Svensk producent av djurfoder sedan 1928

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk producent av djurfoder sedan 1928"

Transkript

1 Svensk producent av djurfoder sedan 1928

2 Fodertradition genom fem generationer... Fodertillverkning har pågått i familjeföretaget Halla Foder AB sedan Strax utanför Skara, i närheten av den fågelrika Hornborgasjön drev Johan Jern redan tidigare en väderkvarn kallad yraväderskvarna. Johan lät ofta kvarnen arbeta i kraftig blåst, när andra kvarnägare ansåg väderleken allför riskfylld för att ha igång sina väderkvarnar. Därav kommer det sig att familjen Jern har en väderkvarn i sin nuvarande logotyp, för att hedra minnet av sin tidigare släkting. Företaget startade sin hundfodertillverkning 1992 och har under årens lopp utvecklats till en producent av ett ansenligt antal fodervarianter. Tillverkningen är idag uppdelad på två huvudsakliga verksamhetsdelar. Torrfodret legotillverkas i en av Sveriges modernaste fabriker för tillverkning av hund och kattfoder, medan tillverkningen av färskfoder sker i våra egna produktionslokaler utanför Skara. Företag med ständig utveckling Idag tillverkas vårt hundfoder med den allra senaste processtekniken, dvs fodret processas under kontrollerad temperatur (lågtemperatur). Detta bibehåller råvarornas vitaminer och ger fodren, tillsammans med de i recepten väl utvalda svenska och svenskkontrollerade lättsmälta råvarorna, en mycket hög tillgänglighet av näring (hög smältbarhet) och hög kvalité på våra produkter. I de följande sidorna av denna broschyr berättar vi mer i detalj om vår foderverksamhet.

3 På bilden ses bland andra, tredje generationen bröderna Jern i början av 1930-talet. Lastbilen är av märket Volvo. Redan i början av förra seklet hade familjen Jern kvarnverksamhet. Annons i Skara Tidning (7 november, 1900). Yraväderskvarna föregångare till modernare vattenkraft som kom i bruk i slutet av 1800-talet. Visste du att... Vindens enkla drivkraft har länge utnyttjats av människan. Redan för 3000 år sedan lär det ha funnits väderkvarnar i Kina och Japan och under 1300-talets Europa utvecklades väderkvarnarna och blev allt större. Som mest hade Europas väderkvarnar tillsammans en effekt på MW, vilket var en nivå som vindkraften inte uppnådde igen förrän (källa:

4 Våra bästa vänner... Precis som med oss människor kan hundens levnad delas upp i olika stadier, med olika fysiologiska och mentala kännetecken. Generellt mognar små hundraser fortare och har längre livslängd jämfört med större hundraser. Naturligtvis förekommer individuella skillnader. Låt oss i generella ordalag gå igenom hundens livscykel. Valpstadiet Beroende av ras pågår valpstadiet från födseln till 6-18 månaders ålder. Normalt stannar valpen hos sin moder och kullsyskon fram till minst 8 veckors ålder. Hela valpstadiet utmärks av lekfullhet, nyfikenhet och träning för valpen att överkomma sin rädsla. Under denna tid är det viktigt med social träning tillsammans med andra hundar men framför allt också bland människor. Ungdomsstadiet När ägaren börjar slappna av, för att valpen upphör med sina hyss och lämnar valpstadiet, inträder ungdomsstadiet. Detta kan många gånger vara en än större prövning för ägaren. Perioden börjar någon gång mellan 6 till 18 månaders ålder och upphör Rekommendation... Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning. Du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare. Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag. (Jordbruksverket)

5 mellan 1 till 3 års ålder. Den unga hunden brukar ofta utmana sin ägare genom att testa gränser och uppträda som om den aldrig hört ett kommando. Fysiologiskt inträder också könsmognad och intresse för det andra könet väcks. Vuxenstadiet En hund betraktas som vuxen från 1 till 3 års ålder och pågår fram till mellan 6 till 10 års ålder. Det är under denna period som hundens personlighet slutligen sätter sig, efter den turbulenta ungdomstiden. Hunden testar nu inte gränser i samma utsträckning och finner trygghet i sina Tips vid utfodring... Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att hunden får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. Om du har din hund inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. En hund i rastgård måste få vatten minst två gånger per dygn. (Jordbruksverket) rutiner. Ungdomens överaktivitet normaliseras men hunden kräver ändå regelbunden daglig motion och stimulans. Seniorstadiet Beroende av hundens ras inträder seniorstadiet för hunden mellan 7 och 10 år. Hunden uppvisar då ett större lugn och större raser kan uppvisa tecken på ledverk, vilket gör dem mindre toleranta för motion i stor mängd. En äldre hund är ofta avspänd och visar ett gott lynne, men kan om den har ont även uppvisa grinighet. Beroende på ras lever hunden i genomsnitt 10 till 15 år. Visste du att... Du får inte skilja hundvalpar från modern annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad och över huvud taget inte förrän de är åtta veckor. Valparna får heller inte lämna uppfödaren innan de är åtta veckor om det inte finns särskilda skäl. En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder. Det är inte lämpligt att hundvalpar under sex månader sitter i karantän. (Jordbruksverket)

6 En rejäl portion sunt förnuft Hur vet man att hunden får ett foder som täcker dess näringsbehov? Låt oss beskriva hur vi på Halla Foder säkerställer vår foderkvalitet. Extrudenring En ko är med sina fyra magar en levande foderfabrik och bryter själv ner såväl cellulosa som fibrer. Du, jag och exempelvis grisen har omkring 7 meter tunntarm som bryter ner och omvandlar kolhydrater till omsättningsbar energi. Hunden, som i grunden tillhör asätande djur, har endast en kort tunntarm och behöver hjälp med att bryta ner kolhydrater. Det är här extrudering kommer in. Genom denna tillverkningsprocess av foder bearbetas råvaran först till ett mjöl. Sedan pressas mjölet under högt tryck, temperatur över +100 C, ånga och friktionstryck genom en cylinder. Slutligen pressas materialet genom en dysa och trycket ökas ytterligare för att sedan snabbt falla till atmosfäriskt tryck när materialet lämnar maskinen. Resultatet blir en snabb ångavgång och materialet expanderar eller poppar ungefär som popcorn, vilket ger lägre volymvikt. Visste du att... Fructo-oligosakkarider (FOS) återställer tarmhälsan och skapar ett skyddande skikt i mag- och tarmkanalen samt stimulerar de goda bakterierna i tjocktarmen. Våra foder är naturligtvis utformade för att stimulera en normal matsmältning. Naturligtvis innehåller våra foder inga tillsatta konserveringsmedel.

7 Extrudering har även fördelen att smaken blir bättre. Processen är även hygiensk, då alla bakterier dör i processen. Hunden kan, med hjälp av att råvaran genomgått denna extrudering, tillgodogöra sig bland annat kolhydrater, som annars skulle passera rätt igenom hunden. Ett mått på förmågan att tillgodogöra sig fodret kallas för smältbarhet. Allmänt sett har animaliska råvaror högre smältbarhet än vegetabiliska. Kvalitet och kontroll I Sverige har vi stränga regler och höga krav på foderproducenter. Vi får inte tillföra djur antibiotika och hormoner i tillväxtfrämjande syfte och råvaror från kadaver får ej ingå i foder. Vidare genomförs strikta kontroller avseende salmonella samt noggranna veterinärbesiktingar i samband med med slakt för att säkerställa vilka delar som får användas samt att kontrollera att djuret är friskt. I grund och botten är detta regelverk sunt, då svenskproducerat foder håller en hög kvalitet. Perfekt för pälsen! Samtliga premium och super premium produkter från Halla Foder innehåller balanserade nivåer av Omega -3 och -6 fettsyror (linolsyra från bland annat kycklingfett och fiskolja) dessa är nödvändiga för att bibehålla en frisk hud och päls. Tillskott av norska djuphavsalger stimulerar och optimerar vitamin- och mineralbehovet för din hund. Sammantaget ger våra foder de bästa förutsättningarna för att din hund skall bibehålla en frisk och vital päls. Foder med kvalitet Halla Foder har lång erfarenhet med arbetande hundar. Vi levererar foder till tjänstehundar och jakthundar med stor framgång! Våra skräddarsydda foder är framtagna för att passa de flesta hundraser. Även de riktigt hårt arbetande hundarna som behöver ett riktigt energi- och näringsrikt kvalitetsfoder.

8 Våra foder passar för alla hundar Alla hundar har olika näringsbehov baserat på ras, ålder och aktivitet. Naturligtvis har vi på Halla Foder tagit hänsyn till detta i utformningen av våra olika fodervarianter. Vi tillhandahåller i skrivande stund 7 olika torrfoder, vilka är framtagna för att passa de flesta hundar. Samtliga torrfoder är helfoder och täcker hundens dagliga näringsbehov. Vi har också flera sorter av färskfoder, som även de är helfoder eller kan användas som komplement till torrfoder. Under året 2013 lanserades färskfoderburgaren. Denna nya produkt levereras i en förpackning om 6 stycken frysta färskfoderburgare. Varje burgare kan i fryst tillstånd enkelt kan brytas på mitten, vilket underlättar portioneringen. Vårt utbud förändras ständigt och foldern i din hand innehåller inte en komplett förteckning. Vi hänvisar till våra produktblad med ingående information om respektive foder som du finner på vår hemsida för enkel nedladdning. Svenskkontrollerade råvaror Samtliga foder från Halla Foder produceras i hjärtat av Västergötland och innehåller enbart svenska och svenskkontrollerade råvaror. Korta och säkra leveranstider från tillverkningen till dig som kund gör att du alltid får en färsk nyproducerad vara. Har ni frågor är ni alltid varmt välkomna att kontakta vår konsumentkontakt på telefon

9

10 [referens] Kennel Perro Caracteristico Perro Caracteristico är en liten kennel som föder upp Cimarron Uruguayo, som är en vallhund från Uruguay. Cimarronerna är en väl balanserad hund, lätt att arbeta med inom tex vallning och agility. Sedan starten 2007 när jag introducerade Cimarronerna till Europa har jag fött upp flertalet utmärkt testade hundar inom vallning samt utställnings champions från mer än 10 olika länder. Även många viktiga Vinnar titlar från flertalet länder. Det som jag är mest stolt över är att under åren 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 samt 2013 innehar mina hundar World Winner titeln samt även några av dessa år Junior World Winner. Både mina egenuppfödda och importerade hundar innehar flertalet BIG & BIS placeringar. För mig är valet av foder som jag använder till både valpar jag föder upp och vuxna hundar mycket viktigt. Cimarronerna är en mycket aktiv ras, och dom måste ha rätt hull för att klara den hårda träning. Därför har jag valt Halla Foder, då det innehåller alla de olika egenskaperna som jag finner viktiga för mina hundar. Mina vuxna hundar äter Halla Foder Medium & Standard, samt lite komplement med Halla Färskfoder. De håller sitt hull perfekt, är bra i magarna och fina i pälsen med en skinande glans. Men av allt detta jag kräver är för mig det viktigaste, att dom älskar sin mat. Jag rekommenderar varmt Halla Foder till de som vill ge sina hundar det bästa och ställer samma höga krav på foder som jag gör. Jessica Snäcka Kennel Perro Caracteristico

11 [referens] Kennel Danga s Vi har under årens lopp fött upp flertalet tjänstehundar till hemvärnet, flygvapnet, väktare och polis. Ca 35 champions varav ett flertal med både Nordisk och Internationell status. Flertalet Nations- & Världsvinnare, sen inte att glömma alla fantastiska familjehundar. Vi vet hur viktigt det är med en bra start i livet och därför utfodrar vi våra valpar på Halla Foder färskmat kött som första mål och därefter övergår vi succesivt till Halla Foder Valp torrfoder. Våra valpar äter med glädje, är bra i magen och lagom i hullet. Tiken håller sig i mycket bra skick och återhämtar sig snabbt efter en valpkull. Våra vuxna hundar utfodras med Halla Foder Kyckling/Ris som bas och detta toppas med Halla Foder färskmat kyckling. Kennel Danga s startade sin bana i hundvärlden 1986 med schäfer. 10 år senare kom Västgötaspetsen till kenneln. Båda raserna i botten en vallhund och på många sätt väldigt lika varandra i sin mentalitet. Båda raserna är hundar som behöver aktivitet, både fysiskt och mentalt. För att orka vara aktiv på ett bra sätt samt kunna ligga på topp och prestera sitt yttersta dag efter dag kräver ett foder av toppkvalitet. Halla Foder har alla de egenskaper som vi finner behövliga för våra hundars bästa. Våra hundar älskar sin mat, är i superkondition, är bra i magen, har en kanonfin päls och är alltid på ett jättebra humör. Vi kan varmt rekommendera Halla Foder till alla som vill sina hundars bästa och ställer samma höga krav på foder som vi gör. Ingela Johannesson Kennel Danga s

12 [referens] Kennel Lei-Anns Ann och Leif Carlsson har ett genuint intresse för hundar vilket sträcker sig ända tillbaka till deras barndom. Idag äger och driver Ann kenneln med goda råd och hjälp från Leifs sida. Kenneln föder upp belgiska vallhundar / Malinois med målsättningen att erbjuda fungerande arbetshundar, vilka skall fungera i såväl tjänst som tävling samt att vara familjehundar. Leifs mångåriga yrkeserfarenhet som utbildningsledare inom hundförarpolisen i kombination med erfarenheterna inom uppfödning har inneburit att han har prövat och utvärderat en mängd fodervarianter. Idag använder och rekommenderar han Halla Medium torrfoder, vilket passar kennelns hundar redan från valpstadiet och ända upp i vuxen ålder, med utmärkt resultat. Ann och Leif tycker [referens] Stefan Hellström också det är en stor fördel att Halla Foder har inhemsk produktion, vilket ger korta ledtider och säkerställer att fodret alltid är färskt. Leif Carlsson Jag jobbar som anestesisjuksköterska på ambulanshelikoptern på Gotland och har jakt och hundar som fritidsintresse och är certifierad steg-4 instruktör via Svenska Jägareförbundet och Barbro Börjesson-gruppen samt utbildad instruktör via Hundskolan Vision. Har en verksamhet med hundkurser i egen regi och är ordförande i Vorstehklubben på Gotland och har jagat med hundar sedan barnsben. Har haft egna hundar i 25 år och alla har varit av jakthundsraser. Har för tillfället en Kleiner Münsterländer som heter Quorum s Izak som jag jagar allt med samt en Strävhårig Vorsteh (på bilden) som heter Glesbygdens Amiral. Izak har ett förstapris i elitklass på jaktprov och han även bl a ett andrapris på fullbruksprov. Han används i praktisk jakt och på eftersök och han är även utställningschampion. Amiral är en unghund som går i skolan. Han har redan förstapris i unghundsklass på jaktprov och very good på utställning. Jag har använt Hallafoder i säkert tio år och mina hundar har alltid varit välmående, starka, uthålliga och med bra päls. För mig är det viktigt med hög och jämn kvalitet på fodret till mina hundar som under jaktsäsong arbetar hårt, ofta flera dagar i sträck på fält, fjäll och/eller i skog. Stefan Hellström Foto: Sabine Tofften

13 Halla Aktiv art (15 kg) Torkat kyckling-, nöt- och fläskkött, vete, majs, animaliskt och vegetabiliskt fett, nordsjöfisk, ris, betfiber, äggulepulver, havsalger, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Standard art (15 kg) Torkat kyckling, nöt- och fläskkött, vete, korn, majs, animaliskt och vegetabiliskt fett, ris, nordsjöfisk, betfiber, äggulepulver, havsalger, bryggerijäst, FOS, glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen.

14 Halla Medium art (15 kg), 8413 (3,25 kg) Torkat kycklingkött, nöt- och fläskgrevmjöl, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, majs, linfrömjöl, ris, vetegroddar, betfiber, äggpulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Valp art (15 kg), 8412 (3,25 kg) Torkat kycklingkött, nöt- och fläskgrevemjöl, majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, ris, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), mineraler, vitaminer och spårämnen.

15 Halla Junior art (15 kg) Torkat kycklingkött (min 25 %), ris (min 20 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructooligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Kyckling & Ris art (15 kg), 8472 (3,25 kg) Torkat kycklingkött (min 25 %), ris (min 20 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructooligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen.

16 Halla Lamm & Ris art (15 kg), 8471 (3,25 kg) Ris (min 28 %), torkat lammkött (min 15 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, betfiber, linfrömjöl, äggulepulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Färskfoderburgare Ett svenskt helfoder för hund, art (6-pack) Färsk råvara från fisk. Svenska råvaror från nöt och kyckling. Vatten, svensk vom, värmebehandlad ceralieblandning, svensk råvara från gris, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsglutenmjöl, vetekli, sojaolja, animaliskt fett, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen.

17 Halla Färskfoder Bruks Ett svenskt helfoder för hund art (1 kg) 8003 (0,5 kg) Färsk råvara från fisk. Svenska råvaror från nöt och kyckling. Vatten, svensk vom, värmebehandlad ceralieblandning, svensk råvara från gris, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsglutenmjöl, vetekli, sojaolja, animaliskt fett, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen. Halla Färskfoder Kyckling Ett svenskt helfoder för hund art Svensk råvara från kyckling. Råvara från fisk. Svensk råvara från nöt. Vatten, svensk vom, värmebehandlad cerialieblandning. Svensk råvara från gris. Värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsgluten mjöl, animaliskt fett, vetekli, sojaolja, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen. Halla Färskfoder Kött Ett svenskt helfoder för hund art Svenska råvaror från nöt och gris. Råvara från fisk. Svensk råvara från kyckling, vatten, svensk vom, värmebehandlad cerialieblandning, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsgluten mjöl, animaliskt fett, vetekli, sojaolja, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen.

18 Våra nya svenska färskfoder ett helfoder för alla hundar Våra nya spannmålsfria färskfoder består av köttråvara från utvalda svenska bönders gårdar runt om i Västergötland. Våra färskfoder består av få råvaror, något som är en fördel särskilt för hundar som är känsliga och där det ofta är en fördel att veta exakt vilka råvaror som finns i fodret. Även den hundägare som vill veta exakt vad hunden får i sig via fodret har stor nytta av att vi i detalj redovisar vad fodret innehåller. På så sätt kan ni välja det foder som passar hunden bäst. Färskfoder består av råa animaliska råvaror som mals till en lagom konsistens och sen blandas med övriga råvaror som ska ingå i fodret. Direkt efter detta fryses produkten ner i lagom stora korvar och transporteras ut direkt till er eller till våra leverantörer. Alla våra färskfoder är spannmålsfria, vilket betyder att de inte innehåller våra traditionella spannmål såsom havre, vete, korn eller råg. Vi på Hallafoder analyserar regelbundet våra råvaror och färdiga produkter för att ni ska få den bästa produkten till era hundar. Alla våra färskfoder är så kallade helfoder för alla hundar, vilket betyder att det finns tillräckligt med energi och näring i fodret oavsett om man är en valp, vuxen, äldre, hårt arbetande eller sällskapshund. En fördel med att göra ett helfoder för alla stadier är att man kan ge fodret som första prova-påfoder vid avvänjning och sen fortsätta med fodret hela livet. Man kan antingen ge våra färskfoder som enda foder, eller ge dem som topping på ett annat helfoder (oftast torrfoder). Eftersom både färskfodret och torrfodret är korrekt sammansatta var för sig kan man blanda dessa i vilka proportioner man önskar.

19 Halla Färskfoder NÖTVOM art (0,5 kg) Halla Färskfoder Nötvom är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 99% svensk köttråvara (nötvom) samt fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder KYCKLING EXKLUSIV art (0,5 kg) Halla Färskfoder Kyckling Exklusiv är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 90% svensk köttråvara (kyckling, ägg) samt ris, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder KÖTT & POTATIS art (0,5 kg) Halla Färskfoder Kött & Potatis är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 99% svensk köttråvara (nöt, gris) samt potatis, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder LAMM EXKLUSIV art (0,5 kg) Halla Färskfoder Lamm Exklusiv är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 89% svensk köttråvara (lamm, nöt, ägg) samt ris, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Tillgång på ovanstående färskfoder kan variera efter säsong. För att få en mer detaljerad beskrivning, sammansättning och doseringstabell av vårt nya färskfoder, se vår hemsida

20 april, Halla Foder AB Art nr: 8500

För mer information om PRO PLAN besök www.proplan-hund.se konsumentkontakt@purina.nestle.com

För mer information om PRO PLAN besök www.proplan-hund.se konsumentkontakt@purina.nestle.com För mer information om PRO PLAN besök www.proplan-hund.se konsumentkontakt@purina.nestle.com 201211 Reg. Trademark of Société des Produits Nestlé S.A. Din PRO PLAN guide för hundar av mindre ras MITT ENGAGEMANG

Läs mer

När hunden själv får välja om hunden i konsumtionssamhället från 1950 till 2000-talets början

När hunden själv får välja om hunden i konsumtionssamhället från 1950 till 2000-talets början Paper from the conference Kultur~Natur: Konferens för kulturstudier i Sverige, organised by the Advanced Cultural Studies Institute of Sweden (ACSIS) in Norrköping 15-17 June 2009. Conference Proceedings

Läs mer

Att föda upp HUNDAR. inom Svenska Kennelklubben Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att föda upp HUNDAR. inom Svenska Kennelklubben Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN Att föda upp HUNDAR inom Svenska Kennelklubben Regler och bedömningsgång i sammandrag SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDUPPFÖDARE Svenska Kennelklubben har drygt 14 000 aktiva uppfödare. Som en av dem ingår du

Läs mer

Kalvins hälsocirkel. Arbetsbok åk 4-6. Spriiing! Kolla vilket häftigt instrument! Dags för nya friska tag! Ska bli kul att drömma lite!

Kalvins hälsocirkel. Arbetsbok åk 4-6. Spriiing! Kolla vilket häftigt instrument! Dags för nya friska tag! Ska bli kul att drömma lite! Kalvins hälsocirkel Kolla vilket häftigt instrument! Arbetsbok åk 4-6 Dags för nya friska tag! Spriiing! Ska bli kul att drömma lite! Kalvins hälsocirkel är jättebra att följa. Sover du gott är du vaken

Läs mer

3TIPS ÖKA HUNDENS LIVSKVALITET I SOMMAR VÅRA SÄLLSKAPSDJUR

3TIPS ÖKA HUNDENS LIVSKVALITET I SOMMAR VÅRA SÄLLSKAPSDJUR ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Juni 2012 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus Nr. 15 VÅRA SÄLLSKAPSDJUR 3TIPS ÖKA HUNDENS LIVSKVALITET I SOMMAR Fredrik

Läs mer

Hundpsykolog Charlotte Swanstein

Hundpsykolog Charlotte Swanstein Vi har en golden pojke 3år och vi får ev, en valp på 5mån också golden pojke hur gör vi bäst när man ska tar in den nya hunden i flocken så de inte bli fel för någon av hundarna. Ska man tänka på något

Läs mer

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok

CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS. Quality and style for generations. Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PAPILLONS Quality and style for generations Den nyblivne valpägarens handbok CARATOOTS SWEDISH PA PILLONS Den nyblivne valpägarens handbok (c) KENNEL CARATOOT S Villa Caratoots, 741 95

Läs mer

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa?

Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Hur ofta ska man klippa/fila hundens klor? Är det farligt om de blir för långa? Ja, det är inte bra med för långa klor, för de hindrar hundens tass från att få rätt grepp mot underlaget. Och ju längre

Läs mer

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss.

Har hört att man kan köpa en liten lampa att sätta i vägguttaget, är det en bra idé. Grannen är rätt sur på oss. Jag har en tibetansk terrier som är 10 månader. Jag undrar hur jag ska göra för att han inte ska sticka iväg, jag vill kunna ha han lös ute. Jag ska snart ut till min stuga över påsken och vill då kunna

Läs mer

Lamm med hög tillväxt. Foder för lamm och får

Lamm med hög tillväxt. Foder för lamm och får Lamm med hög tillväxt Foder för lamm och får Kajsa Öhman Produktchef får och lamm Fåråret Tidigare föddes nästan alla lamm i Sverige på våren och slaktades på hösten. Idag blir det allt vanligare med lamning

Läs mer

Grattis till Valpen Här kommer ett antal valp tips som kan vara bra att veta om.

Grattis till Valpen Här kommer ett antal valp tips som kan vara bra att veta om. Grattis till Valpen Här kommer ett antal valp tips som kan vara bra att veta om. 1. Valpar behöver mycket tid Den allra första tiden ska valpen inte lämnas ensam överhuvudtaget. Så småningom kan du träna

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Jordbruksinformation 2 2011. Djurskyddsbestämmelser. Hund

Jordbruksinformation 2 2011. Djurskyddsbestämmelser. Hund Jordbruksinformation 2 2011 Djurskyddsbestämmelser Hund Grafisk form: Holmbergs i Malmö AB 2011 2 Innehåll Om djurskyddsbestämmelserna 5 Nya regler 5 Djurskydd för hundar 7 Skötsel av hundar 9 Utrymmen

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Veterinärinformation från Doggy AB. Tumörsjukdomar. del 2

Veterinärinformation från Doggy AB. Tumörsjukdomar. del 2 2/97 2/02 ÅRGÅNG 26 Veterinärinformation från Doggy AB Sommaren är här! Sommartider - härliga dagar med sol och bad. Men där ute lurar också faror, framför allt för våra hundar och katter. Det blir ofta

Läs mer

Lycka till med din valp och välkommen till oss i Svenska Irländsk Setterklubben! Styrelsen för SISK

Lycka till med din valp och välkommen till oss i Svenska Irländsk Setterklubben! Styrelsen för SISK IRLÄNDSK SETTER, röd respektive röd & vit setter Tips och råd till den nyblivne ägaren av irländsk setter Innehållsförteckning: Inledning Vad är en irländsk setter? SISK Utvecklingsperioder Fostran Vardagsskötsel

Läs mer

Välkommen VALP. Din nya familjemedlem SVENSKA KENNELKLUBBEN

Välkommen VALP. Din nya familjemedlem SVENSKA KENNELKLUBBEN Välkommen VALP Din nya familjemedlem SVENSKA KENNELKLUBBEN 1 VÄLKOMMEN VALP I den här broschyren ger vi dig tips och råd inför er första tid tillsammans. Det är mycket att tänka på och lätt att glömma

Läs mer

Bättre marknad för tjänstehundar

Bättre marknad för tjänstehundar Bättre marknad för tjänstehundar Betänkande av Tjänstehundsavelsutredningen Stockholm 2010 SOU 2010:21 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes

Läs mer

Kvinnlig hälsa i olika åldrar

Kvinnlig hälsa i olika åldrar www.formochfigur.se Mötesplatsen för kvinnor med intresse av hälsa & livsstil Kvinnlig hälsa i olika åldrar Om att bli medlem Träningen som passar oss kvinnor så bra Detta ingår i ditt medlemskap Kvinnor

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM

VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM VERKSAMHETSBESKRIVNING DJURGÅRDENS IF - UNGDOM INITIATIV UTVECKLING AMBITION KREATIVITET FRAMGÅNG Välkommen till Djurgårdens ungdomshockey Djurgården är Sveriges mest framgångsrika ishockeyförening genom

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Framtidens mat i Örebro. Omsorgsfulla köttval och gröna alternativ! I ÖREBRO KOMMUN

Framtidens mat i Örebro. Omsorgsfulla köttval och gröna alternativ! I ÖREBRO KOMMUN E T T M AG A S I N F R Å N Ö R E B R O KO M M U N I ÖREBRO KOMMUN VI BESÖKER TVÅ AV VÅRA GRÖNA OCH EKOLOGISKA SKOLOR Omsorgsfulla köttval och gröna alternativ! Framtidens mat i Örebro MÖT FORSKAREN BAKOM

Läs mer

Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer. Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel

Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer. Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårdsoch växtproduktionsvetenskap Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel

Läs mer

Egenskaper och företagande

Egenskaper och företagande 2. FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande 3 Synergi 3 Vad gör företaget? 5 Fördjupning Är du ett med din företagsidé? 8 Arbetsuppgifter 17 FÖRETAGAREN Introduktion Egenskaper och företagande

Läs mer

Fredrik Steen. Så hittar du rätt hundskola. 5-8 jan 2012 VINN! Psst! Du vet väl att nya Lill-Skansen öppnar i vår? biljetter till HUSDJURS- MÄSSAN!

Fredrik Steen. Så hittar du rätt hundskola. 5-8 jan 2012 VINN! Psst! Du vet väl att nya Lill-Skansen öppnar i vår? biljetter till HUSDJURS- MÄSSAN! Denna bilaga är en annons från Medföljer som bilaga i Aftonbladet december 2011 Nr 1 2011 VINN! biljetter till HUSDJURS- MÄSSAN! Fullt upp för djurskyddspolisen Sid 8 Husdjur på recept Fredrik Steen Så

Läs mer

Livet med njursvikt. En handbok om förebyggande och egenvård. Av Kerstin Bergström och Per Åke Zillén

Livet med njursvikt. En handbok om förebyggande och egenvård. Av Kerstin Bergström och Per Åke Zillén Livet med njursvikt En handbok om förebyggande och egenvård Av Kerstin Bergström och Per Åke Zillén Haraldsgatan 5, 413 14 Göteborg. Telefon 031-741 61 60 Kerstin Bergström är nefrologsjuksköterska. Per

Läs mer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7. Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7. Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7 Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer TEMA: Tjäna mer AFFLUENCE 7 Affluence [ıæflʊəns]: Sudden

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer