ABK: Digitala månadsbrev. Kvarteret. September nr. 7, 2020

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ABK: Digitala månadsbrev. Kvarteret. September nr. 7, 2020"

Transkript

1 ABK: Digitala månadsbrev Kvarteret September nr. 7, 2020

2 Gårdsmusiken gjorde succé ännu en gång När ABK i våras bjöd hyresgästerna i en rad olika bostadsområden på gårdsmusik blev det succé och mycket uppskattat av hyresgästerna. Därför bjöds det in till ytterligare spelningar under augusti och september. Sensommarens första spelning var vid Tollaregården i Arkelstorp och sedan rullade det på under augusti till Österslöv, Gärds Köpinge, Tollarp, Fjälkinge, Viby, Rinkaby och Yngsjö. Måndagen den 17 augusti inledde två unga skönsjungande tjejer. Vera Kronbäck från Viby och Kristianstadstösen Lovisa Linde. De båda träffades på sommarteatern Vinbäcken i Viby i fjol, fann varann och blev en högklassig duo. Artonåriga Vera är på väg mot musikalskola i London, Lovisa som är några år äldre skriver själv musik och uppträder när möjlighet finns. Hon har också egna låtar på Spotify. Deras program består av ett noga urplock ur den svenska låtskatten med bland annat Kent, Veronica Maggio och Ted Gärdestad men också andra godingar som publiken känner igen och världsartister som Whitney Houston och Coldplay. Under september fortsatte gårdsmusiken med Ann-Sofie Härstedt och Magnus Lindén som bjöd på en musikalisk resa, med bland annat opera. Även ABK:s sjungande och spelande fastighetsskötare Russ Reitter återkom liksom populära Åhus Blåsorkester. Riksspelmannen Laif Carr fick tyvärr ställa in på grund av sjukdom och ersattes av Russ Reitter.

3 Efter 60 år fann de varann igen När Marianne Persson hade flyttat tillbaka till barndomens kvarter i Kinesiska muren på Kanalgatan 86 fick hon en dag två Allers. Det tyckte hon var lite märkligt. Jag såg ju då att det fanns en Mary-Ann Persson i trappuppgången i 88:an så jag gick dit med den, berättar hon. När de väl träffats gick det upp för dem de hade ju varit lekkamrater på gården när de var små på 1950-talet. Fast då hette Marianne inte Persson utan Andersson. Gissa vad Mary-Ann hette som ogift? Just det. Hon hette också Andersson. De har alltså haft mycket gemensamt de båda tjejerna även om Marianne är ett par-tre år äldre än Mary-Anne. Vi kallade dig alltid för Mary bara, säger Marianne, där de sitter i solen på innergården och snickesnackar. Det tyckte jag aldrig om, avslöjar Mary-Ann. Toalett och varmvatten var en lyx Det är 67 år sedan de båda flyttade in i ABK:s alldeles nya hus på Kanalgatan. Det som var så långt och rakt att det fick smeknamnet Kinesiska Muren av Kristianstadsborna. Ett namn som fortfarande används. Marianne har letat fram pappa Alvars första hyreskontrakt. Det var inget vanligt papper. Det var en hel bok. I den har dåvarande ABK-chefen, legendaren Sven Hansson, personligen kvitterat den första halva månadshyran. De flyttade in 15 juni Lägenheten var en två och en halvrummare. Hyran var 129 kronor och 75 öre i månaden. Vi kom från enkla förhållanden från ett hus på Västra Storgatan som nu är rivet. Vi bodde på innergården i ett hörnhus. Det var utedass och bara kallt rinnande vatten, gasspis och tvättgrytor, berättar Marianne. Det var kullersten på innergården. Där lärde hon sig cykla på en stor herrcykel på den ojämna gårdsplanen. Vi fick inte veta att vi skulle flytta förrän plötsligt en dag vi hade varit vid stugan och skulle cykla hem. Då cyklade pappa en ny väg och sade att vi ska bo här nu. Det fanns kylskåp, badkar och varmvatten. Det var fantastiskt, berättar hon. Samma år flyttade Mary-Ann in med mor och far och två bröder i trappuppgången bredvid. Hennes familj hade varit inneboende hos en taxichaufför på Prästallén. I fem år var flickorna grannar sedan flyttade Mary-Anns familj vidare till Trelleborg.

4 Vi var fem personer i en tvåa. Mor och far sov i bäddsoffa i köket, berättar hon. En lycklig barndom på Kinesiska muren Det är många minnen som kommer om hur det såg ut på gården. Den stora dammen som barnen badade i när de var heta sommardagar, alla mammorna med filtar och matkorgar på gräsmattan och det blir ett nostalgiskt skimmer över alltihop. ABK hade en vaktmästare som hette Alve Karlsson. Han bodde här i ett av de husen med sin fru och höll reda på allt i kvarteret. Man fick beställa tvättid hos Alve och så fick man gå dit och hämta nyckel när det var dags att tvätta, skrattar Marianne. Hon fortsätter: ABK arrangerade en massa roligt för oss ungar. Jag minns hur vi hade maskerad. Marianne Persson flyttade tillbaka till Kanalgatan 2012 tillsammans med sin man Bertil som hade blivit sjuk. I januari i år gick Bertil bort och hon blev ensam. För första gången i livet blev jag tvungen att bo ensam, säger hon, men tillägger snabbt att det finns både barn och barnbarn och barnbarnsbarn som ser till henne. Och Bertil har en lillebror som också bor på Kanalgatan. Jag bodde hemma hos mina föräldrar tills jag gifte mig. Då flyttade jag ihop med Bertil. Hon berättar att Bertil jobbade som chaufför och bland annat var han anställd hos Hercules tegelbruk i Rinkaby. Ett av alla uppdrag var att köra tegel till Grönbetesvägen när ABK-husen byggdes där. Den ena adressen följer på den andra. Mary-Ann hamnade på Kanalgatan igen först för tre år sedan. Var det lite nostalgi med i spelet då ni bestämde er för att flytta tillbaka hit igen? Båda tjejerna drar lite på det. Kanske det fanns en våg av nostalgi trots allt. Båda minns en lycklig barndom i huset. Med många äventyr och minnen som tränger sig på. På andra sidan gatan, där höghusen ligger, hade vi koloni och vi åkte kälke i backen där bakom. Ja, minns du lyktstolparna. Min bror Thomas klättrade upp i en av dem, så kom det en man och frågade om han fick lov att göra det, men Thomas svarade bara att far jobbar, skrattar Mary-Ann. När Marianne och Mary-Ann träffades igen efter mer än 60 år så bestämde de sig för att de skulle börja umgås mer. Men Mariannes Bertil var sjuk och behövde vård och när Bertil var borta kom pandemin som lärde oss det här med social distansering. De brukar numera stanna till vid balkongen och prata med varann och under sommaren blir det nog fler sittningar på ljugarebänken i detta minnenas kvarter för tjejerna och kompisarna Marianne Persson och Mary-Ann Persson, som Allers förde samman igen.

5 Flytten till Gamlegården det bästa familjen gjort Sandra Leino flyttade med sambon Mohammed och barnen Emma, Julia och Jasmin till Gamlegården på Näsby i månadsskiftet mars/april. Efter nästan fem månader slår hon fast: Det var det bästa vi har gjort! Hon vet att Mohammed håller med henne. De har bott i Vittskövle och Degeberga och Tollarp tidigare. Mohammed kommer från Damaskus, en miljonstad. Han öppnade egen firma på Näsby Industriområde och ville gärna flytta in till stan. Det är klart att vi hade hört en massa negativt om Näsby. Det har dåligt rykte, men man måste bilda sig en egen uppfattning och vi ville ge Gamlegården en chans och trivs jättebra här, säger hon. Här hälsar folk på varandra, säger hon, nästan lite överraskad. På innergården känner Sandra sig trygg med att släppa ut äldsta dottern, åttaåriga Emma. Hon har kompisar och håller sig på gården där man har uppsikt från lägenheten. Det var nära att det blev Bataljonsvägen för Sandra, Mohammed och flickorna. De var tvåa på en lägenhet där och det var just den bostaden som hennes mamma och pappa hade bott i en gång på 1970-talet. Jag var intresserad mest av nostalgiska skäl. Men det var flera våningar upp och ingen hiss och med flera småbarn så hade det inte varit så praktiskt, säger hon. Familjen ser fram emot Kulturdagen 2021 Familjen bor nu i en trerummare som var nyrenoverad och målad då de flyttade in. Badrum och den extra toaletten var också viktigt när de valde ny bostad. Det är längst ned så de har både balkong och uteplats. Den är ett annat stort plus och den vill Sandra satsa mer på kommande säsong. I dag är det bara en gräsmatta, men hon ser framför sig tomatodlingar och blommor. Rosor vill jag ha, säger hon. Att det inte blev så mycket odlat i år är lätt att förstå då yngsta dottern Jasmin föddes i april, precis efter inflyttningen. Storasyster Julia är dessutom bara ett och ett halvt år, så det har varit en lång barnledighet för Sandra. Som inte är slut än. Jag jobbar som undersköterska och ibland får man lite dåligt samvete att man inte jobbar nu, då pandemin råder. Men jag får ta igen det sen, säger hon. Hon tycker att det är tråkigt att pandemin stängde för årets upplaga av Kulturdagen på Näsby. Den hade hela familjen sett fram emot. Förhoppningsvis nästa år.

6 ABK skapar inbjudande upplevelse för alla sinnen av otrygg gångtunnel Passagen mellan Östra Boulevarden och Östra Vallgatan mitt i Kristianstad har upplevts som otrygg och inte särskilt inbjudande. Så när ABK:s kundcenter nu flyttat in precis intill tar ABK ett helhetsgrepp på den 34 meter långa gångtunneln. Man vill skapa en upplevelse utöver det vanliga med bland annat "dubbelt så högt i tak". Den upplevda tryggheten för boende och besökare har varit viktig när vi tagit fram gestaltningen, säger ABK:s vd Henrik Strand. Vi vill skapa en passage som är inbjudande att gå genom, utan att inbjuda till att vistas där. Det är idag en smal tunnel med ganska lågt i tak och de fysiska måtten går inte att göra så mycket åt. Men genom okrossbara speglar i tak samt uppe och nere vid väggarna skapas en illusion om ett utrymme med dubbelt så högt i tak och även bredare än i verkligheten. Infällt i det speglande taket sätts halvsfäriska belysningsarmaturer som är tänkta att upplevas som svävande och i golvet monteras LED-slingor. Gestaltningen är framtagen av Helena Nyholm och Lydia Koedoot på Sesam Arkitektkontor AB. Målet har varit att skapa en plats som är attraktiv att besöka och gå genom, samtidigt som den inte ska bjuda in till att uppehålla sig där en längre stund. Därför målas väggarna med ett starkt, färgglatt och intensivt mönster. Det kommer också att monteras högtalare för att spela en återkommande musikslinga. Går man genom passagen ska musiken bidra till att man får en positiv upplevelse av platsen, säger Helena Nyholm. Men det är tänkt att vara svårare att stå där länge, då samma slinga spelas om och om igen. På kvällar och nätter kommer passagen att hållas stängd och avgränsas då av utsmyckade smidesgrindar. Utöver arbetet med själva passagen gör ABK också om det intilliggande entrépartiet ut mot boulevarden. Fasad och entréport flyttas ut i linje med resten av fasaden för att minska risken för att obehöriga uppehåller sig utanför porten, och de överliggande regnskydden byggs ihop för ett enhetligt intryck. Lugnet från ovan Arbetet med de 48 lägenheterna på Lugnet fortskrider och i takt med bygget ökar också intresset för de centralt belägna lägenheterna. Man är bland annat nyfiken över storleken på lägenheterna och när lägenheterna är inflyttningsklara. Det nya fyravåningshuset består av en huskropp i vinkel där varje bostad har inglasad balkong. Lägenheterna får samma höga standard som andra nya ABK-bostäder, vilket innebär kakel och klinkers eller parkettgolv, varmluftsugn med induktionshäll och diskmaskin samt något som är helt nytt för ABK nämligen golvvärme som uppvärmning. På Lugnet kan du unna dig lyxen av att bo centralt nära kommunikationer, nöjesliv och shopping i en lägenhet med god

7 standard och inglasad balkong. Husets tak är täckt med solceller som producerar el till fastigheten bland annat till belysning och ventilation. Tidsplan Planerad uthyrning tidig vår 2021 Planerad inflyttning höst 2021 Lägenheterna 8 st 1 RoK ca m² 9 st 2 RoK ca m² 28 st 3 RoK ca m² 3 st 4 RoK ca 78 m² Blivande hyresgäster fick se sin lägenhet för första gången När Tuva Jakobsen tackade ja till sin lägenhet började hon packa direkt! Då hade hon inte sett sin nya lägenhet annat än på ritning ännu. Den 3 september var det så äntligen dags att besöka det blivande hemmet på Stenskeppsvägen när ABK bjöd in till vip -visning för alla blivande hyresgäster. På plats fanns bland annat fastighetsskötare och personal från uthyrningen och byggavdelningen för att svara på alla eventuella frågor från de femtiotalet besökare som anmält sig. Den 1 oktober är de tre husen med 53 lägenheter inflyttningsklara.

8 Spontansport på Österäng: hinderbana med rockringar. Kids in motion med KDFF I samarbete med ABK fortsätter Kristianstads DFF sitt projekt Kids in motion för att sporra unga att röra sig mer och hitta glädje och gemenskap i sport och idrott. De tillfällen man samlats på spontanidrottsplatsen på Österäng har ett tjugotal barn och ungdomar deltagit. Det spelas pingis, kickas boll och Lovisa Hallengren som är den första som kommer dit lägger upp en hinderbana. De allsvenska stjärnorna Kajsa Törnkvist och Evelina Duljan blir utmanade. Tiina Jukarainen som är ungdomstränare berättar att alla är välkomna och att det är viktigt att de finns och syns även i områden där kanske inte alla har möjlighet att delta i mer etablerade sammanhang. Vi vill ge dem en chans att träffa kompisar och röra på sig och ha roligt. I en förlängning kanske de kan hitta till föreningslivet också, säger hon. Hon poängterar att det är Betas, KDFF:s huvudtränare Elisabet Gunnarsdóttirs, idé att klubben ska ta ett stort socialt ansvar för barn och ungdomar. Hon bryr sig. Hon har en bakgrund där det har haft stor betydelse för henne själv, säger Tiina, och tillägger att hon inte hört om någon annan allsvensk fotbollsklubb som tar samma sociala ansvar. Vi är väldigt glada för KDFF:s initiativ som är helt i linje med det bosociala ansvar som är vår ledstjärna, säger ABK:s vd Henrik Strand, som gläds åt att spontanidrottsplatserna får liv.

9 Britt Andersson och Lena Landström från Hedentorp uppskattar KDFF:s utegympa. Gympa med KDFF för 65-plussare Det är inte bara barn och ungdomar som behöver röra på sig. Även för äldre ger rörelse och träning positiva resultat. Kristianstads DFF:s allsvenska fotbollslag körde under sommaren ett utomhusprogram för 65+. ABK stöttar verksamheten. Det kallas Still in Motion. Det är är jättebra. Vi har roligt och vi får möjlighet att röra på oss i sällskap med andra, berättar Britt Andersson, som bor hos ABK på Åstavägen på Hedentorp. Hon har med sig väninnan Lena Landström till Näsby Gård där övningarna hålls under en vandring på Lingenäset. Styrkan och balansen kan försämras i takt med att man blir äldre och det är naturligt. Med det här projektet hoppas vi motverka detta med lustfyllda aktiviteter som inte bara innebär träning utan också ett glatt umgänge, säger Alice Nilsson, som tillsammans med Kristin Geirsdottir och Elisabet Gunnarsdottir leder övningarna. KDFF driver sedan tidigare projektet Kids in motion, men har också under coronapandemin hållit igång med balkonggympa för hyresgästerna på många av ABK:s gårdar. Det är balansövningar, huksittningar och armhävningar i takt till Gyllene Tider och Veronica Maggio på CD-spelaren. Det är mycket skratt och småprat mellan övningarna.

10 Röken vällde ut från balkongen när räddningstjänsten övade hos ABK Larmet går det väller ut rök från en balkong på tredje våningen på en innergård på Östermalm i Kristianstad. En man skymtas i röken och en grannfru ringer räddningstjänsten. Den här gången var det bara övning. Det här är något som vi måste öva, berättar övningsledaren Pär Persson, sedan han räddats av sina kollegor från det utsatta läget på balkongen. Det finns många innergårdar i centrum där vi inte har möjligheter att ta oss in med stora stegbilar eller liftar för att kunna rädda nödställda. Då måste vi veta hur vi ska göra, fortsätter han. När räddningstjänsten anlände, några minuter efter larmet nått dem, handlade det snabbt för dem att få en överblick över situationen. En mansperson med rollator på den rökfyllda balkongen. Han var rädd och uppskrämd men lyckades förmedla att det fanns ytterligare två personer i bostaden. Ett samarbete är viktigt och kan vara livsavgörande Räddningstjänsten har nycklar till ABK:s fastigheter och kunde snabbt ta sig in, sedan fastighetsskötaren Wojciech Rosak, visat dem rätt. Rökdykare tog sig in, samtidigt som en portabel stege hade kommit in på gården och restes mot balkongen. Stegen är 14 meter lång och det visade sig att den nådde även fjärde våningen om det skulle behövas. Ganska snabbt hade rökdykarna släpat ut de båda dockor som föreställde rökskadade hyresgäster och en man hade klättrat stegen upp och kunde lugna mannen på balkongen. Det var en bra övning, säger insatschefen Jonas Nilsson, när han summerar efteråt. Han tillägger: Vi är väldigt nöjda med det här samarbetet med ABK som ger oss möjlighet till sådana här övningar. Det är värt hur mycket som helst för oss. Även från ABK:s sida är man positiva till att räddningstjänsten väljer att öva i det befintliga fastighetsbeståndet. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att det finns lokalkännedom och våra anställda bidrar naturligtvis med den hjälp de kan, som i den här övningen att informera och berätta hur fastigheten ser ut och snabbt förklara vilken trappa som leder vart. Nästan exakt samtidigt som slangarna tömts och rullats upp igen på brandbilen kom ett riktigt larm om gräsbrand och sekunder senare var bara övningsledaren kvar på platsen.

11 Nu får du ABK:s information via e-post För att både bli mer miljövänliga och effektivare går ABK huvudsakligen över till digital kundkommunikation. Detta innebär att du som hyresgäst istället får informationen via din e-post och vid akuta driftstörningar kan du även få sms om du angett ditt nummer på Mina Sidor. Förutom att det är betydligt mer miljövänligt och effektivare så kan våra hyresgäster också få del av informationen snabbare än om våra fastighetsskötare ska lägga lappar i varje brevlåda säger ABK:s kommunikationschef Jonas Rosenberg. Dessutom kan det vara bra att få ett sms om en eventuell driftstörning eller vattenläcka redan innan man kommer hem från exempelvis jobbet. Har du ännu inte anmält din e-postadress eller mobilnummer så gör du det på Mina Sidor på abk.se eller kontakta Kundcenter så hjälper de dig. Har du ingen e-post kommer ABK att skicka information via postutskick. Hyresgäster hos ABK mycket nöjda med Corona-hantering ABK har under sommaren deltagit i en nationell kundundersökning om hur nöjda hyresgäster är med sina hyresvärdar gällande hanteringen av Coronapandemin. Resultatet visar att hyresgästerna generellt sett tycker att ABK gjort ett mycket bra arbete. Extra nöjda är man med hur man fått information under pandemin, samt hur det har fungerat att anmäla fel och få dem åtgärdade. Mindre nöjda än snittet är hyresgästerna med städning av allmänna utrymmen under pandemin. Vi tog tidigt smittspridningsrisken på allvar, och har arbetat kontinuerligt sedan i början av mars med åtgärder, anpassningar och att nå ut med information, säger ABK:s vd Henrik Strand. Vår personal gör ett mycket bra arbete för att hyresgästerna ska kunna få hjälp på ett smittsäkert sätt. Vi är glada över att det har mottagits väl, och vi fortsätter vårt arbete så länge det behövs. Och där vi behöver bli bättre ska vi arbeta för det. Totalbetyget från hyresgästerna för hur de uppfattar ABK:s agerande under krisen är 83 %, strax över medel på 82 %. Vikten av att ha en hemförsäkring Tänk på att du måste ha en hemförsäkring för att få ersättning för dina saker vid händelse av brand, vattenskada eller inbrott. Den skyddar även din identitet, dig själv och dina ägodelar när du är ute och reser. Läs mer om hemförsäkringar på ABK bjuder hyresgäster på gympa Du vet väl att du kan gympa gratis med Korpen om du bor hos ABK? Ordinarie pris är 350 kronor per termin, men anger du namn och bostadsadress vid första gympatillfället så är träningen gratis. Måndag Villaskolan Tisdag Fröknegårdskolan (endast tjejer) Onsdag Fröknegårdskolan (ej 7/10, 28/10, 11/11) Tänk på att komma i tid, dörrarna låses när passen startar. Gympan startar den 7 september och kör till 16 december. Åldersgräns 15 år. För mer information, kontakta Pia Brink Information kring HLU försenad På grund av pandemin är HLU-utskicket något försenat. HLU betyder Hyresgäststyrt Lägenhets Underhåll och innebär att hyresgästerna har möjlighet att själva bestämma över vissa delar av lägenhetsunderhållet. Det handlar i princip om underhåll av tak, väggar och golv. ABK har särskilda intervaller då de målar om i bostäderna och byter golv, utan extra kostnad för hyresgästen. Under HLU har man möjlighet att få gjort det tidigare, om man så önskar, eller tacka nej till det regelbundna underhållet. Tackar man nej får man en hyresrabatt och vill man ha tidigarelagt underhåll så betalar man för det. ABK återkommer med mer information i oktober.

12 Vet du hur du tar hand om ett stopp i vasken? Eller vill du ha tips på hur du byter lampan i fläkten? Nu finns enkla och tydliga instruktionsfilmer på abk.se. Filmerna visar dig som bor i lägenhet hur du kan sköta sysslor i och kring hemmet. Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Se de olika filmerna här Undvik dyra kostnader vid utflyttning! Innan du flyttar ut från en ABK-lägenhet besiktas alltid lägenheten för att se hur bostadens skick är och om det finns några skador på lägenheten. Finns det onormalt slitage eller skador måste du själv stå för reparationskostnaderna. Exempel på sådana skador är förstörd parkett, hål i dörrar, tapetfläckar och en inbränd spishäll vilket är ett av de vanligaste felen. Byte av spishäll debiteras med 3214 kr och kan vara ännu mer med inbyggnadshäll. En onödig kostnad som kan undvikas om du följer dessa tips! 4 tips hur du rengör din glashäll 1. Ligg steget före. Ju tidigare du behandlar fläckar och arbetar med att få bort sådana desto lättare blir det. Kort sagt: kokar såsen över så bör du direkt (så fort det svalnat, naturligtvis) försöka behandla fläcken innan den bränner fast totalt. Detta gäller även vatten som kokar över då vårt kalkrika vatten i Kristianstad kan orsaka vidbränning. 2. Rengör spisen efter varje matlagning. Det är inte bara lättare att få bort, det är också betydligt roligare nästa gång du ska laga mat. 3. Om du inte genast har gjort rent spisen efter matlagningen får du enklast rent med hjälp av en skrapa anpassad för glashällar. 4. Funkar inte enbart skrapan finns ett medel som heter Vitro Care och fungerar på alla spishällar. Det finns att köpa där man köper spisar. Det viktiga är att inte använda spishäll med överkok utan att först rengöra. Värmer man upp smutsiga kokzoner bränner det sakta in. Lycka till!

13 Ronny Blixt Ronny Blixt har sedan den 24 augusti anställts som fastighetsskötare på Långebro och Vilan. Tidigare har han arbetat som fastighetsskötare och i en jaktbutik. Det är också jakt och fiske som är det stora intresset men då han saknade variationen och att vara ute lite mer så återvände han till fastighetsskötaryrket. Ronny bor i Vankiva utanför Hässleholm med familjen. Han största fångst var en torsk på 15,5 kilo som han fiskade i Öresund. Den räckte till flera middagar för hela familjen. Linus Nilsson ABK har förstärkt sin måleriavdelning och hälsar nu Linus Nilsson varmt välkommen. Linus började sin tillsvidareanställning den 22 juni men har varit lärling hos ABK under sin tid på gymnasiet. När han inte är på jobbet och målar spelar han badminton i Kristianstad badmintonklubb. Det blir träning flera gånger i veckan och han spelar både dubbel och singel och är dessutom tränare. Han bor i lägenhet inne i Kristianstad och annars hänger han med kompisar, fiskar eller spelar spel.

14 Marcus Ekdahl Efter ett flertal år som säsongsanställd och vikarie på Österäng har nu Marcus Ekdahl fått en tillsvidareanställning som fastighetsskötare i Hammar. Han trivs väldigt bra med arbetsgruppen och området och tycker det är extra roligt nu när hyresgästerna på Stenskeppet är på plats. På fritiden är den nyblivna pappan hemma och umgås med familjen och någon gång då och då kilar han iväg för att spelar innebandy med kollegorna på ABK. Jalal Bilal Jalal Bilal har tidigare arbetat som säsongsanställd och vikarie på Gamlegården men har sedan 15 juni fått en tillsvidareanställning på ABK. Han trivs jättebra med sitt jobb och har verkligen nära till sitt arbete. Han bor nämligen själv på Gamlegården med sin fru och fyra barn. På kvällarna och fritiden leker de mycket på gården om de inte åker till skogen och cyklar en runda. Jalal flyttade från Somalia till Malaysia och direkt efter hans avslutade studier på högskolan i Malaysia flyttade han till Sverige. På högskolan studerade han ekonomi i 4 år. Jalal talar flera språk Somaliska, Svenska, Arabiska, Engelska och lite Malayu. ABK bygger och renoverar Tak-, fasad- och balkongrenovering, ny ventilation.

15 Kv. Hovrätten Nyinstallation av passage och porttelefoni Centrum Pil- och Parkvägen, Egna hem Nyproduktion Lugnet, Österlånggatan 48 lägenheter, Östermalm Stenskeppet, Stenskeppsvägen 91 lägenheter, Hammar Ny taktäckning Västra Boulevarden 23, Centrum Uppfräschning av utemiljö Albogatan 2 22, Gamlegården Asfaltering gångar, parkering Skolgatan 44, Byagatan 12 A H, Grindvägen 2A B, 4 10, Önnestad Stambyte Ingelstadsgatan 23 41, Gamlegården Fasad och ventilation Utställningsvägen 6 8, Lyckans höjd Markarbeten inför inkoppling av fiber. Färlöv Inkoppling av fiber Forsakarsvägen 20, Stenhällevägen 3 21 Tingstorget 1 och 5, Tingsvägen 17, Skaddevägen 12, Forsaliden 3, Degeberga Nya grillplatser Feglersgata 13 17, Tollarp

NYTT. Nummer Ny tidning utgiven av Hyresbostäder i samarbete med samhällsprogrammets medieinriktning på Ållebergsgymnasiet.

NYTT. Nummer Ny tidning utgiven av Hyresbostäder i samarbete med samhällsprogrammets medieinriktning på Ållebergsgymnasiet. NYTT Nummer 1 2019 Ny tidning utgiven av Hyresbostäder i samarbete med samhällsprogrammets medieinriktning på Ållebergsgymnasiet. Vi på Hyresbostäder Falköping är mycket glada att kunna visa upp vår nya

Läs mer

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50

Trivselregler: Vid akuta fall kontakta Grupplarm 044-10 38 50 Trivselregler: För att alla hyresgäster ska kunna trivas så bra som möjligt har vi här sammanställt våra trivselregler. Detta är reglerna som gäller i Invectus fastigheter. Inflyttning: Inflyttningsdag

Läs mer

Till dig som flyttar in

Till dig som flyttar in Till dig som flyttar in Rev datum 2011-10-10 Välkommen till oss på Invectus... Ni kommer i kontakt med oss via: Telefon 044-21 91 91 Mejl Info@invectus.net Hemsida www.invectus.net Brev Invectus AB Box

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

bekvämare K v K i l e n

bekvämare K v K i l e n K v K i l e n K v K i l e n Seniorbostäder i kvarteret Kilen Seniorbostäder i kvarteret Kilen S l o t t S g ata n 4 2 S l o t t S g ata n 4 2 Byt Byt till till något bekvämare Vi bygger moderna och bekväma

Läs mer

- Kom och kolla Tom det är registrerings numret till bilen som körde över mig? Skrek jag till Tom på andra sidan gatan Han kom springande och krama

- Kom och kolla Tom det är registrerings numret till bilen som körde över mig? Skrek jag till Tom på andra sidan gatan Han kom springande och krama Starka tillsammans Jag drömmer om den snygga killen i klassen frågar chans på mig, vi ska precis pussas och då väcker mamma mig med ett, - Du är försenad! Klockan är redan halv åtta. Jag springer ner för

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Att bo i en LSS-bostad. Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där

Att bo i en LSS-bostad. Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där Att bo i en LSS-bostad Här får du veta mer om vad en LSS-bostad är och hur det fungerar att bo där Vad är en LSS-Bostad? Här får du information om vad en LSS-bostad är och hur det kan fungera att bo där.

Läs mer

Svenska i fokus 2. provlektion. Svenska i fokus 2 ( ) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 LÄRARHANDLEDNING 2

Svenska i fokus 2. provlektion. Svenska i fokus 2 ( ) Författarna och Liber AB Får kopieras 1 LÄRARHANDLEDNING 2 Stefan Andersson Gullvi Weijk-Carlert Svenska i fokus LÄRARHANDLEDNING 2 Cd-rom med pdf-fil med kopieringsfritt material. Best. nr 47-10407-9 2013 Författarna och Liber AB Kopiering av cd-skivan förbjuden

Läs mer

Några råd till dig som flyttar!

Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Några råd till dig som flyttar! Besiktning Alla lägenheter måste besiktigas. Vi kontrollerar då bostadens skick och noterar eventuella fel och brister i ett besiktningsprotokoll.

Läs mer

Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum!

Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum! Granne med fåglarna i parken och 10 minuter från centrum! Välkommen till kvarteret Lampan i Helsingborg. Perfekt läge i Olympiakvarteren. Välkommen hem till kvarteret Lampan! Tänk dig att cykla ner till

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen 1. Hur upplevde du säkerheten mot inbrott/stöld i din lägenhet under stambytet? a. God, inga problem b. Bristfällig 19% God, inga problem

Läs mer

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta SVAMPEN Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta Nära till allt! När du hyr vid Svampen har du nära till allt. Beläget alldeles nedanför det välkända vattentornet Svampen men ändå på promenadavstånd till vacker

Läs mer

Bonusboende För ett enklare liv

Bonusboende För ett enklare liv Bonusboende För ett enklare liv Kom hem till lite extra trygghet och gemenskap Oavsett var i livet du befinner dig vill vi att du ska känna hemlängtan. Våra bonusboenden erbjuder både det och den där extra

Läs mer

Att tänka på när du skall. flytta

Att tänka på när du skall. flytta Att tänka på när du skall flytta Bra att veta när du ska flytta ut Tips på vägen för att underlätta flytten Börja flyttstäda redan veckan innan, avfrosta kyl/frys, städa golvbrunnar, putsa fönster, damma

Läs mer

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar

Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden 50 år: Pionjärerna på Snickarstigen berättar Salemstaden fyller 50 år. Några av de första som flyttade in i de nya radhusen på Snickarstigen var Britt Stadener, Kerstin och Lars-Göran Alfredson.

Läs mer

Till dig som besöker Lyan!

Till dig som besöker Lyan! Till dig som besöker Lyan! Vi skall även anmäla till brandkåren om vi skall sova över i Lyan. Observera att de vill ha anmälan inne minst fem dagar i förväg. https://www.brandkaren-attunda.se/privatperson/hem-fritid/tillfallig-overnattning/anmal-tillfal

Läs mer

Gruppbostad. - Vad är det?

Gruppbostad. - Vad är det? Gruppbostad - Vad är det? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet och skyldigheter som gäller

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Upprustning av Vikingavägen 26. Lunds Kommuns Fastighets AB. Box 1675, 221 01 Lund Besöksadress: Lilla Tvärgatan 21 Tel.

Upprustning av Vikingavägen 26. Lunds Kommuns Fastighets AB. Box 1675, 221 01 Lund Besöksadress: Lilla Tvärgatan 21 Tel. Upprustning av Vikingavägen 26 Lunds Kommuns Fastighets AB www.lkf.se Box 1675, 221 01 Lund Besöksadress: Lilla Tvärgatan 21 Tel. 046-35 85 00 Februari 2015 Vi har nu tagit nästa steg i upprustningen av

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN!

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER VÄLKOMMEN TILL AMASTEN! VÄLKOMMEN SOM HYRESGÄST! I den här broschyren har vi samlat information som är viktigt för dig som hyresgäst hos oss att känna till. Vi vill att

Läs mer

Kapitel 2 Övernattning

Kapitel 2 Övernattning Kapitel 1 Sommarlov Det var den tolfte juni, jag hade precis fått sommarlov och firade det med en glass med mina två bästa kompisar, Maj och Isabell. Efter glassen satt vi och pratade på en bänk i parken.

Läs mer

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder

INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER. Välkommen till Balder INFORMATION TILL NYA HYRESGÄSTER Välkommen till Balder Bra att veta om ditt boende Hyran - betala alltid i tid Hyran betalas i förskott varje månad, senast den sista dagen i månaden. Exempel: hyran för

Läs mer

En hållbarhetsredovisning

En hållbarhetsredovisning En redovisning för kommande generationer En hållbarhetsredovisning Hållbarhetsredovisning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vårt löfte 3 Introduktion Gavlia 4-5 Förmånscyklar 6-7 Fordon 8-9 Solcellsparkering 10-11

Läs mer

Boende som har allt. Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna

Boende som har allt. Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna Boende som har allt Nytt intill affärer och resecentrum i Kinna Vi bygger nytt Nära storstaden och naturen Mitt i Kinna, bara ett stenkast från affärscentrumet Mor Kerstins torg bygger Marks Bostads AB

Läs mer

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Servicebostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Servicebostad - VAD ÄR DET? Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

VÄLKOMMEN till vårt hus!

VÄLKOMMEN till vårt hus! VÄLKOMMEN till vårt hus! Vi är alla glada för vårt fina hus och vi hoppas att Du också ska finna dig väl till rätta här och känna att du faktiskt är delägare i huset. Detta gör nämligen att man är rädd

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

VI HAR EN VISION LÄGENHETSFAKTA FÖRSLAG TILL HAMMARSHUS KVARTER F

VI HAR EN VISION LÄGENHETSFAKTA FÖRSLAG TILL HAMMARSHUS KVARTER F VI HAR EN VISION Vi på K-fastigheter är intresserade av att exploatera en del av Hammar 9:151. Området vi har valt att planera bostäder för är Kvarter F enligt intresseanmälan. Vi är intresserade av Kvarter

Läs mer

Nu bygger vi om i Husby

Nu bygger vi om i Husby Nu bygger vi om i Husby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Husby Hus för hus Det tar upp till

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Finlandshusen FINLANDSGATAN 5 & hyresbostäder på ett av Kristianstads bästa lägen

Finlandshusen FINLANDSGATAN 5 & hyresbostäder på ett av Kristianstads bästa lägen 1 Finlandshusen FINLANDSGATAN 5 & 7 74 hyresbostäder på ett av Kristianstads bästa lägen 2 Bo vid Tivoliparken I kvarteret där Finlands bryggeri huserade fram till 1963 reser sig nu husen på Finlandsgatan

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Län Stockholm Typ Lägenhet Kommun Stockholm Område Nockebyhov Tillträde tidigast

Län Stockholm Typ Lägenhet Kommun Stockholm Område Nockebyhov Tillträde tidigast Nockeby Backe 2 G Län Stockholm Typ Lägenhet Kommun Stockholm Område Nockebyhov Tillträde tidigast Storlek enligt överenskommelse 52 m2 Gatuadress Nockeby Backe 2 G Nyproducerad 2:a! Välkommen till denna

Läs mer

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS...

NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... NÄR DU ARBETAR FÖR OSS... Information till dig som utför arbete på uppdrag av Helsingborgshem HEJ ENTREPRENÖR! Vi hoppas att du känner dig välinformerad och trygg med de riktlinjer och förhållningssätt

Läs mer

Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013

Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013 Trivselregler Brf. Villa Lustigkulla den 2 augusti 2013 Att bo i bostadsrätt innebär att du ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för sitt boende. Tillsammans äger och förvaltar vi huset

Läs mer

Idunavägen 4. Rymlig bostad på centralt läge! Götaland Kommun Uddevalla Storlek 145 m2. enligt överenskommelse. tidigast. Gatuadress Idunavägen 4

Idunavägen 4. Rymlig bostad på centralt läge! Götaland Kommun Uddevalla Storlek 145 m2. enligt överenskommelse. tidigast. Gatuadress Idunavägen 4 Idunavägen 4 Län Västra Götaland Typ Villa Kommun Uddevalla Storlek 145 m2 Område Gatuadress Idunavägen 4 Tillträde tidigast enligt överenskommelse Rymlig bostad på centralt läge! Fint och rymligt hus

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

GRANKOTTEVÄGEN 6 8. Bo smått och gott.

GRANKOTTEVÄGEN 6 8. Bo smått och gott. RANKOTTEVÄEN 6 8 Bo smått och gott. Här får du mycket på liten yta Nu hyr vi ut våra nybyggda hus på rankottevägen, granne med Brickebackens IP. Här får du mycket på liten yta, utan att göra avkall på

Läs mer

Vi är måna om att du trivs hos oss!

Vi är måna om att du trivs hos oss! Vi är måna om att du trivs hos oss! Här har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men är samtidigt kortfattad. Tanken är att du snabbt och enkelt ska hitta svaren du söker. Kontaktuppgifter

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN EN TRYGGARE BOENDEFORM FÖR ÄLDRE En lägenhet i ett trygghetsboende passar dig som känner att du vill ha ett bekvämt och mer tillgängligt boende. Bor du

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

Inför kommande renoveringar

Inför kommande renoveringar December 2017 Till dig som bor på Västra Kyrkogatan 8 A E och Västra Norrlandsgatan 38 A E Inför kommande renoveringar I slutet av november bjöd vi in dig som bor på Västra Kyrkogatan 8 A E och Västra

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Art nr

Art nr Camilla Jonsson Vem bryr sig av Camilla Jönsson 1. Ett nytt hem Äntligen! Pappa sträckte på sig så att det knakade i ryggen. Det var den sista lådan, sa han och log. Skönt, sa jag och såg mig omkring.

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Kvadratsmart boende!

Kvadratsmart boende! Snart kan du bo här Ditt drömboende I det nyaste bostadsområdet i Mariehamn med närhet till allt du behöver dagligen och samtidigt med grönskande natur runt hörnet, får du det bästa av två världar Bostads

Läs mer

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter

Anmäl ditt. Hyllie Allé. intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Anmäl ditt Hyllie Allé intresse nu! Kvadratsmarta hyresrätter Välkommen till Hyllie I Hyllie skapas en ny levande stadsdel med färgstark arkitektur, spännande torg och all slags service. Samtidigt finns

Läs mer

Viktigt inför din flytt

Viktigt inför din flytt u d r Nä! t u r a t t fly Viktigt inför din flytt När du ska flytta är det mycket att hålla reda på både när det gäller ditt nya boende och den lägenhet du lämnar. Här följer en checklista över sådant

Läs mer

Servicebostad LSS Sektor stöd och omsorg

Servicebostad LSS Sektor stöd och omsorg Servicebostad LSS Sektor stöd och omsorg Mariestad Innehållsförteckning Vad är en servicebostad... 3 Att bo i servicebostad... 4 Stöd och hjälp... 5 Fritid, aktiviteter och egen tid... 5 Enhetschef...

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Sol och vår ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE ÅSA ÖHNELL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ÅSA ÖHNELL ORDLISTA otrogen (sida 6, rad 10) träffat andra kvinnor (eller män) efterlyste (sida 6, rad 16) sökte efter, frågade efter, kanske på teve och i tidningar inte råd

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Trevlig helg Monika och Helene

Trevlig helg Monika och Helene Hej! v.47 Den här veckan har vi börjat tänka lite matte, vi har tex 6 kulor i handen och "gömmer" 3 i andra handen hur många finns då kvar? jo 3, vi har också 6 små fyrkanter till hjälp som ligger framför

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Kurs B Motsvarande i CEFR A1/A2 (Gemensam europeisk referensram för språk)

Kurs B Motsvarande i CEFR A1/A2 (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Den studerande ska kunna förstå och använda enkla texter i vanliga situationer i vardagslivet, t.ex. anpassade berättande eller beskrivande vardagsnära texter vardagliga meddelanden och annonser

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

NYA HEM ATT LÄNGTA TILL.

NYA HEM ATT LÄNGTA TILL. Vikingavallen NYA HEM ATT LÄNGTA TILL. Nu bygger vi den andra etappen bostäder på Vikingavallen med 56 trivsamma lägenheter och planerad inflyttning våren 2019. 56 LÄGENHETER MED INBJUDANDE PLANLÖSNINGAR.

Läs mer

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3

Nya Finlandshusen. etapp 1 pråmgatan 3 etapp 1 pråmgatan 3 Nya Finlandshusen 32 moderna bostäder nära centrum och mitt i naturen invid Tivoliparken och Helge å, i första hand avsedda för sökande över 60 år. Området nära till allt Att bo centralt

Läs mer

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET: ANGELINA SJÖBERG Kapitel 1 I SKOLAN Hej! Jag heter Lina och jag är 10 år och jag går på Nivirena skolan. Min bästa kompis heter Alice. Jag har långt brunt hår och jag är 1,37 meter hög. Jag är rädd för

Läs mer

NYA HEM ATT LÄNGTA TILL.

NYA HEM ATT LÄNGTA TILL. Vikingavallen NYA HEM ATT LÄNGTA TILL. Nu bygger vi den andra etappen bostäder på Vikingavallen. 56 trivsamma lägenheter med planerad inflyttning våren 2019. Vissa bilder i denna broschyr är inspirationsbilder

Läs mer

Installationer i lägenheten av tex tvättmaskin, diskmaskin etc måste utföras av en fackman.

Installationer i lägenheten av tex tvättmaskin, diskmaskin etc måste utföras av en fackman. VÅRA LÄGENHETER FÖRÄNDRINGAR Ibland vill man förändra och komplettera sin lägenhet. När det gäller väsentliga förändringar tex badrum, kök och väggar måste styrelsen godkänna detta skriftligen. Installationer

Läs mer

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel.

Drift, städning och felanmälan sköts av externa företag. Telefonnr till felanmälan mm finns på namntavlan i porten det är dit man ringer vid fel. TRIVSELREGLER Brf Flaggan 9 Beckbrännarbacken 7 Det här bör du veta om föreningens Trivselregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren

S0_264 Mä rtä Johänsson g Lo fgren Märta Viola föddes tisdagen den 11 maj 1909 som tredje barn till Augusta och Carl Sigfrid. De båda äldre barnen var tvillingar, och de föddes före äktenskapet. Båda dog efter tre dagar. Hon växte således

Läs mer

Välkommen till en schystare värd

Välkommen till en schystare värd Välkommen till en schystare värd Aspås och Rödön 2 Vi hoppas du ska trivas hos oss! Vi hoppas du ska trivas som hyresgäst hos oss. Om du har frågor eller funderingar som rör lägenheten, fastigheten eller

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Bennets väg 17D. Malmö, Öster, Törnrosen

Bennets väg 17D. Malmö, Öster, Törnrosen Bennets väg 17D Malmö, Öster, Törnrosen Med 23 000 lägenheter är MKB Malmös största hyresvärd. Det innebär att MKB har ett särskilt ansvar för bostadsmarknaden i Malmö och för att aktivt medverka till

Läs mer

Nu bygger vi om i Rinkeby

Nu bygger vi om i Rinkeby Nu bygger vi om i Rinkeby Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Rinkeby Hus för hus Det tar upp

Läs mer

Till dig som flyttar

Till dig som flyttar Till dig som flyttar Inför flytten Lite goda råd till dig som flyttar. Det är mycket att tänka på när man skall flytta från sin lägenhet. För att underlätta för dig har vi sammanställt en kom-ihåg-lista

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet

Månadsbrev. BK Höllviken Dam/Flickverksamhet BK Höllviken Dam/Flickverksamhet Syftet med detta månadsbrev är att ge samtliga inom klubben en bättre uppdatering kring vad som händer varje månad. Vill ni bidra med någon information eller matchbilder

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016.

Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016. Förebyggande hembesök Rapport från uppsökande verksamhet till 80-åringar år 2016. Lena Svensson, stöd och omsorg, 2017-02-15 Innehållsförteckning Förebyggande hembesök 1 Hembesök hos 80-åringar 2016 3

Läs mer

MITT LIV SOM DIABETIKER

MITT LIV SOM DIABETIKER 20/11 2012 2/12 2012 MITT LIV SOM DIABETIKER För exakt 7 år, 1 månad, 2 veckor och 1 dag sedan hände något som skulle ändra mitt liv. Jag fick en sjukdom som heter diabetes. Jag hade börjat i första klass

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Västra Gatuadress Karlstorpsvägen 99 Götaland Kommun Trollhättan Storlek 2 rum (1 sovrum) / 62 m² Tillträde tidigast

Västra Gatuadress Karlstorpsvägen 99 Götaland Kommun Trollhättan Storlek 2 rum (1 sovrum) / 62 m² Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Trollhättan Storlek 2 rum (1 sovrum) / 62 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " En lägenhet med härlig radhuskänsla, då den ligger på botten plan och har

Läs mer