Informationstidning från Falkenbergs Bostads AB. Nr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationstidning från Falkenbergs Bostads AB. Nr 1 2003"

Transkript

1 Informationstidning från Falkenbergs Bostads AB Nr

2 2 Innehåll Några tankar från Lars Vd har ordet Våren är på väg! Kvarteret Trädgården 36 nya lägenheter. Inflyttning juni FaBo får ny ordförande Vi presenterar Ingmar Bengtsson. FaBo:s bokslut 2002 företagets bästa år. Ny på kontoret En presentation av Mats Urbansson. En resa till Berlin Berlin Tysklands nya huvudstad. 12 Semestertankar Följ med till norra Tyskland. 14 Ny bovärd i Skogstorp Vi presenterar Mats Andersson. 15 Sophantering I Skogstorp tas det krafttag när det gäller sophanteringen Nytt bovärdskontor i Slöinge Per Eriksson har fått nytt kontor. Hertings Gård Planförslag för Hertings Gård. Barnaskrik och Jäkelskap Buskis på Vallarna även i år. Händer i sommar Vi presenterar ett axplock av sommarens evenemang. FaBo dag med Pippi Kom och titta på Pippi som som spelas i Hertigens Trädgård den 30 juli. FaBo-nytt är producerad av Reklam & PressHuset i Falkenberg. Ansvarig utgivare: Lars Anebreid. Redaktör och foto: Tryckt hos Grafika på miljövänligt papper. När det här skrivs är det påsk och vi har äntligen fått lite värme efter en lång och kall period. Även om det kommer bakslag så känns det att våren är på väg. Ett tydligt vårtecken för oss på FaBo är att årsbokslutet görs klart och att det ska hållas bolagsstämma. Journummer Årets resultat blir i nivå med de senaste årens och det känns bra inte minst för våra hyresgästers räkning. Man vet då att man har en stabil hyresvärd som kan fullfölja sina åtaganden när det gäller t ex underhåll. Det problem som vi och Falkenberg har haft de senaste åren ser nu ut att till i vart fall en liten del kunna lösa sig. Jag tänker då på möjligheterna att genom nyproduktion kunna erbjuda våra bostadssökande konkreta alternativ. Visserligen är det bara ett tillskott på 36 lägenheter, men i alla fall. Det är i kv Trädgården, 300 m från Stortorget, som vi inom kort kommer att påbörja en nyproduktion. De första lägenheterna beräknar vi ska vara klara under första halvåret Det är emellertid inte tillräckligt för att möta efterfrågan och det är därför min förhoppning att andra nya projekt snart kan komma igång. I övrigt fortsätter vårt arbete på att försöka att ständigt bli bättre. Höstens kundenkät har arbetats in i årets måloch handlingsplaner och på så sätt ska kundernas synpunkter tillgodoses. Kommande kundenkäter kommer att visa om vi lyckats. Eftersom det inte kommer något mera FaBo-nytt före sommaren vill jag nu önska alla en varm och trevlig sommar med god avkoppling för kropp och själ. FaBo får nytt telefonnummer 1 juli Öppettider i sommar Under perioden 23 juni 8 augusti har kontoret begränsat öppethållande på grund av semestrar. Vi kommer att ha öppet för besök måndag fredag mellan Kontoret är bemannat mellan under sommarperioden. Falkenbergs Bostads AB Rörbecksgatan Falkenberg Tel Internet adress: E-postadress:

3 Kvarteret Trädgården Kvarteret Trädgården ligger mitt i Falkenberg, ett stenkast från huvudgatan. Omgivet av äldre, lummiga villakvarter, är området trots sitt centrala läge en avskild oas med skiftande bebyggelse. Det gamla huset är rivet och nu är det dags att sätta spaden i jorden. FaBo räknar med att Bygg Bröderna som skall bygga det nya huset kan komma igång med byggandet i mitten av maj. Intresset för lägenheterna är redan mycket stort och vi räknar med att allt skall vara uthyrt i god tid till inflyttningen som dröjer till juni Husen är byggda i tre våningar med 12 lägenheter i varje trapphus. Alla lägenheterna har egen uteplats eller balkong åt väster. I källarplanet finns gemensam tvättstuga med ett datoriserat bokningssystem. Det gör att du kan boka din tvättid direkt från lägenheten om du har Internet. I källarplanet har hyresgästerna sina lägenhetsförråd och ett rum för cyklar. Det gamla huset i Kv Trädgården är rivet. Nu är det dax att sätta spaden i jorden för nybyggnationen. Vinnare i tävlingen om bästa slogan Vinnande förslag blev: Trött på villan? Släpp loss bo hos oss alternativt Trött på trädgården? Släpp loss bo hos oss Vinnare blev Elsa Andersson Floragatan Falkenberg Övriga belönade förslag är inskickade av: Harry Andersson Allévägen 29 E Falkenberg Agnes Karlsson Holgersgatan 5 E Falkenberg Mona Packendorf Box Ätran Wera Johansson Varbergsvägen 3 A Ullared

4 4 FaBo får ny ordförande bor på föräldragården i Vessigebro som han tog över Till vardags driver han ett jordbruk tillsammans med sina två söner. Det omfattar 20 mindre gårdar med 340 ha åkermark och 45 ha skog. Jordbruket drivs i aktiebolagsform och för att allt skall hinnas med har man förutom familjemedlemmarna även två anställda. Till hösten kommer vi att öka vår djurbesättning av mjölkkor från 160 till 200 djur berättar Ingmar, så några problem med att få tiden att gå har jag inte. Alla korna går i så kallad lösdrift och vet själva när det är dags att bli mjölkade. Korna är försedda med en sensor som känner av hur mycket kraftfoder varje enskild ko skall serveras vid foderautomaten säger Ingmar. Med dagens moderna metoder klarar man av att mjölka 70 kor i timmen så själva mjölkningen tar inte mer än tre timmar, men sedan är det mycket för- och efterarbete. I samband med bolagsstämman den 5 maj 2003 fick FaBo en ny styrelseordförande. Han heter Ingmar Bengtsson och representerar centerpartiet. Ingmar är veteran i FaBo:s styrelse efter att han varit ledamot i den de senaste 8 åren och känner därför väl till företaget. Han och hustrun Marion Ny styrelse Vid bolagsstämman i måndags tillträdde FaBo:s nya styrelse. Av den gamla styrelsen återstår tre personer och således är det fyra nya namn. Styrelsen består under perioden av följande ledamöter: Ingmar Bengtsson (c) Vessigebro, ordförande Gerry Norberg (s) Falkenberg, vice ordförande, ny Mats Gunnarsson (c) Ätran, ny Lena Dygården (s) Falkenberg, ny Gunnar Pettersson (kd) Skogstorp Johnny Larsson (v) Falkenberg Arne Lindquist (mp) Långås, ny Byggde FaBo:s tak Ingmar har tidigare arbetat som snickare på SKANSKA så han är kunnig när det gäller hur man bygger hus. Hans första jobb som snickare var att bygga taken på FaBo:s fastigheter på Sloalyckan Sedan fortsatte jag i den branschen fram till dess att jag tog över föräldragården fortsätter Ingemar. På frågan om han har några hjärtefrågor som han tycker är särskilt viktiga för FaBo och som han skall driva i styrelsen svarar Ingmar: Alla frågor som ger stor kundnytta är viktiga; vi måste vårda våra hyresgäster så att de blir FaBo trogna under lång tid. Det är här vår vision Alla tiders boende är viktig att uppfylla. Vid varje i tidpunkt i livet skall FaBo kunna erbjuda ett bra boendealternativ, från första lägenheten via familjebildning till ett bra äldreboende. Tyvärr är vi inte där ännu, men om vi kan bygga de fastigheter som är föreslagna har vi kommit en bit på vägen. Långa handläggningstider av överklagande har gjort att byggstarten försenats för flera projekt. Hertings Gård tror jag kommer att bli ett mycket trevligt bostadsområde och ett bra tillskott i vårt bostadsbestånd när det blir klart. Närheten till centrum och Ätran med sina fina omgivningar gör Hertings Gård till ett attraktivt område där många kommer att vilja bo säger Ingmar Bengtsson avslutningsvis.

5 5 FaBo tar över servicelägenheter Den 1 augusti tar FaBo över uthyrningen av vissa servicelägenheter från socialförvaltningen. De lägenheter som berörs är lägenheterna i hus 1 och 2 Floragården samt radhusen på Ätranhemmet och Älvgården. På Furugården i Ullared berörs 6 lägenheter av förändringen. FaBo kommer även fortsättningsvis vara mycket noga med valet av hyresgäster som får lägenheter i dessa fastigheter. Vi kommer att ta stor hänsyn till om hyresgästen har speciella behov men det kommer inte att enbart bli ett öronmärkt äldreboende. Personer, som tidigare haft svårt att få lägenhet i dessa fastigheter, kommer att få större möjlighet att bli erbjudna en attraktiv bostad. FaBo säljer fastighet i Vessigebro FaBo har sålt fastigheten Vattsgård 1:39 på Ringvägen 5 i Vessigebro. Nuvarande hyresgäster är informerade och har haft möjlighet att yttra sig om försäljningen. Köpare är Sven Lindén med sönerna Per-Ola och Krister. Vi räknar med att fastigheten skall tillträdas den 1 juni efter det att kommunen och Länsstyrelsen har lämnat sitt godkännande.

6 6 FaBo:s bokslut 2002 FaBo har lagt ännu ett verksamhetsår bakom sig. Resultatet på nedersta raden är inte det bästa, men trots det blev 2002 ett av företagets bästa år. Resultatet för 2002 uppgår till drygt 2,5 miljoner kronor efter skatt och bokslutsdispositioner. Jämfört med senare år är det ett sämre resultat, men detta beror helt och hållet på ändrade avskrivningsprinciper. Vi har ökat avskrivningarna på våra fastigheter från 1,5 procent till 2 procent, vilket innebär ökade kostnader med drygt 5 miljoner. Justeras de föregående åren så att avskrivningarna blir jämförbara blev resultatet 2002 mycket bra. Det goda resultatet beror naturligtvis på många olika faktorer, men främst tre anledningar måste framhållas: God uthyrningssituation. Vid årsskiftet var 7 lägenheter outhyrda. De lägenheter som är outhyrda står inte längre tomma någon längre tid, utan oftast bara en till två månader. Tomma lägenheter kostar mycket pengar så det är naturligtvis glädjande att antalet har minskat. Effektivisering av organisationen. Under flera år har vi kunnat utöka vårt fastighetsbestånd utan att personalen ökat nämnvärt. Vi har t o m genom ändrade rutiner kunnat minska personalen på vissa områden. Det pågående kvalitetsarbetet hoppas vi skall leda till ytterligare kostnadsminskningar. Fortsatt låga räntekostnader. Den goda räntesituationen som rått i Sverige under några år har vi kunnat utnyttja till att minska våra räntekostnader kraftigt. Hur ser då framtiden ut? Det goda uthyrningsläget ser ut att bestå. Vi kan idag närmast säga att Falkenberg har bostadsbrist. Detta är givetvis positivt för företaget, men för kommunen som helhet behövs nya bostäder. Många kostnader som rör boendet ökar kraftigt. Främst är det energikostnader men även t ex kostnader för renhållning ökar stadigt. I flera år har experter trott att det låga ränteläget skulle ändras och räntan stiga. Detta är naturligtvis oroande för ett bostadsföretag, där räntekostnaden är en stor del av de totala kostnaderna. En höjning av den genomsnittliga räntan med en procentenhet, innebär kostnadsökningar med drygt sex miljoner kronor. Våren 2003 har vi dock lägre räntor än på väldigt länge och tror att räntekostnaderna i vart fall i år inte skall överstiga förra årets. Genom olika försäkringslösningar har vi också ett visst skydd mot alltför stora räntehöjningar i framtiden. Thomas Brynås FaBo bjuder på elitfotboll Onsdagen den 18 juni kl är de tre kommunala bolagen Falkenberg Energi, FAVRAB och FaBo matchvärdar när Falkenbergs FF möter BK Häcken i superettan. Vi har etthundra biljetter som vi delar ut till våra hyresgäster. Du som vill ha en biljett kan ta kontakt med din bovärd eller vår expedition fr.o.m. den 2 juni. Max en biljett per hyresgäst.

7 7 Nytt boinflytandeavtal FaBo har under 2002 tecknat ett nytt boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen, region Norra Skåne, Falkenbergsföreningen. Några stora förändringar från det tidigare avtalet har inte gjorts. Det som är nytt är att syftet med ett boinflytandeavtal bättre beskrivs, där fyra olika nivåer specificeras. De nivåer som används är: Individuell nivå Gemensam nivå (samråd på lokal hyresgästförenings nivå) Bostadsmöten Boinflytandekommittén På den individuella nivån sker påverkan genom det hyresgäststyrda lägenhetsunderhållet och de möjligheter som finns att göra tillval i den egna lägenheten. Hyresgästen har också möjlighet att anonymt besvara frågor om hur boendet upplevs i de regelbundet återkommande hyresgästenkäterna. Möjligheten att påverka på gemensam nivå utgår från att det i bostadsområdet finns en fungerande lokal hyresgästförening (LH). Hyresgästerna skall på denna nivå också ha ett stort inflytande på större ombyggnadsåtgärder som behöver utföras. Självförvaltningsprojekt, där hyresgästerna mot ersättning tar ett ansvar för delar av fastighetsskötseln, kan man finna under denna nivå. FaBo har under de senaste sex åren bjudit in hyresgästerna till bostadsmöten minst en gång per år för att informera om vad som är planerat för bostadsområdet samt få information från hyresgästerna vad de vill med sitt boende. Boinflytandekommittén (BIKEN) är en partssammansatt grupp, bestående av tio medlemmar där vardera parten representeras av fem ledamöter. BIKEN är det forum där beslut som påverkar både hyresgästerna och FaBo tas när de inte kunnat lösas i någon av de andra nivåerna eller är av mer övergripande art. Tyck till FaBo önskar att flera hyresgäster skall engagera sig i sitt boende och på ett mer aktivt sätt göra sin röst hörd. Det gamla talesättet att den som tiger samtycker är inte något som FaBo kan ta som intäkt för att allt vi gör skulle vara bra eller kanske inte ens önskat av våra hyresgäster. För att utvecklas som den goda hyresvärden måste vi få kännedom om vad våra hyresgäster vill ha och tycker i olika frågor. Det är därför mycket viktigt att vi kan fortsätta med regelbundna bostadsmöten och hyresgästenkäter även under de kommande åren. FaBo kommer att fortsätta satsningen på att utbilda sin personal för att den skall kunna ge våra hyresgäster god service och ett trevligt bemötande. Det goda samarbetet med hyresgästföreningen har givit oss förutsättningar att utveckla boinflytandet under de senaste åren. Med ett nytt boinflytandeavtal kan vi fortsätta detta fruktbara samarbete och utveckla boinflytandet ytterligare. Byte av glödlampor i lägenheten När du flyttar in i din lägenhet har FaBo sett till att samtliga fasta belysningspunkter fungerar. Under hyrestiden byter FaBo belysningen i kyl/frys och spis utan kostnad. För all övrig belysning har hyresgästen underhållsansvar. Vill du ha hjälp med att byta lysrör vid bänk- eller badrumsskåp utföres det till en fast kostnad av 100 kr/tillfälle och belysningspunkt. Om hyresgästen själv tillhandahåller lysrör är motsvarande kostnad 50 kr. FaBo får nytt telefonnummer 1 juli

8 8 Ny på kontoret Mats Urbansson anställdes på FaBo den 15 februari och skall arbeta med energi och brandskyddsfrågor. Brandskyddsfrågor ligger honom varmt om hjärtat eftersom han är deltidsbrandman i Varberg. Bland Mats arbetsuppgifter på FaBo ingår också att han har ett ansvar för den tekniska jouren och skall göra en systematisering av brandskyddsdokumentationen. Mats är utbildad energiingenjör vid Högskolan i Borås och med påbyggnadskurser på Chalmers i Göteborg. Efter utbildningen har jag arbetat inom processindustrin och som konsult för Fortum miljö och teknik berättar Mats Kidnappad av Libanesisk milis Mats har en minst sagt spännande bakgrund. Han har gjort 7 missioner (uppdrag) FN-tjänst i Libanon och Bosnien. Under ett av uppdragen blev han innehavare av Nordiska FN-rekordet i löpning upp för Mazadaberget i Israel. Rekordet är 13 min 6 sek. Det var också i Libanon som han och några FN-soldater blev kidnappade av Libanesisk milis under 16 timmar. Efter tuffa förhandlingar blev vi frisläppta med livet i behåll säger Mats. Mats och hans familj, frugan Elisabeth och tre barn bor i lägenhet i Varberg. På fritiden springer jag i skogen eller spelar innebandy berättar Mats. Senaste löparbedriften var Göteborgsvarvet som jag sprang på 2 tim 7 min så numera räknar jag mig som en föredetting i rekordsammanhang fortsätter han. Mats har också slagit världsmästaren i bordtennis Jörgen Persson. Tillläggas skall väl att Mats är tre år äldre än Jörgen och detta hände i början av 70-talet så Jörgen Persson hade precis lämnat blöjåldern. Test med vattenbesparing på Tröingeberg FaBo genomför många olika energisparande åtgärder i sitt fastighetsbestånd. När det gäller vattenförbrukningen håller vi god kontroll över förbrukningen i de olika husen. I ett försök att spara ännu mer kommer vi från och med 1 juli -03 starta ett test i våra fastigheter på Tröingeberg (Tröingebergsvägen 15 och Bergåsavägen 1). Vi har siffrorna från de senaste åren och genomsnittsförbrukningen har varit kbm. Om vattenförbrukningen under det närmaste året (juli juni) understiger kbm erhåller hyresgästerna en rabatt som motsvarar priset per kbm. Exempel: Förbrukningen blir kbm. En besparing på 250 kbm, = ca kronor Dessa pengar kommer att utbetalas efter testperioden. Varje lägenhet erhåller lika mycket, dvs kronor delat på 70 lägenheter alltså ca 75 kronor. Det finns många sätt att spara, exempelvis att inte duscha så länge. Ring bovärden om någon kran står och droppar etc. Vi kommer att följa förbrukningen med stort intresse. Göran Blomqvist

9 9 Parkeringstillstånd För att komma till rätta med att skrotbilar blir stående på våra parkeringsplatser och att hyresgäster parkerar på förbjuden plats, kommer FaBo att dela ut parkeringstillstånd till sina hyresgäster. Securitas kommer att på vårt uppdrag sköta parkeringsbevakningen. Enligt de regler som gäller från den 1 oktober 2001 kommer alla hyresgäster, som har behov av det, att få ett inplastat parkeringstillstånd av FaBo. Du kan hämta ditt parkeringstillstånd hos din Bovärd. För att skilja de olika bostadsområdena och för att förhindra missbruk kommer parkeringstillstånden att vara olikfärgade. Generellt parkeringsförbud gäller som tidigare inom FaBo:s bostadsområden utom på markerade parkeringsplatser. Tillståndet gäller endast på ej förhyrda parkeringsplatser inom FaBo:s bostadsområden där hyresgästen har sin bostad. Fordonet får vara uppställt under max 48 timmar på samma parkeringsplats utan att flyttas. Parkeringstillståndet skall placeras synligt till vänster i framrutan. Saknas synligt parkeringstillstånd eller vid överträdelse av 48 timmars regeln kan felparkeringsavgift komma att tas ut. Glöm inte att göra rent i din köksfläkt! Som hyresgäst har du ett ansvar för att filtret i köksfläkten görs rent regelbundet ca två gånger i månaden. Enklast gör man det i vasken med lite diskmedel och hett vatten, då löses fettet upp och filtret blir åter som nytt. Skälet till att man måste göra rent filtret är att det varje år inträffar ett antal bränder på grund av att fettet som fastnar i det, vid upphettning kan droppa ner på plattan och fatta eld. Har man inte gjort rent filtret har man inte gjort vad man kunnat för att förhindra att brand kan uppstå. Om det skulle fatta eld i fettet häll inte vatten på det utan kväv elden med en handduk eller liknande. Är filtret trasigt kan du vända dig till din bovärd så får du ett nytt. Rolf Håkansson Ett exempel på dåligt rengjort filter.

10 Berlin Tysklands nya huvudstad Den 9 november 1989 föll den förhatliga Berlinmuren efter 28 år. Det mest synbara tecknet på Tysklands och Berlins delning försvann. Idag återstår bara få rester av muren och man har målat en linje på marken för att markera var muren gick. Det var den dåvarande DDR ledaren Walter Ulbricht som 1961 beordrade byggandet av muren och som också fick ge namnet på den: Ulbrichtmuren kom den amerikanska presidenten John F Kennedy till Berlin för att ge Berlinarna moraliskt stöd under det kalla kriget. Det var då han uttalade de berömda orden Ich bin ein Berliner (tur att han inte var i Hamburg). Historiskt har svenskarna varit en del av Berlins historia. Redan år 50 börjar Berlins historia då svenskättade sveber slog sig ner vid vadstället över floden Spree. Under det 30-åriga kriget var den svenske kungen Gustav den II Adolf uppe och härjade i trakten av Spandau, en förstad väster om Berlin besegrades den svenska hären av brandenburgarna i slaget vid Fehrbellin norr om Berlin och sedan dess har vi svenskar i första hand återvänt i affärer eller som turister. Ett litet undantag var 1813 då den svenske kronprinsen Karl Johan Bernadotte kom till Berlin för att leda en nordarmé mot Napoleon och i slaget vid Leipzig lyckades han besegra Napoleon. Bra skor Som turist i Berlin skall man tänka på att ha ett par bra skor för det blir massor av promenerande även om staden, enligt en fransk undersökning, ståtar med den näst bästa kollektivtrafiken i världen efter Tokio. Berlin är nu mer spännande än någonsin. Under de senaste 10 åren har det vuxit fram en helt ny stadskärna på de områden som tidigare var ingenmansland. Överallt har det byggts och renoverats och runt Potzdamer Platz har det vuxit upp en helt ny stadsdel fylld med arbetsplatser, exklusiva bostäder och restauranger. Här har Daimler- Benz sitt huvudkontor liksom SONY: s europakontor. För den som vill gå på museum så finns över 170 olika att välja på. Vill man shoppa är legendariska KaDeWe Kaufhaus des Westens ett måste. På 6: e våningen har man en matavdelning som slår det mesta man sett. Där kan man slå sig ner i champagnebaren och avnjuta ett glas samtidigt som man sörplar i sig några ostron. Efter ett besök hos krämarna kan man behöva en stunds ro för själen och den får man bäst i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Björnen är Berlins symbol, överallt i staden kan man hitta de utsmyckade björnarna.

11 I Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche kan man slå sig ner för en stunds rofylld vila. Champagnebaren på DaDeWe. Käka insekter, kittlar dögott Sedan i våras kan man åka ut till Kultur Brauerei och besöka restaurang Soda som har en något annorlunda matsedel eller vad sägs om kanderade gräshoppor i en Panna Cotta eller spagetti med mjölbaggar och andra larver. För 11 euro kan man få smaka båda rätterna och vill man skölja ner det med ett glas öl får man lägga till 2 euro. En god idé för den som blivit trött i benen: köp ett WelcomeCard, som under 72 timmar ger dig tillgång till nästan all kollektivtrafik och en rad erbjudanden, gratis eller med hög rabatt. Eller hoppa på busslinje 100, som efter murens fall var den första östväst förbindelsen. Linje 100 kör 10 gånger i timmen mellan Bahnhof Zoo och Alexanderplatz. Den passerar Siegessäule med tjocka damen, Bellevueslottet, den nyuppförda nordiske ambassadbyggnaden, Riksdagen, Brandenburger Tor och domkyrkan. 9 km sightseeing för 2,20 euro eller gratis med WelcomeCard. Berlin är kanske världens mest spännande huvudstad. Det finns caféer, barer och restauranger, 300 night-spots, 35 teatrar, 170 museer tusentals butiker, otaliga nationaliteter, all världens frestelser. Det finns många skäl som gör Berlin till ett attraktivt semestermål. Branden Burger Tor kanske det mest kända byggnadsverket i Berlin.

12 Har du int dina semest så kommer här trevliga resmål i Neur Markt i Rostock. Alter Schwede i Wismar där kungen ätit middag. Vi börjar med ett besök i Travemünde Travemünde är ett paradis för golfare och seglare men även för dem som bara vill vila. De långa sandstränderna lockar både stora och små till ett härligt strandliv. Travemündes välkända kasino och trevliga små krogar ser till att kvällarna inte saknar spänning. För den som vill gå ombord på en äkta fyrmastad bark har det kulturminnesmärkta segelfartyget Passat dagligen öppet från mitten av maj till mitten av september. Det finns mycket att säga om Travemünde, men det är bäst att själv resa dit. Upptäck Lübeck Hansans drottning Efter att ha lämnat Travemünde kommer man till nästa mål på vår resa som är Lübeck, ett av de mest populära resmålen i norra Europa. Staden Lübeck är världsberömd för stadsporten Holstentor, sin marzipan, de sju tornen och den gamla stadskärnan som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Den som promenerar genom de historiska gränderna och gårdarna i gamla staden kan njuta av de många trevliga små krogarna och gourmetrestaurangerna, de små butikerna och de exklusiva affärerna. Väl värda ett besök är S:t Annen- Museum med Memlings berömda altarmålning, borgklostret med Hanseköpmannens myntskatt, Heiligen-Geist-Hospital från 1280, där den mest kända och förmodligen äldsta julmarknaden äger rum varje år. Passa också på att göra ett besök i marzipansalongen i Niederegger-huset som berättar om marzipanens historia. Andra sevärdheter är rådhuset och dockteatermuseet med sina cirka marionetter och dockor från hela världen. Efter att ha ätit oss mätta på

13 te bestämt terplaner r några förslag på i norra Tyskland marzipan och andra godsaker reser vi vidare till en annan Hansastad. Hansestadt Wismar Hansestadt Wismar som också finns med på UNESCO: s världsarvslista, är vårt nästa resmål. Staden ligger i Wismarbukten och har en intressant historia. Många byggnader har sedan murens fall 1989 och återföreningen 1990 sakta men säkert renoverats och idag möts man av en fräsch stadskärna. Ett besök på krogen Alter Schwede är ett måste både för den fina miljön och den goda maten. I december månad har man en mycket trevlig julmarknad som jag varmt kan rekommendera. Hansestadt Rostock Rostock är väl idag mest känd bland svenskar för shoppingresor, men det är de senaste händelserika århundradena som präglat staden. Den f.d. handelsplatsen för tyska köpmän utvecklades till att bli den mest betydelsefulla staden i Mecklenburg-Vorpommern. Staden lyckades tidigt få rätten till att prägla mynt samt få fri tillgång till havet och en del andra privilegier. En stor del av den medeltida stadsmuren finns bevarad och den vittnar om stadens betydelse som en av de första och mest inflytelserika städerna inom Hansan. Rostocks universitet är grundat 1419 och är ett av de äldsta i Europa. Idag är Rostock en blomstrande industristad med småstadskaraktär där man kan ägna dagar åt att ströva runt i den gamla stadskärnan. Missa inte det gamla rådhuset med sina sju torn från 1250 som är Hansa Rostock hemma-arena Ostsee stadion. Lübecks berömda port. Rostocks äldsta byggnad. Maria kyrkan från 1398 är också en sevärdhet med sitt astronomiska ur som tillkom 1472 och en rik utsmyckning från flera århundraden. Rostock har också ett fotbollslag som spelar i Bundesliga, så passa på att se lite fin fotboll när du är där. Warnemünde Warnemünde som är ett gammalt fiskeläge, köptes av staden redan på 1300-talet är känt som en av Tysklands mest betydande kurorter för havsbad. I dag lockar Warnemünde med en härligt bred sandstrand, med välskötta fiskarhus och genuina, hemtrevliga krogar. Warnemünde räkans bland seglare som ett av världens bästa vatten och i den tänkta Tyska OS satsningen är det här tävlingarna skall gå av stapeln. Valvbågar i Lübeck.

14 14 Ny Bovärd i Skogstorp Område norr har fått en ny förman/bovärd från den 15 mars. Han heter Mats Andersson och kommer ursprungligen från Hässelby i nordvästra Stockholm men har under åren bott på ett flertal platser i Sverige. Nu senast var det Strömstad som hade glädjen av att ha Mats som kommunmedborgare. Under kaotiska former flyttade han och sambon Marie till det hyrda huset i Morup. Mats och flyttfirman hade olika uppfattning om hur stor bil som behövdes för transporten av alla prylar och bohag. Mats vann, vilket resulterade i att flyttfirman fick köra ett extra varv. Bland alla prylarna som kom med i flyttlasset finns bland annat en brännugn för keramik; sambon Marie är nämligen keramiker. Miljöansvar Under sin yrkeskarriär har Mats provat på massor av olika jobb, men sedan 1987 har han varit fastighetssektorn trogen. Innan han flyttade ner till västkusten arbetade han som bovärd på Botkyrkabyggen under tre år. Många av de erfarenheter han fick under de åren har han tagit med sig till FaBo och just nu satsar han för fullt för att få ordning på sophanteringen. Att källsortera är ett miljöansvar som vi alla har säger Mats. Det är inte rimligt att FaBo:s personal skall ägna massor av timmar i soprummen för att sortera om sopor därför att vissa hyresgäster inte orkar sortera själva. Om det beror på okunskap så är jag villig att avsätta massor av tid för att lära dem som inte kan fortsätter Mats. Att han kommer att lyckas med sitt projekt kan man räkna med för han är född i Oxens tecken och det är envisa grabbar. Sin fritid ägnar han åt att resa runt i Sverige men också i övriga världen. Vanliga kvällar gillar han att ägna åt att titta på film han är nämligen storkonsument av det. God och annorlunda mat, gärna från främmande länder, är ett annat av hans stora intressen och han står med förtjusning vid spisen. Vi på FaBo hälsar Mats välkommen som arbetskamrat och önskar honom lycka till med sina projekt. Tyvärr kan undertecknad konstatera att Djurgårdsanhängarna i Falkenberg har förstärkt sin lilla supporterskara med ytterligare en person, nu när Mats flyttat hit. AIK 4 EVER Nytt Bovärdskontor i Skogstorp Samtidigt som Mats Andersson började som bovärd i Skogstorp passade FaBo på att flytta kontoret från Skogstorpsskolan till en lägenhet på Ginstvägen 4 F. Mats har inrett sitt kontor i ett av rummen på övervåningen där han kommer att ha sin fasta plats. I lägenheten kommer också den person som skall hålla i det kommande projektet med att utveckla Skogstorp att ha ett kontorsrum. Bostadsmötena som kommer till hösten kommer att hållas i det större rummet på nedervåningen. Även andra kan använda lokalen till möten och sammankomster; prata med Mats om ni skall ha ett möte eller kurs.

15 15 I Skogstorp tas det krafttag när det gäller sophanteringen Slutar man blanda så slipper man sortera, det är ett välkänt faktum som flertalet av våra hyresgäster har tagit till sig, men fortfarande finns det stora brister i sophanteringen. Personalen i vissa områden tvingas fortfarande att lägga flera timmar per dag på att sortera och ta hand om sopor som lagts fel eller bara slängts in på golvet i soprummen. Många föräldrar skickar fortfarande sina små barn för att slänga soporna, barn som knappt kan öppna dörren och än mindre lägga soporna i rätt kärl. Här på vårt område får vi lägga ner minst 10 timmar i veckan på att hålla ordning i soprummen säger Mats Andersson bovärd i Skogstorp. Jag tjatar och informerar om sophanteringen dagarna i ända och tycker att jag börjar se ett resultat av mitt arbete. Hittar jag något som är felsorterat i sopkärlen och kan få fram vem som slängt det, så går jag hem till dem med soporna och ber dem följa med till soprummet fortsätter Mats. Hans metod att komma till rätta med problemen är mycket tidskrävande vilket gör att andra arbetsuppgifter blir liggande lite länge. Det bästa vore om de hyresgäster som slarvar kunde inse att vi inte källsorterar för FaBo: s skull, utan för vår gemensamma miljö och att soprummen skulle bli mycket fräschare om alla gjorde rätt från början. Ny läktardel på Falkenbergs IP Inför årets hemmapremiär mot Västra Frölunda stod om- och tillbyggnaden av Falkenbergs Idrottsplats klar. Läktaren har byggts till med 340 platser och kan nu ta emot 878 sittande. Enligt arbetsledaren på IP, Ronny Isaksson, har även förrådsytan utökats. Under hela läktaren förvaras de maskiner, material och den utrustning som krävs för att driva en modern anläggning. I skrivande stund slutförs nybyggnationen av en toalettbyggnad samt en kiosk. När allt är klart i juni har kommunen investerat ca 2,3 miljoner och då har vi en anläggning som motsvarar de höga krav som ställs av Svenska fotbollsförbundet på en anläggning som skall användas för div 1 spel. Vi gratulerar föreningarna på IP och hoppas att publiken i Falkenberg bjuds på elitfotboll många år framöver Göran Blomqvist

16 16 Lägesrapport från införande av verksamhetssystem på FaBo Varför arbetar FaBo med att införa verksamhetssystem? Enkelt svar på denna fråga är att FaBo vill bli bättre på alla områden, för att kunna erbjuda våra hyresgäster och övriga kunder ett bättre boende och bättre service. Arbetet med att införa ett integrerat ledningssystem med miljö, kvalitet, arbetsmiljö och ekonomi har pågått i snart två år. Många för att säga alla inom företaget har lagt ner mycken möda för att skapa ett system som vi kommer att ha stor nytta av i fortsättningen. Vi har analyserat vilka processer som finns inom FaBo, riskanalyser har gjorts på varje process, förändringar av vårt sätt att arbeta har redan gjorts, rutiner har skrivits, checklistor utformats. En tredagarsutbildning för all personal har ägt rum under hösten Utbildningen var utformad så att alla fick med datorns hjälp svara på frågor och därigenom få en introduktion i systemet för att kunna hitta de dokument och rutiner som respektive anställd har nytta av. Vi är nu i slutfasen av vårt arbete med att införa systemet. Det digitala systemet kommer att nås via Internet/intranät detta för att få ett så snabbt och uppdaterat system som möjligt Vår server kommer i dagarna att vara klar och efter det tar det ytterligare några arbetsdagar för att lägga upp systemet, så inom maj månad kommer systemet att vara i drift. FaBo har planerat att göra en förevision av systemet under september månad och en certifierings revision kommer att göras i december. Ingemar Bengtsson Erbjudande om utbildning till bredbandanslutna hyresgäster samt hyresgäster med egna modem FaBo:s hyresgäster som är anslutna till stadsnätet har sedan cirka ett år haft möjlighet att teckna ett avtal med Tele2 om anslutning till Internet via bredband. Vi har nu träffat ett förmånligt avtal med ABF om en utbildning i Användning av Internet riktad till våra hyresgäster som har en Internet uppkoppling. Kursinnehåll: Allmän introduktion om datorer, och dess funktioner. Du får prova på ordbehandlingsprogrammet MsWord. Vad är bredband? Allmänt kring Internet: möjligheter, begränsningar och användningsområde Målet är att ge användare en förståelse och inspiration att jobba vidare vid och med datorn. Utbildningen kräver inga förkunskaper. Antal personer/grupp är maximerat till 12 och vi har möjlighet att starta fyra grupper, vilket betyder att 48 hyresgäster har chans att gå kursen. Först till kvarn Kursstart 1: 16 september Kursstart 2: 16 september Kursstart 3: 17 september Kursstart 4: 17 september Upplägg: 9 lektioner fördelat vid tre utbildningstillfällen (1 lektion = 45 minuter). Vi håller till i ABF s lokaler på Söderbrocenter. Allt detta erbjuder FaBo sina hyresgäster till en kostnad av 200 kronor/per deltagare Jag anmäler mig till datakursen alternativ Markera DITT alternativ... Namn... Gatuadress Anmälan kan göras till: Göran Blomqvist på tel eller på FaBo på tel eller på bifogad talong som skickas till: FaBo FALKENBERG, Senast den 1 juli Postadress

17 17 Nytt bovärdskontor i Slöinge Per Eriksson, bovärd i Slöinge har flyttat på sig. Hans nya kontor ligger på Trädgårdsgatan 21 B och det delar han med förmannen Gerhard Andersson. Man har också delat av kontoret så att det finns ett lite utrymme där personalen kan ha möten och äta lunch. Till det nya bovärdskontoret är ni välkomna när Per har telefontid på morgonen. Nya uteplatser på Trädgårdsg 21 Under vintern har Lennart Pettersson och Niklas Nilsson byggt uteplatser till lägenheterna i bottenplanet. Uteplatserna är byggda i Lärkträ och är plattsatta med betongplattor där man kan ha några trädgårdsmöbler. Hyresgästerna har därmed fått ett ännu attraktivare boende, nu när man kan kliva ut på den egna uteplatsen och få vara ostörd. Ny Grillplats på Trädgårdsgatan 23 Nu när säsongen för grillning närmar sig kan hyresgästerna på Trädgårdsgatan 23 glädja sig åt sin nya grillplats. Självklart finns det en möjlighet även för övriga hyresgäster hos FaBo i Slöinge att utnyttja den fina grillplatsen.

18 Hertings Gård I FaBo-nytt nr 2, 2002 presenterade vi FaBo:s köp av den gamla konferensanläggningen Vita Hästen. Nu har området fått sitt nya namn, Hertings Gård. För närvarande arbetar man fram ett nytt planförslag för området som beräknas vara klart vid årsskiftet. I det nya planförslaget ingår både rivning av några befintliga hus och nybyggnation. Dagens 44 lägenheter kan komma att utökas med ytterliggare ett 40 tal beroende på vilket koncept man väljer. En idé är att bygga ett lite högre punkthus med 20 lägenheter. Befintliga lägenheter kommer att anpassas efter de behov som finns, man kan t ex bygga om 2 stycken tvårumslägenheter till en lite större fyrarummare på 104 kvm. Den gamla konferens- och restaurangdelen kommer, enligt ett förslag, att förändras exteriört och i framtiden i första hand användas som utbildningslokaler. Kontorsbyggnaden kommer att bibehållas i nuvarande utformning och hyras ut till någon lämplig verksamhet. Hertings Gård kommer att bli ett attraktivt område att bo i både för yngre och äldre.

19 Ännu mer Jäkelskap på Vallarnas friluftsteater Barnaskrik avslutar skratt- och publiksuccén. Efter Snålvatten och Bröllop är det dags för Barnaskrik och Jäkelskap. Krister Claessons figurer får liv en tredje och sista gång när den Guldmask-belönade Jäkelskapserien avslutas på Vallarnas friluftsteater i sommar. Mikael Riesebeck, Annika Andersson, Stefan Gerhardsson och Jojje Jönsson är med även i år i sommarens busiks. Närmare besökare har skrattat sig igenom fars-triologins första delar, miljonpubliken i TV4 undantagen. Bara under förra sommaren lockade Bröllop och Jäkelskap närmare besökare till natursköna Vallarnas friluftsteater i Falkenberg och segertåget gick sedan vidare till Lisebergsteatern under hösten, Rosers Salonger i Skara och en Sverigeturné under våren. Nu är det dags igen med världspremiär söndagen 29 juni öppnar Krister Claessons Barnaskrik och Jäkelskap skrattsäsongen i sommarsverige. Det vore tjänstefel att inte bjuda vår publik på fortsättningen i denna fantastiskt populära och prisade buskisfars, säger producent Anders Knave. Nu knyter vi ihop säcken med den tredje och kanske roligaste delen i berättelsen där alldeles för många nu går i väntans tider... Det bli f uktansvä t oligt! Året är 1949 och vi besöker återigen Matilda och Nils-Erik Kristersson på sin gård någonstans i Halland som sonen Lennart och svärdottern Rakel snart ska ta över. Ingenting kan gå fel. Till och med brevbäraren Dag-Otto är förbjuden att beträda gårdens mark av rena säkerhetsskäl Frid och fröjd alltså. Om det inte vore för det där med barnbidraget Undra vad Carl-Otto har att läsa för Rakel i brevet. Om ni går på Barnaskrik och Jäkelskap kanske ni får svaret. eller för att inte tala om den hemlige kontrollanten Varför tvingas Valdemar hämta landsfiskalen Och varför smusslar Rakel med slaktkniven, ska nån kastreras? Och varför bökar Dag- Otto i ladugården? Hur som helst, svaren får du på Vallarnas friluftsteater denna sommar. Skratten kommer eka mer och tätare än någonsin över Ätran eller som Dag-Otto hade formulerat det: Det bli f uktansvä t oligt! Något utöver det vanliga I rollerna ser vi Sveriges buskiselit: Stefan Gerhardsson, Annika Andersson, Jojje Jönsson, Mikael Riesebeck, Håkan Klamas, Eva-Lotta Bernström och Jill Ung. Barnaskrik och Jäkelskap är skriven av Krister Claesson och Gustaf Skördeman. Krister står även för regin. Världspremiär på Vallarna den 29 juni kl Som du förstår lovar årets skrattfars på Vallarna att bli något utöver det vanliga!

20 20 Har du hemförsäkring? Hemförsäkring Varje år drabbas några av våra hyresgäster av skador i lägenheten genom olyckshändelse eller på annat sätt. De hyresgäster som saknar hemförsäkring kan drabbas ekonomiskt mycket hårt om något oförutsett skulle inträffa. Försäkringen skyddar dig inte mot olyckor, men effekterna av dem blir inte så dramatiska. En skada som sker i bostaden t ex en brand i ett kök orsakat av att olja i en panna börjat brinna och sedan spridit sig till köksfläkten kan kosta tusen kronor att åtgärda. Har man hemförsäkring kommer man oftast undan med självrisken cirka en tusenlapp medan, om man saknar försäkring tvingas betala hela beloppet. Hemförsäkringen är basen i familjens ekonomiska skyddsnät. Dess fem delar ger ett brett ekonomiskt skydd. Egendomsskydd hem och ägodelar Reseskydd Ansvarsskydd Överfallsskydd Rättsskydd Projekt som kommer under 2003 FaBo och Hyresgästföreningen tecknade ett nytt boinflytandeavtal från och med 1 januari Detta avtal reglerar samarbetsformerna och är ett viktigt instrument för att uppnå ett fungerande boinflytande. En av de viktigare punkterna behandlar projekt och det är ett samlingsnamn för olika aktiviteter som vi skall genomföra under året. Projekten skall vara tidsbestämda, ha syfte och mål samt ha en budget. Vilka projekt som skall genomföras bestäms vid förhandlingarna parterna har i boinflytandekommittén (BIKEN) Följande projekt gäller: Sommaraktiviteter på vissa bostadsområde. Utbildning i projektarbete (för lokala hyresgästföreningen och FaBo-anställda). Gemensam utbildning för Hgf och FaBo. Utrustning i samlingslokaler. Bostadsmöten. Projekt Sloalyckan. Projekt Skogstorp. Barnaktivitet. Projekt Falkagård. Kurs för hyresgäster om bredband/data. Hyresgästernas fritids- och boinflytandemedel. Vi är övertygade om att denna arbetsform gagnar båda parterna och ser fram emot intressanta och givande projekt. Göran Blomqvist Boinflytande i praktiken Hyresgästerna på Sandgatan 24 skall få ett plank och växter för att slippa se den nya bussparkeringen. Det var banverket som tog ner den gamla häcken som tidigare skyddade från insyn.

Information till nyinflyttade i brf. Norrköpingshus 32

Information till nyinflyttade i brf. Norrköpingshus 32 1(6) Norrköping 2008-09-22 Information till nyinflyttade i brf. Norrköpingshus 32 Välkommen till Ert nya boende i Riksbyggens brf. Norrköpingshus 32, Rambogatan 271-371. Föreningen grundades 1988 och består

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien.

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag September 2009. Läs mer på sidan 2. Läs mer på sidan 4

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag September 2009. Läs mer på sidan 2. Läs mer på sidan 4 Höstens första nyhetsbrev innehåller information om försäljning av fastigheten Vinddraget 2 i Viared. I Vulcanus på Fabriksgatan kan man äta orientalisk mat eller svensk husmanskost och på Fleminggatan

Läs mer

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en ALLA KAN VECKA Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2014 Nu är det möjligt! För Alla som vill! Har vi glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till

Läs mer

Beställ dina biljetter senast 20 juli!

Beställ dina biljetter senast 20 juli! AUGUSTI EN FRIIDROTTSMÅNAD SOM GÅR TILL HISTORIEN Beställ dina biljetter senast 20 juli! FRIIDROTTEN ÄR DE OLYMPISKA SPELENS KRONA 3 12 augusti kan vi, som inte befinner oss i London, via TV avnjuta en

Läs mer

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015

Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Låt sommaren börja redan i april med en Yogavecka i solen i Nerja 9-16 April 2015 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga,

Läs mer

Informationstidning från Falkenbergs Bostads AB. Nr 1 2004

Informationstidning från Falkenbergs Bostads AB. Nr 1 2004 3 Informationstidning från Falkenbergs Bostads AB Nr 1 2004 2 3 4 5 6 Innehåll Kv Trädgården Den 1 juli är det inflyttningsdags. Lägenhet via Internet. Här hittar du lediga lägenheter. Område Norr Presentation

Läs mer

NYA TVÄTTSTUGOR PÅ BÄCKAVÄGEN

NYA TVÄTTSTUGOR PÅ BÄCKAVÄGEN Nyhetsblad till boende i Perstorp Nr 1 2005 NYA TVÄTTSTUGOR PÅ BÄCKAVÄGEN PERSTORPSBOSTÄDER KÖPER TORGGATAN 3 A-B NY TIDNING! TOMMY VIEBKE VD HAR ORDET Välkommen! Det du håller i din hand är den första

Läs mer

& Sång i Nerja 9-16 April 2015

& Sång i Nerja 9-16 April 2015 Låt sommaren börja med en vårvecka Yoga & Sång i Nerja 9-16 April 2015 Nu är det möjligt! För Alla som vill! Har vi glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till

Läs mer

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014

Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Förläng våren med en Yogavecka i vackra Nerja 9-16 April 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs kombinerat med Alla kan sjunga på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol,

Läs mer

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se

Välkommen till. Bovärd Einar Markusson. Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00. www.ragundahyreshus.se Välkommen till Bovärd Einar Markusson Ragunda Hyreshus Box 150 840 70 Hammarstrand Vxl. 0696-68 20 00 www.ragundahyreshus.se Att bo i hyresrätt har många fördelar Du behöver inte satsa pengar i boendet

Läs mer

INSTRUMENT- FABRIKEN

INSTRUMENT- FABRIKEN KONTOR LAGER Projekt INSTRUMENT- FABRIKEN 12-4000m 2 NORRA ULVSUNDA I BROMMA erbjuder ett fantastiskt läge i ett expansivt och centralt område med goda kommunikationer - till mycket konkurrenskraftiga

Läs mer

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta

Byggprojektet VICTORIA. Kungsgatan 11 15 Örebro City. Bofakta Byggprojektet VICTORIA Kungsgatan 11 15 Örebro City Bofakta Objektfakta Upplåtelseform Byggherre Entreprenör Arkitekt Inflyttning Hyror Intresseanmälan och frågor Lägenheter Butikslokaler Garage Hyresrätt

Läs mer

Ditt nästa kontor? Lilla Bommen-Gullbergsvass

Ditt nästa kontor? Lilla Bommen-Gullbergsvass Ditt nästa kontor? Lilla Bommen-Gullbergsvass Lilla Bommen 1, våning 6, 518 kvm Lilla Bommen 1, våning 6, Lilla Bommen-Gullbergsvass Ledig yta Typ: Kontor 518 m 2 Antal arbetsplatser: 20 23 Byggt/ombyggt:

Läs mer

Frans G Bengtssons väg 4 5

Frans G Bengtssons väg 4 5 Frans Bengtssons väg 4 5 39 moderna bostäder för både yngre och äldre mitt på grönskande Österäng. Alla med inglasad balkong, de på första våningen har även uteplats. VINNÖ A RA S L Ö VS S JÖ N rönskande

Läs mer

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27

HYRESGÄSTGUIDEN REVIDERAD: 2012-09- 27 HYRESGÄSTGUIDEN Fastighets AB Eric Ekblad Postadress: Box 222, 0 02 Jönköping Besöksadress: Borgmästargränd 1A Telefon: 0-1 8 8 Fax: 0-1 8 89 Mail: info@ekblads.se Jourtelefon: 070-81 9 0 Allmänt Inflyttning

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Välkommen till BRF Safiren! Information till nyinflyttade 2014. BRF Safiren

Välkommen till BRF Safiren! Information till nyinflyttade 2014. BRF Safiren BRF Safiren Välkommen till BRF Safiren! Information till nyinflyttade 2014 BRF Safiren 2 2014-03-06 Innehåll Hemsida... 3 Styrelsen... 3 Hobbyrum... 3 Cyklar... 3 Renovering... 4 Vad behöver jag tillstånd

Läs mer

Kvarteret Jordgubben, Konvaljgatan, Kumla. Rad- och flerfamiljshus med fina utemiljöer

Kvarteret Jordgubben, Konvaljgatan, Kumla. Rad- och flerfamiljshus med fina utemiljöer Kvarteret Jordgubben, Konvaljgatan, Kumla Rad- och flerfamiljshus med fina utemiljöer Sugen på nytt, fräscht boende? Flytta in i en jordgubbe! Du vet den där fräscha smaken av nyplockade svenska jordgubbar.

Läs mer

Kvarteret Provisorn 4

Kvarteret Provisorn 4 Din fastighet Kvarteret Provisorn 4 Beläget på: Tulegatan 4-8, Kungstensgatan 17, Rådmansgatan 32, Birger Jarlsgatan 57-63. Regler gällande sopor, el, vatten etc finns i Ert kontakt då olika regler gäller

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm

Öppen planlösning Gemensam reception. Konferensanläggning. i huset. Nacka Strand. Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm Konferensanläggning i huset Öppen planlösning Gemensam reception Nacka Strand Augustendalsvägen 7, pl 5, 830 kvm LOKALEN Effektiv kontorslokal i ett plan Kontorsyta 830 kvm Antal arbetsplatser 49 Välkommen

Läs mer

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG

Inflyttningsdags VÄLKOMMEN HÄMTA DIN HEMNYCKEL VI FINNS HÄR FÖR DIG Välkommen hem! Inflyttningsdags Trevligt att du flyttar in hos oss på Willhem, vi hoppas att du kommer att trivas! För att du snabbt ska finna dig tillrätta har vi tagit fram en Flytta-in-hjälp. Här kan

Läs mer

Alla har rätt till en bra bostad!

Alla har rätt till en bra bostad! Alla har rätt till en bra bostad Bostadspolitiskt program Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn Bostadsbrist Idag råder det bostadsbrist i Södertäljes och Nykvarns kommuner och framför allt saknas det

Läs mer

Välkommen till Smeden. Tryggt och bekvämt mitt i Ljusne

Välkommen till Smeden. Tryggt och bekvämt mitt i Ljusne Välkommen till Smeden Tryggt och bekvämt mitt i Ljusne Faxeholmen satsar i Ljusne En stor del av Faxeholmens fastigheter och hyresgäster finns i Ljusne. Nu kan vi äntligen erbjuda ett tillgänglighetsanpassat

Läs mer

Bybladet. Juni 2015. Bybladet innehåller:

Bybladet. Juni 2015. Bybladet innehåller: Bybladet Juni 2015 Bybladet innehåller: Ordförande har ordet Nya styrelsen och ansvarsområden Städdagen den 9/5 Fasadprojektet Takprojektet Bollspel förbjudet på innergårdarna Nya trafikskyltar i området

Läs mer

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3 etapp 1 pråmgatan 3 Nya Finlandshusen 32 moderna bostäder nära centrum och mitt i naturen invid Tivoliparken och Helge å, i första hand avsedda för sökande över 60 år. Området nära till allt Att bo centralt

Läs mer

Nyrenoverat. ljust kontor. i Tornet. Nacka Strand. Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm

Nyrenoverat. ljust kontor. i Tornet. Nacka Strand. Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm Nyrenoverat ljust kontor i Tornet Nacka Strand Cylindervägen 12, våning 5, 302 kvm LOKALEN Nyrenoverat ljust kontor i tornet I Tornet i Nacka Strand erbjuder vi en ljus och fin lokal på femte våningen.

Läs mer

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning

TRIVSELHANDBOK. Avflyttning TRIVSELHANDBOK Andrahandsuthyrning Kontakta alltid Bollebo vid andrahandsuthyrning. Tänk på att även om du hyr ut till någon annan, har du ansvaret för att hyran betalas i tid och att lägenheten sköts.

Läs mer

Med stöd av beslutade policies formuleras årligen handlingsplaner och uppdrag i verksamheten

Med stöd av beslutade policies formuleras årligen handlingsplaner och uppdrag i verksamheten I Förbos affärsplan anges bolagets affärsidé, mål och strategier för att nå visionen om att Förbo ska uppfattas som en av Sveriges bästa hyresvärdar. Affärsplanen baseras på en analys av hur Förbo kan

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Fehret Raza Tangenten Lokal Hyresgästförening Kerstin Anders Gunnar Verksamhetsberättelse 2012 2013-01-21 1 Ordförande har ordet! Vi har ännu ett år som kännetecknas med stor

Läs mer

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes

I mitten av 30-talet köpte man fastigheten Hasselbacken och här i den f d ladugården inrymdes www.satilabygg.se Arvet efter Albert i Högelid I början av 1900-talet började den företagsamme Albert Andersson tillverka olika typer av möbler. Då var efterfrågan på möbler stor i det expansiva Göteborg

Läs mer

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund

Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Konferera i en kulturhistorisk oas mitt i Lund Välkommen till Kulturen! Välkommen till en annorlunda konferensanläggning mitt i centrala Lund. Här kan du välja mellan ett stort modernt auditorium, ett

Läs mer

2015-02-02 Sidan 1 av 5

2015-02-02 Sidan 1 av 5 Sidan 1 av 5 Att bo i bostadsrätt En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars ändamål är att upplåta bostäder eller lokaler med bostadsrätt åt sina medlemmar (bostadsrättshavare). De regler som

Läs mer

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET

TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER FÖR BRF HÅRNÄTET Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter

Läs mer

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12

Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Ladda batterierna inför julen med en Yogavecka i vackra Nerja 28/11-5/12 Har glädjen att kunna erbjuda en yogaresa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien. Den 28/11-5/12

Läs mer

Vinresa till Niederösterreich Österrike

Vinresa till Niederösterreich Österrike Vinresa till Niederösterreich Österrike Slutet av september, början på oktober 2015 med Munskänkarna Otterbäcken 2015 är Niederösterreich i Österrike utsedd till årets vinort/region av Munskänkarna centralt.

Läs mer

Hus i Othem på norra Gotland!

Hus i Othem på norra Gotland! Hus i Othem på norra Gotland! Lugnt och mysigt boende i tvåvåningshus på 90m² med full standard för upp till 6 personer. Stor fin trädgård med grillplats och inglasat lusthus. Huset består av övervåning

Läs mer

Må bättre på Hennickehammars Herrgård

Må bättre på Hennickehammars Herrgård Må bättre på Hennickehammars Herrgård Hennickehammrs Herrgård väntar på att få välkomna dig! En Värmländsk saga HENNICKEHAMMARS HERRGÅRD är en plats att bli förälskad i. Mjukt inbäddad i den trolska skogen,

Läs mer

Projektplan. Konstgräsanläggning Stallaholm Samtliga fotbollsklubbar i Essunga kommun. IK Elmer Essunga IS Främmestad IK Fåglums IF Nossebro IF

Projektplan. Konstgräsanläggning Stallaholm Samtliga fotbollsklubbar i Essunga kommun. IK Elmer Essunga IS Främmestad IK Fåglums IF Nossebro IF Projektplan Konstgräsanläggning Stallaholm Samtliga fotbollsklubbar i Essunga kommun IK Elmer Essunga IS Främmestad IK Fåglums IF Nossebro IF Inledning 1. Projektnamn Konstgräsanläggning Stallaholmsområdet

Läs mer

Kommunens fem ledord. Växande Hållbarhet Närhet Upplevelser Möjligheter

Kommunens fem ledord. Växande Hållbarhet Närhet Upplevelser Möjligheter Kommunens fem ledord Växande Hållbarhet Närhet Upplevelser Möjligheter Vi växer för en hållbar framtid Hållbarhet handlar om både ekologiska, ekonomiska och sociala dimensioner. Vi kan växa befolkningsmässigt,

Läs mer

KUNGSHOLMEN PONTONJÄRGATAN 37 432 KVM

KUNGSHOLMEN PONTONJÄRGATAN 37 432 KVM nya N y lo ka möjl l ighe ter! KUNGSHOLMEN PONTONJÄRGATAN 37 432 KVM Sida 1 av 19 BESKRIVNING Pontonjärgatan 37, 432 kvm Spännande arkitektdesignat kontor med maximalt utnyttjad yta. Högt i tak och stora

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag Juni 2008

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag Juni 2008 I detta Nyhetsbrev berättar vi om hur projektet med bl.a. ny storloge på Borås Arena fortskrider. Vilken artikel är storsäljaren under sommaren hos Harald Nyborg? Vi hälsar också en hyresgäst välkommen

Läs mer

Från denna nyrenoverade och ljusa lokal på 19:e våningen i Wenner-Gren Center ligger Stockholm för dina fötter. Adress Sveavägen 166

Från denna nyrenoverade och ljusa lokal på 19:e våningen i Wenner-Gren Center ligger Stockholm för dina fötter. Adress Sveavägen 166 Från denna nyrenoverade och ljusa lokal på 19:e våningen i Wenner-Gren Center ligger Stockholm för dina fötter. Typ Kontor Storlek 160 kvm Adress Sveavägen 166 Område Vasastan Lokalbeskrivning Är ni ute

Läs mer

Fantastiskt fin lokal på fjärde våningen i bästa läge på Kungsgatan. Adress Kungsgatan 7

Fantastiskt fin lokal på fjärde våningen i bästa läge på Kungsgatan. Adress Kungsgatan 7 Fantastiskt fin lokal på fjärde våningen i bästa läge på Kungsgatan Typ Storlek 227 kvm Adress Kungsgatan 7 Område City Lokalbeskrivning Omgivning Kontakt Den lediga kontorslokalen ligger på våning 4 på

Läs mer

-ett minne för livet.

-ett minne för livet. -ett minne för livet. Nu väcks Musikaliska till liv med nytt mål och nya färdriktningar - allt i musikens tecken. I hjärtat av Stockholm finner vi en av huvudstadens mest exklusiva och anrika konsertlokaler.

Läs mer

Mjuklandning i ditt nya hem

Mjuklandning i ditt nya hem INNEHÅLL Mjuklandning i ditt nya hem...3 Linköping - en stad i förändring...5 Gottfridsberg - en plats nära hjärtat...6 Livskvalitet för många smaker...7 Därför bor du bättre hos oss... 10 Mjuklandning

Läs mer

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring

Marknadsföringsmöjligheter Primörtidningen Godaboken Hemsidan Facebook Övrig marknadsföring Årets PrimörPremiär kommer gå av stapeln under Kristi Himmelfärdshelgen den 17-20 maj. Helgen innan, lördagen den 12 maj tjuvstartar vi med en Sparrispremiär utanför Österport i Visby. Årets Primörpremiär

Läs mer

45:an. Mars. Riksbyggen Brf Gbg-hus nr 45

45:an. Mars. Riksbyggen Brf Gbg-hus nr 45 45:an 2012 Mars Riksbyggen Brf Gbg-hus nr 45 Upprättelse av Pia Ehrenholm Om jag i min roll som revisor före årsstämman 2011, haft all den information rörande begäran om Pias entledigande, som jag har

Läs mer

Minnet bästa läget centralt på Väster

Minnet bästa läget centralt på Väster Minnet bästa läget centralt på Väster Stadsdelen Väster från ovan. Från Minnet tar du dig snabbt in till city. Lummigt och lugnt på Regementsgatan. Nytt boende i gammal stadsdel I utkanten av Väster, med

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag Oktober 2009

Information från (IBAB) Industribyggnader i Borås AB Ett kommunalt bolag Oktober 2009 Välkomna till IBAB:s Nyhetsbrev. I detta nummer presenterar vi de tre nya cheferna på ESPIRA Tillväxtcenter, PROTEKO:S projekt Friskare Arbetsliv i Sjuhärad samt en presentation av IBAB:s marknadsundersökning.

Läs mer

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Ordföranden samt Yen Gunnarsson. Underskrifter Sekreterare...

Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Ordföranden samt Yen Gunnarsson. Underskrifter Sekreterare... Protokoll Nr 2014-6 Sammanträdesdatum 2014-08-13 Sammanträdestid 0900-0930 Trafiknämnden Närvarande Ledamöter Rune Niserius (M), ordförande Bo-Gunnar Andersson (C) Yen Gunnarsson (S) Tjänstemän Inge Emanuelsson,

Läs mer

VFTF01 National- och företagsekonomi ht 2010 Svar till övning 2, den 7 september

VFTF01 National- och företagsekonomi ht 2010 Svar till övning 2, den 7 september VFTF01 National- och företagsekonomi ht 2010 Svar till övning 2, den 7 september 1. Knapphet (scarcity) är ett viktigt begrepp för att kunna tala om värden. Använd utbudefterfråge-modellen för att analysera

Läs mer

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell

lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell lidingö Lokalfakta Dalénums kontorshotell Fastighetsbeteckning: Aga 1 Agavägen, Lidingö Byggnadsår: 1934 Lediga lokaler: från ca 12 m 2 Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse Kontakt: JM AB, Fastighetsutveckling

Läs mer

FRÖSAKULL. Kvarteret Havsporten 24 LÄGENHETER I HALMSTAD. 130805_bofakta_frosakull.indd 1 2013-08-28 14:44:20

FRÖSAKULL. Kvarteret Havsporten 24 LÄGENHETER I HALMSTAD. 130805_bofakta_frosakull.indd 1 2013-08-28 14:44:20 FRÖSAKULL Kvarteret Havsporten 24 LÄGENHETER I HALMSTAD 130805_bofakta_frosakull.indd 1 2013-08-28 14:44:20 Välkommen till Frösakull! I Frösakull, Tylösands närmsta granne, ligger Kv Havsporten idylliskt

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Dags att välja lägenhet

Dags att välja lägenhet Önneröd Dags att välja lägenhet För en tid sedan anmälde du ditt intresse till Härryda kommun för vårt nybyggnadsprojekt i Önneröd, Landvetter, där vi bygger 30 lägenheter enligt IKEA och Skanskas gemensamma

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Stora Opelträffen 21-25 juli

Stora Opelträffen 21-25 juli Inbjudan Stora Opelträffen 21-25 juli Välkomna till årets stora 25 års jubileum! Vi firar detta i sagolika Sunne som ligger i Värmland.Platsen vi ska vara på är i Sunne Swecamp i Kolsnäs. Campingen är

Läs mer

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter

TRYGGHETSBOENDE PÅ LINDGÅRDEN. Erland Skagerö Kontaktperson. Presentation av lägenheter Nu är det dags att fundera på om du vill bo i vårt nya trygghetsboende på Lindgården. Ta del av vårt erbjudande i detta prospekt och återkom om du har några frågor. TRYGGHETSBOENDE Erland Skagerö Kontaktperson

Läs mer

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst Om oss Var med i Hyresgästföreningen lättläst Om Hyresgästföreningen I den här broschyren kan du läsa om Hyresgästföreningen. Vi berättar om vilka vi är, vad vi gör och vad vi tror på. Ring oss på telefon

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

Pampig villa i original

Pampig villa i original Pampig villa i original Strax söder om Malmö ligger området Bellevue. På en av gatorna står en charmig 20-tals villa. Här har Per och Cecilia Bertland bott sedan augusti 2006 men huset köpte de redan i

Läs mer

Hitta information (kurs C)

Hitta information (kurs C) Hitta information (kurs C) I dagstidningar finns det ofta annonser för olika typer av nöjen och aktiviteter. Svara på frågorna med hjälp av annonserna på nästa sida. A. Var kan man lyssna på musik gratis?

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala pensionärsrådet 1/12 Villan, samlingssalen, 2015-03-02 kl. 14-16 1-9 Beslutande Christer Johansson (ord.sn), Anna-Karin Skatt (KS), Göran Blom (PRO), Majken Nielsen (PRO), Arne Nyman (PRO), Lars Hjertén (SPF), Kerstin

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg HÖSTPROGRAM 2015 Kära Unionen-Senior! Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna höstens program attraktivt! Fredriksdals köksträdgård Utfärd till Wanås

Läs mer

Den nya styrelsen som valdes vid föreningsstämman i april är följande:

Den nya styrelsen som valdes vid föreningsstämman i april är följande: Det har nu gått ca ett halvt år sedan den nya styrelsen tillträdde vid föreningsstämman. En hel del har skett under denna tid och styrelsen har också planer för framtiden, bl.a. en extra föreningsstämma.

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

Vattnet och atmosfären

Vattnet och atmosfären Vattnet och atmosfären Platsen för en konferens är ofta avgörande, många vill byta miljö och samlas någonstans där deltagarna bjuds både inspiration och upplevelser. Gävle Konserthus är allt annat än en

Läs mer

MEDLEMSBLADET BRF MÖRBYSKOGEN3 WWW.MORBYSKOGEN.COM REDAKTÖR: PONTUS WIKLANDER. Juni 2 0 0 6

MEDLEMSBLADET BRF MÖRBYSKOGEN3 WWW.MORBYSKOGEN.COM REDAKTÖR: PONTUS WIKLANDER. Juni 2 0 0 6 MEDLEMSBLADET BRF MÖRBYSKOGEN3 WWW.MORBYSKOGEN.COM REDAKTÖR: PONTUS WIKLANDER Juni 2 0 0 6 Hej på Er kära medlemmar! Trots lite ostadig väder till att börja med så verkar det nu som att vi ska få en varm

Läs mer

Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist i din egen stad.

Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist i din egen stad. Kropp & Själ Annonsera Kontakta oss Sök Hem Utflyktsmål i sommar Smultronställen Tre mysiga städer i Stockholms närhet med Bullerby-känsla och tillhörande sagoslott blir fina utflykter när du är turist

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

Tidtabell. 31 mars - 31 augusti 2014

Tidtabell. 31 mars - 31 augusti 2014 Tidtabell 31 mars - 31 augusti 2014 blekingeflyg Ett aktivt miljöval Vi lyfter och landar på Bromma Airport. Det citynära läget gör att miljökraven är extra hårda. Bara de allra miljövänligaste och tystaste

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av

Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av J U L B O R D E T 2 0 1 5 Nu är det jul igen. Veden glöder, och det knastrar av eldarna som brinner. Granriset frasar under våra skor. Utanför kluckar vattnet i den vintriga krispiga luften. Det doftar

Läs mer

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014

Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Veteranresa till Istanbul 28 31 mars 2014 Deltagare: Stockholmare: Göteborgare Gunnar Landborg Jan Lemos Håkan Karlsson Jukka Hämäläinen Klas Eliasson Bo Hörnquist Birger Vilhjalmsson Magnus Juthage Ingemar

Läs mer

TRE DAMER Nr 70 December 2010

TRE DAMER Nr 70 December 2010 TRE DAMER Nr 70 December 2010 Eva Bonnier Hanna Pauli MEDLEMSBLAD FÖR BOENDE I RIKSBYGGENS BOSTADSRÄTTSFÖRENING TRE DAMER Kata Dalström Styrelsens kommande möten Styrelsen träffas nästa gång den 20 december,

Läs mer

lund Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 489-1150 kvm

lund Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 489-1150 kvm lund Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 489-1150 kvm Kontorsyta 489-1150 kvm Antal arbetsplatser 25-27 alt 60 TILLTRÄDE Omgående Adress Dag Hammarskjölds väg 2 Våning 1-3 Fastighetsbeteckning Benzelius

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012

barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 barnhemmet i muang mai måndag 10 september - söndag 11 november 2012 Oj, oj, oj vad länge sedan det var - och ända ursäkten att brevet har dröjt är att tiden går alldeles för fort. Men det sägs ju att

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd Brf lomma läge Bofakta 6,2 takhöjd Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

BOULEHALLEN I VARBERG

BOULEHALLEN I VARBERG BOULEHALLEN I VARBERG Boulodromen.se stod färdig för invigning den 28 oktober 2006 efter två års projektering och planering. Ägare är Alliansen Varbergs Boulehall som är en sammanslutning av åtta föreningar

Läs mer

Information till nyinflyttade i brf. Norrköpingshus 32

Information till nyinflyttade i brf. Norrköpingshus 32 1(6) Norrköping 2013-02-14 Information till nyinflyttade i brf. Norrköpingshus 32 Välkommen till Ert nya boende i Riksbyggens brf. Norrköpingshus 32, Rambogatan 271-371. Föreningen grundades 1988 och består

Läs mer

Vill bo nära naturen och nära staden...

Vill bo nära naturen och nära staden... Vill bo nära naturen och nära staden... Älska Säffle! Älska Säffle 1 Välj dina egna vägar. 2 Älska Säffle Allt nära Är du en av många människor som bär på en dröm om ett bra boende? Vill bo nära naturen

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

"50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa

50+ i Europa Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Agency Logo Household-ID 1 2 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens förnamn: "50+ i Europa" Kartläggning av hälsa, åldrande och pensionering i Europa Skriftligt frågeformulär för

Läs mer

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva

Tubberödshus. Så länge du är i livet ska du leva Tubberödshus Så länge du är i livet ska du leva Så länge du är i livet ska du leva I genuin bohuslänsk natur med berg, grönska och närhet till havet ligger Tubberödshus äldreboende i Skärhamn på Tjörn.

Läs mer