EGYPTENSPECIALISTEN ORTSBESKRIVNINGAR RESEINFORMATIONER. Upplevelser utöver det vanliga. Sameh Egyptson Ägare och VD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EGYPTENSPECIALISTEN ORTSBESKRIVNINGAR RESEINFORMATIONER. Upplevelser utöver det vanliga. Sameh Egyptson Ägare och VD"

Transkript

1 EGYPTENSPECIALISTEN ORTSBESKRIVNINGAR RESEINFORMATIONER Upplevelser utöver det vanliga Att resa med EgyptenSpecialisten Egyptson Tours AB är en upplevelse i sig. Vi både producerar och säljer våra resor själva för att kunna ge varje kund professionell, personlig service. Vi besitter enorm kunskap om Egypten. Denna kunskap gör att vi kan det där lilla extra som man behöver veta för att bygga en riktigt bra resa. Vi undviker många av de fällor som andra mindre kunniga researrangörer till Egypten faller i. Reser du med oss får du garanterat mesta möjliga upplevelse för pengarna. Vi är dessutom ett personligt företag som anstränger oss för att varje individuell resenär ska bli nöjd och komma hem med en upplevelse för livet. Hos oss är varje enskild resenär oerhört viktig. Vi har flera olika resor att välja mellan. Titta igenom våra kataloger och hitta din drömresa. Skulle du ändå inte hitta någon resa som passar dig, kan vi bygga din egen resa. I denna broschyr finns det mesta du behöver veta inför resan till Egypten.Skulle det finnas andra saker du undrar över kan du alltid ringa vår kundservice eller skicka ett . Nöj dig inte med mindre..res med oss till Egypten Sameh Egyptson Ägare och VD

2 LEVANDE ORTSBESKRIVNINGAR pyramid har fortfarande kvar en del av sin marmorklädsel högst upp vilket gör att man kan få känsla av hur vackra pyramiderna en gång var. I Chefrens daltempel finner man Sfinxen, den största statyn i världen, huggen direkt ur klippan. Mykerinos pyramid är den minsta av de tre. Sakkara I Sakkara finner man den största nekropolen i världen, med gravar från arkaisk tid. Denna användes under 3000 år som gravplats för kungar och Egyptens elit. Här finns också den äldsta stenbyggnaden i världen, Djosers trappstegspyramid, byggd för 4680 år sedan. I Sakkara fann man nyligen en av de vackraste och bäst välbevarade mumierna man hittills hittat. I närheten finns också Mererukas grav med fascinerande reliefer från 6 dynastin. Man ser här hur vardagslivet tedde sig med jakt, fiske, musik och underhållning. I området ligger också Tetis Pyramid med dess sarkofag som arkeologer sprängde med dynamit i slutet av 1800-talet, för att komma åt mumien. Själva mumien ligger nu på havets botten utanför Spaniens kust, efter ett skeppsbrott. KAIRO Kairo är hjärtat i arabvärlden och också Afrikas största stad med ca 15 miljoner invånare. Här möter man Orientens mystik i ett av världens mest kända basarområden, blandat med den moderna stadens pulserande liv. Den rikaste samlingen i världen, med föremål från den fornegyptiska civilisationen återfinner man på Egyptiska Museet. I en egen avdelning på museet vilar flera av de kungliga mumierna, bla Seti I, Ramses II och Thutmosis III. Att besöka mumierna som flyttades vid slutet av 1800-talet från sin tusenåriga vila i Luxor, till deras nya viloplatser på museet, är en stor upplevelse som de flesta känner berättigad vördnad inför. På museet finns också de flesta skatterna från Tut Ankh Amons grav, ett av de rikaste, arkeologiska fynd man gjort i världen. Mumien finns dock kvar i sarkofagen i Konungarnas Dal i Luxor. Giza På Gizaplatån reser sig de magnifika pyramiderna. Den största byggdes av Farao Cheops 2650 f Kr och denna är det enda av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar. Det tog 23 år och 2,5 miljoner stenblock att bygga detta 146 m höga gravmonument. I samma område finns Chefrens och hans son Mykerinos pyramider. Chefrens Dashur och Memphis 6 km söder om Sakkara låg det gamla rikets huvudstad Memphis. Det mesta av Memphis har försvunnit men här fann man två kolossala granitstatyer av Ramses II. Den ena befinner sig nu i ett museum på platsen medan den andra står framför centralstationen i Kairo. Utanför museet finns en marmorstaty från Nya Riket. Fyra km från Memphis ligger två av Kairos största pyramider byggda av Farao Sneferu, grundare till 4 dynastin och far till Cheops. Den första pyramiden kallas den Böjda pyramiden. Den andra, den Röda pyramiden, är den första fullbordade och den näst största pyramiden i världen, efter Cheops.

3 Koptiska Kairo I Kairo ser vi inte bara det faraoniska Egypten utan även det kristna, som man återfinner i den koptiska stadsdelen. Här finns en av de märkligaste kyrkorna i världen, Muallaqakyrkan, också kallad Hängande kyrkan, från 400-talet. Den byggdes hängande på de två tornen i den södra porten av Babylons försvarsmur. En annan kyrka är St Sergius kyrkan, också från 400-talet, som byggdes ovanpå kryptan där den heliga familjen tros ha gömt sig under deras flykt från Herodes. Den koptiska stadsdelen är en egen liten stad belägen under dagens marknivå och här inne finner man dessutom världens äldsta synagoga Ben Ezra, byggd på 800-talet ovanpå en kyrka från 300-talet. Traditionen säger att det var här man hittade Moses i vassen. Islamiska Kairo Medeltida, muslimska och moderna Kairo är lika fascinerande. Här finns ett stort antal vackra moskéer och arkitektoniska mästerverk, bla Citadellet Salah El Din som uppfördes 1183 på Muqattamberget. Fästningen behärskar Kairos silhuett tillsammans med Mohammed Alis alabastermoské. I det fati- ALEXANDRIA Denna legendariska stad, grundad av Alexander den Store 332 f Kr, ligger vid Medelhavets kust. Alexandria var centrum för den hellenistiska kulturen och huvudstad för Alexander den Stores efterträdare, ptolemaierna. Cleopatra, den sista av ptolemaierna, levde här och här utspelades hela hennes liv med Julius Ceasar och Marcus Antonius. Under denna tid byggdes det kända biblioteket med över en miljon bokrullar. Efter ptolemaierna kom romarna hit och under deras tid påverkades hela kristendomen av den starka koptiska kyrkans roll i Alexandria. Pharos fyrtorn Ett annat av antikens sju underverk, Pharos fyrtorn, fanns här fram till 1300-talet. På ruinerna av fyrtornet byggdes Qayt Bayfortet på 1400-talet. Härifrån har man idag en härlig utsikt över havet och staden. mitiska Kairo från 900-talet finner man al Azhar-moskén som betraktas som det första universitetet i världen. Den byggdes som ett läroverk för att sprida den shiitiska läran men efter fatimiternas undergång fungerar den idag som den ledande auktoriteten för sunni-muslimer i världen. Här finns också Khan el Khalili som är en av de mest berömda basarerna i orienten. Man kan gå i timmar i de smala gränderna där man specialiserat sig på kryddor, tyger eller hantverk av alla de slag. I Khan el Khalili finns också Kairos äldsta café al Fishawy där man kan röka vattenpipa och dricka mint-te. Katakomberna och Romerska Teatern I Alexandria finner man också Katakomberna i Kom el Shouqafa från första och andra århundradet. Den underjordiska gravanläggningen består av tre våningar där man enligt tidens sed har blandat gammal egyptisk arkitektur med grekisk och romersk. Ännu idag hittar man fornlämningar, bla amfiteatern Romerska Teatern, vilken upptäcktes 1964 när man skulle bygga ett nytt posthus i centrala Alexandria. Hela området är fortfarande föremål för arkeologiska utgrävningar. I havet utanför görs fortfarande arkeologiska fynd.

4 Bibliotheca Alexandrina 2002 invigdes det nya biblioteket, Bibliotheca Alexandrina. Arkitekttävlingen vanns av det norska arkitektföretaget Snöhetta. Byggnadens väggar har tecken från alla världens skrifter och alfabet och har många symboler från det faraoniska Egypten. I Alexandria finns också Svenska Institutet som är beläget i en vacker byggnad på Cornichen. Gamla stadsdelarna I de gamla delarna av Alexandria står en 27 meter hög kolonn av röd Aswan-granit, Pompeijus pelare. Här finns också den koptiska katedralen, St Markus, som betraktas som den första nationella kyrkan i världen. Här fanns den koptiska Patriarkens säte under kristendomens begynnelse. SINAI Sinaihalvön befinner sig i gränsområdet mellan Afrika och Asien och har vid upprepade tillfällen varit en försvarsstrategisk punkt för Egypten. Mellan var området ockuperat av Israel men återlämnades till Egypten genom Camp David-avtalet. Landskapet är mycket bergigt och här finns mineral- och ädelstensfyndigheter. Befolkningen består till största delen av beduiner. Mitt i Sinaiöknen ligger St Katarinaklostret där ett antal grekiskortodoxa munkar lever idag. Klostret som byggdes på 400-talet e Kr innehåller vackra målningar och mosaiker. Här finns också ett kapell som är byggt bredvid den buske som enligt sägnen var den brinnande busken på Moses tid. På väg till klostret ser man imponerande berg, beduinläger, små oaser och till och med vilda kameler. Bakom klostret finns berget Sinai som är heligt för både kristna, judar och muslimer. Berget som är 2285 meter högt är platsen där Moses skall ha mottagit de tio budorden. På Sinaihalvön finns flera av de mest kända badorterna i Egypten. Detta beror på att vattnen kring Sinai erbjuder några av världens finaste korallrev. Den södra spetsen är en skyddad nationalpark som heter Ras Mohammed. Läs mer under rubriken Röda Havet. Coloured Canyon Naturen har skapat några av världens mest magnifika klippformationer i bergen i Sinai. Variationer av sandsten, kalksten, granit och ränder av basalt skapar de mest otroliga färger i ett annars kargt landskap. Man kan göra utflykter hit från antingen Sharm el Sheik eller Dahab.

5 RÖDA HAVET Röda Havet fick sitt namn av de röda berg som finns intill. Vattnet är kristallklart och man finner här en av världens bästa platser för dykning, med fantastiska korallrev och ett rikt djurliv. Solen skiner 360 dagar om året vilket gör det till ett utmärkt resmål på vintern. På den västra sidan av Röda Havet finns Afrikas kust och på den östra Sinai-halvön. Sharm el Sheik Sharm el Sheik ligger på Sinaihalvön, kallad Turkosens land. Sinaihalvön är en bergsöken och kusten stupar rakt ner i havet med vackra korallväggar som följd. Stränderna är konstgjorda med riktig sand som forslats dit och man badar oftast från flytbryggor. Undervattenslivet är fantastiskt och koraller och fiskar finns direkt vid hotellens egna stränder. Från Sharm el Sheik kan man göra dagsutflykter med båt till nationalparken Ras Mohammed eller åka på dykeller snorklingsutflykt. Vattnet kring Nationalparken, den sydligaste udden av Sinai, erbjuder magnifik dykning. Här finns korallrev och ett rikt havsliv med tex delfiner, rockor, hajar, moräner och lejonfisk. Här finns också ett flertal vrak från 1800-talet och andra världskriget, bla det välkända The Thistlegorm. Kusten är variationsrik och vi rekommenderar att man bor i de mindre exploaterade områdena runt huvudbukten Naama Bay. Dahab 80 km norr om Sharm el Sheik vid Aqabaviken ligger den lilla orten Dahab. Dahab betyder guld på arabiska och det var beduinerna som gav stället dess namn pga dess guldskimrande stränder. Här finns fantastisk dykning och orten är inte så exploaterad som vissa andra badorter i Egypten. Nuweiba 90 km norr om Dahab ligger vackra Nuweiba med den hänförande utsikten mot de röda, gyllene bergen i kontrast mot Aqabavikens blå vatten. Nuweiba har många fina palmprydda stränder och gröna oaser. Taba Den lilla turistorten Taba ligger precis vid gränsen mot Israel, nära den välkända israeliska badorten Eilat. Taba är känd för sin naturliga skönhet, sitt klarblåa vatten och de många vackra bukterna. El Gouna 16 km norr om Hurghadas hamn på den egyptiska östkusten finner man en av de lyxigaste badorterna i Egypten. Området är välplanerat och mycket behagligt med tropiska trädgårdar, laguner och en golfbana. I området finns lyxhotell varav vissa är reserverade för kungligheter. Alla hotellen är anpassade för förmögna gäster från Mellanöstern och övriga världen. El Gouna har eget sjukhus, restauranger, vattensportskola, casino, shoppingarkader och inte mindre än tre dykcenter. Hurghada Hurghada ligger längs foten av den rödskimrande bergskedjan på Afrikas kust. Vattnet är varmt året runt och klimatet är torrt och soligt. Det man gör i Hurghada är att sola, bada, snorkla och dyka, men det finns också möjlighet till ökensafari, fisketurer, glasbottenbåt-turer och golf. Man även besöka San Antonius- och San Paulusklostren där världens första munkar bodde. Soma Bay I århundraden har vattnet och sanden runt Soma Bay varit känt för sina naturliga läkande egenskaper. Här finns idag fina hotell, en thalasso-spa anläggning och en fantastisk golfbana. El Quesir El Quesir ligger 120 km söder om Hurghada och är en liten fiskeort. Här finns fina hotell med bra stränder och platsen är utmärkt för vattensport och dykning. Marsa Alam Marsa Alam är den badort som ligger längst söderut på den egyptiska östkusten mot Röda Havet, 132 km söder om El Quesir. Orten är fortfarande exotisk och orörd. Är du intresserad av dykning och snorkling ska du passa på att resa hit nu. Hela kustremsan består av fantastiska koraller och nya dykställen upptäcks hela tiden. Elphinstone är känt för de många hammarhajarna och Dolphin Reef för mycket delfiner. För något år sedan bestod hotellen av bungalows men idag finns ett flertal bättre hotell att välja mellan. Vi erbjuder som enda arrangör i Sverige flyg direkt till Marsa Alam flygplats via europeiska flygplatser. Då slipper man långa bussresor på gropiga vägar från Hurghada.

6 LUXOR Staden var huvudstad i Egypten under större delen av den faraoniska tiden och har den mest vördnadsbjudande samling antika monument i världen. Här finns Luxortemplet och det kolossala Karnaktemplet. Luxortemplet Luxortemplet tillägnades guden Amon Ra och hans gemål gudinnan Mut och byggdes av Amenhotep III och Ramses II. Från början stod det två obelisker framför templet men idag är endast en av dem kvar. Den andra står på Place de la Concorde i Paris. Templet var en gång förenat med Karnaktemplet via en lång allé av sfinxar. En del av allén är synlig idag och utgrävningar pågår fortlöpande. Karnak Karnaktemplet anses vara ett av det forna Egyptens mest betydande byggnadsprojekt. Så gott som samtliga faraoner, alltsedan 12 dynastin till faraonernas undergång, har byggt på, utvidgat och förskönat denna storslagna anläggning under 2000 år. Mest häpnadsväckande är hypostylhallen. Med sina väldiga mått betraktas salen med rätta som en av världens mest magnifika skapelser med sina 134 sandstenskolonner. I templet finns bl a en av de största obeliskerna i världen, från drottning Hatshepsuts tid. Västra Thebe Västra Luxor betraktas som ett av världens största utomhusmuseer. Här finns Konungarnas Dal med ett 60-tal gravar, bl a Tut Ankh Amons, alla med tusentals år gamla väggmålningar. De gamla faraonerna ansåg livets gång samma som solens gång. Därför valde de som begravningplats Konungarnas Dal i den västra öknen, där solen går ner. Under den faraoniska tiden plundrades de flesta gravarna men under moderna arkeologiska utgrävningar fann man den mest kända orörda graven, Tut Ankh Amons, som upptäcktes 1922 av Howard Carter. Andra gravar hittades också i Drottningarnas dal, där drottningar, prinsar och prinsessor begravdes. Ramses II hustru Nefertaris grav, anses vara en av de vackraste och mest välbevarade gravarna. I ytterligare en dal på västbanken, vid al Qurna, begravde man ämbetsmän i vackra gravar. I arbetarnas stad, Deir el Medina, kan man se, var de som grävde ut de enorma gravarna i Konungarnas dal, själva levde och begravdes. Gravarna markerades av två meter höga pyramider och var dekorerade med motiv, lånade från kungliga gravar. Dödstempel På Västbanken finns också dödstempel. Det mest fascinerande dödstemplet är Hatshepsuts tempel som växer fram ur de röda klipporna i tre terrasser. Hatshepsut var den kvinnliga farao som härskade över Egypten i mer än tjugo år. I hennes tempel finns detaljerade, fascinerande och unika beskrivningar om hennes resor till landet Punt, dagens Somalia. Hennes styvson och efterträdare Thutmosis III ogillade hennes makt och förstörde flera av hennes bilder och ersatte dem med sina egna. Ramses II dödstempel Ramesseum med den största granitstatyn i världen på 1000 ton finns också här. Statyn föreställer självklart Ramses II och ligger på marken i bitar efter en jordbävning. Ramses III dödstempel heter Medinet Habu. Det är ett intressant tempel med mycket djupt huggna inskriptioner för att undvika det som många före honom råkat ut för, nämligen att inskriptionerna blivit förstörda av efterträdare. Templet byggdes som en fästning då hans regeringstid var fylld av krig mot fenicier, libyer och nubier. Det är ett av de bäst bevarade templen med

7 många vackra målningar där färgerna ofta finns kvar. Ett tredje är Amenhoteb III dödstempel, men det enda som finns kvar av detta är de enorma, arton meter höga statyerna, kallade kolosserna i Memnon. Abydos och Dendera Norr om Luxor finner man Abydos tempelområde som var en helig plats under många äldre dynastier och här finns också Osiris huvudtempel. I Dendera finns ett av de bäst bevarade templen i Egypten, tillägnat gudinnan Hathor. ASWAN Egyptens sydligaste stad ligger i ett förunderligt måleriskt landskap vid den första Nilkatarakten. Vyerna är fantastiska och Aswan anses av många som den vackraste staden i Egypten. Det heta och torra klimatet har gjort staden till en populär vinterkurort där man kan få lindring för astma och ledbesvär. Bl.a. Aga Khan, ledare för den ismailitiska sekten, fann Aswan oemotståndlig och han valde också Aswan som sin slutliga viloplats. Stenbrott Under den faraoniska tiden betraktades Aswan som gränsförort mot svarta Afrika och Nubien och man trodde att livets källa kom från Kataraktområdet vilket är fyllt av granitsten. Härifrån fraktade man alla granitblock som de faraoniska templen är byggda av och obeliskerna huggna ur. En av obeliskerna lämnades kvar i stenbrottet eftersom den sprack, idag kallad den Ofullbordade obelisken. Den skulle bli den största i världen, 42 meter lång, 4 meter bred och med en slutlig vikt på över tusen ton. Philaetemplet Här finner man också det vackra Philaetemplet, tillägnat gudinnan Isis. Platsen var en träffpunkt för grekiska och romerska lärda i flera tusen år. Templet byggdes ursprungligen på den vackra ön Philae, men flyttades 1973 i samband med byggandet av Höga Dammen. Templet grundades under senfaraonisk tid, men den största delen byggdes under ptolemaisk och romersk tid. Nubien och Höga Dammen För länge sedan, långt innan byggandet av Höga Dammen och bildandet av Nassersjön, förändrade området, markerade den första katarakten skiljelinjen mellan Egypten och Nubien. Nubierna är ett hamitiskt folk med ett eget språk. Tiotusentals nubier fick flytta till områdena runt Aswan då deras bostäder begravdes i vatten i samband med Nassersjöns bildande. Nassersjön är än idag världens största konstgjorda sjö och är känd för sina stora Nilaborrar. Här finns också krokodiler kvar, medan Höga Dammen satte ett stopp för krokodiler i Nilen söder om Aswan.

8 ABU SIMBEL I den nubiska öknen, nära gränsen till Sudan, fann man 1813 två klipptempel uppförda av Ramses II, vilka han tillägnat sig själv och sin älsklingshustru Nefertari. Hans eget tempel byggdes på ett så unikt sätt att solens strålar två gånger om året skulle lysa in genom öppningen, stråla genom hela templet och belysa gudastatyerna som finns längst in i sanktuariet. Detta skedde varje år den 22 februari och den 22 oktober. Men templet vittnar inte bara om de egyptiska mästarnas fantastiska kunskaper utan också om kraften hos vårt eget århundrades ingenjörer, som flyttade templen undan vattenmassorna efter bygget av Höga Dammen på 60-talet. Efter flyttningen försköts fenomenet med solen som strålar in i templet med en dag. NASSERSJÖN Nassersjön är världens största konstgjorda sjö, lika stor som Vänern till ytan. Begravda under vattenmassorna finns många nubiska tempel. Några räddades dock och flyttades till högre platser. Räddade tempel är tex Kalabsha, Wadi le Sebua, Amada och Kasr Ibrim. Kasr Ibrim är det enda synliga tempel som återfinns på sin ursprungliga plats, ca 60 km norr om Abu Simbel. Det står med vatten upp till anklarna på en bergstopp som en gång låg 70 meter över vattenytan. NILEN En lyxkryssning på den mäktiga Nilen är en oslagbar romantisk upplevelse då man äter gott, solar och badar i swimmingpoolen eller tar en drink på soldäck och bara njuter av det sakta förbipasserande landskapet. Nilens källor Vita Nilens upprinnelse är i Victoriasjön i Centralafrika och Blå Nilens i Etiopien. De sammanstrålar i Sudan och passerar nio länder på sin väg mot Medelhavet. Nilen är världens längsta flod med sina 6695 km. 90 % av Egyptens befolkning lever och verkar i den bördiga dalen längs Nilens stränder. Dalen och floden blir bredare och bredare ju längre norrut man kommer. Egypten har pga Nilens flöde från söder till norr delats in i övre och nedre Egypten. Den södra delen av Egypten kallas Övre Egypten och den norra delen Nedre Egypten där Nilen rinner ut i Medelhavet. Kom Ombo Några hundra meter från Nilens strand, ca 60 km norr om Aswan ligger det unika dubbeltemplet Kom Ombo tillägnat krokodilguden Sobek och falkguden Haroeris. Templet som tog 200 år att uppföra är byggt som två spegelbilder av varandra. Det byggdes under dess Ptolemaiska tid, 332 f Kr till 30 f Kr. I ett litet kapell vid ingången kan man se mumifierade krokodiler. Edfu Då fartyget gör kortare strandhugg får man möjlighet att åka genom Edfus gator och uppleva Egyptens landsbygd och dess vardagsliv som det har sett ut i tusentals år. Edfu ligger 123 km norr om Aswan. I Edfu finns Horus gigantiska sandstenstempel som betraktas som ett av de bäst bevarade templen i Egypten. Templet är tillägnat den falkhövdade guden Horus och byggdes ca 240 f Kr. Här kan man se reliefer som beskriver kampen mellan den goda Horus och den onda Seth. Inne på tempelgården står två stora granitstatyer av falkguden Horus. Templet var till två tredjedelar igensandat och grävdes fram av den berömda arkeologen Augusto Mariette på 1800-talet. Esna 60 km söder om Luxor passerar man en sluss som byggdes på 1800-talet. Ibland får man vänta här några timmar för att passera eftersom slussen endast tar två kryssningsfartyg i taget både från norr och söder. Man bygger nu en ny sluss som ska kunna ta ytterligare två fartyg och man fördubblar därmed kapaciteten och minskar väntetiderna. I Esna finns också ett litet tempel från romersk tid, tillägnat lejongudinnan Sekhmet.

9 då platsen nästan får ett arktiskt utseende. De flesta som kommer hit tappar andan inför dess skönhet. Ca 20 km söder om Bahariya finner man svarta vulkanformade berg. Detta är början på Black Desert som skapades under tusentals år när vinden eroderade bergen och spred det fina svarta pudret över marken. Oaserna Oasen Bahariya ligger ca 33 mil sydväst om Kairo och täcker 2000 km2. Farafra är den minsta av oaserna och har ca 2800 invånare. Dakhla och Kharga ligger längre söderut och är betydligt större. Herodotus kallade dessa oaser för de lyckligas öar vilket man kan förstå att de kändes som, efter dagar på kamelryggen i det väldiga sandhavet. Siwa oasen Man kan också besöka den nordvästligaste oasen Siwa där berberfolket bor. De har levt här isolerade från övriga Egypten i många hundra år och talar ett eget språk, Siwi, och de har en egen kultur. Oasen ligger i en sänka 9 meter under havsnivån. Här finns också The Great Sand Sea, ett av världens största ökenområde med flygsanddyner. SAHARA Sahara eller den Västra öknen är öknarnas öken. Den täcker 2,8 miljoner kvm och är ett av de ställen i Egypten där man kan vandra i dagar utan att se en människa. I detta sandhav finns fem naturliga oaser, Siwa, Bahariya, Farafra, Dakhla och Kharga. White och Black desert Långt ute i öknen finner man de ljuvliga små oaserna Bahariya och Farafra. Mellan dessa två finns White Desert som är den enda kritvita öknen i världen med fantastiska formationer av vit sten skapade av vinderosion. De är som vackrast i soluppgång och solnedgång när solen färgar den vita kalken rosa och orange eller i fullmåne Avståndstabell (antal km) Kairo-Alexandria 221 Kairo-Aswan 982 Kairo-Sharm el Sheik 650 Kairo-Luxor 721 Kairo-Hurghada 504 Kairo-St Katharina 392 Aswan-Abu Simbel 320 Aswan-Luxor 231 Aswan-KomOmbo 60 KomOmbo-Edfu 70 Edfu-Essna 60 Luxor-Hurghada 300 Sharm el Sheik-St Katharina 210 Hurghada-Marsa Alam 250 Flygtider Kairo-Luxor 60 min Kairo-Aswan 75 min Aswan-Abu Simbel 30 min Luxor-Sharm el Sheik 45 min Flygtiden mellan Sverige och Egypten beräknas till ca 4 timmar 45 minuter. Klimattabell* Kairo Alexandria Aswan Röda Havet Luxor (vatten) Jan (21) Feb (22) Mars (23) April (24) Maj (24) Juni (27) Juli (27) Aug (28) Sep (27) Okt (24) Nov (24) Dec (22) Egypten har ett varmt, torrt och soligt klimat året runt. På vinterhalvåret kan det dock förekomma regn i norra Egypten (Kairo och Alexandria), men det gäller endast 3-4 dagar på hela året. Egypten har ökenklimat och därför kan nätterna bli kyliga på vintern. I södra Egypten (Luxor, Aswan och Röda Havet) är det härligt sommarväder året runt. *genomsnittliga dagstemperaturer

10 BRA ATT VETA INFÖR RESAN Reseledare och guider: Reseledaren är en mycket viktig anledning till att en resa blir lyckad. Vi har professionella svensktalande reseledare med stor kunskap om det moderna och faraoniska Egypten. Även våra engelsktalande egyptiska lokalguider har 4 års universitetsutbildning i guideyrket och om Egyptens nutid och dåtid. Antal deltagare: Vi har garanterade avresor vid minst 2 bokade personer. På alla Klassiska Temaresor har vi max 20 deltagare. Temaresor med 8-20 resenärer har svensktalande reseledare som medföljer hela resan i Egypten. Resor med 2-8 resenärer har engelsktalande guider. Hotell och kryssningsfartyg: Våra hotell är bland de bästa i Egypten och har högsta lokala standard. Vi försöker ofta anlita de klassiska, välkända hotellen med doft av svunna tider och med spännande interiörer. Kryssningsfartygen vi anlitar håller alla motsvarande standard och klassificeras av egyptiska staten som 5* deluxe. De är moderna och utvalda med stor omsorg för att ge våra resenärer största komfort och nöje. Alla fartyg är av samma storlek och tar endast ca 140 personer. De allra flesta måltider serveras i buffé-form. Alla hytter är att beteckna som små hotellrum med eget badrum och panoramafönster. Fartygen är fullt luft-konditionerade och har pool på soldäck. Utflykter: Alla utflykter sker i luftkonditionerad buss och inträdesavgifter ingår alltid. Måltider: Våra Klassiska Temaresor, förutom Korall, har helpension. För specialresor gäller information vid respektive resa och dag-fördag program. Måltider som är angivna i dagför-dag program ingår och är markerade enligt följande (F=Frukost. L=Lunch. M=Middag) Dricks: Dricks är en del av lönesystemet i Egypten och beräknas till ca 50 kr/dag. Vi har inkluderat det mesta av dricksen i Klassiska Temaresor, men enligt internationell praxis betalar resenär själv dricks till kryssningsfartygens personal samt till guiden på plats i Egypten. På övriga resor framgår det vid resans information om dricks ingår eller ej. Anslutningar: Vi erbjuder ev anslutningsflyg från olika orter i Sverige. Vi kan dock inte garantera att ni hinner med anslutningsflyg samma dag och då sker övernattning på egen bekostnad. Vi har specialavtal med hotell på Stockholm Arlanda och Malmö Sturup. Barn: Barn under 2 år reser för infant-pris och sitter då i förälders knä under flygresor och har ingen egen säng på hotellen. Om det finns att tillgå kan man boka spjälsäng utan kostnad. Barn under 12 år reser för barnpris. Priserna framgår av prislistan. Visum: Visum till Egypten ingår i alla våra Klassiska Temaresor. För övriga resor framgår det av informationen vid respektive resa. I fall då visum ingår tillhandahålles detta vid ankomst till Egypten, annars kan man köpa det själv vid ankomst. Har resenären en annan nationalitet än EU-medborgare eller härstammar från annat land, är det resenärens eget ansvar att kontrollera med ambassaden vad som gäller och om så behövs, själv ansöka om visum. Jul- och nyårsresor: På Klassiska Temaresor ingår obligatorisk jul- och nyårsmiddag. På övriga resor och tilläggsveckor tillkommer det. Om något händer: Vårt företag har en väl genomtänkt handlingsplan utvecklad efter kontakt med SOS International och UD, i händelse av katastrofsituation. Vi rekommenderar att man ser över sitt reseförsäkringsskydd inför resan. Resevillkor: Resevillkor finns på vår hemsida eller kan beställas från oss. De skickas också alltid med bekräftelse på bokad resa. Läs innan du betalar din anmälningsavgift. Hur man bokar resa: Bokning av resa kan ske antingen via online bokningssystem på egyptenspecialisten.se eller genom att ringa vår kundtjänst på tel Betalningsvillkor: Betalningsvillkor framgår av vår prislista samt våra Särskilda Resevillkor som finns på vår hemsida eller kan beställas av oss. Man kan också kontakta vår kundtjänst för aktuell information. Att betala sin resa: Betalning sker via online betalningssystem på vår hemsida eller via Plusgiro eller Bankgiro Vi accepterar MasterCard, Visa och Eurocard. Namn: Vid anmälan skall namn vara rättstavat enligt pass, tilltalsnamnet och ett efternamn. Detta beror på att flygbolaget kontrollerar namnet i passet mot namnet i flygbiljetten vid incheckning. Namnändring (även stavning) kostar 500:- från och med att bokningsbekräftelse skickas ut (flygbolagsavgift). Avbeställningsskydd: Kan bokas om resenär så önskar. Det skyddar mot avbeställningskostnader enligt Resevillkor. Beställt avbeställningsskydd kan ej tas bort eller läggas till i efterhand. Kontrollera om du har avbeställningsskydd i din hemförsäkring eller bankkort för att undvika dubbla avgifter. Pris för avbeställningsskydd framgår av prislistan och Särskilda Resevillkor. Pass: Pass måste vara giltigt minst sex månader från utresa. Försäkringar: Vi rekommenderar att man har ett fullgott försäkringsskydd inför sin resa i händelse av t ex sjukhusvård. Kontrollera vilket skydd ni har i eventuell hemförsäkring/ bankkort och ordna nödvändiga tilläggsförsäkringar i god tid före avresa. Programändringar: I Egypten kan bla kryssningsfartyg och sevärdheter ändra öppettider och program utan framförhållning. Också vattenståndet i Nilen och andra tillfälliga orsaker kan göra att programpunkter måste kastas om eller bytas. Vi måste av detta skäl alltid förbehålla oss rätten att ändra i programmen. I Egypten överbokas ibland hotell och vi förbehåller oss därför rätten att byta hotell och kryssningsfartyg mot annat med motsvarande standard. Besked om överbokning sker oftast kort innan incheckning och det är därför inte säkert att ni hinner få besked om detta innan avresa. Om sandstorm råder i området söder om Aswan och utflykten till Abu Simbel ställs in ersätts denna med utflykter i Aswan. Detta är dock mycket ovanligt. Förseningar: Alla flygbolag blir försenade ibland av olika orsaker. Du kan inte räkna med att få ersättning för missad anslutning, taxiresor vid hemkomsten eller för övernattning på hotell. Vi rekommenderar ett fullgott reseskydd som ger ersättning vid dessa händelser. Undvik att planera in viktiga händelser i nära anslutning till resans start eller slut. Innan du reser ska du be dem som tänker möta dig vid hemkomsten att kontakta aktuell flygplats för besked om aktuell ankomsttid. Telefonnummer finns på resplanen. Ta seden dit man kommer: I Egypten skiljer sig kulturen från vår egen. Man har andra levnadsvanor och prioriteringar. T ex anser

11 inte egyptierna att det är särskilt viktigt att komma exakt i tid. Vi gör löpande allt vi kan för att undvika störningsmoment under resorna, men om det ändå skulle hända, hoppas vi på en positiv inställning och att det ses som en ny och intressant upplevelse. El: 220 volt. Samma stickkontakt som i Sverige, annars finns adapter att låna på hotellen. Mobiltelefon: GSM-nätet fungerar i hela Egypten, även SMS. Flera operatörer finns. Priset för olika tjänster varierar kraftigt. Kontakta din operatör i Sverige innan avresa för aktuell information. Vaccinationer: Utöver grundskyddet rekommenderas skydd mot hepatit A (t ex gammaglobulin eller Havrix) och ETEC-diarré (Dukoral). Kontakta din vaccinationscentral för mer information. Reseapotek: Yoghurttabletter, tillfälligt turistdiarréskydd, solskyddskräm. Allt kan köpas på apoteket. Våra reseledare har också alltid ett mindre reseapotek med sig. Klädsel/utrustning: Våtservetter, kamera, kikare, solglasögon, huvudbonad som skydd mot stark sol mitt på dagen, en varm tröja för kyliga kvällar, luftiga täckande kläder som skydd mot solen samt badkläder. Egypten är ett muslimskt land och man bör därför inte bära för korta shorts eller för utmanande kläder i städerna. På badorterna och vid poolerna kan man använda vanliga badkläder. Världsarv i Egypten utsedda av UNESCO St Katarinaområdet (2002) Memphis och dess nekropol pyramid-området vid Giza (1979) Gamla Thebe med dess nekropol (1979) Nubiska monument från Abu Simbel till Philae (1979) Shopping: Kläder, skor, guld och smycken, konsthantverk, papyrustavlor, siden-mattor, väggbonader, alabaster. Köp aldrig något som påstås vara arkeologiskt gods. Säkerhet: Egypten är ett vänligt land med vänliga människor och stölder är mycket ovanliga. Tänk ändå på att alltid låsa in värdesaker i rummets eller hotellets värdeskåp eller i din låsbara resväska. Valuta: Egyptiska Pund (förkortas EGP eller LE). Medtag Euro eller US Dollar. En mindre summa Egyptiska Pund kan köpas på växlingskontor i Sverige. VISA och MasterCard kan användas på vissa ställen, även i uttagsautomater i de större städerna. Reglerna för vilken valuta som kan användas i olika situationer ändras med kort varsel. Tidsskillnad: + 1 tim större delen av året. Mat och dryck: Egyptisk mat är milt kryddad. Landet har en bakterieflora som våra magar inte är vana vid. Tänk på att du under dagen har tagit i sedlar och mynt, dörrhandtag, ledstänger, etc. Tvätta därför händerna ofta och framförallt innan du tar i mat. Våtservetter är bra att alltid ha med. Vi äter på restauranger med kontrollerade kök, men man bör ändå undvika färska grönsaker, kalla såser, glass och is gjort på kranvatten. Skala all frukt. Ät yoghurttabletter några dagar före avresa och sedan under hela resan. Drickvaccin Dukoral, som kan köpas på vaccinationscentralen, skyddar mot vissa bakterier som orsakar turistdiarré. Islamiska Kairo (1979) Abu Mena vid Alexandria (1979) Att vara upptagen på UNESCO:s världsarvslista är en utmärkt kvalitetsstämpel som enbart ges till områden som har kultur och natur värd att bevara och som betraktas som ett för hela mänskligheten gemensamt arv.

12 EgyptenSpecialisten Egyptson Tours AB är ett helsvenskt aktiebolag och familjeföretag. Sameh Egyptson är företagets grundare och VD. Sameh är egyptolog och är en välkänd och mycket uppskattad researrangör, föreläsare och guide. Han är född i en koptisk familj i Egypten, utbildad i Egyptens och Mellanösterns historia samt koptologi i Kairo, har en master i teologi, fil kand i islamologi och forskar numera i religionsdialog vid Lunds Universitet. Pia Persson ansvarar för den operativa verksamheten i företaget såsom försäljning, marknadsföring, administration och personal. Pia är utbildad på prestigefyllda Warwick Business School vid Warwick University i England samt Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och innehar en Ekonomie Magister (MBA). Hon är också senator i ledarskapsnätverket Junior Chamber Sweden. KATALOGER Förutom denna reseinformationsbroschyr har vi i år gett ut följande kataloger som kan beställas kostnadsfritt från oss via hemsidan egyptenspecialisten.se eller på tel Klassiska Temaresor Storstad-Golf-Spa-Dykning-Safari-Kryssning EGYPTSON FOND För varje bokad temaresa går 50:- till Egyptson fond som syftar till att skapa en förskola samt studieplatser med datorer för barn och ungdomar i skolåldern i den fattiga stadsdelen Shubra al Kheima i Kairo. Att erbjuda förskoleverksamhet ger många egyptiska kvinnor möjlighet att arbeta en del av dagen och därmed bli mer oberoende och självförsörjande. Vi vill också ge barn och ungdomar som bor i trånga lägenheter med stora familjer möjligheter till studier i lugn och ro. Vill du veta mer om detta projekt, vänligen kontakta Sameh Egyptson på eller EGYPTENSPECIALISTEN EGYPTSON TOURS AB Höllviksstrandsvägen 67 B, Höllviken Org.nr: Tel: Fax: E-post: Hemsida: egyptenspecialisten.se Bildförteckning Fotomaterial är beskrivet med början i övre vänstra hörnet. Framsida: Sfinxallé i Karnak. Luxortemplet i elbelysning. Karnaktemplet. Utgrävning 2006 i Konungarnas Dal. Fotografering. Sid 2: Karta över orter i Egypten. Egyptiska Museet i Kairo. Kairo Tower. Trappstegspyramiden i Sakkara. Sid 3: Citadellet i Kairo. Hängande Kyrkan i koptiska stadsdelen i Kairo. Romerska Teatern i Alexandria. el Montazapalatset i Alexandria. Qayt Bay fortet i Alexandria. Sid 4: Vägg med tecken Bibliotheca Alexandrina. Brinnande busken St Katarinaklostret. Oas Sinai. Ankor i oas. Gamla stadsdelen i Alexandria. St Katarinaklostret. Sid 5: Korallrev. Strand. Strand. Dykare. Sid 6: Winter Palace pool i Luxor. Winter Palace exteriör. Winter Palace interiör. Luxortemplet och feluccamaster. Ramses II staty i Karnaktemplet. Konungarnas Dal. Sid 7: Vy från Hatshepsuts tempel. Osiris staty. Aga Khan mausoleum i Aswan. Hotell Old Cataract i Aswan. Sid 8: Abu Simbel. Båtar på Nilen. Kom Ombo. Edfu processionsbåt. Slussen i Esna. Sid 9: Fotsteg i Sahara. White Desert. Oas. Måltid tillagas på safari. Ruiner i Siwa. Great Sand Sea Siwa oasen. Sid 11: Old Cataract interiör. Världsarv i Egypten. Kung Fouads terrass på Old Cataract i Aswan. Baksida: Sameh Egyptson och Pia Persson med sonen Jonathan. RESEGARANTI Enligt resegarantilagen har företaget ställt erforderliga garantier till Kammarkollegiet. Vi har en grundgaranti på 2,2 miljoner. Allmän information: Arrangörer och återförsäljare av paketresor är skyldiga att ställa säkerhet enligt resegarantilagen (1972:204) hos Kammarkollegiet. Garantierna är till för att resenärerna ska få ekonomisk ersättning och hemtransport om resor ställs in eller avbryts. Mer information: tel: eller på deras hemsida BRANSCHORGANISATION Vi är medlemmar i FRA - Föreningen Flygresearrangörer Föreningen representerar flertalet av de etablerade paketresearrangörerna som verkar i Sverige. Medlemskap innebär en garanti att researrangören är seriös, har kompetens samt har ställt erforderliga garantier till Kammarkollegiet. FRA är medlemmar i RTS - Reseoch Turistindustrin i Sverige. Hemsida: KATALOGINFORMATION Katalogen är producerad av EgyptenSpecialisten Egyptson Tours AB Ansvarig utgivare: Sameh Egyptson Text och layout Egyptenspecialisten Egyptson Tours AB. Fotomaterial Copyright Kicki Hankell, Pia Persson All rights reserved.

EGYPTEN. Program. Tuula Sjöholm Södra Björstorps säteri 277 55 Brösarp 0414 73 120 0708 85 28 45 tuula.sjoholm@sodrabjorstorp.se

EGYPTEN. Program. Tuula Sjöholm Södra Björstorps säteri 277 55 Brösarp 0414 73 120 0708 85 28 45 tuula.sjoholm@sodrabjorstorp.se EGYPTEN Program Tuula Sjöholm Södra Björstorps säteri 277 55 Brösarp 0414 73 120 0708 85 28 45 tuula.sjoholm@sodrabjorstorp.se EGYPTEN Program Dag 1. Ankomst till Kairo och vid tidig eftermiddagslandning,

Läs mer

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland GRUPPRESOR 2014 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Polen Toscana Holland Flygresor Rom Sorrento Andalusien New York resmål till mer 110 än 30 länder 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se i Reseinformation

Läs mer

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss.

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss. GRUPPRESOR 2015 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Italien Holland Frankrike Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se Det är lätt att följa med! Våra bussar startar från Ulricehamn

Läs mer

DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.51 Sida 1. Oförglömliga dykupplevelser

DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.51 Sida 1. Oförglömliga dykupplevelser DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.51 Sida 1 Oförglömliga dykupplevelser DRS_1382_katalog#38 08-03-04 12.52 Sida 2 Oförglömliga upplevelser med Dyk & Resespecialisten Under vattenytan i våra oceaner och hav

Läs mer

Solresor hälsar dig välkommen till Rhodos! Vår service. Rhodos

Solresor hälsar dig välkommen till Rhodos! Vår service. Rhodos Solresor hälsar dig välkommen till Rhodos! Vi hoppas du ska få en behaglig och upplevelserik semester på Rhodos. I denna broschyr har vi samlat information och tips, som vi hoppas ska göra det lättare

Läs mer

I Fajara finns en 18-håls golfbana där du spelar mot en billig peng och här finns även massage på stranden.

I Fajara finns en 18-håls golfbana där du spelar mot en billig peng och här finns även massage på stranden. Hit kan du resa: Oktober - april Flygtid: 9-9,5 timmar, inklusive mellanlandning på Gran Canaria eller Teneriffa. Transfer: Flyget landar på Yundum Airport, utanför Banjul. Transfer från flygplatsen till

Läs mer

sida 12 sida 26 sida 44

sida 12 sida 26 sida 44 Thailand Phuket Phuket är Thailand när det är som bäst! Här kan du njuta av små enskilda stränder, vackra korallrev, mystiska tempel, fantastisk shopping och dans hela natten. Phuket är Thailands största

Läs mer

Vamos Peru 14 dagars rundresa!

Vamos Peru 14 dagars rundresa! Vamos Peru 14 dagars rundresa! Låt din dröm bli verklighet och njut av en oförglömdig resa till Sydamerika med bästa tänkbara service och komfort. En resa som är något alldeles extra med dig som gäst i

Läs mer

BRA ATT VETA INNAN. Tack för en fantastisk resa. Hälsa William för fina insatser i Tanzania och Eco Tour på Zanzibar.

BRA ATT VETA INNAN. Tack för en fantastisk resa. Hälsa William för fina insatser i Tanzania och Eco Tour på Zanzibar. 1 Upplev afrika med oss Under min första resa till Afrika skrev jag i min dagbok: Om du någon gång känner dig deppig eller trött, bara tänk: Jag är i Afrika. JAG ÄR I AFRIKA! Les fous d Afrique kallar

Läs mer

DRÖMMEN OM GALAPAGOS

DRÖMMEN OM GALAPAGOS DRÖMMEN OM GALAPAGOS Ambassadörer: Anders Salesjö & Jonna Bergström Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: ca 13-30/11 alt 18-30/11 2016 Liveaboard: Galapagos Master Talar man med människor som har ett genuint

Läs mer

Kallithea, Rhodos 1 (11)

Kallithea, Rhodos 1 (11) Fakta Hit kan du resa: April - oktober Flygtid: Ca 4 timmar från Stockholm Transfer: Flyget landar utanför Rhodos stad. Transfer från flygplatsen med buss tar ca 25 minuter till Sunwing Kallithea Beach

Läs mer

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER Christers Resor Buss- & Flygresor Resor med reseledare 2010 GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN Flygresor med reseledare: Färöarna 11 Grönland 9 Island sagornas

Läs mer

Rundresor. Hösten 2009/Våren 2010. Medelhavet till Kap Horn

Rundresor. Hösten 2009/Våren 2010. Medelhavet till Kap Horn Rundresor Hösten 2009/Våren 2010 Sällskapsresor från Medelhavet till Kap Horn Resor som innehåller mer! Vi har lagt ner mycket arbete för att våra resor skall bli ditt livs reseupplevelse. Genomtänkta

Läs mer

Australien, Nya Zeeland och Dubai

Australien, Nya Zeeland och Dubai Australien, Nya Zeeland och Dubai Australien, Nya Zeeland och Du bai Lämna regn, mörker och kyla här i Norden! Njut istället av sommaren på södra halvklotet i Australien och på Nya Zeeland! När vi 1985

Läs mer

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum.

Hit kan du resa Flygtid Transfer Tidsskillnad Valuta & kreditkort Folkmängd Huvudstad Alcudia Språk Religon Pass & Visum. Hit kan du resa: Året runt (golf sep-okt/feb-maj) Flygtid: Ca 3,5 timmar från Arlanda. Transfer: Flyget landar på Palmas flygplats. Transfer från flygplatsen till Alcudia tar ca 1 tim (till de första hotellen)

Läs mer

KRYSSNINGAR. KRYSSNINGAR FRÅN GÖTEBORG 2014 14 maj - 21 juli. Nordkap Norges fjordar Spetsbergen & Island Skottland & Orkney Amsterdam Brittiska öar

KRYSSNINGAR. KRYSSNINGAR FRÅN GÖTEBORG 2014 14 maj - 21 juli. Nordkap Norges fjordar Spetsbergen & Island Skottland & Orkney Amsterdam Brittiska öar KRYSSNINGAR KRYSSNINGAR FRÅN GÖTEBORG 2014 14 maj - 21 juli Nordkap Norges fjordar Spetsbergen & Island Skottland & Orkney Amsterdam Brittiska öar Innehåll Välkommen ombord M/S Funchal & Portuscale Cruises...2

Läs mer

Thailand - Hua Hin. Solen är mycket stark! Använd solskyddskräm med hög faktor.

Thailand - Hua Hin. Solen är mycket stark! Använd solskyddskräm med hög faktor. Thailand - Hua Hin Allmänt Hua Hin är Thailands äldsta badort. På 1920-talet lät Kung Rama IV bygga sommarpalatset Klai Kangwan, direkt på stranden, och sedan dess är det här han spenderar sina somrar

Läs mer

Meet & Dubai. Berlin. en het. Inspiration från BokningsBolaget. Marrakech. lantliv i. mötesplats. eventstad 110. Kombinera. storstad & en växande

Meet & Dubai. Berlin. en het. Inspiration från BokningsBolaget. Marrakech. lantliv i. mötesplats. eventstad 110. Kombinera. storstad & en växande Meet & Inspiration från BokningsBolaget Travel Kombinera storstad & lantliv i Italien Dubai en het mötesplats Hitta kreativiteten i Marrakech Berlin en växande eventstad 110 Konferenspaket över hela världen

Läs mer

ZADAR. Med oss flyger du tryggt. Kroatien under ytan. Äventyret börjar i Istrien. Här hittar du draget. - resmålet för den som vill uppleva allt

ZADAR. Med oss flyger du tryggt. Kroatien under ytan. Äventyret börjar i Istrien. Här hittar du draget. - resmålet för den som vill uppleva allt Nr 1-2006 Årgång 2 www.scandjet.se ZADAR - resmålet för den som vill uppleva allt sidan 6 Med oss flyger du tryggt sidan 12 Kroatien under ytan sidan 11 Äventyret börjar i Istrien sidan 24 Här hittar du

Läs mer

Upptäck. Okrångliga reseförsäkringar & avbeställningsskydd för årets alla resor - www.solidab.se!

Upptäck. Okrångliga reseförsäkringar & avbeställningsskydd för årets alla resor - www.solidab.se! guide till Galapagosöarna & Inkaleden Vackra Dubrovnik Februari 2011 Världen Hållbar semester honeymoon hawaii Upptäck sydafrikas big five Frihet på fyra hjul guldkorn i alla världsdelar njut av din resa

Läs mer

SPF föreningars DEL I RESA program 2014

SPF föreningars DEL I RESA program 2014 SPF föreningars DEL I RESA program 2014 AKTUELLT DEL I RESA PROGRAM FINNS PÅ WWW.RESESKAPARNA.SE/SPFRESOR Ett urval av resor för SPF föreningar som vill dela avresa och bredda sitt reseprogram för sina

Läs mer

Asien. Äventyr Kultur Natur Bad Storstad Mat Avkoppling. 1 - Se sida 68. Delbetala din resa på upp till 48 månader. Upplev södra Thailand!

Asien. Äventyr Kultur Natur Bad Storstad Mat Avkoppling. 1 - Se sida 68. Delbetala din resa på upp till 48 månader. Upplev södra Thailand! Asien Äventyr Kultur Natur Bad Storstad Mat Avkoppling Delbetala din resa på upp till 48 månader. 0% Upplev södra Thailand! - Se sida 24 Unika rundresor med guide - Se sida 62 Världens högst belägna hotell

Läs mer

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER

Christers Resor. Buss- & Flygresor Resor med reseledare SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER Christers Resor Buss- & Flygresor Resor med reseledare 2011 GRUPPRESOR FÖR INDIVIDUALISTER SPECIALISTER PÅ RESOR TILL: ISLAND, USA OCH SKAGEN 0200-38 50 00 www.christers.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Låt dig

Läs mer

februari 2012 Nr. 83 1

februari 2012 Nr. 83 1 februari 2012 Nr. 83 1 Briefingmaterial skickas till Marita Täppinen Fornbacken 41, 2tr, 152 56 Södertälje E-post: briefing@sgsresa.nu eller ordforande@sgsresa.nu Adressändringar: Skickas till Dag Jonsson

Läs mer

Nr 1-2007 Årgång 3 www.scandjet.se. PULASidan 15. SPLIT Sidan 24. www.scandjet.se 1

Nr 1-2007 Årgång 3 www.scandjet.se. PULASidan 15. SPLIT Sidan 24. www.scandjet.se 1 PULASidan 15 Nr 1-2007 Årgång 3 www.scandjet.se SPLIT Sidan 24 ZADARSidan 41 DUBROVNIKSidan 62 www.scandjet.se 1 2 KroatienGuiden Upptäck Kroatien, du med! Smaka på Kroatien! Det turkosblå havet är kristallklart,

Läs mer

SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE

SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE NR 3/2013 Kallelse till årsmötet Atlanticas båtförsäkring i Europa! Förutom det som ingår i vår båtförsäkring får du genom Europatillägget: En försäkring som täcker

Läs mer

FÖLJ MED OSS TILL AUSTRALIEN & NYA ZEELAND 37 DAGAR MED STOP-OVER I SINGAPORE & HONG KONG

FÖLJ MED OSS TILL AUSTRALIEN & NYA ZEELAND 37 DAGAR MED STOP-OVER I SINGAPORE & HONG KONG FÖLJ MED OSS TILL AUSTRALIEN & NYA ZEELAND 37 DAGAR MED STOP-OVER I SINGAPORE & HONG KONG HONG KONG BARRIÄR REVET Jag heter Jörgen Tjörnvall, ägare och VD för Flygmäklarna, och samtidigt Er reseledare.

Läs mer

Kon-tiki resor. Jordanien

Kon-tiki resor. Jordanien Jordanien Resdatum 2016 15-27 april Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför samt engelsktalande

Läs mer

WEEKENDRESOR - KRYSSNINGAR - RUNDRESOR

WEEKENDRESOR - KRYSSNINGAR - RUNDRESOR WEEKENDRESOR - KRYSSNINGAR - RUNDRESOR RY S SL A N D - S:T PE T E R SBU RG MOSK VA T R A NS SI BI R I SK A J Ä R N VÄGE N U ZBE K I STA N - S A M A R K A N D GEORGI E N A R M E N I E N RU M Ä N I E N 2013

Läs mer

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER

LAS PALMAS. 5 x telefonnummer. 5 x sajter. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.se/resguider LADDA HEM ÖVER 200 RESGUIDER 5 x telefonnummer Vik här Publicerad februari 2012 Ringa hit För att ringa till Spanien från ett annat land slår du +34 före numret. Hoppa över nollan i riktnumret. Larmnummer Om en nödsituation skulle

Läs mer