Yrkesutbildning nu - BRVUX Information om yrkesutbildningar i Boråsregionen Nr 3 Maj 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yrkesutbildning nu - BRVUX Information om yrkesutbildningar i Boråsregionen Nr 3 Maj 2015"

Transkript

1 Välkommen till BRVUX Nyhetsbrev! I detta nummer berättar vi om Boråsregionens Elutbildning i Tranemo och träffar Katja Sievänen som är låssmedslärling i Kinna. Två kompetensmäklare har börjat sitt arbete med att kartlägga företagens kompetensbehov och stiftelsen Proteko s nya ordförande heter Leila Pekkala. Trevlig läsning, önskar rektor Tina Arekvist Lundell. Elutbildning - Närdistans i Tranemo 23 mars 2015 startade Boråsregionens Vuxenutbildning Elutbildning- Närdistans, på Tranemo Gymnasieskola, för vuxna elever. Undervisningen är fokuserad på yrkesämnena d.v.s elkunskap, säger Sven-Olof Egbo som är en av lärarna. Katja är låssmedslärling i Kinna Katja Sievänen är boråstjejen som påbörjat en utbildning som låssmedslärling hos Kinna Låsservice AB. Det var en annons från Vuxenutbildningen som väckte hennes intresse för lärlingsutbildning. Ja, så var det. Det verkar vara ett intressant och stimulerande yrke som är mitt i en digitalisering som berör allt från mekanisk låsteknik, säkerhet till kameraövervakning med m.m. Kompetensmäklare kartlägger behov Peder Feldt och Klas Ekdal arbetar som kompetensmäklare. Deras uppgift är att bl.a. genom företagsbesök, få fram det framtida kompetensbehovet inom textil och e-handel i Boråsregionen. Leila är Protekos nya ordförande Leila Pekkala är ny ordförande för Stiftelsen Proteko i Borås. Hon kommer närmast från en rektorstjänst på Fristad Folkhögskola. Leila kom 1969 som tjugoåring till Borås och började arbeta som sömmerska hos Algot Johansson AB. Resan var betald och bostad var ordnad när jag anlände. Man kan säga att jag blev headhuntad då det var gott om arbetstillfällen vid denna tid, säger Leila Pekkala. Boråsregionens Vuxenutbildning, Borås Besöksadress: Fabriksgatan 12. Borås. Telefon Epost till ansvarig utgivare: Tina Arekvist Lundell SENASTE NYTT

2 Elutbildning - Närdistans i Tranemo Charlotte Hallberg, från Borås, tycker att elutbildningen är en givande utmaning. Här ses eleven Charlotte Hallberg tillsammans med läraren Sven-Olof Egbo. 23 mars 2015 startade Boråsregionens Vuxenutbildning Elutbildning-Närdistans, på Tranemo Gymnasieskola, för vuxna elever. Undervisningen är fokuserad på yrkesämnena d.v.s elkunskap, säger Sven-Olof Egbo som är en av lärarna. Branschen kräver att man har betyg i svenska, matematik och engelska på gymnasial nivå. Har man det inte med sig sedan tidigare måste man läsa in det för att få jobba som elektriker. Två dagar i veckan är eleverna på skolan och resten ägnas åt självstudier på hemorten. Eftersom det är en närdistansutbildning får eleverna med sig uppgifter hem som senare skall redovisas. Till sin hjälp har de bl.a. ett webbaserat verktyg som gör att de med hjälp av dator kan arbeta med realistiska laborationer, styrteknik med mera. När de inte är i skolan skall de också besöka företag för att få lärlingsplatser efter avslutade studier. Utbildningen omfattar 1500 gymnasiepoäng under drygt ett år. Elbranschen kräver sedan att man genomför 1600 timmar lärlingstid Skolans undervisningslokaler för elutbildning har flera övningsplatser och är ändamålsenliga för utbildningen. Det är speciellt roligt att vi har flera kvinnor i gruppen. Att arbeta med el är tålamodskrävande och det passar lika bra för kvinnor som för män. Jag och mina kollegor hoppas att vår elutbildning på distans kan starta fler gånger och kan ge fler möjlighet till en utbildning som ökar elevens anställningsbarhet, avslutar Sven-Olof Egbo.

3 Katja är låssmedslärling i Kinna Låssmedslärling Katja Sievänen tillsamans med sin handledare Jan-Gunnar Eriksson vid Kinna Låsservice AB. Katja Sievänen är boråstjejen som påbörjat en utbildning som låssmedslärling hos Kinna Låsservice AB. Det var en annons från Vuxenutbildningen som väckte hennes intresse för lärlingsutbildning. Ja, så var det. Det verkar vara ett intressant och stimulerande yrke som är mitt i en digitalisering och berör allt från mekanisk låsteknik, säkerhet till kameraövervakning. Arbetsmarknaden för låssmeder är också bra vilket gör att det är lätt att få anställning. Utbildningen startade i februari och pågår under ett år, säger Katja. Det kom ett mail till företaget före nyår med förfrågan om att bli lärling hos oss, berättar Jan-Gunnar Eriksson som är ägare av Kinna Låsservice. Jag har haft lärlingar tidigare och det har varit positivt. När jag sedan träffade Katja och Vuxenutbildningens lärlingskoordinator och vi tillsammans gick igenom vad det innebär att ta emot och att vara lärling tackade vi ja till erbjudandet. Det gäller att hinna med att handleda en lärling i de olika moment och arbetsuppgifter som vi har. Men har man ett stort intresse och är nyfiken brukar det fungera utan några större problem. Som handledare gäller det också att ge rätt uppgifter vid rätt tid. Att ha en lärling innebär också att man lär av varandra vilket är både intressant och utvecklande. Det känns att jag har hittat rätt lärlingsplats och det skall bli riktigt roligt att arbeta tillsammans här under ett år, säger Katja. Tidigare har Katja Sievänen arbetat som vaktmästare, trädgårdsarbetare, lokalvårdare och som volontär i bl.a. Asien, Afrika och Sydamerika.

4 Kompetensmäklare kartlägger behov Boråsregionens kompetensmäklare Klas Ekdahl och Peder Feldt. Peder Feldt och Klas Ekdal arbetar som kompetensmäklare. Deras uppgift är att bl.a. genom företagsbesök, få fram det framtida kompetensbehovet inom textil och e-handel i Boråsregionen. Peder Feldt har ett förflutet som företagare och har en bred erfarenhet av maskinhandel, projektuppdrag och utveckling av textila produkter. Klas Ekdahl är civilekonom och har arbetat med tillväxtbolag. Han var med och startade föreningen e-handelsstaden Borås som numer är en ekonomisk förening med 100 medlemmar. Som kompetensmäklare skall vi inom områdena textil och e-handel bedriva uppsökande verksamhet för att kartlägga dagens kompetensbehov hos företagen i Boråsregionen. Arbetet skall därefter sammanställas för att synliggöra vilket kompetensbehov företagen har och hur omfattande det är. Detta skall sedan bidra till att presentera utbildningar som efterfrågas och för att kunna göra korrekta ansökningar till Yrkeshögskoleutbildningar inom textil och e-handel. Vi skall också var med och utveckla det verktyg som skall fastställa kompetensbehovet och få det dokumenterat. Det kan vara genom ett enkätsystem eller liknande. Helt klart är att det är genom personliga besök som vårt arbete skall bidra till ökad framtida tillgång till anställningsbar kompetens inom textil och e-handel i vår region, säger Klas Ekdahl och Peder Feldt. Boråsregionens projekt, Kompetensmäklare är ett pilotprojekt under 2015, men är planerat att fortsätta även efteråt.

5 Leila är Protekos nya ordförande Protekos uppdrag är att gynna och utveckla den svenska TEKO-industrin, säger ordförande Leila Pekkala. Leila Pekkala är ny ordförande för Stiftelsen Proteko som har sitt säte i Textile Fashion Center i Borås. Hon kommer närmast från en rektorstjänst på Fristad Folkhögskola. Leila kom 1969 som tjugoåring till Borås och började arbeta som sömmerska hos Algot Johansson AB. Resan var betald och bostad var ordnad när jag anlände. Man kan säga att jag blev headhuntad då det var gott om arbetstillfällen vid denna tid, säger Leila Pekkala. Efter några år började hon studera och läste in grundskola och gymnasium som följdes av en lärarutbildning. Leila arbetade sedan på grund- och folkhögskola och avslutade sin yrkeskarriär som rektor. Leila Pekkala är aktiv socialdemokrat sedan slutet av sjuttiotalet. Ledamot i kommunfullmäktige sedan Har varit ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i Miljönämnden. Nu är hon 2:e vice ordförande i fullmäktige, ordförande för Stiftelsen Proteko och ledamot i styrelsen för Textile Fashion Center. Vi som var sömmerskor på 70-talet utförde enkla arbetsuppgifter och behövde inte kunna svenska. Den textila branschen har, som övrig industri, genomgått en förändring med krav på mer kompetens och ofta specialkompetens. Idag är kraven för att vara anställningsbar högre och att kunna tala och förstå svenska är ofta ett krav. PROTEKO- står för, Professionell textil kompetens och uppdraget är att gynna och utveckla den svenska TEKOindustrin. Detta gör vi bl.a. genom rådgivning, konsultation, och utbildning. För närvarande har vi två yrkeshögskoleutbildningar med inriktning på textil, mode och konfektion där kursinnehållet är direkt anpassat till arbetsmarknaders och näringslivets behov, hälsar Leila Pekkala.

6 Senaste Nytt Nu har alla Boråsregionens kommuner tagit beslut om finansiering av regionalt anordnad yrkesutbildning, den så kallade 25 kronan. Ansökan för våra yrkesutbildningar är öppen fram till 15 maj. Antagningsbesked kommer att skickas ut under v Följ oss För att få kontinuerliga uppdateringar om vad som händer rekommenderar vi dig att gilla vår Facebooksida.

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL

EKONOMI HANDEL TURISM & RESOR & SERVICE LÄRLING HANDEL EK EKONOMI HA HANDEL & SERVICE HT TURISM & RESOR LÄRLING HANDEL HOS OSS ÄR BÅDE DU OCH UTBILDNINGEN I CENTRUM! Du får något att göra efter gymnasiet! Under flera år har vi placerat oss i topp när det gäller

Läs mer

Miljöbron. - Effektstudie 2005. Detta är en undersökning utförd av Infokus Business Intelligence AB på uppdrag av Miljöbron.

Miljöbron. - Effektstudie 2005. Detta är en undersökning utförd av Infokus Business Intelligence AB på uppdrag av Miljöbron. Miljöbron - Effektstudie 2005 Detta är en undersökning utförd av Infokus Business Intelligence AB på uppdrag av Miljöbron. För frågor kontakta Infokus: Telefon: 031-711 45 80 E-post: info@infokus.se www.infokus.se

Läs mer

Implema Traineeprogram 2012

Implema Traineeprogram 2012 Implema Traineeprogram 2012 Vill du jobba med verksamhetsutveckling och med företags affärsprocesser? På Implema får du jobba med att utveckla medelstora företags affärsprocesser med hjälp av affärssystem

Läs mer

Som hyresadministratör har man en rad olika arbetsuppgifter och Carolina beskriver sitt yrke enligt följande:

Som hyresadministratör har man en rad olika arbetsuppgifter och Carolina beskriver sitt yrke enligt följande: Hyresadministratör Carolina blev erbjuden arbete redan innan hon var klar! Carolina Pålssson har läst programmet fastighetsföretagande. Efter utbildningen fick hon arbete som hyresadministratör - ett yrke

Läs mer

UNGA TILL ARBETE W18 24

UNGA TILL ARBETE W18 24 2010 2014 UNGA TILL ARBETE W18 24 >> Arbetslösheten tärde också på relationen med min pojkvän som jobbade som timvikarie. Till slut separerade vi och jag lämnade lägenheten. När jag började studera märkte

Läs mer

Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010)

Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010) Ge ditt liv en nystart - Av Annelie Hedlund (ur Readers Digest nr 15 2010) Att börja plugga som vuxen kan verka både främmande och svårt. Men det kan bli din bästa investering någonsin. När Birgitta Lindström

Läs mer

Handledning för studie- och yrkesvägledare. www.påjobbet.se

Handledning för studie- och yrkesvägledare. www.påjobbet.se Handledning för studie- och yrkesvägledare www.påjobbet.se 2 Introduktion @Jobbet är ett spel om att vara ung och söka jobb via internet. Spelet finns på www.påjobbet.se och är kostnadsfritt att använda

Läs mer

En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS.

En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS. En undersökning på varför så många inte fullföljer sin gymnasieutbildning inom VVS. Växjö 2012-08-15 15 HP Examensarbete/2UV06L Handledare: Lars Mouwitz 1 Författare: Rolf Oddmo Författare Linnéuniversitetet

Läs mer

Grenverket Södertörn redovisar 2010-2. Orienteringskurs. Ett bra sätt att öka ungdomars lust att studera? Pernilla Unell Projektsamordnare

Grenverket Södertörn redovisar 2010-2. Orienteringskurs. Ett bra sätt att öka ungdomars lust att studera? Pernilla Unell Projektsamordnare Grenverket Södertörn redovisar 2010-2 Orienteringskurs Ett bra sätt att öka ungdomars lust att studera? Pernilla Unell Projektsamordnare 2 Utgivare: Upplysningar: Samordningsförbundet Östra Södertörn Projekt

Läs mer

KOMVUX I LUND 2014/15

KOMVUX I LUND 2014/15 KOMVUX I LUND 2014/15 FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR När du besöker Komvux i Lund, stanna gärna till i dörren till det stora caféet. För det mesta är det fullt av människor i olika åldrar. Alla med olika bakgrund

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Lärlingsrapport VT12-VT14

Lärlingsrapport VT12-VT14 1 Till samtliga anordnare av lärlingsutbildningar med statsbidrag inom Vux10 Lärlingsrapport VT12-VT14 Här kommer anvisningar till ett kompletterande underlag till Årsrapporten som ska belysa lärlingsutbildningarna.

Läs mer

Synpunkter från några av våra medlemmar:

Synpunkter från några av våra medlemmar: Synpunkter från några av våra medlemmar: Vilken härlig affärsidé med en riktigt lyckad utveckling Grattis! ExtremeFood startade en gång som ett litet hobbyprojekt och har från detta tagit steget till en

Läs mer

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen

Träffsäker utbildning! VUXENUTBILDNING. Möbelproduktion hos Swedese. Återhämtning för metallbranschen Yrkeshögskolan Uppdragsutbildning Yrkesvux utbildning i svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning särskild utbildning för vuxna VUXENUTBILDNING Träffsäker utbildning!

Läs mer

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner

JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Malmö / Lund Läsåret 2012/2013 JENSEN gymnasium för dig med ambitioner Välkommen till JENSEN gymnasium! Vi slog upp portarna till vår första gymnasieskola i Stockholm hösten 2003. Idag har vi sammanlagt

Läs mer

I detta nummer: Ny socialchef, Slussen, Familjehem, Värgårdsskolan, Lärcentrum/Allhamra, Björkliden, Avgiftskontroll. Kindanytt

I detta nummer: Ny socialchef, Slussen, Familjehem, Värgårdsskolan, Lärcentrum/Allhamra, Björkliden, Avgiftskontroll. Kindanytt I detta nummer: Ny socialchef, Slussen, Familjehem, Värgårdsskolan, Lärcentrum/Allhamra, Björkliden, Avgiftskontroll Kindanytt Kommunchefen har ordet Utemiljön på nya Värgårdsskolan, foto: Malin Forsberg

Läs mer

Glasmästeribranschens utbildningsvägar och handledarinformation

Glasmästeribranschens utbildningsvägar och handledarinformation Glasmästeribranschens utbildningsvägar och handledarinformation En vägledning för dig som har elever eller lärlingar Våra mål är att Glasmästeribranschen ska hålla högsta kvalitet inom grund- och lärlingsutbildning.

Läs mer

Språkläger på Fornby Redovisning april 2014

Språkläger på Fornby Redovisning april 2014 Språkläger på Fornby Redovisning april 2014 Intensivkurs i Svenska för invandrare kombinerat språkpraktik Barnen blir glada när pappa kommer hem från arbetet Deltagarröster från utvärderingen Sedan våren

Läs mer

Kommunikatören. www.hammerhanborg.com. Kommunikatören 2008 Hammer & Hanborg 1

Kommunikatören. www.hammerhanborg.com. Kommunikatören 2008 Hammer & Hanborg 1 Kommunikatören 2008 www.hammerhanborg.com Kommunikatören 2008 Hammer & Hanborg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 4 Bakgrund & Syfte 7 Resultatredovisning 8 Undersökningens resultat 9 1.1 NUVARANDE

Läs mer

HRM Affärsutveckling. väljer att inte vara med i lågkonjunkturen. EDB Business Partner samarbetar med HRM Affärsutveckling i stora rekryteringsprojekt

HRM Affärsutveckling. väljer att inte vara med i lågkonjunkturen. EDB Business Partner samarbetar med HRM Affärsutveckling i stora rekryteringsprojekt En kundtidning från HRM Affärsutveckling 1 maj 2009 HRM Affärsutveckling väljer att inte vara med i lågkonjunkturen EDB Business Partner samarbetar med HRM Affärsutveckling i stora rekryteringsprojekt

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning

Gymnasial lärlingsutbildning Kvalitetsgranskning Rapport 2013:02 Gymnasial lärlingsutbildning En kvalitetsgranskning av gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens rapport 2013:02 Diarienummer 400-2011:6484 Stockholm 2013 Foto:

Läs mer

YA-delegationen arbetar inom ett nytt fält. Yrkesintroduktionsanställningar

YA-delegationen arbetar inom ett nytt fält. Yrkesintroduktionsanställningar 2015-04-25 U2014:07/2015/9 Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA) U 2014:07 Årlig arbetsredogörelse för Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar

Läs mer

Effektivitet i fokus

Effektivitet i fokus astories1/14 Christina Söderberg, Folkhälsan Syd Ab: Personalen är vår viktigaste resurs Business Coach Margolit Söderholm: Framgångsrikt ledarskap förutsätter god kommunikationsförmåga Kompletterande

Läs mer

Vivida Nytt. Många vägar för Bo Gunnar sidan 7. Vividas etikarbete. Tema: semester. Utbildningar i vår och sommar. sidan 5. sidan 8.

Vivida Nytt. Många vägar för Bo Gunnar sidan 7. Vividas etikarbete. Tema: semester. Utbildningar i vår och sommar. sidan 5. sidan 8. Vivida Nytt #3 MAJ 2011 VIVIDA ASSISTANS NYHETSBREV FÖR PERSONAL OCH KUNDER Vividas etikarbete sidan 5 Många vägar för Bo Gunnar sidan 7 Tema: semester Utbildningar i vår och sommar sidan 8 sidan 10 Vividanytt

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget

HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget En kundtidning från HRM Affärsutveckling 2 oktober 2009 HRM ser ledarskapet utifrån tre perspektiv: leda sig själv, leda andra och leda företaget Det fanns ett behov av coaching hos cheferna Ulrika Frisk,

Läs mer

BYGGNADSINDUSTRINS YRKESNÄMND SVERIGES BYGGINDUSTRIER, BYGGNADS, MASKINENTREPRENÖRERNA OCH SEKO - SERVICE- OCH KOMMUNIKATIONSFACKET I SAMVERKAN

BYGGNADSINDUSTRINS YRKESNÄMND SVERIGES BYGGINDUSTRIER, BYGGNADS, MASKINENTREPRENÖRERNA OCH SEKO - SERVICE- OCH KOMMUNIKATIONSFACKET I SAMVERKAN BYGGNADSINDUSTRINS YRKESNÄMND SVERIGES BYGGINDUSTRIER, BYGGNADS, MASKINENTREPRENÖRERNA OCH SEKO - SERVICE- OCH KOMMUNIKATIONSFACKET I SAMVERKAN ÅRSRAPPORT 2014 Innehåll Förmånen att få arbeta på BYN 3

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer