Dnr 2015:1577

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr 2015:1577"

Transkript

1 Dnr 2015:1577 Uppdragsgivaren önskar en beräkning av vad en aktivering av värnplikten skulle få för offentligfinansiell effekt åren utifrån följande förutsättningar: Utbildning i 10 månader i det nya system som beslutades i och med försvarspropositionen Utbildning av 500 personer år 2016, och 1500 personer/år Av beräkningsunderlaget ska det framgå hur den offentligfinansiella effekten ska redovisas i filen Riksbudget. Inledning och avgränsningar 1 Försvarsmaktens personalförsörjning 3 Ny Grundutbildning från 1 januari Totalförsvarets rekryteringsmyndighet 5 Beredskapsunderlaget 6 Införandet av allmän värnplikt 7 Två parallella system 7 Vägledande rekryteringsprincip 8 Konsekvenser av könsneutral lagstiftning 9 Slutsats värnpliktens utformning och syfte påverkar kostnaden 10 Kostnadsuppskattningar för aktivering av värnplikten 10 Kostnader för mönstring 11 Kostnader för utbildning av värnpliktig i linje med GU NY 14 Referenser 16 I denna rapport gör utredningstjänsten grova uppskattningar av den möjliga kostnaden för en aktivering av värnplikten. Kostnaden för uppdragsgivarens förslag 1 Prop. 2014/2015:109, bet. 2014/15:FöU11.

2 är dock i nuläget inte möjlig att uppskatta fullt ut, eftersom förslaget är beroende av de politiska beslut som måste fattas, bland annat med avseende på i vilken omfattning mönstring ska ske. Kostnadsestimaten som ges i denna rapport är avsedda att användas som underlag i budgetarbete och utgör inte fullständiga kostnadsuppskattningar av den verkliga kostnaden för att delvis återinföra värnplikten. Uppskattningarna bör dock ge en ungefärlig uppskattning av storleken på kostnaden. Utredningstjänsten utgår från att en aktivering av värnplikt ska ske som ett komplement till frivillig rekrytering, och att två rekryteringssystem därmed ska löpa parallellt, ett system som är baserat på frivillighet och ett som är baserat på en plikt. Sverige har haft värnpliktssystemet vilande till fördel för frivilligrekrytering sedan en författningsändring av lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt. I den lagen slås möjligheten att kalla in personer för mönstring och plikttjänst fast men möjligheten att kalla in svenska medborgare till mönstring och plikttjänst är begränsad genom en specifik formulering. En aktivering av värnplikten är giltig endast om regeringen med hänsyn till att det behövs för Sveriges försvarsberedskap har beslutat det. 3 Det finns alltså formellt sett inga lagliga hinder för att återinföra värnplikten utan det räcker med ett regeringsbeslut. Utredningstjänsten tar i denna rapport inte ställning till eller ger några rekommendation kring vilka principer som ska tillämpas vid mönstringen vid en eventuell aktivering av värnplikten. Önskad kvalité samt vilka tjänster som ska besättas av värnpliktiga ställer vissa urvalskriterier mot varandra. Beslut om vilka kriterier som ska användas påverkar kostnaderna och är i grunden politiska beslut. Utredningstjänsten konstaterar vidare att det råder en stor osäkerhet kring hur frivillighet och plikt ömsesidigt kommer att påverka varandra. Denna osäkerhet har en stor påverkan på beräkningsunderlaget, framförallt kring själva mönstringsförfarandet, då det påverkar hur stor del av varje årskull som ska genomföra tester för att nå en viss volym och/eller kvalitet i de som plockas ut för tjänstgöring. I statsbudgeten skulle en aktivering av värnplikten belasta anslag 1:1 (Förbandsverksamhet och beredskap) och 1:6 (Totalförsvarets rekryteringsmyndighet). I denna rapport belyser utredningstjänsten vissa ställningstaganden vilka vid en aktivering av värnplikt har direkt påverkan på de offentliga finanserna. Icke-mätbara vinster av en eventuell aktivering, som t.ex. en ökad folkförankring som många utredningar och remissvar pekar på som fördelar, hamnar därmed utanför ramen för rapporten. Utredningstjänsten har heller inte haft möjlighet att inkludera eventuella samhällsekonomiska kostnader för ett återinförande av värnplikten i denna rapport. Eftersom det i nuläget inte är klarlagt vilka personer som ska 2 SFS 2010:447 3 Lag (1994:1809) 3 a

3 kallas in för värnplikt blir det heller inte möjligt att uppskatta vad eventuellt bortfall från arbetsmarknaden eller senare inträde i arbetslivet skulle innebära för samhällsekonomiska kostnader. Utredningstjänsten vill understryka att samtliga kostnadsuppskattningar i denna rapport utgörs av förenklade överslagsberäkningar baserade på ofullständiga underlag. Utredningstiden har också varit mycket kort. Resultatet bör alltså användas med stor försiktighet. Efter införandet av ett nytt personalförsörjningssystem år 2010 infördes även en Försvarsmaktsgemensam grundläggande militär utbildning (GMU). Denna tre månader långa grundutbildning har utgjort inkörsporten till allt militärt engagemang i Försvarsmakten. Efter genomförd tremånaders utbildning har man hittills vanligen erbjudits anställning i Försvarsmakten och därefter genomfört befattningsutbildning. Regeringen konstaterade i inriktningspropositionen våren 2015 att ett fortsatt reformbehov av Försvarsmaktens personalförsörjning är nödvändigt. Där står att läsa att den grundläggande militära utbildningen: inte möjliggör att rekryter tillgodogör sig tillräcklig kunskap och färdighet för att kunna bemanna en befattning i ett krigsförband befattningsutbildningen, då personalen är anställd, reducerar den effektiva utbildningstiden per vecka med 25 till 50 procent jämfört med den grundläggande militära utbildningen. 4 Det är den försämrade effektiviteten i utbildningen kombinerad med en undermålig uppfyllnad av krigsförbanden som är drivande för den fortsatta reformeringen av personalförsörjningen. I tabell 1 framgår tydligt obalansen mellan Försvarsmaktens tillgång på personal och behovet. Tabell 1: Behovet och tillgången av personal i Försvarsmakten Tillgång per och långsiktigt behov per befattningskategori YO GSS/K GSS/T Hemvärnet RO Oberoende Tillgång Behov Källa: Försvarsmakten (2015) Regeringen har valt att följa Försvarsberedningens rekommendation 5 så att den som genomgått den grundläggande utbildningen kan krigsplaceras efter genomförd utbildning. Rådande grundläggande militära utbildning och befattningsut- 4 Prop. 2014/15:109 s.90 5 Ds 2014:20, se även prop. 2014/2015:109 och Försvarsdepartementet (2015)

4 bildning slås samman till en, benämnd grundutbildning. Kortsiktigt har Försvarsmakten fyllt behoven genom att i stor utsträckning krigsplacera tidigare värnpliktsutbildad personal. Efter att riksdagen beslutade att anta regeringens proposition (Prop. 2014/15:109) den 16 juni 2015 övergår Försvarsmakten till ett nytt utbildningssystem från och med den 1 januari I det nya systemet flyttas alltså den tidigare efterföljande befattningsutbildningen in i den grundläggande militära utbildningen som istället förlängs med motsvarande tid. På så sätt kommer rekryterna visserligen genomföra en betydligt längre grundutbildning, men istället vara färdigutbildade när den är genomförd. De kan därför anställas direkt i Försvarsmakten, alternativ krigsplaceras i ett kontraktsförband med stöd i av lagstiftningen om totalförsvarsplikt. Som det formuleras i propositionen: Regeringen konstaterar att detta innebär att även de som efter genomgången utbildning väljer att inte söka anställning i Försvarsmakten kan krigsplaceras och repetitionsövas med stöd av lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt och regeringsbeslutet från den 1 december 2014 om aktivering om repetitionsutbildning. 6 Avsikten med det nya systemet är att öka andelen soldater som placeras in i krigsorganisationen då samtliga som genomfört den nya grundutbildningen skall kontrakteras antingen kontinuerligt eller tidsbegränsat, det vill säga anställas eller krigsplaceras. Det nya systemet ska därför motverka avhoppen mellan grundutbildningen och befattningsutbildningen men kanske framförallt med stöd i pliktlagen öka antalet GSS/T i krigsförbanden. Enligt regeringen är en fördel att tillförsel av nyutbildad personal i kontraktsförbanden höjer den operativa förmågan. Försvarsmakten framhåller dock att det finns en risk att ett nytt utbildningssystem potentiellt skulle ha mindre attraktionskraft, främst avseende äldre och kvinnor. I ett underlag till Försvarsdepartementet skriver myndigheten att den avser vidta ett antal åtgärder för att minska dessa risker, men det kvarstår betydande osäkerhet. 7 Av Försvarsmaktens underlag och regeringens proposition, framgår det att Försvarsmakten ser införandet av ett nytt utbildningssystem som kostnadsneutralt jämfört med det tidigare. De vinster på personalkostnader som rekrytförmåner medför förs över till olika incitament för att locka och behålla rekryterna under hela utbildningstiden samt ökade verksamhetskostnader, se även tabell 2. 8 Dessa ökade verksamhetskostnader är ingen direkt följd av ett nytt utbildningsystem 6 Prop. 2014/15:109 s.91 7 Försvarsmakten (2015) 8 Försvarsdepartementet (2015) s.23, se även Försvarsmakten (2015)

5 utan en ambition att öka den operativa förmågan i Försvarsmakten då det ger ökade möjligheter för Försvarsmakten att öva och bedriva verksamhet.. 9 Tabell 2: Jämförande tabell över kostnader mellan gällande utbildningssystem och ny grundutbildning som införs den 1 januari Sifforna redovisas i mnkr Dagens system Ny grundutbildning GMU (3000) inryckande Personalkostnader Verksamhetskostnader Incitament 61 Högvakt -8 Totalt Källa: Försvarsmakten (2015) Kostnadsjämförelsen i tabell 2 baseras på inryckande till grundutbildning. Försvarsmaktens planerar för respektive inryckande för åren 2016 och Därefter planeras för årligen. Det framgår inte av Försvarsmaktens underlag hur kostnaderna för grundutbildningen påverkas av dessa årliga ökningar. Det är följaktligen oklart i underlaget vilka tröskelnivåer som finns och vilka effekter som dessa tröskelnivåer kan ha på kostnaderna för grundutbildningen och vidare för en grundutbildning där ytterligare värnpliktiga ska utbildas. Utredningstjänsten gör ett antagande att personal- och verksamhetskostnader inte påverkas av avhopp under grundutbildningen. Enligt Rekryteringsmyndighetens årsredovisning har myndigheten redan påbörjat ett arbete med att ta fram åtgärder inför en eventuell mönstring av stora värnpliktskullar. Denna beredskapsuppgift har initierats efter att regeringen har antytt om en utredning om återinförandet av mönstring och värnplikten. Detta skulle med stor sannolikhet betyda ett tillskott av arbetsuppgifter för myndigheten. 11 Rekryteringsmyndigheten är i stånd att utveckla en mobil mönstringsenhet som potentiellt skulle kunna användas för tester i samband med mönstring och på så sätt nå ut i landet och minska kostnader för resor och övernattning för inkallade. Denna mobila mönstringsenhet utgör inte en del av utredningstjänstens beräkningsunderlag. 9 Försvarsdepartementet (2015) s I texten benämnd Rekryteringsmyndigheten, hette tidigare Pliktverket. 11 Rekryteringsmyndigheten (2015a) s.8

6 Rekryteringsmyndigheten har i nuläget kapacitet för att antagningspröva cirka personer per år inför grundläggande militär utbildning. Försvarsmakten utnyttjar inte denna kapacitet fullt ut utan dess prognos ligger kring prövningar. Rekryteringsmyndigheten utnyttjar sin överkapacitet till att ta andra uppdrag från Försvarsmakten samt civila kunder, t.ex. Polisen. 12 Enligt underlag från rekryteringsmyndigheten, som utredningstjänsten fått ta del av, räknar myndigheten med en snittkostnad på kronor per individ som ska mönstras oavsett volymerna. 13 Utredningstjänsten har ingen uppfattning om vilka kostnader som är drivande, vilka tröskelnivåer som återfinns eller vid vilka mönstringsnivåer som kostnader är avtagande eller stigande. Utredningstjänsten använder den redovisade snittkostnaden, men rekommenderar viss försiktighet i tolkningen av resultaten. Från och med 2011 ska alla kvinnor och män fylla i ett webbaserat frågeformulär i samband med sin 18-årsdag. Idag samarbetar inte Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten kring beredskapsunderlaget. Detta beror på att beredskapsunderlaget är en del i pliktsystemet och därför inte ska användas för att rekrytera frivillig personal. 14 Utredningstjänsten utgår från att detta beredskapsunderlag kan användas som ett första steg att minska på antalet som kallas till mönstring ur 18-årskullen. Kostnaden för det webbaserade beredskapsunderlaget ligger kring 5,5 miljoner kronor. Den kostnaden bygger på systemet som det är utformat idag då underlaget är löpande under året då 18-åringarna får detta i samband med sin födelsedag. Det skulle innebära ökade kostnader för Rekryteringsmyndigheten att förvalta beredskapsunderlaget för en årskull som en helhet. I en remiss varnar dessutom Rekryteringsmyndigheten att om beredskapsunderlaget direkt används för underlag för mönstring riskerar svarsfrekvensen och reliabiliteten i svaren att minska. 15 Antalet svenska medborgare 16 i de kommande 18-årskullarna uppgår enligt statistiska centralbyråns (SCB) statistik till runt personer, se Tabell Rekryteringsmyndigheten (2015a) s.7f 13 Se även SOU 2014:73 s Prop. 2009/10:160 s.120, Rekryteringsmyndigheten (2015b) s.3 15 Rekryteringsmyndigheten (2015b) s Både män och kvinnor.

7 Tabell 3: Folkmängden den 1 november efter ålder och tid. Årskull 2014 Totalt antal personer i årskullen år 2014 Antal svenska medborgare per årskull % av de svenska medborgarna per årskull 25 % av de svenska medborgarna per årskull 10 år år år år år år år år Källa: Statistiska centralbyrån (SCB), utredningstjänstens bearbetning. Det är värt att påpeka att en fullständig mönstring med personlig inställelse för 100 procent av 18-årskullen troligen inte är möjlig att genomföra, bland annat eftersom undantag från mönstring sannolikt bör finnas på samma sätt som under plikttiden. 17 Det är oklart hur aktiveringen av värnplikten skulle påverka rekryteringsbasen för det frivilliga systemet, samt vilken princip som ska tillämpas vid inkallandet av värnpliktiga. Värnplikten aktiveras inte i ett vakuum utan som ett komplement till ett redan etablerat system. Ett system som i flera avseenden står i motsatsförhållande till värnplikten. Nedan diskuteras några aspekter på införandet av ett värnpliktssystem parallellt med en frivillig rekrytering. Av uppdragsgivaren har värnpliktsnivåerna fastställts till 500 och för åren 2016 till Detta innebär att det inte finns utrymme för variation i denna variabel, i förhållande till utfallet i rekryteringen av frivilliga. Trots att dessa nivåer är fastslagna så är fortfarande kostnaden för värnpliktsutbildning direkt beroende av utfallet av frivilligrekryteringen. Då värnplikten avskaffades ansågs den de facto som mer eller mindre frivillig. Hur införandet av ett system som bygger på två olika rekryteringsprinciper, frivillighet och plikt, skulle påverka varandra är 17 Undantag fanns i Totalförsvarets pliktverks föreskrifter om totalförsvarsplikt 3 kap. 3 och undantog bland annat för personer som omfattas av en avisering från en kommun, ett landsting, enskild vårdinrättning, Statens institutionsstyrelse, andra vårdinrättningar, Försäkringskassan eller Kriminalvården. Samt vissa personer med dubbelt medborgarskap, utlandsboende och medlemmar av Jehovas vittnen.

8 oklart. Detta beror på att administration, personal och infrastruktur har vissa tröskelnivåer, som om de passeras innebär betydligt ökade kostnader. Detta innebär även att en viss utökning av antalet utbildningsplatser med värnpliktiga kan ske till en lägre kostnad per individ om utbildningen kan skötas med samma grundresurser som den övriga utbildningen. Utredningstjänsten har valt att utgå från att Försvarsmakten kommer att uppnå full utbildningskapacitet genom frivilligrekrytering och att de 500 till värnpliktiga utbildas utöver plan mot GSS/T för att direkt fylla upp krigsförbanden. Utredningstjänsten gör i beräkningarna ett antagande att samtliga förmåner och premier ska gälla likadant för rekryter som för värnpliktiga. 18 Att förmåner och incitament skulle vara ett förbehåll för de som sökt sig till Försvarsmakten på frivillig väg är osannolikt. Samtidigt skulle lika förmåner kunna vara en motivation att ta steget och söka frivilligt. För att ge en inblick i hur parallella rekryteringssystem kan vara uppbyggda har utredningstjänsten valt att titta på Danmark och Norge. Båda har infört varianter av parallella system mellan värnplikt och frivillighet. Det finns dock betydande skillnader mellan dessa system och ett eventuellt svenskt system, där värnplikten delvis aktiveras för att fylla ut krigsförband med fastslagna nivåer. I det danska fallet används en rättviseprincip 19 som grundas på slumpen medan Norge nyttjar en kvalitetsprincip så att de bäst lämpade och motiverade kan väljas ut. Det danska försvaret gick i början av 2004, under en period, över till ett i praktiken helt anställt försvar med kontinuerligt tjänstgörande personal. Detta system upplevdes dock som dyrt och avskaffades snart. 20 Danmark använder sig nu av värnplikten för att fylla upp de platser som inte kan rekryteras på frivillig basis. Till en början fylls utbildningsplatser upp med frivilliga sökanden. Resterande platser lottas ut bland övriga i den årskullen som uppfyller kraven för militärtjänstgöring. På så sätt har varje individ möjligheten att påverka vilken tjänst man 18 Ersättningen för rekryter är tio procent av prisbasbeloppet enligt socialförsäkringsbalken (prisbasbeloppet för 2015 är ). Detta belopp erhålls skattefritt enligt 11 kap. 25 inkomstskattelagen (1999:1229). Andra förmåner som fri kost, logi samt vissa fria hemresor samt andra incitamenthöjande åtgärder som införandet av Wi-Fi och ambitionsökning gällande standarden för boendet är svåra att uppskatta kostnaden för. Utredningstjänsten tar höjd för förmåner men antar att incitamentshöjande åtgärder ryms i Försvarsmaktens nuvarande budget. 19 Bör förtydligas att denna rapport beskriver att det danska systemet bygger på en rättviseprincip samtidigt som det i SOU 2014:73 på sidan 237 står att kritik mot det danska systemet kan bygga på ett rättviseperspektiv: Invändningar skulle dock kunna riktas mot ett sådant här system ur ett rättviseperspektiv då det genom ett lottningsförfarande blir slumpen som avgör om enskilda ska bli skyldiga att under pliktansvar genomgå den grundläggande militära utbildningen. Utredaren är inte klar varför slumpen skulle upplevas som orättvist och det slumpmässiga momentet isoleras dessutom då det danska systemet möjliggör att individen kan söka sig på frivillig väg till det danska försvaret och på så sätt undgå lotteridragningen. 20 SOU 2010:86

9 får och när man genomför värnplikten. Övriga mönstrade förlitar sig till slumpen och kan inte påverka när de blir inkallade eller till vilken tjänst. Detta leder till att Danmark har en dynamik i förhållandet mellan plikt och frivillighet baserat på en rättviseprincip med lottdragning. I tabell 4 framgår det att Danmark har lyckats med att få en stor andel frivilliga sökande till värnplikten. Tabell 4: Andel frivilliga till värnplikt i danska försvaret, procent År Frivillighet ,8 96,9 97 Källa: Forsvaret (2015) Det är dock svårt att dra direkta lärdomar från Danmark eftersom lottdragningen med stor sannolikhet är en avgörande faktor till utfallet. Lottdragning är något som Sverige traditionellt sett inte använt. Medan det danska systemet bygger på en rättviseprincip baserat på slumpen genom lottdragning, tillämpar Norge en kvalitetsprincip. Den norska principen innebär att man rekryterar de bäst lämpade och mest motiverade soldaterna ur befolkningen. Som första steg i mönstringen får personer fylla i en webbaserad del av mönstringen efter vilken cirka personer sorteras bort. Resterande kallas till mönstring med personlig inställelse på ett mönstringskontor. Cirka av dessa uppfyller de grundläggande kraven för militärtjänstgöring och av dessa kallas cirka in till tjänstgöring för att bäst fylla det norska försvarets behov om cirka personer. 21 Det norska systemet påminner om hur den svenska mönstringsplikten använts tidigare. Att nyttja en kvalitetsprincip som urvalsfaktor går i linje med svensk värnpliktstradition och är ett sätt att undvika omotiverade och mindre lämpade värnpliktiga. Däremot råder en osäkerhet i hur denna princip fungerar i en situation där värnplikt endast ska fylla upp utbildningsnivåer i syfte att fylla krigsförbanden med GSS/T. I samband med att värnplikten blev vilande blev den också könsneutral. Detta är en viktig aspekt vid en aktivering av värnplikten som ett komplement till frivillighet. Vilka individer som har plockats ut för tjänstgöring har traditionellt varit kopplat till Försvarsmaktens behov och den enskildes kompetens och önskemål. Det är inte helt säkert att dessa principer friktionsfritt kan tillämpas vid införande av två parallella rekryteringssystem. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det progressivt att de bäst lämpade individerna kan plockas ut för tjänstgöring oavsett 21 Stortinget har beslutat om en könsneutral plikt som trädde i kraft i januari Utredningstjänsten har inga uppgifter om hur dessa siffor kommer att ändras i och med denna förändring var ungefär en tredjedel av de ungdomar som ansågs lämpliga efter mönstring kvinnor som frivilligt sökt sig till Forsvaret.

10 könstillhörighet. Dock föreligger, enligt Försvarsmakten, en risk att antalet kvinnor som frivilligt söker sig till tjänstgöring minskar vid införandet av en ny och längre grundutbildning. Det finns indikationer på att ett flertal kvinnor söker sig till dagens utbildning, utan att ha som huvudmål att söka anställning i Försvarsmakten efteråt. Försvarsmaktens behov kan då uppfyllas genom att använda plikten för att kompensera antalet kvinnor på soldatnivå, och eventuellt även öka det antalet i enlighet med Försvarsmaktens målsättning. Om värnplikt används som ett komplement till den frivilliga antagningen i det nya grundutbildningssystemet, där Försvarsmakten varnat för minskad attraktionskraft för äldre och kvinnor, skulle pliktlagen kunna användas för att komplettera dessa kategorier. Det blir dock svårt att kalla in äldre för mönstring och tjänstgöring eftersom normen varit att kalla in för värnpliktstjänstgöring i samband med 18-årsdagen. Däremot, med hänsyn tagen till att pliktlagen från och med 2010 är könsneutral, finns möjligheten att kvotera in kvinnor i försvaret via en aktivering av värnplikten. Exemplen från Danmark och Norge visar att det finns flera vägar att gå om man väljer att kombinera ett frivilligt system och ett pliktsystem. Vilken väg Sverige skulle välja vid en aktivering av värnplikten är i nuläget oklart. Det råder osäkerhet angående vilka kriterier som ska gälla för uttagning bland de som uppfyller kraven för militär tjänstgöring efter att de frivilliga har fått placering i Försvarsmakten. En tänkbar utveckling är att om de bäst lämpade och motiverade ungdomarna väljs ut via pliktsystemet kommer några av de mest attraktiva utbildningsplatserna gå till dem. Detta skulle kunna leda till att denna personalkategori skulle bli mer eftertraktad än frivilliga, vilket i sin tur skulle kunna innebära att incitamenten för att anmäla sig frivilligt minskar. Ett annat alternativ är att man likt det danska systemet endast användt värnpliktiga till att fylla upp krigsförband, och då också utbildningsplatserna. Vilken princip som då skulle vägleda urvalet kommer att ha stor inverkan på rekryteringen då det finns inneboende problematik både med rättviseprincipen (lottdragning/slumpen) eller kompetens (överkvalificerade personer på mindre populära befattningar). Syftet med värnplikten och metoden som mönstringen genomförs med har direkt påverkan på antalet ungdomar som behöver mönstra vid Rekryteringsmyndigheten. I denna del av rapporten gör utredningstjänsten en mycket förenklad överslagsberäkning av de offentligfinansiella kostnaderna för att återinföra värnplikten som ett komplement till den frivilla rekryteringen. Utredningstjänsten har inte haft tillgång till tillräckligt uppdaterade och specificerade beräkningsunderlag för att

11 kunna göra korrekta kostnadsuppskattningar utan baserar överslagsberäkningarna i denna rapport på äldre underlag, samt en rad grova antaganden. Kostnadsuppskattningarna bör därför användas med mycket stor försiktighet. I figur 1 illustreras några exempel på de vägval som kan behöva göras vid en eventuell aktivering av värnplikten som en parallell rekrytering till Försvarsmakten. Figur 1: Exempel på möjliga vägval och principer vid ett eventuellt aktiverande av värnplikten som ett parallellt rekryteringssystem till den frivilliga rekryteringen. Källa: Utredningstjänstens illustration. I de förenklade överslagsberäkningarna har ingen hänsyn tagits till vägvalen som illustrerades i figur 1, och de effekter olika val kan ha på systemet i sig. Beräkningarna inkluderar inte heller tröskeleffekter eller eventuella synergivinster. Utredningstjänsten har inte heller haft möjlighet att uppskatta de samhällsekonomiska konsekvenserna av ett återinförande av värnplikten. De förenklade överslagsberäkningarna som görs i denna rapport är avsedda att utgöra underlag i budgetdiskussionen och kan inte ses som reella kostnadsuppskattningar för ett eventuellt återinförande av värnplikten. Som tidigare nämnts i denna rapport gör hela 18-årskullen i nuläget ett obligatoriskt webbtest, kallat beredskapsunderlaget. I nuläget bearbetas inte underlaget, men samlas ändå in för att kunna användas vid behov, t.ex. i ett krisläge. Idag besvaras beredskapsunderlaget av cirka 94 procent i 18-årskullen. Utredningstjänsten utgår i denna rapport från att detta webbtest behålls. Valet av hur stor del av 18-årskullen som ska mönstras är till stor del beroende av vilka vägval som görs angående hur de värnpliktiga ska användas, se figur 1. Utredningstjänsten lämnar

12 valet helt öppet i denna rapport och uppskattar därför kostnaden för prövning både för en uttagning baserad på antagandet att platserna ska fyllas upp och på antagandet att de bäst lämpade av högst kvalité ska väljas ut. Dessa vägval resulterar i denna rapport i fyra olika scenarion för mönstringen som är kopplade till illustrationen i figur 1: Mönstring av respektive individer för att få 500 respektive personer som uppfyller kraven för militärtjänstgöring, Mönstring av 25 procent av 18-årskullen för urval av de 500 eller mest lämpade för militärtjänstgöring, Mönstring av 50 procent av 18-årskullen för urval av de 500 eller mest lämpade för militärtjänstgöring, Mönstring av 100 procent av 18-årskullen för urval av de 500 eller mest lämpade för militärtjänstgöring. Enligt de erfarenheter Rekryteringmyndigheten har, sedan antagningsprövningar senast gjordes med plikt, behövdes det tre prövningar för att få ut en individ till plikttjänstgöring. Detta ligger som grund till de första två scenariona som bygger på att man vid ett behov av 500 till värnpliktiga skulle behöva pröva till individer. 22 Vill man däremot ha möjlighet att välja ut spetskompetenser och satsa på högsta möjliga kvalité behöver troligen ett större antal individer mönstras. De tre sista scenariona bygger därför på antagningsprövning av 25, 50 respektive 100 procent av årskullen eller mellan och individer. Det är värt att påpeka att en fullständig mönstring med personlig inställelse för 100 procent av 18-årskollen troligen inte är möjlig att genomföra, bland annat eftersom undantag från mönstring sannolikt bör finnas på samma sätt som under plikttiden. 23 Detta leder till att kostnaden för mönstring av 100 procent av 18-årskullen snarast är teoretisk, och resultatet ska ses som ett extremvärde. I beräkningarna tas ingen hänsyn till hur urvalen sker, vare sig innan eller efter mönstringen. För beräkningarna har utredningstjänsten tagit hjälp av Rekryteringsmyndigheten som uppskattat att kostnaden för mönstringen kan väntas uppgå till kronor per individ. Förutsatt att Försvarsmakten köper en kapacitet om minst prövningar/år och kostnaden är under förutsättning att mönstringen sker utan några förändringar avseende processer systemstöd etc. 24 Antalet svenska medborgare 25 i de kommande 18-årskullarna uppgår enligt statistiska centralbyråns (SCB) statistik till runt personer, se Tabell 2. För att förenkla beräkningen har denna således gjorts för en genomsnittlig 18-årskull 22 E-post till utredningstjänsten från Siw Ohlsson, ekonom, Rekryteringsmyndigheten, Se fotnot E-post till utredningstjänsten från Siw Ohlsson, ekonom, Rekryteringsmyndigheten, Både män och kvinnor.

13 på personer, vilket kan leda till en överskattning om årskullen understiger individer. Förenklingen är dock försvarbar eftersom även övriga siffor är generella och snarare ger storleksordningen på kostnaden än en absolut prislapp för de olika förslagen. Rekryteringsmyndigheten uppskattar att kostnaden för det inledande webtestet, uppgår till cirka 5,5 miljoner kronor. Tillämpas webbtest återstår, om man tillämpar samma selekteringsregler som Rekryteringsmyndigheten använde fram till och med den 30 juni 2010, cirka 50 procent av de testade. För att endast 25 procent ska kvarstå krävs utökade krav i selekteringen efter webtestet. Om inte samtliga ska mönstras med personlig inställelse antas alltså hela årskullen genomgå steg 1 av mönstringen, vilken består av samma slags webbtester som idag genomförs på hela 18-årskullen. Därefter antas eller individer alternativt 50 respektive 25 procent, d.v.s respektive personer, genomgå den andra delen av mönstringen, bestående av prövning vid personlig inställelse. Ska 100 procent av årskullen mönstras med personlig inställelse hoppas webtestet över. Beräkningarna har, som tidigare nämnts, genomförts utan några som helst undantag för t.ex. funktionshindrade, omhändertagna eller liknande. Enligt rekryteringsmyndighetens grova kostnadsuppskattning skulle kostnaden för en obligatorisk mönstring av 100, 50, 25 procent av samtliga svenska medborgare i 18-årskullen alternativt eller personer uppgå till cirka 740, 380 respektive 190 miljoner kronor per år alternativt 11 respektive 33 miljoner kronor per år, se Tabell Tabell 5: Kostnader för mönstring av individer, individer samt 25, 50 respektive 100 procent av 18-årskullen, kronor, fasta priser. Fylla upp Kostnad (1000 kr) Mönstring av personer genom personlig inställelse Mönstring av personer genom personlig inställelse Kvalitet Mönstring av personer genom personlig inställelse Mönstring av personer genom personlig inställelse Mönstring av personer genom personlig inställelse Anm: Kostnad för ärenden i samband med mönstring kan tillkomma på cirka tkr. Källa: Rekryteringsmyndigheten Beräkningen utgår från 2012 års priser. 27 Beräkningar genomförda av Rekryteringsmyndigheten, inkomna till Utredningstjänsten via mail från Siw Olsson 19 februari 2014.

14 Utredningstjänsten har inte lyckats få in aktuellt beräkningsunderlag från Försvarsmakten som gör att det är möjligt att uppskatta kostnaden per individ för värnpliktiga som utbildas i genomsnitt 10 månader enligt utbildningsplanen GU NY enligt uppdragsgivarens förslag. I budgetpropositionen och Försvarsmaktens underlag 28 finns uppgifter om den väntade totalkostnaden för utbildning av personer enligt GU NY, av vilka väntas gå vidare till del två av utbildningen (tidigare befattningsutbildningen). Kostnaderna för utbildning av värnpliktiga antas i denna rapport vara av samma storlek som kostnaden för utbildning av frivilliga soldater. Utredningstjänsten har dock ingen möjlighet att, utifrån de befintliga underlagen, separera fasta kostnader (t.ex. viss administration och vissa lokalkostnader) från rörliga personbundna kostnader (t.ex. ersättning, utbildningsincitament, personlig utrustning etc.). Utredningstjänsten gör därför i en mycket förenklad kostnadsuppskattning genom slå ut totalkostnaden på antalet rekryter i de befintliga underlagen, se tabell 6. Detta ger en grov kostnadsuppskattning per person som egentligen inte är en multiplicerbar kostnad, då den består av både fasta och rörliga kostnader, men som ändå används i denna rapport för att ge en mycket förenklad uppskattning över de möjliga kostnadernas storleksordning. Tabell 6: Beräknade kostnader för den nya grundutbildningen (GU NY) utslaget per person. GU NY (miljoner kronor) Utslagen kostnad per individ (kr/individ) Del 1 (3 000 pers.) Del 2 (2 600 pers.) Totalt Källa: Försvarsmakten, utredningstjänstens bearbetning De sammantagna kostnaderna för mönstring och utbildning av 500 till värnpliktiga skulle enligt mycket förenklade överslagsberäkningar kunna uppgå till mellan cirka 250 och miljoner kronor per år under perioden 2016 till 2019, se tabell 7. Kostnaden är som tidigare beskrivits beroende av bland annat flera vägval gällande mönstringen. I de förenklade överslagsberäkningarna antas samtliga värnpliktiga fullfölja sin utbildning. Eftersom samtliga kostnadsuppskattningar är mycket osäkra har ingen uppräkning med KPI gjorts utan samtliga kostnader anges i fasta priser. Utredningstjänsten vill åter påpeka att kostnadsuppskattningarna för en 10 månaders värnpliktsutbildning i linje med GU NY är 28 Prop. 2015/16:1 utgiftsområde 6 samt Försvarsmaktens svar på remiss avseende Försvarsmaktens underlag inför försvarspolitisk proposition (Fö2014/2084/MFI).

15 mycket osäkra och att resultatet därför bör användas med mycket stor försiktighet. För att kunna ge en mer korrekt kostnadsuppskattning för en eventuell aktivering av värnplikten krävs mer detaljerade underlag från Försvarsmakten. Tabell 7: Kostnader för mönstring av alternativ personer eller 25, 50 respektive 100 procent av 18-årskullen, kronor, fasta priser Antal rekryter Kostnader för mönstring Fylla upp Mönstring av 1 500/4 500 individer Kvalitet Mönstring 25 procent av 18-årskullen Mönstring 50 procent av 18-årskullen Mönstring 100 procent av 18-årskullen Kostnader för utbildning Utbildningskostnad antaget kr per individ i genomsnitt* Kostnader för mönstring och utbildning Mönstring av 1 500/ utbildning Mönstring av utbildning Mönstring av utbildning Mönstring av utbildning Anm: Kostnad för ärenden i samband med mönstring kan tillkomma på cirka tkr. Observera att samtliga kostnadsuppskattningar i denna tabell är mycket osäkra och bygger på äldre och ofullständiga underlag. Källa: Rekryteringsmyndigheten 29, utredningstjänstens bearbetning Om de ovan redovisade effekterna ska användas i en budgetmotion som sammanställs i Riksbudget skulle kostnaden för utbildningen belasta anslag 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap och kostnaden för mönstringen belastar anslag 1:6 Totalförsvarets rekryteringsmyndighet, inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap. 29 SOU 2014:73

16 Forsvaret (2015) Oversigt over frivilligt påtager sig værnepligten. Finns tillgängligt på: Försvarsmakten (2015) Försvarsmaktens svar på remiss avseende Försvarsmaktens underlag inför försvarspolitisk proposition. Endast öppna bilagor. Försvarsdepartementet (2015) Promemoria En ny grundutbildning, Fö2015/00945/RS Rekryteringsmyndigheten (2014) Budgetunderlag för Finns tillgänglig på: Rekryteringsmyndigheten (2015a) Budgetunderlag för Finns tillgänglig på: TRM2016_2018.pdf Rekryteringsmyndigheten (2015b) Yttrande över betänkandet Försvarsmakten i samhället en långsiktigt hållbar militär personalförsörjning och modern folkförankring av Försvaret (SOU 2014:73) Finns tillgänglig på: SOU 2010:86 Personalförsörjningen i ett reformerat försvar. Betänkande av Utredningen om Försvarsmaktens framtida personalförsörjning. SOU 2014:73 Försvarsmakten i samhället en långsiktigt hållbar militär personalförsörjning och en modern folkförankring av försvaret. Betänkande av utredningen om Försvarsmaktens militära personalförsörjning.

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98

Kommittédirektiv. En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret. Dir. 2015:98 Kommittédirektiv En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret Dir. 2015:98 Beslut vid regeringssammanträde den 1 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63)

En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-09-29 Fö2016/01252/MFI Regeringskansliet Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) Statskontoret

Läs mer

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen

Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Återaktivering av mönstring och grundutbildning med värnplikt den svenska modellen Nordisk konferens i Helsingfors den 12-14 juni 2017 Försvarsdepartementet 1 Agenda Utmaningar En robust personalförsörjning

Läs mer

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009

Kommittédirektiv. Personalförsörjning för det reformerade försvaret. Dir. 2009:58. Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Kommittédirektiv Personalförsörjning för det reformerade försvaret Dir. 2009:58 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska se över och föreslå

Läs mer

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013

Kommittédirektiv. Försvarsmaktens personalförsörjning. Dir. 2013:94. Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Kommittédirektiv Försvarsmaktens personalförsörjning Dir. 2013:94 Beslut vid regeringssammanträde den 24 oktober 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Försvarsmaktens personalförsörjning

Läs mer

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter om totalförsvarspliktiga. Dir. 2016:103. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016

Kommittédirektiv. Behandlingen av personuppgifter om totalförsvarspliktiga. Dir. 2016:103. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016 Kommittédirektiv Behandlingen av personuppgifter om totalförsvarspliktiga Dir. 2016:103 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av regleringen

Läs mer

Budgetunderlag 2016-2018 (1 bilaga)

Budgetunderlag 2016-2018 (1 bilaga) Vår beteckning 215-2-25 215/98 1 (11) Sändlista Budgetunderlag 216-218 (1 bilaga) RM1, v1., 213-6-14 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 8 Karlstad, Besöksadress Våxnäsgatan 1, Karlstad Telefon 771-24

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad totalförsvarsplikt. Dir. 2007:147. Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007

Kommittédirektiv. En förändrad totalförsvarsplikt. Dir. 2007:147. Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007 Kommittédirektiv En förändrad totalförsvarsplikt Dir. 2007:147 Beslut vid regeringssammanträde den 6 december 2007 Sammanfattning av uppdraget En parlamentarisk kommitté ska överväga vilka författningsändringar

Läs mer

Budgetunderlag (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga)

Budgetunderlag (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga) Vår beteckning 2016-02-25 2016/0094 1 (11) Sändlista Budgetunderlag 2017-2019 (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga) RM1000, v1.0, 2013-06-14 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad, Besöksadress

Läs mer

Det anställda försvaret

Det anställda försvaret Det anställda försvaret på realistisk grund eller glädjekalkyl Vakanser? Sammanfattning Vid diskussioner kring Förvarsmaktens rekrytering och det anställda försvaret poängteras ofta att reformen är ny

Läs mer

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008

Kommittédirektiv. Frivillig försvarsverksamhet. Dir. 2008:2. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Kommittédirektiv Frivillig försvarsverksamhet Dir. 2008:2 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska lämna förslag om den frivilliga försvarsverksamhetens

Läs mer

Kommittédirektiv. Drogtestning av totalförsvarspliktiga. Dir. 2006:14. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006.

Kommittédirektiv. Drogtestning av totalförsvarspliktiga. Dir. 2006:14. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006. Kommittédirektiv Drogtestning av totalförsvarspliktiga Dir. 2006:14 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att kartlägga i

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Regeringsbeslut 5-03-02 Fö2016/01252/MFI (delvis) Försvarsdepartementet Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Karolinen 65180 Karlstad Regleringsbrev för budgetåret avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Läs mer

Cirkulärnr: 1995:51 Diarienr: 1995/0396 P-cirknr: Personalpolitik :1995-2:16 Nyckelord: Nyckelord: Försvar Handläggare: Ove Svedman Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 1995:51 Diarienr: 1995/0396 P-cirknr: Personalpolitik :1995-2:16 Nyckelord: Nyckelord: Försvar Handläggare: Ove Svedman Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 1995:51 Diarienr: 1995/0396 P-cirknr: Personalpolitik :1995-2:16 Nyckelord: Nyckelord: Försvar Handläggare: Ove Svedman Sektion/Enhet: Förhandlingssektionen Datum: 1995-02-14 Mottagare: Kommunstyrlsen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Regeringsbeslut 8 Försvarsdepartementet 2016-12-14 Fö2016/00096/ESL (delvis) Fö2016/00305/MFU Fö2016/01379/MFU m.fl. Se bilaga 1 Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Karolinen 65180 Karlstad Regleringsbrev

Läs mer

Försvarsmaktens redovisning öppna delar

Försvarsmaktens redovisning öppna delar 2015-01-23 FM2014-5882:36 Sida 1 (6) Öppen bilaga Försvarsmaktens redovisning öppna delar Redovisning avseende punkt 1 Vilken resultatindikator kan enligt myndigheten användas för att beskriva utvecklingen

Läs mer

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare:

Försvarsmakten är en Det Finns Flera vägar in till en DeltiDstjänstgöring: information till arbetsgivare: Soldat, sjöman ELLER gruppbefäl PÅ deltid? Nya möjligheter att kombinera din karriär Att tjänstgöra i Försvarsmakten innebär stora möjligheter till utveckling. Du får möjlighet att växa som person samtidigt

Läs mer

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet föreskriver följande med stöd av 9 kap. 1 förordningen (1995:238) om totalförsvarsplikt.

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet föreskriver följande med stöd av 9 kap. 1 förordningen (1995:238) om totalförsvarsplikt. Totalförsvarets rekryteringsmyndighets författningssamling Utgivare: Jan Nyquist ISSN 2002-6927 Totalförsvarets rekryteringsmyndighets föreskrifter om totalförsvarsplikt; beslutade den 28 juni 2017. TRMFS

Läs mer

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning

Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning 2013-08-26 23 321:55190 Sida 1 (5) Försvarsmaktens svar på uppdrag till Försvarsmakten angående personalförsörjning Inledning Den 1 januari 2013 intog Försvarsmakten den organisation (FMORG13) som var

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FFS 2017:7 Utkom från trycket 2017-12-18 Försvarsmaktens föreskrifter om utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga; beslutade den 13 december 2017. Försvarsmakten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt; SFS 2010:448 Utkom från trycket den 8 juni 2010 utfärdad den 27 maj 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

ADMINISTRATIV BEREDSKAP

ADMINISTRATIV BEREDSKAP ADMINISTRATIV BEREDSKAP 2017-03-29 Maria Ericsson Rättsenheten Upplägg Administrativ beredskap Höjd beredskap Totalförsvarsplikt Krigsplacering Värdlandsstöd Administrativ beredskap Alla lagar och föreskrifter

Läs mer

Motion till riksdagen 2012/13:SD172 MJ av Mikael Jansson (SD) Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap

Motion till riksdagen 2012/13:SD172 MJ av Mikael Jansson (SD) Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap Kommittémotion Motion till riksdagen 2012/13:SD172 MJ av Mikael Jansson (SD) Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar med följande ändringar i

Läs mer

Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning

Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning 2017-01-27 FM2016-21014:2 Sida 1 (11) Sändlista Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LEDS PERS Samo, Thomas

Läs mer

VAPENFRIHETEN I DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN

VAPENFRIHETEN I DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN VAPENFRIHETEN I DEN NÄRMASTE FRAMTIDEN Rapport CFV 2008:1 Centrum för vapenfrihet oktober 2008 Civilpliktsutbildningarnas upphörande Rekryteringen till de sista utbildningarna för civilpliktiga, som bedrevs

Läs mer

HAR DU DET SOM KRÄVS?

HAR DU DET SOM KRÄVS? HAR DU DET SOM KRÄVS? 1 VI SÖKER DIG Som du kanske vet förbereder Försvarsmakten en övergång från värnplikt till frivillighet. Förutsatt att riksdagen tar beslut under våren kommer ingen att utbildas med

Läs mer

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut

Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut 1 Anförande Folk och Försvars Rikskonferens 2015 Försvarsminister Peter Hultqvist - Prioriteringar inför nytt Försvarsbeslut Ers Kungliga Höghet, ärade konferensdeltagare, mina damer och herrar! Jag vill

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Totalförsvarets rekryteringsmyndighet 2017 INNEHÅLL SYFTE... 3 Syfte med Totalförsvarets rekryteringsmyndighets jämställdhetsintegrering... 3 UPPDRAG JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING...

Läs mer

Should I stay or should I go?

Should I stay or should I go? Should I stay or should I go? - en skrift från Officersförbundet kring officerares syn på sitt yrke, sin arbetsgivare och sin framtid i Försvarsmakten Inledning Officersförbundet genomför vartannat år

Läs mer

Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter

Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter Sida 1 (5) Redovisning rörande personalavvecklingsutgifter Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 12, 2008-12-17, Fö2006/2663/EPS, Fö2006/2782/EPS, Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Försvarsmakten

Läs mer

Regeringens proposition 2018/19:18

Regeringens proposition 2018/19:18 Regeringens proposition 2018/19:18 Inrättande av försvarsgrensstaber Prop. 2018/19:18 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 november 2018 Stefan Löfven Peter Hultqvist

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÅRSREDOVISNING 2017 2 REKRYTERINGSMYNDIGHETENS ÅRSREDOVISNING 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING GENERALDIREKTÖRENS FÖRORD... 4 KORT OM TOTALFÖRSVARETS REKRYTERINGSMYNDIGHET... 6 RESULTATREDOVISNING... 7 Återaktivering

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. FFS 2012:3 Utkom från trycket FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET

FÖRFATTNINGSSAMLING. FFS 2012:3 Utkom från trycket FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2012:3 Utkom från trycket 2012-06-29 Försvarsmaktens föreskrifter om tillämpning av förordning

Läs mer

Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten

Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2823 av Mikael Oscarsson m.fl. (KD) Förändrad personalförsörjning inom Försvarsmakten Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser om gallring av upptagningar i systemen Plis och Syom RIB 2011:13 beslutade den 22 augusti 2011 Rekryteringsmyndigheten

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret SOU 2016:63

En robust personalförsörjning av det militära försvaret SOU 2016:63 Från : Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen Till: Försvarsdepartementet, 103 33 Stockholm FÖ2016/01252/MFI Remissvar: En robust personalförsörjning av det militära försvaret SOU 2016:63 Innehåll 1 Svenska

Läs mer

Yttrande över systemet PLIS

Yttrande över systemet PLIS samhällsskydd och beredskap Yttrande 1 (5) Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ert datum 2011-08-23 Er referens Fö2011/330/MFU Carl-Axel Hermansson 010-240 51 05 carl-axel.hermansson@msb.se

Läs mer

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B)

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B) 1/5 Remissvar Datum Ert datum 2018-04-25 2018-03-29 Försvarsdepartementet ESV dnr Er beteckning Enheten för materiel, forskning och utveckling 2018-00322 Fö2018/00471/MFU 103 33 Stockholm Handläggare Carina

Läs mer

Vissa frågor om Försvarsmaktens personal

Vissa frågor om Försvarsmaktens personal Försvarsutskottets betänkande 2015/16:FöU8 Vissa frågor om Försvarsmaktens personal Sammanfattning Utskottet föreslår ett tillkännagivande till regeringen med anledning av ett motionsyrkande om förslagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Forskning och utveckling på försvarsområdet. Dir. 2015:103. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Forskning och utveckling på försvarsområdet Dir. 2015:103 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till inriktningen, omfattningen

Läs mer

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75)

Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) REMISSVAR 2008-02-12 Dnr 2007/01896 Att styra staten regeringens styrning av sin förvaltning (SOU 2007:75) Sammanfattning Riksgälden är positiv till utredarens förslag att renodla, förenkla och förtydliga

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater. Dir. 2011:103

Kommittédirektiv. Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater. Dir. 2011:103 Kommittédirektiv Utvidgad frivillig försvarsverksamhet som även omfattar stöd till anhöriga och veteransoldater Dir. 2011:103 Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

1 Dessa föreskrifter gäller utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga som skall fullgöra civilplikt i det civila försvaret.

1 Dessa föreskrifter gäller utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga som skall fullgöra civilplikt i det civila försvaret. Krisberedskapsmyndigheten Författningssamling Utgivare: Per undberg IN 1651-5587 Krisberedskapsmyndighetens föreskrifter om utbildning och krigsplacering av totalförsvarspliktiga; KBMF 2003:6 Utkom från

Läs mer

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken Demografiska utmaningar för högskolepolitiken (Lars Brandell 2005-11-19) Under de närmaste fem tio åren kommer förutsättningarna för den svenska högskolepolitiken att förändras. Inte minst gäller det de

Läs mer

Verksamhetsanalys och handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Rekryteringsmyndighetens verksamhet

Verksamhetsanalys och handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Rekryteringsmyndighetens verksamhet Vår beteckning 2016-10-21 2016/0466 1 (9) Håkan Larsson, 010-821 10 18 Verksamhetsanalys och handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Rekryteringsmyndighetens verksamhet REKRYTERINGSMYNDIGHETEN 2016-10-21

Läs mer

Mönstringsunderlaget Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön

Mönstringsunderlaget Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön Mönstringsunderlaget 2018 Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön 1 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad Telefon 0771-24

Läs mer

Totalförsvarsplikten. Försvarsutskottets betänkande 2001/02:FöU3. Sammanfattning

Totalförsvarsplikten. Försvarsutskottets betänkande 2001/02:FöU3. Sammanfattning Försvarsutskottets betänkande Totalförsvarsplikten Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2001/02:11 Bättre villkor för totalförsvarspliktiga samt tillhörande motioner.

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av materiel- och logistikförsörjningen till Försvarsmakten. Dir. 2015:71. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015

Kommittédirektiv. Översyn av materiel- och logistikförsörjningen till Försvarsmakten. Dir. 2015:71. Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Kommittédirektiv Översyn av materiel- och logistikförsörjningen till Försvarsmakten Dir. 2015:71 Beslut vid regeringssammanträde den 25 juni 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska se över materiel-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i officersförordningen (1994:882); utfärdad den 1 april 2004. SFS 2004:148 Utkom från trycket den 15 april 2004 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Budgetunderlag för. Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Budgetunderlag för. Totalförsvarets rekryteringsmyndighet RM1000, v1.0, 2013-06-14 Vår beteckning 2018-02-28 2018/0135 1 (15) Budgetunderlag för Totalförsvarets rekryteringsmyndighet 2019-2021 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad, Besöksadress

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 1 Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet Prop. 2012/1 Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största

Läs mer

Tabell 1: Ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen, inget försörjningsansvar

Tabell 1: Ersättningsnivåer för arbetslöshetsförsäkringen, inget försörjningsansvar 2017-06-22 Dnr 2017:852 Rapport från utredningstjänsten NIVÅER OCH VARAKTIGHET FÖR A-KASSAN Vad blir den offentligfinansiella effekten av att höja taket i a-kassan till 1 200 kr per dag under 100 dagar

Läs mer

Patrik Larsson Ombudsman Officersförbundet patrik.larsson@officersforbundet.se

Patrik Larsson Ombudsman Officersförbundet patrik.larsson@officersforbundet.se Patrik Larsson Ombudsman Officersförbundet patrik.larsson@officersforbundet.se Officersförbundet är fack- och yrkesförbundet för den som är soldat, sjöman eller officer med en anställning i Försvarsmakten

Läs mer

Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och med 2020 (l bilaga)

Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och med 2020 (l bilaga) Regeringsbeslut 8 -l_o -- REGERINGEN 2015-06-25 Fö2015/00954/MFU Försvarsdepartementet Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Inriktning för Försvarets materielverks verksamhet för åren 2016 till och

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av ersättningen för personlig assistans. Dir. 2013:34. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013

Kommittédirektiv. Översyn av ersättningen för personlig assistans. Dir. 2013:34. Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Kommittédirektiv Översyn av ersättningen för personlig assistans Dir. 2013:34 Beslut vid regeringssammanträde den 21 mars 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska se över ersättningen för personlig

Läs mer

VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT

VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT VI UTVECKLAR DIN PERSONAL KOSTNADSFRITT Nya tider nya tankesätt också inom försvaret Försvarsmakten är en organisation i förändring precis som många andra företag. Vår personalfilosofi bygger på att vi

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Officersförordning; utfärdad den 6 december 2007. SFS 2007:1268 Utkom från trycket den 14 december 2007 Regeringen föreskriver följande. Innehåll och definitioner 1 I denna förordning

Läs mer

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning

Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Remissvar: 2018-07-06 Dnr P2-39/1718 Promemorian behörighetsgivande och högskoleintroducerande utbildning Regeringskansliets dnr: U2018/02165/UH Sammanfattning Det är positivt att departementet har utrett

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter om totalförsvarspliktiga; SFS 1998:938 Utkom från trycket den 14 juli 1998 utfärdad den 25 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

SACO Försvar yttrande över BU 08/SR. SACO Försvar yttrande över Försvarsmaktens budgetunderlag för år 2008 med särskild redovisning 7

SACO Försvar yttrande över BU 08/SR. SACO Försvar yttrande över Försvarsmaktens budgetunderlag för år 2008 med särskild redovisning 7 Sida 1 (6) SACO Försvar yttrande över BU 08/SR SACO Försvar 2007-02-26 SACO Försvar yttrande över Försvarsmaktens budgetunderlag för år 2008 med särskild redovisning 7 SACO Försvar har valt att endast

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av bestämmelserna om disciplinansvar inom totalförsvaret. Dir. 2012:40. Beslut vid regeringssammanträde den 3 maj 2012

Kommittédirektiv. Översyn av bestämmelserna om disciplinansvar inom totalförsvaret. Dir. 2012:40. Beslut vid regeringssammanträde den 3 maj 2012 Kommittédirektiv Översyn av bestämmelserna om disciplinansvar inom totalförsvaret Dir. 2012:40 Beslut vid regeringssammanträde den 3 maj 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska se över det disciplinansvarssystem

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Regeringsbeslut 5 Försvarsdepartementet 2015-12-18 Fö2015/00120/ESL (delvis) Fö2015/00295/MFU Fö2015/00305/MFU m.fl. Se bilaga 1 Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Karolinen 65180 Karlstad Regleringsbrev

Läs mer

Kommittédirektiv. Lärlingsanställning. Dir. 2009:70. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juli 2009

Kommittédirektiv. Lärlingsanställning. Dir. 2009:70. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juli 2009 Kommittédirektiv Lärlingsanställning Dir. 2009:70 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för att inom gymnasial lärlingsutbildning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING REKRYTERINGSMYNDIGHETENS ÅRSREDOVISNING sidor

INNEHÅLLSFÖRTECKNING REKRYTERINGSMYNDIGHETENS ÅRSREDOVISNING sidor ÅRSREDOVISNING 2018 2 REKRYTERINGSMYNDIGHETENS ÅRSREDOVISNING 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING GENERALDIREKTÖRENS FÖRORD...4 KORT OM TOTALFÖRSVARETS REKRYTERINGSMYNDIGHET...6 RESULTATREDOVISNING...7 Stöd till

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Ersättningsbelopp för personlig assistans enligt LSS

Ersättningsbelopp för personlig assistans enligt LSS OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Petra Sundström 2015-05-21 OSN-2015-0204 Omsorgsnämnden Ersättningsbelopp för personlig assistans enligt LSS Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås

Läs mer

Uppdrag till Försvarsmakten och Försvarshögskolan att ge förslag till hur kostnaderna för officersutbildning kan reduceras

Uppdrag till Försvarsmakten och Försvarshögskolan att ge förslag till hur kostnaderna för officersutbildning kan reduceras Regeringsbeslut 10 Försvarsdepartementet 2009 10 29 Fö2008/3334/MIL (delvis) Fö2009/2163/MIL Försvarshögskolan Box 27805 115 93 STOCKHOLM Uppdrag till Försvarsmakten och Försvarshögskolan att ge förslag

Läs mer

Utjämning av LSS-kostnader mellan kommuner

Utjämning av LSS-kostnader mellan kommuner Utjämning av LSS-kostnader mellan kommuner Innehåll 1. Beskrivning av utjämningssystemet för LSS... 4 1.1 Bakgrund och syfte... 4 1.2 Beräkning av utfallet i LSS-utjämningen... 5 1.3 Historik... 6 Förfrågningar

Läs mer

Översynen av stödet för yrkesintroduktionsanställningarna (YA)

Översynen av stödet för yrkesintroduktionsanställningarna (YA) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/05897 2018-01-26 Ert dnr: A2017/02195-1 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Elsa Mattsson Arbetsmarknadsdepartementet 10333 STOCKHOLM Översynen av stödet för yrkesintroduktionsanställningarna

Läs mer

Blev det som vi tänkt oss?

Blev det som vi tänkt oss? Blev det som vi tänkt oss? En uppföljning av vissa frågor i det försvarspolitiska inriktningsbeslutet 2009 ISSN 1653-0942 ISBN 978-91-86673-54-3 Riksdagstryckeriet, Stockholm, 2015 Förord År 2009 beslutade

Läs mer

Frågor och svar om förordning om försäkringsmedicinska utredningar

Frågor och svar om förordning om försäkringsmedicinska utredningar Frågor och svar om förordning om försäkringsmedicinska utredningar 1. Varför finns det både en förordning och en lag om försäkringsmedicinska utredningar? Regeringen har möjlighet att tydliggöra delar

Läs mer

Personalavvecklingsutgifter under överskådlig framtid

Personalavvecklingsutgifter under överskådlig framtid Sida 1 (5) Personalavvecklingsutgifter under överskådlig framtid Innehållsförteckning 1. Regeringsbeslut 7, 2007-12-19, Fö2006/702/EPS, Regleringsbrev för budgetåret 2008 avseende Försvarsmakten, Särskild

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FFS 2019:3 Utkom från trycket 2019-05-06 Försvarsmaktens föreskrifter om grundläggande officersutbildning och tjänstegrader; beslutade den 26 april 2019. Försvarsmakten föreskriver

Läs mer

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-

Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020- 1 Plan för civilt försvar i Sävsjö kommun 2020-2023 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Gäller för: Kommunens alla verksamheter Giltig fr.o.m.: Dokumentansvarig: Beredskapssamordnare/säkerhetssamordnare Senast

Läs mer

Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering

Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering 2014-05-28 FM2013-546:13 Sida 1 (10) Personalredovisning för Försvarsmakten efter genomförd planering 1. INLEDNING... 2 2. PERSONALVOLYMER TOTALT... 2 3. PLANERAT BEHOV AV PERSONAL 2015-2017... 2 GMU...

Läs mer

Totalförsvarsplikt och frivillighet

Totalförsvarsplikt och frivillighet Totalförsvarsplikt och frivillighet Slutbetänkande av Utredningen om totalförsvarsplikten Stockholm 2009 SOU 2009:63 2009_SOU försätts S-format_sv.indd 1 2009-06-16 15:00:42 SOU och Ds kan köpas från Fritzes

Läs mer

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING

FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING FÖRSVARETS FÖRFATTNINGSSAMLING Försvarsmaktens föreskrifter om grundläggande officersutbildning och tjänstegrader; beslutade den 7 juni 2017. FFS 2017:3 Utkom från trycket 2017-06-07 Försvarsmakten föreskriver

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2015-12-18 Fö2015/00120/ESL (delvis) Fö2015/00212/SUND Fö2015/00283/SUND (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 Bromma Regleringsbrev

Läs mer

Sida: 36. Rättelse av andra meningen i första stycket, formuleringen både för kvinnor och för män har strukits.

Sida: 36. Rättelse av andra meningen i första stycket, formuleringen både för kvinnor och för män har strukits. Promemoria 2016-09-23 Finansdepartementet Rättelseblad prop. 2016/17:1, volym 1a Avsnitt: 1.5 Fler jobb Sida: 36 Rättelse av andra meningen i första stycket, formuleringen både för kvinnor och för män

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser om gallring av in- och utdata till systemen Plis och Syom RIB 2011:15 beslutade den 22 augusti 2011 Rekryteringsmyndigheten

Läs mer

Försvarsberedningen lämnade sin säkerhetspolitiska rapport den 4 december 2007 och sin försvarspolitiska rapport den 13 juni 2008.

Försvarsberedningen lämnade sin säkerhetspolitiska rapport den 4 december 2007 och sin försvarspolitiska rapport den 13 juni 2008. Regeringsbeslut 5 2008-11-06 Fö2008/3305/MIL Försvarsdepartementet Försvarsmakten 107 85 STOCKHOLM Planeringsanvisningar för Försvarsmaktens underlag för inriktningspropositionen 2009 Ärendet Försvarsmakten

Läs mer

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen (Ds 2016:5)

Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen (Ds 2016:5) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2016-06-07 Enheten för pension och övergripande studier Åsa Barat-Ullenius asa.barat-ullenius@inspsf.se Mer tydlighet och aktivitet i sjuk- och aktivitetsersättningen

Läs mer

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut Företagares sociala trygghet Regeringen presenterade den 18 september 2009 tio reformer för hur företagares sociala trygghet kan stärkas.

Läs mer

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S

Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om revidering av allmänna råd om mottagande i grundsärskola och gymnasiesärskola U2017/02728/S Enligt uppdrag (U2017/02728/S) om revidering

Läs mer

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017

Kommittédirektiv. En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland. Dir. 2017:30. Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Kommittédirektiv En rättslig reglering av försvarssamarbetet med Finland Dir. 2017:30 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över vissa delar av de

Läs mer

Vissa förslag om personlig assistans

Vissa förslag om personlig assistans YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-12-15 Avdelningen för juridik Ellinor Englund Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Vissa förslag om personlig assistans Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en tillsynsmyndighet för hälsooch sjukvård och socialtjänst Inspektionen för vård och omsorg. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättande av en tillsynsmyndighet för hälsooch sjukvård och socialtjänst Inspektionen för vård och omsorg. Dir. Kommittédirektiv Inrättande av en tillsynsmyndighet för hälsooch sjukvård och socialtjänst Inspektionen för vård och omsorg Dir. 2012:67 Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2012 Sammanfattning

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2017

Stockholm den 25 januari 2017 R-2016/2441 Stockholm den 25 januari 2017 Till Justitiedepartementet Ju2016/09197/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 december 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 78 000 ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 Sommaren 2014 har landets kommuner och landsting ordnat feriejobb/feriepraktik åt 78 000 ungdomar. I en enkät som har besvarats av 229 kommuner

Läs mer

Analys av olika volymökningars påverkan på resursbehovet

Analys av olika volymökningars påverkan på resursbehovet Datum Vår beteckning 2018-08-22 Dnr 2017/0695 Analys av olika volymökningars påverkan på resursbehovet Återrapportering av uppdrag i regleringsbrevet 2018 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad

Läs mer

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) 2018-09-07 YTTRANDE Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Er ref: A2018/01388/ARM Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Bakgrund Promemorian föreslår ändringar i lagen (1982:80)

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen översändes denna promemoria. PM 2003 RVII (Dnr 329-2346/2003) Jämkning av avgift för färdiglagad mat m.m. inom äldre- och handikappomsorgen Remiss från socialdepartementet Remisstid 3 oktober 2003, förlängt till 8 oktober 2003 Borgarrådsberedningen

Läs mer

En robust personalförsörjning av det militära försvaret

En robust personalförsörjning av det militära försvaret En robust personalförsörjning av det militära försvaret Betänkande av 2015 års personalförsörjningsutredning Stockholm 2016 SOU 2016:63 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress:

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2011-12-22 Fö2011/90/ESL (slutligt) Fö2011/1883/ESL m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Kommittédirektiv. Investeringsplanering för försvarsmateriel. Dir. 2013:52. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013

Kommittédirektiv. Investeringsplanering för försvarsmateriel. Dir. 2013:52. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013 Kommittédirektiv Investeringsplanering för försvarsmateriel Dir. 2013:52 Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå en ändrad process för hur regeringen

Läs mer

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken

Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken Promemoria 2016-12-20 S2016/07902/FST Socialdepartementet Förslag till lag om ändring i 51 kap. 11 socialförsäkringsbalken 1. Sammanfattning I promemorian lämnas förslag till ändring i 51 kap. 11 andra

Läs mer

Uppdrag gällande habiliteringsersättningen i Västerås. Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen.

Uppdrag gällande habiliteringsersättningen i Västerås. Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-03 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00037-8.1.1 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85, dnr N2015/06917/PUB

Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85, dnr N2015/06917/PUB 1 (5) Handläggare Datum Jonas Hagetoft 2016-02-25 Remissvar Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85, dnr N2015/06917/PUB Hyresgästföreningen har beretts

Läs mer

Utvärdering av Norrbussamverkan

Utvärdering av Norrbussamverkan Till Länsstyrgruppen i Norrbotten 2016-11-09 FÖRSLAG: Utvärdering av Norrbussamverkan Sedan år 2008 har Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner en överenskommelse för samverkan kring barn och

Läs mer