Då konstnärernas arbeten varade under några månaders tid, inreds det gamla hovstallet med rum till konstnärer och deras assistenter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Då konstnärernas arbeten varade under några månaders tid, inreds det gamla hovstallet med rum till konstnärer och deras assistenter."

Transkript

1 Skulpturvandring på Sofiero Från 1987 och några år framåt kommer internationellt kända konstnärer att bjudas in till Sofiero för att skapa skulpturer i den hårda och mäktiga graniten från Skåne. Utanför Sofieros huvudentré, där bilparkringen ligger, jobbade konstnärerna med stora stenblock i granit och diabas. På gjutna betongkonsoller arbetade konstnärerna fram sina unika skulpturer och intresserade kunde följa konstnärerna i deras kreativa skapandeprocesser. Då konstnärernas arbeten varade under några månaders tid, inreds det gamla hovstallet med rum till konstnärer och deras assistenter. Skulpturerna är kraftfulla och är som ett nonfigurativ eko från platsens mäktiga natur och den unika historia som finns på Sofiero. Parkeringen: Tomas Nordbäck Obelisk 2001 Material: Granit Här står en åtta och en halv meter hög stenpelare i granit. Den väger 10 ton och konstnären Tomas Nordbäck kallar skulpturen Obelisk. Vanligtvis brukar en obelisk smalna av uppåt och avslutas pyramidformigt. Men Tomas Nordbäck har gjort sin egen tolkning genom att skapa en grovhuggen, fyrkantig obelisk, utan någon toppform längst upp. Skulpturen är kraftfull, och blir som ett vägmärke för Sofiero. År 2001 har Tomas Nordbäck en egen utställning på Sofiero med namnet Bergtagen. I folktron var bergtagning en föreställning om att övernaturliga väsen kunde lura med sig människor till sina boningar i berget eller under jorden. När människorna släpptes fria hade de fått ett starkt förändrat sinnelag. Bergtagen kan också användas metaforiskt om någon blivit starkt hänförd av exempelvis ett konstverk.

2 Kungliga Gräsplanen: Olle Bonnier (1925-) Canek 1990 Material: Granit och bemålad plåt Energi är nyckelordet i Olle Bonniers skapande. Den 6 meter höga granitpelaren står stadigt på den kungliga gräsmattan. Uppe på toppen har Olle placerat rödmålad plåt som liknar en vinge. Olle Bonniér har under flera år vistats i Sydamerika, där han får mycket inspiration från Mayakulturens färgstarka och bildrika värld. Skulpturens namn Canek, syftar på Mayafolkets siste konung med samma namn. Skulpturen symboliserar Mayafolkets tro på Det femte väderstreckets element som är andedräkten och sången, det är en mittpunkt där vi lever och andas. Spännvidden är stor I Olle Bonniers konstnärskap. Han jobbar gärna med skalor, allt från smått till det som är riktigt stort. Han arbetar i olika material som plast, trä, sten, textil och i olika kombinationer av dessa material. Olle Bonniér är mycket öppen för experiment och han jobbar gärna med personer inom skilda yrkesgrupper som författare, dansare, musiker och tonsättare. Han har också skapat textila skulpturer med Handarbetets Vänner köpte Dunkers kulturhus en spännande mobil, textil skulptur, med namnet Vildhundens Hjärta. Mobilen har vävts direkt på en rottingstomme och är 11m lång. Namnet syftar på Olle Bonniers upplevelse av vildhundars rörelse i flock när han bodde i Sydamerika. Kungliga Gräsplanen: Marja Sikström (1942-) Liggande monolit 1994 Material: Diabas Den vackra skulpturen Monolit i svart diabas från Östra Göinge, är som ett stort, blankt bord. Monolit är grekiska, och betyder ensam sten. Marja Sikström är en spännande konstnär som är mycket bred i sitt materialval, och hon skapar stora skulpturer i trä och sten, där det polerade och slipade ofta möter det skrovliga och grova. Hon tycker om att lämna spår i sin konst, och hon visar gärna själva skapandeprocessen i sina skulpturer. En bra beskrivning på Marjas skulpturer är att hon lyckas fånga det jordnära och sofistikerade samtidigt. Ibland jobbar Marja med trä, ibland bemålar hon ytan med gips, vilket skapar en känsla av en svunnen tid med antika anor. Marja arbetar gärna i den rödfärgade Vångagraniten och på Bruksskolan i Höganäs står Marjas Värlsdträdet, en fin skulptur som barnen kan klättra på, en egenskap som Marja tycker är viktig, då hon anser att man ska kunna umgås med skulpturer.

3 Primulasänkan: Dammen: Olle Baertling ( ) XUL 1968 Material: Stål Mitt ute i dammen, i anslutning till Primulasänkan, står skulpturen XUL av Olle Baertling. Skulpturen är som Olle Baertlings måleri, där svarta, raka linjer, skär och delar upp färgstarka fält. Under slutet av 1940-talet var Olle Baertling elev hos André Lothe och Fernand Leger och han kommer att bli inspirerad av kubisternas nonfigurativa uttryck. Olle Baertlings formspråk domineras till en början av plana färgytor och linjer, och från mitten av femtiotalet dominerar trianglar och diagonaler. Olle Baertling förknippas med begreppet den öppna formen en strävan efter att avbilda rymd och rörelse som fortsätter utanför bildytan. Skulpturerna visar Olle Baertlings vilja att driva den "öppna formen" ett steg längre än i målningarna. Effekten skapar Olle genom en äventyrlig balansakt då han låter svetspunkten för de extremt spetsiga vinklarna ligga utanför skulpturens bottenplatta. Det är som om XUL nästan svävar fritt ut över dammen. Trots att Olle Baertling föredrog artificiella färgnyanser som inte gav naturassociationer, blir skulpturen XUL:s svarta, linjetunna stålrör som en indelare av färgerna från Sofieros vackra trädgård. Det ligger nära till hands att tänka på kronprinsessan Margaretas inspirerande skapande av Sofieros trädgård med färger från blommornas färgpalett. Primulasänkan: Norra ravinen: Michael Prentice (1944-) The Bridge/Bron Material: Grön granit När Michael Prentice valde platsen till sin 14 ton tunga skulptur i grön granit var han envis, och menade att The Bridge hade sin rätta placering precis i anslutning till den norra rhododendronravinen. Det var ett tidskrävande arbete som också försenades på grund av att konstnärens ateljé i Paris brandhärjades. Idén till skulpturens namn fick Michael Prentice när han funderade över varför det inte fanns en bro över det smala Öresund. Man kan ana att Michael Prentice också är utbildad arkitekt då The Bridge både är en visuell skönhet bland rododendronblommorna och fullt brukbar som en bro för besökaren. Konstnärens skulpturer finns representerade i Van Dusen Botanical Garden i Canada. Michael Prentice beskriver en av sina skulpturer med följande ord: varje ny del är som en religiös rit i sin form, i sin utveckling och i sitt liv. Att jobba med skulptur är ett sätt att inte komma undan, man kan inte göra ett halvfärdigt jobb.

4 Nära Jubileumsträdgården och Blomstergatan: Christel Khan (1961-) Kärlekssång 1999 Material: Terazzo På vägen in i trädgården står denna praktfulla urna av Christel Khan. Hon är en mångsidig konstnär. Då hon också har en utbildning som florist i bagaget blir det en spännande laddning när hennes lätta växtimprovisationer blandas med tunga bronsskulpturer och ett storskaligt måleri med starka färger. Urnan har namnet Kärlekssång, och skapades 1999 till utställningen Prakturnor. Christel Kahn har använt terazzo när hon formar fram Kärlekssång, det är infärgad cement blandat med marmorkross i olika färger. Urnan är dekorerad med hjärtan och tulpaner vars konturer bildas av mässingsband. Urnan står nära kronprinsessan Margaretas blomstergata, och namnet Kärlekssång kan leda oss in på att hela trädgården och parken också är en sång till kärleken som Margareta hade till blommor, konst och sin älskade familj. Murrabatten: Aron Sandberg ( ) Björnen 1917 Material: Röd granit Sofieros första skulptur, Björnen, är skapad av Stockholmskonstnären Björnen sitter som en dekorativ skulpturrelief i muren, och från björnens mun sipprar det vatten ned i en näckrosdamm. Vattnet har polerat björnens tass som ser mjuk och blank ut. Aron Sandberg var också känd för sina tornfigurer och reliefer på stadshuset och rådhuset i Stockholm. Tillsammans med brodern Gustaf Sandberg var de båda anställda vid stadshusbygget i Stockholm. Aron och Gustaf jobbade ofta som Bröderna Sandberg och under 20 års tid undervisade bröderna i bildhuggeri vid Tekniska skolan i Stockholm, nuvarande Konstfack.

5 Köksträdgården: Carl Milles ( ) Margaretamedaljongen ca 1924 Material: Brons Under 1980-talet skänkte Drottning Ingrid av Danmark Margaretamedaljongen till Sofiero som ett minne av modern kronprinsessan Margareta. Konstverket är en bronsavgjutning av den medaljong som finns på Margaretaplatsen i Helsingborg. Konstnären är Carl Milles och är en av våra mest kända internationella skulptörer som under flera år var verksam i USA. Carl Milles är känd för sina fontäner och andra verk i monumentalformat. Han betonade gärna skulpturens siluett och hans skulpturgestalter tycks ofta sväva på höga piedestaler. På Hamntorget i Helsingborg står Sjöfartsgudinnan som är skapad Denna bevingade Gudinna har mycket energi med sitt fladdrande hår och en fartygsmodell i vardera handen. Sjöfartsgudinnan är en vacker symbol för Sundsstaden Helsingborg. Rosengången: Olle Blad (1942-) Äppleskrott 2000 Material: Brons Denna underbara lilla skulptur är gjord av Olle Blad, och skapades i samband med restaureringen av Rosengången. Olle Blads främsta uttrycksmedel är brons, koppar och stål. Olle Blad vill gärna att betraktaren ska få möjligheter att uppleva konstverket med flera sinnen, därför jobbar han gärna med rörelse, rök och eld i sina skulpturer. Det finns en omtanke i Olle Blads verk, den lilla Äppleskrotten är knappt synlig, och den tycks vilja berätta, att den konstnärliga kvaliteten inte styrs av storleken. Krassegången: Oscar Reutersvärd ( ) Labyrint 2001 Material: Japansk idegran Oscar Reutersvärd fick redan som barn ett intresse för labyrinter. Det hela började på Skansen i Stockholm, där 5-årige Oscar går vilse i en labyrint. Sedan den händelsen är Oscar intresserad av att göra labyrinter anpassade till barn, där häckarna inte ska växa sig högre än att man ser ut, och där det också finns en annan väg ut än där man sprungit in. Oscar Reutersvärd menade också att människan har mycket att lära av barns seende, för att barn ofta ser detaljer före helheten, en egenskap som är bra för vårt minne. Många förknippar Oscars Reutersvärd med geometriska figurer som på olika sätt strider mot matematikens lagar, som Den omöjliga triangeln, av många också kallad för Reuterswärdtriangeln. Förutom de omöjliga figurerna skapar Oscar Reutersvärd skulpturer som tycks sträva uppåt, ett exempel är rondellskulpturen Trippelrotation vid södra infarten till Helsingborg.

6 Dahliakvarteret: Tomas Nordbäck (1942-) Segel 2001 Material: Svart diabas På skulpturutställningen Bergtagen 2001, visade Tomas Nordbäck nio verk på Sofiero. Skulpturerna Segel och Obelisk, var två av dessa verk som fick stanna kvar på Sofiero. Segel är tillverkad i svart diabas och väger 4 ton. Trots tyngd, storlek och material har Tomas Nordbäck lyckats ingjuta en rörelse i den tunga diabasen. I västlig riktning kan man ana en lätt vridning i skulpturen vilket blir en åminnelse om närheten till Sundet och den livliga sjötrafiken, men också till en svunnen tid då sjöofficer Oscar den II bodde här på somrarna. Tomas Nordbäck har sin ateljé i Domsten, strax utanför Helsingborg. Han visste tidigt att han ville ägna sig åt konst och han debuterade redan som 19-åring med en kollektion landskapsmålningar på Vikingsbergs vårsalong Vid Ålgränden/Drottninggatan i Helsingborg finns den fina skulpturen Sundets Pärla från Den är i rostfritt stål och går också under namnet Önskebrunnen. Kungliga Fotbollsplan: Marcel Petit (1926-) Stämgaffel 1987 Material: Hyperit, Svart diabas från Ekeröd. En av de första skulpturerna som skapades på Sofiero är Marcel Petits Stämgaffel. Skulpturen är gjord i hyperit, en svart diabas från Ekeröd. Stämgaffel består av två delar och de väger 3,5 och 4,5 ton. Skulpturens insida är blankpolerad och utsidan är grovhuggen. Marcel Petit arbetar i en nonfigurativ, modern skulpturtradition, han arbetar ofta direkt med stenen utan skisser eller modeller. Marcel Petit har själv berättat att skulpturen symboliserar tvåsamheten och partnerskapet och skulpturdelarnas trånga mellanrum är en passage för det lilla barnet. Marcel Petit är en erkänd skulptör, som framför allt är verksam i sitt hemland Frankrike. Han bor största delen på året i Paris. Under flera års tid var han verksam i England och hans skulpturer har en prägel från den brittiska skulpturtraditionen. Marcel Petits vackra runda, skulpturer finns bland annat i den vackra skogen Foret de Sénart som ligger nordöst om Paris.

7 Kungliga Fotbollsplan: David Marshall ( ) Boalt 1987 Material: Svart diabas Den vackra diabasen från Boalt har fått ge namnet till denna mäktiga skulptur av David Marshall. Då konstnären är från Kanada inspireras han av Västra Nordamerikas konst och den mexikanska och precolumbianska konsten. David Marshall är noggrann, allt är matematiskt uträknat och bredvid sig har han en liten modell av sin skulptur. Det färdiga verket är två meter högt och omkretsen är 1,30 gånger 1 meter. Boalt påminner om 60-och 70-talets minimalistiska skulpturtradition då många konstnärer undersökte skulpturens möjligheter att förstärka det omkringliggande rummet. David Marshalls spännande skulpturer finns representerade i skulpturparken Big Rock Garden Park i delstaten Washington, och i Vandusen Garden i Vancouver, Canada. Kungliga Fotbollsplan: Atsuo Okamota (1951-) Ackumulation NO Material: Diabas Denna vackra skulptur är som en taktil dröm. Den japanske konstnären Atsuo Okamota skapar en kraftfull spänning av det mjuka och hårda. Ena sidan är mjuk, likt slipade stenar från havet, och andra sidan är grov och ursprunglig. För Atsuo Okamota är skapandet en process som är performativ och fysisk. För att klara av stenens kraft och för att kunna hitta stenens inneboende möjligheter, bryter han ned det ursprungliga stenblocket i mindre bitar, för att därefter sammanfoga bitarna till en helhet igen. Atsuo Okamotas process börjar ofta med att han ritar formen i marken, som visar skulpturens form tvådimensionellt. Konstnärens hemstad är Hiroshima, en stad där människor dog då USA den 6 augusti 1945 fällde the den första atombomben, för att tvinga Japan att kapitulera. För Atsuo Okamota är den konstnärliga arbetsprocessen ett sätt att bearbeta sin hemstads historia. Konstnären berättar med följande ord: det går fort att rita formen på marken, men i sinnet stannar formen kvar och blir till en tredimensionell idé. Det är en spännande tanke att man kan bryta ned och bygga upp materia fysiskt men också i tankens och drömmens värld.

8 Kungliga Fotbollsplan: Michel Sporgis (1951-) Öresunds månglidare 1987 Material: Grön granit (Diorit) Ett av de första verken som invigdes på Sofiero är Kanadensaren Michel Sporgis fina skulptur med namnet Öresunds månglidare Michel Sporgis jobbar gärna platsspecifikt och utgår då från platsens terräng, geografi och historia som återspeglas i spännande formspråk. Öresunds Månglidare består av två sammanfogade delar i polerad grön granit från Görbjörnarp som ligger i Osby Kommun. Det måste ha varit en utmaning för Michael Sporgis att försöka fånga spänningen i den stabila graniten och månens flyktiga spegelbild över Sundet. Michael Sporgis placerar en stor månbit i granit på en sockel som liknar en stelnad vattenvåg där vågspetsarna tycks peka nedåt. Michael Sporgis vackra skulpturer finns bland annat representerade i Frankrike, USA, Canada och Tyskland. Hovmarskalkvillan: Jim Hart (1952-) Killer Whale 1990 Material: Cederträ Det är en passande plats som konstnären Jim Hart har valt till totempålen Killerwhale som betyder späckhuggare. Den tycks vaka över Sundet och skyddar Sofiero med sin kraft. Jim Hart är haidaindian och han är en erkänd totemmästare. Hans konstnärskap ligger djupt förankrat i haidaindianernas arv och historia. Tillsammans med sin medhjälpare Paul White, skapar Jim Hart Sofieros totempåle direkt på platsen. Ett 400-årigt cederträ fraktades hit från deras hemö vid Stilla havet. Med yxor och knivar förvandlades trädstammen till en riktig totempåle. Totempålar hade sin glansperiod i början på 1800-talet och idag har detta kulturarv återupplivats. Konsten att skapa totempålar var, och är fortfarande, vanligt förekommande hos haidaindianerna. Från början tillverkades totempålar för att bära upp takbjälkarna till de stora långhusen som västkustindianerna bodde i. Så småningom började man att hugga ut skulpturer och bemåla pålen för att symbolisera vilken familj man tillhörde. Vissa stammar tillverkade välkomstpålar som placerades på stranden, som en välkomstsymbol för sjöfarare.

9 Teplatsen: Gunvor Svensson-Lundkvist (1916-) Minnesmärke över Gustav VI Adolf 1971 Material: brons och granit Porträttet till denna minnessten skapades redan 1971 då konstnären Gunvor Svensson- Lundkvist hade en tillfällig ateljé i slottet och kungen satt modell. Minnesstenen restes först 1981, och Drottning Ingrid invigde den med följande ord: Tankarna går tillbaka när jag står på denna platsen-till min barndom som var mycket ljus och lycklig. Min mor, min far, mina fyra bröder och jag hade det underbart på vårt älskade Sofiero. Gunvor Svensson-Lundkvist är en av Sveriges främsta inom medaljkonst och relief. Hon formgav den första medaljen till nobelpristagaren i ekonomi. Hennes stora produktion omfattar över hundra medaljer, skulptursviter, måleri och teckningar. Hon är speciellt känd för sina väggmedaljonger och reliefporträtt. Teplatsen: Bautastenen 1865 Snett bakom minnesstenen över Gustav VI Adolf, kan man hitta Bautastenen. Det är en magisk tanke, att denna sten berättar om hur platsens terräng har förändrats under 147 år. Stenens plats är nu undanskymd, och det förstärker det hemlighetsfulla med att utsikten till Sundet en gång i tiden har visats sig precis här på denna plats. Texten på stenen vittnar om att den placerades där i samband med slottets byggår 1865.

10 Södra Sofiero: Gunilla Bandolin (1952-) Stensättning i granit 1991 Material: Granit Denna plats fångar ögat, och många besökare undrar vad det är som visar sig här uppe på kullen. Konstnären Gunilla Bandolin beskriver platsen med följande ord: Det finns mycket himmel på denna plats. Vissa dagar, då havet yr eller horisonten vitnar badar hela kullen i himmel. Skulpturgruppen Stensättning i grå granit består av 40 fyrkantiga stenar placerade i ett rutmönster. Stenarna bildar en kvadrat på 15 x 21 meter. Stenarna ligger alla i samma plan, men de får olika höjd beroende på markens terräng. Gunilla Bandolin tog ut nollpunkten vid kullens början som utgångspunkt för ett horisontellt plan ut mot Danmark. Man kan också säga att stenarna står parallellepipediskt. Man upptäcker fenomenet, om man ställer sig vid en av de högre stenarna och sedan, låter blicken möta raden av stenar med sina blankpolerade ytor. Då upptäcker man, att stenraden är i jämnhöjd, trots, att vi med blotta ögat ser att stenarnas höjd är olika på grund av kullens terräng. Gunilla Bandolin menar också, att platsen vittnar om krig. En bunker ruvar bakom stensättningens uppställning. Här finns en påminnelse om danskarna som flydde över Öresund under kriget. Människan använder stenens kraft som bevarare av människans minne till eftervärlden genomskeppsättningar och gravstenar. Gunilla Bandolin var professor i landskapsarkitektur på Lantbrukshögskolan i Alnarp Hon är representerad med flera offentliga verk i Sverige. Sedan 2006 är Gunilla Bandolin professor vid Konstfack i Stockholm. Södra Sofiero: Ingegerd Lundahl ( ) och Marja Sikström (1942-) Lejonlabyrinten Material: Röd granit och natursten Många av Sofieros skulpturer inbjuder till lek. Konstnärerna Ingegerd Lundahl och Marja Sikström kallar också Lejonlabyrinten för en lekskulptur. Om du vandrar i labyrinten möter du La Fontaines klassiska 1600-tals fabel om Lejonet och Råttan. Labyrinten består av hundra stenar, tio av dessa är skulpturer i form av lejon och råttor i röd granit, och tio är naturstenar med fabeln ingraverad. Fabeln om den lilla råttan som hjälper det stora lejonet, är en tänkvärd saga, som har mycket att lära både barn och vuxna. Många säger att konstnär Ingegerd Lundahl får graniten att mjukna. Hennes konst har alltid värnat om barnen och hennes modeller var ofta barn och djur i hennes närhet. Till Lunds nya katolska kyrka har Ingegerd Lundahl skapat en Mariabild och på Palaestra i Lund står den fina träskulpturen Kattbärerskan.

11 Södra Sofiero: Jiro Sugawara (1941-) Inside Out 1988 Material: granit Den japanske skulptören Jiro Sugawara skapade detta kg tunga granitblock till en vacker skulptur med namnet Inside Out. Eftersom Jiro Sugawara är intresserad av granitens inre egenskaper polerade han granitblockets ena sida för att därefter klyva blocket i fyra delar. De fyra lika stora blocken är 3,6 meter i höjd och 1,6 meter i bredd. Delarna placeras tätt med den polerade sidan inåt. Jiro Sugawaras konst förvaltar det japanska konstarvet som genom flera generationer skildrar Japans geografi och natur och dess inneboende krafter. Han beskriver själv Inside Out med följande ord: Denna skulptur representerar mitt personliga uttryck av den inre styrka och energi som stenen förmedlar. I Takakudistriktet,nära Sakuragawa city i Japan, finns en vacker skulpturpark som heter Amabiki. Här har Jiro Sugwara skapat flera vackra verk som har namnet Inside Out och Inside Form. Södra Sofiero: Georg Rammell (1952-) Seeing red 1988 Material: Röd Vångagranit Skulpturen är magisk, den ligger utspridd i tre delar, ett ansikte som är kluvet på mitten, strax ovanför hakan och munnen, den andra delen visar ansiktets näsa och ögon. Ensamt på marken, ligger ansiktets ena öra. När den kanadensiska konstnären Georg Rammell var här, ville han fånga platsens stämning med hjälp av den nordiska mytologin. Georg Rammell har själv beskrivit sin skulptur med följande ord: Jag valde den vackra svenska röda graniten som symbol för Jätten Ymers blodiga död. Jätten Ymer skapades ur dimmorna mellan elden och isen och när han blev attackerad av sina egna söner i en maktkamp, lät han sitt blod flöda över kosmos som hämnd. De två som överlevde översvämningen byggde världen på nytt av Ymers kvarlevor. Seeing Red är en hyllning till den nordiska ursprungsbefolkningens efterlevande. Sverige idag är inrutat av tågräls, motorvägar och kraftledningar, men för mig är landskapet dominerat av de mäktiga bronsåldershögarna som finns längs med kusterna. Georg Rammell tycker att granit är civilisationens symboliska grundsten, ett brottstycke av jorden och en metafor för den mänskliga kroppen.

12 Källförteckning Pressklipp från arkivet på Kulturmagasinet i Helsingborg Nina Wenedikter

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960.

Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960. Jarlabanke Stig Blomberg Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960. Konstnär: Stig Blomberg, Skulptör, tecknare. Född 1901 i Linköping, d.

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Vadsbo-stenen Häradsstenar sattes upp mellan olika härader förr i tiden för att visa att man bytte jurisdiktion, rättsbefogenhet. Vadsbo-stenen

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR

LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR Kanske var det den ibland återkommande drömmen om ett stenhus vid havet, ett hus befriande fritt från vårt gamla älskade trähus ständiga underhåll. En dag

Läs mer

Två stora utekonstverk till Hanaholmen med anledning av märkesåret 1809 - Hanaholmen/Hanasaari

Två stora utekonstverk till Hanaholmen med anledning av märkesåret 1809 - Hanaholmen/Hanasaari Pressmeddelande 6.10.2009 Publiceringsfritt TVÅ STORA UTEKONSTVERK TILL HANAHOLMEN MED ANLEDNING AV MÄRKESÅRET 1809 Sveriges Konung Carl XVI Gustaf och Republikens President Tarja Halonen hedrar invigningen

Läs mer

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud.

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Monica Månsson Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Det är precis trettio år sedan som Monica Månsson, 23 år gammal, började undervisa i akvarell. Då hade hon redan målat på allvar i fem år

Läs mer

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h under tiden l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h h:ström Text & Kultur Skolgatan 41 903 27 Umeå forlag.hstrom.se forlag@hstrom.nu

Läs mer

BESTÅENDE SKÖNHET MED HÅLLBAR TEXT

BESTÅENDE SKÖNHET MED HÅLLBAR TEXT ljusa minnen BESTÅENDE SKÖNHET MED HÅLLBAR TEXT Vårt texttryck blir som ett med gravstenens yta, utan urgröpningar och skrovligheter där smuts och föroreningar annars lätt samlas och förstör. Vi kan erbjuda

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen Tommy Jerhammar Konstnär PÅ VÄG... inom Linköping till Linköping från Linköping i

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer

"Vem" Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer,

Vem Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer, Nr 2 Innehåll "Vem"... 3 DU OCH JAG"... 4 "En Sång"... 7 "Inbördeskrig"... 8 "Ser"... 9 "Livet går vidare"... 10 "Karlstad"... 11 "Råg och vete"... 12 "Tack"... 13 "Finns"... 14 "Kyssar"... 15 "Demonstrera

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

Aktiviteter förskolan

Aktiviteter förskolan Aktiviteter förskolan Äggkartongsuppdrag Du behöver: Äggkartonger Typ av aktivitet: par Tränar följande: - att bilda par - hälften och dubbelt - geometriska former och talföljder - jämförelseord - antal

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Arbetsblad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Arbetsblad Lotta Antonsson, A very young woman under the influence IV, 2000 fotografi på aluminium, 91x266 cm Lotta Antonsson Kvinna Kvinnor

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

Matematikvandring på Millesgården

Matematikvandring på Millesgården Matematikvandring på Millesgården Kort beskrivning Detta är en matematikvandring på Millesgården där läraren går runt tillsammans med klassen och gör gemensamma stopp där eleverna löser olika matematikuppgifter

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM Jaume Plensa, Barcelona (f. 1955) Jaume Plensa tillhör de mest uppmärksammade skulptörerna internationellt efter sin Crown Fountain i Millenium Park i Chicago,

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT

du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT Konstnär som arbetar med måleri och flerdimensionella arbeten och installationer. Konstnär inspirerad

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor.

Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Brev från Sofia (Noaks mamma) Hej alla Jupiterbarn, här kommer svar på alla era frågor. Hur vet man att det funnits någon som heter Estrid och Jarlabanke? Hur vet man att hon var betydelsefull? Det vet

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling KONST på Vallås äldreboende Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling Gårdarna Den konstnärliga utsmyckningen på gårdarna utomhus anspelar på de teman som landskapsarkitekt Kerstin Teutsch angett, nämligen:

Läs mer

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs!

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Ett besök på Vårsalongen tillsammans med fröken Sara inleds med att vi tillsammans utforskar konsten i konsthallen. Vi funderar på hur man tittar på konst

Läs mer

En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET

En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET En människa kan göra skillnad EN INTRODUKTION TILL KONSTEN I SÖDRA ÖVERGÅNGSRUMMET 2 En introduktion till konsten i södra övergångsrummet Vi ska alltid minnas Vi ska alltid minnas när de som själva kan

Läs mer

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig.

TULLPARKEN TULLPARKEN. 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet. 2. Minnestenen över svenska frivilliga i finska krig. TULLPARKEN Målsättningen är att skapa en park där människor kan uppleva skulptural konst. Idag finns i parken tre skulpturer och minnesmärken. (se karta) 1. Krigsbarnsminnesmärket och Krigsbarnsmonumentet

Läs mer

Inredningsmåleri i Vimmerby

Inredningsmåleri i Vimmerby Inredningsmåleri i Vimmerby Som så många andra städer har Vimmerby under seklernas lopp härjats av eldsvådor. Gammal träbebyggelse brann ner, ny byggdes upp. När den välborne stadsbon återigen fått tak

Läs mer

Modernt formspråk. och traditionell livsstil i skön förening

Modernt formspråk. och traditionell livsstil i skön förening Modernt formspråk och traditionell livsstil i skön förening Högt uppe på klipporna i Göteborgs norra skärgård och med en vidunderlig utsikt över havet ligger ett av Vallsjöhus senaste byggprojekt. Tio

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Unikt hantverkskultur med betong och konststen i Järna.

Unikt hantverkskultur med betong och konststen i Järna. Unikt hantverkskultur med betong och konststen i Järna. En uppfinning kom till Järna 1972. Den utvecklades och blomstrade tack vare människor som var djupt engagerade i konst, vetenskap, skönhet och funktionalitet.

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET

ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN KONSTVERKET ÄVENTYR I TROLLSKOGEN 1. Trollen är skickliga på att ta sig över hinder i skogen. Hur kan ni ta er över en sten, en stor gren eller ett omkullfallet träd? 2. Trollen tycker

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

KONSTNÄRSKROCKEN program

KONSTNÄRSKROCKEN program KONSTNÄRSKROCKEN program Förra säsongen blev en succé! Ateljén fylldes med människor nyfikna på våra gästande artister. Det pratades och skrattades. Det lyssnades och funderades. Kort sagt blev kvällarna

Läs mer

LONE LARSEN. Född 1955 bor och verkar i Höganäs Autodidakt UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT I URVAL. 2007 Corpus Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm

LONE LARSEN. Född 1955 bor och verkar i Höganäs Autodidakt UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT I URVAL. 2007 Corpus Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm LONE LARSEN Född 1955 bor och verkar i Höganäs Autodidakt UTSTÄLLNINGAR OCH PROJEKT I URVAL. 2007 Corpus Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm 2006 Galleri Mårtenson & Persson. Båstad Dunkers Kulturhus.

Läs mer

Palm Village, Strömstad

Palm Village, Strömstad Exclusive Living Detta designprogram omfattar 12 vackra tomter intill Strömstads Golfklubb, granne med nybyggda Strömstad Quality Spa. Designprogrammet ger en gemensam minimalistisk karaktär åt husen på

Läs mer

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Till svenska av Kami Anani Korrektur av Irene Elmerot, red.språkkonsult www.red.se Omslagsbild av Takahiro Asano Omslagsformgivning av Triturus HB Satt

Läs mer

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI

lärarhandledning Freskerna Ehrenstrahl målande Karl XI lärarhandledning Freskerna Om du står med näsan pekande mot slottet och museets ingång har du den södra väggen på vänster sida. De tre väggfälten visar händelser och personer ur den svenska konsthistorien.

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

Backanäset i Töcksmark socken

Backanäset i Töcksmark socken , Töcksmark, 2006, startsida Tre värmländska gravar och ett bröstvärn från 1905 Från mitten av augusti och fyra veckor framåt grävde vi ut tre gravar från forntiden på en bit utanför Töcksfors samhälle,

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05

Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05 Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05 Med alla 11 Lunkare samlade strax efter kl 12 avtågade vi från Södra och med en ny Lunkare, Kerstin, i vår grupp. Efter Swedenborgsgatan styrdes

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Bild framsida: Terrazzoslipad yta, Västerskolan i Hässleholm Bild sidan 2-3: Borstad yta, Still Sverige AB i Malmö

Bild framsida: Terrazzoslipad yta, Västerskolan i Hässleholm Bild sidan 2-3: Borstad yta, Still Sverige AB i Malmö YTOR Fasaden är byggnadens ansikte utåt. Det är det första man ser, och då är det viktigt att den känns vacker och välkomnande. Det är också genom fasadytan som du har chansen att skapa den unika karaktär

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

- - - - - FEM VÅNINGAR KONST/ DIAGNOSTISKT CENTRUM OM KONSTEN PÅ DIAGNOSTISKT CENTRUM / UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS

- - - - - FEM VÅNINGAR KONST/ DIAGNOSTISKT CENTRUM OM KONSTEN PÅ DIAGNOSTISKT CENTRUM / UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS - - - - - FEM VÅNINGAR KONST/ DIAGNOSTISKT CENTRUM OM KONSTEN PÅ DIAGNOSTISKT CENTRUM / UNIVERSITETSSJUKHUSET MAS 1 - - - - - FEM VÅNINGAR KONST/ DIAGNOSTISKT CENTRUM Region Skåne vill att det ska finnas

Läs mer

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 UNDER COVER OF DARKNESS Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 Copyright Niklas Nabb 2013 Innehållsförteckning Inledning 5 Inspiration 7 Arbetsprocessen

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26

FÖRSAMLINGS- BLADET. Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014. Klag 3:26 FÖRSAMLINGS- BLADET KALMAR ADVENTKYRKA JULI 2014 Det är gott att i stillhet hoppas på hjälp från HERREN. Klag 3:26 Hur läser man Bibeln? Under olika bibelsamtal uppstår då och då frågan om hur man läser

Läs mer

Svensk historia 1600-talet

Svensk historia 1600-talet Svensk historia 1600-talet Viktiga händelser att kunna berätta om kring 1600-talet. SID Kungar under 1600-talet 3 Älvsborgs andra lösen 4-5 Göteborgs grundande 6-8 Vasaskeppet 9 Trettioåriga kriget och

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

Kors vad det vimlar av segel idag...

Kors vad det vimlar av segel idag... 1 ors vad det vimlar av segel idag... Det är med glädje vi vill ge vårt förslag på bostäder i ett så fantastiskt läge som Lindö Strand. Vår målsättning är att skapa ett unikt boende med egen karaktär där

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015.

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Skolplanscher väcker nostalgi hos många som känner igen dem från klassrummet

Läs mer

UNIT. unitark.se. STORLEK: 270m 2. STATUS: Färdigställande 2012. K: RH Byggteknik. Ansvarig Mikael Frej & Klas Moberg. Medverkande Frans Magnusson

UNIT. unitark.se. STORLEK: 270m 2. STATUS: Färdigställande 2012. K: RH Byggteknik. Ansvarig Mikael Frej & Klas Moberg. Medverkande Frans Magnusson ? Knappt 20 km söder om Göteborg ligger Billdal med sin brokiga villabebyggelse och ett mindre närcentrum. Villorna ligger på pendlingsavstånd till Göteborg men den stora attraktionen är havet, det är

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget

Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Följ ombyggnaden på webben Mer information och live-kamera över nya Fristadstorget finns på: eskilstuna.se/fristadstorget Nya Fristadstorget - ditt torg! Ditt torg Eskilstuna utvecklas! Det nya Fristadstorget

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg

Vandra i Sverige. Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, Ängelholm Helsingborg, 5 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Kullaleden, 5 nätter Ängelholm Helsingborg Kullaleden, en vandring som bjuder på lite av allt. Sandstränder, klappersten, ängar,

Läs mer

Drömmaskiner. Den moderna tekniken i människans tjänst Drömmaskiner: Från Minimetern till Jag Vill-appen (från 1998 till idag) Björn Breidegard

Drömmaskiner. Den moderna tekniken i människans tjänst Drömmaskiner: Från Minimetern till Jag Vill-appen (från 1998 till idag) Björn Breidegard Drömmaskiner Den moderna tekniken i människans tjänst Drömmaskiner: Från Minimetern till Jag Vill-appen (från 1998 till idag) Björn Breidegard Certec, Inst. för Designvetenskaper, Lunds tekniska högskola,

Läs mer

MÄT OCH MÅTTA. Lärarhandledning

MÄT OCH MÅTTA. Lärarhandledning MÄT OCH MÅTTA Lärarhandledning 1 Mätväskan innehåller all tänkbar utrustning för att göra olika matematiska undersökningar på Universeum. Räkna till exempel ut volymer i vår regnskog eller mät längder,

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Yoga är för alla. Published on 4 October, 2012, by Malin Berghagen, www.mamitasthlm.se

Yoga är för alla. Published on 4 October, 2012, by Malin Berghagen, www.mamitasthlm.se Yoga är för alla. Published on 4 October, 2012, by Malin Berghagen, www.mamitasthlm.se Igår fick jag ett samtal från SVT Debatt för de ska idag ha ett program om Yoga. Skälet är att Östermalmsskolan har

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista?

Hållfasthet. Kommer det bära eller brista? Hållfasthet Kommer det bära eller brista? Kommer det bära eller brista? Vad är det som avgör om ett föremål håller eller går sönder? Vilket eller vilka material är föremålet gjort av? Vilken form har föremålet?

Läs mer

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar Symmetribegreppet Vi går igenom symmetribegreppet och undersöker vilka bokstäver i alfabetet som är symmetriska när vi delar dem med hjälp av en lodrät symmetrilinje. Vi målar en symmetrisk målning. Litteraturtips:

Läs mer

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande

138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande Blanketter för publikundersökning fanns att hämta på Bella Gästis och att ladda ned från hemsidan. 138 svarande - av estimerade 5.000-15.000 besökande (under perioden 9 juli 30 september hämtades ca. 4600

Läs mer

vindsvåning i kapstaden

vindsvåning i kapstaden Smak: Naturell f o t o g r a f e n m i c k y hoy l e s vå n i n g i k a p s t a d e n ä r f y l l d m e d s n ä c k o r, r ö t t e r o c h a n d r a s n y g g a s a k e r h a n h i t t a t i d e n a f

Läs mer

räkna med vasa övningar att genomföra i vasamuseet

räkna med vasa övningar att genomföra i vasamuseet räkna med vasa övningar att genomföra i vasamuseet lärarhandledning 2 (av 2) övningar att genomföra i vasamuseet Denna handledning riktar sig till läraren som i sin tur muntligt instruerar sina elever.

Läs mer

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Sagoborgen drivs som enskild firma av Siw Minnema. Jag har sex barn mellan tre och sex år. Ibland har jag hjälp

Läs mer

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg

Tema: Pythagoras sats. Linnéa Utterström & Malin Öberg Tema: Pythagoras sats Linnéa Utterström & Malin Öberg Innehåll: Introduktion till Pythagoras sats! 3 Pythagoras sats! 4 Variabler! 5 Potenser! 5 Att komma tillbaka till ursprunget! 7 Vi bevisar Pythagoras

Läs mer