Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering"

Transkript

1 Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Björnkärrsskolan åk F 6 samt fritidshemmen Skolform: Grundskola F - 6 Linköpings kommun linkoping.se

2 Innehåll DEL1 Plan för att förebygga kränkande behandling i förskola och skola 3 Aktiva åtgärder 5 Undersök och Analysera 6 Åtgärda, följa upp och utvärdera. 7 Del 2 Riktlinjer för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier 15 Del 3 Rutiner för akuta situationer 16 Anmäla, utreda och åtgärda kränkande behandling trakasserier eller sexuella trakasserier 16 Förbud mot repressalier 17 Del 4 Dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering 18 Aktiva åtgärder 18 Undersök och analysera 19 Bilaga 1 Definitioner 20 2 (20)

3 DEL1 Plan för att förebygga kränkande behandling i förskola och skola Med kränkande behandling avses ett uppträdande som utan att vara diskriminerande enligt diskrimineringslagen kränker ett barns eller elevs värdighet. Datum för planens upprättande: Ansvarig för planen: Rektor Marie Jonsson Redogörelse för hur de planerade åtgärderna i föregående års plan har genomförts Samtliga åtgärder nedan har genomförts under läsåret 2019/2020: Björnkärrs OS: har fungerat bra idrottslärarna hade gjort en tydlig planering och arbetsfördelning. Snöflingecupen: behöver planeras annorlunda för att alla eleverna ska känna sig trygga tillsammans med eleverna från Nya Rydsskolan. Kompisgrupper: Eleverna behöver göras mer delaktiga. Aktiviteterna har skapat mer trygghet elever och vuxna utanför den egna klassen. Gemenskapsdag: inställt på grund av Corona. Vårsoaré: Inställt på grund av Corona. Klassråd: genomförs kontinuerligt och där diskuteras elevernas skolsituation, arbetsmiljö och trygghet. Klasslärarna behöver bli bättre på att genomföra klassrådet återkommande. Skolråd: har genomförts med god uppslutning 2 ggr på hösten. Mötena inställda under våren på grund av Corona. Fritidsråd: har inte genomförts kontinuerligt men är annars uppskattat av elever och personal. Rastvärdar: saknas rastvärdar framför allt på lunchrasterna. Placering i matsalen för elever och personal: fungerar med fasta platser för eleverna. Personalen ska sitta med eleverna i matsalen när de äter. Följa elever till skolskjuts: har fungerat bra. Planerad rastverksamhet: behöver utvecklas. Har fungerat periodvis. Skoljoggen: har fungerat men kommer att bytas mot Rynkebyloppet. Finlunchen: Är uppskattad av elever och personal. Dukarna behöver bytas mellan sittningarna. Friluftsdag (åk 4-6): Genomfördes med gott resultat. Skridskorna behöver slipas. Fördel att den medhavda maten inte behöver värmas. Friluftsdag (F -3): inställt på grund av snöbrist. 3 (20)

4 Planen görs känd för personal, barn/elever och vårdnadshavare enligt följande: Planen mot kränkande mot behandling och diskriminering och skolans regler presenteras på en personalkonferens, ett arbetslagsmöte och implementeras därefter i den dagliga verksamheten (i varje klass och på fritids). Planen samt skolans regler presenteras sedan för skolrådsrepresentanterna samt för föräldrarna på skolans föräldramöte. Planen och skolans regler finns även att läsa på Björnkärrsskolans hemsida ( Planen presenteras även för elevrådet. 4 (20)

5 Aktiva åtgärder Det förebyggande och främjande arbetet handlar om att undanröja risker för att barn och elever blir utsatta för kränkande behandling inom ramen för verksamheten. Arbetet ska vara målinriktat. Barn och elever ska delta i kartläggningen och kan komma med förslag på åtgärder samt delta i uppföljning och analys. 5 (20)

6 Undersök och Analysera Kartläggningsmetod Upptäckta risker Analys Kommunens attitydundersökning Björnkärrsskolans egen trygghetsenkät Kartläggning av otrygga platser inne och ute. Dokumenterade kränkningar. Information vårdnadshavare och elever. Generellt behöver lågstadiet arbeta med studiero på lektionerna och elevernas trygghet. Tryggheten behöver bli bättre på skolan (t ex raster och prata i klassrummet). Många konflikter på fotbollsplanen och entrén till matsalen. De flesta kränkningar sker vis fotbollsplanen och lunchrasterna Elever har inte känt sig trygga med ny personal på skolan och har inte vågat säga till. Många lärarbyten och brist på personal på rasterna. Många lärarbyten och personalbrist Inte tillgänglig personal jämt vid fotbollsplanen. Brist på personal och att det inte har funnits gemensamma regler på fotbollsplanen. Eleverna har inte hunnit skapa relationer till de nyanställda. [Klicka och skriv] [Klicka och skriv] [Klicka och skriv] Utifrån upptäckta risker och analys sätts mål upp för det kommande arbetet, se nästa sida. 6 (20)

7 Åtgärda, följa upp och utvärdera. Mål Åtgärder Datum när åtgärden påbörjas Ansvarig för genomförande Uppföljningsmetod och datum Utvärdering Skapa gemenskap/sammanhållning mellan alla elever och personal på skolan. Skapa gemenskap/sammanhållning mellan alla elever och personal på skolan. Björnkärrsskolan OS Idrottslärarna Diskussion klassvis efter aktiviteten. Aktiviteten utvärderas v 40 på klassråd och arbetslaget Snöflingecupen Idrottslärarna. Samtal mellan lärarna på arbetslag och samtal med eleverna i klass. Dagen Bra uppstart på läsåret. De flesta eleverna uppskattar dagen, och känner trygghet i en återkommande aktivitet. Bra val av tidpunkt på året (fortfarande varmt). Dagen var väl förberedd. Bra personaltäthet vid stationerna. Utvecklingsområde: Gemensamt intåg och utvecklad invigningsceremoni. Välorganiserat och välplanerat. Positivt att skolorna möts och har gemensamma aktiviteter. Aktiviteten skapar dock oro hos många barn. Stort 7 (20)

8 utvärderas på vårens första arbetslag. fokus läggs på tävlingsmomentet. Förhållningsätt till tävlandet skiljer sig stort mellan personal på skolorna. Vi har på a-lagen under läsåret diskuterat kompisgrupperna och hur det har gått vid de olika tillfällena. Vi upplever att eleverna på skolan tycker att det är roligt med kompisgrupperna och att det är roligt att träffas över klasserna. Lektionerna är lugna. En bra aktivitet för de flesta. Att tänka på: Ge eleverna några utvärderingsfrågor (t.ex. hur funkar det i gruppen? hur fungerar förflyttningen till de olika grupperna?). Inför kompisgrupperna som Skapa gemenskap/sammanhållning mellan alla elever och personal på skolan. Kompisgrupper Olika personalgrupper/ ansvarsgrupper. Samtal mellan personal och samtal med eleverna klassvis sker i anslutning till varje tillfälle och studiedagen den 18 maj. 8 (20)

9 9 (20) de ska tänka lite extra på. (Frågor utformade beroende på ålder på eleverna). Ha sedan en diskussion i varje klassrum angående frågorna. Be eleverna utvärdera respektive kompisgrupp. Ibland svårt att få ledare till grupperna om ordinarie gruppledare inte är på plats. Det kan bli en stress att fixa materialet till aktiviteten, speciellt om man får hoppa in som ledare i en grupp med kort varsel. De som planerar uppgifterna måste tänka på att inte ta fram för svåra uppgifter samt att uppgifterna ska hinna bli klara under utsatt tid. Det är bra om det finns extra uppgifter.

10 Skapa gemenskap/sammanhållning mellan alla elever och personal på skolan. Gemenskapsdag Lärare för åk 5 och åk 6. Samtal med personal och samtal mellan personal och samtal med eleverna klassvis. V 23 Inställd pga. Covid19. Eftersom vi blandar elever från alla klasser på skolan kan vi inte genomföra aktiviteten. Vi vet från föregående år att gemenskapsdagen fungerar bra och vi tänker att vi återupptar den om läget blir annorlunda nästa läsår. Underhållning, skapa trivsel med alla elever och personal på skolan. Öva på demokratiska arbetssätt och lära sig att föra fram egna och klassens åsikter lyssna på andra. Vårsoaré Elevrådet Uppföljning sker på studiedagen 18 maj. Samtal med eleverna v 16. Klassråd Löpande under läsåret klassvis. Respektive klasslärare. Uppföljning sker på studiedagen den 18 maj. Inställd pga. Covid19. Elevrådet tycker att det är tråkigt att inte få planera aktiviteten eller agera jury. Vi har klassråd regelbundet (schemalagt). Återkommande frågor är: t ex. maten i matsalen. Det är viktigt att elevansvaret gradvis ökar ju äldre eleverna blir. 10 (20)

11 Skolan ska använda en gemensam mall så eleverna blir bekanta med den. Personalen behöver prata med eleverna om vad klassråd är och vad syftet med klassrådet är. Det vore bra om alla klasser utvärderar klassrådet under läsåret. Skapa delaktighet med vårdnadshavare. Skolråd 4 ggr/ läsår Rektor och biträdande rektor. Uppföljning sker på studiedagen den 18 maj. Fungerar bra, god uppslutning. Inställt under våren på grund av Corona. Öka elevernas inflytande på fritids verksamhet. Fritidsråd En gång i månaden. Personal på fritids. Uppföljningen sker kontinuerligt på fritids arbetslag. Alla elever ska känna sig trygga på rasterna. Rastvärdar Varje dag. Rektor och biträdande rektor och all personal. Följs upp kontinuerligt. Rastaktiviteterna har blivit bättre. Eleverna önskar mer variation på lekar. De äldre eleverna önskar aktiviteter anpassade för deras ålder. För få rastvakter på lunchrasterna. 11 (20)

12 Förhindra att det uppstår konflikter till bussen. Gemenskap med den närliggande skolan. Sprida kunskap om Alfred Nobel och ha en extra fin och trevlig lunch tillsammans. Följa elever till skolbussen Varje dag. Utsedd personal. Följs upp kontinuerligt. Skoljoggen Idrottslärare tillsammans med Nya Rydsskolan. Följs upp på arbetslag av idrottslärarna. Nobellunch Elevrådet. Klassvis och studiedagen den 18 maj. Schemat över otrygga platser har inte genomförts under läsåret. Skolans rastoch skolgårdsregler behöver revideras varje läsår och vara ett levande dokument, samt vara tillgängligt och synligt för personal och elever. Ej aktuellt detta läsår. I stort sett enda tillfället på läsåret som vi personal träffas. Önskemål är att samarbeta mer med Nya Ryd. Inföll på Alla hjärtans dag, vilket var bra, men Nobeltemat föll bort. Vi behöver styra upp innan lunchen om vem som gör vad. För övrigt en väldigt uppskattad aktivitet. 12 (20)

13 Kontrollera simkunnigheten. Ha en trevlig dag tillsammans. Alla elever ska ha en meningsfull och trygg rast. Friluftsdag (åk 4 6) Idrottslärarna. Följs upp nästkommande arbetslag. Organiserad rastverksamhet. Personal på fritids. Följs upp kontinuerligt och på studiedagen den 18 maj. Mycket positivt vad gäller kontrollen. Gott om tid. Däremot var det lite för mycket tid på isbanan. Kombinera med tipspromenad i skogen? Vi hade trevligt! Bra om alla lärare på samtal med vårdnadshavare är tydliga med kraven på simkunnighet. (200m, varav minst 50 i ryggläge, åk 6). Låg kontinuitet. Ofta exakt samma aktiviteter som återkommer. Litet intresse från eleverna. Viktigt att detta fungerar, det börjar bli rörigt och konfliktfyllt på fotbollsplanen. Om det funkar med schemat kan Jonathan tänka sig hålla i det någon rast. Det skulle kunna vara fasta teman varje dag, t ex bollekar på måndagar, kullekar på 13 (20)

14 tisdagar, skapande lekar på onsdagar, disco på fredagar osv. Lättare att planera då. Rutiner för akuta situationer (anmäla, utreda och åtgärda kränkande behandling, trakasserier och sexuella trakasserier) se del (20)

15 Del 2 Riktlinjer för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier På Björnkärrsskolan tolererar vi ingen form av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. All personal är skyldig att agera enligt rutinerna i denna plan mot kränkande behandling och diskriminering. Riktlinjer för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier All personal på skolan är uppmärksam på situationer där elever utesluts/utsätts t ex på raster, till och från maten och i omklädningsrum. All personal äter i matsalen för att skapa en trevlig miljö. Löpande samtal med elever och vårdnadshavare för att skapa förtroende och goda relationer. Elevhälsan genomför hälsosamtal och värdegrundsarbete med klasslärare. Vara uppmärksam på elevers och personals språkbruk. Kontakt med vårdnadshavare i direkt anslutning till uppkomna situationer. 15 (20)

16 Del 3 Rutiner för akuta situationer Anmäla, utreda och åtgärda kränkande behandling trakasserier eller sexuella trakasserier Skolans rutiner för att anmäla Vårdnadshavare och elever vänder sig till skolans personal för att anmäla kränkande behandling eller diskriminering. Personal som får kännedom om kränkning ska omgående anmäla ärendet till rektor och fylla i blanketten: LK2771 (finns på LinWeb). Rektor anmäler omgående alla kränkningar till skolområdeschef Madeleine Zerne. Linköpings kommun diarieför alla anmälningar. Den som upptäcker att en elev blir utsatt för kränkning av personal ska omgående anmäla detta till rektor. Detsamma gäller när en elev/vårdnadshavare påtalar att kränkning mellan personal och elev ägt rum. Rektor anmäler omgående ärendet till huvudman. Rektor ansvarar för utredningen och dokumentation av utredningen och vilka åtgärder som vidtagits. Rektor ansvarar för att dokumentationen diarieförs. Skolans rutiner för att utreda 1. Personal har samtal med berörda elever (både den som kränkt och den som kränkts) för att utreda och stödja de inblandade att lösa konflikten. Händelsen dokumenteras i första delen i blanketten: LK Personal tar omgående kontakt med vårdnadshavare till alla inblandade. 3. Uppföljningssamtal inom rimlig tid med den drabbade och övriga inblandade för att säkerställa att kränkningar upphört. Samtalet dokumenteras i del 2 i blanketten: LK Beroende av händelsen ska skolans kurator och/eller psykolog underrättas. 4. Om kränkningarna inte upphört tar rektor över ansvaret och lyfter det vidare till elevhälsan eller annan instans. Datum för uppföljning och utvärdering av rutiner och riktlinjer (Del 1 och 2) Studiedagen den 20 maj Resultat och analys av utvärdering [Klicka och skriv] 16 (20)

17 Förbud mot repressalier Huvudmannen eller personalen får inte utsätt ett barn eller en elev för repressalier på grund av att barnet eller eleven medverkat i utredning av kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier. Repressalier kan till exempel vara sämre betyg trakasserier i undervisningen hot om våld annan ogynnsam behandling 17 (20)

18 Del 4 Dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Aktiva åtgärder Alla barn, elever har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering. Därför ska förskola och skola arbeta främjande och förebyggande för att motverka diskriminering och undanröja hinder för allas rättigheter och möjligheter i verksamheten. Barn/elever och vuxna/personal ska samverka i undersökningen, genomförandet och utvärderingen. 18 (20)

19 Undersök och analysera Diskriminering kopplat till Undersökningsmetod, tidpunkt Upptäckta risker och hinder Analys Kön Könsöverskridande identitet eller könsuttryck Religion eller annan trosuppfattning Skolans egna Trygghetsenkäten och kommunens attitydundersökningen. Inget upptäckt! [Klicka och skriv] Har ingen. Inget upptäckt! [Klicka och skriv] Har ingen! Inget upptäckt! [Klicka och skriv] Etnisk tillhörighet Har ingen! Inget upptäckt! [Klicka och skriv] Sexuell läggning Har ingen! Inget upptäckt! [Klicka och skriv] Ålder Har ingen! Inget upptäckt! [Klicka och skriv] Funktionsnedsättning Har ingen! Inget upptäckt! [Klicka och skriv] Undersökningsmetod kan vara enkäter, intervjuer eller planerade samtal, stödfrågor, attitydundersökning, anmälningar. Utifrån upptäckta risker, hinder och analys prioriteras områden för det kommande arbetet, se nästa sida. Beskrivning av hur barn och elever har samverkat i undersökningen, genomförandet och utvärderingen. Inför studiedagen den 20 maj 2021 har personalen med sig elevernas åsikter/synpunkter. Eleverna har utvärderat aktiviteterna/åtgärderna löpande klassvis under det gångna året. 19 (20)

20 Bilaga 1 Definitioner Kränkande behandling Ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen kränker ett barns eller en elevs värdighet. Diskriminering När ett barn/en elev missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder Diskriminering kan vara direkt, indirekt, bristande tillgänglighet, trakasseri, sexuellt trakasseri eller instruktioner att diskriminera. Trakasserier Ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet och som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker ett barns eller en elevs värdighet. Aktiva åtgärder Med aktiva åtgärder menas ett främjande och förebyggande arbete Källor: Skolverket och Diskrimineringsombudsmannen 20 (20)

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Björnkärrsskolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Uppdaterad 2018-11-12 Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Skolform:

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering för Björnkärrsskolan åk F-6 samt fritidshemmen Björnen och Lejonet

Plan mot kränkande behandling och diskriminering för Björnkärrsskolan åk F-6 samt fritidshemmen Björnen och Lejonet Plan mot kränkande behandling och diskriminering för Björnkärrsskolan åk F-6 samt fritidshemmen Björnen och Lejonet Läsåret 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Idkerbergets skola 2017-2018 1(11) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Idkerbergets skola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 17-18 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Liselott Nilsson rektor Pernilla

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björnkärrsskolan åk F-6 samt fritidshemmen Berggrottan och Björnligan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björnkärrsskolan åk F-6 samt fritidshemmen Berggrottan och Björnligan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björnkärrsskolan åk F-6 samt fritidshemmen Berggrottan och Björnligan Läsåret 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Lackarebäcksskolan Läsåret 2018/2019 Introduktion Omfattning Planen omfattar Lackarebäcksskolan grundskola F-6, grundsärskola samt fritidshemmen

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Skolform:

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA och FRITIDSHEM 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Läsår: 2015/2016 Vetlanda här växer människor och företag

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan

Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan Plan mot kränkande behandling Maria Törnqvist Plan mot kränkande behandling för Stackgrönnanskolan åk F-5 och fritidshem Skolan/förskolan/fritidshemmet ska varje

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef och likabehandlingspilot Planen gäller

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagen Verksamhetens namn: Skolform: Vist skola Grundskola F-6, fritidshem F-3 samt öppen fritidsverksamhet 10-12 Linköpings

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 190819 till 200819. Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritids Ansvariga

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stackgrönnanskolan F-5 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Camilla Andersson 16/17 Plan mot kränkande behandling för Stackgrönnanskolan åk F-5 och fritidshem Skolan/förskolan/fritidshemmet

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2015/2016 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan form av kränkande behandling. All

Läs mer

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LEKEBERGSSKOLAN 4-6 GRUNDSÄRSKOLA TRÄNINGSSKOLA 1-9 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Fritidshem,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6

Furutorpskolan F-6 Hässleholms kommun Läsåret 14/15 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR FURUTORPSKOLAN F-6 Reviderad augusti 2014 1 Innehållsförteckning 1. Vår vision 2. Till dig som elev 3. Till dig som vårdnadshavare 4. Till dig som personal

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Nolhaga förskola Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker det

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Häggenås årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem

Häggenås årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem Häggenås årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering Grundskola f-6 och fritidshem 1 GRUNDUPPGIFTER Ansvariga för planen Nina Wennberg Brandt, rektor Vår vision Alla elever på

Läs mer

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Denna plan gäller för all verksamhet vid Charlottenborgsskolan - förskoleklass,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Örjansskolan 3-5 Från 2017 till 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Örjansskolan 3-5 och Stormåsens fritids

Läs mer

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Likabehandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2017/2018

Likabehandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2017/2018 Likabehandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2017/2018 Dokumentnamn Arthur Engbergsskolan likabehandlingsplan Dokumentansvarig Eva Klang Diarienummer Fastställd av Original datum 20 Giltig till och

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs Upprättad 2017-10-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs 2(6) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 och fritidsverksamhet. Ansvarig för planen: Gabriella Ceder, rektor, och

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 161001 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD LIKABEHANDLINGSPLAN OCH HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kunskapskällan HERRLJUNGA KOMMUN UPPRÄTTAD 2016-09-01 Likabehandlingsplan och handlingsplan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-12-01 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Skolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja hinder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Cecilia Strid rektor Pernilla Ankell

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling för Lindboskolan åk 6-9 lå 2015-2016 På Lindboskolan tar vi avstånd från alla tendenser till diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola år 7-9 Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola F-9, fritidshem Läsår 16/17, 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Bringåsen årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem

Bringåsen årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering. Grundskola f-6 och fritidshem Bringåsen årliga plan mot kränkande behandling trakasserier och diskriminering Grundskola f-6 och fritidshem 1 GRUNDUPPGIFTER Ansvariga för planen Nina Wennberg Brandt, rektor Vår vision Alla elever på

Läs mer

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020

Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020 Dokumentation av Rinnens skola arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering läsåret 2019 /2020 Aktiva åtgärder mot diskriminering Definition Diskriminering är när skolan, som verksamhet, behandlar någon

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UPPSALA KOMMUN VÅRD & BILDNING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Grundskola Ansvarig för planen Rektor: Grundskola Vattholmaskolan F-5 Rektor Katarina Östlund Planens giltighetstid: 160930

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013/2014 Strandvägsskolan Träningsskolan Regnbågen Ingela Dullum Rektor 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Höghammargymnasiet, rektorsområde 1 och 2 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Bakgrund LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Planen grundar sig på diskrimineringslagen 2 kap. 5, 6, 7 och Skollagen 6 kap. Både diskrimineringslagen och 6 kapitlet

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Julita skola - läsåret 2015/2016 Julita skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Planen gäller T o m

Planen gäller T o m Handlingsplan Likabehandling Planen gäller 2015-08-17 T o m 2016-06-12 Framställd av Rektor i samråd med personal och elever Flik nr Utvärderingsdatum 2016-06-12 Utvärderingsform Enkät till elever, AP-träffar

Läs mer

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem.

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Ansvarig för planen: Bakgrund till planen: Rektor Leif

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-15 Lillängets skola och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Ansvariga för planen Skolans

Läs mer

Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Prästholmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritids, Grundskola åk 1 - åk 6 Ansvarig för planen är rektor Vår

Läs mer