Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen."

Transkript

1 Medlemsblad Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr Årg 58

2 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping 3 Ordföranden har ordet, Rapport från årsmötet 4 Referat från sammankomster, Tillgänglighetspriset 5 Dags att mönstra av... Allan Collén kåsserar 6 För övrigt - med redaktören, Ny resebyrå i Norrköping 7 Anpassat - trots K-märkning, Stoppa EU:s tågstandard nu! 8 Funktionärer under 2010 i vår avdelning 9 Historik om DHR:s Norrköpingsavdelning 10 Historik om DHS:s Norrköpingsavdelning 11 Historik om DHR:s Norrköpingsavdelning 12 Marchen För Tillgänglighet, Studiecirkel 13 Boverkets regler för enkelt avhjälpta hinder 14 Tuppenrevyn, Gotlandsresan 15 Progra under våren 16 Kansliets bemanning och Kom-ihåg-kalender Faktauppgifter om DHR Norrköpingsavdelningen DHR Norrköpingsavdelningen E-post: Gymnastikgatan 10 Hemsida: Norrköping PlusGiro: Telefon och fax: Telefonsvararen är inkopplad hela dygnet Sommarhemmet Sjöstugan, telefon: Ordförande: Krister Billkvist, telefon: , mobil: Medlemsbladets redaktör: Frank Svensson, telefon:

3 3 Ordföranden har ordet... Efter den värsta vinter vi har haft på många år hoppas vi att våren nu inte är långt borta. När solen lyser, trots många minusgrader, har i alla fall fåglarna börjat sin vårsång. Den stora mängd snö har gjort att Vesa och Lasse har måst skotta verandataket, gångarna m.m. Nu hoppas vi bara att isen inte förstör den fina bryggan.vi får hålla tummarna. Under vintern har vi monterat in en luftvärmepump, och den fungerar tillfredställande. Flera medlemmar har fått hjälp av Vesa med inköp, läkarbesök m.m. En hjälp som vi hoppas flera kommer att utnyttja. Planering har börjat för Tillgänglighetsmarschen i maj. Krister Rapport från Årsmötet Årsmötet ägde rum den 14 mars i Riks-Citys ljusa och rymliga lokaler på Norralundsgatan. Lokalerna är stora och rymliga och utmärkta till våra årsmöten. Många sitter i rullstol och då är det bra med extra svängrum. Ordföranden Krister Billkvist hälsade alla välkomna och därefter hölls parentation över de medlemmar som avlidit under året. Ett ljus tändes till deras minne och de hedrades med en tyst minut. Så följde val av presidium och till ordförande valdes Göran Oscarsson och till sekreterare valdes Ulla Johansson. Till justerare och rösträknare utsågs Sigvard Floser. Verksamhetsberättelsen och årsbokslutet genomgicks och godkändes. Revisorernas berättelse lästes upp och enligt deras förslag beviljades ansvarsfrihet för år Medlemsavgiften för 2011 beslutades höjas till 325:- och familjemedlem 162:-, detta är vad förbundet beslutat. Omkostnadsersättningarna för styrelse, revisorer och Medlemsbladets redaktör beslutades vara oförändrade. Sedan följde val och valberedningens förslag klubbades snabbt igenom. Den fullständiga listan på funktionärer finns att läsa på sidan 8. Förbundets förtjänsttecken för 25 års medlemsskap tilldelades Greta Myhre. Mötet avslutades med att Krister Billkvist tackade de ca 50 deltagarna för visat intresse. Som förtäring bjöds deltagarna på räkmackan med dricka och äver kaffe med kaka. Underhållningen svarade Michael Leonardsson för. Han är ju en charmant tolkare av främst Elvis Presley och dom som gillar gammal genuin rock, fick en högtidsstund. Hans repertoar är dock bred och det blev många välkända och fartfyllda gamla låtar.

4 4 Referat Lilljul med Lucia Julfesten arrangerades den här gången på Riks-Citys lokaler på Norralundsgatan. Det är ju en lokal som är väl lämpad för våra tillställningar, gott om utrymme och svängrum när många rullstolar och permobiler ska få plats. Som vanligt inleddes festen med ett luciatåg och som vanligt var det elever från Hagaskolan som stod för den stämningsfulla inledningen. Sedan vankades julmaten och den medryckande och lättsamma underhållningen svarade Majblommans Revygäng för. Ett 80-tal medlemmar hade samlats och det hela avslutades med draging på lotterierna. Januarimötet Samlingssalen på gymnastikgatan var som vanligt platsen för vårt månadsmöte, det inledande mötet på det nya året Mötet inleddes med rapporter av ordföranden Krister Billkvist. Därefter presenterade två damer från Hjälpboden i Vilbergen delar av deras sortiment. Uderhållningen svarade gamla bekantingen Bengt Helmerud för, han visade bilder och berättade minnen från en resa till Indien. Februarimötet För första gången, vad jag känner till, blev vi tvungna att ställa in ett månadsmöte. Denna vinter har ju varit en av de snörikaste i mannaminne, som man säger. Fast vad är ett mannaminne värt egentligen, själv har jag svårt att minnas hur vädret var här års för två år sen! Nånväl, februarimötet inföll på en av vinterns besvärligaste dagar, med ymnigt snöfall hela natten före. De flesta anmälda ringde själva återbud och de övriga försökte vi nå på telefon. Tråkigt att ställa in, men vädrets makter kan man inte råda över. Tillgänglighetspriset 2009 K lädbutiken JC fick 2009 års tillgänglighetspris för att den goda service de ger och för att de byggt om sina provrum så det funkar för alla. Priset delas ut årligen till en näringsidkare som har gjort något för tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Juryn motivering; "I servicebranschen sägs det vara en självklarhet med ett bra bemötande. För människor med funktionsnedsättningar är ett bra bemötande och god service många gånger en nödvändighet för att kunna delta i samhällets alla delar. Tillgänglighetspriset handlar inte om att hitta det som är mest perfekt avseende tillgänglighet för människor med funktionsnedsättningar, utan att lyfta fram goda exempel. Genom att uppmärksamma sina kunders behov och därefter åtgärda sin lokal med en större provhytt har vinnaren av Norrköpings kommuns Tillgänglighetspris för 2009 visat att en tillgängligare och användbare lokal för människor med funktionsnedsättningar och en hög grad av service leder till fler kunder. JC Store vid Spiralen och Maxihuset har på eget initiativ åtgärdat sina butiker och är därmed ett föredöme för andra." Stadium Arena, som var nominerade även förra året, fick i år juryns Hedersomnämnande.

5 5 Dags att mönstra av... Av Allan Callén S ju mönstrade av, tre reste direkt hem. Vi övriga fyra stannade och hade avmöstringsfest. Det blev stökigt som vanligt. Eftersom vi varit med förr och misstänkte hur det skulle bli beslöt vi oss för att deponera en del av våra pengar. Först var vi på några resturanger och muntrade upp oss. I en tobaksaffär var det en trevlig man som löste våra problem. Vi fick gärna deponera våra pengar i hans kassaskåp. Detta gjorde vi, var sitt kuvert, vi var på gott humör och mannen var trevlig så kvitto behövdes inte. Otroligt så dumma vi var, och man måste erkänna att det har inte blivit så mycket bättre. En resturang vi besökte hette Den Gemytlige Alfred. Det var en resturang tysk stil med en orkester i kortbyxor som tutade i mässingsinstrument. När hovmästaren kom och frågade om allt var till belåtenhet, var det en i gänget som röck honom i slipsen och frågade om han var den gemytlige Alfred. Han hade tydligen ingen humor för vi åkte ut. Efter besök på olika lokaler kom vi till sjömanshemmet för vila efter en ansträngande dag. Nästa dag var vi något dävna och det värsta var, ingen kom ihåg var vi hade deponerat pengarna. Vi var runt hela centrala Göteborg men ingen kännde naturligtvis till några pengar. Det enda vi kom ihåg var att vi deponerat pengarna i en tobaksaffär. Trötta och modfällda kom vi tillbaka till sjömanshemmet på eftermiddagen. Inga pengar, nu var det bara att ta en ny hyra. Humöret var i botten. Då kom en i gänget på att det ligger nog en tobaksaffär på andra sidan kvarteret Nytt hopp, vi gick runt kvarteret. Klang och jubel, där var mannen, han hälsade oss med, hej kommer ni för att hämta pengarna. Vi hade snurrat runt halva Göteborg och så fännns pengarna ett halvt kvarter från sjömanshemmet. Som tur var hade vi deponerat dom hos en ärlig människa. Han berättade att det var inte första gången, han visste att sjöfolk var slarviga med pengar och brukade föreslå att de deponerade, personalen på sjömanshemmet rekomenderade honom, vi hade haft tur. Detta måste ju firas med några resturangbesök. Redan nästa dag reste de övriga hem. Eftersom jag inte hade någon att resa till stannade jag i Göteborg. Nästa dag satt jag på en uteservering i centrum. Jag hade då gått över till ramlösa. Det var mycket folk och det fanns inga lediga bord. En flicka frågade om hon fick sitta vid mitt bord. Det fick hon naturligtvis. Hon tog in en kopp kaffe och vi pratade om lite av varje. Det var en vacker flicka en s.k. tiopoängare. Plötsligt lutade hos sig fram över bordet och sa, det var fantastiskt vilka ögon du har. Oj,oj,oj nu inbillade jag mej att jag hade gjort intryck på denna tjusiga dam.. Men sedan fortsatte hon, de där röda ögonvitoma finns dom i olika färger. Sedan drack hon ur sitt kaffe och gick. Det har jag konstaterat, att göteborgskorna är väldigt spydiga, eller tykna som det heter där.

6 6 För övrigt......kan man likna politiken och mycket i vårt samhälle vid en båt, av den modell som deltar i bl.a. Volvo ocean race. Det är ju en kappsegling jorden runt och då gäller det att slimma båten så mycket som möjligt, för att få ner vikten och därmed öka hastigheten. Samtidigt ger man ju avkall på säkerheten och det händer ju ofta haverier i hårt väder. Givetvis kan man bygga en båt som klarar de flesta strapatser, men då har man ingen chans att vinna dessa prestigfyllda tävlingar. Mycket i samhället går ju också ut på att slimma verksamheten så mycket som möjligt, för att spara pengar. Vi är ju många som upplevt det, denna vinter med den myckna snön. Kommunens och fastighetsägarnas snöröjning av trottoarer kan ju närmast liknas vid ett mastbrott i orkan på Norra Ishavet, alltså så näre en katastrof man kan komma. Att det är omöjligt att ta sej fram med rullstol eller rollator, måste ju berörda myndighet känna till, men vadå... Att underlåta att sanda, förorsakar ju också en hel del halkolyckor med frakturer som följd, men det belastar ju ingen annan än sjukvården, det gäller att se om sitt hus. Såklart man skulle kunna hålla gator och trottoater körbara, men det kostar ju pengar och förr eller senare smälter det ju bort ändå! Men våren nalkas och då kryper vi fram ur våra iden och gör staden osäker igen....kan man göra samma liknelse med våra kraftbolag, främst dom som äger kraftledningarna. Varje gång det drar fram en storm, så blåser träd ner över ledningarna och förorsakar strömavbrott. Givetvis skulle man kunna bredda gatorna där ledningarna går, så träden inte når fram till trådarna, eller gräva ner kablar. Men det blir dyrt och det är billigare att betala skadestånd till de som drabbas av el-avbrotten....undrar jag om man kan lämna in ett medborgarförslag till Sveriges Riksdag, fast det kanske inte går? Jag skulle i så fall föreslå att Riksdagen införde ROT-avdrag för näringsidkare när det gäller anpassning av inre och yttre miljö, alltså enkelt avhjälpta hinder. För Riksdagen menade väl allvar med detta projekt, som nu är inne på slutåret. ROT-avdrag betyder ju Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och skulle nog underlätta arbetet med undanröjandet av många hinder. Ofta är det nog kostnaden som bromsar upp det hela. Varmt välkommen till unikresor.se En ny researrangör med inriktning på resor för personer med funktionshinder har presenterats. Nedan några rader från deras hemsida. Unikresor är en researrangör som anordnar paketresor för personer med olika typer av funktionshinder. Med bas i Sverige, södra Turkiet och Kanarieöarna tillhandahåller vi skräddarsydda all-inclusive resor, specialanpassade efter individens behov. Vi har flerårig erfarenhet av personlig assistans, kolloverksamhet, arbete utomlands samt ett genuint intresse av att arbeta med människor.

7 7 Anpassat - trots K-märkning Vi ofta får höra att i hus som är K-märkta, där får man inte göra någon förändring, men det går visst att förena dagens krav på tillgänglighet och användbarhet även i kulturhistoriska miljöer. Det finns det många bra exempel på. Ett exempel är byggnaden på bilden, alltså Bergslagsgården vid Skvallertorget. Där huserar numera ABF och där har man låtit anpassa så det är tillgängligt för alla. Nedastående text är ett utdrag från ABF:s presentation av byggnaden på deras hemsida på internet. Tillgänglighet för alla i nyrenoverade Bergslagsgården Numera kan också människor med funktionshinder ta sig in i byggnaden utan besvär. Efter en omfattande renovering finns det till exempel hiss. Det är modernt och tillgängligt, och ändå är den egna karaktären bevarad. Bergslagsgården har sin egen historia och den är vi väldigt måna om att förvalta. Huset är ett av Norrköpings äldsta trähus, uppför av timmer från en herrgård i Rejmyre, i den östgötska Bergslagen. Det flyttades till sin plats vid Motala Ström på 1740-talet och fungerade som tillfälligt riksdagshus år Under årens lopp bedrev olika ägare färgerirörelse innan konsum köpte huset och inrättade en affärslokal Norrköpings kommun tog över Bergslagsgården 1960 och äger den än idag. Hemvärnet och Konstfrämjandet har varit hyresgäster, numera är ABF Östergötland ensam hyresgäst. Stoppa EUs tågstandard NU! [ ] Den europeiska tågstandard som nu är under framtagande måste stoppas innan det är för sent skriver DHR i ett brev till Sveriges riksdag, trafikutskottet samt EU-minister Birgitta Ohlsson och infrastrukturminister Åsa Torstensson. Om standarden blir verklighet kommer den innebära avsevärda inskränkningar i rätten att resa för personer som använder elrullstol. I förslaget skall maxvikten för att använda liftarna nämligen vara 200 kg. Eftersom en normal elrullstol väger 150 kg så betyder det i praktiken att bara stolen kan medfölja! Läs hela brevet på Det är läge att trvestera till TV-programmet... VART ÄR VI PÅ VÄG?

8 8 Funktionärer 2010 Styrelsen: Ordförande Krister Billkvist Vice ordförande Per-Arne Bergström Sekreterare Marie Björkdahl Kassör Frank Svensson Vice Kassör Sigvard Floser Ledamot Ulla Johansson Ledamot Ingegärd Lind Adjungerad Jenny Larnemark, kanslist Revisorer: Revisorsuppleanter: Arbetsutskott: Studieorganisatör: Valberedning: Presskontakt: Ombud till distriktsårsmöte: Lotta Andersson, Bo Hjort Tomas Westin, Jan Rydén Tjänstgörande ordförande, sekreterare och kassör Ulla Johansson Jenny Larnemark, Bo G Karlsson Krister Billkvist Ingegerd Lind, Frank Svensson, Marie Björkdahl. Kommittéer och ombud Ombud till ABF: Sommarhemskommittén: Kaffekommittéer: Medlemnskontaktkommittén: Programkommitté: Ulla Johansson Lars-Erik Persson, Ulla Johansson, P-O Engstrand, Sigvard Floser, Bo Hjort, samt Frank Svensson, sam mankallande och styrelserepresentant. Grupp 1. Kerstin Andersson, Roland Johansson, Margareta Johnsson. Grupp 2. Inga Johansson, Bo G Karlsson Vesa Ojava. Grupp 3. Lars-Erik Persson, Ann-Charlott Stenbäck, Ulla Karlsson Inga Johansson, Sigvard Floser, Marie Björkdahl. Marie Björkdahl, Jenny Larnemark, Lillemor Johansson, Ulla Johansson

9 9 Kerstin Sköld dokumentation av Norrköpingsavdelningens historik fortsätter. I detta avsnitt har vi kommit fram till 1980-talet. Föreningens arbete under 1980-talet gällde främst tillgänglighet och samhällsservice. 40-årsjubileum 1981 var det dags att fira Norrköpingsavdelningens verksamhet under 40 år. Det skedde på Riks-City. Ordförande var Leif Karlsson. Vi får veta: Kvällen inleds med en delikat måltid bestående av västkustsallad med rosenbröd och smör, kalkon med grönsaker, glass. Måltidsdryck vin (även alkoholfritt naturligtvis), öl eller läsk allt efter tycke och smak. Senare på aftonen (vid 10-tiden) serveras kaffe med kaka. Den välklingande gruppen Fyrväppling kommer under kvällen att framföra ett program med gamla och kanske även nya örhängen från operetter och musicals. Kinda DHR skickade följande hälsning: Till storebror Norrköping DHR, som planerat Din födelse så väl att Du jubilerar på internationella handikappåret, från en lantlig lillebror Kinda DHR. "Grattis Norrköping med kaktéer, IFK och DHR hoppas Ni firas med pompa och ståt hurra för styrelsen, som leds av Karlsson herr som rycker och drar i varje tåt leve alla Ni andra och förtröttas ej i Er kamp för att hjälpa och stötta varandra mot mången fördom och trög kommunalpamp. 20 medlemmar fick DHR:s förtjänsttecken. Handikappåret 1981 Under parollen Full delaktighet och jämlikhet förklarade Förenta Nationerna (FN) 1981 för internationella handikappåret. Det fanns ca 400 miljoner människor i världen, som var handikappade på olika sätt många av dem även flerhandikappade. Norrköpings kommun utsåg en ledningsgrupp för handikappåret, där DHR och flera andra handikapporganisationer var representerade. Paneldebatt hölls på Stadsbiblioteket, där förvaltningschefer svarade på frågor. Ett familjerally genomfördes i maj 1981 för både personer med specialutrustade bilar och andra bilförare. Handikappföreningarna skrev förslag till ett kommunalt handikapprogram. DHR hade en omfattande och utåtriktad informationsverksamhet under handikappåret. Vid ca 50 tillfällen informerades i skolor, organisationer och företag om handikappfrågor. fortsättning nästa sida...

10 10 Föreningen drev en medlemsvärvningskampanj och hade en utställning i Föreningstjänsts skyltfönster vid Hospitalsgatan. Ny föreningslokal invigd Den 6 november 1981 invigdes Handikappcenter på Trädgårdsgatan 47 i Norrköping (T 47), där DHR och flertalet HCK-föreningar skulle ha sina expeditioner och samlingslokal. DHR flyttade från i stort sett likvärdiga lokaler till T 47 i en strävan mot ett ökat samarbete mellan handikapporganisationerna. I pressen skrevs att DHR reserverade sig mot namnet Handikappcenter, som majoriteten av HCK:s medlemsföreningar antagit. DHR ville ha en attitydförändring och ansåg att ordet handikapp skulle användas i rätt betydelse, dvs att handikappet inte är en egenskap hos individen. Under hela 1980-talet var Tomas Westin heltidsanställd kanslist på avdelningens expedition. Han var även en kunnig representant i arbetsgrupper och andra sammanhang. Fortsatt arbete för bra tillgänglighet Genom sina representanter i KHR, distrikts- och kommundelsnämnder, regelbundna kontakter med Gatukontoret och medverkan i utredningar fortsatte föreningens bevakning av samhällsfrågor. Många viktiga frågor togs upp i KHR handikappanpassad kollektivtrafik, förändringsarbete inom färdtjänst, fritidsförvaltningens handlingsprogram, ledsagarservice mm. KHR:s ståndpunkt 1984 var: Varje arrangör och huvudman bör inlemma handikappaspekterna i sin planering och ansvara för att den egna verksamheten görs tillgänglig för alla. Stadsarkitektkontoret i samarbete med handikapporganisationerna utarbetade Norrköpings handikappguide, som var färdig En förteckning på 258 sidor visade hur tillgängliga de offentliga lokalerna i kommunen var. För betyget tillgängligt var kravet att trappsteg saknades vid ytterdörren, trösklar max 3 cm, öppning vid ytterdörr minst 80 cm. Guiden bekräftade att det fanns oerhört mycket att göra. En guide måste också följas upp och hållas aktuell för att ha någon mening men så blev det inte. Intresset för fritidsaktiviteter växte. I oktober 1980 inbjöd DHR representanter för kommunens fritidsnämnd och fritidsförvaltning till en diskussionskväll under temat Är det vår miljö som är handikappad? Göran Forsberg och Claes Elgström hade gjort en inventering av tillgängligheten till fritids- och idrottsanläggningar. Av 87 fritidsanläggningar i Norrköpings kommun var sju utan nivåskillnad (dvs de hade en tröskel på högst 3 cm). Av 314 föreningslokaler hade endast 13 entré utan nivåskillnad. Fritidsdirektör Lennart Persson konstaterade att det råder en enorm brist på kunskap. Det saknas också ett djupt engagemang. Det blev diskussion om de mopedfållor, som satts upp vid Åbackarna och som inte bara utestängde mopedåkare utan även rullstolsburna personer. Efter initiativ av Gunvor Andhäll skrev föreningen 1981 till kommunen med begäran att fritidsnämnden skulle inventera de fiskevatten som fanns och undersöka vilka som kunde göras tillgängliga snabbt. En planering borde dessutom ske för de fiskevatten, där större satsningar kunde behövas. fortsättning nästa sida...

11 Föreningen var också engagerad i handikappanpassning av den planerade motionsoch promenadvägen i Vrinneviskogen. 11 Anpassing av skolor och bostäder aktualliseras DHR skrev 1980 till skolstyrelsen med anledning av sammanslagning av Matteus och Haga rektorsområden. Skolornas lokaler var inte handikapptillgängliga, vilket föreningen anmärkte emot. DHR framförde hård kritik i skrivelse 1982 till byggnadsnämnden mot Hotel Princess, vars ombyggnad man ansåg vara ett svartbygge. Handikappaspekten hade inte beaktats. Samma år tog DHR i skrivelse till KHR upp frågan om behovet av flera stora marklägenheter i ett plan i små- och radhusområden, där det oftast byggdes i två plan. I februari 1984 ansåg kommunstyrelsen att kommunen borde verka för att behovet av enplansbostäder tillgodosågs för speciella grupper. Fastighetskontoret skulle verka för parkeringsmöjligheter för rörelsehindrade i omedelbar närhet till bostadens entré. Byggnadslagen medgav dispens från hisskrav i gamla flervåningshus, om kostnaden för installationen var oskäligt hög. Öronmärkta statliga pengar till hissar gav inte väntat resultat. I skrivelse 1983 till kommunen klagade föreningen på att dispenserna varit för många. Byggnadsnämnden skulle tvärtom vara återhållsam med dispens från hisskrav vid ombyggnad av trevåningshus deltog avdelningen med bland andra Konsumentnämnden i projektet "En affär för alla, då tillgängligheten i dagligvarubutiker undersöktes. Några exempel på förbättrad tillgänglighet var hiss för rörelsehindrade i Matteusgården, med ingång från Oxtorget där det fanns ringledning. Handikapptoalett fanns i entréhallen. Vid Matteus kyrka ordnades en ramp och inreddes en handikapptoalett. Vid Hantverkaregatan blev det en rullstolstillgänglig telefonkiosk. Föreningen konstaterade 1989 att dess synpunkter inför den stora ombyggnaden av Norrköpings central i stort sett tillgodosetts. Etiska frågor Organisationens intresse för etiska frågor tilltog. DHR protesterade, när straffrättskommittés lagförslag om barmhärtighetsmord, Frihet från ansvar, diskuterades. Avdelningens styrelse frågade Östergötlands 17 riksdagsledamöter, om deras inställning till att den som medverkade till dödshjälp skulle kunna frias från ansvar och undgå straff. Ingen instämde av de 12 som svarade. Man började också se utanför sina egna gränser. En särskild arbetsgrupp skulle undersöka möjligheterna att aktivt kunna göra en meningsfull insats för funktionshindrade personer i u-länder. Ett avdelningsmöte 1983 hade som tema Handikappad i u-land. Avdelningen arbetade mycket med framtagning av informationsbroschyrer om handikappföreningarna i Norrköpings kommun på sex invandrarspråk. Ungdomskommittén fortsatte sin verksamhet med ungdomsträffar under olika teman, trivselkvällar, fester, utflykter och sommarläger. Under åren företogs semesterresor till Helsingfors, Rumänien, Mallorca, Italien, Skottland m fl platser. fortsättning i nästa nummer...

12 MARSCHEN FÖR TILLGÄNGLIGHET 2010 I NORRKÖPING maj kl Samling kl vid Stadsbiblioteket och avmarsch kl Vi tågar Drottninggatan ner till Hörsalsparken, där vi läser upp apeller och överlämnar skrivelser till politiker i kommunen. Förra året var vi 100, i år ska vi bli 200! Ställ upp alla som kan! Studiecirkel Med anledning av vår Gotlandsresa i augusti, tänkte vi anordna en cirkel på temat Gotland. Plats: DHR:s expedition, Gymnastikgatan 10 Startdatum: Onsdagen den 14 april GOTLAND Starttid: Klockan Cirkelledare: Ulla Johansson Anmälan: Ring Jenny på expeditionen, Välkommen att delta, även om du inte ska med på resan!

13 13 Vid årets utgång ska ju alla enkelt avhjälpta hinder vara undanröjda i vårt samhälle. Så var riksdagens direktiv, men som alla vet kommer det inte ens att vara i närheten av att bli så. Utan lagstiftning i frågan är det nog också en utopi, att det skulle gå att verkställa planen. Att kommunerna tar så lätt på undanröjandet av enkelt avhjälpta hinder är ju lite förvånande. Här nedan finns Boverkets syn på saken. Enkelt avhjälpta hinder Publika lokaler och allmänna platser ska göras mer tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det är ett krav som ställs i bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder. INFORMATIONSUPPDRAG Under 2009 och 2010 och har Boverket i uppdrag att genomföra en uppsökande informationsverksamhet om enkelt avhjälpta hinder. Detta gör vi tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Handisam och länsstyrelserna. Uppdraget delredovisades i december Regler Kravet på undanröjande av enkelt avhjälpta hinder finns i 17 kap. 21a PBL. Boverket har gett ut tillämpningsföreskrifter, BFS 2003:19 HIN. Vilka lokaler och platser berörs? Enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas i befintliga byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde samt på befintliga allmänna platser. Enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas för att öka tillgängligheten till lokaler dit allmänheten äger tillträde. Lokaler dit allmänheten har tillträde är sådana lokaler som riktar sig till, och används av, allmänheten (publika lokaler). Det kan då röra sig om receptioner på sjukhus, vårdcentraler eller myndigheter. Andra lokaler som riktar sig till allmänheten finns exempelvis i idrottsanläggningar, bibliotek, teatrar, biografer, samlingslokaler, buss-, taxi- och järnvägsstationer, terminaler, apotek, kiosker, restauranger och affärslokaler. Vissa delar av skolor kan också vara publika lokaler. Allmänna platser är de gator, vägar, torg, parker, med mera, som är redovisade som allmän plats i detaljplan eller områdesbestämmelser. Vem ansvarar? Det är den som äger publika lokaler eller allmänna platser som har ansvar för att kraven uppfylls. Vilka hinder är enkelt avhjälpta? Föreskrifterna gäller om de hinder som ska undanröjas är enkelt avhjälpta. Med det menas att de ska vara rimliga att avhjälpa med hänsyn till nyttan av åtgärden och förutsättningarna på platsen. Man ska också göra en bedömning av de ekonomiska konsekvenserna, dessa får inte bli orimligt betungande. Vad händer om hinder inte åtgärdas? Det är kommunens (byggnadsnämndens) uppgift att övervaka att reglerna följs. Byggnadsnämnden kan besluta om sanktioner mot den ägare som inte följer reglerna. När ska åtgärderna vara genomförda? Boverkets föreskrifter trädde i kraft 1 december 2003 och principen är att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas direkt. Regeringen har satt som ett mål att åtgärderna ska vara genomförda senast vid utgången av 2010.

14 14 TUPPEN-REVYN Söndagen den 6 juni kl Medverkande: Boende och personal på Tuppen och några andra elsjälar. Ackompanjatör: Torbjörn Toftgård Kaffe med kaka serveras i pausen Pris: 40 kr Anmälan senast 3 juni Ring Jenny på kansliet dagarsresa till Gotland Här bor vi på Gotland Vi bor på Ekängens Pensionat som ligger vackert inbäddat i grönska i Garda på sydöst- ra Gotland. Så gott som hela anläggningen är anpassad för rörelsehindrade. Toppmodern helturistbuss anpassad för funktionshindrade Bussen vi åker med är anpassad för funktionshindrade. Bussen har både rullstols och permobillyft och väl inkommen i bussen kan även den rullstolsburne välja sin sittplats genom bussens geniala traverssystem utmed mittgången i bussen. Den har även en stor och rymlig handikapptoalett. Köket är väl tilltaget med dryckesautomat, extra kylskåp och mikrovågsugn etc. Resan sker vecka 33, augusti, avresetid och plats återkommer vi med. Priser för helpension: I enkelrum kr I dubbelrum kr Inbetalningskort kommer att sändas ut i god tid. Sista anmälningsdag 15 april! Anmälan till Ulla Johansson , Ange om du vill ha särskild kost eller annan önskan.

15 18 april Vårfestligt på Riks-City Söndagen den 18 april kl Månadsmöte med Vårfestligt. Plats: Riks-City, Norralundsgatan 7. 4 olika sallader att välja på, räkor, kyckling, grekisk, skinka, med dressing, bröd och dricka. Kaffe med kaka. (vin finns att köpa) Avgift: 40 kr. Underhållning med Tjejtrion Ljuda! Dom tolkar låtrar av Björn Afzelius. Anmälan senast onsdagen den 14 april. Ange vilken sallad du vill ha när du anmäler dej! 15 Program i vår 30 april Valborgsmässoafton Fredagen den 30 april kl Vi hälsar våren välkommen vi Sjöstugan. Kaffe brygger vi gemensamt, men tilltugg får var och en ta med sej. Föreningen bjuder på varm korv och dricka. För korvåtgångens skull - anmälan senast den 28 april. 16 maj Möte vid Sjöstugan Söndagen den 16 maj kl Medlemsmöte med kaffe och dopp. Information Underhållning med Frida Knutsson, musik och sång. Anmälan senast onsdagen den 12 maj. 29 maj Marschen för tillgänglighet Lördagen den 29 maj kl Läs mer på sidan 12 6 juni Tuppenrevyn Söndagen den 6 juni kl Läs mer på föregående sida. Anmälan senast torsdagen den 3 juni. 12 juni Grillparty vid Sjöstugan Lördagen den 12 juni kl Läs mer i nästa nummer.

16 16 Expeditionens bemanning... Måndagar - fredagar kl Jenny Larnemark finns på expeditionen under dessa tider. Telefonsvararen är på under övriga tider och hänvisar då till Krister Billkvist eller Frank Svensson som då kan ta emot anmälan till sammankomster m.m. Anmälan till sammankomster och bokning av Sjöstugan görs till kansliet på telefon Frågor när det gäller Sommarhemmet Sjöstugan kan ställas till Frank eller Krister Viktiga datum under våren 14/4 Sista Anmälningsdag till Vårfestligt 18/4 Vårfestligt på Riks-City 15/4 Sista anmälningsdag till Bussresan 28/4 Sista anmälningsdag till Valborgsfirande 30/4 Valborgsfirande 12/5 Sista anmälningsdag till Månadsmöte 16/5 Månadsmöte vid Sjöstugan 29/5 Marchen för tillgänglighet 3/6 Sista anmälningsdag till Tuppenrevyn 6/6 Tuppenrevyn 8/6 Sista anmälningsdag till Grillparty 12/6 Grillparty vid Sjöstugan Manusstopp till nästa nummer den 10 maj

17 DHR:s SOMMARHEM I SVÄRTINGE Boka in ett besök vid vårt natursköna Sommarhem Sjöstugan vid Glans strand i Svärtinge. Vi vänder oss främst till kommunens anpassade boenden av alla slag, till övriga handikapporganisationer, förskolor, dagis och andra grupper som vill njuta av en stunds avkoppling och en naturupplevelse i en vacker och avstressande miljö. Stugan erbjuder gott om plats invändigt, där ni kan använda vårt fullt utrustade kök till självhushåll. Den anpassade toaletten är även utrustad med en lyft. PRISER VID GRUPPBESÖK Upp till 10 personer 300:-/dag (Ledare eller personal räknas ej) Upp till 20 personer 600:-/dag (Ledare eller personal räknas ej) ÖVERNATTNING Medlem i DHR Norrköping 30:-/natt Övriga gäster 100:-/natt Ledare eller personal ingen avgift vid flera dagars gruppbesök Ring Jenny på vår expedition och boka in Er, tel Expeditionen är bemannad måndag - fredag mellan kl Övriga tider kan Ni kontakta antingen Krister Billkvist tel eller Frank Svensson tel

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 2. 2014

DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare

Enkelt avhjälpta hinder. Broschyr för fastighetsägare Enkelt avhjälpta hinder Broschyr för fastighetsägare Denna broschyr vänder sig i första hand till dig som äger en lokal dit allmänheten har tillträde eller äger allmän platsmark och vill veta vad de nya

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

DHR ÄNGELHOLM. NR.4. 2011. Informationsblad om vad som händer i föreningen Kurser, fester, resor Och andra aktiviteter

DHR ÄNGELHOLM. NR.4. 2011. Informationsblad om vad som händer i föreningen Kurser, fester, resor Och andra aktiviteter DHR ÄNGELHOLM. NR.4. 2011 Informationsblad om vad som händer i föreningen Kurser, fester, resor Och andra aktiviteter ORDFÖRANDE. OVE JANSSON. Tel. 0435-21694 MOBIL. 070-5216941 KASSÖR. SVEN-ÅKE JÖNSSON.

Läs mer

Kvarteret Filantropen

Kvarteret Filantropen Kvarteret Filantropen Tryggt och bekvämt boende Tryggt och bekvämt boende för äldre i Glimåkra Västergatan 5 är ett seniorboende i ett lummigt och lugnt område mitt i centrala Glimåkra. I huset finns lägenheter

Läs mer

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen.

Medlemsblad. Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen. Medlemsblad Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 1 2013 Årg 61 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning, Fakta om DHR Norrköping

Läs mer

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006

RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten tredje kvartalet 2006 1 Ordförande har ordet Jag har varit ute och rest med vår lokalförening till Skagen den 25-28 maj. Vi var 32 medlemmar som fick uppleva några

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63

Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun. Antagen av KF 2010-04-14 63 Förslag till Tillgänglighetsplan för allmänna platser och lokaler i Vårgårda kommun Antagen av KF 2010-04-14 63 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Metod...3 1.4

Läs mer

Medlemsblad NR: 3 2013

Medlemsblad NR: 3 2013 Medlemsblad NR: 3 2013 Styrelsen önskar en GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR Hoppas ni har haft en skön höst och förvinter trots storm, regn, snö & kyla men över naturens lagar kan vi inte styra. Vi får alltid

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Medlemsblad. NHR Motala Vadstena December 2010

Medlemsblad. NHR Motala Vadstena December 2010 NHR Motala Vadstena December 2010 Medlemsblad 2011 års bad och rekreationsresa går till Malloca! Läs mer på sista sidan. Årets firar vi Kärleksvecka traditionsenligt med kaffe och kärlekstårta tillsammans

Läs mer

Medlemsavgiften betalas från och med nu in till Riksförbundet. Därför får du ingen PlusGiro-avi med programmet i fortsättningen.

Medlemsavgiften betalas från och med nu in till Riksförbundet. Därför får du ingen PlusGiro-avi med programmet i fortsättningen. Adress Vårvädersvägen 4 D, 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00. Vi har sommarstängt 22/6 17/8 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Nyhet! Medlemsavgiften betalas

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 1. 2015

DHR Ängelholm NR. 1. 2015 DHR Ängelholm NR. 1. 2015 ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL. 076 05 905 09 LIZ LINDEROS TEL. 042-598 75 MOBIL. 073 66

Läs mer

Din Fritid Våren 2016

Din Fritid Våren 2016 Vård- och omsorgsförvaltningen Stöd och aktivering för personer med funktionsnedsättning Fritidsverksamhet Din Fritid Våren 2016 Fritidsverksamhet för ungdomar och vuxna Innehåll Information Fritidsverksamheten....

Läs mer

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö

EN STAD FÖR ALLA 2010. Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö EN STAD FÖR ALLA 2010 Örebro kommuns plan för tillgänglighet och användbarhet i inne- och utemiljö December 2008 EN STAD FÖR ALLA... 2 MÅL... 2 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 2 NATIONELL PLAN FÖR HANDIKAPPOLITIKEN...

Läs mer

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24

Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Ramper till publika lokaler i Göteborg - enkelt avhjälpta hinder Råd och riktlinjer för utformning utkast 2009-06-24 Råd och riktlinjer för utformning av ramper. En skrift sammanställd av Trafikkontoret

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i höst. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt Eva Sjödahl

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Reumatikerföreningen Vänersborg

Reumatikerföreningen Vänersborg Rabatter för medlemmar i Vänersborg Hälsokostbutiken Nature i Vänersborg ger 10% rabatt Skor, tofflor och läsglasögon m.m Reumatikerföreningen Vänersborg 100:- rabatt på Floating ord. Pris 475:- 50:- rabatt

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler

Enkelt avhjälpt i lokaler Enkelt avhjälpt i lokaler 2 Enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler och på allmänna platser ska åtgärdas Du får här kortfattad information om vad som gäller enligt bestämmelserna om enkelt avhjälpta

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår.

Du och alla andra är HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till oss i vår. Adress Hjärt- och Lungsjukas Förening i Lund MO Vårvädersvägen 4 D 22227 Lund Expeditionstid onsdag 10.00 12.00 Telefon 046 211 49 90 E-post info@lund.hjart-lung.se PlusGiro 13 58 61 3 Kontakt under sommaren:

Läs mer

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007

HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 HANDIKAPPLAN KIRUNA KOMMUN HANDIKAPPLAN FÖR KIRUNA KOMMUN 2007 Ett handlingsprogram baserat på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionshinder Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Arrangörer: Postens IF, Borlänge Postens Idrottsförbund Domnarvets GoIF, Borlänge

Arrangörer: Postens IF, Borlänge Postens Idrottsförbund Domnarvets GoIF, Borlänge INBJUDAN Postskidan i Borlänge 9 februari 2008 Arrangörer: Postens IF, Borlänge Postens Idrottsförbund Domnarvets GoIF, Borlänge Varmt välkommen till Borlänge! Vi välkomnar Er till ett underbart skiddistrikt

Läs mer

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net

Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net Sandpappret Nr 7 Juli 2011 www.sanda-gotland.net SENSOMMARDANS I SANDA PARKEN Lördagen den 13 Augusti Gammeldans 15:00-18:00 till Kalle Jacobsson kvartett Grillbuffè ca 19:00 Dans 20:30-01:00 till DEAL

Läs mer

Neuroförbundet Västervik

Neuroförbundet Västervik Neuroförbundet Västervik org.nr. 833600 8175. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2 0 1 3 1. Styrelsen för Neuroförbundet Västervik får härmed överlämna Verksamhetsberättelsen för. 1 januari 31 december 2013 Inledning.

Läs mer

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7

Föreläggande om åtgärd, Näckrosen 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Vår beteckning BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017-10-19 TILLS.2017.30 Vår handläggare Anna Eriksson Bygglovshandläggare Bygg- och miljönämnden Katrineholms kommun Föreläggande om åtgärd,

Läs mer

Stockholms Spiritualistiska Förening

Stockholms Spiritualistiska Förening 1 Stockholms Spiritualistiska Förening STADGAR Slutligen fastställda på årsmötet den 28 april 1998. (Justerade enligt beslut på årsmötet den 20 april 2009.) (Justerade enligt beslut på årsmötet den 22

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för Nordmalings PRO-förening 1 januari 31 december 2014 Styrelse Ordförande Vice ordförande Studieorganisatör Sekreterare Kassör Övriga ledamöter Suppleanter:

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen Stöd och aktivering för personer med funktionsnedsättning Fritidsverksamheten/F30. Din Fritid Hösten 2017

Vård- och omsorgsförvaltningen Stöd och aktivering för personer med funktionsnedsättning Fritidsverksamheten/F30. Din Fritid Hösten 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen Stöd och aktivering för personer med funktionsnedsättning Fritidsverksamheten/F30 Din Fritid Hösten 2017 Innehåll Information om Fritidsverksamheten....... 3 Hemsidan och

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

GINSTBLaDET. Nr 2 2013 Hallandssektionen Årgång 14. Ur Innehållet. Ordförande har ordet. Påskträff. Årsmöte Riksting

GINSTBLaDET. Nr 2 2013 Hallandssektionen Årgång 14. Ur Innehållet. Ordförande har ordet. Påskträff. Årsmöte Riksting GINSTBLaDET Nr 2 2013 Hallandssektionen Årgång 14 Ur Innehållet Ordförande har ordet Påskträff Årsmöte Riksting MATERIAL Ginstbladet Inga-Lill Niklasson CC 57210 Material till oss via E-post Västgötagatan

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Program Högalid. Våren 2014. Välkommen till en ny säsong med PRO Högalid

Program Högalid. Våren 2014. Välkommen till en ny säsong med PRO Högalid Program Högalid Våren 2014 Välkommen till en ny säsong med Ciao Ciao är en italiensk restaurang som öppnade sina dörrar i hjärtat av Hornsgatan februari 2013. Det blev snabbt en mycket populär restaurang.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling

Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling Välkommen till Göteborg och Postmästerskap i Bowling Vi hälsar Er hjärtligt Välkomna till Göteborg den 14-15 mars för att delta i Postmästerskap i Bowling. Vi kommer att spela på Strike & Co i Gamlestan.

Läs mer

Fålhagen. Årsmötesprotokoll 1(5)

Fålhagen. Årsmötesprotokoll 1(5) Årsmötesprotokoll 1(5) 2017-03-16 Årsmötet ägde rum i lokalen Storgatan 11. Närvarande 50 medlemmar och två gäster. 1 Årsmötet inleddes med parentation för att hedra minnet av under året avlidna medlemmar

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017

Solberga Hålta Organisationsnummer Protokoll fört vid årsmöte den 27 januari 2017 Antal närvarande medlemmar: 55 1. Mötets öppnande Ordförande Gunnar Gustafsson hälsade alla välkomna och öppnade mötet. 2. Parentation Parentation genomfördes för våra avlidna medlemmar under året: Genadi

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 29 MARS 2008 I HUDIKSVALL

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 29 MARS 2008 I HUDIKSVALL PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 29 MARS 2008 I HUDIKSVALL 1 Årsmötets öppnande Ordförande Lars Billström hälsade medlemmarna välkomna och öppnade årsmötet. 2 Fastställande av röstlängd

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 16 JULI 2010 I LUDVIKA

PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 16 JULI 2010 I LUDVIKA 2010-07-28 PROTOKOLL FÖRT VID ÅRSMÖTE MED SVENSK KNIVFÖRENING DEN 16 JULI 2010 I LUDVIKA Före årsmötesförhandlingarna hälsade vice ordföranden Britt-Marie Fröjdhammar medlemmar och gäster välkomna. Traditionsenligt

Läs mer

OBS! OBS! OM AVBESTÄLLNING INTE SKER I GOD TID FÖRE BEHANDLING DEBITERAS PATIENTEN 100 KR I AVGIFT OAVSETT OM FRIKORT FINNES

OBS! OBS! OM AVBESTÄLLNING INTE SKER I GOD TID FÖRE BEHANDLING DEBITERAS PATIENTEN 100 KR I AVGIFT OAVSETT OM FRIKORT FINNES RTP MALMÖ www.rtpmalmo.se Verksamheten andra kvartalet 2006 1 Ordförande har ordet Tack för förtroendet ni gav mig på årsstämman den 26 februari. Det gick ju bra både för oss och för hockeygrabbarna som

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2011 Verksamhetsberättelse för 2011 ILCO:s Jönköpings länsförening 2012-03-10 Best Wester Hotell Småland i Klevshult Kallelse till ILCO:s årsmöte 2012 Lördagen den 10 mars håller vi årsmötesförhandlingar på

Läs mer

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst

Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Vårprogram 2015 med tema Arbetets konst Sveriges Konstföreningar har Arbetets konst som konstbildningstema för året. Vi i Göteborgsdistriktet har valt att följa detta tema för vårens aktiviteter. Vi ser

Läs mer

Fritidsnytt. Nr 1/2012

Fritidsnytt. Nr 1/2012 Fritidsnytt Nr 1/2012 Här kommer vårens program! Här kommer en del av de aktiviteter som erbjuds denna termin. Det finns aktiviteter som du känner igen sedan innan, och vi erbjuder nya cirklar som vi hoppas

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 01 mars 2014 kl på Vallencia. 10 närvarande. (Närvarolista bifogas protokollet)

Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 01 mars 2014 kl på Vallencia. 10 närvarande. (Närvarolista bifogas protokollet) Protokoll fört vid årsmöte med Vallens Byalag lördagen den 01 mars 2014 kl. 14.00 på Vallencia. 10 närvarande. (Närvarolista bifogas protokollet) 1. Mötet öppnades av ordföranden Ingegerd Granquist. Parentation.

Läs mer

Ordföranden har ordet

Ordföranden har ordet Verksamhetsberättelse 2014 Ordföranden har ordet Under år 2014 anordnade Vaksala hembygdsförening flera aktiviteter för medlemmarna i föreningen. Jag vill tacka alla Er som deltagit i arrangemangen och

Läs mer

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också!

50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta. Det blir Lucia i år också! Höstens program 2015 Gävle Vi har hört dom förut - men dom kommer igen Två Gävle-kändisar som har mycket att berätta! 50- o 60-talen är aktuella, liksom studiebesök på Länsmuseet. Matlagning-boule-canasta.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Varbergs FUB 2009

Verksamhetsberättelse för Varbergs FUB 2009 Verksamhetsberättelse för Varbergs FUB 2009 Medlemmar Möten Antalet medlemmar var vid årets slut 211 st. Styrelsemöten har hållits 11 gånger under året. Årsmötet hölls den 10 mars på FUB-gården. Styrelsen

Läs mer

Klematis i blom, något att se fram mot...

Klematis i blom, något att se fram mot... Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Norrköpingsavdelningen Nr 1 2015 Årg 63 Klematis i blom, något att se fram mot... 2 INNEHÅLL Sidan 2 Innehållsförteckning,

Läs mer

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Skoterutflykt Ekonomiska föreningens skoterutflykt blir i år lördagen den 20 mars. Färden

Läs mer

Kommunala Rådet för 2014-06-12 1 Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan 13.15 15.40, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten

Kommunala Rådet för 2014-06-12 1 Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan 13.15 15.40, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Kommunala Rådet för 2014-06-12 1 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.40, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) Fredrik

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET

ORDFÖRANDE HAR ORDET VINTER 2011 ORDFÖRANDE HAR ORDET Det gamla året är snart slut och det nya hälsar vi välkommet. Jag tackar er alla för det gångna året och för allt ni har gjort för föreningen. Jag hoppas mycket på ert

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF

Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell Carlström, CF Tommy Karlsson, NHR Birgitta Berg, RSMH Leif Nilsson,SRF SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 16.30 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Kjell

Läs mer

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2

Ta steget! Konfirmation 2015/16. Järfälla kyrka Kyrkvägen 8. Maria kyrka Vasavägen 25. S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1. Viksjö kyrka Agrargränd 2 Ta steget! Järfälla kyrka Kyrkvägen 8 Maria kyrka Vasavägen 25 S:t Lukas kyrka Svarvargränd 1 Viksjö kyrka Agrargränd 2 Konfirmation 2015/16 Varför konfirmation? Konfirmandtiden är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Det händer hos oss! program. vår/sommar. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen

Det händer hos oss! program. vår/sommar. Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen Det händer hos oss! program vår/sommar 2014 Anhörigstödsverksamheten Omvårdnadsförvaltningen Vem berörs av anhörigstöd? Kommunen erbjuder anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person

Läs mer

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE

Reumatikerföreningen. Vår/Sommar 2014. KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Reumatikerföreningen Vår/Sommar 2014 KALLELSE/INBJUDAN till Reumatikerföreningen Lidköpings ÅRSMÖTE Årsmöte för verksamhetsåret 2013 onsdagen den 19 februari kl 18:30 i Lidbeckska huset Årsmötesförhandlingar

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte på Arbetets Museum. Norrköping.

Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte på Arbetets Museum. Norrköping. Protokoll fört vid Svenska Kommunalpensionärers Förbund Avd 36:s årsmöte 2016-02-17 på Arbetets Museum. Norrköping. 01. Mötets öppnande. Ordförande Barbro Mattson hälsar alla välkomna och förklarar mötet

Läs mer

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss

Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen. Svar på remiss Lennart Klaesson Trafikplanering 08-508 260 12 lennart.klaesson@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2010-02-08 Riktlinjer i handboken Stockholm en stad för alla. Skrivelse till kommunstyrelsen.

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

Protokoll fört vid årsmötet för Norra Havsängens Tomtägarförening och Norra Havsängens Samfällighet. Tomtägarföreningen

Protokoll fört vid årsmötet för Norra Havsängens Tomtägarförening och Norra Havsängens Samfällighet. Tomtägarföreningen Protokoll fört vid årsmötet 2008 för Norra Havsängens Tomtägarförening och Norra Havsängens Samfällighet Tid: 2008-06-15 kl. 10.00-11.45 Plats: Norra Havsängens hamn Tomtägarföreningen 1 Ordförande förklarar

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

11. Nästa möte Kommande styrelsemöte hålls måndagen den 8 april i något av konferensrummen på Skepparegatan 5A, 4 tr.

11. Nästa möte Kommande styrelsemöte hålls måndagen den 8 april i något av konferensrummen på Skepparegatan 5A, 4 tr. 5. Extra årsmöte Beslutades att ett extra årsmöte om revisionsrapporten hålls söndagen den 24 mars 13.00 14.00 i föreningslokalen på Skepparegatan 5A, 4 tr. 6. Kansliet stängt måndagar tills vidare Bengt

Läs mer

Hej alla Indienvänner

Hej alla Indienvänner Sundbyberg 2004-01-11 Hej alla Indienvänner Jaha, nu är jag sen igen. Nu lite om årets händelser och aktiviteter. Vi börjar på det som är längst bort, men ändå nära, nämligen MMSB i Indien. Efter en del

Läs mer

SPF Högsboseniorerna. Foto Sia Magnusson

SPF Högsboseniorerna. Foto Sia Magnusson SPF Högsboseniorerna Foto Sia Magnusson PROGRAM VÅREN 2014 Göteborg i januari 2014 Hjärtligt välkomna till ett nytt verksamhetsår! Vi fortsätter att ha våra månadsmöten på onsdagar. Vi startar klockan

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Möte i Trollhättan augusti 2015

Möte i Trollhättan augusti 2015 1 Föreningen Försvarsdirektörer Emeriti Möte i Trollhättan augusti 2015 Den 29 juni fick vi från mötesarrangören Lennart Olofsson följande hälsning: Jag har fått ihop ett program som ser ut så här: 19

Läs mer

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR. Det känns lite konstigt att önska God Jul och Gott Nytt År i oktober. Men det är mycket som känns så i dessa tider

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR. Det känns lite konstigt att önska God Jul och Gott Nytt År i oktober. Men det är mycket som känns så i dessa tider R T P - Malmö Verksamheten fjärde kvartalet 2003 Datum på nyhetsbrevet 21 september GOD JUL & GOTT NYTT ÅR I det här numret: God Jul & Gott Nytt År 1 1 Aktiviteter 2 Kalender 3 Telefonlista 4 Det känns

Läs mer

Protokoll nr 1 2015 fört vid sammanträde med styrelsen för Svenska Pudelklubben södra avdelningen

Protokoll nr 1 2015 fört vid sammanträde med styrelsen för Svenska Pudelklubben södra avdelningen Svenska Pudelklubben ASSOCIERAD MED SVENSKA KENNELKLUBBEN SÖDRA AVDELNINGEN AVDELNINGENS SÄTE: MALMÖ Protokoll nr 1 2015 fört vid sammanträde med styrelsen för Svenska Pudelklubben södra avdelningen Plats

Läs mer

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005

POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 POSTTRAMPET LUDVIKA 10 september 2005 Postens IF Ludvika och Postens Idrottsförbund inbjuder till POSTTRAMPET. Motionsklassen kommer att cykla på natursköna cykelbanor anlagda på gamla järnvägsbankar på

Läs mer

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26

Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Till PRO - Föreningar och Samorganisationer/Samrådsgrupper Malmö 2014-12-17 Kallelse till distriktets årsmöte 2015-03-26 Välkomna till årsmöte torsdagen den 26 mars 2015 med början kl. 09.30 på Sommarlust

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-10-07

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2009-10-07 1 Plats: Rum 386, Kommunhuset, kl. 17.30-19.20 Närvarande Ledamöter och ersättare: Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg (MP) Anna-Carin Stålgren, (KD) Anitha

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

DHR Ängelholm. NR.1 2013. Informationsblad om det som händer i föreningen. Kurser, fester, resor och andra aktiviteter.

DHR Ängelholm. NR.1 2013. Informationsblad om det som händer i föreningen. Kurser, fester, resor och andra aktiviteter. DHR Ängelholm. NR.1 2013. Informationsblad om det som händer i föreningen. Kurser, fester, resor och andra aktiviteter. DHR ÄNGELHOLM. BRUKSGATAN 5. 26233 ÄNGELHOLM. MOBIL. 070 5818051 ORGANISATIONSNR:

Läs mer

Program våren 2014. Foto: Britt Tellow

Program våren 2014. Foto: Britt Tellow Program våren 2014 Foto: Britt Tellow Tag vara på livet det går inte i repris! Vi träffas på våra månadsmöten i Carl Johans församlingshem som ligger intill Carl Johans kyrka, Kyrkoplan 1 Känn dig varmt

Läs mer

OP 2010. Röster från män 70 år-

OP 2010. Röster från män 70 år- OP 2010 Röster från män 70 år- 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Cykelbana efter Järbovägen. Av- och påfart Rv80- Järbovägen. Fler poliser. Det är en enorm förstörelse

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 1 Februari 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31

Läs mer

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun

Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun Verksamhetsplan 1 (5) 2011-10-18 Verksamhetsplan för tillgänglighetsgruppen i Hudiksvalls kommun 2012-2013 Bakgrund Den 17 december 2007 tog kommunfullmäktige beslut om att anta förslaget till handikappolitiskt

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte Blekinges Motorcyklister Måndagen den 11 september 2006 Plats: Anders och Mia i Karlshamn, kl. 18:30

Protokoll från styrelsemöte Blekinges Motorcyklister Måndagen den 11 september 2006 Plats: Anders och Mia i Karlshamn, kl. 18:30 Protokoll från styrelsemöte Blekinges Motorcyklister Måndagen den 11 september 2006 Plats: Anders och Mia i Karlshamn, kl. 18:30 Närvarande: Ledamöter: Suppleanter: Valberedare: Revisorer: Rauno Lakso,

Läs mer

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla!

Förvalta och bygga tillgängligt boende. Bra för äldre bra för alla! Förvalta och bygga tillgängligt boende Bra för äldre bra för alla! Handen på hjärtat Vet du hur framkomligheten och tillgängligheten fungerar i dina fastigheter? Alla mår bra av att komma ut i friska luften.

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012

Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Till alla Klippans sektioner och FUB:s länsförbund och lokalföreningar Inbjudan till Klippans ordförandekonferens 20-21 oktober 2012 Hej! Rikssektionen Klippans styrelse bjuder in till konferens för alla

Läs mer

Mistluren. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni

Mistluren. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni Mistluren Nummer 2-2009 För Väggöseglingen gäller: Skepparmöte kl 11.00 Start ca kl 12.00. Startavgift 50 kr. Fest i Väggöviken tillsammans med Stegeborgs båtklubb och Väggöseglingen Lördagen den 13 juni

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Välkommen till AKC Årsmöte

Välkommen till AKC Årsmöte Nr 127, mars 2015 Välkommen till AKC Årsmöte Datum: söndag den 15 mars 2015 Tid: 14:00 Plats: Föreningens lokaler I och med detta meddelas följande: 1- Kallelse, dagordning, verksamhetsrapport * Du kallas

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15

LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 LUDVIKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5 ) Plats och tid Samlingssalen Marnäsliden, kl 15.00 16.15 Paragrafer 14-18 Underskrifter Sekreterare Cathrine Flodström Backlund Ordförande Åsa Bergkvist Justerare

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Resor och Läger 2012

Resor och Läger 2012 Resor och Läger 2012 Fritid LSS i Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Ystad har gjort ett gemensamt utbud av resor och läger. Priset är anpassat till hur många som följer med eller får plats i buss

Läs mer