Vi ber er att skicka tillbaka ett undertecknat exemplar av avtalet till adressen:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi ber er att skicka tillbaka ett undertecknat exemplar av avtalet till adressen:"

Transkript

1 (Översättning: Pargas stad) Samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt PB Åbo Pargas stad Social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist Strandvägen Pargas Ärende Avtal om akutvård och jourtjänster höll ett möte där man gick igenom innehållet och syftet med avtalet om akutvård och jourtjänster. Syftet med avtalet är att garantera en smidig och trygg vård av jourpatienterna. I avtalet preciseras samarbetet, ansvarsfördelningen mellan parterna samt stegen för vården. Med hänvisning till detta skickar vi nu det nya avtalet om akutvård och jourtjänster mellan er kommun och till er. Vi ber er att skicka tillbaka ett undertecknat exemplar av avtalet till adressen: Samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Förvaltning/Marjut Granlund PB Åbo Med vänlig hälsning Åbo Enligt uppdrag Marjut Granlund Tfn

2 (Översättning: Pargas stad) AVTAL OM AKUTVÅRD OCH JOURTJÄNSTER INOM OMRÅDET FÖR EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT 1 Avtalsparter inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och Pargas stad 2 Bakgrunden till och syftet med avtalet inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har organiserat de prehospitala akutvårdstjänsterna inom sjukvårdsdistriktet genom ett fullmäktigebeslut ( , 5) och tillhandahållit jourtjänster inom den specialiserade sjukvården och primärvården. Med stöd av ett beslut av samkommunfullmäktige har Affärsverket för akutvård och jour som uppgift att sörja för anordnande av de prehospitala akutvårdstjänsterna på det sätt som förutsätts i lag på hela sjukvårdsdistriktets område, sörja för uppgifterna som tillhör specialansvarsområdets akutvårdscentral och sörja för produktionen av den specialiserade sjukvårdens och primärhälsovårdens jourtjänster för Åbo universitetscentralsjukhus och primärhälsovårdens enheters behov samt att koordinera och styra produktionen av jourtjänster i hela sjukvårdsdistriktet. Avtalet grundar sig på ett beslut som fullmäktige för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har tagit, på förordningar som social- och hälsovårdsministeriet har utfärdat och på den regionala planen om ordnande av hälso- och sjukvård. Syftet med avtalet är att garantera en smidig och trygg vård av jourpatienterna. I avtalet preciseras samarbetet, ansvarsfördelningen mellan parterna samt stegen för vården. Syftet med avtalet är att försöka främja kostnadseffektivitet och effektfullhet. 3 Tillhandahållandet av jourtjänster Kommunens hälsovårdscentral kan utan hinder av detta avtal producera tjänster som har karaktären av jourtjänster och även andra akutvårdstjänster inom primärvården som anses vara behövliga till den befolkningsdel som omfattas av hemvård, institutionsvård eller serviceboende. Organiseringen av jourtjänsterna inom primärvården omfattar organiseringen av den jour dygnet runt som nämns i 50 i hälso- och sjukvårdslagen för att ordna brådskande sjukvård så att vårdkvaliteten och patientsäkerheten tillgodoses på det sätt som lagen avser. Med brådskande sjukvård avses i detta avtal omedelbar bedömning och behandling som inte kan skjutas upp utan att sjukdomen förvärras eller kroppsskadan försvåras och som gäller akut sjukdom, kroppsskada, försämring av en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Detta avtal omfattar även brådskande mentalvård, missbrukarvård och psykosocialt stöd. Med brådskande vård avses i detta avtal inte brådskande mun- och tandvård. Det finns en separat plan för organisering av den i regionen.

3 I dygnetruntjouren inom primärvården kan det förekomma uppgifter för vilkas del behörigheten att fatta beslut har genom lagstiftning ålagts hälsovårdscentralen/den ansvariga läkaren för hälsovårdscentralen eller annan hälsocentralläkare. Med anledning av det ovannämnda överlåter hälsovårdscentralen skötseln av följande uppgifter i annan lagstiftning och den befogenhet som detta kräver för jourtjänsternas del utanför tjänstetiden för primärvården till överläkaren på eller till andra läkare som innehar en tjänst på affärsverket med överläkarens fullmakt: 1) Befogenhet som hör till den läkare vid hälsovårdscentralen som ansvarar för smittsamma sjukdomar enligt 18 i lagen om smittsamma sjukdomar att i brådskande fall fatta beslut om isolering. 2) Hälsocentralläkares skyldighet att ingripa enligt 29 i mentalvårdslagen i de fall där det finns skäl att misstänka att det finns förutsättningar för att bestämma att någon som bor eller vistas inom hälsovårdscentralens verksamhetsområde ska tas in för vård oberoende av sin vilja, ska den ansvarige läkaren vid hälsovårdscentralen eller någon annan läkare som han har förordnat till uppgiften vid behov skriva en observationsremiss och förpassa patienten till ett sjukhus. 3) Skyldighet att ge handräckning till polisen, gränsbevakningsväsendet och fångvårdsmyndigheterna enligt 31 i hälso- och sjukvårdslagen. Under tjänstetid är kommunens hälsovårdscentral den primära jourenheten till den del detta är möjligt utan att äventyra patientsäkerheten om inte något annat har avtalats. Hälsovårdscentralen sörjer för organiseringen av den fortsatta vården efter att patientens vård av jourkaraktär har avslutats på. och kommunerna granskar smidigheten av och tillgången på tjänsterna i förhandlingar mellan Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och kommunerna i anslutning till avtalet. Affärsverket och kommunernas hälsovårdscentraler uppföljer och bedömer även smidigheten av och tillgången på tjänsterna årligen vid behov. 4 Tilläggstjänster som tillhandahålls inom akutvården kan tillhandahålla tilläggstjänster som inte omfattas av den egentliga akutvården på sina akutvårdsenheter i områden där detta är möjligt inom ramen för de lagstadgade akutvårdstjänsterna. Sådana tjänster kan bl.a. vara verksamhet som kan likställas med sjukskötarmottagning, konsultations- och bedömningstjänster som tillhandahålls primärvårds- och socialvårdsenheter samt verksamhet som kan likställas med hemsjukhusverksamhet. Utvecklingen av dessa tjänster förutsätter att båda parterna är engagerade i arbetet och att parterna kommer överens om att inleda ett utvecklingsprojekt genom ett separat avtal.

4 5 Beredskap och anvisningar vid storolyckor 6 Prissättning av tjänsterna Parterna kommer separat och mera ingående överens om beredskap samt om agerande och arbetsfördelning vid storolyckor. Enligt verksamhetsstadgan för fastställer direktionen för affärsverket principerna för prissättning av tjänsterna. De klientavgifter som tar ut bestäms utifrån den gällande lagen och förordningen om klientavgifter. Faktureringen av tjänsterna sker enligt samma förfarande och tidsschema som gäller även för sjukvårdsdistriktets övriga fakturering med kommunerna. 7 Kvaliteten på akutvårds- och jourtjänster som tillhandahålls av affärsverket och reklamationer av verksamheten Affärsverket ska se till att akutvårds- och jourtjänsterna som avses i detta avtal sköts kostnadseffektivt och till sin omfattning och sitt innehåll minst på den nivå som kraven i lagen förutsätter. Verkställande direktören för affärsverket rapporterar om affärsverkets verksamhet till direktionen med delårsrapporter (personal, det ekonomiska läget, klientförhållandena och smidigheten av processerna) samt separat till direktionen för sjukvårdsdistriktet en gång i månaden. Affärsverket ger kommun- eller områdesvisa rapporter till den ansvariga läkaren för kommunens hälsovårdscentral enligt vad parterna tillsammans har kommit överens om. I hanteringen av reklamationerna över akutvården och jouren iakttas gällande anvisningar om hanteringen av reklamationer i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Om en kommuninvånare gör en anmärkning eller en klagan till den ansvariga läkaren på hälsovårdscentralen om jourverksamheten eller om den vård personen fått på jouren, ger affärsverket sitt bemötande i ärendet till den ansvariga läkaren på hälsovårdscentralen. 7 Arkivering och registerföring Sjukvårdsdistriktet svarar för sin del för arkiveringen av handlingar och uppgifter i anslutning till jouren och är den registeransvariga i förhållande till dem. Informationssystem och dataskydd Parterna bokför jourbesöken i sina respektive system för klientuppgifter och till den delen är de också registeransvariga enligt personuppgiftslagen. Parterna svarar för sin del för de skyldigheter som hör till den registeransvariga enligt personuppgiftslagen.

5 I 9 i hälso- och sjukvårdslagen stadgas att de elektroniska patientregistren och arkiven av patienthandlingar bildar ett gemensamt register för patientuppgifter inom primärvården och den specialiserade sjukvården inom området för ett och samma sjukvårdsdistrikt. 8 Hantering och justering av samt meningsskiljaktigheter angående avtalet 9 Uppsägning av avtalet 10 Avtalets giltighet 11 Underskrifter Eventuella meningsskiljaktigheter i anslutning till avtalet ska i första hand försöka avgöras genom förhandlingar. Om parterna inte lyckas lösa meningsskiljaktigheterna genom förhandlingar, ska tvistemålet avgöras som förvaltningstvistemål i Åbo förvaltningsdomstol till den del frågan är offentligrättslig. De privaträttsliga tvistemålen avgör tingsrätten i Åbo som första instansens domstol. Båda parterna kan säga upp detta avtal genom att skriftligen meddela om detta minst sex (6) månader före utgången av kalenderåret och då träder uppsägningen i kraft i slutet av följande kalenderår efter uppsägningen. Detta avtal ersätter de tidigare motsvarande avtal mellan kommunen och Affärsverket för akutvård och jour. Avtalet träder i kraft efter att parterna har skrivit under det och gäller tillsvidare. Detta avtal har upprättats i två (2) likalydande exemplar, ett för vardera parten., / 2016 Åbo / 2016 Sirpa Rantanen verkställande direktör Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt/

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet

Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Ärende Konsortieavtal om utförande av sakkunnigtjänsten (projektnamn) inom statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet Avtalsvillkor 1. Avtalsparter Huvudgenomförare: Organisation X Delgenomförare:

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 81/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 61 och 79 i hälso- och sjukvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att hälso-

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen

Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen 19.5.2016 Ofta ställda frågor om reformen av strukturerna i den specialiserade sjukvården och jourverksamheten i socialvårdslagen och hälso- och sjukvårdslagen De ofta ställda frågorna och svaren handlar

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Patientombudsmannens utredning 2013 Karleby och Kronoby

Patientombudsmannens utredning 2013 Karleby och Kronoby Patientombudsmannens utredning 2013 Karleby och Kronoby Social- och patientombudsman Helinä Jokitalo Centria ammattikorkeakoulu 1 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Kontakter... 3 3 Kontaktorsaker... 4 3.1. Tillgång

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken

Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken 1 (5) Ansökan till tingsrätten om god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Endast den enskilde och dennes närmsta anhöriga har rätt att ansöka (se mer information sist i dokumentet) OBS! Ansökan ska skickas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m.

Socialstyrelsens författningssamling. Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. SOSFS 2009:12 (M) Föreskrifter Läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Samhället har huvudansvaret 3 Varje landsting skall erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom Landstinget..

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Implementering av Riksavtalet 2015

Implementering av Riksavtalet 2015 Implementering av Riksavtalet 2015 Region Skånes förberedelser Ta fram informationsunderlag Ser över avtalstexter Ser över rutiner t ex för listning, medicinsk service Informera om förändringar av Riksavtalet

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar; SFS 2010:1122 Utkom från trycket den 28 september 2010 utfärdad den 10 september 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Kommunstyrelsens arbetsutskott 58 Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-04-13 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2015/141 Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Innehåll Inledning/Bakgrund Patientcentrerat förhållningssätt Patientmötet, en dialog Tobaksbruk Riskbruk av alkohol Otillräcklig fysisk

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd Lag om ändring av lagen om förskottsuppbörd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b och 36, 4 kap., 47 och 49 53 samt 7 kap., av dem 21,

Läs mer

BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDAR- LOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN

BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDAR- LOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN DATAOMBUDSMANNENS BYRÅ BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDAR- LOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN Uppdaterad 27.07.2010 www.tietosuoja.fi BEHANDLINGEN AV UPPGIFTER I ANVÄNDARLOGG ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000 Bakgrund Psykiatrireformen 1995 Försöksverksamhet 1995-1998 Beslut om statsbidrag 2000 Verksamhet med Personligt ombud i dess nuvarande form i Haninge sedan 2008, i Tyresö sedan 2001 och i Nynäshamn sedan

Läs mer

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan).

avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN avseende god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Uppsökande ungdomsarbete i Svenskfinland

Uppsökande ungdomsarbete i Svenskfinland Uppsökande ungdomsarbete i Svenskfinland Finlandssvenska vägledardagar i Helsingfors 29.10.2014 Sabina Öhman Uppsökande ungdomsarbete Sveps barndom ångest rädslor hälsa hygien rusmedel egna barn arbete

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2015:960 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING

AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING 1 AVTAL/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Mottagare Kungälvs Kommun Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); SFS 2015:918 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 513-15 KLAGANDE Karlstads kommun Ombud: Advokaterna ED och MK MOTPART Solstadens Motorsport Ombud: Advokat IS SAKEN Uppsägning

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Introduktion Anvisningar till ansökan om god man eller förvaltare Ansökan ska skickas till: Stockholms tingsrätt Aktuariekontoret Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan kan gälla antingen godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Ändringar i Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands

Ändringar i Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands f Förhandlingsprotokoll 2010-01-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Överenskommelse mellan staten och Landstingsförbundet om hälso- och sjukvård för

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Förtroendeförskrivning

Förtroendeförskrivning Förtroendeförskrivning Oktober 2007 Samarbetsrådet för hjälpmedel Eva Hällås, Solveig Landström, Mathilda Isaksson, Bosse Zetterlund Innehållsförteckning Sammanfattning......3 Bakgrund till uppdraget.3

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Inrikesministeriets förordning

Inrikesministeriets förordning Inrikesministeriets förordning om Migrationsverkets avgiftsbelagda prestationer I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 8 i lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992),

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/342 Socialchef 2014-03-27 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning och av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Ärende

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

LVM Lag om vård av missbrukare i vissa fall SFS 1988:870

LVM Lag om vård av missbrukare i vissa fall SFS 1988:870 LVM Lag om vård av missbrukare i vissa fall SFS 1988:870 Socialtjänstlagen - vård i samförstånd LVM tvångsvård max 6 månader, motivera till frivillig vård Anmälan till Socialtjänsten, som utreder och ansöker

Läs mer

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende

Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-06-09 Sida 40(64) 31 Överenskommelse om sjukvårdsinsatser i ordinärt boende Innan styrelsens sammanträde har ledamöterna fått information i detta

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2005:807) om ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner och landsting; SFS 2008:909 Utkom från trycket den 25 november 2008 Omtryck utfärdad den

Läs mer

Avtalsmallar Avtalsmallar

Avtalsmallar Avtalsmallar Avtalsmallar AVTAL OM TIDSBEGRÄNSAD ANSTÄLLNING 1 Parter Arbetsgivare Namn/Firma: Organisationsnummer: Postnummer: Ort: Telefon: Arbetstagare Namn: Personnummer: Postnummer: Ort: Telefon: 1 (5) 2 Tidsbegränsad

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring i

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

DEN SVENSKA REFORMGRUPPENS KOMMENTARER 17.2.2016

DEN SVENSKA REFORMGRUPPENS KOMMENTARER 17.2.2016 DEN SVENSKA REFORMGRUPPENS KOMMENTARER 17.2.2016 Den svenska reformgruppen, som har tillsatts av Folktinget och Kommunförbundet, presenterar nedan sådana frågor som är av stor betydelse för att tillgången

Läs mer