Kursprogram våren 2010 Langbeck.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursprogram våren 2010 Langbeck.se"

Transkript

1 Kursprogram våren 2010 Langbeck.se Motorbåtsutbildningar

2

3 Langbeck.se har sitt ursprung i Sportbåtsskolan som drivs av Sportbåtsklubben, en av landets största racerbåtsklubbar. Sportbåtsskolan har under åren arrangerat förar-, skeppar- och motorkurser samt årliga föraroch navigationskurser som internat under ett veckoslut i maj. Internatkurserna genomfördes på ön Märsgarn i Hårsfjärden. Sporbåtsskolan har ordnat körteknikkurser som leder fram till Manöverintyg för högfartsbåt sedan år Dessa kurser genomförs som helgkurser men inte i internatsform. Sedan 2005 genomför Langbeck Racing HB alla utbildningar utom de som vänder sig till blivande tävlingsförare. Kurser ges såväl till fritidsbåtsfolk, som till dem som kör båt yrkesmässigt. Bland deltagarna vid yrkeskurserna finns testförare från Volvo-Penta, RIB-charterförare, Polisen, Sjöfartsverket och många fler. Företaget leds av Björn Langbeck. Björn är även skolchef i Sportbåtsskolan sedan över 20 år. Kurser för fritidsbåtförare Vi genomför dels kurser i körteknik, som leder fram till Manöverintyg för högfartsbåt enligt NFBs fordringar. Vi genomför också en kurs i högfartsnavigering. Kurser för yrkesbåtförare Vi genomför kurser i Handhavande av snabba fartyg (HSF). Efter godkänd kurs får du köra yrkesmässig trafik i över 35 knop. Vi är naturligtvis auktoriserade av Transportstyrelsen för att genomföra denna kurs. LANGBECK.SE arrangerar: 1 o 2 KÖRTEKNIK 8-9 och maj 3 KÖRTEKNIK FÖR TJEJER juni 4 HÖGFARTSNAVIGERING maj 5, 6, 7 HANDHAVANDE AV SNABBA FARTYG april och maj Vi tål att jämföras! Efter mer än 20 år vet vi att inget kan ersätta egen tid vid ratten. Vi har därför endast tre deltagare i varje båt och vi kör mer båt än de flesta utbildare. Vid kursen i körteknik kör vi totalt ca 10 timmar med varje båt - det ger dig mer än 3 timmar vid ratten. Under handhavande av snabba fartyg kör vi ca 20 timmar vilket ger dig ca 6 timmar vid ratten och ca 3 timmar som navigatör. Jämför detta med övriga utbildare innan du bestämmer dig.

4 1 och 2. Körteknik Sedan 20 år finns ett frivilligt körkort for dem som kör snabba båtar. Körkortet kallas Manöverintyg för högfartsbåt och det administreras av Nämnden för Båtlivsutbildning. Sportbåtsskolan och Björn Langbeck utfärdade de allra första intygen i Sverige våren Bland de första finns Kung Carl XVI Gustaf, som tog Manöverintyget i samband med Sportbåtsskolans Märsgarnskurser. Manöverintyget är krav för att kunna få licens för att tävla som förare i offshoretävlingar. MÅLGRUPP SYFTE INNEHÅLL UPPLÄGG TID I BÅT FÖRKUNSKAPER Kursen lämpar sig för alla som vill kunna nyttja sin snabba båt bättre. Antingen du är nästan nybörjare eller har flera års vana. Att lära sig köra snabba motorbåtar under varierande förhållanden, både i låg och hög fart. Viss teori om varför båten uppför sig som den gör, ingår också. Väjningsregler. Körning i med- och motsjö. Användning av powertrim och trimplan. Girar och undanmanövrer. Omkörningsteknik. Tilläggningsövningar. Olika båttypers egenskaper. Säkerhet ombord. Lärarledda övningar i planande båtar. Efter de inledande teorikvällarna ägnas hela helgen åt praktiska övningar. Under praktikdelen arbetar som regel en lärare och två till tre deltagare tillsammans i en båt. Kursen avslutas med prov för Manöverintyg för högfartsbåt. Vi erbjuder mer tid i båten än de flesta utbildare. Normalt blir det 9-11 timmar på sjön och i varje båt är det 3 deltagare, totalt alltså drygt 3 timmar vid ratten. Någon erfarenhet av snabba båtar krävs inte. Båtvana i allmänhet är önskvärd men inte något krav. Deltagarna indelas i grupper efter förkunskaper, deltagare med liknande kunskap övar i samma båt.

5 DELTAGARANTAL Max antal vid praktikdelen är 12 personer. Om antalet måste begränsas ges företräde till den som tar med egen båt. MINIMIÅLDER KURSLÄNGD PLATS Minimiålder 15 år. En teorikväll och två praktikdagar. Teori: På KTH i Stockholm Praktik: Dyvik Marina, ca 4,5 mil nordost om Stockholm. KURSLEDARE Björn Langbeck, MAT OCH LOGI KOSTNAD BÅTAR I kurspriset ingår förmiddags- och eftermiddagskaffe, båda dagarna. Luncherna äter vi på Ljusterö. Luncher och eventuell logi bekostas av deltagarna själva kr inklusive moms. Priset inkluderar kurslitteratur, båt och bränsle. Förhörskostnad för Manöverintyget, 300 kr betalas vid provet. Deltagare kan ta med egen båt till kursen. Deltagare som tar med egen båt får rabatt på kursavgiften med 1500 kr. FÖRSÄKRING Deltagare som medför egen båt måste ha den försäkrad. Är din båt oförsäkrad? - Kontakta Björn Langbeck. KURS 1 TIDER Teoridel: 29 april kl Praktikdel: 8 maj kl ca maj kl ca ANMÄLAN Sista anmälningsdag är den 22 april. Anmälningsblankett finns sist i detta häfte. KURS 2 TIDER Teoridel: 20 maj kl Praktikdel: 29 maj kl ca maj kl ca ANMÄLAN Sista anmälningsdag är den 12 maj. Anmälningsblankett finns sist i detta häfte.

6 3. Körteknik för tjejer För elfte gången genomförs en körteknikkurs bara för kvinnliga deltagare. Kursen är i huvudsak densamma som den vanliga kursen i Körteknik. En skillnad är att det avslutande provet för Manöverintyg för högfartsbåt är frivilligt. De tidigare kurserna har varit mycket uppskattade. Stämningen har varit mycket gemytlig och praktikdelen har ofta genomförts i varmt och soligt väder. MÅLGRUPP SYFTE INNEHÅLL UPPLÄGG TID I BÅT FÖRKUNSKAPER Kursen lämpar sig för tjejer som hittills varit passagerare i familjens snabba båt och som nu vill lära sig att köra själva. Att lära sig köra snabba motorbåtar under varierande förhållanden, både i låg och hög fart. Viss teori om varför båten uppför sig som den gör, ingår också. Väjningsregler. Körning i med- och motsjö. Användning av powertrim och trimplan. Girar och undanmanövrer. Omkörningsteknik. Tilläggningsövningar. Olika båttypers egenskaper. Säkerhet ombord. Lärarledda övningar i planande båtar. Efter de inledande teorikvällarna ägnas hela helgen åt praktiska övningar. Under praktikdelen arbetar som regel en lärare och två till tre deltagare tillsammans i en båt. De som vill kan avsluta kursen med prov för Manöverintyg för högfartsbåt. i erbjuder mer tid i båten än de flesta utbildare. Normalt blir det timmar på sjön och i varje båt är det 3 (ibland 4) deltagare, totalt alltså 3-4 timmar vid ratten. Någon erfarenhet av snabba båtar krävs inte. Båtvana i allmänhet är önskvärd men inte något krav. Deltagarna indelas i grupper efter förkunskaper deltagare med liknande bakgrund övar i samma båt.

7 DELTAGARANTAL Max antal vid praktikdelen är 12 personer. Om antalet måste begränsas ges företräde till den som tar med egen båt. MINIMIÅLDER Minimiålder 15 år. KURSLÄNGD Två teorikvällar och två praktikdagar. TIDER Teoridel: 3 juni kl Praktikdel: 12 juni kl ca juni kl ca PLATS Teori: På KTH i Stockholm Praktik: Dyvik Marina, ca 4,5 mil nordost om Stockholm. KURSLEDARE Björn Langbeck, MAT OCH LOGI KOSTNAD ANMÄLAN BÅTAR FÖRSÄKRING I kurspriset ingår förmiddags- och eftermiddagskaffe, båda dagarna. Luncherna äter vi vid Linanäs, Ljusterö. Luncherna och eventuell logi bekostas av deltagarna själva kr inklusive moms. Priset inkluderar kurslitteratur, båt och bränsle. Förhörskostnad för Manöverintyget, 300 kr betalas vid provet. Sista anmälningsdag är den 27 maj. Anmälningsblankett finns sist i detta häfte. Deltagare kan ta med egen båt till kursen. Deltagare som tar med egen båt får rabatt på kursavgiften med 1500 kr. Deltagare som medför egen båt måste ha den försäkrad. Är din båt oförsäkrad? - Kontakta Björn Langbeck.

8 4. Högfartsnavigering 1969 arrangerade SPORTBÅTSSKOLAN den första kursen för offshoreförare och -navigatörer. Kursen väckte snabbt uppmärksamhet såväl inom som utanför tävlingskretsar. Kursen anpassades efter några år för att vara lämplig även för vanliga båtåkare som har snabba båtar. Numera genomförs kursen av Langbeck.se och den är nu anpassad till fritidsbåtsnavigatörer och dagens hjälpmedel (GPS och plotter). Kursen är en lämplig påbyggnad för den som har Manöverintyg och vill lära sig mer om hur man nyttjar en snabb båt. Den som inte är road av båtkörning utan är intresserad av att navigera i hög fart är också välkommen. MÅLGRUPP SYFTE INNEHÅLL UPPLÄGG FÖRKUNSKAPER Kursen lämpar sig för alla som vill kunna navigera snabba båtar fart över 25 knop. Kursen är anpassad till de som vill lära sig utnyttja sin fritidsbåts fartresurser även i okända farvatten. Att lära sig navigera efter sjökort, framför allt utanför farleder och utan lokalkännedom samt under varierande siktförhållanden. Läsa sjökort, hitta värdefull information. Teknik vid preparering av sjökort. Principer för vägval med hänsyn till båt, sjö och väder. Arbetsfördelning mellan förare och navigatör. Teknik vid felkörning. Lärarledda övningar i snabba båtar. Körning av tre övningsbanor, totalt ca 110 M. GPS och plotter, användning, för- och nackdelar. Efter den inledande teorikvällen ägnas hela kurshelgen åt praktik. Under praktikdelen arbetar en lärare och två (i vissa fall tre) deltagare tillsammans i en båt. De som bor så långt från Stockholm att de inte kan komma till teorikvällen får material per post för hemstudier. Förarintyg eller motsvarande kunskaper är lämpliga för få ut mesta möjliga av kursen. DELTAGARANTAL Max antal är 10 personer. Om deltagarantalet måste begränsas ges företräde till dem som har med egen båt.

9 KURSLÄNGD Teoridel: en kväll Praktikdel: två dagar, lö-sö. TIDER Teoridel: 18 maj kl Praktikdel: 22 maj kl ca maj kl ca PLATS Teori: KTH i Stockholm Praktik: Bullandö Marina, Värmdö LÄRARE Kursledare: Björn Langbeck, tel KOSTNAD ANMÄLAN BÅTAR FÖRSÄKRING 4150 kr inklusive moms. I priset ingår sjökort, kurslitteratur, fika, mm. Sista anmälningsdag är den 11 maj. Anmälningsblankett finns sist i detta häfte. Kursen bygger på att deltagarna genomför kursen i sin egen båt. Du som inte har egen båt kontakta oss för vidare information. Deltagare som medför egen båt måste ha den försäkrad. Är din båt oförsäkrad? - Kontakta Björn Langbeck.

10 5. HSF - Handhavande av snabba fartyg (vardagar) Kursen ger behörighet för yrkesmässig trafik över 35 knop (SJÖFS 2007:12). Kursen omfattar 40 lektionstimmar och innehållet är bestämt av Transportstyrelsen. Det innefattar tre delar: Båtkörning i hög fart, högfartsnavigering och passagerarsäkerhet. Inom Langbeck.se har vi genomfört dessa kurser sedan våren 2004, först i samarbete med Sjöfartsverket och senare genom att vi själva är certifierade att genomföra utbildningen. Kursen genomförs under fyra intensiva dagar där praktik varvas med teori. Dagar och tider framgår nedan. Detta är ett grovt tidsschema. Detaljprogram delas ut vid kursstarten. MÅLGRUPP SYFTE INNEHÅLL UPPLÄGG TID I BÅT Personer som i yrkesmässig trafik ska framföra snabba fartyg, t.ex. RIB-charterskeppare. Att lära sig behärska snabba motorbåtar på ett säkert och korrekt sätt. En mycket viktig del är att förstå vilka risker som finns och vilken attityd man måste ha till dessa. Körning i med- och motsjö. Användning av powertrim och trimplan. Girar och undanmanövrer. Omkörningsteknik. Principer för vägval med hänsyn till båt, sjö och väder. Arbetsfördelning mellan förare och navigatör. Säkerhet ombord vid passagerartrafik. Lärarledda övningar i planande båtar. Kursen inleds med teori under en förmiddag, därefter varvas teori och praktik. Under praktikdelen arbetar som regel en lärare och tre deltagare tillsammans i en båt. Kursen avslutas med ett skriftligt prov, en sjökortsplaneringsuppgift och att navigera i praktiken enligt den gjorda planeringen. Vi erbjuder mer tid i båten än de flesta utbildare. Normalt blir det timmar på sjön och i varje båt är det 3 deltagare, totalt blir det ca 12 timmar vid ratten eller som navigatör.

11 FÖRKUNSKAPER Examen skeppare Klass VIII och gilitgt läkarintyg för sjöfolk (ej äldre än två år). Examen Klass VIII kan ersättas med Skepparexamen och till den kompletteringar av radarnav, sjukvård och passagerarsäkerhet. Har du inte klass VIII, kontakta oss för mer info om behov och möjlighet till kompletteringen. DELTAGARANTAL Max antal vid praktikdelen är 12 personer. Om antalet måste begränsas ges företräde till den som tar med egen båt. MINIMIÅLDER KURSLÄNGD Minimiålder 18 år. Fyra dagar och en kväll. TIDER 26 april kl ca april kl ca april kl ca april kl ca PLATS Bullandö Marina, Värmdö KURSLEDARE Björn Langbeck, MAT OCH LOGI KOSTNAD ANMÄLAN I kurspriset ingår fika, övirga måltider och eventuell logi bekostas av deltagarna själva kr exklusive moms ( ink moms). Priset inkluderar kurslitteratur, båt och bränsle. Sista anmälningsdag är den 19 april. Anmälningsblankett finns sist i detta häfte. Följande dokument vill vi att du skickar till oss i samband med anmälan (inscannade går bra): Klass VIII (alternativt skepparexamen + radarintyg + passagerarsäkerhet + HLR) eller eventuell högre behörighet Giltigt läkarintyg för sjöfolk Om du har några frågor är det bara att mejla eller ringa. Adress och telefon finns nedan.

12 6-7. HSF - Handhavande av snabba fartyg (kväll-helg) Kursen ger behörighet för yrkesmässig trafik över 35 knop (SJÖFS 2007:12). Kursen omfattar 40 lektionstimmar och innehållet är bestämt av Transportstyrelsen. Det innefattar tre delar: Båtkörning i hög fart, högfartsnavigering och passagerarsäkerhet. Inom Langbeck.se har vi genomfört dessa kurser sedan våren 2004, först i samarbete med Sjöfartsverket och senare genom att vi själva är certifierade att genomföra utbildningen. Kursen genomförs under en kväll och tre intensiva dagar där praktik varvas med teori. Dagar och tider framgår nedan. Detta är ett grovt tidsschema. Detaljprogram delas ut vid kursstarten. MÅLGRUPP SYFTE INNEHÅLL UPPLÄGG TID I BÅT INTRÄDESKRAV Personer som i yrkesmässig trafik ska framföra snabba fartyg, t.ex. RIB-charterskeppare. Att lära sig behärska snabba motorbåtar på ett säkert och korrekt sätt. En mycket viktig del är att förstå vilka risker som finns och vilken attityd man måste ha till dessa. Körning i med- och motsjö. Användning av powertrim och trimplan. Girar och undanmanövrer. Omkörningsteknik. Principer för vägval med hänsyn till båt, sjö och väder. Arbetsfördelning mellan förare och navigatör. Säkerhet ombord vid passagerartrafik. Lärarledda övningar i planande båtar. Kursen inleds med en teorikväll och fortsätter sedan med praktik i tre dagar. Under praktikdelen arbetar som regel en lärare och tre deltagare tillsammans i en båt. Kursen avslutas med ett skriftligt prov, en sjökortsplaneringsuppgift och att navigera i praktiken enligt den gjorda planeringen. Vi erbjuder mer tid i båten än de flesta utbildare. Normalt blir det timmar på sjön och i varje båt är det 3 deltagare, totalt blir det ca 12 timmar vid ratten eller som navigatör. Examen skeppare Klass VIII och gilitgt läkarin-

13 tyg för sjöfolk (ej äldre än två år). Examen Klass VIII kan ersättas med Skepparexamen och till den kompletteringar av radarnav, sjukvård och passagerarsäkerhet. Har du inte klass VIII, kontakta oss för mer info om behov och möjlighet till kompletteringen. Skicka din Klass VIII och läkarintyget när du anmäler dig (scannade papper är OK). DELTAGARANTAL Max antal vid praktikdelen är 12 personer. Om antalet måste begränsas ges företräde till den som tar med egen båt. MINIMIÅLDER KURSLÄNGD PLATS Minimiålder 18 år. En kväll och tre heldagar (inklusvie en kväll) Teorikvällen: KTH i Stockholm Praktik: Bullandö Marina, Värmdö KURSLEDARE Björn Langbeck, MAT OCH LOGI KOSTNAD I kurspriset ingår fika, övirga måltider och eventuell logi bekostas av deltagarna själva kr exklusive moms ( ink moms). Priset inkluderar kurslitteratur, båt och bränsle. KURS 6 TIDER 26 april kl april kl ca maj kl ca maj kl ca ANMÄLAN Sista anmälningsdag är den 19 april. Anmälningsblankett finns sist i detta häfte. KURS 7 TIDER 17 maj kl maj kl ca maj kl ca maj kl ca ANMÄLAN Sista anmälningsdag är den 11 maj. Anmälningsblankett finns sist i detta häfte.

14 Gemensam information Anmälan och bekräftelse Anmäl dig helst via e-post, då går allt fortast. När du anmäler dig via mail eller post får du en bekräftelse på att du fått en plats på kursen. Du ska då också betala en anmälningsavgift om 1000 kr. När anmälningsavgiften betalats är du garanterad en plats på kursen. Detaljer om inbetalningen finns i bekräftelsen. Om kursen skulle bli inställd (t.ex. på grund av för få anmälda) betalas avgiften tillbaka direkt. Om du får förhinder på grund av sjukdom, återbetalas också anmälningsavgiften. Avbokning Om du blir sjuk meddela oss direkt. I första hand erbjuds du en plats vid nästa kurs. I andra hand återbetalas avgiften. Avbokning efter sista anmälningsdag medges normalt endast vid sjukdom, men kontakta oss omgående om du får problem med ditt deltagande. Vi kan ofta hitta en lösning som passar både dig och oss. Övriga utbildningar Vi genomför även andra utbildningar, t.ex. manövrering av stor motorbåt respektive körteknik i din egen båt. Dessa utbildningar anpassar vi helt till dina behov och önskemål. Tidigare deltagare i manövrering av stor motorbåt har haft båtar som Princess 42, NordWest 410, Storebro 340 och Princess 435. Under en dag eller två kvällar har vi övat manövrering i hamn, bärgning av man över bord mm. Andra deltagare har varit helt nya på sjön och velat lära sig baskunskaper i motorbåtskörning. Dessa utbildningar genomförs normalt under en dag eller 2-3 kvällar. Tidigare deltagare har haft båtar som Nimbus 250 Nova R, Aquador 26, Chris Craft Lancer 23 respektive Jeanneau Leader 805. Vill du boka din egen kurs kontakta oss via e-post eller telefon och berätta vad du har för önskemål så ger vi ett förslag till innehåll. Vi genomför denna typ av utbildningar hela året, även under semesterperioden på sommaren.

15 Anmälningsblankett Våren 2010 Skicka din anmälan till: Langbeck Racing HB Box STOCKHOLM Sista anmälningsdag Se respektive kursinfo Det går också bra (bättre) att anmäla sig via e-post till Ange samma uppgifter i ditt mail som på raderna nedan. ANMÄLAN Jag anmäler mig till kurs: 1 Körteknik 8-9 maj En blankett per deltagare. 2 Körteknik maj 3 Körteknik för tjejer juni 4 Högfartsnavigering maj 5 HSF - Handhavande av snabba fartyg april 6 HSF - Handhavande av snabba fartyg 26 och 30 april samt 1-2 maj 7 HSF - Handhavande av snabba fartyg 17 och maj Namn: Adress: Postnummer, ort: Tfn hem: Tfn arb: Födelsedatum: Jag bor långt från Stockholm och därför kan inte komma till teorikvällarna och önskar få material för hemstudier. Jag tar med egen båt av typ: Båtens försäkring omfattar: Försäkringsbolag: Jag är medlem i (båtklubb): Motor: Ort, datum: Namnteckning:

välkommen till vår värld

välkommen till vår värld Frisörutbildning välkommen till vår värld Björn Axén har arbetat med frisörutbildning i Stockholm i snart 50 år. Med vårt starka varumärke har vi inte råd att utbilda dåliga hantverkare. 2004 startade

Läs mer

Block 1, Hemuppgift Block 2, Förkravskontroll Block 3, Tillämpat Instruktörsskap Block 4, Utrustningskunskap

Block 1, Hemuppgift Block 2, Förkravskontroll Block 3, Tillämpat Instruktörsskap Block 4, Utrustningskunskap Denna handledning är tänkt att vara ett stöd och en informationskälla för den som siktar på att via Svenska Klätterförbundet (SKF) examinera sig och därigenom bli auktoriserad inomhusklätterinstruktör.

Läs mer

Studiehandbok YH-Skärgårdskapten 2014

Studiehandbok YH-Skärgårdskapten 2014 Studiehandbok YH-Skärgårdskapten 2014 Välkommen som student hos Marina läroverket! Marina läroverket är en fristående skola i marin miljö, som erbjuder gymnasieutbildningar, vuxenutbildningar samt fristående

Läs mer

Kurskatalog 2015 Boka din kurs på www.agda.se/utbildning

Kurskatalog 2015 Boka din kurs på www.agda.se/utbildning Kurskatalog 2015 Boka din kurs på www.agda.se/utbildning Innehåll rmation... 4 Företagsanpassade kurser... 6 Seminarium Seminarium - Årsrutiner i Agda PS... 7 Seminarium Semesterrutiner i Agda PS... 8

Läs mer

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén Inledning Bankommitténs bankörningar är att se som "trafikövningar", dvs. det är ingen tävling eller träning inför tävling! Vi kör med omdöme och visar hänsyn till våra kompisar ute på banan. Bankommitténs

Läs mer

Friskvårdsmassör. med inriktning mot idrottsmedicin och träning. Våren 2015

Friskvårdsmassör. med inriktning mot idrottsmedicin och träning. Våren 2015 Friskvårdsmassör med inriktning mot idrottsmedicin och träning Våren 2015 Bergqvists utbildningsvägar inom massage CSN vid helfart Massageterapeut, avancerad Utbildningslängd: 500 timmar I denna utbildning

Läs mer

Personlig assistans utan vinstintresse utbildning

Personlig assistans utan vinstintresse utbildning Personlig assistans utan vinstintresse utbildning 2015 1 vt Viktig info HEJ! Jag skulle vilja börja med att säga tack! Tack alla arbetsledare, assistenter samt anställda på GILkontoret och tack alla externa

Läs mer

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Så sjuuuukt nice! Kan skolan bli roligare än så här? - fd UF-företagare Uppsala län Grattis! Du är en av dem som i år ska driva UF-företag med oss. I detta

Läs mer

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Klubbledare En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Till kursledaren I arbetet med att skapa en klubbledarutbildning (styrelsefunktionärskurs) kom vi till slutsatsen att

Läs mer

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem En enkätundersökning om bristande samordning av stödinsatser till föräldrar till barn med neuropsykiatriska

Läs mer

Varför syns vi inte i statisken?

Varför syns vi inte i statisken? Varför syns vi inte i statisken? personer med funktionsnedsättningar blir osynliga i många undersökningar Vår referens Stefan Johansson stefan.johansson@funkanu.se 08 555 770 78 Datum 2014-03- 16 Funka

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Men jag då. Per Johan Ingberg. - om att vara anhörig. Dessutom: Nu går flyttlasset Hur mycket semester får jag? bloggar och föreningar. Tema.

Men jag då. Per Johan Ingberg. - om att vara anhörig. Dessutom: Nu går flyttlasset Hur mycket semester får jag? bloggar och föreningar. Tema. NYHETER FRÅN VIVIDA ASSISTANS Möt Per Johan Ingberg bloggar och föreningar Tema Men jag då - om att vara anhörig Dessutom: Nu går flyttlasset Hur mycket semester får jag? MAJ VividaNytt nr 3 2012 Sid 1

Läs mer

Den självklara försäkringen för dig som kör Saab.

Den självklara försäkringen för dig som kör Saab. Den självklara försäkringen för dig som kör Saab. Allt börjar i Trollhättan. Varje gång en ny Saab ligger på ritbordet i Trollhättan åker vi dit. Vi vet var lås ska placeras för att minska inbrottsrisken,

Läs mer

Minnesanteckningar MCT-möte 2014-11-15

Minnesanteckningar MCT-möte 2014-11-15 Stockholm den 13 januari 2015 Minnesanteckningar MCT-möte 2014-11-15 1. Mötets öppnande Presentationsrunda 2. Fastställande av dagordningen Dagordningen godkänd 3. Föregående minnesanteckningar MCT och

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

KMK. nytt NR 4 DECEMBER 2007

KMK. nytt NR 4 DECEMBER 2007 KMK nytt K U N G L I G A M O T O R B Å T K L U B B E N NR 4 DECEMBER 2007 KMKnytt är en föreningstidning utgiven av KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN Torstenssonsgatan 9, 114 56 Stockholm Tel 08-661 23 03 Fax

Läs mer

Kurser hösten 2015 GLASBRANSCHFÖRENINGEN

Kurser hösten 2015 GLASBRANSCHFÖRENINGEN Kurser hösten 2015 GLASBRANSCHFÖRENINGEN Utbilda för framtiden! Utan kompetensutveckling stagnerar företaget. Utbildning är en förutsättning för att klara den allt hårdare konkurrensen. Med utbildning

Läs mer

Du är särskilt inbjuden till Förbättra Ditt Sälj* 6-mån. Mentorskapsprogram 2011. Säljhinder workshop 2011

Du är särskilt inbjuden till Förbättra Ditt Sälj* 6-mån. Mentorskapsprogram 2011. Säljhinder workshop 2011 Du är särskilt inbjuden till Förbättra Ditt Sälj* 6-mån. Mentorskapsprogram 2011 eller Säljhinder workshop 2011 Utformad för företagare som är redo att sälja mer och bättre, att förändra sina liv och sin

Läs mer

( Studieprogram 2015

( Studieprogram 2015 (Studieprogram 2015 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

VÄRDEGRUND & POLICYS

VÄRDEGRUND & POLICYS VÄRDEGRUND & POLICYS I. Värdegrund Vår verksamhet genomsyras av delaktighet, stolthet, glädje och allas lika värde. Vi är utmanande, utvecklande och välkomnande. Känneteckensmål IF Göta Karlstad skall

Läs mer

Svea Affärsutbildning

Svea Affärsutbildning Svea Affärsutbildning Våren 2013 Kunskap för bättre affärer Välkommen till Svea Affärsutbildning! Svea Affärs utbildning för dig som vill göra bättre affärer! Kunskap - för bättre affärer Ett av de snabbaste,

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Tenniskonfirmationsläger 2015 i Skåne och Danmark

Tenniskonfirmationsläger 2015 i Skåne och Danmark Tenniskonfirmationsläger 2015 i Skåne och Danmark Äntligen ett läger för dig som både vill jobba med en del av livets frågor och utveckla din tävlingstennis! En församling i södra Skåne tillsammans med

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Alla kan göra något 21 Bättre arbetsmiljöutbildning (BAM) 18 Det fackliga löftet 26 Facket och samhället 7 Fackliga budbärare 20

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Alla kan göra något 21 Bättre arbetsmiljöutbildning (BAM) 18 Det fackliga löftet 26 Facket och samhället 7 Fackliga budbärare 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Alla kan göra något 21 Bättre arbetsmiljöutbildning (BAM) 18 Det fackliga löftet 26 Facket och samhället 7 Fackliga budbärare 20 Förhandlarutbildning grund 14 Försäkringsrådgivarutbildning

Läs mer

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter

Coaching Stresshantering Presentationsteknik. Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter Coaching Stresshantering Vidareutbildningar för Personliga tränare och Massageterapeuter 2015 Bergqvist Massage & Friskvårdsutbildningar Ett familjeföretag som erbjudit utbildningar inom massage och friskvård

Läs mer

Information om lägeranmälan Till dig som är förälder/anhörig:

Information om lägeranmälan Till dig som är förälder/anhörig: Information om lägeranmälan Till dig som är förälder/anhörig: Vem kan söka? Fridafors FritidsCenter Sommarläger är för Barn och ungdomar mellan ca.12-28 år med olika funktionsnedsättningar är välkomna

Läs mer

KUNGLIGA MOTORBÅTKLUBBEN KMK MAJ 2008

KUNGLIGA MOTORBÅTKLUBBEN KMK MAJ 2008 KUNGLIGA MOTORBÅTKLUBBEN KMK nyttnr 2 MAJ 2008 1 2 KMKnytt är en föreningstidning utgiven av KUNGLIGA MOTORBÅT KLUBBEN Torstenssonsgatan 9, 114 56 Stockholm Tel 08-661 23 03 Fax 08-666 00 67 Postgiro 58202-3

Läs mer