Svensk producent av djurfoder sedan 1928

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk producent av djurfoder sedan 1928"

Transkript

1 Svensk producent av djurfoder sedan 1928

2 Fodertradition genom fem generationer... Fodertillverkning har pågått i familjeföretaget Halla Foder AB sedan Strax utanför Skara, i närheten av den fågelrika Hornborgasjön drev Johan Jern redan tidigare en väderkvarn kallad yraväderskvarna. Johan lät ofta kvarnen arbeta i kraftig blåst, när andra kvarnägare ansåg väderleken allför riskfylld för att ha igång sina väderkvarnar. Därav kommer det sig att familjen Jern har en väderkvarn i sin nuvarande logotyp, för att hedra minnet av sin tidigare släkting. Företaget startade sin hundfodertillverkning 1992 och har under årens lopp utvecklats till en producent av ett ansenligt antal fodervarianter. Tillverkningen är idag uppdelad på två huvudsakliga verksamhetsdelar. Torrfodret legotillverkas i en av Sveriges modernaste fabriker för tillverkning av hund och kattfoder, medan tillverkningen av färskfoder sker i våra egna produktionslokaler utanför Skara. Företag med ständig utveckling Idag tillverkas vårt hundfoder med den allra senaste processtekniken, dvs fodret processas under kontrollerad temperatur (lågtemperatur). Detta bibehåller råvarornas vitaminer och ger fodren, tillsammans med de i recepten väl utvalda svenska och svenskkontrollerade lättsmälta råvarorna, en mycket hög tillgänglighet av näring (hög smältbarhet) och hög kvalité på våra produkter. I de följande sidorna av denna broschyr berättar vi mer i detalj om vår foderverksamhet.

3 På bilden ses bland andra, tredje generationen bröderna Jern i början av 1930-talet. Lastbilen är av märket Volvo. Redan i början av förra seklet hade familjen Jern kvarnverksamhet. Annons i Skara Tidning (7 november, 1900). Yraväderskvarna föregångare till modernare vattenkraft som kom i bruk i slutet av 1800-talet. Visste du att... Vindens enkla drivkraft har länge utnyttjats av människan. Redan för 3000 år sedan lär det ha funnits väderkvarnar i Kina och Japan och under 1300-talets Europa utvecklades väderkvarnarna och blev allt större. Som mest hade Europas väderkvarnar tillsammans en effekt på MW, vilket var en nivå som vindkraften inte uppnådde igen förrän (källa:

4 Våra bästa vänner... Precis som med oss människor kan hundens levnad delas upp i olika stadier, med olika fysiologiska och mentala kännetecken. Generellt mognar små hundraser fortare och har längre livslängd jämfört med större hundraser. Naturligtvis förekommer individuella skillnader. Låt oss i generella ordalag gå igenom hundens livscykel. Valpstadiet Beroende av ras pågår valpstadiet från födseln till 6-18 månaders ålder. Normalt stannar valpen hos sin moder och kullsyskon fram till minst 8 veckors ålder. Hela valpstadiet utmärks av lekfullhet, nyfikenhet och träning för valpen att överkomma sin rädsla. Under denna tid är det viktigt med social träning tillsammans med andra hundar men framför allt också bland människor. Ungdomsstadiet När ägaren börjar slappna av, för att valpen upphör med sina hyss och lämnar valpstadiet, inträder ungdomsstadiet. Detta kan många gånger vara en än större prövning för ägaren. Perioden börjar någon gång mellan 6 till 18 månaders ålder och upphör Rekommendation... Alla hundar behöver daglig motion och regelbunden rastning. Du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare. Hundar som permanent vistas i hundgård ska rastas på annan plats för att de ska få komma utanför hundgården åtminstone en gång per dag. (Jordbruksverket)

5 mellan 1 till 3 års ålder. Den unga hunden brukar ofta utmana sin ägare genom att testa gränser och uppträda som om den aldrig hört ett kommando. Fysiologiskt inträder också könsmognad och intresse för det andra könet väcks. Vuxenstadiet En hund betraktas som vuxen från 1 till 3 års ålder och pågår fram till mellan 6 till 10 års ålder. Det är under denna period som hundens personlighet slutligen sätter sig, efter den turbulenta ungdomstiden. Hunden testar nu inte gränser i samma utsträckning och finner trygghet i sina Tips vid utfodring... Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att hunden får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. Om flera hundar får mat samtidigt är det viktigt att alla kan äta i lugn och ro utan att störa varandra. Om du har din hund inomhus ska den ha fri tillgång till dricksvatten. En hund i rastgård måste få vatten minst två gånger per dygn. (Jordbruksverket) rutiner. Ungdomens överaktivitet normaliseras men hunden kräver ändå regelbunden daglig motion och stimulans. Seniorstadiet Beroende av hundens ras inträder seniorstadiet för hunden mellan 7 och 10 år. Hunden uppvisar då ett större lugn och större raser kan uppvisa tecken på ledverk, vilket gör dem mindre toleranta för motion i stor mängd. En äldre hund är ofta avspänd och visar ett gott lynne, men kan om den har ont även uppvisa grinighet. Beroende på ras lever hunden i genomsnitt 10 till 15 år. Visste du att... Du får inte skilja hundvalpar från modern annat än tillfälligt så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad och över huvud taget inte förrän de är åtta veckor. Valparna får heller inte lämna uppfödaren innan de är åtta veckor om det inte finns särskilda skäl. En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder. Det är inte lämpligt att hundvalpar under sex månader sitter i karantän. (Jordbruksverket)

6 En rejäl portion sunt förnuft Hur vet man att hunden får ett foder som täcker dess näringsbehov? Låt oss beskriva hur vi på Halla Foder säkerställer vår foderkvalitet. Extrudenring En ko är med sina fyra magar en levande foderfabrik och bryter själv ner såväl cellulosa som fibrer. Du, jag och exempelvis grisen har omkring 7 meter tunntarm som bryter ner och omvandlar kolhydrater till omsättningsbar energi. Hunden, som i grunden tillhör asätande djur, har endast en kort tunntarm och behöver hjälp med att bryta ner kolhydrater. Det är här extrudering kommer in. Genom denna tillverkningsprocess av foder bearbetas råvaran först till ett mjöl. Sedan pressas mjölet under högt tryck, temperatur över +100 C, ånga och friktionstryck genom en cylinder. Slutligen pressas materialet genom en dysa och trycket ökas ytterligare för att sedan snabbt falla till atmosfäriskt tryck när materialet lämnar maskinen. Resultatet blir en snabb ångavgång och materialet expanderar eller poppar ungefär som popcorn, vilket ger lägre volymvikt. Visste du att... Fructo-oligosakkarider (FOS) återställer tarmhälsan och skapar ett skyddande skikt i mag- och tarmkanalen samt stimulerar de goda bakterierna i tjocktarmen. Våra foder är naturligtvis utformade för att stimulera en normal matsmältning. Naturligtvis innehåller våra foder inga tillsatta konserveringsmedel.

7 Extrudering har även fördelen att smaken blir bättre. Processen är även hygiensk, då alla bakterier dör i processen. Hunden kan, med hjälp av att råvaran genomgått denna extrudering, tillgodogöra sig bland annat kolhydrater, som annars skulle passera rätt igenom hunden. Ett mått på förmågan att tillgodogöra sig fodret kallas för smältbarhet. Allmänt sett har animaliska råvaror högre smältbarhet än vegetabiliska. Kvalitet och kontroll I Sverige har vi stränga regler och höga krav på foderproducenter. Vi får inte tillföra djur antibiotika och hormoner i tillväxtfrämjande syfte och råvaror från kadaver får ej ingå i foder. Vidare genomförs strikta kontroller avseende salmonella samt noggranna veterinärbesiktingar i samband med med slakt för att säkerställa vilka delar som får användas samt att kontrollera att djuret är friskt. I grund och botten är detta regelverk sunt, då svenskproducerat foder håller en hög kvalitet. Perfekt för pälsen! Samtliga premium och super premium produkter från Halla Foder innehåller balanserade nivåer av Omega -3 och -6 fettsyror (linolsyra från bland annat kycklingfett och fiskolja) dessa är nödvändiga för att bibehålla en frisk hud och päls. Tillskott av norska djuphavsalger stimulerar och optimerar vitamin- och mineralbehovet för din hund. Sammantaget ger våra foder de bästa förutsättningarna för att din hund skall bibehålla en frisk och vital päls. Foder med kvalitet Halla Foder har lång erfarenhet med arbetande hundar. Vi levererar foder till tjänstehundar och jakthundar med stor framgång! Våra skräddarsydda foder är framtagna för att passa de flesta hundraser. Även de riktigt hårt arbetande hundarna som behöver ett riktigt energi- och näringsrikt kvalitetsfoder.

8 Våra foder passar för alla hundar Alla hundar har olika näringsbehov baserat på ras, ålder och aktivitet. Naturligtvis har vi på Halla Foder tagit hänsyn till detta i utformningen av våra olika fodervarianter. Vi tillhandahåller i skrivande stund 7 olika torrfoder, vilka är framtagna för att passa de flesta hundar. Samtliga torrfoder är helfoder och täcker hundens dagliga näringsbehov. Vi har också flera sorter av färskfoder, som även de är helfoder eller kan användas som komplement till torrfoder. Under året 2013 lanserades färskfoderburgaren. Denna nya produkt levereras i en förpackning om 6 stycken frysta färskfoderburgare. Varje burgare kan i fryst tillstånd enkelt kan brytas på mitten, vilket underlättar portioneringen. Vårt utbud förändras ständigt och foldern i din hand innehåller inte en komplett förteckning. Vi hänvisar till våra produktblad med ingående information om respektive foder som du finner på vår hemsida för enkel nedladdning. Svenskkontrollerade råvaror Samtliga foder från Halla Foder produceras i hjärtat av Västergötland och innehåller enbart svenska och svenskkontrollerade råvaror. Korta och säkra leveranstider från tillverkningen till dig som kund gör att du alltid får en färsk nyproducerad vara. Har ni frågor är ni alltid varmt välkomna att kontakta vår konsumentkontakt på telefon

9

10 [referens] Kennel Perro Caracteristico Perro Caracteristico är en liten kennel som föder upp Cimarron Uruguayo, som är en vallhund från Uruguay. Cimarronerna är en väl balanserad hund, lätt att arbeta med inom tex vallning och agility. Sedan starten 2007 när jag introducerade Cimarronerna till Europa har jag fött upp flertalet utmärkt testade hundar inom vallning samt utställnings champions från mer än 10 olika länder. Även många viktiga Vinnar titlar från flertalet länder. Det som jag är mest stolt över är att under åren 2007, 2009, 2010, 2011, 2012 samt 2013 innehar mina hundar World Winner titeln samt även några av dessa år Junior World Winner. Både mina egenuppfödda och importerade hundar innehar flertalet BIG & BIS placeringar. För mig är valet av foder som jag använder till både valpar jag föder upp och vuxna hundar mycket viktigt. Cimarronerna är en mycket aktiv ras, och dom måste ha rätt hull för att klara den hårda träning. Därför har jag valt Halla Foder, då det innehåller alla de olika egenskaperna som jag finner viktiga för mina hundar. Mina vuxna hundar äter Halla Foder Medium & Standard, samt lite komplement med Halla Färskfoder. De håller sitt hull perfekt, är bra i magarna och fina i pälsen med en skinande glans. Men av allt detta jag kräver är för mig det viktigaste, att dom älskar sin mat. Jag rekommenderar varmt Halla Foder till de som vill ge sina hundar det bästa och ställer samma höga krav på foder som jag gör. Jessica Snäcka Kennel Perro Caracteristico

11 [referens] Kennel Danga s Vi har under årens lopp fött upp flertalet tjänstehundar till hemvärnet, flygvapnet, väktare och polis. Ca 35 champions varav ett flertal med både Nordisk och Internationell status. Flertalet Nations- & Världsvinnare, sen inte att glömma alla fantastiska familjehundar. Vi vet hur viktigt det är med en bra start i livet och därför utfodrar vi våra valpar på Halla Foder färskmat kött som första mål och därefter övergår vi succesivt till Halla Foder Valp torrfoder. Våra valpar äter med glädje, är bra i magen och lagom i hullet. Tiken håller sig i mycket bra skick och återhämtar sig snabbt efter en valpkull. Våra vuxna hundar utfodras med Halla Foder Kyckling/Ris som bas och detta toppas med Halla Foder färskmat kyckling. Kennel Danga s startade sin bana i hundvärlden 1986 med schäfer. 10 år senare kom Västgötaspetsen till kenneln. Båda raserna i botten en vallhund och på många sätt väldigt lika varandra i sin mentalitet. Båda raserna är hundar som behöver aktivitet, både fysiskt och mentalt. För att orka vara aktiv på ett bra sätt samt kunna ligga på topp och prestera sitt yttersta dag efter dag kräver ett foder av toppkvalitet. Halla Foder har alla de egenskaper som vi finner behövliga för våra hundars bästa. Våra hundar älskar sin mat, är i superkondition, är bra i magen, har en kanonfin päls och är alltid på ett jättebra humör. Vi kan varmt rekommendera Halla Foder till alla som vill sina hundars bästa och ställer samma höga krav på foder som vi gör. Ingela Johannesson Kennel Danga s

12 [referens] Kennel Lei-Anns Ann och Leif Carlsson har ett genuint intresse för hundar vilket sträcker sig ända tillbaka till deras barndom. Idag äger och driver Ann kenneln med goda råd och hjälp från Leifs sida. Kenneln föder upp belgiska vallhundar / Malinois med målsättningen att erbjuda fungerande arbetshundar, vilka skall fungera i såväl tjänst som tävling samt att vara familjehundar. Leifs mångåriga yrkeserfarenhet som utbildningsledare inom hundförarpolisen i kombination med erfarenheterna inom uppfödning har inneburit att han har prövat och utvärderat en mängd fodervarianter. Idag använder och rekommenderar han Halla Medium torrfoder, vilket passar kennelns hundar redan från valpstadiet och ända upp i vuxen ålder, med utmärkt resultat. Ann och Leif tycker [referens] Stefan Hellström också det är en stor fördel att Halla Foder har inhemsk produktion, vilket ger korta ledtider och säkerställer att fodret alltid är färskt. Leif Carlsson Jag jobbar som anestesisjuksköterska på ambulanshelikoptern på Gotland och har jakt och hundar som fritidsintresse och är certifierad steg-4 instruktör via Svenska Jägareförbundet och Barbro Börjesson-gruppen samt utbildad instruktör via Hundskolan Vision. Har en verksamhet med hundkurser i egen regi och är ordförande i Vorstehklubben på Gotland och har jagat med hundar sedan barnsben. Har haft egna hundar i 25 år och alla har varit av jakthundsraser. Har för tillfället en Kleiner Münsterländer som heter Quorum s Izak som jag jagar allt med samt en Strävhårig Vorsteh (på bilden) som heter Glesbygdens Amiral. Izak har ett förstapris i elitklass på jaktprov och han även bl a ett andrapris på fullbruksprov. Han används i praktisk jakt och på eftersök och han är även utställningschampion. Amiral är en unghund som går i skolan. Han har redan förstapris i unghundsklass på jaktprov och very good på utställning. Jag har använt Hallafoder i säkert tio år och mina hundar har alltid varit välmående, starka, uthålliga och med bra päls. För mig är det viktigt med hög och jämn kvalitet på fodret till mina hundar som under jaktsäsong arbetar hårt, ofta flera dagar i sträck på fält, fjäll och/eller i skog. Stefan Hellström Foto: Sabine Tofften

13 Halla Aktiv art (15 kg) Torkat kyckling-, nöt- och fläskkött, vete, majs, animaliskt och vegetabiliskt fett, nordsjöfisk, ris, betfiber, äggulepulver, havsalger, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Standard art (15 kg) Torkat kyckling, nöt- och fläskkött, vete, korn, majs, animaliskt och vegetabiliskt fett, ris, nordsjöfisk, betfiber, äggulepulver, havsalger, bryggerijäst, FOS, glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen.

14 Halla Medium art (15 kg), 8413 (3,25 kg) Torkat kycklingkött, nöt- och fläskgrevmjöl, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, majs, linfrömjöl, ris, vetegroddar, betfiber, äggpulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Valp art (15 kg), 8412 (3,25 kg) Torkat kycklingkött, nöt- och fläskgrevemjöl, majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, ris, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), mineraler, vitaminer och spårämnen.

15 Halla Junior art (15 kg) Torkat kycklingkött (min 25 %), ris (min 20 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructooligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Kyckling & Ris art (15 kg), 8472 (3,25 kg) Torkat kycklingkött (min 25 %), ris (min 20 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, linfrömjöl, betfiber, vetegroddar, äggpulver, bryggerijäst, fructooligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen.

16 Halla Lamm & Ris art (15 kg), 8471 (3,25 kg) Ris (min 28 %), torkat lammkött (min 15 %), majs, korn, animaliskt och vegetabiliskt fett, betfiber, linfrömjöl, äggulepulver, bryggerijäst, fructo-oligosakkarider (FOS), glukosamin, mineraler, vitaminer och spårämnen. Halla Färskfoderburgare Ett svenskt helfoder för hund, art (6-pack) Färsk råvara från fisk. Svenska råvaror från nöt och kyckling. Vatten, svensk vom, värmebehandlad ceralieblandning, svensk råvara från gris, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsglutenmjöl, vetekli, sojaolja, animaliskt fett, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen.

17 Halla Färskfoder Bruks Ett svenskt helfoder för hund art (1 kg) 8003 (0,5 kg) Färsk råvara från fisk. Svenska råvaror från nöt och kyckling. Vatten, svensk vom, värmebehandlad ceralieblandning, svensk råvara från gris, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsglutenmjöl, vetekli, sojaolja, animaliskt fett, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen. Halla Färskfoder Kyckling Ett svenskt helfoder för hund art Svensk råvara från kyckling. Råvara från fisk. Svensk råvara från nöt. Vatten, svensk vom, värmebehandlad cerialieblandning. Svensk råvara från gris. Värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsgluten mjöl, animaliskt fett, vetekli, sojaolja, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen. Halla Färskfoder Kött Ett svenskt helfoder för hund art Svenska råvaror från nöt och gris. Råvara från fisk. Svensk råvara från kyckling, vatten, svensk vom, värmebehandlad cerialieblandning, värmebehandlat ris, ångpreparerade havregryn, majsgluten mjöl, animaliskt fett, vetekli, sojaolja, algprodukt, potatisprotein, vitaminer, spårämnen.

18 Våra nya svenska färskfoder ett helfoder för alla hundar Våra nya spannmålsfria färskfoder består av köttråvara från utvalda svenska bönders gårdar runt om i Västergötland. Våra färskfoder består av få råvaror, något som är en fördel särskilt för hundar som är känsliga och där det ofta är en fördel att veta exakt vilka råvaror som finns i fodret. Även den hundägare som vill veta exakt vad hunden får i sig via fodret har stor nytta av att vi i detalj redovisar vad fodret innehåller. På så sätt kan ni välja det foder som passar hunden bäst. Färskfoder består av råa animaliska råvaror som mals till en lagom konsistens och sen blandas med övriga råvaror som ska ingå i fodret. Direkt efter detta fryses produkten ner i lagom stora korvar och transporteras ut direkt till er eller till våra leverantörer. Alla våra färskfoder är spannmålsfria, vilket betyder att de inte innehåller våra traditionella spannmål såsom havre, vete, korn eller råg. Vi på Hallafoder analyserar regelbundet våra råvaror och färdiga produkter för att ni ska få den bästa produkten till era hundar. Alla våra färskfoder är så kallade helfoder för alla hundar, vilket betyder att det finns tillräckligt med energi och näring i fodret oavsett om man är en valp, vuxen, äldre, hårt arbetande eller sällskapshund. En fördel med att göra ett helfoder för alla stadier är att man kan ge fodret som första prova-påfoder vid avvänjning och sen fortsätta med fodret hela livet. Man kan antingen ge våra färskfoder som enda foder, eller ge dem som topping på ett annat helfoder (oftast torrfoder). Eftersom både färskfodret och torrfodret är korrekt sammansatta var för sig kan man blanda dessa i vilka proportioner man önskar.

19 Halla Färskfoder NÖTVOM art (0,5 kg) Halla Färskfoder Nötvom är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 99% svensk köttråvara (nötvom) samt fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder KYCKLING EXKLUSIV art (0,5 kg) Halla Färskfoder Kyckling Exklusiv är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 90% svensk köttråvara (kyckling, ägg) samt ris, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder KÖTT & POTATIS art (0,5 kg) Halla Färskfoder Kött & Potatis är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 99% svensk köttråvara (nöt, gris) samt potatis, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Halla Färskfoder LAMM EXKLUSIV art (0,5 kg) Halla Färskfoder Lamm Exklusiv är ett helfoder till hundar i alla livsstadier, såväl valpar, dräktiga och digivande tikar, vuxna, äldre, hårt arbetande och sällskapshundar. Fodret består av 89% svensk köttråvara (lamm, nöt, ägg) samt ris, fiskolja, vitaminer och mineraler. Fodret kan serveras som enda foder eller i kombination med valfri andel annat helfoder, tex som topping till ett torrfoder. Tillgång på ovanstående färskfoder kan variera efter säsong. För att få en mer detaljerad beskrivning, sammansättning och doseringstabell av vårt nya färskfoder, se vår hemsida

20 april, Halla Foder AB Art nr: 8500

Vi vet vad vi gör! Producent av djurfoder sedan 1928

Vi vet vad vi gör! Producent av djurfoder sedan 1928 Vi vet vad vi gör! Producent av djurfoder sedan 1928 Ett foder för alla hundar! Vi lever upp till höga svenska kvalitetskrav på ingående råvaror, optimerad sammansättning, högteknologisk tillverkningsprocess

Läs mer

En lydig hund, det är ditt ansvar. En välmående och sund hund med bra immunförsvar och bra tillväxt, det bidrar Canami till.

En lydig hund, det är ditt ansvar. En välmående och sund hund med bra immunförsvar och bra tillväxt, det bidrar Canami till. BÄTT maxi mini 7kg för små raser 10kg 7kg RE! BÄT TRE! för stora raser LIGHT 10kg Din hunds bästa följeslagare genom livet Ett svensktillverkat foderalternativ när du söker det bästa Canami är ett nytt

Läs mer

www.vomoghundemat.se

www.vomoghundemat.se www.vomoghundemat.se Vom og Hundemat är ett norskproducerat färskfoder för hund. Fodret är sammansatt av enbart norska råvaror och består i huvudsak av animaliska produkter. Råvaror som används i tillverkningen

Läs mer

LIGHT - THE FAMILY DOG THE FAMILY CAT

LIGHT - THE FAMILY DOG THE FAMILY CAT DANSK PRODUCERET PREMIUMFODER TIL DIN HUND OG KAT ARCTIC - THE ACTIVE DOG PERFORMANCE - THE ACTIVE DOG ADULT - THE FAMILY DOG PUPPY - THE GROWING DOG LIGHT - THE FAMILY DOG THE FAMILY CAT Scandinavian

Läs mer

Omega 3 & 6 Essentiella Fett Syror ger din valp en glänsande päls, klara ögon och en bra hudbalans.

Omega 3 & 6 Essentiella Fett Syror ger din valp en glänsande päls, klara ögon och en bra hudbalans. Det nya och förbättrade Chicopee Puppy fodret är ett komplett och balanserat foder för din växande valp. Den näring som din valp får under de första månaderna är mycket viktig för dess långsiktiga hälsa

Läs mer

NYHET. Norges mest köpta hundfoder lanseras nu i Sverige. Bäst i test 4 gånger! www.labb.se

NYHET. Norges mest köpta hundfoder lanseras nu i Sverige. Bäst i test 4 gånger! www.labb.se Labb brosjyre lansering_agripet 19.10.11 16.19 Side 2 NYHET Norges mest köpta hundfoder lanseras nu i Sverige TV2-2000 TV2 hjelper deg TV2-2004 TV2 hjelper deg NRK-2007 Forbrukerinspektørene VG-2009 Test

Läs mer

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG

För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG För aktiva hårt arbetande hundar PRO SPORT DOG Energipasta SPORT X Vätskebalans Aptus PROSPORT DOG Produktbeskrivning Aptus Pro Sport är en koncentrerad energipasta anpassad för tillfällen när hunden arbetar

Läs mer

Utfodring Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2005-02-11

Utfodring Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2005-02-11 Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2005-02-11 Introduktion Vad ska hunden äta? Detta är ett omdiskuterat ämne och marknaden erbjuder oss ett stort antal olika foder. Vilket är det

Läs mer

SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH.

SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH. SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS NO VETE- WHEAT OCH SOJAFRITT NO SOY SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH. 1 HÄLSOSAM MAT, FRISKA HUSDJUR Nutra-Nuggets husdjursfoder ger förstklassig näring för din hunds

Läs mer

100% rent, naturligt helfoder

100% rent, naturligt helfoder 100% rent, naturligt helfoder Tillverkat i Nya Zealand av färska Nya Zealändska råvaror. www.gibbon.se K9 Natural - Nästa generation hundfoder. DNA-tester visar att hunden har till 99.8% samma DNA som

Läs mer

mush b.a.r.f. vaisto

mush b.a.r.f. vaisto mush b.a.r.f. vaisto innehåll MUSH-STORYN... 3 MUSH-TIDSLINJE... 4 VÅRA PRODUKTLÖFTEN...6 UTFODRA MED VÅRA MUSH B.A.R.F. VAISTO -PRODUKTER... 8 PRODUKTER...14 I begynnelsen åt hundar kött, ben, organ,

Läs mer

Betfor en riktig klassiker!

Betfor en riktig klassiker! Frågor & Svar Betfor en riktig klassiker! Ju mer du vet om utfodring, desto större möjligheter har du att ta hand om din häst på ett bra sätt. Men det är inte alldeles enkelt, för det finns mycket att

Läs mer

En spannmålsfri formula

En spannmålsfri formula R En spannmålsfri formula Åratal av domesticering har utvecklat våra husdjur från vilda rovdjur till våra bästa vänner. Trots det visar den moderna vetenskapen att dagens hundar och katter delar DNA med

Läs mer

vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se

vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se vitafor HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se Kvarnbyfoders mineralfodersortiment till häst är baserat på de senaste forskningsrönen. Ett bra mineralfoder kan vara avgörande för hästens välbefinnande och prestation.

Läs mer

HÄST MINERALER. vitafor HÄSTMINERALER. www.kvarnbyfoder.se

HÄST MINERALER. vitafor HÄSTMINERALER. www.kvarnbyfoder.se HÄST vitafor MINERALER HÄSTMINERALER www.kvarnbyfoder.se Vitafor Hästmineraler är baserat på de senaste forskningsrönen. Ett bra mineralfoder kan vara avgörande för hästens välbefinnande och prestation.

Läs mer

SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT

SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT SPANNMALSFRITT OCH POTATISFRITT Gå tillbaka till det naturliga och respektera hundarnas ursprung, dig själv och naturen Carnilove Carnilove har anpassats efter hundarnas naturliga ursprung. Eftersom spannmål

Läs mer

förstå din hunds maghälsa

förstå din hunds maghälsa förstå din hunds maghälsa Det är inte ovanligt Mag-tarmsjukdomar (vanligtvis associerade med t.ex. kräkningar och/eller diarré) är några av de mest förekommande anledningarna till att man tar hundar till

Läs mer

EDEL Nöt Framgång föder framgång

EDEL Nöt Framgång föder framgång EDEL Nöt Framgång föder framgång EDEL Nöt EDEL Nöt är ett komplett högkvalitativt fodersortiment för både mjölkproducenter och uppfödare av köttrasdjur. Sedan 2010 har vi KRAV-godkända foder i vårt sortiment.

Läs mer

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN

Att köpa HUND. Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Att köpa HUND Goda råd inför ditt hundköp SVENSKA KENNELKLUBBEN Funderar du på att köpa valp? En hund är en ny vän och familjemedlem som kommer att finnas vid din sida i många år. Tänk på att det är stor

Läs mer

Anvisning till blankett Anmälan foder (D119)

Anvisning till blankett Anmälan foder (D119) 1(5) 2013-06-27 Enheten CITES, foder och djurprodukter Anvisning till blankett Anmälan foder (D119) A. Kryssa i om det är en ny anmälan, en ändring eller en avanmälan av foder. B. Namn, adress, e-post

Läs mer

förstå din hunds viktkontroll

förstå din hunds viktkontroll förstå din hunds viktkontroll varför är viktkontroll så viktigt? En stor andel människor är nu överviktiga eller feta - och antalet fortsätter att stiga. Samtidigt blir också våra hundar mer överviktiga

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

ATT förstå din hunds. fodermedelsallergier

ATT förstå din hunds. fodermedelsallergier ATT förstå din hunds fodermedelsallergier vad är fodermedels- Allergier? Precis som hos människor föds vissa hundar mer känsliga än andra och kan därför också drabbas av allergier. Även om nysningar och

Läs mer

Förstå din katts. MAGhälsa

Förstå din katts. MAGhälsa Förstå din katts MAGhälsa Precis som människor kan katter lida av störningar i mage och tarm som leder till kräkningar och diarré. Dessa störningar är ofta kortvariga och läker ut av sig själv men kan

Läs mer

Betfor Inte bara nyttigt

Betfor Inte bara nyttigt Betfor Inte bara nyttigt Betfor. Från hobbyridning Betfor har varit en viktig komponent i svenska hästars foderstat i mer än 50 år. Skälet till detta är ganska självklart, efter- Betfor påverkar en rad

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Royal Canin hundfoder. Gäller samtliga Puppy och Junior 8 kg och 15 kg. 15 kg. 499 :- 8 kg. + 75 kr rabatt vid nästa köp! Ord.

Royal Canin hundfoder. Gäller samtliga Puppy och Junior 8 kg och 15 kg. 15 kg. 499 :- 8 kg. + 75 kr rabatt vid nästa köp! Ord. Hundleksak Plyschleksak, 32 cm. Royal Canin hundfoder Gäller samtliga Puppy och Junior 8 kg och 15 kg. 29 90 15 kg 499 :- 8 kg 399 :- Ord. pris 49,90 Hill's kattfoder Gäller alla sorter 1,5 2 kg. Ord.

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se

På Rätt Väg. Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer när du tränar

Läs mer

Rapporterad använd mängd foderråvaror i Sverige 2011 (ton)

Rapporterad använd mängd foderråvaror i Sverige 2011 (ton) 1(1) Texten är från 2013-08-22 Rapporterad använd mängd foderråvaror i Sverige 2011 (ton) Reported amount of used feed material in Sweden 2011 (tonnes) 1. Spannmål, produkter och biprodukter 01.01 Havre

Läs mer

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007.

Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Motion 1 Huvudstyrelsens förslag till Uppfödarstrategi Huvudstyrelsen för Springerklubben överlämnar bifogat reviderat förslag till Uppfödarstrategi för beslut vid Fullmäktigemötet 2007. Huvudstyrelsen

Läs mer

förstå din hunds hudhälsa

förstå din hunds hudhälsa förstå din hunds hudhälsa det är inte ovanligt Hudproblem är relativt vanligt förekommande hos hundar. Det kan uppstå pga flera olika orsaker t.ex. infektioner, parasiter eller allergier. Många underliggande

Läs mer

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på...

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på... Nytt&Nyttigt Fågelfoder för en lyckad produktion Producerad av Svenska Foder AB Om Fjäderfä 2014 2015 Tänk på... Bra att veta om Svenska Foders Fodersortiment Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg fjäderfäproduktion

Läs mer

Vallfoder som enda foder till får

Vallfoder som enda foder till får Vallfoder som enda foder till får Gun Bernes, Inst. för norrländsk jordbruksvetenskap, SLU, Umeå Lena Stengärde, Inst. för kliniska vetenskaper, SLU, Uppsala Tyler Turner, Inst. för livsmedelsvetenskap,

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Finska Foders nya Pekoni-smågrisfoderprogram

Finska Foders nya Pekoni-smågrisfoderprogram Ge smågrisarna möjlighet att växa Finska Foders nya Pekoni-smågrisfoderprogram Om tillväxtmålet i tillväxtavdelningen är Över 550 g/dag: Pikku-Pekoni, Juniori-Pekoni, Multi-Pekoni Mini, Teräs-Pekoni Pikkurae,

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

För hundar med hudproblem DermaFlex

För hundar med hudproblem DermaFlex För hundar med hudproblem DermaFlex Produkter som ingår i Aptus lila serie. 2 Aptus serien erbjuder ett stort utbud av hälsovårdsprodukter för hund och katt, med syfte att stärka och bibehålla ditt djurs

Läs mer

Ge hundar riktigt god näring

Ge hundar riktigt god näring Länge leve HundEN Ge hundar riktigt god näring Det omfattande Meradog-näringsprogrammet för ett sunt och lyckligt hundliv Länge leve hunden Länge leve hunden Länge leve hunden Detta motto beskriver träffande

Läs mer

NÖT 2013-14. www.edelfoder.se

NÖT 2013-14. www.edelfoder.se NÖT 2013-14 www.edelfoder.se NÖT EDELfoder - kvalitet med bredd Edelfoder har länge och framgångsrikt funnits på den svenska marknaden. Vår målsättning är att nu och i framtiden förvalta våra goda relationer

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Hundar Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Rättigheter och ansvar Länsstyrelsen i Skåne län 040/044 25 20 00 lansstyrelsen@m.lst.se www.lansstyrelsen.se/skane Jordbruksverket 036-15

Läs mer

Vad är Functional Food för hund och katt

Vad är Functional Food för hund och katt Vad är Functional Food av Jill Mellström 1 Vad är Functional Food för hund och katt BARF står för Biologiskt Anpassad Rå Föda. Det betyder att alla djur ska äta den föda som de är tänkta och anpassade

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Låt oss presentera ZiwiPeak Beef. Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar!

Låt oss presentera ZiwiPeak Beef. Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar! Låt oss presentera ZiwiPeak Beef Ännu ett helt naturligt, näringsrikt val för husdjuret du älskar! Vårt Nötkött. Märkbart mycket bättre Nötköttet vi använder kommer från djur som är gräsuppfödda på Nya

Läs mer

Grafisk manual för märkesanvändare

Grafisk manual för märkesanvändare Grafisk manual för märkesanvändare 1 Innehållsförteckning Till er som är märkesanvändare 3 Kriterier för Svenskt kött 4 Ursprungsmärkningen Svenskt kött 6 Versioner av märket 7 Märkets färger 8 Märkets

Läs mer

Daily-Dog Cuisine En naturlig, balanserad kost av riktigt kött

Daily-Dog Cuisine En naturlig, balanserad kost av riktigt kött Daily-Dog Cuisine En naturlig, balanserad kost av riktigt kött och Good-Dog Treats Torkat kött av högsta kvalitet NATURAL NEW ZEALAND PET NUTRITION FOR THE PEAK OF GOOD HEALTH Stor bild ovan - Labradoren

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

Ät S.M.A.R.T. Det finns en utställning och ett omfattande OH-paket om Ät S.M.A.R.T. Läs mer på www.sll.se/ctn under Mat och miljö.

Ät S.M.A.R.T. Det finns en utställning och ett omfattande OH-paket om Ät S.M.A.R.T. Läs mer på www.sll.se/ctn under Mat och miljö. Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur påverkade den miljön? Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät -modellen är ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

Tillskott som hjälper din häst att må bra. Nyheter!

Tillskott som hjälper din häst att må bra. Nyheter! Tillskott som hjälper din häst att må bra Nyheter! VÅRA FÄRSKASTE NYHETER! STRESS RELIEF Ett väl sammansatt tillskott med tryptofan, magnesium, B-vitaminer och aminosyror som kan balansera hästens temperament

Läs mer

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER

T S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra MINDRE TOMMA KALORIER TRANSPORTSNÅLT STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Ät S.M.A.R.T Ät så att både kroppen och miljön mår bra S M A R T STÖRRE ANDEL VEGETABILIER Handlar om vad vi väljer att stoppa i kundvagnen. MINDRE TOMMA KALORIER ANDELEN EKOLOGISKT ÖKAS Handlar om hur

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind

NÄRINGSLÄRA. www.almirall.com. Solutions with you in mind NÄRINGSLÄRA www.almirall.com Solutions with you in mind ALLMÄNNA RÅD Det har inte vetenskapligt visats att en särskild diet hjälper vid MS, inte heller att några dieter är effektiva på lång sikt. Nuvarande

Läs mer

Hundfoder En djungel. Av: Veronica Ekvall 2008

Hundfoder En djungel. Av: Veronica Ekvall 2008 Hundfoder En djungel Av: Veronica Ekvall 2008 Innehållsförteckning Inledning s. 1 Hundmatens historia s. 2 Näringsämnena s. 3-6 NRC-normen s. 6 NRC-normen, tabell från 1974 s. 7 NRC-normen, tabell från

Läs mer

DET NATURLIGA ALTERNATIVET

DET NATURLIGA ALTERNATIVET DET NATURLIGA ALTERNATIVET WWW.FARMFOOD.COM Pet-Food AB Bygelvägen 2 945 91 Norrfjärden Tel +46 (0)911-23 33 00 Fax +46 (0)911-23 33 29 info@pet-food.se Utanför Storbritannien: www.farmfood.com info@farmfood.com

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Kött. Det du äter när du äter kött består av. Muskler. Fett. Bindväv MÖRT KÖTT

Kött. Det du äter när du äter kött består av. Muskler. Fett. Bindväv MÖRT KÖTT Kött Det du äter när du äter kött består av Muskler Fett Bindväv MÖRT KÖTT Kött som har varit mycket i arbete har grövre muskeltrådar och mer bindväv. Det gör att vi tycker att köttet är grövre och segare

Läs mer

ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR.

ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR. ATT KÖPA HUND OCH GÖRA EN BRA AFFÄR. Text och bild: Matti Holmgren, Working Husky Kennel Superledarhund med mycket intressant stamtavla säljes. Mycket lovande valpar efter våra tävlingshundar säljes. Skall

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer

Hjälper till att få tillbaka spänsten i benen.

Hjälper till att få tillbaka spänsten i benen. Hjälper till att få tillbaka spänsten i benen. Upprätthåller din hunds rörlighet för att få ut det mesta av livet. En guide från din veterinär och Nestlé Purina. Ledmobilitet GAD (dog UPPRÄTTHÅLLER HÄLSAN

Läs mer

Svensk unggris. inspiration & recept

Svensk unggris. inspiration & recept Svensk unggris inspiration & recept Mört och saftigt premiumkött Svensk unggris föds upp i liten skala runtom i Sverige. Det är en ung gris som väljs ut för sina goda egenskaper. Det speciella med den

Läs mer

Statistik från Jämthundklubbens webbundersökning - Projektet pristagarprocent på jaktprov. Hur många år har du jagat med Jämthund?

Statistik från Jämthundklubbens webbundersökning - Projektet pristagarprocent på jaktprov. Hur många år har du jagat med Jämthund? Statistik från Jämthundklubbens webbundersökning - Projektet pristagarprocent på jaktprov. Under några veckor i början av juli så gjorde Jämthundklubben en webbundersökning för att få mer kunskap om vad

Läs mer

Underlag för dig som vill förbereda frågorna i Nivå 1.

Underlag för dig som vill förbereda frågorna i Nivå 1. CHECKLISTA Nivå 1 Underlag för dig som vill förbereda frågorna i Nivå 1. Dna checklista innehåller frågor som, berode på skolans förutsättningar, kan behövas förberedas innan skolan svarar på Nivå 1 på

Läs mer

Mat på en kvart med familjemetoden

Mat på en kvart med familjemetoden Mat på en kvart med familjemetoden Fitnessförlaget Jacob Wismar Fitnessförlaget Box 70321, 107 23 Stockholm www.fitnessforlaget.se Copyright Jacob Wismar 2008 Form Streamcreek Foto Frida Wismar Textbearbetning

Läs mer

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014

Eko-målet. På lördag är det dags igen!!! med siktet på en hållbar utveckling. GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 Eko-målet med siktet på en hållbar utveckling GRUNDAD 2006 NR 29 Maj 2014 På lördag är det dags igen!!! Ekomatsligan 2013 Ludvika nu på plats 38 Våra ekologiska varor: Vetemjöl Havregryn Mjölk Filmjölk

Läs mer

Hur vet jag om min hund har mask?

Hur vet jag om min hund har mask? Hur vet jag om min hund har mask? Information och goda råd om mask hos hund Mask hos hund De flesta hundar får mask en eller flera gånger i livet. Spolmask är mycket vanligt hos valpar, men det förekommer

Läs mer

Åk 5 Kompis med kroppen. Namn: Rotsaksgruppen: 1 2 3 4 5 6 7 8. Bladgrönsaksgruppen: 21 22 23 24 25. Citrusgruppen: 58 59 60 61 62 63 64 65

Åk 5 Kompis med kroppen. Namn: Rotsaksgruppen: 1 2 3 4 5 6 7 8. Bladgrönsaksgruppen: 21 22 23 24 25. Citrusgruppen: 58 59 60 61 62 63 64 65 Åk 5 Kompis med kroppen Namn: Känner du igen mig? Frukter och grönsaker kan delas in i olika grupper. Det finns kålväxter, lökväxter, citrusfrukter och många andra. Ofta namnges gruppen efter hur de växer

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

SMARTARE MAT. Ät en potatis så kan du andas under vattenytan! Är det smart mat? Hur smart kan mat bli?

SMARTARE MAT. Ät en potatis så kan du andas under vattenytan! Är det smart mat? Hur smart kan mat bli? Vad menas med det? Är det funktionell mat? Tjejmjölk i rosa förpackning med extra folsyra som underlättar om man vill bli gravid. Är det smart? GMO? Genetiskt Modifierad Organism Ris med mer A-vitamin?

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Att äta för f r prestation Kroppen är r ditt verktyg och viktigaste instrument för f r att bli bra. Mat

Läs mer

Får det vara en sängfösare?

Får det vara en sängfösare? Får det vara en sängfösare? energirika drinkar i mixerbägare Recept på näringsdrinkar Det är enkelt att göra hemmagjorda energirika drycker. Ofta blir de hyfsade näringsmässigt, men framför allt godare

Läs mer

Foder UTFODRING AV HÄSTEN

Foder UTFODRING AV HÄSTEN Foder Hästen är en gräsätare och i vilt tillstånd söker den föda omkring 16-18 timmar varje dygn. Uppstallade hästar måste utfodras regelbundet med rätt och lagom mängd foder vid varje tillfälle för att

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Varför ska man ha ett balanserat?

Varför ska man ha ett balanserat? Kosthåll Varför ska man ha ett balanserat? Fylla kroppens lager med energi Ger din kropp tillräckligt med intag av näringsämnen så att du orkar med dagen Stärker ditt immunförsvar som gör att du håller

Läs mer

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat.

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat. Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur påverkade den miljön? Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät - modellen är ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt

Läs mer

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram 6 Problemet med socker Socker är en typ av kolhydrat och den används som energi i vår kropp. Som kolhydrat betraktad är socker varken bättre eller sämre än någon annan. Det är helt enkelt högoktanigt bränsle.

Läs mer

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären.

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären. Mjölk Mjölk betraktas som ett av våra nyttigaste livsmedel. Det beror på att den innehåller så många av de näringsämnen som är särskilt viktiga för kroppen. De viktigaste ämnena är kalcium ( C), protein,

Läs mer

Apotekets råd om. Mask hos hund

Apotekets råd om. Mask hos hund Apotekets råd om Mask hos hund I Sverige är de vanligaste inälvsmaskarna spolmask och bandmask. Hakmask finns hos enstaka hundar medan piskmask kan finnas hos importerade hundar. Rävens dvärgbandmask har

Läs mer

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works Nu lanseras ShapeWorks Dagordning Fetma Övervikt Fetma Övervikt ShapeWorks filosofi ShapeWorks system ShapeWorks process Affärstips Övervikt Fetma Övervikt Fetma Fetman ökar I de flesta EU-länder är mer

Läs mer

Skapa bättre prestationer

Skapa bättre prestationer Skapa bättre prestationer Undvik fodring med krubbfoder mindre än 5 timmar före start. Ska du rida först på dagen, så hoppa över morgonfodring. 1-2 kg hö innan 2 timmar före start hjälper till att hålla

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI STOMIVÅRD Äta gott Leva gott ILEOSTOMI Råd till dig som har en ileostomi Alla individer har olika behov oavsett om man har stomi eller inte. De tips och råd som finns i denna broschyr är endast en vägledning

Läs mer

ursprungsmärkning av livsmedel

ursprungsmärkning av livsmedel Frivillig ursprungsmärkning av livsmedel Martin & Servera arbetar, tillsammans med restaurang- och storköksbranschen, för att initiera en frivillig ursprungsmärkning för livsmedel, något som många kunder

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Det dolda sockret Lärarhandledning

Det dolda sockret Lärarhandledning Det dolda sockret Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters

Läs mer

Alla ska vi dö Men man ska inte behöva svälta ihjäl!

Alla ska vi dö Men man ska inte behöva svälta ihjäl! Alla ska vi dö Men man ska inte behöva svälta ihjäl! Anders Rhodin Gävle 2015-04-29 kommun 2 Gävle 2015-04-29 kommun 3 Gävle kommun 2015-04-29 5 Varför är maten betydelsefull? Fysiologiskt kroppsligt

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Förstå din hunds. Ledhälsa

Förstå din hunds. Ledhälsa Förstå din hunds Ledhälsa Varför är god ledrörlighet så viktigt? Ledsjukdom är ett av de vanligaste tillstånd som påverkar hundar. Man uppskattar att så många som en av fem hundar över ett års ålder drabbas

Läs mer

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen

Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen (Förtexter:) Så fungerar MÄNNISKOKROPPEN Matsmältningen Svensk översättning och bearbetning ROGER PERSSON Berättare ROGER PERSSON Klippning TIMO TROLIN BLAESILD Det här programmet handlar om dig och din

Läs mer

Få den bästa starten

Få den bästa starten Få den bästa starten Det bästa från naturen För att stoet och hingsten kan leverera hälsosamma avkommor, är det viktigt med en bra start i livet. Fodrets näringsämnen påverkar alla kroppens funktioner,

Läs mer