Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1 Ett besök hos Autotech i Trollhättan På bara några år har namnet Autotech fått mer och mer respekt med sig och för alla Volvoägare med trimambitioner så innebär Autotech ett sorts Mecka i den religion som utövas av alla speedfreaks. X40 Nordic lyfter på locket och synar Autotech i sömmarna som under de gångna åren har levererat framhjulsdrivna bilar med prestanda som gör Lamborghini och Ferrari nervösa, rädda och i vissa fall avundsjuka och det med all rätt. Autotech har gång på gång visat att svensk bilindustris stolthet, Volvo, inte är en tråkig familjebil som på sin höjd duger att dra en överlastad släpvagn till soptippen. Med skrikande ungar i baksätet som i sedvanlig ordning kladdar glass över sätena har den glade familjefadern fått tillgång till en doldis som gärna bjuder upp till dans på landsvägen till många prestandavagnars stora förtret Välkommen till Autotech s värld! Vi hälsar på Autotech i Trollhättan en mulen fredagsmorgon och i dörren möts vi av en glad Peter som välkomnar oss med en kopp kaffe i handen. Inne hos Autotech står flera bilar med huvarna öppna, och med en snabb blick ser lokalen ut som vilken verkstad som helst. Två billyftar kämpar för att hålla en Volvo S40 och en Volvo 850 uppe i luften medan arbetet pågår med sedvanlig service på bilarna. Olja, kamremmar och tändstift skall bytas, serviceböcker skall stämplas och kunder skall få tillbaka sina bilar efter en omsorgsfull översyn så att de kan tuffa på smärtfritt ytterligare ett år. Till synes en helt vanlig verkstad, med ett gäng helt vanliga mekaniker som sysslar med helt vanlig service Ack så fel första intrycket kan vara. På en vägg syns prispokaler som vittnar om ambitionen att vara snabbast, och att denna ambition ofta har blivit sanning. På andra sidan lokalen leder en dörr in i nästa rum och vi kommer ett steg närmare Autotech s hjärta. Vid sidan om svarvar, fräsmaskiner och annan verkstadsutrustning ser vi spår av det som Autotech förknippas med Effekt Vansinnig effekt. På en hylla ligger grenrör, turboaggregat, topplock och andra saker som för den motorintresserade är som godis är för en 3-åring och ögonen formligen lyser på de som besöker detta rum. Vi går vidare in i ytterligare ett rum där vi finner motorer som är under uppbyggnad.

2 Den vane Volvomontören som kommer direkt från motortillverkningen ser snabbt att det inte är frågan om nå gra originaldelar som sitter i motorerna här inte. Noggrant, och under år av utveckling och utvärdering, har Autotech samlat den erfarenhet som krävs för att kunna bygga riktigt potenta motorer. Här inne i detta rum är det ingen som nämner Chip och filter Här är det riktiga doningar som gäller och framför oss står en femcylindrig motor med ambitioner att leverera effekter som är tre gånger så hög som Volvo ansåg vara lämpligt på deras snabbaste produktionsvagn från mitten av 90-talet. Vid sidan av denna femma står en 1,9-liters fyrcylindrig motor som skall tippas ner under huven på en S40. Runt 400 hästkrafter hade Volvo aldrig tänkt att just S40:in skulle ha, men Autotech har omvärderat Volvos beslut och tycker att det är en alldeles lagom effekt i den lille framhjulsdrivne bilen. -Just S40:in blir lagom snabb med 400 hästar påpekar Peter och tar en klunk kaffe som vid det här laget har blivit kallt. Just som vi står och filosoferar över vem som egentligen har rätt, Volvo eller Autotech, i denna fråga så hörs ett öronbedövande vrål från nästa rum Autotechs hjärta och tillika innersta rum har fått liv och inne i rummet frustar en best som motvilligt låter sig tyglas. Med bestämdhet gör den bil som står fastspänd i Autotech s bromsbänk målmedvetna försök att slita sig loss ur bänken. Vi går vidare in i rummet och hör hur motorn arbetar frenetiskt medan Peter börjar att arbeta med optimeringen av motorn. Laddtryck, tändning och bränsle skall justeras i denna bil för att på bästa sätt kunna arbeta med de nya motordelarna som sitter monterade i bilen. Till sin hjälp används en uppsjö av givare och mätutrustning för att ständigt ha kontroll på hur motorn fungerar. Vid sin sida sitter Tomas och sköter gaspedalen i takt med att hela registret skall gås igenom. Alla olika varvtal, belastningsfall och så vidare skall kontrolleras, justeras, utvärderas, provköras och testas. Arbetet är intensivt och tidskrävande, men nödvändigt för ett gott slutresultat. Med bilen i bänken vrålandes låter vi Tomas och Peter arbeta vidare och vi styr färden tillbaka mot verkstaden igen.

3 Väl ute i verkstaden möts vi av idel glada miner trots det dystra vädret och den tidiga timmen. Patrik sätter en kopp kaffe i näven på oss och bjuder in till morgonfika. Patrik, som tillsammans med Peter och Tomas är grundare till Autotech berättar om hur allting startade om tre grabbar med en benhård vilja att kunna erbjuda det andra tuningföretag inte kan erbjuda Service, underhåll, trimning, mer trimning och vansinnigt mycket trimning. Patrik, Peter och Tomas har alla sina rötter inom bilvärlden och har tidigare arbetat inom biltillverkning och har ett gediget intresse för det mesta som innehåller någon sorts förbränningsmotor av något slag oavsett om det är motorcyklar, go-carts eller bilar. Både Patrik och Peter, som för övrigt är bröder, har även ett förflutet som tävlingsförare i roadracing vilket borgar för att racingblod flyter i ådrorna. Patrik påpekar att företagets frammarch har varit kantat av enormt mycket arbete, sena nätter och en tro på att allt går att lösa. Som ensamt tunerföretag som fokuserar dels på sedvanlig bilservice och dels på trimningar utöver det vanliga har enormt mycket tid spenderats på utveckling av trimpaket som inte finns att få någon annanstans. Detta ger mycket kunskap, men även behovet av mycket kostsamma hjälpmedel säger Patrik och sneglar mot bromsbänken. Den är ett fenomenalt verktyg, men att ständigt arbeta med de senaste verktygen är inte billigt påpekar Patrik samtidigt som det är ett måste för att kunna erbjuda kunderna det bästa tänkbara. Allt är en balansgång och vi tror att genom att inte ta några genvägar så kan vi erbjuda de bästa lösningarna och att det kommer att vara rätt väg att gå för oss. Att kunden känner sig nöjd kommer alltid att vara det bästa kvittot på vårt arbete. I samma veva som kaffet i muggarna börjar att sina har vrålet från bromsbänksrummet lugnat ner sig och Peter och Tomas kommer in med raska steg. Nu är T5R:en klar i bänken. Vi ger oss ut för landsvägskontroll av S40:in vi jobbade med igår nu. -Den S40:in ger nu i bänken 170 hästar mer än original säger Peter. -Vi ska ut på vägen och finjustera det sista innan den är helt klar. -Den går jäkligt gött säger Tomas med en klar Trollhättedialekt som inte går att missta sig på hästar på hjulen ligger han på nu utan att vi pressar speciellt mycket blir de sista orden innan grabbarna backar ut bilen ur bromsbänken och ger sig ut för landsvägskörning. Orden trehundraåtta hästar ekar kvar i huvudet och lite snabbt kommer man underfund med att det motsvarar cirka 340 hästkrafter i motorn. Inte illa på en Volvo S40 2.0T tänker jag snabbt innan vi lotsas in i ett rum som vi inte har varit i tidigare

4 I det här rummet ligger det riktigt stora prylar. Patrik visar en turbo som är god för hästkrafter. - Jotack, det skulle smaka hallontårta att montera den på bilen tänker jag men som om Patrik kunde läsa tankar skrattar han och säger -Glöm det En bil med denna turbo kommer att bli ruskigt svårkörd på gatan så det får bli till att använda den till en strippbil i stället Där gäller det bara fortast fram så då fungerar det bra. Ska Du ha en bra gatmotor får vi ta till andra grejer Intresserad? Intresserad tänker jag Skiter björnen i skogen? En så n här motor måste man ju bara ha. Tomas och Peter är tillbaka och frågar om en åktur önskas i den nymappade bilen och det självklara svaret är bara ett stort leende. I med nycklarna och iväg för provkörning Vad som framstår som solklart efter någon kilometers rattande är att en 340-hästars S40 från Autotech inte på något sätt är svårkörd. Den är hur lugn som helst i stadstrafik och på inget sätt avslöjas det monster som ruvar under huven. Vi svänger ut från stadskärnan och tar höger i rondellen och ner på motorvägen. Lite försiktigt trycks gasen ner på 3:ans växel i 80 km/h och bilen svarar direkt med ett bestämt tryck i ryggslutet. En snabb koll över vänster axel, på med blinkersen och sedan full platta vid 90 km/h och här smäller det till. Laddtrycksmätaren flyger upp till 1,6 bar och ligger som klistrad samtidigt som accelerationen är helt vansinnig. Innan man ens har hunnit att tänka ligger motorn och hackar mot varvstopp (som är uppflyttat till rpm) och nästa växel kastas in omedelbart. Återigen flyger laddtrycksmätaren upp till 1,6 bar och trycket i ryggen är detsamma som originalbilen presterar på 1:ans växel i 25 km/h med den skillnaden att hastighetsmätaren nu står på 190 km/h.

5 Helt förvirrad av situationen bromsar jag ner bilen till den hastighet som föreskrivs av skyltarna vid sidan av vägen samtidigt som jag ser mig om bland medtrafikanterna. Helt vansinnigt tänker jag Från 90 km/h till 190 km/h på ett nafs Här finns det pulver så att det räcker och blir över. Inom kort kommer vi ikapp en Saab 9/3 som enligt mitt tycke kör lite för långsamt Omkörning är ett måste. Vid 100 km/h läggs 3:an återigen i och full platta igen... Nu är jag på väg att flyga in i bilen framför. Denna vansinniga acceleration kräver lite tillvänjning och jag inser att man med denna motor inte behöver planera sina omkörningar i samma utsträckning som med en originalbil. Återigen Helt vansinnigt Vansinnigt kul!!! Jag vänder på nästkommande avfart och styr kosan tillbaka mot Autotech för att lämna tillbaka denna monsterbil. Väl tillbaka möts jag av grabbarna som frågar vad jag tyckte om bilen. Lite lätt svettig kan jag egentligen inte komma med något bra svar. Kroppsspråket säger allt och en sak är helt klar Autotech gör helt vansinnigt roliga saker med din bil oavsett hur du vill trimma den. För X40 Nordic s representant är saken klar Den egna bilen ska besöka Autotech Det är en sak som är säker! X40 Nordic

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Om att träna hund konfliktfritt

Om att träna hund konfliktfritt Om att träna hund konfliktfritt från Charmören Flatcoated Retrieverklubbens rastidning - nr 2/2010 Blev tillfrågad av redaktionen att skriva något om en del i min träning. Det är som sagt bara en del av

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

När personal i psykiatrin är till hjälp

När personal i psykiatrin är till hjälp När personal i psykiatrin är till hjälp Ur patientperspektivet Brukarinflytande-samordnare och Forsknings- och Utvecklingsenheten Psykiatri Södra Stockholm STOCKHOLM LÄNS SJUKVÅRDSOMRÅDE Innehåll Inledning

Läs mer

Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare.

Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden, som inträffade senare. 1 Joh 4:9 Så uppenbarades Guds kärlek hos oss: han sände sin ende son till världen för att vi skulle få liv genom honom. Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud utan att han har älskat oss och sänt

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

FÖRETAGANDE SOM YRKE

FÖRETAGANDE SOM YRKE FÖRETAGANDE SOM YRKE startaeget.fi och Majvor Taddele (1/12) 2.10.2006 YRKESSKICKLIGHET OCH PERSONLIGA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR PRIVATFÖRETAGANDE Man kunde tycka att företagande vore ett attraktivt alternativ

Läs mer

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade

Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade Men först skulle hon vila ut. Hon krängde av sig alla kläder som stank av svett och smuts, något som hon känt först när hon kom in i detta nystädade och väldoftande rum. Förmodligen hade städpersonalen

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

De 8 största misstagen

De 8 största misstagen De 8 största misstagen Som till och med smarta kvinnor gör i sin business. (Män gör dem också) Av Alice Christensson/ BarfotaChefen 1 Materialet till den här E-boken har jag hämtat till en del ur Maria

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Monthly. Lisa, hur är det att vara tjej i en extremt tuff och mansdominerad bransch som bygg? Sida 1

Monthly. Lisa, hur är det att vara tjej i en extremt tuff och mansdominerad bransch som bygg? Sida 1 Sida 1 Monthly Lisa, hur är det att vara tjej i en extremt tuff och mansdominerad bransch som bygg? Vi kommer i det här numret av Monthly fokusera på kvinnorna. De har alla blivit intervjuade och det är

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer