Maltaresan med Salénveteranerna i oktober 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Maltaresan med Salénveteranerna i oktober 2013"

Transkript

1 Maltaresan med Salénveteranerna i oktober 2013 Årets resa med Salénveteranerna samlade inte mindre än 56 deltagare! Alla kom i tid till Arlanda och planet, som förde oss till Malta och hotell Dolmen, strax väster om huvudstaden Valetta. Hotellet och omgivningarna Hotellet har drygt 400 rum, vilka visade sig vara av skiftande storlek och med mycket skiftande utsikt. Men ingen klagade på rummen. Däremot tyckte några att den gigantiska matsalen med sin bufféservering erbjöd vissa brister i matron. Men detta kompenserades effektivt genom systemet, som gav oss möjlighet att välja mellan ett antal restauranger i området och i Valetta, som alternativ till middagen på hotellet. Hotellområdet erbjöd ett stort urval av pooler, med både salt och sött vatten och goda möjligheter till bad i havet. Vid poolområdet fanns utgrävda lämningar efter ett av Maltas många megalittempel. Under parasollen vid poolkanten kunde vi se flera fartyg som låg till ankars och väntade på kajplats i Valetta och under hela vårt besök kunde man på redden strax utanför hotellet se kylfartyget Tuna Queen (byggd i Japan 2003, 180,000 cbft), som låg till ankars och tog ombord fisk från fiskefartyg, som fiskade i området. I slutet av veckan ankrade dessutom systerfartyget Tuna Princess strax utanför, troligen för att avlösa Tuna Queen. Området kring hotellet inbjöd till promenader för den som orkade med detta i värmen. Men alla tog tillfället att promenera bort till byns torg med alla sina uteserveringar eller till närbelägna St Pauls Bay.

2 2 St Pauls Bay, runt udden till höger ligger Bugibba Maltas historia och utflykten till bl.a. Mdina Flera utflykter var inplanerade under veckan under initierad och intressant guidning av våra två utmärkta guider Fredrik och Josefin. De lärde oss att under Maltas långa historia har ön styrts av kulturen som skapade megalittemplen ca f Kr, fenicierna, grekerna, Kartago, romarna, vandalerna, bysantinska riket ( ) och araberna innan Johaniterorden (Malteserriddarna) fick ön av den spanske kungen 1530 mot en hyra av en jaktfalk om året som ersättning. Malteserriddarna styrde ön tills Napoleon 1798, då han var på väg mot Egypten för att bekämpa engelsmännen passade på att erövra Malta på vägen. Redan efter ett par år intogs ön av engelsmännen, som behöll sitt inflytande fram till öns självständighet Den första utflykten gick först till St Anton Garden, en botanisk trädgård, som anlades runt ett jaktpalats, som den 54de stormästaren den franske riddaren Antoine de Paule byggde 1623, strax söder om Mdina. Här fick vi se bl. a. kapok-, mimosa- och jakarandaträd. Senare har palatset använts som residens för de engelska guvernörerna och efter självständigheten 1964 tidvis av Maltas president. Därifrån for vi till den gamla huvudstaden Mdina på en befäst kulle mitt på ön. Staden kallas för Den tysta staden och har anor från 1000-talet före år 0. Fredrik guidar sin grupp i San Anton Garden och i Mdina Mdina omges av murar och är full av palats och gammal bebyggelse. Hela staden är idag närmast ett enda stort museum och här bor idag endast ett fåtal malteser.

3 3 Mdinas många palats pryds av sköldar tillhörande de riddare som byggt palatsen Men vi fick också tid att pausa under rundvandringen. Birgitta Norrthon, Ulla Hallström, Hanna Schüberg, Desirée Löfström samt Lea och Anders Bengtsson Valetta och andra världskriget Den andra utflykten gick till huvudstaden Valetta. Staden ligger på yttre delen av den udde som började befästas och bebyggas 1566, strax efter att malteserriddarna trots kraftigt numerärt underläge hade klarat den långa belägringen som de utsatts för av det Ottomanska riket, då maltesarna förlorat 2500 man. I Valetta bor idag endast invånare och är endast knappt en km lång och 600 m bred! Malta ligger ju synnerligen strategiskt mitt i Medelhavet, men endast knappt 9 km söder om italienska Sicilien. Därför ansåg den engelska krigsledningen vid andra världskrigets utbrott att ön var omöjlig att försvara och därför borde evakueras. Men Churchill insåg att ön måste hållas för att inte Nordafrika och Egypten skulle gå förlorat. Men när Mussolini förklarade England och Frankrike krig i juni 1940 var hans första åtgärd att angripa Valetta redan nästa dag. På Malta fanns då endast tre tämligen ålderdomliga flygplan och maltesarna utsattes för upprepade angrepp och blockad och England hade stora svårigheter att förstärka försvaret. Italien fick hjälp av tyska moderna stridsflygplan och 1942 utsattes Valetta för ett massivt bombande, som avsåg att krossa försvaret och framtvinga kapitulation. Bombningarna pågick nästan oavbrutet i 154 dagar och 6700 ton bomber fälldes över Valetta och Grand Harbour. Detta skall jämföras med blitzen mot London som pågick i 57 dagar! Resultatet blev att Valetta lades i ruiner, men staden och Malta krossades inte. De umbärande detta medfört ledde till att den engelska kungen Edward VI

4 tilldelade Maltas befolkning Georgekorset, Englands högsta civila utmärkelse. Till minne av detta sattes korset på Maltas flagga. 4 Statyn av Valettas grundare, stormästaren Jean Parisot de la Valette, kläs inför en lokal festival Salénveteraner i Valetta Stadsmiljöer i Valetta St Paulkatedralen i Valetta Vi besökte tillsammans St Johnskatedralen, som byggdes av malteserriddarna på 1570-talet. Katedralens yttre är anspråkslös, men dess inre bjuder på en imponerande barockstil i guld och

5 uthuggna utsmycknader. Domen har åtta absider, en för varje gren inom Malteserriddarna, lika många som uddarna i malteserkorset. Golvet täcktes av inte mindre än 460 gravstenar för avlidna riddare, prydda av deras vapensköldar, ofta återgivna i mosaik gjord av olikfärgade stenarter. 5 Utflykten till Gozo Den tredje utflykten gick till ön Gozo strax NV om huvudön. Gozos yta är en tredjedel av huvudön, men endast en tiondel av befolkningen lever på ön, som fungerar som semestermål även för maltesarna. En av öns stora sevärdheter är det stora megalittemplet vid Ggantija, ett av 30 tempel på Malta. Dessa tempel är från förhistorisk tid och världens äldsta fristående byggnadsverk, äldre än pyramiderna. Här fick vi också tillfälle att köpa förfriskningar och schalar. Därifrån fortsatte vi till Dwejra Bay på Gozos västkust med sina fantastiska klippor och grottformationer. Vi fick tillfälle att i småbåtar uppleva grottorna och havets färg på nära håll och Blå porten, som har fått sitt namn av den djupblå färgen i vattnet runt porten. Den har använts i flera filmer och TV-serier, bl.a. i Clash of the Titans (från 1981), Greven av Monte Cristo (2002), Odysseus (TV, 1997) och Game of Thrones (TV, 2011). Därefter intog vi en god lunch varefter vi fortsatte till Victoria, den största staden på Gozo där vi fick tillfälle att pausa och besöka den lokala marknaden på Pjazza Indedenza.

6 6 Båtturen ledde oss genom en av grottorna Blå porten Utsikten mot Blå lagunen på Comino På vägen tillbaka till färjan, som skulle föra oss tillbaka till huvudön, stannade vi vid en utmärkt utsiktsplats med utsikt över ön Comino, som ligger mellan huvudön och Gozo. Härifrån såg vi Blå lagunen, som erbjuder fantastiska snorkel- och dykmöjligheter. Ön namn betyder kummin och bebos permanent av endast tre personer. Sista kvällen på Malta Sista kvällen samlades alla för gemensam middag på hotellet. Samlingen inleddes med en drink i bubbelvin.

7 7 De flesta av Salénveteranern samlade, tyvärr hade en del hunnit lämna innan kortet togs. Stående: Kaj Dahlén. Stefan Bertram (skymd), Sven Olof Brunstedt, Elisabeth Nyström, Göran Hammarberg (skymd), Lea Bengtsson, Leif Engström (skymd), Anders Bengtsson, Göran Norrthon, Ruben Freiman, Sven Karlsson, Anders Diedrichs, Tage Kjellner, Anders Willfoer och Ilpo Tammerstrand. Sittande: Gun Alice Svensson, Ulla Hallström, Maria Björnstam, Per Åke Pettersson, Hanna Schüberg och Berit Tammerstrand. De flesta av medresenärerna/destinatärerna samlade. Stående: Bengt Nyström, Pia Ögren, Inger Kjellner och Marja-Helena Willfoer. Sittande: Annika Lindeborg, Inger Brunstedt, Ingegerd Forsberg, Birgitta Norrthon, Maine Engström, Barbro Hammarberg, Barbro Freiman, Eva Dahlén, Britta Bertram, Bodil Pettersson och Gunhild Broman.

8 Inledningsvis antyddes att vi anslutit oss till denna resa bl.a. för att vi längtade till sol och värme. Vi fick verkligen vad vi sökt. Fantastiskt väder hela veckan och sista dagen fick vi uppleva den varmaste dagen i oktober på Malta på 20 år 33,9 grader! Anders Diedrichs och Göran Sonesson (synd att du inte kunde delta i resan Göran) har gjort ett bra jobb och vi ser redan fram emot nästa resa! Rapportör Göran Norrthon 8 Resedeltagarna ANDERSSON EILA VALMIN LENA ASKLUND LARS-GUNNAR BERTRAM STEFAN BERTRAM BRITTA BEIJNER ULF BEIJNER MONICA BRUNSTEDT SVEN OLOF BRUNSTEDT INGER BENGTSSON ANDERS BENGTSSON LEA BJÖRNSTAM MARIA SVENSSON GUN ALICE BROMAN GUNHILD DAHLÉN KAJ DAHLÉN EVA DIEDRICHS ANDERS ERIKSSON ALF KROOK ERIKSSON PIA ENGSTRÖM LEIF ENGSTRÖM MAINE ELENIUS STIG LINDEBORG ANNIKA FORSBERG HANS-GUNNAR FORSBERG INGEGERD FREIMAN RUBEN FREIMAN BARBRO HEIDENHOLM EBBE HEIDENHOLM MONICA HAMMARBERG GÖRAN HAMMARBERG BARBRO KARLSSON SVEN ÖGREN PIA KJELLNER TAGE KJELLNER INGER LÖFSTROM DESIRÉE HALLSTRÖM ULLA SCHÜBERG HANNA NORRTHON GÖRAN NORRTHON BIRGITTA NÄSLUND YVONNE MARKELAND ELLY NYSTRÖM ELISABETH NYSTRÖM BENGT PETTERSSON PER ÅKE PETTERSSON BODIL SVENSSON ANDERS SVENSSON BARBRO SKARIN BERTIL SKARIN CHRISTINA TAMMERSTRAND ILPO TAMMERSTRAND BERIT WALLIN KURT WALLIN TERTTU WILLFOER SVEN ANDERS WILLFOER MARJA-HELENA

Mdina kallas också för den tysta staden och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har man inte varit på Malta!

Mdina kallas också för den tysta staden och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har man inte varit på Malta! M W e l c o m e t o A t h e h e a r t L o f t h e T A M e d i t e r r a n e a n VÄLKOMMEN Engelsktalande Malta, i hjärtat av Medelhavet, är ett idealiskt året-runt resmål. Med långa varma somrar och milda

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland

031-55 00 00. www.rolfsbuss.se GRUPPRESOR 2014. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Polen Toscana Holland GRUPPRESOR 2014 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Polen Toscana Holland Flygresor Rom Sorrento Andalusien New York resmål till mer 110 än 30 länder 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se i Reseinformation

Läs mer

Rundresor. Hösten 2009/Våren 2010. Medelhavet till Kap Horn

Rundresor. Hösten 2009/Våren 2010. Medelhavet till Kap Horn Rundresor Hösten 2009/Våren 2010 Sällskapsresor från Medelhavet till Kap Horn Resor som innehåller mer! Vi har lagt ner mycket arbete för att våra resor skall bli ditt livs reseupplevelse. Genomtänkta

Läs mer

Resa till Island 2002

Resa till Island 2002 Berit hade bestämt att hon ville fira sin 60 års dag på Island. Hon känner att hennes rötter måste vara där. Hon har ingen släkt där och ingen av hennes förfäder kommer från Island så det måste vara ett

Läs mer

Kon-tiki resor. Jordanien

Kon-tiki resor. Jordanien Jordanien Resdatum 2016 15-27 april Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat fordon, chaufför samt engelsktalande

Läs mer

Costa Rica, Ecuador & undersköna Galapagosöarna

Costa Rica, Ecuador & undersköna Galapagosöarna Costa Rica, Ecuador & undersköna Galapagosöarna Följ m ed på ett härligt äventyr där vackra omgivningar möter fantastiskt djur- och naturliv. Costa Rica, Ecuador & Galapagosöarna kan erbjuda allt detta!

Läs mer

STYRELSEN. Briefingmaterial skickas till Marita Täppinen Fornbacken 41, 2tr, 152 56 Södertälje E-post: tappinen@telia.com eller ordforande@sgsresa.

STYRELSEN. Briefingmaterial skickas till Marita Täppinen Fornbacken 41, 2tr, 152 56 Södertälje E-post: tappinen@telia.com eller ordforande@sgsresa. Juni 2009 Nr. 72 1 Briefingmaterial skickas till Marita Täppinen Fornbacken 41, 2tr, 152 56 Södertälje E-post: tappinen@telia.com eller ordforande@sgsresa.nu Adressändringar: Skickas till Elly Mattsson

Läs mer

ODYSSÉ. SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE nr 4/2014

ODYSSÉ. SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE nr 4/2014 ODYSSÉ SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE nr 4/2014 Atlanticas båtförsäkring i Europa! Förutom det som ingår i vår båtförsäkring får du genom Europatillägget: En försäkring som täcker hela EU/EES

Läs mer

Konst. Kultur. Kvalitet. Våren och Sommaren 2014. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35

Konst. Kultur. Kvalitet. Våren och Sommaren 2014. www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 Konst. Kultur. Kvalitet Våren och Sommaren 2014 www.triangelresor.se Tel 08 665 10 35 1 Resor i Europa 23/4 28/4 Blommornas och konstens Holland... Fåtal platser kvar!... 4 3/5 10/5 Toscana, Italiens hjärta

Läs mer

Från en dramatisk cykel

Från en dramatisk cykel Från en dramatisk cykel Så kom vi då iväg på vår spännande färd. Till vårt nordiska grannland i norr, mitt ute i havet mellan Norge och Grönland. Ja, betydligt närmare Grönland faktiskt och med ett läge

Läs mer

ODYSSÉ. SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE nr 1/2014

ODYSSÉ. SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE nr 1/2014 ODYSSÉ SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE nr 1/2014 Atlanticas båtförsäkring i Europa! Förutom det som ingår i vår båtförsäkring får du genom Europatillägget: En försäkring som täcker hela EU/EES

Läs mer

Burma (Myanmar) Kon-tiki resor. Resdatum 2016 21 februari-6 mars

Burma (Myanmar) Kon-tiki resor. Resdatum 2016 21 februari-6 mars Burma (Myanmar) Resdatum 2016 21 februari-6 mars Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat buss, chaufför samt

Läs mer

Med Stockholms Musikgymnasium till Kina 1-9 maj 2006.

Med Stockholms Musikgymnasium till Kina 1-9 maj 2006. Med Stockholms Musikgymnasium till Kina 1-9 maj 2006. 62 elever från 2 klasser på Stockholms Musikgymnasium, 3 lärare (Mikael, Christin, Anna-Karin) och undertecknad samlades på Arlanda för att anträda

Läs mer

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss.

GRUPPRESOR 2015. Storstäder Berlin London Barcelona. Bussresor Italien Holland Frankrike. Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00. www.rolfsbuss. GRUPPRESOR 2015 Storstäder Berlin London Barcelona Bussresor Italien Holland Frankrike Flygresor Island USA Indien 031-55 00 00 www.rolfsbuss.se Det är lätt att följa med! Våra bussar startar från Ulricehamn

Läs mer

R e s e b e r ä t t e l s e f r å n B S O K : s r e s a t i l l T j e c k i s k a 5 - d a g a r s 3 1 j u l i t i l l 9 a u g u s t i 2 0 0 5

R e s e b e r ä t t e l s e f r å n B S O K : s r e s a t i l l T j e c k i s k a 5 - d a g a r s 3 1 j u l i t i l l 9 a u g u s t i 2 0 0 5 R e s e b e r ä t t e l s e f r å n B S O K : s r e s a t i l l T j e c k i s k a 5 - d a g a r s 3 1 j u l i t i l l 9 a u g u s t i 2 0 0 5 Avresa söndag den 31 juli På eftermiddagen söndagen den 31/7

Läs mer

Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen

Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Ansvarig researrangör: Kinalotsen Text och foto: Curt Carlsson (om inte annat anges) Denna resa bestod av valda delar ur Kinalotsens

Läs mer

Massor av nyheter 2012

Massor av nyheter 2012 76 sidor reseinspiration. nr 1/2012. turkiet i fokus Svenskarnas nya favoritresmål Barcelona & Florens Två sköna citybreaks Kos, Kalymnos & Telendos Tre grekiska öar värda en omväg Ocean Beach Club lyx

Läs mer

Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt

Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt Upp 03.30 och lite senare lämnade vi seaqwest i Green Turtle Bays marina för att bli skjutsade till den lilla flygplatsen i Paducah. Vi tog ett plan

Läs mer

SPF föreningars DEL I RESA program 2014

SPF föreningars DEL I RESA program 2014 SPF föreningars DEL I RESA program 2014 AKTUELLT DEL I RESA PROGRAM FINNS PÅ WWW.RESESKAPARNA.SE/SPFRESOR Ett urval av resor för SPF föreningar som vill dela avresa och bredda sitt reseprogram för sina

Läs mer

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark

Andra världskriget Finland, Danmark, Norge och Danmark Andra världskriget Som du nu vet, anföll Tyskland Polen den 1 september 1939. Med stridsvagnar tog man sig in landet, och andra världskriget hade börjat. Kriget varade i fem år och när det var över hade

Läs mer

Lokala träffar STYRELSEN

Lokala träffar STYRELSEN Juni 2015 Nr. 96 1 Briefingmaterial skickas till Marita Täppinen Fornbacken 41, 2tr, 152 56 Södertälje E-post: briefing@sgsresa.nu eller ordforande@sgsresa.nu Adressändringar: Skickas till Ewa Knutsson

Läs mer

Varje tisdag kl 18.00 kan du komma och se veckans bilder i projektet 365 dagar i Östersund på

Varje tisdag kl 18.00 kan du komma och se veckans bilder i projektet 365 dagar i Östersund på Oktober 2014 BLÄNDAREN Kalendern Deadline för nästa nummer är 23/11 26 oktober Månadsmöte på ABF, Midgårdsgatan Varje tisdag kl 18.00 kan du komma och se veckans bilder i projektet 365 dagar i Östersund

Läs mer

SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE

SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE NR 3/2013 Kallelse till årsmötet Atlanticas båtförsäkring i Europa! Förutom det som ingår i vår båtförsäkring får du genom Europatillägget: En försäkring som täcker

Läs mer

Ringhalsveteranerna Pragresan Sidan 2 av 5

Ringhalsveteranerna Pragresan Sidan 2 av 5 Ringhalsveteranerna Pragresan Sidan 1 av 5 Ringhalsveteranerna på Bussresa till Prag 18-23 maj 2015. Prag Prag, med sina mer än femhundra torn och tinnar, floden Moldau och Petrin-höjdens grönska och inte

Läs mer

Minnen från Vingresor

Minnen från Vingresor Minnen från Vingresor av Olof Gunnar Bengtson Världen är inte stor Vid årsskiftet 1964-65 diskuterades på Vingresor, då med huvudkontor i Göteborg, möjligheten att starta chartertrafik till Kanarieöarna

Läs mer

SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE NR 1/2013

SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE NR 1/2013 SVENSKA KRYSSARKLUBBENS MEDELHAVSSEGLARE NR 1/2013 Atlanticas båtförsäkring i Europa! Förutom det som ingår i vår båtförsäkring får du genom Europatillägget: En försäkring som täcker hela EU/EES området

Läs mer

Sweor på sommarresa till vackra Halland 1 4 juli 2014

Sweor på sommarresa till vackra Halland 1 4 juli 2014 Sweor på sommarresa till vackra Halland 1 4 juli 2014 1 juli vi lär känna Halmstad lite närmare Vilken lycka det är att färdas genom Sverige en solig sommardag omgiven av blomstrande ängar och lummiga

Läs mer

TAIWAN, HONGKONG & MACAO 9 25 oktober 2012

TAIWAN, HONGKONG & MACAO 9 25 oktober 2012 TAIWAN, HONGKONG & MACAO 9 25 oktober 2012 Resplan dag 1-2/ Stockholm - Taipei Flyg till Taipei med Finn Air dit vi ankommer förmiddag dag 2. Taipei är en asiatisk jättestad med en fantastisk blandning

Läs mer

Magnus Hertzberg M-Resor. www.m-resor.se

Magnus Hertzberg M-Resor. www.m-resor.se M RESOR 2015 2015 Det är fantastiskt roligt och vi är otroligt stolta över att så många människor har följt med oss genom åren! Nu ser vi fram emot ett nytt år med en del nya resmål men naturligtvis finns

Läs mer