Dina originalredskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dina originalredskap"

Transkript

1 SE Dina originalredskap

2 Redskap som ökar din produktivitet Rototilt är världens ledande tillverkare av tiltrotatorer, styrsystem och redskap. Vårt mål är att maximera entreprenörens produktivitet och minimera den totala ägarkostnaden. En del i detta arbete är att du ska kunna anpassa grävmaskinen efter just dina arbetsuppgifter. Genom att komplettera din tiltrotator med originalredskap från Rototilt kan du ta fler typer av uppdrag och utföra jobben ännu effektivare. På följande sidor presenterar vi vårt program av gripmoduler, gripar, markvibratorer och skopor. Alla redskap kännetecknas av samma genomtänkta design, slitstyrka och säkerhetstänk som våra tiltrotatorer. De är dessutom optimerade för din Rototilt och noggrant testade för att maximera nyttan av din entreprenadmaskin. På så sätt kan vi garantera att du varken har för klent redskap för dina arbeten, eller för tungt redskap för din maskin. Gripar Våra multi-, sten- och sorteringsgripar erbjuder en unik kombination av effektivitet och trygghet. Klämkrafter upp till 75 kn, skär i höghållfast stål och marknadens största gripvidd. Dessutom maximal säkerhet genom en lösning där en ackumulator och lasthållningsventil gör att lasten sitter säkert även om hydraulsystemet skulle tappa trycket (t ex vid slangbrott). Skopor Våra skopor kombinerar på bästa sätt vikt, grävgeometri och slitstyrka. Rototilt har tre kompletta skopfamiljer planeringsskopor, grävskopor och kabelskopor för maskiner mellan 1,5 och 22 ton. Markvibratorer En maskinmonterad markvibrator underlättar komprimering av svår åtkomliga ytor och ökar säkerheten vid t ex arbeten i slänter, rörgravar, diken och schakt då inga personer behöver vistas i arbetsområdet.

3 Gripmodul Entreprenörens bäste vän, som de allra flesta väljer som standard (den är lätt att plocka av och kan även eftermonteras). Gripmodulen är alltid till hands när du behöver göra mindre jobb och ändå så smidig att den kan sitta på hela tiden utan att vara i vägen. Rototilt QuickChange Denna hydrauliska snabbkoppling gör att dina redskapsbyten bara tar några sekunder eftersom du varken behöver lämna grävmaskinen eller koppla redskapet för hand. Rototilt QuickChange har dessutom en tryckavlastningsfunktion, som garanterar trycklösa till- och frånkopplingar av redskapen. Inget spill eller kladd med olja.

4 Gripar Maximera din maskins potential med en originalgrip En optimerad modell för varje tiltrotator Rototilt erbjuder multi-, sten- och sorteringsgripar storleksmässigt optimerade för Rototilt tiltrotatorer. Med fokus på säkerhet och styrka och med en mycket robust och slitstark konstruktion är griparna redo för verkligt tuffa uppdrag. Samtidigt har vi lagt stor fokus på såväl smidighet som servicevänlighet. MG/SG/SOG-serierna passar alla tiltrotatorer, vilket gör att entreprenören kan utnyttja sin grävmaskins fulla potential. Här är några av fördelarna: RÄTT STORLEK En optimerad gripstorlek för varje tiltrotator modell garanterar att man inte har för klen grip för sina arbeten, eller för tung grip för sin maskin. ROBUSTARE KONSTRUKTION Griparna har dubbla parallellstag för maximal styrka och hållfasthet. Skärstålen är av härdat borstål för bästa tålighet. Utrustad med expandertappar som ger ökad livslängd och lägre servicekostnader. Skonsammare körning och minimerat slitage med ändlägesdämpning. BÄTTRE GRIPEGENSKAPER Multigriparna är omslutande och sten-/sorteringsgriparna går spets mot spets. Dessutom har SOG-modellen även en speciellt utformad gripgeometri för extra gripförmåga. ÖKAD FLEXIBILITET Griparna är konstruerade för att anpassas till olika fästestyper genom en modulär, löstagbar infästning. ÖKAD SÄKERHET Griparna är utrustade med både ackumulatorer och lasthållnings ventiler som gör att lasten sitter säkert även om maskinens hydrauliksystem skulle tappa trycket. Det ger både en säker arbetssituation kring maskinen och eliminerar skador på själva lasten. SNABBA BYTEN Med tiltrotator och grip utrustad med det hydrauliska snabbfästet Rototilt QuickChange sker redskapsbyten snabbt och smidigt. FLER UPPDRAG Dessa allroundgripar breddar användningsområdet för grävmaskinen till att omfatta tuffare jobb som sten- och sorteringsarbete, rishantering, materialhantering eller lättare rivning. Ett perfekt komplement till tiltrotatorns gripmodul. Besök rototilt.com för mer information om våra tiltrotatorer och redskap.

5

6 MG Gripar Det optimala nyttoredskapet Den smidiga multigripen har en mängd användningsområden: Stenmurning, sortering, plockning mm. Det är det optimala nyttoredskapet för dig som vill kunna ta fler och kompletterande uppdrag. Multigripserien är kvalitet och säkerhet in i minsta detalj. Expandertappar för enkel efterjustering och smartare service. Imponerande klämkraft och stor bredd för ännu bättre hantering. Multigriparna har dessutom ändlägesdämpning som automatiskt bromsar in gripklorna vid fullt öppningsläge. Detta eliminerar slag och slitage och ger ökad livslängd. Det finns en storlek som passar varje tiltrotator från Rototilt, vilket gör att du får en perfekt kombination av kraft, smidighet och vikt.

7 Maximal säkerhet med både ackumulator och lasthållningsventil. Ändlägesdämpning för skonsammare körning och minimerat slitage. Inbyggd flexibilitet genom att skoptaket är anpassat för olika fästessystem. Lättanpassat och modulärt. En imponerande omslutningsförmåga gör det möjligt att lyfta objekt även med liten diameter med bibehållen precision och gripförmåga. Kraftigt chassie; väldimensionerat och optimerat för bästa hållfasthet. Skäret är utformat i höghållfasthetsstål för högsta slitstyrka. TEKNISK SPECIFIKATION Modell MG20 MG30 MG40 MG60 MG80 Passande Rototilt -modell RT20B RT30 R4, R5 R6, R5 R8 Passande maskinvikt (t) Max arbetstryck (MPa) Min arbetstryck (MPa) 17, Tryckbegränsningsventil (MPa) Rekommenderat flöde (l/min) Max flöde, grip stäng (+) (l/min) Max flöde, grip öppna (-) (l/min) Griparea (m ) 0,19 0,26 0,33 0,40 0,62 Max gripvidd (mm) Min diameter (mm) Bredd (mm) Höjd, spets mot spets (mm) Höjd, max gripvidd (mm) Prestanda, max gripvidd (kn) 9,5 12,5 16, ,5 Prestanda, spets mot spets (kn) 12 14, ,5 Max tillåten last (kg) Vikt (kg)

8 SG/SOG Gripar Mångsidighet för tyngre uppdrag Med en lyftkapacitet på upp till 12 ton och klämkrafter på upp till 75 kn är våra sten- och sorteringsgripar perfekta för tyngre arbeten som stenhantering, timmerlyft, rivning och skrotsortering. De är konstruerade för verkligt hårda tag, maximal säkerhet och lång livslängd. De har expandertappar för enkel efterjustering och smartare service samt en av marknadens största gripvidder. Samtliga gripar har dessutom ändlägesdämpning som automatiskt bromsar in gripklorna vid fullt öppningsläge. Detta eliminerar slag och medför mindre slitage och ökad livslängd på produkt och komponenter. När du kompletterar med en sten- eller sorteringsgrip blir din maskin än mer mångsidig och du klarar riktigt tuffa uppdrag snabbt och effektivt.

9 Ändlägesdämpning för skonsammare körning och minimerat slitage. Maximal säkerhet med både ackumulator och lasthållningsventil. Gallerutformade gripklor för bästa hållfasthet och optimerad vikt. Kraftigt chassie, väldimensionerat och optimerat för bästa hållfasthet. Expandertappar ger ökad livslängd och lägre servicekostnader. Breda gripklor (extra breda för SOG) för bästa stabilitet vid lyft. Marknadens största gripvidd som gör att du kan utnytta hela den imponerande klämkraften. Klämkrafter på upp till 75 kn gör den till en av marknadens starkaste. De utbytbara skären är utformade i härdat borstål för högsta slitstyrka. TEKNISK SPECIFIKATION STENGRIP SORTERINGSGRIP Modell SG40 SG60 SOG80 Passande Rototilt -modell R4, R5 R5, R6 R8 Passande maskinvikt (t) Max arbetstryck (MPa) Min arbetstryck (MPa) Tryckbegränsningsventil (MPa) Rekommenderat flöde (l/min) Max flöde grip, stäng (+) (l/min) Max flöde grip, öppna (-) (l/min) Griparea (m ) 0,2 0,24 0,42 Max gripvidd (mm) Min diameter (mm) Bredd (mm) Höjd, spets mot spets (mm) Höjd, max gripvidd (mm) Prestanda, max gripvidd (kn) Prestanda, spets mot spets (kn) 20 20,5 21,5 Max tillåten last (kg) Vikt (kg)

10 Skopor Specialanpassade skopor Tre skopfamiljer. Ett fokus dina behov Skoporna är konstruerade för att fungera optimalt tillsammans med Rototilt tiltrotatorer. Det innebär att vi har skapat robusta och rejäla skopor som på bästa sätt kombinerar vikt, design och slitstyrka. Vi har skopor för alla grävmaskiner mellan 1,5 och 22 ton. Våra skopor är byggda i högkvalitativt stål vilket gör dem mycket robusta. Känsliga och utsatta delar av skoporna är dessutom förstärkta för att klara tuff belastning. Alla skopor har ett rundat svep, smidig och progressiv grävrörelse, optimal boxkonstruktion samt slit- och konstruktionsstål som är anpassade för nordiska förhållanden. GRÄVSKOPA Vår grävskopa behöver du för att vara säker på att klara även de mer krävande jobben. Skopan har en lättgående form som gör att den snabbt och effektivt tränger in i materialet och lätt fyller skopan. Om du schaktar och gräver i svåra förhållanden är vår grävskopa ett pålitligt redskap med hög kapacitet. Skopans vikt är optimerad för Rototilt tiltrotatorer så att all kraft kan användas till grävningen. Välj att utrusta med CAT:s tandsystem eller skär. PLANERINGSSKOPA Med vår planeringsskopa blir dina planeringsjobb effektivt utförda. Tack vare smarta materialval och genomtänkt design har vi lyckats kombinera relativt låg vikt med en robust konstruktion. Resultatet är en stark och smidig planeringsskopa som gör ditt planeringsjobb enklare. Skopans fasade hörn, anpassade takvinkel, långa och plana botten samt koniska utformning är några av de unika egenskaper som gör planeringsskopan till ett lönsamt redskap. Med en optimerad takvinkel kan du enkelt rotera skopan utan att tappa material. Planeringsskopans koniska form gör att materialet lättare fylls på och att det släpper bättre. Allt för att du ska kunna jobba snabbare och mer produktivt. Att skopan skär enkelt genom materialet med minimalt grävmotstånd är också viktigt eftersom det direkt påverkar din bränsleeffektivitet positivt. KABELSKOPA När man ska gräva smala kabelgravar, rörkulvertar eller dräneringar behövs en välanpassad kabelskopa. Vår kabelskopa har en smidig och stabil konstruktion som ger en följsam och säker grävgeometri. Det är inte minst viktigt när marginalerna är små och precisionen ska vara hög.

11

12 En originalskopa för alla behov Härdade tappar för ett glappfritt ägande. Bättre hållfasthet och snabbare cykeltider med smart box-konstruktion som motverkar att materialet fastnar i skopans överkant. Smidig grävrörelse med en progressiv grävradie som enkelt skär marken. Optimerad skopa med ett rundat svep gör att materialet lättare släpper skopan. Rototilt grävskopor går att få med CAT:s tandsystem alternativt med skär (modeller med S30-fäste finns endast med tandsystem). Alla planerings- och kabelskopor har skär som standard. Slit- och konstruktionsstål anpassat för tuffa förhållanden. Grävskopa med hög kapacitet och lättgående form som effektivt tränger in i materialet. En stark, smidig planeringsskopa som kombinerar robust konstruktion med låg vikt. En välanpassad kabelskopa med följsam och säker grävgeometri.

13 TEKNISK SPECIFIKATION Passande maskinvikt Passande tiltrotator Redskapsfäste Skopa Volym Vikt Bredd 1,5-2,5 ton RT10 S l 70 l 90 l 40 kg 55 kg 60 kg 300 mm 450 mm 900 mm 2-3 ton RT10 S l 70 l 90 l 40 kg 55 kg 60 kg 300 mm 450 mm 900 mm 2-3 ton RT10 S40 60 l 70 l 70 l 90 l 55 kg 65 kg 90 kg 90 kg 300 mm 450 mm 450 mm 900 mm 3,5-5 ton RT10, RT20B S40 90 l 100 l 100 l 130 l 65 kg 75 kg 105 kg 110 kg 300 mm 550 mm 550 mm mm 4-6 ton RT20B S40 90 l 150 l 150 l 200 l 65 kg 110 kg 140 kg 120 kg 300 mm 600 mm 600 mm mm 4-6 ton RT20B S40 90 l 200 l 200 l 250 l 65 kg 140 kg 175 kg 195 kg 300 mm 600 mm 600 mm mm 5-9 ton RT20B, RT30 S l 200 l 200 l 250 l 130 kg 155 kg 180 kg 205 kg 400 mm 600 mm 600 mm mm 7-9 ton RT30 S l 350 l 350 l 370 l 130 kg 210 kg 230 kg 215 kg 400 mm 700 mm 700 mm mm 7-9 ton RT30 S l 350 l 370 l 130 kg 235 kg 215 kg 400 mm 700 mm mm ton RT30, R4 S l 500 l 500 l 500 l 175 kg 215 kg 230 kg 290 kg 450 mm 800 mm 800 mm mm ton RT30, R4 S l 500 l 500 l 500 l 195 kg 240 kg 270 kg 295 kg 400 mm 800 mm 800 mm mm ton R4 S l 650 l 650 l 650 l 250 kg 490 kg 510 kg 325 kg 500 mm 900 mm 900 mm mm ton R5 S l 750 l 750 l 750 l 330 kg 505 kg 550 kg 560 kg 500 mm mm mm mm ton R6 S l 900 l 900 l 800 l l l 410 kg 695 kg 755 kg 495 kg 520 kg 715 kg 600 mm mm mm mm mm mm

14 Gripmoduler Ökad lönsamhet och smidighet med Rototilt gripmodul Fingerfärdighet och slitstyrka Vår gripmodul är ett smart val för totalekonomi och flexibilitet. Därför väljer erfarna entreprenörer att komplettera med en gripmodul för att snabbt och enkelt kunna flytta rör, brunnslock eller lättare byggmaterial. Med denna gripmodulserie blir dessa fördelar ännu tydligare: Gripmodulerna har en oöverträffad slitstyrka tack vare att de liksom våra tiltrotatorer har en helgjuten design. Smarta lösningar gör att en gripmodul från Rototilt bibehåller tiltrotatorns bygghöjd och låga vikt. Gripmodulernas vikter är låga, trots sin robusthet. Detta, tillsammans med den imponerande gripvidden och sinnrika fingerfärdighet gör att du alltid har ett flexibelt redskap till hands och kan snabba upp arbetet betydligt. BÄTTRE ARBETSMILJÖ Färre personer inblandade i manuella lyft gör arbetsplatsen säkrare. Gripmodulen flyttar en del av de manuella lyften till grävmaskinen och minskar användningen av lyftredskap. Tillsammans med hög servicevänlighet är gripmodulerna ett tryggt val. Det stora urvalet av gripmoduler gör också att din tiltrotator aldrig behöver bära onödiga kilon, vilket bidrar till en smidig och trygg hantering. SNABB! Manuella arbetsmoment blir snabbare med gripmoduler från Rototilt eftersom de är anpassade till rör, brunnslock och byggmaterial. SMIDIG! Bygghöjden påverkas inte av gripmodulen. SERVICEVÄNLIG! Ett tryggt val med marknadens mest servicevänliga gripmodul. SLITSTARK! Hög slitstyrka tack vare helgjuten design. FLEXIBEL! Maximerad flexibilitet. Gripmodulen är enkel att montera på och av.

15 TEKNISK SPECIFIKATION Modell G400B G600B RG600 RG800 RG850 RG900 RG1050 Passande Rototilt -modell RT10, RT20B RT20B, RT30 R4 R4, R5, R6 R5, R6 R6, R8 R8 Vikt (kg) Max hydrauloljetryck (MPa) Gripkraft, max öppen (kn) 4,4 5,6 5,6 7,7 8,3 11,7 11,7 Gripkraft, spets-spets (kn) 7,1 8,9 8,9 13,6 14,1 19,8 21,2 Max lyftkapacitet (kg) Grip öppnad, min (mm)

16 Hydraulisk snabbkoppling Powered by OilQuick Snabba, spillfria redskapsbyten Ställtider kostar pengar. Därför är Rototilt QuickChange en välkommen snabbkoppling som gör arbetet ännu enklare och effektivare. Varje redskapsbyte går på några sekunder eftersom du varken behöver lämna grävmaskinen eller koppla redskapet för hand. Både redskapet och hydraulslangarna kopplas och låses med samma cylinderrörelse. Rototilt QuickChange har en tryckavlastningsfunktion som garanterar trycklösa tilloch frånkopplingar av redskapen. Inget spill eller kladd med olja. Detta helautomatiska redskapsfäste som bygger på en beprövad teknik från OilQuick påverkar heller inte det hydrauliska flödet utan är detsamma som från din tiltrotator. Kopplingen täcks av en lucka som skyddar mot smuts vid användning av en skopa eller liknande. Tillsammans med SecureLock får du även världens säkraste redskapsbyten. Säkerhetslåset ger dig alltid bekräftelse på att redskapet är korrekt kopplat. SecureLock kombinerar hydrauliska, mekaniska och sensorbaserade funktioner med tydliga ljudsignaler, LED-lampa och en kontinuerlig övervakning. Med Rototilt QuickChange får du dessutom det bästa av båda världar eftersom alla redskap med hydrauliskt snabbkopplingsfäste kan bytas direkt från hytten. Samtidigt kan du fortsätta använda alla redskap med vanligt standardfäste. RÄTT FÄSTE TILL DIN MASKIN Modell QC45-4 QC45-5 QC60-4 QC60-5 QC70 QC80 Passande Rototilt -modell R4 R4 R4, R5 R4, R5 R6, R8 R8

17 Rototilt QuickChange : 10 sekunder Traditionell koppling: 5 minuter Våra beräkningar visar att varje redskapsbyte med Rototilt QuickChange i genomsnitt tar 10 sekunder, vilket ska jämföras med cirka 5 minuter med en traditionell koppling. SÅ FUNGERAR SNABBFÄSTET Snabbfästessystem kombinerar låscylinder och hydraulisk snabbkoppling. Samtidigt som redskapet låses fast kopplas automatiskt hydraulanslutningarna mellan redskap och tiltrotator. Detta regleras genom två parallellt monterade hydraulcylindrar med inbyggda slangbrottsventiler. Samtidigt som redskapet låses fast kopplas automatiskt hydraulanslutningarna mellan redskap och tiltrotator. Se mer på rototilt.com

18 Markvibratorer Mångsidig lösning för schakt och ojämna underlag Rototilt markvibratorer underlättar komprimering och stabilisering i diken, schakt, slänter och ojämna underlag. Dessutom elimineras risken för personskador då inga personer behöver vistas i arbetsområdet. Kombinationen av tiltrotator och markvibrator ger en rad praktiska fördelar, som att du kan arbeta i trånga utrymmen eller nära vägar utan att behöva ha personer på marken. Förutom jobb i schakt och slänter är Rototilt markvibratorer en effektivare lösning även på kladdig mark eller ojämnt underlag. Det är egentligen enbart på stora ytor helt utan lutningar som en traditionell vält kan mäta sig med Rototilt markvibratorer. Vid körning på grovt material fungerar den grävmaskinsmonterade markvibratorn betydligt bättre, och hanterar smidigare större stenar. De maskin monterade markvibratorerna klarar höga mottryck på retur ledningen och är optimerade för att användas tillsammans med våra tilt rotatorer. Markvibratorn går att få som standard med olika fästen eller med vårt universalfäste en platta med en hålbild som gör att andra fästen enkelt kan monteras.

19 TEKNISK SPECIFIKATION Modell C22 C41 C65 Passande tiltrotator RT20B, RT30, R4 R4, R5, R6 R6, R8 Passande maskinvikt (t) Vibrationskraft (t) 2,2 4,1 6,5 Vibrationsfrekvens (Hz) Vikt (kg) Längd (mm) Bredd (mm) / Fästen S40/S45/S50/OQ45/ OQ45-5/Universal S45/S50/S60/S70/S1/ OQ60-4/OQ60-5/Universal S60/S70/S80/S1/S2/ OQ60-4/OQ60-5/OQ70/ OQ70-55/OQ80/Universal Arbetstryck (MPa) Rek. hydr. flöde (l/min) Max tryckbelastning (MPa)

20 SE Rototilt Group AB Rototilt förvandlar grävmaskiner till fullfjädrade redskapsbärare. Vi gör det genom en världsledande utveckling av tiltrotatorer, tillbehör och system. Företagets huvudkontor, produktutveckling och produktion finns samlat i Vindeln i hjärtat av Sverige. Våra kunder finns över hela världen. Head Office ROTOTILT GROUP AB Allan Jonssons väg 10 Box 56, Vindeln SVERIGE rototilt.com C.R.KENNEDY PTY LTD Adelaide 261 Sturt St Adelaide, S.A 5000 (08) Brisbane 80 Kingsford Smith Dr Albion, QLD 4010 (07) Cairns Unit 1, 131 Scott St Cairns, QLD 4870 (07) Melbourne 300 Lorimer St Port Melbourne, VIC 3207 (03) Perth Oxford Cl West Leederville, W.A 6007 (08) Sydney Level 2, 15 Bourke Rd Mascot, N.S.W 2020 (02) Rototilt utvecklar hela tiden sitt produktsortiment för att ge dig som kund alla nya fördelar av innovationer och prestandaförbättringar. Därför kan vissa uppgifter i denna broschyr hunnit ändrats sedan den tryckts. Variationer i produktprogram och utrustning kan också förekomma från marknad till marknad. Kontakta närmaste säljkontor för mer info. Aktuella uppgifter finns alltid på rototilt.com

SG/MG Gripar. Den perfekta kombinationen. Maximera din maskins potential med en skräddarsydd grip

SG/MG Gripar. Den perfekta kombinationen. Maximera din maskins potential med en skräddarsydd grip SG/MG Gripar Den perfekta kombinationen Maximera din maskins potential med en skräddarsydd grip En optimerad grip för varje tiltrotator Indexator Rototilt Systems har utvecklat en ny generation multioch

Läs mer

GRÄVMASKINER. Time to change! Det intelligenta snabbfästessystemet för grävmaskiner

GRÄVMASKINER. Time to change! Det intelligenta snabbfästessystemet för grävmaskiner GRÄVMASKINER Time to change! Det intelligenta snabbfästessystemet för grävmaskiner Byt hydrauliska redskap på sekunder Funktionsprincip OilQuick är ett automatiskt snabbfästessystem för grävmaskiner som

Läs mer

Lönsam säkerhet och effektivitet.

Lönsam säkerhet och effektivitet. Lönsam säkerhet och effektivitet. Vi höjer din grävmaskins effektivitet och säkerhet. Vårt mål är att konstruera den optimala tiltrotatorn för dig. Det jobbar vi hårt på varje dag. Vi strävar hela tiden

Läs mer

Redskap. Volvo Kompaktgrävare Aggressive Cut-Skopor

Redskap. Volvo Kompaktgrävare Aggressive Cut-Skopor Redskap Volvo Kompaktgrävare Aggressive Cut-Skopor Perfekt passform. Vi introducerar det nya sortimentet kompaktgrävskopor från Volvo. Dessa hållbara redskap är utformade för att prestera i perfekt harmoni

Läs mer

REDSKAP. Volvo Tiltrotatorer för Kompaktgrävare

REDSKAP. Volvo Tiltrotatorer för Kompaktgrävare REDSKAP Volvo Tiltrotatorer för Kompaktgrävare Den optimala kombinationen. En Volvo kompaktgrävare och skopa tillsammans med ett fabriksmonterat snabbfäste och Steelwrist tiltrotator är den optimala kombinationen

Läs mer

4 ÖVERLÄGSNA EGENSKAPER FÖR FYRA ÅRSTIDER

4 ÖVERLÄGSNA EGENSKAPER FÖR FYRA ÅRSTIDER 4 ÖVERLÄGSNA EGENSKAPER FÖR FYRA ÅRSTIDER Rörlig Mångsidig Produktiv Miljöansvar www.lundberghymas.se SE MASKIN FRÅN ARBETSPLATS TILL ARBETSPLATS. EGENSKAP 1 RÖRLIGHET Det är lekande lätt att manövrera

Läs mer

Produktprogram. ABL Construction Equipment

Produktprogram. ABL Construction Equipment Produktprogram ABL Construction Equipment ABL Construction Equipment Med rätt redskap får du optimal utväxling av din investering För dig med högsta krav på prestanda och kvalitet finns ett av världens

Läs mer

MAKING HEAVY DUTY EASIER

MAKING HEAVY DUTY EASIER MAKING HEAVY DUTY EASIER VI PRESENTERAR Q SOLUTIONS FRÅN NKT CABLES ETT STORT STEG FÖR KVALITETEN I ARBETSLIVET Q-solutions utgör ett innovativt sätt att förbättra säkerheten och effektivisera för installatörer.

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

OQTR PRO DEN INTELLIGENTA TILTROTATORN

OQTR PRO DEN INTELLIGENTA TILTROTATORN OQTR PRO DEN INTELLIGENTA TILTROTATORN WWW.OILQUICK.COM OQTR PRO Line Världens mest avancerade, säkra och effektiva tiltrotatorsystem. OQTR PRO Line är samlingsbegreppet på OilQuicks nya program av säkra,

Läs mer

Monteringsfärdiga bryggor by Sorselestugan

Monteringsfärdiga bryggor by Sorselestugan Monteringsfärdiga bryggor by Sorselestugan ww.sorselestugan.se Vi på Sorselestugan tillverkar flytbryggor av bästa kvalité. Väljer du en produkt från oss får du ta del av över trettio års kunskap inom

Läs mer

Utrustning för entreprenadmaskiner

Utrustning för entreprenadmaskiner Utrustning för entreprenadmaskiner När kvalitet och prestanda får avgöra! Historia ABL har lång erfarenhet av redskap och tillbehör till entreprenadmaskiner och har sedan starten 1960 varit ledande på

Läs mer

Repetitivt arbete ska minska

Repetitivt arbete ska minska Repetitivt arbete ska minska Ett repetitivt arbete innebär att man upprepar en eller några få arbetsuppgifter med liknande arbetsrörelser om och om igen. Ofta med ett högt arbetstempo. Ett repetitivt arbete

Läs mer

ENGCON SÄTTER NY BRANSCHSTANDARD FÖR AUTOMATISKA REDSKAPSFÄSTEN FÖR GRÄVMASKINER

ENGCON SÄTTER NY BRANSCHSTANDARD FÖR AUTOMATISKA REDSKAPSFÄSTEN FÖR GRÄVMASKINER ENGCON SÄTTER NY BRANSCHSTANDARD FÖR AUTOMATISKA REDSKAPSFÄSTEN FÖR GRÄVMASKINER AUTOMATISKT SNABBFÄSTESSYSTEM MED EC-OIL BLIR MARKNADENS NYA STANDARD UTAN EXTRA KOSTNAD * ERBJUDANDE! Nu får du en unik

Läs mer

JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter

JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter JONSERED 1188S KAPACITET 12 tonmeter PRODUKTBROSCHYR LOGLIFT 118S EN ARBETSHÄST PÅ 12 tonmeter Denna kran för hantering av kortvirke finns tillgänglig i flera olika räckvidder från 7,9 upp till 10,1 meter.

Läs mer

Pressrelease: Indexator Rototilt Systems lanserar ett helt nytt sätt att köpa tiltrotatorer.

Pressrelease: Indexator Rototilt Systems lanserar ett helt nytt sätt att köpa tiltrotatorer. Pressrelease: Indexator Rototilt Systems lanserar ett helt nytt sätt att köpa tiltrotatorer. Tack vare en helt ny teknikplattform Rototilt R tar Indexator Rototilt Systems nu ännu ett stort, viktigt steg

Läs mer

... säker på sin plats!

... säker på sin plats! ... säker på sin plats! Hunden är människans bästa vän...... och vänner ska man vara rädd om. Att ta med sig hunden i bilen är något de flesta av oss gör, men på vilket sätt och hur planerar vi för att

Läs mer

AUTOMATISKT SNABBFÄSTESSYSTEM FÖR GRÄVMASKINER AUTOMATISKA REDSKAPSFÄSTEN BLIR ENGCONS NYA STANDARD

AUTOMATISKT SNABBFÄSTESSYSTEM FÖR GRÄVMASKINER AUTOMATISKA REDSKAPSFÄSTEN BLIR ENGCONS NYA STANDARD AUTOMATISKT SNABBFÄSTESSYSTEM FÖR GRÄVMASKINER AUTOMATISKA REDSKAPSFÄSTEN BLIR ENGCONS NYA STANDARD AUTOMATISKA REDSKAPSFÄSTEN BLIR ENGCONS NYA STANDARD Vi tar nu steget fullt ut med att införa vårt automatiska

Läs mer

LASTSLÄDAR SPECIFIKATION. Använd en lastsläde i din pickup för att bättre utnyttja lastytan och samtidigt förbättra din arbetsmiljö.

LASTSLÄDAR SPECIFIKATION. Använd en lastsläde i din pickup för att bättre utnyttja lastytan och samtidigt förbättra din arbetsmiljö. PICKUPS SPECIFIKATION Använd en lastsläde i din pickup för att bättre utnyttja lastytan och samtidigt förbättra din arbetsmiljö. Upplever du att det är svårt att komma åt all last på flaket? Vi har lösningen:

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

- Lätthanterliga och kraftiga bromsar - Ryggrör som minskar tipprisken - Utrustad med korg

- Lätthanterliga och kraftiga bromsar - Ryggrör som minskar tipprisken - Utrustad med korg GÅNGHJÄLPMEDEL Rollator King Med en kapacitet att bära 295 kg är denna rollator en av de starkaste. Samtidigt är den funktionell för brukaren och har en lätt och diskret design. Den kan stadigt föras igenom

Läs mer

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi

Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi Arbeta bäst där du är Dialect Unified Mi [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är

Läs mer

Lika rymlig som andra. Öppen eller stängd. På sockel, ben eller hjul. Precis som. andra förvaringar.

Lika rymlig som andra. Öppen eller stängd. På sockel, ben eller hjul. Precis som. andra förvaringar. CONTINENTAL INGET ON BARA FU ÖDIGT, NKTION. CONTINENTA L STORAGE Lika rymlig som andra. Öppen eller stängd. På sockel, ben eller hjul. Precis som andra förvaringar. CONTINENTAL Tåliga, stabila arbetsbord

Läs mer

AUTOMATISKT SNABBFÄSTESSYSTEM FÖR GRÄVMASKINER

AUTOMATISKT SNABBFÄSTESSYSTEM FÖR GRÄVMASKINER OQ AUTOMATISKT SNABBFÄSTESSYSTEM FÖR GRÄVMASKINER WWW.OILQUICK.COM Byt hydrauliska redskap på sekunder OilQuick är ett automatiskt snabbfästessystem för grävmaskiner som kopplar hydrauliska redskap direkt

Läs mer

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DUBBLA FACK MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DUBBLA FACK Det finns många starka skäl att välja Geesinknorba baklastare: hög tillförlitlig vägprestanda, ökad effektivitet, leverans av de värden ni

Läs mer

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON

MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DuBBLA fack MAXIMAL VALFRIHET FÖR FLERFACKS FORDON DuBBLA fack det finns många starka skäl att välja geesinknorba baklastare: hög tillförlitlig vägprestanda, ökad effektivitet, leverans av de värden ni

Läs mer

Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013

Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013 Idéer till rörelsepark på Svandammsskolan augusti 2013 Stenplattori slänt bildar ordet MOVE. En rad plattor nedanför med längre avstånd mellan plattorna än i ordet så att eleverna måste hoppa för att klara

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Pincha med "kokade" tippar

Pincha med kokade tippar Pincha med "kokade" tippar by Magnetic Pincha med kokade tippar Pinchning är en teknik för att forma den konstgjorda nageln till en bågform genom att pressa ihop sidorna på nageln. På nageltävlingar används

Läs mer

Öka din grävmaskins effektivitet med Rototilt Världens smartaste tiltrotator

Öka din grävmaskins effektivitet med Rototilt Världens smartaste tiltrotator Öka din grävmaskins effektivitet med Rototilt Världens smartaste tiltrotator SE Rototilt gör din maskin smartare. Och dina uppdrag mer lönsamma. Nuförtiden räcker det inte med blod, svett och tårar. Nej,

Läs mer

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång.

Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Mätningar på op-förstärkare. Del 3, växelspänningsförstärkning med balanserad ingång. Denna gång skall vi titta närmare på en förstärkare med balanserad ingång och obalanserad utgång. Normalt använder

Läs mer

WALL BOULDERING - BERGSKLÄTTRING I DEN LOKALA PARKEN

WALL BOULDERING - BERGSKLÄTTRING I DEN LOKALA PARKEN WALL BOULDERING - BERGSKLÄTTRING I DEN LOKALA PARKEN Klättring är en mångsidig sport som passar de allra flesta. Den utvecklar vår styrka, balans, smidighet och allmänna fysiska kontroll i och med att

Läs mer

OQC INTELLIGENTA SNABBFÄSTESSYSTEMET FÖR MATERIALHANTERING

OQC INTELLIGENTA SNABBFÄSTESSYSTEMET FÖR MATERIALHANTERING OQC DET INTELLIGENTA SNABBFÄSTESSYSTEMET FÖR MATERIALHANTERING WWW.OILQUICK.COM Byte av hydrauliska redskap på 15 sekunder Systemet OilQuick OQC har utvecklats av företaget OilQuick och ger användaren

Läs mer

PROFESSIONELL PÅLITLIGHET

PROFESSIONELL PÅLITLIGHET EN SE PROFESSIONELL PÅLITLIGHET Trima Compact TM TRIMAS LASTARSERIE FÖR KOMPAKTTRAKTORER C 4C 6C 8C REJÄLA, SÄKRA TRIMA. Hög produktivitet och suverän ergonomi varje dag, år ut och år in det är vad Trimas

Läs mer

VOLVO GRÄVMASKINER EC140/EC290 EC360/EC460

VOLVO GRÄVMASKINER EC140/EC290 EC360/EC460 VOLVO GRÄVMASKINER EC140/EC290 EC360/EC460 Kraftfull Tillförlitlig Bevisat höga prestanda Komfort och säkerhet Volvos grävmaskiner är konstruerade för en världsomspännande marknad. Den avancerade teknologi

Läs mer

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT

SOLCELLSBELYSNING. En praktisk guide. Råd & Tips SOLENERGI LADDA MED. Praktiska SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT SOLCELLSBELYSNING En praktisk guide LADDA MED SOLENERGI Praktiska Råd & Tips SÅ TAR DU BÄST HAND OM DIN SOLCELLSPRODUKT Kom igång med 3 solenergi fördelar med Solcell Mi l jö vä n l i g t Enkelt Praktiskt

Läs mer

redskap VOLVO KOMPAKTLASTARE

redskap VOLVO KOMPAKTLASTARE redskap VOLVO KOMPAKTLASTARE Endast det bästa är gott nog för din Volvo. Du valde förmodligen en Volvo kompaktlastare för att du ville ha den bästa kvaliteten. Så varför skulle du nöja dig med mindre när

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

profil Hydraflex A/S är ett danskägt, välkonsoliderat och kvalitetsorienterat tillverkningsföretag med säte i Viborg.

profil Hydraflex A/S är ett danskägt, välkonsoliderat och kvalitetsorienterat tillverkningsföretag med säte i Viborg. Cylindrar profil Hydraflex A/S är ett danskägt, välkonsoliderat och kvalitetsorienterat tillverkningsföretag med säte i Viborg. Hydraflex A/S utgör en del av Hydraulic Group vilket ger oss tillgång till

Läs mer

Hultdin System AB - En av världens ledande utvecklare och tillverkare av komponenter till det mekaniserade skogsbruket ger sig nu in på

Hultdin System AB - En av världens ledande utvecklare och tillverkare av komponenter till det mekaniserade skogsbruket ger sig nu in på ENTREPRENADSERIE Hultdin System AB - En av världens ledande utvecklare och tillverkare av komponenter till det mekaniserade skogsbruket ger sig nu in på entreprenadsidan. Huvudkontoret och tillverkning

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Nyheter. engcon utökar ledningen med nya generationen tiltrotatorer!

Nyheter. engcon utökar ledningen med nya generationen tiltrotatorer! Nyheter engcon utökar ledningen med nya generationen tiltrotatorer! Nya generationen tiltrotatorer EC219 och EC226 Framtiden är här! engcons produkter passar marknadens alla förekommande grävmaskinsmärken

Läs mer

Gaffeltruckar: H100 - H120 - H140 - H150 - H160 - H180 - H120/1200 - H140/1200 - H160/1200. Lyftkraft. Linde Material Handling

Gaffeltruckar: H100 - H120 - H140 - H150 - H160 - H180 - H120/1200 - H140/1200 - H160/1200. Lyftkraft. Linde Material Handling Gaffeltruckar: H100 - H120 - H140 - H150 - H160 - H180 - H120/1200 - H140/1200 - H160/1200 Lyftkraft. Linde Material Handling Att vara professionell är att tillhandahålla mer än bara lösningen på problemet.

Läs mer

Q-Safe maximal säkerhet som standard

Q-Safe maximal säkerhet som standard Q-Safe maximal säkerhet som standard engcon Q-Safe Nytänkande ledde till Q-Safe Den bärande idén med Q-Safe var glasklar. Föraren ska inte oavsett om det rör sig om slarv, okunskap eller stress kunna koppla

Läs mer

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi

KOMMUNICERA. och nå dina mål. Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi KOMMUNICERA och nå dina mål Lärandeförvaltningens kommunikationsstrategi The two words information and communication are often used interchangeably, but they signify quite different things. Information

Läs mer

STRÄNGLÄGGARE. fella.eu. Strängläggare med en rotor. Hållbar konstruktion Enastående räfsning Enkel att hantera

STRÄNGLÄGGARE. fella.eu. Strängläggare med en rotor. Hållbar konstruktion Enastående räfsning Enkel att hantera STRÄNGLÄGGARE Strängläggare med en rotor Hållbar konstruktion Enastående räfsning Enkel att hantera fella.eu 2 FÖRSTKLASSIG SKÖRD I mer än 90 år har FELLA varit likställt med innovativ teknik, enastående

Läs mer

LOGSET TH skördaraggregat

LOGSET TH skördaraggregat LOGSET TH skördaraggregat 2 Effektivitet utan kompromisser TH75 kan utrustas med en barkningssats för eukalyptusträd. Den synkroniserade matarkretsen, de parallellstyrda kvistningsknivarna och matarhjulen

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk

GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD. 8 steg till riktigt bra mjölk GOD KOHÄLSA GÖR SKILLNAD 8 steg till riktigt bra mjölk MÅR KORNA BRA BLIR MJÖLKEN BRA Mjölk är en fantastisk naturprodukt. Den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som är livsviktiga för människan och förutom

Läs mer

TENA inkontinensskydd kan underlätta arbetet och ge mindre ryggont

TENA inkontinensskydd kan underlätta arbetet och ge mindre ryggont TENA inkontinensskydd kan underlätta arbetet och ge mindre ryggont TENA Bra för vårdtagaren, vårdgivaren och ekonomin. Inkontinensskydd som är läckagesäkra och bekväma är mycket viktigt för vårdtagaren.

Läs mer

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19

Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Invisible Friend 2013-02-18 Senast uppdaterad 2013-02-19 Jenny Axene och Christina Pihl driver företaget Invisible Friend som skänker dockor till barn som sitter fängslade för att dom är födda där, barn

Läs mer

Symmetriska snabbfästen för grävmaskiner

Symmetriska snabbfästen för grävmaskiner Symmetriska snabbfästen för grävmaskiner (S-standard). Reviderad 2011-06-13 Sida 1 av 5 Symmetriska snabbfästen för grävmaskiner Standardiseringsarbete av Maskinleverantörerna Reviderad 2011-06-13 (ersätter

Läs mer

EN VÄRLDSLEDARE ATT VÄXA MED

EN VÄRLDSLEDARE ATT VÄXA MED SE EN VÄRLDSLEDARE ATT VÄXA MED EN FRONTLASTARE FÖR TRAKTORER PÅ UPP TILL 12O HK TrimaVersa-XSeries TM X16 X26 X6 X6 X56 EN LÄTTARE VÄG TILL ÖKAD PRODUKTIVITET Med Versa-X har Trimas frontlastarfamilj

Läs mer

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila

Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Projekt benböj på olika belastningar med olika lång vila Finns det några skillnader i effektutveckling(kraft x hastighet) mellan koncentriskt och excentriskt arbete på olika belastningar om man vilar olika

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Installation System Topas

Installation System Topas Installation System Topas ID SU System Topas ger ett kostnadseffektivt direktmontage av ljudabsorbenter med utmärkt ljudabsorption som ger möjlighet till maximal takhöjd. Systemet består av två alternativa

Läs mer

Scoot Boot - frågor & svar

Scoot Boot - frågor & svar Scoot Boot - frågor & svar Hur vet jag att jag har rätt storlek? När du satt på bootsen så försöker du rotera på dem. Vrid på bootsen åt båda håll. Om de rör sig MINDRE än 5 mm så bör din Scootboot ha

Läs mer

Tippvagnar. Universalvagn för transport av i stort sett alla material.

Tippvagnar. Universalvagn för transport av i stort sett alla material. vagnar FARMER 140BT Universalvagn för transport av i stort sett alla material. Vagnens sidor är 150 cm höga, varav den översta lämmen på 100 cm kan nedmonteras så att sidhöjden bara är 50 cm. De avtagbara

Läs mer

TMT Maskinvaruhus AB Södra Skeppsbron 21 802 84 GÄVLE 301 : 1

TMT Maskinvaruhus AB Södra Skeppsbron 21 802 84 GÄVLE 301 : 1 TMT Maskinvaruhus AB Södra Skeppsbron 21 802 84 GÄVLE 301 : 1 CH/CHF - Enkelverkande hålcylindrar av stål CH/CHF hålcylindrar kan tack vare det genomgående hålet användas för både tryck- och dragoperationer.

Läs mer

Företagspresentation SSAB 2014. SSAB Företagspresentation - Om SSAB

Företagspresentation SSAB 2014. SSAB Företagspresentation - Om SSAB Företagspresentation SSAB 2014 1 Vår vision Tillsammans med våra kunder kommer vi att gå längre än någon annan för att förverkliga det fulla värdet av lättare, starkare och mer hållbara produkter av stål

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Översikt 1(9)

LEDNINGSÄGARMODUL. Översikt 1(9) LEDNINGSÄGARMODUL Översikt 1(9) 1. Distributionslista Dokumentet ska distribueras som leverans till PTS. Skall vara tillgängligt för PTS samt projektmedlemmar. 2. Revisionsinformation Rev. Datum Av Kommentar

Läs mer

Bruksanvisning UCR-100

Bruksanvisning UCR-100 381R912-A Bruksanvisning S UCR-100 Introduktion Läs alltid noggrant igenom bruksanvisningen innan ni använder enheten för första gången. Följ alla instruktioner och varningar. Enheten får ej utsättas för

Läs mer

RAMPER HÄFLA BRUKS AB

RAMPER HÄFLA BRUKS AB RAMPER HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Man brukar säga att man lär så länge man lever. Häfla Bruk har en lång historia och under drygt 300 år har erfarenhet, kunskap och kompetens

Läs mer

ICS nya generationens styrsystem

ICS nya generationens styrsystem SE ICS nya generationens styrsystem För oss är SecureLock TM viktigt, det hjälper oss undvika olyckor. Vi vet att vi har det säkraste red- skapslåset på marknaden. Morten Hoff, Guttorm Hoff AS NORGE Styrsystemet

Läs mer

för reparation av lättare kollisionsskador

för reparation av lättare kollisionsskador Sv för reparation av lättare kollisionsskador SPEED klarar det mesta! De flesta kollisioner sker vid låga hastigheter och ger bara lättare skador SPEED har en dragriktare för snabb och enkel reparation

Läs mer

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet?

Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Sveriges nöjdaste fastighetsägare. Ett sätt att öka resultatet? Det låter helt enkelt för bra för att vara sant. Det är den vanligaste kommentaren när vi berättar om Ecopilot. En innovation som fungerar

Läs mer

Produktbeskrivning. Automatspjäll AUDA 2007-02-02

Produktbeskrivning. Automatspjäll AUDA 2007-02-02 Produktbeskrivning Allmänt är ett tryckluftsdrivet spjäll för snabb och tät avstängning. Eftersom spjället öppnas och stängs automatiskt, är utsuget hela tiden koncentrerat till de anslutningar, sugpunkter

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

En grafisk guide till vår identitet

En grafisk guide till vår identitet En grafisk guide till vår identitet Välkommen till vår grafiska manual Ett grafiskt profilprogram har ingenting att göra med vad du eller jag tycker är snyggt. Ett tydligt grafiskt program är en konkurrensfaktor.

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

UPONOR INFRASTRUKTUR INSTALLATIONS- ANVISNING. Uponor sluten tank 10 m 3

UPONOR INFRASTRUKTUR INSTALLATIONS- ANVISNING. Uponor sluten tank 10 m 3 UPONOR INFRASTRUKTUR INSTALLATIONS- ANVISNING Uponor sluten tank 10 m 3 10 2009 76004 1 Installationsanvisning Fler möjligheter med pålitliga Uponorlösningar Du gjorde ett bra val när du valde Uponor sluten

Läs mer

Parallel - o - Matic

Parallel - o - Matic Parallel - o - Matic Parallel - o - Matic Vid konstruktionen av den nya helt hydrauliska frontlastaren POM-VX, speciellt fokus låg på en stabil konstruktion, god sikt och ergonomisk hantering. Årtionden

Läs mer

Hur utvecklar man användbara system? Utvärdering. Användbarhet handlar om kvalitet. Utvärdering. Empiriska mätningar. Metoder

Hur utvecklar man användbara system? Utvärdering. Användbarhet handlar om kvalitet. Utvärdering. Empiriska mätningar. Metoder Hur utvecklar man användbara system? Utvärdering Lära sig organisationen Förstå användarens situation Förstå användarens språk Involvera användare i processen Utvärdera, testa och vara LYHÖRD! Användbarhet

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

TP #3. checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra. checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL

TP #3. checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra. checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL TP #3 checklista - rättigheter och skyldigheter vid hyra Foto: Ivar Ekseth/TT checklista: RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID HYRA HYRESAVTAL Att ingå ett hyresavtal kommer, precis som vid ingående av andra

Läs mer

Carecom. Någon sa att det är väl som att vara övervakad av Big Brother?. Jag skulle vilja säga att det är BIG BROTHERS VÄNNER som tar hand om oss.

Carecom. Någon sa att det är väl som att vara övervakad av Big Brother?. Jag skulle vilja säga att det är BIG BROTHERS VÄNNER som tar hand om oss. Carecom,, Någon sa att det är väl som att vara övervakad av Big Brother?. Jag skulle vilja säga att det är BIG BROTHERS VÄNNER som tar hand om oss. Bosse, 75 Att kunna känna OMSORG borde vara en MÄNSKLIG

Läs mer

GHI-12:123 Rev B 2012-04-27. Cockpit Communicator. Release 7.3 Enklare och tydligare

GHI-12:123 Rev B 2012-04-27. Cockpit Communicator. Release 7.3 Enklare och tydligare GHI-12:123 Rev B 2012-04-27 Cockpit Communicator Release 7.3 Enklare och tydligare Cockpit Communicator release 7.3 Från den 15 maj finns en uppdatering till Cockpit Communicator 7.3 tillgänglig. Den innehåller

Läs mer

KOMPLETT VAGNSPROGRAM Designade av nordiska lantbrukare

KOMPLETT VAGNSPROGRAM Designade av nordiska lantbrukare KOMPLETT VAGNSPROGRAM Designade av nordiska lantbrukare DESIGNADE AV NORDISKA LANTBRUKARE KONSTANT UTVECKLING AV VAGNARNA MI tippvagnsprogram består i dag av 5 serier av tippvagnar med lastkapacitet på

Läs mer

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1)

Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Formation 3-6-1 (3-1:4:1-1) Detta är våra utgångspositioner i anfall. Spelsättet är precis som tidigare men utgångspositionerna är annorlunda. För att vi ska ha ett lyckat anfallsspel krävs det två saker:

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

SKÖRDARAGGREGAT SKOGSTEKNOLOGISK TOTALKOMPETENS

SKÖRDARAGGREGAT SKOGSTEKNOLOGISK TOTALKOMPETENS SKÖRDARAGGREGAT SKGSTEKNLGISK TTALKMPETENS 1 SKÖRDARAGGREGAT 16RH 16RHS 18RH 18RHS SKÖRDAR TEKNLGISK AUKTRITET ÖVERLÄGSEN SLITSTYRKA CH UTRUSTNING Keslas långa erfarenhet av skogsteknologi har gett företaget

Läs mer

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5)

Intervjumall. Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervjumall Datum: Intervjuare: Kandidatens namn: Kandidatens uppgifter: www.roirekrytering.se info@roirekrytering.se Växel: 0770 110 177 1 (5) Intervju Att hålla i en anställningsintervju kan vara svårt.

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER

UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER UPPDRAG TILLVÄXT FRÅN IDÉER TILL FRAMGÅNGSRIKA FÖRETAG ALMI FÖRETAGSPARTNER När idéer ska utvecklas och företag ska växa. Svenska innovationer och affärsidéer har lagt grunden till många små och medelstora

Läs mer

Den intelligenta tiltrotatorn

Den intelligenta tiltrotatorn Tiltrotator TR Den intelligenta tiltrotatorn Fördelar med OilQuick Tiltrotator OilQuick tar tiltrotatorn till en ny nivå OilQuick tiltrotator kan tilta 40 grader, rotera obegränsat och dessutom byta hydrauliska

Läs mer

frisk och fräsch luft Delino luftsanerare Eliminerar allergener, bakterier, mögelsporer, kvalster, tobaksrök.

frisk och fräsch luft Delino luftsanerare Eliminerar allergener, bakterier, mögelsporer, kvalster, tobaksrök. frisk och fräsch luft Delino luftsanerare Eliminerar allergener, bakterier, mögelsporer, kvalster, tobaksrök. Luftsanerare... Frisk och fräsch luft Delino luftsanerare skapar förutsättningar för en bättre

Läs mer

Potatissättare i GL 32 B-serien. Sättning och formning av kupor med stor volym i ett moment

Potatissättare i GL 32 B-serien. Sättning och formning av kupor med stor volym i ett moment Potatissättare i GL B-serien Sättning och formning av kupor med stor volym i ett moment Utformad för växande framgång: GL B-serien Perfekt för potatisodling med kvalitet: när den -radiga potatissättaren

Läs mer

ETT LIV BLAND MOLNEN

ETT LIV BLAND MOLNEN ETT LIV BLAND MOLNEN Internet har förändrat våra liv. Men revolutionen har bara börjat. I takt med att världen krymper och digitaliseras så exploderar nu utbudet av molntjänster som ger oss helt nya sätt

Läs mer