Svensk producent av djurfoder sedan 1928

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk producent av djurfoder sedan 1928"

Transkript

1 Svensk producent av djurfoder sedan 1928

2 Fodertradition genom fem generationer... Fodertillverkning har pågått i familjeföretaget Halla Foder AB sedan Strax utanför Skara, i närheten av den fågelrika Hornborgasjön drev Johan Jern redan tidigare en väderkvarn kallad yraväderskvarna. Johan lät ofta kvarnen arbeta i kraftig blåst, när andra kvarnägare ansåg väderleken allför riskfylld för att ha igång sina väderkvarnar. Därav kommer det sig att familjen Jern har en väderkvarn i sin nuvarande logotyp, för att hedra minnet av sin tidigare släkting. Företaget startade sin hundfodertillverkning 1992 och har under årens lopp utvecklats till en producent av ett ansenligt antal fodervarianter. Tillverkningen är idag uppdelad på två huvudsakliga verksamhetsdelar. Torrfodret legotillverkas i en av Sveriges modernaste fabriker för tillverkning av hund och kattfoder, medan tillverkningen av färskfoder sker i våra egna produktionslokaler utanför Skara. Företag med ständig utveckling Idag tillverkas vårt hundfoder med den allra senaste processtekniken, dvs fodret processas under kontrollerad temperatur (lågtemperatur). Detta bibehåller råvarornas vitaminer och ger fodren, tillsammans med de i recepten väl utvalda svenska och svenskkontrollerade lättsmälta råvarorna, en mycket hög tillgänglighet av näring (hög smältbarhet) och hög kvalité på våra produkter. I de följande sidorna av denna broschyr berättar vi mer i detalj om vår foderverksamhet.

3 På bilden ses bland andra, tredje generationen bröderna Jern i början av 1930-talet. Lastbilen är av märket Volvo. Redan i början av förra seklet hade familjen Jern kvarnverksamhet. Annons i Skara Tidning (7 november, 1900). Yraväderskvarna föregångare till modernare vattenkraft som kom i bruk i slutet av 1800-talet. Visste du att... Vindens enkla drivkraft har länge utnyttjats av människan. Redan för 3000 år sedan lär det ha funnits väderkvarnar i Kina och Japan och under 1300-talets Europa utvecklades väderkvarnarna och blev allt större. Som mest hade Europas väderkvarnar tillsammans en effekt på MW, vilket var en nivå som vindkraften inte uppnådde igen förrän (källa:

4 Våra bästa vänner... Precis som med oss människor kan hundens levnad delas upp i olika stadier, med olika fysiologiska och mentala kännetecken. Generellt mognar små hundraser fortare och har längre livslängd jämfört med större hundraser. Naturligtvis förekommer individuella skillnader. Låt oss i generella ordalag gå igenom hundens livscykel. Valpstadiet Beroende av ras pågår valpstadiet från födseln till 6-18 månaders ålder. Normalt stannar valpen hos sin moder och kullsyskon fram till minst 8 veckors ålder. Hela valpstadiet utmärks av lekfullhet, nyfikenhet och träning för valpen att överkomma sin rädsla. Under denna tid är det viktigt med social träning tillsammans med andra hundar men framför allt också bland människor. Ungdomsstadiet När ägaren börjar slappna av, för att valpen upphör med sina hyss och lämnar valpstadiet, inträder ungdomsstadiet. Detta kan många gånger vara en än större prövning för ägaren. Perioden börjar någon gång mellan 6 till 18 månaders ålder och upphör Rekommendation... Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning. Du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare. Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag. (Jordbruksverket)

5 mellan 1 till 3 års ålder. Den unga hunden brukar ofta utmana sin ägare genom att testa gränser och uppträda som om den aldrig hört ett kommando. Fysiologiskt inträder också könsmognad och intresse för det andra könet väcks. Vuxenstadiet En hund betraktas som vuxen från 1 till 3 års ålder och pågår fram till mellan 6 till 10 års ålder. Det är under denna period som hundens personlighet slutligen sätter sig, efter den turbulenta ungdomstiden. Hunden testar nu inte gränser i samma utsträckning och finner trygghet i sina Tips vid utfodring... Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att hunden får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. Om du har din hund inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. En hund i rastgård måste få vatten minst två gånger per dygn. (Jordbruksverket) rutiner. Ungdomens överaktivitet normaliseras men hunden kräver ändå regelbunden daglig motion och stimulans. Seniorstadiet Beroende av hundens ras inträder seniorstadiet för hunden mellan 7 och 10 år. Hunden uppvisar då ett större lugn och större raser kan uppvisa tecken på ledverk, vilket gör dem mindre toleranta för motion i stor mängd. En äldre hund är ofta avspänd och visar ett gott lynne, men kan om den har ont även uppvisa grinighet. Beroende på ras lever hunden i genomsnitt 10 till 15 år. Visste du att... Du får inte skilja hundvalpar från modern annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad och över huvud taget inte förrän de är åtta veckor. Valparna får heller inte lämna uppfödaren innan de är åtta veckor om det inte finns särskilda skäl. En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder. Det är inte lämpligt att hundvalpar under sex månader sitter i karantän. (Jordbruksverket)

6 En rejäl portion sunt förnuft Hur vet man att hunden får ett foder som täcker dess näringsbehov? Låt oss beskriva hur vi på Halla Foder säkerställer vår foderkvalitet. Extrudenring En ko är med sina fyra magar en levande foderfabrik och bryter själv ner såväl cellulosa som fibrer. Du, jag och exempelvis grisen har omkring 7 meter tunntarm som bryter ner och omvandlar kolhydrater till omsättningsbar energi. Hunden, som i grunden tillhör asätande djur, har endast en kort tunntarm och behöver hjälp med att bryta ner kolhydrater. Det är här extrudering kommer in. Genom denna tillverkningsprocess av foder bearbetas råvaran först till ett mjöl. Sedan pressas mjölet under högt tryck, temperatur över +100 C, ånga och friktionstryck genom en cylinder. Slutligen pressas materialet genom en dysa och trycket ökas ytterligare för att sedan snabbt falla till atmosfäriskt tryck när materialet lämnar maskinen. Resultatet blir en snabb ångavgång och materialet expanderar eller poppar ungefär som popcorn, vilket ger lägre volymvikt. Visste du att... Fructo-oligosakkarider (FOS) återställer tarmhälsan och skapar ett skyddande skikt i mag- och tarmkanalen samt stimulerar de goda bakterierna i tjocktarmen. Våra foder är naturligtvis utformade för att stimulera en normal matsmältning. Naturligtvis innehåller våra foder inga tillsatta konserveringsmedel.

7 Extrudering har även fördelen att smaken blir bättre. Processen är även hygiensk, då alla bakterier dör i processen. Hunden kan, med hjälp av att råvaran genomgått denna extrudering, tillgodogöra sig bland annat kolhydrater, som annars skulle passera rätt igenom hunden. Ett mått på förmågan att tillgodogöra sig fodret kallas för smältbarhet. Allmänt sett har animaliska råvaror högre smältbarhet än vegetabiliska. Kvalitet och kontroll I Sverige har vi stränga regler och höga krav på foderproducenter. Vi får inte tillföra djur antibiotika och hormoner i tillväxtfrämjande syfte och råvaror från kadaver får ej ingå i foder. Vidare genomförs strikta kontroller avseende salmonella samt noggranna veterinärbesiktingar i samband med med slakt för att säkerställa vilka delar som får användas samt att kontrollera att djuret är friskt. I grund och botten är detta regelverk sunt, då svenskproducerat foder håller en hög kvalitet. Perfekt för pälsen! Samtliga premium och super premium produkter från Halla Foder innehåller balanserade nivåer av Omega -3 och -6 fettsyror (linolsyra från bland annat kycklingfett och fiskolja) dessa är nödvändiga för att bibehålla en frisk hud och päls. Tillskott av norska djuphavsalger stimulerar och optimerar vitamin- och mineralbehovet för din hund. Sammantaget ger våra foder de bästa förutsättningarna för att din hund skall bibehålla en frisk och vital päls. Foder med kvalitet Halla Foder har lång erfarenhet med arbetande hundar. Vi levererar foder till tjänstehundar och jakthundar med stor framgång! Våra skräddarsydda foder är framtagna för att passa de flesta hundraser. Även de riktigt hårt arbetande hundarna som behöver ett riktigt energi- och näringsrikt kvalitetsfoder.

8 Våra foder passar för alla hundar Alla hundar har olika näringsbehov baserat på ras, ålder och aktivitet. Naturligtvis har vi på Halla Foder tagit hänsyn till detta i utformningen av våra olika fodervarianter. Vi tillhandahåller i skrivande stund 7 olika torrfoder, vilka är framtagna för att passa de flesta hundar. Samtliga torrfoder är helfoder och täcker hundens dagliga näringsbehov. Vi har också flera sorter av färskfoder, som även de är helfoder eller kan användas som komplement till torrfoder. Under året 2013 lanserades färskfoderburgaren. Denna nya produkt levereras i en förpackning om 6 stycken frysta färskfoderburgare. Varje burgare kan i fryst tillstånd enkelt kan brytas på mitten, vilket underlättar portioneringen. Vårt utbud förändras ständigt och foldern i din hand innehåller inte en komplett förteckning. Vi hänvisar till våra produktblad med ingående information om respektive foder som du finner på vår hemsida för enkel nedladdning. Svenskkontrollerade råvaror Samtliga foder från Halla Foder produceras i hjärtat av Västergötland och innehåller enbart svenska och svenskkontrollerade råvaror. Korta och säkra leveranstider från tillverkningen till dig som kund gör att du alltid får en färsk nyproducerad vara. Har ni frågor är ni alltid varmt välkomna att kontakta vår konsumentkontakt på telefon

9

10 [referens] Kennel Perro Caracteristico Perro Caracteristico är en liten kennel som föder upp Cimarron Uruguayo, som är en vallhund från Uruguay. Cimarronerna är en väl balanserad hund, lätt att arbeta med inom tex vallning och agility. Sedan starten 2007 när jag introducerade Cimarronerna till Europa har jag fött upp flertalet utmärkt testade hundar inom vallning samt utställnings champions från mer än 10 olika länder. Även många viktiga Vinnar titlar från flertalet länder. Det som jag är mest stolt över är att under åren 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 samt 2013 innehar mina hundar World Winner titeln samt även några av dessa år Junior World Winner. Både mina egenuppfödda och importerade hundar innehar flertalet BIG & BIS placeringar. För mig är valet av foder som jag använder till både valpar jag föder upp och vuxna hundar mycket viktigt. Cimarronerna är en mycket aktiv ras, och dom måste ha rätt hull för att klara den hårda träning. Därför har jag valt Halla Foder, då det innehåller alla de olika egenskaperna som jag finner viktiga för mina hundar. Mina vuxna hundar äter Halla Foder Medium & Standard, samt lite komplement med Halla Färskfoder. De håller sitt hull perfekt, är bra i magarna och fina i pälsen med en skinande glans. Men av allt detta jag kräver är för mig det viktigaste, att dom älskar sin mat. Jag rekommenderar varmt Halla Foder till de som vill ge sina hundar det bästa och ställer samma höga krav på foder som jag gör. Jessica Snäcka Kennel Perro Caracteristico

11 [referens] Kennel Danga s Vi har under årens lopp fött upp flertalet tjänstehundar till hemvärnet, flygvapnet, väktare och polis. Ca 35 champions varav ett flertal med både Nordisk och Internationell status. Flertalet Nations- & Världsvinnare, sen inte att glömma alla fantastiska familjehundar. Vi vet hur viktigt det är med en bra start i livet och därför utfodrar vi våra valpar på Halla Foder färskmat kött som första mål och därefter övergår vi succesivt till Halla Foder Valp torrfoder. Våra valpar äter med glädje, är bra i magen och lagom i hullet. Tiken håller sig i mycket bra skick och återhämtar sig snabbt efter en valpkull. Våra vuxna hundar utfodras med Halla Foder Kyckling/Ris som bas och detta toppas med Halla Foder färskmat kyckling. Kennel Danga s startade sin bana i hundvärlden 1986 med schäfer. 10 år senare kom Västgötaspetsen till kenneln. Båda raserna i botten en vallhund och på många sätt väldigt lika varandra i sin mentalitet. Båda raserna är hundar som behöver aktivitet, både fysiskt och mentalt. För att orka vara aktiv på ett bra sätt samt kunna ligga på topp och prestera sitt yttersta dag efter dag kräver ett foder av toppkvalitet. Halla Foder har alla de egenskaper som vi finner behövliga för våra hundars bästa. Våra hundar älskar sin mat, är i superkondition, är bra i magen, har en kanonfin päls och är alltid på ett jättebra humör. Vi kan varmt rekommendera Halla Foder till alla som vill sina hundars bästa och ställer samma höga krav på foder som vi gör. Ingela Johannesson Kennel Danga s

12 [referens] Kennel Lei-Anns Ann och Leif Carlsson har ett genuint intresse för hundar vilket sträcker sig ända tillbaka till deras barndom. Idag äger och driver Ann kenneln med goda råd och hjälp från Leifs sida. Kenneln föder upp belgiska vallhundar / Malinois med målsättningen att erbjuda fungerande arbetshundar, vilka skall fungera i såväl tjänst som tävling samt att vara familjehundar. Leifs mångåriga yrkeserfarenhet som utbildningsledare inom hundförarpolisen i kombination med erfarenheterna inom uppfödning har inneburit att han har prövat och utvärderat en mängd fodervarianter. Idag använder och rekommenderar han Halla Medium torrfoder, vilket passar kennelns hundar redan från valpstadiet och ända upp i vuxen ålder, med utmärkt resultat. Ann och Leif tycker [referens] Stefan Hellström också det är en stor fördel att Halla Foder har inhemsk produktion, vilket ger korta ledtider och säkerställer att fodret alltid är färskt. Leif Carlsson Jag jobbar som anestesisjuksköterska på ambulanshelikoptern på Gotland och har jakt och hundar som fritidsintresse och är certifierad steg-4 instruktör via Svenska Jägareförbundet och Barbro Börjesson-gruppen samt utbildad instruktör via Hundskolan Vision. Har en verksamhet med hundkurser i egen regi och är ordförande i Vorstehklubben på Gotland och har jagat med hundar sedan barnsben. Har haft egna hundar i 25 år och alla har varit av jakthundsraser. Har för tillfället en Kleiner Münsterländer som heter Quorum s Izak som jag jagar allt med samt en Strävhårig Vorsteh (på bilden) som heter Glesbygdens Amiral. Izak har ett förstapris i elitklass på jaktprov och han även bl a ett andrapris på fullbruksprov. Han används i praktisk jakt och på eftersök och han är även utställningschampion. Amiral är en unghund som går i skolan. Han har redan förstapris i unghundsklass på jaktprov och very good på utställning. Jag har använt Hallafoder i säkert tio år och mina hundar har alltid varit välmående, starka, uthålliga och med bra päls. För mig är det viktigt med hög och jämn kvalitet på fodret till mina hundar som under jaktsäsong arbetar hårt, ofta flera dagar i sträck på fält, fjäll och/eller i skog. Stefan Hellström Foto: Sabine Tofften

13 Halla Aktiv art (15 kg) Torkat kyckling-, nöt- och fläskkött, vete, majs, animaliskt och vegetabiliskt fett, nordsjöfisk, ris, betfiber, äggulepulver, havsalger, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Standard art (15 kg) Torkat kyckling, nöt- och fläskkött, vete, korn, majs, animaliskt och vegetabiliskt fett, ris, nordsjöfisk, betfiber, äggulepulver, havsalger, bryggerijäst, FOS, glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen.

14 Halla Medium art (15 kg), 8413 (3,25 kg) Torkat kycklingkött, nöt- och fläskgrevmjöl, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, majs, linfrömjöl, ris, vetegroddar, betfiber, äggpulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Valp art (15 kg), 8412 (3,25 kg) Torkat kycklingkött, nöt- och fläskgrevemjöl, majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, ris, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), mineraler, vitaminer och spårämnen.

15 Halla Junior art (15 kg) Torkat kycklingkött (min 25 %), ris (min 20 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructooligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Kyckling & Ris art (15 kg), 8472 (3,25 kg) Torkat kycklingkött (min 25 %), ris (min 20 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructooligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen.

16 Halla Lamm & Ris art (15 kg), 8471 (3,25 kg) Ris (min 28 %), torkat lammkött (min 15 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, betfiber, linfrömjöl, äggulepulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Färskfoderburgare Ett svenskt helfoder för hund, art (6-pack) Färsk råvara från fisk. Svenska råvaror från nöt och kyckling. Vatten, svensk vom, värmebehandlad ceralieblandning, svensk råvara från gris, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsglutenmjöl, vetekli, sojaolja, animaliskt fett, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen.

17 Halla Färskfoder Bruks Ett svenskt helfoder för hund art (1 kg) 8003 (0,5 kg) Färsk råvara från fisk. Svenska råvaror från nöt och kyckling. Vatten, svensk vom, värmebehandlad ceralieblandning, svensk råvara från gris, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsglutenmjöl, vetekli, sojaolja, animaliskt fett, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen. Halla Färskfoder Kyckling Ett svenskt helfoder för hund art Svensk råvara från kyckling. Råvara från fisk. Svensk råvara från nöt. Vatten, svensk vom, värmebehandlad cerialieblandning. Svensk råvara från gris. Värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsgluten mjöl, animaliskt fett, vetekli, sojaolja, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen. Halla Färskfoder Kött Ett svenskt helfoder för hund art Svenska råvaror från nöt och gris. Råvara från fisk. Svensk råvara från kyckling, vatten, svensk vom, värmebehandlad cerialieblandning, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsgluten mjöl, animaliskt fett, vetekli, sojaolja, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen.

18 Våra nya svenska färskfoder ett helfoder för alla hundar Våra nya spannmålsfria färskfoder består av köttråvara från utvalda svenska bönders gårdar runt om i Västergötland. Våra färskfoder består av få råvaror, något som är en fördel särskilt för hundar som är känsliga och där det ofta är en fördel att veta exakt vilka råvaror som finns i fodret. Även den hundägare som vill veta exakt vad hunden får i sig via fodret har stor nytta av att vi i detalj redovisar vad fodret innehåller. På så sätt kan ni välja det foder som passar hunden bäst. Färskfoder består av råa animaliska råvaror som mals till en lagom konsistens och sen blandas med övriga råvaror som ska ingå i fodret. Direkt efter detta fryses produkten ner i lagom stora korvar och transporteras ut direkt till er eller till våra leverantörer. Alla våra färskfoder är spannmålsfria, vilket betyder att de inte innehåller våra traditionella spannmål såsom havre, vete, korn eller råg. Vi på Hallafoder analyserar regelbundet våra råvaror och färdiga produkter för att ni ska få den bästa produkten till era hundar. Alla våra färskfoder är så kallade helfoder för alla hundar, vilket betyder att det finns tillräckligt med energi och näring i fodret oavsett om man är en valp, vuxen, äldre, hårt arbetande eller sällskapshund. En fördel med att göra ett helfoder för alla stadier är att man kan ge fodret som första prova-påfoder vid avvänjning och sen fortsätta med fodret hela livet. Man kan antingen ge våra färskfoder som enda foder, eller ge dem som topping på ett annat helfoder (oftast torrfoder). Eftersom både färskfodret och torrfodret är korrekt sammansatta var för sig kan man blanda dessa i vilka proportioner man önskar.

19 Halla Färskfoder NÖTVOM art (0,5 kg) Halla Färskfoder Nötvom är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 99% svensk köttråvara (nötvom) samt fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder KYCKLING EXKLUSIV art (0,5 kg) Halla Färskfoder Kyckling Exklusiv är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 90% svensk köttråvara (kyckling, ägg) samt ris, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder KÖTT & POTATIS art (0,5 kg) Halla Färskfoder Kött & Potatis är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 99% svensk köttråvara (nöt, gris) samt potatis, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder LAMM EXKLUSIV art (0,5 kg) Halla Färskfoder Lamm Exklusiv är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 89% svensk köttråvara (lamm, nöt, ägg) samt ris, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Tillgång på ovanstående färskfoder kan variera efter säsong. För att få en mer detaljerad beskrivning, sammansättning och doseringstabell av vårt nya färskfoder, se vår hemsida

20 april, Halla Foder AB Art nr: 8500

Vi vet vad vi gör! Producent av djurfoder sedan 1928

Vi vet vad vi gör! Producent av djurfoder sedan 1928 Vi vet vad vi gör! Producent av djurfoder sedan 1928 Ett foder för alla hundar! Vi lever upp till höga svenska kvalitetskrav på ingående råvaror, optimerad sammansättning, högteknologisk tillverkningsprocess

Läs mer

Svensk producent av djurfoder sedan 1928

Svensk producent av djurfoder sedan 1928 Svensk producent av djurfoder sedan 1928 Fodertradition genom fem generationer... Fodertillverkning har pågått i familjeföretaget Halla Foder AB sedan 1928. Strax utanför Skara, i närheten av den fågelrika

Läs mer

En lydig hund, det är ditt ansvar. En välmående och sund hund med bra immunförsvar och bra tillväxt, det bidrar Canami till.

En lydig hund, det är ditt ansvar. En välmående och sund hund med bra immunförsvar och bra tillväxt, det bidrar Canami till. BÄTT maxi mini 7kg för små raser 10kg 7kg RE! BÄT TRE! för stora raser LIGHT 10kg Din hunds bästa följeslagare genom livet Ett svensktillverkat foderalternativ när du söker det bästa Canami är ett nytt

Läs mer

Åke Hedhammar är veterinär. Experter tonar ner risker med rått foder JAKTHUNDEN

Åke Hedhammar är veterinär. Experter tonar ner risker med rått foder JAKTHUNDEN Experter tonar ner risker med rått foder I Svensk Jakt nr 5 presenterades unik forskning på området rå hundmat. Professor Åke Hedhammar och hundmatsdoktorn Marie Sallander försöker nyansera bilden av hur

Läs mer

www.vomoghundemat.se

www.vomoghundemat.se www.vomoghundemat.se Vom og Hundemat är ett norskproducerat färskfoder för hund. Fodret är sammansatt av enbart norska råvaror och består i huvudsak av animaliska produkter. Råvaror som används i tillverkningen

Läs mer

LIGHT - THE FAMILY DOG THE FAMILY CAT

LIGHT - THE FAMILY DOG THE FAMILY CAT DANSK PRODUCERET PREMIUMFODER TIL DIN HUND OG KAT ARCTIC - THE ACTIVE DOG PERFORMANCE - THE ACTIVE DOG ADULT - THE FAMILY DOG PUPPY - THE GROWING DOG LIGHT - THE FAMILY DOG THE FAMILY CAT Scandinavian

Läs mer

Sveriges alternativa kocklandslag vann igen! Recept: 100% svenska råvaror

Sveriges alternativa kocklandslag vann igen! Recept: 100% svenska råvaror Sveriges alternativa kocklandslag vann igen! Recept: 100% svenska råvaror P E T F O O D Hemligheten bakom smaken Vi har ersatt allt köttmjöl med färskt, svenskt kött! Vi gör vad ingen annan lyckats med.

Läs mer

Varför ska man använda färskfoder istället för torrfoder?

Varför ska man använda färskfoder istället för torrfoder? Vi använder oss uteslutande av noga utvalda svenska animaliska produkter (Bortsett från norsk odlad Lax). Och varför är det så viktigt kan man ju fråga sig? Det är nämligen så att Sverige har dom hårdaste

Läs mer

Årets stora nyhet: Gourmé, en foderserie utan kolhydrater. Samt Mix som är ett foder med 3 proteinkällor och grönsaker.

Årets stora nyhet: Gourmé, en foderserie utan kolhydrater. Samt Mix som är ett foder med 3 proteinkällor och grönsaker. Årets stora nyhet: Gourmé, en foderserie utan kolhydrater. Samt Mix som är ett foder med 3 proteinkällor och grönsaker Katalog 2017/2018 Bravodjurfoder.se Jag började tillverka min egen hundmat 1980 för

Läs mer

SUPER- PREMIUM. Kattfoder

SUPER- PREMIUM. Kattfoder SUPER- PREMIUM Kattfoder 1 Purenatural. Helfoder som katterna uppskattar. Katten är djurvärldens finsmakare och en köttätare av naturen. Den följer sina instinkter i allt även i valet av föda. Med hjälp

Läs mer

Omega 3 & 6 Essentiella Fett Syror ger din valp en glänsande päls, klara ögon och en bra hudbalans.

Omega 3 & 6 Essentiella Fett Syror ger din valp en glänsande päls, klara ögon och en bra hudbalans. Det nya och förbättrade Chicopee Puppy fodret är ett komplett och balanserat foder för din växande valp. Den näring som din valp får under de första månaderna är mycket viktig för dess långsiktiga hälsa

Läs mer

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG Energipasta SPORT X Vätskebalans Aptus PROSPORT DOG Produktbeskrivning Aptus Pro Sport är en koncentrerad energipasta anpassad för tillfällen när hunden arbetar

Läs mer

www.vomoghundemat.se

www.vomoghundemat.se www.vomoghundemat.se Vom og Hundemat är ett norskproducerat färskfoder för hund. Fodret är sammansatt av enbart norska råvaror och består i huvudsak av animaliska produkter. Råvaror som används i tillverkningen

Läs mer

Sveriges alternativa kocklandslag vann igen! Recept: 100% svenska råvaror

Sveriges alternativa kocklandslag vann igen! Recept: 100% svenska råvaror Sveriges alternativa kocklandslag vann igen! Recept: 100% svenska råvaror P E T F O O D Hemligheten bakom den fantastiska smaken Vi använder bara färskt svenskt kött och svenska livsmedelsgodkända råvaror

Läs mer

NYHET. Norges mest köpta hundfoder lanseras nu i Sverige. Bäst i test 4 gånger! www.labb.se

NYHET. Norges mest köpta hundfoder lanseras nu i Sverige. Bäst i test 4 gånger! www.labb.se Labb brosjyre lansering_agripet 19.10.11 16.19 Side 2 NYHET Norges mest köpta hundfoder lanseras nu i Sverige TV2-2000 TV2 hjelper deg TV2-2004 TV2 hjelper deg NRK-2007 Forbrukerinspektørene VG-2009 Test

Läs mer

SUPER FUNCTIONAL DOG FOOD

SUPER FUNCTIONAL DOG FOOD VETE - ELLER SPANNMÅLSFRITT NATURLIGA RÅVAROR INGA ONÖDIGA TILLSATSER HÖGKVALITATIVT INNEHÅLLER UPP TILL 84% SUPER FUNCTIONAL DOG FOOD WWW.BOZITA.SE VETEFRITT SPANNMÅLS- FRITT HÖGKVALITATIVT NATURLIGA

Läs mer

Betfor en riktig klassiker!

Betfor en riktig klassiker! Frågor & Svar Betfor en riktig klassiker! Ju mer du vet om utfodring, desto större möjligheter har du att ta hand om din häst på ett bra sätt. Men det är inte alldeles enkelt, för det finns mycket att

Läs mer

Betfor en riktig klassiker!

Betfor en riktig klassiker! Frågor & Svar Betfor en riktig klassiker! Ju mer du vet om utfodring, desto större möjligheter har du att ta hand om din häst på ett bra sätt. Men det är inte alldeles enkelt, för det finns mycket att

Läs mer

100% rent, naturligt helfoder

100% rent, naturligt helfoder 100% rent, naturligt helfoder Tillverkat i Nya Zealand av färska Nya Zealändska råvaror. www.gibbon.se K9 Natural - Nästa generation hundfoder. DNA-tester visar att hunden har till 99.8% samma DNA som

Läs mer

mush b.a.r.f. vaisto

mush b.a.r.f. vaisto mush b.a.r.f. vaisto innehåll MUSH-STORYN... 3 MUSH-TIDSLINJE... 4 VÅRA PRODUKTLÖFTEN...6 UTFODRA MED VÅRA MUSH B.A.R.F. VAISTO -PRODUKTER... 8 PRODUKTER...14 I begynnelsen åt hundar kött, ben, organ,

Läs mer

SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH.

SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH. SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS NO VETE- WHEAT OCH SOJAFRITT NO SOY SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH. 1 HÄLSOSAM MAT, FRISKA HUSDJUR Nutra-Nuggets husdjursfoder ger förstklassig näring för din hunds

Läs mer

Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror

Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror -nagot du bade ger och far En mage i balans är en förutsättning för att din hund ska trivas och må bra och den bästa grunden för en glad mage

Läs mer

FODER FÖR HÖGSTA VÄXELN FODER FÖR HÖGSTA VÄXELN

FODER FÖR HÖGSTA VÄXELN FODER FÖR HÖGSTA VÄXELN FODER FÖR HÖGSTA VÄXELN FODER FÖR HÖGSTA VÄXELN PREMIUM DJURFODER är vårt sortiment av premiumfoder för uppfödare som satsar på högsta kvalitet. Fodrets professionellt framtagna nutritionsparametrar och

Läs mer

RENAL NJURSJUKDOMAR INDIKATIONER. kronisk njursjukdom (CKD) KONTRAINDIKATIONER

RENAL NJURSJUKDOMAR INDIKATIONER. kronisk njursjukdom (CKD) KONTRAINDIKATIONER RF 14 2 kg, 7 kg och 14 kg Verklig storlek gram cups gram cups gramt cups 2kg 53 5/8 46 4/8 40 4/8 4kg 89 1 78 7/8 67 6/8 6kg 120 1 3/8 106 1 1/8 91 1 8kg 149 1 5/8 131 1 3/8 113 1 2/8 10kg 176 1 7/8 155

Läs mer

vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se

vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se Kvarnbyfoders mineralfodersortiment till häst är baserat på de senaste forskningsrönen. Ett bra mineralfoder kan vara avgörande för hästens välbefinnande och prestation.

Läs mer

Canine. Puppy. Puppy. Puppy. Healthy Development Mini Chicken. Chicken. Chicken. 1 kg. 3 kg. 7,5 kg. Kr. Kr. Kr.

Canine. Puppy. Puppy. Puppy. Healthy Development Mini Chicken. Chicken. Chicken. 1 kg. 3 kg. 7,5 kg. Kr. Kr. Kr. Canine Oktober 2014 SE - 236030 Till valpar som föredrar mindre foderbitar. Stärker immunförsvaret, främjar en sund tillväxt och är lättsmält. 5220DA 1 kg Till valpar som föredrar mindre foderbitar. Stärker

Läs mer

Utfodring Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2005-02-11

Utfodring Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2005-02-11 Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2005-02-11 Introduktion Vad ska hunden äta? Detta är ett omdiskuterat ämne och marknaden erbjuder oss ett stort antal olika foder. Vilket är det

Läs mer

HÄST MINERALER. vitafor HÄSTMINERALER. www.kvarnbyfoder.se

HÄST MINERALER. vitafor HÄSTMINERALER. www.kvarnbyfoder.se HÄST vitafor MINERALER HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se Vitafor Hästmineraler är baserat på de senaste forskningsrönen. Ett bra mineralfoder kan vara avgörande för hästens välbefinnande och prestation.

Läs mer

EDEL Nöt Framgång föder framgång

EDEL Nöt Framgång föder framgång EDEL Nöt Framgång föder framgång EDEL Nöt EDEL Nöt är ett komplett högkvalitativt fodersortiment för både mjölkproducenter och uppfödare av köttrasdjur. Sedan 2010 har vi KRAV-godkända foder i vårt sortiment.

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

förstå din hunds maghälsa

förstå din hunds maghälsa förstå din hunds maghälsa Det är inte ovanligt Mag-tarmsjukdomar (vanligtvis associerade med t.ex. kräkningar och/eller diarré) är några av de mest förekommande anledningarna till att man tar hundar till

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

APTOBALANCE NUTRISAL. Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN. Bromsar lös mage. Vätskeersättning

APTOBALANCE NUTRISAL. Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN. Bromsar lös mage. Vätskeersättning APTOBALANCE Stabiliserar tarmfloran ATTAPECTIN Bromsar lös mage NUTRISAL Vätskeersättning MAge & tarm Vid förebyggande av mag- och tarmstörningar är det viktigt att komma ihåg att djuren inte har samma

Läs mer

En spannmålsfri formula

En spannmålsfri formula R En spannmålsfri formula Åratal av domesticering har utvecklat våra husdjur från vilda rovdjur till våra bästa vänner. Trots det visar den moderna vetenskapen att dagens hundar och katter delar DNA med

Läs mer

Vägen till lönsam lammproduktion

Vägen till lönsam lammproduktion Vägen till lönsam lammproduktion Trygghet och kvalitet Svenska Foder omsätter ca. 1 800 miljoner kronor och är den största privata leverantören av foder och växtodlingsprodukter till svenskt lantbruk.

Läs mer

Näringslära Meri Hakkarainen

Näringslära Meri Hakkarainen Näringslära Meri Hakkarainen Lupus Foder AB Djurskyddsföreningen Enköping 5 sept 2015 Grundläggande näringslära för katt och kattens matbeteende Innehållsförteckningar vad står det på påsen egentligen?

Läs mer

REKOMMENDERAT DAGLIGT INTAG & UTFODRINGANVISNING

REKOMMENDERAT DAGLIGT INTAG & UTFODRINGANVISNING INDIKATIONER: bidrar till att bevara rörligheten hjälper till att understödja lederna efter ortopediska ingrepp eller trauma KONTRAINDIKATIONER: valpar under 8 månader digivning REKOMMENDERAT DAGLIGT INTAG

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

CKD DIETARY MANAGEMENT

CKD DIETARY MANAGEMENT RF 23 500g, 2 kg och 4 kg Verklig storlek Mager Normal Överig gram cups gram cups gram cups 2kg 39 3/8 32 3/8 3kg 52 4/8 43 4/8 4kg 64 5/8 53 4/8 42 4/8 5kg 74 6/8 62 5/8 50 4/8 6kg 85 7/8 71 6/8 56 5/8

Läs mer

SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT

SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT Gå tillbaka till det naturliga och respektera hundarnas ursprung, dig själv och naturen Carnilove Carnilove har anpassats efter hundarnas naturliga ursprung. Eftersom spannmål

Läs mer

Frågor och svar om norsk odlad lax.

Frågor och svar om norsk odlad lax. Frågor och svar om norsk odlad lax. Lax är en av världens mest populära matfiskar. Varje dag serveras 14 miljoner portioner norsk odlad lax över hela jorden. Bara några timmar efter det att laxen tagits

Läs mer

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut!

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut! Gå med i Semperklubben! Vill du ha mer information och inspiration om barn och mat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ställ dina frågor till vår dietist. Anmäl dig nu så får du den praktiska vällingburken.

Läs mer

Uppfödare av. Något för mig?

Uppfödare av. Något för mig? Uppfödare av Något för mig? Kanske går du i tankar om att bli uppfödare av labrador retriever, eller är du redan uppfödare av rasen? Den här broschyren är tänkt att ge några goda råd på vägen. Jag vill

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

ATT förstå din hunds. fodermedelsallergier

ATT förstå din hunds. fodermedelsallergier ATT förstå din hunds fodermedelsallergier vad är fodermedels- Allergier? Precis som hos människor föds vissa hundar mer känsliga än andra och kan därför också drabbas av allergier. Även om nysningar och

Läs mer

Bra vallfoder till mjölkkor

Bra vallfoder till mjölkkor Bra vallfoder till mjölkkor Foto: Jordbruksverket Jordbruksinformation 10-2014 Bra vallfoder till mjölkkor Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Vallen är grundstommen i ekologiska mjölkkors foderstat.

Läs mer

förstå din hunds viktkontroll

förstå din hunds viktkontroll förstå din hunds viktkontroll varför är viktkontroll så viktigt? En stor andel människor är nu överviktiga eller feta - och antalet fortsätter att stiga. Samtidigt blir också våra hundar mer överviktiga

Läs mer

NÖT 2013-14. www.edelfoder.se

NÖT 2013-14. www.edelfoder.se NÖT 2013-14 www.edelfoder.se NÖT EDELfoder - kvalitet med bredd Edelfoder har länge och framgångsrikt funnits på den svenska marknaden. Vår målsättning är att nu och i framtiden förvalta våra goda relationer

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Betfor Inte bara nyttigt

Betfor Inte bara nyttigt Betfor Inte bara nyttigt Betfor. Från hobbyridning Betfor har varit en viktig komponent i svenska hästars foderstat i mer än 50 år. Skälet till detta är ganska självklart, efter- Betfor påverkar en rad

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Anvisning till blankett Anmälan foder (D119)

Anvisning till blankett Anmälan foder (D119) 1(5) 2013-06-27 Enheten CITES, foder och djurprodukter Anvisning till blankett Anmälan foder (D119) A. Kryssa i om det är en ny anmälan, en ändring eller en avanmälan av foder. B. Namn, adress, e-post

Läs mer

FODERGUIDE. Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror

FODERGUIDE. Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror FODERGUIDE Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror En mage i balans är en förutsättning för att din hund ska trivas och må bra och den bästa grunden för en glad mage är ett smakligt

Läs mer

FODERGUIDE. Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror

FODERGUIDE. Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror FODERGUIDE Ett spannmålsfritt hundfoder med naturliga och färska råvaror En mage i balans är en förutsättning för att din hund ska trivas och må bra och den bästa grunden för en glad mage är ett smakligt

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

ANIMALISKA INGREDIENSER SAMMANSÄTTNING UTFORDINGS GUIDE. Vuxen vikt på valpen(kg) 2-3 m (g/dag)

ANIMALISKA INGREDIENSER SAMMANSÄTTNING UTFORDINGS GUIDE. Vuxen vikt på valpen(kg) 2-3 m (g/dag) Protein 32% Fett 21% Fiber 3% Kolhydrater 27.5% Aska 8% 387 kcal/100g Kalcium 1.21% Fosfor 1.04% Linolsyra (Omega 6) 3.09% Linolensyra (Omega 3) 1.07% 2 Kalium 1.04% Sodium 0.36% Klorid 0.63% 0.1% 0. Vuxen

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Förstå din katts. MAGhälsa

Förstå din katts. MAGhälsa Förstå din katts MAGhälsa Precis som människor kan katter lida av störningar i mage och tarm som leder till kräkningar och diarré. Dessa störningar är ofta kortvariga och läker ut av sig själv men kan

Läs mer

KATTMAT PREMIUM PREVENTION GENOM NUTRITION. krmivo-brit.cz

KATTMAT PREMIUM PREVENTION GENOM NUTRITION. krmivo-brit.cz PREMIUM KATTMAT PREVENTION GENOM NUTRITION VAFO PRAHA s.r.o. Chrášťany 94, Rudná u Prahy Tel.: +420 257 952 141 Fax: +420 257 952 141 brit@brit-petfood.com krmivo-brit.cz PREMIUM QUALITY CAT FOOD PREMIUM

Läs mer

Carnilove har anpassats efter katters naturliga kostbehov.

Carnilove har anpassats efter katters naturliga kostbehov. SPANNMÅLSFRITT POTATISFRITT Katten har alltid varit och kommer alltid att förbli ett oberoende djur som som verkligen uppskattar mänsklig omvårdnad. Vi respekterar kattens speciella och krävande natur

Läs mer

199 :- Effektiv och klumpbildande! Erbjudanden gäller t.o.m. 2016 05 01. 2 för

199 :- Effektiv och klumpbildande! Erbjudanden gäller t.o.m. 2016 05 01. 2 för 4 2016 Effektiv och klumpbildande! 2 för 199 :- Högkvalitativ kattströ som är 99 % dammfri, har bra klumpbildning och absorberar dålig lukt effektivt. Finns i sorterna Naturell, Lavendel, Långhåriga Katter

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

Bra mat för idrottande barn och ungdomar

Bra mat för idrottande barn och ungdomar Bra mat för idrottande barn och ungdomar Bakgrund Grundläggande för att orka prestera är att träna rätt, äta bra och återhämta sig tillräckligt. Med detta underlag hoppas vi på att kunna inspirera till

Läs mer

HIPPOS FODER. Framgång föder framgång

HIPPOS FODER. Framgång föder framgång FODER Framgång föder framgång Foderprogrammet anpassat till modern hästhållning AB Johan Hansson har sedan 1981 producerat hästfoder med stor framgång och har nu ett av marknadens mest välrenomerade hästfoder.

Läs mer

Rapporterad använd mängd foderråvaror i Sverige 2011 (ton)

Rapporterad använd mängd foderråvaror i Sverige 2011 (ton) 1(1) Texten är från 2013-08-22 Rapporterad använd mängd foderråvaror i Sverige 2011 (ton) Reported amount of used feed material in Sweden 2011 (tonnes) 1. Spannmål, produkter och biprodukter 01.01 Havre

Läs mer

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer när du tränar

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Grafisk manual för märkesanvändare

Grafisk manual för märkesanvändare Grafisk manual för märkesanvändare 1 Innehållsförteckning Till er som är märkesanvändare 3 Kriterier för Svenskt kött 4 Ursprungsmärkningen Svenskt kött 6 Versioner av märket 7 Märkets färger 8 Märkets

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE Teknisk service/miljöenheten 1(5) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Läs mer

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer när du tränar

Läs mer

Royal Canin hundfoder. Gäller samtliga Puppy och Junior 8 kg och 15 kg. 15 kg. 499 :- 8 kg. + 75 kr rabatt vid nästa köp! Ord.

Royal Canin hundfoder. Gäller samtliga Puppy och Junior 8 kg och 15 kg. 15 kg. 499 :- 8 kg. + 75 kr rabatt vid nästa köp! Ord. Hundleksak Plyschleksak, 32 cm. Royal Canin hundfoder Gäller samtliga Puppy och Junior 8 kg och 15 kg. 29 90 15 kg 499 :- 8 kg 399 :- Ord. pris 49,90 Hill's kattfoder Gäller alla sorter 1,5 2 kg. Ord.

Läs mer

Hur säkerställer vi kvaliteten på. viltkött? Seminarium KSLA och Svenska Viltmatakademien 26 september 2014. Eva Wiklund & Gunnar Malmfors

Hur säkerställer vi kvaliteten på. viltkött? Seminarium KSLA och Svenska Viltmatakademien 26 september 2014. Eva Wiklund & Gunnar Malmfors Hur säkerställer vi kvaliteten på viltkött? Seminarium KSLA och Svenska Viltmatakademien 26 september 2014 Eva Wiklund & Gunnar Malmfors Köttkvalitet Bakterier? Radioaktivitet? Hållbarhet? ph-värde? Fetthalt?

Läs mer

förstå din hunds hudhälsa

förstå din hunds hudhälsa förstå din hunds hudhälsa det är inte ovanligt Hudproblem är relativt vanligt förekommande hos hundar. Det kan uppstå pga flera olika orsaker t.ex. infektioner, parasiter eller allergier. Många underliggande

Läs mer

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på...

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på... Nytt&Nyttigt Fågelfoder för en lyckad produktion Producerad av Svenska Foder AB Om Fjäderfä 2014 2015 Tänk på... Bra att veta om Svenska Foders Fodersortiment Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg fjäderfäproduktion

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica Richard, har gjort denna sammanställning. Layout Ingegerd Grünberger och Monica Richard. 1.

WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica Richard, har gjort denna sammanställning. Layout Ingegerd Grünberger och Monica Richard. 1. Genomgång av registreringar 2015 samt följsamheten av de regler som klubben beslutat skall gälla baserade på RAS (rasspecifika avelsstrategier) för westie. WestieAlliansens styrelse, gm ordförande Monica

Läs mer

Högklassiga foder ger avkastning och resultat! Finska Foders allfoder, halvkoncentrat och koncentrat Modeller för en resultatrik utfodring!

Högklassiga foder ger avkastning och resultat! Finska Foders allfoder, halvkoncentrat och koncentrat Modeller för en resultatrik utfodring! Högklassiga foder ger avkastning och resultat! Finska Foders allfoder, halvkoncentrat och koncentrat Modeller för en resultatrik utfodring! Balanserad utfodring som beaktar djurets behov är grunden för

Läs mer

För hundar med hudproblem DermaFlex

För hundar med hudproblem DermaFlex För hundar med hudproblem DermaFlex Produkter som ingår i Aptus lila serie. 2 Aptus serien erbjuder ett stort utbud av hälsovårdsprodukter för hund och katt, med syfte att stärka och bibehålla ditt djurs

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Tillskott som hjälper din häst att må bra. Nyheter!

Tillskott som hjälper din häst att må bra. Nyheter! Tillskott som hjälper din häst att må bra Nyheter! VÅRA FÄRSKASTE NYHETER! STRESS RELIEF Ett väl sammansatt tillskott med tryptofan, magnesium, B-vitaminer och aminosyror som kan balansera hästens temperament

Läs mer

PREVENTION BY NUTRITION HUNDFODER AV HÖGSTA KVALITET

PREVENTION BY NUTRITION HUNDFODER AV HÖGSTA KVALITET PREVENTION BY NUTRITION HUNDFODER AV HÖGSTA KVALITET FÖREBYGG MED NÄRING HUNDAR ÄR LIKA KÄNSLIGA FÖR DET MODERNA LIVETS BIEFFEKTER SOM MÄNNISKOR ÄR. STRESS ÄR EN VANLIG BIDRAGANDE ORSAK VID MÅNGA ALLVARLIGA

Läs mer

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Handledarguide Inledning Vill du skapa förutsättningar för barnen att vara aktiva, lära själva och reflektera? Vill du skapa en miljö där barnen

Läs mer

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01.

AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. AVELSREKOMMENDATIONER SOM GÄLLER FR O M 2005-01-01. CAIRNTERRIERKLUBBENS REKOMMENDATIONER FÖR HUNDAR I AVEL Uppfödaren ska efterfölja SKK:s grundregler för uppfödare. För hanhund gäller: Hanhunden ska

Läs mer

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING

GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING GRIS SMAKMÖTET 2017 PROVNINGSORDNING 1 Referens Svensk standard 2 Ragnarsson Treraskors, 100 kg/6 mån 3 Ragnarsson Treraskors, 120 kg/7 mån 4 Domta Berkshire 100% 5 Lillehemgrisen Linderödsvin/Vildsvin

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

Låt oss presentera ZiwiPeak Beef. Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar!

Låt oss presentera ZiwiPeak Beef. Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar! Låt oss presentera ZiwiPeak Beef Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar! Vårt Nötkött. Märkbart mycket bättre Nötköttet vi använder kommer från djur som är gräsuppfödda på Nya

Läs mer

Vallfoder som enda foder till får

Vallfoder som enda foder till får Vallfoder som enda foder till får Gun Bernes, Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU, Umeå Lena Stengärde, Inst. för kliniska vetenskaper, SLU, Uppsala Tyler Turner, Inst. för livsmedelsvetenskap,

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

Statistik från Jämthundklubbens webbundersökning - Projektet pristagarprocent på jaktprov. Hur många år har du jagat med Jämthund?

Statistik från Jämthundklubbens webbundersökning - Projektet pristagarprocent på jaktprov. Hur många år har du jagat med Jämthund? Statistik från Jämthundklubbens webbundersökning - Projektet pristagarprocent på jaktprov. Under några veckor i början av juli så gjorde Jämthundklubben en webbundersökning för att få mer kunskap om vad

Läs mer

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE

HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE HÅLL MAGEN I BALANS FAKTA OM NYA LACTOCARE Kontaktperson, Actavis Johanna Högfeldt, Produktchef Egenvård, Actavis, tel: 0721-81 28 58, E-post: JHogfeldt@actavis.se OM FAKTAMATERIALET Varannan svensk drabbas

Läs mer

Vår syn på tillsatser & vår mat

Vår syn på tillsatser & vår mat Vår syn på tillsatser & vår mat September 2009 Innehåll s.3 Vår syn på tillsatser s.4 Vår målsättning s.5-6 Vårt arbete s.7 Annat om vår mat s.8 Vår syn på kvalitet och ansvar s.9-10 Kort om Findus s.11-12

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Ge hundar riktigt god näring

Ge hundar riktigt god näring Länge leve HundEN Ge hundar riktigt god näring Det omfattande Meradog-näringsprogrammet för ett sunt och lyckligt hundliv Länge leve hunden Länge leve hunden Länge leve hunden Detta motto beskriver träffande

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist

Äta för att prestera. Jeanette Forslund, dietist Äta för att prestera Jeanette Forslund, dietist Kroppen behöver bra mat för att: Prestera och orka, fysiskt och mentalt Återhämta sig Bygga muskler Förebygga skador Läka skador Hålla ett intakt immunförsvar

Läs mer