? Konfirmand 2012-2013 i Björkekärrs, Härlanda, S:t Pauli och Örgryte församlingar Jag? Världen? Gud? Livet är fullt av frågor! Kyrkan? Jesus? Döden? Meningen

Läs mer

Jesus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden! Så ljuder den första kristna trosbekännelsen, så ljuder den kristna trons kärna.

Jesus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden! Så ljuder den första kristna trosbekännelsen, så ljuder den kristna trons kärna. Jesus är uppstånden! Ja, Han är sannerligen uppstånden! Så ljuder den första kristna trosbekännelsen, så ljuder den kristna trons kärna. I tre korta ord summeras det som skiljer kristendomen från judendomen

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras. Vigselgudstjänst Den ordning som finns här är en grundritual. Vid läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnen/namnet. Inledningsmusik - Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN 5. SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (17 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 8: 1-11

ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN 5. SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (17 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 8: 1-11 5. SÖNDAGEN I FASTAN (ÅR C) (17 MARS 2013) Tidsram: 20-25 minuter. Joh 8: 1-11 ÄKTENSKAPSBRYTERSKAN Äktenskapsbryterskan Alla gick hem, var och en till sitt, men Jesus gick till Olivberget. Tidigt på morgonen

Läs mer

GUDS LOV ORTODOX BÖNBOK. Andra provöversättningen * Översatt och sammanställd av David Heith-Stade

GUDS LOV ORTODOX BÖNBOK. Andra provöversättningen * Översatt och sammanställd av David Heith-Stade GUDS LOV ORTODOX BÖNBOK Andra provöversättningen * Översatt och sammanställd av David Heith-Stade Uppsala 2007 ÖVERSÄTTARENS FÖRORD Denna bönbok är främst sammanställd och översatt från Proseuchetarion

Läs mer

Predikan, hållen i Korskyrkan, Borås, söndagen den 13 januari 2008. Tema: Ett bönens hus - sann bön är en relation Av Micael Nilsson

Predikan, hållen i Korskyrkan, Borås, söndagen den 13 januari 2008. Tema: Ett bönens hus - sann bön är en relation Av Micael Nilsson Predikan, hållen i Korskyrkan, Borås, söndagen den 13 januari 2008. Tema: Ett bönens hus - sann bön är en relation Av Micael Nilsson Frågan kommer i ett förtroligt samtal mellan Jesus och lärjungarna.

Läs mer

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre.

Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. Rörelse ger dig mer energi, och du sover bättre. 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! 1177.se Satsa hjärtligt på din hälsa! Det är bra för både hjärta och hjärna - ja, för hela kroppen och själen - att

Läs mer

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud.

Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig och dödlig människa, en varelse skapad av Gud. En god och nyttig undervisning för alla kristna människor, inte endast för barn och ungdomar, utan i hög grad även nyttig för de gamla, sammanställd som frågor och svar. Fråga: Vad är du? Svar: En förnuftig

Läs mer

Jag inleder med att läsa en liten berättelse

Jag inleder med att läsa en liten berättelse GUD ÄR NÄRMARE ÄN DU TROR Predikotema våren 2007 Korskyrkan Borås den 4 mars 2007, av Micael Nilsson Söndagens tema: När man tappat bort det viktigaste Jag inleder med att läsa en liten berättelse Det

Läs mer

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS

HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS 28 SÖNDAGEN UNDER ÅRET (ÅR C) (13 OKTOBER 2013) HERRE, VI VILL TACKA DIG! TIO SPETÄLSKA BOTAS Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 17: 11-19 Tio spetälska botas Under sin vandring mot Jerusalem följde han gränsen

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1.

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren 2012. Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum VER 1. Barn & Familj Våren 2012 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING VER 1.0 ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Vi träffas

Läs mer

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM?

OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? OM GUD FINNS, VAD SKULLE DU FRÅGA HONOM? Pingstkyrkan i Södertälje presenterar: Kan man vara kristen? - en predikoserie om grunderna i kristen tro VI TÄNKTE UTFORSKA LIVETS MENING TA CHANSEN GRUNDKURS

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer