Sjöbo-Knäppan 20 år En historisk tillbakablick om Sjöbo-Knäppans naturreservat som fyller 20 år 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjöbo-Knäppan 20 år En historisk tillbakablick om Sjöbo-Knäppans naturreservat som fyller 20 år 2015"

Transkript

1 Sjöbo-Knäppan 20 år En historisk tillbakablick om Sjöbo-Knäppans naturreservat som fyller 20 år 2015

2 Charlottenborgs ägor med nuvarande Sjöbo-Knäppans naturreservat vid Borens strand. Häradskartan Den röda linjen på kartan visar ungefär hur naturreservatsgränsen går idag. Sjöbo-knäppan naturreservat 20 år! 2015 är det 20 år sedan Sjöbo-Knäppan blev naturreservat. Detta vill vi uppmärksamma genom att ge ut en särskild broschyr om naturreservatets historik. Reservatet bildades 1995 av Motala kommun. Anledningen var att området är hem åt skyddsvärda växt- och djurarter samt rymmer hela biotoper som är hotade i form av sumpskog och extremrikkärr. Området är också mycket värdefullt för det rörliga friluftslivet. Kommunen vill erbjuda en vacker och spännande natur med möjlighet till både vardagligt friluftsliv och unika naturupplevelser. Därför hoppas vi att den här broschyren kan ge en inblick i hur kommunenen arbetar med förvaltningen av naturreservat, samt ge inspiration till att besöka naturreservatet och upptäcka mera på egen hand. Välkommen ut i naturen önskar, Henrik Sandberg Kommunekolog Motala kommun

3 Lämningar från förhistorisk tid Områdets historia börjar för länge sedan. I naturreservatet finns lämningar från förhistorisk tid. I västra delen finns bl.a. två välbevarade fångstgropar som kan vara år gamla. Fångstgroparna skulle i så fall vara från stenåldern. Fångsgropar användes ända fram till 1864 då de förbjöds. Fångstgroparna utnyttjades för att fånga älg, vildren och varg samt i mindre utsträckning för björn och räv. Det stadgades i de medeltida landslagarna att man skulle hålla fångstgropar för varg. Groparna är ca 3-4 m i diameter och omkring 2,5 m djupa. De anlades ofta i långa rader och bildade system som kunde vara flera hundra meter långa. Systemen spärrade viktiga viltstråk. Fångstgropen kunde även placeras ensam och kompletterades med ett fållsystem som gjorde att viltet tvingades mot gropen. Groparna doldes av ett icke bärande tak av grenar och mossa. Det finns omkring registrerade fångstgropar i Sverige. De flesta har hittats i norra delen av landet. Resterna av en fångstgrop i naturreservatet som hålls öppen genom årlig gräsröjning En lång historia av ett rikt kulturlandskap Historien för Sjöbo-Knäppan som vi känner det idag börjar på 1600-talet. Området tillhörde gården Charlottenborg, som bildades 1662 genom en sammanslagning av tre äldre gårdar. Dessa var Torpa, Kråksten och Vräknebo. I naturreservatets centrala delar kan man se lämningar från Torpa gård. Kråksten låg sydväst om reservatet vid Textilvägen, och Vräknebo låg där Charlottenborgs slott ligger idag. C F Broocman skrev 1760 att Charlottenborg var en stor och välmående gård. Det som idag är Sjöbo-Knäppan var rik ängs- och betesmark. De norra delarna, det vill säga området kring Sjöbo och norrut mot Rävabacken, var glest trädbevuxen ängsmark. Där bedrevs det slåtter. En del av marken användes som beteshage. Odlingsmark fanns insprängd särskilt mot den forna gränsen mellan Kråkstensängen i norr och Torpaängen. Den sydligaste delen av Sjöbo-Knäppan var slåtteräng. Här växer i dag alsumpskog.

4 Både nu och då var Gröna plan ett populärt utflytsmål för Motalaborna Kulturlandskapet står tillbaka men området blir viktigare som rekreationsområde Redan på 1800-talet var bad- och friluftsplatsen Gröna plan ett populärt tillhåll för Motala Verkstads Arbetareförening som bildades Under och 1930-talen hade Motala Verkstads och Klädesfabrikens anställda picknick här på sommarsöndagarna. På 1920-talet bedrevs modern konfirmandundervisning vid Gröna plan. Prästen Hjalmar Wasser samlade sina konfirmander här för bollspel och lekar samt bjöd på saft, bullar och konfirmandundervisning. Den södra delen av Sjöbo-Knäppan började efterhand växa igen. Igenväxningen av hela området tog ytterligare fart när Charlottenborg upphörde med djurhållningen i början av 1960-talet. Jämför man flygfotona över området från olika år kan man se hur kraftig igenväxningen var mellan åren 1945 och Den röda linjen på flygfotona till höger visar ungefär hur reservatsgränsen går idag.

5

6 Järnvägen från gamla Motala Verkstad gick via slaggbron över till Rävabacken. Sista turen med slagg från gamla Motala Verkstad till deponin på Rävabacken gick 1961 Motala Verkstads verksamhet på Verkstadsön i Motala har gett upphov till tre avfallsupplag/ slaggtippar på tre platser i anslutning till Motala tätort. Verksamheten bedrevs under perioden Slagg är en restprodukt från framställning av olika metaller. Det innehåller olika föroreningar som kan vara skadliga för miljön. En av platserna som användes som deponi för slagg var Rävabacken strax utanför naturreservatet Sjöbo-Knäppan. Hit kördes slagg från verkstaden med järnvägsvagnar över slaggbron och dumpades på Rävabacken vid Borens strand. Detta pågick ända fram till Deponin har inte sluttäckts. Även om området idag till stor del är bevuxen med vegetation ligger på många håll slaggklumpar, restmaterial från järnvägen och annat skräp kvar sedan den här tiden. Kommunen har i en rapport från 2004 studerat effekterna från Motala verkstads slaggtippar. Vid Rävabacken bedömer kommunen att finns risk för allmänheten att komma i kontakt med slagget som på sina håll ligger exponerat.

7 Under 1990-talet återinfördes fårbete i naturreservatet Naturreservatet bildas och det gamla kulturlandskapet återskapas Trots den sedan länge upphörda hävden hade Sjöbo-Knäppan ändå höga natur- och kulturvärden. Området avsattes som fågelskyddsområde Biologen Sören Pettersson och Motala Biologiska Förening tog tidigt initiativ till att Sjöbo-Knäppan skulle skyddas som naturreservat. Motala Biologiska Förening kunde fastställa värdena genom de inventeringar av floran och fågellivet som föreningen gjorde. Den botaniska inventeringen gjordes eftersom det 1976 fanns planer på att bygga en stor idrottsplats vid Sjöbo- Knäppan. Kommunala naturvårdsrådet initierade 1990 att ett kommunalt naturreservat skulle bildas. Sören Pettersson fick samma år i uppdrag att göra ett förslag till skötselplan. Där står att Sjöbo-Knäppan är ett unikt område som hyser skyddsvärda växt- och djurarter samt rymmer hela biotoper som är hotade i form av sumpskog och extremrikkärr. Kommunfullmäktige beslutade i november 1993 att Sjöbo-Knäppan bör avsättas som naturreservat. Naturreservatet fick sitt namn efter de två torpen Sjöbo och Knäppan som finns i området. Länsstyrelsen godkände att Miljöoch hälsoskyddsnämnden fick ta det slutgiltiga beslutet den 10 oktober Kompletterande inventeringar gjordes inför beslutet. Bland annat inventerades skalbaggar och vegetationen.

8 Naturvårdshuggning, Hulthagekärret Ängsnycklar, Hulthagekärret Återskapande av det gamla kulturlandskapet När Sjöbo-Knäppan blev naturreservat fastställedes också en skötselplan för området med målet att återskapa det gamla kulturlandskapet. Kommunen öppnade upp delar av de igenväxta hagmarkerna. Områden som tidigare varit betesmark stängslades in och fårbete infördes åter igen. Inom vissa områden avverkades en del träd där de växte för tätt. Naturreservatets yta är ca 40 hektar. Området kunde ha blivit ändå lite större i den sydöstra delen men den dåvarande fastighetsägaren motsatte sig att det bildades ett reservat. De vandringsstigar som finns i området skyltades och en informationstavla togs fram för reservatet. Att området nu hålls öppet med hjälp av bete och slåtter gynnar både den biologiska mångfalden samtidigt som det blir trevligt för besökare att röra sig i området. Området sköts idag med bete och slåtter enligt skötselplanen. Vissa områden i naturreservatet lämnas dock helt orörda eftersom dessa områden hade hunnit få höga naturvärden tack vare att de har lämnats orörda under en längre tid. Detta gäller t.ex. alsumpskogen och delar av ädellövskogen. Detta bidrar till att Sjöbo-Knäppan har ett mycket rikt fågelliv.

9 Lieslåtter i Hulthagekärret Hulthagekärret I östra delen av naturreservatet ligger extremrikkärret Hulthagekärret med sin rika orkidéflora. Det kalkrika grundvattnet som sipprar fram gör att de sällsynta och vackra orkidéerna trivs att växa just här. Kärret har liksom omgivande marker nyttjats för bete eller slåtter ända fram till mitten av Manuell borthuggning av stubbar talet. Efter att hävden upphörde började kärret sakta att växa igen. Orkidéerna och de andra kalkkärrsarterna riskerade att försvinna helt. För att bevara denna hotade naturtyp har restaureringsarbeten genomförts i omgångar sedan 1970-talet. Detta innebär röjning av sly och vass samt trädgallring för att sakta öppna upp kärrytan igen. Efterföljande skötsel med slåtter är nödvändig. Arbetsinsatserna var dock för små och det tuviga och blöta kärret är svårt och arbetsamt att sköta gjordes en omfattande restaurering då delar av kärret tuvfrästes med maskin för att underlätta framtida slåtter. Sedan 2011 sköts kärret nu med årlig lieslåtter av företaget Slåttergubben på uppdrag av kommunen. Slåttergubben är proffs på lieslåtter och sköter om ängen på gammeldags vis. Förutom att slå med lie tar de bort gamla stubbar, stora tuvor och bränner delar av kärret på våren. Allt för att underlätta arbetet med lien.

10 Övre vänster bild: Torpet Sjöbo. Nedre vänster bild: Utsiktsplattformen som byggdes Höger bild: Skyltad vandringsstig och stätta över fårstängsel i reservatet. Utveckling av rekreation och friluftsliv De senaste åren har kommunen satsat på att utveckla tätortsnära natur och friluftsområden för såväl Motalaborna som för den biologiska mångfalden. Så även i Sjöbo-Knäppans naturreservat. Nya skyltar, en ny grillplats, en ny tillgänglighetsanpassad toalett och en ny utsiktsplattform vid Borens strand är några exempel på nyheter i reservatet de senaste åren. Sedan tidigare finns det ett fågeltorn i den östra delen av reservatet, samt en spång som leder besökarna torrskodda genom alsumpskogen från reservatsparkeringen till kalkkärret. Vid torpet Sjöbo som ligger mitt i reservatet bedriver kommunen sedan många år grön rehabiliteringsverksamhet. Här finns en fin trädgård, växthus och örtagård som deltagarna i rehabiliteringsprojektet tar hand om. Personerna i arbetslagen som håller till vid torpet har även hjälpt till i arbetet med att restaurera de igenväxta hagmarkerna runt omkring Sjöbo. En av de bästa tiderna att besöka reservatet är under våren då blomsterprakten är som störst. Då kan man t.ex. njuta av blåsippor, vitsippor, svalört och lungört samtidigt som man hör de nyanlända flyttfåglarnas sång i den lummiga lövskogen. Passa gärna på att skriva i gästboken som ligger i lådan på utsiktsplattformen och berätta om vad du upplevt!

11 Informationstavla som presenterar kalkkärrets flora i Hulthagekärret. Mer information om Sjöbo-Knäppans naturreservat Vill du veta mer om Sjöbo-Knäppans naturreservat eller om Motala kommuns natur finns det mer information att hitta här: Naturreservat i Motala kommun: Motala kommuns Naturvårdsprogram: Reservatsfolder som finns på Turistbyrån, reservatsparkeringen, kommunhuset samt i digital form på Boken Guide till naturen i Motala från 2003 som finns att hämta gratis på Turistbyrån eller på kommunhuset Motalas Naturkarta som finns som webbsida och som app. till smartphone och androidtelefon: För frågor eller ytterligare information gå gärna in på eller kontakta kommunekologen, tel

12 Omslagsbild: Flugblomster, Hulthagekärret Foton: Motala kommun, Henrik Sandberg, Hilkka Kangas, Alf Johansson, Slåttergubben och Motala industrimuseum Flygfoton: Motala kommun Text: Benny Ekberg och Henrik Sandberg Läs mer om Motala verkstads historia på

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Naturen i Motala Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Värdefull natur i Motala I Motala kommun finner du många värdefulla naturområden. Här finns rika

Läs mer

Framlyftande av naturområden till Edward Wibecks minne

Framlyftande av naturområden till Edward Wibecks minne Rapport LONA-projekt Framlyftande av naturområden till Edward Wibecks minne - förslag på områden och åtgärder för dessa LUNDSBO BOKSKOG Skötselplan En skötselplan för bokskogen och del av omgivande mark

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

7.4.9 Veberöd, sydväst

7.4.9 Veberöd, sydväst 7 och analys Björkhage söder om Spången. 7.4.9 Veberöd, sydväst Naturförhållanden På Romeleåsens östsluttning väster om Veberöd finns ett varierat odlingslandskap med flera skogklädda bäckraviner som bryter

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15 Invigning av naturreservaten Vedåsa och Marsholm Samling Vedåsaguidning, Parkering 9 September 2012 Marsholms gård, Parkering Vägbeskrivning: Från väg 124 mellan Liatorp och Ljungby, sväng söderut mot

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Natura 2000- området på Utlängan, SE0410224, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Utlängan. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress:

Läs mer

Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE

Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE Bilaga 2 2012-06-21 Sida 1(8) Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för Torhamnaskär, Öppenskär och Äspeskär i Natura 2000-området Hästholmen-Öppenskär, SE0410099 i Karlskrona kommun Postadress:

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30, 214 Gäller fr o m 2014-11-27 Bildande av naturreservatet Lundsbo bokskog i Värnamo kommun Beslut Värnamo kommun förklarar med stöd

Läs mer

27. Medborgarförslag om skötselplan för Gränsö naturreservat svar Dnr 2013/

27. Medborgarförslag om skötselplan för Gränsö naturreservat svar Dnr 2013/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 32 (41) 2014-03-24 Ks 27. Medborgarförslag om skötselplan för Gränsö naturreservat svar Dnr 2013/529-109 Björn Lansman, Västervik har 17 november 2013 väckt ett medborgarförslag

Läs mer

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden

Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Verkeåns dalgång, SE0420075, delområde Brösarps backar i Simrishamns kommun. Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning

Läs mer

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun.

Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. 2012-09-10 1 (6) Restaureringsplan för Björnön och Dragsö i Natura 2000-området Stora Hammar-Varö-Lillö, i Karlskrona kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Björnön- Dragsö.

Läs mer

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA

JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA JÄVERÖN EN SKÄRGÅRDSPÄRLA OM JÄVERÖN Jäverön, som är en 900 hektar stor ö i Vänern, ligger cirka 1 mil öster om Karlstad. Ön är till största del bevuxen med barrskog men här finns även sand- och klippstränder,

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Backåkra inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Bilaga 1 Översiktskarta över Natura 2000-området Sandhammaren-Kåseberga

Läs mer

7.5.4 Risen - Gräntinge

7.5.4 Risen - Gräntinge 7 och analys Fäladsmarken på Risen 7.5.4 Risen - Gräntinge Naturförhållanden Söder om Genarp ligger ett större skogs- och fäladslandskap som är avsatt som naturreservat för sina höga naturvärden och betydelse

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG 1. HÄR BÖRJAR SKOGSSTIGEN! När du vandrar längs Skogsstigen följer du en orangemarkerad slinga som är 2.5 km lång. På illustrerade skyltar berättar vi om skogsskötsel och naturvård

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

NATURRESERVATET GRÖNA MAD I FALKÖPINGS KOMMUN

NATURRESERVATET GRÖNA MAD I FALKÖPINGS KOMMUN NATURRESERVATET GRÖNA MAD I FALKÖPINGS KOMMUN Reservatets namn: Kommun: Socken: Läge: Kartor: Areal: Fastighet: Markägare: Förvaltare: Gröna Mad Falköping Falköping och Marka Reservatet ligger i de östliga

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Naturvårdande jordbruk/utvald miljö i Ammarnäs Journalnummer:

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE0 0420137 i Kristianstad kommun Öppen glänta med bar sand i varmt söderläge inne i de trädklädda sanddynerna. Foto: Johanna Ragnarsson. Bilaga 1

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun.

Restaureringsplan för Kalvö i Natura området Sonekulla, Ronneby kommun. 2011-12-14 1 (5) Restaureringsplan för Kalvö i Natura 2000- området Sonekulla, Ronneby kommun. Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Kalvö. Postadress Besöksadress Telefon/Telefax

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

Angarnssjöängen är känd som länets främsta fågelsjö. Totalt har 230 arter observerats

Angarnssjöängen är känd som länets främsta fågelsjö. Totalt har 230 arter observerats 6:1 6. Naturvård 6.1 Långsiktigt hållbar utveckling Kartlägga och bevara skogar av högsta naturvärde, främst vissa äldre naturskogar, ädellövskogar och sumpskogar Bevara värdefulla våtmarker Bevara odikade

Läs mer

Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE , i Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE , i Karlskrona kommun 2012-09-18 Sida 1(6) Restaureringsplan för Järkö i Natura 2000-området Järkö, SE0410098, i Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Järkö. Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA

GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA GÖTEBORGSUDDEN ANPASSAD VÄNERNATUR FÖR ALLA OM GÖTEBORGSUDDEN Göteborgsudden är en av få obebyggda Väneruddar på cykelavstånd från Karlstads centrum. Här finns härliga klippstränder med utsikt mot Vänerskärgården

Läs mer

Yttrande över förslag till vindbruksplan för Bengtsfors kommun

Yttrande över förslag till vindbruksplan för Bengtsfors kommun Yttrande över förslag till vindbruksplan för Bengtsfors kommun Tillsammans med mina syskon och min mor är jag ägare till gården Skärbo, ensligt belägen i det höjdparti som reser sig öster om Laxsjön. Gården

Läs mer

Ö versiktsplan Kommentarer till Hörby kommuns nya översiktsplan

Ö versiktsplan Kommentarer till Hörby kommuns nya översiktsplan Ö versiktsplan 2013 Kommentarer till Hörby kommuns nya översiktsplan Mellanbygdens kvalitéer saknar motstycke i norra Europa. Med en levande landsbygd, tysta områden, vild natur, unika kulturmiljöer och

Läs mer

SMART LANDSBYGD. Kurser våren Uppdaterade datum

SMART LANDSBYGD. Kurser våren Uppdaterade datum Kurser våren 2017 Uppdaterade datum Naturbetesmarker Naturbetesmarkerna är en av de mest artrika miljöer vi kan hitta på våra breddgrader. Man skulle nästan kunna säga att det är det är en djungel beträffande

Läs mer

RAPPORT 2008/12 ÄLVÄNGSSKÖTSEL samt inventering av urskogslöpare Platynus longiventris i naturreservatet Bredforsen, Uppsala län.

RAPPORT 2008/12 ÄLVÄNGSSKÖTSEL samt inventering av urskogslöpare Platynus longiventris i naturreservatet Bredforsen, Uppsala län. RAPPORT 2008/12 ÄLVÄNGSSKÖTSEL samt inventering av urskogslöpare Platynus longiventris i naturreservatet Bredforsen, Uppsala län Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson KARTOR Pers Stolpe Lantmäteriet 2008,

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Sjösakärren SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Sjösakärren SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-6516-2015 Ändringshistoria Datum Version Ändrad av Ändringar 2014-03-14 1 Hans Sandberg Skapat dokument 2015-08-12 1.1 Mari Nilsson Div redigeringar Ny logga Kartor 2015-11-19

Läs mer

Riktlinjer för kommunens skogsinnehav. Motala kommun

Riktlinjer för kommunens skogsinnehav. Motala kommun Riktlinjer för kommunens skogsinnehav Motala kommun Beslutsinstans: Tekniska nämnden Diarienummer: 14/TN 0034 Datum: 2016-04-13 Paragraf: 40 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2016-04-13 Diarienummer:

Läs mer

Friställning av skyddsvärda träd 2017

Friställning av skyddsvärda träd 2017 Naturcentrum / Naturvård Rapport 2017-11-29 Friställning av skyddsvärda träd 2017 Redovisning av utförda åtgärder Mikael Lindén Naturvård & reservatsförvaltning Naturcentrum Telefon (direkt): 0852302520

Läs mer

Långvråns Naturreservat

Långvråns Naturreservat Långvråns Naturreservat Skötselplan Upprättad 1991 Skogsvårdsstyrelsen i Östergötlands län INNEHÅLLSFÖRTECKNING I ALLMÄN BESKRIVNING...5 1. ADMINISTRATIVA DATA...5 2. ÖVERSIKTEIG BESKRIVNING AV BEFINTLIGA

Läs mer

9. Naturmiljöer och biologisk mångfald

9. Naturmiljöer och biologisk mångfald 9. Natur och gröna frågor kan ses ur flera perspektiv. Detta kapitel behandlar naturvärden utifrån perspektivet biologisk mångfald och förutsättningarna för denna. Naturvärden utifrån ett rekreativt perspektiv

Läs mer

Lustigkulle domänreservat

Lustigkulle domänreservat Lustigkulle domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR LUSTIGKULLE DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska göras senast om

Läs mer

Fotodokumentation trädröjning vid banvall och i norra Älvsjöskongen

Fotodokumentation trädröjning vid banvall och i norra Älvsjöskongen 2016-03-12 Fotodokumentation trädröjning vid banvall och i norra Älvsjöskongen Foton har sammanställts från fältbesök 2016-02-26 då Stockholms Naturskyddsförening besökte en träd- och buskröjning i Älvsjö

Läs mer

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn.

Remissvar angående förslag till naturreservat för Kyrkhamn. Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-08-13 Handläggare Klara Johansson Telefon: 08-50831732 Barbro Århem Telefon: 08-50831566 Till Kulturnämnden 2014-08-26 Nr 16 Remissvar angående

Läs mer

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3

RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27. Postadress: 402 22 Göteborg Adress: Skansgatan 3 RESTAURERINGSPLAN Prästgårdskilens naturreservat RESTAURERINGSRÅDGIVNING DATUM: 2009-02-27 Brukare: Västkuststiftelsen Rådgivare: Therese Lundell Adress: Box 5073 Länsstyrelsen Västra Götaland Postadress:

Läs mer

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011

Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011 Samarbetsprojekt Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen RAPPORT 2011/7 DELRAPPORT 4 Naturmiljöer vid nedre Dalälven 2011 Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson FOTO FRAMSIDA Landkvarn, naturreservatet Bredforsen.

Läs mer

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Skedeås (tidigare namn Skedemosse), SE0330104, Mörbylånga kommun, Kalmar län Bild från områdets södra delområde som betas

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsen i Kalmar läns förslag till bildande av naturreservat Värnanäs

Yttrande över Länsstyrelsen i Kalmar läns förslag till bildande av naturreservat Värnanäs TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2017-03-21 KS 2017/0227 50044 Kommunstyrelsen Yttrande över Länsstyrelsen i Kalmar läns förslag till bildande av naturreservat Värnanäs

Läs mer

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat.

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Mina damer och herrar Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Se så vackert här är.. På de branta sluttningarna växer ädellövskog med en fantastisk blomning av ramslök

Läs mer

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken FÖRSLAG TILL BESLUT 1 (6) Datum Vår beteckning 2009-06-02 2009-001066 Handläggare: Peter Klintberg Tel: 0226-645047 E-post: peter.klintberg@avesta.se Er beteckning Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Läs mer

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget

Restaureringsplan Projektområde 54, Lindänget RESTAURERINGSPLAN 1(3) 2012-02-16 D nr: Naturvårdsenheten Jens Montelius Risberg Direktnr 023-818 24 Faxnr 023-813 31 jens.montelius.risberg@lansstyrelsen.se Ansvarig för dokumentet: Datum Ändring Signatur

Läs mer

Bestorps naturreservat och friluftsområde

Bestorps naturreservat och friluftsområde Bestorps naturreservat och friluftsområde Bestorp har stora naturvärden Bestorp är beläget på Mössebergs sydsluttning och omfattar även en del av platån. Mösseberg är ett av Falbygdens mest markanta kambrosiluriska

Läs mer

Skogspolicy Finspångs kommun

Skogspolicy Finspångs kommun Skogspolicy Finspångs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-10-05 F I N S P Å N G S K O M M U N Skogspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN

DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN SAMARBETSPROJEKT Fortum Markets AB Upplandsstiftelsen DELRAPPORT 4 NATURMILJÖER VID NEDRE DALÄLVEN 2011 Pär Eriksson PRODUKTION Upplandsstiftelsen Telefon 018-611 62 71 www.upplandsstiftelsen.se Upplandsstiftelsen

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Sida 1 (13) Datum December 2017 Vår handläggare Sofia Peräläinen Kommunekolog Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Statliga bidrag till lokala och kommunala naturvårdsprojekt är medfinansiär för

Läs mer

Stöd till vattenåtgärder och naturvård

Stöd till vattenåtgärder och naturvård Stöd till vattenåtgärder och naturvård Stöd på Länsstyrelsen o Landsbygdsprogrammet o LOVA o LONA o SÅP Landsbygdsprogrammet LBP o Förbättrad vattenkvalitet t.ex. restaurering av vattendrag, biotopvård,

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län arbetsmaterial naturvärden och 2009 metodik Rikkärr för uppföljning av biologisk Älvkarleby mångfald kommun Pär Eriksson Jan-Olov och Frida Björklund, Hermanson

Läs mer

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kalmar län

Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kalmar län Resultat av regeringens miljö- och klimatsatsningar i Kalmar län Förord Regeringens miljö- och klimatpolitik grundar sig i principen att det ska vara lätt att göra rätt. Politiken formas för att göra det

Läs mer

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse Avtal 41-2018, Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse PU 55/18 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning Karta 1 Karta 2 Länsstyrelsen

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN BESLUT 2009-10-08 BILDANDE AV NATURRESERVATET BJURSÅS PRÄSTSKOG FALU KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar Falu Kommun det område som framgår av bifogad beslutskarta, bilaga

Läs mer

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit

Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit Strandängar i Södermanlands län inom Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 En redovisning av häckande strandängsfåglar före åtgärder. Rapportens innehåll De uppgifter om häckande fåglar som redovisas

Läs mer

Restaurering av Wikparken

Restaurering av Wikparken Restaurering av Wikparken Tommy Lennartsson, Centrum för Biologisk Mångfald & Upplandsstiftelsen Steg 1, markanvändningshistoria, och 2, fältinventeringar En historisk genomgång visar att Wik-områdets

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET DERBOL I ÖREBRO KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET DERBOL I ÖREBRO KOMMUN BESLUT BILDANDE AV NATURRESERVATET DERBOL I ÖREBRO KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken förklarar Örebro kommun det område som utmärkts på bifogad karta, som naturreservat. Reservatet har den

Läs mer

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat

Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat MÖLNDALS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1991-09-03 265 Dnr 89/205 235 Beslut att förklara Safjället i Mölndals kommun som naturreservat Safjällsområdet har länge utnyttjats som ett rekreaktionsområde av

Läs mer

Havängs Museiförening vill framföra följande synpunkter på, rubricerade förslag:

Havängs Museiförening vill framföra följande synpunkter på, rubricerade förslag: Till Länsstyrelsen i Skåne län, Miljöavdelningen 205 15 Malmö Förslag till bildande av naturreservatet Haväng och Vitemölla strandbackar i Simrishamns kommun. Havängs Museiförening vill framföra följande

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Norsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Norsholm inom projektet Life Bridging The Gap LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-10520-2017 Dossiénummer 0581-230-160 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-10-05 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Naturreservatet Rosfors bruk

Naturreservatet Rosfors bruk FÖR Naturreservatet Rosfors bruk Piteå kommun 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT OM PLANEN...2 2 RESERVATETS SYFTE...2 3 UPPGIFTER OM RESERVATET...2 4 RESERVATSBESKRIVNING...2 5 SKÖTSELOMRÅDEN...3 5.1

Läs mer

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun

Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun 1(6) Restaureringsplan för Vagnö i Natura 2000-området Tromtö-Almö, Karlskrona kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Vagnö Postadress: SE-371 86 KARLSKRONA Besöksadress: Ronnebygatan

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund

Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun. Foto: Boris Berglund Restaurering av miljö för hasselmus i Marks kommun Foto: Boris Berglund 1 Bakgrund och beskrivning av lokalen 2007 gjorde Boris Berglund en inventering av hasselmus i Marks kommun på uppdrag av miljökontoret.

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Syftet med naturreservatet

Syftet med naturreservatet 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för Arvaby naturreservat i Örebro kommun Kalkbarrskog. Foto: Tomas Gustavsson Skötselplanen upprättad 2016 av Åsa Forsberg. Fastställd

Läs mer

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25 Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 Skötselplan för naturområden Säljan Detaljplan för Säljan 4:1, 20:1, Sätra 40:1, 41:1, 43:1 m.fl. i Sandviken, Sandvikens kommun, Gävleborgs län Skötselområde 2

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

Naturreservatet Pipmossens domänreservat

Naturreservatet Pipmossens domänreservat Naturreservatet Pipmossens domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR PIPMOSSENS DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska

Läs mer

KF Ärende 44. Medborgarförslag om rekreationsområde "Lustighej"

KF Ärende 44. Medborgarförslag om rekreationsområde Lustighej KF Ärende 44 Medborgarförslag om rekreationsområde "Lustighej" Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-19 KS. 2018-00178 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE0330119, Borgholms kommun, Kalmar län Äldre vindpinade tallar som står som torrakor vid Byrums sandfält

Läs mer

Bildande av naturreservatet Uggleskogen i Perstorps kommun

Bildande av naturreservatet Uggleskogen i Perstorps kommun Bildande av naturreservatet Uggleskogen i Perstorps kommun Uppgifter om naturreservatet Namn Kommun Socken Gränser Uggleskogen Perstorp Perstorps socken Området är markerat med svart punktstreckad linje

Läs mer

Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga

Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga Stockholms Naturskyddsförening har här sammanställt en kortare rapport från ett fältbesök 5 april i Beckomberga. Den aktuella våtmarksängen

Läs mer

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala På Idön har kalkbarrskogen fått växa och falla lite som den vill. På marken ser man förra generationen av gran som nu är helt täckt av mossa. Betande djur gör att skogen blir lite mer öppen, men ändå behåller

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

T räd. Värdefulla. Anderstorp

T räd. Värdefulla. Anderstorp Ekekullen i Anderstorp är ett bra exempel på hur värdefulla träd ger karaktär och upplevelsevärden åt ett område i tätortsmiljö. Värdefulla T räd Anderstorp Inventerare : Hanna Torén, Biolog Värdefulla

Läs mer

Rikkärr 2015 i Älvkarleby kommun

Rikkärr 2015 i Älvkarleby kommun Rikkärr 2015 i Älvkarleby kommun Pär Eriksson Gulyxne Ambricka. Foto Pär Eriksson BAKGRUND Arbetet med rikkärr i Älvkarleby kommun har pågått i över tio år inom ramen för projektet Ekologisk landskapsplanering

Läs mer

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma

Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma Beslut naturreservatet Alkärret i Haboljung i Lomma kommun Data Områdets namn Alkärret i Haboljung Läge RT90 - E: 6176943, N: 1327233 Län Skåne län Kommun Lomma Församling/socken Lomma Berörda fastigheter

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER

STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER STABBY BACKE STABBYSKOGEN EN AV STADENS OASER INLANDSISEN HAR FORMAT TERRÄNGEN Fina slipade berghällar, många med isräfflor, vittnar om inlandsisens nötning på berggrunden för cirka 10 000 år sedan. När

Läs mer

Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura området Tromtö-Almö, SE i Ronneby kommun

Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura området Tromtö-Almö, SE i Ronneby kommun 1(5) Restaureringsplan för Arpö, Vagnö och Slädö inom naturreservatet Listerby skärgård i Natura 2000- området Tromtö-Almö, SE410042 i Ronneby kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde

Läs mer

Naturreservat i Örebro län

Naturreservat i Örebro län Naturreservat i Örebro län Välkommen till Hults till Hults naturreservat Strandvallarna som som finns finns i reservatet i har har avsatts avsatts av den av den sjunkande Ancylussjön för cirka för cirka

Läs mer

BMB Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora

BMB Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora BMB Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning Hällefors Lindesberg Ljusnarsberg Nora FÖRSLAG TILL BESLUT 2007-05-03 Dnr. 2007-M0037-13 Miljökontoret Ingrid Andrén Tfn. 0581-81138 ingrid.andren@lindesberg.se

Läs mer

Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt sammanställning

Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt sammanställning 1 ANSÖKAN 2012 Datum 2012-02-07 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Naturvårdsenheten 542 85 Mariestad Ansökan om bidrag för lokala naturvårdsprojekt sammanställning Samtliga ansökningsblanketter skickas

Läs mer

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar

BILAGOR A. Översiktskarta B. Avgränsning, information och anläggningar 1 (7) SKÖTSELPLAN FÖR NATURRESERVATET LUOBBALHEDEN Detta dokument är en bilaga till länsstyrelsens beslut om Naturreservatet Luobbalheden i Piteå kommun revidering av gräns och föreskrifter. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm

Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm 2015-12-20 1 Inledande inventering av planområde inom Viggbyholm På uppdrag av Reierstam arkitektur & projektutveckling AB har CONEC konsulterande ekologer

Läs mer

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772

Restaureringsplan för N2000-området Borg inom projektet Life Bridging The Gap, LIFE15 NAT/SE/000772 Dnr (anges vid skriftväxling) 512-11930-17 Dossiénummer 0581-230-161 Koppla till 512-382-17 Datum Version Ändrad av Ändringar 2017-11-14 1 Frida Nilsson Skapat dokument Restaureringsplan för N2000-området

Läs mer

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö

Munksjön-Rocksjön. Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Munksjön-Rocksjön Varierat fi ske i vildmark och stadsmiljö Rocksjön och Munksjön är två centralt belägna sjöar med goda fiskemöjligheter. Sjöarna tillhör de artrikaste i Jönköpings län och är kända för

Läs mer