Då konstnärernas arbeten varade under några månaders tid, inreds det gamla hovstallet med rum till konstnärer och deras assistenter.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Då konstnärernas arbeten varade under några månaders tid, inreds det gamla hovstallet med rum till konstnärer och deras assistenter."

Transkript

1 Skulpturvandring på Sofiero Från 1987 och några år framåt kommer internationellt kända konstnärer att bjudas in till Sofiero för att skapa skulpturer i den hårda och mäktiga graniten från Skåne. Utanför Sofieros huvudentré, där bilparkringen ligger, jobbade konstnärerna med stora stenblock i granit och diabas. På gjutna betongkonsoller arbetade konstnärerna fram sina unika skulpturer och intresserade kunde följa konstnärerna i deras kreativa skapandeprocesser. Då konstnärernas arbeten varade under några månaders tid, inreds det gamla hovstallet med rum till konstnärer och deras assistenter. Skulpturerna är kraftfulla och är som ett nonfigurativ eko från platsens mäktiga natur och den unika historia som finns på Sofiero. Parkeringen: Tomas Nordbäck Obelisk 2001 Material: Granit Här står en åtta och en halv meter hög stenpelare i granit. Den väger 10 ton och konstnären Tomas Nordbäck kallar skulpturen Obelisk. Vanligtvis brukar en obelisk smalna av uppåt och avslutas pyramidformigt. Men Tomas Nordbäck har gjort sin egen tolkning genom att skapa en grovhuggen, fyrkantig obelisk, utan någon toppform längst upp. Skulpturen är kraftfull, och blir som ett vägmärke för Sofiero. År 2001 har Tomas Nordbäck en egen utställning på Sofiero med namnet Bergtagen. I folktron var bergtagning en föreställning om att övernaturliga väsen kunde lura med sig människor till sina boningar i berget eller under jorden. När människorna släpptes fria hade de fått ett starkt förändrat sinnelag. Bergtagen kan också användas metaforiskt om någon blivit starkt hänförd av exempelvis ett konstverk.

2 Kungliga Gräsplanen: Olle Bonnier (1925-) Canek 1990 Material: Granit och bemålad plåt Energi är nyckelordet i Olle Bonniers skapande. Den 6 meter höga granitpelaren står stadigt på den kungliga gräsmattan. Uppe på toppen har Olle placerat rödmålad plåt som liknar en vinge. Olle Bonniér har under flera år vistats i Sydamerika, där han får mycket inspiration från Mayakulturens färgstarka och bildrika värld. Skulpturens namn Canek, syftar på Mayafolkets siste konung med samma namn. Skulpturen symboliserar Mayafolkets tro på Det femte väderstreckets element som är andedräkten och sången, det är en mittpunkt där vi lever och andas. Spännvidden är stor I Olle Bonniers konstnärskap. Han jobbar gärna med skalor, allt från smått till det som är riktigt stort. Han arbetar i olika material som plast, trä, sten, textil och i olika kombinationer av dessa material. Olle Bonniér är mycket öppen för experiment och han jobbar gärna med personer inom skilda yrkesgrupper som författare, dansare, musiker och tonsättare. Han har också skapat textila skulpturer med Handarbetets Vänner köpte Dunkers kulturhus en spännande mobil, textil skulptur, med namnet Vildhundens Hjärta. Mobilen har vävts direkt på en rottingstomme och är 11m lång. Namnet syftar på Olle Bonniers upplevelse av vildhundars rörelse i flock när han bodde i Sydamerika. Kungliga Gräsplanen: Marja Sikström (1942-) Liggande monolit 1994 Material: Diabas Den vackra skulpturen Monolit i svart diabas från Östra Göinge, är som ett stort, blankt bord. Monolit är grekiska, och betyder ensam sten. Marja Sikström är en spännande konstnär som är mycket bred i sitt materialval, och hon skapar stora skulpturer i trä och sten, där det polerade och slipade ofta möter det skrovliga och grova. Hon tycker om att lämna spår i sin konst, och hon visar gärna själva skapandeprocessen i sina skulpturer. En bra beskrivning på Marjas skulpturer är att hon lyckas fånga det jordnära och sofistikerade samtidigt. Ibland jobbar Marja med trä, ibland bemålar hon ytan med gips, vilket skapar en känsla av en svunnen tid med antika anor. Marja arbetar gärna i den rödfärgade Vångagraniten och på Bruksskolan i Höganäs står Marjas Värlsdträdet, en fin skulptur som barnen kan klättra på, en egenskap som Marja tycker är viktig, då hon anser att man ska kunna umgås med skulpturer.

3 Primulasänkan: Dammen: Olle Baertling ( ) XUL 1968 Material: Stål Mitt ute i dammen, i anslutning till Primulasänkan, står skulpturen XUL av Olle Baertling. Skulpturen är som Olle Baertlings måleri, där svarta, raka linjer, skär och delar upp färgstarka fält. Under slutet av 1940-talet var Olle Baertling elev hos André Lothe och Fernand Leger och han kommer att bli inspirerad av kubisternas nonfigurativa uttryck. Olle Baertlings formspråk domineras till en början av plana färgytor och linjer, och från mitten av femtiotalet dominerar trianglar och diagonaler. Olle Baertling förknippas med begreppet den öppna formen en strävan efter att avbilda rymd och rörelse som fortsätter utanför bildytan. Skulpturerna visar Olle Baertlings vilja att driva den "öppna formen" ett steg längre än i målningarna. Effekten skapar Olle genom en äventyrlig balansakt då han låter svetspunkten för de extremt spetsiga vinklarna ligga utanför skulpturens bottenplatta. Det är som om XUL nästan svävar fritt ut över dammen. Trots att Olle Baertling föredrog artificiella färgnyanser som inte gav naturassociationer, blir skulpturen XUL:s svarta, linjetunna stålrör som en indelare av färgerna från Sofieros vackra trädgård. Det ligger nära till hands att tänka på kronprinsessan Margaretas inspirerande skapande av Sofieros trädgård med färger från blommornas färgpalett. Primulasänkan: Norra ravinen: Michael Prentice (1944-) The Bridge/Bron Material: Grön granit När Michael Prentice valde platsen till sin 14 ton tunga skulptur i grön granit var han envis, och menade att The Bridge hade sin rätta placering precis i anslutning till den norra rhododendronravinen. Det var ett tidskrävande arbete som också försenades på grund av att konstnärens ateljé i Paris brandhärjades. Idén till skulpturens namn fick Michael Prentice när han funderade över varför det inte fanns en bro över det smala Öresund. Man kan ana att Michael Prentice också är utbildad arkitekt då The Bridge både är en visuell skönhet bland rododendronblommorna och fullt brukbar som en bro för besökaren. Konstnärens skulpturer finns representerade i Van Dusen Botanical Garden i Canada. Michael Prentice beskriver en av sina skulpturer med följande ord: varje ny del är som en religiös rit i sin form, i sin utveckling och i sitt liv. Att jobba med skulptur är ett sätt att inte komma undan, man kan inte göra ett halvfärdigt jobb.

4 Nära Jubileumsträdgården och Blomstergatan: Christel Khan (1961-) Kärlekssång 1999 Material: Terazzo På vägen in i trädgården står denna praktfulla urna av Christel Khan. Hon är en mångsidig konstnär. Då hon också har en utbildning som florist i bagaget blir det en spännande laddning när hennes lätta växtimprovisationer blandas med tunga bronsskulpturer och ett storskaligt måleri med starka färger. Urnan har namnet Kärlekssång, och skapades 1999 till utställningen Prakturnor. Christel Kahn har använt terazzo när hon formar fram Kärlekssång, det är infärgad cement blandat med marmorkross i olika färger. Urnan är dekorerad med hjärtan och tulpaner vars konturer bildas av mässingsband. Urnan står nära kronprinsessan Margaretas blomstergata, och namnet Kärlekssång kan leda oss in på att hela trädgården och parken också är en sång till kärleken som Margareta hade till blommor, konst och sin älskade familj. Murrabatten: Aron Sandberg ( ) Björnen 1917 Material: Röd granit Sofieros första skulptur, Björnen, är skapad av Stockholmskonstnären Björnen sitter som en dekorativ skulpturrelief i muren, och från björnens mun sipprar det vatten ned i en näckrosdamm. Vattnet har polerat björnens tass som ser mjuk och blank ut. Aron Sandberg var också känd för sina tornfigurer och reliefer på stadshuset och rådhuset i Stockholm. Tillsammans med brodern Gustaf Sandberg var de båda anställda vid stadshusbygget i Stockholm. Aron och Gustaf jobbade ofta som Bröderna Sandberg och under 20 års tid undervisade bröderna i bildhuggeri vid Tekniska skolan i Stockholm, nuvarande Konstfack.

5 Köksträdgården: Carl Milles ( ) Margaretamedaljongen ca 1924 Material: Brons Under 1980-talet skänkte Drottning Ingrid av Danmark Margaretamedaljongen till Sofiero som ett minne av modern kronprinsessan Margareta. Konstverket är en bronsavgjutning av den medaljong som finns på Margaretaplatsen i Helsingborg. Konstnären är Carl Milles och är en av våra mest kända internationella skulptörer som under flera år var verksam i USA. Carl Milles är känd för sina fontäner och andra verk i monumentalformat. Han betonade gärna skulpturens siluett och hans skulpturgestalter tycks ofta sväva på höga piedestaler. På Hamntorget i Helsingborg står Sjöfartsgudinnan som är skapad Denna bevingade Gudinna har mycket energi med sitt fladdrande hår och en fartygsmodell i vardera handen. Sjöfartsgudinnan är en vacker symbol för Sundsstaden Helsingborg. Rosengången: Olle Blad (1942-) Äppleskrott 2000 Material: Brons Denna underbara lilla skulptur är gjord av Olle Blad, och skapades i samband med restaureringen av Rosengången. Olle Blads främsta uttrycksmedel är brons, koppar och stål. Olle Blad vill gärna att betraktaren ska få möjligheter att uppleva konstverket med flera sinnen, därför jobbar han gärna med rörelse, rök och eld i sina skulpturer. Det finns en omtanke i Olle Blads verk, den lilla Äppleskrotten är knappt synlig, och den tycks vilja berätta, att den konstnärliga kvaliteten inte styrs av storleken. Krassegången: Oscar Reutersvärd ( ) Labyrint 2001 Material: Japansk idegran Oscar Reutersvärd fick redan som barn ett intresse för labyrinter. Det hela började på Skansen i Stockholm, där 5-årige Oscar går vilse i en labyrint. Sedan den händelsen är Oscar intresserad av att göra labyrinter anpassade till barn, där häckarna inte ska växa sig högre än att man ser ut, och där det också finns en annan väg ut än där man sprungit in. Oscar Reutersvärd menade också att människan har mycket att lära av barns seende, för att barn ofta ser detaljer före helheten, en egenskap som är bra för vårt minne. Många förknippar Oscars Reutersvärd med geometriska figurer som på olika sätt strider mot matematikens lagar, som Den omöjliga triangeln, av många också kallad för Reuterswärdtriangeln. Förutom de omöjliga figurerna skapar Oscar Reutersvärd skulpturer som tycks sträva uppåt, ett exempel är rondellskulpturen Trippelrotation vid södra infarten till Helsingborg.

6 Dahliakvarteret: Tomas Nordbäck (1942-) Segel 2001 Material: Svart diabas På skulpturutställningen Bergtagen 2001, visade Tomas Nordbäck nio verk på Sofiero. Skulpturerna Segel och Obelisk, var två av dessa verk som fick stanna kvar på Sofiero. Segel är tillverkad i svart diabas och väger 4 ton. Trots tyngd, storlek och material har Tomas Nordbäck lyckats ingjuta en rörelse i den tunga diabasen. I västlig riktning kan man ana en lätt vridning i skulpturen vilket blir en åminnelse om närheten till Sundet och den livliga sjötrafiken, men också till en svunnen tid då sjöofficer Oscar den II bodde här på somrarna. Tomas Nordbäck har sin ateljé i Domsten, strax utanför Helsingborg. Han visste tidigt att han ville ägna sig åt konst och han debuterade redan som 19-åring med en kollektion landskapsmålningar på Vikingsbergs vårsalong Vid Ålgränden/Drottninggatan i Helsingborg finns den fina skulpturen Sundets Pärla från Den är i rostfritt stål och går också under namnet Önskebrunnen. Kungliga Fotbollsplan: Marcel Petit (1926-) Stämgaffel 1987 Material: Hyperit, Svart diabas från Ekeröd. En av de första skulpturerna som skapades på Sofiero är Marcel Petits Stämgaffel. Skulpturen är gjord i hyperit, en svart diabas från Ekeröd. Stämgaffel består av två delar och de väger 3,5 och 4,5 ton. Skulpturens insida är blankpolerad och utsidan är grovhuggen. Marcel Petit arbetar i en nonfigurativ, modern skulpturtradition, han arbetar ofta direkt med stenen utan skisser eller modeller. Marcel Petit har själv berättat att skulpturen symboliserar tvåsamheten och partnerskapet och skulpturdelarnas trånga mellanrum är en passage för det lilla barnet. Marcel Petit är en erkänd skulptör, som framför allt är verksam i sitt hemland Frankrike. Han bor största delen på året i Paris. Under flera års tid var han verksam i England och hans skulpturer har en prägel från den brittiska skulpturtraditionen. Marcel Petits vackra runda, skulpturer finns bland annat i den vackra skogen Foret de Sénart som ligger nordöst om Paris.

7 Kungliga Fotbollsplan: David Marshall ( ) Boalt 1987 Material: Svart diabas Den vackra diabasen från Boalt har fått ge namnet till denna mäktiga skulptur av David Marshall. Då konstnären är från Kanada inspireras han av Västra Nordamerikas konst och den mexikanska och precolumbianska konsten. David Marshall är noggrann, allt är matematiskt uträknat och bredvid sig har han en liten modell av sin skulptur. Det färdiga verket är två meter högt och omkretsen är 1,30 gånger 1 meter. Boalt påminner om 60-och 70-talets minimalistiska skulpturtradition då många konstnärer undersökte skulpturens möjligheter att förstärka det omkringliggande rummet. David Marshalls spännande skulpturer finns representerade i skulpturparken Big Rock Garden Park i delstaten Washington, och i Vandusen Garden i Vancouver, Canada. Kungliga Fotbollsplan: Atsuo Okamota (1951-) Ackumulation NO Material: Diabas Denna vackra skulptur är som en taktil dröm. Den japanske konstnären Atsuo Okamota skapar en kraftfull spänning av det mjuka och hårda. Ena sidan är mjuk, likt slipade stenar från havet, och andra sidan är grov och ursprunglig. För Atsuo Okamota är skapandet en process som är performativ och fysisk. För att klara av stenens kraft och för att kunna hitta stenens inneboende möjligheter, bryter han ned det ursprungliga stenblocket i mindre bitar, för att därefter sammanfoga bitarna till en helhet igen. Atsuo Okamotas process börjar ofta med att han ritar formen i marken, som visar skulpturens form tvådimensionellt. Konstnärens hemstad är Hiroshima, en stad där människor dog då USA den 6 augusti 1945 fällde the den första atombomben, för att tvinga Japan att kapitulera. För Atsuo Okamota är den konstnärliga arbetsprocessen ett sätt att bearbeta sin hemstads historia. Konstnären berättar med följande ord: det går fort att rita formen på marken, men i sinnet stannar formen kvar och blir till en tredimensionell idé. Det är en spännande tanke att man kan bryta ned och bygga upp materia fysiskt men också i tankens och drömmens värld.

8 Kungliga Fotbollsplan: Michel Sporgis (1951-) Öresunds månglidare 1987 Material: Grön granit (Diorit) Ett av de första verken som invigdes på Sofiero är Kanadensaren Michel Sporgis fina skulptur med namnet Öresunds månglidare Michel Sporgis jobbar gärna platsspecifikt och utgår då från platsens terräng, geografi och historia som återspeglas i spännande formspråk. Öresunds Månglidare består av två sammanfogade delar i polerad grön granit från Görbjörnarp som ligger i Osby Kommun. Det måste ha varit en utmaning för Michael Sporgis att försöka fånga spänningen i den stabila graniten och månens flyktiga spegelbild över Sundet. Michael Sporgis placerar en stor månbit i granit på en sockel som liknar en stelnad vattenvåg där vågspetsarna tycks peka nedåt. Michael Sporgis vackra skulpturer finns bland annat representerade i Frankrike, USA, Canada och Tyskland. Hovmarskalkvillan: Jim Hart (1952-) Killer Whale 1990 Material: Cederträ Det är en passande plats som konstnären Jim Hart har valt till totempålen Killerwhale som betyder späckhuggare. Den tycks vaka över Sundet och skyddar Sofiero med sin kraft. Jim Hart är haidaindian och han är en erkänd totemmästare. Hans konstnärskap ligger djupt förankrat i haidaindianernas arv och historia. Tillsammans med sin medhjälpare Paul White, skapar Jim Hart Sofieros totempåle direkt på platsen. Ett 400-årigt cederträ fraktades hit från deras hemö vid Stilla havet. Med yxor och knivar förvandlades trädstammen till en riktig totempåle. Totempålar hade sin glansperiod i början på 1800-talet och idag har detta kulturarv återupplivats. Konsten att skapa totempålar var, och är fortfarande, vanligt förekommande hos haidaindianerna. Från början tillverkades totempålar för att bära upp takbjälkarna till de stora långhusen som västkustindianerna bodde i. Så småningom började man att hugga ut skulpturer och bemåla pålen för att symbolisera vilken familj man tillhörde. Vissa stammar tillverkade välkomstpålar som placerades på stranden, som en välkomstsymbol för sjöfarare.

9 Teplatsen: Gunvor Svensson-Lundkvist (1916-) Minnesmärke över Gustav VI Adolf 1971 Material: brons och granit Porträttet till denna minnessten skapades redan 1971 då konstnären Gunvor Svensson- Lundkvist hade en tillfällig ateljé i slottet och kungen satt modell. Minnesstenen restes först 1981, och Drottning Ingrid invigde den med följande ord: Tankarna går tillbaka när jag står på denna platsen-till min barndom som var mycket ljus och lycklig. Min mor, min far, mina fyra bröder och jag hade det underbart på vårt älskade Sofiero. Gunvor Svensson-Lundkvist är en av Sveriges främsta inom medaljkonst och relief. Hon formgav den första medaljen till nobelpristagaren i ekonomi. Hennes stora produktion omfattar över hundra medaljer, skulptursviter, måleri och teckningar. Hon är speciellt känd för sina väggmedaljonger och reliefporträtt. Teplatsen: Bautastenen 1865 Snett bakom minnesstenen över Gustav VI Adolf, kan man hitta Bautastenen. Det är en magisk tanke, att denna sten berättar om hur platsens terräng har förändrats under 147 år. Stenens plats är nu undanskymd, och det förstärker det hemlighetsfulla med att utsikten till Sundet en gång i tiden har visats sig precis här på denna plats. Texten på stenen vittnar om att den placerades där i samband med slottets byggår 1865.

10 Södra Sofiero: Gunilla Bandolin (1952-) Stensättning i granit 1991 Material: Granit Denna plats fångar ögat, och många besökare undrar vad det är som visar sig här uppe på kullen. Konstnären Gunilla Bandolin beskriver platsen med följande ord: Det finns mycket himmel på denna plats. Vissa dagar, då havet yr eller horisonten vitnar badar hela kullen i himmel. Skulpturgruppen Stensättning i grå granit består av 40 fyrkantiga stenar placerade i ett rutmönster. Stenarna bildar en kvadrat på 15 x 21 meter. Stenarna ligger alla i samma plan, men de får olika höjd beroende på markens terräng. Gunilla Bandolin tog ut nollpunkten vid kullens början som utgångspunkt för ett horisontellt plan ut mot Danmark. Man kan också säga att stenarna står parallellepipediskt. Man upptäcker fenomenet, om man ställer sig vid en av de högre stenarna och sedan, låter blicken möta raden av stenar med sina blankpolerade ytor. Då upptäcker man, att stenraden är i jämnhöjd, trots, att vi med blotta ögat ser att stenarnas höjd är olika på grund av kullens terräng. Gunilla Bandolin menar också, att platsen vittnar om krig. En bunker ruvar bakom stensättningens uppställning. Här finns en påminnelse om danskarna som flydde över Öresund under kriget. Människan använder stenens kraft som bevarare av människans minne till eftervärlden genomskeppsättningar och gravstenar. Gunilla Bandolin var professor i landskapsarkitektur på Lantbrukshögskolan i Alnarp Hon är representerad med flera offentliga verk i Sverige. Sedan 2006 är Gunilla Bandolin professor vid Konstfack i Stockholm. Södra Sofiero: Ingegerd Lundahl ( ) och Marja Sikström (1942-) Lejonlabyrinten Material: Röd granit och natursten Många av Sofieros skulpturer inbjuder till lek. Konstnärerna Ingegerd Lundahl och Marja Sikström kallar också Lejonlabyrinten för en lekskulptur. Om du vandrar i labyrinten möter du La Fontaines klassiska 1600-tals fabel om Lejonet och Råttan. Labyrinten består av hundra stenar, tio av dessa är skulpturer i form av lejon och råttor i röd granit, och tio är naturstenar med fabeln ingraverad. Fabeln om den lilla råttan som hjälper det stora lejonet, är en tänkvärd saga, som har mycket att lära både barn och vuxna. Många säger att konstnär Ingegerd Lundahl får graniten att mjukna. Hennes konst har alltid värnat om barnen och hennes modeller var ofta barn och djur i hennes närhet. Till Lunds nya katolska kyrka har Ingegerd Lundahl skapat en Mariabild och på Palaestra i Lund står den fina träskulpturen Kattbärerskan.

11 Södra Sofiero: Jiro Sugawara (1941-) Inside Out 1988 Material: granit Den japanske skulptören Jiro Sugawara skapade detta kg tunga granitblock till en vacker skulptur med namnet Inside Out. Eftersom Jiro Sugawara är intresserad av granitens inre egenskaper polerade han granitblockets ena sida för att därefter klyva blocket i fyra delar. De fyra lika stora blocken är 3,6 meter i höjd och 1,6 meter i bredd. Delarna placeras tätt med den polerade sidan inåt. Jiro Sugawaras konst förvaltar det japanska konstarvet som genom flera generationer skildrar Japans geografi och natur och dess inneboende krafter. Han beskriver själv Inside Out med följande ord: Denna skulptur representerar mitt personliga uttryck av den inre styrka och energi som stenen förmedlar. I Takakudistriktet,nära Sakuragawa city i Japan, finns en vacker skulpturpark som heter Amabiki. Här har Jiro Sugwara skapat flera vackra verk som har namnet Inside Out och Inside Form. Södra Sofiero: Georg Rammell (1952-) Seeing red 1988 Material: Röd Vångagranit Skulpturen är magisk, den ligger utspridd i tre delar, ett ansikte som är kluvet på mitten, strax ovanför hakan och munnen, den andra delen visar ansiktets näsa och ögon. Ensamt på marken, ligger ansiktets ena öra. När den kanadensiska konstnären Georg Rammell var här, ville han fånga platsens stämning med hjälp av den nordiska mytologin. Georg Rammell har själv beskrivit sin skulptur med följande ord: Jag valde den vackra svenska röda graniten som symbol för Jätten Ymers blodiga död. Jätten Ymer skapades ur dimmorna mellan elden och isen och när han blev attackerad av sina egna söner i en maktkamp, lät han sitt blod flöda över kosmos som hämnd. De två som överlevde översvämningen byggde världen på nytt av Ymers kvarlevor. Seeing Red är en hyllning till den nordiska ursprungsbefolkningens efterlevande. Sverige idag är inrutat av tågräls, motorvägar och kraftledningar, men för mig är landskapet dominerat av de mäktiga bronsåldershögarna som finns längs med kusterna. Georg Rammell tycker att granit är civilisationens symboliska grundsten, ett brottstycke av jorden och en metafor för den mänskliga kroppen.

12 Källförteckning Pressklipp från arkivet på Kulturmagasinet i Helsingborg Nina Wenedikter

exempelblad skulpturer Norr

exempelblad skulpturer Norr exempelblad skulpturer orr norr :2 Kleopatras nål, 1989 sid 66, skulpturguide umeå Sigurd Persson inspirerades av naturens olika former i sitt skapande. Olika växtdelar som löv, knoppar och grässtrån blev

Läs mer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Kerstin Dahl Norén Medverkar med konstverket Vintergatan har sin gång i diabas Jag är skulptör och konstnär från Borås och mina

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960.

Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960. Jarlabanke Stig Blomberg Vikingastatyn Jarlabanke som är placerad utanför kommunalhuset i Roslags Näsby invigdes den 16 juni 1960. Konstnär: Stig Blomberg, Skulptör, tecknare. Född 1901 i Linköping, d.

Läs mer

Helsingborg och egna dikters hyllning. Jesper Bengtsson

Helsingborg och egna dikters hyllning. Jesper Bengtsson Helsingborg och egna dikters hyllning Jesper Bengtsson Helsingborg och egna dikters hyllning Jesper Bengtsson Innehållet producerat av och copyright: Jesper Bengtsson Denna bok är skapad med webbtjänsten

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009.

Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009. Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009. Projektledare: Marianne Jonsson/Statens konstråd En liten berättelse

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15

ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 ARKITEKTPROVET 2013 DAG 1. 1: LINJE & VECK [ENKELHET, UNDERSÖKNING] [1H] 9.15-10.15 Översikt: Den första uppgiften är en undersökning av linje, kant och yta. I den skall du försöka skapa något intressant

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014

Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Dokumentation av offentlig konst i Gullspångs kommun 2014 Vadsbo-stenen Häradsstenar sattes upp mellan olika härader förr i tiden för att visa att man bytte jurisdiktion, rättsbefogenhet. Vadsbo-stenen

Läs mer

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7)

Danderyds Fotoklubb 2014/2015 klubbmästerskapen 4 Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) Domare: Sanna Sjöswärd sid 1 (7) 1 Curt Lindfors Den här bilden får mig att tänka på barndom. Det är en fin känsla i bilden med pojken och hunden. Att bilden är svartvit gör den renare och uttrycket kommer

Läs mer

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h under tiden l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h h:ström Text & Kultur Skolgatan 41 903 27 Umeå forlag.hstrom.se forlag@hstrom.nu

Läs mer

projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson

projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson projektbeskrivning för en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson 2013 1 INNEHÅLL 2 3 4 5 6 inledning BIBBLAN DONATONSVÄGGAR VAKTER kontakt 1 INLEDNING En platsspecifik konstnärlig gestaltning

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008

Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand. Görel Sterner Eskilstuna 2008 Små barns matematik, språk och tänkande går hand i hand Görel Sterner Eskilstuna 2008 Rollek - Nalle ska gå på utflykt. - Nu är hon ledsen, hon vill inte ha den tröjan. - Nalle ska ha kalas, då ska hon

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Det handlar om ljus. Hur ser man erfarenhet?

Det handlar om ljus. Hur ser man erfarenhet? 10 11 Det handlar om ljus T. v. Ett ansikte, torrnålsgravyr T. h. Alltså avgjort?, torrnålsgravyr Torrnål. Tonerna och övergångarna längs graderna som färgen ger när plåten pressas mot pappret. Bilderna

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..!

2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 1 av 5 Läxa SO Uppgiften lämnas in v. 5 tisdagen den 31/1 till Cia. 1. Läs först texten om runor s. 2-5. 2. Vad skulle du vilja skriva för budskap eller berättelse på din runsten? Fundera..! 3. Studera

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan.

1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. träning billigt papper 1. Det första du behöver göra är att bekanta dig med pennan. Börja med att träna på är att trycka olika hårt med pennan. 2. Gör först ett streck som börjar som en tunn, nästan osynlig

Läs mer

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Sjöparkens växthus Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Välkommen till Sjöparkens växthus! Sjöparkens växthus rymmer tre verksamheter; växthuset och trädgården, Möjligheternas växthus och Restaurang

Läs mer

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

BESTÅENDE SKÖNHET MED HÅLLBAR TEXT

BESTÅENDE SKÖNHET MED HÅLLBAR TEXT ljusa minnen BESTÅENDE SKÖNHET MED HÅLLBAR TEXT Vårt texttryck blir som ett med gravstenens yta, utan urgröpningar och skrovligheter där smuts och föroreningar annars lätt samlas och förstör. Vi kan erbjuda

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela

Det finns en röd tråd. Kanske så tunn att den knappt syns. Den tunna tråden syns bara med ord. Den tunna tråden är alla tankar som följt med hela Den hårda attityden slog mot huden. Stenhård. Den kvävde lungorna som desperat försökte undvika den smutsiga luften. Cykelturen hade varit ansträngande och den varma kroppen började kylas ned. Fanns det

Läs mer

exempelblad skulpturer Öster

exempelblad skulpturer Öster exempelblad skulpturer ster :1 Norra skenet, 1969-70 sid 162, skulpturguide umeå Belysning används ofta för att förstärka eller synliggöra skulpturer i vår gemensamma miljö. Ljuset i sig är dessutom är

Läs mer

Två stora utekonstverk till Hanaholmen med anledning av märkesåret 1809 - Hanaholmen/Hanasaari

Två stora utekonstverk till Hanaholmen med anledning av märkesåret 1809 - Hanaholmen/Hanasaari Pressmeddelande 6.10.2009 Publiceringsfritt TVÅ STORA UTEKONSTVERK TILL HANAHOLMEN MED ANLEDNING AV MÄRKESÅRET 1809 Sveriges Konung Carl XVI Gustaf och Republikens President Tarja Halonen hedrar invigningen

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7

Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 Den nya tiden GRUNDBOKEN sid. 4-7 1. Omkring år 1500 skedde stora förändringar i människornas liv. Därför har historikerna bestämt att det är omkring år 1500 som Den nya tiden börjar. Berätta kort vilka

Läs mer

förslag till en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson molkom2014.wordpress.com

förslag till en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson molkom2014.wordpress.com förslag till en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson molkom2014.wordpress.com INNEHÅLL 2 3 6 11 15 16 inledning Träden talar fröken Onödig Molkom 2014 genomförande kontakt 1 INLEDNING

Läs mer

ÄGGATIPS Tipspromenad på Tranås Ridklubb Långfredagen 2013

ÄGGATIPS Tipspromenad på Tranås Ridklubb Långfredagen 2013 ÄGGATIPS Tipspromenad på Tranås Ridklubb Långfredagen 2013 Välkommen att anpassa och använda frågorna efter eget behov. MVH Lisa Tidman www.tranasridklubb.se PS. Svaren finns på sista sidan. 1 Ingrid Bergman

Läs mer

Beställningen gick till konstnären Nina Kerola som vid tillfället även var bosatt i huset närmast Kommunalvägen med adress Klockarvägen 1.

Beställningen gick till konstnären Nina Kerola som vid tillfället även var bosatt i huset närmast Kommunalvägen med adress Klockarvägen 1. TECKEN De tre punkthusen Klockarvägen 3, 5 och 7 är byggda 1956. I slutet av 1990-talet kompletterades tillgängligheten i fastigheterna genom att lyftbord sattes in i entréhallarna. Hiss fanns det från

Läs mer

Bredäng Blasieholmen: Vem äger det offentliga rummet?

Bredäng Blasieholmen: Vem äger det offentliga rummet? Bredäng Blasieholmen: Vem äger det offentliga rummet? Bredäng Blasieholmen: Vem äger det offentliga rummet? Bredäng Blasieholmen: Vem äger det offentliga rummet? är ett Skapande skola-samarbete mellan

Läs mer

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen Tommy Jerhammar Konstnär PÅ VÄG... inom Linköping till Linköping från Linköping i

Läs mer

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Det är en känsla av vår i luften när vi når Hyltebruk klockan tio denna torsdag. Naturen är närvarande vart man än vänder sig. Skolan är uppdelad på

Läs mer

med nya ögon Vi har alltid fokuserat på att utmana mönster.

med nya ögon Vi har alltid fokuserat på att utmana mönster. 2012 NY HET ER Se ditt kök med nya ögon Utmana dig själv. Utmana dina föreställningar. Låt dig inspireras på nytt. Hos HTH är vi experter på att se kök i helt nya perspektiv och att ge dig inspirerande

Läs mer

Hasse Andersson - Avtryck i naturen

Hasse Andersson - Avtryck i naturen Hasse Andersson - Avtryck i naturen En i gänget Efter nio timmar i bil anländer jag till Kongsvold fjällstation i Norge. Klockan är halv fyra och solen står fortfarande högt på himlen. Det är september

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud.

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Monica Månsson Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Det är precis trettio år sedan som Monica Månsson, 23 år gammal, började undervisa i akvarell. Då hade hon redan målat på allvar i fem år

Läs mer

Rapport lekbäck ht-2016

Rapport lekbäck ht-2016 Rapport lekbäck ht-2016 1. På vilket sätt har projektet vidareutvecklat er utemiljö Bakgrund: Vi har i personalgruppen länge haft en större plan att förändra gården så att de fyra elementen jord, eld,

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer

Digitalfotografering för alla

Digitalfotografering för alla HARRY PERONIUS D Digitalfotografering för alla! Lär dig fotografera digitalt!! Bearbeta bilderna i datorn! Visa dina bilder som bildspel eller som papperskopior 2 Ett grundläggande tips är att i alla fotograferingssituationer

Läs mer

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen Naturens kopior Titta på Naturteaterns film och lyssna noga. 1. Skriv ner fem sätt hur djuren kan röra sig på. Människan Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Läs mer

Detta tema valde jag för att jag bor i en by, och runt en by är miljön väldigt vacker. Massa skog, bäckar, hyggen osv. Så jag ville visa upp det fina i naturen. Sen fick ju även våra älskade hundar följa

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS LÄRARHANDLEDNING Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS .2 Vad är levande? Du ska sortera bilderna i två grupper. I grupp lägger du bilder på det som du anser är levande. I grupp 2 lägger du bilder

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Den materiella kulturen den fysiska

Den materiella kulturen den fysiska Historia i sten - historisk arkeologi bland svenska gravstenar Stående kalkstenshäll vid Tygelsjö kyrka, 1828. 18 Den materiella kulturen den fysiska världen som människan skapar omkring sig kan säga mycket

Läs mer

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM Jaume Plensa, Barcelona (f. 1955) Jaume Plensa tillhör de mest uppmärksammade skulptörerna internationellt efter sin Crown Fountain i Millenium Park i Chicago,

Läs mer

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA

ARKITEKTPROVET 2015 PROVDAGARNA dag 1 träd, gräs och stenar uppgift 1 (tre deluppgifter) a) karaktär Teckna av lövet du har plockat till dig i provlokalen. Du kan välja att teckna av hela lövet eller endast en del av det. Gör en medveten

Läs mer

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland LaM Utsmyckning Konstnärscentrum-Mitt kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654 Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland Jag bor i Bergslagen. Omgivningen består av skog, sjöar, korpen

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Textilia. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR. Textilia. textilkonstnär katrin bawah Textilia Textilia Huset med balkongerna Hamngatan 27 Svôlte Street 29 A Lekstugan Farstubron Lilla Fönstret Stora fönstret Hus från Pengsjö Mormor Lisa Klass 3 C examen Din för evigt Tills döden skiljer

Läs mer

inför din fotografering

inför din fotografering Skriv Ut & Spara Bra att veta inför din fotografering Att anlita en professionell fotograf LILLA SCP- SKOLAN När du anlitar en professionell fotograf får du kunskap, erfarenhet och högkvalitativa bilder

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Aktiviteter förskolan

Aktiviteter förskolan Aktiviteter förskolan Äggkartongsuppdrag Du behöver: Äggkartonger Typ av aktivitet: par Tränar följande: - att bilda par - hälften och dubbelt - geometriska former och talföljder - jämförelseord - antal

Läs mer

Berättandet genom olika gestaltande språk

Berättandet genom olika gestaltande språk Berättandet genom olika gestaltande språk Kan man tänka och minnas med kroppen? Vad händer när man slutar se tanke och kropp som två olika delar skilda från varandra, och istället ser kroppen som en del

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

En plats för TRO. Vad tror du på? Fundera gärna en stund.

En plats för TRO. Vad tror du på? Fundera gärna en stund. TRO Dileva frågar: Vem ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när det är så här? Jesus säger: Känn ingen oro. Tro på Gud och tro på mig. Johannes 14:1 Vad tror du på? Fundera gärna en stund. På väggen

Läs mer

Matematikvandring på Millesgården

Matematikvandring på Millesgården Matematikvandring på Millesgården Kort beskrivning Detta är en matematikvandring på Millesgården där läraren går runt tillsammans med klassen och gör gemensamma stopp där eleverna löser olika matematikuppgifter

Läs mer

SVEFO - Digitalfoto 2007 Vinnarbilderna. Arrangeras av Vällingby Fotoklubb

SVEFO - Digitalfoto 2007 Vinnarbilderna. Arrangeras av Vällingby Fotoklubb SVEFO - Digitalfoto 2007 Vinnarbilderna Arrangeras av Vällingby Fotoklubb Resultatlista Digitalfoto 2007 Bästa fotograf: Märta Blom, Gävle Fotoklubb Bästa klubb: Gävle Fotoklubb Färg 1. Carl Blom, Gävle

Läs mer

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden E K E T O R P S S K A T T E N en silverskatt från vikingatiden Skatten hittas År 1950 plöjde en bonde sin åker vid Eketorp utanför Fjugesta väster om Örebro. Något fastnade i hans plog. Det var två flätade

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

REGLAGE - PLATSEN VARM OCH KALL

REGLAGE - PLATSEN VARM OCH KALL REGLAGE - PLATSEN VARM OCH KALL T-B A NA ET RK VE BY EL SS HÄ MALTESHOLMSTORG STRANDLIDEN MÄLAREN STRÅKET HÄSSELBY STRAND - SITUATIONSPLAN IDÉ - VARM OCH KALL Att skapa en plats, varm på vintern och kall

Läs mer

LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR

LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR LARS-ÅKE ÅBERG SKULPTUR Kanske var det den ibland återkommande drömmen om ett stenhus vid havet, ett hus befriande fritt från vårt gamla älskade trähus ständiga underhåll. En dag

Läs mer

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper

klassisk vinterskrud villa i belysning heta kaxigt i färg lys upp din trädgård arkitektritat på landet renoveringstips skapa egna grupper FÖR DIG SOM SKA BYGGA om OCH RENOVERA! VÅRT NYA HUS Nr.12 2012 belysning lys upp din trädgård teveprofilen Andrea engsäll inreder med detaljer vinterväxter skapa egna grupper 14 heta kaminer GÖR om köket

Läs mer

Ögat öppnas. Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick. - Kima Shams

Ögat öppnas. Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick. - Kima Shams Ögonblick Ögat öppnas Långsamt tänds ögat En stråle som är blind men Ser ett ögonblick - Kima Shams Morgonstund Låt mig få stanna i min trygga sfär Långt bort från ljuset som om dagen spår Emedan drömmar

Läs mer

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång!

10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! 10 TIPS - ditt eget recept För balans och framgång! Kenth Åkerman Det är värt vilket pris som helst att få se en slocknad blick lysa upp på nytt, få se ett leende tändas hos den som tycktes ha glömt att

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund I mitt hjärtas trädgård av Margot Haglund Bildspelet "I mitt hjärtas trädgård" presenterades vid en samling i Immanuelskyrkan, Stockholm våren 2010. Alla bilder är kopior av Margots originalbilder i akvarell

Läs mer

"Vem" Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer,

Vem Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer, Nr 2 Innehåll "Vem"... 3 DU OCH JAG"... 4 "En Sång"... 7 "Inbördeskrig"... 8 "Ser"... 9 "Livet går vidare"... 10 "Karlstad"... 11 "Råg och vete"... 12 "Tack"... 13 "Finns"... 14 "Kyssar"... 15 "Demonstrera

Läs mer

Palm Village, Strömstad

Palm Village, Strömstad Exclusive Living Detta designprogram omfattar 12 vackra tomter intill Strömstads Golfklubb, granne med nybyggda Strömstad Quality Spa. Designprogrammet ger en gemensam minimalistisk karaktär åt husen på

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

Min bok om Rymden. Börja läsa

Min bok om Rymden. Börja läsa Min bok om Rymden Börja läsa Innehållsförteckning Tankar från förr Vårt solsystem Planeterna Månen Solen Människan och rymden Rymdraketer och satelliter Stjärnorna Stjärnbilderna Mer om rymden s. 3 s.

Läs mer

Finalisterna i designtävlingen

Finalisterna i designtävlingen Finalisterna i designtävlingen Fem finalister, från Umeå i norr till Malmö i söder, har utsetts av juryn i designtävlingen Måste en gravsten vara av sten?, som Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation utlyst

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor kunglig sago nytt kon! sagor fabler folksagor Folksagor En folksaga är en saga som man har berättat i århundraden. Den har gått i muntligt tradition fram tills för ca 100 år sedan, då man började skriva

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

vindsvåning i kapstaden

vindsvåning i kapstaden Smak: Naturell f o t o g r a f e n m i c k y hoy l e s vå n i n g i k a p s t a d e n ä r f y l l d m e d s n ä c k o r, r ö t t e r o c h a n d r a s n y g g a s a k e r h a n h i t t a t i d e n a f

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Målarkurs för hela dig! Komposition

Målarkurs för hela dig! Komposition Målarkurs för hela dig! Komposition Jan Vermeer van Delft, 1600-tal Komposition Eftersom jag har haft förmånen att arbeta med barn och bildskapande under flera år och på flera olika vis så har jag lagt

Läs mer