En begravning innehåller även en ceremoni del och dokumentet går igenom hur begravningsgudstjänst och gravsättning sker i Svenska kyrkan Sundbyberg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En begravning innehåller även en ceremoni del och dokumentet går igenom hur begravningsgudstjänst och gravsättning sker i Svenska kyrkan Sundbyberg."

Transkript

1 Om Begravningen

2 2 Uppgift begravning Begravningsverksamheten är en samhällelig uppgift som Svenska kyrkan i Sundbyberg har fått förtroendet att utföra. Det är en tjänst som utförs för alla kommuninvånare i Sundbyberg och gäller driften av begravningsplatsen och tillhandahållandet av lokal för begravning oavsett tro, samt gravplatser. Genom begravningsverksamheten kan man mot ett självkostnadspris få hjälp med tilläggstjänster som gravskötsel. Här beskrivs även att uppdraget görs på ett etiskt och värdigt sätt enligt de föreskrifter som finns, att gravsättning och gravskötsel sker på ett så miljövänligt sätt som möjligt och att all berörd personal regelbundet får adekvat utbildning. Därför utvärderas arbetet regelbundet med alla berörda för att upprätthålla god kvalité. En begravning innehåller även en ceremoni del och dokumentet går igenom hur begravningsgudstjänst och gravsättning sker i Svenska kyrkan Sundbyberg. Dokumentet vill även vara en vägledning för anhöriga i de praktiska bestyren vid en begravning. Ansvaret för att uppgiften fullgörs har kyrkorådet, som delegerat frågorna till kyrkoherden, som i sin tur delegerat till kyrkogårdsföreståndaren. Kyrkoherden har ansvaret för församlingsverksamheten där begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning ingår. Som grund för dokumentet ligger Begravningen ett brev från Svenska kyrkans biskopar - Vad som ingår i respektive begravningsavgiften och kyrkoavgiften kan du läsa mer om i bilaga 3. Begravningsombudet för de som bor i Sundbybergs kommun och inte tillhör Svenska kyrkan är Anders Hallstan och har telefon Han har som uppgift att bevaka deras intresse och utses av Länsstyrelsen. Gravplats All gravsättning sker på Sundbybergs begravningsplats. De gravskick som finns är minneslund, urngrav eller kistgrav. Från och med hösten 2013 finns även särskild anläggning som kallas för askgravplats. Finns önskemål om att askan ska spridas i havet eller liknande ansöker anhöriga om tillstånd hos Länsstyrelsen. Kapell och kyrkor Begravningsgudstjänster sker: - Lilla Alby kyrka som rymmer cirka 70 personer. - Lill kyrkan (belägen inne i Sundbybergs kyrka) rymmer cirka 20 personer. - Duvbo kyrka rymmer cirka 200 personer. - Sundbybergs kyrka rymmer fler, men det finns plats för cirka 200 sittande personer. - Lötsjökapellet, där även borgerliga ceremonier kan äga rum rymmer maximum 70 personer Boka begravningsgudstjänst Oftast har anhöriga tagit kontakt med en begravningsbyrå i nära anslutning till dödsfallet.

3 3 De sorgehus som ordnar begravning utan entreprenör ska tänka på att skaffa ett intyg från Skatteverket om gravsättning och kremering på den avlidne. (Länk till skatteverket?) Oavsett om dödsboet sköter all planering själva eller har en representant skall all bokning ske via kyrkogårdsexpeditionen. Kyrkogårdsexpeditionen har öppettider vardagar kl Övrig tid finns telefonsvarare som regelbundet avlyssnas av assistenten. Telefonnummer: E-post: - Tänk på! Från och med 1 maj 2012 är den lagstadgade tiden från dödsdag till gravsättning eller kremation högst en månad. Det innebär att det inte går att vänta för länge med själva begravningsgudstjänsten. Om anhöriga tar hjälp av en begravningsbyrå bör den kontakten tas snarast efter dödsfallet. På Kyrkogårdsexpeditionen bokas och ges information om: Tid och plats för begravningsgudstjänst. Vilken präst som kommer att leda begravningsgudstjänsten och som kommer att ha kontakt med anhöriga. Kyrkomusiker som tjänstgör. Meddela gärna om det finns behov av mer stöd, exempelvis om det är barn inblandade så finns församlingens präster eller diakoner att tillgå för samtal. Vilket gravskick som finns och vad det innebär samt bokning av visning av gravplats. Det finns ett bårtäcke i blå - och ett i grön nyans. Dag för tacksägelse då församlingen nämner den döde vid namn vid ljuständning, förbön och klockringning. Tidsbokning för personligt avsked av den avlidne. Hur dödsboet går till väga om anhöriga inte kommer överens var begravningsgudstjänsten, kremering eller gravsättningen ska ske. Tider för begravning, gravsättning och visning av den döde På följande tider och dagar finns det möjlighet till begravningsgudstjänst: tisdagar, torsdagar och fredagar kl , kl kl onsdagar kl jordbegravningar sker endast på tiderna kl och kl på fredagar endast kl För perioden juli månad till mitten av augusti finns ett särskilt schema. Kyrkogårdsexpedition kan lämna närmare besked. Gravsättning av urna sker måndag till fredag enligt överenskommelse med anhöriga och begravningsplatsens personal. Det bokas via kyrkogårdsexpeditionen. Om de närmaste inte vill vara med sker gravsättningen värdigt av begravningsplatsens personal. All gravsättning i minneslunden sker anonymt och görs värdigt av begravningsplatsens personal. Anhöriga meddelas sedan av kyrkogårdsexpeditionen när gravsättningen är gjord. De anhöriga har möjlighet att före begravningsgudstjänsten se och vara nära den avlidne. För samtliga visningar bör det bokas tid hos begravningsbyrån eller kyrkogårdsexpeditionen för att samråd ska kunna ske. Präst eller diakon kan också närvara om så önskas av de anhöriga.

4 4 Öppning av kistan för personligt avsked sker inte efter att begravningsgudstjänsten har avslutats och det har lysts frid över den döde. Då har griftefrid inträtt. Medling Ibland kan det vara svårt att komma överens. Det är viktigt att anhöriga kommer fram till ett samförstånd när det gäller var begravningsgudstjänsten ska äga rum, var gravsättning skall ske och vilket gravskick det skall vara. Begravningslagen föreskriver att medling skall ske i sådana fall. Kyrkogårdsföreståndaren har i sin delegation ett uppdrag att vid behov medla och hjälpa de anhöriga att hitta lösningar. Kan de anhöriga ändå inte komma överens skriver medlaren ett protokoll där parternas olika ståndpunkter klargörs samt skriver sitt förslag till lösning av ärendet. Därefter skickas protokollet till länsstyrelsen, som avgör frågan. Skulle de anhöriga kallas till en medling och ingen kommer så går ärendet likväl till Länsstyrelsen, som då beslutar i ärendet utan att de anhörigas åsikter blir framlagda. Telefon till Kyrkogårdsföreståndaren är Mer information Information finns att hämta hemsidan Församlingstidningen som ges ut fyra gånger per år på begravningsplatsens expedition väntrummet på begravningsplatsen informationstavlor vid kyrkor och kapell hos begravningsbyråerna Rätt till begravningsgudstjänst Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och avlider har rätt till avgiftsfri begravningsgudstjänst i sin hemförsamling. Skulle dödsboet önska att det sker i en annan församling så går det. I möjligaste mån försöker prästerna följa med, om begravningen sker i närområdet. Merkostnaden för den andra församlingen ersätts av den avlidnes hemförsamling genom ett clearingsystem. Grundregeln är att respektera de val den döde gjorde i livet. Är den avlidne inte kyrkotillhörig bör ej begravningsgudstjänst hållas. Om dödsboet anser sig ha särskilda skäl för att begravningsgudstjänst hålls ska det diskuteras med kyrkoherden. Om man kommer fram till att begravningsgudstjänst ska ske, får dödsboet betala en avgift som motsvarar clearingavgiften för en begravning gånger tre. En begravningsgudstjänst är enligt Kyrkordningen en offentlig handling. Därför är den öppen för alla och ingen kan hindras från att delta. Rätt att leda begravningsgudstjänst Det måste vara en präst som leder gudstjänsten för att begravningen ska vara enligt Svenska kyrkans ordning. Präst kan i mån av tid och med godkännande av kyrkoherden följa med och leda begravningsgudstjänst för medlem i Svenska kyrkan Sundbyberg även i annan församling.

5 5 Om de anhöriga önskar att en präst från en annan församling måste dennes arbetsgivare tillfrågas om det är möjligt. Präst får dock, enligt beslut i kyrkomötet, aldrig ta emot direkt ekonomisk ersättning från de anhöriga, det måste alltid gå via anställningsförsamlingen, som i så fall eventuellt debiterar sorgehuset. Präster och diakoner får inte vara officianter vid borgerliga begravningsceremonier. Det bör även gälla kyrkomusiker och förtroendevalda i ledande ställning. Planering av begravningsgudstjänsten Samtal I god tid innan begravningen tar prästen kontakt med de anhöriga för samtal. Det är en möjlighet för de närmaste att berätta om den döde så att prästen kan spegla detta i begravningsgudstjänsten. Musik Präst har efter samråd med anhöriga och musiker planerat vilka psalmer och sånger som ska finnas med under akten. Inlednings- och avslutningsmusiken samt två till tre psalmer ingår i själva begravningsgudstjänsten. Finns det önskemål om musik eller sång utöver det som ingår, står dödsboet för den kostnaden. Det ingår i musikerns tjänst att ackompanjera till den extra musiken eller sången, därför bör en tidig kontakt tas med musikern så det finns tid för övning. Ibland vill anhöriga använda CD eller annan elektronisk media, vilket är möjligt. Erfarenheten visar att levande musik och sång gör sig bättre under en begravning och kan lättare anpassas efter situationen. Jordbegravning eller kremation En människa är både kropp och själ. Kistan är därför en synlig påminnelse under själva begravningsgudstjänsten, att den döde har varit en levande person. Det bästa är givetvis om den avlidne själv har berättat vilket gravsätt han eller hon önskar, men så är inte alltid fallet utan då måste dödsboet ta det beslutet. Vid jordbegravning avslutas begravningsgudstjänsten med att kistan bärs ut till graven i procession. Dödsboet kan vara med och bära samt sänka kistan. Det finns även ett bärarlag som kan hjälpa till med den uppgiften, men de måste vara kontaktade före själva begravningsdagen. Det sker oftast via begravningsbyrån.. Prästen lyser frid över den döde efter att kistan har sänkts ner i graven och alla tagit farväl. De anhöriga kan i samråd med prästen välja att avsluta begravningsgudstjänsten inne i kyrkan/kapellet även vid jordebegravning. Vid kremation avslutas begravningsgudstjänsten i kyrkan eller kapellet. Det finns möjlighet om så önskas att begravningsgästerna följer kistan ut till begravningsbilen, som sedan för kistan till krematoriet.

6 6 Bårtäcke eller kistdekoration Kistan brukar dekoreras med blommor. Det finns även ett bårtäcke i grön och ett i blå nyans att låna för att lägga över, vilket innebär att den inte pryds med blommor eller med ljus. Barn och begravning Alla kan vara med på en begravning, även barn, men det är viktigt att de är väl förberedda innan och vet vad som ska hända under själva akten. Prästen som ska leda begravningen kan träffa barnen innan och berätta vad som händer under själva ceremonin. Djur och begravning Med hänsyn till allergiker och de som är rädda, tillåts inte djur vistas i församlingens kapell eller kyrkor (gäller ej ledarhund). Gudstjänstförberedelser Det finns alltid en vaktmästare, musiker och präst på plats i kyrkan eller kapellet i god tid innan gudstjänsten ska börja. Av respekt för den döde och de anhöriga är alla klädda på ett diskret och värdigt sätt. Präst bär alltid liturgisk klädsel, vilket även gäller för diakoner som tjänstgör under själva begravningen. Vaktmästaren har ansvar för att lokalen är öppen och iordningställd för gudstjänst samt är begravningsentreprenören behjälplig. När ett dödsbo har en representant från begravningsbyrån på plats vid begravningen ser denne till att buketter och kransar placeras vackert runt kistan, samt delar ut eventuella programblad och hjälper anhöriga tillrätta. Den tjänstgörande prästen kan vid särskilda behov, i samråd med kyrkoherde och kyrkogårdsföreståndaren öka bemanningen vid en begravningsgudstjänst. Allt för att de närmaste ska känna sig trygga och inte behöva oroa sig mer än nödvändigt vid den svåra stunden. Det är bra att komma en stund i förväg som närmast sörjande. Att ta avsked är svårt och det är bra att ha känt in rummet och sett kistan innan allt börjar. Begravningsgudstjänsten De anhöriga kan välja att gå in till gudstjänsten under klockringningen i början eller att sätta er på plats vid ankomst. Därefter blir det musik som följs av en psalm. Prästen håller griftetal. Viktiga delar i talet är både hopp om ett liv efter detta i Gud närhet samt glimtar från den avlidnes liv. Därefter kommer överlåtelsebönen som följs av bibelord och eventuellt en psalm. Efter förbönen kommer sista psalmen och sedan avskedet, om den döde ska kremeras. Då defilerar de som är närmast anhöriga först runt kistan och sedan de övriga begravningsgästerna. Vid jordebegravning avslutas all musik inne i kyrkan eller kapellet och sedan sker avskedet vanligtvis ute vid graven. Klockorna ringer alltid som ett tecken på att begravningsgudstjänsten är slut.

7 7 När begravningsgudstjänsten sker i någon av församlingens kyrkor och kistan ska gravsättas i direkt anslutning ses det som en del av begravningsgudstjänsten. Transporten till Sundbybergs begravningsplats är därför avgiftsfri. Minnesstund Efter begravningsgudstjänsten kan de anhöriga bjuda in till en minnesstund, som de utformar efter eget önskemål. Här är det möjligt att hålla mer utförliga tal över den döde och spela musik som speglar den avlidne. Tjänstgörande präst deltar om de anhöriga så önskar. Det är bra att fråga prästen om detta under samtalet före begravningen, så att tiden efter ceremonin kan frigöras för minnesstunden. Minnesgudstjänst Ibland kan dödsfallet ske i samband med en katastrof eller olyckshändelse. Identifiering och ett slutgiltigt besked om att den saknade återfunnits och kan komma hem för begravning, kan ta lång tid. Ordningen får fritt planeras i samråd med anhöriga, berörda och tjänstgörande präst. En minnesgudstjänst utesluter inte att en begravningsgudstjänst kan hållas när den saknade återfunnits och kommit hem för begravning. Avskedsgudstjänst När någon har avlidit och kroppen inte har återfunnits, kan avskedsgudstjänst hållas. Detta sker efter önskemål från anhöriga och ska utformas i princip som en begravningsgudstjänst. Normalt hålls en sådan här gudstjänst när dödsregistrering har skett. Efter begravningen Sorgegrupp Församlingen inbjuder till samtal för er som bor i Sundbybergs församling och har förlorat någon nära anhörig. Träffarna sker vid tio tillfällen då man i grupp får samtala om sin förlust. Det är i regel den som står som kontaktperson för begravningen som får inbjudan, men det går bra att höra av sig om man inte vara kontaktperson. Kontaktperson är diakon Maud Bergqvist, Allhelgonahelgen Att tända ljus vid graven, eller i kyrkan, är ett sätt att skapa hopp och livsmod i sorgen. Församlingens kyrkor och kapell är särskilt öppna för er som sörjer denna helg. På Alla helgons dag, lördagen, är det andakter i Lötsjökapellet vid flertalet tillfällen med lite olika karaktär, där det finns möjlighet att tända ljus för de som dött. Utanför kapellet serveras det kaffe. Där finns även möjlighet för samtal samt att ställa frågor angående begravningsverksamheten och de extra tjänster som den erbjuder. På Alla själars dag, det vill säga söndagen, är det högmässa i Sundbybergs kyrka, då det under musik och stund av tystnad tänds ljus för dem som avlidit under var och en av årets månader. Inga namn läses upp. Lötsjökapellet är även öppet under söndagen för enskild andakt och ljuständning.

8 8 Beskrivning hur gravgrävning och gravsättning går till All gravgrävning och gravsättning görs av personal som är speciellt utbildade. Allt arbete görs med stor värdighet och respekt för det enskilda människovärdet. Mer finns att läsa i bilaga 1. Samverkan vid dödsfall Begravningsbyråer Oftast får en begravningsbyrå vara representant för anhöriga i planeringen runt en begravning. Det är byrån som har kontakt med kyrkogårdsexpeditionen och sköter om alla bokningar. Därför är det viktigt att det sker regelbundna möten mellan församling och de lokala begravningsbyråerna. Skolor Kyrkan erbjuder skolorna inom Sundbybergs församlings gränser medverkan i form av skolbesök kring frågor om död och begravning. När en elev eller skolpersonal har dött är församlingen beredd att stödja skolan på olika sätt samt hålla i minnesstund. När begravningen skall ske i någon av församlingens kyrkor eller kapell finns församlingens personal till hands för att informera om begravningen, stödja skolans deltagande i begravningsgudstjänsten och avskedstagandet. Det finns även möjlighet att göra besök på begravningsplatsen. Kris och katastrofer Sundbybergs församling ska samverka med närliggande församlingar och övriga samhällsfunktioner samt ha en egen väl fungerade krisberedskaps plan och stå till förfogande för kommunens krisberedskap. Ekumenik Svenska kyrkan har ekumeniskt samarbete med andra kyrkor gällande varandras medlemmar där olika avtal gäller. Vill ni veta mer se bilaga 2. Ansvarig för begravningsverksamheten Kyrkorådet har ansvar för att verksamheten finns och kyrkoherden har det övergripande ansvaret. Kyrkogårdsföreståndaren leder verksamheten på begravningsplatsen, medan kyrkoherden har ansvar för begravningsgudstjänsterna. Kyrkogårdsföreståndare Christer Larsson Kyrkoherde Lennart Hansson

9 9 Om gravsättning Bilaga 1 På begravningsplatsen i Sundbyberg sker årligen cirka 300 gravsättningar, 90 procent kremeras och gravsätts i minneslund eller urngrav, resterande 10 procent är kistgravsättning. Förvaring av kistor och urnor Kistor lämnas av begravningsbyråer och förvaras i ett låst kylrum i Lötsjö kapell. Begravningsbyrån för in personuppgifter på den avlidne i en särskild bok både vid lämning och vid hämtning av kista. Ett låst urnrum finns där askor förvaras fram till gravsättning. Endast behörig personal har tillträde till kylrummet och passage sker med hjälp av en personlig nyckelbricka där varje tillfälle registreras elektroniskt i en loggbok. Lokalerna är larmade och kopplad till larmoperatör. Transport av kistor och urnor Kistor transporteras på ett värdigt sätt med begravningsbil eller på katafalkvagn för kortare transport. Urnor fraktas från krematoriet och tillbaka till begravningsplatsen av ett transportföretag som specialiserat sig på sådana transporter. Ska urnorna skickas eller kommer från annan ort sker det med postens hjälp i särskilt emballage. Grävning av kistgrav Grävning av kistgrav görs i egen regi av utbildad personal. Alla har gravgrävarutbildning och maskinförarbevis för minigrävare. Man arbetar två och två och aldrig ensam. Vid grävning av ny kistgrav är djupet 2,00 meter för att kunna gravsätta två kistor i lager. Gammal kistgrav grävs på 1,60 meter. En grav får endast öppnas om gravrättinnehavaren har gett tillstånd. Är det den personen som är avliden tar dödsboet det beslutet. Gravplatsens beteckning kontrolleras gentemot gravregistret innan grävning sker. Historik på eventuella gamla gravsättningar lämnas med arbetsorden för att undvika att gräva där någon redan är begravd. Skulle ändå rester av stoft påträffas behandlas det pietetsfullt och återförs efter gravsättningen. Grävning av kistgrav sker dagen innan gravsättningen med hjälp av en minigrävare och trädgårdstraktor med släp. Jorden transporteras bort och förvaras på materialgården. Borttagen gravsten förvaras inlåst på materialgården. Rasskydd används alltid. Graven kläs med grön gravklädsel och täcks med lock. Återfyllning av kistgrav Graven återfylls alltid samma dag som gravsättning skett. Den fylls försiktigt med lös jord, som långsamt strilar ner från en traktorskopa så att kistan täcks. Därefter fylls graven långsamt ända upp med jord från en vagn. Personalen gör en gravkulle för hand, med spade och kratta. Avsikten är att inte skada kistan. Alltefter det att graven sätter sig kommer ny jord att fyllas på och efter cirka ett år sår begravningsverksamheten igen graven. Borttagen gravsten monteras av begravningsplatsens personal när inskription är klar. Ny gravsten sätts upp av aktuell stenleverantör och uppsättning får tidigast ske ett år efter gravsättning. Kransar och blommor tas bort efter en vecka eller när de vissnat.

10 10 Grävning av urngrav En urngrav grävs för hand i allmänhet samma dag som gravsättningen skall ske. Den kläs med grön urngravsklädsel och täcks av ett lock. Jorden förvaras i en skottkärra, som ställs en bit ifrån graven och används för återfyllning. Urngravens djup är 0,7 meter. Vaktmästaren har urnan med till gravsättningen, och möter den anhöriga utanför kapellet eller vid graven. Anhörig kan välja att själv bära urnan och sänka den, annars görs detta av vaktmästaren. Urnan sänks för hand eller så används sänkband. Personalens klädsel är mörk och vårdad. Återfyllning av urngrav När urnan är sänkt har gravsättning skett. När de anhöriga lämnat graven fyller personalen igen graven och gör en planteringsyta. Detta görs så snart som möjligt efter gravsättningen. Gravsättning i minneslund Gravsättning i minneslunden sker en gång i veckan under hela året. Skriftlig bekräftelse på gravsättning i minneslund skall ha inkommit från dödsboet till huvudmannen före gravsättning. Askan grävs ned var för sig och för hand av begravningsplatsens personal utan närvaro anhöriga. Maskinljud Maskiner som används av personalen på kyrkogården stängs av när begravning eller gravsättning pågår. Dessa kan användas på behörigt avstånd så att de inte stör. Personalen vet när det är begravning och gravsättning genom att läsa på veckoschemat som finns tillgänglig i personalutrymmet. Underhållsarbete på begravningsplatsen Underhållsarbete sker regelbundet på begravningsplatsen och information om att detta ska ske ges via anslagstavlorna vid ingångarna till begravningsplatsen. Det kan handla om nyplanteringar. Ibland går det inte att undvika att det upplevs ostädat, eller att delar av gravarnas yta beträds av personalen. När arbetena är avslutade återställs området.

11 11 Ekumeniska överenskommelser Bilaga 2 Borgåöverenskommelsen Svenska kyrkan omfattas av Borgåöverenskommelsen. De kyrkor som ingår där accepterar varandras vigningar och kyrkliga handlingar, vilket innebär att man önskar behandla varandra som om de vore medlemmar. Enligt kyrkostyrelsens förslag till kyrkomötet får församlingar ta en avgift av enskilda i dessa situationer, vilken i så fall är lika med det årliga clearingbeloppet. Följande kyrkor omfattas av Borgåöverenskommelsen: Church of England Estniska evangelisk-lutherska kyrkan Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland Den evangelisk-lutherska kyrkan i Island Church of Irland Den evangelisk-lutherska kyrkan i Litauen Norska kyrkan Danska folkkyrkan Skotska episkopala kyrkan Svenska kyrkan The Church of Wales Den evangelisk-lutherska kyrkan i Lettand är observatörer, men har inte ratificerat avtalet. Svenska Missionskyrkan och Metodistkyrkan Det finns överenskommelser med Svenska Missionskyrkan och Metodistkyrkan, vilka gör det möjligt för en medlem, som samtidigt är medlem i Svenska kyrkan, att begravas i en kyrka (lokalupplåtelse). Den ekonomi det kan bli frågan om är kostnader för personal i samband med upplåtelsen. Svenska Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan är inne i en process om samgående med varandra till en gemensam kyrka. Med denna nya och ännu inte avslutade kyrkobildning har Svenska kyrkan för närvarande inget samarbetsavtal. Begravningsgudstjänst i annat trossamfunds ordning Vid förfrågan från annat kristet trossamfund om att i våra kyrkor/kapell få fira begravningsgudstjänst i annan ordning än Svenska kyrkans ska Sundbybergs församling vara välvillig. Tjänstgörande pastor från sådant samfund ska innan begravningsgudstjänsten kontakta kyrkoherden för samråd. Tillhörde den döde annat kristet trossamfund än ovanstående är kostnaden för lokalen det av kyrkofullmäktige beslutade beloppet.

12 12 Begravnings- och kyrkoavgift bilaga 3 Den första januari 2000 ändrades relationen mellan Svenska kyrkan och staten. Från och med detta datum betalar alla som är folkbokförda i Sverige och har en beskattningsbar inkomst, begravningsavgift, oavsett tro eller medlemskap i trossamfund. Begravningsavgiften administreras av Riksskatteverket och finansierar de delar som rör begravningsverksamheten, inte församlingens övriga verksamhet. De som är medlemmar i Svenska kyrkan har rätt till ytterligare tjänster som ingår i avgiften. I begravningsavgiften ingår: Gravplats på allmän begravningsplats i 25 år Lokal där man förvarar och visar stoftet Lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler Kremering Transporter av kista från bisättningslokal till begravningsceremoni, till krematorium och tillbaks till begravningsplatsen Gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av den öppnade graven Skötsel av begravningsplatsen allmänna ytor, nyanläggning, vård och underhåll även av kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar I Kyrkoavgiften vid begravning ingår: Kyrka eller kapell där begravningsgudstjänsten ska äga rum Vaktmästare som förbereder kyrkan/kapellet och som finns till hand under begravningsgudstjänsten Präst som i samråd med de anhöriga planerar och leder begravningsgudstjänsten. Musiker som spelar vid begravningsgudstjänsten In och Utgångsmusik samt psalmer ingår i musikerns uppgift. Kompar även solister. Processions bärning vid kistbegravning - dvs. bärning, lyft och sänkning av kista. När begravningsgudstjänsten sker i någon av församlingens kyrkor och kistan ska gravsättas i direkt anslutning ses det som en del av begravningsgudstjänsten. Transporten till Sundbybergs begravningsplats ingår i kyrkoavgiften. Dödsboet har även rätt till kostnadsfri begravningsgudstjänst i annan församling än den som den avlidne tillhörde, om inte synnerliga skäl hindrar det. behov av mer stöd, exempelvis om det är barn inblandade så finns församlingens diakon att tillgå för samtal.

13 13 Finns det behov av mer stöd, exempelvis om det är barn inblandade så finns församlingens diakon att tillgå för samtal både före, under och efter begravningsgudstjänsten. Sorgegrupper efter begravningsgudstjänsten Tacksägelse och själaringning i Sundbybergs kyrka Dödsboet bekostar: Transport från bårhus till bisättningslokal Kista och urna Dekoration och blommor vid båren Skötsel av gravplatsen om så önskas Gravsten

Frågor kring begravningen

Frågor kring begravningen Frågor kring begravningen Begravningen är en hjälp att bearbeta sorgen Ibland kan man tro att begravningen ska bli så påfrestande att man vill hålla den inom en mycket liten krets av anhöriga en begravning

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Begravningspastoral för Floby pastorat samt Checklista, instruktion och riskbedömning vid gravgrävning och gravsättning

Begravningspastoral för Floby pastorat samt Checklista, instruktion och riskbedömning vid gravgrävning och gravsättning Begravningspastoral för Floby pastorat samt Checklista, instruktion och riskbedömning vid gravgrävning och gravsättning Ps. 90:1 Herre, du har varit vår tillflykt från släkte till släkte. Bibelhänvisningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i begravningslagen (1990:1144); SFS 1999:306 Utkom från trycket den 4 juni 1999 utfärdad den 4 maj 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om begravningslagen

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård

Råd vid begravning. Information från Göteborgs kyrkogårdsförvaltning. Urngravfält på Kvibergs kyrkogård Urngravfält på Kvibergs kyrkogård 031-731 80 80 www.svenskakyrkan.se/goteborg/kgf/ mobil.svenskakyrkan.se/goteborg November 2009 Foto Ronald Eek, Conny Nylén, Cia Hylander Tryck PR-Offset Råd vid begravning

Läs mer

Stillhetens rum. en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar

Stillhetens rum. en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar Stillhetens rum en enkel broschyr om kyrkogårdar och begravningar När sorgen drabbar Vi som arbetar i Svenska kyrkan i Kvistofta församling vill finnas som ett stöd och som en hjälp då människor drabbas

Läs mer

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL

BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BORGERLIG BEGRAVNING HELT EFTER DINA PERSONLIGA ÖNSKEMÅL BEGRAVNINGEN ÄR DET SISTA AVSKEDET Alla närvarande kommer för alltid att bära med sig minnet av en personlig och värdig ceremoni. Väljer du en borgerlig

Läs mer

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND

GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND GEMENSAM ASKGRAVPLATS, ASKGRAVLUND OCH MINNESLUND Gemensam askgravplats vid Galärvarvskyrkogården KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN Gemensam askgravplats, askgravlund eller minneslund? Gemensam askgravplats och

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

från dödsfall till begravning

från dödsfall till begravning från dödsfall till begravning Från dödsfall till begravning inom Södra Vätterbygden - en vägledning för Dig vid ett dödsfall - Uppdraget att vara huvudman för begravningsverksamheten har församlingar och

Läs mer

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning

Råd vid dödsfall. en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Råd vid dödsfall en informationsskrift från Visby kyrkogårds-och fastighetsförvaltning Att förlora en nära anhörig innebär i många fall ett känslomässigt kaos samtidigt som en mängd praktiska saker måste

Läs mer

I samband med dödsfall

I samband med dödsfall I samband med dödsfall Att förlora en nära anhörig och vän tillhör livets allra svåraste upplevelser. Sorgen och saknaden måste få bearbetas och ta sin tid. Man behöver söka stöd både hos närstående och

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Rutiner vid förvarande och utlämnande av aska/urna

FÖRBUNDSINFO. Rutiner vid förvarande och utlämnande av aska/urna Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 15 september 2007 Rutiner vid förvarande och utlämnande av aska/urna Detta FörbundsInfo förmedlar de kunskaper som begravningshuvudmän behöver för att sköta förvaring

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär.

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Dopets gåva Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå. Gud kan vi ej se och inte förstå. Men Gud kommer hit, han vill vara här. Så blir han ett barn, som Maria bär. Kära föräldrar Sällan känns livet så stort

Läs mer

Vad kostar en begravning hos oss?

Vad kostar en begravning hos oss? Vad kostar en begravning hos oss? Vår ambition Vår uppgift och passion är att ständigt höja kvalitéten på våra tjänster och att alltid sträva framåt och överträffa kundens förväntningar. Detta är möjligt

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA Region Stockholms innerstad Sida 1 (6) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA Sida 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN

REGLEMENTE FÖR BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN 1 REGLEMENTE FÖR BEGRAVNINGSVERKSAMHETEN INOM ALVESTA FÖRSAMLING 1 kapitel Myndighet för begravningsväsendet 1 Myndighet Begravningsväsendet inom Alvesta församling förvaltas av församlingens kyrkoråd.

Läs mer

Om begravning och gravsättning i Umeå

Om begravning och gravsättning i Umeå Om begravning och gravsättning i Umeå Begravning och gravsättning i Umeå Allmänt Det är Svenska kyrkan i Umeå som sköter begravningsverksamheten i Umeå på uppdrag av staten. Det gäller invånare i Umeå

Läs mer

Mina önskemål i samband med min död

Mina önskemål i samband med min död Min sista vilja Mina önskemål i samband med min död Datum Namnteckning... Namnförtydligande... Jag ber mina närstående att respektera mina önskemål. Viktigt! Denna handling bör förvaras hemma så att den

Läs mer

Vita arkivet. Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet.

Vita arkivet. Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet. Vita arkivet Vad vill jag säga med det här lite annorlunda kapitlet? Det här är tankar och det här är tankar från hjärtat med kärlek till livet. Det här kapitlet känns helt rätt för mig att skriva här

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling.

Begravning. Vi vill med den här foldern berätta om begravning i Skellefteå landsförsamling. Begravning När en människa som står oss nära dör, drabbas vi av många blandade känslor. Men oavsett vad vi känner är det viktigt att få ta avsked på ett sätt som är rätt både för den döda och för oss efterlevande.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

INBLICK Vad händer när din häst måste avlivas?

INBLICK Vad händer när din häst måste avlivas? INBLICK Vad händer när din häst måste avlivas? 6 HÄSTFOCUS #7/2015 Vad händer när din häst måste avlivas? INBLICK Vad händer när din häst måste avlivas? En dag måste de flesta av oss fatta det svåra beslutet

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning

FÖRBUNDSINFO. Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 18 november 2008 Huvudmannens och begravningsbyråns ansvar vid begravning en vägledning Det är många som är delaktiga i en begravning. Detta FörbundsInfo innehåller

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan

FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan FAQ Barnkonsekvensanalys i Svenska kyrkan Fråga: Vad är det egentligen som Kyrkomötet har beslutat? Svar: Kyrkomötet beslutade den 21 november 2012 om ändringar i Kyrkoordningen som innebär att Svenska

Läs mer

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling

Kyrkogårdsförvaltningen. Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Österhaninge församling Kyrkogårdsförvaltningen Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för skötseln av kyrkogården vid Österhaninge kyrka och Österhaninge begravningsplats som ligger

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Tingvallavägen 2 Välkommen till Tingvalla förskola Tingvalla förskola ligger centralt i Märsta och har plats för omkring 70 barn i åldrarna 1-6 år.

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret

Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21. Profetorden en lampa i mörkret 1 Tunadalskyrkan 15 12 13 3 i advent Ep 2 Petr 1:19-21 Profetorden en lampa i mörkret Advent och jul är den tid i kyrkoåret då gamla testamentets profetior sätts i fokus på ett speciellt sätt, och visar

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norrköping Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun 2016-05-01 Den här skriften innehåller information om regler, rutiner mm och ska ses som en hjälp för såväl föräldrar som personal

Läs mer

Information för utresande utbytesstudenter 2016-2017

Information för utresande utbytesstudenter 2016-2017 Information för utresande utbytesstudenter 2016-2017 Grattis till ditt val att tillbringa en termin eller ett läsår som utbytesstudent vid ett av Umeå universitets partneruniversitet! Vi hoppas att du

Läs mer

skuldkollens ordlista

skuldkollens ordlista skuldkollens ordlista en ordlista om skulder och krediter Vår vardagsekonomi är full av ord som kan kännas svåra och främmande. Det är lätt att känna sig osäker och maktlös inför till exempel avtalens

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående

Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående Vita Arkivet en vägledning för dina närmaste Att fylla i Vita Arkivet innebär att du underlättar för dina närstående genom att svara på frågor som annars kan vara svåra att besluta om, eller som till och

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Din röst gör skillnad!

Din röst gör skillnad! Din röst gör skillnad! Den 15 september är det kyrkoval. Då får du och alla andra 5,5 miljoner som är medlemmar och över 16 år bestämma vilken väg Svenska kyrkan ska gå. Socialdemokraterna ställer upp

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Referensvärden samtliga undergrupper

Referensvärden samtliga undergrupper Brukarenkät Utförare IFO-FH 214 Referensvärden samtliga undergrupper 214 2 Samtliga undergrupper Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI 8-76 7 1 TILLGÄNGLIGHET 84-79 7 1 EFFEKTIVITET 87-8 28 1 INFORMATION

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Referensvärden samtliga resultatenheter

Referensvärden samtliga resultatenheter Brukarenkät Utförare IFO-FH 2 Referensvärden samtliga resultatenheter 2 3 Samtliga resultatenheter Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI - 78 55 94 TILLGÄNGLIGHET 61-78 59 92 EFFEKTIVITET 64-81 55 95 INFORMATION

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat

Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat Instruktion för personalens arbete på kyrkogårdarna i Tibro pastorat Enligt begravningslagen har vi skyldighet att tillse att arbetet på våra kyrkogårdar sköts på ett ordnat, värdigt och pietetsfullt sätt:

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer