Skolprogram. Våren Sundsvalls museum Friluftsmuseerna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolprogram. Våren 2016. Sundsvalls museum Friluftsmuseerna"

Transkript

1 Skolprogram Våren 2016 Sundsvalls museum Friluftsmuseerna

2 SUNDSVALLS MUSEUM FRILUFTSMUSEERNA Programmen är gratis för skolor och bokas via Ulrika Stenbäck Lönnquist E-post: NORRA BERGET Skogsarbetarliv i timmerkojan Från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet var Medelpads skogar en vanlig arbetsplats för både män och kvinnor, flickor och pojkar. Sundsvall hade vuxit och blivit en storstad där det fanns möjlighet att tjäna pengar på skogsindustrin. Träd skulle fällas och levereras till kustens alla sågverk, för att där sågas till brädor och plank. Hur var det att bli vuxen och börja arbeta i det nya industrisamhället? Att ta arbete som kocka eller skogshuggare när man var 14 år var hårt, smutsigt och dåligt betalt, men nödvändigt för många. Tillsammans försöker vi leva oss in i skogslivet genom att prova på bostaden, maten och arbetet. Tips! Vi rekommenderar särskilt detta program till er som läser om industrialiseringen och Medelpads historia. Kan med fördel kombineras med besök på Svartviks industriminnen. Rekommenderad årskurs: Förskoleklass-gymnasiet, komvux, SFI (kan bokas på lätt svenska). Vi anpassar programmet efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tider att boka: V Tisdag-torsdag klockan & Maxantal elever: 20. Mötesplats: Timmerkojan. Fäbodliv i Medelpad Skogen om sommaren en plats för kor, getter, flickor och vittra. På Norra Bergets fäbodvall får du och din klass lyssna till berättelser om det hårda och fria livet med djuren. Fäbodarna var ett sätt för de norrländska bönderna att anpassa sitt jordbruk till vår natur och vårt klimat. Tips! För er som läser om Medelpads historia, våra husdjur, landskapsutnyttjande och genusfrågor. Vi anpassar programmen efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tider att boka: V Onsdag-torsdag kl och Max antal elever: 20. Mötesplats: Vinfabriken Rekommenderad årskurs: Fsk - år 4 Med lek och berättande tar vi oss tillbaka i tiden och lever oss in i en annan tid och plats. Här får ni hjälpa till med fäbodvallens sysslor kärna smör, bära vatten, blåsa näverlur och koka kaffe. Vi träffar fäbodens getter och får lyssna på spännande historier om skogens oknytt och vilda djur. Rekommenderad årskurs År 5 - gymnasium, komvux, SFI (kan bokas på lätt svenska) I eldhusets skumma belysning och vid kokskjulets eld berättar vi om flickors ensamma och hårda arbete från tidig vår till sen höst. Det fanns en stolthet att bli anförtrodd gårdens kor och getter, och att förse gården med smör och ost. Med ensamheten långt från hemmet kom också rädslan för oknytt och vilda djur. Med berättelsers hjälp kan vi visa hur fäbodjäntornas liv såg ut, med arbete, stolthet och rädslor. Så olikt men ändå så likt våra känslor idag.

3 Våra svenska traditioner Varför har vi egentligen en massa dagar i almanackan när vi firar med att proppa i oss mat och godis, dansa och klä ut oss och uppföra oss annorlunda än till vardags. Jul, fettisdag, påsk och midsommar är traditioner som är viktiga enligt många, men varför uppstod de egentligen och var kommer de ifrån? I det här programmet diskuterar vi kring traditioners ursprung och historia. Tillsammans upptäcker vi att traditioner uppstår genom kulturellt utbyte, nyfikenhet och invandring, inte genom isolering, misstänksamhet och främlingsfientlighet. En föreläsning med fokus på hur traditioner uppstår, används och förändras i samhället. Tips! Det här programmet är särkskilt utformat för er som läser om historiebruk. Programmet kan anpassas för dem som är nya i Sverige. Föreläsning. Rekommenderad årskurs: 6 - gymnasiet, komvux, SFI. (Kan bokas på lätt svenska). Tidåtgång: ca minuter. Tider att boka: tisdag-torsdag klockan , året runt. Max antal: 35 elever. Mötesplats: Danslogen. Hur använder vi vår historia? Det finns många sätt att använda och berätta historia. När friluftsmuseer som Skansen och Norra Berget grundades för mer än 100 år sedan hade man idéer om att historia kunde användas för att föra samman folket i Sverige. Men vilkas historia var det man visade? Idag finns friluftmuseerna fortfarande kvar, men hur har idéerna förändrats? Tips! Detta program är särskilt utformat för er som läser om historiebruk och nationalism. Föreläsning eller vandring utomhus. Rekommenderad årskurs: 6 - gymnasiet, komvux. Tidåtgång: Föreläsning 45 minuter. Vandring 60 minuter. Tider att boka: Tisdag-torsdag klockan , föreläsning året runt och vandring april-juni. Max antal: 35 elever. Mötesplats: Danslogen.

4 Huset från förr i tiden Är ni nyfikna på hur det var att vara barn i Medelpad förr i tiden? Då ska ni komma med oss in i Röklandsgården. Där får ni höra och se hur vi bodde, vad vi åt och hur vi tvättade och klädde oss för 100 år sedan. Rekommenderad årskurs: förskoleklass - 3. Tidsåtgång: ca minuter. Tider att boka: tisdag-torsdag mellan klockan , april-juni. Mötesplats: Vinfabriken. Luffarvandring Hur var det att vara annorlunda förr i tiden? Människor har alltid brutit mot mönster, regler och normer. Det som skiljer sig åt, då från nu, är hur samhället och människorna i närheten behandlade de som var annorlunda. Vissa blev helt utestängda, övergivna och borträknade, medan andra hittade en plats och en funktion i samhällets marginaler. I den här vandringen pratar vi om utanförskap och utsatthet bland de människor som inte passade in i den landsbygd de levde i. Tips! Rekommenderas för er som läser om normer, minoriteter och utanförskap. Vandring utomhus. Rekommenderad årskurs: 6 - gymnasiet, Komvux. Tidåtgång: ca. 90 minuter. Tider att boka: tisdag-torsdag klockan , april-juni. Max 25 elever. Mötesplats: Torpsgården. Från stenålder till träpatroner Följ med på en vandring genom Medelpads historia med friluftsmuseets äldsta område som utgångspunkt. Lär dig om de första människorna här i området och lyssna till berättelserna om järnåldershövdingen i Högom, kristnandet under medeltiden, Bredsjö-Ante från 1600-talets finnbygder, ryssarnas härjningar i Sundsvall under 1700-talet och mycket mer. Tips! Vi rekommenderar särskilt denna vandring till er som läser om Medelpads historia. Vandring utomhus. Rekommenderad årskurs: 4 - gymnasiet, komvux, SFI (kan bokas på lätt svenska). Vi anpassar efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tidåtgång: ca 90 minuter. Tider att boka: Tisdag-torsdag klockan , april-juni. Max antal: 25 elever. Mötesplats: Vinfabriken.

5 Livet på landet Hur var det att vara barn och ung på landsbygden förr i tiden? Vi tittar in i den gamla gården från Torp och undersöker hur man bodde, vad man åt och hur man klädde sig och tvättade sig. Vandringen fortsätter sedan ut i skogen mot fäbodvallen och timmerkojan. Här berättar vi om livet på landet i Medelpad under och 1800-talet. Tips! Vi rekommenderar särskilt denna vandring till er som läser om Medelpads historia. Vandring utomhus. Rekommenderad årskurs: 4-gymnasiet, komvux. SFI (kan bokas på lätt svenska). Vi anpassar efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tidåtgång: ca 90 min. Tider att boka: Tisdag-torsdag kl , april-juni. Max antal: 25 elever. Mötesplats: Torpsgården Skitstång, dass och pisskolare ren skit ur historien I den här vandringen får vi lära känna talsmänniskorna inpå bara skinnet. Hur skitig var man egentligen och hur luktade det i husen förr i tiden? Vår syn på hygien har förändrats mycket genom historien. Vad som räknas som rent och prydligt, smutsigt och snuskigt styrs av samhällets normer och idéer. Kom med oss och lukta på historien! Vandring utomhus. Rekommenderad årskurs: 4 - gymnasiet, komvux. Vi anpassar efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tidåtgång: ca 90 minuter. Tider att boka: Tisdag-torsdag klockan , april- juni. Max antal. 25 elever. Mötesplats: Torpsgården.

6 SVARTVIKS INDUSTRIMINNEN Liv och arbete i ett sågverkssamhälle Upplev hur barn och vuxna arbetade, bodde och levde på ett av Sundsvalls alla sågverk i slutet av 1800-talet. Det var då som Sverige industrialiserades på allvar. Hur gick industrialiseringen till här i Sundsvall och vad innebar den för sågverksarbetare, bönder och herrgårdsfolk? Vilka följder fick det för samhället och människorna och hur påverkar det oss idag? Tillsammans reder vi ut historien när vi tittar på utställningen om Svartviks industrisamhälle och på området. Om säsongen tillåter kan vi också besöka Gillska stugan,en arbetarbostad från 1850-talet. Tips! Det här programmet är särskilt utformat för er som läser om industrialiseringen. Vandring utomhus/utställning inomhus. Rekommenderad årskurs: 4 gymnasiet, komvux, SFI (kan bokas på lätt svenska). Vi anpassar efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tidåtgång: ca 60 minuter. Tider att boka: Tisdag-torsdag klockan , april-juni. Max antal: 25 elever. Mötesplats: Café Svartvik, Svartviks industriminnen.

7 NOLBY HÖGAR En dag i järnåldern I Nolby har människor mötts under årtusenden och spåren efter tidigare generationer är tydliga. Gravhögar, husgrunder och en runsten berättar om hur människorna levde här för länge sedan. I det här skolprogramet reser vi långt tillbaka i tiden och lär oss om livet i Nolby under järnåldern. Hur bodde man, vad åt man, hur klädde man sig och vad trodde man på? Rekommenderad årskurs: 1 9. Vi anpassar efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tidåtgång: ca.2 tim. Tider att boka: V 19 måndag-fredag kl Årskurs: förskola (5 6 år). Vi anpassar efter ålder, behov och förmåga hos eleverna. Tidåtgång: ca 60 minuter. Tider att boka: Den 18 & 19 maj klockan , ,

8 Skolprogram, Sundsvalls museum Våren 2016

Skolprogram. Hösten Gudmundstjärn Svartviks industriminnen Norra Berget. Sundsvalls museum Friluftsmuseerna

Skolprogram. Hösten Gudmundstjärn Svartviks industriminnen Norra Berget. Sundsvalls museum Friluftsmuseerna Skolprogram Sundsvalls museum Friluftsmuseerna Hösten 2016 Gudmundstjärn Svartviks industriminnen Norra Berget SUNDSVALLS MUSEUM FRILUFTSMUSEERNA Programmen är gratis för skolor och bokas via Ulrika Stenbäck.

Läs mer

Livs levande historia

Livs levande historia Livs levande historia Skolprogram våren 2017 Sundsvalls museum Friluftsmuseerna BRA RUBRIK Skolprogram våren 2017 Gudmundstjärn Svartvikts industriminnen Norra Berget Innehåll Gudmundstjärn En gård i skogen

Läs mer

Skolprogram höst/vinter Sundsvalls museum - Friluftsmuseerna

Skolprogram höst/vinter Sundsvalls museum - Friluftsmuseerna Livs levande historia Skolprogram höst/vinter 2018 19 Sundsvalls museum - Friluftsmuseerna Innehåll Svartviks industriminnen Liv och arbete i ett sågverkssamhälle, från åk 4 sid 4 Norra Berget Skogsarbetarliv

Läs mer

Livs levande historia

Livs levande historia Livs levande historia Skolprogram höst/vinter 2017 Sundsvalls museum Friluftsmuseerna Innehåll Svartviks industriminnen Liv och arbete i ett sågverkssamhälle p sid 4 Norra Berget Skogsarbetarliv i Timmerkojan

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Skolprogram. Höst & vinter 2015. Sundsvalls museum

Skolprogram. Höst & vinter 2015. Sundsvalls museum Skolprogram Höst & vinter 2015 Sundsvalls museum SUNDSVALLS MUSEUM FRILUFTSMUSEERNA Programmen är gratis för skolor och bokas via Ulrika Stenbäck Lönnquist E-post: ulrika.lonnquist@sundsvall.se NORRA BERGET

Läs mer

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET

INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET INSTUDERINGSFRÅGOR TILL PROVET Svara så utförligt som möjligt på alla frågor. Skriv inte av exakt från boken utan försök formulera dina svar med egna ord. PowerPointen finns på bloggen. LYCKA TILL! /Therese

Läs mer

Världshandel och industrialisering

Världshandel och industrialisering Pedagogisk planering i historia: Världshandel och industrialisering I vår moderna värld finns många som är rika och många som är fattiga. Flera orsaker finns till detta, men många av dem ligger långt tillbaka

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Tema 3 Pythagoras - Årskurs 4

Tema 3 Pythagoras - Årskurs 4 Pythagoras för årskurs 4 Syfte Syftet med arbete är: - Att eleverna ska få se, höra och känna lukten av en autentisk fabriksmiljö från tidigt 1900-tal. - Att eleverna ska veta vilka funktioner som krävs

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet Mjölby Gymnasium >>>

Samhällsvetenskapsprogrammet Mjölby Gymnasium >>> SP Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetare med känsla för siffror Möjligheten att läsa affärsjuridik, redovisning och företagsekonomi var det som lockade mig till Kungshögaskolan i Mjölby. Numera är

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011

Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Kvalitetsredovisning Läsår 2010-2011 Arbetsplats: Annebo förskola avd. Ekebo Arbetslag: Sara Lindström, Lena Narvefors och Johanna Karlsson Annebos gemensamma pedagogiska utgångspunkt På vår förskola vill

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn

Förskolan är till för ditt barn Förskolan är till för ditt barn E N B RO S C H Y R O M F Ö R S KO L A N S L Ä RO P L A N Du är viktig Du är den som står ditt barn närmast. Därför är dina synpunkter be tydelsefulla i förskolan. Om du

Läs mer

Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola

Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Urban Integration HT12 Malmö högskola Cecilia Överström, Eva Norman, Jaana Jelacic, Karolina Rosén, Mattias Nilsson, Max Andersson. Hur startade projektet?

Läs mer

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10

Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Verksamhetsplan HT -09 och VT -10 Vi på Solen har under hösten märkt att det finns en nyfikenhet och lust i barngruppen på att titta närmare på detaljer, upptäcka skillnader, mäta och jämföra. Barnen har

Läs mer

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011

Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Nalle Puh`s verksamhetsplan VT 2010 HT 2011 Normer och värden: Vår pedagogiska miljö: Vi har hörnor, tillgängligt material, hörnorna är anpassade efter denna grupps intressen. Vi får in turtagning då varje

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Åk 9 Historia & Svenska Namn: UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Du ska skriva en debattartikel på 1-2 sidor (Times new roman 12). Den ska ta upp exempel på hur mänskliga rättigheter försvagas i dagsläget.

Läs mer

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN

PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN PEDAGOGISK PLAN FÖR FÖRSKOLEKLASS PÅ UTBYNÄSSKOLAN Att leka sig in i skolans värld LUCIA GEOMAG BYGGE MED KAPLASTAVAR Mål för förskoleklass Att skapa en trygg och tillåtande miljö där: barnet känner sig

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Skolprogram. Sundsvalls museum. Våren 2015

Skolprogram. Sundsvalls museum. Våren 2015 Skolprogram Sundsvalls museum Våren 2015 SUNDSVALLS MUSEUM FRILUFTSMUSEERNA Programmen är gratis för skolor och bokas via Ulrika Stenbäck Lönnquist E-post: ulrika.lonnquist@sundsvall.se NORRA BERGET Vad

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning

Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Edgar Allan Poe läsförståelse- och funderingsfrågor samt skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion

Läs mer

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan?

Föräldrabroschyr. Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Föräldrabroschyr Björkhagens skola - en skola med kunskap och hjärta. Vad ska barnen lära sig i skolan? Vad ska barnen lära sig i skolan? Tanken med den här broschyren är att ge Er föräldrar en bild av

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

BÅDE DU OCH ALFRED NOBEL HAR VARIT NYFIKNA TONÅRINGAR

BÅDE DU OCH ALFRED NOBEL HAR VARIT NYFIKNA TONÅRINGAR #industrinäger BÅDE DU OCH ALFRED NOBEL HAR VARIT NYFIKNA TONÅRINGAR www.iuc-sjuharad.se/industrinatten HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN I SJUHÄRAD 2016 INDUSTRINATTEN KOPPLAR IHOP INDUSTRIN MED UNGDOMAR SOM

Läs mer

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR

ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR ETT TUNGT MEDIEPAKET 2016 VIN & BAR VIN & BAR SÅ MYCKET MER ÄN BARA ETT MAGASIN FÖR DEM SOM ÄR INTRESSERADE AV VIN OCH DRYCK Umgänget med våra nära, kära och vänner är en viktig kanske den viktigaste delen

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Stenåldern GRUNDBOKEN sid. 14

Stenåldern GRUNDBOKEN sid. 14 Stenåldern GRUNDBOKEN sid. 14 De första människorna var renjägare 1. Vilka var de första människorna som kom till Norden? 2. Varför hade renjägarna ingen fast bostad? 3. Vilka vapen använde renjägarna

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning

Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Bilaga B Kartläggningsmaterial - Litteracitet Samtals- och dokumentationsunderlag avkodning, läsning, läsförståelse och skrivning Förberedelser och instruktioner Tid max: 70 min. Testledaren bör vara undervisande

Läs mer

Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: PIRLS 2011. Häfte. Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011

Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: PIRLS 2011. Häfte. Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011 m Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: i PIRLS 20 Häfte OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: Elev: RKlass: Skolverket 06 20 STOKHOLM IE, 20 h n nvisningar I det här häftet ska du läsa berättelser eller

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Roma, Hogrän och Vänge förskolor, Roma förskoleområde Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

SJUNG MED PETTSON & FINDUS SÅNGTEXTER

SJUNG MED PETTSON & FINDUS SÅNGTEXTER SJUN MED PETTSON & FINDUS SÅNTEXTER Snart kommer vi att möta era elever och sjunga sånger om Pettson och Findus. Det ser vi verkligen fram emot med spänning. För att konserten ska bli så bra som möjligt

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Ett undervisningsmaterial bestående av Film och lärarhandledning samt

Ett undervisningsmaterial bestående av Film och lärarhandledning samt Ett undervisningsmaterial bestående av Film och lärarhandledning samt måldokument ur nya läroplanen Lgr 11 Beskrivning och måldokument Ämne: SO Målgrupp: Från 6 år Låg-/mellanstadiet Lektionstyp: Lärarledd

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION

VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN FRITIDSGÅRDENS VISION Storåskolan fritidsgård Norra skolområdet 2015-10-12 VERKSAMHETSPLAN FÖR FRITIDSGÅRDEN ht 2015- vt 2016 FRITIDSGÅRDENS VISION FRITIDSGÅRDEN ÄR EN POSTIV MÖTESPLATS DÄR ALLA TRIVS Med glädje, vänskap och

Läs mer

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn

Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Fakta och förhållningssätt för professionella som möter utsatta barn Malmö den 21 mars 2011 Nicklas Kartengren, projektsamordnare Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Berättelser

Läs mer

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll

Klockarsgården - Välkommen att lära känna våra djur på nära håll LIVET PÅ VÅR GÅRD! Vi vill dela med oss av vår glädje som livet på gården har gett oss. Vi som bor här är Johanna och Micke och våra barn i åldrarna 2-15 år. Vi är även familjehem barn sedan en lång tid

Läs mer

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA

!!!!!! !!! DAVIDSSTJÄRNAN SYNAGOGAN I MALMÖ. Judendomen JERUSALEN LIGGER I PALESTINA DAVIDSSTJÄRNAN HTTP://WWW.MARTAGON.ORG/INDEX.PHP?CONTENT1=INDEX-RE&CONTENT2=MENUS/INDEX-RE-MENU&CONTENT3=MENUS/SUPERMENURE&CONTENT5=MENUS/TOPMENURE SYNAGOGAN I MALMÖ Judendomen Gud har enligt judendomen

Läs mer

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag

Argumenterande Berättande. Återberättande. Instruerande. Förklarande. Beskrivande. LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Ämne: Svenska åk 6 Läromedel: ZickZack Skrivrummet åk 6 Beräknad tidsåtgång: 160 minuter per vecka LGR 11, del 1 Skolans värdegrund och uppdrag Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade.

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 4-6. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 4-6. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 4-6 Elevhäfte UPPGIFT I HISTORIA ÅRSKURS 6 Framställningar av historien En statsminister, en statlig myndighet och en elev på högstadiet berättar om Sveriges historia Den svenska

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM

DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM DET HÄR ÄR RIKSFÖRENINGEN AUTISM Riksföreningen Autism arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd. Föreningens medlemmar

Läs mer

Tranbärets månadsbrev augusti 2016

Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Tranbärets månadsbrev augusti 2016 Välkomna tillbaka allihop efter en lång och härlig sommar. Under augusti har vi nog lyckats ha alla olika väder som vi kan komma på, men vad gör det när vi har så trevligt

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Björkbacken musik Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 1,6 D. Oftast 13 21,3 E. Alltid

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med,

var väl Connysson som sade det, att det kändes som vi till och med, Det här var ju inte alls vad vi kom överens om. Det här var ju inte alls vad vi kom överens om förra veckan, på vårt möte. Både jag och Connysson upplevde att vi var överens med dig, att vi brainstormade

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Res med Plan till Vietnam!

Res med Plan till Vietnam! Res med Plan till Vietnam! Ta chansen och följ med oss på ditt livs resa! Resperiod: 2-17 oktober 2015 1 Om resans innehåll I oktober har det blivit dags att återvända till Vietnam. Ta del av Plans arbete

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar!

Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Låt din berättelse bli en värdefull del av våra samlingar! Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Arkivet har till

Läs mer

NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord

NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord NORRBACKA FÖRSKOLOR Jord Läsåret 2011-2012 Skutan Norrbacka förskolor består av förskolorna Skutan, Norrbacka och Lyan, som har ett nära samarbete kring förskolepedagogik för barnen i området. Två dagbarnvårdare

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Om chefen är den sista som får veta. Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop?

Om chefen är den sista som får veta. Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop? Om chefen är den sista som får veta Varför är det enklare att berätta att man brutit benet än att man brutit ihop? Innehåll Inledning...3 Arbetsgivarnas perspektiv...4 Medarbetarnas perspektiv...6 Sammanfattning

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

My Language a g Biography

My Language a g Biography Min i n språkbiografip r å k b i o g r a f i My Language a g Biography Europeisk språkportfolio: bemyndigad version Nr. 60.2004 European Language Portfolio: accredited model No. 60.2004 Innehåll / Contents

Läs mer

Gemensam problemlösning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-03-12

Gemensam problemlösning. Per Berggren och Maria Lindroth 2013-03-12 Gemensam problemlösning 2013-03-12 Strategispel Hur ska du spela för att vinna dessa strategispel? Nim Tactical Att arbeta som en matematiker Först vill matematiker ha ett intressant problem. Matematiker

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö

LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL. Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE PROVKAPITEL Katarina Neiman Hedensjö Hej! Cirkus Ungefär och Cirkus Exakt Det är första veckan på sommarlovet och Julia ska gå i cirkusskola. Julia älskar allt som har med cirkus att göra.

Läs mer

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo

FÖRSKOLEKLASS VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011. 19.00 ca 21.00. BengtÅke Gindemo VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTET ANGÅENDE FÖRSKOLEKLASS 13 APRIL 2011 19.00 ca 21.00 BengtÅke Gindemo Innehållet för kvällen: -Presentation av personal som är här i kväll -Info från rektor om förskoleklass

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Månadsbrev april-14.

Månadsbrev april-14. Månadsbrev april-14. I april började vi vår utflyktsturné. Den 1:a april var vi till Bellevue, det har ni fått berättat om i ett särskilt mail. Vi hade en härlig dag där, och allt fungerade utan problem.

Läs mer

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej!

Kärnan. Halmstad 29 augusti 2014. Hej! Kärnan Halmstad 29 augusti 2014 Hej! Här kommer information ifrån oss på Kärnan (F-2). Varannan vecka berättar vi lite om hur vi har det på skolan, vad vi har arbetat med och vad som händer de kommande

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer