Manual för kundfakturering

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual för kundfakturering"

Transkript

1 Manual för kundfakturering Anvisningar för kundfakturering via OLFI modulen i Agresso, inkl registrering av försäljningsorder Författare: Ekonomiavdelningen År: 2010 Uppdaterad:

2 Innehåll 1. Kontroll av kund Sökning på kund 3 2. Registrering av försäljningsorder till kund som är upplagd i kundregistret _4 2.1 Registrering av försäljningsorder Intäktskonton 7 3. Registrering av försäljningsorder till tillfällig kund 9 4. Uppläggning av ny mall för Huvud eller Botten text i försäljningsorder Ta bort en rad på försäljningsorder Manual för kopiering av försäljningsorder Manual för procentuell fördelning av intäkten Fakturering 13 9 Elektronisk kundfakturering via fakturaväxel Referenskoder vid kundfakturering Utskrift av en kopia av en kundfaktura Kreditfaktura Arkivering av kundfakturor Uppläggning av artikelgrupp med automatisk text, kontering och belopp 18 2 (20)

3 1. Kontroll av kund Innan man börjar fakturera behöver man kontrollera om kunden är upplagd i kundregistret eller ej. För att se detta går man till Kundreskontra, Kundregister och väljer Visa Tabell i Huvudmenyn. Ska man fakturera ett företag och vet att detta är en kund som man enbart fakturerar en gång kan man i undantagsfall använda kund 98. Man ska inte använda detta kundnummer om fakturering sker flera gånger, betalningsuppföljning t ex påminnelser, räntefakturering fungerar inte bra för tillfälliga kunder. Ska man fakturera en privatperson vid ett enstaka tillfälle använder man kund 99, tillfällig kund-privatpersoner. 1.1 Sökning på kund När man ska kontrollera om en kund finns upplagd går man in i kundregistret. Välj Kundreskontra, Kundregister och välj sedan Kund. Du har nu kommit till kundregistret, se nedanstående bild. För att söka fram befintliga Kunder kan man välja Fönster och Visa Tabell i huvudmenyn eller ställa markören i fältet för kundnummer och trycka på F9. En ny bild kommer upp på skärmen. I beskrivningsfältet Namn skriver man in kundens formella namn omringat av *, t ex *universitet*. Eller skriv in ort i beskrivningsfältet Ort. Gör sedan sökningen med F7. I vårt exempel får man fram alla kunder, där *universitet * finns i det formella namnet. Dubbelklicka på den eller den /de kunder som kan vara aktuella. Kontrollera att alla uppgifter är korrekta avseende adress och streckkod. Streckkoden ska vara 8 tecken. För kunder som kan ta 3 (20)

4 emot elektroniska fakturor (t ex statliga myndigheter) ska koden bestå av organisationsnumret. För de kunder som inte kan ta emot elektroniska fakturor och fakturan ska skrivas ut via print ska koden vara När en ny kund ska anslutas måste vi koppla den i systemet, så kontakta alltid någon i kundreskontragruppen när du vill fakturera en ny kund elektroniskt. Statliga myndigheter finns redan upplagda elektroniskt, så är streckkoden korrekt är det klart att fakturera elektroniskt. Om kunden finns upplagd men befintliga adressuppgifter inte är korrekta skall korrigering göras innan man gör kundfaktureringen. Ändringar och uppläggningar av kunder görs av ekonomiavdelningens kundreskontragrupp. Skicka ett till någon i gruppen med information om vad som ska ändras eller information om en ny kund som ska läggas upp. När en ny kund ska läggas upp behövs följande information; Fullständigt namn, adress, organisationsnummer. Vilka personer som arbetar i kundreskontragruppen hittar man på Internwebben. Här hittar du steckkoden, den finns i zoombilden för flik 2 - Adress 2. Registrering av försäljningsorder till kund som är upplagd i kundregistret 2.1 Registrering av försäljningsorder När man ska fakturera en kund börjar man med att göra en försäljningsorder. Klicka på Logistik - Order/fakturering - Försäljningsorder - Registrering/underhåll av försäljningsorder. Bilden för registrering/underhåll av försäljningsorder består av 7 flikar. För att överhuvudtaget komma vidare med försäljningsordern måste vissa saker fyllas i fliken 1 Order, som är den flik som visas på skärmen när man har valt försäljningsorder. 4 (20)

5 2.1.1 Flik 1 Order Börja med att fylla i kundnummer (1). Känner man inte till kundnumret kan man få fram en sökbild genom att trycka F9-tangenten. Använd fältet Beskrivning för att söka på kundens namn. Börja och sluta kundnamnet med * och skriv så kort som möjligt för att få ut mesta möjliga av sökningen. Är kunden inte upplagd maila alla kunduppgifter till ekonomiavdelningens kundreskontragrupp så lägger man upp kunden så fort som möjligt. Att.ansvarig och säljare (2) är samma person. Här finns en rullningslist där man väljer vilket namn som skall stå. Användarens eget namn kommer upp som förslag. Man kan endast ange namn som finns upplagda som agressoanvändare t ex attestant. Namnet kommer att stå som Vår Referens på kundfakturan. Externa referenser; fälten Beställare och Extern ref Vid registrering av manuella kundfakturor kommer det man skriver in i fältet Beställare (3) att stå med som Extern referens till vänster i huvudet på kundfakturan i fältet Er referens. Det man skriver i fältet Extern Referens(4) kommer inte att synas alls på den manuella kundfakturan.. Har man mer information som måste komma med på kundfakturan kan man använda Huvud/botten text. Gör man elektroniska fakturor kan man i vissa fall använda båda fälten Beställare (3) och Extern referens (4). Båda går med i filen till mottagaren men sedan är det inte säkert att mottagarens uppsättning tar med båda fälten. I Svefakturan finns i nuvarande version möjlighet att välja om man vill ha med en eller två referenser. Vill man var säker på att det blir korrekt är det enklast att endast använda ett fält. Om man skickar med ett referensfält spelar det ingen roll vilket av fälten Beställare och Extern referens man använder. Ska man använda båda fälten så kommer värdet i fältet Beställare att bli första referens och värdet i fältet Extern referens att bli Referens2 på filen/fakturan. Har man mer information som måste komma med på kundfakturan kan man använda Huvud/botten text. Man kan även ange ett värde vid kunduppläggning, i adressfliken i fältet Kontaktadress, som sedan automatiskt hämtas till fältet Beställare. I fältet ORG (5) ska man välja den institution eller enhet inom Linnéuniversitetet som skall ha intäkten. Detta fält styr vilken institution eller enhet som kundfordringen bokförs på. Här anges FIN (6) automatiskt och ska inte ändras, förutom när man använder kundnummer 98 (motsvarar både finansiär och motpart som användes tidigare). Kontrollera att uppgiften stämmer. Även 5 (20)

6 här kan man söka fram finansiärbeteckningen om man vill se hela listan genom att trycka F9 och söka på hela listan eller en kunds namn Flik 2 Faktura Fliken Faktura som man normalt inte ändrar i innehåller endast betalningsvillkor. Här kan man ändra från 30 dagar ner till 10 dagar och upp till 60 dagar. Betalningsvillkoren styrs annars som huvudregel från kundupplägget Flik 3 Leverans Fliken Leverans ändrar man inte heller i, fliken innehåller endast information som vi inte använder t ex leveransmetod och leveransvillkor Flik 4 Detaljer I fliken Detaljer ska man ange vad som ska faktureras och även konteringen för intäkten. Börja med att skriva in artikeln, det finns endast en artikel upplagd, och det artikelnummer som ska anges är 1, detta är en dummyartikel. Om man använder samma text vid ett stort antal fakturor eller återkommande fakturor finns möjligheten att lägga upp en egen artikel, kontakta ekonomiavdelningen om det är aktuellt Inställning av Detaljfliken Nedanstående gäller första gången man använder modulen OLFI och gör en försäljningsorder, nästa gång man ska göra en försäljningsorder finns konteringssträngen sparad. Första gången man skall göra en order finns inte alla fält/kolumner som man behöver med i fliken. Efter att man fyllt i artikelnumret klickar man på Arkiv i huvudmenyn och väljer Fönsteralternativ. Här kan man med hjälp av kryss välja vilka fält som skall finnas i detaljfliken man behöver Baskonto, Org, Verks, Kbarare, Fin, Ämne och Fritt. Sätt en bock i används som förslag och klicka på spara man får en fråga om vad man vill kalla konteringsmallen, man kan kalla den vad som helst t ex konteringsmall och namn/initialer. Nu är det dags att göra färdigt försäljningsordern. I fältet Beskrivning står i utgångsläget Skriv in din text! (dummyartikel). Ändra denna till en text som säger lite mer om vad som sålts. Markera fältet Beskrivning och skriv över texten. Det får inte plats så jättemycket text på denna rad, max 35 tecken. För att kunna skriva ytterligare text dubbelklickar man i fältet och kommer då in i en ny bild med ett antal flikar. 6 (20)

7 Välj fliken 4 - Spec för att fylla på ytterligare text. Denna text kommer som en undertext till det man skrev i beskrivning. På både texten i Beskrivning och Spec kan man välja teckensnitt och storlek genom att klicka på Format och sedan Teckensnitt. Mellanlagra med F11 och stäng bilden med det nedre krysset till höger. Se bild på fliken 4 Spec. Man är nu tillbaka på Detaljfliken och ska fylla i resterande kolumner. Enhet fylls i automatiskt, Antal ger 1 som förslag och kan ändras, Enhetspris ska anges, övriga beloppsfält fylls i med automatik. Sedan ska konteringssträngen anges och här sker beräkning av momsen med automatik, beroende på vilket intäktskonto som anges. Fältet Fin är också redan angivet och detta värde ska inte ändras. Efter att man skrivit extra rader och mellanlagrat dem samt skrivit konteringssträngen kan man fortsätta och göra fler rader. Man skapar en ny rad genom att ställa markören på första kolumnen på raden under och sedan tabba vidare, då kommer en ny rad och här kan man ange annan text och konteringssträng. När man är klar med försäljningsordern ska man lagra med F12 eller genom att klicka på disketten. Man får då ett ordernummer. Anteckna detta nummer eftersom det ska anges vid beställning av fakturan. Ordern går att ändra om så behövs fram till att man beställer Kundfakturan skarpt. Man kan alltså ändra i försäljningsordern efter att man har gjort en testfaktura, se även punkt 5 Ta bort en rad på försäljningsorder Flik 5 Texter Här lägger man in Huvud- och bottentexter som man vill ha med på kundfakturan. T ex kontaktinformation. Se även kapitel 4; Uppläggning av ny mall för Huvud eller Botten text i försäljningsorder Flik 6 Info Detta är en ren informationsflik Flik 7 Noteringar Här kan man skriva in egna noteringar. Används normalt inte. 2.2 Intäktskonton Det är viktigt att man använder rätt intäktskonton vid fakturering. Momsredovisningen styrs av vilket intäktskonto som anges. Vid fakturering till utlandet ska Linnéuniversitetet i vissa fall även lämna uppgifter till Skatteverket och därför krävs i dessa fall även att man har kundens momsregistreringsnummer. 7 (20)

8 2.2.1 Fakturering inom Sverige Vi fakturering inom Sverige måste man tänka på att ange rätt intäktskonto eftersom det är baskontot som styr vilken momssats som ska användas. Det är också viktigt att inte lägga på moms när en statlig myndighet ska faktureras, utan använd momsfria intäktskonton Fakturering till utlandet år 2010 Nedanstående regler gäller t o m år Fr o m år 2011 kommer reglerna att ändras till viss del. Detta dokument kommer då att ändras igen. Vid fakturering till utlandet är det flera saker som är viktiga att tänka på. Det är olika regler för varor och tjänster. Man ska även skilja på om det är till ett EU-land eller annat land utanför EU samt om det är till ett momsregistrerat företag eller till en privatperson man ska göra fakturan. På kundfakturor som avser försäljning av varor till andra länder utanför EU ska vårt momsregistreringsnummer anges, dessutom ska det stå på fakturan att den avser export. Ingen svensk moms på fakturan! Använd baskonto; 3165 På kundfakturor som avser försäljning av varor till andra EU- länder ska både köparens och säljarens momsregistreringsnummer (VAT) anges, dessutom ska det stå på fakturan att köparen ska betala momsen genom att skriva; Reverse charge. Ingen svensk moms på fakturan! Använd baskonton; 3164 På kundfakturor som avser försäljning av tjänster till andra länder inom och utanför EU när tjänsten tillhandahålls i Sverige ska svensk moms läggas på kundfakturan. Vårt VAT nr anges på fakturan. Exempel på detta är konferenser som arrangeras/hålls i Sverige, konsultinsatser som utförs i Sverige. Använd baskonton för momspliktiga intäkter (svensk moms). På kundfakturor som avser försäljning av tjänster till andra länder inom EU när tjänsten tillhandahålls utanför Sverige ska ingen svensk moms läggas på fakturan men bådas VAT nummer ska finnas med på fakturan samt texten ; Reverse charge. Använd baskonton; 3123, 3133, 3173, 3323, 3333, 3343 På kundfakturor som avser försäljning av tjänster till andra länder utanför EU när tjänsten tillhandahålls utanför Sverige ska ingen svensk moms läggas på. Vårt VAT nummer ska finnas med på fakturan dessutom ska det stå på fakturan att den avser export. Använd baskonton; 3124, 3134, 3174, 3324, 3334, 3344 Samma regler gäller även all övrig försäljning som inte faktureras. När man fakturerar Intäkter för konferenser som håll i Sverige ska svensk moms läggas på fakturan, man använder intäktskonto Det är endast om kunden är en svensk myndighet som man ska använda ett momsfritt baskonto, (20)

9 3. Registrering av försäljningsorder till tillfällig kund När man ska fakturera en tillfällig kund börjar man med att göra en försäljnings-order. Klicka på Logistik - Order/fakturering - Försäljningsorder - Registrering/underhåll av försäljningsorder. När man anger kundnumret för Tillfällig Kund; 99, får man fram fram en ny bild där man skriver in adressen. Tryck sedan på OK. Tillfällig Kund kan endast användas för svenska kunder, ej utländska kunder. När detta är klart görs resten av registeringen av ordern på samma sätt som för en kund som är upplagd i kundregistret, fortsätt på sidan 3, punkt Uppläggning av ny mall för Huvud eller Botten text i försäljningsorder. Huvudtexten kommer överst på fakturan och skrivs med fetstil. Bottentexten kommer under alla artikelraderna. För att spara huvud och bottentexter så att de kan användas vid flera tillfällen gör man följande; Välj fliken 5 Texter i försäljningsorder.. Skriv in den text/information som ska finnas med på fakturan i det stora fältet till höger. Skriv sedan ett namn på den Huvud- eller Botten text som man vill spara i det lilla fältet till vänster. Spara med F12. 9 (20)

10 Välj sedan Verktyg, Redigera och Spara textmallar i verktygsmenyn. Följande bild visar att textmallen är sparad. Nästa gång letar man fram mallen i det vänstra fältet och väljer den, då kommer texten med på fakturan. Vill man ta ändra texten i en mall är det bara att göra ändringarna och spara om mallen, som ovan. Vill man ta bort an mall väljer man Verktyg, Redigera och Ta bort textmallar. 5. Ta bort en rad på försäljningsorder Om man vill ta bort en artikelrad som blivit felaktig på en försäljningsorder så går det inte bara att ta bort den utan man måste ändra status från N till P (parkerad). Detta går att göra även om man har kört testfakturan. När orderraden har fått status P kommer den raden ej med på fakturan när man beställer Faktureringen. S Status för orderraden. Giltiga värden är: N Normal, orderraden är klar för fakturering P Parkerad, raden är parkerad och kommer inte med vid faktureringen D Delfakturerad, försäljningsordern är delfakturerad F Fakturerad, försäljningsordern är fakturerad T Avslutad. 10 (20)

11 Nedanstående orderrad har status N och kommer med på fakturan, det är här man ändrar till P för rader som inte ska vara med. 6. Manual för kopiering av försäljningsorder När man ska skriva flera kundfakturor med samma text kan man kopiera ordern så att man slipper skriva samma saker flera gånger t ex när en kurs ska debiteras ut till alla deltagare. Det är dock mycket viktigt att man här tänker på att få korrekt finansiär, det fältet måste alltid ändras manuellt om man tar med konteringssträngen från den order som ska kopieras. Skriv den första ordern med texter och kontering precis som vanligt, spara den (F12) och skriv upp vilket ordernummer man har. När man skall göra nästa order fyller man i första fliken 1 - Order som vanligt. När man kommer till fliken Detaljer går man till Verktygsmenyn och väljer Kopiera. En ny bild kommer fram där man ska ange dokumenttyp, välj Försäljningsorder samt Dokumentnummer d v s vilket ordernummer man vill kopiera. Om man sätter en bock i Behåll kontering får man med hela konteringssträngen också. OBSERVERA att FIN ska ändras för varje Försäljningsorder. FIN är ju unik för varje Kund och det är viktigt att man anger korrekt värde för FIN. 11 (20)

12 Så här kan det se ut när man har kopierat in alla orderdetaljer. På detta sätt får man samma belopp, text och kontering på flera order till olika personer/företag. Sedan lagrar man ordern och får ett nytt order nummer. 7. Manual för procentuell fördelning av intäkten Har man behov av att fördela intäkten på flera kostnadsbärare samtidigt som man endast vill ha en rad på kundfakturan kan man använda procentuell fördelning. När man står i detaljfliken väljer man Kontering och Konteringsfördelning Nedanstående bild kommer då fram på skärmen och det är här som man gör fördelningen. Man måste först lyfta upp raden med hjälp av och sedan skriver man in kontering och 12 (20)

13 procentsats i raden och sparar med F11, då hamnar raden längst ner och nästa rad kan skrivas in. När fördelningen är klar sparar man med F12 och kommer då tillbaka till detaljfliken. Om man har samma fördelning på ett flertal kundfakturor kan man kan spara den procentuella konteringen som en mall. För att spara mallen tryck F12 eller klicka på. Observera att mallarna inte går att spara som privata mallar utan de kan användas av alla. Det innebär att man måste vara mycket noga med att kontrollera att man använder rätt mall. Det är lätt att man av misstag får intäkten felkonterad. För övrigt gör man ordern precis som vanligt, skriv fakturatexter, belopp och spara ordern. 8. Fakturering Alla kundfakturor, även till tillfälliga kunder och privatpersoner, bör skickas elektroniskt. Undantag från detta är när man fakturerar utländska kunder, dessa ska alltid göras manuellt och skickas i pappersformat. Bilagor till kundfakturor som skickas elektroniskt kan i dagsläget inte bifogas vid sändningen utan måste skickas separat. Kundfakturor till statliga kunder ska alltid skickas elektroniskt (svefaktura), övriga svenska kunder kan skickas elektroniskt till print. Se även kap 8, Elektronisk kundfakturering via fakturaväxel. När man är färdig med försäljningsordern kan man välja att antingen fakturera skarpt direkt eller att göra en testfaktura först. För att göra en testfaktura klickar man på Fakturering i menyn. Välj testkörning fakturering och följande bild kommer upp. 13 (20)

14 Välj från vilket ordernummer och till vilket ordernummer man vill göra testfaktura. En skrivare är upplagd med namn DEFAULT och om man anger denna skrivare blir det ingen utskrift utan man får fram testfakturan på skärmen genom att gå in i Underhåll av beställda rapporter. Buntnummer räknas upp automatiskt. Tryck sedan F12 eller disketten för att göra beställningen. Har man valt att använda DEFAULT skrivaren ska man gå till huvudmenyn Visa och Underhåll av beställda rapporte eller klicka på förstoringsglaset i menyraden för att ta fram fakturan. När testfakturan (SO09) har fått status T kan man dubbelklicka på raden och får då upp första testfakturan på skärmen. Klicka på skrivaren om den ska skrivas ut på papper. Om det är några ändringar som man vill göra kan man gå tillbaka till försäljningsordern och ändra där. När fakturan är färdig för att skrivas ut/ skickas till kund går man vidare och väljer fakturering och beställer utskriften på samma sätt som testfakturan. Här måste man välja Variant. Om man klickar på + tecknet framför Kundfakturering så får man fram de olika alternativ man kan välja mellan. Det finns följande värden/varianter att välja på; 900, Svefaktura (SO13) Kalmar manuell fakturering (1) Växjö Manuell fakturering (2) 14 (20)

15 För elektronisk fakturering ska man använda 900, Svefaktura (SO13). Elektronisk kundfakturering bör användas men ibland kan man dock behöva skriva en manuell kundfaktura och då används de övriga två varianterna. Bilagor skickas manuellt tillsvidare. Se nedan kap. 9 Elektronisk kundfakturering via fakturaväxel. De olika varianterna är också uppdelade i olika verifikationsserier; 900, Svefaktura ger denna verifikationsserie; Kalmar manuell fakturering ger denna verifikationsserie; ; Växjö Manuell fakturering ger denna verifikationsserie; När faktureringen är klar får man efter en kort stund ut en Batchinputlista GL07. Det är viktigt att man tar till vara på denna. Batchinputlistan GL07 skickas tillsammans med de bilagor/underlag man har till ekonomiavdelningen på respektive ort för arkivering. Kopia på kundfakturan behöver ej skickas eftersom den kan ses i Agresso. 9 Elektronisk kundfakturering via fakturaväxel Nedan följer några saker som är viktigt att tänka på i samband med elektronisk kundfakturering. Det är viktigt med en referenskod från kunden, eftersom de flesta kunder använder en scanningscentral för inläsning av fakturor. På ESVs hemsida kan man se vilka referenskoder som ska användas för respektive statlig myndighet. Sökväg till denna sida är: myndighetersreferenserochidentiteter.5.2f6e d7e1c html. 9.1 Referenskoder vid kundfakturering Referenskoder samt ev. referensnamn kan även finnas inlagt som ett dokument i agresso, vi lägger in dessa efterhand som vi får uppgifterna. Det är viktigt att ange en referenskod när man fakturerar till statliga myndigheter. För att hitta referenslistan måste man gå till Kundregistret i Agresso. Sök fram kunden i kundregistret. I detta fall väljer vi kundnummer , Högskolan i Gävle. Tryck sedan på Dokument i Verktygsmenyn. 15 (20)

16 Nedanstående bild kommer då fram på skärmen. Finns det ett referensdokument bifogat, finns det en grön bock i mappen. Klicka på dokumentet. Här står angivet hur kunden vill ha sin referens upplagd. När man registrerar försäljningsordern skall referenskoden skrivas in i fältet Extern ref. Man kan även skriva ett namn i fältet Beställare, se avsnittet Flik 1 - Order. Övrig text får man skriva in i under flik 5-Texter välj Botten- eller Huvudtext eller i fältet Spec i Detaljfliken, se nedan. Referenspersonens namn skrivs under flik 5-Texter välj Botten- eller Huvudtext eller i fältet Spec i Detaljfliken. 16 (20)

17 Bilagor till fakturan kan inte bifogas utan måste skickas separat via brev eller mail till kunden. Fakturaväxeln kan idag inte hantera bilagor, men inom kort skall problemet vara löst. 10 Utskrift av en kopia av en kundfaktura Kopia av en kundfaktura beställer man via menyn Kopia av Faktura. Man anger Fakturanummer och sparar rapportbeställningen. 11 Kreditfaktura När man skall göra en kreditfaktura gör man på samma sätt som en debetfaktura. Skillnaden är att man sätter minus (-) tecken framför beloppet när man registrerar försäljningsordern. Då känner systemet av att det skall vara en kreditfaktura. 17 (20)

18 Kreditfakturan skall skrivas under av slutattestant på institutionen/avdelningen. Den är att jämföra med en utbetalning. Skicka underskriven faktura till ekonomiavdelningen. 12 Arkivering av kundfakturor Det material som ska lämnas till resp. ekonomiavdelning är Batchinput rapporten, GL07, med bilagor/underlag till kundfakturorna. Man behöver alltså inte ta ut en fakturakopia och skicka in. Kundfakturorna finns i systemet och man kan vid behov enkelt ta fram dem. Undantag är kreditfakturor, dessa ska skickas, med underskrift av slutattestant, till ekonomiavdelningen. Exempel på GL07 ; 13 Uppläggning av artikelgrupp med automatisk text, kontering och belopp Man kan lägga upp en egen artikel med fakturatext och med kontering. Detta är bra att använda när man har ett stort antal kundfakturor som ska skrivas till olika kunder men som ska ha samma text och/eller kontering. Lägg upp en artikelgrupp för att kunna koppla ett baskonto till artikeln. 18 (20)

19 Lägg upp en artikel enligt bilderna nedan. Namnge artikel med den fakturatext som ska stå på fakturan i fliken 1 Artikel. Flikarna 2 Pris och 3 Lager behöver inte fyllas i. Fliken 4 Relation fylls i om man har samma konteringssträng för artikeln. Observera att fältet FIN måste ändras till korrekt finansiär. I exemplet har jag lagt in privatperson som förval men när jag ska fakturera en annan kund t ex företag måste Fin rättas, annars ger detta 19 (20)

20 fel i vår koncernredovisning som vi skickar till Ekonomistyrningsverket varje månad. Sedan sparar man artikeln. När man sedan skriver in artikelnumret i fsg ordern så kommer allt upp med automatik. Det är i denna bild viktigt att tänka efter så att man har korrekt baskonto och finansiär. Baskontot styr hantering av momsen. 20 (20)

Agressomanual. Kundfakturering

Agressomanual. Kundfakturering Agressomanual Kundfakturering Författare: Jakob Brusquini År: 2015 Innehåll 1 Inledning 4 2 Kundregister 5 2.1 Kontrollsökning 5 2.2 Uppläggning av kund 6 3 Registrering av försäljningsorder 7 3.1 Order

Läs mer

Manual för kundfakturering

Manual för kundfakturering Manual för kundfakturering Anvisningar för kundfakturering via OLFI modulen i Agresso, inkl registrering av försäljningsorder och användning av intäktskonton. Författare: Ekonomiavdelningen År: 2010 Uppdaterad:

Läs mer

Kundreskontra fakturering i OLFI Uppdaterad 18/ Ilona Hedin/Maj-Len Holm

Kundreskontra fakturering i OLFI Uppdaterad 18/ Ilona Hedin/Maj-Len Holm Uppdaterad 18/2-2011 Ilona Hedin/Maj-Len Holm Innehållsförteckning 1. Registrering av försäljningsorder... 1 Fliken Order... 2 Fliken Faktura... 3 Fliken Leverans... 3 Fliken Detaljer... 3 2. Uppläggning

Läs mer

Kundfakturering i Agresso Uppdaterad 2013-01-14

Kundfakturering i Agresso Uppdaterad 2013-01-14 Kundfakturering i Agresso Uppdaterad 2013-01-14 Innehållsförteckning 1. Registrering av försäljningsorder... 1 Flik 1 - Order...2 Flik 2 - Faktura...3 Flik 3 - Leverans...4 Flik 4 - Detaljer...4 2. Internfakturering

Läs mer

Lathund - Registrering av försäljningsorder AGRESSO Logistik

Lathund - Registrering av försäljningsorder AGRESSO Logistik För att registrera en försäljningsorder, välj AGRESSO Logistik- Order/Fakturering-Försäljningsorder-Registrering/underhåll av försäljningsorder. Välj ordernummerserie order/fakturering 9000* Inställning

Läs mer

Registrering av order AGRESSO Logistik Registrering av order i AGRESSO Logistik

Registrering av order AGRESSO Logistik Registrering av order i AGRESSO Logistik Registrering av order i AGRESSO Logistik För att registrera en order, välj AGRESSO Logistik-Order/Fakturering-Försäljningsorder- Registrering/underhåll av försäljningsorder. 1 100628 Flik 1 Order Påbörja

Läs mer

Registrering av e-faktura

Registrering av e-faktura Registrering av e-faktura till kund, Logistik För att registrera en e-faktura, välj AGRESSO Logistik - Order/Fakturering Försäljningsorder - Registrering/underhåll av försäljningsorder. Sök fram kunden

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Landstinget i Östergötland

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Landstinget i Östergötland Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Landstinget i Östergötland Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 11-04-10 Exder

Läs mer

Handledning. Exder efaktura för Svefaktura 1.0. Expert Systems 2010 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00

Handledning. Exder efaktura för Svefaktura 1.0. Expert Systems 2010 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Handledning Exder efaktura för Svefaktura 1.0 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-12-14 Exder efaktura Sida 2 av 24 Innehållsförteckning

Läs mer

Kommentarer till fakturakopian

Kommentarer till fakturakopian Kommentarer till fakturakopian Kommentarer till fakturahuvudet/jämförelse med Agresso: Kundens Adress i kundregistret REF/Beställar i försäljningsordern. 25 tecken. REF/Vertext i försäljningsordern. 25

Läs mer

Information i samband med bankbytet

Information i samband med bankbytet Information i samband med bankbytet Idag 9 juni byter vi bank för inbetalningar till Linnéuniversitetet. Det som händer fr om idag är att alla inbetalningar till vårt bankgiro går via Danske Bank istället

Läs mer

LATHUND Upplägg ny icke statlig kund i Agresso. AGRESSO Ekonomi / Kundreskontra / Kundregister / Kund

LATHUND Upplägg ny icke statlig kund i Agresso. AGRESSO Ekonomi / Kundreskontra / Kundregister / Kund Vid upplägg av nytt kundnummer ska blanketten - Kund, uppläggning i kundregister / kreditprövning fyllas i av beställaren. Finns under länken http://blanketter.gu.se/ekonomi.htm Kontrollera att följande

Läs mer

Fastställd av: 01MATBER PAC:s spelregler Avsnitt 4.3.1 Rutinbeskrivning för kundfakturering

Fastställd av: 01MATBER PAC:s spelregler Avsnitt 4.3.1 Rutinbeskrivning för kundfakturering Utgåva nr: 1.2 Sida nr: 1(32) 1.1 Upplägg av ny kund Gå in under Agresso Ekonomi/ kundreskontra/ kund Välj kundgrupp (För att veta vilken kundgrupp som ska användas vid upplägg av ny kund, se rutinbeskrivning

Läs mer

Välkomna. Kundreskontran. Heldag

Välkomna. Kundreskontran. Heldag Välkomna Kundreskontran Heldag Vad är kundreskontran? Fakturans väg från fakturering till betalning Logistik v Kundreskontra Logistik Egen meny Kundreskontra - modul för registrering av order. Kan ändras

Läs mer

ROT-avdrag. 1. Registrera Grunduppgifter

ROT-avdrag. 1. Registrera Grunduppgifter ROT-avdrag Sedan 1 juli 2009 kan köpare dra av halva arbetskostnaden på husarbeten. Som säljare fakturerar du kunden med halva arbetskostnaden inklusive moms. Först när fakturan har blivit slutbetald kan

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Landstinget i Östergötland

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Landstinget i Östergötland Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Landstinget i Östergötland Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad:

Läs mer

LATHUND Upplägg ny icke statlig kund i Agresso. AGRESSO Ekonomi / Kundreskontra / Kundregister / Kund

LATHUND Upplägg ny icke statlig kund i Agresso. AGRESSO Ekonomi / Kundreskontra / Kundregister / Kund Vid upplägg av nytt kundnummer ska blanketten - Kund, uppläggning i kundregister / kreditprövning fyllas i av beställaren. Finns under länken http://blanketter.gu.se/ekonomi.htm Kontrollera att följande

Läs mer

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH

Manual för. elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO EFH Version 7 Versionshantering Ändrad av Version Kommentar Datum Helena Hellqvist 1 Dokument skapat 2009-04-16 Jenny Eliasson Teesalu 2 Rättningar 2009-04-28

Läs mer

Handledning för Fristående Svefaktura

Handledning för Fristående Svefaktura Handledning för Fristående Svefaktura Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-07-12 Exder Fristående Svefaktura Sida 2 av 20 Innehållsförteckning

Läs mer

Palette. Matchning fakturor mot order - Manual. Version 1.0 / 140530

Palette. Matchning fakturor mot order - Manual. Version 1.0 / 140530 Palette Matchning fakturor mot order - Manual 1 Innehållsförteckning TIPS:... 3 MATCHA FAKTURA... 4 OM FAKTURARADER FINNS I FÄLT 3... 6 Automatisk ommatchning... 6 Kvar att matcha... 7 Om rader får röd

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Region Skåne landsting

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Region Skåne landsting Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Region Skåne landsting Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 11-04-12 Exder

Läs mer

Handledning för Västra Götalandsregionen (VGR)

Handledning för Västra Götalandsregionen (VGR) Handledning för Västra Götalandsregionen (VGR) Svefaktura Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-06-16 Exder Västra Götalandsregionen Sida 2 av 18 Innehållsförteckning 1. Användarhandledning... 3 2. Affärsprocessbeskrivning...

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Härjedalens kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Härjedalens kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Härjedalens kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-12-19 Exder Härjedalen

Läs mer

Denna användardokumentation även kallad lathund används för att skapa externa kundfakturor. Målgruppen för denna lathund är du som är administratör.

Denna användardokumentation även kallad lathund används för att skapa externa kundfakturor. Målgruppen för denna lathund är du som är administratör. 2017-01-20 1 (28) Användardokumentation Författare: Maria Dufva Användardokumentation 1 Inledning Denna användardokumentation även kallad lathund används för att skapa externa kundfakturor.

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Region Skåne landsting

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Region Skåne landsting Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Region Skåne landsting Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 11-03-31

Läs mer

Husavdrag. Copyright 2014. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99. Hemsida www.fdt.

Husavdrag. Copyright 2014. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99. Hemsida www.fdt. Husavdrag Copyright 2014 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna programmanual kan

Läs mer

Raindanceportalen, Handbok KFP 2014-09-12. Raindance. Handbok KFP KundFakturaPortal. Ekonomienheten Umu

Raindanceportalen, Handbok KFP 2014-09-12. Raindance. Handbok KFP KundFakturaPortal. Ekonomienheten Umu Raindance Handbok KFP KundFakturaPortal 1 Innehållsförteckning Fakturor... 3 Registrera faktura... 4 Fakturahuvud, Kund- och datumuppgifter... 4 Övriga uppgifter... 6 Fakturarader... 7 Kontera fakturan...

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Malmö stad

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Malmö stad Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Malmö stad Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-06-16 Exder Malmö stad Sida

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Eskilstuna kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Eskilstuna kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Eskilstuna kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-12-28

Läs mer

Registrering av e-faktura

Registrering av e-faktura Registrering av e-faktura till kund För att registrera en e-faktura, välj AGRESSO Ekonomi/Kundreskontra/Fritextfakturering/Registrering/underhåll av faktura. Dubbelklicka på nummerposten för Fritext. Proforma

Läs mer

Handledning för Örebro Kommun

Handledning för Örebro Kommun Handledning för Örebro Kommun Fristående faktura SFTI Fulltextfaktura Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast uppdaterat: 10-12-07 Exder Örebro Kommun, Fristående

Läs mer

Försäljningsordern finns under Försäljning och marknadsföring Orderbearbetning Order.

Försäljningsordern finns under Försäljning och marknadsföring Orderbearbetning Order. Försäljningsorder reservdelar De angivna menyhänvisningarna refererar till Navigeringsrutan i Navision. Försäljningsordern finns under Försäljning och marknadsföring Orderbearbetning Order. Försäljningsordern

Läs mer

Skapa kundfaktura. -Lathund som visar steg för steg hur man skapar kundfakturor, skickar. elektroniska fakturor samt hur man krediterar fakturor.

Skapa kundfaktura. -Lathund som visar steg för steg hur man skapar kundfakturor, skickar. elektroniska fakturor samt hur man krediterar fakturor. Skapa kundfaktura -Lathund som visar steg för steg hur man skapar kundfakturor, skickar elektroniska fakturor samt hur man krediterar fakturor. 2016-12-13 Daniel Johansson Ekonomiavdelningen Skapa kundfaktura...

Läs mer

Skapa kundfaktura. Raindance Classic version 2012 vårokumentets underrubrik]

Skapa kundfaktura. Raindance Classic version 2012 vårokumentets underrubrik] Skapa kundfaktura Raindance Classic version 2012 vårokumentets underrubrik] Manualen innehåller steg för steg hur man skapar kundfakturor, skickar elektroniska fakturor och krediterar fakturor.et är vanligtvis

Läs mer

Visma Proceedo. Att kontera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att kontera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att kontera - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll VERSION 1.4... 1 1) ALLMÄNT OM KONTERING I PROCEEDO... 3 2) BESTÄLLNINGAR ATT KONTERA/KONTROLLERA... 4 2.1 Aviseringar och

Läs mer

InExchange. Copyright 2015. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99. Hemsida www.fdt.

InExchange. Copyright 2015. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99. Hemsida www.fdt. InExchange Copyright 2015 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna programmanual

Läs mer

Försäljningsordern finns under Försäljning och marknadsföring Orderbearbetning Order. Orderbilden består av orderhuvud och rader.

Försäljningsordern finns under Försäljning och marknadsföring Orderbearbetning Order. Orderbilden består av orderhuvud och rader. Försäljningsorder reservdelar Försäljningsordern finns under Försäljning och marknadsföring Orderbearbetning Order. Orderbilden består av orderhuvud och rader. Nederst på försäljningsordern finns 6 knappar

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Malmö stad

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Malmö stad Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Malmö stad Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 11-02-04 Exder

Läs mer

Kundfakturor. Raindance - Kundreskontra. Kommando KFM

Kundfakturor. Raindance - Kundreskontra. Kommando KFM Kundfakturor Kommando KFM Denna rutin används för att registrera de fakturor vi ska skicka till våra kunder. Du kommer till denna rutin genom att välja RK i huvudmenyn. Välj därefter KFM för att komma

Läs mer

Offerter, order och kundfakturor

Offerter, order och kundfakturor Du ska nu också debitera kunden för tågbiljetter och restid. Detta finns inte upplagt som artiklar i artikelregistret. Ställ dig på nästa tomma artikelrad och tryck på -tangenten två gånger för att få

Läs mer

Inbetalade kundfakturor

Inbetalade kundfakturor Inbetalade kundfakturor När en kundfaktura stängs i e-bokföring läggs den i en lista över obetalda kundfakturor. Sidan Kundreskontra Fakturor - Obetalda visar alla obetalda kundfakturor. Fakturor som skapats

Läs mer

F21 - Godkännare INNEHÅLL. Karolinska Institutet

F21 - Godkännare INNEHÅLL. Karolinska Institutet F21 - Godkännare INNEHÅLL 1 Generellt...1 1.1 Beskrivning av rutinen...1 1.1.1 Koppling till övriga rutiner...1 1.1.2 Navigationsväg...1 1.1.3 Arbetsflödet...1 2 Ansvar godkännare...2 3 Godkänna fakturor...3

Läs mer

AGRESSO Ekonomi / Kundreskontra / Kundregister / Kund

AGRESSO Ekonomi / Kundreskontra / Kundregister / Kund Vid upplägg av nytt kundnummer ska blanketten - Kund, uppläggning i kundregister / kreditprövning fyllas i av beställaren. Finns under länken http://blanketter.gu.se/ekonomi.htm Kontrollera att följande

Läs mer

Internfakturaportalen

Internfakturaportalen Internfakturaportalen Manual för samordnare 1 Innehåll Inledning... 3 Internfaktura... 3 Registrera faktura... 3 Viktigt vid ändring av fakturarad... 7 Viktig information för bilagor... 8 Inledning...

Läs mer

Senast uppdaterat: 09-02-03 Exder EDI direktorder sida 1 av 18

Senast uppdaterat: 09-02-03 Exder EDI direktorder sida 1 av 18 Senast uppdaterat: 09-02-03 Exder EDI direktorder sida 1 av 18 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR EXDER EDI DIREKTORDER...2 FLÖDEN...3 Axfood Direktorder...3 ARTIKLAR...4

Läs mer

Lathund Omföring. Inledning

Lathund Omföring. Inledning Inledning Avsnittet behandlar grunder och tillvägagångssätt vid verifikationsregistrering. Registrering i modulen Huvudbok kan inte generera utbetalningar, för detta finns andra moduler, istället används

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Karlskoga kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Karlskoga kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 till Karlskoga kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-11-12 Exder Fristående

Läs mer

Kundkategorier Klicka på Kundkategorier.

Kundkategorier Klicka på Kundkategorier. överkurs denna översta del kan överhoppas Genom att markera rutan Markören går vidare till rabattkolumnen bestämmer du hur markören ska förflytta sig när du trycker på (enter)-tangenten efter det att du

Läs mer

Manual för godkännande av leverantörsfakturor med Agresso Milestone 5.

Manual för godkännande av leverantörsfakturor med Agresso Milestone 5. Manual för godkännande av leverantörsfakturor med Agresso Milestone 5. l Författare: Ekonomiavdelningen År: 2016 Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inlogg via VPN... 3 2 Startsidan... 5 2.1 Aktivitetsmenyn...

Läs mer

Arbetsgång för Husarbete

Arbetsgång för Husarbete Arbetsgång för Husarbete Riksdagen har beslutat om nya regler för dig som utför rot- och rutarbete. Det innebär att du måste lämna fler uppgifter än tidigare till Skatteverket för att få utbetalning för

Läs mer

Så här beställer du via varukorg

Så här beställer du via varukorg Så här beställer du via varukorg Raindanceportalen version 2015 vår Ekonomiavdelningen 2016-08-23 Innehåll Introduktion av e-handelsportalen... 2 Varukorgen... 3 Sök önskade artiklar... 4 Produktträdet...

Läs mer

Kom igång med fakturering

Kom igång med fakturering Kom igång med fakturering Företagsinställningar Gör de inställningar som ska gälla för faktureringen. Gå till Arkiv - Företagsinställningar - Fakturering 1. (Affärssystem: Inställningar - Företag - Fakturering

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter Expert Systems 2012 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 12-02-17 Exder svefaktura eprinter Sida 2 av 9 Innehållsförteckning

Läs mer

FaktApp. Mobilapplikation för fakturering. Resultat Finans AB

FaktApp. Mobilapplikation för fakturering. Resultat Finans AB FaktApp Mobilapplikation för fakturering Resultat Finans AB Innehåll FaktApp En unik tjänst från Resultat Finans AB...2 FaktApp Mobilapplikation för fakturering...3 Logga in på FaktApp...3 Registrera ditt

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Härjedalens kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Härjedalens kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Härjedalens kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-11-17

Läs mer

Kommentarer till fakturakopian

Kommentarer till fakturakopian Kommentarer till fakturakopian Kommentarer till fakturahuvudet/jämförelse med Agresso: REF/Beställar i försäljningsordern. Max 25 tecken. REF/Vertext i försäljningsordern. Max 100 tecken. Kundens Org.nr

Läs mer

Handledning för Stockholms stad

Handledning för Stockholms stad Handledning för Stockholms stad Fristående Svefaktura 1.0 Senast Uppdaterad: 11-10-13 Exder Stockholms stad efaktura Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1. Användarhandledning... 3 2. Affärsprocessbeskrivning

Läs mer

Manual för slutattestering av leverantörsfakturor

Manual för slutattestering av leverantörsfakturor Manual för slutattestering av leverantörsfakturor Författare: Ekonomiavdelningen l År: 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. Inloggning.. 3 2. Startsida.. 4 3. Slutattestering av leverantörsfakturor.. 5 3.1 Minimera

Läs mer

Inköpsorder finner man under Inköp Orderbearbeting Order.

Inköpsorder finner man under Inköp Orderbearbeting Order. Inköpsorder reservdelar De angivna menyhänvisningarna refererar till Navigationsrutan i Navision. Inköpsorder finner man under Inköp Orderbearbeting Order. Inköpsordern är uppdelad i skärmbilderna Inköpsorderhuvud

Läs mer

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet)

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) Riksdagen har beslutat om nya regler för dig som utför rot- och rutarbete. Det innebär att

Läs mer

KUNDFAKTURERING: Påminnelser och räntedebitering

KUNDFAKTURERING: Påminnelser och räntedebitering Innehåll Introduktion... 1 1. Uppföljning av öppna poster... 1 2. Påminnelser... 2 2.1 Påminnelseförslag... 2 2.2 Ändra i förslaget i Underhåll av påminnelseförslag... 4 2.3 CU26 - Påminnelsebekräftelse...

Läs mer

Agressohandboken. Uppdaterad 2012-05-23

Agressohandboken. Uppdaterad 2012-05-23 Agressohandboken Uppdaterad 2012-05-23 Innehåll 1. ALLMÄNT...3 1.1 ALLMÄNT...3 1.2 INLOGGNING...4 1.3 LÄR DIG HITTA...6 1.4 BYTA LÖSENORD...7 1.5. VERKTYGSFÄLT...8 1.6 FUNKTIONSTANGENTER...9 1.7 UTSKRIFTER

Läs mer

Steg 12 Affärssystem Visma/SPCS Adm 1000 Windows 7/8

Steg 12 Affärssystem Visma/SPCS Adm 1000 Windows 7/8 Steg 12 Affärssystem Visma/SPCS Adm 1000 Windows 7/8 Okt 14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 12 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 11. Starta och lägg upp ditt företag Om din verksamhet

Läs mer

F22 Attestant INNEHÅLL. Karolinska Institutet

F22 Attestant INNEHÅLL. Karolinska Institutet F22 Attestant INNEHÅLL 1 Generellt...1 1.1 Beskrivning av rutinen...1 1.1.1 Koppling till övriga rutiner...1 1.1.2 Navigationsväg...1 1.1.3 Arbetsflödet...1 2 Ansvar attestant...2 3 Attestera faktura...3

Läs mer

2013-10-31. Så här beställer du. Raindanceportalen version 2013 vår. Stockholms universitet. E-post: portalen@eko.su.se

2013-10-31. Så här beställer du. Raindanceportalen version 2013 vår. Stockholms universitet. E-post: portalen@eko.su.se 1 2013-10-31 Så här beställer du Raindanceportalen version 2013 vår Stockholms universitet E-post: portalen@eko.su.se 2 Innehåll Så här beställer du 1 1. Introduktion av beställningsportalen 3 1.1 Varukorgen...

Läs mer

Kundfakturors sändsätt

Kundfakturors sändsätt Kundfakturors sändsätt 2014-11-05. Åbergs DataSystem AB, Göran Gustafsson I version 217 som vi släppte i slutet av oktober 2014 gjorde vi en förändring på hur fakturor kunde skickas till kunderna. Till

Läs mer

Börja med Smart... 3. Registrera din kund... 12 Registrera din artikel... 15 Göra en faktura... 16

Börja med Smart... 3. Registrera din kund... 12 Registrera din artikel... 15 Göra en faktura... 16 Innehåll Börja med Smart... 3 Integration med bokföringen... 3 Hogia-ID... 4 Guide - Smart - Registrera dina uppgifter... 5 Startsidan... 8 Guide - Fakturering... 9 Registrera din kund... 12 Registrera

Läs mer

Lathund Attestant. Agresso Self Service

Lathund Attestant. Agresso Self Service Lathund Attestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Attestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar 9 Attestera

Läs mer

Manual för godkännande av leverantörsfakturor

Manual för godkännande av leverantörsfakturor Manual för godkännande av leverantörsfakturor Författare: Ekonomiavdelningen l År: 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1. Inloggning.. 3 2. Startsida.. 4 3. Godkännande av leverantörsfakturor.. 5 3.1 Minimera och

Läs mer

BgMax Bankgiro Inbetalningar

BgMax Bankgiro Inbetalningar BgMax Bankgiro Inbetalningar Innehåll BANKGIRO INBETALNINGAR - NYTT FILFORMAT FÖR BANKGIROT INBETALNINGAR... 3 INSTÄLLNINGAR... 3 Kundnummer för okända betalningar... 4 Förvalt betalningssätt... 5 Startvärde...

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Sigtuna kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Sigtuna kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Sigtuna kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-11-29 Exder

Läs mer

Fakturering med Kundreskontra

Fakturering med Kundreskontra Fakturering med Kundreskontra Genom att använda e-bokföringens modul Fakturering med Kundreskontra kan du skapa fakturor och hålla koll på din kundreskontra i e-bokföringen. Inställningar Innan du börjar

Läs mer

Kundreskontra Hybron MPS version 7.7.0

Kundreskontra Hybron MPS version 7.7.0 Kundreskontra Hybron MPS version 7.7.0 Kundreskontra - Hybron MPS version 7.7.0 1-1 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1-2 2 Kundreskontra...2-3 2.1 Grundinställningar för export SIE...2-3

Läs mer

Presentkort. Tillgodoreskontra. Copyright FDT AB Köpmangatan LULEÅ. Försäljning Support Fax

Presentkort. Tillgodoreskontra. Copyright FDT AB Köpmangatan LULEÅ. Försäljning Support Fax Presentkort Tillgodoreskontra Copyright 2016 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Förutsättningar...2 Beställningsreferens...3 Mail och inloggning...3 Sakattestera...5 Alternativ 1 Fakturan betalas av 1 projekt... 9 Alternativ 2- Fakturan betalas

Läs mer

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet)

Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) Husarbete (beskrivning för dig som har tilläggsmodulen Husarbete och som arbetar i det nya grundboksutseendet) I Hogia Ekonomi kan du på ett enkelt sätt arbeta med avdrag för husarbeten med hjälp av tilläggsmodulen

Läs mer

Nyheter version 2.30

Nyheter version 2.30 Hantverksdata Bilanco 2011-12-08 Nyheter version 2.30 Innehåll UTTAGSREGISTRET...- 2 - ÄNDRADE BELOPP FÖR FRI LUNCH 2012...- 4 - BUISNESS CHECK (BC)...- 5 - PERSONALREGISTRET...- 7 - ORGANISATIONSNUMRET...-

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster 1 (32) Lathund Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Sida 1/32 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd

Läs mer

Arbetsgången för Husarbete i Small Office Fakturering

Arbetsgången för Husarbete i Small Office Fakturering Arbetsgången för Husarbete i Small Office Fakturering Avdraget för husarbeten gäller för både reparations- och ombyggnadsarbete samt hushållsarbete. För mer detaljerad beskrivning besök skatteverkets hemsida

Läs mer

Manual Attestering av fakturor på webb

Manual Attestering av fakturor på webb Manual Attestering av fakturor på webb Förutsättningar...2 Beställningsreferens...3 Mail och inloggning...3 Sakattestera...5 Alternativ 1 Fakturan betalas av 1 projekt... 9 Alternativ 2- Fakturan betalas

Läs mer

InExchange Web. En handledning för fakturaregistrering

InExchange Web. En handledning för fakturaregistrering InExchange Web En handledning för fakturaregistrering Hitta rätt Välkommen till InExchange Web! Börja med att klicka på knappen Skapa Faktura. Du kan också använda fliken Fakturor och länken Skapa faktura

Läs mer

Ekonomimeddelande 2014:5

Ekonomimeddelande 2014:5 2014-06-25 Till samtliga institutioner/motsv Ekonomiavdelningen Ekonomimeddelande 2014:5 Innehåll: Bokslutsspecifikationer i halvårsbokslutet Kundfakturor stoppas vid referenskontroll Påminnelser på utländska

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor Välkommen! Att skicka kundfakturor via banken innebär ett effektivt sätt att jobba och

Läs mer

Total IN Inläsningsfil

Total IN Inläsningsfil Total IN Inläsningsfil Sida 1 av 17 Innehållsförteckning FILFORMAT FÖR PLUSGIROT INBETALNINGAR... 3 INSTÄLLNINGAR... 3 Kundnummer för okända betalningar... 4 Förvalt betalningssätt... 5 Startvärde... 5

Läs mer

Agressohandboken. Uppdaterad 2013-07-11

Agressohandboken. Uppdaterad 2013-07-11 Agressohandboken Uppdaterad 2013-07-11 Innehåll 1. ALLMÄNT... 3 1.1 Allmänt... 3 1.2 Inloggning... 3 1.3 Lär dig hitta... 4 1.4 Byta lösenord... 6 1.5. Verktygsfält... 7 1.6 Funktionstangenter... 8 1.7

Läs mer

Proceedoinfo 14-1 Mars 2014

Proceedoinfo 14-1 Mars 2014 1(12) Ekonomiavdelningen Inköpsenheten e-handel 2014-03-25 Till Proceedo-användare Proceedoinfo 14-1 Mars 2014 Innehåll: Avvikelser mellan order och faktura Verifikationstext ska anges vid kontering i

Läs mer

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Karlskoga kommun

Handledning. Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Karlskoga kommun Handledning Att skicka elektronisk fristående Svefaktura 1.0 via eprinter till Karlskoga kommun Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-12-28

Läs mer

Nyhetsbrev Exder 000419

Nyhetsbrev Exder 000419 Sida 1 av 5 Nyhetsbrev Exder 000419 Det är inte mer än ca sex veckor sedan vi installerade den förra releasen av Exder. Men nu är det dags igen. Som vanligt behöver du som användare inte göra någonting

Läs mer

13 Utgåva nr: 1.2 Sida nr: 1 (13) kundfakturaunderlag. 4.1 Kontroll av kundfakturaunderlag till externa kunder (kundgrupp 50,51,60,70,80,85 och 99)

13 Utgåva nr: 1.2 Sida nr: 1 (13) kundfakturaunderlag. 4.1 Kontroll av kundfakturaunderlag till externa kunder (kundgrupp 50,51,60,70,80,85 och 99) 13 Utgåva nr: 1.2 Sida nr: 1 (13) 4.1 Kontroll av till externa kunder (kundgrupp 50,51,60,70,80,85 och 99) När vi kontrollerar till externa kunder börjar vi med att söka i kundregistret via Agresso Ekonomi/

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

INEXCHANGE FAKTURASKRIVARE

INEXCHANGE FAKTURASKRIVARE INEXCHANGE FAKTURASKRIVARE MENY 3 Kom igång 3 Introduktion 4 Aktivera tjänst 5 Installation av fakturaskrivaren 6 Överför exempelfakturor 7 Granska och godkänn exempelfakturorna 8 Skicka dina fakturor

Läs mer

Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré

Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré Omvänd skattskyldighet i byggsektorn gäller fr.o.m. 1 juli 2007. Detta dokument beskriver de inställningar du behöver göra i Entré Business Connect och hur

Läs mer

Enkel lista... 11 Detaljerad lista... 12 Jämför med order... 12

Enkel lista... 11 Detaljerad lista... 12 Jämför med order... 12 Innehållsförteckning ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR EXDER REPORDER...2 UPPDATERA ARTIKLAR...2 LISTA ARTIKLAR...2 UPPDATERA PARTNERS ARTIKLAR...2 LISTA PARTNERS ARTIKLAR...3 UPPDATERA STANDARDARTIKLAR...3 LISTA

Läs mer

Har du tid att fakturera? Vi ska visa dig hur du kan få mer tid till annat än pappersarbetet!

Har du tid att fakturera? Vi ska visa dig hur du kan få mer tid till annat än pappersarbetet! 01/36 Har du tid att fakturera? Vi ska visa dig hur du kan få mer tid till annat än pappersarbetet! I denna demonstration presenterar vi ett arbetsflöde från att en arbetsorder skapas till att fakturan

Läs mer

INNEHÅLL. INSTALLATION Maskinkrav 2 Installation 2 Säkerhet 2 MENYERNA Huvudmeny 3 Register 3 Fakturering 4 Rapporter 4

INNEHÅLL. INSTALLATION Maskinkrav 2 Installation 2 Säkerhet 2 MENYERNA Huvudmeny 3 Register 3 Fakturering 4 Rapporter 4 FAKTURERING-MINI 1 INNEHÅLL INSTALLATION Maskinkrav 2 Installation 2 Säkerhet 2 MENYERNA Huvudmeny 3 Register 3 Fakturering 4 Rapporter 4 SNABBSTART Artikelgrupper 5 Inmatningsrutor 5 Registrera artikelgrupper

Läs mer

Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO

Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO Manual för elektronisk fakturahantering AGRESSO Manual för attestering av leverantörsfakturor Innehåll 1. Uppgifter att åtgärda... 1 2. Startsida... 3 3. Leveransattest... 4 3.1 Leveransattest av leverantörsfaktura...

Läs mer

Högskolan Väst Planering, Ekonomi, Juridik och ledningsstöd E-beställning från Effector

Högskolan Väst Planering, Ekonomi, Juridik och ledningsstöd E-beställning från Effector Högskolan Väst Planering, Ekonomi, Juridik och ledningsstöd 2015-09-07 E-beställning från Effector Innehåll Beställning av fika... 2 Logga in... 2 Beställningsförfarande... 2 Sök fram produkter för leverantören...

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.2 / 131206

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.2 / 131206 Visma Proceedo Att attestera - Manual 1 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) NYA BESTÄLLNINGAR ATT GODKÄNNA...

Läs mer

Handla i vår webbshop!

Handla i vår webbshop! Handla i vår webbshop! www.plandent.se Manual Inloggning Börja alltid med att logga in i webbshopen genom att gå till www.plandent.se och klicka på LOGGA IN I WEBBSHOP uppe i högra hörnet. Fyll i ditt

Läs mer