PROTOKOLL Handläggning i Malmö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROTOKOLL 2016-04-06 Handläggning i Malmö"

Transkript

1 1 Handläggning i Malmö Aktbilaga 47 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Jenny Wennhall FÖRARE Tingsnotarien Anton Dahllöf PARTER KLAGANDE Staten genom Statens försvarshistoriska museer c/o Setterwalls Advokatbyrå Box Stockholm Ombud: Advokat Hans Dahlberg Kolga Setterwalls Advokatbyrå AB Box Stockholm MOTPARTER 1. Stiftelsen Beredskapsmuseet, Möllegränden 22, 1 Tr Helsingborg Ställföreträdare: Marie Andrée och Sophie Andrée 2. Stocka Knekten AB, Djuramossavägen Viken Ställföreträdare: Johan Andrée SAKEN Överklagande av Kronofogdemyndighetens beslut den 12 februari 2016 om att bifalla invändning om hinder mot verkställighet (Dnr U /2110) BAKGRUND OCH YRKANDEN M M Efter ansökan från Staten genom Statens försvarshistoriska museer (staten) om Dok.Id Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Box 265 Kalendegatan måndag fredag Malmö E-post: malmo.tingsratt@dom.se 08:00-16:00

2 2 särskild handräckning förpliktade Kronofogdemyndigheten i ett utslag den 26 juni 2015 Stiftelsen Beredskapsmuseet (stiftelsen) att lämna ut viss lös egendom som staten enligt en stadfäst förlikning av Helsingborgs tingsrätt äger bättre rätt än stiftelsen till. Utslaget ändrades i vissa avseenden genom tingsrättens beslut den 26 november 2015 i ärende nr Ä (beslutet om särskild handräckning). Tingsrättens beslut har vunnit laga kraft. Egendomen som huvudsakligen avser militära vapen, bl.a. kulsprutor, granatkastare och kanoner enligt en förteckning till utslaget (nedan föremålen) finns huvudsakligen på Beredskapsmuseet i Viken. Efter invändning från stiftelsen och bolaget Stocka Knekten AB (bolaget) beslutade Kronofogdemyndigheten genom det överklagade beslutet att det föreligger hinder mot verkställighet av beslutet om särskild handräckning. Enligt Kronofogdemyndighetens skäl för beslutet stod det inte helt klart att bolaget som tredje man i förhållande till parterna i ärendet om särskild handräckning inte skulle kunna ha en självständig rätt till flertalet av föremålen i förteckningen. Avseende tre av föremålen i förteckningen ansåg Kronofogdemyndigheten det inte uteslutet att Malmö museer vid tiden för förlikningsdomen och beslutet om särskild handräckning hade en självständig rätt till egendomen. Enligt Kronofogdemyndigheten kunde invändningarna om hinder mot verkställighet därför inte lämnas utan avseende. Staten har överklagat Kronofogdemyndighetens beslut och yrkat att tingsrätten med ändring av beslutet ska förklara att det inte föreligger hinder mot verkställighet. I samband med överklagandet yrkade staten att tingsrätten interimistiskt skulle besluta att åtgärd för verkställighet skulle få genomföras och bestå till dess annat förordnades. Tingsrätten meddelade den 18 februari 2016 interimistiskt beslut med innebörden att verkställighet av utslaget (med den begränsning som följer av beslutet om särskild handräckning) får genomföras och bestå till dess annat förordnas. Tingsrättens interimistiska beslut överklagades av stiftelsen och bolaget. Hovrätten beslutade den 15 mars 2016 att inte meddela prövningstillstånd.

3 3 Stiftelsen och bolaget har yttrat sig och motsatt sig att Kronofogdemyndighetens beslut ändras. Bolaget har för egen del yrkat att ärendet ska återförvisas till Kronofogdemyndigheten som i första instans bör pröva frågan om verkställigheten är rimlig eller om den ska anses vara så ingripande att den inte får lov att ske på den grunden. Bolaget har vidare, som dess talan får förstås, yrkat att staten för det fall bolaget ska utlämna föremålen ska förpliktigas att till bolaget utge ersättning med sammanlagt ca kr till täckande av bolagets kostnader. Bolaget har slutligen yrkat att tingsrätten ska förelägga staten att väcka talan mot bolaget om bättre rätt till föremålen. Staten har i tingsrätten till stöd för att Kronfogdemyndighetens beslut ska ändras anfört de skäl som framgår av aktbilaga 2, 6 och 12 samt de yttranden man lämnat in till Kronofogdemyndigheten inför det överklagade beslutet. Staten har åberopat den skriftliga bevisning som det hänvisas till i dessa handlingar. Stiftelsen har till stöd för sitt yrkande anfört de skäl som anges i aktbilaga 35 och åberopat den skriftliga bevisning som anges där. Stiftelsen har i tingsrätten även åberopat vad stiftelsen anförde i sitt överklagande av det interimistiska beslutet vid hovrätten (aktbilaga 1 i hovrättens mål nr ÖÄ ). Bolaget har till stöd för sina yrkanden anfört de skäl som anges i aktbilaga 21 och åberopat den skriftliga bevisning som anges där. Bolaget har även hänvisat till sina yttranden med bilagor hos Kronofogdemyndigheten. Efter genomgång av handlingarna i ärendet meddelar tingsrätten följande SLUTLIGA BESLUT 1. Med ändring av Kronofogdemyndighetens beslut den 12 februari 2016 förklarar tingsrätten att verkställighet av Kronofogdemyndighetens utslag den 26 juni 2015 i mål nr , med den begränsning som följer av tingsrättens beslut den 26 november 2015 i ärende nr Ä , får äga rum. 2. Bolagets återförvisningsyrkande och bolagets yrkande om att staten ska föreläggas att väcka talan mot bolaget om bättre rätt till föremålen avslås. 3. Bolagets ersättningsyrkande avvisas.

4 4 SKÄL FÖR BESLUTET Rättsliga utgångspunkter Enligt 3 kap. 21 andra stycket utsökningsbalken får verkställighet inte ske om svaranden gör gällande att ett förhållande som rör parternas mellanhavande utgör hinder mot verkställighet och denna invändning inte kan lämnas utan avseende. En invändning kan regelmässig beaktas endast om den styrks (se Wallin m.fl., Utsökningsbalken, En kommentar [1 augusti 2013, Zeteo], kommentaren till 3 kap. 21 ). Bestämmelsen tar sikte på förhållanden som hänför sig till tiden efter det att den exekutionstitel som ligger till grund för verkställigheten har meddelats. Det är en grundläggande princip vid verkställighet att Kronofogdemyndigheten och tingsrätten inte har rätt att på nytt granska frågor som har prövats i exekutionstiteln. Det saknas vidare möjlighet att pröva sådana invändningar mot exekutionstiteln som rör förhållanden vilka hänför sig till tiden före dess meddelande (jfr NJA 2006 s. 657 och ovan anförd kommentar). Verkställighet får normalt endast ske mot den som exekutionstiteln utpekar, dvs. i förevarande fall mot stiftelsen. En utgivningsdom, d.v.s. en exekutionstitel med den form av fullgörelsekrav som det här är fråga om, får emellertid i vissa fall även verkställas mot en tredje man som i sin besittning har egendom som omfattas av en sådan exekutionstitel mot svaranden. I lagmotiven har angetts att praktiska skäl talar för att verkställighet under vissa omständigheter ska få äga rum mot tredje man utan särskild exekutionstitel mot denne. Stor försiktighet är dock påkallad i de fall den tredje mannen bestrider att verkställighet får ske exempelvis under åberopande att denne har självständig rätt till den ifrågavarande egendomen. Även sådana invändningar kan emellertid lämnas utan avseende i uppenbara fall (jfr prop. 1980/81:8, s ).

5 5 Stiftelsens invändningar Stiftelsen har invänt att föremålen ägs av bolaget, Malmö museer, Höganäs kommun och Kulla Gunnarstorps gods. Stiftelsen har också gjort gällande att egendomen inte är i stiftelsens besittning och därmed inte kan utges av stiftelsen. Dessutom har stiftelsen haft synpunkter på innehållet i förlikningsdomen och har gjort gällande att Statens försvarshistoriska museer inte ägt företräda staten i ärendet som ledde till utslaget och beslutet om särskild handräckning. När det först gäller påståendet om att ett av föremålen (nr 33 i bilaga 1 till förlikningsdomen) tillhör Höganäs kommun har stiftelsen bl.a. anfört att staten genom Försvarsmakten överlät föremålet till Höganäs kommun under år 2013, dvs. efter förlikningsdomen, men före den nu aktuella exekutionstiteln och att föremålet inte är i stiftelsens besittning utan sitter fast på en bunker som ägs av Höganäs kommun. Det har inte framkommit att Höganäs kommun skulle göra gällande någon självständig rätt till föremålet. Stiftelsens invändning om Höganäs kommuns äganderätt har dessutom prövats i beslutet om särskild handräckning och kan inte föranleda att det föreligger hinder mot verkställighet av det beslutet mot stiftelsen. Stiftelsen har påstått att vissa föremål fram till den 12 februari 2016 ägdes av Malmö museer (nr 75, 76 och 77 i bilaga 2 till förlikningsdomen) och att Malmö museer först detta datum överlät föremålen till staten. Att staten har bättre rätt även till dessa föremål än stiftelsen har prövats i beslutet om särskild handräckning. Att det efter beslutet klargjorts att det är staten som äger föremålen även i förhållande till Malmö museer och att Malmö museer inte gör anspråk på egendomen gör inte att det finns hinder mot verkställighet av beslutet om särskild handräckning. När det därefter gäller påståendet att viss egendom tillhör Kulla Gunnarstorps gods har stiftelsen inte preciserat vilken egendom som avses eller angett några skäl för sitt påstående. Inte heller detta påstående kan därmed medföra att det finns hinder mot verkställighet av beslutet om särskild handräckning.

6 6 Tingsrätten återkommer nedan till frågorna om bolagets äganderätt, vem som har föremålen i sin besittning och vilken betydelse det har för frågan om verkställighet. Det kan dock redan nu konstateras att stiftelsens invändning om att det är bolaget som äger resterande föremål avser förhållanden i tiden före beslutet om särskild handräckning. Även stiftelsens synpunkter på förlikningsdomen avser förhållanden före det att beslutet om särskild handräckning meddelades och stiftelsens påståenden om att Statens försvarshistoriska museer inte ägt företräda staten prövades i det beslutet. Inte heller dessa invändningar medför därför att det föreligger hinder mot verkställighet av beslutet i förhållande till stiftelsen. Påståendet om att bolaget äger flertalet av föremålen och har dem i sin besittning Bolaget har hävdat att det är bolaget som utöver de föremål som ägs av Malmö museer och en viss kanon äger flertalet av de i ärendet omstridda föremålen och att dessa är i bolagets besittning. Förvärven ska enligt bolaget ha skett mellan år 1997 och år Bolaget har också påpekat att stiftelsen och bolaget är två skilda juridiska personer och att det inte ska påverka bedömningen i ärendet att de företräds av personer som är gifta med varandra och folkbokförda på samma adress. Även om det är fråga om två skilda juridiska personer kan det knappast bortses från att makarna Andrée fram tills nyligen företrädde både bolaget och stiftelsen. Fram till den 26 januari 2016 var Johan Andrée registrerad som ordförande i stiftelsen och tecknade stiftelsens firma gemensamt med Marie Andrée. Den 26 januari 2016 registrerades Marie Andrée som ordförande i stiftelsen och Johan Andrée avregistrerades. Johan Andrée är vidare styrelseledamot och Marie Andrée är styrelsesuppleant i bolaget och båda tecknar bolagets firma. Bolaget kan således inte betraktas som fristående från stiftelsen och har uppenbarligen haft full insyn i stiftelsens tidigare agerande och processföring avseende föremålen. Vid bedömningen av frågan huruvida bolagets invändningar är sådana att de uppenbart kan lämnas utan avseende ska det således beaktas vad makarna Andrée uttryckt och utfört inom ramen för såväl bolagets som stiftelsens verksamhet.

7 7 Tingsrätten noterar att föremålen (förutom nr 33 i bilaga 1 till förlikningsdomen) såvitt framkommit finns på Beredskapsmuseet på Djuramossavägen 160 i Viken. Bolaget har som skriftlig bevisning åberopat flera hyreskontrakt varav framgår att bolaget, åtminstone fram till den 1 juli 2014, hyr ett område och byggnader för museiverksamhet på fastigheten Helsingborg Djuramossa 7:1. Bolaget har numera också sin registrerade adress på Djuramossavägen 160. Bolaget synes således ha föremålen i sin besittning. Bolagets påstående att föremålen aldrig har varit i stiftelsens besittning och att det endast är bolaget som varit verksamt vid Beredskapsmuseet framstår dock som svårförenlig med bland annat de förhållandena att stiftelsen ansökt om statsbidrag för verksamheten vid Beredskapsmuseet, att stiftelsen genom Johan Andrées försorg ansökt om olika bidrag till museet för verksamhetsåret 2016 och att det av museets hemsida framgår att stiftelsen är delaktig i verksamheten. Stiftelsen har dessutom fram tills nyligen haft sin registrerade adress på Djuramossavägen 160 och har påstått att man sökt särskild handräckning mot staten i syfte att förmå staten att underteckna depositionsavtal med stiftelsen beträffande föremålen. Tingsrätten delar därför uppfattningen i beslutet om särskild handräckning att invändningen om att stiftelsen inte haft föremålen i sin besittning är så osannolik att den kan lämnas utan avseende. Tingsrätten utgår därför från att föremålen är i bolagets och stiftelsens gemensamma besittning. När det därefter gäller invändningen om att det är bolaget och inte stiftelsen som äger föremålen kan det konstateras att denna invändning framfördes första gången år 2015 i samband med överklagandet av Kronofogdemyndighetens utslag. Stiftelsen och staten hade då tvistat om föremålen under flera år och bl.a. år 2012 träffat den förlikning som låg till grund för utslaget. Mot bakgrund av att stiftelsen gjorde gällande i huvudsak samma äganderätt i målet i Helsingborgs tingsrätt framstår bolagets påstående att bolaget alltid hävdat äganderätt till föremålen som uppseendeväckande. Om bolaget alltid ansett sig ha äganderätt till föremålen kan det på goda grunder antas att bolaget liksom stiftelsen skulle ha tillkännagett denna ståndpunkt långt tidigare.

8 8 Det är klarlagt att vissa föremål lämnats ut till staten enligt förlikningsdomen mellan staten och stiftelsen. Bolaget har gjort gällande att just dessa föremål saknar samband med bolaget, vilket framstår som ett märkligt sammanträffande med hänsyn till bolagets talan i övrigt i ärendet. Även om de föremål som tidigare utlämnats till staten i enlighet med förlikningsdomen skulle ha saknat något betydande värde framstår det som egendomligt att utlämnandet eller förlikningsdomen i övrigt inte föranlett någon reaktion från bolaget. Till saken hör även att Johan Andrée så sent som den 30 november 2014 i en skrivelse till Kulturdepartementet rörande en remiss om statsbidrag till försvarshistoriska museiverksamheter uttryckt att stiftelsen har respekterat statens äganderätt till vissa av föremålen. Det kan också noteras att uppgiften om att det är bolaget som äger föremålen inte stöds av den skriftliga bevisning som getts in av stiftelsen och bolaget. Bolaget har därvid inte kunnat presentera någon annan dokumentation än sitt eget anläggningsregister och ett allmänt hållet intyg av kaptenen Lars Fagerlund till stöd för sitt påstående att föremålen över flera års tid lämnats som gåvor till bolaget från Försvarsmakten. Staten har däremot åberopat viss skriftlig bevisning av vilken det framgår att Johan Andrée för stiftelsens räkning begärt delar av egendomen deponerad från staten till stiftelsen och Beredskapsmuseet. Frågan om bolagets äganderätt till egendomen prövades vidare i beslutet om särskild handräckning efter att parterna i det ärendet åberopat bevisning i frågan. Tingsrätten konstaterade då att stiftelsen inte hade gjort invändningen sannolik. Vid en sammantagen bedömning av ovan angivna omständigheter konstaterar tingsrätten att bolaget i och för sig tillsammans med stiftelsen har huvuddelen av föremålen i sin besittning. Omständigheterna är dock inte sådana att bolaget kan förväntas ha framgång i en process mellan bolaget och staten om bättre rätt till föremålen och bolagets påstående om att man skulle ha äganderätt till egendomen genom hävd enligt 4 lagen om godtrosförvärv framstår som grundlöst. Uppgiften om att det är bolaget och inte stiftelsen som äger föremålen framstår i stället som en uppenbar efterhandskonstruktion i syfte att undgå verkställighet av beslutet om särskild handräckning. Det rör sig således om ett sådant uppenbart fall att

9 9 invändningen om att föremålen tillhör bolaget kan lämnas utan avseende och det förhållandet att även bolaget har besittning till föremålen hindrar inte verkställighet. Bolagets invändning om Malmö museers äganderätt till vissa föremål Även bolaget har invänt att Malmö museer ägde vissa av föremålen vid tidpunkten för beslutet om särskild handräckning. Som tingsrätten framhöll redan i det interimistiska beslutet av 18 februari 2016 bör en invändning av en tredje man om en annan tredje mans påstådda rätt normalt kunna lämnas utan avseende. Som noterats ovan gör Malmö museer inte heller anspråk på föremålen. Bolagets invändning om Malmö museers äganderätt medför därmed inte att det finns hinder mot verkställighet av beslutet om särskild handräckning. Invändningen om retentionsrätt Bolaget har gjort gällande att bolaget har retentionsrätt i förhållande till staten eftersom man haft kostnader för de deponerade föremålen som man bl.a. renoverat och återställt till användningsbart material. Staten är därför enligt bolaget skyldig att utge ersättning för kostnaderna även om det inte funnits något depositionsavtal. Staten å sin sida har bestritt att det överhuvudtaget föreligger något rättsförhållande mellan bolaget och staten och gjort gällande att samtliga föremål lånats ut till stiftelsen som också skulle stå för eventuella kostnader. Det är bolaget som har att styrka att ett avtal om förvaring av föremålen träffats mellan bolaget och staten. Bolaget har vidare att styrka vilka kostnader förvaringen i så fall medfört. Bolaget har dock vare sig styrkt att något avtal träffats eller vilka kostnader bolaget skulle ha haft. Inte heller denna invändning är alltså sådan att den utgör hinder mot verkställighet. Invändningen om att hinder mot verkställighet föreligger p.g.a. intrång i byggnader m.m. Bolaget har anfört att en verkställighet kommer att medföra att utställningar måste rivas, lösöre måste skäras sönder och byggnader måste rivas invändigt samt att detta kommer att leda till att bolagets verksamhet förstörs. Då Kronofogdemyndigheten inte prövat frågan om verkställigheten är rimlig eller om den ska anses vara så ingripande

10 10 att den inte får lov att ske, har bolaget anfört att det bör beslutas att verkställighet inte får ske och ärendet återförvisas till Kronofogdemyndigheten som bör pröva frågan i första instans. Att lös egendom infogats i en fastighet på ett sådant sätt att den inte kan tas bort utan att en avsevärd värdeförstöring uppstår kan i och för sig medföra att det finns hinder mot verkställighet. Bolaget har dock inte åberopat några handlingar eller någon annan bevisning som utvisar att bolaget skulle drabbas av avsevärd skada vid verkställighet av beslutet om särskild handräckning. Bolagets påstående medför därför inte att det nu finns skäl att besluta om hinder mot verkställighet. Skäl finns inte heller att återförvisa ärendet till Kronofogdemyndigheten. Bolaget är dock oförhindrat att framställa invändningen hos Kronfogdemyndigheten, vilket bolaget redan synes ha gjort. Som tingsrätten förstår bolaget har bolaget yrkat att staten för det fall bolaget ska utlämna föremålen ska förpliktigas att till bolaget utge ersättning med sammanlagt ca kr till täckande av bolagets kostnader. Då tingsrätten inte inom ramen för detta ärende kan pröva ett sådant yrkande ska yrkandet avvisas. Bolaget har slutligen yrkat att tingsrätten ska förelägga staten att väcka talan om bättre rätt till föremålen mot bolaget. Enligt tingsrättens uppfattning finns det varken skäl för att meddela ett sådant föreläggande eller laglig möjlighet att göra det inom ramen för ett verkställighetsärende. Även detta yrkande ska alltså avslås. Sammanfattande slutsatser Sammanfattningsvis konstaterar tingsrätten således att varken stiftelsen eller bolaget anfört något som medför att det finns hinder mot verkställighet och att bolagets övriga yrkanden antingen ska avvisas eller avslås. Kronfogdemyndighetens beslut ska därmed ändras och verkställigheten genomföras.

11 11 HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga (DV 406) Överklagande, ställt till Hovrätten över Skåne och Blekinge, lämnas till tingsrätten senast den 27 april Anton Dahllöf Protokollet uppvisat/

12 Bilaga 1 ANVISNING FÖR ÖVERKLAGANDE BESLUT I TVISTEMÅL OCH ÄRENDE (prövningstillstånd krävs) DV Producerat av Domstolsverket Den som vill överklaga tingsrättens beslut ska göra detta skriftligen. Skrivelsen ska skickas eller lämnas till tingsrätten. Överklagandet prövas av den hovrätt som finns angiven i slutet av beslutet. Överklagandet ska ha kommit in till tingsrätten inom tre veckor från beslutets datum. Sista dagen för överklagande finns angiven på sista sidan i beslutet. För att ett överklagande ska kunna tas upp i hovrätten fordras att prövningstillstånd meddelas. Hovrätten lämnar prövningstillstånd om 1. det finns anledning att betvivla riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till, 2. det inte utan att sådant tillstånd meddelas går att bedöma riktigheten av det slut som tingsrätten har kommit till, 3. det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt, eller 4. det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet. Om prövningstillstånd inte meddelas står tingsrättens avgörande fast. Det är därför viktigt att det klart och tydligt framgår av överklagandet till hovrätten varför klaganden anser att prövningstillstånd bör meddelas. Skrivelsen med överklagande ska innehålla uppgifter om 1. det beslut som överklagas med angivande av tingsrättens namn samt dag och nummer för beslutet, 2. parternas namn och hemvist och om möjligt deras postadresser, yrken, personnummer och telefonnummer, varvid parterna benämns klagande respektive motpart, 3. den ändring av tingsrättens beslut som klaganden vill få till stånd, 4. grunderna (skälen) för överklagandet, 5. de omständigheter som åberopas till stöd för att prövningstillstånd ska meddelas, samt 6. de bevis som åberopas och vad som ska styrkas med varje bevis. Skriftliga bevis som inte lagts fram tidigare ska ges in samtidigt med överklagandet. Skrivelsen ska vara undertecknad av klaganden eller hans/hennes ombud. Ytterligare upplysningar lämnas av tingsrätten. Adress och telefonnummer finns på första sidan av beslutet. Om ni tidigare informerats om att förenklad delgivning kan komma att användas med er i målet/ärendet, kan sådant delgivningssätt också komma att användas med er i högre instanser om någon överklagar avgörandet dit.

PROTOKOLL 2016-02-18 Handläggning i Malmö. RÄTTEN Rådmannen Ann-Louise Roos, även protokollförare

PROTOKOLL 2016-02-18 Handläggning i Malmö. RÄTTEN Rådmannen Ann-Louise Roos, även protokollförare 1 Handläggning i Malmö Aktbilaga 16 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Ann-Louise Roos, även protokollförare KLAGANDE Staten genom Statens försvarshistoriska museer c/o Setterwalls

Läs mer

DOM 2015-05-25 Stockholm

DOM 2015-05-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-05-25 Stockholm Mål nr M 4115-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-24 i mål nr M 2707-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM 2012-05-15 Meddelad i Linköping

DOM 2012-05-15 Meddelad i Linköping 1 Meddelad i Linköping Mål nr PARTER KÄRANDE Appro AB:s konkursbo, 556265-4193 Konkursförvaltare: Advokaten Lennart Molander Advokatfirman Lindahl KB Box 11911 404 39 Göteborg Ombud: Advokaterna Mikael

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

2012-03-14 meddelad i Malmö. Begångna brott 8 kap 1 brottsbalken

2012-03-14 meddelad i Malmö. Begångna brott 8 kap 1 brottsbalken Avdelning 1 DOM Mål nr B 1003-12 2012-03-14 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Assistentåklagare Paulina Möller-Jönsson Malmö åklagarkammare Tilltalad Ana Mozol Kolompar, 621109-2322

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

PROTOKOLL 2015-11-26 Handläggning i Malmö. MOTPART Staten genom Statens försvarshistoriska museer Box 14095 104 41 Stockholm

PROTOKOLL 2015-11-26 Handläggning i Malmö. MOTPART Staten genom Statens försvarshistoriska museer Box 14095 104 41 Stockholm 1 Handläggning i Malmö Aktbilaga 123 Mål nr RÄTTEN Chefsrådmannen Lennart Strinäs FÖRARE Beredningsjuristen Martin Andersson KLAGANDE Stiftelsen Beredskapsmuseet, 843003-2055 Djuramossavägen 160 263 65

Läs mer

DOM 2016-04-15 Stockholm

DOM 2016-04-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060307 DOM 2016-04-15 Stockholm Mål nr P 11688-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-14 i mål nr P 3069-15, se bilaga

Läs mer

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr 1147-15 1 SÖKANDE Resurs för resor och turism i Norden AB, 556454-4210 Norrsunda Skoby 105 195 95 Rosersberg MOTPART Tillväxtverket Stockholmskontoret

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

Skadestånd Sonny Borg ska utge skadestånd till Coop Forum Bromma med 670 kr.

Skadestånd Sonny Borg ska utge skadestånd till Coop Forum Bromma med 670 kr. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 2 DOM Mål nr B 1433-11 2012-06-07 meddelad i Solna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Annika Jonasson Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12 Sid l (4) V ÄNERSBORGS TINGSRÄTT Aktbilaga 6 Mål nr 2012-03-30 Handläggning i Vänersborg Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Peter Ardö, ordförande, och tekniska rådet Roger Ödmark FÖRARE

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 mars 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 27 juni 2012

Läs mer

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Avdelning 2 DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 3684-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm MOTPART XX, ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

DOM 2015-01-15 Stockholm

DOM 2015-01-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2015-01-15 Stockholm Mål nr M 7491-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-17 i mål nr M 2836-14, se

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2013 Ö 3407-11 KLAGANDE 1. DK Syd AB (publ.), 556703-7808 Östermalmstorg 5 114 42 Stockholm 2. Mälartornet Aktiebolag, 556458-0297

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE AA Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 4 december

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

DOM 2015-01-30 Stockholm

DOM 2015-01-30 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-01-30 Stockholm Mål nr M 8081-14 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2014-06-16, i mål nr Va 287/11, BVa 56, se bilaga A KLAGANDE RE MOTPART Kristianstads

Läs mer

DOM. SAKEN Återkallelse av permanent uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM. SAKEN Återkallelse av permanent uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 17 januari 2008 i mål

Läs mer

DOM 2016-07-19 Stockholm

DOM 2016-07-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 DOM 2016-07-19 Stockholm Mål nr P 5664-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-17 i mål P 2325-16, se

Läs mer

DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm

DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 25421-10 Enhet 22 1 KLAGANDE Ganna Petrovna Chyzhevska, 201215 c/o Svetlana Otto Vasavägen 93 177 32 Järfälla Ombud och offentligt biträde: Nina Norberg Advokatfirman

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges riksbanks beslut den 17 december 2015 i ärende dnr 2015-00746 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad Meddelad i Karlstad Mål nr 1 SÖKANDE Hogia Public Transport Systems AB, 556516-7680 Hyvelvägen 1 444 32 Stenungsund Ombud: Advokat Anna Hofling Johansson och advokat Ulf Käll Advokatfirman Vinge KB Box

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 16 december 2015 KLAGANDE Diligentia Fyrkanten AB, 556652-4210 Ombud: AA och BB Skeppsbron Skatt Skeppsbron 20 111 30 Stockholm MOTPART

Läs mer

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping .-0: KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning 2 DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3260-12 KLAGANDE Migrationsverket, Mottagningsenheten i Högsby Box 140 579 23 Högsby MOTPARTER 1. Idiana Fawzi

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 april 2013 Ö 1979-11 KLAGANDE Europa Hus Svenska AB:s konkursbo, 556521-4961 c/o Ackordscentralen Malmö AB Hjälmaregatan 3 211 18

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13. KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13. KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413 Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13 JJUIVL Migrationsöverdomstolen 2013-01-08 Avdelning 2 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413 Ombud och offentligt biträde: Advokaten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 oktober 2007 T 4816-05 KLAGANDE 1. ANE 2. MN MOTPARTER 1. MNE 2. AE 3. NME HÖGSTA DOMSTOLEN Postadress Telefon 08-617 64 00 Expeditionstid

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 513-15 KLAGANDE Karlstads kommun Ombud: Advokaterna ED och MK MOTPART Solstadens Motorsport Ombud: Advokat IS SAKEN Uppsägning

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 16-014 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 17 juni 2016 PARTER Klagande von Wels Metall AB, 559014-1023 Lönsbodavägen 1205, 290 62 Vilshult Motpart 1. KW 2. MD 3. MED 4. GLD

Läs mer

DOM 2016-05-18 Stockholm

DOM 2016-05-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-05-18 Stockholm Mål nr F 11462-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål F 4796-15, se bilaga KLAGANDE H M SAKEN Förrättningskostnad

Läs mer

PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad

PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad 1 YSTADS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2013-04-30 Handläggning i Ystad Aktbilaga 12 Mål nr T 1162-13 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN tillika PROTOKOLLFÖRARE Rådmannen Claes Enhörning PARTER KÄRANDE Bökebergs

Läs mer

DOM 2016-04-13 Stockholm

DOM 2016-04-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2016-04-13 Stockholm Mål nr F 840-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2016-01-25 i mål nr F 1589-15, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM 2015-12-30 Stockholm

DOM 2015-12-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060305 DOM 2015-12-30 Stockholm Mål nr P 6615-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-06-24 i mål nr P 3329-15,

Läs mer

DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö

DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Enhet 3:1 DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö Mål nr M 1261-12 KLAGANDE Staffanstorps kommun 245 80 Staffanstorp Ombud: Advokat RN MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö

Läs mer

2012-01-25 meddelad i Solna. Begångna brott Brott mot utlänningslagen

2012-01-25 meddelad i Solna. Begångna brott Brott mot utlänningslagen SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3 DOM Mål nr B 8855-11 2012-01-25 meddelad i Solna 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Assistentåklagare Camilla Waering Västerorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad ZYAN

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 november 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jonas Granfelt Advokatfirman Althin Skeppsbron 28 111 30 Stockholm MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 juni 2016 B 5976-14 KLAGANDE GG Offentlig försvarare: Advokat NL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Jaktbrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM 2016-02-09 Stockholm

DOM 2016-02-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-02-09 Stockholm Mål nr M 653-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-28 i mål M 4995-15, se bilaga A KLAGANDE Delta Fastighetsutveckling

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 december 2005 T 3637-04 KLAGANDE OCH MOTPART FG Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat GL KLAGANDE OCH MOTPART X Ombud och

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

DOM 2015-06-23 Stockholm

DOM 2015-06-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0603 DOM 2015-06-23 Stockholm Mål nr P 3554-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-30 i mål nr P 440-15, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 januari 2011 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Anne Rajmic LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2008-12-15 AdmD-407-2008 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Sammanfattning Kammarrätten avstyrker

Läs mer

Förverkande av bostadsrätt på grund av upprepade betalningsförseningar

Förverkande av bostadsrätt på grund av upprepade betalningsförseningar 1(6) Förverkande av bostadsrätt på grund av upprepade betalningsförseningar En ansökan om avhysning på grund av upprepade betalningsförseelser kan tas upp inom ramen för den summariska processen. Den rätt

Läs mer

PROTOKOLL 2013-01-28 Föredragning i Jönköping

PROTOKOLL 2013-01-28 Föredragning i Jönköping 1 Rotel 31 Föredragning i Jönköping Aktbilaga 10 Mål nr RÄTTEN Hovrättspresidenten Sten Andersson (referent) samt f.d. hovrättsråden Göran Olsson och Klas Mogren FÖREDRAGANDE OCH FÖRARE Sten Andersson

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-21 BESLUT Länsförsäkringar Fondförvaltning AB FI Dnr 13-13944 Tegeluddsvägen 11 13 Delgivning nr 2 106 50 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Catharina Ytterbom Schönfeldt Lindstedts Advokatbyrå AB Box 1013 851 11 Sundsvall

Läs mer

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2013 ref 52 Ett aktiebolag, som är delägare i en i utlandet delägarbeskattad juridisk person, har inte ansetts kunna kvitta sina kapitalförluster på delägarrätter som inte är näringsbetingade mot skattepliktiga

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 14-10-20.

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg

DOM 2016-02-11 Meddelad i Göteborg Avdelning 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Henrik Åhman med enskild firma Åhmans Båtbyggeri, 640118-5639 Nyhagenvägen 5 473 32 Henån Ombud: Johan Lindskog Solhagagatan 6 D 425 35 Hisings Kärra MOTPART

Läs mer

Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för transportpolitik 103 33 Stockholm

Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för transportpolitik 103 33 Stockholm YTTRANDE Dnr 2006-06-28 970-2006 Ert dnr N2006/3914/TP Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för transportpolitik 103 33 Stockholm Överklagande av Vägverkets beslut att inte lämna ut uppgifter

Läs mer

DOM 2013-10-08 Stockholm

DOM 2013-10-08 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2013-10-08 Stockholm Mål nr P 1020-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-17 i mål P 3114-12, se bilaga KLAGANDE L-I H MOTPARTER

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

DOM 2013-02-04 Stockholm

DOM 2013-02-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2013-02-04 Stockholm Mål nr M 4123-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-04-12 i mål nr M 6377-11, se

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 23 juni 2016 KLAGANDE Fidelity Funds SICAV Ombud: Advokat Mattias Schömer Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm MOTPART Skatteverket

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut 2008-08-20 i mål Ö 8652-07 HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE

HÖGSTA DOMSTOLENS. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut 2008-08-20 i mål Ö 8652-07 HÖGSTA DOMSTOLENS AVGÖRANDE Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 3 december 2010 Ö 3876-08 KLAGANDE LH Ombud: Advokat MB SAKEN Avvisande av talan ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts beslut 2008-08-20

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

DOM 2013-10-16 Stockholm

DOM 2013-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2013-10-16 Stockholm Mål nr M 5115-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-03 i mål nr M 5999-12, se

Läs mer

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2016-01-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 23731-15 1 SÖKANDE Linköpings Stadsmission, 822001-0022 Box 16 581 02 Linköping MOTPART Stockholms Stad, Socialförvaltningen 106 64 Stockholm Ombud:

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 20 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jannica Jansdotter Advoca Advokatbyrå AB Sätervägen 143 776 93 Hedemora MOTPART Justitiekanslern

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 november 2012 Ö 650-12 KLAGANDE PF Ombud: Advokat BS MOTPART CA Ombud: Advokat JH SAKEN Rättegångskostnad ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Göta

Läs mer

DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö

DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö Sune Wennerberg DOM 2013-03-05 Meddelad i Malmö Mål nr 1104-13E 1 SÖKANDE Hermods Aktiebolag, 556044-0017 Warfvinges väg 33 112 51 Stockholm Ombud: Advokat Björn Tude Gernandt & Danielsson Advokatbyrå

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 5

Läs mer

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N.

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N. Överklagande Diarienr 1 (5) 2015-04-02 651-2015 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart N.N Överklagat avgörande Förvaltningsrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 19 oktober 2011 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 2 juli 2010 i mål

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2 Målnummer: UM3370-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-02-05 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: En asylansökan från en utlänning som har ett avlägsnandebeslut

Läs mer

DOM 2011-05-03 Meddelad i Göteborg

DOM 2011-05-03 Meddelad i Göteborg 1 Meddelad i Göteborg Mål nr PARTER KÄRANDE Yellow Register On Line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Jonas Öjelid Box 11104 Postgatan 28 404 23 Göteborg SVARANDE Hélène Illaire, 750621-4381

Läs mer

DOM 2016-02-17 Meddelad i Linköping

DOM 2016-02-17 Meddelad i Linköping DOM 2016-02-17 Meddelad i Linköping Mål nr 8649-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

TREDSKODOM 2013-10-07 Meddelad i Sollentuna

TREDSKODOM 2013-10-07 Meddelad i Sollentuna 1 Meddelad i Sollentuna Mål nr PARTER KÄRANDE Aspis Liv Försäkrings AB i likvidation, 516406-0203 c/o Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ombud: Advokat Robert Wikholm Advokatfirman Vinge

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 december 2006 T 4853-03 KLAGANDE A A-W Ombud: Advokat CN MOTPART Trafikförsäkringsföreningen, 802005-9286 115 87 Stockholm Ombud: JW

Läs mer

PROTOKOLL 2015-09-23 Handläggning i Nacka Strand. Kärande Statoil Fuel & Retail Sverige AB, 556000-6834, 118 88 Stockholm

PROTOKOLL 2015-09-23 Handläggning i Nacka Strand. Kärande Statoil Fuel & Retail Sverige AB, 556000-6834, 118 88 Stockholm 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen PROTOKOLL 2015-09-23 Handläggning i Nacka Strand Aktbilaga 22 Mål nr F 1405-14 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Inge Karlström, ordförande, och

Läs mer

DOM 2013-01-17 Stockholm

DOM 2013-01-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 2013-01-17 Stockholm Mål nr F 9394-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-04 i mål nr F 2192-12, se bilaga

Läs mer

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga. Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga. Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm l STOCKHOLM T^/^A /T UU1V1 2011-10-24 Meddelad i Stockholm Sida l (8) Mål m UM 2599 ~ l l KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm

Läs mer

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 29 Minskning av en retroaktivt beviljad sjukersättning med sjukpenning som tidigare betalats ut för en del av den retroaktiva perioden skulle göras för den retroaktiva perioden i dess helhet.

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2015-03-31 Meddelad i Stockholm Mål nr 2225-15 1 SÖKANDE Floattech Sweden AB, 556726-0244 Västbovägen 58 331 53 Värnamo MOTPART Ekerö kommun Box 205 178 23 Ekerö SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1 Sid 1 (2) Mark- och miljödomstolen 2012-02-09 meddelad i Vänersborg KLAGANDE Kjell Svensson Ölanda 110 MOTPART 1. Richard Ljungström Ölanda 120 2. ULLA Irene Ljungström Ölanda 120 3. Miljö- och byggnämnden

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 11

Läs mer

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Avdelning 1 DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 768-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm MOTPART E F Ombud: Erik Ward Wards juridik ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Hinder mot att bevilja serveringstillstånd enligt alkohollagen har ansetts föreligga när hyresvärden motsätter sig alkoholservering i lokalen.

Hinder mot att bevilja serveringstillstånd enligt alkohollagen har ansetts föreligga när hyresvärden motsätter sig alkoholservering i lokalen. HFD 2016 ref. 15 Hinder mot att bevilja serveringstillstånd enligt alkohollagen har ansetts föreligga när hyresvärden motsätter sig alkoholservering i lokalen. 8 kap. 14 första stycket alkohollagen (2010:1622)

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Riksarkivets beslut att avslå en begäran om att få allmänna handlingar gallrade har inte ansetts vara överklagbart.

Riksarkivets beslut att avslå en begäran om att få allmänna handlingar gallrade har inte ansetts vara överklagbart. HFD 2015 ref 71 Riksarkivets beslut att avslå en begäran om att få allmänna handlingar gallrade har inte ansetts vara överklagbart. Lagrum: 3 och 22 förvaltningslagen (1986:223); 3 och 10 arkivlagen (1990:782);

Läs mer

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade

Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade 1 (5) Information till blankett Ansöka om god man/förvaltare för äldre och/eller sjuka/ funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 29 oktober 2013 KLAGANDE AA MOTPART Skatteverket 171 94 Solna ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 23 oktober 2012 i mål

Läs mer

Under nämndens utredning blev det klarlagt att det var J. som var far till barnet.

Under nämndens utredning blev det klarlagt att det var J. som var far till barnet. BESLUT Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2013-06-28 Dnr 3510-2011 Sid 1 (5) Viss kritik mot Arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstads kommun för sättet att hantera en ifrågasatt bekräftelse av

Läs mer

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun

DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-30 Meddelad i Falun Mål nr 823-16 1 SÖKANDE 12&12 Behandlingshem AB, 556446-9020 Svanövägen 54 872 93 Lunde MOTPART Mora kommuns inköpscentral 792 80 Mora SAKEN

Läs mer

DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö

DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö DOM 2015-05-06 Meddelad i Malmö Mål nr 3753-15 1 SÖKANDE MåleriCentralen syd AB, 556904-1378 Kullamöllevägen 339 275 71 Lövestad MOTPART AB Sjöbohem, 556650-0665 c/o Sjöbo kommun 275 80 Sjöbo SAKEN Överprövning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet av bötesstraff inom Europeiska unionen; SFS 2009:1427 Utkom från trycket den 14 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens

Läs mer

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N, SOCIAL OCH SKOLJU RIDISKA ENHETEN SID 1 (7) 2012-03-27 pm DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS Rätten att få viss utformning av insats prövad

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer