Gå din egen väg i it-branschen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gå din egen väg i it-branschen"

Transkript

1 1 av :37 INTERNATIONELLA KVINNODAGEN :35 - COMPUTER SWEDEN: Gå din egen väg i it-branschen Av Computer Sweden Karriär I dag struntar CS i alla siffror om hur få kvinnor det är i it-branschen. I stället koncentrerar vi oss på dem som faktiskt jobbar med it. För kvinnorna i branschen ser mängder av möjligheter till intressanta jobb. CS har pratat med 14 it-proffs om varför de valde en it-karriär. Både dockor och robotar Jag vill få min pappa att förstå programmen utan att han behöver ringa mig. Så lyder Chalmersstudenten Therese Lagnells personliga definition av interaktionsdesign, ett ämne hon snart har en master i. Runt jul kommer Therese Lagnell att vara klar med sina studier. Då kommer hon utöver sin master i interaktionsdesign också vara färdig civilingenjör i informationsteknik. Sen hoppas hon på en anställning som inter-aktionsdesigner, gärna med utlandsmöjligheter. Målet är att alla ska kunna klara av programmen oavsett tidigare erfarenheter. Användaren ska intuitivt förstå vad programmet har att erbjuda, säger hon. Interaktionsdesign handlar förenklat om att göra gränssnitt så användarvänliga som möjligt. Hon berättar att hon alltid haft ett teknikintresse. Jag lekte både med dockor och robotar när jag var liten. Robotar var roligast. Just nu finns det ett stort behov av interaktionsdesign på marknaden, tror Therese Lagnell. Företag upptäcker allt mer behovet av bättre gränssnitt. Under ett studieuppehåll arbetade Therese Lagnell på studentkåren som informationsassistent. Där gjorde hon mycket trycksaker och närde sitt intresse för det grafiska. Det finns otroligt många möjligheter att inrikta sig och anpassa en it-utbildning. It finns överallt. Inte så farligt som många tror Nishti Akman är egentligen ekonom. Men under uppsatsskrivandet kom hon i kontakt med it-branschen och det väckte intresset. I dag är hon konsult på Accenture och hon ser klara för-delar med att vara

2 2 av :37 kvinna och ekonom inom it. Det är mycket ekonomi i det jag gör. Att definiera processer för kunden, att samla krav från verksamheten och föra över till teknikerna. Det är inte renodlat tekniskt även om it är ett viktigt verktyg, säger Nishti Akman. Samtidigt har hon som it-konsult behövt lära sig en del nytt som hon tidigare aldrig kommit i kontakt med. Från början hade jag ingen aning om hur ett xml-schema såg ut. Det verkade jätteläskigt. Men det var ju inte så farligt, visade det sig. Hon sticker inte under stol med att hon vet att det är ett karriärstrategiskt bra val. Att jag är kvinna och ekonom med it-profil gör att jag sticker ut, säger hon. Hon är från Kurdistan och har bott i Sverige sedan hon var fem år. Jag tror att den som inte är född i Sverige är mer van att kämpa och ta egna initiativ. Det tror jag är bra egenskaper för en konsult. Det var när hon på ekonomlinjen skrev sin kandidatuppsats för ett it-företag som hon fick upp ögonen för it-området. Då insåg jag att det inte är så farligt som många ekonomer tror. Jag var tvungen att sätta mig in i branschen och i företagets tjänster som var ganska komplexa. Jag blev mer och mer intresserad. Flera av hennes kursare på ekonomlinjen förstår inte varför hon valt att jobba med it. Många tror att it-konsulter är helt bortkopplade från verksamheten, berättar hon. Men jag tycker att det är jätteroligt. Jag gillar den analytiska biten, att lösa problem ibland rätt så tuffa. Efter utbildningen jobbade hon med med försäljning av affärssystem i ett par år och i höstas fick jobb på Accenture som sökte konsulter som också skulle gå en intern SAP-utbildning. Förutom att jag får jobba med affärsystem är det ett stort internationellt företag med möjligheter att klättra i karriären. SAP-utbildningen är dessutom ett bra sätt för mig att lära mer inom it, säger Nishti Akman. Viktigt vara flexibel Susanne Strandborg har nästan 20 års erfarenhet i it-branschen. För snart två år sedan bestämde hon sig för att starta eget. Hon betonar vikten av att vara flexibel, särskilt i låg-konjunktur. Vid lågkonjunktur måste man vara flexibel och ibland får man ta de uppdrag som finns. Själv veckopendlade jag ett tag från Stockholm till Karlstad eftersom min uppdragsgivare hade kontor där, säger Susanne Strandborg.

3 3 av :37 Hon avslutade sina studier som systemvetare 1989 och har sedan dess arbetat som konsult och projektledare på olika företag. Våren 2006 beslutade hon och kompisen Pernilla Lindstedt sig för att starta det egna konsultföretaget Superq Consulting. Redan första året kammade det lilla bolaget hem 4,4 miljoner kronor. Den här branschen är otroligt konjunkturstyrd och vi hade flyt redan från start med en uppdragsgivare som gav oss ett helårskontrakt, säger Susanne Strandborg. Uppdragen handlar om kvalitetssäkring och affärsutveckling inom bank och försäkring. Företag är ute efter erfaret folk och är man duktig inom sitt område finns det alltid uppdrag. Susanne Strandborg kan varmt rekommendera tjejer att välja en it-utbildning. Systemvetarlinjen ger en bra bas för många inriktningar. Sedan kan man välja vilket spår man vill ta i yrket. Självlärd Linuxevangelist Linux är både arbete och fritid för Amelia Nilsson. Som drifttekniker tar hon hand om kunders servrar. Som ordförande i Svenska Linuxföreningen jobbar hon för marknadsföring av fri programvara. nyligen uttryckte viss beundran för Microsoft. Fler än ett ögonbryn höjdes när Amelia Nilsson i CS Rörelsen för fri programvara har en del att lära, var budskapet. Inga vanliga ord för att komma från en ordförande i föreningen för svenska Linux-användare. Från början var det tekniken och nyfikenhet som gjorde mig intresserad av Linux. säger hon. Kanske är det nyfikenheten som gör att hon vid sidan om ordföranderollen kan jobba som Linuxtekniker på Qbranch. Någon längre utbildning efter Elprogrammet med it-inriktning på gymnasiet har hon inte. Vad skulle du säga till en gymnasietjej som funderar på en it-utbildning? Go for it! Det är jättekul att jobba med it. Hur mycket man än lär sig så finns det alltid enorma mängder andra saker man kan lära sig. Ganska lätt för kvinnor få it-jobb Helen Mossberg är säkerhetskonsult på Ekelöw Info Security. Tidigare var hon it-chef. En fördel med it-branschen är, enligt henne, att kunna varva mellan chefs- och konsultjobb.

4 4 av :37 Helen Mossberg valde jobbet som säkerhetskonsult på Ekelöw Info Security för att hon tycker att informationssäkerhet är spännande. It och verksamhet måste närma sig varandra och informationssäkerhet är en bra början. Jobbet handlar inte bara om om virus och trojaner utan om att lära kunderna identifiera och hantera affärsmöjligheter och risker, säger hon. Dessförinnan var hon it-chef på Dressmart och Letsbuyit. hon har en högskoleutbildning i data och elektronik från KTH och har byggt på med magisterutbildning i it och management. Hon har arbetat i chefspositioner till 2002, då hon blev egenkonsult. Jag valde bort it-chefsrollen, även om jag håller öppet för att jobba med det igen. Det roliga är möjligheten att kunna varva it-chefsjobbets ansvar med konsultens möjlighet att förkovra sig och utveckla nya kunskaper. Är it-jobbet vad du har förväntat dig? Ja, jag haft förmånen att forma mina egna tjänster. It passar väldigt bra för kvinnor, att ha många bollar i luften och se saker från oväntade håll. Det behövs i en bransch med många skygglappar. Kvinnor tänker inte bättre än män, men de tänker annorlunda och det behövs. Jag vill jobba med spel Ilinca Vintila, 23, pluggar systemvetenskap och jobbar halvtid som programmerare. "Det är väldigt kreativt att programmera", säger hon. Intresset för datorer har funnits så länge Ilinca Vintila kan minnas. Efter gymnasiet skaffade hon sin första egna. Jag köpte en billig. Den funkade inte till det jag ville göra, så då började jag mixa med den. Jag petade in ett nytt grafikkort för att kunna spela. Jag har alltid varit en sucker för onlinespel. Ilinca Vintila är inne på sitt tredje studieår av fyra. Sedan i somras jobbar hon halvtid som programmerare. Först på Criston och nu som konsult på Academic Work. Efter studierna vill hon fortsätta att programmera. Jag vill antingen jobba inom spelindustrin eller på ett företag som massproducerar program. Vad skulle du säga till en tjej som funderar på att söka en it-utbildning? Antagningspoängen är låga, men utbildningen är inte så lätt. Om hon tycker att det är roligt tycker jag absolut att hon ska satsa på det. Ju högre chef desto tuffare Catharina Schlyter är it-direktör har en lång och brokig karriär bakom sig. Hon tycker att vårdsektorn och it är de mest spännande områdena.

5 5 av :37 Catharina Schlyter har arbetat i tre år som it-direktör på i Örebro läns landsting. Hon ansvarar för samtlig infrastruktur och system samt telefonin inom landstinget i Örebro, med 140 it-anställda under sig. Jag tycker att det är spännande med vård och it, säger hon. Dessförinnan har hon arbetat som ansvarig för utvecklingen av Nordeas internetbank, som managementkonsult och som it-chef på Apple i Tyskland, Östterrike och Schweiz. Hon är sannolikt den första tjejen som är utbildad data- och systemvetare från Uppsala universitet. Hon började sin utbildning Vi var femton som började och fem som tog examen, där jag var den enda tjejen. Hon sökte sig till it-sektorn för att hon tycker att det är kul att jobba med verksamhet och teknik. Hon tycker att kvinnor har en bra chans i it-sektorn i starten av karriären, men att det finns en tendens till större motstånd mot kvinnor högre upp i organisationerna. Ju högre chefsposition, desto tuffare kan det bli. Det kan bero på prestige. Men alla jobb har varit jätteroliga, understryker hon. Hennes karriär ser ut att ha gått spikrakt. Jag har bara arbetat med det jag brinner för, säger hon. Vilket råd ger du till en ung gymnasietjej som funderar på att söka en it-utbildning? Att göra sin grej. Inte låta sig tryckas ned utan göra det man själv tycker är rätt och stå för det. Är man intresserad av vad teknik kan göra för verksamheter är it-sektorn väldig bred. Hon bytte byråkratjobbet mot it När Marianne Bjerre Jansson lämnade rollen som skattebyråkrat för ett it-jobb blev det starten på en omväxlande och ständigt lärorik karriär jobbade Marianne Bjerre Jansson som taxeringsintendent på Riksskatteverket. När verket beslöt sig för att ge en personalgrupp en utbildning inom adb, som it kallades då, tog hon chansen. Det var något nytt och spännande som jag ville prova på, säger hon. Så har det fortsatt. 26 år senare arbetar hon på IBM som client delivery coordinator inom strategisk outsourcing. På svenska innebär det att hon har ansvar för delleveranser av outsourcad it-drift, i Sverige och globalt. Till IBM kom hon efter att ha varit it-säkerhetschef på Nordea. Banken och IBM bildade ett gemensamt

6 6 av :37 it-bolag. Det var en ny roll. En utmaning, säger hon om jobbet som koordinator. Riktigt så positiv var hon inte till arbetet när hon efter Riksskatteverkets internutbildning hamnade på adb-enheten. Det kändes då som ett arkivjobb. Men efter ett par månader släppte skepsisen och sedan dess har nya utmaningar och roller präglat hennes karriär. Blandat är roligare och bättre Jätterolig, dynamisk och med stora chanser att utvecklas. Så beskrivs it-branschen av interaktionsdesignern Funda Denizhan. Funda Denizhan har jobbat i nästan två år på Inuse, ett företag som är specialiserat på användbarhet och effektstyrning. Hon har läst kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Jag ville lära sig mer om psykologi och tekniken. När Funda Denizhan började jobba i it-branschen räknade hon med att det skulle vara ett högt tempo. Men jag förväntade mig inte att se att så många it-projekt som drivs på fel sätt. Många står och trampar år efter år utan att leverera, säger hon. Hon tror att anledningen till att det är så få kvinnor i it-branschen är att killar sedan barnsben uppmuntrats till mer tekniska intressen. Det är otroligt viktigt att det inte bara arbetar killar på en arbetsplats. Det blir mycket roligare och bättre om det är blandat, säger hon. Hennes budskap till den som funderar på en utbildning inom it är att satsa. Det är en jätterolig och dynamisk bransch där man verkligen får chans att utvecklas. It var helt främmande Liselotte Jansson är vd på Sas Institute. Men hade du frågat henne för tio år sedan om hon skulle arbeta inom it-branschen hade svaret varit aldrig. Liselotte Jansson gick direkt från gymnasiet till SEB och läste under tiden in kurser på Handels. En dag ringde IBM. Som managementkonsult kom alltid frågan: Hur ska vi lösa det här? Det var när tekniken kom in och den kunde jag inte. Därför tackade jag ja till IBM. Till Sas Institute blev hon först försäljningschef. Sen blev hon vd. Jag är en operativ vd som engagerar mig i hela verksamheten. Jag har mer makt än många andra it-vd:ar, eftersom jag bestämmer själv i Sverige med väldigt lite styrning från USA. Till den unga tjej som funderar på it-branschen är rådet: Börja tidigt att fundera vilket företag du vill jobba på. Gör din stämma hörd genom att skicka ut cv. Det finns absolut jobb för tjejer.

7 7 av :37 Hon är bryggan mellan it och affärer Kari Finnskog ser sin uppgift som cio att vara den som knyter ihop affärerna och tekniken. Hon ångrar inte sitt karriärval. Sedan sju år är Kari Finnskog cio, inte it-chef alltså, på Kronans Droghandel, ett logistikföretag för läkemedel. Skillnaden i titlar är nyckeln till de frågor som i dag angår, eller borde angå, de flesta: Hur ska it-avdelningarna förstå och tillgodose affärsverksamhetens behov. Och omvänt, hur ska affärssidan förstå vilka system och tekniker som kan ge dem ökade konkurrenskraft eller smidiga rutiner. Därför inrättades cio-tjänsten kring millennieskiftet. Jag är tekniker från början och tycker att det roligaste är att tillgodose produktionens, affärens och andras behov med de möjligheter som modern teknik kan ge. Min roll är därför att vara kommunikationen mellan affärssidan och tekniken. Kari Finnskog tyckte redan i början av 80-talet att it verkade vara något som skulle växa. Det var innan det fanns en systemvetenskaplig linje, så hon gick en ettårig adb-linje i Göteborg efter studenten. Det var inte lätt att få jobb, för vi slogs med civilingenjörerna, men jag började på Volvo IT, flyttade till Stockholm och jobbade på LM Ericsson och sedan tillbaka till Göteborg och konsultjobb. På Kronans Droghandel började hon 1989 och från början var hon tekniker och programmerare, men nu tänker hon mer på affärsnytta och strategi. Skulle hon göra samma val i dag som då hon gick ut gymnasiet? Absolut. I dag finns det så många fler möjligheter, så många vägar inom it-sfären. Man behöver inte vara teknikfreak. Vi står inför stora förändringar och behöver människor med nya idéer och attityder. It-intresse med modersmjölken Karin Johansson lämnade it-branschen för ett politiskt toppjobb som stats-sekreterare och socialminister Göran Hägglunds närmaste medarbetare. Ändå längtar hon tillbaka ibland.

8 8 av :37 Ja, det jag kan sakna är tempot. I it-branschen sker förändringarna ofta väldigt snabbt. Du fastnar aldrig, säger hon. Karin Johanasson är en av Sveriges främsta kvinnliga it-profiler. Vid regeringsskiftet blev hon statssekreterare åt socialminister Göran Hägglund, kd, och lämnade en framgångsrik tjugoårig karriär i it-branschen. De senaste åren som Microsoft försäljningsdirektör med ansvar för offentlig sektor. It har alltid lockat mig. Det är ett intresse som jag närmast fått med mig med modersmjölken, säger Karin Johansson. Men hennes väg in i it-branschen är inte lika rak som för de flesta andra. Hon utbildade sig först till socionom. Men intresset för it tog snabbt över. Mitt första it-jobb fick jag därför att man bedömde att jag kunde tala på ett sätt som användarna förstod, säger Karin Johansson. Vad säger du till den gymnasietjej som funderar på it? It är något som skär genom alla sektorer i samhället. Tekniken handlar om att förändra och utveckla verksamheter i snart sagt alla branscher. Väljer du att arbeta med it kan du jobba i de sektorer du är intresserad av, oavsett om det handlar om vård, affärsverksamhet, förvaltning eller något annat Hur ska man locka fler tjejer att välja it-utbildningar? Jag tror att man måste gå längre ner i åldrarna och informera om tekniska yrken. It-branschen kan uppfattas som lite abstrakt. Jag tror att det finns en okunskap om vad ett it-jobb kan innebära. Nu får jag chansen att vara med och förändra Ett mode inspirerat av kinesisk och skandinavisk design. Det är idén bakom teknologie doktor Ying Chengs företag La Yin. Just nu är Ying Cheng i Kina för att knyta kontakter med producenter och modedesigner. Hon håller på att etablera det egna företaget La Yin. Affärsidén är att ta det bästa från den kvinnliga modevärlden och överföra det till designen av mobiltelefoner, bärbara datorer, handdatorer och andra prylar för kvinnor. Ying Chengs önskan är att hon genom La Yin ska berika och förändra kvinnors liv. Egentligen har hon aldrig aldrig funderat över sitt yrkesval utan det kom naturligt. Efter studier i Kina, Frankrike och Kanada arbetade hon för Motorola i Australien. Före La Yin var hon vd på Ocean Observations. Jag har känt ett behov av att själv tillverka något. Nu får jag chansen att vara med och förändra, säger hon. Ying Cheng säger att den som överväger en it-utbildning ska ta chansen. Gör det, det kommer att bli roligt och intressant. Tjejer är lika smarta som pojkar. Och lika nyfikna.

9 9 av :37 Första året rena drömmen Förra året utsågs Melissa Albert till Årets it-tjej. Under sitt första år efter KTH går hon nu en internationell traineeutbildning hos Cisco i Amsterdam. Microsoft utser varje år utser Årets it-tjej. För att få utmärkelsen måste man läsa till systemvetare eller gå någon annan it-utbildning. Och dessutom vara kreativ, initiativrik och en entreprenörstyp. Bra studieresultat är ett plus men viktigast är att ha inspirerat till utveckling, nya idéer och lösningar. Melissa Albert utmärkte sig under sista året på KTH genom att arbeta med studentkonferensen Datatjej för att bygga nätverk mellan kvinnor inom it-utbildningarna. Efter KTH sökte hon flera jobb. Och när jag kom till Cisco kändes allting rätt, berättar Melissa Albert, som just varit hemma från Holland för tre veckors jobb i verkligheten på Ciscos kontor i Årstadal i Stockholm. I Amsterdam övas hon tillsammans med 150 andra från 40 länder i Sydamerika, Afrika, Europa och Mellanöstern. Det är härlig miljö och allt har gått på räls. Jag går teknikspåret som systemingenjör, men det är en integrerad utbildning. Vi lär oss naturligtvis Ciscos teknik men också att jobba med kundkontakter och ge presentationer. Vi kör rollspel och tränar förhandlingsteknik. Man får alla delar. Efter utbildningens väntar sannolikt ett jobb i Ciscokoncernen. Melissa Albert gick 4,5 år på KTH. Hur hamnade du där? Jag hade en svacka i gymnasiet men ryckte upp mig. När jag ändå var studiemotiverad fortsatte jag till KTH, för jag insåg att it-utbildningen gav en massa valmöjligheter. Och jag hade rätt! Jag skulle göra samma val i dag.

affärssystemkonsult Implema Traineeprogram

affärssystemkonsult Implema Traineeprogram affärssystemkonsult Implema Traineeprogram Vill du jobba med verksamhetsutveckling och med företags affärsprocesser? På Implema får du jobba med att utveckla företags affärsprocesser med hjälp av marknadens

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult.

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Hade du inte tänkt bli IT-konsult? I så fall vill vi gärna ha ditt CV. Hur får man folk att trivas på jobbet? På Altran bygger vi

Läs mer

Vi kallar det Collaborative Business Experience

Vi kallar det Collaborative Business Experience Att jobba hos oss Vi kallar det Collaborative Business Experience Tänk dig att arbeta i ett företag som är övertygat om att sättet att samarbeta är lika viktigt som resultatet du uppnår. Tänk dig att arbeta

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Presentation av IT-utbildningar. Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist

Presentation av IT-utbildningar. Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist Presentation av IT-utbildningar Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist Våra utbildningar Systemarkitekt (SA) Systemvetare (SV) Dataekonom (DE) Affärsinformatiker (IMIT) Akademiska ämnen Systemarkitekt

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

HÄR går det upp ett ljus!

HÄR går det upp ett ljus! HÄR går det upp ett ljus! Du som vill veta hur saker och ting fungerar och som gillar att skruva isär och plocka ihop prylar, du ska söka in på gymnasiets Elprogram, inriktning Elteknik. Det är grunden

Läs mer

Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar

Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som

Läs mer

RINMANGYMNASIET. T4 Teknikprogrammet. fjärde året. Bli gymnasieingenjör

RINMANGYMNASIET. T4 Teknikprogrammet. fjärde året. Bli gymnasieingenjör RINMANGYMNASIET T4 Teknikprogrammet fjärde året Bli gymnasieingenjör Spännande skolår ger efterfrågad examen Du som går teknikprogrammet eller motsvarande utbildning kan nu söka ett fj ärde år knutet till

Läs mer

VÄLJ SMART VÄLJ RÄTT VÄG VÄLJ MOTORBRANSCHEN

VÄLJ SMART VÄLJ RÄTT VÄG VÄLJ MOTORBRANSCHEN VÄLJ SMART Utbilda dig till ett yrke som leder till jobb. Välj en karriär i motorbranschen. Börja med någon av inriktningarna personbilsteknik, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering eller

Läs mer

Vill du också bli jagad av Accenture, Microsoft, Logica, Ericsson och H&M?

Vill du också bli jagad av Accenture, Microsoft, Logica, Ericsson och H&M? Vill du också bli jagad av Accenture, Microsoft, Logica, Ericsson och H&M? AFFÄRSSYSTEM EN UTBILDNING DESIGNAD MED NÄRINGSLIVET FÖR NÄRINGSLIVET VI FICK JOBB DIREKT EFTER EXAMEN PAMELA MORRIS WILLIAMS,

Läs mer

Systemvetare. utbildning, arbete och lön. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare

Systemvetare. utbildning, arbete och lön. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Systemvetare utbildning, arbete och lön Akademikerförbundet för jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Om siffrorna i rapporten Underlaget till rapporten är SCB:s sysselsättningsregister

Läs mer

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner...

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VILL DU BLI Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET Teknisk högskola & Spelutveckling

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Platsannonsera med Computer Sweden

Platsannonsera med Computer Sweden Hitta it-proffsen på rätt ställe Platsannonsera med Computer Sweden För att hitta rätt it-kompetens på en tuff marknad är det avgörande att välja rätt kanal för ditt rekryteringsbehov. Vi har över 30 års

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

Norrlands yrkeshögskola Kvalificerad inköpare Fördjupning logistik. Slutrapport grupp 3. Vad krävs av en upphandlare inom offentlig sektor?

Norrlands yrkeshögskola Kvalificerad inköpare Fördjupning logistik. Slutrapport grupp 3. Vad krävs av en upphandlare inom offentlig sektor? Norrlands yrkeshögskola Kvalificerad inköpare Fördjupning logistik Slutrapport grupp 3 Vad krävs av en upphandlare inom offentlig sektor? Innehållsförteckning Sida 1.1. Projektets mål och hur vi försökt

Läs mer

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida

NORAB. De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida De mjuka värdena måste du testa. Välkommen att upptäcka ett komplett sprängämnesföretag! Introduktion från Norabs hemsida NORAB Från berg till småsten Under drygt 20 år har vi på Norab samlat kunskap och

Läs mer

DEN ALLA VILL HA SEN. NU.

DEN ALLA VILL HA SEN. NU. DEN ALLA VILL HA SEN. NU. TEKNIKSPRÅNGET.SE Satsa på ett osäkert kort. Idag närmar sig många av Sveriges ingenjörer pensionen och vi måste fylla på med nya. Vi behöver fler tjejer och killar som vågar

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com Curriculum Vitae Hej! Jag heter Alexander Lindebrand och jag kallar mig ett kreativt allt-i-allo. Jag jobbar främst med grafisk design, webbdesign och fotografering men jag har erfarenhet i de flesta digitalt

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Vill skaffa mer erfarenhet på mitt CV Tar examen om ett år Vill vara där

Läs mer

Art Director + Illustratör + Animatör = Ricardo Acevedo

Art Director + Illustratör + Animatör = Ricardo Acevedo Art Director + Illustratör + Animatör = Ricardo Acevedo Mitt namn är Ricardo Acevedo och jag söker ett nytt och utmanande arbete. Sedan 1996 är jag bosatt i Sverige och jag har här jobbat främst inom reklambranschen,

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår CAMPUS HELSINGBORG LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Tekniskt basår på Campus Helsingborg riktar sig till dig som inte har förkunskaper för att läsa en teknisk högskoleutbildning. Du läser i fräscha

Läs mer

Nyhetsbrev december 2011

Nyhetsbrev december 2011 Nyhetsbrev december 2011 2011 - fokusering och tillväxt i en turbulent omvärld Då Tord Schultz skrev VD-ordet i vårt nyhetsbrev i december 2010 anade ingen att 2011 skulle bli ett år med den dramatiska

Läs mer

handel och logistik Civilekonomprogrammet med inriktning mot Handelshögskolan Umeå universitet Vill ditt företag/din organisation...

handel och logistik Civilekonomprogrammet med inriktning mot Handelshögskolan Umeå universitet Vill ditt företag/din organisation... Civilekonomprogrammet med inriktning mot handel och logistik Vill ditt företag/din organisation......erbjuda praktikplats, få hjälp med genomlysning av något område, lägga ut examensuppdrag, vara delaktig

Läs mer

Gymnasieprogram 2012

Gymnasieprogram 2012 Gymnasieprogram 2012 Välkommen till Made by Kungsbackas inspirationsdag 2012. Dagen ska inspirera, väcka tankar och utöka kunskaper om olika yrken, branscher, företagande och samverkan mellan skola, näringsliv

Läs mer

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera..

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. ALLTID MÖJLIGHET TILL SÄRSKILD HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! TE

Läs mer

Implema Traineeprogram 2012

Implema Traineeprogram 2012 Implema Traineeprogram 2012 Vill du jobba med verksamhetsutveckling och med företags affärsprocesser? På Implema får du jobba med att utveckla medelstora företags affärsprocesser med hjälp av affärssystem

Läs mer

Innovation tillsammans med outsourcingleverantör

Innovation tillsammans med outsourcingleverantör Innovation tillsammans med outsourcingleverantör Peter Kock-Larsen IT-chef Arbetslivsresurs ? Arbetslivsresurs är Ett företag som arbetar med individer och grupper i Rehabilitering till arbete Omställningsuppdrag

Läs mer

Förra årets kampanj blev väldigt lyckad

Förra årets kampanj blev väldigt lyckad Förra årets kampanj blev väldigt lyckad 81 procent har i någon form uppmärksammat vår kampanj. Normalt resultat för liknande kampanjer brukar vara 55 procent. Vårt läsvärde för rubrik och text låg också

Läs mer

En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för

En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för Regional kompetensdag 2013 Från samverkan till samhandling 18 december, 2013 En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för Copyright Comborama Text & Layout 2010 Intresse,

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Vässa ditt CV inför Högvarv och ha bra frågor till arbetsgivarna!

Vässa ditt CV inför Högvarv och ha bra frågor till arbetsgivarna! Vässa ditt CV inför Högvarv och ha bra frågor till arbetsgivarna! CV Namn Adress Tfn bostad: Mobil: E-Mail: XXXXXXXX@com KARRIÄRMÅL Kort presentation som visar din AMBITION.VAD du VILL göra och VAD du

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift

Studentmingel på EdmoLift Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

Hur laddar du inför tävlingen? Jag tränar varje dag genom jobbet, arbetet blir min träning med skiftande arbetsuppgifter.

Hur laddar du inför tävlingen? Jag tränar varje dag genom jobbet, arbetet blir min träning med skiftande arbetsuppgifter. Tävlande från Gotlands län Namn: Anton Svensson Ålder: 19 Utbildning: Transportteknik på Christofer Polhem Gymnasiet Nuvarande arbetsgivare: EL-Projektering Det är kul att få köra lastbil och att få se

Läs mer

Placement Report 2011. - en rapport om I-arens första anställning

Placement Report 2011. - en rapport om I-arens första anställning Placement Report 2011 - en rapport om I-arens första anställning Hej! Bakom framtagandet av denna rapport står alumniutskottet vid Sektionen för Industriell Ekonomi vid Linköpings Universitet. Utskottets

Läs mer

Säljande kommunikation

Säljande kommunikation Säljande kommunikation 1. Konsten att vara tydlig 2. Konsten att lyssna 3. Konsten att hantera invändningar 4. Kontaktmatematik Copyright EQP Business School AB 1 Copyright EQP Business School AB. Denna

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer

IT-branschen växer i en rasande fart. Det är en högst välmående näring som formligen skriker efter nytt folk. Olika typer av människor, med olika

IT-branschen växer i en rasande fart. Det är en högst välmående näring som formligen skriker efter nytt folk. Olika typer av människor, med olika IT IS YOUR FUTURE IT-branschen växer i en rasande fart. Det är en högst välmående näring som formligen skriker efter nytt folk. Olika typer av människor, med olika intressen och utbildningar. Att vara

Läs mer

presenterar KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS

presenterar KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS presenterar KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS 1 Verksamhetsutveckling och hur det påverkar IT-arbetet ANPASSNINGS- FÖRMÅGA Arbeta snabbt, vara följsam och flexibel 66 % av företagarna prioriterar

Läs mer

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved.

Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande. Lisbeth Larsson. Grant Thornton International. All rights reserved. Så lyckas du med marknadsföring och varumärkesbyggande Lisbeth Larsson Världens mest värdefulla varumärken 1. Apple 2. Google 3. IBM 4. McDonalds 5. Microsoft Några kända varumärken i Göteborg Dagens presentation

Läs mer

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen

ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET. Bokleffe i Älvdalen ATT LETA SIG UT UR BIBLIOTEKET Bokleffe i Älvdalen 1 Det är såklart viktigt att alla människor läser, inte bara unga män. Men denna kategori ligger extra risigt till när det gäller läsning. 2 3 Bokleffe

Läs mer

UTSTÄLLARE 2013 ACANDO 4 ACCENTURE 5 ADL 6 EY 7

UTSTÄLLARE 2013 ACANDO 4 ACCENTURE 5 ADL 6 EY 7 UTSTÄLL ARE UTSTÄLLARE 2013 ACANDO 4 ACCENTURE 5 ADL 6 EY 7 MANAGEMENT OCH IT-KONSULTBRANSCHEN Acando är ett management- och it-konsultbolag som tillsammans med sina uppdragsgivare förbättrar och effektiviserar

Läs mer

lll#vyazc#cj CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

Den hemliga ingrediensen Kommunikation i produktutvecklingsprocessen

Den hemliga ingrediensen Kommunikation i produktutvecklingsprocessen Den hemliga ingrediensen Kommunikation i produktutvecklingsprocessen En essä i kursen Produktutveckling med formgivning Charlotta Sjöström, INPRE 4, 2006-04-27 En het potatis Hans Folkesson som är chef

Läs mer

Attrahera tjejer till Datateknik++ Prof. Peter Parnes 20150526

Attrahera tjejer till Datateknik++ Prof. Peter Parnes 20150526 Attrahera tjejer till Datateknik++ Prof. Peter Parnes 20150526 2%!!! Varför fokus på tjejer? Aktiva kvinnor i program D: Kvinnor 10 av totalt 194 Andel kvinnor: 5,2% Y: Kvinnor 13 av totalt 151 Andel kvinnor:

Läs mer

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen

Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen Verksamhetsledare Bodil Nilsson, verksamhetssekreterare Susanne Kvant, projektledare Matilda Andersson, Maren Buchmüller Ordförande Christina Arvesen www.winnetskane.se Fjelievägen 5, Lund Vi är ca 150

Läs mer

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet intervju Alltid i förarsätet Handelsminister Ewa Björling beskriver sig som envis, otålig och förmodligen Sveriges sämsta baksätesförare. Till vardags styr hon över svensk handelspolitik. På fritiden kopplar

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

VILL DU BLI ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! Dator - och Kommunikationsteknik

VILL DU BLI ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! Dator - och Kommunikationsteknik VILL DU BLI IT - tekniker, Nätverksadministratör, Säkerhetsadministratör, IT - guru, IT - konsult, Systemtekniker, Drifttekniker, Supporttekniker, IT - entreprenör, IT - chef... VÄLJ EL - & ENERGIPROGRAMMET

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är Affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

ANNA ÅBERG. Häng med in i min värld och lär känna mig. Kanske är jag just den som ni söker... Jag är...

ANNA ÅBERG. Häng med in i min värld och lär känna mig. Kanske är jag just den som ni söker... Jag är... ANNA ÅBERG Häng med in i min värld och lär känna mig. Kanske är jag just den som ni söker... Jag är......en glad och ambitiös tjej som försöker stå med båda fötterna på jorden, CURRICULUM VITAE...positiv

Läs mer

Företagskultur nyckeln till framgång. Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27

Företagskultur nyckeln till framgång. Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27 Företagskultur nyckeln till framgång Mjärdevi Sopplunch 2011-10-27 Anders Englund Över 25 års erfarenhet av IT & telekombranschen Programmerare Projektledare Säljare Chef och VD Styrelseuppdrag IT&Telekomföretagen

Läs mer

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Svar från intervjuperson 1. Vad har du för arbetstitel? - Konstruktör - Nyproduktion - Via studier och praktik 4. Din ålder? - 20-30 år 5.

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Utbildningsfrågor internationellt perspektiv. Samhällspolitisk direktör. Liaison Department Sveriges Ingenjörer

Utbildningsfrågor internationellt perspektiv. Samhällspolitisk direktör. Liaison Department Sveriges Ingenjörer Utbildningsfrågor internationellt perspektiv Peter Larsson Samhällspolitisk direktör Head of fprofessional and Liaison Department Sveriges Ingenjörer Sveriges Ingenjörer 120 000 medlemmar 80 % privat sektor

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Kvadrat Management AB Way of Working

Kvadrat Management AB Way of Working Way of Working Organisationsnummer 556865-0302 KVADRAT MANAGEMENT WAY OF WORKING Står ditt företag inför ett förändringsarbete med långsiktiga konsekvenser för er verksamhet? Då kan vi erbjuda några av

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 3

Perspektiv på lärarlöner, del 3 Perspektiv på lärarlöner, del 3 en oroande framtidsspaning Rapport från Lärarförbundet 2010-03-05 Nu brådskar det! Kan det verkligen vara så att kvinnodominerade yrken idag, en bit in på 2000-talet, fortfarande

Läs mer

MINST LIKA MYCKET SOM FRAMTIDEN HAR SOM

MINST LIKA MYCKET SOM FRAMTIDEN HAR SOM PLATS 04 TILLVÄXTPROCENT 81,10 % Framtiden är fortfarande här Sveriges elfte bästa arbetsplats. Det är bra. Men det duger inte för Framtiden i framtiden. Kanske är det därför tillväxten fortsätter. VD

Läs mer

Intresserad av framtiden? Vi har ditt drömjobb

Intresserad av framtiden? Vi har ditt drömjobb Avdelningschef Koncerngemensamma projekt Nationella projekt Gruppledare Gruppchef Projektledare Internationella projekt Forskare Seniorforskare Labbingenjör Specialist Doktorand Tekniker Forskningsledare

Läs mer

Lyckat eller misslyckat it-projekt, det är frågan.

Lyckat eller misslyckat it-projekt, det är frågan. Lyckat eller misslyckat it-projekt, det är frågan. En kartläggning av svenska it-projekt April 2007 Projectplace International AB www.projektplatsen.se Innehållsförteckning FÖRORD...3 SAMMANFATTNING...

Läs mer

2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE.

2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE. 2011/12 OM DU VET VAR DU VILL, SÅ KAN VI TA DIG DIT. NÅ DINA DRÖMMAR PÅ DESIGNGYMNASIET I NACKA. MER INFO PÅ: WWW.DESIGNGYMNASIET.SE Designgymnasiet designgymnasiet.se 2 3 Om du vet var du vill, så kan

Läs mer

Integrering av HU i undervisningen. En HU-diplomerad kurs på Högskolan i Borås

Integrering av HU i undervisningen. En HU-diplomerad kurs på Högskolan i Borås Integrering av HU i undervisningen En HU-diplomerad kurs på Högskolan i Borås Presentationen Vem är jag? Hur jobbar Högskolan i Borås med HU? Kursen Systemutvecklare Roller, miljö och praktik 2013-05-31

Läs mer

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10 Projekt Rapport RaidPlanner Jeanette Karlsson UD10 Abstrakt: Denna rapport handlar om mitt projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklings projekt. Rapporten kommer att ta upp hur jag gått tillväga,

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ EN TIMMA KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER 2011 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på en timma. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Mathias Ericsson. Curriculum Vitae. Mathias Ericsson

Mathias Ericsson. Curriculum Vitae. Mathias Ericsson Curriculum Vitae Namn Födelseår E-post Adress Telefonnummer Kompetensinriktning Jag är en driven och social kille som tar mycket ansvar i mina arbetsgrupper. Jag strävar efter förbättring i mina och företagets

Läs mer

Novare Leadership Academy en del av Novare Human Capital Arsenalsgatan 8c 103 32 Stockholm, Sweden www.novare.se

Novare Leadership Academy en del av Novare Human Capital Arsenalsgatan 8c 103 32 Stockholm, Sweden www.novare.se Novare Leadership Academy en del av Novare Human Capital Arsenalsgatan 8c 103 32 Stockholm, Sweden www.novare.se Novare Leadership Academy är Novaregruppens talangutvecklingsbolag som driver mentorskaps-

Läs mer

Managing the IT Business program

Managing the IT Business program Managing the IT Business program Karlöf-Hiltmann Management och Informator har satt samman en unik modul för utbildning och utveckling av personer med nuvarande eller kommande managementansvar inom ITtunga

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

Säkra din produktion med Axelent Engineering Dags att byta mindset! I tidningen Verkstadforum har Richard Skogward, VD Axelent Engineering, vid flera tillfällen fått agera analytiker och skribent vad gäller

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

Fakta ITK MÖTER. GARY VALLGÅRDA Jobb: Marknadschef på Gandalf Data Familj: Flickvän Bor: Liten takvåning

Fakta ITK MÖTER. GARY VALLGÅRDA Jobb: Marknadschef på Gandalf Data Familj: Flickvän Bor: Liten takvåning ITK MÖTER Fakta GARY VALLGÅRDA Jobb: Marknadschef på Gandalf Data Familj: Flickvän Bor: Liten takvåning i Solna Karriär: Svensk Dataservice (1994-1999), SMG Distribution (1999-2005), Onoff (2005-2011),

Läs mer

Ekonomiprogrammet. Efter programmet

Ekonomiprogrammet. Efter programmet Ekonomiprogrammet EK Ekonomiprogrammet är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att få kunskaper i ekonomi, samhällsekonomi, entreprenörskap och juridik. Här får du en bred och attraktiv

Läs mer

Varför söker jag tjänsten?

Varför söker jag tjänsten? Varför söker jag tjänsten? Martin Tångelin CV Jag arbetar idag som nätverkstekniker på AstraZeneca Mölndal på konsult uppdrag av AT&T, där jag driftar och vidareutvecklar nätverket som i huvudsak är Cisco

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006 Manpower Work life Rapport 2011 Drömjobbet 2011 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Manpower Work life har under flera år studerat förändringarna

Läs mer

VÄLJ EL- & ENERGIPROGRAMMET och bli NÄTVERKSTEKNIKER IT-TEKNIKER IT-ADMINISTRATÖR IT-ENTREPRENÖR

VÄLJ EL- & ENERGIPROGRAMMET och bli NÄTVERKSTEKNIKER IT-TEKNIKER IT-ADMINISTRATÖR IT-ENTREPRENÖR Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ EL- & ENERGIPROGRAMMET och bli NÄTVERKSTEKNIKER IT-TEKNIKER IT-ADMINISTRATÖR IT-ENTREPRENÖR SUPPORTTEKNIKER med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer