Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen."

Transkript

1 Medlemsblad Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr Årg 58

2 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping 3 Ordföranden har ordet, Rapport från årsmötet 4 Referat från sammankomster, Tillgänglighetspriset 5 Dags att mönstra av... Allan Collén kåsserar 6 För övrigt - med redaktören, Ny resebyrå i Norrköping 7 Anpassat - trots K-märkning, Stoppa EU:s tågstandard nu! 8 Funktionärer under 2010 i vår avdelning 9 Historik om DHR:s Norrköpingsavdelning 10 Historik om DHS:s Norrköpingsavdelning 11 Historik om DHR:s Norrköpingsavdelning 12 Marchen För Tillgänglighet, Studiecirkel 13 Boverkets regler för enkelt avhjälpta hinder 14 Tuppenrevyn, Gotlandsresan 15 Progra under våren 16 Kansliets bemanning och Kom-ihåg-kalender Faktauppgifter om DHR Norrköpingsavdelningen DHR Norrköpingsavdelningen E-post: Gymnastikgatan 10 Hemsida: Norrköping PlusGiro: Telefon och fax: Telefonsvararen är inkopplad hela dygnet Sommarhemmet Sjöstugan, telefon: Ordförande: Krister Billkvist, telefon: , mobil: Medlemsbladets redaktör: Frank Svensson, telefon:

3 3 Ordföranden har ordet... Efter den värsta vinter vi har haft på många år hoppas vi att våren nu inte är långt borta. När solen lyser, trots många minusgrader, har i alla fall fåglarna börjat sin vårsång. Den stora mängd snö har gjort att Vesa och Lasse har måst skotta verandataket, gångarna m.m. Nu hoppas vi bara att isen inte förstör den fina bryggan.vi får hålla tummarna. Under vintern har vi monterat in en luftvärmepump, och den fungerar tillfredställande. Flera medlemmar har fått hjälp av Vesa med inköp, läkarbesök m.m. En hjälp som vi hoppas flera kommer att utnyttja. Planering har börjat för Tillgänglighetsmarschen i maj. Krister Rapport från Årsmötet Årsmötet ägde rum den 14 mars i Riks-Citys ljusa och rymliga lokaler på Norralundsgatan. Lokalerna är stora och rymliga och utmärkta till våra årsmöten. Många sitter i rullstol och då är det bra med extra svängrum. Ordföranden Krister Billkvist hälsade alla välkomna och därefter hölls parentation över de medlemmar som avlidit under året. Ett ljus tändes till deras minne och de hedrades med en tyst minut. Så följde val av presidium och till ordförande valdes Göran Oscarsson och till sekreterare valdes Ulla Johansson. Till justerare och rösträknare utsågs Sigvard Floser. Verksamhetsberättelsen och årsbokslutet genomgicks och godkändes. Revisorernas berättelse lästes upp och enligt deras förslag beviljades ansvarsfrihet för år Medlemsavgiften för 2011 beslutades höjas till 325:- och familjemedlem 162:-, detta är vad förbundet beslutat. Omkostnadsersättningarna för styrelse, revisorer och Medlemsbladets redaktör beslutades vara oförändrade. Sedan följde val och valberedningens förslag klubbades snabbt igenom. Den fullständiga listan på funktionärer finns att läsa på sidan 8. Förbundets förtjänsttecken för 25 års medlemsskap tilldelades Greta Myhre. Mötet avslutades med att Krister Billkvist tackade de ca 50 deltagarna för visat intresse. Som förtäring bjöds deltagarna på räkmackan med dricka och äver kaffe med kaka. Underhållningen svarade Michael Leonardsson för. Han är ju en charmant tolkare av främst Elvis Presley och dom som gillar gammal genuin rock, fick en högtidsstund. Hans repertoar är dock bred och det blev många välkända och fartfyllda gamla låtar.

4 4 Referat Lilljul med Lucia Julfesten arrangerades den här gången på Riks-Citys lokaler på Norralundsgatan. Det är ju en lokal som är väl lämpad för våra tillställningar, gott om utrymme och svängrum när många rullstolar och permobiler ska få plats. Som vanligt inleddes festen med ett luciatåg och som vanligt var det elever från Hagaskolan som stod för den stämningsfulla inledningen. Sedan vankades julmaten och den medryckande och lättsamma underhållningen svarade Majblommans Revygäng för. Ett 80-tal medlemmar hade samlats och det hela avslutades med draging på lotterierna. Januarimötet Samlingssalen på gymnastikgatan var som vanligt platsen för vårt månadsmöte, det inledande mötet på det nya året Mötet inleddes med rapporter av ordföranden Krister Billkvist. Därefter presenterade två damer från Hjälpboden i Vilbergen delar av deras sortiment. Uderhållningen svarade gamla bekantingen Bengt Helmerud för, han visade bilder och berättade minnen från en resa till Indien. Februarimötet För första gången, vad jag känner till, blev vi tvungna att ställa in ett månadsmöte. Denna vinter har ju varit en av de snörikaste i mannaminne, som man säger. Fast vad är ett mannaminne värt egentligen, själv har jag svårt att minnas hur vädret var här års för två år sen! Nånväl, februarimötet inföll på en av vinterns besvärligaste dagar, med ymnigt snöfall hela natten före. De flesta anmälda ringde själva återbud och de övriga försökte vi nå på telefon. Tråkigt att ställa in, men vädrets makter kan man inte råda över. Tillgänglighetspriset 2009 K lädbutiken JC fick 2009 års tillgänglighetspris för att den goda service de ger och för att de byggt om sina provrum så det funkar för alla. Priset delas ut årligen till en näringsidkare som har gjort något för tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Juryn motivering; "I servicebranschen sägs det vara en självklarhet med ett bra bemötande. För människor med funktionsnedsättningar är ett bra bemötande och god service många gånger en nödvändighet för att kunna delta i samhällets alla delar. Tillgänglighetspriset handlar inte om att hitta det som är mest perfekt avseende tillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar, utan att lyfta fram goda exempel. Genom att uppmärksamma sina kunders behov och därefter åtgärda sin lokal med en större provhytt har vinnaren av Norrköpings kommuns Tillgänglighetspris för 2009 visat att en tillgängligare och användbare lokal för människor med funktionsnedsättningar och en hög grad av service leder till fler kunder. JC Store vid Spiralen och Maxihuset har på eget initiativ åtgärdat sina butiker och är därmed ett föredöme för andra." Stadium Arena, som var nominerade även förra året, fick i år juryns Hedersomnämnande.

5 5 Dags att mönstra av... Av Allan Callén S ju mönstrade av, tre reste direkt hem. Vi övriga fyra stannade och hade avmöstringsfest. Det blev stökigt som vanligt. Eftersom vi varit med förr och misstänkte hur det skulle bli beslöt vi oss för att deponera en del av våra pengar. Först var vi på några resturanger och muntrade upp oss. I en tobaksaffär var det en trevlig man som löste våra problem. Vi fick gärna deponera våra pengar i hans kassaskåp. Detta gjorde vi, var sitt kuvert, vi var på gott humör och mannen var trevlig så kvitto behövdes inte. Otroligt så dumma vi var, och man måste erkänna att det har inte blivit så mycket bättre. En resturang vi besökte hette Den Gemytlige Alfred. Det var en resturang tysk stil med en orkester i kortbyxor som tutade i mässingsinstrument. När hovmästaren kom och frågade om allt var till belåtenhet, var det en i gänget som röck honom i slipsen och frågade om han var den gemytlige Alfred. Han hade tydligen ingen humor för vi åkte ut. Efter besök på olika lokaler kom vi till sjömanshemmet för vila efter en ansträngande dag. Nästa dag var vi något dävna och det värsta var, ingen kom ihåg var vi hade deponerat pengarna. Vi var runt hela centrala Göteborg men ingen kännde naturligtvis till några pengar. Det enda vi kom ihåg var att vi deponerat pengarna i en tobaksaffär. Trötta och modfällda kom vi tillbaka till sjömanshemmet på eftermiddagen. Inga pengar, nu var det bara att ta en ny hyra. Humöret var i botten. Då kom en i gänget på att det ligger nog en tobaksaffär på andra sidan kvarteret Nytt hopp, vi gick runt kvarteret. Klang och jubel, där var mannen, han hälsade oss med, hej kommer ni för att hämta pengarna. Vi hade snurrat runt halva Göteborg och så fännns pengarna ett halvt kvarter från sjömanshemmet. Som tur var hade vi deponerat dom hos en ärlig människa. Han berättade att det var inte första gången, han visste att sjöfolk var slarviga med pengar och brukade föreslå att de deponerade, personalen på sjömanshemmet rekomenderade honom, vi hade haft tur. Detta måste ju firas med några resturangbesök. Redan nästa dag reste de övriga hem. Eftersom jag inte hade någon att resa till stannade jag i Göteborg. Nästa dag satt jag på en uteservering i centrum. Jag hade då gått över till ramlösa. Det var mycket folk och det fanns inga lediga bord. En flicka frågade om hon fick sitta vid mitt bord. Det fick hon naturligtvis. Hon tog in en kopp kaffe och vi pratade om lite av varje. Det var en vacker flicka en s.k. tiopoängare. Plötsligt lutade hos sig fram över bordet och sa, det var fantastiskt vilka ögon du har. Oj,oj,oj nu inbillade jag mej att jag hade gjort intryck på denna tjusiga dam.. Men sedan fortsatte hon, de där röda ögonvitoma finns dom i olika färger. Sedan drack hon ur sitt kaffe och gick. Det har jag konstaterat, att göteborgskorna är väldigt spydiga, eller tykna som det heter där.

6 6 För övrigt......kan man likna politiken och mycket i vårt samhälle vid en båt, av den modell som deltar i bl.a. Volvo ocean race. Det är ju en kappsegling jorden runt och då gäller det att slimma båten så mycket som möjligt, för att få ner vikten och därmed öka hastigheten. Samtidigt ger man ju avkall på säkerheten och det händer ju ofta haverier i hårt väder. Givetvis kan man bygga en båt som klarar de flesta strapatser, men då har man ingen chans att vinna dessa prestigfyllda tävlingar. Mycket i samhället går ju också ut på att slimma verksamheten så mycket som möjligt, för att spara pengar. Vi är ju många som upplevt det, denna vinter med den myckna snön. Kommunens och fastighetsägarnas snöröjning av trottoarer kan ju närmast liknas vid ett mastbrott i orkan på Norra Ishavet, alltså så näre en katastrof man kan komma. Att det är omöjligt att ta sej fram med rullstol eller rollator, måste ju berörda myndighet känna till, men vadå... Att underlåta att sanda, förorsakar ju också en hel del halkolyckor med frakturer som följd, men det belastar ju ingen annan än sjukvården, det gäller att se om sitt hus. Såklart man skulle kunna hålla gator och trottoater körbara, men det kostar ju pengar och förr eller senare smälter det ju bort ändå! Men våren nalkas och då kryper vi fram ur våra iden och gör staden osäker igen....kan man göra samma liknelse med våra kraftbolag, främst dom som äger kraftledningarna. Varje gång det drar fram en storm, så blåser träd ner över ledningarna och förorsakar strömavbrott. Givetvis skulle man kunna bredda gatorna där ledningarna går, så träden inte når fram till trådarna, eller gräva ner kablar. Men det blir dyrt och det är billigare att betala skadestånd till de som drabbas av el-avbrotten....undrar jag om man kan lämna in ett medborgarförslag till Sveriges Riksdag, fast det kanske inte går? Jag skulle i så fall föreslå att Riksdagen införde ROT-avdrag för näringsidkare när det gäller anpassning av inre och yttre miljö, alltså enkelt avhjälpta hinder. För Riksdagen menade väl allvar med detta projekt, som nu är inne på slutåret. ROT-avdrag betyder ju Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och skulle nog underlätta arbetet med undanröjandet av många hinder. Ofta är det nog kostnaden som bromsar upp det hela. Varmt välkommen till unikresor.se En ny researrangör med inriktning på resor för personer med funktionshinder har presenterats. Nedan några rader från deras hemsida. Unikresor är en researrangör som anordnar paketresor för personer med olika typer av funktionshinder. Med bas i Sverige, södra Turkiet och Kanarieöarna tillhandahåller vi skräddarsydda all-inclusive resor, specialanpassade efter individens behov. Vi har flerårig erfarenhet av personlig assistans, kolloverksamhet, arbete utomlands samt ett genuint intresse av att arbeta med människor.

7 7 Anpassat - trots K-märkning Vi ofta får höra att i hus som är K-märkta, där får man inte göra någon förändring, men det går visst att förena dagens krav på tillgänglighet och användbarhet även i kulturhistoriska miljöer. Det finns det många bra exempel på. Ett exempel är byggnaden på bilden, alltså Bergslagsgården vid Skvallertorget. Där huserar numera ABF och där har man låtit anpassa så det är tillgängligt för alla. Nedastående text är ett utdrag från ABF:s presentation av byggnaden på deras hemsida på internet. Tillgänglighet för alla i nyrenoverade Bergslagsgården Numera kan också människor med funktionshinder ta sig in i byggnaden utan besvär. Efter en omfattande renovering finns det till exempel hiss. Det är modernt och tillgängligt, och ändå är den egna karaktären bevarad. Bergslagsgården har sin egen historia och den är vi väldigt måna om att förvalta. Huset är ett av Norrköpings äldsta trähus, uppför av timmer från en herrgård i Rejmyre, i den östgötska Bergslagen. Det flyttades till sin plats vid Motala Ström på 1740-talet och fungerade som tillfälligt riksdagshus år Under årens lopp bedrev olika ägare färgerirörelse innan konsum köpte huset och inrättade en affärslokal Norrköpings kommun tog över Bergslagsgården 1960 och äger den än idag. Hemvärnet och Konstfrämjandet har varit hyresgäster, numera är ABF Östergötland ensam hyresgäst. Stoppa EUs tågstandard NU! [ ] Den europeiska tågstandard som nu är under framtagande måste stoppas innan det är för sent skriver DHR i ett brev till Sveriges riksdag, trafikutskottet samt EU-minister Birgitta Ohlsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson. Om standarden blir verklighet kommer den innebära avsevärda inskränkningar i rätten att resa för personer som använder elrullstol. I förslaget skall maxvikten för att använda liftarna nämligen vara 200 kg. Eftersom en normal elrullstol väger 150 kg så betyder det i praktiken att bara stolen kan medfölja! Läs hela brevet på Det är läge att trvestera till TV-programmet... VART ÄR VI PÅ VÄG?

8 8 Funktionärer 2010 Styrelsen: Ordförande Krister Billkvist Vice ordförande Per-Arne Bergström Sekreterare Marie Björkdahl Kassör Frank Svensson Vice Kassör Sigvard Floser Ledamot Ulla Johansson Ledamot Ingegärd Lind Adjungerad Jenny Larnemark, kanslist Revisorer: Revisorsuppleanter: Arbetsutskott: Studieorganisatör: Valberedning: Presskontakt: Ombud till distriktsårsmöte: Lotta Andersson, Bo Hjort Tomas Westin, Jan Rydén Tjänstgörande ordförande, sekreterare och kassör Ulla Johansson Jenny Larnemark, Bo G Karlsson Krister Billkvist Ingegerd Lind, Frank Svensson, Marie Björkdahl. Kommittéer och ombud Ombud till ABF: Sommarhemskommittén: Kaffekommittéer: Medlemnskontaktkommittén: Programkommitté: Ulla Johansson Lars-Erik Persson, Ulla Johansson, P-O Engstrand, Sigvard Floser, Bo Hjort, samt Frank Svensson, sam mankallande och styrelserepresentant. Grupp 1. Kerstin Andersson, Roland Johansson, Margareta Johnsson. Grupp 2. Inga Johansson, Bo G Karlsson Vesa Ojava. Grupp 3. Lars-Erik Persson, Ann-Charlott Stenbäck, Ulla Karlsson Inga Johansson, Sigvard Floser, Marie Björkdahl. Marie Björkdahl, Jenny Larnemark, Lillemor Johansson, Ulla Johansson

9 9 Kerstin Sköld dokumentation av Norrköpingsavdelningens historik fortsätter. I detta avsnitt har vi kommit fram till 1980-talet. Föreningens arbete under 1980-talet gällde främst tillgänglighet och samhällsservice. 40-årsjubileum 1981 var det dags att fira Norrköpingsavdelningens verksamhet under 40 år. Det skedde på Riks-City. Ordförande var Leif Karlsson. Vi får veta: Kvällen inleds med en delikat måltid bestående av västkustsallad med rosenbröd och smör, kalkon med grönsaker, glass. Måltidsdryck vin (även alkoholfritt naturligtvis), öl eller läsk allt efter tycke och smak. Senare på aftonen (vid 10-tiden) serveras kaffe med kaka. Den välklingande gruppen Fyrväppling kommer under kvällen att framföra ett program med gamla och kanske även nya örhängen från operetter och musicals. Kinda DHR skickade följande hälsning: Till storebror Norrköping DHR, som planerat Din födelse så väl att Du jubilerar på internationella handikappåret, från en lantlig lillebror Kinda DHR. "Grattis Norrköping med kaktéer, IFK och DHR hoppas Ni firas med pompa och ståt hurra för styrelsen, som leds av Karlsson herr som rycker och drar i varje tåt leve alla Ni andra och förtröttas ej i Er kamp för att hjälpa och stötta varandra mot mången fördom och trög kommunalpamp. 20 medlemmar fick DHR:s förtjänsttecken. Handikappåret 1981 Under parollen Full delaktighet och jämlikhet förklarade Förenta Nationerna (FN) 1981 för internationella handikappåret. Det fanns ca 400 miljoner människor i världen, som var handikappade på olika sätt många av dem även flerhandikappade. Norrköpings kommun utsåg en ledningsgrupp för handikappåret, där DHR och flera andra handikapporganisationer var representerade. Paneldebatt hölls på Stadsbiblioteket, där förvaltningschefer svarade på frågor. Ett familjerally genomfördes i maj 1981 för både personer med specialutrustade bilar och andra bilförare. Handikappföreningarna skrev förslag till ett kommunalt handikapprogram. DHR hade en omfattande och utåtriktad informationsverksamhet under handikappåret. Vid ca 50 tillfällen informerades i skolor, organisationer och företag om handikappfrågor. fortsättning nästa sida...

10 10 Föreningen drev en medlemsvärvningskampanj och hade en utställning i Föreningstjänsts skyltfönster vid Hospitalsgatan. Ny föreningslokal invigd Den 6 november 1981 invigdes Handikappcenter på Trädgårdsgatan 47 i Norrköping (T 47), där DHR och flertalet HCK-föreningar skulle ha sina expeditioner och samlingslokal. DHR flyttade från i stort sett likvärdiga lokaler till T 47 i en strävan mot ett ökat samarbete mellan handikapporganisationerna. I pressen skrevs att DHR reserverade sig mot namnet Handikappcenter, som majoriteten av HCK:s medlemsföreningar antagit. DHR ville ha en attitydförändring och ansåg att ordet handikapp skulle användas i rätt betydelse, dvs att handikappet inte är en egenskap hos individen. Under hela 1980-talet var Tomas Westin heltidsanställd kanslist på avdelningens expedition. Han var även en kunnig representant i arbetsgrupper och andra sammanhang. Fortsatt arbete för bra tillgänglighet Genom sina representanter i KHR, distrikts- och kommundelsnämnder, regelbundna kontakter med Gatukontoret och medverkan i utredningar fortsatte föreningens bevakning av samhällsfrågor. Många viktiga frågor togs upp i KHR handikappanpassad kollektivtrafik, förändringsarbete inom färdtjänst, fritidsförvaltningens handlingsprogram, ledsagarservice mm. KHR:s ståndpunkt 1984 var: Varje arrangör och huvudman bör inlemma handikappaspekterna i sin planering och ansvara för att den egna verksamheten görs tillgänglig för alla. Stadsarkitektkontoret i samarbete med handikapporganisationerna utarbetade Norrköpings handikappguide, som var färdig En förteckning på 258 sidor visade hur tillgängliga de offentliga lokalerna i kommunen var. För betyget tillgängligt var kravet att trappsteg saknades vid ytterdörren, trösklar max 3 cm, öppning vid ytterdörr minst 80 cm. Guiden bekräftade att det fanns oerhört mycket att göra. En guide måste också följas upp och hållas aktuell för att ha någon mening men så blev det inte. Intresset för fritidsaktiviteter växte. I oktober 1980 inbjöd DHR representanter för kommunens fritidsnämnd och fritidsförvaltning till en diskussionskväll under temat Är det vår miljö som är handikappad? Göran Forsberg och Claes Elgström hade gjort en inventering av tillgängligheten till fritids- och idrottsanläggningar. Av 87 fritidsanläggningar i Norrköpings kommun var sju utan nivåskillnad (dvs de hade en tröskel på högst 3 cm). Av 314 föreningslokaler hade endast 13 entré utan nivåskillnad. Fritidsdirektör Lennart Persson konstaterade att det råder en enorm brist på kunskap. Det saknas också ett djupt engagemang. Det blev diskussion om de mopedfållor, som satts upp vid Åbackarna och som inte bara utestängde mopedåkare utan även rullstolsburna personer. Efter initiativ av Gunvor Andhäll skrev föreningen 1981 till kommunen med begäran att fritidsnämnden skulle inventera de fiskevatten som fanns och undersöka vilka som kunde göras tillgängliga snabbt. En planering borde dessutom ske för de fiskevatten, där större satsningar kunde behövas. fortsättning nästa sida...

11 Föreningen var också engagerad i handikappanpassning av den planerade motionsoch promenadvägen i Vrinneviskogen. 11 Anpassing av skolor och bostäder aktualliseras DHR skrev 1980 till skolstyrelsen med anledning av sammanslagning av Matteus och Haga rektorsområden. Skolornas lokaler var inte handikapptillgängliga, vilket föreningen anmärkte emot. DHR framförde hård kritik i skrivelse 1982 till byggnadsnämnden mot Hotel Princess, vars ombyggnad man ansåg vara ett svartbygge. Handikappaspekten hade inte beaktats. Samma år tog DHR i skrivelse till KHR upp frågan om behovet av flera stora marklägenheter i ett plan i små- och radhusområden, där det oftast byggdes i två plan. I februari 1984 ansåg kommunstyrelsen att kommunen borde verka för att behovet av enplansbostäder tillgodosågs för speciella grupper. Fastighetskontoret skulle verka för parkeringsmöjligheter för rörelsehindrade i omedelbar närhet till bostadens entré. Byggnadslagen medgav dispens från hisskrav i gamla flervåningshus, om kostnaden för installationen var oskäligt hög. Öronmärkta statliga pengar till hissar gav inte väntat resultat. I skrivelse 1983 till kommunen klagade föreningen på att dispenserna varit för många. Byggnadsnämnden skulle tvärtom vara återhållsam med dispens från hisskrav vid ombyggnad av trevåningshus deltog avdelningen med bland andra Konsumentnämnden i projektet "En affär för alla, då tillgängligheten i dagligvarubutiker undersöktes. Några exempel på förbättrad tillgänglighet var hiss för rörelsehindrade i Matteusgården, med ingång från Oxtorget där det fanns ringledning. Handikapptoalett fanns i entréhallen. Vid Matteus kyrka ordnades en ramp och inreddes en handikapptoalett. Vid Hantverkaregatan blev det en rullstolstillgänglig telefonkiosk. Föreningen konstaterade 1989 att dess synpunkter inför den stora ombyggnaden av Norrköpings central i stort sett tillgodosetts. Etiska frågor Organisationens intresse för etiska frågor tilltog. DHR protesterade, när straffrättskommittés lagförslag om barmhärtighetsmord, Frihet från ansvar, diskuterades. Avdelningens styrelse frågade Östergötlands 17 riksdagsledamöter, om deras inställning till att den som medverkade till dödshjälp skulle kunna frias från ansvar och undgå straff. Ingen instämde av de 12 som svarade. Man började också se utanför sina egna gränser. En särskild arbetsgrupp skulle undersöka möjligheterna att aktivt kunna göra en meningsfull insats för funktionshindrade personer i u-länder. Ett avdelningsmöte 1983 hade som tema Handikappad i u-land. Avdelningen arbetade mycket med framtagning av informationsbroschyrer om handikappföreningarna i Norrköpings kommun på sex invandrarspråk. Ungdomskommittén fortsatte sin verksamhet med ungdomsträffar under olika teman, trivselkvällar, fester, utflykter och sommarläger. Under åren företogs semesterresor till Helsingfors, Rumänien, Mallorca, Italien, Skottland m fl platser. fortsättning i nästa nummer...

12 MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2010 I NORRKÖPING maj kl Samling kl vid Stadsbiblioteket och avmarsch kl Vi tågar Drottninggatan ner till Hörsalsparken, där vi läser upp apeller och överlämnar skrivelser till politiker i kommunen. Förra året var vi 100, i år ska vi bli 200! Ställ upp alla som kan! Studiecirkel Med anledning av vår Gotlandsresa i augusti, tänkte vi anordna en cirkel på temat Gotland. Plats: DHR:s expedition, Gymnastikgatan 10 Startdatum: Onsdagen den 14 april GOTLAND Starttid: Klockan Cirkelledare: Ulla Johansson Anmälan: Ring Jenny på expeditionen, Välkommen att delta, även om du inte ska med på resan!

13 13 Vid årets utgång ska ju alla enkelt avhjälpta hinder vara undanröjda i vårt samhälle. Så var riksdagens direktiv, men som alla vet kommer det inte ens att vara i närheten av att bli så. Utan lagstiftning i frågan är det nog också en utopi, att det skulle gå att verkställa planen. Att kommunerna tar så lätt på undanröjandet av enkelt avhjälpta hinder är ju lite förvånande. Här nedan finns Boverkets syn på saken. Enkelt avhjälpta hinder Publika lokaler och allmänna platser ska göras mer tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det är ett krav som ställs i bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder. INFORMATIONSUPPDRAG Under 2009 och 2010 och har Boverket i uppdrag att genomföra en uppsökande informationsverksamhet om enkelt avhjälpta hinder. Detta gör vi tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Handisam och länsstyrelserna. Uppdraget delredovisades i december Regler Kravet på undanröjande av enkelt avhjälpta hinder finns i 17 kap. 21a PBL. Boverket har gett ut tillämpningsföreskrifter, BFS 2003:19 HIN. Vilka lokaler och platser berörs? Enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas i befintliga byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde samt på befintliga allmänna platser. Enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas för att öka tillgängligheten till lokaler dit allmänheten äger tillträde. Lokaler dit allmänheten har tillträde är sådana lokaler som riktar sig till, och används av, allmänheten (publika lokaler). Det kan då röra sig om receptioner på sjukhus, vårdcentraler eller myndigheter. Andra lokaler som riktar sig till allmänheten finns exempelvis i idrottsanläggningar, bibliotek, teatrar, biografer, samlingslokaler, buss-, taxi- och järnvägsstationer, terminaler, apotek, kiosker, restauranger och affärslokaler. Vissa delar av skolor kan också vara publika lokaler. Allmänna platser är de gator, vägar, torg, parker, med mera, som är redovisade som allmän plats i detaljplan eller områdesbestämmelser. Vem ansvarar? Det är den som äger publika lokaler eller allmänna platser som har ansvar för att kraven uppfylls. Vilka hinder är enkelt avhjälpta? Föreskrifterna gäller om de hinder som ska undanröjas är enkelt avhjälpta. Med det menas att de ska vara rimliga att avhjälpa med hänsyn till nyttan av åtgärden och förutsättningarna på platsen. Man ska också göra en bedömning av de ekonomiska konsekvenserna, dessa får inte bli orimligt betungande. Vad händer om hinder inte åtgärdas? Det är kommunens (byggnadsnämndens) uppgift att övervaka att reglerna följs. Byggnadsnämnden kan besluta om sanktioner mot den ägare som inte följer reglerna. När ska åtgärderna vara genomförda? Boverkets föreskrifter trädde i kraft 1 december 2003 och principen är att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas direkt. Regeringen har satt som ett mål att åtgärderna ska vara genomförda senast vid utgången av 2010.

14 14 TUPPEN-REVYN Söndagen den 6 juni kl Medverkande: Boende och personal på Tuppen och några andra elsjälar. Ackompanjatör: Torbjörn Toftgård Kaffe med kaka serveras i pausen Pris: 40 kr Anmälan senast 3 juni Ring Jenny på kansliet dagarsresa till Gotland Här bor vi på Gotland Vi bor på Ekängens Pensionat som ligger vackert inbäddat i grönska i Garda på sydöst- ra Gotland. Så gott som hela anläggningen är anpassad för rörelsehindrade. Toppmodern helturistbuss anpassad för funktionshindrade Bussen vi åker med är anpassad för funktionshindrade. Bussen har både rullstols och permobillyft och väl inkommen i bussen kan även den rullstolsburne välja sin sittplats genom bussens geniala traverssystem utmed mittgången i bussen. Den har även en stor och rymlig handikapptoalett. Köket är väl tilltaget med dryckesautomat, extra kylskåp och mikrovågsugn etc. Resan sker vecka 33, augusti, avresetid och plats återkommer vi med. Priser för helpension: I enkelrum kr I dubbelrum kr Inbetalningskort kommer att sändas ut i god tid. Sista anmälningsdag 15 april! Anmälan till Ulla Johansson , Ange om du vill ha särskild kost eller annan önskan.

15 18 april Vårfestligt på Riks-City Söndagen den 18 april kl Månadsmöte med Vårfestligt. Plats: Riks-City, Norralundsgatan 7. 4 olika sallader att välja på, räkor, kyckling, grekisk, skinka, med dressing, bröd och dricka. Kaffe med kaka. (vin finns att köpa) Avgift: 40 kr. Underhållning med Tjejtrion Ljuda! Dom tolkar låtrar av Björn Afzelius. Anmälan senast onsdagen den 14 april. Ange vilken sallad du vill ha när du anmäler dej! 15 Program i vår 30 april Valborgsmässoafton Fredagen den 30 april kl Vi hälsar våren välkommen vi Sjöstugan. Kaffe brygger vi gemensamt, men tilltugg får var och en ta med sej. Föreningen bjuder på varm korv och dricka. För korvåtgångens skull - anmälan senast den 28 april. 16 maj Möte vid Sjöstugan Söndagen den 16 maj kl Medlemsmöte med kaffe och dopp. Information Underhållning med Frida Knutsson, musik och sång. Anmälan senast onsdagen den 12 maj. 29 maj Marschen för tillgänglighet Lördagen den 29 maj kl Läs mer på sidan 12 6 juni Tuppenrevyn Söndagen den 6 juni kl Läs mer på föregående sida. Anmälan senast torsdagen den 3 juni. 12 juni Grillparty vid Sjöstugan Lördagen den 12 juni kl Läs mer i nästa nummer.

16 16 Expeditionens bemanning... Måndagar - fredagar kl Jenny Larnemark finns på expeditionen under dessa tider. Telefonsvararen är på under övriga tider och hänvisar då till Krister Billkvist eller Frank Svensson som då kan ta emot anmälan till sammankomster m.m. Anmälan till sammankomster och bokning av Sjöstugan görs till kansliet på telefon Frågor när det gäller Sommarhemmet Sjöstugan kan ställas till Frank eller Krister Viktiga datum under våren 14/4 Sista Anmälningsdag till Vårfestligt 18/4 Vårfestligt på Riks-City 15/4 Sista anmälningsdag till Bussresan 28/4 Sista anmälningsdag till Valborgsfirande 30/4 Valborgsfirande 12/5 Sista anmälningsdag till Månadsmöte 16/5 Månadsmöte vid Sjöstugan 29/5 Marchen för tillgänglighet 3/6 Sista anmälningsdag till Tuppenrevyn 6/6 Tuppenrevyn 8/6 Sista anmälningsdag till Grillparty 12/6 Grillparty vid Sjöstugan Manusstopp till nästa nummer den 10 maj

Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Profilen: Kerstin Sköld

Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Profilen: Kerstin Sköld Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 1 2014 Profilen: Kerstin Sköld Årg 62 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om

Läs mer

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen.

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen. Medlemsblad Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 1 2013 Årg 61 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping

Läs mer

... Profilen: Marie Björkdahl. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet

... Profilen: Marie Björkdahl. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet .. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 4 2013 Årg 61... Profilen: Marie Björkdahl INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning,

Läs mer

Den 26 mars på Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23 kl. 13.00-13.45 Informationsmöte med Ewa Samuelsson. Kl. 14.00-17.30. Årsmötesförhandlingar.

Den 26 mars på Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23 kl. 13.00-13.45 Informationsmöte med Ewa Samuelsson. Kl. 14.00-17.30. Årsmötesförhandlingar. DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 40 Nr 2 2011 Välkommen till DHR Stockholmsavdelningens Årsmöte 2011! Den 26 mars på Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23 kl. 13.00-13.45 Informationsmöte

Läs mer

Innehåller årsmöteshandlingar

Innehåller årsmöteshandlingar DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 39 Nr 2 2010 Innehåller årsmöteshandlingar Årsmötet är både viktigt och givande att delta i. Boka in 27 mars, Hotell Anglais, Humlegårdsgatan 23 Utan

Läs mer

April 2010 Nr 2 Årgång 1

April 2010 Nr 2 Årgång 1 April 2010 Nr 2 Årgång 1 Nu har Du fått tidning nr två i lådan. I detta nummer presenterar vi 2010 års styrelse i Norrköping och ny förening i Finspång, vi berättar om vårens träffar och aktiviteter som

Läs mer

Medlemstidning 2007:4

Medlemstidning 2007:4 Medlemstidning 2007:4 Sid 2 Styrelsen Sid 3 Ledaren Sid 4 Seniorträffarna, HC om TSS mm Sid 5 HRF-kongrressen i vår Hörselrådet Sid 6 Kallelse till höstmöte Sid 7 Nomineringsblankett Sid 8 Slingrapport

Läs mer

Ur innehållet: Marknadskrafternas intressen går före folkhälsan Ledare. Förbundsstyrelsemöte. Datautbildning på Kursgården. Hallands Distrikts årsmöte

Ur innehållet: Marknadskrafternas intressen går före folkhälsan Ledare. Förbundsstyrelsemöte. Datautbildning på Kursgården. Hallands Distrikts årsmöte Ur innehållet: Marknadskrafternas intressen går före folkhälsan Ledare Förbundsstyrelsemöte Datautbildning på Kursgården Hallands Distrikts årsmöte Inläggningskommittén Bloms kommentarer Inte ett nummer

Läs mer

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand

- Ny vardag med ledarhund. - LSS - Rätt att leva som andra. - Dövblindas dag i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 33 April 2010 Nr 2 Foto: Barbro Carlberg - Ny vardag med ledarhund - LSS - Rätt att leva som andra - Dövblindas dag i Härnösand Innehåll Ny vardag med ledarhund... sid

Läs mer

Nr 4 2004. För Trafik & Polioskadade. God Jul & Gott Nytt År

Nr 4 2004. För Trafik & Polioskadade. God Jul & Gott Nytt År Nr 4 2004 För Trafik & Polioskadade God Jul & Gott Nytt År Ledare FN:s STANDARDREGLER FÖR DELAKTIGHET OCH JÄMLIKHET STÄNDIGT AKTUELLA I media presenteras ofta förslag till förändringar som skall drabba

Läs mer

KONTAKTEN. Distriktscafé om Patientsäkerhetsfrågor. Staden blockerar handikapparkeringar med snöhögar

KONTAKTEN. Distriktscafé om Patientsäkerhetsfrågor. Staden blockerar handikapparkeringar med snöhögar REUMATIKER KONTAKTEN Nr 2, Årgång 35, 2013 Distriktscafé om Patientsäkerhetsfrågor Staden blockerar handikapparkeringar med snöhögar Fler caféer under våren Rapport från temadag om IBM - Inklusionskroppsmyosit

Läs mer

NJURSVIKTIGT Medlemsblad för Njurföreningen Stockholm Gotland Nr 3 2006

NJURSVIKTIGT Medlemsblad för Njurföreningen Stockholm Gotland Nr 3 2006 NJURSVIKTIGT Medlemsblad för Njurföreningen Stockholm Gotland Nr 3 2006 Välkommen till Visby! Rekreation och dialys på Gotland sida 11 och 13 Dialys i medelhavet Resereportage, sida 7 Taxi Kurir Behövda

Läs mer

- Härlig familjevecka i Härnösand - 12 års kamp för personlig assistent! - Socialhaptisk kommunikation

- Härlig familjevecka i Härnösand - 12 års kamp för personlig assistent! - Socialhaptisk kommunikation Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 September 2013 Nr 4 Lickan Qviberg med barnen Freija och Loke - Härlig familjevecka i Härnösand - 12 års kamp för personlig assistent! - Socialhaptisk kommunikation

Läs mer

2/2014 I DETTA NUMMER: Utgiven av Vuxendöva i Sverige. VIS Riksårsmöte 2014. Riksteaterns Tyst Teater. Ändringar i diskrimineringslagen

2/2014 I DETTA NUMMER: Utgiven av Vuxendöva i Sverige. VIS Riksårsmöte 2014. Riksteaterns Tyst Teater. Ändringar i diskrimineringslagen VIStidningen Utgiven av Vuxendöva i Sverige I DETTA NUMMER: VIS Riksårsmöte 2014 Riksteaterns Tyst Teater Ändringar i diskrimineringslagen... och mycket mer 2/2014 besök oss gärna på internet: www.visriks.nu

Läs mer

Årsmöten 2004. dhr. DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 33 Nr 1 - jan 2004. DHR Stockholmsavdelningen Lördagen den 27 mars

Årsmöten 2004. dhr. DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 33 Nr 1 - jan 2004. DHR Stockholmsavdelningen Lördagen den 27 mars dhr DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 33 Nr 1 - jan 2004 Årsmöten 2004 DHR Stockholmsavdelningen Lördagen den 27 mars DHR Motorklubben Torsdagen den 26 februari DHR Söder om Söder Söndagen

Läs mer

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal

» Jag älskar att stå på scen «Filippa spelar trumpet i en fullsatt skolmatsal 3:2010 Tidningen för dig som är medlem i RBU RBU:s årsrapport har tillgänglighet i fokus NY DESIGN! Forskning vill visa hur män osynliggörs Johan får ingen sysselsättning Den nationella handlingsplanen

Läs mer

MEDLEMS-NYTT. NHR Karlstad m.o. September 2010. Utskick 3/2010 INNEHÅLL. Ansvarig för utskick: Susanne Tågmark karlstad@nhr.se

MEDLEMS-NYTT. NHR Karlstad m.o. September 2010. Utskick 3/2010 INNEHÅLL. Ansvarig för utskick: Susanne Tågmark karlstad@nhr.se MEDLEMS-NYTT NHR Karlstad m.o. September 2010 Utskick 3/2010 INNEHÅLL Ledare 2 Medlemsmöten 3 Min drömsemester 4 NHR-dagen 5 Bibliotekstips 5 Rapport från Våravslutningen 6 Annons 7 Provning av båtbuss

Läs mer

Årgång 30 Nr 2 Februari 2014 Sveriges Pensionärsförbund Seniororganisationen i tiden Karlskogaföreningen. Årsmöte. Styrelsen som valdes på årsmötet

Årgång 30 Nr 2 Februari 2014 Sveriges Pensionärsförbund Seniororganisationen i tiden Karlskogaföreningen. Årsmöte. Styrelsen som valdes på årsmötet Årgång 30 Nr 2 Februari 2014 Sveriges Pensionärsförbund Seniororganisationen i tiden Karlskogaföreningen Årsmöte Styrelsen som valdes på årsmötet Stående från vänster: Per Aspeli, Sten-Åke Bengtsson, Gunn

Läs mer

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand

- LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i Härnösand Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 36 Februari 2013 Nr 1 Linda Eriksson, Maria Larsson och Håkan Thomsson Foto: Åsa Nilsson - LSS-kampanjen i full gång - Föreställning om Helen Keller - Familjevecka i

Läs mer

JAGs medlemmar tog plats i Almedalen Viktigt domslut ger JAG-medlem rätt att parkera på handikapplats

JAGs medlemmar tog plats i Almedalen Viktigt domslut ger JAG-medlem rätt att parkera på handikapplats Medlemstidning för föreningen JAG och Brukarkooperativet JAG. Nr 3 2010 JAGs medlemmar tog plats i Almedalen Viktigt domslut ger JAG-medlem rätt att parkera på handikapplats Innehåll LEDARE Nr 3 2010 JAGs

Läs mer

dhr DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 35 Nr 5 - okt 2006

dhr DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 35 Nr 5 - okt 2006 dhr DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 35 Nr 5 - okt 2006 Ledaren Om du vill svara på ledaren eller debattera egna åsikter kan du göra det under rubriken Ledare & debatt. Adressen är:

Läs mer

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg

- Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Förbundet Sveriges Dövblinda Årgång 37 September 2014 Nr 4 Ulrika Myhr med sin hund Rocky - Möt Ulrika som trotsade alla hinder... - Arbetsförmedlingen tycker till! - Missa inte mammahelgen i Varberg Innehåll

Läs mer

2/2013 I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna. VIS Utvecklingskonferens 2013. Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer...

2/2013 I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna. VIS Utvecklingskonferens 2013. Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer... VIStidningen Utgiven av Vuxendöva i Sverige I DETTA NUMMER: Nordiska sommarveckan genom tiderna VIS Utvecklingskonferens 2013 Vad händer med Tolktjänstutredningen? och mycket mer... 2/2013 besök oss gärna

Läs mer

BLADVERKET 15 5 ÅR!!! JUBILEUM! Har du bokat vecka 29 i Tandådalen? sid. 5. Fiske i Vittjärn sid. 7. Tredje språket sid. 8 TIDNING VÅR MEDLEMSTIDNIN

BLADVERKET 15 5 ÅR!!! JUBILEUM! Har du bokat vecka 29 i Tandådalen? sid. 5. Fiske i Vittjärn sid. 7. Tredje språket sid. 8 TIDNING VÅR MEDLEMSTIDNIN BLADVERKET Nr 2, 2007 RTP Dalarna Medlemstidning Nästa nummer: september Manusstopp: 5 augusti Håll utkik på vår hemsida: www.rtp.se/dalarna Lokalföreningar: Borlänge sid. 22 Falun sid. 8 Ludvika sid.

Läs mer

DHR 2010. Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering. 2010 var året då... Verksamhetsberättelse

DHR 2010. Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering. 2010 var året då... Verksamhetsberättelse DHR 2010 Verksamhetsberättelse Redaktör: Lasse Andersson lasse.andersson@dhr.se Ds 2010:20 Bortom fagert tal om bristande tillgänglighet som diskriminering 2010 var året då......vi fortsatt fick vänta

Läs mer

"Jag hör tonerna i mitt inre"

Jag hör tonerna i mitt inre Språkröret för Hörselskadades förening i Stockholm Senaste nytt på www.hrfstockholm.se nr 1 februari 2015 årgång 72 Nina har en hörselnedsättning och går på Kungliga musikhögskolan "Jag hör tonerna i mitt

Läs mer

Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach

Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach RTP-S Nr 3. 2009 FÖR TRAFIK-, OLYCKSFALLS- OCH POLIOSKADADE I STOCKHOLMS LÄN Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach RTP 184x66.pdf 1 2009-04-21 19:17:05 C M Y CM MY CY CMY K Under hösten

Läs mer

[TILLGÄNGLIGHET FÖR INNERSTADEN GÖTEBORG ]

[TILLGÄNGLIGHET FÖR INNERSTADEN GÖTEBORG ] 2012 Projektledning inom Besöksnäringen Isolde Österlin La Mont 881006 [TILLGÄNGLIGHET FÖR INNERSTADEN GÖTEBORG ] Det har sedan länge funnits krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt

Läs mer

DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 40 Nr 1 2011

DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 40 Nr 1 2011 DHR Nollåttan ägs av DHR Stockholmsavdelningen Årgång 40 Nr 1 2011 Rullstolstaxi i detta nummer Rullstolstaxi är det bekväma och smidiga sättet för Dig som är rullstolsburen att ta dig från A till B. Den

Läs mer