Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen."

Transkript

1 Medlemsblad Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr Årg 58

2 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping 3 Ordföranden har ordet, Rapport från årsmötet 4 Referat från sammankomster, Tillgänglighetspriset 5 Dags att mönstra av... Allan Collén kåsserar 6 För övrigt - med redaktören, Ny resebyrå i Norrköping 7 Anpassat - trots K-märkning, Stoppa EU:s tågstandard nu! 8 Funktionärer under 2010 i vår avdelning 9 Historik om DHR:s Norrköpingsavdelning 10 Historik om DHS:s Norrköpingsavdelning 11 Historik om DHR:s Norrköpingsavdelning 12 Marchen För Tillgänglighet, Studiecirkel 13 Boverkets regler för enkelt avhjälpta hinder 14 Tuppenrevyn, Gotlandsresan 15 Progra under våren 16 Kansliets bemanning och Kom-ihåg-kalender Faktauppgifter om DHR Norrköpingsavdelningen DHR Norrköpingsavdelningen E-post: Gymnastikgatan 10 Hemsida: Norrköping PlusGiro: Telefon och fax: Telefonsvararen är inkopplad hela dygnet Sommarhemmet Sjöstugan, telefon: Ordförande: Krister Billkvist, telefon: , mobil: Medlemsbladets redaktör: Frank Svensson, telefon:

3 3 Ordföranden har ordet... Efter den värsta vinter vi har haft på många år hoppas vi att våren nu inte är långt borta. När solen lyser, trots många minusgrader, har i alla fall fåglarna börjat sin vårsång. Den stora mängd snö har gjort att Vesa och Lasse har måst skotta verandataket, gångarna m.m. Nu hoppas vi bara att isen inte förstör den fina bryggan.vi får hålla tummarna. Under vintern har vi monterat in en luftvärmepump, och den fungerar tillfredställande. Flera medlemmar har fått hjälp av Vesa med inköp, läkarbesök m.m. En hjälp som vi hoppas flera kommer att utnyttja. Planering har börjat för Tillgänglighetsmarschen i maj. Krister Rapport från Årsmötet Årsmötet ägde rum den 14 mars i Riks-Citys ljusa och rymliga lokaler på Norralundsgatan. Lokalerna är stora och rymliga och utmärkta till våra årsmöten. Många sitter i rullstol och då är det bra med extra svängrum. Ordföranden Krister Billkvist hälsade alla välkomna och därefter hölls parentation över de medlemmar som avlidit under året. Ett ljus tändes till deras minne och de hedrades med en tyst minut. Så följde val av presidium och till ordförande valdes Göran Oscarsson och till sekreterare valdes Ulla Johansson. Till justerare och rösträknare utsågs Sigvard Floser. Verksamhetsberättelsen och årsbokslutet genomgicks och godkändes. Revisorernas berättelse lästes upp och enligt deras förslag beviljades ansvarsfrihet för år Medlemsavgiften för 2011 beslutades höjas till 325:- och familjemedlem 162:-, detta är vad förbundet beslutat. Omkostnadsersättningarna för styrelse, revisorer och Medlemsbladets redaktör beslutades vara oförändrade. Sedan följde val och valberedningens förslag klubbades snabbt igenom. Den fullständiga listan på funktionärer finns att läsa på sidan 8. Förbundets förtjänsttecken för 25 års medlemsskap tilldelades Greta Myhre. Mötet avslutades med att Krister Billkvist tackade de ca 50 deltagarna för visat intresse. Som förtäring bjöds deltagarna på räkmackan med dricka och äver kaffe med kaka. Underhållningen svarade Michael Leonardsson för. Han är ju en charmant tolkare av främst Elvis Presley och dom som gillar gammal genuin rock, fick en högtidsstund. Hans repertoar är dock bred och det blev många välkända och fartfyllda gamla låtar.

4 4 Referat Lilljul med Lucia Julfesten arrangerades den här gången på Riks-Citys lokaler på Norralundsgatan. Det är ju en lokal som är väl lämpad för våra tillställningar, gott om utrymme och svängrum när många rullstolar och permobiler ska få plats. Som vanligt inleddes festen med ett luciatåg och som vanligt var det elever från Hagaskolan som stod för den stämningsfulla inledningen. Sedan vankades julmaten och den medryckande och lättsamma underhållningen svarade Majblommans Revygäng för. Ett 80-tal medlemmar hade samlats och det hela avslutades med draging på lotterierna. Januarimötet Samlingssalen på gymnastikgatan var som vanligt platsen för vårt månadsmöte, det inledande mötet på det nya året Mötet inleddes med rapporter av ordföranden Krister Billkvist. Därefter presenterade två damer från Hjälpboden i Vilbergen delar av deras sortiment. Uderhållningen svarade gamla bekantingen Bengt Helmerud för, han visade bilder och berättade minnen från en resa till Indien. Februarimötet För första gången, vad jag känner till, blev vi tvungna att ställa in ett månadsmöte. Denna vinter har ju varit en av de snörikaste i mannaminne, som man säger. Fast vad är ett mannaminne värt egentligen, själv har jag svårt att minnas hur vädret var här års för två år sen! Nånväl, februarimötet inföll på en av vinterns besvärligaste dagar, med ymnigt snöfall hela natten före. De flesta anmälda ringde själva återbud och de övriga försökte vi nå på telefon. Tråkigt att ställa in, men vädrets makter kan man inte råda över. Tillgänglighetspriset 2009 K lädbutiken JC fick 2009 års tillgänglighetspris för att den goda service de ger och för att de byggt om sina provrum så det funkar för alla. Priset delas ut årligen till en näringsidkare som har gjort något för tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Juryn motivering; "I servicebranschen sägs det vara en självklarhet med ett bra bemötande. För människor med funktionsnedsättningar är ett bra bemötande och god service många gånger en nödvändighet för att kunna delta i samhällets alla delar. Tillgänglighetspriset handlar inte om att hitta det som är mest perfekt avseende tillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar, utan att lyfta fram goda exempel. Genom att uppmärksamma sina kunders behov och därefter åtgärda sin lokal med en större provhytt har vinnaren av Norrköpings kommuns Tillgänglighetspris för 2009 visat att en tillgängligare och användbare lokal för människor med funktionsnedsättningar och en hög grad av service leder till fler kunder. JC Store vid Spiralen och Maxihuset har på eget initiativ åtgärdat sina butiker och är därmed ett föredöme för andra." Stadium Arena, som var nominerade även förra året, fick i år juryns Hedersomnämnande.

5 5 Dags att mönstra av... Av Allan Callén S ju mönstrade av, tre reste direkt hem. Vi övriga fyra stannade och hade avmöstringsfest. Det blev stökigt som vanligt. Eftersom vi varit med förr och misstänkte hur det skulle bli beslöt vi oss för att deponera en del av våra pengar. Först var vi på några resturanger och muntrade upp oss. I en tobaksaffär var det en trevlig man som löste våra problem. Vi fick gärna deponera våra pengar i hans kassaskåp. Detta gjorde vi, var sitt kuvert, vi var på gott humör och mannen var trevlig så kvitto behövdes inte. Otroligt så dumma vi var, och man måste erkänna att det har inte blivit så mycket bättre. En resturang vi besökte hette Den Gemytlige Alfred. Det var en resturang tysk stil med en orkester i kortbyxor som tutade i mässingsinstrument. När hovmästaren kom och frågade om allt var till belåtenhet, var det en i gänget som röck honom i slipsen och frågade om han var den gemytlige Alfred. Han hade tydligen ingen humor för vi åkte ut. Efter besök på olika lokaler kom vi till sjömanshemmet för vila efter en ansträngande dag. Nästa dag var vi något dävna och det värsta var, ingen kom ihåg var vi hade deponerat pengarna. Vi var runt hela centrala Göteborg men ingen kännde naturligtvis till några pengar. Det enda vi kom ihåg var att vi deponerat pengarna i en tobaksaffär. Trötta och modfällda kom vi tillbaka till sjömanshemmet på eftermiddagen. Inga pengar, nu var det bara att ta en ny hyra. Humöret var i botten. Då kom en i gänget på att det ligger nog en tobaksaffär på andra sidan kvarteret Nytt hopp, vi gick runt kvarteret. Klang och jubel, där var mannen, han hälsade oss med, hej kommer ni för att hämta pengarna. Vi hade snurrat runt halva Göteborg och så fännns pengarna ett halvt kvarter från sjömanshemmet. Som tur var hade vi deponerat dom hos en ärlig människa. Han berättade att det var inte första gången, han visste att sjöfolk var slarviga med pengar och brukade föreslå att de deponerade, personalen på sjömanshemmet rekomenderade honom, vi hade haft tur. Detta måste ju firas med några resturangbesök. Redan nästa dag reste de övriga hem. Eftersom jag inte hade någon att resa till stannade jag i Göteborg. Nästa dag satt jag på en uteservering i centrum. Jag hade då gått över till ramlösa. Det var mycket folk och det fanns inga lediga bord. En flicka frågade om hon fick sitta vid mitt bord. Det fick hon naturligtvis. Hon tog in en kopp kaffe och vi pratade om lite av varje. Det var en vacker flicka en s.k. tiopoängare. Plötsligt lutade hos sig fram över bordet och sa, det var fantastiskt vilka ögon du har. Oj,oj,oj nu inbillade jag mej att jag hade gjort intryck på denna tjusiga dam.. Men sedan fortsatte hon, de där röda ögonvitoma finns dom i olika färger. Sedan drack hon ur sitt kaffe och gick. Det har jag konstaterat, att göteborgskorna är väldigt spydiga, eller tykna som det heter där.

6 6 För övrigt......kan man likna politiken och mycket i vårt samhälle vid en båt, av den modell som deltar i bl.a. Volvo ocean race. Det är ju en kappsegling jorden runt och då gäller det att slimma båten så mycket som möjligt, för att få ner vikten och därmed öka hastigheten. Samtidigt ger man ju avkall på säkerheten och det händer ju ofta haverier i hårt väder. Givetvis kan man bygga en båt som klarar de flesta strapatser, men då har man ingen chans att vinna dessa prestigfyllda tävlingar. Mycket i samhället går ju också ut på att slimma verksamheten så mycket som möjligt, för att spara pengar. Vi är ju många som upplevt det, denna vinter med den myckna snön. Kommunens och fastighetsägarnas snöröjning av trottoarer kan ju närmast liknas vid ett mastbrott i orkan på Norra Ishavet, alltså så näre en katastrof man kan komma. Att det är omöjligt att ta sej fram med rullstol eller rollator, måste ju berörda myndighet känna till, men vadå... Att underlåta att sanda, förorsakar ju också en hel del halkolyckor med frakturer som följd, men det belastar ju ingen annan än sjukvården, det gäller att se om sitt hus. Såklart man skulle kunna hålla gator och trottoater körbara, men det kostar ju pengar och förr eller senare smälter det ju bort ändå! Men våren nalkas och då kryper vi fram ur våra iden och gör staden osäker igen....kan man göra samma liknelse med våra kraftbolag, främst dom som äger kraftledningarna. Varje gång det drar fram en storm, så blåser träd ner över ledningarna och förorsakar strömavbrott. Givetvis skulle man kunna bredda gatorna där ledningarna går, så träden inte når fram till trådarna, eller gräva ner kablar. Men det blir dyrt och det är billigare att betala skadestånd till de som drabbas av el-avbrotten....undrar jag om man kan lämna in ett medborgarförslag till Sveriges Riksdag, fast det kanske inte går? Jag skulle i så fall föreslå att Riksdagen införde ROT-avdrag för näringsidkare när det gäller anpassning av inre och yttre miljö, alltså enkelt avhjälpta hinder. För Riksdagen menade väl allvar med detta projekt, som nu är inne på slutåret. ROT-avdrag betyder ju Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och skulle nog underlätta arbetet med undanröjandet av många hinder. Ofta är det nog kostnaden som bromsar upp det hela. Varmt välkommen till unikresor.se En ny researrangör med inriktning på resor för personer med funktionshinder har presenterats. Nedan några rader från deras hemsida. Unikresor är en researrangör som anordnar paketresor för personer med olika typer av funktionshinder. Med bas i Sverige, södra Turkiet och Kanarieöarna tillhandahåller vi skräddarsydda all-inclusive resor, specialanpassade efter individens behov. Vi har flerårig erfarenhet av personlig assistans, kolloverksamhet, arbete utomlands samt ett genuint intresse av att arbeta med människor.

7 7 Anpassat - trots K-märkning Vi ofta får höra att i hus som är K-märkta, där får man inte göra någon förändring, men det går visst att förena dagens krav på tillgänglighet och användbarhet även i kulturhistoriska miljöer. Det finns det många bra exempel på. Ett exempel är byggnaden på bilden, alltså Bergslagsgården vid Skvallertorget. Där huserar numera ABF och där har man låtit anpassa så det är tillgängligt för alla. Nedastående text är ett utdrag från ABF:s presentation av byggnaden på deras hemsida på internet. Tillgänglighet för alla i nyrenoverade Bergslagsgården Numera kan också människor med funktionshinder ta sig in i byggnaden utan besvär. Efter en omfattande renovering finns det till exempel hiss. Det är modernt och tillgängligt, och ändå är den egna karaktären bevarad. Bergslagsgården har sin egen historia och den är vi väldigt måna om att förvalta. Huset är ett av Norrköpings äldsta trähus, uppför av timmer från en herrgård i Rejmyre, i den östgötska Bergslagen. Det flyttades till sin plats vid Motala Ström på 1740-talet och fungerade som tillfälligt riksdagshus år Under årens lopp bedrev olika ägare färgerirörelse innan konsum köpte huset och inrättade en affärslokal Norrköpings kommun tog över Bergslagsgården 1960 och äger den än idag. Hemvärnet och Konstfrämjandet har varit hyresgäster, numera är ABF Östergötland ensam hyresgäst. Stoppa EUs tågstandard NU! [ ] Den europeiska tågstandard som nu är under framtagande måste stoppas innan det är för sent skriver DHR i ett brev till Sveriges riksdag, trafikutskottet samt EU-minister Birgitta Ohlsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson. Om standarden blir verklighet kommer den innebära avsevärda inskränkningar i rätten att resa för personer som använder elrullstol. I förslaget skall maxvikten för att använda liftarna nämligen vara 200 kg. Eftersom en normal elrullstol väger 150 kg så betyder det i praktiken att bara stolen kan medfölja! Läs hela brevet på Det är läge att trvestera till TV-programmet... VART ÄR VI PÅ VÄG?

8 8 Funktionärer 2010 Styrelsen: Ordförande Krister Billkvist Vice ordförande Per-Arne Bergström Sekreterare Marie Björkdahl Kassör Frank Svensson Vice Kassör Sigvard Floser Ledamot Ulla Johansson Ledamot Ingegärd Lind Adjungerad Jenny Larnemark, kanslist Revisorer: Revisorsuppleanter: Arbetsutskott: Studieorganisatör: Valberedning: Presskontakt: Ombud till distriktsårsmöte: Lotta Andersson, Bo Hjort Tomas Westin, Jan Rydén Tjänstgörande ordförande, sekreterare och kassör Ulla Johansson Jenny Larnemark, Bo G Karlsson Krister Billkvist Ingegerd Lind, Frank Svensson, Marie Björkdahl. Kommittéer och ombud Ombud till ABF: Sommarhemskommittén: Kaffekommittéer: Medlemnskontaktkommittén: Programkommitté: Ulla Johansson Lars-Erik Persson, Ulla Johansson, P-O Engstrand, Sigvard Floser, Bo Hjort, samt Frank Svensson, sam mankallande och styrelserepresentant. Grupp 1. Kerstin Andersson, Roland Johansson, Margareta Johnsson. Grupp 2. Inga Johansson, Bo G Karlsson Vesa Ojava. Grupp 3. Lars-Erik Persson, Ann-Charlott Stenbäck, Ulla Karlsson Inga Johansson, Sigvard Floser, Marie Björkdahl. Marie Björkdahl, Jenny Larnemark, Lillemor Johansson, Ulla Johansson

9 9 Kerstin Sköld dokumentation av Norrköpingsavdelningens historik fortsätter. I detta avsnitt har vi kommit fram till 1980-talet. Föreningens arbete under 1980-talet gällde främst tillgänglighet och samhällsservice. 40-årsjubileum 1981 var det dags att fira Norrköpingsavdelningens verksamhet under 40 år. Det skedde på Riks-City. Ordförande var Leif Karlsson. Vi får veta: Kvällen inleds med en delikat måltid bestående av västkustsallad med rosenbröd och smör, kalkon med grönsaker, glass. Måltidsdryck vin (även alkoholfritt naturligtvis), öl eller läsk allt efter tycke och smak. Senare på aftonen (vid 10-tiden) serveras kaffe med kaka. Den välklingande gruppen Fyrväppling kommer under kvällen att framföra ett program med gamla och kanske även nya örhängen från operetter och musicals. Kinda DHR skickade följande hälsning: Till storebror Norrköping DHR, som planerat Din födelse så väl att Du jubilerar på internationella handikappåret, från en lantlig lillebror Kinda DHR. "Grattis Norrköping med kaktéer, IFK och DHR hoppas Ni firas med pompa och ståt hurra för styrelsen, som leds av Karlsson herr som rycker och drar i varje tåt leve alla Ni andra och förtröttas ej i Er kamp för att hjälpa och stötta varandra mot mången fördom och trög kommunalpamp. 20 medlemmar fick DHR:s förtjänsttecken. Handikappåret 1981 Under parollen Full delaktighet och jämlikhet förklarade Förenta Nationerna (FN) 1981 för internationella handikappåret. Det fanns ca 400 miljoner människor i världen, som var handikappade på olika sätt många av dem även flerhandikappade. Norrköpings kommun utsåg en ledningsgrupp för handikappåret, där DHR och flera andra handikapporganisationer var representerade. Paneldebatt hölls på Stadsbiblioteket, där förvaltningschefer svarade på frågor. Ett familjerally genomfördes i maj 1981 för både personer med specialutrustade bilar och andra bilförare. Handikappföreningarna skrev förslag till ett kommunalt handikapprogram. DHR hade en omfattande och utåtriktad informationsverksamhet under handikappåret. Vid ca 50 tillfällen informerades i skolor, organisationer och företag om handikappfrågor. fortsättning nästa sida...

10 10 Föreningen drev en medlemsvärvningskampanj och hade en utställning i Föreningstjänsts skyltfönster vid Hospitalsgatan. Ny föreningslokal invigd Den 6 november 1981 invigdes Handikappcenter på Trädgårdsgatan 47 i Norrköping (T 47), där DHR och flertalet HCK-föreningar skulle ha sina expeditioner och samlingslokal. DHR flyttade från i stort sett likvärdiga lokaler till T 47 i en strävan mot ett ökat samarbete mellan handikapporganisationerna. I pressen skrevs att DHR reserverade sig mot namnet Handikappcenter, som majoriteten av HCK:s medlemsföreningar antagit. DHR ville ha en attitydförändring och ansåg att ordet handikapp skulle användas i rätt betydelse, dvs att handikappet inte är en egenskap hos individen. Under hela 1980-talet var Tomas Westin heltidsanställd kanslist på avdelningens expedition. Han var även en kunnig representant i arbetsgrupper och andra sammanhang. Fortsatt arbete för bra tillgänglighet Genom sina representanter i KHR, distrikts- och kommundelsnämnder, regelbundna kontakter med Gatukontoret och medverkan i utredningar fortsatte föreningens bevakning av samhällsfrågor. Många viktiga frågor togs upp i KHR handikappanpassad kollektivtrafik, förändringsarbete inom färdtjänst, fritidsförvaltningens handlingsprogram, ledsagarservice mm. KHR:s ståndpunkt 1984 var: Varje arrangör och huvudman bör inlemma handikappaspekterna i sin planering och ansvara för att den egna verksamheten görs tillgänglig för alla. Stadsarkitektkontoret i samarbete med handikapporganisationerna utarbetade Norrköpings handikappguide, som var färdig En förteckning på 258 sidor visade hur tillgängliga de offentliga lokalerna i kommunen var. För betyget tillgängligt var kravet att trappsteg saknades vid ytterdörren, trösklar max 3 cm, öppning vid ytterdörr minst 80 cm. Guiden bekräftade att det fanns oerhört mycket att göra. En guide måste också följas upp och hållas aktuell för att ha någon mening men så blev det inte. Intresset för fritidsaktiviteter växte. I oktober 1980 inbjöd DHR representanter för kommunens fritidsnämnd och fritidsförvaltning till en diskussionskväll under temat Är det vår miljö som är handikappad? Göran Forsberg och Claes Elgström hade gjort en inventering av tillgängligheten till fritids- och idrottsanläggningar. Av 87 fritidsanläggningar i Norrköpings kommun var sju utan nivåskillnad (dvs de hade en tröskel på högst 3 cm). Av 314 föreningslokaler hade endast 13 entré utan nivåskillnad. Fritidsdirektör Lennart Persson konstaterade att det råder en enorm brist på kunskap. Det saknas också ett djupt engagemang. Det blev diskussion om de mopedfållor, som satts upp vid Åbackarna och som inte bara utestängde mopedåkare utan även rullstolsburna personer. Efter initiativ av Gunvor Andhäll skrev föreningen 1981 till kommunen med begäran att fritidsnämnden skulle inventera de fiskevatten som fanns och undersöka vilka som kunde göras tillgängliga snabbt. En planering borde dessutom ske för de fiskevatten, där större satsningar kunde behövas. fortsättning nästa sida...

11 Föreningen var också engagerad i handikappanpassning av den planerade motionsoch promenadvägen i Vrinneviskogen. 11 Anpassing av skolor och bostäder aktualliseras DHR skrev 1980 till skolstyrelsen med anledning av sammanslagning av Matteus och Haga rektorsområden. Skolornas lokaler var inte handikapptillgängliga, vilket föreningen anmärkte emot. DHR framförde hård kritik i skrivelse 1982 till byggnadsnämnden mot Hotel Princess, vars ombyggnad man ansåg vara ett svartbygge. Handikappaspekten hade inte beaktats. Samma år tog DHR i skrivelse till KHR upp frågan om behovet av flera stora marklägenheter i ett plan i små- och radhusområden, där det oftast byggdes i två plan. I februari 1984 ansåg kommunstyrelsen att kommunen borde verka för att behovet av enplansbostäder tillgodosågs för speciella grupper. Fastighetskontoret skulle verka för parkeringsmöjligheter för rörelsehindrade i omedelbar närhet till bostadens entré. Byggnadslagen medgav dispens från hisskrav i gamla flervåningshus, om kostnaden för installationen var oskäligt hög. Öronmärkta statliga pengar till hissar gav inte väntat resultat. I skrivelse 1983 till kommunen klagade föreningen på att dispenserna varit för många. Byggnadsnämnden skulle tvärtom vara återhållsam med dispens från hisskrav vid ombyggnad av trevåningshus deltog avdelningen med bland andra Konsumentnämnden i projektet "En affär för alla, då tillgängligheten i dagligvarubutiker undersöktes. Några exempel på förbättrad tillgänglighet var hiss för rörelsehindrade i Matteusgården, med ingång från Oxtorget där det fanns ringledning. Handikapptoalett fanns i entréhallen. Vid Matteus kyrka ordnades en ramp och inreddes en handikapptoalett. Vid Hantverkaregatan blev det en rullstolstillgänglig telefonkiosk. Föreningen konstaterade 1989 att dess synpunkter inför den stora ombyggnaden av Norrköpings central i stort sett tillgodosetts. Etiska frågor Organisationens intresse för etiska frågor tilltog. DHR protesterade, när straffrättskommittés lagförslag om barmhärtighetsmord, Frihet från ansvar, diskuterades. Avdelningens styrelse frågade Östergötlands 17 riksdagsledamöter, om deras inställning till att den som medverkade till dödshjälp skulle kunna frias från ansvar och undgå straff. Ingen instämde av de 12 som svarade. Man började också se utanför sina egna gränser. En särskild arbetsgrupp skulle undersöka möjligheterna att aktivt kunna göra en meningsfull insats för funktionshindrade personer i u-länder. Ett avdelningsmöte 1983 hade som tema Handikappad i u-land. Avdelningen arbetade mycket med framtagning av informationsbroschyrer om handikappföreningarna i Norrköpings kommun på sex invandrarspråk. Ungdomskommittén fortsatte sin verksamhet med ungdomsträffar under olika teman, trivselkvällar, fester, utflykter och sommarläger. Under åren företogs semesterresor till Helsingfors, Rumänien, Mallorca, Italien, Skottland m fl platser. fortsättning i nästa nummer...

12 MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2010 I NORRKÖPING maj kl Samling kl vid Stadsbiblioteket och avmarsch kl Vi tågar Drottninggatan ner till Hörsalsparken, där vi läser upp apeller och överlämnar skrivelser till politiker i kommunen. Förra året var vi 100, i år ska vi bli 200! Ställ upp alla som kan! Studiecirkel Med anledning av vår Gotlandsresa i augusti, tänkte vi anordna en cirkel på temat Gotland. Plats: DHR:s expedition, Gymnastikgatan 10 Startdatum: Onsdagen den 14 april GOTLAND Starttid: Klockan Cirkelledare: Ulla Johansson Anmälan: Ring Jenny på expeditionen, Välkommen att delta, även om du inte ska med på resan!

13 13 Vid årets utgång ska ju alla enkelt avhjälpta hinder vara undanröjda i vårt samhälle. Så var riksdagens direktiv, men som alla vet kommer det inte ens att vara i närheten av att bli så. Utan lagstiftning i frågan är det nog också en utopi, att det skulle gå att verkställa planen. Att kommunerna tar så lätt på undanröjandet av enkelt avhjälpta hinder är ju lite förvånande. Här nedan finns Boverkets syn på saken. Enkelt avhjälpta hinder Publika lokaler och allmänna platser ska göras mer tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det är ett krav som ställs i bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder. INFORMATIONSUPPDRAG Under 2009 och 2010 och har Boverket i uppdrag att genomföra en uppsökande informationsverksamhet om enkelt avhjälpta hinder. Detta gör vi tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Handisam och länsstyrelserna. Uppdraget delredovisades i december Regler Kravet på undanröjande av enkelt avhjälpta hinder finns i 17 kap. 21a PBL. Boverket har gett ut tillämpningsföreskrifter, BFS 2003:19 HIN. Vilka lokaler och platser berörs? Enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas i befintliga byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde samt på befintliga allmänna platser. Enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas för att öka tillgängligheten till lokaler dit allmänheten äger tillträde. Lokaler dit allmänheten har tillträde är sådana lokaler som riktar sig till, och används av, allmänheten (publika lokaler). Det kan då röra sig om receptioner på sjukhus, vårdcentraler eller myndigheter. Andra lokaler som riktar sig till allmänheten finns exempelvis i idrottsanläggningar, bibliotek, teatrar, biografer, samlingslokaler, buss-, taxi- och järnvägsstationer, terminaler, apotek, kiosker, restauranger och affärslokaler. Vissa delar av skolor kan också vara publika lokaler. Allmänna platser är de gator, vägar, torg, parker, med mera, som är redovisade som allmän plats i detaljplan eller områdesbestämmelser. Vem ansvarar? Det är den som äger publika lokaler eller allmänna platser som har ansvar för att kraven uppfylls. Vilka hinder är enkelt avhjälpta? Föreskrifterna gäller om de hinder som ska undanröjas är enkelt avhjälpta. Med det menas att de ska vara rimliga att avhjälpa med hänsyn till nyttan av åtgärden och förutsättningarna på platsen. Man ska också göra en bedömning av de ekonomiska konsekvenserna, dessa får inte bli orimligt betungande. Vad händer om hinder inte åtgärdas? Det är kommunens (byggnadsnämndens) uppgift att övervaka att reglerna följs. Byggnadsnämnden kan besluta om sanktioner mot den ägare som inte följer reglerna. När ska åtgärderna vara genomförda? Boverkets föreskrifter trädde i kraft 1 december 2003 och principen är att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas direkt. Regeringen har satt som ett mål att åtgärderna ska vara genomförda senast vid utgången av 2010.

14 14 TUPPEN-REVYN Söndagen den 6 juni kl Medverkande: Boende och personal på Tuppen och några andra elsjälar. Ackompanjatör: Torbjörn Toftgård Kaffe med kaka serveras i pausen Pris: 40 kr Anmälan senast 3 juni Ring Jenny på kansliet dagarsresa till Gotland Här bor vi på Gotland Vi bor på Ekängens Pensionat som ligger vackert inbäddat i grönska i Garda på sydöst- ra Gotland. Så gott som hela anläggningen är anpassad för rörelsehindrade. Toppmodern helturistbuss anpassad för funktionshindrade Bussen vi åker med är anpassad för funktionshindrade. Bussen har både rullstols och permobillyft och väl inkommen i bussen kan även den rullstolsburne välja sin sittplats genom bussens geniala traverssystem utmed mittgången i bussen. Den har även en stor och rymlig handikapptoalett. Köket är väl tilltaget med dryckesautomat, extra kylskåp och mikrovågsugn etc. Resan sker vecka 33, augusti, avresetid och plats återkommer vi med. Priser för helpension: I enkelrum kr I dubbelrum kr Inbetalningskort kommer att sändas ut i god tid. Sista anmälningsdag 15 april! Anmälan till Ulla Johansson , Ange om du vill ha särskild kost eller annan önskan.

15 18 april Vårfestligt på Riks-City Söndagen den 18 april kl Månadsmöte med Vårfestligt. Plats: Riks-City, Norralundsgatan 7. 4 olika sallader att välja på, räkor, kyckling, grekisk, skinka, med dressing, bröd och dricka. Kaffe med kaka. (vin finns att köpa) Avgift: 40 kr. Underhållning med Tjejtrion Ljuda! Dom tolkar låtrar av Björn Afzelius. Anmälan senast onsdagen den 14 april. Ange vilken sallad du vill ha när du anmäler dej! 15 Program i vår 30 april Valborgsmässoafton Fredagen den 30 april kl Vi hälsar våren välkommen vi Sjöstugan. Kaffe brygger vi gemensamt, men tilltugg får var och en ta med sej. Föreningen bjuder på varm korv och dricka. För korvåtgångens skull - anmälan senast den 28 april. 16 maj Möte vid Sjöstugan Söndagen den 16 maj kl Medlemsmöte med kaffe och dopp. Information Underhållning med Frida Knutsson, musik och sång. Anmälan senast onsdagen den 12 maj. 29 maj Marschen för tillgänglighet Lördagen den 29 maj kl Läs mer på sidan 12 6 juni Tuppenrevyn Söndagen den 6 juni kl Läs mer på föregående sida. Anmälan senast torsdagen den 3 juni. 12 juni Grillparty vid Sjöstugan Lördagen den 12 juni kl Läs mer i nästa nummer.

16 16 Expeditionens bemanning... Måndagar - fredagar kl Jenny Larnemark finns på expeditionen under dessa tider. Telefonsvararen är på under övriga tider och hänvisar då till Krister Billkvist eller Frank Svensson som då kan ta emot anmälan till sammankomster m.m. Anmälan till sammankomster och bokning av Sjöstugan görs till kansliet på telefon Frågor när det gäller Sommarhemmet Sjöstugan kan ställas till Frank eller Krister Viktiga datum under våren 14/4 Sista Anmälningsdag till Vårfestligt 18/4 Vårfestligt på Riks-City 15/4 Sista anmälningsdag till Bussresan 28/4 Sista anmälningsdag till Valborgsfirande 30/4 Valborgsfirande 12/5 Sista anmälningsdag till Månadsmöte 16/5 Månadsmöte vid Sjöstugan 29/5 Marchen för tillgänglighet 3/6 Sista anmälningsdag till Tuppenrevyn 6/6 Tuppenrevyn 8/6 Sista anmälningsdag till Grillparty 12/6 Grillparty vid Sjöstugan Manusstopp till nästa nummer den 10 maj

17 DHR:s SOMMARHEM I SVÄRTINGE Boka in ett besök vid vårt natursköna Sommarhem Sjöstugan vid Glans strand i Svärtinge. Vi vänder oss främst till kommunens anpassade boenden av alla slag, till övriga handikapporganisationer, förskolor, dagis och andra grupper som vill njuta av en stunds avkoppling och en naturupplevelse i en vacker och avstressande miljö. Stugan erbjuder gott om plats invändigt, där ni kan använda vårt fullt utrustade kök till självhushåll. Den anpassade toaletten är även utrustad med en lyft. PRISER VID GRUPPBESÖK Upp till 10 personer 300:-/dag (Ledare eller personal räknas ej) Upp till 20 personer 600:-/dag (Ledare eller personal räknas ej) ÖVERNATTNING Medlem i DHR Norrköping 30:-/natt Övriga gäster 100:-/natt Ledare eller personal ingen avgift vid flera dagars gruppbesök Ring Jenny på vår expedition och boka in Er, tel Expeditionen är bemannad måndag - fredag mellan kl Övriga tider kan Ni kontakta antingen Krister Billkvist tel eller Frank Svensson tel

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen.

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen. Medlemsblad Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 1 2013 Årg 61 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö EN STAD FÖR ALLA 2010 Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö December 2008 EN STAD FÖR ALLA... 2 MÅL... 2 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 2 NATIONELL PLAN FÖR HANDIKAPPOLITIKEN...

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 1. 2015

DHR Ängelholm NR. 1. 2015 DHR Ängelholm NR. 1. 2015 ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL. 076 05 905 09 LIZ LINDEROS TEL. 042-598 75 MOBIL. 073 66

Läs mer

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 Ett handlingsprogram baserat på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt under sommaren:

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt Eva Sjödahl

Läs mer

Neuroförbundet Västervik

Neuroförbundet Västervik Neuroförbundet Västervik org.nr. 833600 8175. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2 0 1 3 1. Styrelsen för Neuroförbundet Västervik får härmed överlämna Verksamhetsberättelsen för. 1 januari 31 december 2013 Inledning.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

Medlemsblad. NHR Motala Vadstena December 2010

Medlemsblad. NHR Motala Vadstena December 2010 NHR Motala Vadstena December 2010 Medlemsblad 2011 års bad och rekreationsresa går till Malloca! Läs mer på sista sidan. Årets firar vi Kärleksvecka traditionsenligt med kaffe och kärlekstårta tillsammans

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

11. Nästa möte Kommande styrelsemöte hålls måndagen den 8 april i något av konferensrummen på Skepparegatan 5A, 4 tr.

11. Nästa möte Kommande styrelsemöte hålls måndagen den 8 april i något av konferensrummen på Skepparegatan 5A, 4 tr. 5. Extra årsmöte Beslutades att ett extra årsmöte om revisionsrapporten hålls söndagen den 24 mars 13.00 14.00 i föreningslokalen på Skepparegatan 5A, 4 tr. 6. Kansliet stängt måndagar tills vidare Bengt

Läs mer

Program Högalid. Våren 2014. Välkommen till en ny säsong med PRO Högalid

Program Högalid. Våren 2014. Välkommen till en ny säsong med PRO Högalid Program Högalid Våren 2014 Välkommen till en ny säsong med Ciao Ciao är en italiensk restaurang som öppnade sina dörrar i hjärtat av Hornsgatan februari 2013. Det blev snabbt en mycket populär restaurang.

Läs mer

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också!

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också! Höstens program 2015 Gävle Vi har hört dom förut - men dom kommer igen Två Gävle-kändisar som har mycket att berätta! 50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta.

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Verksamhetsberättelse 2014 Ordföranden har ordet Under år 2014 anordnade Vaksala hembygdsförening flera aktiviteter för medlemmarna i föreningen. Jag vill tacka alla Er som deltagit i arrangemangen och

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 Styrelsen hälsar medlemmarna välkomna till årets verksamhet i Piteå. Kallelse till årsmöte. Tisdagen den 14 februari 2012 Plats: Vardagsrummet, Gamla Bryggeriet samma

Läs mer

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Reumatikerföreningen Vår/Sommar 2014 KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Årsmöte för verksamhetsåret 2013 onsdagen den 19 februari kl 18:30 i Lidbeckska huset Årsmötesförhandlingar

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET

ORDFÖRANDE HAR ORDET VINTER 2011 ORDFÖRANDE HAR ORDET Det gamla året är snart slut och det nya hälsar vi välkommet. Jag tackar er alla för det gångna året och för allt ni har gjort för föreningen. Jag hoppas mycket på ert

Läs mer

Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet

Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 2 2015 Årg 63 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping 3 Ordföranden

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSMÖTE MED IDÉ OCH UTVECKLINGSGRUPPEN KARLHOLM-VÄSTLAND DEN 29 MARS 2011.

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSMÖTE MED IDÉ OCH UTVECKLINGSGRUPPEN KARLHOLM-VÄSTLAND DEN 29 MARS 2011. Verksamhetsberättelse 2010 Idé och utvecklingsgruppen Karlholm Västland FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSMÖTE MED IDÉ OCH UTVECKLINGSGRUPPEN KARLHOLM-VÄSTLAND DEN 29 MARS 2011. 1. Mötets öppnande. 2. Godkännande

Läs mer

RTP-Malmö www.malmo.rtp.se

RTP-Malmö www.malmo.rtp.se 1 RTP-Malmö www.malmo.rtp.se Verksamheten fjärde kvartalet 2004 Ordförande har ordet Hej på Er igen! Jag får börja med att ta tillbaka mina ord om sommaren. Hur som helst blev den bra mot slutet. Jag tog

Läs mer

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Norrköpingsavdelningen

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Norrköpingsavdelningen Medlemsblad Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Nr 2 2010 Årg 58 Norrköpingsavdelningen Rododendrondalen vid Åbackarna 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning,

Läs mer

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Malmö 2014-12-17 Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Välkomna till årsmöte torsdagen den 26 mars 2015 med början kl. 09.30 på Sommarlust

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun

Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun Så jobbar vi med tillgänglighet i Arvika kommun God tillgänglighet God tillgänglighet handlar om många olika aspekter i vår miljö. Att det inte finns några fysiska hinder som gör det svårt för personer

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 14-18 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Åsa Bergkvist Justerare

Läs mer

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst

FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst FUB bladet, maj 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar FUB försöker bevaka och påverka allt från liftar till färdtjänst Inflytande Under första delen av året har vi använt mycket tid till att försöka

Läs mer

Protokoll fört vid Ösmo Kyrkokörs Årsmöte 28 februari 2009 Sockenstugan, Ösmo

Protokoll fört vid Ösmo Kyrkokörs Årsmöte 28 februari 2009 Sockenstugan, Ösmo Protokoll fört vid Ösmo Kyrkokörs Årsmöte 28 februari 2009 Sockenstugan, Ösmo 1. Öppnande av mötet. Ordförande hälsar alla välkomna till årsmötet och förklarar mötet öppnat. 2. Kallelse till mötet. Årsmötet

Läs mer

Medlemsblad. Vårblommor i Södra Promenaden. De Handikappades Riksförbund Norrköpingsavdelningen. Nr 1 2009 Årg 57

Medlemsblad. Vårblommor i Södra Promenaden. De Handikappades Riksförbund Norrköpingsavdelningen. Nr 1 2009 Årg 57 Medlemsblad De Handikappades Riksförbund Norrköpingsavdelningen Nr 1 2009 Årg 57 Vårblommor i Södra Promenaden 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping 3 Ordföranden har ordet,

Läs mer

Medlemsblad. Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar

Medlemsblad. Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar Medlemsblad Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar När vintermörker och höstrusk nu lägrar sig över vår vackra bygd kan vi tänka tillbaka på de vackra dagarna under sensommaren och förhösten. Det trägna gäng

Läs mer

DHR ÄNGELHOLM. NR. 2. 2012. Informationsblad om det som händer i föreningen. kurser, fester, resor och andra aktiviteter.

DHR ÄNGELHOLM. NR. 2. 2012. Informationsblad om det som händer i föreningen. kurser, fester, resor och andra aktiviteter. DHR ÄNGELHOLM. NR. 2. 2012 Informationsblad om det som händer i föreningen. kurser, fester, resor och andra aktiviteter. DHR ÄNGELHOLM. BRUKSGATAN 5. 26233 ÄNGELHOLM. MOBIL. 070 5818051 ORGANISATIONSNR:

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

Årgång 17 nr 2 2015-02-23

Årgång 17 nr 2 2015-02-23 Segeltorp PRO-Nytt Årgång 17 nr 2 2015-02-23 Medlemsmöten Alla medlemsmöten hålls i Segeltorpsskolans gamla matsal. Beräknad mötestid ca 2 timmar. Resten av vårens möten är planerade till 14/3, 11/4 och

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Skånes Roddförbund 2007-03-12 på Malmö Roddklubb

Protokoll fört vid årsmöte med Skånes Roddförbund 2007-03-12 på Malmö Roddklubb Protokoll fört vid årsmöte med Skånes Roddförbund 2007-03-12 på Malmö Roddklubb Närvarande: 14 medlemmar representerade Helsingborgs Roddklubb, Höganäs Roddförening, Landskrona Roddklubb, Malmö Roddklubb

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Konsthallen ARTIPELAG och Nacka Forum

Konsthallen ARTIPELAG och Nacka Forum SPF Seniorerna Rosenkälla - Endagsresa Konsthallen ARTIPELAG och Nacka Forum Tisdag den 31 mars 2015 En endagsresa till - Artipelag - den nya privata konsthallen vid Baggensfjärden, på Värmdö, som invigdes

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

Program för Fairtrade Fokus i Norrköping 2011

Program för Fairtrade Fokus i Norrköping 2011 Program för Fairtrade Fokus i Norrköping 2011 Måndag 10 oktober söndag 23 oktober Harrys erbjuder hemlagad Fairtrade kaka med apelsin&mangotäcke samt Fairtrade- och KRAV märkt kaffe. Pris: 85:- Harrys,

Läs mer

Stadgar HSO Stockholms stad

Stadgar HSO Stockholms stad Stadgar HSO Stockholms stad Antagna 1994-04-25 Reviderade 1997-04-07 Reviderade 1998-04-22 Reviderade 1999-04-27 Reviderade 2001-04-24 Reviderade 2003-04-10 Reviderade 2006-04-05 Reviderade 2008-04-09

Läs mer

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 16.30 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell

Läs mer

3. Val av mötessekreterare Till sekreterare för mötet valdes Gunilla Carlson

3. Val av mötessekreterare Till sekreterare för mötet valdes Gunilla Carlson Protokoll fört vid årsmöte med Gothems sockenförening den 8 mars 2015 i Gothems Bygdegård Närvarande: Ca 40 medlemmar 1. Mötets öppnande Ordförande Christina Näslund hälsade alla välkomna och inledde med

Läs mer

HÖSTPROGRAMMET 2015 Motion Hjärtgymnastiken tisdagar Hjärtgymnastiken fredagar Studiecirklar Matlagning för män inklusive näringslära,

HÖSTPROGRAMMET 2015 Motion Hjärtgymnastiken tisdagar Hjärtgymnastiken fredagar Studiecirklar Matlagning för män inklusive näringslära, Org. nr 802 429-0820 (besöksadress) Östra Bangatan 3, 195 60 MÄRSTA, (postadress) Ylva Brolund, Rosersbergsvägen 34,195 71 Rosersberg) tel. 070 727 88 78 (ordförande) PlusGiro: 4793189-4, Mail: info@sigtuna.hjart-lung.se

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Kära Unionen-Senior! Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna höstens program attraktivt! Fredriksdals köksträdgård Utfärd till Wanås

Läs mer

Protokoll från Årsmöte 2007

Protokoll från Årsmöte 2007 Protokoll från Årsmöte 2007 Mötesdata Tid: Onsdagen den 13 juni 2007 kl. 19:00 Plats: Skidgården Hackefors 1 Mötet öppnas Vice ordförande Torgny Andersson förklarade mötet öppnat och hälsade de 35 närvarande

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2011. Lergöksbladet. Informationsblad om vad som Händer i föreningen kurser, fester, resor och andra aktiviteter

DHR Ängelholm NR. 3. 2011. Lergöksbladet. Informationsblad om vad som Händer i föreningen kurser, fester, resor och andra aktiviteter DHR Ängelholm NR. 3. 2011 Lergöksbladet Informationsblad om vad som Händer i föreningen kurser, fester, resor och andra aktiviteter ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-21694 MOBIL. 070-5216941 KASSÖR. SVEN-ÅKE

Läs mer

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 Postens IF Ludvika och Postens Idrottsförbund inbjuder till POSTTRAMPET. Motionsklassen kommer att cykla på natursköna cykelbanor anlagda på gamla järnvägsbankar på

Läs mer

Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling

Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling Vi hälsar Er hjärtligt Välkomna till Göteborg den 14-15 mars för att delta i Postmästerskap i Bowling. Vi kommer att spela på Strike & Co i Gamlestan.

Läs mer

Handikapplan. för Sandvikens kommun

Handikapplan. för Sandvikens kommun Handikapplan för Sandvikens kommun 1 Reviderad version av handikapplan antagen av kommunfullmäktige 1998-04-27 Handikappolitik handlar om allas rätt att vara medborgare, att kunna vara delaktig. Att få

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala.

Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Sida 1 av 5 SPF Seniorerna Svartbäcken Uppsala Protokoll fört vid ordinarie årsmöte i SPF Svartbäcken torsdagen den 12 februari 2015 på Träffpunkten 86:an Svartbäcksgatan 86, Uppsala. Närvarande 55 medlemmar.

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00

DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 DAGORDNING VID FAMYs ÅRSMÖTE MÅNDAG DEN 4 Mars 2013, kl. 19.00 1. Årsmötets öppnande. 2. Parentation 3. Val av presidium a) mötesordförande b) sekreterare. c) protokolljusterare tillika rösträknare. 4.

Läs mer

Jul på Vättern 2008 från Jönköping och Motala

Jul på Vättern 2008 från Jönköping och Motala Jul på Vättern 2008 från Jönköping och Motala Jul till sjöss - på Vättern Välkommen ombord! Inled julfirandet på något av våra fantastiska flytande kulturskatter, M/S Nya Skärgården från 1915 i Jönköping

Läs mer

Välkommen till solens och vindarnas ö

Välkommen till solens och vindarnas ö Välkommen till solens och vindarnas ö Missa inte tillfället att delta i årets unika posttramp, det är första gången vi cyklar från kust till kust. Under loppet kommer vi att få se såväl väderkvarnar som

Läs mer

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Skoterutflykt Ekonomiska föreningens skoterutflykt blir i år lördagen den 20 mars. Färden

Läs mer

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet

Våren 2015. Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet Våren 2015 Möten, dans, resor, studier, fester, auktion, bingo, boule, bowling, gymnastik, påverkan m.m. och annan verksamhet MOTIONSDANS OBS! Ny lokal, ny tid och ny dag: Vallmogården 3 km norr om Malung

Läs mer

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla!

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla! Förvalta och bygga tillgängligt boende Bra för äldre bra för alla! Handen på hjärtat Vet du hur framkomligheten och tillgängligheten fungerar i dina fastigheter? Alla mår bra av att komma ut i friska luften.

Läs mer

Protokoll gällande årsmöte i Eslövs MotorCykelKlubb, EMCK, 19 oktober 2013. 1. Ordförande hälsade alla välkomna och öppnade mötet.

Protokoll gällande årsmöte i Eslövs MotorCykelKlubb, EMCK, 19 oktober 2013. 1. Ordförande hälsade alla välkomna och öppnade mötet. Protokoll gällande årsmöte i Eslövs MotorCykelKlubb, EMCK, 19 oktober 2013. 1. Ordförande hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Till mötesordförande valdes Roland Nihlén. 3. Till mötessekreterare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunala handikapprådet 2009-05-19 6 Plats och tid Tullbackagården, 2009-05-19 kl 17.30-18.55 Beslutande Monica Andersson (s), ordförande Britta Spiik, DHR Stig Broms, DHR Torbjörn Lindblom, FEB Birgitta

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordförande Pirkko Nevantausta hälsar alla välkomna till årsmötet 2011 och förklarar det därmed för öppnat.

1. Mötets öppnande Ordförande Pirkko Nevantausta hälsar alla välkomna till årsmötet 2011 och förklarar det därmed för öppnat. Neurologiskt Handikappades NHR MotalaNadstena Riksförbund Protokoll fort vid NHR MotalaNadstena ÅRSMÖTE Ort: 59: an, Gamla Stan, Motala Datum: 2011-02 -13 Klockan: 15.00-17.30 1. Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig!

Tillgänglighets- och bemötandepriset. En stad för alla en vinst för dig! Tillgänglighets- och bemötandepriset En stad för alla en vinst för dig! 2015 En stad för alla en vinst för dig! Varje dag går företag i Halmstad miste om kunder för att deras verksamhet inte är tillgänglig

Läs mer

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR. Det känns lite konstigt att önska God Jul och Gott Nytt År i oktober. Men det är mycket som känns så i dessa tider

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR. Det känns lite konstigt att önska God Jul och Gott Nytt År i oktober. Men det är mycket som känns så i dessa tider R T P - Malmö Verksamheten fjärde kvartalet 2003 Datum på nyhetsbrevet 21 september GOD JUL & GOTT NYTT ÅR I det här numret: God Jul & Gott Nytt År 1 1 Aktiviteter 2 Kalender 3 Telefonlista 4 Det känns

Läs mer

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping. HSO Norrköpings Stadgar. Fastställda av årsmötet den 2012-04-16.

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping. HSO Norrköpings Stadgar. Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping HSO Norrköpings Stadgar Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. Stadgar för HSO Norrköping Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. 1 GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR

Läs mer

Infoblad nr 4 oktober 2010

Infoblad nr 4 oktober 2010 Infoblad nr 4 oktober 2010 Ordförande har ordet Hösten har kommit på allvar och nästa helg byter vi till vintertid. Då lägger sig mörkret över oss redan tidigt på eftermiddagen och det kan kännas skönt

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Handikapprådet 2003-11-20

KALLELSE. Justerande:... Handikapprådet 2003-11-20 Handikapprådet 2003-11-20 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, Vallentuna torsdagen den 20 november 2003 kl 19.00. Handikappföreningarna träffas kl 18.00 Anhörig-

Läs mer

Protokoll nr 1 2015 fört vid sammanträde med styrelsen för Svenska Pudelklubben södra avdelningen

Protokoll nr 1 2015 fört vid sammanträde med styrelsen för Svenska Pudelklubben södra avdelningen Svenska Pudelklubben ASSOCIERAD MED SVENSKA KENNELKLUBBEN SÖDRA AVDELNINGEN AVDELNINGENS SÄTE: MALMÖ Protokoll nr 1 2015 fört vid sammanträde med styrelsen för Svenska Pudelklubben södra avdelningen Plats

Läs mer

Profilen: Göran Dahlström

Profilen: Göran Dahlström Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet - Handlingskraft - Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 3 2014 Årg 62 Profilen: Göran Dahlström 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta

Läs mer

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013

Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Inbjudan/Program till Förbundsrådet 2013 Härmed inbjuds klubbfunktionärer och intresserade medlemmar till Östergötlands Båtförbunds Förbundsråd 2013 Tid lördagen den 16 november 2013 Plats Scandic Linköping

Läs mer

Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet

Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet Västra Regionen av Koloniträdgårdsförbundet www.koloni-vastreg.se Till Västra Regionens medlemsföreningar, regionstyrelsen, revisorerna och valberedning samt styrelsen för värdföreningen Eklundshovs Koloniträdgårdsförening

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet Protokoll Tid torsdagen den 6 november 2008, kl. 13.30-16.00 Plats Rådhuset, sammanträdesrum Kupolen Närvarande Jonas Eriksson ordförande (MP) Veronika Plamén-Lemke (M) Ingeborg

Läs mer

Vid PRO Skarpnäcks årsmöte tisdagen den 10 mars 2015

Vid PRO Skarpnäcks årsmöte tisdagen den 10 mars 2015 DAGORDNING 2 (8) Vid PRO Skarpnäcks årsmöte tisdagen den 10 mars 2015 1. Årsmötets öppnande 2. Parentationer (en tyst minut) 3. Fråga om mötet har behörig kallas 4. Fastställande av dagordning 5. Val av

Läs mer

nummer 1»2013«årgång 34

nummer 1»2013«årgång 34 nummer 1»2013«årgång 34 =====================Ledare======================== God fortsättning på det nya året! Jag hoppas att ni alla har haft en skön ledighet under helgerna som varit. Årets första ON

Läs mer

När man väntar besök ser man till så det finns kaffe, och vi lovar att det finns svenskt kaffe på festen.

När man väntar besök ser man till så det finns kaffe, och vi lovar att det finns svenskt kaffe på festen. När man väntar besök ser man till så det finns kaffe, och vi lovar att det finns svenskt kaffe på festen. Gävle är en stad med stark kultur- och idrottsprofil. Här finns det legendariska hockeylaget Brynäs

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Nyhetsbrev. Maj 2015. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4 [År]

Nyhetsbrev. Maj 2015. Söderåsens Brukshundklubb Sida 1av 4 [År] Sida 1av 4 Maj 2015 Medlemsmöte Den 18 maj (måndag) är det dags för medlemsmöte! Se bifogad kallelse. Handlingar till mötet kommer att finnas tillgängliga i klubbstugan i enlighet med stadgarna (1 vecka

Läs mer

Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter!

Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter! Nytt år - ny styrelse och nya aktiviteter! Kallelse till medlemsmöte i KLIPPAN för att välja styrelse (bifogas) Vårprogram för Träffpunkten i Täby (bifogas) Ny styrelse i FUB i Södra Roslagen Ordförande:

Läs mer

Resor och Läger Sommaren 2013

Resor och Läger Sommaren 2013 Resor och Läger Sommaren 2013 Fritid LSS i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har ett gemensamt utbud av resor och lägerverksamhet. et är anpassat till hur många som följer med eller får plats

Läs mer

Energideklarationer och effektiva åtgärder hur hänger det ihop? Inbjudan till EnergiRådgivarnas 31:a kongress. Kongress i Uppsala 3 november 2010

Energideklarationer och effektiva åtgärder hur hänger det ihop? Inbjudan till EnergiRådgivarnas 31:a kongress. Kongress i Uppsala 3 november 2010 Energideklarationer och effektiva åtgärder hur hänger det ihop? Inbjudan till EnergiRådgivarnas 31:a kongress Hur gör vi energideklarationer till färdplaner för ett hållbart samhälle? Under årets kongress

Läs mer

Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Profilen: Kerstin Sköld

Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet. Profilen: Kerstin Sköld Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 1 2014 Profilen: Kerstin Sköld Årg 62 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Svensk Flyghistorisk Förening

Svensk Flyghistorisk Förening Svensk Flyghistorisk Förening Protokoll fört vid årsmöte på F 7 Såtenäs 5 april 2014 1. Årsmötets öppnande Årsmötet inleddes med premiärvisning av SFF rekryteringsfilm varefter ordförande öppnade mötet

Läs mer

ÅRSMÖTE ÖREBRIDGEN 2009-09-06

ÅRSMÖTE ÖREBRIDGEN 2009-09-06 ÅRSMÖTE ÖREBRIDGEN 2009-09-06 Datum: 2009-08-28 1 (5) 1. Mötets öppnande Föredragningslista Örebridgens årsmöte söndagen den 6 sept 2009 2. Godkännande av föredragningslista 3. Val av ordförande för mötet

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Aktiviteter i Eslövs kommun våren och sommaren 2011

Aktiviteter i Eslövs kommun våren och sommaren 2011 Aktiviteter i Eslövs kommun våren och sommaren 2011 Öppet för alla AKTIVITETSHUSET KARIDAL Karidal är en mötesplats för kommunens invånare där alla är lika välkomna! På Karidal finns det möjlighet för

Läs mer

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa

Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando. Rehabiliteringscenter i Puerto de la Cruz, Teneriffa Privilegium San Fernando är beläget i Puerto de la Cruz, Teneriffa, på Kanarieöarna i Spanien. Centret är ett väletablerat

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

Dagordning. Kallade: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Kassör 7. 8. 9. 10. Resultat och. och piren o Spolplatta. o Muren 11. 12. 13. Ordförande Sekreterare

Dagordning. Kallade: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Kassör 7. 8. 9. 10. Resultat och. och piren o Spolplatta. o Muren 11. 12. 13. Ordförande Sekreterare Protokoll - Föreningsstämmaa Kallade: Föreningens medlemmar Söndagen den 20 februari 2011, kl 13.000 St Lars församlingshem Dagordning 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. Jan Strannegård valdes

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK

Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Protokoll fört vid årsmöte 2012 i SFLK Tid och plats: 1 september 2012 i Malmö Föreningens ordförande Aviva Suskin-Holmqvist öppnade årsmötet och hälsade alla välkomna. 1 Val av mötesordförande Som ordförande

Läs mer

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD

VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD VÅRENS PROGRAM 2015 FÖR DIG SOM HAR ANHÖRIGSTÖD MÖTESPLATSER Kom för att träffa andra anhöriga under en enkel samvaro. Det serveras kaffe till självkostnadspris och vanligtvis görs en aktivitet. Kom ensam

Läs mer

Foto: Lars Svensson Helsingborg

Foto: Lars Svensson Helsingborg Foto: Lars Svensson Helsingborg POSTMÄSTERSKAP I BANGOLF 2008 Postens IF Helsingborg, BGK Kärnan och Postens Idrottsförbund inbjuder till postmästerskap i Bangolf i Helsingborg 14-15 juni 2008. Plats:

Läs mer

HAMNENS VÄNNER NYHAMNSLÄGE

HAMNENS VÄNNER NYHAMNSLÄGE HAMNENS VÄNNER NYHAMNSLÄGE ÅRSMÖTESHANDLINGAR FRÅN MÖTE 9 MARS 2015. INNEHÅLLER PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTET SAMT KALLELSE, DAGORDNING, VERKSAMHETSBERÄTTELSE, EKONOMISK REDOVISNING. REVISIONSBERÄTTELSE SAMT

Läs mer