Sparbanksgruppen i ett nötskal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sparbanksgruppen i ett nötskal"

Transkript

1 Sparbanksgruppen i ett nötskal

2 Innehåll Basuppgifter Värderingar och strategi: nära kunden Gruppens struktur Lokal förankring och ansvarsfullhet

3 Basuppgifter

4 Sparbankerna en del av det finländska samhället i hela 190 år Finlands äldsta bankgrupp. Den första sparbanken grundades i Åbo Sparbankernas centralorganisation Sparbanksförbundet grundades Sparbankerna grundades ursprungligen för tjänstefolk och mindre bemedlade. Syftet var att fostra människorna till sparsamhet. Sparbankerna var de första bankerna som erbjöd banktjänster för alla finländare oavsett ställning och förmögenhet. Sparbanksrörelsen stödjer sig alltjämt på sparbanksideologin, dvs. att främja individens och samhällets välfärd. Att främja sparandet är sparbankens särskilda ändamål enligt sparbankslagen. Sparbanken eftersträvar inga snabbvinster utan finns till för sina kunder. Det här är ingen kliché. Lokala samfund understöds med en del av vinsten.

5 Sparbanken är den fjärde största bankgruppen (12/2011) Antalet kunder , varav är kunder på Internet Tonvikten ligger på privatkunder, SME-företag och jord- och skogsbrukskunder Sparbanksgruppen omfattar 33 sparbanker och Sparbanksförbundet 209 verksamhetsställen Kunderna har tillgång till ca 420 kontor tack vare samarbetsavtal om korsvis ärendehantering 200 service- och betalautomater alla kontouttagsautomater i landet. Personalstyrkan uppgår till ca 1300 personer (bankerna 1326, gruppen 1365).

6 Kunderna Sparbankerna Sparbanksförbundet Samarbete Intressebevakning Utveckling Kundrelationer Produkter och tjänster Know-how Varumärke Kommunikation Sparbanksinspektionen Sparbankernas Säkerhetsfond Sparbankernas Forskningsstiftelse European Savings Banks Group Produkt- och servicebolag Sp-Fondbolag Sb-Hem Livförsäkringsaktiebolaget Duo Aktia Hypoteksbank Samlink ACH Finland Samarbetspartner Aktia Bank Pensions-Fennia Luottokunta Automatia Pankkiautomaatit SEB Kapitalförvaltning Finland M.fl.

7 Sparbankerna i ljuset av ekonomiska siffror (12/2011) Kapitaltäckning 22,1 procent Balans 7,8 miljarder euro Rörelsevinst 65,4 miljarder euro Marknadsandel av krediter till hushåll 5,6 procent Marknadsandel av depositioner 5,6 procent Antalet kunder

8 Värderingar och konkurrensstrategi: nära kunden

9 Missionen härrör från våra rötter Mission Sparbankerna främjar sparsamhet och kundernas ekonomiska välfärd nära kunderna.

10 Sparbankens roll i det finländska samhället KUNDEN Sparbankens tjänstemän förstår den vanliga människans penningaffärer, erbjuder lösningar och expertis när det gäller att hantera vardagsekonomin och åstadkomma kapitaltillväxt under kontrollerade former. SAMHÄLLET För sparbanken är det viktigt att kunna främja de ekonomiska kunskaperna och kapitaltillväxten i den lokala gemenskapen i verksamhetsområdet. SPARANDE Sparbanken hjälper mäniskor att hålla en övergripande koll på sin ekonomi. Fokus ligger på sparande.

11 Sparbanksgruppens värdegrund Kundnärhet Vi lyssnar på kunden, vi möter kunden på ett unikt sätt med utgångspunkt i kundens individuella behov. Värderingar Samarbete Samarbetet med kunderna, personalen, sparbankerna och samarbetspartnerna är öppet, genuit och inspirerar till tillväxt. Vi förnyar oss själva och ser ständigt över vår verksamhet. Ansvarsfullhet Vi tar hand om våra uppgifter med ett yrkesskickligt och pålitligt grepp. Vi är till för kunderna och för den lokala gemenskapen. Resultatrik verksamhet Resultatet och tillväxten säkerställer att vi kan utveckla tjänsterna till kunderna och att vår verksamhetsmiljö bevarar sin livskraft.

12 Sparbanksupplevelsen som konkurrensstrategi Kundmöten Vi känner våra kunders individuella behov och vi skapar unika kundmöten oberoende av tid och rum. Säkerställandet av det ekonomiska välståndet Vi förstår våra kunders ekonomifrågor och vi hjälper dem att hantera sin ekonomi på ett övergripande sätt. Välståndsökning Vi erbjuder lösningar för en kontrollerad kapitaltillväxt med sparande i fokus. Ansvarsfullhet Vi tar en aktiv roll på vårt eget verksamhetsområdet för att främja kundens och det lokala samhällets välstånd.

13 Vi uppfyller kundernas förväntningar Sparbanken säkerställer Liten skala Bra att kunderna har och mänsklighet klimat Rättvis, tillgång till alla okomplicerad nödvändiga tjänster och Kontaktperson produkter. Pålitlighet, säkerhet Bank/kontor Närhet/ Kontorets läge Nätet/ webbanken Pris, ränta, marg., konkurrenskraft Låneärenden Snabba beslut Flexibilitet Bra service, vänlig, kund-/människonära Omsorg, uppskattning, respekt, prioritering Tydlig, förståelig, lyssnar på kunden Ärenden per processerna, hanteringen telefon av den egna Tjänster Banken känner kunden Snabbt, enkelt Bekant/ bekanta personer Sparbanken är en innovativ föregångare när Finländsk, lokal det gäller Tillgänglighet, att utveckla unika möten med nåbarhet, åtkomst, parkering kunden. Vid kundmötena framhävs den utmärkta tillgängligheten, de enkla och bekväma Sakkunnig, kompetent ekonomin och lösningar som anpassats till kundens behov. Vi är närvarande där som kunden önskar Tjänster för möta oss. placering och sparande Största delen av personalens Företags- arbetstid går tjänster till möten med kunderna. Personlighet/ individuell service Personal

14 Lokal förankring och ansvarsfullhet

15 Vems intresse driver sparbankerna? Sparbankerna har inte till uppgift att producera vinst för ansiktslösa aktieägare Sparbankerna är depositionsbanker vars särskilda syfte är att främja sparsamheten bland kunderna. Sparbankerna grundades för att främja sparsamhet och personlig kapitaltillväxt. Även samhällsansvaret är en del av sparbankernas ursprungliga verksamhetsidé. I enlighet med sparbankens stadgar delas en del av vinsten ut för åtgärder som främjar sparande liksom för allmännyttiga ändamål. Återstoden av vinsten används för att utveckla bankverksamheten, produkterna och tjänsterna.

16 Sparbanken främjar välfärden bland kunderna Sparbankerna bär ansvar för främjandet av sparsamheten och välfärden hos den lokala befolkningen. De beviljar t.ex. inte för stora lån eller krediter som kunderna inte klarar av eller som stramar åt deras ekonomi för mycket. Därtill ska banktjänsterna vara lättillgängliga beslutsfattandet ske snabbt och kundservicen ges av bekanta tjänstemän.

17 Sparbanken främjar välfärden i det lokala samhället Sparbankerna främjar aktivt välfärden på orten. De bemöter sina kunder jämlikt, finansierar verksamheten i lokala företag och sprider information om sparande och hur man handskas med pengar. År 2011 donerade sparbankerna ca 1,2 miljoner euro till främjandet av den lokala välfärden. Exempel samarbete med skolor understöd för kultur- och bildningsverksamheten på orten årliga Sparsamhetsveckan (särskilt för barn) sponsring.

18 Gruppens struktur

19 Kundernas roll i förvaltningen av sparbankerna Sparbankens förvaltning består av representanter för depositionskunderna. Sparbankens depositionskunder och eventuella representanter för stamfondsandelen utser principaler som har hand om bankens förvaltning. Sparbankens principal väljer styrelse och styrelsen väljer verkställande direktören. Sparbanker i aktiebolagsform har ofta egna sparbanksstiftelser som medverkar i beslutsfattandet på bolagsstämman.

20 Sparbanksgruppen är både lokal och rikstäckande Affärsverksamhet Sparbanksgruppen Samarbetspartner Sparbanksförbundet: Samarbete Intressebevakning Utveckling Kundrelationer Produkter och tjänster Know-how Varumärke Kommunikation Sparbanksinspektionen Sparbankernas Säkerhetsfond Sparbankernas Forskningsstiftelse European Savings Banks Group Sparbankerna Sparbanksförbundet Sparbanksförbundets stämma Sparbanksförbundets förvaltningsråd Sparbanksförbundets styrelse Sparbanksförbundets kansli Produkt- och servicebolag Sp-Fondbolag Livförsäkringsaktiebolaget Duo Sb-Hem Aktia Hypoteksbank Samlink ACH Finland Samarbetspartner Aktia Bank Pensions-Fennia Luottokunta Automatia Pankkiautomaatit Oy SEB Kapitalförvaltning Finland Övriga

21 Sparbanksförbundet Sparbankernas centralorganisation Sparbanksförbundet är sparbankernas centralorganisation. Alla sparbanker är medlemmar i Sparbanksförbundet. Sparbanksförbundet främjar utvecklingen i sparbankerna och samarbetet mellan dem samt bevakar deras intressen. Sparbankernas gemensamma bankpolitiska beslut fattas av förbundet. Sparbanksförbundet: påverkar förutsättningarna för bankverksamheten och lagstiftningen som berör denna upprätthåller kontakten till myndigheterna samarbetar med inhemska och utländska organisationer på banksektorn har hand om utvecklingen av sparbankernas gemensamma affärsverksamhet, utbildning, marknadsföring, kommunikation och säkerhet. I anslutning till förbundet arbetar Sparbanksinspektionen. som utövar tillsyn över och inspekterar sparbankerna. Sparbanksinspektionen samarbetar nära med Finansinspektionen.

22 Sparbankernas Säkerhetsfond Fondens mål är att trygga en stabil verksamhet i medlemsbankerna. Fonden kan ge bidrag och lån samt kapitallån som räknas in i det egna kapitalet i mottagarbankens balansräkning. Därtill kan fonden ge garantier för lån som tas av medlemsbankerna. Alla sparbanker och sparbanksaktiebolag är medlemmar i fonden. Inte en enda sparbank har fått stöd ur fonden. 22

23 Sparbankernas stiftelser I sparbanksgruppen ingår två stiftelser som syftar till att stödja forskning med anknytning till finansmarknaden och värna om sparbanksrörelsens historia. Sparankernas Forskningsstiftelse grundades år 1968 för att stödja forskning och publikationsverksamhet med anknytning till penningmarknaden och sparande. Stiftelsen Kluuvin Säätiö, grundad 1971, stödjer forskning med anknytning till boende, sparande och placeringsverksamhet samt idkar företagsekonomisk- och samhällsvetenskaplig forskning. En del av sparbankerna i aktiebolagsform har därtill egna stiftelser.

24 Via servicebolag och samarbetspartner kan kunderna få alla tjänster Försäkringar Sparande och placering Dagliga ärenden Finansiering ICT Skadeförsäkringar Samarbetspartner sökes Lagstadgade pensionsförsäkringar Pensions-Fennia Spar- och pensionsförsäkringar Livförsäkringsaktiebolaget Duo Fonder och kapitalförvaltning Sp-Fondbolag SEB Kapitalförvaltning Finland Indexlån RBS Värdepappershandel Mäklare: FIM Clearing: Nooa Sparbank konto-förande institut Betaltidsoch kreditkort Luottokunta Kontantautomater och penningförsörjning Automatia Pankkiautomaatit Centralt penninginstitut Aktia Bank Clearing och settlement ACH Finland Fastighetskrediter Aktia Hypoteksbank Lånegaranti Garantia Återbetalningsskydd Livförsäkringsaktiebolaget Duo Finansieringsbolagsprodukter Aktia Företagsfinansiering Banksystem Samlink Stödsystem

25

Sparbankernas servicenätverk och samarbetspartner

Sparbankernas servicenätverk och samarbetspartner Sparbankernas servicenätverk och samarbetspartner Sparbanken är den fjärde största bankgruppen (12/2011) Antalet kunder 587 000, varav 300 000 är på Internet Tonvikten ligger på privatkunder, SME-företag

Läs mer

Sparbankernas servicenätverk och samarbetspartner

Sparbankernas servicenätverk och samarbetspartner Sparbankernas servicenätverk och samarbetspartner Sparbanken är den fjärde största bankgruppen (12/2012) Antalet kunder 588 500. Tonvikten ligger på privatkunder, SME-företag och jord- och skogsbrukskunder

Läs mer

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland

Strategi 2013-2017. för Föreningen kulturarvsfostran i Finland Strategi 2013-2017 för Föreningen kulturarvsfostran i Finland 1. Introduktion Föreningens första strategiska plan omfattar femårsperioden 2013-2017. I utformningen av strategin har både föreningens styrelse

Läs mer

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018

Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Bilaga 1 Mål och budget för Tomelilla kommun 2016-2018 Strategiska målområden Tomelilla - här skapar vi förutsättningar för hög livskvalitet och njuter av Österlen! HÅLLBAR TILLVÄXT DELAKTIGHET OCH EGENMAKT

Läs mer

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över.

e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. e-cm Elektronisk Cash Management dygnet runt, världen över. Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter. Goda affärer kräver rätt förutsättningar. Rätt information när du behöver det och möjligheten att

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplanen för 2016 utgår från de beslut till verksamhetsinriktning och budget som kongressen antog vid 2014 års kongress. Den nya verksamhetsinriktningen sträcker sig fram

Läs mer

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun

Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Personliga ombud i Hudiksvalls och Nordanstigs Kommun Kort historik I mitten av 1990.talet startade en försöksverksamhet med Personliga ombud i tio kommuner. Eftersom försöket föll väl ut kunde intresserade

Läs mer

FINLAND I EUROPA 2008

FINLAND I EUROPA 2008 Intervju- och undersökningstjänster A FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV Intervju- och undersökningstjänster B FINLAND I EUROPA 2008 BLANKETT ATT FYLLA I SJÄLV GS1. Här beskrivs kortfattat

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen

Näringslivspolitiskt samarbete i Stockholmsregionen Bilaga Till grund för ett fördjupat näringspolitiskt arbete ingår undertecknad kommun inom Stockholmsregionen följande avtal med Stockholm Business Region AB om samarbete inom ramen för Näringslivspolitiskt

Läs mer

Din röst gör skillnad!

Din röst gör skillnad! Din röst gör skillnad! Den 15 september är det kyrkoval. Då får du och alla andra 5,5 miljoner som är medlemmar och över 16 år bestämma vilken väg Svenska kyrkan ska gå. Socialdemokraterna ställer upp

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING 2009 Presentation Göteborgs Stad, 11 juni

BRUKARUNDERSÖKNING 2009 Presentation Göteborgs Stad, 11 juni BRUKARUNDERSÖKNING 2009 Presentation Göteborgs Stad, 11 juni Social resursförvaltning juni 2009 Jonas Persson jonas.persson@scandinfo.se 0707-75 30 75 031-743 44 44 Agenda Era förväntningar idag Information

Läs mer

Riktlinjer för aktivitetsbidrag

Riktlinjer för aktivitetsbidrag Riktlinjer för aktivitetsbidrag 1) Varför utdelar fonden aktivitetsbidrag? Genom att stödja olika aktiviteter vill fonden öka kontakterna mellan Norge och Finland och öka kunskapen om de båda länderna.

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Hemtjänst Östermalm K V A L I T E T S G A R A N T I

Hemtjänst Östermalm K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (4) Hemtjänst Östermalm Hemtjänst Östermalm ger omvårdnads- och servicetjänster till personer som bor i eget boende och som på grund av ålder, funktionshinder eller

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande

Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande Uppdragsbeskrivning för Team Stöd och Lärande Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

Nästa år är det 30 år sedan som jag för första gången klev in på Första Sparbanken på Hamngatan, bara en bit härifrån. Och jag blev kvar.

Nästa år är det 30 år sedan som jag för första gången klev in på Första Sparbanken på Hamngatan, bara en bit härifrån. Och jag blev kvar. Anförande Swedbanks bolagsstämma 5 april 2016 Tillförordnad VD Birgitte Bonnesen Kära aktieägare, Jag är mycket glad att ha fått förtroendet att stå här i dag. Som tillförordnad VD för den bank som jag

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291.

FÖRSLAG. Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016. Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291. Bilaga 1 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2013 2016 FÖRSLAG Upprättad: Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 13/KS291 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ

VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ VI ÄR EN DIGITAL REKLAM BYRÅ SNABBFAKTA SOME GUYS STARTADES 2006 på initiativ av Daniel Sjöblom och Tobias Löfgren. Hos oss jobbar vi sida vid sida med våra kunder. Våra medarbetare har alla olika branscherfarenheter

Läs mer

Att bli förmögen är något för alla, en egen portföljförvaltare för envar.

Att bli förmögen är något för alla, en egen portföljförvaltare för envar. Placeringsvård Att bli förmögen är något för alla, en egen portföljförvaltare något för envar. Aktiv omsorg om dina placeringar Mandatum Life Placeringsvård erbjuder dig en ny form av kapitalförvaltning,

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De tolv år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN IF FRISKIS&SVETTIS GÄVLE. Fastställd av styrelsen 2014-02-19. Reviderad 2015-03-13

VERKSAMHETSPLAN IF FRISKIS&SVETTIS GÄVLE. Fastställd av styrelsen 2014-02-19. Reviderad 2015-03-13 VERKSAMHETSPLAN IF FRISKIS&SVETTIS GÄVLE 2014 2016 Fastställd av styrelsen 2014-02-19 Reviderad 2015-03-13 1 INLEDNING Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera

Läs mer

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess

Tillämpning. Kommun, offentlighet. och. sekretess Tillämpning Kommun, offentlighet och sekretess www.hudiksvall.se kunskap personligt möte meddelarfrihet klarspråk hint.hudiksvall.se medier Kommunen Kommunen är en demokratiskt styrd organisation som leds

Läs mer

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre

Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre Kommunalt program för Miljöpartiet de gröna i Ydre 2014 Vår politik baseras på tre solidariteter: solidaritet med kommande generationer solidaritet med världens alla människor solidaritet med djur, natur

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 1 Vision och övergripande mål är ett av kommunens viktigaste politiska dokument. Här uttrycks den politiska viljan, utöver vad som stadgas i lag och förordning.

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING

RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING RIKTLINJER FÖRENINGSSTÖD TILL FÖRENINGAR MED SÄRSKILD SOCIAL INRIKTNING KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: 2016-05-18 Ansvarig samt giltighetstid: 2016-2018 Diarienummer: [Fyll i annars ta bort] Uppdaterad:

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Ramprogram för Folkuniversitetets verksamhet riktad till personer med funktionsnedsättning

Ramprogram för Folkuniversitetets verksamhet riktad till personer med funktionsnedsättning Ramprogram för Folkuniversitetets verksamhet riktad till personer med funktionsnedsättning Utgångspunkter Folkuniversitetets verksamhet omfattar folkbildning, skolor samt utbildning för organisationer,

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Översikt, kompetenser Relationell/ Visa intresse att etablera kontakt med barn, skapa relationer med barn, skapa förtroendefulla relationer med barn, Ledarskap Didaktisk Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72

Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 Arbetsmarknads- och Näringslivsprogram Söderköpings kommun 2015-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17 72 1. Programmets roll i styrkedjan Kommunfullmäktige har fastställt hur kommunens styrkedja

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2009

Botkyrka kommuns medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2009 Botkyrka kommuns medarbetarundersökning rapport - 2009 Antal svar på Totalt: 4196 av 5185 Antal svar på Totalt -08: 4195 av 5351 Antal svar på Kommunledningsförvaltningen: 22 av 23 Antal svar på Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN

STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN STADGAR FÖR HELA MÄNNISKAN RIKSENHET 1 Ändamål Hela Människan är en allmännyttig ideell förening med uppdraget att utifrån en människosyn med Jesus Kristus som förebild och källa till kraft och inspiration,

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn.

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn. STFS STADGAR Antagna på riksstämman 2014 STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade vid årsmöte den 25 26 maj 2002 Reviderade vid årsmöte den 17 18 maj 2003

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

och avancerad nivå 2015-2020

och avancerad nivå 2015-2020 Samhällsvetenskapliga Strategi för utbildning fakultetens på grundutbildningsstrategi och avancerad nivå 2015-2020 LUNDS UNIVERSITET SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET 1 BESLUT Dnr STYR

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2016-05-19 USAB-2016/24 Styrelsen för Uppsala Stadshusaktiebolag Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Referensvärden samtliga undergrupper

Referensvärden samtliga undergrupper Brukarenkät Utförare IFO-FH 214 Referensvärden samtliga undergrupper 214 2 Samtliga undergrupper Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI 8-76 7 1 TILLGÄNGLIGHET 84-79 7 1 EFFEKTIVITET 87-8 28 1 INFORMATION

Läs mer

Referensvärden samtliga resultatenheter

Referensvärden samtliga resultatenheter Brukarenkät Utförare IFO-FH 2 Referensvärden samtliga resultatenheter 2 3 Samtliga resultatenheter Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI - 78 55 94 TILLGÄNGLIGHET 61-78 59 92 EFFEKTIVITET 64-81 55 95 INFORMATION

Läs mer

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang.

Den sammanvägda bilden visar på en hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Den sammanvägda bilden av medarbetarundersökningen 2015 visar att Nybro kommun är en bra arbetsgivare. Här finns hög motivation och goda förutsättningar för ett gott medarbetarengagemang. Medarbetare känner

Läs mer

Bolagsordning för Hällefors Bostads AB

Bolagsordning för Hällefors Bostads AB Bolagsordning för Hällefors Bostads AB 2(5) Innehållsförteckning 1 Firma... 3 2 Föremålet för bolagets verksamhet... 3 3 Ändamålet med bolagets verksamhet... 3 4 Fullmäktiges godkännande... 3 5 Aktiekapital...

Läs mer

Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad

Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad 1 (6) Förslag till Överenskommelse om samverkan mellan Kristianstads Kommun och den idéburna sektorn i Kristianstad Bakgrund 2008 fattades ett regeringsbeslut som kom att kallas Överenskommelsen om ökad

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

vi gör dig aktivare!

vi gör dig aktivare! vi gör dig aktivare! våra företag Vi driver ortopedteknisk verksamhet runt om i Sverige. På 21 orter tar vi emot landstingspatienter och privatpersoner som är i behov av proteser, ortoser, sitthjälpmedel,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp

Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp Välkommen till Kammarkollegiets Inkassogrupp och vår e-tjänst för våra uppdragsgivare Kollegiet Online Via internet kan du utan avbrott (24-7-365) bl.a. granska

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden

Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Remissvar Ett modernt medlemskap enkelt, tydligt och rätt i tiden Projektgruppens idéer och förslag på lösningar Projektgruppen har samlat idéer och lösningar under tio rubriker. Målet är att idéerna bidrar

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Omtanke, inlevelse och respekt

Omtanke, inlevelse och respekt Dnr HFV 58-2010 Beslutad i Styrelsen för Habilitering & Hälsa 2011-11-24 Omtanke, inlevelse och respekt - Riktlinjer för ett gott patientbemötande och motverkande av diskriminering Det är en utmaning att

Läs mer

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG

UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER HAR DU 730 DAGAR OCH ETT STARKT DRIV DÅ HAR VI EN LEDARROLL TILL DIG VÄLKOMMEN TILL BERENDSEN Tack för att du vill lägga lite tid på att lära känna oss - det kan löna sig. För

Läs mer

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47.

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47. Kommentar om könsfördelningen på arbetsplatsen: 96,3 % kvinnor och 3,7 % män av 325 svarande (svarsfrekvens 61,4 %) Kommentar om åldersfördelningen på arbetsplatsen: Hög genomsnittsålder, flera pensionsavgångar

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Koncept Katalog 2009

Koncept Katalog 2009 Koncept Katalog 2009 Pro-Safe Security Pro-Safe Security System Sweden AB är företaget som ger dig som kund möjlighet att exponera stöldbegärliga varor på ett öppet och säljfrämjande sätt, samtidigt som

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret

Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Resultatrapport medarbetarundersökning februari 2013 UKK Utbildnings- och Kulturkontoret Antal inbjudna 59 68 63 1 386 (Alla anställda som arbetat inom kommunen i tre månader.) Antal svar 61 58 1 150 Svarsfrekvens

Läs mer

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden

Äspereds IF VITA LINJER. & spår. på vägen mot Framtiden Äspereds IF på vägen mot Framtiden 2 VISIONSARBETE Äspereds IF Nu är det dags att ta ett nytt steg i vår framtidsutveckling. Vår vision är att Äspereds IF skall skapa Bygdens bästa miljö för medlemskap

Läs mer

Utredningen om samhällsorientering för nyanlända invandrare. Sverige för nyanlända

Utredningen om samhällsorientering för nyanlända invandrare. Sverige för nyanlända Sverige för nyanlända Sverige för nyanlända SOU 2010:16 1. Utgångspunkter 2. Direktivet 3. Arbetssätt 4. Betänkandet & förslagen 5. Pedagogiska utgångspunkter 6. Omfattning & tidpunkt 7. Innehåll 8. Språk

Läs mer

Uppsökande ungdomsarbete i Svenskfinland

Uppsökande ungdomsarbete i Svenskfinland Uppsökande ungdomsarbete i Svenskfinland Finlandssvenska vägledardagar i Helsingfors 29.10.2014 Sabina Öhman Uppsökande ungdomsarbete Sveps barndom ångest rädslor hälsa hygien rusmedel egna barn arbete

Läs mer

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen.

1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet för alla och tillkännager detta för regeringen. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1907 av Isabella Hökmark (M) Lag om valfrihet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lag om valfrihet

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer