Blogging/Wiking at the Aegean island of Poros & Athens

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Blogging/Wiking at the Aegean island of Poros & Athens"

Transkript

1 1 Blogging/Wiking at the Aegean island of Poros & Athens Cecilia Bjursell, Sweden, Latifa El Morabit, Belgium, Xristos Karageorgopoulos, Greece, and Rudolf Meier, Germany, in front of the National Archaeological Museum in Athens.

2 2 Grundtvigkurs om bloggar och wikis Av Cecilia Bjursell, Encell Nationellt centrum för livslångt lärande Innan kursen Blogging/Wiking at the Aegean island of Poros & Athens" startade, var förväntningarna att kursen skulle öka kunskaperna om sociala medier. Det visade sig att utöver detta fick vi dessutom viktiga insikter om kultur och det aktuella läget i olika Europeiska länder. Det som var mest förvånande efteråt var känslan av att känna sig som en Europeisk medborgare. Det hela började i november förra året, då det kom ett mail med en inbjudan att delta i en Grundtvigkurs om bloggar och wikis. Grundtvig är den del av Programmet för livslångt lärande som riktar sig mot vuxnas allmänna lärande. Inbjudan gick ut till EU-medborgare som arbetar med vuxnas lärande på olika sätt. Att få ökad kunskap om hur man kan arbeta med bloggar och wikis är högst intressant för Encell och att kursen skulle ges i Grekland lät ju trevligt så jag ansökte om ett stipendium för att åka iväg. Till min glädje fick jag ett positivt besked i mars och själva kursen gick den 13 till 18 maj. Då jag anlände till Aten på måndagen kastades jag rakt in i kursen som precis hade börjat. Temat för dagen var online communitites och efter avslutad kursdag fortsatte aktiviteterna med ett studiebesök på the National Archaeological Museum. Vi gick igenom alla utställningarna på museet vilket tog några timmar. Till slut sa vår tyske vän Rudolf att han fick en kulturchock. Med det menade han att det blir ett så massivt intryck med alla dessa statyer och stenar som visar den kulturella utvecklingen över många århundraden att det nästan blir övermäktigt. Via vår grekiske lärare förstod vi också hur mycket detta fortfarande betyder för den grekiska befolkningen. The National Archaeological Museum. Foto: Latifa El Morabit

3 3 Nedbränd byggnad i centrala Aten. Foto: Cecilia Bjursell Efter museet gick vi genom ett regnigt Aten där vi såg förödelsen av tidigare demonstrationer i spåren av den grekiska krisen. Gator som tidigare varit paradgator är nu nedgångna, och flaggskeppsbutiker ligger vägg i vägg med butiker som slagit igen med en stålpersienn som har slagord klottrade utanpå. Vi mötte även ett demonstrationståg, som faktiskt visade sig vara grekiska lärare som protesterade mot ytterligare neddragningar. På grund av detta fick vi ta en omväg för att undvika eventuella stridigheter i samband med demonstrationen. Då vi senare på kvällen satt på en restaurang och åt middag undrade jag vad jag egentligen gjorde där: långt från min familj i ett kaotiskt, regnigt och krisdrabbat Grekland med ett gäng helt okända människor. Redan nästa dag ändrades detta. Under lektionen fick vi många tillfällen till diskussion och det var ett väldigt öppet och konstruktivt klimat i gruppen. Vår lärare Christos uppmuntrade till deltagande och dialog och ansåg att detta var det bästa sättet för vuxna att engagera sig i utbildning, och för alla oss andra kändes detta som ett naturligt sätt att arbeta tillsammans. Det öppna och utforskande angreppssättet, tillsammans med nyfikenhet för individers olika situation, bidrog till att vi fick väldigt roligt tillsammans.

4 4 Kursen följde samma struktur varje dag (se detaljerat schema i bilaga): Inledning med en övning för att lära känna varandra Christos höll ett föredrag om olika aspekter av wiki och blogg Övning relaterat till innehållet i föredraget: först fick vi själva söka efter svar och lösningar för att sedan diskutera gemensamt vad vi kommit fram till Praktisk övning, där vi online fick bekanta oss med wiki- och bloggverktyg Efter detta följde sociala aktiviteter och studiebesök varje dag utom torsdag Kursdeltagarna hade lite olika bakgrundskunskaper och lite olika önskemål om vad man ville uppnå med kursen och detta var också något som vi ägnade en hel del tid till att diskutera så att vi fick en förståelse för varandras situation och behov. Rudolf från Tyskland var översättare och ville ta fram ett system för språköversättning eller arbeta med språkinlärning. Latifa från Belgien arbetade med kunskapsspridning i ett centrum för genus & etnicitet och hennes syfte var att lära sig mer om dessa tekniker för att se om det skulle kunna vara något för deras centrum. Jag hade samma förväntningar som Latifa men i kontexten livslångt lärande. Rudolf Meier, Latifa El Morabit och Cecilia Bjursell i klassrummet.

5 5 I klassrummet Rudolf och Latifa jämför traditionell undervisning i klassrum med distans- och online-undervisning. I samband med detta hade vi en bra diskussion om face-to-face mötets betydelse för socialiseringsprocessen. Latifa arbetar med att bygga upp en blogg för att få konkret förståelse för hur deras centrum skulle kunna använda en blogg bland sina aktiviteter. Christos och Rudolf går gemensamt igenom grunderna. Rudolf trodde att han kunde använda en blogg för sin idé men insåg under veckan att han kan använda en blogg, men på ett annat sätt än han hade trott. Cecilia presenterar de tre wikis som hon har valt att studera närmare med fokus på struktur, deltagande, avsändare samt aktivitetsgrad. En insikt är att de wikis som ger ett gott intryck ofta har ett företag, och därmed större resurser, bakom sig.

6 6 Sociala aktiviteter Utöver de fasta utställningarna på arkeologiska museet, så fick vi även se en utställning om mekanismen, ett mycket gammalt astronomiskt verktyg som hittats i ett skeppsvrak. Rundtur inne i Atens centrala delar. Christos är själv från Larissa så detta blev även för honom ett tillfälle att bekanta sig med Aten och vad staden har att erbjuda. Akropolis, där det pågick flera restaureringsprojekt. Det finns en förhoppning om att museer runt om i världen ska returnera stenar och statyer till Grekland. Under ett av stoppen på fredagens kryssning fick vi avnjuta en typisk grekisk måltid bestående av friterad fisk, bläckfisk och räkor. Giannis och hans fru Mary var värdar under kryssningen.

7 7 Resultat Vad har man då lärt sig efter en Grundtvig-vecka med ett fulltecknat schema? Innan jag åkte var mina förväntningar begränsade till att jag skulle lära mig mer om kursinnehållet, dvs. om wikis och bloggar. Efter att ha deltagit en vecka i ett Grundtvig-projekt vill jag även inkludera nätverk och kultur som två viktiga områden där jag lärde mig mycket och ökade min förståelse. Den positiva känslan som kursen gav, gör att jag kommer att rekommendera denna kurs och liknande till andra. Kultur Kursinnehåll Nätverk Figur. Grundtvigkursen gav resultat på tre olika områden: kursinnehåll, nätverk och kultur. Kursinnehåll Som förväntat har vi gått igenom och lärt oss grunderna för wiki och blogg. Vi har också lärt oss om det sätt på vilket kursens innehåll har påverkat vår ursprungliga idé, insikter om hur olika sociala medier kan stödja oss i vår verksamhet, och vad vi inte kan/bör använda oss av. Kursen gav också en inriktning för framtida aktiviteter och behov i ett fortsatt livslångt lärande. Nätverk Tack vare den goda atmosfär som vi hade i gruppen blev detta en lyckad satsning även ur ett nätverksperspektiv. Detta är en grupp som jag gärna vill samarbeta med även i framtiden på olika sätt. Vi har knutit kontakt via sociala medier och vill tillsammans arrangera en fortbildningskurs, kanske om två år då vi kan söka nya medel av detta slag (utifrån nuvarande regelverk). Dessutom verkar vi gärna som ambassadörer på hemmaplan för kursen och genom att fler deltar kan vi utvidga detta nätverk med nya personer.

8 8 Kultur En ökad kulturell förståelse har varit en viktig komponent under den här veckan. Istället för att lämna oss ensamma på kvällarna har det varit organiserade studiebesök varje dag utom en. Detta var mycket värdefullt. Temat för studiebesöken var att vi skulle ta del av den grekiska historien och kulturen men detta gav i sig impulser till att diskutera våra kulturella likheter och olikheter, både hur det var tidigare och nuläget i våra hemländer. Det var denna del av kursen som förvånade mig mest. På pappret ser det bara ut som en trevlig aktivitet men tack vare den positiva gruppdynamiken gav diskussioner på detta område värdefulla insikter och skapade en känsla av att vara mer europeisk. Jag har rest en del tidigare i Europa men det är första gången jag har ägnat så mycket tid åt att diskutera olika medborgarperspektiv. Denna del av kursen flyttade fokus från den ekonomiska unionen till den Europeiska gemenskapen, vilket var värdefullt och grundläggande för att kunna samarbeta i framtiden. Ceclia Bjursell, Latifa El Morabit och Rudolf Meier med sina diplom för kursen.

9 9 Bilaga 1. Schema för Grundtvigkursen. Wiking/Blogging at the Aegean island of POROS & ATHENS PROGRAMME OF THE TRAINING ACTIVITIES (DAY BY DAY) Day 1 Monday, Course opening and welcoming. General course introduction. Presentation of participants. Internet as a training resource: different solutions for distance teaching and learning. Blog and Wiki definitions. Blogs and Wikis: new models of sharing knowledge. Social Activities: Visit at the archeological museum of Athens. Day 2 Tuesday, Introduction to the Wiki fundamental concepts. Presentation of real examples of Wiki. Creating a wiki. Wiki configuration settings, administration, templates, plugins. Adding content, adding pages etc. Group work Social Activities: Visit the Syntagma square and Monastiraki/Plaka area, around Acropolis hill. Day 3 Wednesday, Critical technological aspects of building a Wiki. Expanding Wiki by using new plugins Wiki: how to manage everything about it. Group work Social Activities: Visit the famous Acropolis museum.

10 10 Days 4 and 5 Thursday & Friday, Introduction to the Blog fundamental concepts. Blogs as a both social phenomenon and technological revolution. Presentation of real examples of Blog applications. Available Blog technologies. Presentation of an on-going Blog project. Critical technological aspects of building a Blog application (analysis). Team project. Social Activities day 4: Free afternoon/evening (swimming, shopping, etc. in Glyfada) Social Activities day 5: Cruise at the three islands Hydra, Aegina & Poros) Day 6 Saturday, Program evaluation by participants. Ceremony for course diploma and course ending

Kapitel 2 Utbytets pedagogiska innehåll

Kapitel 2 Utbytets pedagogiska innehåll Jannika Hedblom Utbytesdeltagare 2002»Jag har lärt mig otroligt mycket. Framför allt har jag lärt mig att det aldrig blir som man har tänkt sig men också att det viktigaste för respekt mellan människor

Läs mer

Sfi som blended learning

Sfi som blended learning 227 Ann-Louise Hedman, Petra Johansson & Anders Norberg Sfi som blended learning Var är alla mina kompisar? Jag kan inte Moodle. Jag kommer och lämnar in uppgiften nästa lektion. Jag är ledsen, jag kan

Läs mer

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala

Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala Slutrapport och utvärdering av Folkuniversitetets projekt Digital delaktighet för personer i digitalt utanförskap i Uppsala 1. Inledning Som en del av vår integrationssatsning samarbetar Folkuniversitetet

Läs mer

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt

Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Om man får vara med mer och bestämma över sig själv då skulle det bli roligt Elevers medskapande i lärprocessen 7,5 p Höstterminen -07 Kursansvarig Inger Brännström Johansson Annika Ehn-Magnusson 1 Inledning

Läs mer

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS Jenny Husell ABSTRAKT Att arbeta som projektassistent, innebär många möten med människor

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld

Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld Lärcentrums slutrapport av projektet Internet för alla välkommen till en ny värld 1 Inledning Lärcentrum i Trollhättan står för de samlade kommunala vuxenutbildningarna i Trollhättan. Här finns SFI (Svenska

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig själv

Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig själv Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig själv Effekter av internationella ungdomsprojekt inom Ung och Aktiv i Europa på unga och ungdomsledare Jag har lärt mig mycket om allt, inklusive om mig

Läs mer

Redovisning av beviljat stöd till projektet Rättighetsverkstan

Redovisning av beviljat stöd till projektet Rättighetsverkstan Projektnamn och projektnummer: (Uppgifter som Sören Berglund i Haninge kommun har) Huvudman för projektet Rättighetsverkstan: Carina Hult, Sigtuna Kommun och Maja Frankel, konsult Sökande förvaltnings

Läs mer

Berättelsen om SLUP. - om kunskap och förståelse. Utvärdering av Sjöfartsverkets LedarUtvecklingsProgram 2002/03

Berättelsen om SLUP. - om kunskap och förståelse. Utvärdering av Sjöfartsverkets LedarUtvecklingsProgram 2002/03 Berättelsen om SLUP - om kunskap och förståelse Utvärdering av Sjöfartsverkets LedarUtvecklingsProgram 2002/03 Berättad av deltagarna och kursledningen Dokumenterad av Lisbeth Rydén Samarbetsdynamik AB

Läs mer

RESURSNYTT. Utbildning och personlig utveckling. Tema: Mindfulness liksom samlar ihop kroppen och får bitarna att falla på plats.

RESURSNYTT. Utbildning och personlig utveckling. Tema: Mindfulness liksom samlar ihop kroppen och får bitarna att falla på plats. RESURSNYTT ser dina resurser #5 Tema: Utbildning och personlig utveckling Mindfulness liksom samlar ihop kroppen och får bitarna att falla på plats. Lasse börjar sina arbetsdagar med mindfulness LEDARE

Läs mer

Genus och utomhuspedagogik

Genus och utomhuspedagogik rapport i FORSKNINGSCIRKELn Genus och utomhuspedagogik Magnus Johansson och Mariann Enö (red) Malin Ideland Karin Bengtsson Josefine Gustafsson Kristine Hultberg Bo Lindvall Smilla Petrovic Utgiven av:

Läs mer

Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning

Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning Lära ut matematik med hjälp av laborativ problemlösning En fallstudie av hur en lärare arbetar med mattegömmor i årskurs 3. Therese Fredriksson Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Sammanfattning Förskolan Ekbacken är en nybyggd förskola, formad i sin fysiska miljö för att skapa förutsättningar för att den pedagogiska inriktningen

Läs mer

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK

ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK ATT ANVÄNDA SPRÅK FÖR ATT LÄRA SIG OCH ATT LÄRA SIG ANVÄNDA SPRÅK Liisa Suopanki Carin Söderberg Margaretha Biddle Framtiden är inte något som bara händer till en del danas och formges den genom våra handlingar

Läs mer

SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE. EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16

SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE. EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16 SKANDINAVISKA INSTITUTET ASSE EN UPPLEVELSE FÖR LIVET High School år i USA LÄSÅRET 2015/16 Som High School student får du chansen att uppleva den stora världen, en annan kultur och ett annat skolsystem

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

Språkläger på Fornby Redovisning april 2014

Språkläger på Fornby Redovisning april 2014 Språkläger på Fornby Redovisning april 2014 Intensivkurs i Svenska för invandrare kombinerat språkpraktik Barnen blir glada när pappa kommer hem från arbetet Deltagarröster från utvärderingen Sedan våren

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Verksamhetsutveckling

Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling 2009 Utvärdering efter internatet Det vinnande laget i en föränderlig värld Totalt Vara kommun, sidan 2 av 100 Utvärdering efter internatet Under hösten 2009 genomfördes internats

Läs mer

RAPPORT: PERSONLIGT BEMÖTANDE PÅ WEBBEN

RAPPORT: PERSONLIGT BEMÖTANDE PÅ WEBBEN RAPPORT: PERSONLIGT BEMÖTANDE PÅ WEBBEN 02 Innehåll 03 Jesper Aubin 03 Min bakgrund 03 Researchmetod 04 Introduktion 04 Personligt bemötande 04 Hur ser det ut idag? 04 Vad gör det personliga mötet med

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare.

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare. Måndagen den 3/9 2012 samlades en stolt skara kursdeltagare och coacher från ledarskapsprogrammet Diplomerad BLI-ledare. De har under det senaste året kommit till våra seminarier en halvdag varje månad

Läs mer

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21 SLUTRAPPORT Sebastianlund.com Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430 Abstrakt Denna rapporten handlar om mitt arbete jag gjort i kursen Individuellt Mjukvaruprojekt under våren 2012. I rapporten

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer