Ansvarsseminarium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansvarsseminarium 2014-05-07"

Transkript

1 Ansvarsseminarium

2 Skälighetsbedömningen i 10 kap. 4 MB Skälig omfattning utföra eller bekosta det avhjälpande som på grund av föroreningen behövs för att förebygga, hindra eller motverka att skada eller olägenhet uppstår för människors hälsa eller miljön. Två steg i bedömningen: 1. Vilka efterbehandlingsåtgärder som är miljömässigt motiverade och rimliga ur kostnadssynpunkt. 2. Ansvarets omfattning ska bedömas. Tölö Fabriker MÖD 2010:18, Hjortsberga sågverk MÖD 2010:24, Göta färgeri MÖD 2010:31, Uppsala resecentrum MÖD 2010:19

3 Bedömning av åtgärder som är miljömässigt motiverade Bedömningen av rimliga kostnader ska vara objektiv, dvs ingen hänsyn ska tas till den aktuella verksamhetsutövarens ekonomi. Vilka typer av föroreningar handlar det om? Vilka föroreningsnivåer bör utlösa efterbehandlingsåtgärder? Hur omfattande bör efterbehandlingen vara. Vilka eventuella kvarvarande föroreningsrisker kan accepteras. Vilken typ av efterbehandlingsåtgärder som bör användas.

4 Bedömning av ansvarets omfattning Hur lång tid som förflutit sedan föroreningarna ägt rum. Vilken skyldighet den ansvarige hade att förhindra framtida skadeverkningar. Om verksamheten bedrivits på ett vid den tiden accepterat sätt med iakttagande av de villkor som gällt för verksamheten. Omständigheterna i övrigt.

5 Tiden Tidsaspekten är den viktigaste faktorn För föroreningar som uppkommit under eller före 1950-talet sker en jämkning till noll För föroreningar som uppkommit mellan 1 januari 1960 och 31 juni 1969 finns ett begränsat ansvar För föroreningar som uppkommit efter 1 juli 1969 föreligger fullt ansvar Obs för undersökningar föreligger alltid fullt ansvar om verksamheten fortsatt efter 1 juli 1969!

6 Verksamhetsutövarens solidariska ansvar 10 kap. 6 MB Svara solidariskt i den utsträckning ansvaret inte är begränsat enligt 4 eller 5. En vu som visar att dess bidrag till miljöskadan är så obetydligt att det inte ensamt motiverar något avhjälpande ska ansvara endast för den del som motsvarar bidraget. Betalningen ska fördelas mellan dem efter vad som är skäligt med hänsyn till den omfattning i vilken var och en har medverkat till miljöskadan och till omständigheterna i övrigt. Tsm kan välja mot vem man vill rikta krav.

7 Flera ansvariga verksamhetsutövare MÖD i mål T Miljöfarlig verksamhet genom eldning av olja för försörjning av industri- och bostadsbyggnad med värme. Landskronahem sanerade och väckte regresstalan mot Trianon. Trianon år Landskronahem år MÖD: Det gick inte tidsbestämma när föroreningen skett. Ansvaret bör fördelas med utgångspunkt från verksamhetstiden. Trianon 15/18-delar kr. Landskronahem 3/18-delar kr Trianon Rättegångskostnader: MÖD 1,5 mkr och MMD 2,5 mkr. Ej prövningstillstånd i Högsta domstolen.

8 MÖD 2014:2 (Falkvarv) Bolaget har beträffande krom, koppar, zink, bly inte visat att dess bidrag till föroreningsskadan endast är obetydligt. Skäl saknas därför att med stöd av 10 kap. 6 första stycket andra meningen miljöbalken undanta bolaget från det solidariska ansvaret i fråga om dessa ämnen.

9 Fastighetsägarens resp. tomträttshavarens ansvar - 10 kap. 7 MB Svara solidariskt i den utsträckning ansvaret inte är begränsat enligt 4 eller 5. Betalning ska fördelas mellan dem efter vad som är skäligt med hänsyn till vad de insett vid förvärvet och omständigheterna i övrigt.

10 Konkurs och likvidation

11 Avveckling av företag Två alternativ för avveckling: Konkurs Likvidation Frivillig Tvångsvis

12 Konkurs och dess följder Ett bolag som inte kan betala sina skulder och inte kommer att kunna göra det under en längre tid, kan försättas i konkurs. Det är tingsrätten som fattar beslut försättande i konkurs och som tillsätter en konkursförvaltare. Konkursboet representeras av den befintliga bolagsledningen som dock enligt huvudregeln inte kan företa rättshandslingar med tredje man med bindande verkan för konkursbolaget. Konkursförvaltaren avvecklar verksamheten. Efter att ett bolags konkurs har avslutats har bolaget upphört att existera och kan därmed inte krävas på betalning. En fysisk person kan däremot krävas på betalning även efter att konkursen avslutats.

13 Konkursboets skyldigheter Grundprincipen inom miljörätten Förorenaren betalar. Grundprincipen inom konkursrätten Konkursboet ansvarar inte för konkursgäldenärens förpliktelser. Krav på efterbehandling kan ställas mot konkursboet, ex. Klippan AB i konkurs i två fall: 1. Om konkursboet fortsätter att bedriva konkursgäldenärens verksamhet och därigenom bidrar till föroreningen. MÖD 2005:29 (Frilac AB) och MÖD:s domar i mål M och (Gruvområdena Ersmarksberget/Blaiken och Svärtträsk) 2. Om konkursboet inte bedriver verksamhet i någon egentlig mening men förvarar något som kan ge upphov till förorening och har rådighet över det som förvaras. MÖD 2002:16 (Lastbil i Gällivare)

14 Konkursförvaltarens anmälningsskyldighet Konkursförvaltaren ska anmäla till tillsynsmyndigheten om han har anledning att anta att konkursgäldenären har lämnat kvar kemiska produkter, biotekniska organismer eller farligt avfall som behöver omhändertas. Detsamma gäller mark- eller vattenföroreningar.

15 Likvidation Om en juridisk person vill avveckla verksamheten används likvidation, antingen frivilligt eller genom tvångslikvidation. Frivillig likvidation beslutas av bolagsstämman (AB) och tvångsvis av tingsrätten alternativ Bolagsverket. Förutsätter normalt att tillgångarna överskrider skulderna. I annat fall konkurs. Likvidator utses. Likvidatorns uppgift att avveckla bolaget. Kungörelse efter okända borgenärer som får minst 6 månader på sig att anmäla sin fordran. Gäller även miljöskulder! När tiden i kallelsen på okända borgenärer har gått ut ska överskottet delas ut till ägarna. FÖRELÄGG INNAN KALLELSETIDEN GÅR UT!

16 Likviderat bolag Ett likviderat bolag kan återuppväckas igen om det tillkommer nya tillgångar, talan har väckts mot bolaget, likvidationsåtgärder i övrigt behövs, ex att det upplösta aktiebolaget behöver ha en ställföreträdare. Om ni inte förelagt innan kallelsetidens utgång är det enda alternativet att väcka talan mot bolaget. Det är möjligt att rikta krav mot bolaget som verksamhetsutövare även efter att likvidation avslutats (MÖD 2011:1).

17 Värdeökning 10 kap. 9 MB Den som äger en fastighet som efterbehandlas, kan trots frihet från efterbehandlingsansvar, förpliktas att i skälig utsträckning svara för kostnader som motsvaras av den värdeökning på fastigheten som efterbehandlingen medför. Om en fastighet förvärvats för marknadsmässigt pris, utan kännedom om föroreningssituationen, så blir det inte fråga om värdeökning. Gäller under förutsättning att förädling av fastigheten inte sker. Om fastigheten förvärvats till ett pris som justerats med hänsyn till föroreningssituationen måste frågan om värdeökning utredas vidare. Tsm måste ta ställning till värdeökningsfrågan och motivera sitt ställningstagande.

18 Föreligger värdeökning Har fastigheten köpts till ett marknadsmässigt pris? Är fastigheten av den karaktären att värdet kan bedömas öka markant i pris efter en sanering? Beror mycket på var fastigheten är belägen. Är det troligt att fastighetens framtida användning kan kommer att förändras med anledning av saneringen? Har kommunen planlagt fastigheten för annan användning i framtiden? Bevisbördan för att värdeökning har skett ligger på den som påstår att värdeökningen skett.

19 Är den erlagda köpeskillingen marknadsmässig? När och till vilken köpeskilling förvärvades fastigheten som är aktuell för efterbehandling? Visste fastighetsägaren om föroreningssituationen vid förvärvstidpunkten? Be eventuellt om att få se köpekontraktet. Vid vilka tidpunkter och för vilka köpeskillingar har fastigheten tidigare förvärvats? Vid vilka tidpunkter och för vilka köpeskillingar har fastigheter i närområdet förvärvats? Hur förhåller sig köpeskillingen för fastigheten och dess omkringliggande fastigheter till taxeringsvärdena för fastigheterna? Vid jämförelse mellan fastigheterna i närområdet måste självfallet hänsyn tas dess olika taxeringsvärden, planläggning, byggnader, förvärvsdatum, arealer m.m.

20 Kommuners skadeståndsansvar vid detaljplaneläggning av förorenade områden Svea hovrätts dom i mål T , Ej PT i HD Fastighetsägaren väckte talan mot kommunen om skadeståndsskyldighet p g a kommunen gjort sig skyldig till fel eller försummelse vid myndighetsutövning genom antagandet av detaljplanen för fastigheterna i strid mot bestämmelserna i planoch bygglagen. Kommunens invändning: Fastighetsägaren har frivilligt exploaterat fastigheterna. Deras affärsrisk kan inte övervältras på kommunen. TR: Kommunen är skadeståndsskyldig. Kommunen har fastställd dp trots att utredningen angående ev. föroreningar inte varit tillräcklig. Kommunen har antagit en dp som medgav bebyggelse av bostäder utan att i tillräcklig utsträckning ha förvissat sig om markens lämplighet för bebyggelse. Ej förenligt med PBL. Kommunen har gjort sig skyldig till fel eller försummelse vid myndighetsutövning.

21 Hovrätten: Fastställde tingsrättens dom. Kommunen har inte heller haft en rätt att detaljplaneärendet lämna över ansvaret för bedömningen av lämpligheten att bebygga marken med bostäder på fastighetsägaren. Det var fel av kommunen att anta detaljplanen utan att ytterligare utreda misstankarna om föroreningar av kemikalier. Högsta domstolen: Inget prövningstillstånd.

22 Hur hittar jag information? Lite tips och råd

23 Uppgifter om bolag Bolagsverket organisationsnummer historik årsredovisningar Gäller för bolag som är eller varit verksamma efter 1960 och framåt Riksarkivet Uppgifter om bolag som avslutats före 1960 Blankett på för beställning av fastighetshandlingar före 1 juni 2008.

24 Uppgifter om bolag Länsstyrelsen - Handelsregister för handelsbolag och enskilda firmor - Uppgifter om Länsstyrelsens tillsyns/tillståndsobjekt: tillstånd / villkor, förelägganden, utredningar/undersökningar Landsarkivet Landsarkivet i Lund förvarar Länsstyrelsens handelsregister

25 Uppgifter om fastigheter Lantmäteriet Nuvarande och tidigare lagfarna fastighetsägare Fastighetsbeteckningar Förvärv Köpeskilling Avstyckningar, sammanläggningar etc

26 Att skriva en ansvarsutredning Lite hållpunkter

27 Naturvårdsverkets mall Längst bak i NV:s rapport 6501, Efterbehandlingsansvar Måste inte alltid följa hela men ändå bra med struktur. Förkortad version Inledning Miljöbalken Förorenat område Verksamhetsutövare Fastighetsägarens subsidiära ansvar Bedömning

28 Ansvarsutredningar/bedömningar Tänk på att ange källan! Vid inventering Viktigt veta när olika verksamheter bedrevs. Årtal viktigt! Fråga om tidigare verksamhetsutövare, gärna organisationsnummer eller andra uppgifter som gör det lättare att hitta. Exakta namnuppgifter är bra. Vilket årtal upphörde verksamheten?

29 Tänk på att en ansvarsutredning är ett levande dokument!

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet (MÖD 2003:17) Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar. I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip

Läs mer

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall

Rättspraxis. Några viktiga rättsfall Rättspraxis Några viktiga rättsfall Överlåtelse av verksamhet Arvamet M 9822-02 Övertagande av verksamhet (inkråmsöverlåtelse) ger ansvar I praxis anses att den som tar över en verksamhet i princip övertar

Läs mer

DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö

DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Enhet 3:1 DOM 2012-12-18 meddelad i Växjö Mål nr M 1261-12 KLAGANDE Staffanstorps kommun 245 80 Staffanstorp Ombud: Advokat RN MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

DOM 2015-01-15 Stockholm

DOM 2015-01-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2015-01-15 Stockholm Mål nr M 7491-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-17 i mål nr M 2836-14, se

Läs mer

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Seminarium föroreningar vid båtuppläggningsplatser Stockholms universitet 2013-02-03 Erika Skogsjö, Anna Isberg, Naturvårdsverket Disposition Hur ser det

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 april 2013 Ö 1979-11 KLAGANDE Europa Hus Svenska AB:s konkursbo, 556521-4961 c/o Ackordscentralen Malmö AB Hjälmaregatan 3 211 18

Läs mer

PM om att utreda ansvar för förorenade områden

PM om att utreda ansvar för förorenade områden 2015-08-28 PM om att utreda ansvar för förorenade områden Inledning Ansvarsfrågan är en av de mest centrala frågorna inom arbetet med förorenade områden i allmänhet och inom tillsynen över förorenade områden

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Ansökan om bygglov i efterhand för altan

Ansökan om bygglov i efterhand för altan TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-08-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2010BN0389 Byggnadsnämnden Ansökan om bygglov i efterhand för altan Förslag till beslut Bygglov i efterhand beviljas för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i väglagen (1971:948); SFS 2005:940 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3, 7, 15 17,

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Mål förvaltningsrätt

Mål förvaltningsrätt Mål förvaltningsrätt Få kunskap om de regler som styr myndighetens dagliga arbete. Vi kommer särskilt att fokusera på tjänsteanteckningar, förelägganden och bevisbördan. Juridiska verktygslådan. Förvaltningsjuridik

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2013 Ö 3407-11 KLAGANDE 1. DK Syd AB (publ.), 556703-7808 Östermalmstorg 5 114 42 Stockholm 2. Mälartornet Aktiebolag, 556458-0297

Läs mer

Dagens program. Kursens mål. 25 januari 2011. Kursens mål. Kursmaterial. Ansvarsutredningar. 10 kap. miljöbalken. Informationssökning

Dagens program. Kursens mål. 25 januari 2011. Kursens mål. Kursmaterial. Ansvarsutredningar. 10 kap. miljöbalken. Informationssökning Ansvarsutredningsutbildning 1 (2) 25 januari 2011 På säker grund för hållbar utveckling Kursens mål Dagens program Kursmaterial Ansvarsutredningar 10 kap. miljöbalken Informationssökning Fysiska och juridiska

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12

s-:; -r - Lt 1J..2- ~ 12 Sid l (4) V ÄNERSBORGS TINGSRÄTT Aktbilaga 6 Mål nr 2012-03-30 Handläggning i Vänersborg Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Peter Ardö, ordförande, och tekniska rådet Roger Ödmark FÖRARE

Läs mer

DOM 2015-12-30 Stockholm

DOM 2015-12-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060305 DOM 2015-12-30 Stockholm Mål nr P 6615-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-06-24 i mål nr P 3329-15,

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter; NFS 2000:15 Utkom från trycket den 14 december 2000

Läs mer

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59 Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 Enkelt planförfarande

Läs mer

Uttalande - BFN U 98:2

Uttalande - BFN U 98:2 Uttalande BFN U 98:2 Miljöinformation i förvaltningsberättelsen 6 kap. 1 årsredovisningslagen (1995:1554; ÅRL) Förutsättningar Enligt 2 kap. 1 andra stycket 4 och 7 kap. 3 första stycket 4 ÅRL skall årsredovisningen

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Förvaltningslagen Gäller alla myndigheter. Förvaltningslagens bestämmelser gäller om det inte står något

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Miljööverdomstolen målnummer M5338-04

Miljööverdomstolen målnummer M5338-04 Page 1 of 9 M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2005:30 Målnummer: M5338-04 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2005-05-23 Rubrik: Lagrum: Vitesföreläggande enligt miljöbalken-----en verksamhetsutövare (bolaget)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Information om ärendehantering

Information om ärendehantering Information om ärendehantering Läs informationen nedan innan du fyller i blanketten handlägger bostadsklagomål med syfte att undanröja olägenheter. Det kan handla om störande buller från fläktar och restauranger,

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29

FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01. Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 FÖRÄNDRAD PBL 2015-01-01 Diskussionsdag förändrad PBL Söderhamn 2015-01-29 Dagen 09:00 Fika 09:15-09:30 Inledning 09:30-12:00 Information och diskussion kring förändringar i PBL Josef Rundström, LST 12:00-13:00

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges riksbanks beslut den 17 december 2015 i ärende dnr 2015-00746 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 513-15 KLAGANDE Karlstads kommun Ombud: Advokaterna ED och MK MOTPART Solstadens Motorsport Ombud: Advokat IS SAKEN Uppsägning

Läs mer

DOM 2016-04-15 Stockholm

DOM 2016-04-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060307 DOM 2016-04-15 Stockholm Mål nr P 11688-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-14 i mål nr P 3069-15, se bilaga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2013 ref 52 Ett aktiebolag, som är delägare i en i utlandet delägarbeskattad juridisk person, har inte ansetts kunna kvitta sina kapitalförluster på delägarrätter som inte är näringsbetingade mot skattepliktiga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Temadag. Karin Nordenson och Margareta Lindberg. Konsumentverkets ansvar

Temadag. Karin Nordenson och Margareta Lindberg. Konsumentverkets ansvar Temadag Karin Nordenson och Margareta Lindberg Konsumentverkets ansvar Konsumentverket skall stödja och ge vägledning för den budget och skuldrådgivning som kommunerna skall svara för 2 skuldsaneringslagen

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1

ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsens i Västra Götalands län beslut 2011-09-27 i ärende nr 505-12687- 2010, se bilaga 1 Sid 1 (2) Mark- och miljödomstolen 2012-02-09 meddelad i Vänersborg KLAGANDE Kjell Svensson Ölanda 110 MOTPART 1. Richard Ljungström Ölanda 120 2. ULLA Irene Ljungström Ölanda 120 3. Miljö- och byggnämnden

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Bolagsordning för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.10) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (6) Godkänd av kommunfullmäktige

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2015:960 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Avfallshantering vid rivning

Avfallshantering vid rivning Avfallshantering vid rivning Denna information riktar sig till dig som ska riva en byggnad eller renovera och/eller bygga om. Informationen är inte heltäckande, men den ger dig en inblick i de krav som

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Skatteverkets allmänna råd

Skatteverkets allmänna råd Skatteverkets allmänna råd ISSN 1652-1439 Skatteverkets allmänna råd om beskattning av delägare m.fl. i fåmansföretag och fåmanshandelsbolag Skatteverket lämnar följande allmänna råd om beskattning av

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 14-10-20.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

DOM 2013-10-16 Stockholm

DOM 2013-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2013-10-16 Stockholm Mål nr M 5115-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-03 i mål nr M 5999-12, se

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 december 2005 T 3637-04 KLAGANDE OCH MOTPART FG Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat GL KLAGANDE OCH MOTPART X Ombud och

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Ansvarsbedömning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsbedömning? 2015-09-25

Ansvarsbedömning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsbedömning? 2015-09-25 Ansvarsbedömning Ansvar enligt 10 kap Vem eller vilka kan/ska vi rikta krav till? Skriva en enkel ansvarsbedömning Varför utreda ansvar? 1. Rena tillsynsobjekt 2. Objekt med delvis ansvar 3. Objekt utan

Läs mer

Skyltar, tillstånd och tillsyn

Skyltar, tillstånd och tillsyn Skyltar, tillstånd och tillsyn Vad är en skylt? En skylt är en tavelliknande anordning med någon upplysning eller dylikt, ofta avsedd för allmänheten. (Nationalencyklopedin, NE) Skylt, tavla, flagga, anordning

Läs mer

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA

Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA Dokument nummer Sida/Sidor 1/3 Väg- och trafikfrågor vid planering för ASTA En anläggning av ASTA kräver en koppling till det allmänna vägnätet. Anläggningen har också en övergripande påverkan på transportsystemet

Läs mer

Förverkande av bostadsrätt på grund av upprepade betalningsförseningar

Förverkande av bostadsrätt på grund av upprepade betalningsförseningar 1(6) Förverkande av bostadsrätt på grund av upprepade betalningsförseningar En ansökan om avhysning på grund av upprepade betalningsförseelser kan tas upp inom ramen för den summariska processen. Den rätt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

DOM 2012-05-15 Meddelad i Linköping

DOM 2012-05-15 Meddelad i Linköping 1 Meddelad i Linköping Mål nr PARTER KÄRANDE Appro AB:s konkursbo, 556265-4193 Konkursförvaltare: Advokaten Lennart Molander Advokatfirman Lindahl KB Box 11911 404 39 Göteborg Ombud: Advokaterna Mikael

Läs mer

Anvisning om kreditinstitutens inrapportering av betydande investeringar

Anvisning om kreditinstitutens inrapportering av betydande investeringar tills vidare 1 (5) Till kreditinstituten Anvisning om kreditinstitutens inrapportering av betydande investeringar Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen (503/1993)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 juni 2016 T 6069-14 KLAGANDE Ericsson AB, 556056-6258 164 80 Stockholm Ombud: Advokat L-OS MOTPART MN Ombud: Jur.kand. JP SAKEN Skadestånd

Läs mer

Datum 2008-04-10. PM ang. Skatteverkets förslag till ändring i lönegarantilagen (1992:497) och lönegarantiförordningen (1992:501)

Datum 2008-04-10. PM ang. Skatteverkets förslag till ändring i lönegarantilagen (1992:497) och lönegarantiförordningen (1992:501) *Skatteverket 1(5) ang. Skatteverkets förslag till ändring i lönegarantilagen (1992:497) och lönegarantiförordningen (1992:501) Sammanfattning Staten saknar stöd i lag och rättspraxis för att återkräva

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

DOM 2016-02-09 Stockholm

DOM 2016-02-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-02-09 Stockholm Mål nr M 653-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-28 i mål M 4995-15, se bilaga A KLAGANDE Delta Fastighetsutveckling

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

DOM 2015-06-23 Stockholm

DOM 2015-06-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0603 DOM 2015-06-23 Stockholm Mål nr P 3554-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-30 i mål nr P 440-15, se bilaga

Läs mer

Enkät i förskoleklass

Enkät i förskoleklass Enkät i förskoleklass Undersökning genomförd våren 2013 i förskoleklass Stockholm Sjuling 6 Södermalmsskolan Rapporten innehåller resultaten för din klass/skola. Resultaten är uppdelade efter de olika

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-21 BESLUT Länsförsäkringar Fondförvaltning AB FI Dnr 13-13944 Tegeluddsvägen 11 13 Delgivning nr 2 106 50 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1

VA-Juridik. Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se. Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 VA-Juridik Anna Dahlman Petri 08-688 67 33 Anna.dahlman.petri@wspgroup.se Svenskt Vatten Tällberg april 2012 1 Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV07, vattentjänstlagen) VA-lagsutredningens

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 november 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jonas Granfelt Advokatfirman Althin Skeppsbron 28 111 30 Stockholm MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

Bra dagvattenhantering i detaljplan? Ett diskussionsunderlag

Bra dagvattenhantering i detaljplan? Ett diskussionsunderlag Bra dagvattenhantering i detaljplan? Ett diskussionsunderlag Bra planer och bygglov 2014 Länsstyrelsen i Jönköpings län 11 april 2014 Kerstin Åkerwall Varför är det svårt att hantera dagvatten Vi vill

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Catharina Ytterbom Schönfeldt Lindstedts Advokatbyrå AB Box 1013 851 11 Sundsvall

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 20 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jannica Jansdotter Advoca Advokatbyrå AB Sätervägen 143 776 93 Hedemora MOTPART Justitiekanslern

Läs mer

Nya lån ska amorteras ner till hälften av bostadens värde

Nya lån ska amorteras ner till hälften av bostadens värde Datum 2016-04-20 Författare Finansinspektionen Frågor & svar amorteringskrav Kortfattat Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde. 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Reviderad 2016-02-29 Innehåll BIBLIOTEKETS ANSVAR FÖR HÖGSKOLANS INFORMATIONSFÖRSÖRJNING... 1 BIBLIOTEKETS MEDIEPLAN... 1 FÖRVÄRVSPRINCIPER... 1 VAD

Läs mer