Gå din egen väg i it-branschen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gå din egen väg i it-branschen"

Transkript

1 1 av :37 INTERNATIONELLA KVINNODAGEN :35 - COMPUTER SWEDEN: Gå din egen väg i it-branschen Av Computer Sweden Karriär I dag struntar CS i alla siffror om hur få kvinnor det är i it-branschen. I stället koncentrerar vi oss på dem som faktiskt jobbar med it. För kvinnorna i branschen ser mängder av möjligheter till intressanta jobb. CS har pratat med 14 it-proffs om varför de valde en it-karriär. Både dockor och robotar Jag vill få min pappa att förstå programmen utan att han behöver ringa mig. Så lyder Chalmersstudenten Therese Lagnells personliga definition av interaktionsdesign, ett ämne hon snart har en master i. Runt jul kommer Therese Lagnell att vara klar med sina studier. Då kommer hon utöver sin master i interaktionsdesign också vara färdig civilingenjör i informationsteknik. Sen hoppas hon på en anställning som inter-aktionsdesigner, gärna med utlandsmöjligheter. Målet är att alla ska kunna klara av programmen oavsett tidigare erfarenheter. Användaren ska intuitivt förstå vad programmet har att erbjuda, säger hon. Interaktionsdesign handlar förenklat om att göra gränssnitt så användarvänliga som möjligt. Hon berättar att hon alltid haft ett teknikintresse. Jag lekte både med dockor och robotar när jag var liten. Robotar var roligast. Just nu finns det ett stort behov av interaktionsdesign på marknaden, tror Therese Lagnell. Företag upptäcker allt mer behovet av bättre gränssnitt. Under ett studieuppehåll arbetade Therese Lagnell på studentkåren som informationsassistent. Där gjorde hon mycket trycksaker och närde sitt intresse för det grafiska. Det finns otroligt många möjligheter att inrikta sig och anpassa en it-utbildning. It finns överallt. Inte så farligt som många tror Nishti Akman är egentligen ekonom. Men under uppsatsskrivandet kom hon i kontakt med it-branschen och det väckte intresset. I dag är hon konsult på Accenture och hon ser klara för-delar med att vara

2 2 av :37 kvinna och ekonom inom it. Det är mycket ekonomi i det jag gör. Att definiera processer för kunden, att samla krav från verksamheten och föra över till teknikerna. Det är inte renodlat tekniskt även om it är ett viktigt verktyg, säger Nishti Akman. Samtidigt har hon som it-konsult behövt lära sig en del nytt som hon tidigare aldrig kommit i kontakt med. Från början hade jag ingen aning om hur ett xml-schema såg ut. Det verkade jätteläskigt. Men det var ju inte så farligt, visade det sig. Hon sticker inte under stol med att hon vet att det är ett karriärstrategiskt bra val. Att jag är kvinna och ekonom med it-profil gör att jag sticker ut, säger hon. Hon är från Kurdistan och har bott i Sverige sedan hon var fem år. Jag tror att den som inte är född i Sverige är mer van att kämpa och ta egna initiativ. Det tror jag är bra egenskaper för en konsult. Det var när hon på ekonomlinjen skrev sin kandidatuppsats för ett it-företag som hon fick upp ögonen för it-området. Då insåg jag att det inte är så farligt som många ekonomer tror. Jag var tvungen att sätta mig in i branschen och i företagets tjänster som var ganska komplexa. Jag blev mer och mer intresserad. Flera av hennes kursare på ekonomlinjen förstår inte varför hon valt att jobba med it. Många tror att it-konsulter är helt bortkopplade från verksamheten, berättar hon. Men jag tycker att det är jätteroligt. Jag gillar den analytiska biten, att lösa problem ibland rätt så tuffa. Efter utbildningen jobbade hon med med försäljning av affärssystem i ett par år och i höstas fick jobb på Accenture som sökte konsulter som också skulle gå en intern SAP-utbildning. Förutom att jag får jobba med affärsystem är det ett stort internationellt företag med möjligheter att klättra i karriären. SAP-utbildningen är dessutom ett bra sätt för mig att lära mer inom it, säger Nishti Akman. Viktigt vara flexibel Susanne Strandborg har nästan 20 års erfarenhet i it-branschen. För snart två år sedan bestämde hon sig för att starta eget. Hon betonar vikten av att vara flexibel, särskilt i låg-konjunktur. Vid lågkonjunktur måste man vara flexibel och ibland får man ta de uppdrag som finns. Själv veckopendlade jag ett tag från Stockholm till Karlstad eftersom min uppdragsgivare hade kontor där, säger Susanne Strandborg.

3 3 av :37 Hon avslutade sina studier som systemvetare 1989 och har sedan dess arbetat som konsult och projektledare på olika företag. Våren 2006 beslutade hon och kompisen Pernilla Lindstedt sig för att starta det egna konsultföretaget Superq Consulting. Redan första året kammade det lilla bolaget hem 4,4 miljoner kronor. Den här branschen är otroligt konjunkturstyrd och vi hade flyt redan från start med en uppdragsgivare som gav oss ett helårskontrakt, säger Susanne Strandborg. Uppdragen handlar om kvalitetssäkring och affärsutveckling inom bank och försäkring. Företag är ute efter erfaret folk och är man duktig inom sitt område finns det alltid uppdrag. Susanne Strandborg kan varmt rekommendera tjejer att välja en it-utbildning. Systemvetarlinjen ger en bra bas för många inriktningar. Sedan kan man välja vilket spår man vill ta i yrket. Självlärd Linuxevangelist Linux är både arbete och fritid för Amelia Nilsson. Som drifttekniker tar hon hand om kunders servrar. Som ordförande i Svenska Linuxföreningen jobbar hon för marknadsföring av fri programvara. nyligen uttryckte viss beundran för Microsoft. Fler än ett ögonbryn höjdes när Amelia Nilsson i CS Rörelsen för fri programvara har en del att lära, var budskapet. Inga vanliga ord för att komma från en ordförande i föreningen för svenska Linux-användare. Från början var det tekniken och nyfikenhet som gjorde mig intresserad av Linux. säger hon. Kanske är det nyfikenheten som gör att hon vid sidan om ordföranderollen kan jobba som Linuxtekniker på Qbranch. Någon längre utbildning efter Elprogrammet med it-inriktning på gymnasiet har hon inte. Vad skulle du säga till en gymnasietjej som funderar på en it-utbildning? Go for it! Det är jättekul att jobba med it. Hur mycket man än lär sig så finns det alltid enorma mängder andra saker man kan lära sig. Ganska lätt för kvinnor få it-jobb Helen Mossberg är säkerhetskonsult på Ekelöw Info Security. Tidigare var hon it-chef. En fördel med it-branschen är, enligt henne, att kunna varva mellan chefs- och konsultjobb.

4 4 av :37 Helen Mossberg valde jobbet som säkerhetskonsult på Ekelöw Info Security för att hon tycker att informationssäkerhet är spännande. It och verksamhet måste närma sig varandra och informationssäkerhet är en bra början. Jobbet handlar inte bara om om virus och trojaner utan om att lära kunderna identifiera och hantera affärsmöjligheter och risker, säger hon. Dessförinnan var hon it-chef på Dressmart och Letsbuyit. hon har en högskoleutbildning i data och elektronik från KTH och har byggt på med magisterutbildning i it och management. Hon har arbetat i chefspositioner till 2002, då hon blev egenkonsult. Jag valde bort it-chefsrollen, även om jag håller öppet för att jobba med det igen. Det roliga är möjligheten att kunna varva it-chefsjobbets ansvar med konsultens möjlighet att förkovra sig och utveckla nya kunskaper. Är it-jobbet vad du har förväntat dig? Ja, jag haft förmånen att forma mina egna tjänster. It passar väldigt bra för kvinnor, att ha många bollar i luften och se saker från oväntade håll. Det behövs i en bransch med många skygglappar. Kvinnor tänker inte bättre än män, men de tänker annorlunda och det behövs. Jag vill jobba med spel Ilinca Vintila, 23, pluggar systemvetenskap och jobbar halvtid som programmerare. "Det är väldigt kreativt att programmera", säger hon. Intresset för datorer har funnits så länge Ilinca Vintila kan minnas. Efter gymnasiet skaffade hon sin första egna. Jag köpte en billig. Den funkade inte till det jag ville göra, så då började jag mixa med den. Jag petade in ett nytt grafikkort för att kunna spela. Jag har alltid varit en sucker för onlinespel. Ilinca Vintila är inne på sitt tredje studieår av fyra. Sedan i somras jobbar hon halvtid som programmerare. Först på Criston och nu som konsult på Academic Work. Efter studierna vill hon fortsätta att programmera. Jag vill antingen jobba inom spelindustrin eller på ett företag som massproducerar program. Vad skulle du säga till en tjej som funderar på att söka en it-utbildning? Antagningspoängen är låga, men utbildningen är inte så lätt. Om hon tycker att det är roligt tycker jag absolut att hon ska satsa på det. Ju högre chef desto tuffare Catharina Schlyter är it-direktör har en lång och brokig karriär bakom sig. Hon tycker att vårdsektorn och it är de mest spännande områdena.

5 5 av :37 Catharina Schlyter har arbetat i tre år som it-direktör på i Örebro läns landsting. Hon ansvarar för samtlig infrastruktur och system samt telefonin inom landstinget i Örebro, med 140 it-anställda under sig. Jag tycker att det är spännande med vård och it, säger hon. Dessförinnan har hon arbetat som ansvarig för utvecklingen av Nordeas internetbank, som managementkonsult och som it-chef på Apple i Tyskland, Östterrike och Schweiz. Hon är sannolikt den första tjejen som är utbildad data- och systemvetare från Uppsala universitet. Hon började sin utbildning Vi var femton som började och fem som tog examen, där jag var den enda tjejen. Hon sökte sig till it-sektorn för att hon tycker att det är kul att jobba med verksamhet och teknik. Hon tycker att kvinnor har en bra chans i it-sektorn i starten av karriären, men att det finns en tendens till större motstånd mot kvinnor högre upp i organisationerna. Ju högre chefsposition, desto tuffare kan det bli. Det kan bero på prestige. Men alla jobb har varit jätteroliga, understryker hon. Hennes karriär ser ut att ha gått spikrakt. Jag har bara arbetat med det jag brinner för, säger hon. Vilket råd ger du till en ung gymnasietjej som funderar på att söka en it-utbildning? Att göra sin grej. Inte låta sig tryckas ned utan göra det man själv tycker är rätt och stå för det. Är man intresserad av vad teknik kan göra för verksamheter är it-sektorn väldig bred. Hon bytte byråkratjobbet mot it När Marianne Bjerre Jansson lämnade rollen som skattebyråkrat för ett it-jobb blev det starten på en omväxlande och ständigt lärorik karriär jobbade Marianne Bjerre Jansson som taxeringsintendent på Riksskatteverket. När verket beslöt sig för att ge en personalgrupp en utbildning inom adb, som it kallades då, tog hon chansen. Det var något nytt och spännande som jag ville prova på, säger hon. Så har det fortsatt. 26 år senare arbetar hon på IBM som client delivery coordinator inom strategisk outsourcing. På svenska innebär det att hon har ansvar för delleveranser av outsourcad it-drift, i Sverige och globalt. Till IBM kom hon efter att ha varit it-säkerhetschef på Nordea. Banken och IBM bildade ett gemensamt

6 6 av :37 it-bolag. Det var en ny roll. En utmaning, säger hon om jobbet som koordinator. Riktigt så positiv var hon inte till arbetet när hon efter Riksskatteverkets internutbildning hamnade på adb-enheten. Det kändes då som ett arkivjobb. Men efter ett par månader släppte skepsisen och sedan dess har nya utmaningar och roller präglat hennes karriär. Blandat är roligare och bättre Jätterolig, dynamisk och med stora chanser att utvecklas. Så beskrivs it-branschen av interaktionsdesignern Funda Denizhan. Funda Denizhan har jobbat i nästan två år på Inuse, ett företag som är specialiserat på användbarhet och effektstyrning. Hon har läst kognitionsvetenskap på Linköpings universitet. Jag ville lära sig mer om psykologi och tekniken. När Funda Denizhan började jobba i it-branschen räknade hon med att det skulle vara ett högt tempo. Men jag förväntade mig inte att se att så många it-projekt som drivs på fel sätt. Många står och trampar år efter år utan att leverera, säger hon. Hon tror att anledningen till att det är så få kvinnor i it-branschen är att killar sedan barnsben uppmuntrats till mer tekniska intressen. Det är otroligt viktigt att det inte bara arbetar killar på en arbetsplats. Det blir mycket roligare och bättre om det är blandat, säger hon. Hennes budskap till den som funderar på en utbildning inom it är att satsa. Det är en jätterolig och dynamisk bransch där man verkligen får chans att utvecklas. It var helt främmande Liselotte Jansson är vd på Sas Institute. Men hade du frågat henne för tio år sedan om hon skulle arbeta inom it-branschen hade svaret varit aldrig. Liselotte Jansson gick direkt från gymnasiet till SEB och läste under tiden in kurser på Handels. En dag ringde IBM. Som managementkonsult kom alltid frågan: Hur ska vi lösa det här? Det var när tekniken kom in och den kunde jag inte. Därför tackade jag ja till IBM. Till Sas Institute blev hon först försäljningschef. Sen blev hon vd. Jag är en operativ vd som engagerar mig i hela verksamheten. Jag har mer makt än många andra it-vd:ar, eftersom jag bestämmer själv i Sverige med väldigt lite styrning från USA. Till den unga tjej som funderar på it-branschen är rådet: Börja tidigt att fundera vilket företag du vill jobba på. Gör din stämma hörd genom att skicka ut cv. Det finns absolut jobb för tjejer.

7 7 av :37 Hon är bryggan mellan it och affärer Kari Finnskog ser sin uppgift som cio att vara den som knyter ihop affärerna och tekniken. Hon ångrar inte sitt karriärval. Sedan sju år är Kari Finnskog cio, inte it-chef alltså, på Kronans Droghandel, ett logistikföretag för läkemedel. Skillnaden i titlar är nyckeln till de frågor som i dag angår, eller borde angå, de flesta: Hur ska it-avdelningarna förstå och tillgodose affärsverksamhetens behov. Och omvänt, hur ska affärssidan förstå vilka system och tekniker som kan ge dem ökade konkurrenskraft eller smidiga rutiner. Därför inrättades cio-tjänsten kring millennieskiftet. Jag är tekniker från början och tycker att det roligaste är att tillgodose produktionens, affärens och andras behov med de möjligheter som modern teknik kan ge. Min roll är därför att vara kommunikationen mellan affärssidan och tekniken. Kari Finnskog tyckte redan i början av 80-talet att it verkade vara något som skulle växa. Det var innan det fanns en systemvetenskaplig linje, så hon gick en ettårig adb-linje i Göteborg efter studenten. Det var inte lätt att få jobb, för vi slogs med civilingenjörerna, men jag började på Volvo IT, flyttade till Stockholm och jobbade på LM Ericsson och sedan tillbaka till Göteborg och konsultjobb. På Kronans Droghandel började hon 1989 och från början var hon tekniker och programmerare, men nu tänker hon mer på affärsnytta och strategi. Skulle hon göra samma val i dag som då hon gick ut gymnasiet? Absolut. I dag finns det så många fler möjligheter, så många vägar inom it-sfären. Man behöver inte vara teknikfreak. Vi står inför stora förändringar och behöver människor med nya idéer och attityder. It-intresse med modersmjölken Karin Johansson lämnade it-branschen för ett politiskt toppjobb som stats-sekreterare och socialminister Göran Hägglunds närmaste medarbetare. Ändå längtar hon tillbaka ibland.

8 8 av :37 Ja, det jag kan sakna är tempot. I it-branschen sker förändringarna ofta väldigt snabbt. Du fastnar aldrig, säger hon. Karin Johanasson är en av Sveriges främsta kvinnliga it-profiler. Vid regeringsskiftet blev hon statssekreterare åt socialminister Göran Hägglund, kd, och lämnade en framgångsrik tjugoårig karriär i it-branschen. De senaste åren som Microsoft försäljningsdirektör med ansvar för offentlig sektor. It har alltid lockat mig. Det är ett intresse som jag närmast fått med mig med modersmjölken, säger Karin Johansson. Men hennes väg in i it-branschen är inte lika rak som för de flesta andra. Hon utbildade sig först till socionom. Men intresset för it tog snabbt över. Mitt första it-jobb fick jag därför att man bedömde att jag kunde tala på ett sätt som användarna förstod, säger Karin Johansson. Vad säger du till den gymnasietjej som funderar på it? It är något som skär genom alla sektorer i samhället. Tekniken handlar om att förändra och utveckla verksamheter i snart sagt alla branscher. Väljer du att arbeta med it kan du jobba i de sektorer du är intresserad av, oavsett om det handlar om vård, affärsverksamhet, förvaltning eller något annat Hur ska man locka fler tjejer att välja it-utbildningar? Jag tror att man måste gå längre ner i åldrarna och informera om tekniska yrken. It-branschen kan uppfattas som lite abstrakt. Jag tror att det finns en okunskap om vad ett it-jobb kan innebära. Nu får jag chansen att vara med och förändra Ett mode inspirerat av kinesisk och skandinavisk design. Det är idén bakom teknologie doktor Ying Chengs företag La Yin. Just nu är Ying Cheng i Kina för att knyta kontakter med producenter och modedesigner. Hon håller på att etablera det egna företaget La Yin. Affärsidén är att ta det bästa från den kvinnliga modevärlden och överföra det till designen av mobiltelefoner, bärbara datorer, handdatorer och andra prylar för kvinnor. Ying Chengs önskan är att hon genom La Yin ska berika och förändra kvinnors liv. Egentligen har hon aldrig aldrig funderat över sitt yrkesval utan det kom naturligt. Efter studier i Kina, Frankrike och Kanada arbetade hon för Motorola i Australien. Före La Yin var hon vd på Ocean Observations. Jag har känt ett behov av att själv tillverka något. Nu får jag chansen att vara med och förändra, säger hon. Ying Cheng säger att den som överväger en it-utbildning ska ta chansen. Gör det, det kommer att bli roligt och intressant. Tjejer är lika smarta som pojkar. Och lika nyfikna.

9 9 av :37 Första året rena drömmen Förra året utsågs Melissa Albert till Årets it-tjej. Under sitt första år efter KTH går hon nu en internationell traineeutbildning hos Cisco i Amsterdam. Microsoft utser varje år utser Årets it-tjej. För att få utmärkelsen måste man läsa till systemvetare eller gå någon annan it-utbildning. Och dessutom vara kreativ, initiativrik och en entreprenörstyp. Bra studieresultat är ett plus men viktigast är att ha inspirerat till utveckling, nya idéer och lösningar. Melissa Albert utmärkte sig under sista året på KTH genom att arbeta med studentkonferensen Datatjej för att bygga nätverk mellan kvinnor inom it-utbildningarna. Efter KTH sökte hon flera jobb. Och när jag kom till Cisco kändes allting rätt, berättar Melissa Albert, som just varit hemma från Holland för tre veckors jobb i verkligheten på Ciscos kontor i Årstadal i Stockholm. I Amsterdam övas hon tillsammans med 150 andra från 40 länder i Sydamerika, Afrika, Europa och Mellanöstern. Det är härlig miljö och allt har gått på räls. Jag går teknikspåret som systemingenjör, men det är en integrerad utbildning. Vi lär oss naturligtvis Ciscos teknik men också att jobba med kundkontakter och ge presentationer. Vi kör rollspel och tränar förhandlingsteknik. Man får alla delar. Efter utbildningens väntar sannolikt ett jobb i Ciscokoncernen. Melissa Albert gick 4,5 år på KTH. Hur hamnade du där? Jag hade en svacka i gymnasiet men ryckte upp mig. När jag ändå var studiemotiverad fortsatte jag till KTH, för jag insåg att it-utbildningen gav en massa valmöjligheter. Och jag hade rätt! Jag skulle göra samma val i dag.

Vill du lära känna cheferna på Microsoft, IBM och Ericsson redan innan du har tagit examen?

Vill du lära känna cheferna på Microsoft, IBM och Ericsson redan innan du har tagit examen? Vill du lära känna cheferna på Microsoft, IBM och Ericsson redan innan du har tagit examen? VÄLKOMMEN TILL KTH I KISTA NORDENS SILICON VALLEY Plugga vägg i vägg med världens ledande IT-företag Kista Science

Läs mer

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult.

Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Ja, vi är annorlunda! Om Altran och ett annat sätt att vara IT-konsult. Hade du inte tänkt bli IT-konsult? I så fall vill vi gärna ha ditt CV. Hur får man folk att trivas på jobbet? På Altran bygger vi

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Ungdomars inställning till IT

Ungdomars inställning till IT Ungdomars inställning till IT - kunskap, kännedom, karriär Attitydundersökning kring utbildning och karriär inom IT-området. Underlag framtaget av KW Partners på uppdrag av IT&Telekomföretagen. Oktober

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är Affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN

HÄNG MED PÅ INDUSTRINATTEN #industrinäger HÄNG MED PÅ 46 % SVARAR EFTER ATT DE SKULLE KUNNA TÄNKA SIG EN TEKNISK UTBILDNING PÅ GYMNASIET. 84 % AV ELEVERNA SOM DELTOG PÅ 2016 SÄGER ATT DE VET MER OM INDUSTRIFÖRETAG ÄN INNAN DERAS

Läs mer

Technology Management Lunds Universitet

Technology Management Lunds Universitet Technology Management Lunds Universitet Arbetslivsundersökning 2013 1 TM arbetslivsundersökning Välkommen till TM Arbetslivsundersökning år 2013. Årets undersökning är den andra i raden som kartlägger

Läs mer

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner...

VILL DU BLI. Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VILL DU BLI Civilingenjör, Spelutvecklare, Chalmerist, Programmerare, Raketforskare, Webbdesigner, IT-konsult, Apputvecklare, Interaktionsdesigner... VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET Teknisk högskola & Spelutveckling

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Vill skaffa mer erfarenhet på mitt CV Tar examen om ett år Vill vara där

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen

Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Vill du bli tandläkare? - information om tandläkarutbildningen Du som håller den här broschyren i din hand är kanske intresserad av att bli tandläkare. Vill du veta mer innan du gör ditt val? Läs igenom

Läs mer

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic

Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Praktikfall 6 Starta eget av flera skäl: Lingon & Blåbär, Alpnaering och Madame Chic Anna Carlsson Käck Anledningarna till att man väljer att starta eget är säkert lika många som det finns egenföretagare.

Läs mer

lll#vyazc#cj CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Jobbet på det perfekta läget

Jobbet på det perfekta läget Jobba hos oss! Jobbet på det perfekta läget Att bo eller arbeta i Svedala kommun är att ha nära till städer som Malmö, Lund, Trelleborg och Köpenhamn. I kommunen finns allt du behöver natur, kultur, näringsliv,

Läs mer

Att följa dina drömmar och förbättra världen LINA EGGEMAR

Att följa dina drömmar och förbättra världen LINA EGGEMAR Att följa dina drömmar och förbättra världen LINA EGGEMAR INNEHÅLL Inledning 5 ATT FÖLJA DINA DRÖMMAR 7 Framtiden 8 Hur jag ser på framtiden Hur jag inte vill att min framtid ska se ut Min mardrömsframtid

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

Maxat med möjligheter

Maxat med möjligheter Maxat med möjligheter Om du gillar omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna är VVS och fastighet ditt program. Du lär dig yrket både i skolan och ute på arbetsplatser, i branscher som

Läs mer

Allting började när. Vi är väldigt snabba, det är oftast väldigt snabba processer.

Allting började när. Vi är väldigt snabba, det är oftast väldigt snabba processer. På Skånegatan mitt på Södermalm befinner sig den lilla mediebyrån Fast Forward Media. Tatsumi Suzuki och Carl Efvergren som är grundarna och delägarna i företaget har nu efter 1 år på Liljeholmen flyttat

Läs mer

affärssystemkonsult Implema Traineeprogram

affärssystemkonsult Implema Traineeprogram affärssystemkonsult Implema Traineeprogram Vill du jobba med verksamhetsutveckling och med företags affärsprocesser? På Implema får du jobba med att utveckla företags affärsprocesser med hjälp av marknadens

Läs mer

Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar

Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar Utbildning i marknadsföring och digitala media 4 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

VÄLJ SMART VÄLJ RÄTT VÄG VÄLJ MOTORBRANSCHEN

VÄLJ SMART VÄLJ RÄTT VÄG VÄLJ MOTORBRANSCHEN VÄLJ SMART Utbilda dig till ett yrke som leder till jobb. Välj en karriär i motorbranschen. Börja med någon av inriktningarna personbilsteknik, lastbil och mobila maskiner, karosseri och lackering eller

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB

CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB CV för Birgitta Olofson, SteP Education AB VAD kan jag? HUR delar jag med mig? VILKEN är affärsnyttan? VARFÖR har mina kunder valt mig? www.stepeducation.se olofson@stepeducation.se 070 208 67 88 St Lars

Läs mer

Nyhetsbrev december 2011

Nyhetsbrev december 2011 Nyhetsbrev december 2011 2011 - fokusering och tillväxt i en turbulent omvärld Då Tord Schultz skrev VD-ordet i vårt nyhetsbrev i december 2010 anade ingen att 2011 skulle bli ett år med den dramatiska

Läs mer

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ!

Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! Bjud hem värl en BLI VÄRDFAMILJ! YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

3d är för dem som vill lära sig nya saker

3d är för dem som vill lära sig nya saker 3d-bild av Sören Larsson. På senare tid har han arbetat mycket med grafikkorts rendering, eller GPU-rendering. En vanlig renderingsprocess tar mycket lång tid, att utveckla rendering med hjälp av grafikkort

Läs mer

*Ungdomsbarometern 09/10

*Ungdomsbarometern 09/10 it is YOUR future IT-branschen har vuxit till sig och utvecklats. Och vi med den. Vid Karlstads universitet ger vi dig möjlighet att gå din egen väg till ditt drömjobb inom IT-branschen. Vare sig du från

Läs mer

välj rätt väg välj motorbranschen

välj rätt väg välj motorbranschen välj rätt väg välj motorbranschen Motorbranschens företag behöver nyanställa över 3 200 personer på tre års sikt. Det innebär stora möjligheter för dig som har en utbildning till ett av de yrken som efterfrågas

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Roligt att du vill göra ditt exjobb hos oss!

Roligt att du vill göra ditt exjobb hos oss! EX JOB B20 16 Roligt att du vill göra ditt exjobb hos oss! Knowit är ett av nordens ledande konsultbolag med 1800 specialister. Vi erbjuder spetskompetens inom Decision, Design & Digital, It och Management.

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift

Studentmingel på EdmoLift Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Vi kallar det Collaborative Business Experience

Vi kallar det Collaborative Business Experience Att jobba hos oss Vi kallar det Collaborative Business Experience Tänk dig att arbeta i ett företag som är övertygat om att sättet att samarbeta är lika viktigt som resultatet du uppnår. Tänk dig att arbeta

Läs mer

Huddingetrainee: socionom

Huddingetrainee: socionom Huddingetrainee: socionom Med Huddinge kommuns traineeprogram får du en bra start på yrkeslivet. Med hjälp av verksamhetsförlagd utbildning, handledning, gruppdiskussioner, studiebesök och mentorer förbereder

Läs mer

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera..

VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ TEKNIKPROGRAMMET och bli WEBB- & SPELUTVECKLARE CIVILINGENJÖR MATEMATIKER IT-KONSULT CHALMERIST med mera.. ALLTID MÖJLIGHET TILL SÄRSKILD HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! TE

Läs mer

Presentation av IT-utbildningar. Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist

Presentation av IT-utbildningar. Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist Presentation av IT-utbildningar Vidareinformatörsdag 2015-02-18 Anna Palmquist Våra utbildningar Systemarkitekt (SA) Systemvetare (SV) Dataekonom (DE) Affärsinformatiker (IMIT) Akademiska ämnen Systemarkitekt

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Helsingborgs stad

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Helsingborgs stad Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Helsingborgs stad Välkomna till Suntarbetslivs podd. I dag ska vi prata om samverkan. Och med oss har vi två riktiga eldsjälar som jobbar med arbetsmiljöfrågor

Läs mer

Praktikrapport Strandberghaage

Praktikrapport Strandberghaage Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Tidigare utbildning: Medie- och kommunikationsvetenskap Praktikrapport, våren 2011

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet intervju Alltid i förarsätet Handelsminister Ewa Björling beskriver sig som envis, otålig och förmodligen Sveriges sämsta baksätesförare. Till vardags styr hon över svensk handelspolitik. På fritiden kopplar

Läs mer

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet

Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Tidigare elever berättar Teknikprogrammet Markus Mathiason student 2017 1. Jag hade länge vetat att jag ville hålla på med programmering och letade efter ett teknikprogram som var fokuserat på det. Jag

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006

Figur 1: Drömjobb bland alla respondenter (anställda, studerande, arbetssökande och egenföretagare) 2011, 2009 och 2006 Manpower Work life Rapport 2011 Drömjobbet 2011 Alla vill ha drömjobbet. Men vad betyder det idag och vilka typer av jobb drömmer svenskarna främst om? Manpower Work life har under flera år studerat förändringarna

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE

KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE KAPITEL 4 VERKTYG FÖR ARBETSSÖKANDE 4.1. ANSÖKNINGSHANDLINGAR Ansökningar kan skrivas på olika sätt. Ansökningshandlingar består oftast av ett ansökningsbrev och ett cv eller en meritförteckning. Hur ansökningshandlingen

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

MIX, RECEPT, FÖRUTSÄTTNING...

MIX, RECEPT, FÖRUTSÄTTNING... MIX, RECEPT, FÖRUTSÄTTNING... En bra mix, ett gott recept, rätt förutsättningar. Det spelar ingen roll hur vi beskriver det eftersom det är många saker som gör ett företag till ett spännande ställe att

Läs mer

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik

Våra program GULDSTADSGYMNASIET. barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Våra program GULDSTADSGYMNASIET barn & fritid el & energi estetiska hantverk teknik Den lilla skolan med de stora möjligheterna Ja, vi är en liten skola och det är ett viktigt skäl till att många elever

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Lack-silver i VM Hallå på arbetsplatsen Bp Toppskola i skärholmen Bra skola En stolt trio som fått fart på STFG: rektor Lars Dowert, företagaren Totte Malmkvist

Läs mer

Via Nordica 2008 session 7

Via Nordica 2008 session 7 Via Nordica 2008 session 7 Lisbeth Wester Informationschef Lunds Tekniska Högskola, LTH Lunds universitet 1 Åldersgruppen 19 åringar i Sverige 1990-2020 2 Den nya generationen studenter och medarbetare.

Läs mer

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE

VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE Kvalitetsutbildningar sedan 1968 VÄLJ HANDELSPROGRAMMET och bli EVENTARRANGÖR E-HANDLARE MARKNADSFÖRARE PROJEKTLEDARE EGEN FÖRETAGARE med mera.. ALLTID GARANTERAD MÖJLIGHET TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! HA

Läs mer

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com

Hej! Min uppdaterade portfolio finns online på www.lindebrand.com. alindebrand@gmail.com +46 70 54 70 052 www.lindebrand.com Curriculum Vitae Hej! Jag heter Alexander Lindebrand och jag kallar mig ett kreativt allt-i-allo. Jag jobbar främst med grafisk design, webbdesign och fotografering men jag har erfarenhet i de flesta digitalt

Läs mer

Innehåll. Kan alla sälja? 5

Innehåll. Kan alla sälja? 5 Innehåll Kan alla sälja? 5 Del 1. Dina egenskaper som säljare Vill du sälja? 9 Gillande 12 Lyhördhet 15 Kundförståelse 17 Målfokus 21 Din drivkraft 24 Uthållighet 29 Del 2. Anpassa ditt säljarbete Vad

Läs mer

DEN ALLA VILL HA SEN. NU.

DEN ALLA VILL HA SEN. NU. DEN ALLA VILL HA SEN. NU. TEKNIKSPRÅNGET.SE Satsa på ett osäkert kort. Idag närmar sig många av Sveriges ingenjörer pensionen och vi måste fylla på med nya. Vi behöver fler tjejer och killar som vågar

Läs mer

En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för

En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för Regional kompetensdag 2013 Från samverkan till samhandling 18 december, 2013 En bättre matchning mellan utbud och efterfrågan vad krävs? Anna Dyhre för Copyright Comborama Text & Layout 2010 Intresse,

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

UU Företagskatalog 1

UU Företagskatalog 1 UU Företagskatalog 1 Innehållsförteckning DataTjej Konferens 2011 3 Föreningen DataTjej 7 Sponsorpaketen 8 Övrig Spons 10 Intresseanmälan 11 Förtydliganden 12 Projektgruppen 16 2 Konferensen 2011 För ungefär

Läs mer

Med många järn i elden

Med många järn i elden Med många järn i elden - Therese Albrechtson är en framgångssaga Trots att superentreprenören Therese Albrechtson bara är 24 år gammal har hon hunnit med en lång och framgångsrik entreprenörskapskarriär.

Läs mer

KONSULTPROFIL. Irene Ström

KONSULTPROFIL. Irene Ström KONSULTPROFIL Irene Ström Med fokus på Liv & Pension och med stor entusiasm kring detta driver jag uppdrag hos mina kunder. Mina projekt kännetecknas av arbetslust, energi och möten mellan människor. Min

Läs mer

Norrlands yrkeshögskola Kvalificerad inköpare Fördjupning logistik. Slutrapport grupp 3. Vad krävs av en upphandlare inom offentlig sektor?

Norrlands yrkeshögskola Kvalificerad inköpare Fördjupning logistik. Slutrapport grupp 3. Vad krävs av en upphandlare inom offentlig sektor? Norrlands yrkeshögskola Kvalificerad inköpare Fördjupning logistik Slutrapport grupp 3 Vad krävs av en upphandlare inom offentlig sektor? Innehållsförteckning Sida 1.1. Projektets mål och hur vi försökt

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna

Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna Så väljer svenska studenter utbildning och så mycket kan de om de nya antagningsreglerna En undersökning av Studentum om val till högskola och kvalificerad yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring.

Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring. Kvalificerad utbildning inom försäljning och marknadsföring. Mot nya vägar och spännande möten Säljfunktionen har de senaste åren utvecklats mot en allt centralare roll i företagen, samtidigt som yrket

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

TRÄPLUGG. Guide. Träindustrin behöver ungdomar. Hon fick sitt drömjobb! det här kan du bli ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA BÖRJA GYMNASIET 2013

TRÄPLUGG. Guide. Träindustrin behöver ungdomar. Hon fick sitt drömjobb! det här kan du bli ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA BÖRJA GYMNASIET 2013 TRÄPLUGG ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA BÖRJA GYMNASIET 2013 Hon fick sitt drömjobb! Guide det här kan du bli Träindustrin behöver ungdomar 1 Du kan bli något speciellt Det finns många roliga och annorlunda

Läs mer

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 2011-09-15 kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST), Jan Gustafsson (IDT) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter

Läs mer

Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag

Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag Matte i Ljungby i Ljungby räknar vi med lokala företag Linda Stenkilsson Samordnare för Skola Näringsliv i Ljungby Kommun Matte i Ljungby - Två matteböcker har tagits fram under 1 års tid med hjälp av

Läs mer

Varannan svensk är nära sitt drömjobb

Varannan svensk är nära sitt drömjobb Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Sedan 2008 har Manpower Group tagit reda på svenskarnas syn på drömjobbet vilket det är, hur man når dit, och vad en arbetsgivare kan göra

Läs mer

HÄR går det upp ett ljus!

HÄR går det upp ett ljus! HÄR går det upp ett ljus! Du som vill veta hur saker och ting fungerar och som gillar att skruva isär och plocka ihop prylar, du ska söka in på gymnasiets Elprogram, inriktning Elteknik. Det är grunden

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ

Uppgraderingsfråga. Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? NEJ Uppgraderingsfråga Tänk dig varenda medarbetare i en ny och bättre version. Vill du sätta detta i system nu? JA NJ Vad blir skillnaden? Långsiktighet. I stället för Ad Hoc-lösningar och punktinsatser kan

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan.

79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. 79 av cirka 100 besökare besvarade enkäten. 54 kommenterade den sista skriftliga frågan. KOMMENTARER: vad var särskilt positivt under dagen och vad kan förbättras? Tänk på innehållet under dagen, förtäring,

Läs mer

Beslutsstöd ger allt för sällan ökad konkurrenskraft! Hur får man till det?

Beslutsstöd ger allt för sällan ökad konkurrenskraft! Hur får man till det? Beslutsstöd ger allt för sällan ökad konkurrenskraft! Hur får man till det? Johan Jerresand, johan.jerresand@affecto.com Practice Manager - Business Advisory Services Nära till spetskompetens! Nordens

Läs mer

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB

A NEW NEW WORLD. Vardan och varthän 2012-10-30. Kairos Future AB FRAMTIDENS STUDENT -OM NYA VÄRDERINGAR OCH LIVSSTILAR Thomas Fürth forskningsledare, Kairos Future AB SUNETVECKAN, MALMÖ HÖGSKOLA, 2012-10-23 Kairos Future AB Framtid 3 områden: forskning, utbildning och

Läs mer

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth FÖRBÄTTRINGSVÄGEN Verktyg & inspiration för företagets utveckling Helene Kolseth Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets utveckling Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer