Bilaga 1. Tabell över de nio projektens redovisningar av sina arbeten inom regeringsuppdraget Utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1. Tabell över de nio projektens redovisningar av sina arbeten inom regeringsuppdraget Utvärdering och utveckling av föräldrastöd"

Transkript

1 Kommun/ Syfte Pågående och avslutade Måluppfyllelse avseende Nationella strategin* hittills Angereds SDF/ Uppsala Utveckla och pröva ett promotivt och generellt föräldrastödsprogram riktat till föräldrar med barn 2,5-5 år. Inventerat föräldrastödsprogram. Utvecklat programmet Glädje och utmaningar. Tagit fram informationsmaterial på olika språk. Utbildat gruppledare. Utbildat familjebehandlare i Family Check Up. Normerat utvärderingsinstrument för att värdera olika aspekter på beteende och mående hos barn i åldern 2,5-5 år samt föräldrars uppfostringsstrategier och self-efficacy i föräldrarollen. Tagit fram en enkät som ska besvaras av deltagande föräldrar. Erbjuder föräldrar programmet Glädje och utmaningar via förskolor, BVC och tandhälsan. Dialogen om det hälsofrämjande arbetet har lett till öppenhet för föräldrastödjande arbete. Tro på att förskolan har viktig roll i det föräldrastödjande arbetet. Föräldrar har fortsatt att träffas efter träffarna inom projektet. Ökad användning av programmet Glädje och utmaningar. I samtal med föräldrar analyserar hur de visar respekt för sitt barn. Barnen i målgruppen är i en ålder 2,5 5 år då de inte har möjlighet att direkt verbalisera sina åsikter.

2 Karlskoga/ Örebro Utifrån befintligt familjestöd utvärdera och kvalitetssäkra kommunikationsvägar och samverkan för att på sikt hitta former för ett familjestöd som är anpassat efter behov och efterfrågan som föräldrar med barn och unga i åldern 0-20 år har. Kartläggning av befintligt familjestöd visade att utbudet mestadels består av familjestöd till föräldrar med yngre barn (0-10 år). Då detta stöd fungerat sämre än vad projektet väntat och huvudmålet är att nå samlad strategi kring familjestöd, så har målgruppen ändrats till att inkludera även familjer med yngre barn. Intervjuer med föräldrar om utmaningar i föräldrarollen. Intervjuer med ungdomar från skolår 9 och skolår 1 gymnasiet om deras behov och syn på familjestöd. Arbete pågår för att ta fram folder med familjestödsaktiviteter. Kontakter med näringslivet för samarbete. inom kommunen mellan berörda instanser. Ökad integrering i det ordinarie hälsofrämjande arbetet. Projektet har lett till strukturerad/formaliserad samverkan inom kommunala organisationen. med ideella organisationer. mellan deltagande kommuner. Ökad formaliserad regional samverkan. föräldrastöd i samband med intervjuer, dialogforum, seminarier och föräldramöten. Ej ökad användning av föräldrastödsprogram. Ej fler lokala/regionala utbildare. Kommunerna arbetar aktivt med barnkonventionens genomförande och därför är barnrättsperspektivet en självklar utgångspunkt. Använder begreppet familjestöd för att barn och ungdomar är en viktig del i familjen. I några delstudier har forskarna en deltagande ansats där målgrupp inkluderar barn och unga som viktiga medlemmar i familjen. Ungdomar involveras både i planerande och genomförande av intervjuer. Yngre studenter involveras i forskningsarbetet. Analyser av resultat från Örebro läns landstings enkäter som genomförs bland ungdomar har legat till grund för projektet. Analyser av två longitudinella studier av skolungdomar i skolår 7 som följts till skolår 9.

3 Linköping/ Linköpings Granska hur föräldrastödjande insatser utformas och tas emot av föräldrar och professionella. Projektet kommer särskilt att belysa hur föräldrar och barn med utländsk bakgrund och/eller i socioekonomiskt utsatta områden nås av, upplever och använder sig av olika former av generellt Det generella föräldrastödet behöver anpassas till minoritetsgruppers och socioekonomiskt utsatta gruppers behov och upplevelse av stöd. Av största vikt att föräldrastödet uppfattas som ett erbjudande och en möjlighet. Nyanlända föräldrar har stort behov av att tidigt få information på sitt modersmål om det svenska samhället och bör prioriteras. Särskilda insatser krävs för att nå alla grupper av föräldrar. Viktigt att identifiera dessa grupper och finna effektiva åtgärder utan att det upplevs stigmatiserande. inom kommunen.. Ökad integrering i det ordinarie hälsofrämjande arbetet. Projektet har lett till strukturerad/ formaliserad samverkan inom den kommunala organisationen. mellan kommun och idéburna organisationer. Nätverk för familjecentralspersonal. Tematräffar om föräldrastöd arrangeras i länet. Formaliserad regional samordning inom några områden. Gruppverksamheter för invandrade föräldrar har startat i samverkan med ideella föreningar. Ökad användning av Cope, Småbarnsliv, Komet, Våga Vara, Effekt. regionala/lokala utbildare i Nya Steg, Småbarnsliv och Effekt. Forskningen har genomgående ett barnperspektiv. Det betyder att olika former av föräldrastöd studeras och analyseras med hänsyn till potentiella konsekvenser som stödet kan ha för barnen, utifrån barnets ålder, kön, etniska bakgrund etc. Barns möjlighet att få sin röst hörd och beaktad vid skolans utvecklingssamtal studeras i 2.

4 h Tjörn/ Prova effekterna Utbildat 16 gruppledare i Connect. inom kommunen Connect, Aktivt genomförande av Ökad användning av Vid planering och Göteborgs av olika Utbildat 2 gruppledare Aktivt barnkonventionens 3 Pn projektet används föräldrastödsinsatser som görs föräldraskap. instanser. informationsblad och tonårsföräldrar. Provision, Protection & mellan berörda föräldrastöd genom föräldraskap för under mellanstadieåldern och pågår. det ordinarie lokala/regionala Vid datainsamling Datainsamlingar Ökad integrering i hemsida. Participation. tidiga tonåren, Samtliga kommuner/ hälsofrämjande mötesplatser för utbildare i Connect och tillfrågas barnen om ev. effekter av föräldragrupper. med avseende på stadsdelar har haft arbetet. föräldrar. Aktivt föräldraskap. kända risk och svårt att intressera Projektet har lett till friskfaktorer samt tillräckligt antal strukturerad/ föräldrar. Är det barnen/ungdomarnas satsa på universellt samverkan inom den kostnadseffektivt att formaliserad psykiska hälsa. föräldrastöd till kommunala Vidare erhålls denna åldersgrupp organisationen. kunskap om vilka eller ska det vara Delvis ökad riktat till föräldrar insatser som samverkan mellan med identifierade saknas och vad behov av insats? kommun och som behöver idéburna utvecklas. organisationer. sammanhållna föräldragrupper efter MVC/BVC tiden. mellan deltagande kommuner.

5 Umeå/ ICDP är på gång, tre Ungdomar får berätta hur Umeå instruktörer på de upplever att det är att ha föräldrar som deltar i landstinget. Studera och utvärdera föräldrastöd i Västerbotten med fokus på intentioner, implementering och effekter och dess relationer till sociala kategorier som kön, ålder, etnicitet, klass och hälsoekonomiska vinster. Preliminär policyanalys av nationella strategin visar på ideologiska dilemman: föräldrar beskrivs som välvilliga och ansvariga men också som riskfaktorer och föräldrastöd som bra för alla föräldrar men att vissa är mer angelägna att nå.. Nyanlända föräldrar upplevde en informationsbrist om vilka lagar och regler som gäller, vilket kunde skapa ett negativt beroendeförhållande till deras barns som ofta lärt sig detta snabbare. Utomeuropeiska föräldrar såg kulturkrocken som det största problemet med att vara förälder. Därigenom fanns ett behov av att skapa mötesplatser för samtal om föräldraskap. inom kommunen mellan berörda instanser. Projektet har lett till att det finns strukturerade/formali serade former för samverkan inom den kommunala organisationen. mellan kommun och idéburna organisationer. mellan deltagande kommuner. Öppna förskolan har riktade grupper, unga mammor har fått mötesplats på Familjecentral. Ungdomars bild av föräldrastöd kan få kommuner att anpassa verksamheten för att tillgodose deras perspektiv. I analysen av föräldrastödsmaterial används en modell som syftar till att beskriva olika aspekter av barnrättskonventionen. Preliminära resultat visar att de olika föräldrastödsmaterialen beskriver barnet och dess relation till föräldrar och det omgivande samhället utifrån olika utgångspunkter. Kan få konsekvenser för det samspel som respektive föräldrastöd förespråkar. I effektstudien samlas självsvarsdata från barn. De kommer även att djupintervjuas angående vilka effekter de antar att föräldrastöd kan ha.

6 Upplands 300 föräldrar har Ökad användning av Komponenterna i ABC är Väsby/ besvarat baslinjemätning och perspektiv. ABC. utvalda utifrån ett barn- Karolinska randomiserats till Syftet med ABC är att et antingen ABC eller regionala/lokala främja barns positiva väntelista. utbildare. utveckling. Utvärdera effekterna av programmet Alla Barn i Centrum (ABC) i en randomiserad kontrollerad studie. Utbildat 24 gruppledare och två instruktörer i ABC. 18 ABC-föräldragrupper (150 föräldrar) har genomförts. inom kommunen mellan berörda instanser. Projektet har lett till att det finns strukturerad/ formaliserad samverkan inom den kommunala organisationen. mellan kommun och idéburna organisationer. I viss mån ökad samverkan mellan deltagande kommuner. mötesplatser, föräldrar får välja mellan fem olika platser. Innehållet i ABC genomsyras av barnperspektivet. Föräldrarna får ta barnets perspektiv vid olika diskussioner. Vid formuleringar av texter beaktas barnens perspektiv och illustrationerna förmedlar förståelse för både föräldern och barnet.

7 Västervik/ Uppsala Utveckla och testa beräkningsmetoder för utvärdering av föräldrastödsprogram ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Utarbetat validerat självskattningsformulär med hälsoekonomiska instrument som mäter föräldrarnas psykiska hälsa och barns grad av problembeteende. Genomfört baslinjemätning, svarsfrekvens 91%. Genomfört uppföljningsenkäter, svarsfrekvens 94%. Utbildat sex Triple P ledare och genomfört två föräldragrupper Triple P. Analyserar projektets relaterade samhällskostnader. Kostnaderna delas upp i investeringsoch driftkostnader. Kostnader för deltagarnas tid beräknas också Utvecklar simuleringsmodell, ska ge information om långsiktiga effekter. med landstinget. Ökad integrering i det ordinarie hälsofrämjande arbetet. Vid 3-årskontroll eller inskolning i förskola får alla föräldrar information om Nu finns inarbetade rutiner för att fortsätta föräldragrupper efter MVC/BVC. Planerad regional konferens om Sedan 2004 finns lokal för föräldrastödsverksamhet. Kommunen har även innan projektet jobbat aktivt med marknadsföring. Kommunen har en egen hemsida om föräldrastöd och finns på Facebook. Ökad användning av Triple P. Sex personer utbildade i Triple P. Tre personer ska utbildas i Active Parenting hösten Kommunens styrdokument beaktar barnkonventionen. I den hälsoekonomiska studien finns det inte möjlighet att inkludera barns direkta åsikter.

8 Örebro/ Ökad användning av Granskat barnperspektivet Örebro Connect (U). genom att jämföra Connect (U)-manualen Kulturanpassa och utvärdera Connect (U), ett universellt föräldrastödsprogram riktat till åldersgrupperna 9-16 år familjer deltar i projektet, varav 174 genomgår eller har genomgått program. Resterande 77 står på väntelista. Granskning av hur innehållet i Connect (U) förhåller sig till barnkonventionen visar att Connect (U) kan underlätta implementeringen av barns rättigheter genom att arbeta med föräldrars syn på barn. Föräldrar som har gått programmet är de bästa ambassadörerna för att sprida det vidare. Föräldrarnas egna reflektioner under deltagande i Connect (U) indikerar att föräldrarna har mindre upplevd stress, stärkta i sin föräldraroll, nytt sätt att tänka, aktiva i att stärka sin relation till barnen inom socialtjänsten likväl som mellan socialtjänst och skola. Socialtjänsten har Connect (U) som ett stående generellt erbjudande. sammanhållna föräldragrupper efter MVC/BVC-tiden. Ökat användning av familjecentralernas olika lokaler. med barnkonventionen. Skapat en kommuniktionsmodell som förts in i Connect (U). Den bygger på att föräldrarna tar barnets perspektiv, försöker att förstå hur barnen ser på vardagshändelser och hur man som förälder kan öppna upp kommunikationen på barnets villkor.

9 Östersund/ Utarbetat enkät som Forskningen bygger på Uppsala mäter olika aspekter kunskap om barn: barns av Health belief utveckling, barns hälsa och Genomföra explorativa och empiriska studier av föräldrars intresse av att delta i föräldrastödsprogrammet Alla Barn i Centrum (ABC). modellen (HBM). 34,1 % av målpopulationen, dvs 795 föräldrar, har besvarat första enkäten. 150 föräldrar har deltagit i ABCföreläsningar. 55,6 % av tillfrågade skolor (rektorer) har tackat ja till att delta. Tagit fram manualer för tematiska föräldramöten. Föräldrar är intresserade av att delta i föräldrastödsprogram, de vill utbyta idéer och få ny information om föräldraskap och barns beteende. Vanliga hinder för att delta är tidsbrist, att kursen krockar med andra aktiviteter samt kurserna hålls på kvällstid. Utvecklar webversion ABC med studieförbund, förskola och skola. Ökad integrering i det ordinarie hälsofrämjande arbetet. Projektet påverkar i positiv riktning den strukturerade samverkan inom den kommunala organisationen som redan finns. mellan kommun och idéburna organisationer kring ABC. mellan deltagande kommuner. Delvis ökad regional samverkan. föräldrar om ABC och tematiska föräldramöten. Flera tematiska föräldramöten gör att fler föräldrar använder förskola/skola som mötesplats. Web-ABC utvecklas som mötesplats. Ökad användning av ABC. Utbildning av instruktörer i ABC hösten barns välbefinnande. Studien vänder sig inte direkt till barn, men indirekt genom enkäter till föräldrar. ABC utgår från barns behov och har sin utgångspunkt i barnkonventionen. Teman till föräldramöten har sitt ursprung från föräldrar och personal i förskola/skola. Det är personer som i sin vardag möter barn, deras behov och önskningar och kan utifrån det bidra med teman till föräldramöten. Följer aktuellt kunskapsläge vad gäller barns upplevelse av sin hälsa och livsvillkor (tex genom skolsköterskors hälsosamtal, dialog med socialtjänst mm) och kan även utifrån det göra barns röster hörda.

10 * Nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd En vinst för alla. Övergripande mål Alla föräldrar ska erbjudas föräldrastöd under barnets hela uppväxt. Delmål 1 kring föräldrastöd mellan aktörer vars verksamhet riktar sig till föräldrar. Delmål 2 hälsofrämjande arenor och mötesplatser för föräldrar. Delmål 3 föräldrastödsaktörer med utbildning i hälsofrämjande och universella evidensbaserade föräldrastödsprogram

Redovisning av uppdraget att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/3577/FH)

Redovisning av uppdraget att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/3577/FH) GENERALDIREKTÖREN 2012-06-18 NKC 2010/44 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdraget att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende nr: S2010/3577/FH)

Läs mer

Bilaga till redovisning av regeringsuppdraget. Utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Bilaga till redovisning av regeringsuppdraget. Utvärdering och utveckling av föräldrastöd Bilaga till redovisning av regeringsuppdraget Utvärdering och utveckling av föräldrastöd Karlskoga kommun Projekt: Kompetenta familjer med ungdomar ideal och realitet i familjestödet i Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Föräldrastöd i samverkan

Föräldrastöd i samverkan Föräldrastöd i samverkan Johanna Ahnquist & Elsa Rudsby Strandberg Avd. för barns och äldres hälsa Statens folkhälsoinstitut Upplägg Introduktion till nationella föräldrastödsstrategin Är föräldrastödsprogram

Läs mer

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun Föräldrastöd - en investering för framtiden Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun 2011-2014 Inledning Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv. Föräldrar har som

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldrastöd Program för föräldrastöd 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Föräldrastödets Röda Tråd. Föräldrastöd - en vinst för alla

Föräldrastödets Röda Tråd. Föräldrastöd - en vinst för alla Föräldrastödets Röda Tråd Föräldrastödsutredningen betänkande presenterades 22 janauari av Inger Davidsson Föräldrastöd - en vinst för alla Föräldrastöd är ett brett utbud av insatser som föräldrar erbjuds

Läs mer

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Välkommen till dialogseminarium Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Marie Cesares Olsson Utvecklingsledare barn och unga Region Örebro län marie-cesares.olsson@regionorebrolan.se 019-602 63

Läs mer

Föräldrastöd: Hur kan vi stödja föräldrar som är nya i Sverige

Föräldrastöd: Hur kan vi stödja föräldrar som är nya i Sverige Föräldrastöd: Hur kan vi stödja föräldrar som är nya i Sverige Camilla Pettersson Länsstyrelsen i Örebro län Örebro universitet Illustration: MostPhotos Varför bör vi utveckla stödet till föräldrar? Nationell

Läs mer

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet

Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Länsstyrelserna stödjer och samordnar föräldrastödet Camilla Pettersson Örebro län Länsstyrelsernas uppdrag ska under åren 2014-2017 stödja kommuner, landsting och andra föräldrastödjande i arbetet med

Läs mer

Regeringens föräldrastödssatsning

Regeringens föräldrastödssatsning Regeringens föräldrastödssatsning Elsa Johanna Lisen Frida Anja 1 Den 1 januari 2014 startade Folkhälsomyndigheten sin verksamhet Myndigheten har övertagit de uppgifter som Smittskyddsinstitutet och Statens

Läs mer

Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs

Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs MOTIONSUTLÅTANDE 2010-09-28 Kommunstyrelsen/Kommunfullmäktige Sid 1 (5) Dnr 77936 Motion (KD) - Satsa på ett ökat föräldrastöd - En kommunal strategi behövs Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 30 mars

Läs mer

Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet

Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet Modersmålspedagoger en viktig resurs i föräldrastödsarbetet Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden 1 Linköping - förebyggande föräldrastöd kortfattad

Läs mer

FÖRÄLDRASTÖD I BLEKINGE

FÖRÄLDRASTÖD I BLEKINGE FÖRÄLDRASTÖD D I BLEKINGE Föräldrastöd d i Blekinge Utgångspunkter: En förnyad f folkhälsopolitik lsopolitik,, 2007/08:110 Föräldrastöd en vinst för f r alla, SOU 2008:131 Projektgruppens samlade kunskaper

Läs mer

Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011

Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011 2012-04-20 Kartläggning av kommunernas arbete med föräldrastödjande insatser 2011 Sammanfattning Under hösten 2011 genomförde Statens folkhälsoinstitut en kartläggning av arbetet med föräldrastöd i landets

Läs mer

Upplägg 2013-12-01. Syftet med konferensen. Vad är föräldrastöd. Frågan om evidens. Nationella föräldrastödsstrategin

Upplägg 2013-12-01. Syftet med konferensen. Vad är föräldrastöd. Frågan om evidens. Nationella föräldrastödsstrategin Upplägg Syftet med knferensen Vad är föräldrastöd Frågan m evidens Natinella föräldrastödsstrategin Några exempel från prjekt sm fått stimulansmedel.ch så ska vi se en film 1 Föräldrar spelar rll En varm

Läs mer

Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar

Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar Föräldrastöd till utrikesfödda föräldrar Modersmålspersonalen - En viktig resurs i föräldrastödsarbetet Linköping - förebyggande föräldrastöd kortfattad historik Familjeprogram/föräldrakurser sedan 2000

Läs mer

Föräldrastöd i samverkan inom Umeåregionen

Föräldrastöd i samverkan inom Umeåregionen Föräldrastöd i samverkan inom Umeåregionen Vad är Familjepeppen? När: Projekttid 2010-2013 Var: Umeåregionen Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln och Vännäs För vilka: Alla föräldrar med barn

Läs mer

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30

Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna kommun under 2009-07-01 2010-06-30 Socialkontoret Elisabeth Bengtsson Avdelningschef 08-57921257 Redovisning 2011-04-11 Sida 1 av 5 Länsstyrelsen i Stockholms län Slutredovisning av utvecklingsmedel för förebyggandeinsatser i Sollentuna

Läs mer

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt?

Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Varför föräldrastöd under hela barnets uppväxt? Illustration: Eva Lindén Bilaga 2 Dokumentation av gruppdiskussion från dialogseminarie 7 december 2015, Örebro slott Reflektion och diskussion Som avslutning

Läs mer

Glädje och utmaningar

Glädje och utmaningar Glädje och utmaningar Att vara småbarnsförälder idag - Projektet: Stöd till föräldrar med förskolebarn Angered, Göteborg socionom, med.dr Uppdragsgivare: Angereds SDN (Elly Samuelsson) Projektledare: Christina

Läs mer

Föräldrakraft effektutvärdering och satt i ett vidare föräldrastödssammanhang

Föräldrakraft effektutvärdering och satt i ett vidare föräldrastödssammanhang Presentation 12 mars, Föräldrastödskonferens, Länsstyrelsen, Göteborg. Föräldrakraft effektutvärdering och satt i ett vidare föräldrastödssammanhang Therése Skoog Parenting is the most powerful way to

Läs mer

Föräldrastöd införande av ABC i Lundby

Föräldrastöd införande av ABC i Lundby Föräldrastöd införande av ABC i Lundby Vinster med föräldrastöd/samverkan Är en tidig insats mot psykisk ohälsa En välfungerande och tillitsfull föräldra-barnrelation lägger grunden för alla barns livslånga

Läs mer

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser.

NYHETSBREV. Det finns 3 olika arbetsgrupper ÖPP, Active Parenting och Riktade insatser. 1 (6) Det här är första Nyhetsbrevet från Föräldrautvecklingsprojektet Värme & Ramar i Oskarshamn. Ambitionen är att det fr o m hösten ska komma ut ett (1) Nyhetsbrev per månad om vad som är på gång i

Läs mer

Så arbetar kommuner, landsting, kommun- och regionförbund och ideella organisationer med föräldrastöd. Kartläggning 2013

Så arbetar kommuner, landsting, kommun- och regionförbund och ideella organisationer med föräldrastöd. Kartläggning 2013 Så arbetar kommuner, landsting, kommun- och regionförbund och ideella organisationer med föräldrastöd Kartläggning 2013 Innehållsförteckning Bakgrund... 8 Syfte... 9 Metod... 10 Datainsamling... 10 Intervjuformulär...

Läs mer

Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden

Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden Föräldrastöd riktat till föräldrar med utländsk bakgrund i socioekonomiskt utsatta områden Förebyggande universellt föräldrastöd En aktivitet som ger föräldrar kunskap om barns hälsa, emotionella, kognitiva

Läs mer

Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats. Foto: Josefin Sejnelid

Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats. Foto: Josefin Sejnelid Välkomna till nätverksträffen Rätt stöd i rätt tid på rätt plats Foto: Josefin Sejnelid Länssamverkan föräldrastöd Deltagarna i gruppen har ett strategiskt uppdrag i sin organisation eller i länet. Deltagare

Läs mer

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program

Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län. Program Kompetensutveckling - föräldrastöd i i Örebro län Program 13.00 15.00 17.00 Välkomna - projektets bakgrund, syfte och mål. Nuläge Föräldrastöd i det regionala arbetet Folkhälsoinstitutet Elsa Rudsby Strandberg,

Läs mer

Varför bör vi erbjuda stöd till föräldrar?

Varför bör vi erbjuda stöd till föräldrar? Varför bör vi erbjuda föräldrastöd under barnets hela uppväxt och vad vill föräldrar ha? Camilla Pettersson Länsstyrelsen i Örebro län Örebro universitet Illustration: Eva Lindén Varför bör vi erbjuda

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap. Dir. 2008:67

Kommittédirektiv. Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap. Dir. 2008:67 Kommittédirektiv Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap Dir. 2008:67 Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

Barnkonventionen i föräldrastöd. Johanna Olsson Pedagogiska institutionen

Barnkonventionen i föräldrastöd. Johanna Olsson Pedagogiska institutionen Barnkonventionen i föräldrastöd Johanna Olsson Pedagogiska institutionen Lägesrapport Tidskriften Barn Specialnummer: Föräldrastöd i Norden Påbörjat analys av föräldrastödsmaterial Hur beskrivs barnet

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för föräldraskapsstöd

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Program för föräldraskapsstöd Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för föräldraskapsstöd Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen

Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen Tidig insats- ett utvecklingsprojekt för de yngsta barnen Ett socialt investeringsprojekt med plattform på familjecentralen i Klockaretorpet, Norrköping. Samverkan mellan social- och utbildningskontoret

Läs mer

Att vara förberedd om stormen kommer deltagande i

Att vara förberedd om stormen kommer deltagande i Att vara förberedd om stormen kommer deltagande i och effekter av ledarledda grupper för föräldrar med äldre barn och tonåringar Anders Broberg & Elin Alfredsson anders.broberg@psy.gu.se elin.alfredsson@psy.gu.se

Läs mer

Föräldrar spelar roll. Handbok i lokalt och regionalt föräldrastödsarbete

Föräldrar spelar roll. Handbok i lokalt och regionalt föräldrastödsarbete Föräldrar spelar roll Handbok i lokalt och regionalt föräldrastödsarbete Innehåll 2 Förord 5 Föräldrar spelar roll 7 Det här är föräldrastöd 11 Behov och önskemål om stöd 14 Olika former av föräldrastöd

Läs mer

VÄGLEDNING I LOKALT OCH REGIONALT FÖRÄLDRASTÖDSARBETE. Föräldrar spelar roll

VÄGLEDNING I LOKALT OCH REGIONALT FÖRÄLDRASTÖDSARBETE. Föräldrar spelar roll VÄGLEDNING I LOKALT OCH REGIONALT FÖRÄLDRASTÖDSARBETE Föräldrar spelar roll Innehåll Förord 2 Föräldrar spelar roll 5 Det här är föräldrastöd 7 Behov och önskemål om stöd 11 Olika former av föräldrastöd

Läs mer

Effektmätning 2010 Omfattande enkät.

Effektmätning 2010 Omfattande enkät. Föräldrastöd Ger det något? Effektmätning Unga föräldrars intention Att skolas till förälder Strategier för integration Barnkonventionen i föräldrastöd Implementering av ny metod Hans Löfgren Jan Hjelte

Läs mer

Projektplan: Föräldrastöd små barn. Sammanfattning. Bakgrund till projektet. Projektets syfte

Projektplan: Föräldrastöd små barn. Sammanfattning. Bakgrund till projektet. Projektets syfte Projektplan: Föräldrastöd små barn Sammanfattning Projektets avser att nå så stor andel som möjligt av alla föräldrar till barn i åldern 2 till 4 år i en stadsdel, Angered, i Göteborg med ett erbjudande

Läs mer

Regeringens skrivelse 2013/14:87

Regeringens skrivelse 2013/14:87 Regeringens skrivelse 2013/14:87 Ett stärkt föräldrastöd för barnets rätt till trygga uppväxtvillkor Skr. 2013/14:87 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 13 februari 2014

Läs mer

1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer. Styrdokument

1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer. Styrdokument 1(5) Stöd och behandling - Barn, unga och deras familjer Styrdokument 2(5) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-04-03 71 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten

Läs mer

Barnkonventionen i föräldrastöd

Barnkonventionen i föräldrastöd Barnkonventionen i föräldrastöd - en intervjustudie med ledare Johanna Olsson Pedagogiska institutionen Nationella strategin för ett utvecklat föräldrastöd Föräldrastöd bör ha ett tydligt barnrättsperspektiv

Läs mer

Att vara tonårsförälder i Karlskoga och Degerfors

Att vara tonårsförälder i Karlskoga och Degerfors Kompetenta familjer Att vara tonårsförälder i Karlskoga och Degerfors Behov och utmaningar Camilla Pettersson Örebro universitet Dagens presentation: Bakgrund till Projektet Kompetenta familjer ideal och

Läs mer

Dagordning 20/8. Kl 08.30 10.00

Dagordning 20/8. Kl 08.30 10.00 Kl 08.30 10.00 Dagordning 20/8 Inledning bakgrund presentation Genomgång av nätverkets och vars och ens/varje verksamhets uppdrag 10.00 10.20 Fika 10.20 12.30 Idéer om nya former och arenor för föräldrastöd

Läs mer

Familjecentrerat arbetssätt Centrum

Familjecentrerat arbetssätt Centrum Familjecentrerat arbetssätt Centrum Handlingsplan 2019 Ett samarbete som finansieras till lika delar av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen Övergripande mål Det övergripande målet för familjecentrerat

Läs mer

FoU Hera Nowak David Norlin Elisabeth Beijer. GU Malin Broberg (Psyk.) Mikaela Starke (Soc.arb) www.grkom.se/fouivast

FoU Hera Nowak David Norlin Elisabeth Beijer. GU Malin Broberg (Psyk.) Mikaela Starke (Soc.arb) www.grkom.se/fouivast FoU Hera Nowak David Norlin Elisabeth Beijer GU Malin Broberg (Psyk.) Mikaela Starke (Soc.arb) Samarbetspartners Medel till riktat föräldrastöd På uppdrag av regeringen har Statens folkhälsoinstitut fördelat

Läs mer

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd GENERALDIREKTÖREN 2011-06-30 NKC 2010/44 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende

Läs mer

D3. Hur kan vi möta föräldrars olika behov? Är föräldraskapsstöd viktigt för att uppnå jämlik hälsa?

D3. Hur kan vi möta föräldrars olika behov? Är föräldraskapsstöd viktigt för att uppnå jämlik hälsa? D3. Hur kan vi möta föräldrars olika behov? Är föräldraskapsstöd viktigt för att uppnå jämlik hälsa? Föreläsare: Kristina Svartz, Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd. Madelene Larsson, Länsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av utskick till föräldrar i Nacka med barn som är 3 år

Uppföljning av utskick till föräldrar i Nacka med barn som är 3 år 2016-01-15 1 (8) PM Nina M Granath Uppföljning av utskick till föräldrar i Nacka med barn som är 3 år Bakgrund Den nationella strategin för samhällets stöd till föräldrar i deras föräldraskap Föräldrastöd

Läs mer

Föräldraskapsstöd för nyanlända föräldrar vad fungerar? Jeanette Olsson, FoU i Väst 13 juni, 2019

Föräldraskapsstöd för nyanlända föräldrar vad fungerar? Jeanette Olsson, FoU i Väst 13 juni, 2019 Föräldraskapsstöd för nyanlända föräldrar vad fungerar? Jeanette Olsson, FoU i Väst 13 juni, 2019 Kartläggning i Göteborgsregionen Kartläggning i GR-kommunerna rörande situationen för nyanlända barn i

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Slutredovisning av uppdrag kring ett utvecklat föräldrastöd Uppdrag att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Slutredovisning av uppdrag kring ett utvecklat föräldrastöd Uppdrag att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd Slutredovisning av uppdrag kring ett utvecklat föräldrastöd Uppdrag att fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd Ärendenummer: 3607/2014 1.1.1 (VERK 2010/288) Innehållsförteckning

Läs mer

Kartläggning av föräldrastöd i Lundby

Kartläggning av föräldrastöd i Lundby GÖTEBORGS STAD OCH VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Kartläggning av föräldrastöd i Lundby På uppdrag av NOSAM Lundby Ann-Marie Halvorsson och Veronica Liliedahl Våren 2016 Kartläggningen visar det utbud av föräldrastöd

Läs mer

Slutrapport för regeringsuppdraget Kommunala strategier för föräldrastöd. Redovisning för åren 2010-2011

Slutrapport för regeringsuppdraget Kommunala strategier för föräldrastöd. Redovisning för åren 2010-2011 GENERALDIREKTÖREN 2012-07-10 NKC 2009/20 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Slutrapport för regeringsuppdraget Kommunala strategier för föräldrastöd Redovisning för åren 2010-2011 Statens folkhälsoinstitut

Läs mer

Föräldrastödskurser i Halland. för dig med barn mellan 2-18 år

Föräldrastödskurser i Halland. för dig med barn mellan 2-18 år Föräldrastödskurser i Halland för dig med barn mellan 2-18 år Det är inte alltid lätt att vara förälder Känner du att du ofta hamnar i tjatkarusellen och skulle vilja ha fler trevliga stunder tillsammans

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Föräldrastöd är det värt pengarna?

Föräldrastöd är det värt pengarna? Föräldrastöd är det värt pengarna? Är det kostnadseffektivt? (Är det en bra investering?) En hälsoekonomisk analys Inna Feldman Inna.feldman@kbh.uu.se Socialpediatrisk forskning Vad är hälsoekonomiskanalys?

Läs mer

Föräldrastöd i Angered en översikt

Föräldrastöd i Angered en översikt Föräldrastöd i Angered en översikt 0-5 6-12 13-18 Specialist Spädbarnsgruppen, Angered Spädbarns, Hjällbo Oliv/trappan Strategi (ADHD) IBS-skola Tematräffar Arbete med närvaro i skolan Oliv/trappan Strategi

Läs mer

HANDLINGSPLAN BARN OCH UNGDOMAR ANTAGEN 2009 AV STYRGRUPP FOLKHÄLSA OCH LANDSTINGSDIREKTÖREN BARN OCH UNGDOMAR

HANDLINGSPLAN BARN OCH UNGDOMAR ANTAGEN 2009 AV STYRGRUPP FOLKHÄLSA OCH LANDSTINGSDIREKTÖREN BARN OCH UNGDOMAR BARN OCH UNGDOMAR Övergripande inriktning av landstingets arbete I folkhälsoarbetet är landstingets primära uppgift att verka för en god vård och hälsa på lika villkor. Inom området barn och ungdomar ska

Läs mer

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning

Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Stöd till föräldrar som har barn med funktionsnedsättning Malin Broberg, Leg psykolog och professor i psykologi Malin.broberg@psy.gu.se Vad är en bra förälder? Hur kan vi ge föräldrar förutsättningar att

Läs mer

Effekter av universellt föräldrastöd till föräldrar till flickor och pojkar i mellanbarndom och tonår avseende deras psykiska hälsa

Effekter av universellt föräldrastöd till föräldrar till flickor och pojkar i mellanbarndom och tonår avseende deras psykiska hälsa Effekter av universellt föräldrastöd till föräldrar till flickor och pojkar i mellanbarndom och tonår avseende deras psykiska hälsa Sammanfattning Yngre barn i Sverige mår i allmänhet bra. I tonåren ökar

Läs mer

Föräldrastöd i Åre kommun -utredning av behov och resurser

Föräldrastöd i Åre kommun -utredning av behov och resurser SLUTRAPPORT (Reviderad) 2014-04-08 Malin Bergqvist Drogsamordnare Verksamhetsberedningen Föräldrastöd i Åre kommun -utredning av behov och resurser 1 (15) Innehållsförteckning Bakgrund Uppdraget 2 2 Behovskartläggning

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg

amiljecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på Familjecentral Andersberg Generellt och riktat föräldraskapsstöd på F En mötesplats! Fen är en hälsofrämjande plats för samspel där Gävle kommun och Region Gävleborg samordnar resurser för att underlätta för föräldrar att mötas

Läs mer

Programfolder 2015. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se

Programfolder 2015. En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund. www.halsokallanfyrbodal.se Programfolder 2015 En resurs för personal som arbetar med barn och unga En offentlig verksamhet i Fyrbodals kommunalförbund www.halsokallanfyrbodal.se Vårt uppdrag barnens bästa Så här arbetar vi Hälsokällan

Läs mer

Vad kan vi göra för att främja hälsan hos asylsökande och nyanlända barn, unga och vuxna?

Vad kan vi göra för att främja hälsan hos asylsökande och nyanlända barn, unga och vuxna? Vad kan vi göra för att främja hälsan hos asylsökande och nyanlända barn, unga och vuxna? Rapporter, studier, kartläggningar Hälsokurva för en nyanländ Migrationsprocessen Individanpassade och tidiga insatser

Läs mer

Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Föräldrastöd är det värt pengarna?

Föräldrastöd är det värt pengarna? Föräldrastöd är det värt pengarna? Är det kostnadseffektivt? (Är det en bra investering?) Mtrl från Inna Feldman, hälsoekonom, Uppsala universitet 1 Hälsoekonomisk analys Kostnadsberäkningar av 18 av de

Läs mer

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats

Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Vad är en familjecentral? Familjecentralen En naturlig mötesplats Definition av familjecentral Enligt socialstyrelsen är en familjecentral, samordnade och samlokaliserade enheter för : Mödrahälsovård Barnhälsovård

Läs mer

Arbetet med att stärka föräldrar i sin föräldraroll genom dialog kring föräldraskapet styrkan i att samtala i grupp. Vem är jag?

Arbetet med att stärka föräldrar i sin föräldraroll genom dialog kring föräldraskapet styrkan i att samtala i grupp. Vem är jag? Arbetet med att stärka föräldrar i sin föräldraroll genom dialog kring föräldraskapet styrkan i att samtala i grupp BUV- konferens Högskolan i Väst, 2018-06- 13 Te re se G la tz, fil d r. i psykologi Vem

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter. 24 april 2013

Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter. 24 april 2013 Policy för att förverkliga barnets rättigheter & Handlingsplan 2013-2017 för att förverkliga barnets rättigheter 24 april 2013 Policy för att förverkliga barnets rättigheter Målet för den svenska barnrättspolitiken

Läs mer

Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län

Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län Vi måste prata 2017-05-19 Johanna Karlsson Sofias mamma Anhöriga barn ska uppmärksammas och erbjudas hjälp

Läs mer

Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 16/17

Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 16/17 Silverskogens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt

Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt Resultat av lokala workshops Familjecentrerat arbetssätt Göteborgsområdet Hösten 2014 2014-12-18 www.samverkanstorget.se Önskvärt läge Barnperspektivet genomsyrar samverkan Familjer ska veta vart de ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola 2015/2016 Barn och pedagoger skall känna trygghet och bli bemötta med respekt av varandra vår förskola skall vara fri från diskriminering

Läs mer

Parenting Young Children. ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter

Parenting Young Children. ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter Parenting Young Children ett individuellt föräldrastödsprogram som används i hemmet tillsammans med föräldrar med kognitiva svårigheter Föräldrastöd en vinst för alla? Regeringen tog år 2009 fram riktlinjer

Läs mer

Föräldrastöd. Stenungsunds kommun. Handlingsplan 2012

Föräldrastöd. Stenungsunds kommun. Handlingsplan 2012 Föräldrastöd Stenungsunds kommun Handlingsplan 2012 Föräldrastödets organisering i Stenungsunds kommun Genom ledningsgruppens samordningsarbete under projektet Föräldrastöd A till Ö och utifrån resultatet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Föräldrastöd. Göteborg 12 mars Jenni Niska Sid 1

Föräldrastöd. Göteborg 12 mars Jenni Niska Sid 1 Föräldrastöd Göteborg 12 mars 2008 Jenni Niska 2008-03-13 Sid 1 Samhällets möjligheter att påverka barns hälsa och välfärd Familjelagstiftning Barnets rätt Transfereringar Tjänster Föräldraförsäkring Övriga

Läs mer

Samhällets möjligheter att påverka barns hälsa och välfärd. Föräldraförsäkring Övriga transfereringar - barnbidrag etc.

Samhällets möjligheter att påverka barns hälsa och välfärd. Föräldraförsäkring Övriga transfereringar - barnbidrag etc. Föräldrastöd Göteborg 12 mars 2008 Jenni Niska 2008-03-13 Sid 1 Samhällets möjligheter att påverka barns hälsa och välfärd Familjelagstiftning Barnets rätt Transfereringar Tjänster Föräldraförsäkring Övriga

Läs mer

Samhällsekonomiska vinster av hälsofrämjande insatser riktade till barn och unga. Socialpediatrisk forskning, Inna Feldman

Samhällsekonomiska vinster av hälsofrämjande insatser riktade till barn och unga. Socialpediatrisk forskning, Inna Feldman Samhällsekonomiska vinster av hälsofrämjande insatser riktade till barn och unga Socialpediatrisk forskning, Inna Feldman Kommunstyrelsen i mellanstor kommun Det finns många förslag Men hur vet kommunen?

Läs mer

Kunskap, tillgänglighet och en stödjande organisation. Resultat i sammandrag från kartläggning av kommuners arbete med föräldraskapsstöd.

Kunskap, tillgänglighet och en stödjande organisation. Resultat i sammandrag från kartläggning av kommuners arbete med föräldraskapsstöd. Kunskap, tillgänglighet och en stödjande organisation Resultat i sammandrag från kartläggning av kommuners arbete med föräldraskapsstöd. KONTAKT 08-545 556 80 foraldraskapsstod@mfof.se Växeln är öppen

Läs mer

Kartläggning av föräldrastöd i Trollhättan

Kartläggning av föräldrastöd i Trollhättan Handläggning Direkttelefon E-post Datum Dnr Tove Corneliussen, ASF Sofia Johansson, UTB 0520-49 60 06 (TC) 2017-01-25 Till ASF och UTB Kartläggning av föräldrastöd i Trollhättan Beskrivning av uppdraget

Läs mer

Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekparkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Utvärdering av föräldraskap i Sverige

Utvärdering av föräldraskap i Sverige 1 Utvärdering av föräldraskap i Första steget: gruppledarchecklistor Preliminära resultat Erfarna gruppledare Stor spridning i grundproffessionerna hos gruppledarna Tolk användes i 70% av grupperna Varierande

Läs mer

Barnperspektiv i socialtjänsten

Barnperspektiv i socialtjänsten Barnperspektiv i socialtjänsten Samtal i fokusgrupper Alltså det är ett begrepp. Man säger barnperspektivet. Men just det där att man faktiskt alltid tänker efter vad man faktiskt menar när man säger det.

Läs mer

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys 1(5) BUN: 2011/0114 Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys Bakgrund På uppdrag av Kommunfullmäktige (2011-03-14) ska Kommunstyrelsen och nämnderna yttra

Läs mer

Föräldrastöd. Enköpings kommun

Föräldrastöd. Enköpings kommun Föräldrastöd Enköpings kommun Beskrivning föräldrastödsprogram 1-3 år Program Att vara småbarnsförälder är inte alltid lätt! Barn är olika till sin läggning redan från tidig ålder. En del är följsamma,

Läs mer

Titel: Kommundialoger inom föräldraskapsstöd genomförda i Örebro län 2016 Utgivare: Länsstyrelsen i Örebro län Författare: Josefin Sejnelid,

Titel: Kommundialoger inom föräldraskapsstöd genomförda i Örebro län 2016 Utgivare: Länsstyrelsen i Örebro län Författare: Josefin Sejnelid, Kommundialoger inom föräldraskapsstöd genomförda i Örebro län 2016 Titel: Kommundialoger inom föräldraskapsstöd genomförda i Örebro län 2016 Utgivare: Länsstyrelsen i Örebro län Författare: Josefin Sejnelid,

Läs mer

Välfärd i förändring

Välfärd i förändring Linköping 7-8 februari 2008 Familjecentral - mångsidig och lärande mötesplats för barnfamiljer! i Linköping 7-8 7-8 februari 2008 LEDSTJÄRNA På familjecentralen ska alla mötas av en välkomnande atmosfär

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Projektdesign. Utvärdering/ kartläggning. Består av 3 delar: Utveckling och implementering. Uppföljning och utvärdering.

Projektdesign. Utvärdering/ kartläggning. Består av 3 delar: Utveckling och implementering. Uppföljning och utvärdering. Projektdesign Består av 3 delar: Utvärdering/ kartläggning Utveckling och implementering Uppföljning och utvärdering 1 Kartläggning Enkät till professionella Telefonintervju med föräldrar Webenkät till

Läs mer

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag?

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? 1 Vad är en familjecentral En familjecentral innehåller mödrahälsovård,

Läs mer

Temadag om föräldrastöd 27 oktober Inblick i idéburen sektors arbete med stöd till föräldrar och deras barn

Temadag om föräldrastöd 27 oktober Inblick i idéburen sektors arbete med stöd till föräldrar och deras barn Temadag om föräldrastöd 27 oktober 2016 Inblick i idéburen sektors arbete med stöd till föräldrar och deras barn Program 09.00 Länsstyrelsen informerar Johanna Morin, Folkhälsostrateg Länsstyrelsen Skåne

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skogsdungens förskola 2017/2018 Skogsdungens vision Skogsdungens förskola ska vara trygg för alla

Läs mer

Sundbyberg - där staden är som bäst både storstad och natur med plats för mänskliga möten

Sundbyberg - där staden är som bäst både storstad och natur med plats för mänskliga möten Sundbyberg - där staden är som bäst både storstad och natur med plats för mänskliga möten 2011-11-29 1 Utgångspunkter för ett hållbart Sundbyberg Folkhälsa Staden ska bidra till möjligheter och bra förutsättningar

Läs mer

1. Rapport föräldrastöd i Uddevalla

1. Rapport föräldrastöd i Uddevalla RAPPORT FÖRÄLDRASTÖD 1 (7) HANDLÄGGARE Föräldrastödsutvecklare Eva Davidsson TELEFON 0522-69 61 10 eva.davidsson@uddevalla.se 1. Rapport föräldrastöd i Uddevalla I strategisk plan 2007-2010 har fastställts

Läs mer

Föräldrar med adhd. Utmaningar, behov och utveckling av en insats

Föräldrar med adhd. Utmaningar, behov och utveckling av en insats Föräldrar med adhd Utmaningar, behov och utveckling av en insats Föreläsare: Tatja Hirvikoski, docent, leg psykolog Sofia Buddgård, leg arbetsterapeut Therese Lindström, leg psykolog NPF-forum 3e maj 2018,

Läs mer

FÖRÄLDRAR I MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN. Kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet Gunborg Brännström, SKL

FÖRÄLDRAR I MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN. Kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet Gunborg Brännström, SKL FÖRÄLDRAR I MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN Kartläggning för att stärka barn- och föräldraperspektivet Gunborg Brännström, SKL Förstärka barn- och föräldraperspektiv inom missbruks- och beroendevården Version

Läs mer

"Super-Nanny" till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga)

Super-Nanny till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga) Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-03 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-03-21 DNR 106-776/2005 Till Socialtjänstnämnden "Super-Nanny"

Läs mer