10 Palliativ vård i Halland HSS130096

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 Palliativ vård i Halland HSS130096"

Transkript

1 10 Palliativ vård i Halland HSS Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fastställer uppdragsbeskrivning enligt förslag av den allmänna palliativa slutna vården i Falkenberg samt att verksamheten ska starta snarast dock senast under hösten Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar om uppdragsbeskrivningen på styrelsens möte Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar övriga lägesrapporter till protokollet och slutrapporter ska ske under hösten Ärendet Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade , 90, att Region Halland även fortsättningsvis ska bedriva palliativ vård i enlighet med intentionerna i Nationella vårdprogrammet för palliativ vård. I beslutet preciserades vad detta innebär - bland annat att allmän palliativ sluten vård ska bedrivas i Falkenberg med Region Halland som finansiär och där medicinsk kompetens under jourtid utgår från befintlig jourorganisation inom Vårdval Halland närsjukvård. Styrelsen beslutade också att följande områden ska utredas/utvecklas i syfte att möta inriktningens intentioner: - Utbildningsinsatser för alla professioner (FoUU Halland) - Översyn av organisation och organisatorisk tillhörighet för palliativa konsultteamet inom Hallands sjukhus (DN HS) - Översyn av rutinen för öppen retur (DN HS) - Utreda behovet av och säkerställa tillgång av platser vid Hallands sjukhus för vård i livets slut. (DN HS) - Tillsammans med kommunerna - utreda och beskriva nuläget avseende platser för vård i livets slut i Halland - särskilt beakta patienter under 65 år. (Regiondirektören) - Vårdval Hallands ansvar i den palliativa vården ska tydliggöras i modellbeskrivningen för vårdval i närsjukvården. (Regiondirektören) Förutom närmare kostnadsberäkningar, vilket enligt styrelsens beslut ska inkluderas i återredovisningarna till styrelsen, är nu rapporter/lägesrapporter framtagna för samtliga områden. Handlingar Tjänsteskrivelse från regionkontoret ( )

2 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer HSS Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Rapport Palliativ vård i Region Halland - fortsatt utredning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fastställer uppdragsbeskrivning enligt förslag av den allmänna palliativa slutna vården i Falkenberg samt att verksamheten ska starta snarast dock senast under hösten Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar om uppdragsbeskrivningen på styrelsens möte Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar övriga lägesrapporter till protokollet och slutrapporter ska ske under hösten Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade , 90, att Region Halland även fortsättningsvis ska bedriva palliativ vård i enlighet med intentionerna i Nationella vårdprogrammet för palliativ vård. I beslutet preciserades vad detta innebär - bland annat att allmän palliativ sluten vård ska bedrivas i Falkenberg med Region Halland som finansiär och där medicinsk kompetens under jourtid utgår från befintlig jourorganisation inom Vårdval Halland närsjukvård. Styrelsen beslutade också att följande områden ska utredas/utvecklas i syfte att möta inriktningens intentioner: - Utbildningsinsatser för alla professioner (FoUU Halland) - Översyn av organisation och organisatorisk tillhörighet för palliativa konsultteamet inom Hallands sjukhus (DN HS) - Översyn av rutinen för öppen retur (DN HS) - Utreda behovet av och säkerställa tillgång av platser vid Hallands sjukhus för vård i livets slut. (DN HS) - Tillsammans med kommunerna - utreda och beskriva nuläget avseende platser för vård i livets slut i Halland - särskilt beakta patienter under 65 år. (Regiondirektören) - Vårdval Hallands ansvar i den palliativa vården ska tydliggöras i modellbeskrivningen för vårdval i närsjukvården. (Regiondirektören)

3 2(8) Förutom närmare kostnadsberäkningar, vilket enligt styrelsens beslut ska inkluderas i återredovisningarna till styrelsen, är nu rapporter/lägesrapporter framtagna för samtliga områden. Rapporter 1. Allmän palliativ sluten vård i Falkenberg Bakgrund Vid vårdavdelning i Falkenberg bedrevs tidigare palliativ vård och verksamheten var då en del av kirurgkliniken Hallands Sjukhus Varberg. Under hösten 2012 genomförde Socialstyrelsen en inspektion av vårdavdelningen i Falkenberg där det framkom flera brister på grund av att det saknas läkarbemanning på avdelningen under kvällar, nätter och helger. Beläggningsstatistiken under första delen av 2013 visade att endast ett fåtal patienter vårdades i Falkenberg samtidigt som vårdplatssituationen vid Hallands sjukhus Varberg var ytterst ansträngd. För att klara situationen beslutade därför sjukhuschefen att omfördela sjukhusets resurser, genom att låta medarbetarna vid vårdavdelningen i Falkenberg stärka upp bemanningen i Varberg. Drift av allmän palliativ sluten vård i Falkenberg Avtal tecknas med vårdenhet inom Vårdval Halland som ett särskilt uppdrag enligt modellbeskrivning för Vårdval Halland närsjukvård Regionen träffar avtal som ett särskilt uppdrag med vårdenhet om att bedriva allmän sluten palliativ vård i Falkenberg. Detta sker inom ramen för modellbeskrivning Vårdval Halland närsjukvård. I det särskilda uppdraget beskrivs uppdraget och ersättning utgår till den vårdenhet som åtar sig uppdraget. Genom detta säkrar vi att - Region Halland sätter kvalitetskraven - Uppdraget utgår från Nationella riktlinjer palliativ vård och från tidigare erfarenheter men med anpassning till det beslutade uppdraget om allmän palliativ slutenvård Falkenberg. - Verksamheten bedrivs inom vårdvalets regi - Modell för hantering finns - Uppdraget genomförs på primärvårdsnivå - Risk för glidning i vårdnivå är liten - Möjlighet finns till synergier med vårdvalsenheten avseende kringresurser Uppdragsbeskrivning för allmän sluten palliativ vård i Falkenberg. Vården ska enligt Hälso och sjukvårdstyrelsens beslut bedrivas i enlighet med Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede. Det är viktigt att hälso- och sjukvården och socialtjänsten ger svårt sjuka personer en individuellt anpassad palliativ vård och omsorg. Symptomlindring,

4 3(8) självbestämmande, delaktighet och det sociala nätverket är väsentliga delar för livskvaliteten och för en god och värdig död. En nära samverkan mellan kommuner och landsting, inte minst när det gäller palliativ vård, är väsentlig för att patienten ska få god vård oavsett huvudmannaskap. För att uppnå detta är samordnad vårdplanering (SVPL) och samordnad individuell plan (SIP) viktiga redskap för samverkan och om möjligt ska den enskilde medverka alternativt representeras av anhörig. Landstinget och kommunen ska även samverka så att en enskild som kommunen har ansvar för också får övrig vård, behandling, hjälpmedel och förbrukningsartiklar ( 26 & HSL). För att tillgodose detta ska ansvarsfördelning definieras i SVPL och i SIP för den enskildes och anhörigas kännedom och trygghet. Uppdraget avser vård på primärvårdsnivå. Vården ska bedrivas i Falkenberg, för hallänningen, oavsett ålder och diagnos. Uppdraget begränsas av det uppdrag som genomförs av Barnkliniken. Vården ska bedrivas 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, året runt. Under jourtid säkras den medicinska kompetensen från befintlig jourorganisation inom Vårdval Halland närsjukvård. Uppdraget ska utföras i nära samverkan med PKT som fortsatt ska arbeta utifrån befintlig uppdragsbeskrivning. Vården ska bedrivas på 6 vårdplatser, med en vårdmiljö som tillgodoser både den fysiska och psykosociala miljön för patienter, närstående och personal. Fortbildning och handledning i palliativ vård ska ges till personal inom vård och omsorg, i syfte att lindra symptom och främja livskvalitet hos patienter i livets slutskede. Vården ska baseras på samarbete i multiprofessionella team, där representanter för olika yrkesgrupper samarbetar kring en patient. En central uppgift för teamet är bland annat att samordna de insatser som ges till patienten och de närstående. Det är av stor vikt att teamets sammansättning och arbetsfördelning utgår från patientens och de närståendes behov och att den personal som ingår har tillräckligt med kompetens i palliativ vård. Symptomlindring, självbestämmande, delaktighet och det sociala nätverket är väsentliga delar för livskvaliteten och för en god vård i livets slutskede. Med symptomlindring avses anpassade och evidensbaserade underlag för vårdmiljö, näring och farmakologisk symtomlindring.

5 4(8) En säker tillgång till läkare med kunskap om palliativ vård dygnet runt är en förutsättning för palliativ vård av god kvalitet. FoUU kommer att samordna och tillhandahålla strukturerad utbildning i palliativ vård till vårdpersonal som i sin funktion kommer i kontakt med patienter som är i behov av palliativ vård i någon form Fast vårdkontakt ska utses och den fasta vårdkontakten ska vara läkare. Uppdraget innebär att säkerställa en god kommunikation och relation i syfte att främja patientens livskvalitet. Det innebär god inbördes kommunikation och relation inom och mellan arbetslag och i förhållande till patienten och dennes närstående. Uppdraget innebär att säkerställa stöd till de närstående under sjukdomen och efter dödsfallet. Det innebär ett erbjudande till de närstående att delta i vården och att få stöd, såväl under patientens sjukdomstid som efter dödsfallet. Observera att här räknas även barn som närstående. Uppföljning och kvalitetssäkring med hjälp av indikatorer och utvecklingsindikatorer ur Svenska palliativregistret och Patientregistret, Socialstyrelsen, kommer att ske två gånger per år under de första två åren. Det är särskilt angeläget med kunskaps- och evidensbaserade underlag, verksamhetsuppföljning och systematiskt förbättringsarbete för att lyckas med kunskapsstyrning inom den palliativa vården. Uppdraget tecknas för tre år. 2. Utbildningsinsatser för alla professioner (FoUU Halland) Enligt det projektdirektiv som tagits fram inom FoUU Halland kommer FoUU att samordna och tillhandahålla strukturerad utbildning i palliativ vård till vårdpersonal som i sin funktion kommer i kontakt med patienter som är i behov av palliativ vård i någon form. Målet är att tillhandahålla utbildning som är anpassad till enskilda professioner och funktioner samt att utbildningen uppfyller de nationella mål för palliativ vård som finns. Den inledande utbildningssatsningen kommer att sträcka sig över fyra år beräknas för anställda i regionens hälso- och sjukvård uppgå till cirka kr per år. Till detta kommer en årlig kostnad om kr för att administrera utbildning. Efter de fyra åren är avsikten att utbildningen ska ingå i det ordinarie utbildningsutbudet.

6 5(8) 3. Statusrapport från Hallands sjukhus (förvaltningen) fortsatt utredning av den palliativa vården vid Hallands sjukhus HSS:s uppdrag till Driftnämnden Hallands sjukhus är att göra en översyn av organisation och organisatorisk tillhörighet för palliativa konsultteamet inom Hallands sjukhus och av rutinen för öppen retur samt att utreda behovet av och säkerställa tillgång av platser vid Hallands sjukhus för vård i livets slut. I sjukhusförvaltningens statusrapport (daterad ) framförs följande. Områdeschefen för område 3 vid Hallands sjukhus har av sjukhuschefen fått i uppdrag att ansvara för ovan beskrivna uppdrag, vilka ska genomföras i samverkan med berörda verksamheter vid Hallands sjukhus. Projektdirektiv har formulerats som stöd för uppdragen, i vilket det framgår att en projektplan för genomförandet ska lämnas till beställaren under januari/februari Hallands sjukhus ledningsgrupp kommer att vara styrgrupp för dessa uppdrag. Projektledare (Ingrid Kvist, utredare ledningskansliet) och projektsekreterare (Kristina Håkeborg, vårdutvecklare område 3) är utsedda och representanter till projektgruppen och referensgrupp håller på att utses inom berörda verksamheter. Uppdragen hänger nära samman och förslag till förändringar kommer att påverka övriga uppdrag. Uppdrag b och c berör även framförallt Vårdval Halland och påverkas av utredningen som Regionkontoret genomför kring allmän palliativ vård i Falkenberg. Detta medför behov av dialog och avstämningar för att tillsammans nå en god helhetslösning för hallänningarna med behov av palliativ vård. Hallands sjukhus bedömer att delar av uppdragen kan slutföras under våren 2014 medan andra delar, som kräver bredare förankring, beräknas att kunna slutföras först under hösten Tillsammans med kommunerna - utreda och beskriva nuläget avseende platser för vård i livets slut i Halland - särskilt beakta patienter under 65 år. Rapport - kommunerna Genomgående för de Halländska kommunerna är att det inte finns särskilt avsatta vårdplatser för palliativ vård, oavsett ålder, diagnos eller social situation. Vid behov av omvårdnad eller individuella önskemål som inte kan tillgodoses i hemmet kan vårdplats på korttidsboende beviljas. Vårdplatser på korttidsboende anses dock inte uppfylla kriterierna enligt Nationellt vårdprogram och Nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede, speciellt inte för barn, barn som anhöriga eller vuxna personer upp till 65 år och deras anhöriga.

7 6(8) Finns särskilt avsatta vårdplatser för palliativ vård? Samtliga kommuner i Halland uppger att det inte finns särskilt avsatta vårdplatser för palliativ vård. Biståndsbedömda vårdplatser på korttidsboende kan beviljas för palliativ vård. Samtliga kommuner uppger att biståndsbedömda insatser ges enligt individuella önskemål från brukare och anhöriga. Till exempel kan insats i form personal i form av vak beviljas för brukare som har ett begränsat eller helt saknar eget närverk men väljer att vårdas i hemmet. För boende inom kommunernas särskilda boendeformer och motsvarande gäller kvarboendeprincipen. Ett gott samarbete med Palliativa konsultteamet beskrivs genomgående från alla kommunerna. Vården sker huvudsakligen i det egna hemmet, eventuellt med stöd av öppen retur. Biståndsbedömda vårdplatser på korttidsboende kan beviljas för palliativ vård, i de fall andra alternativ inte uppfyller behovet. Vårdplatser på korttidsboende anses dock inte uppfylla kriterierna för en god vård i livets slutskede speciellt inte för personer under 65 år. Som utvecklingsområden inom den samverkande palliativa vården nämns i första hand behovet av att beslut om att palliativ vård ska inledas, ges i rätt tid för att underlätta hjälpmedelsanskaffning och för att undvika onödiga återinläggningar inom akutvården och slutenvården. Ett efterfrågat utvecklingsarbete är samarbetet med närsjukvården när det gäller insatser inom den Palliativa vården. Finns särskilda rutiner/handlingsberedskap - palliativ vård för yngre än 65 år? Samtliga kommuner uppger att rutiner och handlingsberedskap finns för personer under 65 år och att de i de flesta fall inte skiljer sig nämnvärt från de rutiner och den handlingsberedskap som finns för personer över 65 år, de individuella önskemålen avgör hur vården ska bedrivas. Vårdplatser på korttidsboende anses dock inte uppfylla kriterierna för en god vård i livets slutskede speciellt inte för personer under 65 år. Kungsbacka kommun uppger att i en del fall köps så kallade Hospice platser i första hand från Göteborgsområdet. Rapport - Hallands sjukhus Finns särskilt avsatta vårdplatser för palliativ vård? Vid Hallands sjukhus Halmstad och Varberg ges mer specialiserad palliativ vård inom ramen för den klinik, där patienten behandlas för sin grundsjukdom. Det finns inga särskilda platser för palliativa patienter vid HSH eller HSV. På Hallands sjukhus Kungsbacka finns totalt 21 vårdplatser fördelade mellan palliativ vård med öppen retur, geriatrisk rehabilitering och vård av multisjuka äldre samt postoperativ vård av karaktären dagkirurgi. Detta ger flexibilitet och möjlighet att utnyttja vårdplatserna utifrån aktuellt behov.

8 Om inte särskilt avsatta platser finns - hur hanteras behovet av palliativ vård? Till stöd för den palliativa vården, oavsett vårdnivå, finns fyra multiprofessionella konsultteam (PKT) inrättade inom Hallands Sjukhus. Palliativa konsultteam finns i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka, där Halmstads PKT även ansvarar för Hylte och Laholms kommuner. PKT Falkenberg tillhör organisatoriskt Hallands sjukhus Varberg och utgår därifrån. Avgörande för var och hur palliativ vård kan ges är tillgången till kompetens/specialistkompetens i relation till patientens behov av insatser. Vid behov av specialiserade insatser från PKT kan de ges antingen i bostaden, vid mottagningsbesök eller som inneliggande vård. 7(8)

9 8(8) Finns särskilda rutiner/handlingsberedskap - palliativ vård för yngre än 65 år? Omhändertagandet av patienter utgår alltid från patientens medicinska behov. Regionkontoret Karin Möller Hälso- och sjukvårdsdirektör Magdalena Barkström Avdelningschef

17 Palliativ vård i Halland HSS150324

17 Palliativ vård i Halland HSS150324 17 Palliativ vård i Halland HSS150324 Ärendet Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tog 2013-11-25, 90, inriktningsbeslut för den palliativa vården i Halland med utgångspunkt att den palliativa vården skall bedrivas

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010

Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Gotlands kommun Konsekvenser för primärvården vid en organisatorisk flytt av hemsjukvården september 2010 Konsekvenser för primärvården PricewaterhouseCoopers har Gotlands kommuns uppdrag att belysa eventuella

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m.

Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. PM 1 (9) 2003-07-28 Hälso- och sjukvårdsansvaret i boendeform eller bostad enlig Sol, LSS m.m. I denna PM beskrivs kommunens ansvar för hälso- och sjukvård enligt 18-18 c hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Utvärdering- Sommarstängning av slutenvårdsplatser för gynekologi i Halland sommaren 2012

Utvärdering- Sommarstängning av slutenvårdsplatser för gynekologi i Halland sommaren 2012 1(5) Utvärdering- Sommarstängning av slutenvårdsplatser för gynekologi i Halland sommaren 2012 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Planeringsfasen... 2 3. Redovisning av konsekvenser i förhållande

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Svarsjournal. Publikationsnamn

Svarsjournal. Publikationsnamn Svarsjournal Publikationsnamn Webbenkät Särskilt boende Namn Datum 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Den personal du ansvara för känner till riktlinjer för läkemedelshantering och följer dem 3.

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Bilaga 1) Riskbedömning inför ändringar i verksamheten (8 AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete)

Bilaga 1) Riskbedömning inför ändringar i verksamheten (8 AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete) Bilaga 1) Riskbedömning inför ändringar i verksamheten (8 AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete) Sidan 1 av 5 Deltagare: Hans Nyman, Anki Persson, Ulrika Lindberg Persson, Sara Backlund, Kristina Grönlund,

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

RAMAVTAL OM LÄKARINSATSER INOM KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I VÄSTRA GÖTALAND

RAMAVTAL OM LÄKARINSATSER INOM KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I VÄSTRA GÖTALAND RAMAVTAL OM LÄKARINSATSER INOM KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I VÄSTRA GÖTALAND Detta dokument utgör ett ramavtal avseende läkarinsatser för den kommunala hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Med

Läs mer

Vårdprogramgruppen för palliativ vård. Årsrapport 2013

Vårdprogramgruppen för palliativ vård. Årsrapport 2013 Vårdprogramgruppen för palliativ vård Årsrapport 2013 Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro Postadress: Akademiska sjukhuset, 751 85 Uppsala Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 54 A, 751 83 Uppsala Telefon

Läs mer

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet

Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet 1 (5) Vårdbegäran i KLARA SVPL till närsjukvårdsteamet Sammanfattning Klara används för kommunerna för att skicka vårdbegäran (hanteras som remiss) till närsjukvårdsteamet, Södra Älvsborgs Sjukhus. Vårdbegäran

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder.

Håkan Jörnehed (V) har lämnat en skrivelse om förlängda semesterperioder. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen 2013-04-10 LS 1303-0334 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-04- 23 0001 8 Svar på skrivelse från Håkan Jörnehed (V) om förlängda semesterperioder

Läs mer

Patientens väg från rättspsykiatri till samhälle

Patientens väg från rättspsykiatri till samhälle Patientens väg från rättspsykiatri till samhälle Nationell värdegrund för rättspsykiatrin Att se människan bakom brottet och ha modet att finnas kvar i alla situationer. Detta utgår från mellanmänsklig

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen

Fördelning av stimulansmedel perioden 2016-2018 angående bemanning inom äldreomsorgen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.122 Datum: 2016-02-03 Verksamhetschef Hälso- och sjukvård Ellinor Seth E-post: ellinor.seth@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Åsa Andersson strategisk rådgivare

Åsa Andersson strategisk rådgivare REMISSVAR Tack för att du tar dig tid att lämna synpunkter på vårdprogrammet. Denna mall underlättar för oss när vi ska sammanställa remissvaren och vi är tacksamma om du använder den. Om du känner dig

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge

Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-18 1 (4) HSN 1401-0108 Handläggare: Anders Olsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-04-01, p 3 Utveckling av hälso- och sjukvården i Haninge Ärendebeskrivning

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Hospicevård i Göteborg

Hospicevård i Göteborg Hospicevård i Göteborg HOSPICEVÅRD i GÖTEBORG 1. Hospice för vem? 2. Vad är hospice? 3. Hospicevårdens hörnstenar 4. Hospice Hur söker man plats? 5. Hospicevård i Göteborg Var finns den? 1. Hospice för

Läs mer

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för

Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för Verktyg för individuell bedömning av mat och matsituation för äldre Underlag för nutritionsbedömning Intervju och förändringsförslag Protokoll för förändringar Uppföljning På den här cd-skivan hittar du

Läs mer

Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande

Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande Regeringsbeslut I:7 2012-06-20 S2012/4531/FS (delvis) Socialdepartementet Diskrimineringsombudsmannen Box 3686 103 59 Stockholm Uppdrag att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal om bemötande Regeringens

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Driftnämnden Kungsbacka

Driftnämnden Kungsbacka Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-24 Driftnämnden Kungsbacka Tid: Tisdagen den 24 maj 2011 klockan 09.30-12.00 Plats: Konferensrum Sälen, Regionens hus, Södra vägen, Halmstad Ledamöter Margareta Ödman

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård

Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård Carl-Magnus Edenbrandt 1 Carina Gustafsson 2 Grethe Fochsen 3 Birgitta Lindelius 4 Per Wahlstedt 5 1 Docent, med.dr, leg. läk., specialist

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA Region Stockholms innerstad Sida 1 (6) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS: DÖDSFALL OCH TRANSPORT AV AVLIDNA Sida 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Driftnämnden Kungsbacka

Driftnämnden Kungsbacka Protokoll Sammanträdesdatum 2011-06-21 Driftnämnden Kungsbacka Tid: Tisdagen den 21 juni 2011 klockan 09.30-12.10 Plats: Konferensrum Sälen, Regionens hus Halmstad Ledamöter Margareta Ödman (M) Kjell-Arne

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124

Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-08-16 Ordförande Socialnämnden Riktlinjer för personligt ombud SN-2010/124 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förslaget till

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS

VÄLKOMMEN TILL LINNÄS VÄLKOMMEN TILL LINNÄS Linnäs är ett boende för korttidsvård för rehabilitering och avlastning Senast reviderad 2014-03-25 2 (6) 3 (6) OM LINNÄS Linnäs är en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vätterngården

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten

Hälso- och sjukvårdslag (SFS 1982:763) Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Ramlag Vänder sig till de förtroendevalda (politiker m fl) samt till allmänheten Samhället har huvudansvaret 3 Varje landsting skall erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom Landstinget..

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Validering av vuxnas kunskap och kompetens (SOU 2001:78 ) Föredragande landstingsråd: Ralph Lédel ÄRENDET Utbildningsdepartementet har berett

Läs mer

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro

Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan. Örebro Neuropsykiatrisk Resurs & Samverkan Örebro Bakgrund Arbetsgrupp augusti 2014 april 2015 Landsting Kommun Brukarorganisationen NSPH Beslut kommunstyrelsen april 2015 Fyra samverkande förvaltningar NP Resurs

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000

Bakgrund. Psykiatrireformen 1995. Försöksverksamhet 1995-1998. Beslut om statsbidrag 2000 Bakgrund Psykiatrireformen 1995 Försöksverksamhet 1995-1998 Beslut om statsbidrag 2000 Verksamhet med Personligt ombud i dess nuvarande form i Haninge sedan 2008, i Tyresö sedan 2001 och i Nynäshamn sedan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:41 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:05 av Maria Wallhager m fl (fp) om tandsköterskeutbildning Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionärerna föreslår

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder

Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Vårdprogram för strukturerat arbete med sjukdomsförebyggande metoder Innehåll Inledning/Bakgrund Patientcentrerat förhållningssätt Patientmötet, en dialog Tobaksbruk Riskbruk av alkohol Otillräcklig fysisk

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: 2016-05-18 Ansvarig samt giltighetstid: 2016-2018 Diarienummer: [Fyll i annars ta bort] Uppdaterad:

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig

Nollplacerade 2014-04-01. Sjuk och osynlig Sjuk och osynlig Vilka är vi? Sara Mendelson - samordnare Enheten för ekonomiskt bistånd i Halmstad kommun Mail; sara.mendelson@halmstad.se Telefon; 035-13 78 36, 0708 743 267 Pia Ryberg - samverkansansvarig

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer